Ljudska prava

SASVIM SUVIŠNA „STIDLJIVOST“

Freedom of Information RSS / 29.12.2010. u 13:04

Autor: Rodoljub Šabić

Ovih dana, Vlada Srbije je donela jedna zaključak, bar po meni, vredan pažnje. A sledeći neku, reklo bi se, logiku bitno drugačiju od ove moje, učinila je to praktično bez ikakvog publiciteta, nekako skoro sramežljivo, stidljivo. Radi se o Zaključku Vlade Republike Srbije kojim se zadužuju svi organi državne uprave da podatke o tome na kojoj veb adresi je objavljen njihov Informator o radu dostave Republičkom zavodu za informatiku i internet, a Zavod zadužuje da u roku od 15 dana na portalu E-uprava uspostavi posebnu veb stranu sa tim veb adresama.
Već na prvi pogled je jasno da je ovaj Zaključak , na načelnom nivou, očigledno u skladu sa, za sada, uglavnom, proklamovanim principima transparentnosti u radu vlasti i E-uprave, da predstavlja kakav takav pokušaj operacionalizacije ovih principa, te da shodno tome zaslužuje podršku.
Na praktičnom nivou, zaključak će, za početak, omogućiti da već kroz 15 dana imamo jasniju sliku o tome koji od državnih organa, bez obzira na zakonsku obavezu, nemaju Informatore o radu, odnosno koji ih imaju samo pro-forme - nepotpune i neažurne. Suočićemo se, dakle, sa realnim stanjem što neće biti prijatno, ali što jeste pretpostavka za menjanje postojećeg i za otvaranje pitanja odgovornosti za neizvršavanje obaveza. Obaveza proaktivnog objavljivanja što većeg broja relevantnih informacija o radu organa vlasti, pogotovo onih koji se odnose na raspolaganje javnim novcem i dobrima je u osnovi svake "priče" o demokratskoj kontroli, čistim računima, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije. Osnov za ovu obavezu utvrđen je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a sadržina obaveze precizirana je Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu državnog organa, koje, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, donosi Poverenik za informacije. To Uputstvo Poverenik je prvi put doneo još jula 2005. godine, a novo, preciznije pre tri meseca. Nakon donošenja novog Uputstva u vezi sa izradom Informatora služba Poverenika je organizovala i sprovela proces edukacije odgovornih kadrova koji je obuhvatio oko 120 organa vlasti na republičkom i pokrajinskom nivou. Na veb sajtu Poverenika za informacije www.poverenik.rs, istaknut je, i radi izvršavanja zakonske obaveze i kao mogući primer, Informator o radu ove institucije koji obuhvata oko 200 stranica teksta odnosno, ako više volite, oko 3 MB memorije. Meni se čini da on rad institucije kojoj rukovodim čini vrlo transparentnim, ali kako subjektivnost u ovakvim slučajevima nikad nije isključena, voleo bih da čujem i ocene drugih. Međutim, i bez toga sam siguran da bi, ukoliko bi većina organa vlasti sledila ovaj primer imali dosta razloga da budemo zadovoljni.
Razume se, osim edukativnih mera, izvršavanje zakonskih obaveza podrazumeva i odgovornost. Zbog toga ću zahtevati da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u čijoj je to nadležnosti, već početkom naredne godine pokrene prekršajne postupke protiv onih koji se budu oglušili o svoje obaveze, s tim da se tom odgovornošću započne odozgo, od najvažnijih, pa prema tome i najodgovornijih državnih organa.
Ali, vratimo se na početak. Na ono potpuno odsustvo publiciteta u vezi sa ovim Zaključkom. Pri tom, čak ne mislim toliko na medije koliko na samu Vladu. U vreme kad i stvari, za koje je to prilično teško razumeti, bivaju propraćene saopštenjima za javnost, pa čak i konferencijama za štampu, kada je vest čak i to da neko popunio ovoliko ili onoliko rubrika u famoznom Upitnikuk EU, a vest o tome da je usvojen ovaj "naš" Zaključak (koji se inače ne objavljuje u Službenom glasniku) ne može se pronaći čak ni na sajtu Vlade.
Siguran sam da je ova „stidljivost" i kontraproduktivna i sasvim suvišna.



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:06 29.12.2010

.

на чији предлог је закључак донет?
Freedom of Information Freedom of Information 13:21 29.12.2010

Re: .

antioksidant
на чији предлог је закључак донет?

U samoj Vladi,formalni predlagač je bilo Ministarstvo za elektronske komunikacije i informatičko društvo.Predlog je malo odocnio, dogovorili smo ga ministarka Matić i ja još pre tri meseca u vreme kad sam ja done o Uputstvo za izradu informatora,ali bez obzira na docnju,dobro je došao.Inače sastavni deo zaključka kojim se osim objavljivanja Informatora o radu nastoji obezbediti i određen stepen jednoobraznosti elektronskih prezentacija državnih organa su i odgovarajuće smernice koje je pripremio Zavod za informatiku i internet.
antioksidant antioksidant 13:25 29.12.2010

Re: .

хвала на одговору
bez obzira na docnju,dobro je došao

sahmatbg sahmatbg 13:30 29.12.2010

Re: .

Freedom of Information

U samoj Vladi,formalni predlagač je bilo Ministarstvo za elektronske komunikacije i informatičko društvo.Predlog je malo odocnio, dogovorili smo ga ministarka Matić i ja još pre tri meseca u vreme kad sam ja done o Uputstvo za izradu informatora,ali bez obzira na docnju,dobro je došao.

Ideja je odista odlična zato se moglo i pretpostaviti da iza nje stoji Poverenik za informacije.Ipak za dobar potez svaka čast i ministarki Matić a i samoj Vladi,ali samo pod uslovom da bude dosledna i prilikom sprovođenja zaključka.
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:34 29.12.2010

Portal e-uprava

je svetla tačka naše državne uprave. Ozbiljno mislim. (kad kažeš nešto pohvalno o državi moraš da se ogradiš da se ne zezaš, eto dotle smo došli)
I dobar je način komunikacije sa zainteresovanima, u suštini prihvataju ideje imaju viziju kako izgleda kraj puta, sve u svemu svaka pohvala.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:12 29.12.2010

Opet ja ljubopitljiva

Radi se o Zaključku Vlade Republike Srbije kojim se zadužuju svi organi državne uprave da podatke o tome na kojoj veb adresi je objavljen njihov Informator o radu dostave Republičkom zavodu za informatiku i internet, a Zavod zadužuje da u roku od 15 dana na portalu E-uprava uspostavi posebnu veb stranu sa tim veb adresama.


Znam da Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja u "organe" ubraja i sve javne institucije i ustanove (drugim rečima, škole, domove zdravlja, bolnice, itd). Da li grešim ako smatram da se obveza štampanja informatora odnosi i na njih?

Mislim, logično bi mi bilo da se odnosi. Ama još se ne sećam da sam na sajtu bilo koje zdravstvene ustanove (a bogami sam ih dosta posetila) ikad videla išta slično.

O školama da ne pričamo... mada ova "moja škola" odnedavno ima informator na svom sajtu. I to su ga samoinicijativno tamo stavili, valjda nakon što su prvi put u životu pročitali Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja. Što već nisu učinili samoinicijativno, to sam morala malko da ih poteram da urade.
nestor92 nestor92 14:27 29.12.2010

50:50 ili "pomoć prijatelja"?

U vreme kad i stvari, za koje je to prilično teško razumeti, bivaju propraćene saopštenjima za javnost, pa čak i konferencijama za štampu, kada je vest čak i to da neko popunio ovoliko ili onoliko rubrika u famoznom Upitnikuk EU,


Čini mi se da je u nekom od medija vest naslovljena sa čak "Srbija odgovorila na prvih 20 pitanja" ili tako nešto.

S obzirom da to zvuči kao da se radi o kvizu, nedostaje samo reč "tačno" između "Srbija" i "odgovorila".

Pozdravljam Vas.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:35 29.12.2010

Re: 50:50 ili "pomoć prijatelja"?

Čini mi se da je u nekom od medija vest naslovljena sa čak "Srbija odgovorila na prvih 20 pitanja" ili tako nešto.


A jel' zna neko hoćemo li mi moći da pogledamo popunjen upitnik?
Mislim, čisto ono - ako su nešto slagali - da obavestimo EU da su slagali.
antioksidant antioksidant 14:41 29.12.2010

Re: 50:50 ili "pomoć prijatelja"?

A jel' zna neko hoćemo li mi moći da pogledamo popunjen upitnik?

misliš odgovornik?
ako su nešto slagali - da obavestimo EU da su slagali.
tužibabo
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:24 29.12.2010

Re: 50:50 ili "pomoć prijatelja"?

Krugolina Borup
Čini mi se da je u nekom od medija vest naslovljena sa čak "Srbija odgovorila na prvih 20 pitanja" ili tako nešto.


A jel' zna neko hoćemo li mi moći da pogledamo popunjen upitnik?
Mislim, čisto ono - ako su nešto slagali - da obavestimo EU da su slagali.

Dobro pitanje Kru..Ali znaju ovi to i bez nas..I upravo je našoj vlasti to problem što ovi znaju..Da oni slučajno ne znaju, potkupljivala bi nas vlast i plaćala da za njen račun pričamo ono što joj odgovara...

Freedom of Information Freedom of Information 19:29 29.12.2010

Re: 50:50 ili "pomoć prijatelja"?

Krugolina Borup
A jel' zna neko hoćemo li mi moći da pogledamo popunjen upitnik?

Logično pitanje Kru! Pa stvari stoje ovako - u vezi sa popunjavnjem upitnika EU i pravom javnosti da zna odgovore na upitnik Vlada je tražila mišljenje poverenika za informacije.Ja sam tim povodom Vladu obavestio da je moj stav da su ti odgovori apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti. Obavešten sam da će Vlada poštovati takav stav i da će kancelarija za evropske integracije, po okončanju posla odgovore na upitnik učiniti apsolutno dostupnim javnosti i objaviti ih na isvojoj nternet prezentaciji.
apectator apectator 20:11 29.12.2010

Re: 50:50 ili "pomoć prijatelja"?

antioksidant
A jel' zna neko hoćemo li mi moći da pogledamo popunjen upitnik?misliš odgovornik?

Možda teško ali stvari se ipak menjaju na bolje.Zato verujem,skoro sam siguran da s tim u vezi neće biti problema.Već sam negde pročitao,mislim u Danasu, da je g.Šabić upozorio Vladu da ti odgovori moraju biti dostupni javnosti.I da ih je upozorio da se ne šale s tim i ukazao na konkretan primer kad je,povodom pokušaja crnogorske Vlade da od svoje javnsti krije odgovore na potanja iz sličnog upitnika direktno intervenisala čaki i sama Komisija EU.Koliko sam razumeo,a verujem da jesam, naša Vlada je prihvatila to poverenikovo upozorenje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:27 30.12.2010

Re: 50:50 ili "pomoć prijatelja"?

tužibabo


Tužibaba sam, tim se dičim.
A nisam jedina.
Vidi ovo:

http://www.b92.net/info/narodsepita/

Ajde ti, blago meni, papir i olovku u ruke, pa budi i ti tužibaba.
Svi da budemo tužibabe!
antap antap 14:44 29.12.2010

Znaju da se neće poštovati

Ali, vratimo se na početak. Na ono potpuno odsustvo publiciteta u vezi sa ovim Zaključkom. Pri tom, čak ne mislim toliko na medije koliko na samu Vladu. U vreme kad i stvari, za koje je to prilično teško razumeti, bivaju propraćene saopštenjima za javnost, pa čak i konferencijama za štampu, kada je vest čak i to da neko popunio ovoliko ili onoliko rubrika u famoznom Upitnikuk EU, a vest o tome da je usvojen ovaj "naš" Zaključak (koji se inače ne objavljuje u Službenom glasniku) ne može se pronaći čak ni na sajtu Vlade.
Siguran sam da je ova „stidljivost" i kontraproduktivna i sasvim suvišna.

Zaključak nisu obnarodovali zato što znaju da se neće ni poštovati. Biće ovde preganjanja bar do juna meseca (i to naravno ako Vi budete insistirali, a ne sumnjam u Vašu upornost) dok ne vidimo sve te informatore.
apectator apectator 20:21 29.12.2010

Re: Znaju da se neće poštovati

antap
Zaključak nisu obnarodovali zato što znaju da se neće ni poštovati.

Pa možda si u pravu. Odista ima dosta razloga da se sumnja da je neiskrenost objašnjenje za "stidljivost". Ali ipak hajde da sačekamo,jer i ako je tako može biti da su se malo preračunali.., videćemo.
sahmatbg sahmatbg 20:44 29.12.2010

Re: Znaju da se neće poštovati

antap
Zaključak nisu obnarodovali zato što znaju da se neće ni poštovati. Biće ovde preganjanja bar do juna meseca (i to naravno ako Vi budete insistirali, a ne sumnjam u Vašu upornost) dok ne vidimo sve te informatore.

Mogu oni da misle što god hoće.Stvar i jeste u tome da shavatimo da građani od organa vlasti koji su pod stranačkom kontrolom (bez obzira koja strankja je u pitanju) ne mogu da očekuju da če raditi u njihovom interesu. Ali takođe i to i da gradjani,mediji i nezavisne institucije svojim pritiskom ipak mogu da urade dosta toga,da je to ustvari jedini način da se nešto promeni.
dali76 dali76 23:10 29.12.2010

test

Sajt ustavnog suda Srbije ima svoj informator , ali ja kao osoba sa ostecenim vidom nazalost nemam mogucnosti da isti citam posto citac ekrana ne cita cirilicu.
Bilo kako bilo za svaku je pohvalu sto tako vazna institucija ima svoju web stranicu kao I informator na istoj.
Danas, ako ne gresim gospodine Sabicu, ustavni sud donosi svoju odluku oko ustavnosti zakona o duplim funkcijama.
Jos jedan test za vladu ali I ustavni sud da li su standardi tj vladavina prava samo proklamirano slovo na papiru.
Freedom of Information Freedom of Information 07:17 30.12.2010

Re: test

dali76
Sajt ustavnog suda Srbije ima svoj informator , ali ja kao osoba sa ostecenim vidom nazalost nemam mogucnosti da isti citam posto citac ekrana ne cita cirilicu.Bilo kako bilo za svaku je pohvalu sto tako vazna institucija ima svoju web stranicu kao I informator na istoj.


Obaveza državnih organa je da imaju i da objave Informator o radu.Inače još u prvom Uputstvu za izradu informatora,koje sam doneo još 2005-te,s tim u vezi ukazao sam da u skladu sa mogućnostima,treba voditi računa o licima sa posebnim potrebama.Na žalost nema ih baš mnogo koji su se tome na pravi način odazvali.

Danas, ako ne gresim gospodine Sabicu, ustavni sud donosi svoju odluku oko ustavnosti zakona o duplim funkcijama.
Jos jedan test za vladu ali I ustavni sud da li su standardi tj vladavina prava samo proklamirano slovo na papiru.


Na prethodnoj,uslovno rečeno preliminarnoj sednici,koliko znam, stav sudije izvestioca bio da je zakon neustavan ali taj stav nije imao podršku dovoljnog broja sudija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana