Jutros, sasvim iznenada, umro je general Mile Novaković. U Surduku, selu na obali Dunava. Selo je mislim u opštini Stara Pazova, i general je tamo živeo od kada smo mi Krajišnici proterani iz Hrvatske. Bio sam davno u njegovoj kućici, udaljenoj od naselja, do koje se stizalo poljskkim putem. Pričali smo o svemu i svačemu nekoliko sati. Čak smo se prisetili da je tačka na kojoj živi, a na kojoj smo sedeli tog časa, on, ja i njegov pas, lepi, crno- beli dalmatiner, bila ivica civilizacija, Limes. I smejali se tome.

Mile Novaković je po mnogo osobina bio izuzetan i neobičan

 
2015-07-27 11:11:29
Literatura

Promocija

Drago Kovacevic RSS / 27.07.2015. u 12:11

Promocija moje već najavljene knjige - Kundak Bože Kaurina i druge priče - održaće se sutra, u utokrak, 28. jula 2015. u velikoj sali opštine Stari Grad, sa početkom u 18 časova.

Šta da vam kažem - Dođite -.

 
2015-07-16 11:51:57
Literatura

Vreme je za knjigu

Drago Kovacevic RSS / 16.07.2015. u 12:51

Odlučio sam da objavim knjigu priča. Radi se o 12 odabranih priča objavljenih na ovom blog u periodu od 2006. do 2012. 

Naravno, da su priče malo doterane, umivene i sređene u odnosu na svoj prvobitnu formu. Promocija će biti sledeće nedelje.

Troškove izdavanja snosim sam. Nadam se da će B92 naći interes da kupi bar desetak knjiga. Za blogere

 
2015-06-05 11:10:18
Istorija| Politika| Region

Ima nade

Drago Kovacevic RSS / 05.06.2015. u 12:10

Pominjao sam u prošlom blogu mladog istoričara Milana Radanovića. Dao mi je intervju za zagrebačke Novosti i evo šta kaže:

 

Mилaн Рaдaнoвић Зaтирaњe тeкoвинa кoмунистичкe бoрбe

Судскa рeхaбилитaциja гeнeрaлa Mихaилoвићa пoдрaзумeвa нe сaмo грубo игнoрисaњe нaвeдeних истoриjских чињeницa вeћ и финaлну инaугурaциjу и дoдaтнo мaркирaњe држaвнe лaжи o чeтничкoм пoкрeту кao нaвoднo

 
2015-05-14 14:18:23
Istorija| Politika

CIVILIZACIJSKI PORAZ SRBIJE

Drago Kovacevic RSS / 14.05.2015. u 15:18


Postoje porazi i oni su deo svake egzistencije, bilo da su u pitanju društva, države, narodi, male društvene grupe ili svako od nas pojedinačno. No, nisu svi porazi isti. Postoje u istoriji brojni primeri kad je poraz uslov napretka  jer je otrežnjujući i upućuje ljude na promenu ponašanja i svesti kao ključnih uslova boljega u budućnosti. Nemačka je tu najbolji i najslikovitiji primer.

Danas, u vreme kad Evropa obeležava i proslavlja sedamdeset godina od pobede nad fašizmom i na vrednostima te pobede gradi celokupnu arhitekturu modernoga života, u Srbiji

 

Vukašin Obradović Vlast tretira medije kao oglasnu tablu

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije: Ako u nečemu postoji kontinuitet, onda je to tretiranje medija kao oglasne table, sredstva da se dođe i ostane na vlasti. Nijedna politička garnitura u poslednjih 15 godina nije se odnosila prema njima kao prema delu demokratskog procesa

 
2015-03-13 11:19:02
Gost autor

Zelenašanje, ucene, protivpravnost

Drago Kovacevic RSS / 13.03.2015. u 12:19

Gost autor na mom blogu je beogradski advokat Slaven Bilčar koji je u Vremenu objavio zanimljiv tekst u rubrici lični stav. Mislim da je vrlo iscrpno objasnio kako funkcioniše bankarski sistem i pogotovo problem kredita vezanih za švajcarski franak.

 

Lični stav

Zelenašenje, ucene, protivpravnost

Što je istinito, a što lažno izrečeno, u štampanim i drugim medijima o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima? Ko to podržava građane, potrošače, korisnike kredita, a ko banke

 

 Intervju sa Filipom Davidomkoji sam objavio u zagrebačkim Novostima, 13. februara. 

 

NIN-ova nagrada je važna stavka u srpskoj književnosti i kulturi, a vi ste kao ovogodišnji dobitnik izjavili da je ona bitnija za knjigu nego za autora. Kako to da tumačimo?

Onoga časa kada je knjiga napisana, objavljena i pojavila se u izlozima knjižara, pisac se povlači i knjiga počinje svoj samostalni život. Pisci često jednostrano tumače svoje knjige. Pažljivi i dobri čitaoci otkrivaju i neke druge slojeve priče, kojih pisac možda i nije

 
2014-11-21 13:21:07
Literatura| Porodica

Dan nebeskog ratnika

Drago Kovacevic RSS / 21.11.2014. u 14:21

Danas je Aranđelovdan, zapravo Sabor Sv. Arhangela Mihaila. Anđeli su duhovna bestelesna bića, koja izvršavaju Božiju promisao. Ima ih veliki broj i prema hierararhiji su podeljeni u devet rangova ili devet činova.

 Svaki čovek,  na dan krštenja dobije svog anđela, koji se naziva anđeo mirni, verni učitelj, čuvar duše i tela, pričao mi je dok sam bio dete moj đed Stevan. Oni nemaju telesnih želja i briga kao ljudi pa večno ostaju mladi i lepi, a pošto lete gde ih Bog pošalje, na ikoni im se slikaju i krila.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, i on ima posebne moći, govorio mi je đed. Tako Arhanđel Mihailo, može sklopiti vilice svakome vuku kad god hoće i vuka se ne treba bojati ako mu se moliš, pa taman da ga sretneš u najgušćoj šumi i tamo gde nikoga nema. Setim se često ove priče moga dobroga i mudroga đeda Stevana, znanoga Kapitan, ispričane u nekoj od tamnih bukovačkih noći, dok me je kao dete pripremao za život. Iz mnogo razloga, mada mi nije krsna slava, današnji praznik mi je naročito drag. A drag mi je i zbog čudnoga događaja iz proteklog rata koji se završio sasvim sretno i kojim je, upravljao, po svoj prilici niko drugi do nebeski ratnik Arhangel Mihailo.

 
2014-10-10 11:54:58
In memoriam| Istorija| Politika

Pomerena istorija

Drago Kovacevic RSS / 10.10.2014. u 12:54


Godinama, svakoga 20. oktobra  odem na groblje Oslobodioca Beograda.  Istom stazom u krug obiđem humke i spomen ploče sa imenima hiljada vojnika što dadoše svoj život za Beograd i osolobođenje od fašizma. Ateista sam i ne palim sveće, ali ćutanjem i mislima usmerenima ka oslobodiocima dajem svoj mali doprinos opštem poštovanju koje su zaslužili. Smatram tu kulturu sećanja svojom moralnom obavezom.

Beograd su tog 20. oktobra, 1944. oslobodile jedinice NOVJ i jedinice Trećeg ukrajinskom fronta Crvene armije. Već sledećeg dana, najpre VI lička, a onda

 

Drago Kovacevic

Drago Kovacevic
Datum rоđenja:  - Pol:  - Član od:  06.10.2006 VIP izbora:  248 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana