Freedom of Information B92 VIP

Rodoljub Šabić

Rođen je 1955. Pravnik, magistar prava. Po osnovnom profesionalnom opredeljenju advokat. Bio je narodni poslanik, potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije i član dve Vlade Republike Srbije kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Bio je koordinator ili učesnik u više projekata realizovanih u okviru aktivnosti civilnog sektora. Objavio je veliki broj tekstova u stručnim i naučnim časopisima i novinama.
22. decembra 2004. Narodna Skupština Republike Srbije izabrala ga je za prvog Poverenika za informacije od javnog značaja u Republici Srbiji.Od 01. 01. 2009.je i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.05.decembra 2011.je ponovo izabran na funkciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Oženjen je i ima sina.


Miroslav Janković

Miroslav Janković je rođen 1975. godine u Beogradu. Diplomirani je pravnik čija se profesionalna orijentacija svodi na oblast ljudskih prava, u teorijskom i praktičnom kontekstu. Autor je više publikacija: Primena tranzicionih zakona u Srbiji 2005. godine, Primena Zakona o uvidu u službena dokumenta na Kosovu, Manjine u Crnoj Gori – zakonodavstvo i praksa, Primena tranzicionih zakona u Srbiji 2006 i Političko nasilje u Srbiji. Do novembra 2007. godine radio je u Inicijativi mladih za ljudska prava kao Koordinator programa zaštite ljudskih prava, a od tada zaposlen je u OEBS-u kao Viši savetnik za medijske slobode. U martu 2007. godine postao je laureat nagrade ”10 najboljih mladih pravnika Republike Srbije”.

Duboko veruje u gradjanske vrednosti, ljudska prava i dobro u ljudima. Sklon dobrom provodu. Često razmišlja o budućnosti. Ne voli makrobiotičku hranu.


Nemanja Nenadić

Nemanja Nenadić je rođen u Beograd, gde i dalje živi, 24. aprila 1972. Po obrazovanju je pravnik, i u struci radi poslednjih desetak godina. Nakon dvogodišnjeg rada u sudu, od 2001 radio u nevladinim organizacijama – prvih godinu dana u Evropskom pokretu, a od 2002 u organizaciji Transparentnost - Srbija, ovdašnjem ogranku globalne antikorupcijske mreže Transparency International, gde je programski direktor. Radio je do sada na mnogobrojnim projektima TI i drugih međunarodnih i domaćih organizacija, na analizi I izradi propisa, praćenju sprovođenja zakona, organizovanju istraživanja I javnih kampanja, seminara za javne funkcionere i službenike, predstavnike civilnog društva i novinare. Ti projekti su bili vezani uglavnom za pojedine antikorupcijske propise, u oblastima sprečavanja sukoba interesa, finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja, budžetske kontrole I nadzora nad budžetom, javnih nabavki, lokalne samouprave i medijske regulative. Bio je jedan od učesnika ili organizatora pionirskih napora da Srbija dobije Zakon o slobodnom pristupu informacijama u periodu 2002 – 2004. Nakon donošenja Zakona učestvovao u njegovoj promociji u medijima i seminarima širom Srbije, organizovao u okviru TS testiranje primene Zakona, kao svojevrstan pritisak na organe vlasti da ispune svoje obaveze i učestvovao u izradi Vodiča za primenu zakona I Uputstva za objavljivanje informatora. U poslednjih nekoliko godina posvećen je učvršćivanju načela dostupnosti informacija u drugim propisima. Redovno piše komentare za dnevni list Blic, a veoma često i za antikorupcijski portal "Argus" (ranije "Čiste ruke" novinske agencije BETA.

Freedom of Information

Freedom of Information
Datum rоđenja:  - Pol:  - Član od:  26.02.2008 VIP izbora:  196 RSS RSS Feed