Ljudska prava

MEDIJI UVEK PODSETE NA ISTINU?

Freedom of Information RSS / 24.08.2017. u 08:32

Piše: Rodoljub Šabić

            Pre par dana, nakon razgovora sa predsednicom Vlade Srbije, kao poverenik, dam saopštenje za javnost, koje je za predmet imalo dve stvari.

            Prvo, zadovoljstvo postignutom saglasnošću o tome da se registri ličnih podataka građana, čije uspostavljanje Vlada planira, moraju uređivati zakonom i da se ne mogu zasnivati na podzakonskim aktima ili sporazumima ministara.

            Drugo, nezadovoljstvo povodom činjenice o kojoj me predsednica Vlade u razgovoru obavestila - da joj moje pismo i Model novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je bio u prilogu, upućeno još 6.jula ove godine, nikada nije uručeno!

            "Zanimljivo" je da su mediji saopštenje bukvalno "presekli po pola". O prvoj stvari izvestili su mnogi, o drugoj (bar od štampanih) niko.  

            Saglasnost premijerke i poverenika bila je vest, a to da predsednik Vlade ne dobije pismo i priloge njemu lično upućeno, nije bila "vest", iako je prvo, valjda nešto očekivano, normalno, nešto što, imajući u vidu odredbu Ustava da se "obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom" nikako i ne bi smelo biti sporno (makar je za neke ministre bilo), a drugo, nešto, valjda nenormalno. Nenormalno, čak i pod (delikatnom) pretpostavkom da u Generalnom sekretarijatu, pisarnici Vlade ili sl. neko dopise upućene lično premijeru "automatski" prosleđuje "zainteresovanim" ministarstvima. Ako takva "organizacija posla" ima za posledicu da predsednik Vlade, o njemu lično upućenom dopisu državnog organa povodom važnih stvari, ostane potpuno neobavešten/a i da izostane bilo kakva reakcija, čak i kurtoazan odgovor, odnosno da se dopisu i prilozima praktično izgubi svaki trag, da ih, slobodnije rečeno, "pojede mrak", to je definitivno bizarno. A i mnogo "sitnije" bizarnosti su za naše medije bivale "vest".

            Ova, eto, nije. Čak ni "garnirana" informacijom (takođe dobijenom u razgovoru s premijerkom i takođe navedenom u saopštenju) da se isto dogodilo i sa Inicijativom za donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zasnovanog na Modelu koji je pripremio Poverenik, koju je još ranije premijerki uputilo sedamnaest NVO. I niko od novinara se nije setio ni asocijativne situacije od pre dve godine, kada je Poverenik takođe, u želji da pomogne, pošto nekoliko godina rada Radne grupe Vlade nije dalo željeni efekat, pripremio Model novog zakona. Vlada je Zaključkom utvrdila da će taj Model biti osnov za izradu novog zakona i to unela u Akcioni plan za Poglavlje 23 usaglašen sa EU, ali zakon, iz ko zna kojih razloga, nije donet. Ukratko, i tada je celu stvar "pojeo mrak".

            Ali, dosta sa "žalopoljkama" na medijsko izveštavanje i lamentiranjem o potrebi da ono bude objektivno i istinito. Uostalom, kad smo već kod istine, mediji su ipak i ovaj put podsetili na jednu, staru - da o stanju u svakom društvu mnogo govori to koje teme su za medije "prioriteti". 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip Mladenović Filip Mladenović 11:14 24.08.2017

Koristan predlog, novinarski

Mislim da bi bilo korisno da na našim Javnim medjiskim servisima (RTS i RTV) krene sa emitovanjem polusatna TV i radio emisija, koja bi se jednom sedmično bavila informisanjem naše javnosti o radu poverenika i zaštitnika gradjana.
Freedom of Information Freedom of Information 11:22 24.08.2017

Re: Koristan predlog, novinarski

sa emitovanjem polusatna TV i radio emisija, koja bi se jednom sedmično bavila informisanjem naše javnosti o radu poverenika i zaštitnika gradjana.

Filipe, hvala na dobronamernom predlogu. Nažalost u žestokom je sukobu sa realnošću. Uskoro će biti tri pune godine kako poverenik nije bio gost na "javnom servisu".
angie01 angie01 12:06 24.08.2017

Re: Koristan predlog, novinarski

Filipe, hvala na dobronamernom predlogu. Nažalost u žestokom je sukobu sa realnošću. Uskoro će biti tri pune godine kako poverenik nije bio gost na "javnom servisu".


javni servis:))), stvarno smesno zvuci- bi trebalo da ima obavezu da jednom nedeljno ima emisiju sa poverenikom, koji bi obavestavao javnost o desavanjima u svom poslu, narocito sto gradjani placaju pretplatu, znaci nije privatan medij u pitanju.

utoliko pre- sto razne privatne televizije, a sa nacionalnim frekvencijama, zloupotrebljavaju, pod patronastvom vlasti, pokrivenost svog dometa emitovanja, stalnom politickom propagandom u svim pravcima,...kolicina kojekavih analiticara koji nesto naruceno imputiraju javnosti kao istine, je sramotno nedopustiva.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:40 24.08.2017

Re: Koristan predlog, novinarski

javni servis:))), stvarno smesno zvuci- bi trebalo da ima obavezu da jednom nedeljno ima emisiju sa poverenikom, koji bi obavestavao javnost o desavanjima u svom poslu, narocito sto gradjani placaju pretplatu, znaci nije privatan medij u pitanju.

Јавни сервис - "Ваше право да не знате ништа!".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana