2019-12-28 08:54:03
Društvo| Ljudska prava

IMA SE, MOŽE SE

Freedom of Information RSS / 28.12.2019. u 09:54

Skupština Beograda izglasala je nedavno budžet za narednu, 2020. godinu.

Taj budžet, od oko milijardu i 206 miliona evra, u odsustvu hronično odsutnog gradonačelnika  već famozni zamenik gradonačelnika odmah je slavodobitno ocenio kao „najveći u istoriji“. Uz to, dodatno je informisao javnost o „stalnom rastu“ svih gradskih prihoda, po baš svim osnovama. Prihodi su, tako je rekao, uvećani kako od poreza na dohodak „zbog velikog rasta plata“ tako i od poreza na imovinu, a veći su i prihodi iz dobiti javnih preduzeća.

Štaviše, kreatori budžeta bili su,

 

Prethodni post "Sad ću ti bre pišem ometanje bre" napisao sam provociran jednim bizarnim događajem ali sa, mislim, ni malo bizarnom idejom da podsetim da uprkos tome što su ovlašćenja, broj pripadnika komunalne policije kao i broj ekscesa u kojim su oni akteri u kontinuiranom porastu, našoj javnost nikada nije prezentirana ne neka seriozna nego bukvalno nikakva analiza efekata uspostavljanja i delovanja nove bezbednosne strukture.

Rasprava koja je povodom tog posta usledila nije sledila moju "zadatu" temu , naprotiv, ali me to ipak ne obeshrabruje da napišem još jedan post

 

Juče mi je privukao pažnju "slučaj" građanina D.V. koji se, povodom nedozvoljenog parkiranja, našao u jednoj sasvim neočekivanoj, ni malo poželjnoj situaciji.

Pripadnici komunalne milicije koja je tražila njegove podatke dao je ličnu kartu ali nastavio da joj postavlja pitanja a da mobilnim telefonom snima događaj, što je milicionerku posebno nerviralo pa je komunikacija postajala sve neprijatnija.

Deo komunikacije videli smo i na TV:

Pošto snimate, evo imate snimak da će vam stići prekršajni nalog na kućnu adresu.

Šta znači

 
2019-09-25 08:34:04
Društvo| Ljudska prava

PITANJE

Freedom of Information RSS / 25.09.2019. u 09:34

"Gondola će biti izgrađena uprkos histeriji agresivne manjine. Beograd će dobiti gondolu koja će povezivati Kalemgdanski park i Ušće, kao što gondolu imaju Jerusalim, Njujork, ..i  mnogi drugi gradovi".

Ovo je nedavno izgovorio famozni vice - gradonačelnik Beograda, Vesić. Na sreću on nije lik kom se, bar ne bez krajnje ozbiljnih rezervi, može verovati, npr. za istu gondolu govorio je ne tako davno da će do kraja ove godine prevoziti putnike, što se, naravno pokazalo kao neistina. Nije isključeno ni da je ova izjava svesno bačena "dimna bomba",

 
2019-09-12 11:15:30
Društvo| Ljudska prava

NIKAD VEĆA POVEĆANJA

Freedom of Information RSS / 12.09.2019. u 12:15

Ovih dana Vlada je odlučila da će minimalna zarada u Srbiji biti povećana na 30.022 dinara.

Gotovo istovremeno je najavljeno još jedno povećanje, Predsednik Republike najavio je da će nagrada za osvojenu zlatnu medalju na Olimpijadi biti povećana na 50.000 evra.

Zanimljiv je kontrast dva povećanja.

Prvo povećanje je definitivno, Vlada je, kao nadležna za to, već donela odgovarajuću odluku. Drugo nije, samo je najavljeno i to od nekog ko za to nije nadležan. Ali, znajući predsednikovu faktičku "specifičnu težinu",u okvirima "sistema" (naravno, uz uslov

 
2019-08-13 10:27:06
Ljudska prava

NAKOVANJ

Freedom of Information RSS / 13.08.2019. u 11:27

 Još samo sedmica je preostala do početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnostI. A to da je nedavno odlaganje primene tog zakona (za koga sam više puta rekao da je katastrofalno loš) zatražio i novi Poverenik (najavljen od vlasti kao "sušta suprotnost meni) čini da mi deluje opravdano da i ovde ponovim tekst "Nakovanj" koji sam pred odlazak na odmor napisao za "Peščanik".

" I nakovanj da im daš i njega bi pokvarili!~

Na staru narodnu umotvorinu me nedavno po ko zna koji put potsetilo postupanje naše aktuelne vlasti u "slučaju" koji je u dnevnom

 

"Pažnju javnosti preusmeravati sa važnih problema na nevažne! Zamajavati javnost banalnostima, trivijalnim i nebitnim informacijama da se ljudi ne bi bavili stvarno bitnim!"

Nije prijatno ali je fakat da na "uputstva" poput navedenog iz "Strategije manipulacije javnošću" Čomskog svakodnevno podseća naša stvarnost. I u prošlom postu, pre nekoliko dana, pisao sam o pasivnom odnosu javnosti prema jednom mislim, bar za odgovorno društvo, važnom pitanju a čak je i rasprava ispod posta, većinom komentara potvrdila da je više pažnje javnosti privukao najavljeni pa "odloženi"

 

Oviih  dana "hit" vest bila je ona da ministar Vulin i zamenik gradonačelnika Vesić stupaju u štaj glađu. Vest je, verujem ne samo kod mene, ozbiljno poljuljala uverenje da su Beket, Jonesko ili Kliz i njegov Leteći cirkus Montija Pajtona nenadmašni u kreiranju apsurda i "otkačenog" humora. Kao što mi je potom i "lavina" izjava o pridružitvanju štrajku gladi velikog broja poslanika u državnoj skupštini i odbornika u lokalnim skupštinama prilično "izbledela" Domanovića i njegovu Stradiju, mislim na onu otimačinu oko toga ko će više puta biti žigosan na čelu.

I kad

 
2019-04-01 10:02:54
Društvo| Ljudska prava

"ČUDO" NA UŠĆU

Freedom of Information RSS / 01.04.2019. u 11:02

 

" Građanima je za utehu da su gradske vlasti posle kritika i sprdnji sa gigantskom jarbolom na Ušću, koji je trebalo da bude visok stodvadeset metara smanjile to čudo na osamdest metara visine,..! ".

Citirana rečenica je delić komentara nedeljnika "Vreme" posvećenog početku realizacije više projekata beogradskih vlasti od kojih neki, čak većina (pasarela i gondola na Kalemegdanu, veštačka stena u Košutnjaku, panoramski točak i ogromni jarbol za zastavu na Ušću..) još od kad su bili samo u najavi, izazivaju brojne dileme i kritike, čak i zgražavanja i

 
2019-03-22 11:36:47
Društvo

TO BE CONTINUED

Freedom of Information RSS / 22.03.2019. u 12:36

Pre tačno godinu dana, na današnji dan 22.3.2018. je potpisan ugovor o koncesiji za aeredrom "Nikola Tesla".

Ugovor koji je država zaključila sa franuskom kompanijom "Vansi erports" s obzirom da za predmet ima dobra zaista velike vrednosti s razlogom je izazivao veliko interesovanje javnosti. Interesovanje je, s obzirom da je reč o predmetu u javnoj, državnoj svojini, više nego logično i legitimno i s tim u skladu bile su i izjave državnih zvaničnika neposredno pred i prilikom potpisivanja ugovora.

Npr. premijerke Brnabić i ministarke Mijajlović ".. ugovor će biti

 

Freedom of Information

Freedom of Information
Datum rоđenja:  - Pol:  - Član od:  26.02.2008 VIP izbora:  196 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana