Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Obaveštenja| Reč i slika

KRUNSKI DOKAZ ZA NEIZLAŽENJE NA "IZBORE"

Filip Mladenović RSS / 26.04.2024. u 11:09

ODGOVOR POVERENIKA
ODGOVOR POVERENIKA
Dana 10. januara 2024. godine uputio sam odgovornim osobama u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MARIJA DŽIVDŽANOVIĆ, IVANA RADULOVIĆ, MIROSLAV PETKOVIĆ) 2 novinarska pitanja, pozivajući se na važeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja:

Poštovani,

uz Novogodišnje pozdrave i želje za uspeh u karijeri, šaljem Vam i 2 pitanja na osnovu odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja:

1.Zašto su u Obaveštenjima za izbore, onim malim belim pravougaonim papirima koje građanke i građani uoči svakih izbora dobijaju u svojim poštanskim sandučićima, sa desne strane, gde je odštampana stavka ADRESA BIRAČA, navedeni samo naziv ulice, kućni broj i ime grada/opštine, ali ne i SPRAT i BROJ STANA, kako je inače propisano članom 3, st. 4) važećeg Zakona o prebivalištu i boravištu građana?

2.Logično je i razumno da kada građanka ili građanin hoće da proveri svoje lične podatke upisane u Jedinstveni birački spisak, to može i da učini na osnovu člana 7 Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, u kome su detaljno, taksativno navedeni lični podaci:

Član 7.

U birački spisak upisuje se: ime i prezime birača, ime jednog od roditelja birača, biračev jedinstveni matični broj građana, datum i mesto rođenja birača, pol birača, mesto prebivališta i adresa birača, jedinica lokalne samouprave u kojoj birač ima mesto prebivališta, strana država u kojoj birač ima boravište, mesto boravišta i adresa birača u inostranstvu i mesto boravišta za interno raseljena lica.

Postavlja se pitanje zašto elektronski sistem Republike Srbije, odnosno nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ne prikazuje sve te podatke na upit birača iz člana 7, nego samo adresu biračkog mesta, iz člana 8 navedenog zakona?

U očekivanju odgovora srdačno Vas pozdravljam.
Filip Mladenović, novinar (https://nuns.rs/)

I pošto nije bilo nikakvog odgovora, ponovio sam ova dva novinarska pitanja elektronskim porukama odgovornim osobama, kao i PRESS službi navedenog ministarstva još 2 puta: 17. i 25. januara 2024.

Na žalost, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, čak i njegova PRESS služba, uporno je i protivzakonito ćutalo, ignorišući ova 2 novinarska pitanja. Zato sam kao novinar uložio Žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja dana 8. 2. 2024. godine. Dana 13. 3. 2024. od Službe Poverenika mi je stigao dopis da je moja Žalba zavedena pod brojem 071-11-2201/2024-03.

Prema članu 24, st. 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja "Poverenik donosi rešenje bez odlaganja, a najkasnije u roku od 60 dana od dana prijema žalbe, pošto omogući organu vlasti da se pismeno izjasni, a po potrebi i tražiocu."

Po isteku tih zakonom propisanih 60 dana, 8. aprila 2024. uputio sam prvu urgenciju Povereniku za informacije od javnog značaja. Drugu urgenciju sam uputio 18. aprila 2024, a treću 25. aprila 2024.

I tek posle ove 3. urgencije, od Službe Poverenika je 26. aprila 2024, dakle danas, stigao odgovor, u kome se može pročitati besramni i neshvatljiv navod da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tvrdi kako uopšte nije primilo moja 2 novinarska pitanja elektronskom poštom, iako sam ih čak 3 puta slao tokom januara 2024. godine?!

U mom današnjem odgovoru Povereniku, pored poslatih, zahtevanih dokaza - kopije elektronskih poruka od 10, 17. i 25. januara 2024. upućenih odgovornim osobama i PRESS službi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, naveo sam i sledeće:

... Iz Vašeg današnjeg odgovora mogu i kao novinar i kao građanin-birač, samo da zaključim da se očigledno radi o organizovanom, neprofesionalnom i protivzakonitom postupanju odgovornih osoba u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i njihove PRESS službe.

Iz samo njima znanih razloga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izbegava da našoj javnosti odgovori na 2 novinarska pitanja u vezi sa biračkim spiskom - glavnim, krunskim izvorom svih izbornih nepravilnosti i krađe/falsifikovanja izborne volje biračkog tela Republike Srbije.

Na kraju ove elektronske poruke sa poslatim zahtevanim dokazima, postavljam Službi Poverenika i samom Povereniku PITANJE:

Ako su, kako se može zaključiti iz Vašeg današnjeg dopisa, od organa vlasti Povereniku stigla dva dopisa, 15. i 28. 03. 2024, zašto me kao podnosioca Žalbe niste elektronskom porukom obavestili krajem marta ili početkom aprila 2024. godine o tim dopisima, nego tek sada, 26. 04. 2024, dakle skoro mesec dana kasnije, i to posle 3 (tri) moja Prigovora-urgencije, upućenih 8, 18. i 25. aprila 2024. Povereniku za informacije od javnog značaja?

Filip Mladenović, novinar, podnosilac Žalbe broj: 071-11-2201/2024-03

P. S.

POSLE današnjeg sastanka Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja o unapređenju izbornog procesa, evidentno je da nije postignut nikakav napredak kada je reč o Komisiji za reviziju biračkog spiska.


Danas je 26. april 2024, mesec i 7 dana pre zakazanih izbora!

SNS će braniti lažan, naduvan birački spisak do otvaranja biračkih mesta u nedelju, 2. juna 2024.

 

Atačmenti



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 12:12 26.04.2024

грешни писмоноша

или....uopšte nije primilo moja 2 novinarska pitanja elektronskom poštom,

нек не чуди....то.....сазнање
да множином тих луфт пута,
уме.....неки ветрић....пирне
па ел.голуб..........гле залута
shmoo shmoo 12:32 26.04.2024

И голубови и врапци на грани

Црни Филипе, с ким ти то водиш преписку!

odgovornim osobama u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

DŽIVDŽANOVIĆ





Немаш нека преча посла?

Filip Mladenović Filip Mladenović 12:42 26.04.2024

Re: И голубови и врапци на грани

Radim svoj novinarski posao, u javnom interesu, a radi slobode i prosperiteta potomaka!
Ribozom Ribozom 14:09 26.04.2024

Re: И голубови и врапци на грани

Tebi svaka cast za donkihotovsku borbu. Meni sa strane, sve to izgleda toliko nenormalno da vise ne bih znao sta misliti i kako delovati.
Izbori pokradeni, u kradji ucestvovala i policija i sudstvo (ne cineci nista), i sad kao nesto ce se desiti. Mislim da svo ovo ludilo nece dobro da se zavrsi.
Mislim da su tzv proevropske stranke po direktivi iz EU izasle na izbore, kako ne bi dozvolile da desnica (DSS+POKS) ode na 20%, jer bi skupili glasace svih onih koji su izgubili poverenje na instant vucicevim desnim partijama (zavetnici i ostali vanzemaljci). A Vucicu je najveca nocna mora da mu se desnici omasovi protiv njega.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:49 26.04.2024

Re: И голубови и врапци на грани

Razmere protivustavnih, nezakonitih, kriminalnih radnji u slučaju biračkog spiska i samih izbora dostižu nivo udruženog zločinačkog poduhvata.

Takodje, novinarski izvori iz Službe Poverenika za informacije od javnog značaja potvrdjuju da su razmere zloupotreba i skrivanja informacija od javnog značaja dostigle katastrofalan nivo, što de facto parališe rad samog Poverenika i obesmišljava njegovu ustavnu i zakonsku funkciju kao nezavisne institucije radi razvoja pravne i demokratske države Srbije!
shmoo shmoo 21:46 26.04.2024

Re: И голубови и врапци на грани

Filip Mladenović
Radim svoj novinarski posao, u javnom interesu, a radi slobode i prosperiteta potomaka!


Гуд фор ју.

Само напред... Пиши што више писама и дописа надлежнима.

Неко то одозго све бележи.

Али не Бог ако си на њега помислио.

Filip Mladenović Filip Mladenović 23:08 26.04.2024

Re: И голубови и врапци на грани

U boga ne verujem, već samo u vlastiti rad, znanje i ljubav.

Tako učim i decu i unuke...
shmoo shmoo 08:35 27.04.2024

Re: И голубови и врапци на грани

Filip Mladenović
U boga ne verujem, već samo u vlastiti rad, znanje i ljubav.

Tako učim i decu i unuke...


Тако сам и мислио.

Свака част, тако и треба.

Види се то одмах по читавом твом животу и по свему што си до сада урадио, рекао, написао,... Још од оног првог момента у павиљонима на Новом Београду па све до данас.

Само нека си ти нама задовољан јер се осећаш корисним.

Све се онда може и истрпети ма шта год ти урадио, рекао, написао,...

П.С. - Остави нешто и за децу и унуке, немој све сам.

mlatisa mlatisa 15:58 26.04.2024

Поздрављам!

Поздрављам Филипов ангажман, мада предмет дописивања није од суштинске важности. Потребно је проћи кроз бирачке спискове, пронаћи неправилности и починиоце казнити. Мислим да је реч о кривичном делу. Како се то може извести ми није јасно, пошто ће се ови борити до краја да се то не уради.

Поред тога, нема смисла користити електронску пошту, пошто се она ретко отвара и тек изузетно се поступа по њој. Искључиво папир, писарница и печат. Разумем да је електроника комотнија, али...

Filip Mladenović Filip Mladenović 16:11 26.04.2024

Re: Поздрављам!

Doskorašnja premijerka Ana Brnabić se javno hvalila razvojem e-Uprave, favorizovanjem Portala eGradjanin, uštedom papira...

Kao novinar u prethodom periodu sam više puta uspešno komunicirao sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, naročito sa 2 njihove e-mail adrese (press@mduls.gov.rs i kabinet@mduls.gov.rs).

Uvek sam dobijao potvrde prijema, kao i odgovore na postavljena pitanja.

Ovog puta, medjutim, nisam dobio nikakve odgovore, iako sam se čak 3 puta tokom januara
2024. obraćao elektronskom poštom.

Da sam ista pitanja predao na pisarnici ministarstva, sa pečatom i datumom, verovatno bi se taj dokument "zagubio" na putu od pisarnice u prizemlju do sprata, gde se nalaze kancelarije tog ministarstva!
solo solo 07:58 27.04.2024

.

angie01 angie01 14:41 27.04.2024

beogradjani,

pazite se u autobusima i na stajalistima, ordinira banda dzeparosa, koji skalpelima rezu torbe i kradu,,...treba obavestiti GSP i komunalce,...koji dotrcavaju, samo kada ih zovu ridzveji.
emilia emilia 02:59 28.04.2024

crni humor

emilia emilia 03:12 28.04.2024

Zavisna štampa


emilia emilia 03:17 28.04.2024

Re: crni humor

srdjan.pajic srdjan.pajic 03:21 28.04.2024

Re: Zavisna štampa

emilia



Polako, emilija, znaš da kad ovako kreneš pola blogera završi na aparatima.

Inače, naš Tibika briljira:






emilia emilia 03:42 28.04.2024

Re: Zavisna štampa

Car Tibor.
emilia emilia 03:53 28.04.2024

Aparati su im kod mene za dž.

angie01 angie01 08:59 28.04.2024

Re: Zavisna štampa

Inače, naš Tibika briljira:


opet ga krenulo:)

je l si video pripovedanje od pre neki dan, koje pocinje ovako,



Conversation
Tibi Habibi 8
@kazi_tibi
jednom jahao despot stefan u lovu sa vlastelom i gospodom i vidi na proplanku kod grocke veliki jelen zlatnih rogova i silno mu se obradovaše i naredi slugi ostoji da mu donese od alabastera luk iz tesalije i od tikovine strele iz anadolije i od coje kapu iz mongenegra

ima nastavak, ne mogu sve da kopiram, pogledaj kod njega.
dragosevacsutra dragosevacsutra 10:41 28.04.2024

Re: crni humor

crni humor






Это вам не просто так,
Здесь идут, ускоряя шаг,
Эти ребята.
Нам преграды нипочём,
Открываем дверь плечом.
Ну, а те кто против, пусть бегут -
Русские идут.
Русские идут.
Русские идут.
Русские идут.
Русские идут.
Русские идут.
Русские идут.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:17 28.04.2024

Закон

Закон о Парничном Поступку предвиђа друго, да се рачуна да је допис примљен по времену слања.

Član 129

Dostavljanje može da se vrši i elektronskom putem, u skladu sa posebnim propisima.
Dostavljanje elektronskim putem se smatra izvršenim pod uslovom da je takvim načinom dostavljanja moguće da se obezbedi povratni podatak da je lice primilo pismeno.
Potvrda o prijemu pismena dostavljenog elektronskim putem predstavlja odštampani elektronski zapis o danu i času kada je uređaj za elektronski prenos podataka zabeležio da je pismeno poslato primaocu, naziv pošiljaoca i primaoca i naziv pismena.

solo solo 08:23 28.04.2024

Emilyy


Kako tutnjiš kroz ovaj predpraznički wikend?

Ide li?

solo solo 08:26 28.04.2024

Emily

Pozdrav za wikendaše u ćošku.



p.s.

Devone brale sedni mi na nokat.

Ljubi te brat Voja.

shmoo shmoo 08:44 28.04.2024

Emily! Ох, Емили!

solo

Ljubi te brat Voja.



Ма који брат Воја!

Брат војвода Вјекослав!

Он и Девон су из истог гнезда полетели.

Оних дана...

Кад су једни хватали косину овако мало више лево, а други овако мало више десно.

shmoo shmoo 09:23 28.04.2024

Зуроф чува Србе

Зуроф против резолуције о Сребреници: Појам геноцида изгубио би утицај и значај


Један од највећих светских стручњака за Холокауст, директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф изјавио је да резолуцију о Сребреници, о којој би требало да се гласа у Генералној скупштини УН, не треба подржати, јер би, како је навео, означавање Сребренице као геноцида додатно ослабило сам значај тог појма који служи као важно упозорење човечанству о опасностима ратова и сукоба.

Зуроф је у ауторском тексту за Тајмс ов Израел истакао да није сваки ратни злочин геноцид, додајући да су, поред осталог, Срби у Сребреници поштедели све жене и децу.

е човечанству о опасностима ратова и сукоба.

Зуроф је у ауторском тексту за Тајмс ов Израел истакао да није сваки ратни злочин геноцид, додајући да су, поред осталог, Срби у Сребреници поштедели све жене и децу.

Ефраим Зуроф: Не треба подржати резолуцију о Сребреници
Ефраим Зуроф: Не треба подржати резолуцију о Сребреници
"Да су Срби имали намеру да почине геноцид, побили би све босанске муслимане окупљене у Сребреници", рекао је Зуроф.

Он се осврнуо на текст бившег генералног саветника Светског јеврејског конгреса Менахема Розензафта од 24. априла ове године објављен у Тајмс ов Израел, у којем он већ у уводном пасусу инсистира да Генерална скупштина УН мора да призна масакр 8.000 муслиманских мушкараца у Сребреници у јулу 1995. као случај геноцида, указујући да Розензафт заправо открива главне недостатке у својој жалби.

"Да би подржао свој случај, Розензафт, бивши генерални саветник Светског јеврејског конгреса, тврди да, пошто жели да верује да је Хамасов покољ најмање 1.200 израелских грађана и становника 7. октобра био 'чин геноцида', имамо апсолутну обавезу признавања и обележавања геноцида и других злочина против човечности", каже Зуроф.

"Ни напад Хамаса 7. октобра није геноцид"
Он је додао да се, иако се лако може поистоветити са иницијативама за обележавање правих случајева геноцида, ни смртоносни упад Хамаса 7. октобра на југ Израела, ни убиства почињена у Сребреници не могу квалификовати као случајеви геноцида.

"Свака од ових трагедија је још једна јединствена кратка епизода у војним сукобима, који су трајали много дуже, а који у случају Газе трају до данас. То је један од главних разлога зашто професор Јехуда Бауер, доајен историчара Холокауста, годинама инсистира да се оно што се догодило у Сребреници не квалификује као геноцид", указује Зуроф.

Он је појаснио да би, ако би се овакви и слични догађаји класификовали као геноцид, појам био потпуно испражњен од своје тренутне тежине и значаја и изгубио би било какав утицај који има до данас.

"Тако би се, на пример, 11. септембар могао да се назове геноцидом, као и јапански напад на Перл Харбур или у том случају бомбардовање Хирошиме и Нагасакија или Дрездена и Хамбурга у Другом светском рату, као и стотине других трагичних инцидената", истакао је Зуроф и додао да "резолуција за коју треба да се гласа у ГС УН дефинитивно не би требало да буде подржана".



ЛИНК

Filip Mladenović Filip Mladenović 14:07 28.04.2024

Re: Зуроф чува Србе

Genocid u Srebrenici je vrhunac troipogodišnjeg lova na Bošnjakinje i Bošnjake širom Bosne i Hercegovine, od Prijedora na zapadu do Zvornika na istoku.

To su javno potvrdili i Ratko Mladić 1992. i Milorad Dodik 2005. godine.

Uzmimo na primer Banjaluku: u tom gradu uopšte nije bilo ratnih dejstava od 1992. do 1995.
Ipak, u tom gradu su srušene sve džamije, čak i one od velike istorijske i kulturne važnosti...
shmoo shmoo 15:28 28.04.2024

Re: Зуроф чува Србе

Рекао Зуроф да Сребреница није геноцид.

А он ваљда то најбоље зна.

Онда Сребреница није геноцид.

Пунктум.


„Геноцид је покушај тоталног брисања једне нације, дакле холокауст и Руанда јесу били геноцид. Дарфур није јасан. У Босни није било геноцида, већ етничког чишћења, то је био регионални сукоб у којем су различите групе пробале да униште једна другу.”

„Па зар треба да им дође неки тип из Јерусалима и врисне: ’Краљ је го’!” ЛИНК


Filip Mladenović Filip Mladenović 16:05 28.04.2024

Re: Зуроф чува Србе

U Srebrenici nije bio genocid 1995. kao što proteklih meseci 2024. nije bio genocid u Gazi!
shmoo shmoo 19:16 28.04.2024

Бабе и жабе би за џабе?

Filip Mladenović
U Srebrenici nije bio genocid 1995. kao što proteklih meseci 2024. nije bio genocid u Gazi!


Што ту да станемо?

Да проширимо на Украјину у последње две године?

А о томе да је хаос на тржишту некретнина у Кењади и да не причамо.

Или што је Терзић опет увео ОФК Београд у Прву лигу.

То је тек геноцид.

Прави геноцид.

dragosevacsutra dragosevacsutra 19:57 28.04.2024

Re: Бабе и жабе би за џабе?

stop genocidu honoraraca!

shmoo shmoo 06:40 29.04.2024

Бабкен Симоњан

Бабкен Симоњан: Није било геноцида у Сребреници

Јерменски књижевник, преводилац и универзитетски професор Бабкен Симоњан поручио је да не може бити говора да се у Сребреници догодио геноцид, истичући да су током историје покушај тоталног истребљења доживели и српски и јерменски народ.

Професор Бабкен Симоњан се, говорећи о томе да ли је злочин у Сребреници био геноцид, осврнуо на то да "муслимани (Бошњаци) у Босни чине преко 50 одсто становништва".

"Из те чињенице произилази да не може бити речи о геноциду над муслиманима и Бошњацима у Сребреници", рекао је Симоњан у интервјуу за потребе снимања документарног филма "Анатомија обмане: Сребреница" у продукцији Центра за друштвену стабилност.

Упоредио је страдање јерменског и српског народа, нагласивши да је постојао покушај тоталног истребљења оба народа.

Симоњан је подсетио да су Јермени скоро потпуно истребљени са територије данашње Турске и истакао да су Срби исто тако били истребљени са територије данашње Хрватске, као и са својих вековних огњишта на Косову и Метохији.

shmoo shmoo 06:42 29.04.2024

Јехуда Бауер

Јехуда Бауер: Није било геноцида у Сребреници

Професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму Јехуда Бауер сматра да није било геноцида у Сребреници и, како наводи, то је било масовно убиство припадника једне групе од стране припадника друге групе.

Јехуда Бауер, који се у стручним круговима сматра највећим светским ауторитетом за питања Холокауста и геноцида, у документарцу у продукцији Центра за друштвену стабилност, каже да се Сребреница не може сматрати типским случајем геноцида.


Јехуда Бауер, који се у стручним круговима сматра највећим светским ауторитетом за питања Холокауста и геноцида, у документарцу у продукцији Центра за друштвену стабилност, каже да се Сребреница не може сматрати типским случајем геноцида.

Изјава Јехуде Брауна за потребе документарног филма "Анатомија обмане: Сребреница"
"Сребреница се не може сматрати типским случајем геноцида. То је било масовно убиство припадника једне групе од стране припадника друге групе. Постоје стотине таквих случајева кроз историју", каже Бауер у интервјуу рађеном за потребе још необјављеног документарног филма "Анатомија обмане: Сребреница" у продукцији Центра за друштвену стабилност.

Да је Бауер један од највећих ауторитета у свету за питања Холокауста и геноцида сведочи и чињеница да као почасни председник предводи Међународну алијансу за сећање на Холокауст.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:59 29.04.2024

Re: Јехуда Бауер

Nacistički logor Omarska, Prijedor, Bosna i Hercegovina 1992.

Običaj je da se uoči Petrovdana pale lile, koje simbolišu ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tijela tada su gorjela kao buktinja.

Sa prozora sobe broj 15, 12. jula 1992. godine, Ermin Striković posmatrao je ljude u civilnoj odjeći kako hodaju oko velike vatre zapaljene ispred „Bijele kuće“. Čuo je krike, mada nije mogao vidjeti šta ih uzrokuje.

Dana 12. jula 1992. godine u logoru Omarska, tradicija paljenja lila, poprimila je užasavajući aspekt. Ispred „Bijele kuće“ napravljena je ogromna lomača od odbačenih kamionskih guma. „Sjećam se i sjećaću se dok sam živ vriske žena koje su bile napolju ili u prvoj sobi. Nikada neću zaboraviti njihovu vrisku i krikove. Onda sam osjetio smrad spaljenog mesa. Znate da meso kada počne da gori ima specifičan miris, a taj miris spaljenog mesa miješao se sa mirisom zapaljenih guma“ rekao je zatočenik Hase Ičić.

Dana 12. jula 1992. godine, čovjek, živo biće, je odlučio da pravoslavni praznik proslavi tako što će na lomači zapaliti svog komšiju kojeg je prethodno zatočio. Istog dana, čovjek, živo biće, je odlučio da iz zatočeničkih prostorija izvede svoje komšije koje je prethodno zlostavljao, mučio i izgladnjivao. Čovjek, živo biće je odlučio da svoje komšije žive baci na lomaču. Naredno jutro, čovjek, živo biće je dovezao kamion „FAP“ u zatočenički objekt u kojem je bez ikakvog valjanog razloga zatočio hiljade svojih komšija, ubacio spaljena tijela i odvezao u nepoznatom pravcu. Čovjek, živo biće je zlo!

U drugoj polovini mjeseca jula iste godine, dva autobusa zatočenika iz sela Hambarine stigla su u Omarsku iz logora Keraterm. Zatočenici su odvedeni u „Bijelu kuću“ a tokom noći čuli su se pucnjevi. „Dobro se sjećam kad je taj metak ispaljen, mozak bi izletio kao da je metak pogodio mlijeko, a izašao bi poput bijele prašine“ rekao je svjedok AM. Tijela je bilo toliko mnogo da su pokrivala prostor od nekih 50 do 70 kvadratnih metara.

Toga dana, u drugoj polovini mjeseca jula 1992. godine, čovjek, živo biće je odlučio da ubije, bez ikakvog valjanog razloga, svoje komšije koje je prethodno zatočio, zlostavljao, mučio i izgladnjivao. Toga dana, čovjek, živo biće je dovezao kamion kako bi prevezao tijela svojih ubijenih komšija. Čovjek, živo biće, je naredio dvojici drugih ljudi, da tijela ubijenih zatočenika ukrcaju na kamion. Čovjek, živo biće se 6 puta vraćao, kako bi prevezao sva tijela ubijenih zatočenika. Čovjek, živo biće je zlo!

Dana 26. juna 1992. godine, u „Bijeloj kući“, čovjek, živo biće, je naredilo zatočeniku Mehmedaliji Sarajliću da siluje jednu zatočenicu. On je preklinjao: „Nemojte, molim vas. Ona bi mi mogla biti dijete, ja sam čovjek u godinama“, na što mu je čovjek, živo biće odgovorilo: „Pokušaj prstom“. Čuo se krik i udarci, a nakon toga je čovjek, živo biće ušlo u prostoriju i naredilo da izađu dvojica snažnijih muškaraca, kako bi iznijeli tijelo Mehmedalije Sarajlića. Čovjek, živo biće je zlo!

U julu ili junu 1992. godine, čovjek, živo biće je šutnuo zatočenika Rizu Hadžalića vojnom čizmom i udario ga kundakom. Toga dana, ljudi, živa bića, su skakali po Hadžalićevom tijelu dok nije umro! Čovjek, živo biće, je zlo!

Kemija Hodžić
gvozden1 gvozden1 11:03 29.04.2024

Re: Јехуда Бауер


Kemija Hodžić


Odakle više vadiš ove gluposti?
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:36 29.04.2024

Re: Јехуда Бауер

gvozden1

Kemija Hodžić


Odakle više vadiš ove gluposti?


Najpre, to nisu gluposti, već istorijske činjenice.

Zatim, ovim ilustrujem UPOZORENJE, koje je Ratko Mladić izrekao na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, maja 1992. godine:

„Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je lјudi genocid!".
Ratko Mladić, iz stenograma Skupština srpskog naroda u BiH, 12. maja 1992. godine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana