Ljudska prava

Zašto su slabi muškarci naporni

Jelica Greganović RSS / 24.07.2017. u 10:49

nasilje-u-porodici.jpg?w=240

 

Naslovu ne fali znak pitanja, sugestivan je baš kao i naslov nad novom tiradom psihoterapeuta na slobodi, Zorana Milivojevića, "Zašto su jake žene naporne?". Čovek je majstor, odlično mu ide podilaženje niskim ljudskim strastima, tvrdnjama da je ono loše u čoveku dobro, čak i preporučljivo. Ono što bi većina volela da može na glas da kaže, al ne sme. Zato on to zine umesto njih, usreći ih i umesto da se bave popravljanjem tog lošeg u sebi, konačno mogu da kažu: „Je l vidite, pa psihoterapeut kaže da je to dobro!“

Kao što je onomad tvrdio da su batine dobre za decu. Moram da kažem da sam ja bila spremna i da ga podržim, pod uslovom da se ta dobrota proširi i na odrasle. Jer, ako su batine dobre za decu, što za odrasle ne bi bile? Što odrasli ne bi mogli da uživaju u blagodetima batina? Uostalom, ako se pogleda oko sebe danas, a i kroz istoriju, odrasli prave mnogo veće probleme i štete. Kad se deca potuku to je ništa u poredjenju sa tim koliko mrtvih i ojadjenih ostaje iza tuče odraslih. Kad deca nešto razbiju, to ne može da se poredi sa time šta sve odrastao čovek može da razbije, čak i države rasturaju u paramparčad. Kad dete kaže ružnu reč ili ne posluša starijeg, šta je to u poredjenju sa odraslima od kojih su mnogi pristojne reči odavno i zaboravili, a ne slušaju baš nikoga pod nebom. Što drugi odrasli ljudi, ali i deca, životima često plaćaju. Shodno tome da se uvedu batine i za odrasle, pa kad neko od odraslih bude neposlušan, nepristojan, nekontrolisan...da se bije, al u skladu sa odraslošću – jače. U skladu sa tim da su batine za decu korisne, da li bi oni koji misle da je takva tvrdnja štetna mogli da biju Zorana Milivojevića i tako ga uteraju u postojeći red onoga što se civilizovanošću smatra? Samo pitam.

E, sad se pojavio sa pričom o jakim ženama, i o podeli na muške i ženske poslove i uloge u društvu. I time da „kultura deformiše polne uloge“. Uloge su, uz navodno oslanjanje na antičke kvalitete, takve da ukratko rečeno žene ima da se bave nežnijim aktivnostima. Tu je kao primer i razmišljanje austrijskog psihijatra Alfreda Adlera, koji je po pitanju razdvajanja ljudskih bića, baš dušu dao da se na njega oslanja. Austrija dvadesetih, tridesetih godina prošlog veka. Taman vreme pivnica i smišljanja kako su ne samo muškarci i žene različiti po pitanju „propisanih“ uloga, nego su i narodi takvi i to toliko da bi neke valjalo istrebiti. Recimo i narod kome pripada Zoran Milivojević. A, što se te „kulture“ koja predvidja podele na muške i ženske sposobnosti i mesta u društvu tiče, to sa kulturom veze nema. To je sve samo kultura i civilizovanost nije.

Da ne bih samu sebe dodatno nervirala, probaću ovo da skratim.

Istorija pamti vremena kada su žene bile boginje, čašćene i cenjene jer su imaju sposobnost da rode, da naprave čudo života. Onda su došla vremena kada su žene prvo tretirane kao slaba bića, pa onda kao greška prirode, djavolove sluge, zlu sklone. Oduzeta su im prava koja su ljudska bića muškog pola imala. Bile su ubijane, mučene, spaljivane, tučene. Iz njih su djavola isterivali, lečili ih vatrom, vodom i batinama. Pisale su pod muškim pseudonimima, nisu smele da se bave naukom, nepoželjno je bilo da uopšte razmišljaju, nisu imale pravo glasa... I tako sve do skoro, mada u suviše velikom delu sveta one i dalje nemaju ljudska prava. I sada se pojavljuje neko ko bi da civilizaciju povuče korak unazad i da opet podeli ljude „predvidjenim“ ulogama. Što je jako opasno.

Onomad su ubijene dve žene, majke. Dve u dugom nizu ubijenih, tučenih, maltretiranih. Tim povodom smo gledali i one koji takva ubistva robijaju. Jedan od njih je ženu ubio jer se nije ponašala kako je on mislio da treba, kad odu negde medju ljude, a ona priča, pita, raspituje se, voli da zna...i ubio je. Nije poštovala svoju ulogu, zapravo sliku njene uloge koju je on u svojoj glavi imao. U stvari, većina žena dobija batine i gubi glave, jer muškarci veruju da se one ne ponašaju kako treba, ne slušaju ih koliko treba.

Zato je tvrdnja da su jake žene naporne jako opasna. Ona sugeriše da žene treba vratiti tamo gde im je mesto. Sredstva se ne pominju, ali dosadašnje iskustvo pokazuje da su takva da ih neke žene ne prežive.

Država koja sada želi da stane na put nasilju u porodici bi morala da obrati pažnju i na stvari koje nisu tako očite kao modrice i rane. Reči su ništa manje opasne. Onaj ko tvrdi da su batine dobre za decu, sada je na korak od toga da ih i za žene preporuči. Jer su neke od njih „naporne“, ne drže se svog mesta.

Pre svega mora da stane iza žena i jasno i glasno ih tretira kao bića ravnopravna sa muškarcima. Da smatra da su ograničeni muškarci naporni baš kao jake žene. Kao što su ograničene žene naporne kao i slabi muškarci.

Što se Milivojevićeve tvrdnje da su ugovoreni brakovi baš dobra stvar tiče, ja tu ne bih mnogo sem da mu poželim da u takvom braku svoj jedini život koji ima preživi. I da pomenem da je i to oblik nasilja.

Ali i da ga podsetim, kud već voli da se poziva na antiku, da antička grčka priča kaže da su bogovi napravili čoveka. Ljudsko biće. Bilo je okruglo, imalo je dve glave, četiri ruke i četiri noge. Vrlo brzo su bogovi shvatili da su napravili stvora jačeg i od njih. Zato su ga podelili na dva  – ženu i muškarca. Od tada polovine jednog bića lutaju svetom i traže se. One koje imaju sreću da se nadju su savršen par jer su zapravo jedno. I tek tada je to biće stvarni božji rad, potpuno.

Ako postoji podela medju ljudskim bićima, ona sigurno nema veze sa polom. Ljudi se dele na dobre i loše. Glavni zadatak bi bio da se loši prepoznaju i oduzme im se mogućnost da lošim tvrdnjama i rečima društvo kvare. 

 A jako jakom ne smeta. Dopunjavaju se. Samo slab muškarac ima problem sa jakom ženom. 

 

 http://kontrapress.com/clanak.php?rub=Dru%C5%A1tvo&url=Upozorenje-strucnjaka-Milivojevic-nije-ni-psiholog-ni-pedagog



Komentari (608)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:50 24.07.2017

Z. M.

http://stil.kurir.rs/porodica/dr-zoran-milivojevic-zasto-su-jake-zene-naporne-clanak-67221
mariopan mariopan 11:07 24.07.2017

Re: Z. M.

Ala si ti naporna žena!

Čeknider samo da pročitam linak, ne čitam kurir pa mi promaklo da sam celog života bila naporna žena.

Edit, pročitala.

Čovek očigledno ima sopstvenih problema i ne bi trebalo da ga forsiraju u medijima dok se ne izleči?

Zaboravio je da pomene da se i danas u islamskom svetu silovane žene i devojčice osuđuju na smrt, zatvor, ili ih otac (brat) prekolje da opere obraz jer su "izazvale silovatelja" samim tim što su žensko. Muškarcu silovatelju ni dlaka sa glave ne fali.

Nikad neću zaboraviti slučlaj avganistanske devojčice od dvanaest godina koju je ujak silovao a roditelji joj u štali rasporili stomak i ostavili je da umre kao životinja, jer im je ukaljala obraz. PIsao je neko na blogu kako je tamo onima koji pomažu ženama da nauče neki zanat i rade bilo šta da othrane decu, jer su muškarci izginuli u ratu ili su i dalje na ratištu a ženama je zabranjeno da rade bilo koji posao van kuće pa su deca bukvalno gladovala.

Videti pod Haled Hoseini, "Lovac na zmajeve" ili "Hiljade čudesnih sunaca" kako je to uređenje baš dobro! KRETEN.

Zna li to ovaj ZM?
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:11 24.07.2017

Re: Z. M.

Čuj naporna, kao Trepča teška. Ponosim se time
anonymous anonymous 11:20 24.07.2017

Re: Z. M.

...da li je Zoran autorizovao intervju- to je prvo pitanje.

Imajući u vidu da se radi o Kuriru ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:22 24.07.2017

Re: Z. M.

U Kuriru je prenet. Da mu smeta, sklonio bi ga sa autorizacijom ili bez.
predatortz predatortz 11:31 24.07.2017

Re: Z. M.

Jelica Greganović
Čuj naporna, kao Trepča teška. Ponosim se time


Ja sam muž i brat, a bio sam sin jednoj divnoj ženi koja je prerano otišla.
Nasilnike prezirem i smatram ih za kukavice najniže vrste. Prezirem i one koji se hvališu svojim hebačkim uspesima, njih nerado imam u svom društvu. davno sam naučio da si onoliko muško koliko to tvoja dela govore, a ne onoliko koliko misliš da jesi.
Podele o kojima Milivojević govori su nestale davno. Onaj ko neće da vidi,taj i ne vidi da su žene danas ambicioznije od većine nas muških, i u najmanju ruku jednako sposobne. U nekim stvarima svakako sposobnije. U roditeljstvu, recimo.

Dakle, živele žene!

Uzgred, i samo uzgred, biti težak kao Trepča je so boring.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:52 24.07.2017

Re: Z. M.

Uzgred, i samo uzgred, biti težak kao Trepča je so boring

Hvala i hvala
predatortz predatortz 12:16 24.07.2017

Re: Z. M.

Jelica Greganović
Uzgred, i samo uzgred, biti težak kao Trepča je so boring

Hvala i hvala


No problemo!
Ja tebe doživljavam kao jednu jako zanimljivu i duhovitu osobu, stoga odbijam da poverujem u to da si teška kao Trepča. Mislim da si samo imala manifestaciju ženskog mačoizma (ne znam kako se to zove).
zilikaka zilikaka 16:40 24.07.2017

Re: Z. M.

Jelica Greganović
http://stil.kurir.rs/porodica/dr-zoran-milivojevic-zasto-su-jake-zene-naporne-clanak-67221

Ja pročitala.

Nešto mi se javlja da tekstu fali jako mnogo sadržaja, odnosno da je formiran makazama, od rečenica koje zvuče bombasto.

Ako n8je tako onda autor ima problem povezivanja misli.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:37 24.07.2017

Re: Z. M.


Nešto mi se javlja da tekstu fali jako mnogo sadržaja

Što možda i nije tako loše, nisam sigurna da želim više od ovoga da pročitam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:38 24.07.2017

Re: Z. M.

Ja tebe doživljavam kao jednu jako zanimljivu i duhovitu osobu, stoga odbijam da poverujem u to da si teška kao Trepča. Mislim da si samo imala manifestaciju ženskog mačoizma (ne znam kako se to zove).

Mnogo ti fala, al sam i Bik, pa kad zabandoglavim...radim na tome, al ako bi neko probao da me uteruje u neke uloge, kao ovaj lik, ne bi dobro bilo.
mikele9 mikele9 16:32 25.07.2017

Re: Z. M.

Zna li to ovaj ZM?

Evo šta o njemu misli moja drugarica A.D., objavila na FB.
Kako ukloniti ovog pajaca iz medija? Nek iznosi svoja misljenja -- a misljenje je kao i dupe, svako ga ima -- u svoja cetiri zida. I neka ih -- ta cetiri zida -- po mogucstvu, ne napusta. Iz higijenskih razloga.
Ako je neko pacijent -- eto ga, govori naglas.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 11:36 24.07.2017

O, zaboga...

Dr Zoran Milivojević
Kada se žena nađe u ulozi koja joj se ne sviđa, ona počinje da se takmiči sa muškarcima, dokazuje se, protestVuje...

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:15 24.07.2017

Re: O, zaboga...

Najžalosnije od svega je što je Kurir postao uzor "slobodnog" novinarstva u zemlji Srbiji, dok je b92 devalvirana.
anonymous anonymous 14:16 24.07.2017

Re: O, zaboga...

Srđan Fuchs
Najžalosnije od svega je što je Kurir postao uzor "slobodnog" novinarstva u zemlji Srbiji, dok je b92 devalvirana.


Najžalosnije je što je Kurir postao referentna novina i što je počelo da mu se veruje u sve što plasira u javnost.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:26 24.07.2017

Re: O, zaboga...

najžalosnija je - žalost. od nje čovek stari ubrzano, izađu mu bore-hejterke, što kažu moja deca, bore oko usana i između očiju i nosa.
Lionsgate Lionsgate 17:43 24.07.2017

Re: O, zaboga...

najžalosnija je - žalost. od nje čovek stari ubrzano, izađu mu bore-hejterke, što kažu moja deca, bore oko usana i između očiju i nosa.


Najzalosnije je sto neko uopste gubi vreme na ono sto pise Kurir, a jos zalosnije je sto danas neko uopste uzima u obzir ono sto pisu novinari po Srbiji - to sve go partijski bot na zadatku.

A bilo koja tema da pocnemo da se svadjuckamo ovde je dobrodosla
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:42 24.07.2017

Re: O, zaboga...

Najzalosnije je sto neko uopste gubi vreme na ono sto pise Kurir, a jos zalosnije je sto danas neko uopste uzima u obzir ono sto pisu novinari po Srbiji - to sve go partijski bot na zadatku.

Ne zanima mene Kurir, nego ovaj lik koji bi da deli ljude na uloge. Da nije tačno ovo što Kurir prenosi, odavno bi se on bunio i tekst bi bio sklonjen.
A bilo koja tema da pocnemo da se svadjuckamo ovde je dobrodosla

Ja baš takve svadje i teme ne upražnjavam često, uostalom pogledaj spisak mojih tekstova, al kad mi neko ovako nagazi na živac, pa još na bis...
Lionsgate Lionsgate 19:50 24.07.2017

Re: O, zaboga...

Ja baš takve svadje i teme ne upražnjavam često, uostalom pogledaj spisak mojih tekstova, al kad mi neko ovako nagazi na živac, pa još na bis.

Ne napisah da se ti svadjuckas, govorim uopsteno o ovom blogu, dirni u porodicne vrednosti kod Srba ( drugi naziv za patrijahalno vaspitanje) pa sacekaj da pocnu da te gadjaju govnima, da te nazivaju drugosrbijancem i odrodom.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:42 25.07.2017

Re: O, zaboga...

drugarice i drugovi drugosrbijanci, niko ne sme da vas bije!

zez, nego, ko je rek'o svađa?!





nego, s ovim definicijama koje je Cassi dala, ispada da je Zoja444 u pravu i korektna sa svojom pozicijom?

šta ćemo sada? ko će Zoji da plati večeru?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:23 25.07.2017

Re: O, zaboga...

nazivaju drugosrbijancem

Ja kad to čujem, lepo mi pozli.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:11 26.07.2017

Re: O, zaboga...

ko je to skovao uopšte - vidim da se u istoriji neta naizmenično javljaju ldp/peščanik i, tako, raznorazni, blatoidi tipa kurir/press/informera sa forsiranjem tog termina.
zoja444 zoja444 11:37 24.07.2017

opet hajka na ZM

u medjuvremenu, dok je stajao blog o kuglofu, neka deca su cupala nokte beskucniku, i zapalila ga. izgoreo je do neprepoznatljivosti.

dok se ne bude digao glas, protiv svakog vida nasilja, nista se nece promeniti.

pre ZM treba procitati puno knjiga iz psihologije. tek onda doneti sud.
predatortz predatortz 11:41 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

pre ZM treba procitati puno knjiga iz psihologije. tek onda doneti sud.


Ja sam tu malo zbunjen. Imam prijateljicu koja je diplomirani psiholog, plus samosvesna, jaka i sposobna žena. U celoj ovoj frci oko ZM, žestoko ga je branila na FB, a primetio sam da to čini i nekoliko njenih koleginica. Najviše ih je nerviralo to što se potencira Milivojevićeva nekompetentnost i nestručnost. Primetio sam da napadaju uglavnom oni koji nisu psiholozi po struci.

Da li je to neka esnafska solidarnost ili nešto drugo, nisam dokučio.
anonymous anonymous 11:43 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM


zoja444
12:37 24.07.2017



...treba procitati puno knjiga iz psihologije....


I iz sociologije,filozofije,antropologije....
zoja444 zoja444 11:44 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

ne mogu se knjige od nekoliko hiljada strana, strpati u jedan novinski clanak.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:55 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

opet hajka na ZM

Ovo je hajka na hajku. Da on nije pokrenuo hajku protiv žena, ne bih ja ovo pisala.

u medjuvremenu, dok je stajao blog o kuglofu, neka deca su cupala nokte beskucniku, i zapalila ga. izgoreo je do neprepoznatljivosti.

Samo da te podsetim, blog je lični dnevnik, nije dnevna novina, niti je info-portal. Biram o čemu ću da pišem. I kada. Kada mi budeš plaćala pretplatu i kad ovo ne bude lični dnevnik, moći ćeš da se žališ na izbor tema.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:56 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

...treba procitati puno knjiga iz psihologije....


I iz sociologije,filozofije,antropologije....


Na žalost nekima knjige ne pomažu. I dalje bi da komuniciraju rukama. Batinama.
rade.radumilo rade.radumilo 11:57 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

pre ZM treba procitati puno knjiga iz psihologije. tek onda doneti sud.


Ne moram imati detaljno znanje iz nuklearne fizike, da bih doneo sud o tome šta su Robert Openhajmer i Leo Silard napravili.
Nikakvo posebno znanje psihologije nije potrebno da bi se shvatila krajnja namera članka u Kuriru, odnosno "šta je pisac hteo da kaže". ZM je isključivo upotrebljen za argumentum ad verecundiam, mogli su upotrebiti bilo koga, poput Politike npr.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:58 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

[quote
pre ZM treba procitati puno knjiga iz psihologije. tek onda doneti sud.]
Ne treba. Knjige nisu potrebne za sud čoveku koji bi da razgovara batinama, dovoljan je razum.
zoja444 zoja444 11:59 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

da, da. ni trunka saosecanja ili empatije. samo napadi na neistomisljenike. i na kritiku.

kako dajemo, tako ce nam se i vratiti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:01 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

kako dajemo, tako ce nam se i vratiti.

Ako je tako, onda ZM može da očekuje batine.

da, da. ni trunka saosecanja ili empatije. samo napadi na neistomisljenike. i na kritiku.

Saosećanje sa kim? Sa čovekom koji preporučuje da se tuku deca? Koji žene ne smatra ravnopravnim muškarcima. Što bih ja saosećala sa nekim takvim?
mariopan mariopan 12:01 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

zoja444
ne mogu se knjige od nekoliko hiljada strana, strpati u jedan novinski clanak.



Zato se mišljenje može iskazati i u jednoj rečenici. Mišljenje je sažeta mudrost od tih nekoliko hiljada strana? Valjda?

AKO je on zaista dao onaj intervju onda je debelo promašio jer mnoge stvari koje je izrekao nisu više aktuelne, kao recimo ugovoreni brak, koji nije samo omča oko vrata žene nego i muškaraca koji su možda u životu želeli nešto drugo?

A gde je ZM zaturio dogovaranje u braku, da sposobniji radi ono za šta je sposoban bez obzira na pol?
On to ne pominje a to je uslov za uspešan i funkcionalan brak (ne kažem srećan, sreća je nešto drugo).

Dogovor o svemu pa i o tome koju će ulogu odabrati za sebe u toj vezi.

Da bez kompleksa prepuštaš onom sposobnijem da radi nešto što radi bolje od tebe? On dvoje ljudi posmatra kao rogove u vreći, kao suprotstavljene (sukobljene) strane a ne kao partnere koji dele život i rade sve što mogu da brak bude što uspešniji i da se oboje dobro osećaju u njemu?

Gde je to zaturio?

zoja444 zoja444 12:03 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

saosecanja sa zapaljenim beskucnikom.
jepet jepet 12:05 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

zoja444


pre ZM treba procitati puno knjiga iz psihologije. tek onda doneti sud.


Interesantno, ovi ljudi, imenom, prezimenom i diplomama zasnovanim na 'puno knjiga iz psihologije' tvrde da ZM nit' je psiholog, nit' pedagog i samim tim nestrucan za 'posao' koji obavlja.

[url=http://kontrapress.com/clanak.php?rub=Dru%C5%A1tvo&url=Upozorenje-strucnjaka-Milivojevic-nije-ni-psiholog-ni-pedagog][/url]
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:08 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

[url=http://kontrapress.com/clanak.php?rub=Dru%C5%A1tvo&url=Upozorenje-strucnjaka-Milivojevic-nije-ni-psiholog-ni-pedagog][/url]

auuuuuuuuuuuuuu :))))))))))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:08 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM


pre ZM treba procitati puno knjiga iz psihologije. tek onda doneti sud.


Da ne zaboravim, pre ZM treba pročitati i Ustav. I ZM da ga pročita.
mariopan mariopan 12:11 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

jepet
zoja444


pre ZM treba procitati puno knjiga iz psihologije. tek onda doneti sud.


Interesantno, ovi ljudi, imenom, prezimenom i diplomama zasnovanim na 'puno knjiga iz psihologije' tvrde da ZM nit' je psiholog, nit' pedagog i samim tim nestrucan za 'posao' koji obavlja.

[url=http://kontrapress.com/clanak.php?rub=Dru%C5%A1tvo&url=Upozorenje-strucnjaka-Milivojevic-nije-ni-psiholog-ni-pedagog][/url]


Njih 112 psihologa, pedagoga i psihoterapeuta potpisalo to pismo upozorenja sasve titulama i diplomama.
Kanda nisu pročitali sve one knjige?
jepet jepet 12:14 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Izgleda da nisu citali iste knjige kao ZM. Mislim, kompleksno je to - citanje sa razumevanjem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:16 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Mislim, kompleksno je to - citanje sa razumevanjem.

Ili što bi rekao pokojni Vujica Rešin Tucić - Nije teško pisati, teško je čitati.

Da ponovim, trebalo bi da ZM i Ustav pročita.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:21 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

saosecanja sa zapaljenim beskucnikom.

Da li ja moram da ti napišem tekst o tome da bih ti dokazala da saosećam?
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:00 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM


Njih 112 psihologa, pedagoga i psihoterapeuta potpisalo to pismo upozorenja sasve titulama i diplomama.
Kanda nisu pročitali sve one knjige?

Мариопан, треба узети у обзир да у свету постоје различити путеви до квалификације за психотерапеута, као и много психотерапијских праваца, а у Србији се ригидно подразумева да тај пут води само преко студија психологије.
То што ЗМ није завршио основне студије психологије га само по себи не дисквалификује као можда одличног ТА терапеута.
(Нисам прочитала чланак из Курира (едит.), већ само наслов.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:14 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Нисам прочитала чланак, већ само наслов

O čemu onda pričamo?
predatortz predatortz 13:15 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Jelica Greganović
Нисам прочитала чланак, већ само наслов

O čemu onda pričamo?


Ja sam ovo čitao pre cca godinu, Kurir reciklira. Vruća tema, dobro za profit.
alselone alselone 13:16 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

O čemu onda pričamo?


Ja nisam procitao ni clanak, ni blog pa cu da komentarisem:


Slabi muskarci su naporni upravo iz tog razloga, slabost nadoknadjuju smaranjem.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:24 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Jelica Greganović
Нисам прочитала чланак, већ само наслов

O čemu onda pričamo?


Ја о чланку из Курира и не говорим, коментарисала сам петицију 112 психолога и педагога и наслов из датог линка: Упозорење стручњака, Миливојевић није ни психолог, ни педагог.
emsiemsi emsiemsi 16:40 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Jelica Greganović
opet hajka na ZM

Ovo je hajka na hajku. Da on nije pokrenuo hajku protiv žena, ne bih ja ovo pisala.

u medjuvremenu, dok je stajao blog o kuglofu, neka deca su cupala nokte beskucniku, i zapalila ga. izgoreo je do neprepoznatljivosti.

Samo da te podsetim, blog je lični dnevnik, nije dnevna novina, niti je info-portal. Biram o čemu ću da pišem. I kada. Kada mi budeš plaćala pretplatu i kad ovo ne bude lični dnevnik, moći ćeš da se žališ na izbor tema.

Што да се не жали !?
Па не мораш ти да јој уважиш жалбу.
Успут --- зашто тако осорно одговараш ? Јел то појачава аргументацију ? Или је то само помодарство којим се доказује чији је већи (или ... не знам како се то каже код жена) !
emsiemsi emsiemsi 16:57 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

principessa_etrusca
Jelica Greganović
Нисам прочитала чланак, већ само наслов

O čemu onda pričamo?


Ја о чланку из Курира и не говорим, коментарисала сам петицију 112 психолога и педагога и наслов из датог линка: Упозорење стручњака, Миливојевић није ни психолог, ни педагог.

Он ваљда то ни не каже, него да је некакав терапеут или нешто слично.
Ево шта сам ја пронашао на неком његовом сајту ... http://milivojevic.info/biografija/ и ово
http://milivojevic.info/
То је његов сајт.
Ја не знам да ли је он све ово што је написао на своме сајту слагао и да ли, ако и није, он има право да било шта пише о томе што пише ?! Видим чак да га неки који се потписује као доктора психологије брани - нисам читао, него сам закључио по Миливојевићевој захвали томе доктору психологије.
Да ли би њега требало затворити како ти сугеришеш у првој реченици блога, не знам. Знам само да ми се та твоја прва реченица нимало не допада - без обзира шта ја мислио о теми и Миливојевићу.
А да, за записник --- да не заборавим најважније ... ја мислим, без обзира шта о томе мислите ти или Миливојевић, да нико не сме да се бије - ни деца, ни жене, ни мушкарци.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:19 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

А да, за записник --- да не заборавим најважније ... ја мислим, без обзира шта о томе мислите ти или Миливојевић, да нико не сме да се бије - ни деца, ни жене, ни мушкарци.

Наравно, нулта толеранција за насиље, и психичко, као и за физичко!

И да напоменем, у Британији је (за сада) дозвољен лак ударац отвореном шаком по туру детета јер је превладало мишљење да нису све ситуације погодне за разговор, дискусију, убеђивање и сл, а не знам за какве батине се конкретно залагао Миливојевић, нити могу да тражим. Да ли има неки линк?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:25 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

не знам за какве батине се конкретно залагао Миливојевић, нити могу да тражим. Да ли има неки линк?

upravo takve, otvorenom šakom po turu, ne pesnicom po glavi.
btw, čovek je potpuno zaboravio činjenicu da žene nisu mogle da rade (nisu smele) sem da budu sluškinje ili babice. nisu do pre 100 godina po zakonu mogle da naslede imovinu supruga ili oca. do skoro u švajcarskoj nisu smele ni da glasaju. toliko o tradicionalnim muškim poslovima. naravno da ih sada i žene obavljaju i da su neke i bolje od muškaraca, jer jednostavno - smeju da se školuju i zapošljavaju.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Ja sam ovo čitao pre cca godinu, Kurir reciklira. Vruća tema, dobro za profit.

I pre godinu i sada i za godinu - meni je odvratno.
emsiemsi emsiemsi 20:02 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

BebaOdLonchara
не знам за какве батине се конкретно залагао Миливојевић, нити могу да тражим. Да ли има неки линк?

upravo takve, otvorenom šakom po turu, ne pesnicom po glavi.
btw, čovek je potpuno zaboravio činjenicu da žene nisu mogle da rade (nisu smele) sem da budu sluškinje ili babice. nisu do pre 100 godina po zakonu mogle da naslede imovinu supruga ili oca. do skoro u švajcarskoj nisu smele ni da glasaju. toliko o tradicionalnim muškim poslovima. naravno da ih sada i žene obavljaju i da su neke i bolje od muškaraca, jer jednostavno - smeju da se školuju i zapošljavaju.


Занимљива ми ова ситуација са Швајцарском !
Чуди ме да неко није предложио да се и код нас женама одузме право гласа - како би, можда, достигли Швајцарску.
Како ли су тамо јадне жене успевале да било шта опосле ?!
Jukie Jukie 21:22 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

BebaOdLonchara
не знам за какве батине се конкретно залагао Миливојевић, нити могу да тражим. Да ли има неки линк?

upravo takve, otvorenom šakom po turu, ne pesnicom po glavi.

Verovatno je od svih batina najučinkovitiji pljus upside the head kao što radi Liroj Džetro Gibs
Taman ga malo čokne da mu bude neprijatno dvadesetak sekundi i da ne želi da mu se to ponovi

Kakav sad pljus po turu, to mnogo više boli zbog momenta zamaha


narcis narcis 21:45 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

principessa_etrusca
Jelica Greganović
Нисам прочитала чланак, већ само наслов

O čemu onda pričamo?


Ја о чланку из Курира и не говорим, коментарисала сам петицију 112 психолога и педагога и наслов из датог линка: Упозорење стручњака, Миливојевић није ни психолог, ни педагог.

nisi pročitala njegov text, nemaš pojma koj je kreten u pitanju al ga braniš na neviđeno, onako čisto iz ideoloških razloga.
pročitaj kretenove uradtke pa ćeš i sam,a da se uveriš da je malo mudo od labuda a ne terapeut ili psihijatar, oup mžda jeste psiKijatar to je već moguća opcija.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:46 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

pre ZM treba pročitati i Ustav


Tako je Jelice.
Ustav da nam vaspitava decu, to je najbolje.
Kakvi mama i tata, Ustav ih više voli, i nikad ih neće šljepnuti po guzi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:06 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Imam prijateljicu koja je diplomirani psiholog, plus samosvesna, jaka i sposobna žena. U celoj ovoj frci oko ZM, žestoko ga je branila na FB, a primetio sam da to čini i nekoliko njenih koleginica. Najviše ih je nerviralo to što se potencira Milivojevićeva nekompetentnost i nestručnost. Primetio sam da napadaju uglavnom oni koji nisu psiholozi po struci.


I ja imam priliku da pričam sa dva diplomirana psihologa (ženskom su pola, ali nikad sebe ne zovu psihološkinje, kažu da je to bez veze) i imaju prilično zanimnjiv stav po tom pitanju.

Najpre kažu da pljeska po guzi nije ništa strašno, da je dignuta bezvezna fama o posledicama po psihu dece koja se tako vaspitavaju.
Kažu dalje i da je ova situacija već van struke, da ovo nema mnogo veze sa psihologijom, nego da situacija koja je nastala, za i protiv ZM, više medijski sepktakl nego stručna rasprava.
Ne odbacuju mogućnost, naprotiv, da to i jeste cilj ZM, pa što se više ljudi upeca tim bolje.

Ali smatraju da nije u redu ovo što ZM radi. Ne zbog toga što će batine od dece napraviti monstrume, nego zbog toga što on zapravo podržava, brani, zalaže se za nešto čemu nije potrebna nikakva odbrana, nešto čega ima, i čega nikad neće nestati, a njegovo zalaganje može poslužiti kao alibi, ne na sudu, nego u sopstvenoj glavi, onih roditelja koji nemaju kočnice, koji ne znaju za granice, takvi mogu, sebi, reći, udri ga vidiš šta učen čovek govori.

Tako da je, izgleda, i ovde caka u tome da se nekako nađe mera stvari, da je rešenje negde na sredini.



Jelica Greganović Jelica Greganović 22:15 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Tako je Jelice.
Ustav da nam vaspitava decu, to je najbolje.
Kakvi mama i tata, Ustav ih više voli, i nikad ih neće šljepnuti po guzi.


Ne spinuj, Ustav govori o ravnopravnosti polova ili misliš da će detetu biti bolje ako tata uteruje majku pesnicama u njenu "ulogu u društvu". Naravno dok se ne seti da sebi prekrati muke i prestane da trpi tu ženu, ubije je i spasi se. Ponekad spasi i dete, kao ona skotina što je onomad dete udavila. Možda je to najbolje?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:17 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

I ja imam priliku da pričam sa dva diplomirana psihologa

Najpre kažu da pljeska po guzi nije ništa strašno


Naravno da nije, po tudjoj guzi najmanje boli, al da ta dva psihologa trpe pljeskanje po svojim guzama to teško da bi išlo.

i ovde caka u tome da se nekako nađe mera stvari

Naravno, ako je mera umereno udaranje dece onda da se takva mera uvede i za odrasle.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:29 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Ne spinuj, Ustav govori o ravnopravnosti polova ili misliš da će detetu biti bolje ako tata uteruje majku pesnicama u njenu "ulogu u društvu". Naravno dok se ne seti da sebi prekrati muke i prestane da trpi tu ženu, ubije je i spasi se. Ponekad spasi i dete, kao ona skotina što je onomad dete udavila. Možda je to najbolje?


Ovo što ti radiš, drugarice Jelice, razgovor nije.
Svesti sve, celu temu, na kardinalne primere se može, ali to onda isključuje raspravu.
Ali bože moj, ni jedna religija ne dopusta raspravu, prikloniš joj se i to je to.
Što bi ova bila drugačija?
Naravno da nije, po tudjoj guzi najmanje boli, al da ta dva psihologa trpe pljeskanje po svojim guzama to teško da bi išlo.


Ma da, mora da je tako kad ti kažeš.
Neću verovati njima iako su neke škole o tome učile, verovaću tebi.
I ne samo da im neću verovati, neću uopšte uzimati u razmatranje njihovo mišljenje.


Naravno, ako je mera umereno udaranje dece onda da se takva mera uvede i za odrasle.

Važi, samo, ko bi bio taj autoritet koji bi takvu meru sprovodio?
Ko je taj za koga se podrzumeva da voli ljude i onda kad ih pljesne po dupetu?
anonymous anonymous 22:29 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Jelica Greganović

Najpre kažu da pljeska po guzi nije ništa strašno


Naravno, ako je mera umereno udaranje dece onda da se takva mera uvede i za odrasle.


Iskreno da ti kažem, to pljeskanje po guzi mnogi muškarci obožavaju.

Neki ženskom, a neki i muškom rukom.

A siguran sam da bi i oni koji to nisu iskusili voleli da ih ponekad neko/a pljusne.
berman berman 22:53 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Interesantno, ovi ljudi, imenom, prezimenom i diplomama zasnovanim na 'puno knjiga iz psihologije' tvrde da ZM nit' je psiholog, nit' pedagog i samim tim nestrucan za 'posao' koji obavlja.

interesantno .. samo 10% muškaraca u potpisu, ostalo ženska čeljad. signifikantno kako sveti gender uficio ne broji.ZM je transakcioni psihoterapeut, većina (sve ozbiljne) PT škole osim temeljite obuke imaju i ozbiljne analize kandidata.. tako da to "nema diplomu od Korača" je šuplja priča, ne vjerujte psiholozima koji nisu omirisali "kauć" , nije to mašinstvo da moreš bit inženjer a da te nisu tokarili il švasali
angie01 angie01 23:06 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Ovo što ti radiš, drugarice Jelice, razgovor nije.

Prvi si počeo.

Važi, samo, ko bi bio taj autoritet koji bi takvu meru sprovodio?

To zapravo nije ni važno, bitna je korisna posledica udarca.

Ko je taj za koga se podrzumeva da voli ljude i onda kad ih pljesne po dupetu?

ZM?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:10 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Iskreno da ti kažem, to pljeskanje po guzi mnogi muškarci obožavaju.

Neki ženskom, a neki i muškom rukom.

A siguran sam da bi i oni koji to nisu iskusili voleli da ih ponekad neko/a pljusne.

Samo sam se pitala ko će prvi da istrči sa tim pljuskanjem...
zoja444 zoja444 23:14 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

da, upozorenje strucnjaka, od kojih se ni za jednog ne zna ko je.

kada sam ja studirala, morala sam prvo da izbacim polovinu ideoloskog teksta iz udzbenika, da bih izvukla sustinu.

ZM je individualac, autenticna licnost.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:22 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

ZM je individualac, autenticna licnost.

On je lik, nije ličnost. Kad me već vučeš za jezik.
anonymous anonymous 23:32 24.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Jelica Greganović
Iskreno da ti kažem, to pljeskanje po guzi mnogi muškarci obožavaju.

Neki ženskom, a neki i muškom rukom.

A siguran sam da bi i oni koji to nisu iskusili voleli da ih ponekad neko/a pljusne.

Samo sam se pitala ko će prvi da istrči sa tim pljuskanjem...


A ja kod tebe najviše cenim duhovitost,pozitivnu energiju, optimizam, pronicljivost i šarmantan odnos prema svakodnevnim, banalnim situacijama od kojih opisujući ih stvaraš nezaboravne utiske.

Nečega od svega ovoga nema u tekstu i komentarima.

"Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči. "


krkar krkar 00:39 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Jelica Greganović
Нисам прочитала чланак, већ само наслов

O čemu onda pričamo?



Poslao je Koštunica da brani patrijarhalne vrednosti. Što da čovek malo ne tuče ženu ako treba? Posebno ako je Srbin jer nije lako biti Srbin sad kad su se na njega navrzle i ala i vrana. I žena.

Eto, to je htela da kaže.
cassiopeia cassiopeia 09:21 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Мариопан, треба узети у обзир да у свету постоје различити путеви до квалификације за психотерапеута, као и много психотерапијских праваца, а у Србији се ригидно подразумева да тај пут води само преко студија психологије.
То што ЗМ није завршио основне студије психологије га само по себи не дисквалификује као можда одличног ТА терапеута.


U pravu si Principessa. U Srbiji zanimanje psihoterapeut još uvek zakonski nije prepoznato kao nezavisna profesija. To ne znači da nema kvalifikovanih i odličnih psihoterapeuta koji nisu završili psihologiju, pedagogiju ili specijalizirali psihijatriju.
Strazburška deklaracija iz 1990. definiše psihoterapiju kao nezavisnu naučnu oblast i praksu. Kasnije su detaljnije definisane kompetencije kvalifikovanog psihoterapeuta. To je ceo projekat na kome se dugo radilo i jedan od dokumenata koji definiše kompetencije psihoterapeuta definisan je i na skupu Evropskog udruženja psihoterapeuta održanog u Moskvi 2013.

Final-Core-Competencies

Europsyche

Zoran Milivojević je završio edukaciju iz psihoterapijskog pravca Transakciona analiza. Koga zanima šta je sve potrebno da bi neko stekao zvanje koje on ima može da pročita ovde Qualifiying in TA. To su godine rada i na sebi i sa klijentima uz stalnu superviziju mentora. Svako ko radi sa klijentima je dužan da sa svojim mentorom prolazi svoje slučajeve, posebno početnici. Da ne govorim o tome da uprkos formalnim znanjima koje usvojiš u toku edukacije, tvoj mentor ima puno pravo da ti ne da dozvolu da radiš sa klijentima ako proceni da možeš da im naneseš štetu. I to niko ne dovodi u pitanje.

Inače, knjiga Emocije koju je Zoran izdao u okviru svoje izdavačke kuće i škole (jer poseduje zvanje Teaching and Supervising Transactional Analyst i oni koji prođu školu koju je on pokrenuo ovde u Srbiji uspešno polažu međunarodne ispite i stiču zvanja u TA verifikovana od strane borda međunarodne ogranizacije transakcionih analitičara. Tako da sve one priče da je njegova škola sranje padaju u vodu. Evo, danas i sutra je polaganje u Berlinu na konferenciji (ti ispiti se i organizuju pri konferencijama) i jedna od mojih profesorki polaže) je prepoznata kao referentna literatura za svakog ko se bavi emocijama.

Zoran je osoba kojoj ovde, mislim u Srbiji, određeni krugovi ne praštaju uspeh. Inače, svake godine u Beogradu, u oktobru, Savez društava psihoterapeuta Srbije odžava kongres psihoterapeuta. Šteta je da mediji skoro da ne isprate kongres, a teme kojima se bave su značajne za društvo. Predlažem novinarima da ove godine posete kongres i raspitaju se kod učesnika kako je moguće da se neko, koga toliko pljuju po medijima i osporavaju mu zvanje, visoko kotira kod kolega psihoterapeuta i pritom je predsednik kongresa. Nije valjda da su sva ta zvučna imena i priznati stručnjaci svi poludeli dajući legitimitet kongresu.
predatortz predatortz 09:29 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Predlažem novinarima da ove godine posete kongres i raspitaju se kod učesnika kako je moguće da se neko, koga toliko pljuju po medijima i osporavaju mu zvanje, visoko kotira kod kolega psihoterapeuta i pritom je predsednik kongresa. Nije valjda da su sva ta zvučna imena i priznati stručnjaci svi poludeli dajući legitimitet kongresu.


Aj' se malo igramo...
Da li su novinari samo oni koji su završili žurnalistiku, a ostali koji pišu za medije su nekompetenta piskarala?
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:47 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

krkar
Jelica Greganović
Нисам прочитала чланак, већ само наслов

O čemu onda pričamo?



Poslao je Koštunica da brani patrijarhalne vrednosti. Što da čovek malo ne tuče ženu ako treba? Posebno ako je Srbin jer nije lako biti Srbin sad kad su se na njega navrzle i ala i vrana. I žena.

Eto, to je htela da kaže.

Малициозан као и обично.

Коментарисала сам искључиво петицију, тзв. "Упозорење стручњака" у коме "стручњаци" упозоравају да ЗМ "није стручан и нема знање" и да није завршио основне студије психологије.

Сама диплома завршених основних студија психологије нигде у свету није довољна да би се радило као психотерапеут, већ су потребне друге квалификације, при чему дипломирани психолози нису у предности.

Такође, сваки практикујући психотерапеут, без обзира на искуство, титуле, звање итд, за разлику од било које друге струке, мора да има свог супервизора и редовну супервизију. ЗМ није неки одметнути слободни стрелац.

Ја не могу да коментаришем његове чланке осим пар оних које сам прочитала у Политици (и у којима се не спомињу спорне теме, односно родно су неутрални).

За мене је кључно питање да ли ЗМ треба да буде ућуткан зато је његово мишљење различито од већинског. Да ли и у струци и у друштву сви треба да мисле на проскрибовани начин или имају право на своје мишљење?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:53 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

predatortz


Aj' se malo igramo...
Da li su novinari samo oni koji su završili žurnalistiku, a ostali koji pišu za medije su nekompetentna piskarala?


prvi su novinari, a mi ostali smo piskarala... mada, jednom bio neki koktel izraelskih srba u tel avivu, još dok su naši građanisti bili na vlasti, i bilo par stare gospode, onako, starodorčolci, staro-мунзеконза-onci, i pitaju mene, "a dobro, brate, ko si ti?" ja reko', "ja sam srkifuki." a ovaj fini gospodin kaže, "a-a, vi ste onaj novinar sa b92." baš sam se osetio polaskano.

apacherosepeacock apacherosepeacock 10:05 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

За мене је кључно питање да ли ЗМ треба да буде ућуткан зато је његово мишљење различито од већинског.


Treba da dobije otvorenom sakom po guzici (ne pesnicom u glavu) svaki put kad odvali malicioznu glupost.
predatortz predatortz 10:08 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

apacherosepeacock
За мене је кључно питање да ли ЗМ треба да буде ућуткан зато је његово мишљење различито од већинског.


Treba da dobije otvorenom sakom po guzici (ne pesnicom u glavu) svaki put kad odvali malicioznu glupost.


Ko bi sproveo tu sankciju? Nekakvav građanski ekvivalent "šerijatske policije", kojeg bi imenovao CK AFŽ?
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:14 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Касиопеја, хвала за овај јасан преглед и линкове.

Остаје спорно "залагање ЗМ за батине". Да ли ти имаш линк?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:18 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

principessa_etrusca
Касиопеја, хвала за овај јасан преглед и линкове.

Остаје спорно "залагање ЗМ за батине". Да ли ти имаш линк?


DR ZORAN MILIVOJEVIĆ: TELESNO KAŽNJAVANJE DECE – DA, ALI RAZUMNO
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:26 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

CK AFŽ?


Odbor za telesno kaznjavanje - da, ali razumno
predatortz predatortz 10:29 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

apacherosepeacock
CK AFŽ?


Odbor za telesno kaznjavanje da - ali razumno


Znači li to da su naši roditelji, dede, babe... sve go monstrum do monstruma, jer su umeli da nas pljesnu po dupetu?

Evo, i ja sam moje sokolove znao da šopim po dupetu. Supruga još češće.

Ajde bre, ne pravimo se budale!
jepet jepet 10:30 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Upozorenje sam podelila zbog recenice 'treba procitati puno knjiga iz psihologije. Tek onda doneti sud'. Eto, neki ljudi procitali tih 'puno knjiga' i izrazito se ne slazu sa ZM, sta vise - misle da je sarlatan.

Sto se mene tice, moze biti priznat i poznat koliko hoce ali njegovi stavovi o rodnim ulogama su mi izrazito retrogradni, mizogini i uvredljivi pa i opasni za okruzenje u kome je od pocetka godine 20 zena izgubilo zivot. Hajd' i da pretpostavimo da nije zla namera u pitanju nego se nije dobro 'izrazio'... pa bas toliko puta se nije dobro izrazio? Sorry, meni to ne 'pije vodu'.

Ideja da se zene takmice da bi nesto oduzele od muskaraca sto ovima pripada mi je jeziva. Licno, smatram danasnji trend pozitivne diskriminacije (tipa: kvote za zaposljavanje zena, no-all-male-panels na konferencijama i sl.) jednako diskriminatornim i negativnim po zene i po muskarce. Mene bi izrazito uvredilo da pomislim da sam posao dobila zato sto imam matericu a ne zato sto sam dobra u svom poslu. Ni muskarce ni zene kao rodne kategorije ne dozivljavam kao konkurenciju niti se slazem sa idejom da vecina 'jakih' zena ima potrebu da se takmici sa muskarcima. Konkurentne mogu biti tudje ideje mojim idejama, tudji performans na poslu -mom performansu, ali to nema veze sa tim da li je neko nosilac XX ili XY hromozoma. Ako sam negde videla taj element rodnog takmicenja, to je bilo kod osoba koje se plase konkurencije - intelektualne i fizicke - pa izgovor traze u rodnim razlikama. Takvim osobama su uvek drugi krivi za njihov neuspeh - nebitno da li su u pitanju drugi muskarci ili zene.

Ideja da bi zena trebalo da manje doprinosi drustvu intelektom nego biologijom i da radeci 'muske poslove' nesto oduzima muskarcima sto im 'pripada' SAMO zbog cinjenice da imamo razlicite reproduktivne sisteme je nazadna koliko to samo moze biti i na korak od 'pokazacu joj ja njeno mesto'. A da ne pominjem koliko je ideja da je bavljenje nekim 'tradicionalno muskim poslom' nuzno suprotstavljeno odlikama 'rodne uloge' pogresna. Zbog toga se o tim temama, mora pisati vrlo pazljivo i precizno. Umesto toga, ZM pise 'skandalozno' a onda se vadi da 'nije dobro protumacen'. Za mene to nije strucnjak nego starleta i to opasna starleta bas zbog velikog broja onih koji svaku njegovu uzimaju zdravo za gotovo jer je 'priznati strucnjak'.

Konacno, zbog toga je vazno da se za svaku 'nepreciznost' i 'nedorecenost' i 'dvosmislenost' javno prozove da bi se, ako nista drugo, cuo i taj drugi glas, neslaganje i da mu se ne bi pomagalo cutanjem koje vecina tumaci kao odobravanje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:34 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

apacherosepeacock
CK AFŽ?


Odbor za telesno kaznjavanje da - ali razumno





cassiopeia cassiopeia 10:44 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM


principessa_etrusca
Касиопеја, хвала за овај јасан преглед и линкове.

Остаје спорно "залагање ЗМ за батине". Да ли ти имаш линк?


Evo, Srđan je postavio link.

Njegov model vaspitanja, mercedes model, koji je razvio u saradnji sa nekoliko psihologa i pedagoga u Sloveniji govori o vaspitanju koje u sebe uključuje i disciplinovanje, kazne i kritike. Davno sam je čitala, baš ću da potražim deo o kazni i preneću ovde šta piše.

Njegov akcenat je na tipičnim greškama u vaspitanju koje dovode do preterane socijalizacije deteta, razmaživanja, prezaštićivanja, zanemarivanja ili maltretiranja deteta.

Za mene lično je telesna kazna neprihvatljiva u disciplinovanju dece. Emocionalno nepismen roditelj tu dozvolu za telesnu kaznu može da protumači da je ok istući dete ako mu dosađuje, a on nervozan došao sa posla. Ili koja je to jačina pljuskanja po dupetu koja je ok. Imaš u onom članku koji je Srđan postavio jasno definisano da je telesna kazna poslednja u nizu kad ne deluju ni tajm aut ni bilo koja druga kazna.

Opasno je dati dozvolu za tako nešto imajući u vidu da nisu svi roditelji svesna i osvešćena bića.

A da Zoran voli da provocira svojim medijskim nastupima je tačno. On je vrlo zanimljiv i inspirativan kao predavač. Ali to ne znači da smo svi mi koji smo imali priliku da ga slušamo na razne teme u školi, slepi pobornici svake njegove ideje. Niti, da on svoju ličnu teoriju predstavlja kao nešto što moramo da bespogovorno da prihvatimo da bi dobili neki sertifikat. Zna se tačno šta je teorija i praksa transakcione analize i to je ono što se u školi uči od raznih predavača.

predatortz predatortz 10:45 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM


Sto se mene tice, moze biti priznat i poznat koliko hoce ali njegovi stavovi o rodnim ulogama su mi izrazito retrogradni, mizogini i uvredljivi pa i opasni za okruzenje u kome je od pocetka godine 20 zena izgubilo zivot.


Molim da mi se pojasni šta je u ovom stavu opasno po okruženje:

- ČITAJUĆI komentare na socijalnim mrežama primetio sam da velika većina odobrava postupak pokojne Maje Đorđević da ne dozvoli viđanje sa takvim ocem, kakav se on ispostavio na kraju. Ljudi veruju da je ona “predosetila” šta se može desiti detetu i da nije davala dete da bi ga zaštitila od takvog oca. Možda je to tako, ali možda je i drukčije. Meni je logičnije da je takvim postupkom doprinela daljem zaoštravanju mržnje. To nikako ne znači da je kriva za to što je ubijena, kako su neki pogrešno shvatili. Za počinjeno dvostruko ubistvo odgovoran je i kriv isključivo Marko





apacherosepeacock apacherosepeacock 10:49 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Ajde bre, ne pravimo se budale!


Pa pravi se slobodno, ko ti brani..

Znaci odbor za telesno kaznjavanje - da, ali razumno.

jepet jepet 10:53 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Cinjenica da je ovo 'pojasnjenje' dato posto je objavio tekst sa sledecom recenicom:

"Da nije sprecavala oca da vidja dete, mozda se tragedija ne bi dogodila". Taj tekst sam procitala u celini i ne, ni najmanje nije bilo jasno da on u tekstu tumaci Markovu percepciju dogadjaja. Da je napisao ovaj pasus u originalnom tekstu koji je, usput, procitalo mnogo vise ljudi nego ovo 'pojasnjenje' pa i hajde. Medjutim ni u jednoj jedinoj recenici tog teksta nije jasno da autor smatra da 'To nikako ne znaci da je kriva za to sto je ubijena'. Vrlo je opasno ostavljati takve stvari nedorecene i podrazumevati ih u okruzenju u kom je nasilje nad zenama kao 'dobar dan'.

Edit: naknadno je na svojoj FB stranici priznao da je ceo clanak u Politici zasnovao na jednoj jedinoj informaciji - da je Maja bila kaznjavana zbog nepostovanja odluke suda. Da nije 'imao' (iako su bile jednako dostupne) informacije da je u tom periodu Marko prijavljivan zbog pretnji njoj, detetu i sestri.
zoja444 zoja444 10:57 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

on je odmah dao pojasnjenje oko teksta, da je bio ogranicen velicinom, tj duzinom kolumne.
predatortz predatortz 10:58 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM


"Da nije sprecavala oca da vidja dete, mozda se tragedija ne bi dogodila".


I?
I ovo je izvučeno iz konteksta, a značilo je da će činjenica da mu ona ne dovodi dete, a na to je imao pravo jer mu ga institucije nisu osporile, samo povećati stepen njegove agresije i nameru da učini ono što je učinio.

Meni to zvuči savršeno logično i nigde ne stigmatizuje žrtvu. Čovek je dao stručno mišljenje, ne vrednosni sud.

Ovo polako počinje da liči na linč, na one komunističke preke sudove, nakon rata, gde se presuda donosila od strane najglasnijih.
jepet jepet 11:06 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

predatortz

"Da nije sprecavala oca da vidja dete, mozda se tragedija ne bi dogodila".


I?
I ovo je izvučeno iz konteksta, a značilo je da će činjenica da mu ona ne dovodi dete, a na to je imao pravo jer mu ga institucije nisu osporile, samo povećati stepen njegove agresije i nameru da učini ono što je učinio.

Meni to zvuči savršeno logično i nigde ne stigmatizuje žrtvu. Čovek je dao stručno mišljenje, ne vrednosni sud.

Ovo polako počinje da liči na linč, na one komunističke preke sudove, nakon rata, gde se presuda donosila od strane najglasnijih.


Jesi li procitao ceo taj clanak? Ili samo ono gde on tvrdi da je 'izvuceno iz konteksta'? Ja jesam - ne smatram sebe ni malicioznom niti sam o njemu imala neko misljenje pre citanja te kolumne ali apsolutno nije bilo jasno da je u pitanju tumacenje moguceg Markovog percepiranja situacije. Kada na to dodamo ovaj poslednji sa recenicama tipa " U islamskom svetu su tradicionalne uloge, zna se ko je žensko, ko muško i teraju ih da odbace atribute koji pripadaju suprotnom polu. Po tom principu on treba da potisne ženske osobine i da ga bude sramota ako ih nosi i obrnuto. Kultura tako deformiše polne uloge. Kod adrogina postoji razmišljanje da ako su muško i žensko njima ne treba žena, ali kad su ljudi komplementarni, onda imaju potrebu za drugom stranom. Takva društva su mnogo skladnija." onda mi je jako tesko da poverujem u slucajne nepreciznosti a mnogo lakse da poverujem da covek jednostavno uziva da bude skandalozan i u tu svrhu (zlo)upotrebljava struku i vrlo osetljive teme.

Zoja, Svi autori na sve teme koji objavljuju u medijima su ograniceni brojem dozvoljenih reci ali je upravo u tome odlika dobrih strucnjaka sto u malom broju reci mogu vrlo precizno da izraze misao i ne dozvole toliko razlicitih, opasnih tumacenja.
angie01 angie01 11:09 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

U pravu si Principessa. U Srbiji zanimanje psihoterapeut još uvek zakonski nije prepoznato kao nezavisna profesija.


ne znam da l sad govorimo o istoj stvari- ali znam dovoljno sertifikovanih terapeuta koji vode vrlo uspesne ordinacije- vecinom su psihijatri ili psiholozi, sa sertifikatom za samostalni rad-za psihijatre mislim da traje tri godine i da sami prolaze kroz sve faze analize, -( moja prijateljica, npr, je doktorirala psihijatriju + zavrsila obuku za samostalnog terapeuta u trajanju od 3 godine, a kod strucnjaka koji ima pravo da izda sertifikat.

....nemam bas vremena da sad sve iscitavam, al zar nije ITAA NGO?...obuka, kursevi na raznim takvim mestima, narocito ako su interneslnel:), su dostupni svakom,....upravo je poplava lajf couceva, a po metodi Lujze Hej-cije knjige nisu ne zanimljive, ali su svakako popularna literatura i barem su pune opstih pozitivnih poruka-koje su stampane i na flasicama vode:)))
zoja444 zoja444 11:10 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

zasto Jelica ne uradi intervju sa ZM oko ovog spornog teksta ili njegovih drugih stavova? mislim da bi to bilo dobro.
jepet jepet 11:22 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

zoja444
zasto Jelica ne uradi intervju sa ZM oko ovog spornog teksta ili njegovih drugih stavova? mislim da bi to bilo dobro.


Zoja, ono sto pokusavam da kazem je da se njemu precesto desava da mora da 'pojasnjava' svoje stavove da bi bio strucnjak a ne starleta. Moze da ti se desi jednom, maksimalno dva puta da si se izrazio toliko neprecizno da si ostavio prostora za radikalno drugacija tumacenja... ali ako ti predje u praksu da posle svakog objavljenog 'autorskog' teksta moras da dajes intervjue sa 'pojasnjenjima' onda imas ozbiljan problem - jer ili ne umes da pises u kom slucaju bi trebalo da prestanes da dajes strucno misljenje u pisanom obliku u masmedijima ili su ti misli neprecizne u kom slucaju nisi strucnjak te samim tim ne bi trebalo da nastavis da delis strucna misljenja sakom i kapom. Razumem da je tebi ZM ok i da su ti njegove knjige bitne i da su ti znacile u zivotu - to je skroz ok, ne sporim. Ono sto ja sporim je njegova sklonost skandaloznom pisanju i izrazavanju na opasne teme - odgovoran autor i strucnjak to sebi nikada ne bi dozvolio.
predatortz predatortz 11:25 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM


Jesi li procitao ceo taj clanak? Ili samo ono gde on tvrdi da je 'izvuceno iz konteksta'? Ja jesam - ne smatram sebe ni malicioznom niti sam o njemu imala neko misljenje pre citanja te kolumne ali apsolutno nije bilo jasno da je u pitanju tumacenje moguceg Markovog percepiranja situacije


Pročitao sam. Ni mene, do ove histerije, ZM nije interesovao više od lanjskog snega. Meni je njegova opaska, a imam nešto životnog iskustva stečenog u radu sa nasilnicima, više zaličila na pokušaj da se objasni "okidač" za sam događaj, nego na pokušaj da se zločinac pravda.

Pođimo od prostog pitanja:

Ako se nama nešto brani, a imamo nekakvo pravo na to, da li nam to povećava ili smanjuje frustraciju?

On je, na nesreću, imao pravo da dete viđa. Zakazao je sistem. Ali, upravo to je njemu "duvalo vetar u jedra". Sad, neko mu to uskraćuje i rađa se bolesna ideja...

Meni ovo zvuči kao verovatan scenario.
vishnja92 vishnja92 11:30 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

jepet
jepet jepet 11:32 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

predatortz

Jesi li procitao ceo taj clanak? Ili samo ono gde on tvrdi da je 'izvuceno iz konteksta'? Ja jesam - ne smatram sebe ni malicioznom niti sam o njemu imala neko misljenje pre citanja te kolumne ali apsolutno nije bilo jasno da je u pitanju tumacenje moguceg Markovog percepiranja situacije


Pročitao sam. Ni mene, do ove histerije, ZM nije interesovao više od lanjskog snega. Meni je njegova opaska, a imam nešto životnog iskustva stečenog u radu sa nasilnicima, više zaličila na pokušaj da se objasni "okidač" za sam događaj, nego na pokušaj da se zločinac pravda.

Pođimo od prostog pitanja:

Ako se nama nešto brani, a imamo nekakvo pravo na to, da li nam to povećava ili smanjuje frustraciju?

On je, na nesreću, imao pravo da dete viđa. Zakazao je sistem. Ali, upravo to je njemu "duvalo vetar u jedra". Sad, neko mu to uskraćuje i rađa se bolesna ideja...

Meni ovo zvuči kao verovatan scenario.


Predatorz - ja to tumacenje uopste ne sporim!
Ono sto ja pokusavam da objasnim je da to tumacenje nije bilo jedino moguce jer tekst nije bio straight-forward a da je strucnjak kakav on pretenduje da bude morao da zna da ne sme da ostavi NI MALO prostora za 'neosvescene' citaoce (kako je cassiopeia sjajno definisala gore, pisuci o telesnom kaznjavanju) da ga protumace drugacije. Ako ne mozes u 800-1000 reci da nedvosmisleno osudis zlocin i oslanjas se na to da ce se 'podrazumevati' i pored recenica koje su itekako bombasticne i zahtevaju pojasnjenje jer se ne obracas strucnoj javnosti nego javnosti uopsteno - onda je to misljenje trebalo da zadrzi za sebe ili ga objavi sa svim neophodnim tumacenjima tamo gde bi za to imao prostora. No njemu je izgleda bilo vaznije da to bude Politika nego da bude nedvosmislen i tu ja nalazim njegov propust i razlog da ga prozovem u vezi sa tim konkretnim tekstom.

A ovaj tekst iz Kurira kao i brojne njegove mudrosti koje deli po FB stranici samo podrzavaju pretpostavku da je ZM vise stalo do publiciteta nego do boljitka citalaca kroz deljenje strucnog misljenja.
cassiopeia cassiopeia 11:35 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

angie01


ne znam da l sad govorimo o istoj stvari- ali znam dovoljno sertifikovanih terapeuta koji vode vrlo uspesne ordinacije- vecinom su psihijatri ili psiholozi, sa sertifikatom za samostalni rad-za psihijatre mislim da traje tri godine i da sami prolaze kroz sve faze analize, -( moja prijateljica, npr, je doktorirala psihijatriju + zavrsila obuku za samostalnog terapeuta u trajanju od 3 godine, a kod strucnjaka koji ima pravo da izda sertifikat.


Nije zanimanje psihoterapeut prepoznato kao samostalna profesija. To znači da kod nas može da bude dr medicine, psihijatar pa onda psihoterapeut kao neka specijalizacija, ili psiholog master pa psihoterapeut. Dužina trajanja zavisi od modaliteta, geštalt škola traje kraće od klasične analitičke psihoterapije jungijanskog pravca ili sistemske porodične terapije ili transakcione analize. Znači da su ti koje ti poznaješ u sistemu prepoznati pre svega kao psihijatri ili psiholozi sa dodatnom specijalizacijom iz neke psihoterapijske škole ili pravca. Da bi bili upisani u nacionalni registar psihoterapeuta moraju da završe neku od psihoterapijskih škola.

angie01
....nemam bas vremena da sad sve iscitavam, al zar nije ITAA NGO?...obuka, kursevi na raznim takvim mestima, narocito ako su interneslnel:), su dostupni svakom,....upravo je poplava lajf couceva, a po metodi Lujze Hej-cije knjige nisu ne zanimljive, ali su svakako popularna literatura i barem su pune opstih pozitivnih poruka-koje su stampane i na flasicama vode:)))


Jeste, neprofitna organizacija koja ujedinjuje nacionalna i regionalna udruženja transakcionih analitičara. To nisu kursevi od tri meseca pa hopla možeš da radiš psihoterapiju.

Lajf koučevi su druga stvar, takođe korisna. Oni rade sa zdravom i normalnom populacijom kao podrška u situacijama krize, životnim promenama i događajima koji prevazilaze trenutne kapacitete osobe da se izbori sa nedaćama. Oni ne smeju da rade sa osobama koje imaju dublje probleme.

Na putu ka licenci za psihoterapeuta prvo postaješ praktičar određene škole (tu nemaš pravo da radiš sa ljudima, imaš teorijska znanja ali te čeka pre svega rad na sebi), savetnik u transakcionoj analizi radi sa ljudima koji nemaju dijagnozu ili neki granični poremećaj ličnosti (rade na partnerskim odnosima, problema u učenju, neke manje probleme, savetnik radi uz pratnju mentora, i dalje ima obavezu ličnih radova kod svog mentora...) psihoterapeut može da radi sa psihijatriskim slučajevima, ali i to ne rade svi sve.

Inače, da bi dobio sertifikat da si psihoterapeut, obično je u svetu dovoljno da si neke humanističke struke, završen master i onda škola psihoterapije. Kod nas slučaju kada nisi psiholog ili nisi završio medicinu obavezno polažeš ispite iz kliničkih predmeta. Određene škole psihoterapije priznaju te dodatne ispite.
predatortz predatortz 11:40 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

A ovaj tekst iz Kurira kao i brojne njegove mudrosti koje deli po FB stranici samo podrzavaju pretpostavku da je ZM vise stalo do publiciteta nego do boljitka citalaca kroz deljenje strucnog misljenja.


Čovek ima privatan biznis. Naravno da mu je stalo do publiciteta, od toga živi.

Ono sto ja pokusavam da objasnim je da to tumacenje nije bilo jedino moguce jer tekst nije bio straigh-forward a da je strucnjak kakav on pretenduje da bude morao da zna da ne sme da ostavi NI MALO prostora za 'neosvescene' citaoce (kako je cassiopeia sjajno definisala gore, pisuci o telesnom kaznjavanju) da ga protumace drugacije


Ovo je nemoguće.
Šta god da ja, ti, ili bilo ko, napišemo, neko će protumačiti na drugi način od onoga što smo mi zaista mislili da kažemo.
Ovaj blog ti je klasičan primer toga.
Mogu da napišem šta god hoćeš afirmativno na neku temu, oni koji se na drugim temama ne slažu sa mnom će po inerciji čitati drugačije.
Više puta doživljeno.

Jedno je sigurno - šta god građanin ZM rekao na temu ovog slučaja, to ni za promil neće uticati na sledeći pandurski izveštaj o broju žrtava porodičnog nasilja.

A diže se histerija kao da isključivo od tih stavova zavisi kakve će cifre u tom izveštaju da budu.
narcis narcis 11:46 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

I?
I ovo je izvučeno iz konteksta, a značilo je da će činjenica da mu ona ne dovodi dete, a na to je imao pravo jer mu ga institucije nisu osporile, samo povećati stepen njegove agresije i nameru da učini ono što je učinio.

pa jeste izvučeno iz konteksta, kad čitaš izjavu tačno uhvatiš poruku između redova da je ona krivac je se na sudu borila protiv toga.
ono što mene iritira je da se odobacuje da je zdrav razum imperativ u svakoj situaciji i da se pribegavanje ludilu opravdava sa njegove strane a vidim i sa tvoje. znači bićemo razumni i civilizovani kad nam odgovara a kad ne onda ćemo da podivljamo odbacimo razum iubijamo.
znači, po tebi i njemu, ja bi ladnomogo da uzmem murtaljez i pobijem vas pola blogera koji me nervirate i skojima se svađam iz dana u dan na blogu.
apsolutno po tebi i njemu ja bi ladno mogo da vas sve pobijem. potpuno da penebegnemo činjenicu da smo svi ušli dobrovoljno u ovu instituciju i datakđe svojevoljno možemi iz nje da izađemo kad nismo zadovoljni. alšto da izlazim kad mogu da vas pobijem opravdano što da me više nervirate.
aj ne zajebavaj.
a što se tiče "jedne vaspitne" tu se slažem ali kaće gi objasniš ,nema šamse, diži ruke piši propalo.
predatortz predatortz 11:50 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

po tebi i njemu, ja bi ladnomogo da uzmem murtaljez i pobijem vas pola blogera koji me nervirate i skojima se svađam iz dana u dan na blogu.
apsolutno po tebi i njemu ja bi ladno mogo da vas sve pobijem. potpuno da penebegnemo činjenicu da smo svi ušli dobrovoljno u ovu instituciju i datakđe svojevoljno možemi iz nje da izađemo kad nismo zadovoljni. alšto da izlazim kad mogu da vas pobijem opravdano što da me više nervirate.


Možeš. Tako je Brejvik pobio onu decu. I nešto što ja napišem ovde može da bude okidač nekom sa predispozicijom, ako me razumeš.
jepet jepet 11:54 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

predatortz
A ovaj tekst iz Kurira kao i brojne njegove mudrosti koje deli po FB stranici samo podrzavaju pretpostavku da je ZM vise stalo do publiciteta nego do boljitka citalaca kroz deljenje strucnog misljenja.


Čovek ima privatan biznis. Naravno da mu je stalo do publiciteta, od toga živi.

Ono sto ja pokusavam da objasnim je da to tumacenje nije bilo jedino moguce jer tekst nije bio straigh-forward a da je strucnjak kakav on pretenduje da bude morao da zna da ne sme da ostavi NI MALO prostora za 'neosvescene' citaoce (kako je cassiopeia sjajno definisala gore, pisuci o telesnom kaznjavanju) da ga protumace drugacije


Ovo je nemoguće.
Šta god da ja, ti, ili bilo ko, napišemo, neko će protumačiti na drugi način od onoga što smo mi zaista mislili da kažemo.
Ovaj blog ti je klasičan primer toga.
Mogu da napišem šta god hoćeš afirmativno na neku temu, oni koji se na drugim temama ne slažu sa mnom će po inerciji čitati drugačije.
Više puta doživljeno.

Jedno je sigurno - šta god građanin ZM rekao na temu ovog slučaja, to ni za promil neće uticati na sledeći pandurski izveštaj o broju žrtava porodičnog nasilja.

A diže se histerija kao da isključivo od tih stavova zavisi kakve će cifre u tom izveštaju da budu.


Ok, tu se definitivno ne slazemo. Ja smatram da su pravi strucnjaci vodjeni etickim kodom svoje struke i razumeju odgovornost koja dolazi sa publicitetom. Takodje, mogu da razumem ali ne mogu da opravdam 'privatni biznis i publicitet' kao razlog za njegove nastupe. Konacno, da je toliko nebitno sta opinion-makers pisu na razlicite teme ne bi ljudi vekovima bivali zavedeni raznim ideologijama i opasnim idejama. Da li ce u narednom pandurskom izvestaju biti nekoga ko je ovim direktno inspirisan ili je inspiraciju nasao u sirem okruzenju koje nije korigovalo svoje stavove jer mu 'strucnjak' govori da je to ok - ne znamo, zar ne? To sto 'ne znamo da nece' je meni dovoljan razlog da ovako neodgovorno pisanje osudim a takvog autora diskvalifikujem kao strucnjaka.
jepet jepet 11:56 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

predatortz
po tebi i njemu, ja bi ladnomogo da uzmem murtaljez i pobijem vas pola blogera koji me nervirate i skojima se svađam iz dana u dan na blogu.
apsolutno po tebi i njemu ja bi ladno mogo da vas sve pobijem. potpuno da penebegnemo činjenicu da smo svi ušli dobrovoljno u ovu instituciju i datakđe svojevoljno možemi iz nje da izađemo kad nismo zadovoljni. alšto da izlazim kad mogu da vas pobijem opravdano što da me više nervirate.


Možeš. Tako je Brejvik pobio onu decu. I nešto što ja napišem ovde može da bude okidač nekom sa predispozicijom, ako me razumeš.


A moze i da stvori atmosferu u kojoj ce neko ko nema predispoziciju ali ima problem sa samokontrolom pomisliti da je ok da ne kontrolise svoje porive.
predatortz predatortz 12:02 25.07.2017

Re: opet hajka na ZM

Da li ce u narednom pandurskom izvestaju biti nekoga ko je ovim direktno inspirisan ili je inspiraciju nasao u sirem okruzenju koje nije korigovalo svoje stavove jer mu 'strucnjak' govori da je to ok - ne znamo, zar ne? To sto 'ne znamo da nece' je meni dovoljan razlog da ovako neodgovorno pisanje osudim a takvog autora diskvalifikujem kao strucnjaka.



Sitne opaske:

Stručnjak nigde nije rekao da je to ok.

Diskvalifikovati mogu jedino osobe iz moje struke, uz nužan uslov da sam znatno stručniji od njih. Ne da mislim da jesam, nego da to potvrđuje praksa.

Opasno je tvrditi da je neko zagovarao neke stavove, samo zbog toga što se to nama čini da možda jeste jer nije bio dovoljno precizan.

Kao što pogrešno tumačenje reči koje je izrekao ZM može nekog inspirisati na zločin, tako i paušalne ocene o liku i delu ZM mogu nekog inspirisati na zločin ka njemu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana