Život| Životinjski svet

Popini prasići

Jelica Greganović RSS / 17.05.2018. u 18:52

images?q=tbn:ANd9GcQrQWIsT1Fzaxu5FXZyDsSYq8AFjnNJPEivICl1yNno6_JzGaD9

Čim se otope zimski snegovi ili temperature dotičnog godišnjeg doba konačno dobiju pozitivnu temperaturnu konotaciju, vlasnici pasa se prisete dve napasti: krpelja i Popinog praseta.

Krpelji su baš kao što im kaže prosto krlje jedne, kače se na sve toplokrvno i vampirski prehranjuju. Nekada ih nije bilo toliko, bar koliko me sećanje služi, naročito kad ga potkrepi činjenica da sam u selu rasla. Zbog toga sam iz trava, travuljina, sa drveća i iz žbunja izlazila samo kad me mrak natera ili urlanje nadležne rođačke osobe zadužene da me, tokom bivanja u ruralnim uslovima, održi u jednom komadu. Buva se sećam, bile su dosadne kao buve i zbog njih su nas trebili kao primatsku mladunčad. Ali, to je druga priča. Oni krpelji...da...kačili su se na pripadnike životinjskih sorti, retko na ljude, a do vremena moje odraslosti nisam ni znala da mogu da raznose boleštine. Kladim se da je to neko zapatio pa pustio. Znam da mi ta teorija ide na račun sumnje da bolujem od teorija zavere, ali nemoguće je da su ti krpelji od pre tridesetak godina postali strava nad stravama, a da ih do tada niko nije, sem poslovično, pominjao. Da je krpelja, pa još zaraženih, toliko bilo kad sam ja odrađivala detinjstvo, teško da bih isto uspešno preživela. Za razliku od njih, krpelja, Popina prasad su od vazda bila tu i to ne samo u selima, nego i u gradovima. Zapravo svuda gde se nešto zeleni.

Elem, čim počne proleće, vlasnike pasa spopadne sveta strava od Hordeuma murinuma, koji se kao napast širi od severa do juga Evrope, po jugozapadnoj Aziji i Iranu. Čak je uspeo i u Ameriku da ode i tamo se raširi kako samo on to zna. Sve mu valja, sve mu je dobro, raste nezvan i pruža otpor istrebljivanju kao najbolja tajna organizacija. Sudeći prema imenu i poganoj naravi, čovek bi od Hordeuma murinuma očekivao da ima višak ekstremiteta, bar nekoliko glava i suficit očiju. I bar pet antena. Kao i da je u stigao u goste, sa teritorijalnim pretenzijama, iz nepoznatog dela ruba svemira.

Ko bi rekao da se u stvari radi o ječmovom rođaku, crnoj ovci u žitaričkoj familiji koja svoje semenke štiti iglastim brcima, na čijim krajevima su kukice-udice. Od njih i strepe vlasnici najboljih čovekovih prijatelja, jer kad se slatka trava, Hordeum murinum, koga malo ko po latinskom imenu i prezimenu poznaje, zakači za kuče – nastaje ozbiljan problem. Jer kači se gde stigne, od šapa preko njuške do ušiju. I nije da se samo zakači, nego i ulazi u kožu, zavlači se i putuje njome. Zato veterinari sve dok zeleno traje imaju pune ruke posla, vadeći oštre strelice pomenute trave koje ponekad takav otpor pružaju da bez operacije spasa nema. Mačke su tu na boljem, one se svako malo umivaju i sa sebe skidaju sve što im se prikači, pa i Popino prase. Koje u gradovima plaši kučkare, a u selima punoletne osobe nadležne za gajenje maloletnih primeraka ljudskog roda.

U selima Popino prase spada u dosadan i opasan korov. Opasan jer kada ga se deca dohvate, posledice su mnogo dramatičnije no kada se Popino prase kučeta dočepa. Naime, Popinim prasetom se pravi vatreno krštenje od strane seoske dece koja tako gradskim gostima dokazuju da nisu nimalo naivna, da možda nemaju koliko „građani“ imaju, da nisu videli koliko urbani jesu, ali da ih ne treba potcenjivati. Naročito kad, naizgled naivno, daju „gradskom“ da u usta stavi klas Popinog praseta i govori: „Pop, pop, pop...“ Tada to popodakanje odvede klas sve do grla. Sreća je ako se još pre toga zakači za nepce. I tu je potrebna pomoć odraslih da se otkače udičice Popovog praseta, al ako stigne do grla, cela stvar se završava drekom. Deru se odrasli, deru se inicijatori igre koji dobijaju vaspitnu meru fizičkog karaktera po donjem delu leđa, dok grešnika koji se guši trpaju u auto da ga odvedu lekaru, u obližnju civilizaciju, ne bi li mu što pre izvadio Popino prase. Pre no što ode još dalje.

Tako to biva sa Popinim prasetom, naizgled mnogo manje opasnom travom od kopriva i boca. Travom kojoj je i ime smešno. A kad pokaže šta zna, malo ko se pita zašto se Popino prase tako zove, iako ne liči čak ni na bodljikavo prase. Na svu sreću u selima žive sveznajuće babe, one koje na svojim leđima, kao Atlas, nose ceo svet i zajedno sa njim sve što su drugi zaboravili ili nikada nisu ni saznali. One znaju da objasne da je Popino prase – popovo prase. I da se baš kao i popovo prase ne može nikada pojesti, jer već u grlu zastane. Jer popovi su redovni gosti na svim slavljima i društvenim dogadjajima gastronomskog sadržaja. Na kojima bez praseta ne ide. Tako da popovi svačije prasiće jedu, al kad oni treba da naprave slavlje i njihovo prase padne u ime blagoutrobijskog zadovoljstva i časti, e to već malo teže ide. Zato se Popino prase po popovom prasetu zove – nejestivosti radi. Nemoj slučajno da je neko Popove prasiće dirao, a kamoli pokušavao da jede.

 



Komentari (114)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 19:22 17.05.2018

Šta popino prase

Ko se nije ulepio u krpiguz, taj ne zna šta je život.
Kučići inkludid.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:27 17.05.2018

Re: Šta popino prase

Ne pominji mi krpiguza, lani Ikar Varvarin na badnjevačkom groblju pokupio kolekciju, uvo mu se presavilo, ko na čičak krpiguzom prilepilo, danima sam ga trebila.
angie01 angie01 19:38 17.05.2018

,

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:40 17.05.2018

Re: ,

To je ta lepota. Ove godine je niklo ko ludo, a po parku kao da namerno čekaju da sazri, pa onda da ga pokose ne bi li se što više i dalje rasejalo. Mada, evo raste i po ulicama, ne moram ni da ga tražim po parkovima.
zilikaka zilikaka 19:58 17.05.2018

Re: ,

angie01



Liči..
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 17.05.2018

Re: ,

Liči, ali nikada nisam videla tako višeklasnog krpiguza. Je l to neki Monsanto?
zilikaka zilikaka 21:07 17.05.2018

Re: ,

Liči, ali nikada nisam videla tako višeklasnog krpiguza. Je l to neki Monsanto?

Ne znam. Nećeš verovati al slabo sam uopšte našla slika onog našeg običnog. Mada, sigurno je i on iz familije trava il žitarica, kako to već ide. Ja se od njega navukla trauma za ceo život. Kad se samo setim kako se trebi sa pantalona.
Za kučiće uglavnom jedino makaze pomažu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:26 17.05.2018

Re: ,

I ja sam Ikara makazama otrebila...čičak je za krpiguza amater.
Jukie Jukie 20:09 17.05.2018

Kupus

Kod nas je rečenica glasila "kupus, kupus, kupus, krompir, krompir, krompir", pri čemu već kod prvog kupusa nastaje problem i do krompira se nikad i ne stiže

Na svu sreću trapavo i nesposobno dete (tj. ja) je tokom inicijacije umesto velikog i suvog ubralo nedozreli mekani klas i stavilo ga u usta postrance, tako da sem malo pljuvanja nije bilo potrebe za daljim intervencijama

Disability Immunity
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:57 17.05.2018

Re: Kupus

Sreća tvoja, jer čim mrvu počne da zri je mrak.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:21 17.05.2018

Krpelji

Pojava krpelja, bar u gradovima, je znak sveopšte zapuštenosti. Kaže mi neki drugar sa Novog Beograda, nikad više đubreta i zaraslih travanjaka nije bilo, a krpelji napadaju ljude na trotoarima. Mada ima veze i kilava zima.

Imamo mi neku rođaku u familiji koja je zaradila Lajmsku bolest. I to uopšte nije zajebancija, ono, sjebe čoveka za ceo život. Znam da je stalno na nekim dijetama, i čudima, ti neki antibiotici koje im daju kad se bakterija aktivira, su zajebani i skroz poremete organizam, treba posle vremena da se povrati koliko toliko u normalu. Treba se čuvati, znače, DEET, i stručno uklanjanje čim se uoči mali napasnikl da se zakačio.

E, a to popuno prase je veterinar morao da izvadi iz oka mom mačoru u Beogradu. Nemam pojma kako je uspeo da ga ugura tamo, to je bilo sve oteklo, mi mislil da je izgubio oko u tuči. Ali nije, nego je parče popinog praseta ušlo ispod kapka i tamo se zaglavilo. Oku nije bilo ništa, jedino što je od tada, pa do kraja svog mačijeg života, namigivao i čkiljio na to jedno oko.
nask nask 20:44 17.05.2018

Re: Krpelji

Pojava krpelja, bar u gradovima, je znak sveopšte zapuštenosti.


U NL kažu da je najezda uzrokovana klimatskim promenama tj. sve je toplije pa ih manje strada jer su zime blaže i kraće što ima za posledicu da su glavni prenosioci miševi i ptice sve mnogobrojniji i aktivniji preko cele godine. 2017. 25500 ljudi popilo Lajmsku bolest tj. začetnu fazu erythema migrans od toga 1000 do 2500 ostanu sa dugotrajnim posledicama. Ćaleta od ćerkine drugarice ujeo pre destak godina krpelj, čovek bio skoro tri godine u ozbiljnom bedaku tako da je čak jedno vreme bio u invalidskim kolicima.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:00 17.05.2018

Re: Krpelji

Krpelji žive i tamo gde su parkovi i zelene površine jako dobro održavani, mnogo bolje no kod nas. Slovenački parkovi su kao pincetom sredjivani, ali krpelja ima kolko hoćeš. Ali žive i van gradova, svuda su. Ne mora da bude visoka trava, žive i na drveću.
zilikaka zilikaka 21:13 17.05.2018

Re: Krpelji

Krpelji žive i tamo gde su parkovi i zelene površine jako dobro održavani, mnogo bolje no kod nas. Slovenački parkovi su kao pincetom sredjivani, ali krpelja ima kolko hoćeš. Ali žive i van gradova, svuda su. Ne mora da bude visoka trava, žive i na drveću.

Istina.
Ima ih i u sred zime. Proošle godine naša terijarka skoro stradala od njega i to decembra. Nije nam palo na pamet da i tad mora zaštita.

A nekad...da i ja sam odrastala napolju, najviše smo se igrali na travi al za krpelje smo čuli onako iz daleka, kao ima ih tamo gde pasu ovce.
Tu i tamo umeli da donesu golubovi al stvarno bilo retko.
Izgleda da su jako prilagodljiva vrsta. U prilog tome činjenica da ta kučeća sredstva za zaštitu potraju koju godinu a posle se oni valjda prilagode pa bude ko da si ih vodom polio, nikakav efekat.

I ima ih, čujem jednako mnogo na svim kontinentima.
P.S. Nego, el video neko ove godine bubamare?
Do skoro su one kineske harale al ove godine ne videh ni jednu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:13 17.05.2018

Re: Krpelji

Jelica Greganović
Krpelji žive i tamo gde su parkovi i zelene površine jako dobro održavani,


Žive, ali ih zapuštena travuljna baš privlači, i njh i nosioce (mišove, pacove, i druge glodare), pogotovu u gradovima gde uglavnom vlada beton i asfalt. Ovde kod nas ih nema nigde sem u planinčini, a i to se zna kad i gde. I ne žive na drveću, nego se na drveće penju pa odatle skaču na slučajne prolaznike, životinje, itd.

Evo jedan koristan link.


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:29 17.05.2018

Re: Krpelji

Ja još ni jednu videla nisam, ni obične, ni žute.
A na krpelje valja računati sve dok temperatura ne padne u minus. Nema veze koje je doba godine.
Što se kučeće zaštite tiče, ja stavljam Ikaru već 9 godina Front Line i nikada nije imao krpelja, iako je mali i svaka trava mu je duboka.
zilikaka zilikaka 22:41 17.05.2018

Re: Krpelji

Što se kučeće zaštite tiče, ja stavljam Ikaru već 9 godina Front Line i nikada nije imao krpelja

Uh, to se kod nas pokazalo efikasnim samo godinu-dve. Posle se dešavalo da dve nedelje nakon tretmana pokupi po nekoliko pa od tad šaramo. Zapravo, po savetu kolege ovdašnjeg Nikveta već neko vreme koristimo Douwin Contact, i za sad vrši poso, al mora svaka tri meseca.
c_h.arlie c_h.arlie 10:58 18.05.2018

Re: Krpelji

srdjan.pajic
Pojava krpelja, bar u gradovima, je znak sveopšte zapuštenosti. Kaže mi neki drugar sa Novog Beograda, nikad više đubreta i zaraslih travanjaka nije bilo, a krpelji napadaju ljude na trotoarima. Mada ima veze i kilava zima.

Imamo mi neku rođaku u familiji koja je zaradila Lajmsku bolest. I to uopšte nije zajebancija, ono, sjebe čoveka za ceo život. Znam da je stalno na nekim dijetama, i čudima, ti neki antibiotici koje im daju kad se bakterija aktivira, su zajebani i skroz poremete organizam, treba posle vremena da se povrati koliko toliko u normalu. Treba se čuvati, znače, DEET, i stručno uklanjanje čim se uoči mali napasnikl da se zakačio.

E, a to popuno prase je veterinar morao da izvadi iz oka mom mačoru u Beogradu. Nemam pojma kako je uspeo da ga ugura tamo, to je bilo sve oteklo, mi mislil da je izgubio oko u tuči. Ali nije, nego je parče popinog praseta ušlo ispod kapka i tamo se zaglavilo. Oku nije bilo ništa, jedino što je od tada, pa do kraja svog mačijeg života, namigivao i čkiljio na to jedno oko.

Ja sam, kada sam bio mali, bio veliki nemirko.
Na sreću, bio sam vešt i uvek sam, bez ikakvih posledica, svakoga zakačenog krpelja odstranjivao sam.
Mačora više nemam, jer su rastanci od životinja postali preteški ... poslednje sam imao sive blizance.
Pas vučjak mi je stradao, zgažen, zbog toga što nije čuo na levo uvo.
Šteta moga dvorišta bez životinja.
Istina, hranim povremeno nekoliko mačora, njihov tanjir je stalno spreman ... pojave se, nekoliko dana svrate na hranu, pa nestanu.
Labrador Uglješa je već predebeo, jer ga osim mene hrani još nekoliko komšija.
c_h.arlie c_h.arlie 11:01 18.05.2018

Re: Krpelji

Jelica Greganović
Ja još ni jednu videla nisam, ni obične, ni žute.
A na krpelje valja računati sve dok temperatura ne padne u minus. Nema veze koje je doba godine.
Što se kučeće zaštite tiče, ja stavljam Ikaru već 9 godina Front Line i nikada nije imao krpelja, iako je mali i svaka trava mu je duboka.

Ko je Ikar ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 18.05.2018

Re: Krpelji

Tri meseca je super, ja stavljam FL na tri nedelje leti. Al radi. Probala sam one naturalne zaštite, al to ništa nije radilo.
nikvet pn nikvet pn 10:18 19.05.2018

Re: Krpelji

Најзад ево ме.

Зили је већ навела начин и препарат што се најбоље показало. То су практично две апликације за сезону, тј. годину. Ту постоји још једна колатерална вајда а то је дезинсекција окружења. Пас месецима остаје импрегниран и сваки нови напасник који намили моментално загине. То значи да постепено потуче све ружно у свом окружењу и није потребан третман дворишта. Повратно смањује се реинфестација. (Инфекција је термин за вирусе и бактерије а инфестација за паразите). За пса у дворишту то практично значи да прве године иду два третмана, догодине реално само један. Рекордер ми један нл теријер који је са јачом дозом четири године ту причу затворио (ко Астерикс).
nask nask 20:27 17.05.2018

Me Too

Evo da se ovako javno pokajem i zamolim za oprost pošto sam kao klinac redovno mišjim ječmenom "češljao" kose nekih dragih i pogotovo onih manje dragih devojčica.

Ovo je umesto ratneraparacije



Kladim se da je to neko zapatio pa pustio.


Ja se dvoumim između komunjara i ruskih hakera. I ona orhideja gore, pa je li moguće da ima takve boje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:01 17.05.2018

Re: Me Too

Orhideje su nepredvidiva sorta, al cveće se lako farba, zalivaš ga bojom ili odsečeš i staviš u obojenu vodu i ono usrče. Mi smo tako nekad mastiljavom vodom bojili visibabe.
Meni je sumnjiva i Ciasnajkacia.
nask nask 22:01 17.05.2018

Re: Me Too

al cveće se lako farba, zalivaš ga bojom ili odsečeš i staviš u obojenu vodu i ono usrče.


To sam i ja mislio, tako kolege biologičari demonstriraju ... štogod. Ali ova nije, ja proverio, mislim malkice zasecao koren i stabiljke. Možda je farbali nevidljivim/bezbojnim bojama.
zilikaka zilikaka 22:14 17.05.2018

Re: Me Too

Ne znam za to ali hortenzije se zalivaju recimo rastvorom stipse da bi dobile plavu boju.

nask nask 22:29 17.05.2018

Re: Me Too

Ja se zezo sa nevidljivim/bezbojnim bojama, kad ono tačno. Inače se od stipse vrlo lako prave lepi kristali.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 17.05.2018

Re: Me Too

Možda su je ukrštali, zelena i žuta bi mogle da je daju, mada je ovo baš jako plavetno.
zilikaka zilikaka 22:44 17.05.2018

Re: Me Too

Možda su je ukrštali, zelena i žuta bi mogle da je daju, mada je ovo baš jako plavetno

Ma nije, garant ide stipsa. Kolega nabavljao za svoju baštu pa znam celu priču.
Dobije se efekat ali kaže da ga je nabavka koštala onoliko, pa mu nije padalo na pamet da ponavlja.
Imače, kod njih boja direktno zavisi od kiselosti zamljišta. Ispada da su ko lakmus papir.
nask nask 23:12 17.05.2018

Re: Me Too

ali kaže da ga je nabavka koštala onoliko, pa mu nije padalo na pamet da ponavlja.


Pa stipsa nije nešto skupa 1kg može da se nađe za 5-6€, a to bi trebalo da bude dovoljno za ... ne znam ni ja koliko ali mi deluje za nekoliko ari pod hortenzijama.
zilikaka zilikaka 23:42 17.05.2018

Re: Me Too

Pa stipsa nije nešto skupa 1kg može da se nađe za 5-6€,

Ne znam. Navodno, nije mu bilo lako ni da nabavi a i kad je uspeo da nađe prilično je koštalo.
Mada, to je nebitno za priču. Stipsa svakako vrši poso farbanja cveća.
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:46 18.05.2018

Re: Me Too

ali hortenzije se zalivaju recimo rastvorom stipse da bi dobile plavu boju.


Moze i zardjalim ekserom u zemlju, i od toga dobiju plavu boju.
c_h.arlie c_h.arlie 11:45 18.05.2018

Re: Me Too

nask
al cveće se lako farba, zalivaš ga bojom ili odsečeš i staviš u obojenu vodu i ono usrče.


To sam i ja mislio, tako kolege biologičari demonstriraju ... štogod. Ali ova nije, ja proverio, mislim malkice zasecao koren i stabiljke. Možda je farbali nevidljivim/bezbojnim bojama.

Kakve su to bezbojne boje !?
Da li je to, uopšte, moguće ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 18.05.2018

Re: Me Too

U pravu si, suviše je plavo. Neprirodno plavo.
nask nask 21:15 18.05.2018

Re: Me Too

U pravu si, suviše je plavo. Neprirodno plavo.


Ali jeste, pritom sam samo smanjijo dimenzije slike i dodao unsharp mask ali to ne utiče na boje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:05 20.05.2018

Re: Me Too

A meni su rekli da ekser u zemlji tera parazite.
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:51 21.05.2018

Re: Me Too

Jelica Greganović
A meni su rekli da ekser u zemlji tera parazite.


Moguce, onda je jednim udarcem 2 muve.

Ja sam tako dobila (ekserom) od inace ruzicaste hortenzije ovakvu ko sa ziline slike, sarenilo na jednom istom grmu.
Черевићан Черевићан 23:24 17.05.2018

krlje jedne

a krpelji napadaju ljude*

највећма сам, има томе,вол'о
повр' Села прца... у Дубрави,
ју, кад ово* данас ево сазнах
сад ни афтом нећу ја потрави,

(те жгадије кадгод било ние)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:10 18.05.2018

Re: krlje jedne

Dobro došao, gazda Čer, mada zadovoljstva radi bi se i prasad preživela.
Черевићан Черевићан 08:44 19.05.2018

'вако збори ко има да каже

mada zadovoljstva radi

женско вазда практично је
задовољства ....су милија,
безбедости предност дадох
ја..... здравствени тртаџија

sorry, госпа Јеело.... свака част
tasadebeli tasadebeli 07:20 18.05.2018

О бабама и Атласима

Пит'о ја једаред стару госпођа Клару, ветеринарку, како да знам да Маза није оболела од лајмске болести јербо је било периода у години када смо после сваке шетње прикаченог крпеља прво заливали зејтином (да се угуши сам од себе), а онда га одвртали пинцетом у смеру супротном од оног у којем се крећу казаљке на сатовима (да му се не би откинула глава и остала испод коже).

Казала ми стара госпођа Клара, лекарка за кучиће и остале џукеле, да се присуство лајмске болести види по боји мокраће.

Каже:"Морате да видите Мазину боју мокраће. Уколико је боје кока коле, онда је сигурно оболела од лајма..."

(Још један доказ у прилог теоријама завере да је кока кола упропаститељ човечанства. Исто колико и овај ваксерски лоби...)

Па сте тако могли да видите један чудан пар како се шета Кошутњаком, Адом или по Хиподрому... Испред иде куца која чучне кад пишки, а иза ње трчи човек са ролном тоалет папира од које откида по два-три листа као када се брише гуза и тај папир на испруженом длану потура испод те куце у чучњу и олакшању, да простите, тамо где женске куце пишке.

Срећом, Маза није производила никада кока колу...

А са чичцима, попиним прасићима, Маза није никада ни имала проблема јербо је била краткодлака на газду, мешавина неких немаца и енглеза, птичара и поентера, потпуно црна са риђом брадом (зато сам и веровао да Маза води порекло још од ловачких паса Немањића) и ушима великим, висећим и клемпавим као Дамбо.

Само се прегледају уши, за сваки случај, због тих чичака после сваке шетње и нема проблема.



Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 18.05.2018

Re: О бабама и Атласима

Jedini problem je što se prase ne kači samo za dlaku, oće da uđe i u oko i u šape-stopala da se zavuče i to onda strašno izgleda.
A ovo sa kokakolom je dobra informacija, fala.
tasadebeli tasadebeli 21:07 18.05.2018

Re: О бабама и Атласима

Jelica Greganović
Jedini problem je što se prase ne kači samo za dlaku, oće da uđe i u oko i u šape-stopala da se zavuče i to onda strašno izgleda.
A ovo sa kokakolom je dobra informacija, fala.



Е, да, заборавио сам на шапурде!

То између прстију је баш гадно...
zilikaka zilikaka 21:13 18.05.2018

Re: О бабама и Атласима

A ovo sa kokakolom je dobra informacija, fala.

Rekoh već da smo prethodne zime jedbva izvukli terijerku zbog ujeda krpelja.
I upravo je veretinar tražio da uzmemo mokraću ili bar da vidimo kakve je boje al kako to psa brzo hvata velika je verovatnoća da kad ne primetiš iz prve a kad skomola onda više i ne mokri pa bude kasno. Mora odmah da se reaguje.
Na kraju se kod takvih stanja daje preventivno i to što ide protiv krpelja,
bar smo mi takav slučaj imali, i odmah se pokazalo kao pametno.
nikvet pn nikvet pn 10:35 19.05.2018

Re: О бабама и Атласима


Путем крпеља преносе се најчешће пироплазмоза и лајмска болест, ова прва чешће. Код ње је кокакола мокраћа, хематурија, распад еритроцита који иде брзо и завршава фатално. Зато треба и брза интервенција. Управо зато је важна правовремена и добра превентива.

С друге стране постоје и подручја где те болести (још увек) нису распрострањене па се може сачекати први контакт. Не ваља ни пса трпати препаратима без потребе.

Попино прасе практично иде у око, у уво и интердигитално (између прстију). Ако се брзо примети лако се и вади. И обрнуто, код немарних власника може бити страхота за пса да истрпи и за ветеринара да одради.
c_h.arlie c_h.arlie 13:23 19.05.2018

Re: О бабама и Атласима

nikvet pn

Путем крпеља преносе се најчешће пироплазмоза и лајмска болест, ова прва чешће. Код ње је кокакола мокраћа, хематурија, распад еритроцита који иде брзо и завршава фатално. Зато треба и брза интервенција. Управо зато је важна правовремена и добра превентива.

С друге стране постоје и подручја где те болести (још увек) нису распрострањене па се може сачекати први контакт. Не ваља ни пса трпати препаратима без потребе.

Попино прасе практично иде у око, у уво и интердигитално (између прстију). Ако се брзо примети лако се и вади. И обрнуто, код немарних власника може бити страхота за пса да истрпи и за ветеринара да одради.

Pre poslednjeg vučjaka sam imao vučicu.
Umrla je u kućici za nekoliko sati.
Imala je toliku temperaturu da se naprosto pušilo iz kućice.
Ja sam (u)mislio da je otrovana.
Da li su kod trovanja prisutni takvi simptomi ?
narcis narcis 07:32 18.05.2018

DDT

nema ništa bez starog dobrog diditija.
jedino on može da reši problem krpelja i stenica.
pogotovu stenice, njih samo DDT ubija.
tasadebeli tasadebeli 08:02 18.05.2018

Re: DDT

narcis
nema ništa bez starog dobrog diditija.
jedino on može da reši problem krpelja i stenica.
pogotovu stenice, njih samo DDT ubija.



Има у продаји и оних огрлица за џукце који растерују буве и крпеље. Само се окаче џукели око врата и не мораш ништа да бринеш.

Јес да смрде до неба те огрлице, баш онако гадан воњ, али су зато ефикасне.
narcis narcis 08:15 18.05.2018

Re: DDT

Има у продаји и оних огрлица за џукце који растерују буве и крпеље

pa jes ja sam iz pasivnih krajeva pa ne znam a ti kao ne moš da provališ da sam mislio na javne površine kod nas u provinciji poznate kao livade, šume i slično.
u ameriki , čak misli tamo nrgde kpd pajića se pojavile stenice u neki grad i samo diditi a do mojega nijedna firma ne sme da ga pravi a nemaju ni zalihe za nedajbošesačuvaj.
ne znam kako su rešili, možda neki lexspecijalis. ali ceo grad je bio u haosu.
uniš se već više od tri godine pojavljuju 'horde' zmija, razlog povećan broj pacova i mišova. ništa što jedna deratizacija tri-četiri puta godišnje ne bi mogla da svese na prihvatljiv broj i da se predatori okrenu šumi i divljini.
al jebešga to poslanici i ostali vladari plaćaju iz svog džepa, bukvalno, te pare što bi otišle na trebljenje biološke opasnosti oni radie stavljaju u svoj džep,nije njihov poso da štita populaciju, to nigde ne piše u ustavu a ni proizvedenim zakonima iz istog.
a još kad se nakače protivnici svega i svačega što civilizacija donosi, paleologičari i ostali fanatici, ondak će nas izedu nametnici.
tasadebeli tasadebeli 08:52 18.05.2018

Re: DDT

narcis

pa jes ja sam iz pasivnih krajeva pa ne znam a ti kao ne moš da provališ da sam mislio na javne površine kod nas u provinciji poznate kao livade, šume i slično.






Кој' ти је па сад? Што си тако неурозан и увредљиве природе к'о да патиш од ПМС?

Заиста сам мислио на заштиту џукаца...

Па не можеш, побогу, баш све површине куда се све џукци мувају, да издидит(Т)итујеш?

Ето, и ја често одлазим у "пасивне" крајеве где требим наше џукце од крпеља које покупе по ливадама где се јуримо...

(Узгред, требимо се успут и ми људи од тих крпеља... Свако вече преглед, па коме се закачио, откачињемо га.)

Али по тим ливадама се мувају и овце и краве и...

Како би на њих деловао тај ДДТ када бисмо читаву Србију испрскали? Све љиваде, пљанине, дољине, шумско зељениљо,...?

Има ли доктора у сали да нам одговори на ово питање?
narcis narcis 10:21 18.05.2018

Re: DDT

Па не можеш, побогу, баш све површине куда се све џукци мувају, да издидит(Т)итујеш?

može može
seti se kako je onomad , zahvaljujući komunistima, srbija očišćena od stenica. da ne spominjem da smo jedia zemlja u okruženju a i šire koja je istrebila malariju i sifilis svela na spradične slučajeve, ali to je zasluga komunista i otome se ne priča i ne , kraljevina nije mogla ni htela to da uradi, ta je tela moglaje još pre rata da reš problem malarije i sifilisa u istočnoj srbiji, ali nije htela.
narcis narcis 10:24 18.05.2018

Re: DDT

Кој' ти је па сад? Што си тако неурозан и увредљиве природе к'о да патиш од ПМС?

ti i čarli ste prevršili svaki meru dobrog ukusa i preterali sa spamom i trolom.
ako ti je dosadno na časovima a i inče mogo bi da pročitaš i neku knjigu, em ubiješ vreme em nešto i naučiš, nije čitanje bauk.
tasadebeli tasadebeli 10:48 18.05.2018

Re: DDT

narcis

Па не можеш, побогу, баш све површине куда се све џукци мувају, да издидит(Т)итујеш?


može može



ОК. Не знам за то. Зато сам и питао има ли овде неког стручнијег да то објасни.

(Бавио си се дезинфекцијом, дезинсекцијом, дератизацијом и тим муњама у свом животу, па знаш ово сигурно?)

А и изгледа ми да причамо о различитим стварима. Ти запео са стеницама, а мене муче крпељи.

Са српскијех виноградах и ливадах...







(Ово смо пјевали у ЈНА у оној словеначкој вукојебини где сам био у униформи сваки пут када бисмо се живи и здрави, хвала богу, враћали са неке издвојене страже. И Шиптари пјевали на сав глас заједно са свима нама осталима. Братство-јединство, јбг. Зато сам слаб на ову пјесму...)


ti i čarli ste prevršili svaki meru dobrog ukusa i preterali sa spamom i trolom.
ako ti je dosadno na časovima a i inče mogo bi da pročitaš i neku knjigu, em ubiješ vreme em nešto i naučiš, nije čitanje bauk.



ОК.

Очигледна дубока мржња са пошто-пото жељом да се макар саспу увреде кад већ оваква комуникација не подразумева и физички контакт.

Али не брини, нећу обавештавати модераторе.

Нисам ја цинкарош к'о неки на овом Блогу Б92.

Крај комуникације.
narcis narcis 15:55 18.05.2018

Re: DDT

А и изгледа ми да причамо о различитим стварима. Ти запео са стеницама, а мене муче крпељи.

ne , ne pričamo o različitim stvarima već stenice navodim kao primer kako može da se reši problem ako država to zaista i hoće.
a možda država čeka da krpelji postanu problem veličine kao što su bile stenice, da nam nasele kuće i stanove, pa da se onda seti da taj problem uništava državu a ne samo pojedince.
Нисам ја цинкарош к'о неки на овом Блогу Б92.

ne znam dal si cinkaroš ali si smor.
i da ja sam te prijavio moderaciji za vređanje i stalkovanje, nemam nikakav strah da to priznam, a ni sram.
ali neću to da rešavam na jeličinom blogu.
narcis narcis 18:06 18.05.2018

Re: DDT

tasadebeli

nemaš ti ni čast ni obraz
zašto pokušavaš svojom plitkoumnošću da usereš jelici blog,
idi čitaj, nije to bauk.
tasadebeli tasadebeli 18:07 18.05.2018

Re: DDT

narcis
tasadebeli

nemaš ti ni čast ni obraz
zašto pokušavaš svojom plitkoumnošću da usereš jelici blog,
idi čitaj, nije to bauk.



Па ко је почео да засерава Јеличин блог?

Ти или ја?

'Ајде проврти мало коментаре уназад...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:13 18.05.2018

Re: DDT

Al DDT ne radi protiv prasadi.
narcis narcis 20:23 18.05.2018

Re: DDT

Jelica Greganović
Al DDT ne radi protiv prasadi.

eh, pa nisam ja tolko pametan da imam rešenje za sve
mada mislim da bi mogo neki GMO DDT i tu da pomogne.
u svakom slučaju neki GMO organizam bi rešio problem popinih prasadi
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 18.05.2018

Re: DDT

Mani GMO, samo još to fali...
nask nask 21:11 18.05.2018

Re: DDT

Mani GMO, samo još to fali...


Ja ne bih tek tako odbacio tu mogućnost. Mogli bi da poštedimo i prirodu i sebe od triliona megalitara otrova kojima se sada zalivaju sve hortenzije ovog sveta pogotovo one koje nam služe za ishranu i ishranu stoke koja će nam poslužiti za ishranu.
mirelarado mirelarado 23:09 18.05.2018

Re: DDT

hortenzije


Hortenzija nije nimalo naivna biljka. U Francuskoj pomama, kažu, bolja od vutre...

Možda, ako se na taj način konzumira, rasteruje i krpelje, ko bi ga znao.
narcis narcis 23:09 18.05.2018

Re: DDT

Ja ne bih tek tako odbacio tu mogućnost.

to više nije mogućnost već izvesnost. u dogledn vreme više se niko , sem metuzalema, neće ni sećati da su postojali neki NE GMO organizmi.
osim ako ameri ne uspeju da odgaje dinosauruse a rusi mamute, ondak smo najebali i ode masupropas.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:08 20.05.2018

Re: DDT

Кој' ти је па сад? Што си тако неурозан и увредљиве природе к'о да патиш од ПМС?/quote]
Zvali ste me?..
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:13 20.05.2018

Re: DDT

Jes, pa da posle na drugoj strani napravi takvu štetu da se lepo rasplačemo za krpeljima. Taj GMO.
narcis narcis 20:23 20.05.2018

Re: DDT

Jelica Greganović
Jes, pa da posle na drugoj strani napravi takvu štetu da se lepo rasplačemo za krpeljima. Taj GMO.

GMO nikakvu štetu ne pravi, za TransGMO nisam siguran ali i tu ne verujem mnogo da je štetan.
to što vas plaše oni koji su bežali iz škole ili prespavali časove iz biologije a sad se predstavljaju kao stručnjaci, to je vaš izbor koju ćete budalu da slušate, ja se tu ne mešam.
samo vam kažem da je GMO i TransGMO budućnost koja ne može da se zaustavi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:04 20.05.2018

Re: DDT

to što vas plaše oni koji su bežali iz škole ili prespavali časove iz biologije


Ima još toga..pesticidi npr.

Frka, haos, otrovi, potrovaše, gotovi smo, i te panike.

Ja ih koristim bez ikakve zaštite (ovde dođe zgražavanje) i nema niti će da bude posledica.
Komšije, seljaci, koji misle da sve znaju, naravno, ne mogu da definišu moje ponašanje, prestali su i da me savetuju kako je to mnogo opasno, uglavnom, nisam im uzor, naprotiv, ali ćute.

I pre par dana sa jednim prijateljem, koji je od te sorte, plašljive jer su mu tako rekli, odemo na nešto ozbiljniju plantažu voća tu oko Šapca.

Vlasnik ozbiljan čovek, veoma visoko obrazovan, doktorati ali ne iz biološke struke, neka metalurgija, radnik mu prska voće i stavio masku.
Kaže mu ovaj moj prijtelj kako ja to radim, bez zaštite, skoro uvek mokar od pesticida i pušim dok to radim.
Ja očekujem pridike i već smišljam pristojan način kako da ih prekinem, kad iznenađenje!

Kaže, ma nije to ništa, kod mene na plantažu dolazio doktor zaštite bilja, pesticidi, njihovo delovanje, mu u malom prstu, i prska čovek ispred njega višnje, on ide iza atomizera, i kad naleti na neku zrelu ubere je i pojede.

I naravno, sledi sasvim logično i uverljivo objašnjenje zašto to nije ništa strašno, koje će, ma kako logično bilo i ma od koga da dolazilo, malo koga razuveriti da su pesticidi otrov ljuti.

srdjan.pajic srdjan.pajic 00:09 21.05.2018

Re: DDT

Ja ih koristim bez ikakve zaštite (ovde dođe zgražavanje) i nema niti će da bude posledica.


Otkud znaš? Mislim, oba ova, da nema, i da neće da bude? Jel to po sistemu "neće valjda", ili si ozbiljno proučio hemiju tih materija, pa znaš nešto što niko drugi ne zna (ni moj ćale se ne štiti bogzna kako, stavi vlažnu maramu preko nosa, kao neki anarhosindikalista, i misli da mu je to dovoljno, čak sam mu i masku doneo, ali neće da nosi, kaže, ne može da diše kroz nju. Ali ja to pripisujem srpskom mentalitetu, a ne nekom dubokom poznavanju materije).

Ne razumem se u pesticide, ni herbicide, ali vidim da na svakom od pakovanja koja se prodaju ima poduži spisak materija koje su opasne po ovo ili ono (dobro, ponešto mora da se izgugla) i načina na koji treba da se postupa. I ništa nije ono, da ti odjednom pozli, nego se akumulira tokom godina, pa fasuješ nedajbože limfomu, ili rak jetre, i onda je NATO i DU municija kriva. Ovde kad primenjuju herbicide u parkovima uvek stave znak kad je prskano i kad mogu deca i kerovi ponovo u travicu (obično posle par dana). Čak i obično đubrivo, organic, ne smeš da pustiš kera ili mačku da to žvaću, kažu, oće da crknu, mada, istina, nisam proveravao na mojim ili komšijskim mačkama.

Svejedno, ja sam laik, ali daj da čujem to tvoje sasvim logično objašnjenje.

(nego, vidim poništiše rehabilitiaciju Kalabića, jel to onda znači da će i Dražinu, mislim, po komandnoj odgovornosti ).
narcis narcis 00:43 21.05.2018

Re: DDT

Ja ih koristim bez ikakve zaštite (ovde dođe zgražavanje) i nema niti će da bude posledica.

ne znam, to moram na reč da ti verujm. ono što znam je da je bitna razmera jer količina ubija. svi volimoda jedemo koštice od kajsija a one u sebi imaju neki otrov koj u dovoljnoj količini, zano sam koliko grama treba, može da ubije.
problem je što seljaci ne čitaju uputstvo koliko treba da razrede pesticide nego to rade odokativno i po principu ' bljue da stavim više nego manje'
što se tiče GMOa to je završena priča a mi ćemo po običaju da budemo zadnji i nećemo da vidimo nikakve pare jer će da to usvojimo kad već bude kasno da bi se uzele pare.

ali kad ' smo glupi' čitam na fejzu našli neki vojni magacin sa ratnim rezervama hrrane, ono konzerve iz šesdesetih i kad su otvorili uspostavi se da je meso i ostalo potpuno tdravo i može da se jede.
e sad budala se javlja sa komentarom kako je to zato što tad nije bilo GMO isve kao bilo pridrdno.
reko da mu odgovorim- budalo to je puno konzervansa i ostale hemije koja je sprečila razvoj botulinusa i ostalih otrova i sačuvala hranu, znači hemija a ne priroda, da se priroda tu pitala to meso bi istrulelo za par meseci.
kao što nas ubeđuju da su lišće granje i korenje zdravi a normalna kuvana, pečena , ili uopšte obrađena hrana otrov.
ko što kažu koka kola je otrov pa ako staviš meso u nju za 24 sata ga pojede,
najbolji špriceri se prave od vina i 'prirodne soda vode' aj stavi meso u soda vodu pa vidi šta će se desi.
al jebi ga, mi smo najpametniji nebeski narod, šta će oni nama da pričaju.
eno ga onaj što je lagao ljude da je doktor i da svoju decu nije vakcinisao , a ispostavilo se da nit je doktor nit ima decu, nikom ništa a 15oro dece mrtvo direktno zbog njegovog antivakcionaškog delovanja i obmane ljudi.
da ne pričam o osiromašenom uranijumu kog u zemlji ima prirodno više 100x nego što su ameri bacili na nas. neću da pričam.
blogovatelj blogovatelj 06:05 21.05.2018

Re: DDT

Otkud znaš? Mislim, oba ova, da nema, i da neće da bude? Jel to po sistemu "neće valjda", ili si ozbiljno proučio hemiju tih materija, pa znaš nešto što niko drugi ne zna (ni moj ćale se ne štiti bogzna kako, stavi vlažnu maramu preko nosa, kao neki anarhosindikalista, i misli da mu je to dovoljno, čak sam mu i masku doneo, ali neće da nosi, kaže, ne može da diše kroz nju. Ali ja to pripisujem srpskom mentalitetu, a ne nekom dubokom poznavanju materije).


Moj je otac umro od toga, Bog da mu dušu prosti. Bio je čitav splet okolnosti, ali je fakat da je nezaštićen prskao voćke i da je to pokrenulo sve.
Imao je skoro osamdesettri godine, dakle veoma star čovek. Prskao je voćke početkom juna, kada je temperatura bila preko trideset, pa je i to uticalo. Pripalo mu je teško, došla je hitna pomoć, odveli su ga u bolnicu. Puste ga iz bolnice, on preko dana bude u redu, ali predveče padne u nesvest. Vrate ga ponovo u bolnicu. Tamo su posle detaljnijih ispitivanja ustanovili da je neophodno da operiše žuč. Međutim, u tim godinama i sa jednim preživljenim infarktom, nijedan doktor nije smeo da garantuje da bi preživeo operaciju. I dok su se oni smišljali šta će i kako će, on je umro.
Ako pesticid može da ubije insekta, može i čoveka, samo je pitanje količine. To je otrov, fakat.
narcis narcis 08:28 21.05.2018

Re: DDT

nezaštićen prskao voćke...
osamdesettri godine, temperatura bila preko trideset
plus sunce koje ga , sigurno, bilo direktno u glavu, pa on nije sebi dao šansu da mu se nešto ne desi.
ja mislim da je huči teo da reče da ako se pridržavaš uputstva za upotrebu neće da se otruješ, mada bi ja turio gasmasku na glavu iz preventivnih razloga, bolje da se malo gušim smasku nego da se trujem natenane sa bez masku čista maričina logika po pitanju šanagarepe.
narcis narcis 08:37 21.05.2018

Re: DDT

obično đubrivo, organic,

pa iako ima nobles ime to organik đubrovo su obična govna, stajska, tako da pored hemijskog imaju i biološko delovanje. to što je nešto organik ne znači i da nije otrovno, čak naprotiv neki najjači otrovi su organik
pa i čuvena ešerihija koli je organik a ne GMO a insulin za dijabetičare je GMO, pa ti vidi.
vcucko vcucko 12:08 21.05.2018

Re: DDT

narcis


ali kad ' smo glupi' čitam na fejzu našli neki vojni magacin sa ratnim rezervama hrrane, ono konzerve iz šesdesetih i kad su otvorili uspostavi se da je meso i ostalo potpuno tdravo i može da se jede.
e sad budala se javlja sa komentarom kako je to zato što tad nije bilo GMO isve kao bilo pridrdno.
reko da mu odgovorim- budalo to je puno konzervansa i ostale hemije koja je sprečila razvoj botulinusa i ostalih otrova i sačuvala hranu, znači hemija a ne priroda, da se priroda tu pitala to meso bi istrulelo za par meseci.

Konzervansa i hemije je svakako bilo i biće, sa konzervama i bez njih. Ali - bar kod tog trajno konzervisanog mesišta - osnovno je kvalitet same konzerve. Debljina i sastav metala, čak i poreklo je bitno (metalne rude!) i pre svega odgovarajući premazi kojima se konzerva finišira.
Svi smo u vojsci (znači u mom slučaju ranih 80-ih) jeli Gavrilović paštete, one veće od 200 grama, iz 60-ih. I konstatovali ne da su ispravne, nego su ukusnije i bolje od tada aktuelnih. Teoretski, te konzerve će moći da se jedu i kad nas već dugo ne bude, naravno jbg ako ih ne drže baš kod rerne.
Tako, imaš recimo u FMP porudžbinu za limenke pa ih klasiraju - ove su za ovo i procena je da treba da traju toliko (3 godine recimo). Ove druge su za ono, e te bi trebalo da izduraju bar 5, a za neke treće je zahtev 10 leta. Pa se prema tome i troše lim i premazi, broj slojeva i vrsta (uz sav pretpostavljeni fušeraj). A JNA je bila, složićeš se, respektabilna kuća i država u državi koju niko nije smeo da pita koliko to košta. Još manje da je za.ebe pa isporuči neki škart.
Pa su lepo isporučivane konzerve po najvišim standardima (i jedno 20% preko toga, za svaki slučaj). To ti je sva priča.

P.S. plus nekad su se konzerve otvarale isključivo otvaračima, pa vrtiš onaj sekač u krug. I to je moglo da bude zaista trajno. Ove današnje sa poteznim otvaranjem nema teoretskih šansi da na tom spoju izdrže recimo 20 godina.
blogovatelj blogovatelj 17:23 21.05.2018

Re: DDT

plus sunce koje ga , sigurno, bilo direktno u glavu, pa on nije sebi dao šansu da mu se nešto ne desi.


Uvek je nosio pleteni šešir, Tito stajl. Onaj što ti glavu drži u ladovini, a vazduh može da struji kroz njega.

ja mislim da je huči teo da reče da ako se pridržavaš uputstva za upotrebu neće da se otruješ,


Nećeš da se otruješ momentalno, ali se sasvim sigurno truješ. Ne vidim razlog zašto bi neko to dobrovoljno radio.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:03 21.05.2018

Re: DDT

prvo ovo, važnije je


(nego, vidim poništiše rehabilitiaciju Kalabića, jel to onda znači da će i Dražinu, mislim, po komandnoj odgovornosti


Si video đubrad?
Doduše, vratili na ponovno suđenje, ali nije fer, stvarno :)

Ma baš me briga šta će na kraju presuditi, ono što je važnije od toga je da je konstatovan datum smrti, a to isključuje izdaju, tj opovrgava komunističku režiju.
Ostalo, videćemo, karakter jeste bio razbarušen, može se i ovako i onako tumačiti, a kako je pojam ratnog zločinca i zločina do te mere obesmišljen, onda stvaro nije važno šta će u nekoj presudi pisati.
A ni imovine nije imao neke posebno velike da bi se potomci nešto posebno zbog toga sekirali.


a ovo

Otkud znaš? Mislim, oba ova, da nema, i da neće da bude?

Isto bih i ja tebe mogao da pitam, otkud znaš da će da bude?
Veruješ u ono što piše.

Ok, hajd da proverimo to na jednom (a ima mnogo takvih) primeru.
Piše da je npr preparat etrel otrovan, čak toliko da je njegova upotreba zabranjena.

To je ono čime se poprska nešto pa to nešto brže sazri.
Pune su novine naslova sa uzvičnicima kako se etrel ipak nekako nabavlja i koristi, pa priče da je paradajz otrovan, da je višnja otrovna, jer se prskalo zabranjenim preparatom.

Ali gle čuda, etel jeste zabranjen u Srbiji, ali nije u Italiji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Češkoj, Rumuniji, otud se nabavlja.....pa da li je otrovan ili nije?

I joj jedna pikanterija, on je u Srbiji zabranjen od 1992.
Dakle u haosu rata, hiperinflacije, benzina na flašu, i svog tog jada, u Srbiji se neko opasno brinuo za zdravlje ljudi, čak više nego u EU.

Ili je to ili je neko, boga pitaj ko i zašto, odlučio da tako napiše.
I tu je kvaka, kad se nešto napiše, posebno da je nešto otrovno, nema te sile koja će opovrgnuti, niti iko traži dokaze, svi sve odjednom znaju, i sasvim su sigurni u to.

Odupreti se tome znači biti protiv nametnutih imperativa lepote, mladosti, mršavosti i nekog imaginarnog zdravlja...a ja ne mogu da se povinujem tome.

Još jedna logika mi smeta da prihvatim stvari koje pišu po ekranima zdravo za gotovo.

Nije to poznavanje hemijskih i bioloških procesa do tančina, ne, nego neko ovlaš poznavanje zaštite bilja.
Recimo, supstanca koja treba da ubije neki štetan organizam je pravljena ciljano za taj organizam, da mu onemogući razmnožavanje, disanje, varenje, šta god, razni slučajevi postoje, i često je potrebno da taj organizam konzumira desetine puta veću količinu te supstance od sopstvene težine da bi ona imala efekat.
Dakle gađano je baš to, pravljeno za to, i trebaju ogromne količine da bi delovalo, često i ne deluje, a organizam čoveka koji nema takve funkcije koje se parališu kod štetnih organizama je pored svega toga težak desetine kilograma.
Prosta matematika kaže da bi trebale tone te supstance da budu unete da bi imalo štete.

Treća logika, iskustvo.
Decenije su u pitanju, i ništa.
Mnogo više tih hemikalija sam uneo u organizam od svog oca, posebno dede, a vitalniji sam od oba kad su bili u mojim godinama, bez posebne intervencije medicine.
Ako nam je genetika slična, a jeste, i ako je moj organizam više "otrovan", a i to jeste, što sam vitalniji od jih?
Nije u pitanju savremena medicina, lečenje, lekovi i to.


Ma ima još, ali ajd da prekinem ovde :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:28 22.05.2018

Re: DDT

Nije to poznavanje hemijskih i bioloških procesa do tančina, ne, nego neko ovlaš poznavanje zaštite bilja.


Auh, bre, huči, ako te čuje Milanče, najebao si. Briši ovo, ako ti je život mio!


...
Isto bih i ja tebe mogao da pitam, otkud znaš da će da bude?
Veruješ u ono što piše.
...
Ali gle čuda, etel jeste zabranjen u Srbiji, ali nije u Italiji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Češkoj, Rumuniji, otud se nabavlja.....pa da li je otrovan ili nije?


Ovo je dosta neozbiljno, zvučiš kao neki priučeni majstor za sve, koji operiše po principu "lako ćemo", ili "neće valjda", ili "moj deda nije umro mlad, ali ja eto jedem herbicide za doručak ručak i večeru i još uvek mi nije ništa, izgledam bolje od njega". Toga sam se i bojao. Pa ne ideš valjda da čitaš u novinama šta je opasno a šta nije, i onda radiš sve suprotno, pre nego što se poprskaš sa istim, jer u novinama, zna se, sve lažu, a znaš i doktora nauka koji je popio ceo kanister tog otrova i nije mu bilo ništa?

Evo, taj ethrel, na primer, odeš na gugl i otkucaš ethrel MSDS, i dobiješ sve što treba da znaš. I jeste opasan (na skali toksičnosti je broj 3, severe toxicity, odma ispod extreme, broj 4), i imaš napisano šta tačno, i koje mere zaštite treba da koristiš (verovatno skoro iste za malte ne svaku hemikaliju u poljoprivredi). I imaš koje su doze i koncenracije smrtonosne, u smislu da će 50% konzumenata da mre, eto za taj etrel to je 5 grama po kilogramu težine, ako progutaš, naravno, za udisanje je drugačije, verovatno dosta manje. Ali ono što je bitno - nemaš podatak o dejstvu malih doza na duge staze, kumulativnim efektima, to često niko ne daje, jer niko i ne ispituje. Pa je u tom slučaju pametno da se štitiš, a glupo je da se ne štitiš i pozivaš na pretke, lude naučnike, svoje iskustvo, common sense i gut feeling.

Stvarno ne znam za te zabrane, ja ne vidim iz ovih podataka zašto bi bilo, ako sprovodiš propisane mere zaštite na radu, ali me ne čudi ako imaš stručnjake kao taj neki doktor koga si opisao, koji ide iza prskalice i mljacka sveže isprskane trešnje (taj je očigledno skrenuo malo dok nije napabirčio te titule i čuda) i onda rikne, pa podređeni šta će, daj, zabranjuj to što je ovaj jeo. Kakvi naučnici, takva i država. I seti se samo priče o DDT-ju, u koji se klelo da je ne znam koliko dobar i bezopasan, da bi posle nekog vremena otkrili kakva sve sranja prouzrokuje i bržebolje ga zabranili.

I ako nastaviš da se ponašaš tako neodgovorno, ima da te prijavim kod ćerke, najebo si.

...

A za Kalabića, i shodno tome Dražu, i ja sam se iznervirao isto koliko i ti: meni nije jasno šta ima neka nazovi država Srbija sa oslobađanjem od krivice ratnih zločinaca i kolaboracionista koji niti su bili deo te države, kao ni vojska za koju su se kao borili (ta banda se zvala Jugoslovenska vojska u otadžbini, ne?), niti ih je Srbija osudila za bilo šta, pa da ih sad oslobađa, i to uprkos obilju dokaza koji postoje za to za šta su ovi bili osuđeni. To što se Srbija trtila neko vreme da je sukcesor Jugoslavije (i koje tačno, samo u moje vreme su se promenile bar 3 Jugoslavije?) ja stvarno sumnjam da ima bilo kakav značaj za bilo šta. Ali vidim da vam je taj deo jugoslovenstva posebno mio jer tako daje mehanizam da se oslobode pomenuti ratni zločinci i saradnici okupatora. Tako da sam iznerviran na više nivoa.



hoochie coochie man hoochie coochie man 19:11 22.05.2018

Re: DDT

Pa ne ideš valjda da čitaš u novinama šta je opasno a šta nije, i onda radiš sve suprotno,


Ne, a ti?
Ti pročitaš u novinama i kažeš, dobro, sad znam?

Ali ono što je bitno - nemaš podatak o dejstvu malih doza na duge staze, kumulativnim efektima, t


A ima ih, siguran si.
Kako si siguran?
, a glupo je da se ne štitiš i pozivaš na pretke, lude naučnike, svoje iskustvo

Nego na novine i "spasimoplanetu" narikače?


Stvarno ne znam za te zabrane, ja ne vidim iz ovih podataka zašto bi bilo,

Ne znam ni ja zašto, ali zabranjen jeste, i pogledaj

Zabranjeni "etrel" truje naše voćke

Paradajz crven preko noći - B92.net

Ordinacije pune zbog paradajza


To je dominantan pristup, strah i panika, otrovaše, gotovi smo, kraj.

Slično je i sa zaštitom prlikom prskanja, bolje je sa zaštitom, ali nikakva katastrofa nije i bez nje.
Meni smeta, guši, davi, ne vidim dobro, ne čujem dobro, kad tu skalameriju stavim, nervira me, brate, pa što bih se mučio?

Kad već pričam o sebi, postoje preparati koji mi smetaju, iritiraju kožu, njih zaobiđem, uzmem alternativu, i rešen problem bez muke.

Sad što baš nisam isprepadan, a što je totalno aut, in je biti na smrt isprepadan, pa preživeću i to nekako :)



I ako nastaviš da se ponašaš tako neodgovorno, ima da te prijavim kod ćerke, najebo si.


Ma govorile su mi to, pokušavale da me uvere, ali imaju poverenja u mene da znam šta radim pa ne insistiraju.
A i ne bave se mnogo time.
Tako da sam iznerviran na više nivoa

Evo nečeg da i mene oraspoloži.
Nervira se Srki, malo li je :)

Narvno da postoji taj pravni kontinuitet, to nije ništa sporno, i nema načina da ta vaša crvena istina ostane nepreispitana :)
A valjalo bi, a? :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:27 23.05.2018

Re: DDT

Ne, a ti?
Ti pročitaš u novinama i kažeš, dobro, sad znam?



U kojim novinama? MSDS nisu novine.

A ima ih, siguran si.
Kako si siguran?


Ko je siguran? Signurno je jedino da posledice nisu nikad ispitivane. A ako nisi siguran, onda se štitiš, a ne obrnuto. To je glupo, jer ishodi da a) se razboliš i umreš i b) da ostaneš živ i zdrav nisu jednako poželjni. Sem ako nemaš suicidalne tendencije.

hoochie coochie man


To je dominantan pristup, strah i panika, otrovaše, gotovi smo, kraj.


I zato što neko u nekim levim novinama koje čitaš paniči ti odlučiš da ne treba da se štitiš, iako ti u uputstvu priozvođača lepo piše šta je opasno i kako da se zaštitiš? Ne razumem ovo rezonovanje, ali mi ne deluje naročito bistro.

[Slično je i sa zaštitom prlikom prskanja, bolje je sa zaštitom, ali nikakva katastrofa nije i bez nje.
Meni smeta, guši, davi, ne vidim dobro, ne čujem dobro, kad tu skalameriju stavim, nervira me, brate, pa što bih se mučio?


Ma, to je obično prenemaganje. Malo se potrudiš i navikneš se.

Sad što baš nisam isprepadan, a što je totalno aut, in je biti na smrt isprepadan, pa preživeću i to nekako :)


Nema mesta panici, samo ne treba potcenjivati realnu opasnost, kad je rođeno zdravlje u pitanju. To nije previše inteligentno. A nije ni naročito cool u društvu. Pre će da te gledaju kao budalu, eto kao tog nazovi doktora kojeg si pomenuo.

Ma govorile su mi to, pokušavale da me uvere, ali imaju poverenja u mene da znam šta radim pa ne insistiraju.
A i ne bave se mnogo time.


Šta ima veze čime se bave? Niko neće da vidi rođenog tajka na aparatima za disanje, jer nije hteo da nosi masku i rukavice, no se oslanjao na gene to jest puku sreću i kvazinaučna objašnjenja koja je sam smislio. Treba neko da ljuja unuke, ne?

Evo nečeg da i mene oraspoloži.
Nervira se Srki, malo li je :)

Narvno da postoji taj pravni kontinuitet, to nije ništa sporno


Jesi li siguran, ili je i to "stručna" interpretacija nekog napisa iz dnevnih novina? To je tvrdio Sloba kad mu je odgovaralo, da se opljačkaju kojekakve nekretnine zaostale iz bivše SFRJ. Ali kad treba da se vrate dugovi, plati ratna otšteta, dokaže neučestvovanje u genocidu, onda kakav crni kontinuitet. Tako da je to sa tim kontinuitetom u suštini palamuđevina, a smeo bih da tvrdim da to i ne postoji kao pravna kategorija. A posebno je licemerno da se neko ko je deklarativno i na svakom ćošku bio protiv postojanja te zemlje u bilo kom njenom aspektu, poziva na pravni kontinuitet sa istom, kad mu to odgovara.

Istina ovde nije crvena, a ni crna, to su sve poznate stvari i dokumentovani istorijski događaji koje niko ne dovodi u pitanje. Dražu su oslobodili ne zato što nema dokaza za njegovu evidentnu saradnju sa okupatorom, i ratne zločine koje je naređivao, nego zbog tehnikalija, navodno nepravednog suđenja koje su partizani zbrzali (i ako su, jer nisu mnogo pogrešili). Drugačije, ovi tvoji radikali i nacionalisti nisu ni mogli da sruše tu presudu.


nikvet pn nikvet pn 08:32 23.05.2018

Re: DDT


Ајде Хучи не јогуни се, чак и комунисте ваља каткад послушати (око хемије).
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:23 23.05.2018

Re: DDT

nikvet pn

Ајде Хучи не јогуни се, чак и комунисте ваља каткад послушати (око хемије).


Em komunisti, em imaju stroge žene koje su u materiji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:38 23.05.2018

Re: DDT

Ајде Хучи не јогуни се, чак и комунисте ваља каткад послушати (око хемије).


:)
Ma ne jogunim se uopšte, naravno da neću menjati navike jer nema potrebe.
Te antipušakče, antigmo, antipesticidne.... histerije su uglavnom samo to, histerije, neka ih.
ovo je takođe jedna od njih.
Jesi li siguran, ili je i to "stručna" interpretacija nekog napisa iz dnevnih novina?


Antisrpska.
Nešto tvojoj zemlji odgovara, recimo da bud trretirana kao pravna naslednica, postoji razumno objašnenje, niko oko toga ne pravi problem, osim prepoštenog i pšreprincipijelnog Srkija.
Ajd da taržimo dlaku u jajetu, možda nešto nabodemo, možda možemo i to da joj osporimo, daj da joj jebemo milu majku, nema ona šta da nasleđuje, ako niko neće da joj zameti, evo mi ćemo, da joj nanu naninu.
Jer je naša?
Ili jer je Srbija?

Druga "naša" Srkijeva Amerika, pola sveta u crno zavija, al tu našu nećemo da diramo, to naše dvorište nećemo da čistimo, al srpsko, ima da ga ribamo dok se ne raspadne.
Principijelno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:59 23.05.2018

Re: DDT

hoochie coochie man
Ајде Хучи не јогуни се, чак и комунисте ваља каткад послушати (око хемије).


:)
Ma ne jogunim se uopšte, naravno da neću menjati navike jer nema potrebe.
Te antipušakče, antigmo, antipesticidne.... histerije su uglavnom samo to, histerije, neka ih.
ovo je takođe jedna od njih.
Jesi li siguran, ili je i to "stručna" interpretacija nekog napisa iz dnevnih novina?


Antisrpska.
Nešto tvojoj zemlji odgovara, recimo da bud trretirana kao pravna naslednica, postoji razumno objašnenje, niko oko toga ne pravi problem, osim prepoštenog i pšreprincipijelnog Srkija.
Ajd da taržimo dlaku u jajetu, možda nešto nabodemo, možda možemo i to da joj osporimo, daj da joj jebemo milu majku, nema ona šta da nasleđuje, ako niko neće da joj zameti, evo mi ćemo, da joj nanu naninu.
Jer je naša?
Ili jer je Srbija?

Druga "naša" Srkijeva Amerika, pola sveta u crno zavija, al tu našu nećemo da diramo, to naše dvorište nećemo da čistimo, al srpsko, ima da ga ribamo dok se ne raspadne.
Principijelno.


Ma da, kad neko dirne u Čiču i ravnogorski nazovi pokret, odma je to histerija, i to antisrpska. To da se rehabilituju ratni zločinci i saradnici fašista sasvim sigurno ne ide na ruku Srbiji, više na sramotu.

Huči, ne kmeči, nego stavi masku i druga sredstva zaštite kad te stručnjaci savetuju! A to da ja mrzim Srbiju i Srbe (i Ruse) se podrazumeva, i nije ništa novo, ni vredno pomena, mada ima sasvim logično objašnjenje.



zilikaka zilikaka 07:23 24.05.2018

Re: DDT

Ne znam kakve veze ima sa pričom al skoro sam se glasno smejala, došli da vide šta je.
Na pislu u čajnoj kuhinji stoji deterdžent za sudje. Pogledam nalepnicu i vidim stoji preporuka " koristiti zaštitne rukavice i naočare".
I samo vizuelizujem nekog kako se oprema za pranje čaša.;D
49 41 49 41 14:20 18.05.2018

Srhljivke do srhljivke


Poison Ivy, me dotakao; koga kod nas ga nemazglave. Preziveo, mada bio kunjav od njega 3 dana.
Nauchio lekciju, kako izgleda, kako se kamuflira sa ostalim s licnim listovima.

Mishja groznica, ne dajte deci da se igraju po travi, parkovima, ne sedajte na zelene povrsine; trubili po radiju, novinama nedeljama - mesecima.

Virus s Nila, prenosiv komarcima; ti mali naprave svasta.
Malo, malo pa kod nas na TV-u. Pojavila se infekcija na podrucju...
...

p.s.
Krpelji se najlakse odstrnjuju natopi se mesto uljem (bolje maslinovim); "jadnik" ne moze da dise pa se sam odkaci.
Majka je morala da se muci pincetama dok mi ga je jedva otkacila; sa zadnje strane od kolena.
Tad ni ona, ni ja nismo znali kako sisavka krvi najlakse otkaciti.

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 10:41 20.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

Krpelji se najlakse odstrnjuju natopi se mesto uljem (bolje maslinovim); "jadnik" ne moze da dise pa se sam odkaci.


Koliko dugo traje do "davljenje"? Mislim, posle koliko vremena zakljucis da ne deluje (ako ne deluje) pa treba da ga odrvces s desna na levo?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:00 20.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

zadnjapetoletka
Krpelji se najlakse odstrnjuju natopi se mesto uljem (bolje maslinovim); "jadnik" ne moze da dise pa se sam odkaci.


Koliko dugo traje do "davljenje"? Mislim, posle koliko vremena zakljucis da ne deluje (ako ne deluje) pa treba da ga odrvces s desna na levo?


A što baš maslinovo ulje? I što da odvrćeš, pa to je krpelj, a ne zavrtanj?

Ne treba nikavo ulje, ni odvrtanje, ni vradžbine, nego lepo uzmeš čistu pincetu, ćapiš ga uz samu kožu i iščupaš, lagano. Tako rade kod doktora, a to sam i ja radio par puta. Nema veze ni ako ostane parče, noga, kljova, važno je samo da se skloni na vreme, pre nego što ovaj završi sa sisanjem, pa se izrkne u bušotinu, tad valjda bakterije oće da uđe. A za to sisanje mu, kažu, treba oko dan i po do dva, znači, nije frkapanika, ima vremena da ga natenane skloniš, ili ako ti ruka drhti, da odeš kod lekara. A, da, u Srbiji moraš da čekaš oko mesec dana da dođeš kod lekara na red, nije to prioritet, znači, uradisam, ili platiš privatnom doktoru, ako imaš sa čim.
angie01 angie01 22:49 20.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

Ne treba nikavo ulje, ni odvrtanje, ni vradžbine, nego lepo uzmeš čistu pincetu, ćapiš ga uz samu kožu i iščupaš, lagano. Tako rade kod doktora, a to sam i ja radio par puta. Nema veze ni ako ostane parče, noga, kljova, važno je samo da se skloni na vreme, pre nego što ovaj završi sa sisanjem, pa se izrkne u bušotinu, tad valjda bakterije oće da uđe.


Srki, nisi u pravu- krpelj se zakaci rilicama, tako sto ih zakovrne kada ubode zrtvu, a one isto mogu da zaraze krvotok- znaci, princip je sledeci, natopis uljem, ili alkoholom vatu i dobro natapkas zver sto blize kozi, jer su mu tu traheje na koje dise, kada iz zapusis, ( mozes i da dodatno preko stavis neku malu flasicu, da smanjis dotok kiseonika), on skomole i opusti one zakovrnute rilici i onda ga pazljivim potezom lako izvuces celog pincetom....obavezno dezinfikujes mesto uboda.

ne znam kod kog doktora to rade- cupaju,...kod doce ga poprskaju nekim sprejem, koji jednako dejsvuje kao ulje ili alkohol, samo odmah, pa ga onda izvade- ili ga izvade tako sto recnu skalpelom, al ga izvade celog- obavezno se nosi na lab analizu,....sve opisano sam prosla sa svojom decom,...poslednji put su mladjem na institutu majka i dete, hirurzi kopali na zivo hirurskom iglom, ali su lupom proveravali do poslednje mrvice rilice.
apacherosepeacock apacherosepeacock 08:00 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

krpelj se zakaci r


Meni se nikad krpelj nije zakacio a kao dete sam se igrala po zelenilu onoliko. Doduse, mene i komarci obilaze u sirokom luku, jedino ako nema na kilometre nikog pozeljnijeg za vampirisanje dobra sam im i ja. Valjda zato sto sam 'hladnokrvna' a oni voledu toplu sortu .

Krpelje sam tu i tamo skidala sa macke (samo jednoj su se kacili, cudno, jer antibuvin i krpeljin deluje na 2 nedelje) i to prstima bez problema (i to mu se uvek okaci na vrat).


nikvet pn nikvet pn 09:05 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

srdjan.pajic

nego lepo uzmeš čistu pincetu, ćapiš ga uz samu kožu i iščupaš, lagano. Tako rade kod doktora, a to sam i ja radio par puta. Nema veze ni ako ostane parče, noga, kljova, važno je samo da se skloni na vreme


zilikaka zilikaka 11:34 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

Ako smem da priznam, ja ovo umem i noktima. Imam najbolji osećaj, da ga ne spljeskam.
Naravno, to je taman ona dužina od oko 2-3mm koja bude ko pinceta.
A iskustva mi se poklapaju sa Pajketovim. izvučeš ga nekako, što je veći to ide lakše, al nekad nema šansi da ti ne ostane parče rilice.
A i ako ostane izbaci se to samo. Nismo imali loša iskustva
narcis narcis 18:26 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

maslinovo ulje?

eto ti nevernika, maslinovo ulje je 'nektar' božiji ono leči sve od zračenja osiromašenim uranijumom do bog te pita čega sve ne pa eto mora isključivo ono i za gušenje krpelja. sad što je istina da je to ulje ustvari dobro samo za salatu i sličnu upotrebu gde se ne zagreva jako, kao na primer zejtin za prosti puk , to nema veze bitno je naplatiti 'porez na budalu' jedino još nisam pročitao da se treba isključivo koristiti i za pravljenje zaprške za pasulj, al ima vremena doći će i to.
vcucko vcucko 20:49 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

narcis
maslinovo ulje?

eto ti nevernika, maslinovo ulje je 'nektar' božiji ono leči sve od zračenja osiromašenim uranijumom do bog te pita čega sve ne pa eto mora isključivo ono i za gušenje krpelja. sad što je istina da je to ulje ustvari dobro samo za salatu i sličnu upotrebu gde se ne zagreva jako, kao na primer zejtin za prosti puk , to nema veze bitno je naplatiti 'porez na budalu' jedino još nisam pročitao da se treba isključivo koristiti i za pravljenje zaprške za pasulj, al ima vremena doći će i to.

Naravno da maslinovo ulje nije za prženje. Ali da je najzdravija materija koju možeš da uneseš kroz usta (dobro, među najzdravijima) jeste.
Ja povremeno nagnem onako, iz flašice. Bez obaveze, rasporeda i sl., ali obavezno, povremeno. Blagotvorno deluje na probavu, pritisak, ko ima probleme sa hemorozlotvorima nosi k'o rukom. I još svašta nešto.
Plus prija.
tasadebeli tasadebeli 21:04 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

vcucko

Ja povremeno nagnem onako, iz flašice. Bez obaveze, rasporeda i sl., ali obavezno, povremeno. Blagotvorno deluje na probavu, pritisak, ko ima probleme sa hemorozlotvorima nosi k'o rukom. I još svašta nešto.



На Тасосу сам гледао како у оним домаћим породичним фабрикама за цеђење маслиновог уља дођу и испод млаза који цури потуре парче хлеба да се мало натопи, па једу.

К'о ми мас' и 'леба и алеву паприку.






А у том месту (Панагија) има и кафанче на којем пише:

"Сваки онај који има преко 80 година и на вечеру доведе своје родитеље, добиће бесплатну вечеру."








EDIT: Сад се сетих да се фирма под чијим називом је радила породица Корлеоне била "Ђенко Олив Оил Компани".







narcis narcis 21:19 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

Plus prija.

ma slažem se ja da ima odličan ukus i da je zlatan za hladnu obradu, ali ironišem po pitanju da je to onaj ' nektar' sa olimpa koji su jeli bogovi. tako se stavlja na pijedestal, a ustvari je jedna lepa i ukusna hrana i ništa više a ni manje.
a i cena mu je samo za bizmismene sumnjivog morala, mislim pola od cene je naplaćivanje 'poreza na budalu'.
vcucko vcucko 21:32 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

narcis
Plus prija.

ma slažem se ja da ima odličan ukus i da je zlatan za hladnu obradu, ali ironišem po pitanju da je to onaj ' nektar' sa olimpa koji su jeli bogovi. tako se stavlja na pijedestal, a ustvari je jedna lepa i ukusna hrana i ništa više a ni manje.
a i cena mu je samo za bizmismene sumnjivog morala, mislim pola od cene je naplaćivanje 'poreza na budalu'.

Čitao sam negde, da je dnevno sledovanje hrane po rimskom legionaru bilo: hleb (kocka nečega što je vršilo funkciju hleba, a moglo je da posluži i kao hladno oružje), vezica suvih smokava i obavezno kantica (neka tadašnja mera) maslinovog ulja. Za ostalo (pre svega meso) morao je sam da se snađe, znači da kupi od plate ili da otme. Što dekuriona već nije bilo briga, nije njegova nadležnost
tasadebeli tasadebeli 22:25 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

vcucko

Za ostalo (pre svega meso) morao je sam da se snađe, znači da kupi od plate ili da otme.



Кажу да ни спортске звезде старог Рима, гладијатори и они возачи двоколица шесторопрега, нису баш често имали месо на јеловнику.

Углавном неке каше од житарица.

Изгледа да је Западна цивилизација (којој и ми припадамо, ја то стално тврдим) постала месождерска у већим количинама тек у другој половини 20. века.
vcucko vcucko 22:53 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

tasadebeli


Изгледа да је Западна цивилизација (којој и ми припадамо, ја то стално тврдим)

Da. Najistočniji grad zapadne civilizacije u ordinarnom smislu je Vladivostok. U čemu problem?
tasadebeli tasadebeli 23:08 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

vcucko
tasadebeli


Изгледа да је Западна цивилизација (којој и ми припадамо, ја то стално тврдим)

Da. Najistočniji grad zapadne civilizacije u ordinarnom smislu je Vladivostok. U čemu problem?






Ма у овим домаћим Западњацима.
narcis narcis 23:17 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

obavezno kantica (neka tadašnja mera) maslinovog ulja

zar su imali neko drugo ulje? ne verujem.
nemaam , ponavljam, ništa protiv tog ulja, ima odličan ukus i miris i tačka. tu počinje i završava se sve .
tri dana imam temperaturu i prehladu sa upalom grla, pokušo da lečim čajem od svemouće brusnice, triput skuplji od običnog, i ništa nit skida temperaturu nit gro prolazi.
tolko o svemogućoj crvenoj brusnici. nikakva korist od nje , jedino za mokraćne puteve.
samo kemija, pepermint i paracetamol pomažu . kemija uber ales.
vcucko vcucko 23:29 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

narcis

tri dana imam temperaturu i prehladu sa upalom grla, pokušo da lečim čajem od svemouće brusnice, triput skuplji od običnog, i ništa nit skida temperaturu nit gro prolazi.
tolko o svemogućoj crvenoj brusnici. nikakva korist od nje , jedino za mokraćne puteve.
samo kemija, pepermint i paracetamol pomažu . kemija uber ales.

Nije plaćena reklama (dajbog da jeste): uzmi Rinasek, odjednom dva komada, meni preseče odmah. Bar nos i temperaturu, grlo je druga stvar.
narcis narcis 23:37 21.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

grlo je druga stvar.

pa meni je grlo problem, za sad ga mentol leči, ako ako pređe iz virusnog u bakterisko mora natibiotici, a to će sigurno po dosadašnjem iskustvu.
zilikaka zilikaka 11:46 22.05.2018

Re: Srhljivke do srhljivke

pa meni je grlo problem

Probaj da iscediš limun, iznutiš sa 2 dobre kašike meda i uzimaš mnogo puta dnevno, kad god se setiš, po manju kašičicu. Odmah posle ne pij vodu, da ostane u grlu.
Neverovatno koliko nekad ume da pomogne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana