Društvo

Centri za socijalnu tragediju

Jelica Greganović RSS / 14.07.2017. u 16:17

666076_rakovica_f.jpg?1499879433

 

Radnici beogradskih centara za socijalni rad održali su juče jednočasovni protest ispred ustanova u kojima rade, kojim su, kako kažu, želeli da skrenu pažnju državi, ali i javnosti na „teške i nebezbedne uslove u kojima rade““

To juče je bilo nakon što je za samo nekoliko dana još jedna majka ubijena u centru za socijalni rad, s tim što je ovaj put ubijeno i dete. U državi koja pati od nemanja dovoljno dece i majki koje bi ih radjale.

Ne znam za državu, ali moju pažnju su privukli. Prvi put vidim da socijalni radnici protestuju. Zato što su ovaj put, zbog njihove loše procene, povredjene njihove kolege. Nikada nisu izašli na ulice da se bune što su njihove stranke povredjene ili ubijene. Zbog njihove loše procene. Jer, kad se radi o njima, u centrima zaposlenima, kažu da već dugi niz godina upozoravaju da rade u nebezbednim uslovima. Znači – nekontrolisanim. Da probam da zaključim – oni znaju da rade u nekontrolisanim uslovima, ali u njima zakazuju kontrolisane susrete svojim strankama. I preporučuju sudovima da donesu odluku o kontrolisanim susretima sa problematičnim strankama u nekontrolisanim uslovima. Je l to to?

Nekoliko dana ranije je ubijena majka u Centru za socijalni rad Novi Beograd. Pred troje maloletne dece. Ubijena je kamenom. Niko od zaposlenih joj nije pritekao u pomoć. Zato nisu povredjeni. Zato nisu morali da izadju na ulicu i upozore na nekontrolisane uslove u kojoj su ubijenoj zakazali kontrolisani susret sa ubicom. Sa čovekom koji je dve godine robijao zbog nasilja u porodici. Znate li koliko neko mora da bude nasilan pa da to robija, pa još dve godine? Umesto da traže od suda zabranu približavanja, oni su je pozvali na crtu nasilniku. Zajedno sa decom. Deo komentara na N1, na ovu vest, glasi:

Mira

13:18 07.07.2017.

Isti centar za socijalni rad koji je mom muzu koji me je tukao predao dete od tri godine.

Onda se desio rakovički slučaj. Vrhunac na vrhunac. I do sada su žene i deca bili zlostavljani i ubijani, ali sada se to desilo zaredom u institucijama zaduženim da ih zaštite dobrom procenom. Rakovički centar za socijalni rad je pre toga dao mišljenje da nasilni otac više ne mora da se vidja sa detetom u kontrolisanim uslovima (za koje sada javno, na ulici govore da ih godinama nemaju), nego da može da uzme dete iz vrtića i sa njim bude sam. Na osnovu te procene je sud promenio odluku i dete je moralo da ide kod oca koga se bojalo, i koji je godinama pretio da će i njega i majku ubiti. Rezultat je to da sada znamo kako se zove golim rukama udavljeno četvorogodišnje dete, kako se zove majka izbodena nožem više od pedeset puta, kako se zove njena sestra, kako se zove ubica, kako se zove sudija koji je doneo takvu odluku. Jedino što ne znamo je kako se zove socijalni radnik na osnovu čije pogrešne procene je sudija odluku doneo, i na osnovu koje su ubijeni majka i dete.

Kad smo već kod bunjenja zbog uslova rada loših za njih, ali očito dovoljno dobrih da ih preporuče svojim strankama, niko pokojnu Maju Djordjević nije pitao kako živi bez plate koja joj je bila oduzimana, sudskom odlukom, jer nije htela da poštuje lošu procenu centra za socijalni rad. Prošle godine ju je sud kaznio sa 60.000 dinara kazne jer nije poštovala tu lošu procenu centra, koju su sada i ona i dete glavama platili. Kako ni dalje nije poštovala tu lošu procenu, sud ju je kaznio sa 150.000 dinara. Sudija koji je doneo tu odluku se zove Dušan Mihajlović, ali kako se zove radnik centra za socijalni rad na osnovu čijeg mišljenja se to desilo, to ne znamo. Zbog toga ubijena majka nije godinu dana primala platu, sve je odlazilo na kaznu. Majka dvoje male dece. Medicinska sestra sa platom još manjom od dece. Na protestu socijalnih radnika verujem da niko od njih nije ni pomislio da je i Maja Djordjević, zbog njihove loše procene, ubijena majka, radila u ništa manje teškim i nebezbednim uslovima. Za razliku od njih i bez plate.

Ne znam da li je ikada ijedan radnik centra za socijalni rad ostao bez posla, bez dela plate ili plate zbog loše procene koja je nekog života koštala. Niti da li je ikada ijedan direktor nekog od ovih centara preuzeo moralnu odgovornost i dao ostavku, a kamoli da mu je plata smanjena. U novobeogradskom centru je nakon tragedije sprovedena kontrola. I došlo se do rezultata. Jedino što oni nisu javnosti saopšteni.

Na društvenim mrežama su se pojavila i smatranja socijalnih radnika, mahom u smislu da na šta to liči da se njih kritikuje i napada. I to ko ih napada, sve sama nestručna lica i odakle im pravo na to?! Što se mene tiče, odgovor je prilično jednostavan, ta nestručna lica stručnim socijalnim radnicima daju platu. Što ovima nikada nije smetalo, čak smatraju da zaslužuju i veće plate. Shodno tome ti nestručni imaju pravo i da pitaju šta se za njihove pare radi. Jer, centri za socijalni rad nisu privatne firme, nego državne institucije, one zadužene za sprovodjenje zakona. Koje odgovaraju državi i narodu. Makar bio i nestručan. 

To da se nikad niko, ni iz jednog centra za socijalni rad, nije ni izvinio za pogrešnu procenu, makar reda i pristojnosti radi, to da ne pominjem.  Mislim na javno izvinjenje, onoliko javno koliko je bio javan njihov protest povodom žaljenja samih sebe.

Kad smo već kod zakona, svaku ovakvu tragediju prati i traženje da se kazne za zlostavljače, nasilnike i ubice drastično povećaju. Sa čim se ja slažem, ali ne verujem da će to pomoći sve dok institucije, poput centara za socijalni rad, ne počnu te zakone zaista i da sprovode. Jer oni su ti, na osnovu čijih stručnih mišljenja, sudovi donose odluke i aktiviraju represivne organe, da ako treba i silom uteraju u red one koji zakone ne poštuju.

I još nešto, nema ovo veze sa sadašnjom vladom, ni prošlom, ni pretprošlom, nego sa svim vladama koje decenijama nisu obraćale dovoljno pažnje na rad ključnih igrača u mnogim tragedijama koje su mogle da budu izbegnute – centrima za socijalni rad.

Ni u jednoj zemlji, a naročito ne u ovoj u kojoj vlada bela kuga, nema dovoljno žena i dece koji bi svojim životima plaćali tudje, stručne, pogrešne procene.

 Nijedna žena manje, nijedna mrtva više!

Edit: Konačno. Za početak.

 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=07&dd=21&nav_category=12&nav_id=1285075

 

 



Komentari (210)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iqiqiq iqiqiq 16:41 14.07.2017

Ćutologija

Prvi put vidim da socijalni radnici protestuju. Zato što su ovaj put, zbog njihove loše procene, povredjene njihove kolege. Nikada nisu izašli na ulice da se bune što su njihove stranke povredjene ili ubijene.



Otprilike analiza problema sa socijalnim radnicima je kao i svuda po institucijama sistema,

prvo ih niko ništa ne pita, tj donose se zakoni i propisi mimo mišljenja ljudi iz prakse,

onda su slabo plaćeni što je naravno mnogima izgovor da minimalno ulažu energije na poslu i gledaju svoja posla (što da se cimam za ove pare)

i naravno kao i uvek ima individualaca koji hoće nešto da urade pa ispadnu grbavi..

...najpre se zameraju svima ostalima koji neće ništa da urade (vidi sad njega/nju pravi se pametan) onda se zameraju strankama, koje mogu biti izuzetno agresivne, povezane sa kriminalom, povezane sa političarima, te vrše uticaj na ovaj ili onaj način...

i na kraju rizikuju bez zaštite sistema (primer službenice kojoj je kriminalac posuo kiselinu na auto)

i time najzad poentiraju oni što ništa ne rade (vidiš, to je moglo i nama da se desi) jer je toj službenici rečeno da može da podnese samo privatnu prijavu

i najzad sa pravosudjem kakvo jeste, rizikuju da se kriminalac sveti po izlasku iz zatvora ako u taj uopšte i ode, zahvaljujuži apelacionim sudovima i dobrom vladanju itd

Tako da nažalost sahranjujemo institucije decenijski, pa onda pokušavamo da povratimo nešto u sistem, nasilje u školama, nasilje u porodici, nerešeni slučajevi, zaboravljene žrtve, mediji puni gluposto, agresivnosti i primitivizma, mentalitet nazadne sredine nažalost preovladava...baš mračno, jako mračno
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 14.07.2017

Re: Ćutologija

A zamisli kako je tek bilo ubijenoj medicinskoj sestri koja je bez plate radila, dvoje male dece izdržavala?... Ali me iz cipela isteralo što u svom bunjenju nisu ni pomenuli da u oba centra rade osobe koje se brinu o svojoj bezbednosti, ali ne i bezbednosti stranaka. Koje su donele toliko pogrešne odluke da su dve majke i jedno dete zbog njih ubijeni.
Uostalom, oni nisu na prinudnom radu, sami su izabrali tu profesiju (kad smo već kod onog "Ona je imala izbor" ).
iqiqiq iqiqiq 19:54 14.07.2017

Re: Ćutologija

Jelica Greganović
A zamisli kako je tek bilo ubijenoj medicinskoj sestri koja je bez plate radila, dvoje male dece izdržavala?... Ali me iz cipela isteralo što u svom bunjenju nisu ni pomenuli da u oba centra rade osobe koje se brinu o svojoj bezbednosti, ali ne i bezbednosti stranaka. Koje su donele toliko pogrešne odluke da su dve majke i jedno dete zbog njih ubijeni.
Uostalom, oni nisu na prinudnom radu, sami su izabrali tu profesiju (kad smo već kod onog "Ona je imala izbor".


Mislim da je i mene to dotuklo u ovom slučaju, činjenica da su svi bili svesni koliko je taj manijak opasan i da je ona morala da se bori protiv svih da bi sačuvala detetov i svoj život. Dakle nije imala nijednu instituciju sistema na svojoj strani.

I jasno, socijalni radnici, birali su tu profesiju, znaju rizike i ĆUTE, tek sada su progovorili!!! I svuda se ĆUTI na probleme, da se ne zamere ovome ili onome a najviše vlasti, jer ako se ukaže na problem, to znači da kod nas nije sve idealno, a očigledno se pokušava stvarati slika da jeste. TRULO TRULO TRULO
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:28 14.07.2017

Re: Ćutologija

iqiqiq, al zato ako neko glasno pušta muziku il pravi žurku, e to odmah da se prijavi. Dočim, ženu u modricama ni rodjena familija ne vidi kao žrtvu, dok je zlotvor ne dokusuri.
iqiqiq iqiqiq 20:48 14.07.2017

Re: Ćutologija

Jelica Greganović
iqiqiq, al zato ako neko glasno pušta muziku il pravi žurku, e to odmah da se prijavi. Dočim, ženu u modricama ni rodjena familija ne vidi kao žrtvu, dok je zlotvor ne dokusuri.


uh pa to jeste nažalost tako ali tu zaista treba puno više uraditi od samih zakona i institucija...

naše žene su navikle na ponižavanja, uvrede, grubosti, nasilje i svaka gradacija naslja je stanje trpljenja do kojih jedna žena može i ume...neke trpe doživotno nasilje kada ih muž sa vremena na vreme ošamari ili isprebija ali tako da se to ne vidi, a ona ćuti, a deca gledaju i prihvataju obrazac ponašanja...to je toliko česta pojava da ne znam kako to promeniti...i naravno žene se plaše osude okoline, finansijske nesigurnosti, hiljadu i jedan razlog da trpe i ćute...

ja lično znam primere, ali nemam uticaj, nisu mi bliski toliko da mogu da se umešam, jer mi je rečeno "iz druge ruke", koliko je to tabu u našem društvu i koliko zaista ni najbliži ne daju podršku...

a znam slučajeve da su prijavili nasilje pa su žene trpele torturu institucija (policija ih ispitivala, socijalni radnici procenjivali) a da ništa konkretno nije urađeno da se podrži žena...pa morali bi da imaju neke konsultacije psihologa, da se žena ohrabri, uputi, sasluša i prati redovno, a toga nema
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 14.07.2017

Re: Ćutologija

Nije to na žalost samo kod nas. Ne treba zaboraviti ni ulogu crkve u demonizaciji žena i preporučljivosti njihovog "uterivanja u red".
angie01 angie01 22:06 14.07.2017

Re: Ćutologija

a znam slučajeve da su prijavili nasilje pa su žene trpele torturu institucija (policija ih ispitivala, socijalni radnici procenjivali) a da ništa konkretno nije urađeno da se podrži žena


pa to- institucije ne rade svoj posao i time precutno omogucavaju da se nasilje desava,....u ovim poslednjim slucajevima su i omogucili da do tragicnog kraja dodje- prvo, losom procenom, drugo, odlukom da se deca dovedu na vidjenje sa ocem manijakom i trece, sto nisu stvorili kontrolisane uslove.
angie01 angie01 22:09 14.07.2017

Re: Ćutologija

da se ne zamere ovome ili onome a najviše vlasti


kada su svi od neke pratije dovedeni, bez obzira da l ispunjavaju potrebne uslove za takav posao ili ne- kao u svim javnim sluzbama,...onakva kakva je vlast, takvi su i njihovi kandidati za zaposljavanje.
iqiqiq iqiqiq 22:13 14.07.2017

Re: Ćutologija

angie01
a znam slučajeve da su prijavili nasilje pa su žene trpele torturu institucija (policija ih ispitivala, socijalni radnici procenjivali) a da ništa konkretno nije urađeno da se podrži žena


pa to- institucije ne rade svoj posao i time precutno omogucavaju da se nasilje desava,....u ovim poslednjim slucajevima su i omogucili da do tragicnog kraja dodje- prvo, losom procenom, drugo, odlukom da se deca dovedu na vidjenje sa ocem manijakom i trece, sto nisu stvorili kontrolisane uslove.

ne znam da li već bagujem sa sto mojih komentara, ali konkretno na tu temu, policajci su uglavnom muškarci i nažalost sa užasnim predrasudama prema ženama, tako da su oni vrlo eksplicitni kada im se pomene grubijan muž, jel, skoro da se identifikuju sa nasilnikom (jer su žene te koje provociraju itd itd)

pa kada je bio ovaj slučaj negde sam čula da ima jedna opština u Beogradu, mislim Surčin, gde su posebno obučene žene policajci za slučajeve prijave nasilja u porodici , konkretno nasilja nad ženama, jer su već apriori imale drugačija iskustva i viđenja problema od muških policajaca...pa sad ako je i ovo diskriminacija, ali se sećam da su rezultati bili mnogo bolji od ostalih
iqiqiq iqiqiq 22:18 14.07.2017

Re: Ćutologija

angie01
da se ne zamere ovome ili onome a najviše vlasti


kada su svi od neke pratije dovedeni, bez obzira da l ispunjavaju potrebne uslove za takav posao ili ne- kao u svim javnim sluzbama,...onakva kakva je vlast, takvi su i njihovi kandidati za zaposljavanje.

o tome i pričam, to je stvarno pat pozicija, institucije su pune ljudi koji su postavljeni i dovedeni bez kvalifikacija i oni naravno ĆUTE jer se plaše da neko ne protrese i zatalasa pa da ostanu bez posla, a mi po prirodi stvari i dalje verujemo u institucije, da rade svoj posao, a kako kada nema ljudi koji znaju šta i kako treba da rade...pa samim tim nije ni čudo što se sve u stvari raspada, trulo do korena
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:54 14.07.2017

Re: Ćutologija

sto nisu stvorili kontrolisane uslove.

Kao što nisu, sve dok njihovi radnici nisu povredjeni, do sada ni javno pomenuli da nemaju kontrolisane uslove.
emsiemsi emsiemsi 06:49 15.07.2017

Re: Ćutologija

iqiqiq
angie01
a znam slučajeve da su prijavili nasilje pa su žene trpele torturu institucija (policija ih ispitivala, socijalni radnici procenjivali) a da ništa konkretno nije urađeno da se podrži žena


pa to- institucije ne rade svoj posao i time precutno omogucavaju da se nasilje desava,....u ovim poslednjim slucajevima su i omogucili da do tragicnog kraja dodje- prvo, losom procenom, drugo, odlukom da se deca dovedu na vidjenje sa ocem manijakom i trece, sto nisu stvorili kontrolisane uslove.

ne znam da li već bagujem sa sto mojih komentara, ali konkretno na tu temu, policajci su uglavnom muškarci i nažalost sa užasnim predrasudama prema ženama, tako da su oni vrlo eksplicitni kada im se pomene grubijan muž, jel, skoro da se identifikuju sa nasilnikom (jer su žene te koje provociraju itd itd)

pa kada je bio ovaj slučaj negde sam čula da ima jedna opština u Beogradu, mislim Surčin, gde su posebno obučene žene policajci za slučajeve prijave nasilja u porodici , konkretno nasilja nad ženama, jer su već apriori imale drugačija iskustva i viđenja problema od muških policajaca...pa sad ako je i ovo diskriminacija, ali se sećam da su rezultati bili mnogo bolji od ostalih

Мислим да багујеш !
Какве везе има што су полицајци мушкарци ? Њихов задатак је јасан, да не може бити јаснији - заштитити потенцијалну жртву.
Није ваљда да за то сада треба нека посебна обука ?
Јбт, испада да баш ништа и нико није знао до сада да ради - глупости.
Није проблем у полицајцим - проблем је у говнима који им командују.
Ако постоји воља, сваки насилник ће бити озбиљно контролисан и (озбиљно) спречен при покушају насиља.
eloy eloy 09:01 15.07.2017

Re: Ćutologija

iqiqiq, al zato ako neko glasno pušta muziku il pravi žurku, e to odmah da se prijavi. Dočim, ženu u modricama ni rodjena familija ne vidi kao žrtvu, dok je zlotvor ne dokusuri.


Ne misliš da bi javni mirni ulični protest/šetnja na ovu temu u ovom trenutku imao veću pažnju javnosti i medija nego ovako na blogovima i mrežama? Recimo na adi preko vikenda?



Moje iskustvo i ovo mišljenje u potpunom se podudaraju.

meni se to upravo danas desilo.

U mom slučaju je centar za socijalni rad ladno

ja sam, za razliku od 90% zena u srbiji, bila finansijski nezavisna od bivseg muza, obrazovana i informisana, okruzena familijom i prijateljima

etcc

Vidim da se uglavnom javljaju žene i ljudi koji imaju lično iskustvo po ovom pitanju ili su profesionalno uključeni u isto. Možda i grešim ali meni je malo degutantno ovakve tragedije koristiti za blogovska prepucavanja pogotovo što još ni istraga nije završena i svi se oslanjate na senzacionalistička pisanja žuten štampe. No i to je deo ovog miljea u kome se svi krčkamo.

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:13 15.07.2017

Re: Ćutologija

Protest je već zakazan, eno i Pedjinog bloga o tome, ponedeljak u 10h, u Nemanjinoj.

eloy eloy 09:30 15.07.2017

Re: Ćutologija

Sjajno, ostaje da vidimo kako javnost reaguje na ovaj problem i situaciju.Da se suočimo sa realnošću.
emsiemsi emsiemsi 14:23 15.07.2017

Re: Ćutologija

Jelica Greganović
Protest je već zakazan, eno i Pedjinog bloga o tome, ponedeljak u 10h, u Nemanjinoj.


Јбг, ја са овима у црном не могу да протествујем ни на силу.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:31 15.07.2017

Re: Ćutologija

Jelica Greganović
A zamisli kako je tek bilo ubijenoj medicinskoj sestri koja je bez plate radila, dvoje male dece izdržavala?...
Ali me iz cipela isteralo što u svom bunjenju nisu ni pomenuli da u oba centra rade osobe koje se brinu o svojoj bezbednosti, ali ne i bezbednosti stranaka. Koje su donele toliko pogrešne odluke da su dve majke i jedno dete zbog njih ubijeni.

Како је уопште могуће да закон дозвољава да се било ком самохраном родитељу одузимају 2/3 плате (и то плате медицинске сестре, не члана Управног одбора НИС-а), због било које казне или било ког дуговања? Јасно је да последице трпе деца и да би такав родитељ можда могао, без откидања од дечјих потреба, да поднесе умањење примања од рецимо 500 динара месечно.

Наравно, у овом случају је сасвим сумануто да је жена уопште кажњена и да насилнику аутоматски нису суспендована родитељска права.
eloy eloy 19:47 15.07.2017

Re: Ćutologija

otkud tebi, govedo bezrepo, pravo da kopiras deo mog komentara sa drugog bloga i da ga ovde koristis van konteksta?!


Potpuno je u kontekstu što i količina tvoje nekontrolisane frustracije i agresivnosti pokazuje. To što si prosta to je stvar domaćeg vaspitanja i nedostataka argumenata.
Bilo bi lepo da neko od licenciranih sa pravom pisanja na blogu objavi nešto o porastu ženske agresivnosti i posledicama iste na poremećene muško-ženske odnose u zemlji Srbiji ,,danas,, Svi problemi se generalizujući svaljuju na mušku populaciju vrlo perfidno od strane de novo feministkinja uz svesrdnu pomoć gay simpatizera i mojom velikom sumnjom u njihove ,,dobre namere,, i zabrinutost.U širem kontekstu ovo je vrlo zabrinjavajući proces koji neko jako dobro odrađuje.Dovoljno je videti podatke o broju razvoda u Srbiji, natalitetu,broju novosklopljenih brakova i daju se videti rezultati u realnom životu - koji su poražavajući. Ključna reč je gde je u svemu tome ženski faktor i da li je baš sve tako crno-belo ?

Naravno da se svaki zločin osuđuje i nema potrebe da iko ovo što sam napisao pokuša da ubaci u bilo kakav kontekst odbrane ili razumevanja gnusnog zločina koji se dogodio.
eloy eloy 23:19 15.07.2017

Re:Višnja-prelepo ime

nadam se da si gej i da nemas blizi kontakt sa zenama.
takodje se nadam da si jalov.
i nezaposlen.


Nada poslednja umire - kažu.
Naravno da nisi ništa pogodila i to ne treba da te čudi

Ja ću ti poželeti da nisi gej, da imaš bliži i kvalitetan kontakt sa pravim muškarcima, da si plodna i rodna i da si zaposlena u dobroj firmi sa platom koja te čini sretnom.

e, sad se pozdravi.


Tebi svakako sve najbolje i puno pozdrava.
Eto pozdravio sam se.
emsiemsi emsiemsi 07:41 16.07.2017

Re: Ćutologija

vishnja92
e, sad se pozdravi. receno ti je da mi se ne obracas.

majmuncina mizogina + informerov novinar (to si zaborAvio, govedo )+ etalon za neinteligentnu, potuljenu, siktavo-otrovnu vrstu agresivnosti + nekontrolisani stalker + gnom.

kad smo kod bolda:

o porastu ženske agresivnosti i posledicama iste na poremećene muško-ženske odnose u zemlji Srbiji ,,danas,, Svi problemi se generalizujući svaljuju na mušku populaciju vrlo perfidno od strane de novo feministkinja uz svesrdnu pomoć gay simpatizera i mojom velikom sumnjom u njihove ,,dobre namere,, i zabrinutost.U širem kontekstu ovo je vrlo zabrinjavajući proces koji neko jako dobro odrađuje



Dovoljno je videti podatke o broju razvoda u Srbiji, natalitetu,broju novosklopljenih brakova i daju se videti rezultati u realnom životu - koji su poražavajući. Ključna reč je gde je u svemu tome ženski faktor i da li je baš sve tako crno-belo ?



nadam se da si gej i da nemas blizi kontakt sa zenama.
takodje se nadam da si jalov.
i nezaposlen.

Ко је могао ово болдовано да смисли на оваквој теми !?
За насиље према деци и женама нема никаквог оправдања.
За насилнике, рекох, док лонг-терм мере не дају резултата (док не настане мир у свету и Србија буде достигла стандард Шведске) рецептура и мере су просте:
- за сваки шамар који насилник некоме упути - година дана затвора,
- за сваки шамар деци и женама, две године затвора,
- за наношење тешких телесних повреда, доживотна робија
... ово последње само док се посланици Скупштине не врате са годишњих одмора и донесу Закон о смртној казни за насиље над женом и децом - јер такви насилници ће у следећем покашају да убију --- стога, делујмо превентивно.
Да истакнем још једном --- могу жене да буду надркане колико год хоће, то се било коме може и не мора допадати, но, за насиље нема нити једног јединог оправдања. Силеџије су дно дна људске врсте.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:52 16.07.2017

Re: Ćutologija

за сваки шамар који насилник некоме упути - година дана затвора,
- за сваки шамар деци и женама, две године затвора,
- за наношење тешких телесних повреда, доживотна робија

Апсолутно се слажем.
Но, Србија им културу насиља и агресије. Иако многи мисле да је инцидент у питању, онај Закинтос показује ментални образац њених грађана. Или, онај инцидент са дроном на стадиону, на шта се у јавности чуло да смо тиме стекли право -- изазвани! -- да линчујемо албанске играче...

Занимљиво је да ће ти многи пристојни људи објснити како имају право да туку децу.
Они мање пристојни и патолошки типови објасниће ти да то могу радити и са женом.

Хм?
Ако су ови други патолошки, зашто ови први нису. Која је разлика?
У узрасту?
Што деца не могу да узврате?
:)
zilikaka zilikaka 07:59 16.07.2017

Re: Ćutologija

Dovoljno je videti podatke o broju razvoda u Srbiji, natalitetu,broju novosklopljenih brakova i daju se videti rezultati u realnom životu - koji su poražavajući. Ključna reč je gde je u svemu tome ženski faktor i da li je baš sve tako crno-belo ?

Verovatno je "ženski faktor" upravo u tome da više ne želi da snosi uglavnom najveći teret uglavnom tudjih brljotina.
Dakle, pokušavam da se nastavim na tvoju postavku.

Nekad davno, dok nije bilo "problema s razvodima i natalitetom", žena dodje u kuću bez prebijene banke ( jer se i miraz davao mladoženji), bez mogućnosti da radi i zaradi, te ona postaje malo bolja od kućne marve.

Muškarac kupuje, prodaje, pije il ne pije, tuče, ne tuče, odlazi u rat ( svojom il tudjom voljom) i vraća se, il se ne vraća, odlazi da radi, gde već, i opet se vraća il ne vraća, a ona se sve vreme kod kuće dovija kako da preživi i prehrani ono dece što je takodje izrodila a da je niko pitao nije šta ona misli i želi.

Evo ti recimo slučaj iz moje porodice. Pradeda je bio pustolov i pokupio se pred 1. Sv. rat i zapalio za Ameriku.
Ostavio ženu i dvoje male dece kod roditelja.
Godinama nit piso nit golazio te se prababa na opštu osudu okoline pokupila i otišla u neku tadašnju školu za babice, jer je nakon toga sledovala i služba.
Ona se vratila pre njega, i radila, i dvoje dece podigla.
Muž došo bez cvonjka, propio se...al je ostalo u familiji i dalje da je " Baba Danica manula decu i otišla u Pečuj." Njega niko ne pominje. Muško je.
mariopan mariopan 08:35 16.07.2017

Re: Ćutologija

zilikaka
Evo ti recimo slučaj iz moje porodice. Pradeda je bio pustolov i pokupio se pred 1. Sv. rat i zapalio za Ameriku.
Ostavio ženu i dvoje male dece kod roditelja.
Godinama nit piso nit golazio te se prababa na opštu osudu okoline pokupila i otišla u neku tadašnju školu za babice, jer je nakon toga sledovala i služba.
Ona se vratila pre njega, i radila, i dvoje dece podigla.
Muž došo bez cvonjka, propio se...al je ostalo u familiji i dalje da je " Baba Danica manula decu i otišla u Pečuj." Njega niko ne pominje. Muško je.



Ovo je i danas obrazac ponašanja samo se malo promenio u tom smislu da se žene lakše školuju nego u to vreme i samim tim mogu da se zaposle i budu ekonomski nezavisne, (lakše nego u ta vremena), ali i dalje je muškarac taj koji pobegne od obaveze i decu ostavlja na brigu ženi, imala nemala čime da ih hrani.

On je muško i može mu se da ne plaća alimentaciju, da ne brine šta mu potomstvo jede i ima li šta da obuče, da se školuje i prehrani.

I pre će ženu da osude što nije ćutala i trpela nego što će njemu da padne kruna sa glave da neko kaže da je sebični skot i kukavica jer se izvukao od obaveza prema porodici, sopstvenoj deci, a opravdanje za sopstveni kukavičluk mu je kuknjava na ženu.

Doduše znam i muškarce koje su žene ostavile sa detetom ili decom ali je njihov procenat neuporedivo manji.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:24 16.07.2017

Re: Ćutologija

Predrag Brajovic
за сваки шамар који насилник некоме упути - година дана затвора,
- за сваки шамар деци и женама, две године затвора,
- за наношење тешких телесних повреда, доживотна робија

Апсолутно се слажем.
Но, Србија им културу насиља и агресије. Иако многи мисле да је инцидент у питању, онај Закинтос показује ментални образац њених грађана. Или, онај инцидент са дроном на стадиону, на шта се у јавности чуло да смо тиме стекли право -- изазвани! -- да линчујемо албанске играче...

Занимљиво је да ће ти многи пристојни људи објснити како имају право да туку децу.
Они мање пристојни и патолошки типови објасниће ти да то могу радити и са женом.

Хм?
Ако су ови други патолошки, зашто ови први нису. Која је разлика?
У узрасту?
Што деца не могу да узврате?
:)

Слажем се.

Ја сам уочила још нешто у поплави чланака о три последње трагедије.

Ако у случају убиства на Закинтосу у првом моменту није баш било јасно шта се догодило, па су родитељи изјављивали да њихова деца никако нису могла бити убице, у остала два случаја, насиље је трајало годинама и о њему су сви чланови породице морали знати. Сестра човека који је пред децом убио жену, па онда себе и који је због насиља већ био осуђиван, ипак тврди како је он био "добар отац који је деци плаћао летовања, зимовања и часове енглеског", а отац последњег убице говори о притиску под којим је његов син био и имплицитно окривљује убијену жену јер није хтела да живи са њим и јер је имала бољег адвоката.

Овде се ради о несумњивим насилницима и убицама, па ипак, чланови породица налазе речи оправдања. Колика је снага динајала?

Породична патологија има разне облике, а изгледа да је један од најопаснијих жмурење на грешке своје деце у време када још могу да се исправе и неприбављање одговарајуће помоћи.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 10:25 16.07.2017

Re: Ćutologija

Овде се ради о несумњивим насилницима и убицама, па ипак, чланови породица налазе речи оправдања. Колика је снага динајала?

nisu to reči opravdanja, to je neki sindrom koje žrtve nasilja razviju, štokholmski, posttraumatski i sl. kada dugo živiš sa nasilnikom, svest ti se sjebe, percepcija, i ako to ne prepoznaš na samom početku, živiš u paklu. najgore je kada u tom paklu žive i deca koja gledaju majku kako pronalazi "dobre osobine oca" u momentima kada je mentalno stabilniji, a znaju šta ih čeka već sutra. mogu samo da naslutim količinu straha petogodišnjeg deteta koga davi sopstveni otac. to mi je toliko strašno da ne mogu da objasnim.
anonymous anonymous 11:07 16.07.2017

Re: Ćutologija



principessa_etrusca
10:24 16.07.2017 / *novo


Овде се ради о несумњивим насилницима и убицама, па ипак, чланови породица налазе речи оправдања


Izvini, ali moram da reagujem.
Kao pravnik, pre svega,a i iz iskustva.

Što se tiče Zakintosa,čini mi se da još uvek ništa nije razjašnjeno.
Ni ko su sve krivci,a niti koliki je stepen njihove krivice.
Sigurno je da ima i nevinih, a plašim se i da će se slučaj odvijati pod jakim političkim pritiskom.

Ako svi načelno možemo da se saglasimo i osudimo određene patološke pojave i postupke, kada oni treba da se individualizuju i odrede sankcije treba biti obazriviji i ne podleći simplifikacijama,uprošćavanjima i neizdiferenciranom pristupu.

Ubica može biti , sa druge strane i brižan, bilo kao otac ili kao majka.

On može imati i mnoge druge ljudske kvalitete.
Ne treba u njemu gledati đavola.
Zbog određenog čina, koji je bez ikakve dileme za osudu i kaznu.

Treba se podsetiti H.Arent o " banalnosti zla", kao i njenom , ali i Fukoovom razumevanju moći i situaciji kada ta moć prelazi u nasilje.

Moć je uvek relaciona.
Nikad nije samo na jednoj strani.
Tako je treba posmatrati - kroz odnos dve osobe.

I uvek situaciono.
Nasilnik u jednom odnosu može biti nasilnik, ali u drugom može biti - žrtva.

A da dodam i to da nasilje u određenim slučajevima proizilazi iz nemoći i osećanja nepravde,ali ponekad i samo neutemeljene percepcije nepravde, koju druga strana često nesvesno pothranjuje.

Imao sam više slučajeva iz prakse kada žena/muž, permanentno tokom spora, direktno ili indirektno sugeriše drugoj strani da poznaje sudiju, da joj čini odredjene usluge , te da će sigurno uspeti u sporu.

U jednoj situaciji kada se to i desilo, da je muž izgubio spor, u samom sudu je ubio ženu,a u hodniku ranio i jednog advokata.

I da zaključim - stvarne situacije su kompleksnije i kada su one u pitanju treba bežati od paušalnih osuda.

Advokati u odbrani uvek ističu da ne brane čin, nego - čoveka.
On je uvek ipak više od samog čina.


Usput


...mnogi iz bližeg ili daljeg okruženja nasilnika, mogu imati razumevanja, iako ne i opravdanja njegovih postupka.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:12 16.07.2017

Re: Ćutologija

nisu to reči opravdanja


Mislim da principesa misli na roditelje (porodicu) i familiju koja nije trpela nasilje a koji opravdavaju svoje srodnike koji su bili nasilnici prema nekom drugom..

Kaze jedan otac (definitivno skroz normalan) u slicnom slucaju - ne mogu da shvatim ni poverujem da sam odgajio dete koje je u stanju da ucini tako nesto.

Ili, majka kojoj je stariji sin masakrirao muza i mladje dete, i sama je zrtva koja je nekim slucajem masakr prezivela, na sudjenju sinu ubici daje izjavu u njegovu korist - nije napadac bio on (tuzilastvo imalo nedvosmislene dokaze kojima ga tereti).

Itd.
eloy eloy 11:37 16.07.2017

Re: Ćutologija

Muškarac kupuje, prodaje, pije il ne pije, tuče, ne tuče, odlazi u rat ( svojom il tudjom voljom) i vraća se, il se ne vraća, odlazi da radi, gde već, i opet se vraća il ne vraća, a ona se sve vreme kod kuće dovija kako da preživi i prehrani ono dece što je takodje izrodila a da je niko pitao nije šta ona misli i želi


Ima i drugačijih porodičnih priča, sa sretnim i normalnim krajem. Razumem da neko ko odraste u ovakvom porodičnom miljeu i ne može da ima drugačije gledanje na porodicu, žensko/muške i bračne odnose, no to mu svakako ne daje za pravo da generalizuje i posledice svoga lošeg i nesretnog iskustva postavlja kao univerzalni princip. Na krju svega što si napisala nedostaje zaključak. Šta bi ti sa takvim rezonom i iskustvom mogla da savetuješ svojoj ćerki ili nekoj mladoj devojci ?
zilikaka zilikaka 12:08 16.07.2017

Re: Ćutologija

eloy
Muškarac kupuje, prodaje, pije il ne pije, tuče, ne tuče, odlazi u rat ( svojom il tudjom voljom) i vraća se, il se ne vraća, odlazi da radi, gde već, i opet se vraća il ne vraća, a ona se sve vreme kod kuće dovija kako da preživi i prehrani ono dece što je takodje izrodila a da je niko pitao nije šta ona misli i želi


Ima i drugačijih porodičnih priča, sa sretnim i normalnim krajem. Razumem da neko ko odraste u ovakvom porodičnom miljeu i ne može da ima drugačije gledanje na porodicu, žensko/muške i bračne odnose, no to mu svakako ne daje za pravo da generalizuje i posledice svoga lošeg i nesretnog iskustva postavlja kao univerzalni princip. Na krju svega što si napisala nedostaje zaključak. Šta bi ti sa takvim rezonom i iskustvom mogla da savetuješ svojoj ćerki ili nekoj mladoj devojci ?


Stativa!
Lupaš za sve pare. Počela da ti odgovaram u kakvoj sam porodici rasla al se trgla.
Hajde ti prvo nama bato ovde ispričaj kolko godina imaš, koga od porodice, kakvi su odnosi sad a kakvi su bili kod roditelja, pa onda komantariši tudju porodičnu genezu.

Do tad, odbij, bato, u najširem luku.
eloy eloy 12:17 16.07.2017

Re: Ćutologija

Do tad, odbij, bato, u najširem luku.


Opet ženska agresija na prvu loptu.Primećuješ ?

al se trgla.


Nisi bila dorečena kako si se trgla?

Hajde ti prvo nama bato ovde ispričaj kolko godina imaš, koga od porodice, kakvi su odnosi sad a kakvi su bili kod roditelja, pa onda komantariši tudju porodičnu genezu


Onakvi kakvi treba da budu i dijametralno suprotni onome što si navela kao tvoje iskustvo. Sama si iznela genezu zašto misliš da je komentarisanje neprimereno ? Samo upoređujem.
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:25 16.07.2017

Re: Ćutologija

anonymous

Ubica može biti , sa druge strane i brižan, bilo kao otac ili kao majka.


Наравно, неки убица може бити добар родитељ.

Овде се међутим ради о убицама који то нису ни по једном критеријуму који дефинишу одговорно и добро родитељство.

Први убица је био осуђен на две године затвора због насиља над дететом, а онда је, пред сво троје своје деце убио њихову мајку комадом бетона. Сасвим је могуће да је он деци плаћао летовања и часове језика, али их је истовремено излагао невероватном насиљу.

Други случај је још еклатантнији: отац је убио своје четворогодишње дете (мада је скоро сигурно да му је куповао играчке).

On može imati i mnoge druge ljudske kvalitete.


Може имати, али његов дефинишући квалитет је силеџијство према слабијима од себе.

Ne treba u njemu gledati đavola.
Zbog određenog čina, koji je bez ikakve dileme za osudu i kaznu.


Има различитог криминала и различитих криминалаца.

Ова двојица ипак нису пинк пантери који праве спектакуларне пљачке (у којима нико није повређен) и које јесу чинови за осуду, већ они годинама злостављају и на крају убијају слабије од себе (којима друштво није омогућило да склоне и заштите).

Moć je uvek relaciona.
Nikad nije samo na jednoj strani.
Tako je treba posmatrati - kroz odnos dve osobe.


То је веома апстрактно.

Ја ипак не знам коју је моћ имао логораш у Јасеновцу или логораш у Аушвицу. Слично томе, не знам коју је моћ имало четворогодишње дете у рукама побеснелог и насилног оца.

I uvek situaciono.
Nasilnik u jednom odnosu može biti nasilnik, ali u drugom može biti - žrtva.


Није искључено да су ове очеве кињили њихови родитељи, њихови учитељи, деца у школи, десетари у војсци, шефови итд, односно да су у односу са јачима сами жртве, али то их не амнестира од тога што су се у односу са блиским слабијим особама, поново и поново исказивали као мучитељи.

Такође, ово што кажеш сугерише да тај исти отац, у односу са другом женом и другом децом можда не би био насилан и да жртва носи део кривице. Да ли сам те добро разумела?

A da dodam i to da nasilje u određenim slučajevima proizilazi iz nemoći i osećanja nepravde,ali ponekad i samo neutemeljene percepcije nepravde, koju druga strana često nesvesno pothranjuje.


То је могуће, али одрасла, одговорна особа не сме у цивилизованом свету да насиљем одговара на оно што јој се чини као учињена неправда.

I da zaključim - stvarne situacije su kompleksnije i kada su one u pitanju treba bežati od paušalnih osuda.


Овде говоримо о два конкретна и веома јасна случаја. Какве год комплексности им претходиле, они нису смели да се догоде.
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:42 16.07.2017

Re: Ćutologija

apacherosepeacock

Mislim da principesa misli na roditelje (porodicu) i familiju koja nije trpela nasilje a koji opravdavaju svoje srodnike koji su bili nasilnici prema nekom drugom.


Мени је тешко да поверујем да родитељи/сестра нису приметили да им је син, односно брат, "напрасит". Да ли је икоме од њих, до убијене жене, пало на памет да би он требало да поради на контролисању беса?

Злочинима је претходило неколико година злостављања, насиља, суђења итд. Да ли је за родитеље ових очева било прихватљиво да њихови синови бију жене и децу?

Ти сродници сада, након убистава, неће ни за шта одговарати, али они су жмурењем и нечињењем од својих синова учинили убице јер се склоност ка насиљу најбоље и најефикасније сузбија од малена, у примарној породици.
mariopan mariopan 17:21 16.07.2017

Re: Ćutologija

principessa_etrusca
Мени је тешко да поверујем да родитељи/сестра нису приметили да им је син, односно брат, "напрасит". Да ли је икоме од њих, до убијене жене, пало на памет да би он требало да поради на контролисању беса?


Naravno da su znali.

Otac ubice kaže za medije da mu je žao unuka.

Primećujem da nijednom rečju nije spomenuo mladu ženu, majku svog unuka. koju je njegov sin onako zverski ubio. Nije izgovorio ni njeno ime, nije je pomenuo, kao da ne postoji.

Tako vidim da su za njega "nevidljive" činjenice iz stvarnog života njegovog sina i njegovo ponašanje koje on kao otac "nije video ni prepoznao" kao ludačko i psihopatsko.

Iako je to crno na belo potvrdila ekipa medicinskih veštaka. To nije moglo od juče da mu se desi, to ludilo, moralo je da se pokaže bilo kad ranije, ali je za svoje divlje čedo on kao otac nalazio opravdanja ili žmurio iz sve snage?

I žmuri još uvek....zato ne može da kaže ni njeno ime, da je požali makar kao roditelj, i ona je nečije dete?



Jelica Greganović Jelica Greganović 07:09 17.07.2017

Re: Ćutologija

kada su svi od neke pratije dovedeni, bez obzira da l ispunjavaju potrebne uslove za takav posao ili ne- kao u svim javnim sluzbama

I bez obzira odakle su dovedeni treba da odgovaraju za svoju nesposobnost, nehat, nemar, neznanje, šta god...
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:31 17.07.2017

Re: Ćutologija

principessa_etrusca
apacherosepeacock

Mislim da principesa misli na roditelje (porodicu) i familiju koja nije trpela nasilje a koji opravdavaju svoje srodnike koji su bili nasilnici prema nekom drugom.


Мени је тешко да поверујем да родитељи/сестра нису приметили да им је син, односно брат, "напрасит". Да ли је икоме од њих, до убијене жене, пало на памет да би он требало да поради на контролисању беса?

Злочинима је претходило неколико година злостављања, насиља, суђења итд. Да ли је за родитеље ових очева било прихватљиво да њихови синови бију жене и децу?

Ти сродници сада, након убистава, неће ни за шта одговарати, али они су жмурењем и нечињењем од својих синова учинили убице јер се склоност ка насиљу најбоље и најефикасније сузбија од малена, у примарној породици.



Ovi moji primeri odozgo su povodom tvog pominjanja dinajla, onako uopsteno govoreci na temu, zazvucali kao klasicni primer.

A sto se tice konkretnog slucaja ova 2 ubistva u Srbiji, iz informacija koje kace blogeri sasvim je izvesno da su znali sta im radi sin siledzija i da nista tim povodom nisu uradili. To mi nekako ne spada pod dinajl vec pod mnogo gori sindrom - povladjivanje siledzijstvu da li direktno ili precutno - rezultat je isti.
dana dana 15:30 17.07.2017

Re: Ćutologija

Izgleda da se u svim raspravama zapravo vrtimo u krug. Polazimo od toga da sve krece iz kuce i zavrsavamo s istom konstatacijom. Roditelji oblikuju dete i salju u svet, pa bi im verovatno priznavanje detetove greske u neku ruku bilo priznavanje da su omanuli kao roditelji. "Stiteci" detetovu cast, "stite" svoju. Nemam drugo objasnjenje.



mlekac mlekac 16:46 14.07.2017

To mi od početka nije bilo jasno

Zašto bi iko normalan insistirao na roditeljskim pravima nekoga ko je dokazano nasilan?

A to je nešto na čemu naši centri, po pravilu, insistiraju. Iako postoji u zakonu, kao krajnja mera, ne pamtim da sam ikada čula da su ikome oduzeta roditeljska prava. Ni privremeno. Da se razumemo - ne zagovaram da se to radi stihijski i za svaku sitnicu, ali, pobogu, osobi koja je dokazano nasilna prema deci - apsolutno ih treba oduzeti.
U ova dva slučaja možda bi i ove mučenice ostale žive da je bilo tako...

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:49 14.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

Ne samo da su insistirali, nego su baš insistirali. U drugom slučaju.
mlekac mlekac 17:11 14.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

Jelica Greganović
Ne samo da su insistirali, nego su baš insistirali. U drugom slučaju.

Pazi, svačega sam se nagledala i naslušala o njima tokom godina, a do ovoga najluđe mi je bilo kad roditeljima oduzmu decu, zbog zanemarivanja ili fizičke ugroženosti, smeste ih u hraniteljsku porodicu, a onda, taman kad deca počnu da se smiruju i socijalizuju, počnu da insistiraju na roditeljskim pravima tih istih kojima su decu oduzeli! A pri tom smo gledali scenu, ovde, u selu, kad žena kaže socijalnoj radnici: "Vodite decu gde znate, ja nemam od čega da ih hranim!" i dobije odgovor: "A, pa ne ide to tako. Ne može to kako tebi ćefne!"
Poenta je - decenijama već nisam srela nekoga ko nema bar jednu horor priču vezanu za neki centar za socijalnii rad. Ili ličnu, ili komšijsku ili nekog njemu bliskog. I decenijama su ti centri nedodirljivi! Ne kažem da nema i predanih ljudi koji dobro rade svoj posao, ali, mislim da je jedina služba koja je na gorem glasu od njih - služba zapošljavanja.
anonymous anonymous 18:48 14.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

Poenta je - decenijama već nisam srela nekoga ko nema bar jednu horor priču vezanu za neki centar za socijalnii rad. Ili ličnu, ili komšijsku ili nekog njemu bliskog. decenijama su ti centri nedodirljivi!I Ne kažem da nema i predanih ljudi koji dobro rade svoj posao, ali, mislim da je jedina služba koja je na gorem glasu od njih - služba zapošljavanja.



Moje iskustvo i ovo mišljenje u potpunom se podudaraju.

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:56 14.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

Moje iskustvo

Na žalost i moje iskustvo je sa njima isto. Loše. U mom slučaju je centar za soc. rad tri puta odbio da sudu dostavi traženu dokumentaciju, na kraju slagavši da je nema, iako sam ja lično bila prisutna kada je ista pravljena, samo par godina pre toga. Sud nije kaznio centar.
anonymous anonymous 19:31 14.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

Jelica Greganović
Moje iskustvo

Na žalost i moje iskustvo je sa njima isto. Loše. U mom slučaju je centar za soc. rad tri puta odbio da sudu dostavi traženu dokumentaciju, na kraju slagavši da je nema, iako sam ja lično bila prisutna kada je ista pravljena, samo par godina pre toga. Sud ih nije kaznio centar.


Nećeš verovati,ali i meni se to upravo danas desilo.

Na sudjenju okrivljenom za nasilje u porodici, ja zastupam oštećenu.

Sudija započinje pretres čitajući odgovor Centra, na zahtev suda, u kojem se navodi da u Centru nije zabeleženo da su okrivljeni i oštećena bili predmet bilo kakvog slučaja.

Zgranuti, oštećena i ja dajemo sudu na uvid nalaz i mišljenje Centra, koji je on dao ranije,povodom brakorazvodne parnice i privremenog dodeljivanja deteta - ocu.

Nije suvišno da dodam da mi oštećena u ranijem periodu, reagujući na neobjektivne izveštaje Centra, stavlja do znanja da na nju pritisak vrše i iz policije, a ona sumnja da je okrivljeni - njen bivši muž policijski doušnik, te da je to razlog, načina na koji se Centar ophodi prema njoj....

Život je mnogo kompleksniji, od nekih jednostavnih, zdravoraumskih uvida.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:45 14.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

od nekih jednostavnih, zdravoraumskih uvida.

More, zakonom je kažnjivo nepoštovanje suda. U mom slučaju je centar za socijalni rad ladno izignorisao sud, što više nije pitanje zdravog razuma, nego zakona. Onu jadnicu je sud znao da oglobi za nepoštovanje sudske odluke, a Centar za socijani rad mož da radi šta hoće?
eloy eloy 09:08 15.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

Moje iskustvo i ovo mišljenje u potpunom se podudaraju.

Onda nemaš iskustva sa drugim službama ili ste se fiksirali na pomenute. Ajd da ne nabrajamo, jedna od retkih službi koja me još nije izneverila su VATROGASCI
Jeli neko ikada čuo ili pročitao neku aferu vezanu za vatrogasnu službu ? Ja nisam.



Jelica Greganović Jelica Greganović 09:15 15.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

To je valjda zato što je njima lako, lako kao i medicinskim sestrama, rudarima, radnicima u fabrikama, seljacima...svima je lako, samo je njima u centrima za soc. rad teško...i rade sa svakakvima. Što im je inače u opisu radnog mesta, to je posao koji su izabrali, to im ime institucije i kaže, šta su mislili da će raditi na negovanju pandi?
eloy eloy 09:39 15.07.2017

Re: nije fer

Nisam ničiji advokat niti imam veze sa centrom za soc. rad,niti imam loša iskustva po pitanju nasilja u porodici itd samo primećujem u komentarima priličnu dozu ostrvljenosti na ljude u centrima za socijalni rad - po meni malo prenaglašeno, pritom sam imao prilike od par njih da čujem da su i oni sami nezadovoljni organizacijom svoje službe a ne mogu ništa da menjaju kao ni bilo ko drugi ko radi u državnom sektoru. Ako radiš u državnoj firmi znaš kako to funkcioniše danas Veži konja gde ti kaže mladi gazda/direktor sa 2 dana radnog iskustva na Megatrendu poslat iz partijske ćelije odabran po principu višestranačke podele plena dobijenog na demokratskim izborima, sa svim moćima i resursima da te kažnjava i disciplinuje naravno uz svesrdnu logistiku aktuelne zakonske regulative. Prosto nije fer ovakva generalizacija niti doprinosi ikakvom boljitku.Niko da popriča o glavi svi drndaju po repićima.I pritom u ovom slučaju je troje ljudi iz centra za soc. rad teško povređeno što im sigurno nije u opisu posla niti su plaćeni za to. Pokušali su da pomognu i nastradali su.
eloy eloy 09:55 15.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

To je valjda zato što je njima lako, lako kao i medicinskim sestrama, rudarima, radnicima u fabrikama, seljacima...svima je lako, samo je njima u centrima za soc. rad teško.


Ne, samo su ozbiljno i drugačije organizovani.Sa vatrom nema zajebancije. To govori koliko je sama država zainteresovana za probleme i promene u organizaciji centara za socijalni rad.Nisam siguran da je i jedna vlast od 2000g nešto ozbiljno poradila na reorganizaciji iste što se iz priloženog da videti. Več godinama se priča da bi te službe kao i zdravstvo trebalo da dobiju status službenog lica i ?? Ništa. Svi ćute,pa i opozicija. Jedino ,,zamrznuti bloger,, Radulović svira gitaru. Pritom ministar zadužen za ovaj resor još nije podneo ostavku kao moralni čin ? Ko je ministar ? Niko nepiše o tome na blogu.
Razumem ja da je sad ,,in,, i mnogo isplativije kuvati po komercijalnim televizijama. U trendu je uvezeni volonterski rad. Provedi jedan dan u toj službi samo gledajući kako izgleda njihov radni dan i sa kakvom klijentelom rade koliko da izbistriš sliku o problemu i realnosti.Pristup ti je krajnje subjektivan i tendenciozno nekritički agresivan.

ps nije im u opisu posla da se vrate kući bez prsta,lica, osakaćeni doživotno.
Šta o tome misle oni sami i njihove porodice.
zilikaka zilikaka 21:18 15.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

, samo su ozbiljno i drugačije organizovani.Sa vatrom nema zajebancije

Uporedjuješ neuporedivo.
Ljudske sudbine sa svim nijansama sivog sa tehnikom gašenja vatre. Tu je bre sve jasno i poznato i ako imaš dobre procedure i ljude koji ih poštuju, to je to.
Uzgred ja imam negativno iskustvo s vatrogascima, al to nije tema.
I svugde se može desiti propust.
eloy eloy 11:14 16.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

Uzgred ja imam negativno iskustvo s vatrogascima, al to nije tema


Ne mogu da verujem. Nisu ti valjda tražili kintu ?
Izgleda je situacija gora nego što izgleda.
zilikaka zilikaka 12:28 16.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

eloy
Uzgred ja imam negativno iskustvo s vatrogascima, al to nije tema


Ne mogu da verujem. Nisu ti valjda tražili kintu ?
Izgleda je situacija gora nego što izgleda.

A ti bi kao malo da podjebavaš?

Dakle, dozvoli da citiram sebe:
"Odbij, bato, u najširem luku!"
Sad i vovjekivjekov.
zilikaka zilikaka 13:09 16.07.2017

Re: To mi od početka nije bilo jasno

O, vid njega!
Pa ti se BAŠ trudiš!

Šteta, bato, ipak nemaš dovoljno podataka. A i logičko zaključivanje ti nije jača strana.

No vidim da ti spletkarenje ide, ko velikom.
Naročito iz jazbine.
eloy eloy 13:28 16.07.2017

Re:

No vidim da ti spletkarenje ide, ko velikom.
Naročito iz jazbine.


Opet blog o kuvanju
Kuvar za jeretike
Da ne ostane nedorečeno - PROJA




zilikaka zilikaka 13:44 16.07.2017

Re:

Duplo, izvinjavam se gazdarici.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:18 16.07.2017

Re: nije fer

samo primećujem u komentarima priličnu dozu ostrvljenosti na ljude u centrima za socijalni rad - po meni malo prenaglašeno

Prenaglašeno jer sa ubistvima dve majke i jednog deteta je zaista došlo do prenaglašenosti situacija u kojima se dešavaju strahote i tragedije, a centri za socijalni rad iz prica izlaze recima da nisu znali, jesu znali al im se nije cinilo, jeste im se cinilo ali nisu znali...I nikada niko od njih nije dao ostavku iz makar moralnih razloga, smanjena mu plata, oglobljen zbog grube greške i nehata koji je nekog života koštao. Stvarno je dosta. Prenaglašeno dosta.
cassiopeia cassiopeia 09:19 17.07.2017

Re: nije fer

.I nikada niko od njih nije dao ostavku iz makar moralnih razloga, smanjena mu plata, oglobljen zbog grube greške i nehata koji je nekog života koštao.


Ovo nije tačno. Nije moje da iznosim ovde imena, ljudi su svoje kazne odslužili, neki ostali bez posla. Nije u svakom gradu ove zemlje, u svakom centru totalni javašluk. Bilo bi dobro prestati sa generalizacijama i na stub srama stavljati i one koji svoj posao savesno rade, nose dosijee kući, ne spavaju od brige, obilaze svoje štićenike i još mnogo toga.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:38 17.07.2017

Re: nije fer

Ovo nije tačno. Nije moje da iznosim ovde imena, ljudi su svoje kazne odslužili, neki ostali bez posla. Nije u svakom gradu ove zemlje, u svakom centru totalni javašluk. Bilo bi dobro prestati sa generalizacijama i na stub srama stavljati i one koji svoj posao savesno rade, nose dosijee kući, ne spavaju od brige, obilaze svoje štićenike i još mnogo toga.

Zašto? Imena sudija, lekara, policajaca, stranaka u slučajevima...mogu da se objave, a njihova ne mogu? Sve dok se ne budu znala i objavljivala konkretna imena, ne preostaje drugo nego generalizacija. Jeste šteta što dobri trpe zbog loših, ali i to je mnogo manje od posledica koje su drugi trpeli zbog lošeg rada njihovih loših kolega.
A, "nije fer" ne ide, prosto ne ide u kontekstu dve mrtve majke i deteta.
cassiopeia cassiopeia 09:53 17.07.2017

Re: nije fer

Imena sudija, lekara, policajaca, stranaka u slučajevima...mogu da se objave, a njihova ne mogu?


Imena ne onih koji su odgovorni za dva aktuelna slučaja, već neke ranije slučajeve za koje su bili odgovorni neki drugi ljudi. Ja ih poznajem privatno i ne bih da ih imenujem ovde na blogu.

Jeste šteta što dobri trpe zbog loših, ali i to je mnogo manje od posledica koje su drugi trpeli zbog lošeg rada njihovih loših kolega.
A, "nije fer" ne ide, prosto ne ide u kontekstu dve mrtve majke i deteta.


Onda se traži odgovornost ne svih zaposlenih u Centrima za socijalni rad, već konkretnih osoba čije je činjenje ili nečinjenje doprinelo smrti dve majke i deteta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:17 17.07.2017

Re: nije fer

Imena ne onih koji su odgovorni za dva aktuelna slučaja, već neke ranije slučajeve za koje su bili odgovorni neki drugi ljudi. Ja ih poznajem privatno i ne bih da ih imenujem ovde na blogu.

Ni ranije nikada nisu objavljena imena ikoga od odgovornih iz tih centara, a tragedije se samo nižu, ovo je vrhunac.
Onda se traži odgovornost ne svih zaposlenih u Centrima za socijalni rad, već konkretnih osoba čije je činjenje ili nečinjenje doprinelo smrti dve majke i deteta.

U ovom slučaju svi dolaze u pitanje, jer su u ime svih izašli na ulicu da se bune zbog nekontrolisanih uslova rada. Ali se nikada nisu bunili što dovode svoje stranke u životno opasne situacije, zbog kojih su dve majke i dete i ubijeni, pozivajući ih na kontrolisane susrete.
cassiopeia cassiopeia 10:25 17.07.2017

Re: nije fer

Ni ranije nikada nisu objavljena imena ikoga od odgovornih iz tih centara, a tragedije se samo nižu, ovo je vrhunac.


Rađen je i dokumentarac o zloupotrebama CSZ-a na televiziji čiji je i ovaj blog i prilozi za vesti, imenovani ljudi... Ako tebi nešto nije poznato, ne znači da se nije ni dogodilo. I RTV Vojvodina se bavila slučajevima u lokalu.

Ali se nikada nisu bunili što dovode svoje stranke u životno opasne situacije, zbog kojih su dve majke i dete i ubijeni, pozivajući ih na kontrolisane susrete.


Bunili se tamo gde se donose odluke koje im se serviraju. Zašto su tek sad izašli u javnost ne bih znala reći.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:42 17.07.2017

Re: nije fer

Bunili se tamo gde se donose odluke koje im se serviraju.

Procene im niko ne servira, sami ih donose, a sada su se bunili zbog sebe i svoje nebezbednosti, a ne zbog stranaka koje su u tu nebezbednost zvali. Nije trebalo da organizuju kontrolisane susrete sve dok ne znaju da to mogu da omoguće. A, oni su znali da to ne mogu i bez obzira na to dovodili u životno opasni rizik svoje stranke.
Ako tebi nešto nije poznato, ne znači da se nije ni dogodilo.

Ono što je meni poznato je da nikada ni jedan direktor centra koji je bio deo neke od brojnih socijalnih tragedija nije dao ostavku, pa ni sada, makar iz moralnih razloga. Nikada nije izašao u javnost da objasni šta se dešavalo, kao što ni jedan zaposlenik, sem skoro tipičnog "nismo znali", nije probao da objasni svoju odgovornost u slučaju.
kosta.babic kosta.babic 17:38 14.07.2017

centri za socijalnu tragediju

Aj' i tebi da kažem.
Ukratko.Zakon ne može da nas zaštiti od umnoporemećenih,bolesno ljubomornih,neprilagođenih,ludih.sebičnih,manitih,egocentričnih, onih sa žutom minutom sklonih na okidaču. Zakon je pravljen za one koji imaju bar dve vijuge.I malo trpeljivosti i saosećanja.Mislim da ovo nije tema za policiju ili pravosuđe.Ovo je tema za beznađe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:47 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Zakon ne može da nas zaštiti od umnoporemećenih,bolesno ljubomornih,neprilagođenih,ludih.sebičnih,manitih,egocentričnih, onih sa žutom minutom sklonih na okidaču. Zakon je pravljen za one koji imaju bar dve vijuge.I malo trpeljivosti i saosećanja.Mislim da ovo nije tema za policiju ili pravosuđe.Ovo je tema za beznađe.

Mogu da nas zaštite ljudi zaduženi i plaćeni za sprovodjenje zakona. A ne da se ludacima i nasilnicima dovode žrtve na crtu.
aureus aureus 17:53 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Jelica Greganović

Mogu da nas zaštite ljudi zaduženi i plaćeni za sprovodjenje zakona. A ne da se ludacima i nasilnicima dovode žrtve na crtu.

Ovo je bilo kratko i jasno.
anonymous anonymous 18:28 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

aureus
Jelica Greganović

Mogu da nas zaštite ljudi zaduženi i plaćeni za sprovodjenje zakona. A ne da se ludacima i nasilnicima dovode žrtve na crtu.

Ovo je bilo kratko i jasno.





Ovako je bilo obezbedjenje pre nešto više od godinu dana u Nici.

A onda je nenadano, usred vanrednog stanja, na dan nacionalnog praznika, neobjašnjivo to obezbedjenje izostalo.

Nije ga bilo .


Bilans 84 mrtvih.

A onda produžetak vanrednog stanja i...nove još militarističkije mere "sigurnosti "

Tako se kuva žaba i uspostavljava totalitarni poredak .

Usput

Primećujem da je broj žrtava povećan, kao i broj povredjenih.





Jelica Greganović Jelica Greganović 18:45 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Primećujem da je broj žrtava povećan, kao i broj povredjenih.

Gde, u Nici ili u Bgd?
U Bgd, u centrima za soc. rad, su ubijene dve žene i jedno dete.
kosta.babic kosta.babic 18:49 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Mogu da nas zaštite ljudi zaduženi i plaćeni za sprovodjenje zakona. A ne da se ludacima i nasilnicima dovode žrtve na crtu.

Ovo je mogla da uradi o komunalna policija smo da su ih zvali.Ovako, bili su zauzeti šikaniranjem baba koje prodaju šustiklice ili ljudi koji prodaju lubenice na nepristojnom mestu.

Usput
Čini mi se vekovima
vuk sa ovcom nešto ima

Kad je vidi kako pase
vuk naprosto ne zna za se

Ovca kad mu vidi oči
ni da bekne ni da skoči

Ovca ne sme da se brani
vuk se njenim strahom hrani

Ne razumem te odnose
ni zašto se ne podnose

Potpisao se Ljubivoje Ršumović

Čučuk Stana,koja nije bila borac za ženska prava prevrće se u grobu.
Umela je ona da izađe na kraj i sa Hajduk Veljkom.
anonymous anonymous 18:51 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Jelica Greganović
Primećujem da je broj žrtava povećan, kao i broj povredjenih.

Gde, u Nici ili u Bgd?
U Bgd, u centrima za soc. rad, su ubijene dve žene i jedno dete.


Izvini Jelice, što sam malo istrolovao i bio neprecizan.
U Nici.
Taj dogadjaj kao i militarizacija Francuske su mi se nametnuli kao asocijacija na zahtev za jačim merama bezbednosti, za koje smatram - da ne rešavaju problem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:58 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Ovo je mogla da uradi o komunalna policija smo da su ih zvali.

To nije posao komunalne policije, a u drugom slučaju je upravo komunalna policija i uhvatila i razoružala ubicu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:59 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

anonymous, sve ok, samo me zbunilo.
iqiqiq iqiqiq 20:01 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

anonymous
Jelica Greganović
Primećujem da je broj žrtava povećan, kao i broj povredjenih.

Gde, u Nici ili u Bgd?
U Bgd, u centrima za soc. rad, su ubijene dve žene i jedno dete.


Izvini Jelice, što sam malo istrolovao i bio neprecizan.
U Nici.
Taj dogadjaj kao i militarizacija Francuske su mi se nametnuli kao asocijacija na zahtev za jačim merama bezbednosti, za koje smatram - da ne rešavaju problem.

Ovo je višeslojni problem,pojačane mere bezbednosti u socijalnim centrima mogu se uvesti usled rizika kojima su izloženi i socijalni radnici i korisnici usluga kada se pojave ovakvi manijaci, kriminalci i psihopate.

Druga važnija stvar je pravilno reagovanje pre nego što rizik postane očigledan, dakle pomoći ženama ali i pravilno postupati sa nasilnicima, od mera zatvora, psihijatrijskog lečenja i drugih mera kojima bi se sprečilo da ugrožavaju svoju okolinu. Neko reče nemamo dovoljno zatvora, pa da li je moguće da su svi naši muškarci nasilnici...ako je taj broj toliko veliki onda se mora početi i još ranije sa sankcionisanjem
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:30 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Jasno je da u Centar za socijalni rad dolaze upravo ljudi sa socijalnim problemima. Nije to klub filatelista. Naravno da im treba zaštita. Ali ne tek onda kada se oni sami osete ugroženima, a dok su njihove stranke bile ugrožene nisu se bunili.
iqiqiq iqiqiq 20:51 14.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Ali ne tek onda kada se oni sami osete ugroženima, a dok su njihove stranke bile ugrožene nisu se bunili.

ma koliko sam shvatila oni su odavno ugroženi ali su ćutali sve dok nije puklo ovako najgore moguće, izvini što davim, ali eno Tijanini zakoni, Aleksini zakoni, sve se rešava jako kasno kada situacija postane nesnosna a žrtve mnogobrojne...a čini mi se čak ni tada se ne uradi puno
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:25 15.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

ma koliko sam shvatila oni su odavno ugroženi ali su ćutali sve dok nije puklo ovako najgore moguće

Oni su i sada ćutali na protestu o ugroženosti svojih stranaka, na protest su izašli zbog svojih povredjenih kolega. Izašli su posle rakovičkog slučaja, gde je troje radnika tog centra povredjeno. Kada je pre toga ubijena žena kamenom u novobeogradskom centru, nisu našli za shodno da izadju na ulicu i bune se.
Ovaj put je stvar eskalirala jer su dve majke i dete ubijeni u centrima za socijalni rad, više od toga ne može. Ubijeni su tamo gde bi trebalo da su najzaštićeniji. U uslovima koje su centri za socijalni rad zvali kontrolisanim, dok se njima nije obilo o glavu, tek onda su rekli da su ti uslovi godinama nekontrolisani. Kao što sam gore napisala - zašto su onda godinama lagali?
iqiqiq iqiqiq 15:54 17.07.2017

Re: centri za socijalnu tragediju

Oni su i sada ćutali na protestu o ugroženosti svojih stranaka, na protest su izašli zbog svojih povredjenih kolega. Izašli su posle rakovičkog slučaja, gde je troje radnika tog centra povredjeno. Kada je pre toga ubijena žena kamenom u novobeogradskom centru, nisu našli za shodno da izadju na ulicu i bune se.


Uh nisam znala te detalje, to je stvarno za

pa iz toga što si sada napisala jasno proizilazi da ih ne potresa ništa drugo nego samo njihova lična bezbednost, onda nisu zaslužili nikakvo razumevanje niti opravdanje, bar ako mene neko pita, a neće me naravno pitati...

ostaje mi jedino da se čudim kako neko može da se bavi takvim zanimanjem i da bude ravnodušan prema tuđoj patnji

ja sam razumela da oni traže policijsku zaštitu radi svojih klijenata
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:33 14.07.2017

Otkud toliko nasilja?

"...Reč je, naime, o sveprisutnom nasilju koje prožima naše živote i formira naš pogled na svet, naša osećanja, naše svakodnevno ponašanje u gradskom prevozu, na kolovozima, u čekaonicama, školama i porodilištima. Svuda.

Prvi oblik nasilja o kojem moramo progovoriti jeste ratno nasilje. Srbija je učestvovala u ratu jezivih razmera. Mnogi muškarci koji i danas žive u ovoj zemlji su bili u policijskim, vojnim i paravojnim jedinicima – zato što su tako hteli, ili zato što su tako morali, ubijali su, prisustvovali ubijanjima, mučenjima, silovanjima, pljačkama. Po povratku u Srbiju, zemlju koja „nikada nije bila u ratu“, sem formalno za vreme bombardovanja 1999. godine, ni oni sami nisu javno postojali kao ljudi koji su preživeli rat. Međutim, činjenica da to zakoni ove države nisu uvažili, da je javnost ove zemlje takoreći jednoglasno prihvatila da prikriva svoju najjavniju tajnu, da je neuspela „revolucija“ Petog oktobra proizvela društveni konsenzus o tome da su se ratovi završili, kao da ih nikada nije ni bilo – ta činjenica ne umanjuje prisustvo nasilja koje se fraktalno razliva kroz živote onih koji su ga činili i onih koji su im bili bliski, tada ili mnogo kasnije. PTSP je tu, a trauma nikad nije ni prepoznata, ni priznata.

Drugi oblik nasilja koji živimo jeste nasilje rastuće strukturne nejednakosti. Ovo je bila zemlja u kojoj su generacije rasle i živele u duhu jednakosti i obećanog blagostanja. Danas je ovo zemlja u kojoj se rascep između relativno siromašnih i izrazito siromašnih iz dana u dan smanjuje, dok jaz između ove ogromne grupe i grupe izrazito bogatih postaje nepremostiv klanac. Srbija je postala zemlja u kojoj neko može da skokne do Kube, a neko nema ni 300 dinara da iz sela ode do obliženjeg grada da bi podigao penziju. Srbija je postala zemlja u kojoj od količine izdvojenog novca zavisi nega u bolnicama, tretman na porođaju, ophođenje u školi. To, naravno, ne znači da i dalje nema časnih i čestitih ljudi dobrog srca. Međutim, strukturna nejednakost, zakonski opravdano pravo jačeg i precizno definisanje kome to pravo pripada, utiče i na naše emocije, na našu čestitost, na naše predstave o tome šta je dozvoljeno, poželjno i moguće.

Treći oblik nasilja, isprepleten s prethodna dva, jeste nasilje privida, nasilje nad zdravim razumom. Stalno čujemo da nam nikada nije bilo bolje, da nam institucije nikada nisu radile kao sada, da nam svet nikada nije bio naklonjeniji, da se „evropske vrednosti“ nikada nisu toliko usvajale kao danas. Ono što čujemo, ono što nam se govori nikada nije bilo u većem raskoraku s onim što vidimo, što iskušavamo. Razum se preokreće kao rukavica: krivi su radnici koji štrajkuju jer gladuju, jer se stvara loš privid za magične investitore; krive su žene jer su pogrešno birale, uprkos tome što su zakoni koje imamo čarolija, kao i ustanove koje ih sprovode u delo; krivi su svi oni koji su ostali bez života, stvarnog ili simboličkog, koje nismo mi polagali u masovne grobnice, nego su se nekako sami tamo zatekli.

Srbija je zemlja u kojoj nasilje ne prestaje da raste. Panik tasteri su svakako dobro rešenje, jer će možda uspeti da spreče umnožavanje novih izgubljnih života. No, problemi s kojima se ovo društvo suočava, problemi koji svakodnevno dolaze na naplatu, toliko su široki, duboki i obuhvatni da nam ni jedan gigantski panik taster ne bi bio dovoljan. Bilo koja politička snaga u ovoj zemlji moraće da se uhvati u koštac s debelim talozima dugotrajnog vanrednog stanja koje nas strukutrno oblikuje kao nasilnike – melanholične, nejednake i lišene zdravog razuma."

Andriana Zaharijević, Peščanik.net, 14.07.2017.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:39 14.07.2017

Re: Otkud toliko nasilja?

PTSP je tu, a trauma nikad nije ni prepoznata, ni priznata.

Zanimljivo je da niko ne pominje PTSP u ženskom kontekstu. To šta žene za vreme ratova prežive, to sindroma kanda vredno nije.
P.S. A i Peščanik mi drugi put ne kači, otkad su postali partijsko glasilo ne bih da mi ovde vise.
mlekac mlekac 21:55 14.07.2017

Re: Otkud toliko nasilja?

Zanimljivo je da niko ne pominje PTSP u ženskom kontekstu. To šta žene za vreme ratova prežive, to sindroma kanda vredno nije.

Nedavno sam bila u Bosni i upoznala sam divne ženice koje su, vala, kroz svašta prošle tokom devedesetih. I upravo to što kažeš najviše mi je upalo u oči - one gledaju u sutra i gledaju da žive najnormalnije što mogu. A kad sam čula šta su neke od njih prošle, meni je, iskreno, bilo muka.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:00 14.07.2017

Re: Otkud toliko nasilja?

Citirao sam najveći deo kvalitetnog teksta koleginice Andriane Zaharijević, koja piše o suštinskim uzrocima eskalacije nasilja u Srbiji, tj. o naplati računa.

Citirao bih ga čak i da je emitovan na TV PRVA, korumpiranom, tajkunskom mediju, koji je u odnosu na "Peščanik" u devetom krugu medijskog pakla. Drugim rečima, ne pada na pamet da dobre TV emisije i tekstove osporavam ili izbegavam zbog frekvencije/sajta na kojima su emitovani/publikovani.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 14.07.2017

Re: Otkud toliko nasilja?

Drugim rečima, ne pada na pamet da dobre TV emisije i tekstove osporavam ili izbegavam zbog frekvencije/sajta na kojima su emitovani/publikovani.

I ja te u tome potpuno podržavam, ali ne na mom blogu. Ovde bih ostala pri svom stavu, i ne bih se bavila više time šta bi ti...
49 41 49 41 22:24 14.07.2017

RASPAD fAMILIJA kao osnov celija drustava

ne samo kod nas; svuda u Svetu.

Kad sam unazad citao po medijima o nestaloj devojci od jedanast godina; koja je posle svih potraga nadjena mrtva; pitao sam se na kraju?!?

Sta je to dete trazilo u ponoc OKOLO, van icijeg nadzora?!?

Ja kao decak, istog godista; nisam smeo biti van kuce posle 7 navece. Ni na ulici; gde su me svi znali, kamoli po okolini!

Sa 15, ni slucajno posle 8 uvece. Slusao sam u ujaka kako vristi svom sinu, posle Osam ijedan minut; PAZI SE, sta ce te snaci.

Bilo je to davno, koje se siri - "klija" iza toga kao "zarazna bolest".

Sve je dozvoljeno ikom i svasta u IME?!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 14.07.2017

Re: RASPAD fAMILIJA kao osnov celija drustava

o nestaloj devojci od jedanast godina

Otkad devojke imaju jedanaest godina? Koliko ja znam to su - devojčice.
anamarkana anamarkana 23:57 14.07.2017

***


kad bi se samo začeprkalo po tim centrima za soc.rad itekako bi isplivalo mnogo slučajeva korupcije o kojima se samo šuška tu i tamo već godinama... npr. nasilnik solidno plaća dok mu centar ispunjava spisak želja umesto da ga prepusti psihijatrijskoj proceni i svemu ostalom što zatim sledi, zvuči jezivo ali nažalost jeste realnost

takodje, ni sudstvo nije daleko od slične korupcije ali njihova nezavisnost kao garant njihove nedodirljivosti donela je mnogo nepravde umesto pravde

i tako okreni/obrni uvek ćemo se vratiti na neizgradjene institucije sistema, na nekompetentan i nekvalitetan ljudski faktor, etc.
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:28 15.07.2017

Re: ***

Zašto ne mogu rezultati kontrole sprovedene posle prvog ubistva u novobeogradskom centru za socijalni rad da budu saopšteni javnosti?
suncokret suncokret 13:43 17.07.2017

Re: ***


anamarkana


kad bi se samo začeprkalo po tim centrima za soc.rad itekako bi isplivalo mnogo slučajeva korupcije o kojima se samo šuška tu i tamo već godinama... npr. nasilnik solidno plaća dok mu centar ispunjava spisak želja umesto da ga prepusti psihijatrijskoj proceni i svemu ostalom što zatim sledi, zvuči jezivo ali nažalost jeste realnost

takodje, ni sudstvo nije daleko od slične korupcije ali njihova nezavisnost kao garant njihove nedodirljivosti donela je mnogo nepravde umesto pravde



angie01 angie01 13:23 15.07.2017

neko bi morao da odgovara

Beleške radnika Centra za socijalni rad otkrile DVOGODIŠNJU TORTURU UBICE nad njima, ali su ipak ODLUČILI u njegovu KORIST

Andriana Janković, Sonja Todorović | 15. 07. 2017 - 08:06h

Službene beleške zaposlenih u Centru za socijalni rad u Rakovici pokazuju da je ubica Marko Nikolić (43) od 2013. do 2015. godine maltretirao zaposlene u Centru. Ipak, i pored opisane torture, odlučuju da se 2015. godine ukine kontrolisani oblik viđanja oca sa detetom.
Njegova tortura, prema zapisima iz beležaka, sastojala se iz verbalnog nasilja, neumesnog dobacivanja zaposlenim radnicama, prisilnog zadržavanja u kancelarijama, čupanja kablova telefona...

Njegova tortura, prema zapisima iz beležaka, sastojala se iz verbalnog nasilja, neumesnog dobacivanja zaposlenim radnicama, prisilnog zadržavanja u kancelarijama, čupanja kablova telefona...

„Marko mi se unosio u lice, kažiprstom upirući u mene. Neprekidno je vikao, ne ostavljajući prostora za razgovor. Izašao je iz kancelarije tek što sam ga nekoliko puta upozorila da ću pozvati obezbeđenje.”

Ovo je samo deo neprijatnosti opisanih u službenim beleškama do kojih je „Blic” došao, a koje je Marko Nikolić godinama priređivao zaposlenima u Centru za socijalni rad Rakovica.

Vređanje i prisila

Njegova tortura, prema zapisima iz beležaka, sastojala se iz verbalnog nasilja, neumesnog dobacivanja zaposlenim radnicama, prisilnog zadržavanja u kancelarijama, čupanja kablova telefona, kao i nedozvoljenog fotografisanja zaposlenih.

KRVNIK TUKAO MAJU DOK JE BILA TRUDNA Ubijena žena nije dozvoljavala da monstrum viđa dete, i zbog toga PLAĆALA KAZNE
ZLOČIN U RAKOVICI "Ranjena žena pokušala je da pobegne od sumanutog muža, dotrčala do parkinga, pala i izdahnula"
LICE ZLA Sestra ubijene: "Maltretirao je i roditelje, držao ih je u podrumu u katastrofalnim uslovima, dok je on uživao u raskoši"
Tokom 2014. godine Nikolić je došao sa svojim roditeljima u Centar i, prema rečima zaposlenih, sve vreme provocirao stručne radnike. Sa njima je razgovarao „provokativnim tonom“, smeškao im se, gladio obrve. Marko je, navode dalje u službenoj belešci, godinu dana ranije, 2013. godine, vođi celog slučaja poslao i poljubac, i to u prostorijama Centra.

Ubica je čak i fotografisao zaposlene uz rečenicu da „želi da pokaže kroz kakav špalir njegovo dete treba da prođe da bi se videlo sa njim”.



Nikolić je kontinuirano optuživao zaposlene da staju na stranu majke, pretio im da će „već neko odgovarati za sve”, a čak je i nakon razgovora sa pedagogom Centra rukama blokirao vrata, ne dozvoljavajući zaposlenoj da napusti kancelariju, opisuje se u službenoj belešci.

Nakon svih opisanih problema koje je Nikolić iz godine u godinu pravio, Centar za socijalni rad u Rakovici i pored konstatacije da je ubica „agresivan” te da je njegovo ponašanje „zabrinjavajuće”, ipak predlaže da se 2015. godine ukine kontrolisani oblik viđanja sa detetom.

Nejasnoće

Nameće se logično pitanje - zbog čega?

Pošto se Maja Đorđević 2016. požalila predsedniku Vlade, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tražilo je izveštaj o radu Centra za socijalni rad u Rakovici i zaključilo da Centar „nije izvršio kritičku procenu istinitosti podataka koji su mu bili na raspolaganju”. Takođe navode da je Centar bio u obavezi da utvrdi postojanost porodičnog nasilja, kao i procenu aktuelnog rizika po bezbednost, sada već ubijene, Maje Đorđević.


"UBICA NAM JE PRAVIO PAKAO OD ŽIVOTA" Monstrum mesecima maltretirao radnike Centra za socijalni rad, zaposlenoj prosuo KISELINU NA AUTO
MAJCI DONEO MRTVO DETE Mirna i tiha MEDICINSKA SESTRA iz porodilišta postala žrtva MUŽA PSIHOPATE
I nalazi stručne komisije iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”, iako nejasni, pokazali su da kod Nikolića postoji impulsivno ponašanje i veoma slaba kontrola afekta.

Čak je i sam Centar, vodeći se tim nalazima, ali i ličnim kontaktom sa nasilnikom, izrazio zabrinutost zbog njegovog ponašanja.

Uprkos svemu tome, predlažu da otac dete viđa samostalno, te Drugi osnovni sud ipak poništava staru odluku i donosi novu - otac će dete viđati samostalno, sredom, kada će ga u 19 sati vraćati u Centar.

Sporni zaključak

Centar za socijalni rad je dinamiku odnosa Marka i Maje sveo na to da „postoji njihova podjednaka potreba da jedno drugo diskredituju”, te može se izvesti zaključak da je Centar njihov odnos procenio kao veoma konfliktan. Uprkos tome i znajući da je očevo ponašanje problematično, ipak je predložio slobodno viđanje deteta - te samim tim čini se da Centar ima podjednaku odgovornost za sadašnju situaciju.

„Blic” je pokušao da stupi u kontakt sa nadležnima u Centru za socijalni rad, ali nam je u toj ustanovi rečeno da „oni nemaju odobrenje za razgovor na tu temu”, kao i da se za sve obratimo Ministarstvu za rad, te smo ostali uskraćeni za njihovu verziju događaja.

Obdukcija: Dečak umro od davljenja

Institut za sudsku medicinu završio je obdukciju tela Maje Đorđević i njenog sina Mihaila. On je umro usled davljenja, a po Maju je bio koban ubod nožem u vrat.

Još se ne može reći da li je Marko Nikolić otrovao dete nečim, s obzirom na to da je mali Mihailo u Centar za socijalni rad u Rakovici donesen u polusvesnom stanju i sa penom koja mu je šikljala iz usta, a to će pokazati toksikološke analize koje se mogu čekati i do tri nedelje.

Dete je doneo sa Banjičkog groblja, a za Maju je bio koban ubod nožem u vrat. Obducenti kažu da nikad gadniju sliku tela nisu videli:

- Majka je imala više od deset uboda. Kobna je bila rana na vratu, a po telu je imala i dosta plićih uboda.

Izveštaj o ubistvu na Novom Beogradu

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu primilo je izveštaj o inspekcijskon nadzoru Ministarstva za rad u vezi sa tragedijom koja se dogodila ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu prošle sedmice, kada je muškarac ubio ženu pred troje maloletne dece, a potom izvršio samoubistvo.

- Izveštaj je stigao u tužilaštvo i veoma je obiman. Sada predstoji razmatranje i detaljna analiza izveštaja, nakon čega će tužilaštvo odlučiti koje će korake dalje preduzeti - rekla je Tanjugu Ivana Milekić iz tog tužilaštva.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je juče da je predao tužilaštvu izveštaj o inspekcijskom nadzoru u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu koji je naložen zbog prošlonedeljnog ubistva žene pred troje maloletne dece.

Nedugo zatim dogodilo se još jedno brutalno dvostruko ubistvo, opet ispred Centra za socijalni rad, u Rakovici, kada je muškarac ubio ženu i četvorogodišnje dete.

Nasilje izmaklo kontroli

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo narodni poslanik Muamer Zukorlić najoštrije je osudio svirepo ubistvo deteta i žene i rekao da je nasilje potpuno izmaklo kontroli.
ivana23 ivana23 14:26 15.07.2017

***

Zaštitnik građana istakao neophodnost formiranja centara za zaštitu mentalnog zdravlja pri lokalnim samoupravama

Sve više socijalno nevidljivih slučajeva


http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=345261&title=Sve+vi%C5%A1e+socijalno+nevidljivih+slu%C4%8Dajeva
dana dana 15:46 15.07.2017

Povodom protesta i saopstenja

Meni ovaj njihov protest lici na krizni PR, sat vremena protesta i mlako saopstenje tek da skrenu paznju sa njihove odgovornosti na njihovo "stradanje". U situaciji ovako velike tragedije do koje je direktno dovelo necinjenje Centra za socijalni rad, i kada je javnost besna, oni izlaze na protest i izdaju saopstenje. Ovo je tako neprimeren i nepristojan gest, a u saopstenju ne pomenuti zrtve, medju njima i onu najneduzniju, dete, nije ljudski.

Jelica je u blogu ukazala na bitne stvari, culi smo sva imena ovih dana, ali ne i to jedno ime koje je odgovorno za ovaj slucaj, koje je stavljalo potpis na preporuke Centra, sto je dovelo do zlocina.

Oni sada traze da se osecaju bezbedno u Centru koji su oni svojim pogresnim procenama ucinili nebezbednim. I jos tragicnije, traze da se vidjanja klijenata odvijaju van Centra zbog velikog rizika kojem su zaposleni izlozeni, a oni su ti koji odobravaju vidjanja sa nasilnicima. Dakle, oni bi da nastave da preporucuju rizicne susrete, ali van Centra, da zadrze nadleznost nad donosenjem preporuka, ali da budu bezbedni od svake posledice koje ta njihova preporuka moze da izazove. Ima li veceg apsurda?

Zao mi je sto mediji ne zadiru dublje u ovaj slucaj, sto ne insistiraju na tome da dodju do nadleznih u Centru i zahtevaju odgovore na koje javnost ima pravo. Ne zanima me njihova farsa: “cutimo dok traje istraga”, ali cemo “protestom da pokazemo da smo mi ugrozena strana”?

Oni sad izlaze u javnost s pricom da su se od straha zakljuvali po kancelarijama. Zasto oni tada nisu alarmirali javnost, ako policija nije reagovala. Zasto nisu napravili konferenciju za stampu i izneli probleme s kojima se suocavaju. Oni su ti koji su su napisali preporuku, izlagali majku i dete nasilniku, a sebe zakljucavali u kancelariju dok nasilnik ne ode.

Zaista nemam nimalo saosecanja za njihov "strah i nebezbednost" na poslu. Ali imam za sve korisnike Centra za socijalni rad, jer je to jedina institucija kojoj mogu u ovoj zemlji da se obrate. I cije zaposlene mi placamo da donose strucne odluke koje ce pomoci da se razreze komplikovani roditeljski odnosi, u najboljem interesu deca pre svega.

Dok pisem ovo, meni ne izlazi iz glave da je to jadno dete islo da se vidi sa ocem, voljno ili nevoljno, po vasoj preporuci, provelo je dan sa njim, ne sluteci da ce se njegov maleni zivot ugasiti. Koliko neko moze da bude bez srca, bez obraza i bez casti, da se ne obrati javnosti saopstenjem, izrazi saucesce sestri, koja je sada ostala bez porodice. A znaju da do toga ne bi doslo, samo da su oni na papir stavili ono sto su i sami iskusili od tog nasilnika - da je nasilan i da ne treba da vidja dete.

Vi ste resili da otcutite svoju odgovornost. Time pokazujete da vas ne zanima sudbina ljudi kojima vi krojite sudbinu. I koji vas placaju. Placala vas je i ova zena.

Na kraju, mislim da ne treba vise da pustamo da lose vesti samo promicu pored nas, da zmurimo na propuste institucija koji se lome preko nasih ledja. Da samo zakljucimo da u tim institucijama sede nestrucni, zaposljavani o partijskom kljucu…. Jer, gase se zivoti. Gasi se Srbija.
emsiemsi emsiemsi 17:19 15.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

dana
Meni ovaj njihov protest lici na krizni PR, sat vremena protesta i mlako saopstenje tek da skrenu paznju sa njihove odgovornosti na njihovo "stradanje". U situaciji ovako velike tragedije do koje je direktno dovelo necinjenje Centra za socijalni rad, i kada je javnost besna, oni izlaze na protest i izdaju saopstenje. Ovo je tako neprimeren i nepristojan gest, a u saopstenju ne pomenuti zrtve, medju njima i onu najneduzniju, dete, nije ljudski.

Jelica je u blogu ukazala na bitne stvari, culi smo sva imena ovih dana, ali ne i to jedno ime koje je odgovorno za ovaj slucaj, koje je stavljalo potpis na preporuke Centra, sto je dovelo do zlocina.

Oni sada traze da se osecaju bezbedno u Centru koji su oni svojim pogresnim procenama ucinili nebezbednim. I jos tragicnije, traze da se vidjanja klijenata odvijaju van Centra zbog velikog rizika kojem su zaposleni izlozeni, a oni su ti koji odobravaju vidjanja sa nasilnicima. Dakle, oni bi da nastave da preporucuju rizicne susrete, ali van Centra, da zadrze nadleznost nad donosenjem preporuka, ali da budu bezbedni od svake posledice koje ta njihova preporuka moze da izazove. Ima li veceg apsurda?

Zao mi je sto mediji ne zadiru dublje u ovaj slucaj, sto ne insistiraju na tome da dodju do nadleznih u Centru i zahtevaju odgovore na koje javnost ima pravo. Ne zanima me njihova farsa: “cutimo dok traje istraga”, ali cemo “protestom da pokazemo da smo mi ugrozena strana”?

Oni sad izlaze u javnost s pricom da su se od straha zakljuvali po kancelarijama. Zasto oni tada nisu alarmirali javnost, ako policija nije reagovala. Zasto nisu napravili konferenciju za stampu i izneli probleme s kojima se suocavaju. Oni su ti koji su su napisali preporuku, izlagali majku i dete nasilniku, a sebe zakljucavali u kancelariju dok nasilnik ne ode.

Zaista nemam nimalo saosecanja za njihov "strah i nebezbednost" na poslu. Ali imam za sve korisnike Centra za socijalni rad, jer je to jedina institucija kojoj mogu u ovoj zemlji da se obrate. I cije zaposlene mi placamo da donose strucne odluke koje ce pomoci da se razreze komplikovani roditeljski odnosi, u najboljem interesu deca pre svega.

Dok pisem ovo, meni ne izlazi iz glave da je to jadno dete islo da se vidi sa ocem, voljno ili nevoljno, po vasoj preporuci, provelo je dan sa njim, ne sluteci da ce se njegov maleni zivot ugasiti. Koliko neko moze da bude bez srca, bez obraza i bez casti, da se ne obrati javnosti saopstenjem, izrazi saucesce sestri, koja je sada ostala bez porodice. A znaju da do toga ne bi doslo, samo da su oni na papir stavili ono sto su i sami iskusili od tog nasilnika - da je nasilan i da ne treba da vidja dete.

Vi ste resili da otcutite svoju odgovornost. Time pokazujete da vas ne zanima sudbina ljudi kojima vi krojite sudbinu. I koji vas placaju. Placala vas je i ova zena.

Na kraju, mislim da ne treba vise da pustamo da lose vesti samo promicu pored nas, da zmurimo na propuste institucija koji se lome preko nasih ledja. Da samo zakljucimo da u tim institucijama sede nestrucni, zaposljavani o partijskom kljucu…. Jer, gase se zivoti. Gasi se Srbija.

Ја сматрам, напротив, да је ово што је вас неколико блогера најашило на службенике из Центара непримерен и непристојан гест којим додатно стигматизујете те несрећне службенике
--- нити су они једини, а далеко од тога да су доминантни кривци.
За стање најугроженијих група становника смо криви сви ми други. Неспособност да макар делимично решавамо овакве случајеве указује ниво на коме се као народ и друштво налазимо.
Не би било лоше када би менталне напоре усмерили у томе правцу, а не што сте толико најашили на службенике Центара.
Успут - не би било лоше и да се извините овима троје рањених службеника из раковичког Центра.
Успут 2 --- имам апсолутно саосећање са службеницима тих Центара. Хвала им !
angie01 angie01 18:43 15.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

Ја сматрам, напротив, да је ово што је вас неколико блогера најашило на службенике из Центара непримерен и непристојан гест којим додатно стигматизујете те несрећне службенике


e, ne lupetaj, leba ti, nemoj sada,....jer zbog propusta ovih sluzbi, svih koje su ukljucene, su stradale majka i dete, je l kapiras ti to uopste- NJIHOV POSAO< ZA KOJI SVI PLACAMO< PA I TA NESRECNA ZENA-JESTE DA ZASTITE I NJU I DETE<....ONA JE OD NASILNIKA OTISLA< ONI SU JE NJEMU VRATILI, NALOZILI DA SE SA ISTIM SRETNE I DA MU DETE DA SA NJIME ODSETA-NJIHOV POSAO JE DA USTANOVE DA JE ON OPASAN-STO SE IZ PRIKUPLJENOG MATERIJALA JASNO VIDi-NEKO MORA ZA OVO DA ODGOVARA< KAKO NE BI RAZNI VULINI I NJEGOVI PRILEPCI VRSILI ZA NASE PARE NESTRUCNO VAZNE POSLOVE.

sve koji su bili upleteni i nisu ucinili nista da do tragedije ne dodje treba da budu ozbiljno kaznjeni, kakvo bre izvinjenje, ovo njihovo prenemaganje je sramotno.
emsiemsi emsiemsi 18:52 15.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

angie01
Ја сматрам, напротив, да је ово што је вас неколико блогера најашило на службенике из Центара непримерен и непристојан гест којим додатно стигматизујете те несрећне службенике


e, ne lupetaj, leba ti, nemoj sada,....jer zbog propusta ovih sluzbi, svih koje su ukljucene, su stradale majka i dete, je l kapiras ti to uopste- NJIHOV POSAO

sve koji su bili upleteni i nisu ucinili nista da do tragedije ne dodje treba da budu ozbiljno kaznjeni, kakvo bre izvinjenje, ovo njihovo prenemaganje je sramotno.

Ајде не галами !
Пошто не схваташ шта сам написао - не мораш да се глупараш понављањем тих фразетина.
angie01 angie01 19:17 15.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

Пошто не схваташ шта сам написао - не мораш да се глупараш понављањем тих фразетина.


sta tacno nije jasno u tome sta si napisao,....to sto ti zoves frazetine- a verovatno tako dozivljavaju i ti sluzbenici- je ono sto je njihov radni zadatak, za koji su placeni,....i zbog neobavljanja istog su stradali zena i dete.
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:36 15.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

Управо је криминално да су социјални радници који су имали директно искуство са оцем насилником и пред њим се од страха закључавали по канцеларијама, препоручивали да он виђа четворогодишње дете без надзора и са њим проводи по седам сати у комаду!
emsiemsi emsiemsi 20:42 15.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

angie01
Пошто не схваташ шта сам написао - не мораш да се глупараш понављањем тих фразетина.


sta tacno nije jasno u tome sta si napisao,....to sto ti zoves frazetine- a verovatno tako dozivljavaju i ti sluzbenici- je ono sto je njihov radni zadatak, za koji su placeni,....i zbog neobavljanja istog su stradali zena i dete.

Жена и дете су страдали због "дна" у којем живимо, а не због тога што ти тврдиш.
И страдаваће их још - на велику жалост.
anamarkana anamarkana 12:57 16.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

emsiemsi

За стање најугроженијих група становника смо криви сви ми други. Неспособност да макар делимично решавамо овакве случајеве указује ниво на коме се као народ и друштво налазимо.


emsiemsi

Жена и дете су страдали због "дна" у којем живимо, а не због тога што ти тврдиш.
И страдаваће их још - на велику жалост.



Koji smo to "svi mi drugi"!? Ajde malo preciznije ko su to "nesposobni za rešavanje ovakvih slučajeva", svi mi jelte!? Napravi spisak krivaca pa da diskutujemo, evo ja sebe ne smatram uopšte krivom za ovakve i slične tragedije!

Takodje navedi čime ja to doprinosim "dnu" u kome živimo!?

Za sve te uopštene kvalifikacije, glupe fraze i floskule ovde nema mesta ajmo samo sa argumentima...

Socijalni radnici, psiholozi, defektolozi su isključivo gledali sopstvene guzice zaključavajući se po kancelarijama jer nemaju adekvatnu podršku i bezbednost u obavljanju svog posla... ali toj nebezbednosti i sami su doprineli svojim lošim radom, pogrešnim procenama, dakle - nisu sposobni za poslove za koje su plaćeni.
Takodje je velki propust u kontrolama rada centara za socijalni rad, dakle šta radi nadležno ministarstvo po pitanju kontrole?

Odgovornost se nalazi na više nivoa i nekoliko nadležnosti za oblasti socijalne zaštite ali tražiti je od običnih gradjana je potpuna ludost.

Odvratno je da na ovako ozbiljnu temu i veliki društveni problem (a odlično obradjeno u Jelicinom blogu) imamo ovde totalno neprimerene komentare...

emsiemsi emsiemsi 13:18 16.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

anamarkana
emsiemsi

За стање најугроженијих група становника смо криви сви ми други. Неспособност да макар делимично решавамо овакве случајеве указује ниво на коме се као народ и друштво налазимо.


emsiemsi

Жена и дете су страдали због "дна" у којем живимо, а не због тога што ти тврдиш.
И страдаваће их још - на велику жалост.



Koji smo to "svi mi drugi"!? Ajde malo preciznije ko su to "nesposobni za rešavanje ovakvih slučajeva", svi mi jelte!? Napravi spisak krivaca pa da diskutujemo, evo ja sebe ne smatram uopšte krivom za ovakve i slične tragedije!

Takodje navedi čime ja to doprinosim "dnu" u kome živimo!?

Za sve te uopštene kvalifikacije, glupe fraze i floskule ovde nema mesta ajmo samo sa argumentima...

Socijalni radnici, psiholozi, defektolozi su isključivo gledali sopstvene guzice zaključavajući se po kancelarijama jer nemaju adekvatnu podršku i bezbednost u obavljanju svog posla... ali toj nebezbednosti i sami su doprineli svojim lošim radom, pogrešnim procenama, dakle - nisu sposobni za poslove za koje su plaćeni.
Takodje je velki propust u kontrolama rada centara za socijalni rad, dakle šta radi nadležno ministarstvo po pitanju kontrole?

Odgovornost se nalazi na više nivoa i nekoliko nadležnosti za oblasti socijalne zaštite ali tražiti je od običnih gradjana je potpuna ludost.

Odvratno je da na ovako ozbiljnu temu i veliki društveni problem (a odlično obradjeno u Jelicinom blogu) imamo ovde totalno neprimerene komentare...


Глупости !
Одвратно је да овако комплексне друштвене појаве коментаришу они чији се ниво општег промишљања и холистичког закључивања налази на ниво основношколаца.
Такви само мисле на своје гузице.
anamarkana anamarkana 14:20 16.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

emsiemsi

Глупости !
Одвратно је да овако комплексне друштвене појаве коментаришу они чији се ниво општег промишљања и холистичког закључивања налази на ниво основношколаца.
Такви само мисле на своје гузице.




A ti sa nivoa predškolskog isključivo misliš na guzice socijalnih radnika !?
emsiemsi emsiemsi 17:27 16.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

anamarkana
emsiemsi

Глупости !
Одвратно је да овако комплексне друштвене појаве коментаришу они чији се ниво општег промишљања и холистичког закључивања налази на ниво основношколаца.
Такви само мисле на своје гузице.




A ti sa nivoa predškolskog isključivo misliš na guzice socijalnih radnika !?

На жалост, ово је прилично мучна тема да бих је користио као платформу за надјебавање са тобом.
За то ће бити других прилика, не брини.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:32 16.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

Ја сматрам, напротив, да је ово што је вас неколико блогера најашило на службенике из Центара непримерен и непристојан гест којим додатно стигматизујете те несрећне службенике
--- нити су они једини, а далеко од тога да су доминантни кривци.
За стање најугроженијих група становника смо криви сви ми други.

Ja kad vidimo ovo mi oma mi pozli, mani me se sa tim mi, to mi je uvek pokusaj trazenja neopravdanog alibija za ljude koji imaju imena i prezimena da njima stanu iza onoga sta su radili i uradili.
Ponovicu, itekako su krivi, "neprimereno i nepristojno" je neprimereno i nepristojno reći nakon ubistva dve majke i jednog deteta. Jer, jednom neko mora da odgovara za takve stvari, neko kome je posao da ih zastiti, da radi u njihovom interesu, neko ko dugi niz godina na takve tragedije odgovara sa - "nismo znali", a placeni su da znaju, to im je u opisu radnog mesta i plate.
Mislim da je to najašavanje i stigmatizacija maca mala u odnosu na to koliko je njihov nerad napravio nesreće drugima, da je to prosto nežnost u odnosu na to do čega su dovela njihova cutanja i pogresne procene.
I mani me se sa njima nesrećnima, samo malo gugluj tuge i nesrece proteklih godina, nikada niko od njih odgovarao nije, glatko se izvuku, malo zazmure i - proslo... Da je bar jedan od njih bez posla ili plate ostao, mozda bi malo bolje radili svoj posao.
anonymous anonymous 18:36 16.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

emsiemsi
Jelica Greganović
Ја сматрам, напротив, да је ово што је вас неколико блогера најашило на службенике из Центара непримерен и непристојан гест којим додатно стигматизујете те несрећне службенике
--- нити су они једини, а далеко од тога да су доминантни кривци.
За стање најугроженијих група становника смо криви сви ми други.

Ja kad vidimo ovo mi oma mi pozli, mani me se sa tim mi, to mi je uvek pokusaj trazenja neopravdanog alibija za ljude koji imaju imena i prezimena da njima stanu iza onoga sta su radili i uradili.
Ponovicu, itekako su krivi, "neprimereno i nepristojno" je neprimereno i nepristojno reći nakon ubistva dve majke i jednog deteta. Jer, jednom neko mora da odgovara za takve stvari, neko kome je posao da ih zastiti, da radi u njihovom interesu, neko ko dugi niz godina na takve tragedije odgovara sa - "nismo znali", a placeni su da znaju, to im je u opisu radnog mesta i plate.
Mislim da je to najašavanje i stigmatizacija maca mala u odnosu na to koliko je njihov nerad napravio nesreće drugima, da je to prosto nežnost u odnosu na to do čega su dovela njihova cutanja i pogresne procene.
I mani me se sa njima nesrećnima, samo malo gugluj tuge i nesrece proteklih godina, nikada niko od njih odgovarao nije, glatko se izvuku, malo zazmure i - proslo... Da je bar jedan od njih bez posla ili plate ostao, mozda bi malo bolje radili svoj posao.

Мани се ти мене са том агресијом - шта сикћеш као да ја оправдавам пропусте у Центру за социјални рад.
Ако не знаш ста је то за што смо ми криви, шта да ти радим - ти се онда острви на оне који су на најнижој лествици, који имају имена и презимена - као да они који нису на дну лествице немају имена и презимена.
Као што рекох оној Ани, не бих се нити са тобом надјебавао на овој веома мучној теми - запамти где смо стали па можемо да наставимо. Ја не бих даље.


Ја бих рекао да сте - обоје у праву.

Искуствено свестан итекако огромне моћи концентрисане у Центрима са једне стране и непрофесионалног,некомпетентног и неодговорног рада запослених са друге,подржавам Јелицу у захтеву за преиспитивањем свега што је са тим у вези, а у конкретном случају и кажњавање одговорних ако за то постоје законске претпоставке и њихова одговорност.

Добро је што је Јелица насловом апострофирала Центре и што коментарисање није скренуло у уопштено пљување по Србији или Вучићу, како то уобичајено бива.

Али, задржати се само на конкретном догађају и учесницима,у чисто феноменолошком смислу,без сагледавања његове комплексности, не само из правне, већ и социлошке, културолошке и других перспектива и не поставити питање и одговорности других/друштва (ми) значило би одустајање од разоткривања дубљих узрока и могућности дефинисања пракси, политика и стратегија које би допринеле превентиви насиља и пацификацији свакодневног живота и породичних односа.

Дакле, и - и, а не или - или .

Успут

Прилика је да се постави питање рада и свих других институција и служби, као и пракси које доводе до сличних ситуација.

Од конкретног ка општем и од локалног ка глобалном.
Све је повезано и премрежено.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:35 16.07.2017

Re: Povodom protesta i saopstenja

Ја не бих даље.

I nećeš, ne brini.
To ti svojoj ženi da ne sikće, meni ne.
Obrisan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana