Ljudska prava

AKTIVAN DOPRINOS OPSTRUKCIJI ZAKONA

Freedom of Information RSS / 10.10.2011. u 11:17

Autor: Rodoljub Šabić

Pre par dana mi je iz Niša stigao e-mail sledeće sadržine:
„Poštovani gospodine Šabić, Uprkos Vašem saopštenju za javnost od 23.09. tekuće godine, JKP "Objedinjena naplata", Niš je intenzivirala distribuciju promotivnog i reklamnog materijala prilikom dostavljanja računa za mesec septembar. Naime, ovog puta su u zatvorenoj koverti, uz račun, dostavljene i reklame firme "Prizma" Kragujevac i Picerije "Geppetto" iz Niša, što je korak dalje u odnosu na raniju sporadičnu praksu da uz račun dostavljaju uplatnice za dobrovoljne uplate projektima ili humanitarnim fondovima. Molim Vas da formalno upozorite JKP "Objedinjena naplata" Niš i zahtevate prekid ove zloupotrebe ličnih podataka građana, kao što ste to učinili i u slučaju "Infostan" Beograd, jer je očigledno da neko iz uprave JKP "Objedinjena naplata" u Nišu smatra da nekakva Saopštenja za javnost ne treba da ih spreče u nameri da se ponašaju kao marketing agencija i profitiraju na činjenici da imaju lične podatke građana i organizovanu distribuciju. Unapred zahvalan na, siguran sam, brzoj reakciji povodom ovog pitanja. S poštovanjem, D.S."
D.S. misli na javno saopštenje kojim je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio sva javna komunalna preduzeća i na republičkom, i na pokrajinskom, i na lokalnom nivou na obavezu da se prema podacima o ličnosti građana odnose na zakonit način i koriste ih samo u svrhe predviđene zakonom a u druge svrhe isključivo uz prethodno pribavljenu saglasnost građana o čijim podacima se radi. Jer mnogi građani izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što se lični podaci, osim za zakonom predviđene namene, koriste i obrađuju i u druge svrhe, bez njihove saglasnosti. S punim pravom, jer je upotreba tih podataka radi pružanja usluga trećim licima, dostavljanje raznoraznih ponuda, ugovora po pristupu, propagandnih i sličnih materijala, a pogotovo eventualno davanje tih podataka trećim licima, bez sumnje, nezakonita.
Upozorenje je upućeno nakon nadzora koji je sproveden u najvećem javnom komunalnom preduzeću u zemlji „Infostan" iz Beograda. „Infostan" je nakon toga pismeno obavestio poverenika da će u potpunosti postupiti u skladu sa Upozorenjem, da će prestati sa dosadašnjom praksom, a reklamne i slične materijale ubuduće dostavljati samo korisnicima čiju saglasnost prethodno pribave.
Dobro je što je „Infostan" ovako odgovorio na Upozorenje i što će višegodišnja loša praksa biti prekinuta. Naravno, ostaje da se uverimo da će obećano biti i ispunjeno. I da ukoliko ne bude, preduzmemo mere formalne zabrane obrade podataka i pokretanje prekršajnih postupaka.
Malo nakon toga, ovlašćena lica Poverenika izvršila su nadzor i u najvećem komunalnom preduzeću u Vojvodini, „Informatici" iz Novog Sada, što je rezultiralo upozorenjem manje više istim kakvo je bilo ono upućeno „Infostan"-u. Po informacijama koje sam dobio i „Informatika" će postupiti na isti način.
Danas će inspektori poverenika izvršiti nadzor i u niškoj "Objedinjenoj naplati" i ubrzo ćemo videti kakav će biti rezultat.

Ali, kakav god bio, već sada treba konstatovati da je i samo to što je i ova "niška" intervencija Poverenika uopšte potrebna, zabrinjavajuće. I postaviti pitanje čiji značaj prelazi granice jednog grada - Kako naši "odgovorni" ljudi zamišljaju primenu zakona?
Zar (čak i sasvim nezavisno od veoma skromnih kadrovskih resursa Poverenika) ne bi bilo potpuno iracionalno očekivati da primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti obezbedimo isključivo Poverenikovim nadzorom u baš svakom od "armije" komunalnih preduzeća? Zar primeni zakona doprinos ne duguju svi, posebno javni subjekti? Aktivan doprinos, ne pasivnu rezistenciju a pogotovo ne aktivnu opstrukciju. Posebno u sredinama koje su veće, važnije. Kao što je Niš, na primer.

 




Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:51 10.10.2011

Lažu ka psi!

Upozorenje je upućeno nakon nadzora koji je sproveden u najvećem javnom komunalnom preduzeću u zemlji „Infostan" iz Beograda. „Infostan" je nakon toga pismeno obavestio poverenika da će u potpunosti postupiti u skladu sa Upozorenjem, da će prestati sa dosadašnjom praksom, a reklamne i slične materijale ubuduće dostavljati samo korisnicima čiju saglasnost prethodno pribave.


Meni je uz račun Infostana za ovaj mesec stigla uplatnica za UNICEF, pomoć deci Afrike.
A nemaju moju saglasnost.
Freedom of Information Freedom of Information 12:04 10.10.2011

Re: Lažu ka psi!

Izvinjavajuće bi moglo biti nešto što nisam pomenuo.U pismu Infostana,uz izvinjavanje, navedeno je da će još ovaj mesec završiti nekakvu pripremljenu distribuciju ali samo na jednoj opštini,mislim Zvezdari.U svakom slučaju sačekaćemo eventualne žalbe građana.npr.Vašu,i reagovati,u okviru raspoloživih ovlašćenja, na odgovarajući način.U svakom slučaju ne više sa upozorenjem.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:16 10.10.2011

Re: Lažu ka psi!

U pismu Infostana,uz izvinjavanje, navedeno je da će još ovaj mesec završiti nekakvu pripremljenu distribuciju ali samo na jednoj opštini,mislim Zvezdari.


Ja sam na Novom Beogradu, ništa Zvezdara.
Ali, ajde da im dam fore još ovaj mesec.
zoja444 zoja444 12:27 10.10.2011

Re: Lažu ka psi!

to na Zvezdari je izvinjenje sto uz uplatnicu Infostana ide i flajer za neku banku... uz objasnjenje da je to radi postovanja ranije ugovorene obaveze. znaci, ne odnosi se na uplatnicu za UNICEF, koja je takodje dosla. kako sam ja razumela, te uplatnice za razne pomoci ce dolaziti i dalje osim ako se gradjani kod Infostana nisu izjasnili drugacije.
apectator apectator 00:07 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!

te uplatnice za razne pomoci ce dolaziti i dalje osim ako se gradjani kod Infostana nisu izjasnili drugacije

Tako su radili i za "humanitarne" fondove kao što je onaj Katarine Rebrače.To je kršenje zakona. G.Šabić im je u upozorenju sasvim jasno rekao da po zakonu nemaju građani obavezu da se izjašnjavaju već sasvim obratno Infostan i slični ako hoće to da rade mogu samo ako je predviđeno posebnim zakonom ili samo prema građanima od koji su prethodno pribavili saglasnost.A ako nastave sa starom praksom,iako su nakon upozorenja garantovali da neće treba insistirati na odgovornosti.
Freedom of Information Freedom of Information 06:51 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!

ne odnosi se na uplatnicu za UNICEF, koja je takodje dosla. kako sam ja razumela, te uplatnice za razne pomoci ce dolaziti i dalje osim ako se gradjani kod Infostana nisu izjasnili drugacije.

Nedopuštena je svaka obrada podataka koja se ne zasniva na zakonu ili za koju prethodno nije pribavljena saglasnost lica o čijim podacima se radi
Kad je reč o uplatnicama prepoznatljivo himanitarnog karaktera mnogim ljudima one mnogo manje smetaju od komercijalnih materijala.I to je sasvim razumljivo,velika je npr.razlika između Unicefa i fonda Katarine Rebrača.Ali baš zato za obradu podataka radi dostavljanja takvih uplatnica treba zakonom stvoriti valjan pravni osnov.
sahmatbg sahmatbg 09:01 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!

Uprkos Vašem saopštenju za javnost od 23.09. tekuće godine, JKP "Objedinjena naplata", Niš je intenzivirala distribuciju promotivnog i reklamnog materijala prilikom dostavljanja računa za mesec septembar.

Da li zbog toga što ovo što rade mogu biti kažnjeni?
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:15 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!

sahmatbg
Uprkos Vašem saopštenju za javnost od 23.09. tekuće godine, JKP "Objedinjena naplata", Niš je intenzivirala distribuciju promotivnog i reklamnog materijala prilikom dostavljanja računa za mesec septembar.

Da li zbog toga što ovo što rade mogu biti kažnjeni?


Ima tu petlja, ako ih kazniš, kaznu plaćaju od para građana, tako da je malčice besmisleno. Etička kazna kad bi postojala i imala smisla, onda da, ali etika u moderna vremena
Freedom of Information Freedom of Information 09:18 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!

Da li zbog toga što ovo što rade mogu biti kažnjeni?

Mogu.Zaprećene su kazne od 50.000 do 1.000,000 dinara za pravna lica i od 5.000 do 50.000 za odgovorna fizička lica u pravnom licu.Osim toga ovakvo postupanje bi inače moglo i trebalo da bude predmet interesovanja i drugih državnih organa jer uz kršenje zakona o zaštiti podataka predstavlja i kršenje drugih zakona.
sahmatbg sahmatbg 09:22 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!

Zaprećene su kazne od 50.000 do 1.000,000 dinara za pravna lica i od 5.000 do 50.000 za odgovorna fizička lica u pravnom licu

I hoće li biti kažnjeni?
Freedom of Information Freedom of Information 09:33 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!


I hoće li biti kažnjeni?

Ko što sam rekao, ako upozorenja ostanu bez efekata, poverenik će prekršajnom sudu podneti zahteve za pokretanje postupaka. A da li će biti kažnjeni odnosno kad i kako će postupci biti okončani zavisi isključivo od suda. Moram na žalost reći da dosadašnji način postupanja prekršajnog suda kao ni postupanja tužilaštva po krivičnim prijavama poverenika povodom nezakonite obrade podataka o ličnosti nije ni malo ohrabrujući
sahmatbg sahmatbg 09:53 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!

Reli ste
ovakvo postupanje bi inače moglo i trebalo da bude predmet interesovanja i drugih državnih organa jer uz kršenje zakona o zaštiti podataka predstavlja i kršenje drugih zakona.

O kom zakonu ili zakonima se radi? Zašto organi nadležni za njihovu primenu ništa ne preduzimaju?
Freedom of Information Freedom of Information 10:05 11.10.2011

Re: Lažu ka psi!


O kom zakonu ili zakonima se radi? Zašto organi nadležni za njihovu primenu ništa ne preduzimaju?

Zakonom o zaštiti potrošača je manje više isto ovakvo postupanje predviđeno kao tzv. "nasrtljivo poslovanje" a zaprećene su i oštrije kazne od ovih iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

A zašto organi nadležni za primenu ovog zakona (ne)rade svoj posao,je pitanje za druge,ne za poverenika.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana