Svraka

Jelica Greganović RSS / 22.12.2008. u 16:40

christmas-tree-with-gifts-flipbook.jpgSve znam. I da je finansijska kriza. I da šta će mi to. I da već imam tonu, tonu i po. Znam i da me ukućani, a bogami i bliža okolina, gledaju sa lakim podsmehom, kao rovitog pacijenta, koji sa izdresiranim osmehom »Izlečio sam se, jesam majkemi« ide tankom žicom, štiklom nagnutom ka opsesiji protiv koje tableta nema. Najgore je što u njihovim očima sa tri bore osmeha u uglu, vidim navodno razumevanje. Oni kao shvataju kako je meni, jes' im godinama nerazumljivo, ali vole oni mene, neka sam i takva.

Za to vreme ja se krećem korakom lečenog, a neizlečenog bića, koje zlotvori trgovački dovode u neizdrž na samom kraju skoro godišnje apstinencije. Da ne bi bilo nesporazuma, popalili su cakliće i svetliće, kojima ne samo da mame mene, nego će garant da stignu i posetioci iz svemira, koji već danima ne mogu da spavaju od svetlećih perpetuum telegrama, na temu proslave predstojećih potrošačkih praznika.

Čuč koji grmi u zecu je da sam ja svraka i to otvoreno priznajem. Ali to krišom sprovodim u delo, da ne bih preterano uveseljavala ukućane. Mada, pre neki dan me ukebao Mali sin. Banuo iz škole ranije, tiho k'o glista se uvukao u dnevnu sobu. A, taman sam imala pune ruke prošvercovanih ukrasa. Čarobnih. Srvenih. Svetle. Ljubavne posledice romanse između rogate zvezde i mutirane pahuljice.

-         Opet si kupovala ukrase?

-         Ko? Ja? Nisam...ovo su prošlogodišnji, treba da pregledam...

-         A što im onda skidaš etikete?

-         Etikete...Šta ti radiš ovde, što nisi u školi, vidi kakve su ti pantalone, gde ti je donja majica, šta si dobio iz fizike?!...

Stvarno reči nemam, ova današnja omladina je izgubila svaki osećaj za filing, to preslišavanje, to ometanje roditeljica u osnovnim pravima dečijih radosti, ja reči nemam. Poslednja vremena su stigla. Mada, prolazno vreme mi je dosta dobro. Uz pomoć suzdržavanja sam došla u posed nekoliko novih, prosto čarobnih i neophodimih, lampiona, par zvezdica kariranih i srca istih sa sve tračicama na bombonicu, kilo i po pomenutih hibrida zvezhulja crvene boje i maksimalno svetlećih, dvanaest kilometara novih lampica za jelku sa osamnaest programa cakleće histerije, dva jelena u skoku pripljeskana iz profila i na šljočice, još dva trodimenzionalna trbatija jelena impresivnih bračnih obeležja marke rogovi, tri patuljka slatka mala bradata, dva Deda Mraza krpena sa pretpostavljenim viškom holesterola u formi trbe u dvanaestom mesecu – trojke, buket cimeta veličine srodne lajsni za parket, em kutija za kekse sa srebrnom lopticom gore i zimskim čarolijama na bokovima, kao i dva čaršafčeta-stoljnjaka na Sneške Beliće i jelke sa boginjama maskiranim u lampione. I dva dueta Deda Mrazove radne snage od drveta. A, štetovala sam i girlandu, koja je u oštroj konkurenciji prirodnim šipkovim granama.

Nije to ništa obzirom na moju novogodišnju kondiciju i pasiju. Posebno uzevši u obzir da je svaka radnja otvorila hangar od sedam hektara posvećen isključivo novogodišnjem kiču. U koji ja ulazim korakom lečenog alkoholičara u poseti fabrici viskija. Posebno slaba tačka mi je jedno radnjiče u giga-mega-hipo-ura šoping centru ovdašnjem među mnogima, u kojoj su očito dekoraciji i nabavci pristupili mojim receptom - dva-tri kipera šlepera sručiti da se blješti do onemoglosti. Uprkos ovogodišnjem trendu uvođenja tropskih boja na jelke, tirkizne i ciklama, ova radnjica se drži tradicionalnih boja, crvene, zlatne, zelene i kobajagi belo snega. Uz to, hvala im, nisu uveli vrlo in slonove maskirane u lampione i kamile u zvezde, uz leptirove na rupe i kubetske visuljke, zahvaljujući kojima jelka nemilosrdno liči na čiviluk u haremu.

Daklem, pomenuta radnjica je ove godine, mojoj duši svrake ponudila dedamrazovske kape za čaše, čiju neophodnost tek treba da shvatim, limenog vojnika sa svrhom kutije i dentalnim problemima u obliku dabrovskih zuba. Tu su i muzičke kutije sa malim klizačima oko čačkalica-jelke i krdo plišanih krava u novogodišnjim suknjama. Sumnjam da dotle dobacujem. Posebna ponuda su plišani kolači za kačenje na jelku, koji su  sposobni da životno zbune maloletne goste, a gratis odlično 'vataju prašinu. Al' mogu da se peru u mašini za veš. Za posebno zahtevne tu su i svećnjaci u obliku jelke i jelka u obliku semafora, da ne pominjem irvasa koji kaki svilene bombone. Jer mu niko nije rekao da su lampioni samo za ukras. Doduše većina ove ponude kod mojih ukućana izaziva oftamološke reakcije kotrljanja očima, pa je tako jednoglasno odbijen moj predlog da se za Novu godinu ulepšamo rajfovima na irvasovske rogove. Žmua mogu da razumem, ali zašto deca neće da nose rogove, to ne razumem.

Što se tiče ovogodišnjih rekordera u mašti koja se kreće suprotnim pravcem u jednosmernoj ulici, to su plišana glava, prirodne veličine, irvasa i pingvini izbečenih očiju, koji u praznične dane sobom unose veselje sumnjivog psihološkog porekla. Inače, ko bi se radovao giljotiniranom plišanom irvasu na zidu? A ni ne svetli...

 

 

 

 



Komentari (201)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ssvetlana92 ssvetlana92 16:41 22.12.2008

Jesam li..

Prva?
Jupiiii
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:45 22.12.2008

Re: Jesam li..

Jašta si...

nagrada, dok ne stigne vishnja:

ssvetlana92 ssvetlana92 16:49 22.12.2008

Re: Jesam li..

Jelica Greganović
Jašta si...

nagrada, dok ne stigne vishnja:


Ulovila sam prvo mesto...što mi je neobično drago, em milo. Stigoh na pola čitanja i već se slatko kikoćem!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:02 22.12.2008

Re: Jesam li..

Bolje priznaj koliko kila ukrasa si kupila...da mi bude lakše...
ssvetlana92 ssvetlana92 17:52 22.12.2008

Re: Jesam li..

Jelica Greganović
Bolje priznaj koliko kila ukrasa si kupila...da mi bude lakše...

To ni milicija ne zna. Uglavnom zavaravam trag.. malo keš, pa peglanje kartica..pa kad se malo poboljša kurs evra...zakucam se, pošteno. Ma niko me nikada neće uloviti!
Samo nemoj sve kupovati u istoj radnji..i cepaj račune...zbog sebe
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:49 22.12.2008

Re: Jesam li..

računi su zgodni za pojesti, da se uništi svaki trag, nije previše papira, a i podnošljiva količina grafike...
vishnja92 vishnja92 09:23 23.12.2008

Re: Jesam li..

Prva?
Jupiiii

ta-daaaaaaa !!!

ps - Jelice, usvoji me, pliiiiz?
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:23 23.12.2008

Re: Jesam li..

Kasne vishnje ove nedelje...
Smatraj se usvojenom, kod nas je i tako hronična gungula da slobodno možeš da se prišljamčiš i bez usvajanja, niko ne bi primetio višak O tome koliko višnje volimo i obožavamo, da ne pričam.
oldtajmer92 oldtajmer92 17:29 23.12.2008

A jel drzis?

A jel drzis jelku od pred "ovaj" bozic do posle "one" nove godine?

To je u nasoj kuci postao ozbiljanm problem, jer tu ima skoro mesec dana da ona treba sirota da prezivi na toplom...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:17 23.12.2008

Re: A jel drzis?

I do malo posle one nove godine...kako da skinem jelku pre Nove godine...bilo koje...kineske isto...nema smisla...ja kad je okitim to ima da traje.
ivana23 ivana23 18:36 23.12.2008

Re: A jel drzis?

Jelica Greganović
I do malo posle one nove godine...kako da skinem jelku pre Nove godine...bilo koje...kineske isto...nema smisla...ja kad je okitim to ima da traje.



Lanterns and Lights on North Bridge Road During Chinese New Year
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 23.12.2008

Re: A jel drzis?

Majstori za cakljenje
A tek kad je godina Zmaja

oldtajmer92 oldtajmer92 19:18 23.12.2008

Re: A jel drzis?

Jelica Greganović
I do malo posle one nove godine...kako da skinem jelku pre Nove godine...bilo koje...kineske isto...nema smisla...ja kad je okitim to ima da traje.


Pa kako ti prezivi?
Hemičarka Hemičarka 20:22 23.12.2008

Re: A jel drzis?

Jelica Greganović
I do malo posle one nove godine...kako da skinem jelku pre Nove godine...bilo koje...kineske isto...nema smisla...ja kad je okitim to ima da traje.


Mozes komotno da je ostavis do kineske NG, ovog puta pada ranije nego obicno, 26. januara.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:53 23.12.2008

Re: A jel drzis?

Živa je već osam godina, jerbo je veštačka
oldtajmer92 oldtajmer92 21:19 23.12.2008

Re: A jel drzis?

Jelica Greganović
Živa je već osam godina, jerbo je veštačka


Aaaaaaaaaaaaaa, to je tajna! Nisam pazljivo pratio na casu! A znas mi uzimamo onu "u saksiji", pa je posle sadimo.... mogao bih o tome jedan blog
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 23.12.2008

Re: A jel drzis?

Samo se posluži, slušamo pažljivo priču o živoj jelci...
vishnja92 vishnja92 11:55 25.12.2008

Re: Jesam li..

Kasne vishnje ove nedelje...

grdna ja, nista ne postizem......ni jelku nisam jos unela sa terase
za koji dan cu valjda....
kod nas je i tako hronična gungula da slobodno možeš da se prišljamčiš i bez usvajanja, niko ne bi primetio višak

e ovo mi se svidja najvise. hvala
nsarski nsarski 16:51 22.12.2008

Zasto da ne?

Ko voli, mislim. Kicenje jelke je kao tetovaza - neko se naslika po celom telu, a neko nigde. Stvar ukusa.
Posto imas ambijent, komercijalnu i logisticku podrsku, i publiku, treba to iskoristiti da uneses malo svetlosti u zivot ukucana.
Evo ti za poklon jedna jelka iz uskracenih delova sveta (Singapur), roze boje. Tamo, avaj, nema jelki - samo paprat. Pa se dovijaju i zavide vama planinkama.





Jelica Greganović Jelica Greganović 17:03 22.12.2008

Re: Zasto da ne?

Naravno da ukusima ne raspravljamo, ali ova jelka bi me činila dozlaboga nervoznom...i stalno bih čekala da granom otvori sakriveni rajsferšlus i iskorači prava zelena...
nsarski nsarski 17:10 22.12.2008

Re: Zasto da ne?

i stalno bih čekala da granom otvori sakriveni rajsferšlus i iskorači prava zelena...

:))
Ili da sa nje zapeva neki kanarinac, ili koja druga pticica sa juga...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:50 22.12.2008

Učitelju, a zato

ulaze u modu lampion-ptice sa pernatim krajevima, boja punih živine...moja jelka bi od njih stres vatila, ali ako se nabace na ovu roza, pun pogodak...
ivana23 ivana23 19:47 22.12.2008

***

dolybell92 dolybell92 20:18 22.12.2008

Re: Zasto da ne?

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:44 22.12.2008

Re: ***

Ovo je preslatko, samo da se maknu kučići...
marija_sale marija_sale 16:57 22.12.2008

:)

Prvo da se oglasim i da pozdravim blogopisačicu, posle ću da se ulizujem.




M.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:03 22.12.2008

Re: :)

Dobrodošao, potkupnine i izraze oduševljenja primam u ukrasima...što sjajnije to bolje...
marija_sale marija_sale 17:10 22.12.2008

Re: :)

marija_sale marija_sale 17:11 22.12.2008

Re: :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:50 22.12.2008

Re: :)

Hvala, tačno tako!
A ovu naopačku jelku sam posmatrala neko vreme i mislim da bi bila potpuna samo ako bi i lampioni bili okačeni naopačke, tj. uzbrdo...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 17:06 22.12.2008

A sta da ti kazem...

samo sam cekao iz koje ces kutije da iskocis. Mislim da ti je poredjenje sa ne-izlecenim alkoholicarima zaista neumesno, jer za njih ima nade, KAD-TAD!
Ne znam dal da ti nabacim zazubice...ali ako se secas ispred onog mog trema ima jedna veeelika JELKA...oko 5-6 meteri....Iha, a imam i merdevine, pa kad sredis to kid kuce, ajd ovamo....dacu ti "gratis" kicenje!!! Eto od mene, za NOVU!!!!
pozdr
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:10 22.12.2008

Re: A sta da ti kazem...

5-6 metera! I to kriješ svih ovih godina od mene?! Eee, zemljače...a što je ne okitismo onomadne, umesto što smo sedeli u kafani, lepo smo mogli da se veremo po jelci...Inače u Kg sam štetovala tako čarobnu šipak-girlandu da reči nemam...sa'ću da je zveknem na luster, ima Žmu da se obraduje onoliko...
Inače, ulovila sam priliku da Babi i Dedi okitim jelku, stari su, ne mogu sami...xexexe...a sa'ću da skoknem kod Komšije, pa ću i njemu da sastavim jelku...imam rezervnu, sa sve lampionima, otvara se k'o kišobran...Kitim jelke po kućama. Povoljno. Za džabe.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 17:17 22.12.2008

Re: A sta da ti kazem...

Jelica Greganović
5-6 metera! I to kriješ svih ovih godina od mene?! Eee, zemljače...a što je ne okitismo onomadne, umesto što smo sedeli u kafani, lepo smo mogli da se veremo po jelci...Inače u Kg sam štetovala tako čarobnu šipak-girlandu da reči nemam...sa'ću da je zveknem na luster, ima Žmu da se obraduje onoliko...
Inače, ulovila sam priliku da Babi i Dedi okitim jelku, stari su, ne mogu sami...xexexe...a sa'ću da skoknem kod Komšije, pa ću i njemu da sastavim jelku...imam rezervnu, sa sve lampionima, otvara se k'o kišobran...Kitim jelke po kućama. Povoljno. Za džabe.


Ako imas neke zvezdice sa EU fale nam...a ostalo cemo se dogovoriti!!!Odo domu svome.....!!!
ajd....!Srecno!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:52 22.12.2008

Re: A sta da ti kazem...

Pozdravi jelku...a zvezdica ima, samo reci...
ivana23 ivana23 19:49 22.12.2008

***

ssvetlana92 ssvetlana92 17:09 22.12.2008

Rasplakah se

od smeha. Lečeni alkoholičar...ma nemam reči.
Kao sebe da vidim..pošto se nikom ne pravdam, sem sebi, a i ovim mojim psima koji prevrću očima kad vide da donosim pakete...rasklapam dve jelke (ne može sve da stane, ti me razumeš, na jednu)..jer jadni moraju da paze kuda idu, da ne sruše neki ukras.
Kad ulazim u stan, kao da otvaram knjigu najlepše bajke. Dešava mi se da sidjem par puta da bacim djubre, samo da ponovo otvorim vrata i zapanjim se.
U mojoj porodici, svi smo inficirani. Često se sretnemo u nekim tržnim centrima na gondolama sa nejjačom kičericom ikada izmišljenom. Jaučemo gde god da pogledamo...jao što je ovo super..a vidi svetli...pa ovo bi mi se uklopilo...a vidi ga hoda.
Ali ti si najgora!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:10 22.12.2008

Re: Rasplakah se

Samo da okačim jelku Komšiji, evo me nazad odmah...
ssvetlana92 ssvetlana92 17:23 22.12.2008

Re: Rasplakah se

Jelica Greganović
Samo da okačim jelku Komšiji, evo me nazad odmah...

Vidiš, mene ne puštaju ljudi u kuću. Uopšte mi nije jasno, zašto.
Ali imam i ja svoju najbolju drugaricu, sa kojom sam komotna...cijuče na sve i kupuje sve..od šminke do više komada jelki, pa ukrasa za svaku..sinoć mi je okitila auto! Dok sam se ja motala oko gepeka...ona je već uspela da mi pokači leptiriće i mašnice po unutrašnjosti auta. Pazi, spolja se ne vidi...samo kad udješ u kola..ludiloooo!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:55 22.12.2008

Re: Rasplakah se

Meni i Žmuu su Moja najbolja drugarica i Draganče lani kupili za Novu godinu krpenog "Kekeca i Mojcu", lutke novogodišnje, od čoje sa praporcima na kapama, znaš kako se lepo, mekano sede, nakrivljenih glava...sad sam dovukla kutije (šleper, dva) iz podruma sa ukrasima i odmah na vrhu jedne vidim Kekeca i Mojcu...kako sam se obradovala
dolybell92 dolybell92 19:00 22.12.2008

Re: Rasplakah se

Samo da okačim jelku Komšiji, evo me nazad odmah...


Kako li ćeš to da je okačiš ?

Jel' ove...
ivana23 ivana23 19:56 22.12.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:08 22.12.2008

Re: Rasplakah se

Ma kakvi...ova se sastavi pomoću sredine od metalnih cevki i onda se u krug smotane "grane" zakače na vrh i kao suknja samo spuste celom visinom, a na granama su već okačeni lampioni...apsolutno jelka za Prvu pomoć.
iris.davidovich iris.davidovich 17:10 22.12.2008

Pozdrav

od mene, koleginice svrake ti. ja ove godine nemam jelku, sto me uopste ne sprecava da kupujem ukrase. donesem kuci i lazem za cenu. glavna kupovina tek krece posle 25. jer ce tad biti budzasto. stojim tako u prodavnici, stojim, i ne znam koji pre da uzmem, i tako ispomesam stilove i boje, sarenis na sve strane.
Daklem, pomenuta radnjica je ove godine, mojoj duši svrake ponudila dedamrazovske kape za čaše

ti si moj soul mate
nsarski nsarski 17:18 22.12.2008

Re: Pozdrav

dedamrazovske kape za čaše

Korisna stvarcica! Kao elektricni paradajz, na primer.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:56 22.12.2008

Re: Pozdrav

A napipala sam lani (ove godine sam našla samo lanjski kusur iz skladišta) pampure za flaše, koji su dole pampur plutani, a gore snežna kugla, mala...predivno nešto...sa malečkim Deda Mrazom, Sneškom i još nečim, zaboravila...to sam delila za poklončiće...hit ove godine je potpuri u kesici, dominantno cimetovog mirisa...
ivana23 ivana23 09:22 23.12.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 23.12.2008

Iris,

mislim da bi morala da pazariš i jelku, miiis'im stvaaarno
49 41 49 41 17:41 22.12.2008

?!?

Jel' se ti to hvalis ili zalis?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:57 22.12.2008

Re: ?!?

Olakšavam savest, nadam se da će mi se javiti i drugi mlatnuti na ukrase, da mi bude lakše...
49 41 49 41 18:03 22.12.2008

Varijanta

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:57 22.12.2008

Re: Varijanta

Zgodno, ali ne dolazi u obzir...
ivana23 ivana23 19:58 22.12.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 22.12.2008

Re: ***

Ivana, kako je lepa, sa sve snegom...oh!
ivana23 ivana23 20:12 22.12.2008

Re: ***

Eno me, penjem se na Roznik kod Srdjana M.

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 22.12.2008

Re: ***

Na Rožnik?
ivana23 ivana23 20:18 22.12.2008

Re: ***

Jelica Greganović
Na Rožnik?

Da, al' pre vise godina.
dali76 dali76 18:22 22.12.2008

sve je isto samo snjega nema

Samo dobri ljudi u nekim stvarima nikad ne odrastu vec ostanu djecazanavek , sto ne znaci das u odrasli losi …
I meni su bile neobicne okicene palmepo gradskim ulicama ili “takmicenje”cija ce kuca imati vise lampiona, svetiljki il inih svetlecih stvarcica.
Il mi vise nije neobicno pa ne primjecujem il je ove godine toga manje ne znam…
Samo jedno jeste sigurno snjega nece biti..
Pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:59 22.12.2008

Re: sve je isto samo snjega nema

Eh dali, ne staj mi na muku...svuda oko nas je zatrpano, eno u Austriji bagerima idu u prodavnicu, a kod nas na vr' planina kiperom padalo, dok dole u dolinama ni za seme snega nema...a tako mi fali bela dekoracija u pozadini jelke, belo u ramu prozora...
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:26 22.12.2008

Ova ti ukrala jedan ukraščić



Na zadatu temu, elem, bolje da se ne izjašnjavam, da ne kvarim svračije raspoloženje, jerbo za mene te jelke i ukrasi samo skupljaju prašinu. A posle još moraš i da pakuješ nazad u kutije. Bedak.

ps: kako se kaže svraka na latinskom? idi vidi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:00 22.12.2008

Re: Ova ti ukrala jedan ukraščić

More, kako li se kaže novogodišnji ukras na latinskom? To bi mi valjalo saznati da dodam u nepostojeći porodični grb...
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:03 22.12.2008

Re: Ova ti ukrala jedan ukraščić

More, kako li se kaže novogodišnji ukras na latinskom?


E, to ne znam.
Ali znam koga da pitam kako se kaže na starogrčkom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:09 22.12.2008

Re: Ova ti ukrala jedan ukraščić

Saznaj, pa dojavi, živa nisam...
Vidi ovu siroticu...
aanananaa aanananaa 18:48 22.12.2008

..

a ja sam mislila da sam ja najgora,pocela sam da kupujem ukrase jos u novembru i nisam mogla da docekam da kitim jelku..a sto je najgore ni onih starih ne mogu da se odreknem tako da tesko da ce ove godine sve to moci da stane na jelku mislim da cu moreti 2
dolybell92 dolybell92 18:55 22.12.2008

Može i ovako ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:00 22.12.2008

Re: Može i ovako ...

Ako bi se ovoj jelci prinela šibica, verujem da bi luminacija bila nezaboravna...
dolybell92 dolybell92 18:58 22.12.2008

Redneck...

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:03 22.12.2008

Jelka za celu godinu

dolybell92 dolybell92 19:20 22.12.2008

Re: Jelka za celu godinu

Jelica Greganović


Od ove ne možeš ni da se makneš... ako poštuješ lampice..
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:23 22.12.2008

Re: Jelka za celu godinu

Gore, desno, može
dolybell92 dolybell92 19:33 22.12.2008

Re: Jelka za celu godinu

Jelica Greganović
Gore, desno, može


Odoh ja onda...


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:22 22.12.2008

a ja se spremam...

...da pisem o jucerasnjem i prekjucerasnjem poslu...

Od pre par godina, od kad su moji roditelji postali baka&deda i od kad stariji unuk a moj ljubimac, ima predstavu o jelkama i ukrasima, uvek za pocetak on i ja ukrasavamo (kitimo&raskicavamo) po 20 puta na dan (x3-4 dana) tri male jelke: dve zelene i jednu belu. Tako je bilo i ove godine sa dodatkom mladjeg mu brata koji je posle resio da polomi neke ukrase i da se igra spajalicama za papir...Sve tri su nasle svoje mesto u kuci, ali ono sto se desilo sinoc, nakon sto smo svi odlucili da se skupimo kod mojih i tu proslavimo dolazak 2009. - nismo radile dugo (razlog: ja bila u dojclandu). mama i ja smo odlucile da kad je vec svinjac od ukrasavanja malih jelki bio prisutan po celoj kuci, da zavrsimo s tim svinjcem. Na moju radost, i moj brat sa zenom i pomenutom decom su ostavili svoju jelku, veliku, na tavancu u garazi kod mojih/nasih roditelja, te smo mama i ja shvatile da bi bilo super da ukrasimo obe jelke: onu nesto manju u zlatno-crveno+crvene lampice, koju smo smestile u trpezariju (sve sa zelenim stolnjakom ukrasenim zlackastim biserima i ukrasima-muzickim instrumentima (skoro svi smo muzicari), i veliku u plavo-srebrno+bele lampice (plave su crkle) koju smo nakon vise sati rada smestile na veliki klavir u dnevnoj sobi.
onda je krenulo ponovno ukrasavanje one tri male, rasporedjene sa obe strane TV-a i mala bela sve u srebrno i roze (ko od pene!), u predsoblju!
onda smo krenule da lepimo pahuljice na svaki prozor (50% pregrada u oko 70 kvadrata prostora donjeg sprata kuce je u staklu) sto iznosi oko...preko 40
cekamo venac sto smo dragi i ja doneli iz US da ga okacimo na vrata, i jos su nam ostale razne lampice za-po-prozorima i oni vencici za stolove. donela sam iz nemacke pre dve nedelje i veeeeliko pakovanje onih malih svecica - da ne zafali! (i jos dve ukrasne posude za iste...zlunetrebalo, ako se koja razbije..).
napravile smo spisak missing ukrasa te cemo kako koja u svom gradu da trazi iste, i da se djuring shopinga po 100x u tri sata konsultuje putem mobilnog, da li da uzmem takav vrh ili onakav, ovaj ima i plavo ali onda nam je samo za tu kombinaciju boja, a ako uzmem ovaj drugi...da, znam da je skuplji, a, sta mislis...? i taaakooo

meni je moja mama napravila jedan ugodjaj kad sam imala oko 3 godinice, pisala sam vec o njemu pa ne bih da se ponavljam...zato mi je to tako divno, te jelke i sijalice i vrhovi za jelke i razne mrdalice...za mene su Nova godina i Uskrs najlepsi praznici ever! inace, mi slavimo tu Novu slicno kako katolici slave bozic...tako da ne razmisljam preterano o toaleti i cipelama za to vece vec o poklonima za najblize, trpezi, ukrasima i sva poludimo TOTALNO!!!!





Jelica Greganović Jelica Greganović 19:32 22.12.2008

Re: a ja se spremam...

To mi reci draga, HVALA...sad mogu da priznam da u šteku uvek imam rezervne jelke, mis'im ako se nešto desi sa onom glavnom...a i jedna jelka nekako nije dosta...vrhunac je šuma malih jelki koju organizujem na komodici u malom hodniku i među kojima svetluca kućica u šatro snegu...i medena kućica da miriše na đumbir i cimet...I vidiš da sam u pravu, Komšiji zafalila jelka za kompletan ugođaj, jer bez jelke ništa (ja sam živi dokaz ), pa sam mu odnela jednu od mojih, na rasklapanje, otvori se kao ona čaša ekskurzijska plastična...i lampioni su već okačeni...naravno, kad NG čekam spremna na sva moguća iznenađenja...Sutra počinjem kićenje jelke, hodnik je upravo zatrpan kutijama punim ukrasa, mačke su u šoku...

I umesto venca božićnog imam venac od lampiona (mali komšija Julij je oduševljen, živi na našem otiraču)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:39 22.12.2008

Re: a ja se spremam...

maca moja, dok je bila sa nama, kidisala je na ukrase kao na miseve. sve te loptice koje sijuckaju kad ih ona sapicom macne. tako smo se vrebali medjusobno: ona jelku a mi nju, da je ne dohvati

ta kucica sa snegom, to zelim da imam!
ja se malo tih lampiona i sijalica plasim, da se ne upale, pa iskljucujem nocu i kad nisam u prostoriji...brrrrrr.


Jelica Greganović Jelica Greganović 01:09 23.12.2008

Vratih se...

elem, naš prvi mačak Bagira je obožavao penjanje po jelci iznutra...i to tiho...uz jedva ljuljanje lampiona...samo u jednom trenutku pogledaš u vrh jelke, a jelka te gleda - fluorescentnim mačjim očima...jedared je i strovalio jelku, kojom prilikom je urnisao par retkih lomljivih lampiona, drugi su bili hvalabogu drveni, papirni i slamnati...tad sam uvela onaj Stop sprej za mačke...ove dve sadašnje mace sede pred jelkom i trepću od lampica, ali ne nasrću...a lampice isključujem i ja, zlunetrebalo...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:22 23.12.2008

Re: Vratih se...

Stop sprej za mačke

sta je to?!
nama Debeljanovic ne ulazi u kucu (bio nekad nas, uvek pomalo divljak, becario se godinama i po stare dane se vratio, mator...) pa nema bojazni i potreba za tim sprejom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:25 23.12.2008

Re: Vratih se...

Bukvalno sprej, kao dezodorans, koji špricneš na zabranjeno mesto za mačke i onda ga dotične zaobilaze u širem krugu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:55 23.12.2008

Re: Vratih se...

haha! AUTAN ZA MACKE!!!

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 17:47 23.12.2008

Re: a ja se spremam...

Sutra počinjem kićenje jelke, hodnik je upravo zatrpan kutijama punim ukrasa, mačke su u šoku...


kad ti uzfali prostora za kićenje, možeš i svu decu da okitiš, biće taman

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:20 23.12.2008

Re: a ja se spremam...

Kad okitim decu, prelazim na komšiluk...
natasavb natasavb 19:25 22.12.2008

a ovi


em crveni ,em drveni
do prosle godine sam jedva cekala kad ce moja kcerka da pomene kicenje jelke. na prvi pomen iste ,odmah sam kretala u akciju, koja se obicno zavrsavala tako sto posle par sati primetim da ona vise nije pored mene, ali barem sam se donekle izvlacila. ove godine ,cekam ,cekam, a ona nista i neki dan pitam kad cemo ,a odgovor ,katastrofa: " pa i ne moramo ,kako hoces..."

zdravlja ,ljubavi i naravno snega i ukrasa
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 22.12.2008

Re: a ovi

Hvala nataša, alaj su lepi! Volim ja i plekane...imam izvesnu količinu i plekanih Deda Mrazova u kontinuitetu, za iznad šporeta...
ivana23 ivana23 20:02 22.12.2008

***

894-815 894-815 19:26 22.12.2008

Početak...

Gotovo od samog početka čitam vaše tekstove Jelice, i uvek se iznova radujem što neko i dalje koristi sve čari našeg jezika. I uvek me nasmejete do suza.

Ugrabih koji minut između crtanja arhitektonskih konstrukcija za fakultet i kićenja jelke da napišem svoj prvi komentar

Tekst je nastao u savršeno vreme. Ovo je prva zima u novom stanu, gde sam sama, osamostaljena posle 19 godina zajedničke porodične jelke. Juče je kupljena prva moja jelka
A to za sobom nosi i goooomilu novih ukrasa mojoj sreći juče nije bilo kraja, a verujem da ni kupovini ukrasa ove godine kraja neće biti.
Odoh da nastavim sa radom, staklene kugle, ispunjene stiroporastim snegom sa pahuljicama od šljokica, željno me iščekuju. :)
J.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:37 22.12.2008

Re: Početak...

Samo napred...hvala za lepe reči i uživaj u svojoj prvoj jelci...samostalnoj
Što se moje samostalne prve jelke tiče, daklem...to je bila zajednička, moja i Žmuova, samo tada još nismo bili u čarima braka, što naravno budućeg Žmua nije spasilo od ekspedicije na Zelenjak po jelku...koja je za par dana, onako čarobno ukrašena i svetlucava, usred noći pala na nas sa pisaćeg stola...samo sam se bojala da su mi se polupali lampioni...Žmu i ja smo narednih par dana svetlucali samo tako od sjajne staklene prašine...Naredne NG nam je još viša jelka, ovaj put sigurno smeštena na pod, pala usred posete dragih gostiju...kojom prilikom moj stariji rođak ma l' nije progutao šoljicu za čaj od strave...
(p.s. ne zaboravi ovdašnju gramatiku, daklem na ti smo, naročito posle toliko čitanja )
894-815 894-815 20:04 22.12.2008

Re: Početak...

Vaša priča me je podsetila na priču vezanu za moju prvu jelku, ikada

Baba i deda su odlučili da 1990. dočekaju, kako to dolikuje, kod kuće, i da se vrate iz Nemačke (gde žive i rade 35 godina) u Bosnu. Moji roditelji tu uvide sjajnu priliku da zbrišu zajedno sa mojom malenkošću (11 i po meseci) u babin i dedin stan na doček, po sistemu što da se smaramo u Smederevu kad možemo preko grane, živeli crveni pasoši.
I u neko doba 30.12. mama zaključi da baba i deda nisu obezbedili jelku, kako dete da nema prvu jelku i pošalje tatu, koji od nemačkog zna samo par reči vezanih za motore i mašine i tako te cilindre, da nađe jelku. Sve je naravno bilo zatvoreno, a i on je krenuo biciklom, da se brže vrati, ipak je kao bila gužva. I posle par sati uzaludne potrage ode po komšiju i lopatu i ode u neki park i iskopa jelku za ćerku.
Kasnije se ispostavilo da spratna visina ne odgovara baš visini jelke, pa su malo, 20ak cm štrićnuli vrh. Jelka je zauzimala 3/4 sobe, mama je bila zbezeknuta, tata ponosan, bicikl iskrivljen, od silne težine jelke, a ja?
Ja sam bila srećna i umorna, jer mi je bilo zamorno da puzim sa jednog kraja sobe na drugi obilazeći kilometarsku jelku te sam odlučila da je krajnje vreme da prohodam.
894-815 894-815 20:10 22.12.2008

Re: Početak...

Ok, zapamtiću gramatičko pravilo sa bloga
ivana23 ivana23 22:45 22.12.2008

Re: Početak...

Jelica Greganović Jelica Greganović 01:09 23.12.2008

Re: Početak...

Gordanac ga je definisala i precizirala.
dolybell92 dolybell92 19:29 22.12.2008

Ja ipak volim

neku ovakvu...

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:30 22.12.2008

Re: Ja ipak volim

sto svetluca ili zbog poklona?
dolybell92 dolybell92 19:34 22.12.2008

Re: Ja ipak volim

BebaOdLonchara
sto svetluca ili zbog poklona?


Sad će abijent...


Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 22.12.2008

Lutkolepa,

gde me nađe, vidi je kako svetli i mrda i LEPOTA!
Samo da sjaji...
aquariusoptimist aquariusoptimist 19:34 22.12.2008

Pitanje

za vas koji kitite jelke?
Kupujete posecene jelke ili sa busenom?
Ovde u US kupuju odsecene jelke masovno sto mene dovodi do strahovitog besa.Ogroman biznis.
A plasticne kostaju i do 400 $ U strosniders npr. da ne poverujes.
Ja imam jednu malenu sa busenom , trebace joj godne da poraste, pa moram i ukrase da prilagodim.
Najvise volim samo sisarke i bele lampice, ja obozavam zimske pejzaze, pa me tako podseca na planinu zimi.
iris.davidovich iris.davidovich 19:44 22.12.2008

Re: Pitanje

za vas koji kitite jelke?
Kupujete posecene jelke ili sa busenom?

ja sam ceo zivot imala prirodne jelke, srednje velicine, s busenom. posle praznika idu: kod ujaka u dvoriste, zovem gradsko zelenilo, ili kod mocinog tate na plac. ne prime se uvek, ne znam za ove sto odnese zelenilo, a nekad se desi i da krenu da se suse pre nego sto ih iznesem iz kuce - to ako bas produzim slavlje, ili je mnogo toplo u stanu. zato gledaj da ih ne drzis dugo.
p.s. mozda ce biti nekog snizenja posle 25. ja se tome mnogo nadam...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:49 22.12.2008

Re: Pitanje

Ja imam veštačku, na Žmuov užas sam je dovukla iz Londona i volim je i obožavam...inače ovde je bila kampanja nedavno za kupovanje sečenih jelki, jer džigljaju ko lude, a od njihovih iglica se kiseli zemlja pa drugo drveće ne može da se prima i raste, a one se šire...uprkos tome je meni nekako žao...i uvek se setim, ako se ne varam Andersonove priče o jelci koju bacaju sa tavana posle NG...to je jedna od najžalosnijih priča koje sam zapamtila u dečijoj književnosti...Od ukrasa trošim sve sem staklenog, drveno, plehano, slamnato, papirno...crveno, zlatno i belo mestimično...mahom crveno, na radost.
Moraću da slikam jelku čim je ukrasim i okačim slike...

Lutkolepa, paj'z sad ovo:

NNN NNN 19:59 22.12.2008

Majka

...sa iskustvom!
Šta ti radiš ovde, što nisi u školi, vidi kakve su ti pantalone, gde ti je donja majica, šta si dobio iz fizike?!...
Sad ti se još više divim.
Evo jedan zimski pozdrav
ivana23 ivana23 20:06 22.12.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 22.12.2008

Re: Majka



Samo još da padne gegi-snegi...
49 41 49 41 21:59 22.12.2008

Re: ***

ivana23

ivana23 ivana23 22:18 22.12.2008

Re: ***

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana