Život

Dan čokoladnih srdaca

Jelica Greganović RSS / 14.02.2012. u 14:44

love_457.gifLjubav je disciplina u kojoj se najlakše preko prepone romantike bupne u patetiku. Zato, otkad je sveta i veka, kreativniji deo ljudskog soja smatra posebnim izazovom pisanje o ljubavi, pazeći na svaki korak reči, a sve hodajući na vrhu pera u potrazi za još nepronađenom rečju ili frazom koja bi opisala najvažniju stvar na svetu – ljubav.

 Oni manje opterećeni strahom od ponavljanja ili prosto skloni proverenom, jednostavno nacrtaju srce, dodaju mu par golubova, belih naravno, mada mogu i labudovi srcastih vratova, tu i tamo neka ruža, može i list sa kaligrafski ispisanom sentimentalnom porukom, a pored veliko pero od onog labuda od maločas...i to je to. Ma koliko takva poruka bila spremna svakog časa da se sladunjavo razlije sa papira, ekrana ili tarabe, u većini slučajeva ona radi svoj posao i ciljnoj osobi izaziva aritmične troskoke srca i budi one leptirove u stomaku. Naravno, ako je osoba prava. Nepravoj osobi će, pri pogledu na gore pomenutu romantičnu ikebanu, eventualno skočiti šećer i to će biti sve.

Jedan od najboljih načina da se zaštitite od patetike je humor. Naravno, pod uslovom, da za njega imate prirodne i stečene predispozicije, mada i h od humora je već sposobno da ublaži manjak originalnosti u ljubavnim porukama. Podrazumeva se da i objekat poruke mora da ima lakmus za duhovitost, inače će vaša poruka, kao uostalom i ljubav povodom koje je šaljete, ostati nasukana na obali vaših nada. Ovo poslednje mi ubrojte u uspešno ubadanje rahat kocke na poslužavniku romantike.

Posebno teška, ali zahvalna za rađanje nenadmašnih dela je neuzvraćena ljubav. Jer, zaljubljenost i ljubav počinju jedninom, kojom se mnoge od njih i završavaju, tinjajući do poslednjeg treptaja očekivanja. »Ljubav je čudo, možeš se i u kozu zaljubiti«, kaže ruska poslovica, a slovenačka nežnije pristupa stvari tvrdeći da svako oko ima svog slikara...koji onda, pretpostavljam, srcu podnosi izveštaj. Uostalom mozak je, što se zaljubljivanja tiče, najčešće isključen iz igre, odnosno u nju se uključuje onda kada je već kasno, kada oni insekti u stomaku već dobijaju upalu krila od lepršanja i samo kad bi ih neko pustio napolje naterali bi onog leptira u Japanu što mahne krilima i izazove uragan na drugom kraju sveta da  crkne od zavisti i zauvek se ispiše iz Kluba avijatičara. Zato bi zaljubljivanje i ljubav mogli da se tretiraju kao životna lutrija, u kojoj nikada ne znaš koja će te loptica zveknuti u glavu i hoće li na njoj pisati tvoj broj.

Iz pomenute jednine zaljubljenost, ukoliko se zapati i iz nje nikne ljubav, prelazi u nešto što slovenačku gramatiku čini mnogo dirljivijom pojavom no što su to gramatike inače. Za razliku od ostalih slovenskih naroda koji su tu posebnu vrstu množine izgubili u lavirintima istorije, Slovenci su sačuvali dvojinu. Dvojina je množina za dvoje. U zaljubljenosti dvojina dobija poseban sjaj, jer iz množine isključuje sve sem dve osobe na koje se odnosi. Nema trećih i četvrtih, nema gvirenja preko plota, nema tuđih jabuka, dvojina je ljubav. Kada se pojavi neko treći i dvojina pređe u množinu, to znači ili da treba napumpavati pojaseve za spasavanje ili da su stigle posledice ljubavi u formi dece, zbog čega bi, samo kad bi se moglo, trebalo početi sa naduvavanjem čamaca za spasavanje.

Ma koliko ljubav znala, više no išta drugo, da bude sladunjava i lepljiva, ona je ipak sektor u kome je sve dozvoljeno i u kom se monete menjaju iz trena u tren. Nikada ne znate šta će pritisnuti crveno dugmence nečijeg srca i otvoriti vam vrata u prvu njegovu pretkomoru.

O ljubavi bi moglo da se piše danima, zapravo skoro sve što je ikada napisano ima ljubav ili jasno u izlogu ili u radnji ili sakrivenu u magacinu. Svet se vrti oko ljubavi, mada bi verovatno tačnije bilo reći da ljubav vrti svet. Oko malog prsta. I veliki i mali, jaki i slabi, lepi i ružni, bogati i siromašni, poznati i oni kojih se i dalja rodbina jedva seti, dočekati trenutak kada će procvileti kao halapljivi miš u mraku, spremni da daju sve što imaju ili što nikada ni imati neće samo zato da onaj izabrani, onaj jedan jedini uzvrati ljubav istom merom. Ili mrvom koja je ponekad dovoljna, makar kao nada da će iz nje nići očekivani odgovor.

Ovo sve je povodom dana današnjeg, za kog se doduše na nivou religiozne konkurencije diskutuje da li ga duži Sv. Trifun, zaštitnik grožđa, vina i alkoholičara ili Sv. Valentin kome, ako ništa drugo, ono bar ime daje izvesnu prednost u trci za autorskim pravima. Ne zvuči sirotom Trifunu to ime uz romantiku, srca i ljubavisanje, dok Valentinu ime prosto kliza sve za sobom ostavljajući srcaste tragove. Iskreno, ja za Sv. Trifuna tokom mog prošlovekovnog školovanja čula nisam, bar ne u ovom kontekstu. U najboljem slučaju je bio jedna u nizu zimskih slava, koje su više ostavljale holesterolski, no ljubavni trag na srcu interesenata. Sv. Valentina sam upoznala tek na časovima engleskog, kada smo učionicu zavejavali papirnim kusurom preostalim od seckanja srdaca u kojima smo vežbali pisanje drugog stranog jezika.

Jeste da je ovaj Dan zaljubljenih krajnje iskorišćen od strane trgovačkog esnafa i da se deo sveta njegovim povodom preplavi srcima, ali...makar i tako...svakog dana smo zatrpani lošim i sve gorim vestima, zbog kojih smo spremni da zaboravimo sve iz istorije naučeno, i ovo naše vreme proglasimo najgorim, najstresnijim i uopšte dnom od vremena. Zato, ako se u njemu makar jedan dan iscrta srcima i posveti ljubavi, makar i čokoladnoj, ja sam – za. Taman bilo i patetično. Mogu i golubovi koji se kljunaju i labudovi koji svakog trena mogu da dobiju išijas, trpim i asimetrična srca iz kojih kaplju crvene tufne dovoljne za kompletnu analizu krvi...podnosim i sunčane zalaske sa dve crne sene u prvom planu...mogu i buketi ruža hidrirani parafinskom rosom...samo neka cveta ljubav u hiljadu cvetova. Naročito ako su punjeni lešnicima.



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 14:46 14.02.2012

<3

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:48 14.02.2012

Re: <3

Taj rad! Eto me odmah nazad, samo da Malog Sina odvezem na nemački i prošetam Varvarina, stižem odmah...slobodno lepite srca i uz srca...sve može...

mlekac mlekac 14:50 14.02.2012

Re: <3

Jelica Greganović
Taj rad! Eto me odmah nazad, samo da Malog Sina odvezem na nemački i prošetam Varvarina, stižem odmah...slobodno lepite srca i uz srca...sve može...


Ma tek cu sad da potrazim, ono je bilo na prvu loptu, da me Ro ne prestigne

Evo za pocetak nesto sto me podseca na postere iz casopisa nase mladosti koji se tako lepo zvao "Dvoje"

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:55 14.02.2012

Re: <3

pobjedik je "ostati nasukana na obali vaših nada".




Nego, pre no što iskačam na kratko, samo da izrazim zbunjenje...je l to opet nešto ne radi? Ne pušta me da odgovaram na neke komentare...ne vidim sve komentare odmah...opet negde procurilo?..
mlekac mlekac 15:07 14.02.2012

Re: <3

Jelica Greganović
pobjedik je "ostati nasukana na obali vaših nada".




Nego, pre no što iskačam na kratko, samo da izrazim zbunjenje...je l to opet nešto ne radi? Ne pušta me da odgovaram na neke komentare...ne vidim sve komentare odmah...opet negde procurilo?..


Kisi, kanda...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:24 14.02.2012

Re: <3

Kisi, kanda...


Tuj sam.

mlekac mlekac 16:31 14.02.2012

Re: <3

Jelica Greganović
Kisi, kanda...


Tuj sam.


Podseti me imenjakinja na FB - prava stvar uz ovu tvoju temu:
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:41 14.02.2012

Re: <3

crvenokossa crvenokossa 14:52 14.02.2012

ljubav...

Sve si lijepo rekla, i ja sam za srca i vratne išijase, ali pobjednik je "ostati nasukana na obali vaših nada".



expolicajac expolicajac 14:52 14.02.2012

Na dan ljubavi

Mi hakuju FB i ostave me samo na palijativnom Blogu. Mene emotivnog i duševnog pandura. Pa to je nepravda. Zato svim koji se danas osećaju zaljubljenim da ih to drži cele 2012
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:57 14.02.2012

Re: Na dan ljubavi

Još ovo, pa trčim napolje...

Ex, ja sam mislila da si ti fin čovek, iako si bio pandur d'izvineš, a ti tako...dakle, dragi moji, kad me je danas zasuo explavi izvesnim zguznim spotom vrlo eksplicitne sadržine sudeći prema zamrznutom prvom kadru...lepo sam se zaprepastila...i to na Dan zaljubljenih...
crvenokossa crvenokossa 15:03 14.02.2012

Re: Na dan ljubavi

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:13 14.02.2012

Re: Na dan ljubavi


Crvenokosa, može i ovako ))


crvenokossa crvenokossa 23:50 14.02.2012

Re: Na dan ljubavi

ja mnogo volem tvoj blog
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:37 15.02.2012

Re: Na dan ljubavi

Falavi slatka (to se zove sugestivni komentar


ivana23 ivana23 15:05 14.02.2012

***

ivana23 ivana23 15:23 14.02.2012

***

Dirljivo, cak.

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:26 14.02.2012

Re: ***

Takođe, Ivano

ivana23 ivana23 16:05 14.02.2012

Re: ***

Jelica Greganović
Dirljivo, cak.

A, vidi ovo...
http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/zlomljenega-srca-umrl-88-minut-za-svojo-zeno.html


Na svetu še vedno obstajajo ljudje, ki verjamejo v moč prave ljubezni.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:12 14.02.2012

Re: ***

Na svetu še vedno obstajajo ljudje, ki verjamejo v moč prave ljubezni.

E, i to je ono, što uprkos prvom zvuku patetike, daje nadu...dok je tako, ovaj svet će imati i lepše lice da pokaže.

bgd-idf bgd-idf 15:07 14.02.2012

a plaza i pesak i talasi?



Za jedno cokoladno srcasto njanjavo popodne s ukusom lesnika... uvek! :)
bgd-idf bgd-idf 15:10 14.02.2012

Re: a plaza i pesak i talasi?

ovdi je trebalo da bude i pesak i talasi i sve al ga nema... negde sam pogresila al ne znam gde
bgd-idf bgd-idf 15:26 14.02.2012

Re: a plaza i pesak i talasi?



naucila!!! ok.. sad ce plaza i pesak :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:31 14.02.2012

Re: a plaza i pesak i talasi?

Eno ima gore kod mene i plaža i pesak i talas i hibiskus...sve!
Mada je ovo još bolje

bgd-idf bgd-idf 15:31 14.02.2012

Re: a plaza i pesak i talasi?



Eve je jos jedna francuska, zaljubljenicka... i necu vise... happy happy!
bgd-idf bgd-idf 15:32 14.02.2012

Re: a plaza i pesak i talasi?

Mouze vazda :) dobro ovo valentinovo
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:50 14.02.2012

Re: a plaza i pesak i talasi?

Mouze vazda :) dobro ovo valentinovo

Čuj, dobro...moja sreća je u tome što je Žmu na putu, inače bih ja sad mumala srcaste nugat čokoladice, a savest bi pokušavala da me otrezni bezbol palicom...A sam da ih kupim, neću...
mikele9 mikele9 15:20 14.02.2012

Pa

da ga zašećerimo ondaK

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:33 14.02.2012

Re: Pa

da ga zašećerimo ondaK

Bravo, Majstore! Em slatko, em cakli, em mrda! Da ne ostanem dužna...




mariopan mariopan 15:40 14.02.2012

...

Eee, Jelice, ala ti umes lepo to da kazes (napises), kada citam dodje mi da se odmah zaljubim, toliko je lepo biti lud ( od ljubavi)

(numem da stavljam slicke sa ovaj komp, ima grcke hijeroglife, nemam pojma sta bih uradila ako stisnem pogresan taster)

Zato samo ovo prilazem
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:44 14.02.2012

Re: ...

Hvala, mariopan, uzvraćam...

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:48 14.02.2012

Re: ...

Zvuči piskavo i smešno ubrzano, ali sam ovu priču uvek volela...

tigrette tigrette 16:00 14.02.2012

***

Mogu i golubovi... i labudovi...


Nije baš uobičajeno, al' nadam se da može i

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:03 14.02.2012

Re: ***

Malo je...lepljiv...ali fakat je originalan...mada, ni slonovi nisu loši...

Черевићан Черевићан 16:20 14.02.2012

изнемогла једра

( за Ј.)

с тобом утихну и љубав моја
жубори среће некад у нама
прошлост ми буде
клетва је твоја

небо сво сузно ( ко ти кад оде )
јаву треба да ми успава
да од ње узру скрушене сенке
ко по дну мора лелуј од трава

ма једном речју - пролете живот
а ја од сете или студени
докон пребирам угођај бивши
похрањен вазда негде у мени
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:27 14.02.2012

Re: изнемогла једра

Majstorski, uostalom kao i uvek gazda Čer :) Dobrodošao i hvala :)
Pazi sad...

Filip2412 Filip2412 18:09 14.02.2012

kako odoleti...

e ovaj 14 mi je mnogo dobar, najbolji do sad, a bilo ih je ukupno 40









ivana23 ivana23 18:30 14.02.2012

***





February 14, 2012

Lepo je kad je dan pun povoda za čestitanje i slavlje! Danas je Sveti Trifun, ne propustite da nazdravite dobrim vinom. A zaljubljenima srećan svaki dan, pa i ovaj "zvanični"

ivana23 ivana23 18:47 14.02.2012

Re: ***

While Occupy Wall Street protesters are linking arms and fighting injustice, some are also locking lips and finding love


Haywood, 29, and Christine, 23, originally from Chapel Hill, North Carolina, at Zuccotti Park.


Occupy romance: 'I remember watching her march up to Goldman Sachs ...'
mollica mollica 18:34 14.02.2012

sneguljivo :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:07 14.02.2012

Re: sneguljivo :)

Jeste lepo i sneguljivo, al ako počneš da štucaš da znaš da je zato što te mnogi pominju, jer ne mogu par dana da odmotaju tvoj snežni tapet Smanji ga mrvičak, ako umeš...ako ne, ništa...
mollica mollica 19:14 14.02.2012

Re: sneguljivo :)

uspela
razmisljam razmisljam 19:00 14.02.2012

Рецимо то

овако



и овако

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:08 14.02.2012

Re: Рецимо то

i ovako, razmisljam...
49 41 49 41 19:31 14.02.2012

Za zaljubljene



Od Schatza i mene (numerickog-kako me krst'a KRKAR).

P.S.
Naravski, mora da bude s cokoladom; zaradi blogerskih veterana.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 14.02.2012

Re: Za zaljubljene

Čokoladi klasikom uzvraćam...





Nune Popović Nune Popović 20:28 14.02.2012

<3

Na ovu temu, u ovim zavejanim danima, pada mi na pamet naslov Vujicine zbirke pesama, predivan stih:

Sneg veje, ljubav je večna

U to ime, pozdrav svim zaljubljenima, onim koji su bili i onima koji će tek biti.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:02 14.02.2012

Re: <3

Hvala, Nunči
Izveštio si se sa ovim snegom i ledom, nema šta a kad pomenu Vujicu...srce mi se stisnu u grašak...

bocvena bocvena 20:35 14.02.2012

Ljubav nikad nije patetična!

Ono jeste da oni koji mnogo pričaju, pišu i pevaju o njoj umeju da dodaju neku kašičicu šećera previše, pa šta! Ako iza toga stoje iskrena osećanja i nekoga usreće, preživeću i čokoladna srca!
(čuj preživeću...podsticaću proizvodnju i prodaju istih:)

Mnogo je muke i nesreće na svetu, otuda jedino od viška ljubavi glava ne boli. I od kosmodiska, ali to nije tema.


Npr. meni muškarac sa ovim u rukama postane drastično zanimljiviji:))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:04 14.02.2012

Re: Ljubav nikad nije patetična!

Slažem se bocvena, a što se kosmodiska tiče, ako niste zadovoljni proizvod možete vratiti u roku od 14 dana i vaš novac će...
kaolavanda kaolavanda 16:39 15.02.2012

Re: Ljubav nikad nije patetična!

Ljubav nikad nije patetična!

mlekac mlekac 17:45 15.02.2012

Re: Ljubav nikad nije patetična!

Jelica Greganović
Slažem se bocvena, a što se kosmodiska tiče, ako niste zadovoljni proizvod možete vratiti u roku od 14 dana i vaš novac će...

Ma kaki kosmodisk! Lepo naucis Zmua da masira i onda ti kosmodisk po kuci ne treba!
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:21 15.02.2012

Re: Ljubav nikad nije patetična!

Lako je tebi da preporučuješ masiranje, kako da ga naučim kad ni sama ne znam da masiram, sem psihički?!
zilikaka zilikaka 20:38 14.02.2012

46

Baš si lepo napisala sve to.
Toliko lepo, da mi stvarno dođe žao što nisam bar malo žensko, pa da mogu da se primim u uživam u tim srcima i čokoladicama.

Ovako, sve mi dođe ko pesma na stranom jeziku.

Vidim da je nešto lepo, i da svi uživaju, al beš poso kad ja ni reč ne razumem
bocvena bocvena 20:46 14.02.2012

Re: 46

Zili, da ti šapnem, a ti nemoj da širiš dalje, ljubav prema čokoladi je jedna od najvećih ljubavi na svetu (može potpuno da izbaci muškarca iz jednačine:)
zilikaka zilikaka 21:05 14.02.2012

Re: 46

Uh, hvala ti.
Ja sam mislila da mora to sa golupćićima i srcetima.
A čokoladu volemo i mi ovako ćoškasti
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:09 14.02.2012

Re: 46

zilikaka, pa nisu čokolade polnom pripadnošću usvojene...šta bi falilo da i ti dobiješ koju kutiju kalorija, a? Sa crvenom mašnom...evo, ja mogu da ti dam nešto srca za početak, dok ti tvoj objekat ljubavi ne da Danom zaljubljenih propisanu dozu...



zilikaka zilikaka 22:23 14.02.2012

Re: 46

Jel to gore marcipan?
Mrzim marcipan

Nego, možda bi vredelo pokušati sa Negritama. Onim Krašovim što ih više nigde nema

A štos mog objektaljubavi tiče, i podmlatka mu, slabo ću se ovajditi.
Mogu samo da očekujem da pronađu i izjedu sve postojeće, dobro skrivene zalihe.

Tebi hvala za trud
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:39 15.02.2012

Re: 46

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:08 15.02.2012

Re: 46

Jel to gore marcipan?
Mrzim marcipan

Ma kakav marcipan, to ne dolazi u obzir, ima ukus na karbofiks...to je verovatno nešto jagodno i beločokoladno.
angie01 angie01 11:17 15.02.2012

Re: 46

Jelica Greganović
Jel to gore marcipan?Mrzim marcipanMa kakav marcipan, to ne dolazi u obzir, ima ukus na karbofiks...to je verovatno nešto jagodno i beločokoladno.


slobodno prosledite- ja obozavam marcipan, jer gorci, nije patetican!:)

(obavezno s crnom cokoladom-iz istih razloga)
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:22 15.02.2012

Re: 46

angie, čuvaću ti ga iz svih bombonjera
angie01 angie01 19:25 15.02.2012

Re: 46

Jelica Greganović
angie, čuvaću ti ga iz svih bombonjera



vazi-javi sta ti najvoles, pa da cendzujemo!
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:33 15.02.2012

Re: 46

Ako može s lešnicima...i ruka...a ako me ovo izbaci još jedared napolje...plakaću
angie01 angie01 21:38 14.02.2012

saundtrak

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:15 14.02.2012

Re: saundtrak

angie, al bez telefona bi teže išlo u dane današnje...a ako je čokoladni

noboole noboole 22:01 14.02.2012

Ja volim moje pare

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:12 14.02.2012

Re: Ja volim moje pare

Pa, dobro i to je ljubav...valjda...i ona može čokoladom da se meri...



ili ovako...

myredneckself myredneckself 22:50 14.02.2012

U duhu čokoladnih srdaca



Copy&paste u google search -

sqrt(cos(x))*cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6-x^2) from -4.5 to 4.5
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 14.02.2012

Re: U duhu čokoladnih srdaca

O!
A vidi najnoviji odevni predmet...dvojinski.

ivana23 ivana23 22:25 14.02.2012

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:40 14.02.2012

Re: ***



myredneckself myredneckself 00:09 15.02.2012

Re: ***


Jelica Greganović Jelica Greganović 10:09 15.02.2012

Re: ***

Iiiii! Mrda, sa sve macom :) Hvala :)

fantomatsicna fantomatsicna 23:57 14.02.2012

Srce moje i tvoje

Na livadi stoje

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:10 15.02.2012

Re: Srce moje i tvoje

Olga Medenica Olga Medenica 23:58 14.02.2012

falling in love again...

ah, uh....

draft.dodger draft.dodger 04:08 15.02.2012

Kasnim...

Franciju se na današnji dan ukazala majka bojža...
javascript:;
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:12 15.02.2012

Re: Kasnim...

Ovo je jedna od boljih stvari koja se ukazala Franciju...kašnjenje opravdano :)

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 09:12 15.02.2012

:o)

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 15.02.2012

Re: :o)

Tamika

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana