Ljudska prava

USTAV ILI MINISTARSKI OBRAZAC?!

Freedom of Information RSS / 22.12.2011. u 12:59

Autor: Rodoljub Šabić

Da li su građani dužni da prilikom reklamacije ili vraćanja robe daju prodavcima na uvid svoja lična dokumenta i ostavljaju kod njih lične podatke uključujući i JMBG i svoj potpis? Koliko su opravdane oštre reakcije Pokreta potrošača na postavljanje takvih zahteva građanima koje ocenjuje kao neetične i neprihvatljive?

Te reakcije su više nego umesne, sasvim na mestu. Reč je o „obavezama" koje nisu samo kontraverzne sa stanovišta etičnosti i svrsishodnosti, nego su i očigledno nezakonite.

Naime, čime god da je motivisano prikupljanje imena, prezimena, JMBG, potpisa, to bez sumnje predstavlja obradu podataka o ličnosti. A kad je reč o obradi podataka o ličnosti svakako je nazobilazna odredba člana 42. Ustava Srbije u kojoj pored ostalog stoji: „prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje se zakonom".

Nijednim zakonom kojim se uređuje oblast trgovine i usluga nije predviđena obaveza građana da se prilikom reklamacije proizvoda i usluga ili vraćanja ranije kupljene robe legitimišu, odnosno da prodavcima daju bilo kakve lične podatke a pogotovo ne veoma kompleksan podatak kakav je JMBG.

Takva „obaveza" nije predviđena, , ni famoznom Uredbom o načinu evidentiranja prometa preko registar kasa sa fiskalnom memorijom i o dinamici uvođenja tih kasa. Naravno, to navodim samo informativno, jer čak i da jeste bila predviđena Uredbom to ne bi bilo u skladu sa pomenutom odredbom člana 42. Ustava i zakonom. Otkud onda „obaveza"? Pa, ona je „uvedena u sistem" na mala, najmanja moguća vrata. „Obaveza" je „uvedena" jednim najobičnijim obrascem koji nosi oznaku NI - Nalog za ispravku, a koga je donoseći, na osnovu navedene uredbe, Pravilnik o načinu vršenja ispravke preko evidentiranog prometa preko fiskalne kase po izdavanju fiskalnog isečka propisao tadašnji ministar finansija i ekonomije B.Đelić i proglasio za sastavni deo Pravilnika. Prosto u obrazac je uneo rubrike - kupac: ime i prezime, JMBG, potpis.

Situacija u kojoj se, iako bi trebalo da je pri zameni i reklamacije robe dovoljno da građanin ima fiskalni račun, i robu naravno, a od njega ipak zahteva da se legitimiše, da ostavi svoje lične podatke i da se potpisuje je problematična već i sa stanovišta elementarne svrsishodnosti. Kakva je potreba i kakva mogućnost da neko tačnost tih podataka kontroliše? Čovek se prosto zapita kako je moguće da je ministar zaboravio na famoznu „fotokopiju lične karte". Naravno, i sa stanovišta etičnosti i sa stanovišta rizika od moguće zloupotrebe, s razlogom, ne samo potošači nego i prodavci prepoznaju ovu situaciju kao nepoželnju i neprijatnu. („Eksces" koji je juče izazvao Polkret potrošača naveo me je da malo prošetam po Google-u pa sam pored ostalog našao i da je Privredna komora Srbije podnosila Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi formalnu inicijativu naglašavajući uz ostalo, da je „neprijatna" obaveza prodavca da legitimiše kupca.). Nažalost, reakcije i potrošača i prodavaca, za sada su ostale bez efekta.

Ali, sa stanovišta odnosa vlasti prema pravima građana najinteresantnija je „nepodnošljiva lakoća" u postupanju odnosno doslovno strmoglavo srozavanje osnova za obradu podataka o ličnosti. Za čas, sa zakonskog nivoa na nivo prostog obrasca što je, razume principijelno neprihvatljivo. A na konkretnijem nivou najzanimljivije je da, kreirajući obrazac koji je „osnov" za obavezu i pomenuti Pravilnik, ministar nijednu reč nije posvetio zaštiti prikupljenih podataka, kao da ga pitanje mogućih zloupotreba uopšte nije zanimalo. A objektivno, rizik postoji i neodgovorno je potcenjivati ga.

I iz principijelnih i iz vrlo konkretnih razloga, važno je da Ministarstvo finansija bez odlaganja, uskladi sadržinu pomenutog obrasca sa ustavnim i zakonskim rešenjima o zaštiti podataka o ličnosti.



Komentari (95)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 13:26 22.12.2011

Re: gradjani

niti su duzni niti treba da ostavljaju bilo kakve licne podatke prodavcima lose ili bilo kakve druge robe.

cerski
Freedom of Information Freedom of Information 13:31 22.12.2011

Re: gradjani

dragan7557
niti su duzni niti treba da ostavljaju bilo kakve licne podatke prodavcima lose ili bilo kakve druge robe.cerski

Naravno Cerski. Samo,na žalost, mnogo je onih koji to ne znaju a mnogo je i "nadležnih" koji ih uveravaju da jesu dužni.
dragan7557 dragan7557 13:46 22.12.2011

Re: gradjani

ministar finansija i ekonomije B.Đelić i proglasio za sastavni deo Pravilnika. Prosto u obrazac je uneo rubrike - kupac: ime i prezime, JMBG, potpis.

Pa sto gazda Djelic odmah ne propisa i robiju za neposlusne gradjane?

Od ovih diktatorcica poput Dzelica iz Davosa, Dinkica iz URS-a i ostalih polupismenih ministara zivot u Srbiji je skoro nepodnosljiv. Cista tragedija po srpske gradjane.

I za ime Bozije jel ima ko od pismenih ljudi u Srbiji, da spreci ovo izivljavanje umisljenih diktatora nad nevinim gradjanstvom?

cerski

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:42 22.12.2011

Jebe lud zbunjenog

Zakonsko je pravo kupca da reklamira kupljenu robu.

Zakonska je obaveza trgovca da kupcu vrati novac, kada je reklamacija opravdana.

Trgovac je obavezan da primeni propisani Nalog za ispravku (NI), koji podrazumeva evidentiranje imena i prezimena, JMBG i potpisa kupca, kako bi on ispunio svoju obavezu i pravo kupca na reklamaciju.

Ustavno je pravo ličnosti, u našem slučaju kupca, da štiti svoj identitet.

Pokret potrošača, kupci i novinari napadaju i osuđuju trgovce.

Trgovcima su poreskmi propisima zaprećene visoke kaze, a poreska inspekcija sprovodi poreske propise i naplaćuje te visoke kazne, ukoliko u navedeni obrazac nisu uneti svi podaci, uključujući i JMBG i svojeručni potpis.

Jebe lud zbunjenog, šta drugo reći?
sahmatbg sahmatbg 13:54 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog

Trgovcima su poreskmi propisima zaprećene visoke kaze, a poreska inspekcija sprovodi poreske propise i naplaćuje te visoke kazne, ukoliko u navedeni obrazac nisu uneti... JMBG i svojeručni potpis.

A kojim to propisima?

Jebe lud zbunjenog, šta drugo reći?

Nema tu nikakve zabune ili ludila.Ako u ustavu piše da se nešto uređuje zakonom onda bi svako pa i ministar Đelić morao znati da ne može da se uređuje nekakvim tamo "propisom" u vidu obrasca.Ovde je u pitanju svesno i bezobrazno nepoštovanje ustava.
dragan7557 dragan7557 13:56 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog


Pokret potrošača, kupci i novinari osuđuju trgovce.

Bracela, trgovci sa ovim nemaju nista a "obaveza" je postala obaveza od kako je majstor Djelic svojoj izrazitom nepismenoscu ili teznjom za ministerijalnom diktaturom nametnuo.

Djelic (koga je Djindjic predstavio kao pametnijeg od sebe) je Srbiji naneo neopisivo mnogo zla, i jos uvek je zauzet sa istom ujdurmom.

U medjuvremenu se i nesuvislo obogatio, prodajuci "pamet" po Srbiji.

U drugoj jednoj zemlji je naglavacke izbacen sa pozicije Savetnika za Privatizaciju, a drzavnu teritoriju je morao da napusti u roku od 24 casa. Uhlebio ga je sam Djindjic. Da je Bogoljubu Karicu vratio dzakove para (ekstra profit) necu ni da spominjem.


cerski
Freedom of Information Freedom of Information 14:04 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog

Pokret potrošača, kupci i novinari osuđuju trgovce.

Nema tu krivice trgovaca oni su takođe žrtve. Samo ih pritisak vlasti da se bave ovom nezakonitom obradom podataka gura u konflikt sa potrošačima.
ne samo potošači nego i prodavci prepoznaju ovu situaciju kao nepoželnju i neprijatnu. („Eksces" koji je juče izazvao Polkret potrošača naveo me je da malo prošetam po Google-u pa sam pored ostalog našao i da je Privredna komora Srbije podnosila Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi formalnu inicijativu naglašavajući uz ostalo, da je „neprijatna" obaveza prodavca da legitimiše kupca.). Nažalost, reakcije i potrošača i prodavaca, za sada su ostale bez efekta.

westvleteren westvleteren 14:10 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog


Trgovac je obavezan da primeni propisani Nalog za ispravki (NI), koji podrazumeva evidentiranje imena i prezimena, JMBG i potpis kupca, kako bi on ispunio svoju obavezu i pravo kupca na reklamaciju.

Ustavno je pravo ličnosti, u našem slučaju kupca, da zaštiti svoj identitet.


Vrlo je uznemirujuće to što država ima mogućnost da donese kontradiktorne propise i time stavi pojedince u bezizlaznu situaciju. Šta god da uradiš, prekršio si zakon (propis).

U drugoj jednoj zemlji je naglavacke izbacen sa pozicije Savetnika za Privatizaciju, a drzavnu teritoriju je morao da napusti u roku od 24 casa.


Koja zemlja je u pitanju? Čisto iz radoznalosti pitam.
dragan7557 dragan7557 14:18 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog

Koja zemlja je u pitanju? Čisto iz radoznalosti pitam.

Stoji na Internetu, inace bivsa "komunisticka" u kojoj je Boza Derikoza zagovarao "svoj" model privatizacije.


cerski
westvleteren westvleteren 14:22 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog

Wiki kaže

Đelić continued to work as an expert advisor for several East European transition governments on the issues of privatization, banking reform and macroeconomic reform : 1991-1992 in Poland as an advisor to Leszek Balcerowicz (where he also assisted the establishment of the Warsaw Stock Exchange[4]), 1992-1993 in Russia as an advisor to Anatoly Chubais, and 1996 in Romania.


Dakle Poljska, Rusija ili Rumunija?

Da nije iz sve tri proteran, kuku?
dragan7557 dragan7557 14:23 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog

Trgovac je obavezan da primeni propisani Nalog za ispravki (NI), koji podrazumeva evidentiranje imena i prezimena, JMBG i potpis kupca, kako bi on ispunio svoju obavezu i pravo kupca na reklamaciju.

Po toj analogiji obaveznosti, bi trgovac trebao da skoci u bunar ako to ministar propise?

Odavno je na ovom svetu poznat pravni princip da obaveznik ima pravo i duznost da odbije izvrsavanje sumanute ili blesave,u ovom slucaju, obaveze propisane uredbom, zakonom pa i samim Ustavom.

cerski

dragan7557 dragan7557 14:48 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog

westvleteren
Wiki kaže

Đelić continued to work as an expert advisor for several East European transition governments on the issues of privatization, banking reform and macroeconomic reform : 1991-1992 in Poland as an advisor to Leszek Balcerowicz (where he also assisted the establishment of the Warsaw Stock Exchange[4]), 1992-1993 in Russia as an advisor to Anatoly Chubais, and 1996 in Romania.


Dakle Poljska, Rusija ili Rumunija?

Da nije iz sve tri proteran, kuku?

Tip, trazi u kojoj je od navedenih Bozidar Gulikoza proglasen persona non grata.

cerski
dragan7557 dragan7557 14:52 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog ispravka

Vrlo je uznemirujuće to što država ima mogućnost da donese kontradiktorne propise i time stavi pojedince u bezizlaznu situaciju.

Nijedna drzava na ovom svetu ne donosi zakone. Uobicajeno je da postoji Zakondavno Telo (Skupstina) koja donosi zakone.

Autokratija ministara se ogleda u donosenju Uredbi, a linija ide ka strankama.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:02 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog

Ako u ustavu piše da se nešto uređuje zakonom onda bi svako pa i ministar Đelić morao znati da ne može da se uređuje nekakvim tamo "propisom" u vidu obrasca.

Preokupacije kao i profil co'eka ministera a sada vec i pod-precednika Vlade Dzelica, se najbolje mogu videti iz njegovog Bloga, napisanog ovde na blogu b92.

Manijakalna opsednutost bogatasima i Jet-Set-om Davosa, u kojem se Boza oseca jos bolje nego na tetkinom otomanu viri iz svake reci. O penkali i "ostavci" neki drugi put.

cerski
rade.radumilo rade.radumilo 15:38 22.12.2011

Re: Jebe lud zbunjenog

Vrlo je uznemirujuće to što država ima mogućnost da donese kontradiktorne propise i time stavi pojedince u bezizlaznu situaciju. Šta god da uradiš, prekršio si zakon (propis).


Da vidiš tek koliko je kontradiktornih i nedorečenih propisa NBS prema bankama tek... Banke se dovijaju na ovaj ili onaj način, ali na kraju uvek nešto u knjigama nije po propisu NBS.
Uostalom, razgovarao sam svojevremeno sa čovekom koji je radio upravo kao revizor NBS:
"Samo jednom u karijeri sam napravio grešku i iz inspekcije u banci sam se vratio sa izveštajem pretpostavljenima da je u knjigama te i te banke sve u skladu sa propisima. To mi je bilo prvi i poslednji put u životu da napravim takvu grešku!"
Za to vreme su avioni i kamioni, sasvim uredno proknjiženi i po propisu...

EDIT:
U "Prokletoj Avliji" zvanoj Srbija, svi su krivi čak i ako se dokaže suprotno...
niko_kao.ja niko_kao.ja 14:12 22.12.2011

Unapred lopov


Dotična uredba je donesena jer su trgovci kod poreskih organa unapred tretirani kao utajivači poreza. A za kršenje Ustava poreske organe baš briga. Samim tim da svako pred poreskim organima mora da dokazuje svoju nevinost, stavili su se iznad Ustava. Da pomenem i prinudnu naplatu bez sudskog postupka.
dragan7557 dragan7557 14:45 22.12.2011

Re: Unapred lopov

niko_kao.ja 14:12 22.12.2011
Unapred lopov

Dotična uredba je donesena jer su trgovci kod poreskih organa unapred tretirani kao utajivači poreza.

U vreme spomenutog ministrovanja blogera Djelica (po prvi put) kao ni sada nije, niti moze biti govora, o "zaokruzenom sistemu" fiskalizacije u Srbiji, iz prostog razloga sto niti valjan fiskalni sistem u Srbiji postoji niti ce u dogledno vreme postojati.

Ono sto se naziva poreskim sistemom u Srbiji je bahatost, nametljivost i birokratska zatucanost tzv. fiskalnih organa drzave, koji od fiskalnosti imaju samo ime, nasilje u ime drzave i nista drugo.

Spomenuta Uredba je donesena kako bi Ministar pokazao svoju Vlast diktatorijalnog ugnjetavaca gradjana i privrednika, i to je jedini razlog.

Minisatrska autokratija u Srbiji je isto toliko Autokefalna kao i crkvena a zasnovana na principima: bahatosti, nasilja, drskosti i istresanja vlastitog qrca nad narodom.

O politickom managementu srpski Ministeri nikada nisu culi nista, kao ni o cinjenici da su Ministarstva bilo koje drzave u principu Non-Profitne organizacije.

Iz istog razloga su Ministarstva u Srbiji (u kraljevini je bilo isto) visoko profitne organizacije, a ministri licni i partijski profiteri. Da ovo stanje podrazumeva autokratiju ministara je prirodna posledica sistema.

cerski
niko_kao.ja niko_kao.ja 15:08 22.12.2011

Re: Unapred lopov

Ono sto se naziva poreskim sistemom u Srbiji je bahatost, nametljivost i birokratska zatucanost tzv. fiskalnih organa drzave, koji od fiskalnosti imaju samo ime, nasilje u ime drzave i nista drugo.


Najmanje ima birokratske zatucanosti. I ne u ime države, već za račun onih pojedinaca koji se kriju iza tog pojma. A sistem postoji i hrani i ostale učesnike u tom lancu (doduše mrvicama).
nim_opet nim_opet 15:48 22.12.2011

Malo suludo

I sad se covek zapita da li sad treba pokretati upravni postupak ne bi li se, ocigledno nezakonit, obrazac izbacio iz upotrebe. I, posto takva uredba postoji vec jedno 4 godine, zasto niko do sada to nije i uradio? Ili treba ombudsmanu dati ovlascenja da ovakva i slicna blatantna sukobljavanja "uredbi" sa vazecim zakonima da automatski nadgleda i suspenduje. Jer upravni postupci mogu da se vuku...
nenadqwe nenadqwe 16:09 22.12.2011

j(m)bg

Kupi zena (moja) letos kupaci, markiran, odemo na letovaje, vratimo se, a kupaci se izrutao kao da smo bili dve godine. Podjem ja sa njom da ga reklamiramo ocekujuci mudrolije umesnih trgovaca. I tako je i bilo, prvo sto nam je ljubazna prodavacica rekla je da ona ima isti i da nije imala nikakvih problema na sta joj ja kazem da nismo dosli da reklamiramo njene gace vec moje zene. Posle kraceg prepiranja popunimo mi famozni obrazac i naravno dobijemo svoj novac nazad posle uvazene reklamacije.
NARAVOUCENIJE:
nisam ni primetio da se izmedju ostalog trazili i JMBG jer ga traze na toliko mesta da je to postalo "normalno" i ne znam sta bi oni sa njim a verujem i oni da ne znaju sta ce im. Neko kome zaista treba radi neke zloupotrebe doci ce vec do njega na svoj neki nacin.
Mnogo buke ni oko cega, potpis nekog novog ministra resava stvar!
apectator apectator 18:07 22.12.2011

Re: j(m)bg

Mnogo buke ni oko cega

Ni oko čega! Ti si prijatelju zreo za čipovanje.
nenadqwe nenadqwe 18:39 22.12.2011

Re: j(m)bg

apectator
Mnogo buke ni oko cega

Ni oko čega! Ti si prijatelju zreo za čipovanje.


A oko cega? Sigurno se u telu nafrakane prodavacice krije visokotehnoloski kriminalac, uostalom ako ti je do para ili do robe ne razmosljas o JMBG
Cipovanje jedva cekam, jednom kad postanem senilan pomoci ce da me vrate "vlasniku"
lebellond lebellond 22:04 22.12.2011

Re: j(m)bg

A oko cega? Sigurno se u telu nafrakane prodavacice krije visokotehnoloski kriminalac, uostalom ako ti je do para ili do robe ne razmosljas o JMBG

Postoje ekipe koje kupuju te vrste informacija i sluze im za kradju identiteta. Postoje, jednostavne fore pomocu kojih se operu odredjeni podaci sa licne karte i onda se zamene novim. Recimo tvojim.

Onda neko ode i otvori firmu na tvoje ime sa rucnom u banci, pocne da izdaje menice i generalno gledano koristeci tvoj identitet pozajmljuje robu i novac koju zatim gleda da sto pre unovci.
Kada poverioci dodju po naplatu, oni na osnovu podataka prikupljenih iz te lazne licne karte formiraju svoje zahteve i podnose krivicne prijave. A onda nastaju tvoji problemi... Informativni razgovori, pritvor... itd.

Zato je vazno cuvati svoje podatke, jer s jedne strane cuvas sebe, ali i drustvo od kriminalaca koji se koristeci tudje identitete sluze prevarama. Nazalost, jos uvek se nije dovoljno razvila svest o tome u Srbiji.

A sto se tice prodavacice. Zasto bi ona bas zloupotrebila. Pa, mozda zapadne u dugove i neko joj "pomogne" da na taj nacin dodje do nekih para. Nikad se ne zna...
maca22 maca22 22:11 22.12.2011

Re: j(m)bg

Ako ja nćumem da mislim dalje od dvajes santima od svog nosa, mogu makar da se ku*** time.
nenadqwe nenadqwe 22:24 22.12.2011

Re: j(m)bg

ma sigurno ce prevaranti da kupuju jedan obicni JMBG i tako sire krug potencijalnih svedoka dela, postoji 1001 laksi nacin da ti ukradu ID ako su te bas nameracili
rade.radumilo rade.radumilo 11:50 23.12.2011

Re: j(m)bg

Postoje ekipe koje kupuju te vrste informacija i sluze im za kradju identiteta. Postoje, jednostavne fore pomocu kojih se operu odredjeni podaci sa licne karte i onda se zamene novim. Recimo tvojim.


Jes kod nas postoje u hi-tec obrasci u kojima kada upišeš JMBG odmah iskoče svi tvoji podaci... Nije nego...
Na polovini obrazaca u ovoj zemlji možeš da upišeš bilo šta (uključujući i obrasce u MUP-u) i niko živi neće ništa primetiti, jer je bilo kakva provera stavrnih podataka nemoguća našom zapetljanom birokartijom.
Svaka banka ima listu kredita koji su izadati nepostojećim licima, koja su krivotvorila identitete (kako fizička tako i pravna), obično uz pomoć nekoga iznutra, a oni se za razliku od gomile ustanova trude da provere.
JMBG se inače lako napravi Cifre:
1-7 : Datum rođenja u formatu DDMMGGG
8-9 : Grad/regija rođenja (npr. 71 Beograd)
10-12 : Broj protokola u matičnim knjigama (0-499 muška deca, 500 - 999 ženska)
13 : Kontrolna cifra, dobija se kao zbir svih prethodnih cifara po modulu 11.
Odabereš lepo neki od gradova iz bivše SFRJ a van Srbije i sastaviš matične brojeve i ostala dokumenta pa da vidiš da li neko može da proveri za manje od nekoliko dana.
Obaška što je država zabrljala a i dalje brlja određeni procenat matičnih brojeva. Moja koleginica iz bivše firme je do svoje 40-e godine imala muški JMBG i to je počelo da joj pravi problem tek od skora kada su se programeri setili da tu validaciju ubace u softver, pa je zamenila JMBG. Sada joj se pola stvari vodi na jednom a pola na drugom JMBG.
lebellond lebellond 12:21 23.12.2011

Re: j(m)bg

Jes kod nas postoje u hi-tec obrasci u kojima kada upišeš JMBG odmah iskoče svi tvoji podaci...

Postoji JISS, preko koga se vrse razne provere. I to se radi redovno i to rutinski. Ako ste bili da vadite drzavljanstvo ili krstenicu onda ste imali prilike i da vidite kako se to radi.

ma sigurno ce prevaranti da kupuju jedan obicni JMBG i tako sire krug potencijalnih svedoka dela, postoji 1001 laksi nacin da ti ukradu ID ako su te bas nameracili


Siguran sam da kao ekspert za identifikacione prevare vi znate za bolje nacine dolaska licnih podataka... Pogotovu kada znate da ih ima 1001. Mozda biste bili toliko ljubazni pa podelili neke od tih nacina. A mozda biste mobli usput da nam objasnite mehanizme suzavanja kruga potencijalnih svedoka dela.

rade.radumilo rade.radumilo 13:24 23.12.2011

Re: j(m)bg

Postoji JISS, preko koga se vrse razne provere. I to se radi redovno i to rutinski. Ako ste bili da vadite drzavljanstvo ili krstenicu onda ste imali prilike i da vidite kako se to radi


Jakako, jedino što više od 50% lica nije uneto, pogotovu onih iz ostalih bivših republika SFRJ. Vadio sam papire za polovinu oficira iz kasarne u kojoj sam služio vojni rok, a koji su mahom i dalje "izbeglice".
Moj otac, koji od 1967-e živi u BG je i dalje "izbeglica," a ja imam sereće što referent u opštini nije moje matične podatke poslao u mesto rođenja oca, već me je uveo u knjige u BG. Iako je ta uredba bila doneta nekoliko godina ranije, referenti u opštinama su po navici punih 10 godina podatke o deci slali u mesto rođenja oca. Moja kuma, koja je rođena dve godine posle mene, takođe u BG je tako sada "izbeglica" jer su njeni papiri poslati u BiH, kada se rodila.
Lično sam za oca vadio uverenje o državljanstvu i upisivao na obrascima podatke tako da se slože papiri koje podnosim, iako se to ne slaže sa stvarnim podacima. Uostalom mom ocu u dokumentima ionako stoje neki pogrešni podaci (npr datum rođenja). Takođe sam se potpisivao umesto mog oca, jer bih u protivnom morao da čoveka sa slomljenim kukom (plus dva svedoka) dovodim u kancelariju da potpiše obrazloženje zašto ne podnosi zahtev lično za uverenje o državljanstvu (Sve ovo je situacija u kancelariji za "izbeglice", što je potpuno drugačija priča od normalnog vađenja papira u opštini/MUP-u).
U našoj birokratiji je prva božja zapovest da se papiri slažu, a ne da podaci budu tačni, tako da ako treba da biram između toga da me šetaju od kancelarije do kancelarije i toga da završim sve jednim čekanjem u redu, biram ovo potonje. Ti neispravni podaci ionaku pišu na državnim dokumentima...
Moj tast, inače i dan danas ne postoji u knjigama iako ima JMBG, ličnu kartu, pasoš, rođen u BG, služio vojsku, putovao po inostranstvu...
nenadqwe nenadqwe 13:44 23.12.2011

Re: j(m)bg

Pa da, kao iskusan prevarant naravno da znam 1001 nacin ali to ne bih delio ni sa kim, pogotovu ne sa vama
nani.bacciabiggia nani.bacciabiggia 16:39 22.12.2011

...

9/20
prviilinijedan prviilinijedan 16:46 22.12.2011

USTAV ILI MINISTARSKI OBRAZAC?!

Treba pogledati ovo iz dva ugla. Iz ugla prodavaca i iz ugla kupaca. Za vlasnike, ova mera je vrlo korisna po meni, jer omogućava vlasnicima radnji da kontrolišu zaposlene i da sprečavaju razne malverzacije u vezi sa povraćajem tih roba. Na primer, može neki radnik da zavede neku robu kao vracenu neispravnu, da to proknjiži, a da povraćene pare sebi stavi u džep (ovo je dosta apstrahovan primer, u praksi su komplikovanije situacije), a ovako, vlasnik može da proveri identitet tih osoba koje su izvršile reklamaciju robe, niko nije kriv što se to kod nas jednostavno slabo primenjuje u praksi. Sa druge strane, tu je i ugao kupaca. Ljudi koji su kupili nešto jer im je trebalo, utvrđuju da to ne odgovara karakteristikama koje su garantovane, iznervirani što će morati ili to da bace i bukvalno bace i pare, ili, što je mnogo više verovatno, odu nazad u prodavnicu gde su to pazarili i reklamiraju, sa tim što se tako naknadno gubi vreme za odlazak u tu prodavnicu. Onda se tamo pojavi neki prodavac koji ni kriv ni dužan mora da vas pita za lične podatke kako bi pravdao reklamaciju i tako vam dodatno oduzme vreme. U najboljem slučaju, dobićete novac nazad ili drugi proizvod, a niko i ne priča o vremenu i novcu koje ste izgubili na reklamaciju. U svakom slučaju, smatram da je ova procedura nepotrebna i da je moguće reklamirati i bez ostavljanja ovih ličnih podataka prodavcima koji od prodavnice do prodavnice mogu biti različiti, od potencijalnih manijaka koji vas mogu uznemiravati putem telefona ili čak dolaziti na kuću, pa do raznih falsifikatora koji mogu iskoristiti vaš JMBG za razne malverzacije. Sve u svemu, preveliki je opseg ličnosti kojima vaši podaci postaju dostupni da bi se davali svima...
cult cult 17:19 22.12.2011

Dobar dan

gosn Šabiću, videh naslov u Blicu: Šabić: Prodavci nemaju pravo da traže lične podatke prilikom reklamacije.
Molio bih Vas da se usmerite na pravu stranu i da kažete damama i gospodi iz Poreske uprave sledeće: Nemate pravo da terate prodavce da traže lične podatke prilikom reklamacije.

Cenim da će posle ovih tekstova biti još više problema u tom inače neugodnom procesu.
Znate, ukoliko ja, kao prodavac, vratim novac mušteriji, a ne upišem u NI obrazac njene lične podatke, tako da to gospoda poreznici mogu da provere, platiću kaznu za utaju poreza u iznosu vraćenog novca i mandatnu kaznu (minimum) ili ću biti primoran da poklanjam robu inspektoru kako bih ove stvari izbegao.

U takvoj situaciji ja ću morati da odbijam vraćanje novca svakoj mušteriji koja odbije da mi na uvid da ličnu kartu, kako bih upisao njene podatke u NI obrazac kako mi je država naredila. Mojih 50 000 rsd eventualnih kazni bi me jako boleli i važniji su mi od nečije želje da sakrije svoj jmbg.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:25 22.12.2011

Re: Dobar dan

cult
gosn Šabiću, videh naslov u Blicu: Šabić: Prodavci nemaju pravo da traže lične podatke prilikom reklamacije.
Molio bih Vas da se usmerite na pravu stranu i da kažete damama i gospodi iz Poreske uprave sledeće: Nemate pravo da terate prodavce da traže lične podatke prilikom reklamacije.



Cult, osim ako dame i gospoda u Poreskoj ne žive na drugoj planeti dobra je šansa da su pročitali Blic. Kolika je šansa da poreska preduzme nešto sama od sebe?
cult cult 17:25 22.12.2011

Re: Dobar dan

0 (zero)
dragan7557 dragan7557 17:39 22.12.2011

Re: Dobar dan

Znate, ukoliko ja, kao prodavac, vratim novac mušteriji, a ne upišem u NI obrazac njene lične podatke, tako da to gospoda poreznici mogu da provere, platiću kaznu za utaju poreza u iznosu vraćenog novca i mandatnu kaznu (minimum)

Ovo je netacno.

Saldiranjem stanja kase, dnevnika, bilansa i/ili obrta se lako dokazuje neutralno stanje po toj transakciji. Izlaz i ulaz novcanih sredstava se potiru i saldo je nula za ovu transakciju, samim tim je prica o nekoj utaji poreza, obicna prica za predskolsku decu.

cerski
cult cult 17:44 22.12.2011

Re: Dobar dan

Cerski, care mali, šta si ovo izrekao sada?
dragan7557 dragan7557 17:44 22.12.2011

Re: Dobar dan

U takvoj situaciji ja ću morati da odbijam vraćanje novca svakoj mušteriji koja odbije da mi na uvid da ličnu kartu, kako bih upisao njene podatke u NI obrazac kako mi je država naredila.

I ovo je netacno.

Ko ima pravo i u kojim situacijama da legitimise gradjane, je propisano zakonom, bar u normalnim drzavama. Prodavci nigde nisu (pa ni u Srbiji) ovlasceni da legitimisu gradjane.

cerski
dragan7557 dragan7557 17:47 22.12.2011

Re: Dobar dan

cult
Cerski, care mali, šta si ovo izrekao sada?

Knjigovodstvo spada u teze nauke, racunovodstvo u Umetnost.

cerski
cult cult 17:50 22.12.2011

Re: Dobar dan

Knjigovodstvo spada u teze nauke, racunovodstvo u Umetnost.

cerski

apectator apectator 18:35 22.12.2011

Re: Dobar dan

Ko ima pravo i u kojim situacijama da legitimise gradjane, je propisano zakonom, bar u normalnim drzavama. Prodavci nigde nisu (pa ni u Srbiji) ovlasceni da legitimisu gradjane.

I tu se svaka priča završava.
natasavb natasavb 18:42 22.12.2011

Re: Dobar dan

apectator
Ko ima pravo i u kojim situacijama da legitimise gradjane, je propisano zakonom, bar u normalnim drzavama. Prodavci nigde nisu (pa ni u Srbiji) ovlasceni da legitimisu gradjane.

I tu se svaka priča završava.


Za kupca da, ali sta je sa prodavcem?
Eno lepo ti je gore Cult napisao da te podatke ne uzima prodavac zato sto ga zanimaju, vec zato sto Poreska uprava to trazi od njih.
Ja veoma cenim sve sto gospodin Sabic radi, ali ovo mi malo izgleda kao resavanje problema od repa.
dragan7557 dragan7557 18:45 22.12.2011

Re: Dobar dan

Eno lepo ti je gore Cult napisao da te podatke ne uzima prodavac zato sto ga zanimaju, vec zato sto Poreska uprava to trazi od njih.

Cult ce verovatno skociti i u bunar ako to trazi Poreska uprava.


cerski
Freedom of Information Freedom of Information 19:00 22.12.2011

Re: Dobar dan

gosn Šabiću, videh naslov u Blicu: Šabić: Prodavci nemaju pravo da traže lične podatke prilikom reklamacije.
Molio bih Vas da se usmerite na pravu stranu i da kažete damama i gospodi iz Poreske uprave sledeće: Nemate pravo da terate prodavce da traže lične podatke prilikom reklamacije.

Niste valda čitali samo naslov.Ako niste morali ste primetiti da sam upravo imajući u vidu neprijatnu siruaciju prodavaca roba i usluga rekao

I iz principijelnih i iz vrlo konkretnih razloga, važno je da Ministarstvo finansija bez odlaganja, uskladi sadržinu pomenutog obrasca sa ustavnim i zakonskim rešenjima o zaštiti podataka o ličnosti.

Ali to definitivno nije jedini problem.Nije dobro da prodavci misle da mogu ostati indiferentni Vi kažete
U takvoj situaciji ja ću morati da odbijam vraćanje novca svakoj mušteriji koja odbije da mi na uvid da ličnu kartu, kako bih upisao njene podatke u NI obrazac kako mi je država naredila. Mojih 50 000 rsd eventualnih kazni bi me jako boleli i važniji su mi od nečije želje da sakrije svoj jmbg.

a zaboravljate da tako birate da poslušno postupate po očigledno neustavnom "nalogu države" i da kršite ne kako Vi kažete "nečiju želju da sakrije svoj JMBG " več nečije Ustavom zajamčeno pravo da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom. Zakonom a ne tamo nekim obrascem! S tim u vezi mislim da ne treba zaboraviti mogućnost da građani počnu da podnose tužbe i zahteve za pokretasnje prekršajnog postupka čija "cena" bi mogla biti i višestruko veća od 50.000 rsd.Zato,ponavljam mislim da je u interesu i potrošača i trgovaca da ministarstvo finansija što pre uradi ono što sam od njega tražio.
antioksidant antioksidant 19:09 22.12.2011

Re: Dobar dan

cult
0 (zero)

manja od toga
cult cult 19:31 22.12.2011

Re: Dobar dan

Zato,ponavljam mislim da je u interesu i potrošača i trgovaca da ministarstvo finansija što pre uradi ono što sam od njega tražio.


Apsolutno. Prodavci nemaju šta da traže ni u naslovu, ni u priči, that's all.
Ideja tog obrasca je sledeća: ja, kao prodavac, (za Poresku upravu to znači: najverovatnije utajivač poreza) mogu svaki dan da pišem NI obrasce fingirajući reklamacije, stavljajući odredjeni procenat dnevnog pazara sebi u džep i time izbegavajući plaćanje PDV-a na taj iznos, medjutim, upisivanjem jmbg kupca oni mogu da ga kontaktiraju i pitaju da li je reklamacija postojala i da li je novac zaista vraćen. Zaista stupidarija, ali to samo jedna od... Ima i glupljih stvari propisanih od strane ministarstva finansija, a glupost se multiplikuje kad to krenu da primenjuju i tumače inspektori. No, to je druga tema.
cult cult 19:36 22.12.2011

Re: Dobar dan

a zaboravljate da tako birate da poslušno postupate po očigledno neustavnom nalogu države i da kršite ne kako Vi kažete "nečiju želju da sakrije svoj JMBG " več nečije Ustavom zajamčeno pravo da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom.


Uh. Svestan sam toga, ali "neposlušnost" poreskoj upravi mnogo košta. Teško je i zamisliti koliko ako niste u toj priči. Dakle, dok Ministarstvo finansija ne promeni ovu odluku, (a želim vam puno sreće u toj borbi, trebaće vam), nema šanse da vraćamo novac onima koji ne postupe onako kako se trenutno mora. Mogu samo da ih uputim, kao svesni član civilnog društva, na Agenciju za zaštitu potrošača da se njima požale ili da nas tuže, pa sudskom odlukom da vraćamo novac.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:38 22.12.2011

Re: Dobar dan

antioksidant
cult
0 (zero)

manja od toga


Jasno. Pa za koji će nam ukras onda uprava koja nije u stanju da sopstvenu proceduru uskladi sa nečim što je očigledno svakom pismenom. Imam ideju, hajde da se mi građani dogovorimo da rasputimo Poresku i svaku drugu upravu koja nije u stanju da pročitano razume.
Hajde da glasamo za one koji će da raspuste institucije koje su funkcionalno nepismene.
Hajde da, za promenu, nešto da srušimo.
Freedom of Information Freedom of Information 19:45 22.12.2011

Re: Dobar dan

Ja veoma cenim sve sto gospodin Sabic radi, ali ovo mi malo izgleda kao resavanje problema od repa.

Iskreno,uopšte ne razumem o kakvom Vi to repu pričate.Ja sam rekao
iz principijelnih i iz vrlo konkretnih razloga, važno je da Ministarstvo finansija bez odlaganja, uskladi sadržinu pomenutog obrasca sa ustavnim i zakonskim rešenjima o zaštiti podataka o ličnosti.

Jel se Vi sa tim ne slažete? A čak i ako se to ne desi jel zaista mislite da je treba poštovato ministarski obrazac a kršiti Ustav?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:04 22.12.2011

Re: Dobar dan

Freedom of Information


Za trgovce su pravilnici i uputstva koje propisuje ministarstvo finansija i poreski organi u s t a v. Iz prostog razloga što su zaprećene d r a k o n s k e kazne. To važi i za slučaj naloga za ispravku.

Zato pritisak treba usmeriti na ministarstvo kako bi promenilo propis, a ne na trgovce.
natasavb natasavb 20:38 22.12.2011

Re: Dobar dan

iz principijelnih i iz vrlo konkretnih razloga, važno je da Ministarstvo finansija bez odlaganja, uskladi sadržinu pomenutog obrasca sa ustavnim i zakonskim rešenjima o zaštiti podataka o ličnosti.

Jel se Vi sa tim ne slažete? A čak i ako se to ne desi jel zaista mislite da je treba poštovato ministarski obrazac a kršiti Ustav?


Ne, vec mislim da je trebalo regovati odmah kada se taj obrazac pojavio, a bice od tada dosta vremena proslo.
Takodje mislim da je trebalo naglasak da bude na tome sta se trazi od minstarstva, a ne od trgovaca. E sad, to nije samo Vasa odgovornost, vec i novinara kako ce preneti vest.
Cult i Vojislav su Vam vec objasnili kako to izgleda iz ugla trgovca, a ja ne gledam na celu stvar cak ni iz tog ugla, vec iz ugla prodavca od kojeg trgovac-vlasnik trazi da od kupca uzme te podatke, jer ne zeli da plati kaznu i ima posla sa poreskom upravom, a kupac se poziva na ustavna prava.
E tu ce najvise da nastrada taj mali prodavac jer je on prvi na udaru. Kupac ispred sebe ima njega, a nema ni trgovca, ni zaposlenog u poreskoj upravi, ni ovog iz ministarstva.
Freedom of Information Freedom of Information 21:23 22.12.2011

Re: Dobar dan

Takodje mislim da je trebalo naglasak da bude na tome sta se trazi od minstarstva, a ne od trgovaca.

A šta sam ja to tražio od trgovaca osim što sam ih upozorio da nezakonitom obradom ličnih podataka krše ustavom zajamčeno pravo građana? A šta sam tražio od ministzarstva to je valjda jasno,Da ponovim
I iz principijelnih i iz vrlo konkretnih razloga, važno je da Ministarstvo finansija bez odlaganja, uskladi sadržinu pomenutog obrasca sa ustavnim i zakonskim rešenjima o zaštiti podataka o ličnosti.

Niko ne mora da mi objašnjava kako izgleda odnos poreznika i privatnika,godinama sam bio advokat
Cult i Vojislav su Vam vec objasnili kako to izgleda iz ugla trgovca, a ja ne gledam na celu stvar cak ni iz tog ugla, vec iz ugla prodavca od kojeg trgovac-vlasnik trazi da od kupca uzme te podatke, jer ne zeli da plati kaznu i ima posla sa poreskom upravom

U svakoj normalnoj zemlji kad je u pitanju očigledno kršenje Ustava nema nikakvog smisla priča o tome kako to izgleda iz ovog ili onog ugla.Mislio sam da tu nema šta da se objašnjva a ono što sam ja Vama pokušao da objasnim je to da su Vaši saveznivi Vaši kupci i da u dilemi da li da povlađujete oćigledno neustavnim zahtevima vlasti ili da poštujete njihova ustavom zajamčena prava morate birati ovo drugo.Druga varijanta je da se pre ili kasnije ali izvesno suočite sa tim da radi zaštite svojih prava
građani počnu da podnose tužbe i zahteve za pokretasnje prekršajnog postupka čija "cena" bi mogla biti i višestruko veća od 50.000 rsd.Zato,ponavljam mislim da je u interesu i potrošača i trgovaca da ministarstvo finansija što pre uradi ono što sam od njega tražio.

dragan7557 dragan7557 22:25 22.12.2011

Re: Dobar dan

Vojislav Stojković 20:04 22.12.2011 / *novo
Re: Dobar dan

Freedom of Information



Za trgovce su pravilnici i uputstva koje propisuje ministarstvo finansija i poreski organi u s t a v. Iz prostog razloga što su zaprećene d r a k o n s k e kazne. To važi i za slučaj naloga za ispravku.

Koliko je vidim ti ovde napisa da su poreske "vlasti" prave azdave kada su u pitanju privatnici, kojim su uterali strah u kosti, pa su spremniji na samoubistvo nego na zameranje poreskim bogovima Srbije.

Ako su poreznici toliko opasni, koliko se ovde preteruje sto onda ne vode brigu o tome kako politicari i njihove stranke trose drzavne pare a za poreznike i ne haju.

Opisani odnos poreznik trgovac vise podseca na odnos uplasenog zeca ispred razjarenog vuka razjapljenih celjusti koji ima ociglednu nameru da ga prozdere.

Ako je odnos poreznici trgovina takav, onda je jasno cak i coravom da je u pitanju jedan neprirodan vestacki kreiran vrlo bolestan odnos, stvoren diktatorijanim principima kreiran odnos.

Fiskalne sluzbe moderne drzave su servisi gradjana i privrede na prvom mestu, a drzave i njenih ministarstava tek na drugom mestu. I tu se zavrsava cela prica.

Kada fiskalni organi drzave uteruju strah bilo privrednicima bilo gradjanima u kosti, u pitanju je bolesna fiskalna diktatura, ako se to radi nezakonitim uredbama bilo kog ministra onda je to divljacko nasilje pojedinca u ovom slucaju Ministra, nad gradjanima i privrednicima, koje se cini indirektnim putem uz pomoc nezakonitih sredstava u ovom slucaju Uredbe.


I da zakljucim, ne postoje gradjani i privreda radi kojekakvih ministara i suludih propisa, vec gospoda ministri i poreznici postoje voljom gradjana. Ministar kome to nije jasno, pa i sami predsednici vlade i drzave niti znaju sta je moderna drzava i njene sluzbe, niti demokratija, dok za moderan politicki management tek treba da sednu u skolske klupe, malo bolje skole od "Kennedy School of Government" i njenog jednogodisnjeg kursa za politicke lidere.


cerski
apectator apectator 22:46 22.12.2011

Re: Dobar dan

te podatke ne uzima prodavac zato sto ga zanimaju, vec zato sto Poreska uprava to trazi od njih.

I ako zna da je to što poreska uprava traži očito nezakonito? Kakva je to ropska logika? Jel to znači da ako bi poreska uprava tražila da tuku potrošače, oni bi ih tukli. Gde je pamet tim ljudima? Razmišljaju li oni o tome od koga žive,od poreske uprave ili od potrošaća?
mirelarado mirelarado 23:04 22.12.2011

Re: Dobar dan

Gde je pamet tim ljudima? Razmišljaju li oni o tome od koga žive,od poreske uprave ili od potrošaća?


Чињеница је да од потрошача живе, али од Пореске управе гину, стога овој потоњој морају да се повинују. То је борба за голи опстанак.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:56 23.12.2011

Re: Dobar dan

mirelarado

Чињеница је да од потрошача живе, али од Пореске управе гину, стога овој потоњој морају да се повинују. То је борба за голи опстанак.


mirelarado, odlično si mu ovo prevela.
Hansel Hansel 12:53 23.12.2011

Re: Dobar dan

cult
Ideja tog obrasca je sledeća: ja, kao prodavac, (za Poresku upravu to znači: najverovatnije utajivač poreza) mogu svaki dan da pišem NI obrasce fingirajući reklamacije, stavljajući odredjeni procenat dnevnog pazara sebi u džep i time izbegavajući plaćanje PDV-a na taj iznos, medjutim, upisivanjem jmbg kupca oni mogu da ga kontaktiraju i pitaju da li je reklamacija postojala i da li je novac zaista vraćen. Zaista stupidarija, ali to samo jedna od...

Ali, zar ne postoji neka evidencija stanja robe?! Zar ta roba ne ostaje kod prodavca dok je ne vrati dobavljaču? Zar prodavac od dobavljača ne bi trebalo za "poreske potrebe" da dobije potvrdu koliko je i koje robe vratio?

Jedino ako PU ne ostavlja mogućnost dilova trgovaca i dobavljača kako bi zaobišli plaćanje poreza?! Pa, valjda je moguće ustanoviti strukturu i količinu robe, kao i učestalost reklamacija... a da ne pričamo da ako neko već hoće da napravi dil s dobavljačima, to verovatno može da uradi bez provlačenja robe kroz sistem? Uff... svašta je moguće, bolje da ne razmišljam dalje...
dragan7557 dragan7557 13:05 23.12.2011

Re: Dobar dan

Ali, zar ne postoji neka evidencija stanja robe?! Zar ta roba ne ostaje kod prodavca dok je ne vrati dobavljaču? Zar prodavac od dobavljača ne bi trebalo za "poreske potrebe" da dobije potvrdu koliko je i koje robe vratio?

Naravno da postoji, a garancije za robu izdaje (uobicajeno) proizvodjac a ne trgovac, naravno trgovac tu robu vraca proizvodjacu uz podtrebnu dokumentaciju, a ovaj njemu refundira placenu nabavnu cenu.

Sve to stoji u Trgovackim uzansama za koje majstor cult izgleda, valjda od preteranog staha od poreznika, po svoj prilici nikad nije ni cuo, a sto je izgleda i poreskiim Vlstima, odnosno Ministerima potpuno nepoznato.

I onda nije ni cudno da majstor cult reaguje kao u gornjem "sadrzanom"komentaru." A i Minister Djelic da je isao u srednju ekonomsku skolu bi naravno bio naucen ovom znanju.

cerski
cult cult 13:05 23.12.2011

Re: Dobar dan

Zar ta roba ne ostaje kod prodavca dok je ne vrati dobavljaču? Zar prodavac od dobavljača ne bi trebalo za "poreske potrebe" da dobije potvrdu koliko je i koje robe vratio?

Sve to postoji.
Ali ima načina, malo sam kreativnosti...

I procenat reklamacija je, otprilike, poznat za svaku vrstu robe. Dakle, ukoliko bi inspektor PU ustanovio da je taj procenat u kontrolisanoj firmi znatno iznad uobičajenog, posumnjao bi na fingiranje reklamacija i počeo da kopa u tom pravcu. Ako nema jmbg u NI obrascu onda on može samo da nastavi da sumnja, ali ne može da pribavi dokaz. Ovako, kao, može.
dragan7557 dragan7557 13:12 23.12.2011

Re: Dobar dan

cult
Zar ta roba ne ostaje kod prodavca dok je ne vrati dobavljaču? Zar prodavac od dobavljača ne bi trebalo za "poreske potrebe" da dobije potvrdu koliko je i koje robe vratio?

Sve to postoji.
Ali ima načina, malo sam kreativnosti...

I procenat reklamacija je, otprilike, poznat za svaku vrstu robe. Dakle, ukoliko bi inspektor PU ustanovio da je taj procenat u kontrolisanoj firmi znatno iznad uobičajenog, posumnjao bi na fingiranje reklamacija i počeo da kopa u tom pravcu. Ako nema jmbg u NI obrascu onda on može samo da nastavi da sumnja, ali ne može da pribavi dokaz. Ovako, kao, može.

Jbt, sto bre ti tvoj JBMG u pismenoj formi, ne zakucas sa sve licnom kartom na neku banderu u centru Beograda, verujem da ce ti tvoj omiljeni Maher Djilas, dati i neko odlikovanje zasluga za narod, pa ko voli.....nek se posluzi

I nemoj da zaboravis NI obrazac!

cerski
Hansel Hansel 13:44 23.12.2011

Re: Dobar dan

cult
Ali ima načina, malo samo kreativnosti...

Jasno mi je, i ja sam počeo bio da razmišljam u tom smeru, ali ad hoc poznajući stanje stvari kod nas, rekao bih da se porez može zaobići mnogo jednostavnije, umesto viškom - uzdržavanjem od administriranja. Evo, sinoć sam kupio flašu mineralne vode u bakalnici i nisam dobio račun, a cena veća 6 din. nego u Maxiju, na primer. I uz to, ovde očigledno država neće dobiti PDV. Nisam hteo da pravim scene, ali baš nešto mislim da seleći put uzmem još jednu flašu kad dobijem kusur - zakon mi daje za pravo da ne platim robu za koju nisam dobio račun - ali - problem s tim je što ti prvo traže pare, pa tek onda daju robu (bez računa).
dragan7557 dragan7557 17:12 23.12.2011

Re: sto ludje to bolje

Hansel
cult
Ali ima načina, malo samo kreativnosti...

Jasno mi je, i ja sam počeo bio da razmišljam u tom smeru, ali ad hoc poznajući stanje stvari kod nas, rekao bih da se porez može zaobići mnogo jednostavnije, umesto viškom - uzdržavanjem od administriranja. Evo, sinoć sam kupio flašu mineralne vode u bakalnici i nisam dobio račun, a cena veća 6 din. nego u Maxiju, na primer. I uz to, ovde očigledno država neće dobiti PDV. Nisam hteo da pravim scene, ali baš nešto mislim da seleći put uzmem još jednu flašu kad dobijem kusur - zakon mi daje za pravo da ne platim robu za koju nisam dobio račun - ali - problem s tim je što ti prvo traže pare, pa tek onda daju robu (bez računa).

Alo bre Hansel, ne zakeraj tu, mi smo bre komlikovan cult-iviran svet, a takve prostote koje opisujes su nam jednostavno intelektualno ponizavanje.
Jednostabno nije nas nivo.


cerski
westvleteren westvleteren 18:02 23.12.2011

Re: Dobar dan

zakon mi daje za pravo da ne platim robu za koju nisam dobio račun


Ovo mi je nejasno od kad sam prvi put čuo.
Kako ja da ne platim robu za koju nisam dobio račun kada ne znam hoću li dobiti račun pre nego što platim?
Možda je ovim zakonom u stvari ozakonjena krađa, jer za robu koju ukradeš sigurno nećeš dobiti fiskalni račun, pa ne moraš ni da je platiš.
antioksidant antioksidant 18:05 23.12.2011

Re: Dobar dan

Ovo mi je nejasno od kad sam prvi put čuo.

da li si čuo za populizam?
e ta "odredba" zakona se jako lepo uklapa u takav pristup uređenja društva
ne bi me čudilo da je g17 aktivno učestvovao u pisanju takve odredbe
nenadqwe nenadqwe 18:53 22.12.2011

za pravnike i pravednike

vi, koje ubi nepravda sto ce da vam uzmu JMBG prilikom reklamacije kad dodjete u situaciju da recimo reklamirate jaknu od 25000 din javite mi se da vidim sta ste uradili, da li ste mozda odustali zbog "legitimisanja"
Veca je verovatnoca da vam avion padne na glavu nego da vam ukradu identitet
Freedom of Information Freedom of Information 19:21 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

nenadqwe
vi, koje ubi nepravda sto ce da vam uzmu JMBG prilikom reklamacije kad dodjete u situaciju da recimo reklamirate jaknu od 25000 din javite mi se da vidim sta ste uradili, da li ste mozda odustali zbog "legitimisanja"Veca je verovatnoca da vam avion padne na glavu nego da vam ukradu identitet

Bojim se da uopšte niste razumeli razlog moje reakcije.Nije glavno pitanje- kolike su šanse da Vam neko ukrade identitet po cenu "jakne od 25.000" ili veću ili manju cenu?Glavno pitanje je,krajnje pojednostavljeno,- da li smo mi divlje indijansko pleme ili civilizovan evropski narod organizovan u državu? Da li smo narod i država od kakvih se normalno, s punim pravom, očekuje da imaju Ustav koji je osnova celog pravnog poretka i koji poštuju.A ako to nismo u stanju,i ako očigledno,svesno i bez sankcija ovaj ili onaj nosilac vlasti ili,ako Vam se više sviđa, "poglavica",može da kreira propise i "uređuje" odnose po sopstvenom nahođenju,to je zaista ogroman problem.
antioksidant antioksidant 19:23 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

.A ako to nismo u stanju,i ako očigledno,svesno i bez sankcija ovaj ili onaj nosilac vlasti ili,ako Vm se više sviđa, "poglavica",može da kreira propise i "uređuje" odnose po sopstvenom nahođenju,to je zaista ogroman problem.

ako poglavica donosi red i oseцaj sigurnosti retko ko bi se bunio
i u evropi i na tom divljem mestu gde zive indijanci (pretpostavljam da su indijanci sinonim za kulturoloski nize rase - i da primetim - nije to bas lepa primedba)
nenadqwe nenadqwe 19:38 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

Sasvim sigurno smo divlje indijansko pleme ali dok ne budemo postali ovo drugo sta da radimo?
Moji komentari se odnose na medjuvreme koje moze biti itekako dugo.
Freedom of Information Freedom of Information 19:51 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

nenadqwe
Sasvim sigurno smo divlje indijansko pleme ali dok ne budemo postali ovo drugo sta da radimo? Moji komentari se odnose na medjuvreme koje moze biti itekako dugo.

To "međuvreme" može trajati beskonačno ako se mirimo sa stanjem i očekujemo da ga umesto nas promeni neko drugi.
nenadqwe nenadqwe 19:52 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike


Pa sta da uradim, da roknem prodavacicu u glavu i otmem joj pare?
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:59 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

da li smo mi divlje indijansko pleme ili civilizovan evropski narod organizovan u državu?


Ne bih ja vređala siroma Indijance.
Lično smatram da je njihovo društvo bilo uređenije od ovog kome mi danas pripadamo.
Mnogo se bolje znao red u tom njihovom društvu, nego što postoji u ovom našem.
Freedom of Information Freedom of Information 20:01 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

poglavica donosi red i oseцaj sigurnosti retko ko bi se bunio
i u evropi i na tom divljem mestu gde zive indijanci (pretpostavljam da su indijanci sinonim za kulturoloski nize rase - i da primetim - nije to bas lepa primedba)

Iskreno nisam od Vas oćekivao takav stav.Ali naravno,Vaš izbor,Vaša stvar.Ako je poglavica Vaš ili bilo čiji izbor to je OK, ja ipak preferiram pravnu državu zasnovanu na Ustavu.
P.S."Indijance" sam koristio kao fenomen zanimljiv ne u rasnom ili kulturološkom već u istorijskom kontekstu. I u tom kontekstu mogu da se složim da je sasvim moguće da bi i poglavica mogao biti valjan izbor ali pre nekoliko stotina godina,ne danas.
antioksidant antioksidant 20:17 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

Iskreno nisam od Vas oćekivao takav stav.Ali naravno,Vaš izbor,Vaša stvar.Ako je poglavica Vaš ili bilo čiji izbor to je OK, ja ipak preferiram pravnu državu zasnovanu na Ustavu.

niste me razumeli gospodine sabicu - napisao sam da bi se retko ko bunio, nisam rekao da se ja ne bih bunio
meni je ta potreba za sigurnoscu razumljiva, mada mi nije prihvatljiva u tolikoj meri da trpim "poglavice"
P.S."Indijance" sam koristio kao fenomen zanimljiv ne u rasnom ili kulturološkom već u istorijskom kontekstu

i u "istorijskom" kontekstu je lose koristiti takve primere
postoje veoma autokratska drustva koja savresno lepo funkcionisu i danas (nije liberalna demokratija jedini prihvatljivi model drustvenog uredjenja mada jeste moj izbor(a koliko mogu ceniti na osnovu vaseg drustvenog angazmana - i vas))
Freedom of Information Freedom of Information 20:35 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

postoje veoma autokratska drustva koja savresno lepo funkcionisu i danas

Koje je to autokratsko društvo koje po Vašem mišljenju "savršeno lepo funkcioniše"? Mislim na društvo u kome bi voleli da živite.
antioksidant antioksidant 21:02 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

Mislim na društvo u kome bi voleli da živite.

ja? a zasto ocekujete da ocenjujem funkcionisanje jednog drustva na osnovu toga da li bih ja voleo u njemu da zivim? to bi bilo previse egocentricno, cak i za mene
edit: i da vam ipak ponudim (neku vrstu) odgovor(a) - beograd. autokrata na celu grada ima veliki krug sledbenika.
kazem vam - vole ljudi "red"
dragan7557 dragan7557 23:09 22.12.2011

Re: za pravnike i pravednike

Freedom of Information
nenadqwe
Sasvim sigurno smo divlje indijansko pleme ali dok ne budemo postali ovo drugo sta da radimo? Moji komentari se odnose na medjuvreme koje moze biti itekako dugo.

To "međuvreme" može trajati beskonačno ako se mirimo sa stanjem i očekujemo da ga umesto nas promeni neko drugi.

Sto ce se nesumnjivo i desiti.

cerski
nenadqwe nenadqwe 21:45 22.12.2011

nehat

Posle svega da zaklucim:
Do propusta je doslo verovatno zbog nemara nekog od Djelicevih pravnih savetnika, a ne zbog "urote" protiv gradjana i njihovih sloboda. Nazalost kod nas niko iz vlasti ne snosi odgovornost za svoja dela bilo da su iz nehata ili namerna.
I jos nesto- kako da se borim sa ovom i slicnim nepravdama, jel treba negde da se uclanim, ostavim JMBG?
dragan7557 dragan7557 23:11 22.12.2011

Re: nehat il'neznajne ?

nenadqwe 21:45 22.12.2011
nehat
Posle svega da zakljucim:
Do propusta je doslo verovatno zbog nemara nekog od Djelicevih pravnih savetnika, a ne zbog "urote" protiv gradjana i njihovih sloboda.


Ma dje bi to nas Boza?

A jadni Boza Derikoza stavio svoj Ministarski potpis, gadno ga bre zajebali?

nazobilazna odredba člana 42. Ustava Srbije u kojoj pored ostalog stoji: „prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje se zakonom".


Cudni pravni savetnici? Ne znaju Zakon a za Ustav jos manje haju?


cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:59 23.12.2011

Казне

Поверениче,
јесте ли икада размишљали о успостављању казни, не само за злоупотребу података, већ и за захтевање оних који нису потребни?

Додатни предлог:
Обзиром да власти, од самог успостављања чувеног податка, у народу познатог као ЈМБГ, захтевају више података него што им је потребно, зар не би било логично да се власти сете сваког појединачног (јединственог) грађанина, барем једном у години? Чисто компензације ради.
dragan7557 dragan7557 09:52 23.12.2011

Re: Казне

srdjazlopogledja 01:59 23.12.2011 / *novo
Казне
Поверениче,
јесте ли икада размишљали о успостављању казни, не само за злоупотребу података, већ и за захтевање оних који нису потребни?

Sa koje ti visine nastupas!? Poverenice...! Komesar Rdjazlopogledja versus neki tamo poverenicic? Sidji bre sa drveta u normalan zivot i koristi normalan ton u razgovoru, a ime autora teksta ti je napisano u levom gornjem uglu.
Додатни предлог:
Обзиром да власти, од самог успостављања чувеног податка, у народу познатог као ЈМБГ, захтевају више података него што им је потребно,

A ovo je cista nebuloza posto u samoj EU vlasti pod: servisnim brojem gradjanina, inace nazivom ovog broja u EU drza daleko vise osetljivih podataka nego srpska administracija.

cerski
apectator apectator 06:39 23.12.2011

Nezakonitost ali i glupost

Nezakonitost i neustavnost su nesporni.Dosta je samo pročitati ustavnu odredbu čl.42
u kojoj pored ostalog stoji: „prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje se zakonom".

Znači zakonom a ne Uredbom,pravilnikom ili obrascem.U zakonu o ovome nema ni jedne reči i tu je svaka dalja rasprava završena.Ali to važi samo kad je ustavnost u pitanju a o gluposti se još može razgovarati.Jer postavlja se pitanje kakv je smisao, čemu poreskoj upravi služe
rubrike - kupac: ime i prezime, JMBG, potpis
?
Da probamo da vidimo.
1.Gospoda poreznici hoće da provere da li je reklamacija bila stvarna ili fiktivna.Hoće da razgovaraju sa kupcem.Kako da ga nađu? Nije,makar i nezakonito naloženo prodavcu da "pribeleži" adresu,telefon ili sl.
2.Zato preko JMBG vrše pretragu baze građana,znači još jednu nezakonitu obradu podataka, i nađu adresu. Dođu na vrata i kuc,kuc, i građanin neće da otvori vrata.Ili otvori ih i neće da razgobvara.Ili razgovara ali kaže da se ne seća.
3.Šta rade u takvim slučajevima? Da li vežu građanina za radijator i zavrću mu uši dok ne "prizna istinu"? Ili se odmah,obrušavaju na prodavca," logično" pretpostavljajući njegovu krivicu? Sve u svemu neverovatna glupost!
neobavestena neobavestena 09:46 23.12.2011

A šta je sa ostavljanjem lične karte?

Meni su, nedavno, na ulasku u zgradu SBB (kablovskog operatera) portiri tražili da ostavim ličnu kartu. I po obavljenom poslu (koji je trajao bar pola sata) su mi je vratili.
Zabavno je što mi je i službenica tražila ličnu kartu, pa sam joj zbunjeno objasnila da sam je ostavila na ulazu. Za sokument koji sam potpisala mi je "verovala na reč", odnosno, potpisala sam dokument sa brojem lične karte "po sećanju".
Imaju li te portirske, čuvarske... službe pravo da mi traže ličnu kartu, uopšte, i da li imaju pravo da zahtevaju da ostane kod njih do izlaska iz zgrade?
dragan7557 dragan7557 10:05 23.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

neobavestena
Meni su, nedavno, na ulasku u zgradu SBB (kablovskog operatera) portiri tražili da ostavim ličnu kartu. I po obavljenom poslu (koji je trajao bar pola sata) su mi je vratili.
Zabavno je što mi je i službenica tražila ličnu kartu, pa sam joj zbunjeno objasnila da sam je ostavila na ulazu. Za sokument koji sam potpisala mi je "verovala na reč", odnosno, potpisala sam dokument sa brojem lične karte "po sećanju".
Imaju li te portirske, čuvarske... službe pravo da mi traže ličnu kartu, uopšte, i da li imaju pravo da zahtevaju da ostane kod njih do izlaska iz zgrade?

Trazenje licne karte (bespravno legitimisanje) gradjana je kao i jos (bespravnije) fotokopiranje licnih dokumenata je postalo moda u EU drzavama a Komesari i Komesarke EU cute i odobravju ovo nezakonito nasilje nad gradjanima.

Vrlo cesto se desava da fotokopije neunistene zavrsavaju na djubristima sa kojeg su dostupni kriminalcima.

Ovo privremeno oduzimanje licnih dokumenata je vrhunac drskosti i gazenja zakona, koji oduzimanje pasosa dozvoljava samo sudu, i u tacno odredjenim situacijama policiji.

Cista hajducija, a koliko sam prilikom boravka u Srbiji video gospoda portiri su naoruzani kao da su svi gradjani pljackasi.

Ko bez ikakvog prava naoruzava portire i cuvare, nikada mi nije bilo jasno, valjda sto toga u normalnim drzavama ne samo nema nego je (jos uvek) i eksplicitno zabranjeno zakonom.

cerski
nenadqwe nenadqwe 18:15 23.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

Vrlo cesto se desava da fotokopije neunistene zavrsavaju na djubristima sa kojeg su dostupni kriminalcima


Aaa, sede kriminalci po ceo dan na djubristu i cekaju da iz kamiona ispadne fotokopija licne karte
apectator apectator 19:15 23.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?


Aaa, sede kriminalci po ceo dan na djubristu i cekaju da iz kamiona ispadne fotokopija licne karte

Dal kriminalci sede il ne sede na đubrištu ili već neznam gde ja ne bih da proveravam. Al nije ovde reč o kriminalcima već o pravu. Ja nemam ništa protiv da ti sa svojim ličnim podacima radiš šta želiš,da fotokopiju tvoje lične karte daješ kome hoćeš,da šetaš po gradu i deliš je prolazniicima ako ti je volja.Samo za sebe bih želeo da je ne dajem nikom osim ako ne moram po zakonu.I to je,iako ti to ne razumeš, u ovom sličaju jedini problem. Ako u državnom Ustavu piše da se "obrada podataka uređuje zakonom" a zakonom nije prdviđeno da treba da dajem svoje lične podatke prodavcima,onda bih želeo da toga budem pošteđen.Nije valjda da previše želim?
antioksidant antioksidant 19:23 23.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

Ako u državnom Ustavu piše da se "obrada podataka uređuje zakonom" a zakonom nije prdviđeno da treba da dajem svoje lične podatke prodavcima,onda bih želeo da toga budem pošteđen

ova situacija ce najverovatnije biti resena tako sto ce se zakonom o poreskom postupku legalizovati sadasnja procedura
i svi ce biti zadovoljni
nenadqwe nenadqwe 22:06 23.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

Pise u ustavu i da je Kosovo Srbija pa ne znam sta ces da preduzmes povodom toga, pise i na tarabi PI...a ja ga ne polomi, a to dal ja nesto razumem ti ne mozes da znas, uostalom niko te nece naterati da dajes svoje podatke trgovcima ako to ne zelis, cak mozes i da ih tuzis ustavnom sudu. Ja sam izneo svoja iskustva u vezi reklamacije a ti javi kako si postupio ako budes prinudjen da nesto reklamiras, pozdrav!
dragan7557 dragan7557 22:06 23.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

nenadqwe
Vrlo cesto se desava da fotokopije neunistene zavrsavaju na djubristima sa kojeg su dostupni kriminalcima


Aaa, sede kriminalci po ceo dan na djubristu i cekaju da iz kamiona ispadne fotokopija licne karte

Jbt, sto bre ti tvoj JBMG u pismenoj formi, ne zakucas sa sve licnom kartom na neku banderu u centru Beograda,


cerski
nenadqwe nenadqwe 00:45 24.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

Jbt, sto bre ti tvoj JBMG u pismenoj formi, ne zakucas sa sve licnom kartom na neku banderu u centru Beograda,


Inteligentni covece, ja sam o temi govorio sa vrlo prakticne strane tj.strane kupca koji je bio prinudjen da nekoliko puta reklamira stvari, a vi ste slobodni da svoja dokumenta i spalite kako slucajno ne bi dospela u pogresne ruke. Zbog cega je pokazivanje LK trgovcu opasnije od pokazivanja:
-policajcu
-postaru
-kod lekara(zdravstvena vazi uz LK)
-sluzbeniku banke
-portiru na ulazu u neku instituciju
-u agenciji kad registrujes auto
-u apoteci za odredjene lekove
-kad placas porez
-kad se uclanjujes u neku organizaciju(biblioteku, partiju, ribolovacko udruzenje, udruzenje penzionera, udruzenje ljubitelja ptica
-online registracije (na nekim sajtovima)
TREBA LI JOS?

RESENJE:
Trgovce ce obavezati da postuju zakon o zastiti licnih podataka kao i sve prethodno nabrojane i ja cu naravno biti u pravu dok cete vi i dalje terati istu pricu, laku noc!

apectator apectator 06:59 24.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

Auuuu...jel moguće da posle svega i dalje ne kapiraš? Rekoh ja odmah,za tebe je najbolje rešenje čipovanje.
dragan7557 dragan7557 10:15 24.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

nenadqwe
Jbt, sto bre ti tvoj JBMG u pismenoj formi, ne zakucas sa sve licnom kartom na neku banderu u centru Beograda,


Inteligentni covece, ja sam o temi govorio sa vrlo prakticne strane tj.strane kupca koji je bio prinudjen da nekoliko puta reklamira stvari, a vi ste slobodni da svoja dokumenta i spalite kako slucajno ne bi dospela u pogresne ruke. Zbog cega je pokazivanje LK trgovcu opasnije od pokazivanja:
-policajcu
-postaru
-kod lekara(zdravstvena vazi uz LK)
-sluzbeniku banke
-portiru na ulazu u neku instituciju
-u agenciji kad registrujes auto
-u apoteci za odredjene lekove
-kad placas porez
-kad se uclanjujes u neku organizaciju(biblioteku, partiju, ribolovacko udruzenje, udruzenje penzionera, udruzenje ljubitelja ptica
-online registracije (na nekim sajtovima)
TREBA LI JOS?

RESENJE:
Trgovce ce obavezati da postuju zakon o zastiti licnih podataka kao i sve prethodno nabrojane i ja cu naravno biti u pravu dok cete vi i dalje terati istu pricu, laku noc!


Mada je ova reakcija:
apectator
Auuuu...jel moguće da posle svega i dalje ne kapiraš? Rekoh ja odmah,za tebe je najbolje rešenje čipovanje.

savim dovoljna ipak jedan savet:

Idi bre kod snajdera ili abadzije da ti zasije dzepove, ionako nemas potrebe za njima, JBMG utetoviraj na celo (poput Domanovicevih junaka) tri puta, licnu kartu obesi oko vrata.

cerski
nenadqwe nenadqwe 10:44 24.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

alo covece, nemoj kukati ovde ko kukavac i zaliti se kako je svet nepravedan, preduzmi nesto, presavi tabak pa u Ustavni sud

Idi bre kod snajdera ili abadzije da ti zasije dzepove, ionako nemas potrebe za njima, JBMG utetoviraj na celo (poput Domanovicevih junaka) tri puta, licnu kartu obesi oko vrata


a sto se tice ovog komentara stvarno ne vidim vezu ni sa jednim od mojih komentara niti vezu sa bilo cim
nenadqwe nenadqwe 10:46 24.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

Auuuu...jel moguće da posle svega i dalje ne kapiraš? Rekoh ja odmah,za tebe je najbolje rešenje čipovanje.



Ponavljas se, daj nesto novo, mozes ti to
nenadqwe nenadqwe 12:21 24.12.2011

Re: A šta je sa ostavljanjem lične karte?

Mada je ova reakcija:

apectator
Auuuu...jel moguće da posle svega i dalje ne kapiraš? Rekoh ja odmah,za tebe je najbolje rešenje čipovanje.


savim dovoljna ipak jedan savet:

Idi bre kod snajdera ili abadzije da ti zasije dzepove, ionako nemas potrebe za njima, JBMG utetoviraj na celo (poput Domanovicevih junaka) tri puta, licnu kartu obesi oko vrata.


[/b]zbog vas cu istetovirati JMBG i okaciti licnu kartu, ali samo malo nize od vaseg predloga, tako da ce svim zainteresovanim biti dotupna
Ne kapiram sto sam ovo napisao, ali vi cete vec ukapirati
baroniknez baroniknez 17:08 23.12.2011

Re: ...

Da li to važi i za apoteke!?
kostresh_harambasha kostresh_harambasha 21:35 23.12.2011

Не зна се шта је горе

Борио сам се против полицијске државе Слободана Милошевића, а добио сам удбашку државу Бориса Тадића.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana