Ljudska prava

KORAK U DOBROM PRAVCU

Freedom of Information RSS / 03.05.2011. u 09:23

Autor: Rodoljub Šabić

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je Obaveznu instrukciju o uslovima korišćenja i održavanja sistema video nadzora gradskih saobraćajnica i raskrsnica za grad Beograd. To je, bez sumnje, dobra vest.
Naime, kada je početkom aprila Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izvršio nadzor u vezi sa nezakonitom upotrebom video snimka iz sistema video nadzora (pojavljivanje snimka seksualnog odnosa „kod Arene" na Internetu), najvažnije što je utvrđeno nadzorom bilo je upravo odsustvo propisanih procedura.
Teško je bilo poverovati, ali nisu postojale utvrđene procedure za postupanje lica koja koriste ili održavaju sistem video nadzora. Ni mere zaštite koje bi nadzirale i beležile postupanje lica koja sistem koriste, npr. interan video nadzor, neizbrisivi trag o pristupu, beleženje pristupa putem elektronske indentifikacione kartice i sl. Računarima, radnim stanicama je mogao pristupati veći, neodređen broj lica u različitim polažajima u komandnoj liniji, od operatora do šefova smena. Operatorski i supervizorski nalozi nisu glasili na individualno određena lica već na radno mesto u okviru kojeg više lica obavlja te poslove.
Polazeći od tih i nekih drugih činjenica, Poverenik je izdao Upozorenje u kome u 14 tačaka ukazuje na mere i aktivnosti koje treba preduzeti radi otklanjanja uočenih nedostataka, uz zahtev da ga u roku od 15 dana ministarstvo obavesti o preduzetim i planiranim merama i aktivnostima za otklanjanje nepravilnosti.
Obavezna instrukcija je dobar odgovor na Upozorenje. Baš onakav kakav sam želeo. Njenim donošenjem propisane su procedure za korišćenje i održavanje sistema video nadzora na način kojim će rizik zloupotrebe sistema višestruko smanjiti.
Tako će npr. uvođenjem sistema individualnih elektronskih identifikacionih kartica biti tačno definisan krug lica koja imaju faktičku mogućnost pristupa sistemu video nadzora, a biće i beležen tačan period u kome je svaki od njih ostvarivao taj pristup. Mogućnost pristupa sistemu isključivo na osnovu invididualne elektronske kartice odnosiće se i na radnike i funkcionere MUP-a sa supervizijskim ovlašćenjima. Dakle, bez izuzetka. Uvođenjem internog video nadzora svih prostorija u kojima se nalaze radne stanice za praćenje signala sa sistema video nadzora konstantno će se kontrolisati ostvarivanje pristupa sistemu.
Naravno, sve ove mere, po savremenim kriterijumima iz uporedne prakse nisu ništa specijalno. U našem međunarodnom okruženju u kontekstu zaštite podataka o ličnosti ovakve mere smatraju se standardnim, nezaobilaznim. I utoliko pre ih, u našim konkretnim uslovima, treba pozdraviti kao korak koji je možda mali, ali je u pravom smeru. Za naše prilike ovaj „potez" je vrlo vredna stvar.
I to ne samo zbog toga što će značajno smanjiti rizike zloupotrebe konkretnog sistema video nadzora u Beogradu. Jer, kod nas su informacije o tome da je u ovom ili onom gradu uveden „najsavremeniji" sistem video nadzora sve češće, a informacije o tome da li se i kako kontroliše upotreba tih sistema, po pravilu, izostaju. Prava vrednost obavezne instrukcije sa početka ovog posta je u tome što može i treba da posluži kao dobar primer za sve druge, manje više, slične situacije.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 09:59 03.05.2011

Pa dobro

napredak u svakom slučaju. Jest' da je MUP trebalo takvu instrukciju samoinicijativno da propiše čim su uveli nadzor, ali je dobro da su barem sada postupili. Sad ostaje da se nadamo da će svi zaposleni tamo i da poštuju instrukciju...
Freedom of Information Freedom of Information 11:30 03.05.2011

Re: Pa dobro

niccolo
napredak u svakom slučaju. Jest' da je MUP trebalo takvu instrukciju samoinicijativno da propiše čim su uveli nadzor, ali je dobro da su barem sada postupili. Sad ostaje da se nadamo da će svi zaposleni tamo i da poštuju instrukciju...

A ima dosta razloga da verujemo da će instrukcija biti dosledno sporovođena.
expolicajac expolicajac 10:02 03.05.2011

Prava stvar

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je Obaveznu instrukciju o uslovima korišćenja i održavanja sistema video nadzora gradskih saobraćajnica i raskrsnica za grad Beograd. To je, bez sumnje, dobra vest.

Još jednom se dokazalo da dobar sex rešava mnoge probleme. A kad je to smirilo i "neobuzdane" policijske službenike onda je to uspeh nemerljivih razmera za razvoj demokratije u Srbiji.
Svaka čast na angažovanju gospodine Šabiću
sahmatbg sahmatbg 10:30 03.05.2011

i mali korak je korak

Lepo i tačno se kaže da je i najmanji korak korak, bitno je da je u pravom smeru. Ova MUP-ova instrukcija podrazumeva samo stvari koje se u normalnom svetu smatraju najnormalnijim ali za nas to još ne važiZato je Instrukcija napravljena za Beograd dobra stvar koja treba da posluži i za druge naše gradove koji ubrzano uvode sisteme video nadzora.
Vredno i dobro je i to što je MUP ovaj put ne samo dobro nego i vrlo brzo reagovao na upozorenja koja je poverenik s razlogom uputio.
apectator apectator 12:11 03.05.2011

Re: i mali korak je korak

Vredno i dobro je i to što je MUP ovaj put ne samo dobro nego i vrlo brzo reagovao na upozorenja koja je poverenik s razlogom uputio.

To je možda i najvrednije. Kod nas je prava retkost da vlast prihvati kritiku i na nju reaguje kako treba a pogotovo da to uradi brzo. Bilo bi lepo da je ovaj postupak MUP-a nagoveštaj da se taj odnos konačno počinje menjati.
fantomatsicna fantomatsicna 13:47 03.05.2011

Dobro su

se izvadili..lamers
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:42 03.05.2011

Re: Dobro su

Bravo, Šabiću!
Freedom of Information Freedom of Information 17:29 03.05.2011

Re: Dobro su

Jelica Greganović
Bravo, Šabiću!

Hvala Jelice! A bravo za MUP?
apectator apectator 18:03 03.05.2011

Re: Dobro su

Freedom of Information

A bravo za MUP?

A zašto za MUP?
Freedom of Information Freedom of Information 18:16 03.05.2011

Re: Dobro su

Pa već sam rekao
sve ove mere, po savremenim kriterijumima iz uporedne prakse nisu ništa specijalno. U našem međunarodnom okruženju u kontekstu zaštite podataka o ličnosti ovakve mere smatraju se standardnim, nezaobilaznim. I utoliko pre ih, u našim konkretnim uslovima, treba pozdraviti kao korak koji je možda mali, ali je u pravom smeru. Za naše prilike ovaj „potez" je vrlo vredna stvar.

A potez je,makar i sa docnjom, povukao MUP.
maca22 maca22 19:34 03.05.2011

Re: Dobro su

Bravo za Sabica, a Mupu, samo nastavite u ovom, ispravnom, smeru.
maca22 maca22 13:49 07.05.2011

Ludilo

Nije povezano sa temom ovog bloga, ali jeste sa neshvatanjem svojih duznosti. Pa kako nema Krugoline, skrenula bih ode paznju na:

"Ovde dežurna, noćna sestra ne uhvati ni minut sna."



http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Jedna-babica-na-deset-porodilja.lt.html

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana