Ljudska prava

DA VIDIM ŠTA IMATE U TAŠNI!

Freedom of Information RSS / 18.04.2011. u 12:47

Autor: Rodoljub Šabić


Jednu našu sugrađanku, nedavno je, u jednom velikom šoping centru zadržalo privatno obezbeđenje tog centra. Zadržalo i držalo do dolaska policije. Razlog za zadržavanje - „posumnjali su da je ona želela da uđe u prostoriju na čijim vratima je stajala oznaka da je rezervisana samo za službena lica". Dolazak policije, budući da „sumnja" nije potvrđena i nečim realnijim, za jedinu posledicu je imao njeno puštanje na slobodu iz faktičkog pritvora. Nakon toga ona se obratila Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Iako misli da, tako sama kaže, „nije doživela nikakve neprijatnosti", interesovala se za svoja prava.

„Slučaj", već na prvi pogled provocira neka pitanja. Šta bi npr. bilo da policija nije bila „brza" pa da joj je za „dolazak na lice mesta" umesto 3 trebalo 8, 12 ili više sati? Ili npr. šta je i zašto, duže od jednog sata izvan prostorija u kojima je ona zadržana radilo lice koje je od ove naše sugrađanke zahtevalo i dobilo njenu ličnu kartu?

Zato je zaista zanimljiva njena izjava da „nije doživela nikakve neprijatnosti". Ona u svakom slučaju potvrđuje da je „neprijatnost" izuzetno relativan pojam. S tim u vezi vredi pomenuti još po nešto. Npr. ono famozno - „Da vidim šta imate u tašni! Otvorite tašnu!" Pretpostavljam da je malo onih koji nisu bili svedoci ovakvog rezolutnog zahteva upućenog od strane nekog prodavca, kasirke, poslovođe ili čuvara nekom ko je ko zna zbog čega „sumnjiv", kao i da ima mnogo onih kod kojih ovakva „komunikacija" izaziva osećaj nelagodnosti.

A sve su češće vesti da privatna obezbeđenja najčešće velikih šoping centara zahtevaju od kupaca da otvore svoje torbe i pokažu njihov sadržaj. U jednom broju slučajeva od kupaca je traženo da se legitimišu, da pokažu ličnu kartu. Pri tome reč je o kupcima, odnosno ljudima koji nisu neposredno zatečeni u krađi, niti u krađi registrovani video nadzorom niti su prilikom njihovog napuštanja objekta reagovali zvučni alarmi. Reč je dakle o zadržavanju, pretresanju i legitimisanju koje se vrši samo na osnovu „sumnje" pripadnika privatnog obezbeđenja da se u torbama tih ljudi nalazi roba koja nije plaćena.

A na čemu se ta sumnja zasniva? Da li je dopustivo da u tom kontekstu budu relevantne čak i činjenice tipa da je neko „vrlo mlad", da je pripadnik određene etničke skupine, da „ima veliku torbu" ili da prosto, „izgleda sumnjivo"?

Inače, samovoljno i nezakonito lišenje slobode zabranjeno je članom 9. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Zabranjuje ga i Ustav Srbije naglašavajući da je lišenje slobode dopušteno samo iz razloga koji su predviđeni zakonom. Isto važi i za pretresanje i obradu podataka o ličnosti.

Ipak, Srbija je, i pored više apela stručne javnosti i Poverenika za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti jedna od izuzetno retkih zemalja koja nema Zakon o privatnom obezbeđenju. Zbog toga je jedini mogući odgovor na pitanje na kom pravnom osnovu se zasniva zadržavanje, pretresanje i obrada podataka o ličnosti od strane privatnih obezbeđenja - ni na jednom! A oni ipak i zaviruju u torbe i legitimišu i zadržavaju. Reklo bi se sa tendencijom da i sebe i nas „naviknu" da je to nešto „normalno" i da im tamo nekakav zakonski osnov zapravo i nije potreban.

A s tim se država koja je, makar i samo kao lepu želju u svoj Ustav upisala jemstva koja kažu da ljudska prava „služe očuvanju ljudskog dostojanstva svakog pojedinca ... u društvu zasnovanom na načelu vladavine prava" - baš nikako ne bi smela miriti.



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 13:06 18.04.2011

Privatno hapšenje

Zbog toga je jedini mogući odgovor na pitanje na kom pravnom osnovu se zasniva zadržavanje, pretresanje i obrada podataka o ličnosti od strane privatnih obezbeđenja - ni na jednom! A oni ipak i zaviruju u torbe i legitimišu i zadržavaju. Reklo bi se sa tendencijom da i sebe i nas „naviknu" da je to nešto „normalno" i da im tamo nekakav zakonski osnov zapravo i nije potreban.

U ovome je suština. Rekao bih da Ustav i zakoni prilično jasno definišu ko i pod kakvim okolnostima ima pravo da ograničava kretanje, lišava slobode, i legitimiše građane.

Ukratko, moj savet bi bio da se građani drže zakona k'o pijan plota, da se potrude da imaju svedoke, i da u slučaju kršenja zakona od strane npr. pripadnika obezbeđenja prodavnice, ili zaposlenih, ili npr. kontrolora u sredstvima javnog prevoza, iste prijave a onda po dolasku policije i davanja izjava podignu privatnu tužbu i naplate debelu odštetu.



sahmatbg sahmatbg 17:26 18.04.2011

Re: Privatno hapšenje

tyson
Ukratko, moj savet bi bio da se građani drže zakona k'o pijan plota, da se potrude da imaju svedoke, i da u slučaju kršenja zakona od strane npr. pripadnika obezbeđenja prodavnice, ili zaposlenih, ili npr. kontrolora u sredstvima javnog prevoza, iste prijave a onda po dolasku policije i davanja izjava podignu privatnu tužbu i naplate debelu odštetu.

Savet je dobar. Ako vlast neće ili ne ume da nekog natera da se pridržava zakona onda gradjani moraju da joj "pomognu". Njihovo držanje zakona "ko pijan plota" je onda jedini izlaz.
predatortz predatortz 13:13 18.04.2011

Pitanje

Znam da će zvučati naivno, no šta bi se dogodilo kada bi građanka tužila pripadnike obezbeđenja zbog protivpravnog lišavanja slobode?
expolicajac expolicajac 14:35 18.04.2011

Re: Pitanje

Znam da će zvučati naivno, no šta bi se dogodilo kada bi građanka tužila pripadnike obezbeđenja zbog protivpravnog lišavanja slobode?

Verovatno bi doživela da u dubokoj starosti dobije pravosnažnu presudu sa kojom bi morala da pokrene privatnu tužbu protiv lica, a ne sekjuriti službe koja je protivpravno lišenje slobode izvršila.

Mene su jedanput u "Merkatoru" pokušali da zaustave jer je na nekoj kasi pištalo. Onaj je urlao i bečio se, ali sam ja bez ikakvih vidljivih znakova uzbuđenja nastavio ka izlazi. "Band-zov" je pokušao i da me zaustavi ali je kada sam ga pitao po kom članu zakona me zaustavlja, on je kao tele počeo da se okreće oko sebe. Nakon toga sam ga upozorio, da me zajebe inače ću da mu otkinem obe ruke do lakata, i izašao iz "Merkatora".
Sledeći moj ulazak u "Merkator" bio je propraćen sa četvoricom "Band-zova" koja su me mrko gledala a kojima sam sa ogromnim zadovoljstvom pokazivao srednji prst. Sve je bilo po zakona ali apsolutno nepristojno sa moje strane. Kad su vlasniku pokazali snimak on je samo reko "zajebi budalu ovaj je luđi od nas". To je zasada jedini način na koji kretenima iz privatnih obezbedjenja možed da objasniš da oni nemaju nikakva ovlašćenja za bilo koju aktivnost usmerenu prema licima koja se kreću po objektu koji oni "OBEZBEDJUJU".
apach92 apach92 18:52 18.04.2011

Re: Pitanje

pa mene su pretresali u tom istom Merkatoru 45 minuta jer sam pistao na izlazu. Ja budala, posto nista nisam maznuo bio voljan da saradjujem i pretrpim samo takvu torturu koje se i danas nevoljno secam niti ulazim u Merkator. Ja jedan, njih petorica, sve moje stvari razbacane po stolu, neprijatna pitanja, uzas. Na kraju, naravno, nisu rekli ni `izvini`

A sta je pistalo - CD sa drajverom od EPSON matricnog stampaca. Ko mi kriv kad sam sljaker u firmi koji instalira hardver na terenu, vozi se javnim prevozom i sve je primoran da nosi sa sobom.
maca22 maca22 19:17 18.04.2011

Re: Pitanje

Grozno.
sesili sesili 15:14 18.04.2011

Odgovor

Bravo! To je jedini način, nažalost, bezobraznima odgovoriti na bezobrazan način. Samo to razumeju. Ali, nije svako spreman na to. Razumem da je gradjanka povredjena, ali tako će i ostati. Sve dok ne bude ex...
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:34 18.04.2011

Re: Odgovor

Pa ne znam koliko je to cudno s obzirom da u Holandiji (dajem primer samo) svaka prodavnica, samousluga itd (ima cuvare) ima pravo da postavlja svoje uslove kao sto je moguci zahtev da im pokazete sta imate u tasni, kesi..

Prisustvovala sam u biblioteci kada je cuvar posumnjao u jednog coveka, posao za njim u kafe (koji je u sastavu biblioteke) i zatrazio da mu se pokaze sadrzaj kese koju je ovaj imao sa sobom a lik odbio i krenuo da se penje po stolovima, preskace i bezi. Dok nije pozvao policiju cuvar ga je zadrzao na sta ima pravo. Panduri ga za minut spakovali u lisice i odveli u stanicu.

To su pravila, ne mora da pisti senzor na izlazu da bi cuvari tek tada posumnjali da ste nesto drpili, pardon, otudjili.

Usput i preventivno trkeljisanje je (ovde) dozvoljeno vec ihaa odavno kao i legitimisanje bez nekog narocitog povoda.
apectator apectator 16:40 18.04.2011

Re: Odgovor

apacherosepeacock
u Holandiji (dajem primer samo) svaka prodavnica, samousluga itd (ima cuvare) ima pravo da ....zahtev da im pokazete sta imate u tasni, kesi..To su pravila, ne mora da pisti senzor na izlazu da bi cuvari tek tada posumnjali da ste nesto drpili, pardon, otudjili.Usput i preventivno trkeljisanje je (ovde) dozvoljeno vec ihaa odavno kao i legitimisanje bez nekog narocitog povoda.

Nisam siguran da je baš tako.A čak i da jeste nisam siguran da bi to bila prva stvar koju treba da kopiramo od Holandije. A čak i ako "kopiramo" onda ta njihova "veličanstvena" rešenja treba da prepišemo u naš zakon. A ne da se zakonima precizno utvrđuje šta i kako sme da radi državna policija a da se istovremeno privatnoj bezbednosti ostavljaju odrešene ruke da radi šta joj padne na pamet.
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:14 18.04.2011

Re: Odgovor

apectator
apacherosepeacock
u Holandiji (dajem primer samo) svaka prodavnica, samousluga itd (ima cuvare) ima pravo da ....zahtev da im pokazete sta imate u tasni, kesi..To su pravila, ne mora da pisti senzor na izlazu da bi cuvari tek tada posumnjali da ste nesto drpili, pardon, otudjili.Usput i preventivno trkeljisanje je (ovde) dozvoljeno vec ihaa odavno kao i legitimisanje bez nekog narocitog povoda.

Nisam siguran da je baš tako.A čak i da jeste nisam siguran da bi to bila prva stvar koju treba da kopiramo od Holandije. A čak i ako "kopiramo" onda ta njihova "veličanstvena" rešenja treba da prepišemo u naš zakon. A ne da zakonima precizno utvrđuju šta i kako sme da radi državna policija a da privatnoj bezbednosti ostavljamo odrešene ruke da radi šta joj padne na pamet.



Pa jeste tako, zivim ovde 20 godina..

Ovo (kontrola) je postalo normalno u nekih poslednjih 10-tak godina (plus kamere svuda), kad sam dosla tek, nije bilo praksa uopste.

Razlog moze biti jedino zato sto je kleptomanija (i kradja uopste) uzela maha, sta drugo? Cuvari su ekstra trosak pa pretpostavljam da nije uvedeno iz obesti.
O oruzanim pljackama da i ne govorim - koje su u porastu takodje.

Mislim, nije sad da disu za vrat, da se razumemo, ili da kupce maltretiraju, mene jos niko nije - pored takvih uredbi - pretresao (opet primer).

A sta treba kopirati iz EU a sta ne je dobro pitanje, slazem se.
Freedom of Information Freedom of Information 17:15 18.04.2011

Re: Odgovor

apectator

A ne da se zakonima precizno utvrđuje šta i kako sme da radi državna policija a da se istovremeno privatnoj bezbednosti ostavljaju odrešene ruke da radi šta joj padne na pamet.

Naravno,glavni problem je upravo nepostojanje bilo kakvog zakona kojim bi bili uređeni delovanje i ovlašćenja privatne bezbednosti.
sesili sesili 15:43 18.04.2011

Nije za utehu

Ali gledali samo neki dan na TV kako su šestogodišnju devojčicu temeljno pretresali na aerodromu, mislim u SAD!!! Sumnjaju, sumnjaju u sve...
Freedom of Information Freedom of Information 17:04 18.04.2011

Re: Nije za utehu

sesili
Ali gledali samo neki dan na TV kako su šestogodišnju devojčicu temeljno pretresali na aerodromu, mislim u SAD!!! Sumnjaju, sumnjaju u sve...

Pri tome radilo se o postupanju policije i to po zakonom unapred utvrđenoj proceduri a ne o ničim regulisanom postupanju nekog privatnog obezbeđenja. I to je ipak izazvalo žestoke reakcije javnosti koje su dovele do toga da se Agencija za bezbednost aerodroma javno obaveže da će razmotriti standarde pretresanja.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:34 18.04.2011

Savet

Jednu našu sugrađanku, nedavno je, u jednom velikom šoping centru zadržalo privatno obezbeđenje tog centra.

Savetovao bih sve sugrađanke, a i ostale, da ne ulaze u sumnjive lokale.
Em uzimaju pare, em pregledaju tašne, em hapse...

Dakle, samo na vlastitu odgovornost!
apectator apectator 16:50 18.04.2011

Re: Savet

Vojislav Stojković
Savetovao bih sve sugrađanke, a i ostale, da ne ulaze u sumnjive lokale.Em uzimaju pare, em pregledaju tašne, em hapse...

Dobo Vojislave a kako da sugrađanke i ostali znaju koji su to lokali (ne)sumnjivi? Ako se ovako nastavi ima svi kojima to padne na pamet da pregledaju tašne i hapse.I šta ćemo da radimo ako ovima što prodaju fast fud ili cigarete padne na pamet da se preventivnim aktivnostima bave i po trotoarima?
sahmatbg sahmatbg 17:29 18.04.2011

Re: Savet

Vojislav Stojković
Savetovao bih sve sugrađanke, a i ostale, da ne ulaze u sumnjive lokale.

Ma gledam ih pa mi nešto skoro svi izgledaju sumnjivi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:04 18.04.2011

Re: Savet

apectator
Vojislav Stojković
Savetovao bih sve sugrađanke, a i ostale, da ne ulaze u sumnjive lokale.Em uzimaju pare, em pregledaju tašne, em hapse...

Dobo Vojislave a kako da sugrađanke i ostali znaju koji su to lokali (ne)sumnjivi? Ako se ovako nastavi ima svi kojima to padne na pamet da pregledaju tašne i hapse.I šta ćemo da radimo ako ovima što prodaju fast fud ili cigarete padne na pamet da se preventivnim aktivnostima bave i po trotoarima?


Poverenik je jasno napisao da je reč o velikom šoping centru, a takvih u Srbiji, srećom, još uvek nema mnogo.
Jukie Jukie 19:23 18.04.2011

Re: Savet

Vojislav Stojković

Poverenik je jasno napisao da je reč o velikom šoping centru, a takvih u Srbiji, srećom, još uvek nema mnogo.

Hmm.. meni je odmah pao na pamet Tržni centar Ušće. Eto nisam se koncentrisao da pomislim da to može da znači i druge stvari
apectator apectator 19:42 18.04.2011

Re: Savet

Vojislav Stojković

Poverenik je jasno napisao da je reč o velikom šoping centru, a takvih u Srbiji, srećom, još uvek nema mnogo.

Ma tačno ali to o velikom šopšng centru se odnosilo samo na slučaj sa zadržavanjem. A ovo "šta imate u torbi" može se videti u skoro svakoj samoposluzi.
baroniknez baroniknez 18:38 18.04.2011

...

Znači obezbedjenje tog tržnog centra u takvoj situaciji ne sme da me zadrži, a ni inače ne sme da me legitimiše?
predatortz predatortz 18:55 18.04.2011

Re: ...

baroniknez
Znači obezbedjenje tog tržnog centra u takvoj situaciji ne sme da me zadrži, a ni inače ne sme da me legitimiše?



I jedno i drugo može da uradi samo ovlašteno službeno lice. Čak i u tom slučaju imaš pravo da mu zatražiš da ti se legitimiše ( uprkos uniformi, lepo je znati ime,prezime i broj značke...)

Ja sam to, relativno skoro, tražio bosanskom graničnom policajcu kad me je zaustavio na mostu. Na glavi nije imao kapu a preko košulje, na kojoj ima oznaku policije, je nosio džemper, pa sam ga pitao ko je on i čime dokazuje da je policajac na dužnosti...
kamichak92 kamichak92 18:53 18.04.2011

...

ja sam skoro odbila da pokazem torbu na kasi u marketu roda, na novom beogradu. kasirka je pozvala radnika obezbedjenja, pa sam i njega odbila.
rekla sam im da za potrosenih 12 hiljada treba da mi otvore vrata a ne da me pretresaju - pogotovo sto ono sokocalo nije pistalo kada sam prosla.
odustali su od zahteva. takodje, par puta sam odbila da dam licnu kartu uz kreditnu karticu, par puta u maksiju i jednom u nekoj prodavnici obuce. izvinjavam se, imam karticu, umem da se potpisem, znam PIN, ko ste vi da me legitimisete ...
moj je utisak, posle svih tih iskustava, da taj svet sustinski nije razumeo prirodu mog malog otpora. ispala sam neka nadrndana nezadovoljna musterija koja eto terorise ljude koji samo rade svoj posao.
stavise, ljudi koji su cekali iza mene u redu kada sam odbila da otvorim tashnu negodovali su protiv MOG ponasanja, a ne protiv ponasanja kasirke i radnika obezbedjenja.
Freedom of Information Freedom of Information 19:56 18.04.2011

Re: ...

kamichak92
ja sam skoro odbila da pokazem torbu na kasi u marketu roda, na novom beogradu. kasirka je pozvala radnika obezbedjenja, pa sam i njega odbila....ljudi koji su cekali iza mene u redu kada sam odbila da otvorim tashnu negodovali su protiv MOG ponasanja, a ne protiv ponasanja kasirke i radnika obezbedjenja.

Uz činjenicu da nemamo zakone koji bi na neki normalan način uredili ova pitanja možda najveći problema je dominantan mentalitet koji se sa tim miri,garancije privatnosti rangira veoma nisko na listi vrednosti i čak šta više prihvata,kao normalno, da "vlast" može da radi građaninu šta god poželi.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:47 18.04.2011

Re: ...

možda najveći problem je dominantan mentalitet koji se sa tim miri,garancije privatnosti rangira veoma nisko na listi vrednosti i čak šta više prihvata,kao normalno, da "vlast" može da radi građaninu šta god poželi.

Samo da podvučem u znak saglasnosti.
Freedom of Information Freedom of Information 04:36 19.04.2011

Re: ...

Bojan Budimac
možda najveći problem je dominantan mentalitet koji se sa tim miri,garancije privatnosti rangira veoma nisko na listi vrednosti i čak šta više prihvata,kao normalno, da "vlast" može da radi građaninu šta god poželi.

Samo da podvučem u znak saglasnosti.

antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 20:59 19.04.2011

Re: ...

Uz činjenicu da nemamo zakone koji bi na neki normalan način uredili ova pitanja možda najveći problema je dominantan mentalitet koji se sa tim miri,garancije privatnosti rangira veoma nisko na listi vrednosti i čak šta više prihvata,kao normalno, da "vlast" može da radi građaninu šta god poželi.

Zato što ustav nije jasan,ustav mora garantirati lične slobode,imovinu BEZ dodatka ako ZAKONOM drugačije nije određeno.
ogledan primer mora biti USA ustav i tvrdoča kojom sud štiti prava. U Srbiji je inače moderno da ne samo vlada, ne samo tajFuni i njihovi čudnovati kuburaši nego i celi NGO sektor predano radi na rušenju sloboda ( kompletan NGO sektor bi da može ukinuo američki ustav)
jedan.kub jedan.kub 21:58 19.04.2011

Re: ...

dominantan mentalitet koji se sa tim miri,garancije privatnosti rangira veoma nisko na listi vrednosti i čak šta više prihvata,kao normalno, da "vlast" može da radi građaninu šta god poželi.


Taj nas mentalitet se pokazuje svugde pred svakim salterom javnog i drzavnog preduzeca. Ljudi su zaboravilida da ne zive u socijalizmu kada se svugde vodilo racuna da nam nesto od nasih prava ne uskracuju.
Sad svugde moras da se boris za svoja prava (mislim i na ona za sta su neki radnici vec placeni da urade) pa ako treba i da pises odnosno da se obracas pismeno odgovarajucim drzavnim ustanovama. Ako nemate poverenja u jednu onda moze i na vise adresa.

Neki ce reci da je to cinkarenje, a ja kazem ako imas novca podmiti ili ako nemas cuti i budi ponizan ili trazi vezu i eto nama korupcije.
assabah assabah 20:09 18.04.2011

zar se čudimo

Pa to se dešava već godinama i niko ne reaguje. Zašto, ne znamo.

Danas više ne možeš ni zameniti kupljenu robu (na šta imaš pravo bilo u vidu zamene za drugu robu bilo u vidu vraćanja novca plaćenog za tu robu), a da te ne legitimišu. Naime povrat robe ili novca se evidentira u tzv. NI obrascu u kome se popunjava ime i prezime kupca koji vraća robu (vrednosti veće od 500 din.), JMBG i još svojeručan potpis moraš da staviš.

Drugim rečima, ako neću da se legitimišem kasirkama ili kasirima uskraćuje mi se pravo na povrat robe jer su oni to dužni da urade PO ZAKONU!
Možemo ovako do sutra o našim trgovinama...

Obratiti pažnju na član 8

(možda je trol, ako jeste izvinjavam se, ali ukazuje na raznorazna legitimisanja po našim trgovinama po zakonu, ali bez ovlašćenih lica za to)
Freedom of Information Freedom of Information 04:44 19.04.2011

Re: zar se čudimo

assabah
Danas više ne možeš ni zameniti kupljenu robu (na šta imaš pravo bilo u vidu zamene za drugu robu bilo u vidu vraćanja novca plaćenog za tu robu), a da te ne legitimišu.... ako neću da se legitimišem kasirkama ili kasirima uskraćuje mi se pravo na povrat robe jer su oni to dužni da urade PO ZAKONU!...Obratiti pažnju na član 8 (možda je trol, ako jeste izvinjavam se, ali ukazuje na raznorazna legitimisanja po našim trgovinama po zakonu, ali bez ovlašćenih lica za to)

Nije trol,naprotiv,dobar je primer. A što se tiče onog "PO ZAKONU"-treba imati u vidu da Pravilnik i zakon nisu isto.
mina13 mina13 08:27 19.04.2011

Re: zar se čudimo

Danas više ne možeš ni zameniti kupljenu robu (na šta imaš pravo bilo u vidu zamene za drugu robu bilo u vidu vraćanja novca plaćenog za tu robu), a da te ne legitimišu. Naime povrat robe ili novca se evidentira u tzv. NI obrascu u kome se popunjava ime i prezime kupca koji vraća robu (vrednosti veće od 500 din.), JMBG i još svojeručan potpis moraš da staviš.

Mozda je i ovo digresija, naglasavam Assabah da nije apsolutno nista licno, jednostavno je on tu temu pokrenuo i zato odgovor upucujem njemu: kada trgovci ne bi popunjavali NI obrazac i uzimali te podatke, ne bi imali dokaz da je roba zaista vracena i onda bi mogli svaki racun koji neko ne uzme da evidentiraju u tom obrascu i tako prikazu umanjen pazar, sve zajedno sa umanjenim PDV-om; drugo, a zasto bi trebalo da pristanu da vam prime nazad robu? Ne svidja Vam se? predomislili ste se? To je vas problem i pitanje DOBRE VOLJE prodavca a evo i zasto: kao sto prodavac ne moze Vas da prinudi da kupite, tako ni Vi ne mozete njega, a povrat robe je upravo to, Vi sada nudite nekome da tu robu kupi od Vas; drugo, ako bi to bilo praksa, onda ni jedan kupac ne bi bio siguran da je kupio NOVU stvar, vec ju je neko pre njega mogao imati u posedu. I da naglasim, ne govorim ovde o REKLAMACIJI, to je situacija u kojoj je prodavac DUZAN da resi problem jer je rec o OBJEKTIVNOM nedostatku stvari, govorim o subjektivnom nedostatku kada se stvar kupcu prosto vise ne svidja. Takodje, ne govorim ovde o kupovini van prodajnog objekta, preko kataloga, putem telefona, interneta, gde zakon i predvidja vracane robe prodavcu bez obrazlozenja u zakonom predvidjenom roku, govorim o situaciji gde je kupac imao priliku da se upozna sa svojstvima stvari i kupio je u vidjenom stanju.
Sto se tice legitimisanja prilikom placanja karticom, za pojedine kartice je procedura takva da se trazi unos br.lk. imaoca kartice, i kupac taj broj moze i sam da izdiktira, bez pokazivanja dokumenta, to nikakve veze nema sa prodavcem a i broj takvih kartica je sve manji. Ista je situacija i sa cekovima a ovakva procedura je smisljena da bi se onemogucilo da neko drugi raspolaze sredstvima a ne vlasnik.
Naravno da je vrlo nevaspitano, arogantno i protivzakonito da bilo ko bilo koga zadrzava, legitimise i pretresa, ali hajde da pogledamo situaciju i sa druge strane - isto je tako i da negde neko nesto ukrade. Problem je sto je vecina stvari ovde neregulisana, na parkinzima niko ne garantuje za ostecenja ili kradje na kolima, svaka susa moze da vam pregleda zembil ili trazi neku identifikaciju, ali isto tako svako kao kupac moze da Vam pravi neprijatnosti kako mu se svidi. Dovoljno je da prijavi inspekciji da nije dobio fiskalni isecak, iako i jeste, ne postoji mehanizam da to dokazete. Da li znate da u vecini tih trznih centara a i inace u trgovini prodavac koji radi snosi trosak za manjak, ukradenu robu? Da li mislite da je to u redu? Ja ne mislim a ne mislim ni da je u redu da vlasnik radnje snosi trosak necije kradje. E sad kad sam rekla sta mi se ne svidja, da dodam da nemam pojma kako bi se sve to resilo, zato sam uzasno revoltirana, jer sticem utisak da nas opet neko deli na dva tabora, prepodobni kupci vs. neposteni prodavci a u stvari smo svi zrtve zakrzljalog sistema.
mina13 mina13 08:48 19.04.2011

Re: zar se čudimo

Nije trol,naprotiv,dobar je primer. A što se tiče onog "PO ZAKONU"-treba imati u vidu da Pravilnik i zakon nisu isto.

Svakako da nisu isto, pravilnik donosi organ koji je nadlezan za sprovodjenje zakona, isto kao i uputstva, tumacenja, misljenja, preporuke... i imaju manju pravnu snagu, ali probajte to da objasnite nekom inspektoru koji vam dodje u kontolu poslovanja. Imala sam problem sa depozitom u kasi i kada sam rekla inspektoru da to nije protivuzakonito jer zakon o fiskalnim kasama to ni ne pominje, ironicno mi se nasmejao i rakao da postoji pravilnik o bla bla a kada sam pisala Ministarstvu finansija da mi odgovore da li postoji mislenje o tome i ako postoji gde mogu da ga pribavim, poslali su mi mail kojim me upucuju na koji racun da uplatim koliko novca da bi mi samo odgovorili da li takvo misljenje postoji... finansijski inspektor mi je rekao da je to stvar od inspektora da inspektora, da neko smatra da moze a neko ce tretirati kao visak u kasi, znaci neizdavanje fis. isecka, znaci utaja poreza, znaci zatvaranje radnje i kazna..tek posle nekoliko meseci su ga stvarno i doneli, ja sam ga nasla u Privrednom savetniku...
Freedom of Information Freedom of Information 09:03 19.04.2011

Re: zar se čudimo

mina13
ironicno mi se nasmejao i rakao da postoji pravilnik o bla bla a kada sam pisala Ministarstvu finansija da mi odgovore da li postoji mislenje o tome i ako postoji gde mogu da ga pribavim, poslali su mi mail kojim me upucuju na koji racun da uplatim koliko novca da bi mi samo odgovorili da li takvo misljenje postoji... finansijski inspektor mi je rekao da je to stvar od inspektora da inspektora,....

To o čemu govorite je realnost ali realnost koja se mora menjati. I ako vlast nema snage ili volje ili...za to, onda je gtrađani moraju "pogurati" insistirajući na poštovanju zakona,kao što neko reče,bukvalno "kao pijan plota".
mina13 mina13 09:21 19.04.2011

Re: zar se čudimo

To o čemu govorite je realnost ali realnost koja se mora menjati. I ako vlast nema snage ili volje ili...za to, onda je gtrađani moraju "pogurati" insistirajući na poštovanju zakona,kao što neko reče,bukvalno "kao pijan plota".

Trudim se da tako radim ali na svakom koraku se saplicem, sa jedne strane je sistem koji mi pruza vrlo malo manevarskog prostora, a sa druge je razjareni kupac koji je sokiran i revoltiran ako nemam da mu vratim kusur. Pokusavala sam dva tri puta da objasnim kupcu zasto je to tako ali, i to je potpuno prirodno, nije ih interesovalo da cuju zasto nemam sitno. Resenje sam nasla da imam svoj, privatni novac u dzepu, pa prvo kupcu usitnim krupnu novcanicu, ceo iznos mu zamenim, a on mi onda plati koliko iznosi racun. Nije neko resenje, osecam ze kao diler devizama, ali sta drugo da uradim? Resenja koje je zakonodavac ponudio su potpuno nefunkcionalna a i stvarno nije ovo tema bloga, izvinite...volela bih da date sugestiju kako bi svako od nas mogao da doprinese poboljsanju sistema, NALED izgleda nije dao rezultate. Rekli ste da se svako drzi zakona "ko pijan plota" i to mi se svidja, problem je sto oni koji treba da kontrolisu sprovodjenje propisa najcesce sa samim propisima nisu ni upoznati.
Freedom of Information Freedom of Information 10:28 19.04.2011

Re: zar se čudimo

mina13
Rekli ste da se svako drzi zakona "ko pijan plota" i to mi se svidja, problem je sto oni koji treba da kontrolisu sprovodjenje propisa najcesce sa samim propisima nisu ni upoznati.

Naravno,to je poseban problem,takođe deo realnosti koja se mora menjati. A tim promenama, to je sve očitije, direktan ili indirektan doprinos moraju dati sami građani. Bez toga,teško da ih uopšte može biti.
assabah assabah 12:40 19.04.2011

Re: zar se čudimo

Mina,

nismo suprotni već isti tabor (ako to tako gledamo), mada se svi mi nađemo i u situaciji kad smo kupci jel?

Govorim o tome da trgovac MORA da legitimiše kupca (pa makar i u slučaju reklamacije, a ne čiste zamene "jer mu se ne sviđa" da bi mogao da ispoštuje njegovo zakonsko pravo da reklamira robu.

Isti taj kupac ima PUNO pravo da odbije da se legitimiše u prodavnici jer ko smo mi da nam daje JMBG (a o čuvanju podataka o zaštiti ličnosti ovde bolje da ne govorimo jer ne postoji) i onda smo svi u problemu koji nekako moramo da rešimo. Zakonodavac nam nije dao to rešenje.
assabah assabah 12:43 19.04.2011

Re: zar se čudimo

mina13
To o čemu govorite je realnost ali realnost koja se mora menjati. I ako vlast nema snage ili volje ili...za to, onda je gtrađani moraju "pogurati" insistirajući na poštovanju zakona,kao što neko reče,bukvalno "kao pijan plota".

Trudim se da tako radim ali na svakom koraku se saplicem, sa jedne strane je sistem koji mi pruza vrlo malo manevarskog prostora, a sa druge je razjareni kupac koji je sokiran i revoltiran ako nemam da mu vratim kusur. Pokusavala sam dva tri puta da objasnim kupcu zasto je to tako ali, i to je potpuno prirodno, nije ih interesovalo da cuju zasto nemam sitno. Resenje sam nasla da imam svoj, privatni novac u dzepu, pa prvo kupcu usitnim krupnu novcanicu, ceo iznos mu zamenim, a on mi onda plati koliko iznosi racun. Nije neko resenje, osecam ze kao diler devizama, ali sta drugo da uradim? Resenja koje je zakonodavac ponudio su potpuno nefunkcionalna a i stvarno nije ovo tema bloga, izvinite...volela bih da date sugestiju kako bi svako od nas mogao da doprinese poboljsanju sistema, NALED izgleda nije dao rezultate. Rekli ste da se svako drzi zakona "ko pijan plota" i to mi se svidja, problem je sto oni koji treba da kontrolisu sprovodjenje propisa najcesce sa samim propisima nisu ni upoznati.


ovo u potpunosti potpisujem!
assabah assabah 12:51 19.04.2011

Re: zar se čudimo

Ovde bismo nas dvoje imali ihaaa da se napričamo, ali obzirom da nije blog o trgovini onda nam preostaje da odložimo to za neko drugo mesto.

No, ono što bih hteo da te pitam je da li stvarno misliš da je kupčev JMBG jednini način utvrđivanja da je do zamene zaista došlo?

Da li iko može da proveri da li je taj JMBG ispravan? Čak ni inspektori nemaju tu mogućnost.

I, na kraju, ali daleko od toga da je najmanje bitno, šta odgovoriš kupcima koji te pitaju kako obezbeđujete moje lične podatke? Ja nisam uspeo da nađem odgovor na to.
assabah assabah 12:56 19.04.2011

Re: zar se čudimo

U potpunosti se slažem!

Moja greška, ali da nagovestim da ako ne radim PO PRAVILNIKU kazniće me PO ZAKONU.

Pa sad vi vidite dal trgovci i dalje moraju da uzimaju JMBG od kupaca.
mina13 mina13 13:06 19.04.2011

Re: zar se čudimo

Naravno,to je poseban problem,takođe deo realnosti koja se mora menjati. A tim promenama, to je sve očitije, direktan ili indirektan doprinos moraju dati sami građani. Bez toga,teško da ih uopšte može biti.


Potpuno se slazem, sustina je izgleda zaista da svako svoj nacin ponasanja koriguje. Ja pokusavam da se redovno informisem o promenama zakona i drzim pri ruci propise iz raznih oblasti koji se odnose na moju delatnost, mada zaista nikada nisam ni bila u prilici da sa nekim, hajde da kazemo, nadleznim, udjem u polemiku. Sve i da jesam, pretpostavljam da bi se zavrsilo time da on zapisnicki konstatuje, donese resenje a meni bi ostalo da se zalim. E sad, naravno da i nije moje da nekoga ucim propisima, vise to radim da bih sama bila u toku, a i da mi ne zakrzlja obrazovanje u potpunosti; ono sto mi smeta najvise je sto i ako pitate nekoga ko bi trebalo da zna, obicno vas upute na knjigovodju?!?, izbegnu odgovor a posle samo mozete da se nadate da kad stvar stigne do sudije za prekrsaje, tamo sedi neko ko se u materiju razume. Savetodavna funkcija prakticno ne postoji, a imam osecaj da neki djavolak negde cuci i kad god pomislite da znate sve o nekoj temi, on izvuce stih uiz rukava i kaze "ima jos".
mina13 mina13 13:26 19.04.2011

Re: zar se čudimo

Mina,

nismo suprotni već isti tabor (ako to tako gledamo), mada se svi mi nađemo i u situaciji kad smo kupci jel?

Govorim o tome da trgovac MORA da legitimiše kupca (pa makar i u slučaju reklamacije, a ne čiste zamene "jer mu se ne sviđa"
Govorim o tome da trgovac MORA da legitimiše kupca (pa makar i u slučaju reklamacije, a ne čiste zamene "jer mu se ne sviđa" da bi mogao da ispoštuje njegovo zakonsko pravo da reklamira robu.

Isti taj kupac ima PUNO pravo da odbije da se legitimiše u prodavnici jer ko smo mi da nam daje JMBG (a o čuvanju podataka o zaštiti ličnosti ovde bolje da ne govorimo jer ne postoji) i onda smo svi u problemu koji nekako moramo da rešimo. Zakonodavac nam nije dao to rešenje.

Da, u pravu si, isti smo tabor i svi nekada nesto prodajemo, svoj rad, znanje, informaciju a nekada nesto kupujemo, nisam ni htela da kazem da jesmo suprotan tabor nego da neka meni nejasna sila kraeira takav utisak, pa je uvek neko na tapetu, toboz time sto trazi svoja prava ugrozava tudja...prosvetari, trgovci, advokati, taksisti, na to mislim, kreira se klima da jedni trazeci za sebe neko pravo automatski ugrozavaju tudje. Dakle, nedvosmisleno, da, isti smo tabor.
Drugi pasus: da, meni je to odvratno jer dovodi kupca u situaciju kao da radi nesto nelegalno, sad ces Ti da vidis, sad cu da Te legitimisem, ali i prodavca da bude u ulozi glasnika losih vesti. Opet, slazemo se jer nas i tu huskaju, uslovno, jedne na druge ali nemam pojma kako bi drugacije moglo da se resi. da, tacno je i da ne mogu da garantujem bezbednost podataka i hvala Bogu niko me nije ni pitao, jedino sto bih mogla je da obecam?! da cu taj dokument dati na ufid samo nekoj eventualnoj finansijskoj kontroli? Mislim da se ovde kroz nove licne karte nazire neko resenje, tu nema nikakvih drugih vidljivih podataka osim JMBG. Svakako da je odvratno da nekoga dovodim u situaciju da mi da na uvid kucnu adresu, ponovo, odvratno je, ali eto, mozda ove nove licne karte mogu da poprave situaciju, nekako su manje "licne". Dalje, ako hocu da proneverim porez, mogu da upisem podatke nekoga svog, koga znam, uz njegovu saglasnost i da ga potpisem, tesko da je to proverljivo, i sve zajedno, ceo sistem naplate PDV i dazbina je beskrajno glup, jedan zatvoreni krug u kome smo svi a priori obelezeni kao prevaranti ili zrtve. Osim toga, sta cemo sa sivom zonom, ispada da ako imas registrovanu firmu nagrabusis kao zuti, uvek postoji mogucnost svakakve kontrole a i greske, jer su propisi preobimni i sa beskrajnim pravnim prazninama , a ako se radi na crno, eventualno neka simbolicna prekrsajna kazna... uf. opet se udaljih od teme.
mina13 mina13 13:49 19.04.2011

Re: zar se čudimo

posto sam se onoliko raspisala o stvarima koje nisu tema bloga, izvinjavam se autoru i evo da sad kazem kako mislim da bi se problem pregledanja privatne imovine, zadrzavanja lica do dolaska policije, mozda mogao resiti: obezbediti da kupac pri ulasku u neki veci prodajni objekat moze da odlozi svoje stvari,obezbediti taj prostor, bilo kao neki ormaric, bilo prisustvom lica koje ce paziti na te stvari a da kupac dobije za njih broj; ovo bi trebalo da je vec razradjeno na nekim mestima i kod nas; druga stvar, ako se posumnja da je neko nesto protivpravno prisvojio, pristojno mu predociti situaciju, pustiti snimak ili ga suociti sa ocevicem i uljudno ga zamoliti da stvar vrati, predocivsi mu mogucnost da se obavesti policija. Ceo razgovor snimati, i ako se ispostavi da lice nije nista ukralo, snimak na licu mesta obrisati, a ako jeste, ponuditi mu ili da stvar vrati, ili obavestiti policiju. Lice ni legitimisati, ni pretresati.
To i dalje ostavlja problem izvesnog zadrzavanja i neprijatnosti u slucaju da je lice neduzno, ali ipak je manja neprijatnost od svega zajedno. Osim toga, cinjenica je i da ima lopova, zar ne?
Sad, to otvara celi niz tema, policija bi na takav uvidjaj dosla posle par sati, ako bi i dosla - to je problem koji bi mozda komunalna policija mogla da resi ili zakon koji bi tacno odredio do koje granice bi privatno obezbedjenje smelo da ide, a tu je opet i problem kakve se firme time danas bave, takodje, tu je i problem visine vrednosti ukradenog dobra, cini mi se da je preko 8000 dinara za koje se ne koni ni prekrsajno, a kamo li krivicno, citav niz problema ali eto za pocetak, mozda bi postupak koji sam gore opisala mogao da zapocne resavanje istoih. Jos da dodam, ukoliko se dogodi da je osoba neopravdano zadrzana, naci nacina da se neprijatnost kompenzuje, uz pristojno ponasanje mozda ponuditi popust na kupovinu, ili nesto slicno?
kojicmarko.com kojicmarko.com 22:51 18.04.2011

Da nije...bilo bi...

Očigledno da je nekom čudno, to što nama nije normalno da se privatno obezbeđenje tako ponaša.
fantomatsicna fantomatsicna 06:01 19.04.2011

Re: Da nije...bilo bi...

Šta bi npr. bilo

Bizarno ponasanje...
apectator apectator 07:24 19.04.2011

Re: Da nije...bilo bi...

fantomatsicna
Bizarno ponasanje...

fantomatsicna fantomatsicna 09:50 19.04.2011

Re: Da nije...bilo bi...

apectator

fantomatsicna
Bizarno ponasanje...

Plasis se zubara ili sta ti nije jasno?Bila je veza za naslov..i tasnu.
apectator apectator 17:55 19.04.2011

Re: Da nije...bilo bi...


Plasis se zubara ili sta ti nije jasno?Bila je veza za naslov..i tasnu

Ne plašim se zubara. Veza te tvoje zubarske ili neke druge tašne sa naslovom je vidljiva iz aviona, to je OK,svakom je jasno. Ali šta je to u,u ovoj priči, - "bizarno ponašanje"!
znik znik 17:06 19.04.2011

Re:

Ukoliko se prilikom izlaska iz prodavnice upali alarm, sam ću da stanem i proverim u čemu je problem. Najčešće je u pitanju neki security tag koji su prodavci zaboravili da deaktiviraju, ali ponekad neki od elektronskih uređaja (gadgeta) zna da aktivira alarm. I sam sam zainteresovan da vidim u čemu je problem, jer postoji šansa da će isti problem aktivirati alarm i na nekom drugom mestu.
Sve ovo ne zahteva nikakav detalja pretres. Jednostavno se proba par opcija da se utvrdi da li alarm reaguje na kesu sa robom koja je kupljena, na tašnu, ili na mene i sadržaj mojih džepova. Živim u Kanadi, dešava mi se da se nažem u sličnoj situaciji, ali ne osećam ni najmanji problem u vezi ovoga.
Ono što može da izazove problem je način na koji radnici prodavnice (uključujući i njihovo obezbeđenje) reaguju na ovakve stvari. Ukoliko su ljubazni i krenu sa pozicije da je u pitanju greška (sve dok se ne dokaže suprotno) - verujem da i rekacije građana ne bi bile problem.

Ovde se dolazi do drugog problema - a to je način na koji su zaposleni i obezbeđenje obučeni da postupe u ovakvim situacijama. Ukoliko vam priđu sa osmehom i kažu da veruju da je u pitanju greška, da žele da vide u čemu je problem kako se greška ne bi ponavljala - ne mislim da bi bilo ko normalan trebao da zauzme neprijateljski stav. Konačno, i u interesu kupca je da se ne bude prredmet sumnjičavih pogleda ostalih kupaca i slučajnih prolaznika.

Problem torbi koje se unose u prodavnice jednostavno se može rešiti tako što će obezbeđenje na ulasku u prodavnicu jednostavno prelepiti komad lepljive trake preko torbe, tako da se ona ne može otvoriti a da se traka ne ošteti. To sam viđao u pojedinim prodavnicama, nisam siguran da je najsrećnije rešenje, ali u svakom slučaju pomaže da se izbegnu kasniji nesporazumi.

Što se tiče legitimisanja prilikom vraćanja vrednijih proizvoda, mislim da je to u redu, jer se izbegavaju zloupotrebe. Međutim, nije mi jasno zašto je u te svrhe potreban JMBG. Zar ne bi trebao da bude dovoljan broj lične karte?

JMBG je sam po sebi veoma problematičan, zato što sam po sebi otkriva jako puno informacija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana