Ljudska prava

ZAŠTITA PODATAKA I KRAĐA IDENTITETA

Freedom of Information RSS / 13.01.2011. u 13:45

Autor: Rodoljub Šabić

Post „Obrada podataka i „uterivanje" duga", a i neke oficijelne aktivnosti koje je Poverenik za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti istim povodom preduzeo, izazvali su prilično brojna reagovanja. Velika većina njih je, na moje zadovoljstvo, pozitivna. Ipak ima nešto što „sreću kvari".


Naime, apsolutno pretežan deo podrške dat je zalaganju za to da građani, čija potraživanja su banke prenele na agencije za naplatu dugova, dobiju sve relevantne informacije, te stavu da ih novi poverilac ne može jednostranim aktima dovoditi u nepovoljniji položaj. To jeste lepo, ali moja prvenstvena ideja bila je da pažnju javnosti skrenem na nešto drugo, na činjenicu da transfer potraživanja podrazumeva i transfer podataka o ličnosti dužnika. Na značaj pitanja - Koliko podataka, zašto i pod kojim uslovima?


Nije problem, čak je očekivano, što za mnoge to pitanje nije bilo posebno interesantno, ali mislim da jeste problem što je bilo, ne malo onih koji su reagovali u stilu - Pa šta?


Korišćenje podataka o tuđoj ličnosti, odnosno upotreba identiteta nekog drugog lica sa ciljem da se pribavi nekakva korist ili nanese šteta, u savremenom svetu je fenomen globalnih dimenzija i ogromnog značaja. Međunarodna praksa nudi bezbroj primera praktično neograničene „maštovitosti" kradljivaca ličnih podataka. Najrobusnije krađe podataka o tuđoj ličnosti se vezuju za korišćenje savremenih tehnologija i upade u velike elektronske baze ličnih podataka u bankama, sistemima koji se bave e-trgovinom, ili kod nekih organa vlasti. Identitet se, na tehnološki sofisticiran način, krade i na druge načine, npr. kontaktnim ili bezkontaktnim čitanjem podataka sa čipova pametnih kreditnih ili identifikacionih kartica ili pasoša. Međutim, ne mnogo ređe krađa ličnih podataka vrši se daleko trivijalnijim metodama, krađom ličnih dokumenata ili pošte, izmamljivanjem, na različite načine, podataka od samih lica na koja se odnose, kopanjem po papirnim arhivama, pa čak i prekopavanjem đubreta. I onog doslovnog, iz kancelarijskih kanti za smeće, i onog koji se može pronaći na hard diskovima odbačenih ili za reciklažu izdvojenih kompjutera subjekata koji raspolažu bazama podataka o ličnosti, a čije memorije je neko zaboravio da očisti. Naravno, mogućnost preuzimanja tuđeg identiteta postoji i bez krađe i kopanja - tako da se dobije na „poklon" od strane nekog državnog ili privatnog subjekta koji sticajem okolnosti raspolaže odgovarajućim podacima.


A za slučaj da se neko zapita a zašto to rade, treba podsetiti na to da npr. Federalna komisija za trgovinu u SAD (FTC) svake godine objavljuje izveštaje o žalbama potrošača roba i usluga na ovom ogromnom tržištu i već godinama kao najčešći oblik finansijskih prevara navodi upravo krađu identiteta. Otprilike trećina od više stotina hiljada svake godine prijavljenih prevara odnosi se na krađu identiteta, i već desetak godina uzastopno, ona je na vrhu „top liste".


Podaci o finansijskim efektima krađe identiteta koje objavljuju relevantni subjekti, poput Centra za resurse o internet prevarama (ITRC), govore o šteti koja se meri sa fantastičnim desetinama i desetinama milijardi dolara. Pri tome, reč je samo o finansijskoj, relativno lako merljivoj šteti, poput pustošenja bankarskih računa, kupovine roba i usluga na tuđ račun, stvaranja obaveza, a neki drugi značajni oblici štete od krađe identiteta u elektronskom ali i realnom svetu, a koji zbog prirode „napadnutog" dobra, poput ugleda, emocija, ili izazivanja problema u komunikaciji sa ljudima i zakonom, ili u prekograničnom saobraćaju i sl. nisu tako lako merljivi, ostaju u „sivoj zoni".


Neodgovorno je živeti u iluziji da se sve to dešava „tamo negde", da se nas ne tiče. Krađa identiteta ima i kod nas, bili mi spremni s tim da se suočimo ili ne. Samo da podsetim na neke „naše" primere koji su imali i značajan publicitet, kao npr. lažni identiteti nekih od haških begunaca, ili pribavljanje građevinske dokumentacije za izuzetno veliki i izuzetno skup objekat na ime odavno umrlog lica.


Danas velika većina zemalja u svetu ulaže značajne napore da bi unapredile nivo zaštite podataka o ličnosti. Ti napori podrazumevaju s jedne strane čitav niz državnih mera, a s druge strane edukaciju što šireg kruga stanovništva, jer je odgovarajuća informisanost građana bitna pretpostavka efikasne zaštite. Mi nemamo razloga da budemo zadovoljni onim što preduzimamo ni na jednom ni na drugom planu. Mnogo docnimo, a moraćemo mnogo toga da uradimo. A, za početak, svakako da sasvim „zaboravimo" to „naše" famozno - Pa šta.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:10 13.01.2011

informacije

"apsolutno pretežan deo podrške dat je zalaganju za to da građani, čija potraživanja su banke prenele na agencije za naplatu dugova, dobiju sve relevantne informacije"

ako duznika banka ne obavestava da je njegov dug prodala, a kupac duga da ga je kupio, vec i jedan i drugi glume da se nista nije promenilo, a uterivaci dugova zovu i predstvljaju se samo licnim imenom, nista prezime, nista firma, nista koja sluzba,
klijent banke nema pojma sta mu rade, pa ni ko ima i koje licne podatke.

da li stvarno niko nije u obavezi da obavesti klijenta banke, a ako jeste, kakve su sankcije ako to ne uradi? i da li uopste postoje sankcije?

ja sam prosle godine predala da mi se uknjizi neki stan koji sam nasledila u katastarke knjige. advokat mi kaze da je rok za uknjizmu 2 meseca. kazem, super. kaze nije, jer to jeste rok, ali nema sankcija ako se prekoraci. do sada su ga vec tri puta prekoracili.


Freedom of Information Freedom of Information 14:22 13.01.2011

Re: informacije

Vesna Knežević Ćosić
da li stvarno niko nije u obavezi da obavesti klijenta banke, a ako jeste, kakve su sankcije ako to ne uradi? i da li uopste postoje sankcije?

Postoji obaveza obaveštavanja dužnika.I po ZOO i po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.Po prvom zakonu nema sankcija,po drugom bi se mogle izreći kazne za prekršaj.
ja sam prosle godine predala da mi se uknjizi neki stan koji sam nasledila u katastarke knjige. advokat mi kaze da je rok za uknjizmu 2 meseca. kazem, super. kaze nije, jer to jeste rok, ali nema sankcija ako se prekoraci. do sada su ga vec tri puta prekoracili.

Kod nas su rokovi za postupanje državnih organa uglavnom tzv.instruktivni rokovi,čije prekoračenje, po pravilu, ne povlači za sobom sankcije
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:30 13.01.2011

Touch of Evil

Krađa identiteta ima i kod nas, bili mi spremni s tim da se suočimo ili ne. Samo da podsetim na neke „naše" primere koji su imali i značajan publicitet, kao npr. lažni identiteti nekih od haških begunaca, ili pribavljanje građevinske dokumentacije za izuzetno veliki i izuzetno skup objekat na ime odavno umrlog lica.


Pa dobro, nisu to pravi primeri za krađu identiteta - ne samo stoga što je u jednom od ta dva primera identitete kreirala država A i nisu baš samo "naši" primeri

Ali to manje-više, ne znam tačno kako misliš da smanjiš krađe identiteta sprečavajući banke da prenose dugove ili angažuju agencije za naplatu dugova? Ne sumnjam da bi ovdašnji tupsoni na vlasti čak i pristali da tako nešto urade (umesto da urade nešto što istinski smanjuje rizike, pre svega u sopstvenom, državno-administrativnom dvorištu), ali time se zadire u njihova prava da posluju.

Namesto pojedinačnih borbi s vetranjačama korisnija može biti jedna velika i koncentrisana borba sa Vetrenjačom - atak na vlastelu da prestane sa manekenisanjem i igranjem države, nego da konačno dozvoli i oformi istinske i jake institucije. Pa bi time dobili i instituciju koja će se baviti ovim pitanjem i reagovati na sve pritužbe, ispitivati osnovanost i eventualna prekoračenja banaka pri odavanju podataka o klijentima (između ostalog).

Jer pazi vako - Intesa recimo u svojim Opštim uslovima (a verujem da sve ostale imaju slične odredbe) navodi:

Banka ima pravo da:

podatke iz ugovora, podatke o klijentu i njegovim povezanim licima, podatke o dokumentaciji koja čini dosije ugovora, kao i druge podatke koji se smatraju bankarskom tajnom prosledi u centralnu bazu podataka Grupe Intesa Sanpaolo, članovima svojih organa, svojim akcionarima, zaposlenima u Banci, spoljnom revizoru Banke, drugim licima koji zbog prirode posla koji obavljaju moraju imati pristup takvim podacima, kao i trećim licima sa kojima Banka ima zaključen ugovor o zaštiti poverljivosti podataka.



I sad, naravno da je potrebno kontrolisati zašto i zbog koji potreba banka prosleđuje podatke, i kako se stara o tome da oni koji dobiju te podatke dalje čuvaju njihovu tajnost.

Eto, recimo, zašto bi njeni akcionari bili manje opasni od novog povericoa ili agencije za naplatu potraživanja? Znači ja kupim jednu akciju banke i zatražim podatke o klijentima? Dakako da to ne ide tako, moram da imam legitimni poslovni interes da dobijem te podatke, a i onda se može naći, bez obzira na Opšte uslove, mesta govora o zloupotrebama.

A prenos duga - pa naravno da će novi poverilac imati pravo da poseduje sve podatke o klijentu koji su relevantni. Banka može da odgovara ako je prenela i više nego što treba (a ko o otme odlučuje - kod nas niko, jer ništa i ne postoji) ili je bila nesavesna pa prenela dug na neku mafijašku firmu. Ili ako je angažovala mafijašku agenciju za napaltu. No, šta ćemo s tim da je pola kojekkavih drugih agencija koje muvaju s parama ili oko para ili oko države ili oko oružja, državno-mafijaško? Pa ništa, taka nam država - psihopatogena, pa namalana da na nešto liči - kad se gleda izdaleka ;> (kao recimo one priče o Beogradu Svetskoj metropoli za Noćni Život - Bangok je propao, dođite kod nas na jeftino drogiranje, bezakonje i prostituciju)

Dakle, sve je to priča dokle god klijentima preostaje jedino da se akaju pred našim srednjevekovnim (u stvari i to je suviše pohvalna odredba) sudskim sistemom i neefekisansim, korumpiranim i bez ikakve volje da išta rade - osim da sede piju pušu i dobijaju državne plate - našim vajnim "institucijama".

Ne pravi se država tako što ništa ne radi osim kada to zatreba vlasnicima, ili kada zagusti pa Car naredi.


                    
sahmatbg sahmatbg 19:34 13.01.2011

Re: Touch of Evil

Dont Fear The Reaper
Pa dobro, nisu to pravi primeri za krađu identiteta - ne samo stoga što je u jednom od ta dva primera identitete kreirala država A i nisu baš samo "naši" primeri

Prijatelju da znaš,fascinirao si me,bukvalno! Ne mogu da verujem, al po svemu sudeći ti baš ništa iz posta nisi razumeo?Jel ti to pokušavaš da nam "objasniš" da kad država krade to nije kradja? Odakle si ti,života ti?
Ali to manje-više, ne znam tačno kako misliš da smanjiš krađe identiteta sprečavajući banke da prenose dugove ili angažuju agencije za naplatu dugova?

Naravno da ne znaš jer je to besmisleno,to nikom nije palo na pamet i niko ni slučajno ne namerava da to spreči,jer to ti je prijatelju normalna stvar u svakom savremenom društvu!Ali odista je zanimljivo kako si ti jedini došao do takvog zaključka?
Namesto pojedinačnih borbi s vetranjačama korisnija može biti jedna velika i koncentrisana borba sa Vetrenjačom - atak na vlastelu da prestane sa manekenisanjem i igranjem države, nego da konačno dozvoli i oformi istinske i jake institucije. Pa bi time dobili i instituciju koja će se baviti ovim pitanjem i reagovati na sve pritužbe, ispitivati osnovanost i eventualna prekoračenja banaka pri odavanju podataka o klijentima (između ostalog).

Pretpostavljam da si ti taj koji treba da nas povede u tu veliku i koncentrisanu borbu.Ko bi drugi? Pa prijatelju,da kažem pošteno,ne mogu da verujem da čak i ti na vidiš da nstituciju već imamo i ona,u objektivnim okolnostima radi sve što može.E sad,zašto,umesto da podržiš onog ko pokušava nešto da uradi,ti prodaješ maglu i pričaš prazne priče,to znaš samo ti.
apectator apectator 21:08 13.01.2011

Re: Touch of Evil

Touch of Evil

Ajde..?
I sad, naravno da je potrebno kontrolisati zašto i zbog koji potreba banka prosleđuje podatke, i kako se stara o tome da oni koji dobiju te podatke dalje čuvaju njihovu tajnost.

Naravno da je to potrebno.Jedino to je jasno od svega što si ti ovde "nakitio" a za sve ostalo valjda samo ti znaš šta si hteo da kažeš.
dolybell92 dolybell92 01:29 14.01.2011

Pitanje

troll
Zašto i kada Banka prodaje dugove ?

Nažalost, mislim da je u našem slučaju, malo reći
da je potrebna edukacija vezana za potencijalne krađe
identiteta... problem je što malo ljudi uopšte ČITA
bilo kakvu informaciju i obaveštenje, iako mu je to
gurnuto u ruke i objašnjeno... jednostavno su indolentni
od prepotencije i pameti...reaguju tek kada im se nešto desi,
a onda kažu da nisu obraćali pažnju -
"Ma nisam čitao, šta ima da čitam... ko ima pravo da mi to uradi ?"

Mnogo ljudi otvara štedne knjižice na šifru,
a potom tu šifru drži u knjižici, da je ne izgubi,
ili pak, za svaki slučaj, ako je zaboravi...

Naš narod je čudo jedno...





Freedom of Information Freedom of Information 10:04 14.01.2011

Re: Pitanje

dolybell92
Nažalost, mislim da je u našem slučaju, malo rećida je potrebna edukacija vezana za potencijalne krađe identiteta... problem je što malo ljudi uopšte ČITAbilo kakvu informaciju i obaveštenje, iako mu je togurnuto u ruke i objašnjeno... jednostavno su indolentni od prepotencije i pameti...reaguju tek kada im se nešto desi,a onda kažu da nisu obraćali pažnju

Nažalost ima mnogo istine u tome što kažete.Razlog više za edukaciju što širih razmera.Mnogo toga ćemo morati da menjamo, uključujući,odnosno pre svega,i dominantan mentalitet.
dolybell92 dolybell92 23:39 14.01.2011

Re: Pitanje


Nažalost ima mnogo istine u tome što kažete.Razlog više za edukaciju što širih razmera.Mnogo toga ćemo morati da menjamo, uključujući,odnosno pre svega,i dominantan mentalitet.


Naš narod nema pojma šta je to - demokratija - .

Na stranu što ne znaju skoro ništa ni o jednom
društveno-ekonomskom sistemu, možda nešto malo i površno
o ropstvu i to na osnovu američkih filmova...
Sve što su u školama naučili je bilo nekako na silu,
jer su sociologiju predavali odvratno suvoparno i dosadno
i niko je nije voleo a najmanje razumevao.

Niko od današnjeg stanovništva nije živeo u
demokratski uređenom društvu i sa njim nema nikakvog iskustva.
Malo je pojedinaca koji to iskustvo ima,
ali oni nemaju bitnog značaja ni uticaja.

Ovako mislim jer vidim da je malo ko razlikuje
od anarhije, a pri tom im za takvo mišljenje ide na ruku
i ponašanje same Vlasti, kao primera.

Kad tome dodamo mentalitetnu strukturu "ropskog
mentaliteta", kako ju je Cvijić okarakterisao,
(koji misli da pokrasti državu nije krađa,
ne shvatajući da time sami sebe potkradaju,
što važi i za Vlast i za stanovništvo)...
malo nam se dobrog piše.

Nemam ideju o načinu obrazovanja SVIH ...
jer svima poimanje i prihvatanje demokratije fali.
Potpuno spontano smo prihvatili da tu nema šta
da se uči, da to svi znaju šta je, ali
posle dvadeset poslednjih godina, vidim da nije tako.

Kod nas demokratija jednostavno, još ne uspeva.

Razlozi su mnogi, i ne bih da to ovde nabrajam,
ali i ono malo tragova demokratije koja se i pojavi,
nekako se brzo i izgubi i postaje sasvim nešto drugo...







Freedom of Information Freedom of Information 10:04 15.01.2011

Re: Pitanje

dolybell92

Naš narod nema pojma šta je to - demokratija - ...Ovako mislim jer vidim da je malo ko razlikujeod anarhije, a pri tom im za takvo mišljenje ide na rukui ponašanje same Vlasti, kao primera. Kad tome dodamo mentalitetnu strukturu "ropskogmentaliteta", kako ju je Cvijić okarakterisao,(koji misli da pokrasti državu nije krađa,ne shvatajući da time sami sebe potkradaju,što važi i za Vlast i za stanovništvo)...malo nam se dobrog piše. Nemam ideju o načinu obrazovanja SVIH ...jer svima poimanje i prihvatanje demokratije fali.Potpuno spontano smo prihvatili da tu nema šta da se uči, da to svi znaju šta je, aliposle dvadeset poslednjih godina, vidim da nije tako.Kod nas demokratija jednostavno, još ne uspeva.Razlozi su mnogi, i ne bih da to ovde nabrajam,ali i ono malo tragova demokratije koja se i pojavi,nekako se brzo i izgubi i postaje sasvim nešto drugo...

Moraćemo shvatiti da svi o pogotovo oni u aparatu vlasti itekako imamo šta da učimo. Što pre to shvatimo tih,kako kažete,tragova demokratije biće više a neće se gubiti i pretvarati u nešto nepoželjno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana