Majka Kvočka i NBA

Jelica Greganović RSS / 14.07.2008. u 14:12

31170.jpgMamo se ful dobr mel smo 1 trening da so ns mau preizkusl. Lepo se mejta. A mi napounis telefon da se vama bom lahko javljau. Uzivita dokler nas ni :)

 

Moja baba Kaja imala je kvočku. Lepu, ćilibarsku. Sa pozadinom u karamelastim, našušurenim, paperjastim gaćama, koje je ponosno šetala. Dotična kvočka je život provodila u sumraku, posebno za nju odvojenog prostora u štali. Iz bušne korpe, zapušene slamom, iz koje je ispadalo perje, povremeno je slala glasne, kvocajuće, materinske signale, terajući krave da se premeštaju s' noge na nogu, a baba Kaju da klima sićušnom glavom, čuvši tu glasovnu potvrdu svog poverenja ukazanog Majci Kvočki. Baba Kaja je danima šušorila sa svojom kvočkom, kvrgavom rukom odgurivala mokre, radoznale kravlje njuške, grdila lastavice, koje su u niskom letu uletale u svoja večita gnezda u štali i čekala trenutak...trenutak kada se na dnevnom, zaslepljujućem svetlu, konačno pojavljivala Majka Kvočka, pernatih grudi isturenih u očekivanju ordena i pobednički preskakala drveni, izakani prag. Za njom su na svetlo dana, uz očajnički pijuk, ispadale žute, a ponekad i u mrkim, prugastim pidžamama, bućkice.

Narednih nedelja Majka Kvočka je hodom kraljice majke predvodila jato zlaćanih pufnica, zabrinuto kvocajući. Za njima je kratkim, umorenim koracima milela baba Kaja, sumnjičavo i otvoreno neprijateljski škiljeći u nebo, odakle se mogao očekivati napad neprijateljske avijacije predatorskih kobaca.

I tako, dok je Majka Kvočka profesionalno kopala žutim, gušterskim nogama, a baba Kaja nadgledala životnu obuku, pipilići su se učili životu. Neprestano pijukanje, koje je od početka pratilo kretanje porodične formacije, zvučno je prenosilo sva dnevna dešavanja pomenute grupe. Ćućorenje za nastup »iako sam mali našao sam crva, zovite me Orao«, glasniji svađalački pijuk pileće detinje bratije marke »vrati pola bube, prva sam je našla«, sve do očajničkog pijuka, koji je parao uši i kojim je hrabro istraživač-pile javno priznavalo da se izgubilo i da se nalazi u egzistencijalnoj krizi. Na taj panični poziv Majka Kvočka je ostatak porodice ostavljala na dušu ništa manje uspaničenoj babi i počinjala kokodakanjem da priziva izgubljenog kolumba. Majčinski zov je pratilo podizanje i širenje krila, pokušaj izgleda besnog kondora, uz galop kratkih nogu, koje su njene mekane puf-gaće jedva stizale.

Uz stalnu napetost životne obuke, vođene od strane baba Kaje i kraljice majke, pilići su rasli, sve manje ličeći na žuti ukras na vrhu zimske kape, sve ređe i sve tiše se oglašavajući. Kraj ciklusa je obznanjivala baba Kaja noseći pod miškom Majku Kvočku. Dok su njeni pilići već u pubertetskoj, ubedljivo ćilibarskoj boji, jurcali po dvorištu, Majka Kvočka je sigurno stisnuta babinim laktom, putovala ka štali, gde ju je u ćošku iz drugog pasusa čekala njena korpa, napunjena novim jajima.

U subotu pre svitanja, probudila me je senka, presamićena na pola, spuštena sa planinskih visina.

»Ja polazim, sve imam, ništa ne brinite, javiću se«, šištala je senka, dok smo Žmu i ja pokušavali da stignemo javu.

»Ne plivaj daleko«, buncao je Žmu.

»Javi se kad stignete«, dobacivala sam refren, dok je senka obijajući kolena o naš krevet ponavljala »Ništa ne brinite«.

Ćilibarsko Pile Prestolonaslednik je otišlo na more. Samo. Bez svojih roditelja. Bez Majke Kvočke.

Tog istog dana, oko podneva, pod senkom Triglava, koja lovila prvu priliku da poraste, predavali smo drugo muško pile. Ako ništa, ono bar u bezbednu senku ozbiljne planine, koja svoju veštinu i impozantnu veličinu ozbiljno prodaje. I na kilo bi se isplatilo. U NBA i sličnim dvorištima. Doduše, malo sam se sastravila kada mi je ruku veličine lopate za sneg, levu jer mu je desna povređena, ponudila u pozdrav NBA planina, uz široki, profesionalni osmeh. Naš petlić je zmijski vijugao kroz jato ostale piladi, dok sam ja ukopana pred Markom Miličem, dobijala komplekse Majke Kvočke koja je do sada verovala da je rodila geografski pojam. U poređenju sa ovom planinom, koja mi trenutno dete čuva, naš Prestolonaslednik je mrvica jedna nežna. Iza Marka planine i Triglav se propinjao na prste da mu trovrh ne ostane neopažen.
Trenutno Manje Pile Sin jurca za loptom podno pomenutog paganskog boga. Bez svojih roditelja. Bez Majke Kvočke.

 

Nedelju dana pre pileće braće Tatina Princeza je otišla na letovanje po svom, krajnje neočekivanom izboru – letnji kamp društva »Sokol«. U tom projektu, sudeći prema roditeljskom sastanku, najvažnija je jedna stvar, a to su dve stvari: red, rad i disciplina. Naravno uz podizanje i pozdrav zastavi, ustajanje pre sunca, posedovanje baterije, štrika za veš i štipaljki.

Do sada se ni javila nije. Živi nismo. Iako su nam rekli da će mobilni telefoni učesnicima ove akcije, koja se u slobodnoj interpretaciji zove letovanje, biti oduzeti. Što je sigurno i odličan alibi Tatinoj Princezi da nam se ne javlja. A to dodatno utiče na vrstu krema za bore koju koristim. Sve jače i sve skuplje su mi potrebne.

Mada, malo me teši da će se i taj Sokol – tabor samo tako provesti sa našom Princezom. Već u pripremama za tu letnju misiju naterala me je da se zamislim nad dosadašnjim vaspitavanjem mladunice. Elem, naša Princeza je zapoveđeni štrik za veš kupila u Art radnji. Što ona smatra normalnom pojavom. Pretpostavljam da bi štipaljke tražila u nekoj od gradskih galerija. Štrik je shodno njenim shvatanjima poprilično tanak, a može se preseći ili pokidati samo sekirom. Možda i dinamitom. U poređenju sa Princezinim veš-art-konopcem sultanov svilen gajtan koji je sugestivno pratio katil-ferman je više estetski dodatak. Pretpostavljam da je razapinjanjem svog art-konopca Princeza podigla stepen zahtevnosti opstanka u kampu. Skine li sav veš sa njega ostatak tabora može samo da se nada da neće nositi glavu pod miškom kući.

Princeza i opstanak u sportsko-izviđačkom kampu. E, to bih volela da vidim. Ali...otišla je bez svojih roditelja. Bez Majke Kvočke.


Sve mi nešto dođe da raširim krila u panici, zadignem pernate karamel gaće i počnem u cik-cak da tražim piliće. Mada ne čujem da pijuču. Za razliku od nas, njima nije frka.

Otpalo im žuto perje pufnasto i sve brže im raste perje za letenje.


p.s.

Gornju sms poruku poslao mi je Mali Sin iz košarkaške letnje škole u senci NBA geografije. Za nju bi kompliment bio kec iz pravopisa. Slovenački po Vuku. Mom Vuku i onom Vuku, kome bi se isto kao i slovenačkim učiteljicama koža naježila da vide novodobni pravopis slovenačke mladeži.



Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Hemičarka Hemičarka 14:19 14.07.2008

Prva!

I to po prvi put. Odoh sad da citam...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:22 14.07.2008

Re: Prva!

Čestitam! Samo još da dobiješ onu višnjastu diplomu...ja je nemam, al' sa'će neko da je donese :)
ivana23 ivana23 15:02 14.07.2008

Re: Prva!

Hemičarka
I to po prvi put. Odoh sad da citam...



ivana23 ivana23 15:07 14.07.2008

Dobro...

Jelice, pa gde si ti?

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:10 14.07.2008

Re: Dobro...

Evo me :)
Prošle nedelje su bile tutanj...em posao, em deca, em raspust, ko li ga izmisli...po vasceli dan sam jurcala naokolo ko servis služba...evo ga - prvi dan bez spiska od desetak stavki...
Hvala za diplomu :)))
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:16 14.07.2008

majka lavica sa jednim mladuncetom

Rezala sam po kuci, sa muzem jedva progovaram jer me ne podrzava. Moram da priznam da sam jednim delom u krivu, ali dete ide prvi put samo u New York. Jednom mora da se prelomi. Da se pitam, godine preloma, obelezene slobodnim prelaskom ulice, kretale bi se izmedju 30 i 40:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:24 14.07.2008

Re: majka lavica sa jednim mladuncetom

Pile ide u New York! Ala napreduju pilići...
Znam i ja da mora da se prelomi...naš veliki je prošle godine prvi put otperjao sam na more...ta tri-četiri dana su mi se vukla ko gladna godina, živa sam se izjela...znam da mora, sve ja to znam, ali treba to preživeti...ove godine je otišao na duže...a porasturali se i ovi mali, doduše oni su u organizovanoj varijanti...ali mali se juče hvali da su im u svlačionicu pred trening doneli bebu pitona od 6 metara da ih iznenade...i tvora...ne znam šta će im tvor, kad oni odrađuju njegov posao, a što se pitona tiče, verujem da su se manje iznenadili od mene...ko pobogu u Kranjskoj Gori gaji pitona?!
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:30 14.07.2008

Re: majka lavica sa jednim mladuncetom

Jelica Greganović
Pile ide u New York! Ala napreduju pilići...
Znam i ja da mora da se prelomi...naš veliki je prošle godine prvi put otperjao sam na more...ta tri-četiri dana su mi se vukla ko gladna godina, živa sam se izjela...znam da mora, sve ja to znam, ali treba to preživeti...ove godine je otišao na duže...a porasturali se i ovi mali, doduše oni su u organizovanoj varijanti...ali mali se juče hvali da su im u svlačionicu pred trening doneli bebu pitona od 6 metara da ih iznenade...i tvora...ne znam šta će im tvor, kad oni odrađuju njegov posao, a što se pitona tiče, verujem da su se manje iznenadili od mene...ko pobogu u Kranjskoj Gori gaji pitona?!


Srecom da je sve u okviru istog kontinenta. Jes da leti, ali ako je stani pani, 95-ticom dugackom kao taj piton, moz se stigne do NY za trinaestak sati.
49 41 49 41 23:51 15.07.2008

Re: majka lavica sa jednim mladuncetom

Jelica Greganović
Pile ide u New York! Ala napreduju pilići...Znam i ja da mora da se prelomi...naš veliki je prošle godine prvi put otperjao sam na more...ta tri-četiri dana su mi se vukla ko gladna godina, živa sam se izjela...znam da mora, sve ja to znam, ali treba to preživeti...ove godine je otišao na duže...a porasturali se i ovi mali, doduše oni su u organizovanoj varijanti...ali mali se juče hvali da su im u svlačionicu pred trening doneli bebu pitona od 6 metara da ih iznenade...i tvora...ne znam šta će im tvor, kad oni odrađuju njegov posao, a što se pitona tiče, verujem da su se manje iznenadili od mene...ko pobogu u Kranjskoj Gori gaji pitona?![/quot
U Americi ima preko 56 Miliona kucnih ljubimaca; pa, racunaj koliko je to Slovenaca ( ne racunajuci "izbrisane".
Naravno, pored maca kuca; tu su pitoni, udavi, krokodili, crni panteri, lasice,...i jos mnogo cega. Naravno i svinje
od 300 kg.
Welcome on OUR GLOBALIZATION BOARD.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:49 16.07.2008

Re: majka lavica sa jednim mladuncetom

Ama znam ja da su kućni ljubimci popularna pojava, imam i ja dva komaTa, da ti ne pričam koliko je pasa ovde u Slo...ali prosto sam razmišljala ko u onoj hladnoj Kranjskoj Gori stalno podgreva ubogog pitona...a onomad sam kod veterinara videla oglas u kome srećni vlasnik poklanja kućnog ljubimca - vijetnamsko svinjče staro godinu dana. Moja deca se oduševila, ali obzirom na prostor koji je u stanu preostao mogla sam da im ponudim da novog kućnog ljubimca smestimo u zamrzivač. Sukcesivno.
Ej, a tebi nisu dodali 92 na nick, baš smo se dole, nizbrdo pitali...
antioksidant antioksidant 14:48 14.07.2008

.

Uzivita dokler nas ni :)
)))))))
kako lepo - misle deca na vas i vase uzivanje

pridruzujem se poruci - uzivajte
Atomski mrav Atomski mrav 14:51 14.07.2008

Re: .

Nego, mene zanima nešto drugo - jel' ovo znači da je ta ćilibarska kvočka bila non-stop raskvocana pa ju je baba Kaja konstantno nasađivala na novi nasad jaja?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:11 14.07.2008

Re: .

hvala antioksidante...mada treba nam bar jedan dan da se naviknemo na to da ne stojimo na raspolaganju i da kuća nije ko železnička stanica u sezoni letovanja...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:12 14.07.2008

Re: . Atomski

jeste...kvočka je bila proverena roditeljica, babina šampionka.
Atomski mrav Atomski mrav 15:20 14.07.2008

Re: . Atomski

Svaka joj čast... naše kokoške bi se raskvocale onako - po nekom svom biološkom satu. Ali neke nisu htele da leže na jajima koje same nisu snele (onako krišom, po nekim nemogućim mestima odakle bi posle određenog vremena ponosno izvodile svoje potomstvo na naše iznenađenje), pa smo morali da ih malo "ubeđujemo"... recimo, napijemo kvočku tako što joj damo rakije (kvočka je pije pa sve proizvodi zvuk kljunom kao da cokće a na to moja pokojna baba komentariše "E rakijo, đavo te odneo, svak te voli!" pa je stavimo na nasad a ona čim odleži jedan dan na njima, posle ne ustaje...
antioksidant antioksidant 15:22 14.07.2008

Re: . Atomski

E rakijo, đavo te odneo, svak te voli!"

od rakije nema bolje zene
po tri dana ona ljulja mene
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:25 14.07.2008

Re: . Atomski

Eh rakijo, rako,
svak te voli jako
(čika Andra)
antioksidant antioksidant 15:29 14.07.2008

Re: . Atomski

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 14.07.2008

Re: . Atomski

Taj zvuk kljunom kada i vodu piju kod kokošaka je stvarno nezaboravan...kombinacija škljocanja i udaranja noktom u staklo...baba Kaja nije alkoholisala svoju kvočku, dotična je bila majčinski manijak, verujem da bi i na golf lopticama sedela u nadi da će ponovo da dobije piliće.
vishnja92 vishnja92 15:32 14.07.2008

Re: .

Nego, mene zanima nešto drugo - jel' ovo znači da je ta ćilibarska kvočka bila non-stop raskvocana pa ju je baba Kaja konstantno nasađivala na novi nasad jaja?

sta znaci raskvocana?
kako "nasadjivala"? pa zar nije ona ta jaja...donela na svet?
nista ne razumem (ovo mi je danas drugi put:))

Jelice, kako dodje do ovoga:
Otpalo im žuto perje pufnasto i sve brže im raste perje za letenje.

? jel to primetis na vreme ili te samo strefi? odjednom? mislim, i mojima raste perje za letenje al sve dok je ovog zutog pufnastog nekako sam mirna
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:46 14.07.2008

Re: .

Raskvocana znači da počinje leži na jajima, tako to svetu objavljuje. Ne mora da leži na svojim, zapravo mahom su joj podmetnuta jaja drugih kokošaka. Pogotovo jer neće ni sve kokoške da leže na jajima, ima profesionalki, kakva je bila ova babina, ali ima i onih kojima to ni na pamet ne pada...
A što se otpadanja perja tiče, to ti je tako da ti vidiš kako im perje otpada i menja boju. Postaje sve jače i jače...ali te ipak iznenadi kada krenu naokolo, uprkos odraslom perju još uvek ti se žute pred očima...evo naš Prestolonaslednik već doseže veličinu orla, a ja ga još uvek vidim ko bebu...dobro da više ne pokušavam da ga dignem u naručje...
vishnja92 vishnja92 15:57 14.07.2008

Re: .

auh :)
hvala na pernatim uputstvima :))
mene malo muci secanje na otpadanje mog perja. da je to proslo malo... pitomije, ne bih se ja ovako unapred sekirala. ili mozda bih, ko zna.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:04 14.07.2008

Re: .e, draga,

tu se uključuje milion puta ponovljen stereotip: Videćeš kad budeš imala svoju decu, pitaću te onda...
ivana23 ivana23 16:09 14.07.2008

Re: .

Jelica Greganović
A što se otpadanja perja tiče, to ti je tako da ti vidiš kako im perje otpada i menja boju. Postaje sve jače i jače...ali te ipak iznenadi kada krenu naokolo, uprkos odraslom perju još uvek ti se žute pred očima...evo naš Prestolonaslednik već doseže veličinu orla, a ja ga još uvek vidim ko bebu...dobro da više ne pokušavam da ga dignem u naručje...


Nas sin samo rekao - idem na EXIT. Kako da kazes ne a ima 19 godina, upisao fakultet.
Plasis se guzve, kojekakvih likova, autobusa (dal' je ispravan)... uh ima za nabrajanje.
Ne znam da li mi se cini ili su se vremena promenila pa ima vise uznemiravajucih vesti, da li smo mi pod vecim stresom od svojih roditelja. Sta je daje, treba to preziveti, to njihovo osamostaljivanje, putovanja i "ostalo".
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:11 14.07.2008

Re: .

Ćuti slatka, ne pominji...moj je pre dve godine, naložen od strane kuma, zapovedio Exit...ali tada sam i ja perjala sa njim u Novi Sad...a o svemu onome šta mi je padalo na pamet, bolje da ni ne pišem...mada, bolje ovo danas, nego da ga neko kadrira mladog i zelenog za krstaške ratove...
Atomski mrav Atomski mrav 20:05 14.07.2008

Re: .

sta znaci raskvocana?
kako "nasadjivala"? pa zar nije ona ta jaja...donela na svet?
nista ne razumem (ovo mi je danas drugi put:))

ti si višnja kanda iz neke... urbane sredine?
Kokoška nosi jaja, dabome... i da nema vrednih seljaka i seljanki, ona bi nosila jaja neko vreme i onda bi se "raskvocala" i krenula danonoćno da leži na njima. Ovako, pošto mi koristimo njena jaja za konzumaciju, sirota kokoška se raskvoca "na prazno" i ta situacija se iskoristi da joj se podmetnu sveža jaja od raznih kokošaka...
Fanatizam s kojim kvočka leži na jajima je neverovatan... nekada danima ne silazi sa njih, ništa ne jede i ne pije... ako siđe sa jaja to je na časak da bi došla do hrane i vode... A "izraz lica" je nešto otprilike u stilu "Get the fuck out of my way!"...
A kad se pilići izlegu, onda ih ponosna mama/maćeha/pomajka svuda šeta po dvorištu, sakriva ih i štiti ispod svoga perja gde pilići i spavaju... a nekada zna i da ih nosi na leđima...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 14.07.2008

Dopuna slikom:

Izraz lica prilikom ležanja:



Obuka u uskom krugu:



Kod mame u haljini:



Mama Kvočka u elementu:

Lord Greystock Lord Greystock 14:57 14.07.2008

Uživajte!

Lepo vam dete kaže :)
dracena dracena 14:57 14.07.2008

Perfektna slika :))))

Baš ovih dana intenzivno mislim na tebe, gde si, šta radiš, što se ne javljaš, a ti izvodiš piliće. :)))

"Perjane gaće" primete samo najpažljiviji posmatrači i ljubitelji životinja. :)))
Ima i onih pomodara koji nose fensi dugačke perjane gaće.

Mada, oni su poslednje što je potrebno likovima iz tvoje priče.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:15 14.07.2008

Re: Perfektna slika :))))

Do sad sam jurcala za pilićima, samo tako, raspust je pokora jedna...
A ovo oko gaća...ja prosto obožavam kokošije gaće i pozadinu...ko jastučak na nogama.
Ova je mlada, takoreći devojka, ali obrati pažnju koji rad nogu i elegancija + ćega:

Vodzo Modzo Vodzo Modzo 15:32 14.07.2008

Re: Perfektna slika :))))

Trčeći paprikaš! :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:48 14.07.2008

Re: Perfektna slika :))))

More, u pravu je Krikton, to su maskirani dinosaurusi, samo odmisli perje, malo povećaj zubalo i to je to.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 16:50 14.07.2008

Cao kumo,

Da o'ma pocnem sa troll-om: lepo sam se vratio sa odmora, pun elana, spreman da b(r)logujem do stojedaninazad, obradovan kad videh tvoj post, energican da mojoj jedinoj virtuelnoj kumi pruzim punu po_drsku (sirkovu) i utehu, kad 'oces bato! Dusmani ne daju! Prekrstise me k'o sto su raznorazni osvajaci prekrstavali nasu celjad, pa im se ime zatrlo.

Pa ne moz' to tako! Da su mi bar dali neko lepo ime, npr "kuki - lepi" ili "kuki - The Great One" ili makar decje "kuki - muki", ali jok. Zaheftase mi neku cifru, ko da sam bozemioprosti benzin od 92 oktana ili da ferceram na nekim tamo talasima u harmonijskoj frekvenciji sa ostalim blokerima. Ili, jos gore, da nas lepo ko marvu zigosu znakom da se zna kom krdu pripadamo.

E, pa kako sam osvedoceni namcor i kako ne dam da mi na "ime i obraz" nasrcu, eto mene pod novim imenom. Tek tako da se ocuva lik i delo.

Nego, da se vratim na temu: pregrmeli sve sto ti i Zmu prezivljavate. Prebolecete. Jedino da se mangupi javljaju. Mali Grujica je jos mali pa eto napisao majci koje slovo. Mi smo presli u kontraofanzivu. Prvo smo ih par godina pustili da misle kako su nas ostavili same u ucveljene, a onda smo ih sokirali sa nasim paklenim planom. Lepo se spakujemo, i pre njih, sami odemo na odmor a ostavimo ih da cuvaju macke. I naravno ne javljamo se. Barem prvih dana dok uspevam da blokiram milu mi ljubu da se dokopa telefona. Kad pocne da grebe, popustim i pustim je da zove i pita kako su mace. Osveta je slatka!
vishnja92 vishnja92 16:55 14.07.2008

Re: Cao kumo,

Zaheftase mi neku cifru, ko da sam bozemioprosti benzin od 92 oktana ili da ferceram na nekim tamo talasima u harmonijskoj frekvenciji sa ostalim blokerima

molem?
:)
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 17:06 14.07.2008

Re: Cao kumo,

Eto vidis, i tebi zaheftali sifru. pa trpis posledice :))))
vishnja92 vishnja92 17:14 14.07.2008

Re: Cao kumo,

pa trpis posledice :))))

nije da nije, ceo dan sam puna neshvatanja sveta oko sebe. to je valjda od toga :)

nego, da li bi ti prodao patent ovim cikama sto su nas sredili, pa da se svi zovemo nekad-bio- ? meni se jako svidja i volela bih tako da se zovem, a bas bi bilo zabavno videti na gomili nekoliko nekad-biova. ne znam samo da li bi se ostali slozili.
dragoljub92 dragoljub92 17:15 14.07.2008

Re: Cao kumo,

nekad-bio-kuki
Eto vidis, i tebi zaheftali sifru. pa trpis posledice :))))

da te ufatimo u sendvič
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 17:39 14.07.2008

Re: Cao kumo,

vishnja92
pa trpis posledice :))))
nego, da li bi ti prodao patent ovim cikama sto su nas sredili, pa da se svi zovemo nekad-bio- ? meni se jako svidja i volela bih tako da se zovem, a bas bi bilo zabavno videti na gomili nekoliko nekad-biova. ne znam samo da li bi se ostali slozili.


Nema tajna,
Patent jok,
Treba glava,
za taj skok.

Uzmes ime,
Novo skroz,
Vrlo prosto,
Kao boz.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:57 14.07.2008

nekad-kum-uvek-kum

Kume tij li si?! Vidi kume, ja sam tu pizodu sa prekrštavanjem tj. dopunjavanjem brojčanim prezimenom načisto propustila...to sam onako nešto primjetila, ali ne dubiozno...Mada, u pravu si, da si bar postao kuki The Bič The Božji pa čovek i da kaže može, a ovako...
Uživam ja, samo kad bi se banda javljala...ovaj mali zavisan bar telefonom od nas, pa i da neće mora da se javlja, da mu punimo telefon, što se da videti iz priloženog...a ovo dvoje, to ubilo tutanj u susjednu Rvacku, ko na mesec da su otišli, taman toliko se javljaju...
Ovaj plan vam je fenomenalan, odmah ga usvajam jednoglasno...i mačke imamo, ODLIČNO! Obaveštavam Žmua i počinjemo sa pripremama za kontraofanzivu. Fala ti kume onoliko.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:58 14.07.2008

visnjo92...

alaj bi bilo simfatično da se pojave i ostali neka-bili...xixixi...ti bi mogla da budeš nekad-bila-visnja=tresnja :)))))))))))))))))))))))))))
dracena dracena 18:30 14.07.2008

Re: visnjo92...

a ja bi' ladno mogla biti:
nekad-bila-dracena-pa-pošto-je-ukinuta-druga-palatalizacija-samo-tako-postala-dragon. :)))
vishnja92 vishnja92 17:36 16.07.2008

Re: visnjo92...

alaj bi bilo simfatično da se pojave i ostali neka-bili...xixixi...ti bi mogla da budeš nekad-bila-visnja=tresnja :)))))))))))))))))))))))))))

ha, a zamisli "nekad-bio-Unfuckable" :)))))

ovo je bilo jace od mene:)
milo za drago i za Bregovica

zao mi je sto sam propustila ovo, bila mi guzva i opet ce biti. hvala na svim objasnjenjima tebi i Atomskom.


Unfuckable Unfuckable 00:01 17.07.2008

Re: visnjo92...

ha, a zamisli "nekad-bio-Unfuckable" :)))))


ne pratiš na času....

ili znaš nešto što, jakaotakav...ne znam ?
vishnja92 vishnja92 07:43 17.07.2008

Re: visnjo92...

ups
pa ja to samo hipoteticki..... :)))

ala si hitar, svaka cast....
vishnja92, The Duhovita U Pokusaju (c.r. Mungos The Vredi Li Spomenuti Da Ga Nema Opeta)
Atomski mrav Atomski mrav 09:07 17.07.2008

Re: visnjo92...

Artist formerly known as Vishnja...
vishnja92 vishnja92 10:39 17.07.2008

Re: visnjo92...

Artist formerly known as Vishnja...

aaaa to hocu!

Supermode?
dragoljub92 dragoljub92 17:19 14.07.2008

ha

u piladi se ič ne razbiram,a u kvočke kakotako ,samo ispade dobra priča i bez poučnog kraja

ps
ne razbiram se ni u slovenački al mi ona poruka dođe ko ,,niška škola ,istureno odelenje triglav":)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:00 14.07.2008

Re: ha

dragoljub92, snage nemam za poučne krajeve...a i šta ima ja tu da poučavam, ovo mi je blog a ne istureno odeljenje triglav...ko razume, svatio je.
Sandra A Sandra A 17:40 14.07.2008

divan tekst, Jelice

Meni je frka kad moje pile maleno ostavim kod bake na tri dana. Iako znam da pazi na njega kao prava mama-kvočka, iako znam da mu je u njenom dvorištu na travi lepše nego u obdaništu po ovim vrućinama, iako znam da jedno drugo beskrajno vole i da im je divno zajedno, ipak brinem kako mu je bez mene i zovem po par puta na dan. Kako će mi biti kad mu otpadne perje, ne smem ni da mislim.

PS: Ne znam da li sam uspela da zakačim fotku, ako jesam, to moje pile, u proleće 2007, kod Bake sav srećan ljubi koku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:05 14.07.2008

Re: divan tekst, Jelice

Hvala Sandra, al pile ti ga nema...ni njega ni koke, ni poljupca...mada ja mogu da zamislim i bez slike, nije neophodimo, al ako uspeš da okačiš veće veselje ovde...ovo oko perja, mojne da slutiš da mu otpadne perje...ne da otpadne, nego da se zameni :)))
I ne brini (kako sam samo pametna kad drugima delim savete...) bolje je stvarno piletu kod bake, nego na usijanom asfaltu, ljubimo ga i mi, neka bude dobar i sluša baku i đipa po dvorištu, živbiovelikiporasto!
napolitanac92 napolitanac92 17:58 14.07.2008

Raskvocana objavljuje

svoje male "jade" o pilicima koji stasaju. Kokos pije,a na nebo gleda. je poslovica koju je zabelezio Vuk. Brizna kokos radi sve da zastiti pilice od opasnosti s neba (jastrebova i kobaca). Tako je brizna i JG za svoju seku i bate.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:08 14.07.2008

Re: Raskvocana objavljuje

šta da ti kažem...

to je jače od mene...
Vlasta92 Vlasta92 18:55 14.07.2008

Jelice, Majko,

ja mislila da si ti odletela sa ostalim pticama u Brela, bre. Tuj si još?
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 19:28 14.07.2008

Re: Jelice, Majko,

Iju! Sestro crna, pa zar i ti posta zheftana?
Ja mislio Vlasta cese ramena sa ovima iz Dvojke kad ono ...
Eeeee, zadnja vremena dodjose.
Mora da je Srbljanovicka u to upletena, te istera svoju podelu na bitne i nebitne. Smo da me ne cuje pa da mi priheftaju sifru od jedno 13-tak brojeva.

Nego, vidim da mi se interesujes kad ce kuma na odmor? Da opet opalis po njoj?

Ne brigesaj kumo. Pazicu ja na Vlasti92miru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:14 14.07.2008

Vlasto92,

tuj sam si...još par nedelja do Brela...brojim sitno, duvam dušek...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:52 14.07.2008

kume,

čitam tri put, al' ne savatavam, šta je to "zheftana"?
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 21:28 14.07.2008

Re: kume,

Jelica Greganović
čitam tri put, al' ne savatavam, šta je to "zheftana"?

po mom obicaju lapsus calami, trebalo je zaheftana
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 14.07.2008

Re: kume,

aaaaa...ma kakvo zaheftana...a tek podele, mani to ni pas s' maslom ne bi pojeo...nego živa nisam, kad odem u Brela oću li opet fasovati blog...mada onaj je iskreno rečeno bio prosto čaroban, slatko sam se ismejala na sopstveni raču...Vlasta sestra po metli, dušica jedna :)
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 22:07 14.07.2008

Re: kume,

Jelica Greganović
aaaaa...ma kakvo zaheftana...

Paznja ti ili opada ili je fokusirana na cerevicanske mastarije (razumem, golupcici sami i ...) pa moram da razjasnim: nije Vlasta zaheftana nego joj je za ime zaheftano ono "92".
Vlasta sestra po metli, dušica jedna

Jes' vala, ko je ne zna skupo bi je prodao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 14.07.2008

Re: kume,

bogami stvarno mi pala koncentracija...a i šta će mi...živela sloboda!

Jes' vala, ko je ne zna skupo bi je prodao.

)))))))
AlexDunja AlexDunja 18:59 14.07.2008

:)))

kod mene, gotovo:)))
otperjali, pa sad kad telefoniram
mi svi osete neznost u glasu
kad dodu na par dana.
a i skajp je tu:)
mislim, da se ne pitate zasto sam se
navukla na blog.
pa, moram da budem pri ruci.:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 14.07.2008

Re: :)))

Alex slatka...sa dečacima i nekako, ali Princezu nikako da dozovemo iz te izviđačko-taborničke priče...jedino nekog goluba da fatimo pa da mu platimo da ode da vidi šta li se tamo dešava...u petak se vraća, živa nisam...
AlexDunja AlexDunja 20:40 14.07.2008

Re: :)))

Jelica Greganović
Alex slatka...sa dečacima i nekako, ali Princezu nikako da dozovemo iz te izviđačko-taborničke priče...jedino nekog goluba da fatimo pa da mu platimo da ode da vidi šta li se tamo dešava...u petak se vraća, živa nisam...

svaka tebi cast, sve preko pet dana me dovodi
u stanje daleko opasnije
od guster - upaljaca:))
sve u redu, idu gde hoce,
odluke donose sami, ne pravim pitanje,
tako treba, ali moram da znam...
ma razumes....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:46 14.07.2008

Re: :)))

Kako te ne bih razumela...evo sad sam se čula sa Malim Sinom i saznala da treniraju po 4 sata, usput rade kamikaze (?!?), uče kik-boks (!?), plivaju i uopšte ih kanda tako gone ko bog djavola da moje vulkan-mladunče inače puno energije sad već zvuči ko seoska cura na prosidbi...sve utanjio, sanjivo govori...hvala NBA onoliko!
Ovo im je fotka dok još mogu da stoje...oko podne...
Unfuckable Unfuckable 19:02 14.07.2008

poUzdravvv

epizoda "Živela Sloboda" :

Kum prati klinca (živahni batica.....na tatu) na "rekreativnu nastavu" (maltretiranje Prirode i Društva, uglavnom)
vraća se sa čudnim izrazom lica, tronut, nekako :
"Je l' odoše, Kume?"
"Odoše"
"Je l 'sve ok....bus ispravan, vozač trezan, dete ne plače...?"
"Sve..."
"..pa, je l' ti frka malo ?"
".Ma....trčao sam za busom, pa mu sve točkove ljubio !!!!"

pozdrav The Najboljoj

Unfuckable (The Uvek Bio)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:21 14.07.2008

Unf, druže

pričica ti je ooodlična!
Ja sam isto već satrvena pripremama za odlazak puta tri, već pala u iskušenje da izljubim patike ovom kad sam mu Malog Sina predavala



Al' sumnjam da bih ga stigla...a i nosi bar 54...
angie01 angie01 23:22 14.07.2008

Re: poUzdravvv

evo, ja bila malo na sluzbenom putu:))), samo da se raspakujem,...vidim, dobila i narukvicu s novim prezimenom, ko da sam se preudala, al to sam ipak ja, pa da vas pozdravim i predstavim se:)), a posle cu da chitam.

Hvala Vesni na brizi, ekipi shto se trudila oko svih zatochenika.-evo ja proshla ogradicu. i naravno Srkiju, shto me prijavio.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:57 15.07.2008

Re: poUzdravvv

dobrodošla...sad još manje razumem, kako si ti 01, a ostali 92?
angie01 angie01 01:43 15.07.2008

Re: poUzdravvv

cuti, dobro da nije 28342-08312:))-taj sam skinula s uniformom:), ovo mi valjda broj pipka, znash ono shto daje signal, ako predjesh obelezenu teritoriju.?:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:53 15.07.2008

Re: poUzdravvv

eee, šteta što si skinula uniformu, štrafte su ovog leta užasno in...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:40 14.07.2008

e moja ti

nikada te nisam zamišljao kao kvočku.
nisi ti baš

više si
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:23 14.07.2008

De si ti meni

druže moj...vidi zmaj ili kvočka, nema tu neke velike razlike...i jedno i drugo se iz jaja izleže a da je razlika samo u imanju vatrenog efekta, uverio bi se kada bi video razgoropađenu Mamu Kvočku...zmajovi su za nju gušter-upaljači...
napolitanac92 napolitanac92 20:45 14.07.2008

Re: De si ti meni

Srdjane,pa to je uvreda.Kako to mislis da "nije bas macka"?Hajde.Necemo o ukusima.Da pomirimo suprotnosti ona je i zmajcek i macka.Sada kao kvocka morala bi da dokazuje ko je straiji Ona ili Jaje.Jaje za jaje,ako i nije sareno...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:48 14.07.2008

Maca

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:27 14.07.2008

Re: De si ti meni

Srdjane,pa to je uvreda.Kako to mislis da "nije bas macka"

ne mislim fizički, nego nije baš ona mila maca.
a fizički je mačketina
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 14.07.2008

Srđane ti

si moj najbolji drug, volim te i obožavam :)))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:55 14.07.2008

Re: Srđane ti

Srđane ti
#Link
si moj najbolji drug, volim te i obožavam :)))

muaddib92 muaddib92 22:01 14.07.2008

ProDJe leto ...eseto

О Лелице, недостајала си баш - али повратак је у стилу, препоручљивом дакако!!!
Признајем да нисмо тужних 90-тих често бивали у прилици да љубимо гуме аутобусима који одводе организовано, мада је бивало добрих душа које би нашу тројку раселиле повремено (бака, дека, тетка), па онда и ми малкице доЏемо себи (звучи одвратно, али ко разме - ). Наравно да се увек питаш како су стигли, једу ли, добри ли су етц...
Онда су одједном старејши, схваташ претходно да је кућа препуна сазрелих крушака које су у ствари отпале но немају куд, него у сезони одмора само саопште како ће одговарајући део својих зарада одвојити у сврху летовања тамо и тамо - и да им недостаје још икс едаби
Дуго топло лето тек пред нама. Бар не стрепимо од раног септембра који подразумева патике, дуксеве, ранчеве, уџбенике - довољно је само припремити зимницу и школарину за факс qqquuuu -:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:15 14.07.2008

Re: ProDJe leto ...eseto

muade, ovaj poslednji deo poslednjeg pasusa ću za sada ignorisati, ne mogu da se potrisam toliko unapred...a treba i ove akcije preživeti nekako...i tako imamo tretman blagajne poslednjih par nedelja, sa tendencijom napredovanja ka štampariji novca...
Kod nas nije bilo zainteresovanih za raseljavanje trojke, dok su bili manji, tako da sam ja to odrađivala u dilu sa drugaricama - pravile smo sopstvene tabore i kolonije...samo ih otamburamo u neku divljinu, pa na smenu ih čuvamo. Tako sam 8 godina glumila Hajdi na obali Bohinja, čuvajući četicu dece, sve sa pojačanjem pristiglim iz Bgd...ja preko nedelje, a u petak stiže smena - drugarica, pa preko vikenda ja danem dušom, a ona ih ganja po nacionalnom parku uzduž i popreko...
Hvala :)
Vera Johnson Vera Johnson 22:14 14.07.2008

tekst

po obicaju, odlican. hvala jelice, uzivala sam citajuci.

nego: cek' malo da deca porastu veeeelika, da budu odrasla pa da tek onda krenu da piju krvcu na slamcicu. eno, moja "tatina princeza", umesto da bude na nekom moru, u nekom kampu ili na planini, vozi biciklisticki maraton ove nedelje, skuplja pare za lokalnu sigurnu kucu za decu bez roditeljskog staranja. ma, znam ja da je to "sigurno" em "bezbedno" i da su samo dvoje biciklista poginuli tokom voznje u poslednjih 30 godina koliko ova inicijativa postoji... ma znam ja i da je ona odrasla, po godinama cak moze i pice u kafani da kupi i popije, al' ziva nisam. srecom, svaki dan u lokalnim novinama citam izvestaje, ima i blog koji proverim svako vece, blog na kome pisu biciklisti koji ucestvuju u maratonu i tako to... srecom, takodje, izgleda da je stvarno odrasla, pa se javi telefonom ujutro, pre nego sto sedne na bicikl i uvece kad stigne u hotel.

ti u medjuvremenu pocni da ucis da uzivas u odsustvu pilica. znam da je tesko. kad su prvi put oboje odjednom otisli, muz i ja nismo znali odakle da pocnemo :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:18 14.07.2008

Re: tekst

Hvala Vera...a slutim i ja da je ovo samo početak...nego se sve nadam da će uprkos bunjenju zaštitnika ljudskih prava ipak da legalizuju za ljude one čipove ko za kuce i mace, pa da mogu satelitom bar da ih pratim (mož' se udružimo svi i pazarimo servis za 6 osoba satelita, pa da lociravamo potomke).
Vera Johnson Vera Johnson 02:12 15.07.2008

Re: tekst

e, a ja se nadam da nece. znas kako su nam kao malima govorili: zasviraj i za pojas zadeni. bice nasa deca dobro. i mi smo se od roditelja odvojili i uvek im se vracali. ne?
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:55 15.07.2008

Re: tekst

ma, u pravu si...a i ja sam toga svesna, ali...uh...treba se na ovo navići...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:45 15.07.2008

Sve je prirodno i normalno

osim nas Petlova i Kvocki.....al sta vredi kad smo tako "nasadjeni"..
poz
bkc
PS>Samo napred
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:55 15.07.2008

Re: Sve je prirodno i normalno

hvala zemljače :)
antioksidant antioksidant 10:49 15.07.2008

?

Nikako da pitam - ko je cetvrto pile na slici gore (siva mama kvocka sa sivi pilici)?

Zmu? Ostaje ti to pilence da se "raskovocas"



PS - zbog tretmana koji primam (oko odevanja i hranjenja) i cuvene muske samostalnosti koju posedujem po neki put imam utisak da je moje zence u tvsri samohrana majka sa dvoje dece (i trecim na putu)
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:08 15.07.2008

Re: ?

Četvrto pile je komšijska rezerva...jerbo kod nas ili nema ni jednog deteta ili naših 3 + 1 komšijsko...ta komšijska deca se verovatno menjaju po nekom njihovom internom dogovoru jer nikad ne fale :)

Evo ga pile mamino, trenira sa planinom...ljubi ga majka...još kad bi brže ažurirali sajt, pa da im se nakačim i pratim baš svaki korak

antioksidant antioksidant 12:29 15.07.2008

Re: ?

tacno sam na slici gore prepoznao bazen u larixu


a daj i zmu-u malo kvocka-paznje.

iz licnog iskustva znam da prija (naravno sve se nesto neckam, ali voleeeem)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:50 15.07.2008

Re: ?

Tako je, Larix :) Bravo!

Žmu od kvočka pažnje ne može da spasi...to je jače od mene, prešlo u naviku :)

A ovo je naša slika...nije Larix

antioksidant antioksidant 12:54 15.07.2008

Re: ?

A ovo je naša slika

Sloboda

Uzivajte

MI ovde malo u panici. Drugo stize koliko sutra a taman se ovaj mali poceo osamostaljivati (sa 4 godine 2 puta bio sam na letovanju).

Koliko vidim sledeceh 10 godina tesko da ce se preklopiti sloboda sa obe strane.

Ali sami smo trazili. A koliko je lepo - zato i trazimo duplo (mada za trostruku srecu ne bi imali snage)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:03 15.07.2008

Re: ?

imali bi, imali...šta se mora nije teško...al' šalu na stranu, stvarno je lepo, jeste da se stalno dešava, mrda, jurcaš, češkaš se, vaspitavaš, ganjaš, telefoniraš, ali je LEPO, nema lepšeg...najvažnija stvar u životu, što rekao moj drug Darko, "Može li čovek da napravi išta veće u životu od novog čoveka!" Pa još ako ih je više...
antioksidant antioksidant 13:09 15.07.2008

Re: ?

...šta se mora nije teško...

kazi to mom zencetu.

zbog straha od porodjajnog bola je cvrsto resila da se samoproglasi za Georginu i da ostane trudna jedno 25 godina. a sta tek misli o meni i mojoj ulozi u celom procesu - bolje da ne znam dok sve ne prodje
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:16 15.07.2008

Re: ?

to sasvim razumem...ali oće lako da se desi padanje u iskušenje i potiskivanje sećanja...na tome je bez dangubljenja radila Majka Priroda :) zato bebe tako neponovljivo, divno mirišu :)))
javite kad se ponovite, da proslavimo
antioksidant antioksidant 13:24 15.07.2008

Re: ?

javite kad se ponovite, da proslavimo

kad nestanem sa bloga ne mesec dana - to je taj dan. Kad dodje zgebac svi tonemo u nas mali svet da uzivamo jedni u drugima.
jos malo. 2-3 nedelje
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:28 15.07.2008

Re: ?

javljaćeš nam se noću...i tako nećeš spavati :) uostalom, što bi Nušić rekao to celonoćno spavanje je i tako krajnje nehigijenska navika...
angie01 angie01 13:33 15.07.2008

padni mi na grudi,

sestro majko kvochko, ako ce ti biti lakshe, ovde-po glasanju svih koji se neshto broje, najgora mam/kvochka ever, tako da je preshla u kategoriju- mama/kobac.

Deatalje ne smem da iznosim, iz zdravstvenih razloga-chitalaca, naravno.:)))
antioksidant antioksidant 13:34 15.07.2008

Re: ?

tako nećeš spavati

pa da - olimpijada

mislila si na olimpijadu zar ne )

(ovo ja apropo zaborava koji nam je priroda dala)

inace ovih dana treba da sredimo novu gajbu. Ja ozbiljno predlazem jednu veliku spavacu sobu sa krevetom 3 puta 3 metra. Ovaj mali svoju sobu koristi samo za igracke (kojima se ne igra - aktivne su na podu u dnevnoj sobi).

Cemu sluzi decija soba (sem da ja tamo guram neispeglani ves)- meni ostaje misterija ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:45 15.07.2008

Re: padni mi na grudi,

angie01 (ovo nulajedan ti je prosto fenomenalno, skoro ti zavidim, kao fensi tablica na autu) kvočka je i tako samo maskirani kobac, bar ja to tako kapiram...

antioksidantu, imaš moju podršku za projekat kreveta veličine nosača aviona...dečije sobe i su i tako moderna, egoistička izmišljotina...
dracena dracena 13:54 15.07.2008

Re: padni mi na grudi,

kvočka je i tako samo maskirani kobac

Miiisliiiiš:
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:21 15.07.2008

Re: padni mi na grudi,

ako je potrebito može i tako...
mada meni je kobac ono "vazda na oprezu"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana