Vikend idila

Jelica Greganović RSS / 15.06.2008. u 21:08

MistedCabinWeekend.gifSubota i nedelja su po definiciji prilika za uprizoravanje porodične idile. Bar je tako u filmovima sa uređenim kućama, romantično-podnošljivo-nestašnom dečicom, čije su đavolijade sve u svrhu dublje korisne poruke, plus roditelji pomenute gomile dece, koji iako zajedno imaju četrdeset izgledaju kao da im je bar po sedamnaest godina...i naravno, sveže očetkana kuca šampionskog porekla, koja glumi avlijanera. Tako je to u filmovima o svakodnevnim porodičnim dogodivštinama, sa aspektom obaška na pomenuti vikend. Kao priliku da porodični kvaliteti pokažu šta znaju. U ovozemaljskom životu bez kulisa, vikend je nešto drugačiji doživljaj...bar kod nas.

Već u petak uveče počinje okršaj oko daljinca. Što je već mnogo romantičnije od petka uveče kada su deca bila manja. Petak veče je bio rezervisan za prirodne podvale tipa temperatura, viroza, rast petih zuba, pričkljepljivanje prstiju i sedanje na sestru. Petak veče je ovih godina dan kada otpada replika: »Sutra je škola, rano ustajete, krevet...« Da bi zabava bila bolja, a dnevna soba što tesnija za postojeću idilu, našoj deci se pridružuju i komšijska. Nas dvoje se romantično povlačimo u prostor za bočne uloge, trudeći se da prepoznamo mlade goste, koji nas prepadaju po hodniku. Uz to se trudimo da vodimo evidenciju prisutnih, sa naglaskom na odsutnima.

Čim osvane subota, nastavlja se idila punom parom. Subota je dan za proširivanje idile obaveznom kratkom prijateljskom posetom Babi i Dedi. Mladunčad iscrpljena petkom spava pokrivena mačkama, u sobama za koje je »Dan posle« samo pusti san reda i higijene. Pubertetski otpor počinje i fokusira se na kršu, sa ciljem da soba postane brlog, koji u njemu živećem omogućava direktnu ispalu u pećinsko doba i povratak prirodi u najanarhističkijem obliku.

Nakon što nas ipak ništa ne pojede ili napadne u dečijim sobama, sledi buđenje mladunaca, koji pružaju nagonski otpor bilo kakvoj vertikali, a kamoli poseti predacima. Tako je i ove idilične subote počelo prebrojavanje ko je koliko u bonusu sa posetama i ko je kome dužan zamenu...naravno da sa prvim petlovima prekrasne subote telefon pokušava da probudi i komšiluk, jer Baba i Deda ne mogu da veruju da se vikendom može spavati duže od sedam i ne biti na putu već u pola osam. Obzirom da se i oni hrane serijama, očekuju da put od sto kilometara pređemo za petnaest minuta, uz podnošenje raporta na svaka dva minuta o trenutnom stanju.

Ove subote Princeza se pustila ukebati. Motivisana keširanjem završetka osnovne škole. Braća su, računajući samo na utešne nagrade i polovičnu sumu, odlučili da delegiraju sestru i izbegnu proširenu porodičnu idilu. Sa izgovorom neodložnih, dogovorenih pre deset godina, generacijskih susreta, čija važnost nije rečima opisiva.

Da bi idila bila idiličnija, počinje da pada kiša. Celodnevna, cureća, marke dosadna. Već na ogradi kuće nas dočekuju Baba i Deda, koji pokušavaju da obezvaže bočna ogledala, mašući oko auta i rizikujući da budu zgaženi prilikom saobraćajnog performansa »još malo levo zavi, lako gas, desno, pa stani pod lozu«.

U probijanju ka kujni, ispostavlja se da je Deda, tokom poslednje godine, žešće zaglibio u fazu starosti, u kojoj se objavljuje administrativni rat komšiluku. Koliko u mraku hodnika, Deda počinje da vadi neoborive dokaze, fotografije komšijskog ladoleža, koji cvetanjem ugrožava njegova sveta vlasnička prava na svoju stranu tarabe. Kao dodatak, tu je i odgovor urednika sportske rubrike lokalne novine, kome je Deda pisao, tražeći tumačenja pojedinih članova posebnog zakona o ogradama, sa osvrtom na ustavne amandmane o kapijama. 'Ajd što je Deda pisao, nego što je urednik sve u fotokopijama odgovorio, verovatno sav srećan što je neko video njegove ingerencije šire od belih crta fudbalskog terena.

Već u ovom pasusu sam ostavila Žmua na milost i nemilost sopstvenim roditeljima i odlučila se da od idile, pod parolom »šteta da propadne«, pobegnem – na drvo. Jeste da je pod drvetom bila Baba, a nad i po drvetu kiša, ali i to je bilo bolje od kuhinjskog zasedanja generalštaba pod komandom kontraobaveštajnog Dede. Naročito kad se uzme u obzir da su trešnje obilato rodile ove godine.

Plan izbegavanja kuhinjskog planiranja ofanzive bi sigurno uspeo da me nije provalio očajni Žmu. Tražeći podršku u dobru i zlu, potpisanu na venčanju.

»Vidim te! Provalio sam te! Na drvetu si! Da l' si normalna!? Ženo, silazi sa drveta!« drečao je Žmu, dok se Baba brzinski povlačila u generalštab. Narednih pola sata Žmu je kisnuo pod trešnjom, sve pod izgovorom da me čuva da ne padnem, pišteći: »Ne penji se na vrh, siđi, vidim te!« Za to vreme Baba i Deda su Princezi postavljali kviz-pitanja surovog opsega, uz prilaganje Dedine dokumentacije, sve u ime pomenute subotnje idile. Na žalost naišli su na tvrd orah. U svojoj pubertetskoj fazi, Princeza kad neće ni topove ne čuje. Iz zanesenosti može da je prene samo zvuk telefona ili blagajne.

Kada je odokativno vreme za idilu isteklo, sišla sam sa drveta, pokušavajući u slalomu da izbegnem Dedu, koji je postavio stratešku zasedu na ulazu u kujnu. Za mnom je tabao pokisli Žmu, vukući sto dvadeset pet kila trešanja i cvrčeći »Hoću kući«.

U povlačenju ka autu, Deda je uspeo da nam saopšti da ga Baba minira u akciji ostvarivanja vlasničkih prava, a komšije sinhronizovano ometaju rad njegovog slušnog aparata...

Obzirom da posle idiličnog petka veče, sledi subota veče, u kombinaciji sa fudbalskim prvenstvom, u slatkom domu nas je čekala ekipa mladeži, koja naseljava pola našeg kvarta. Povukli smo se u komšiluk.

Nedelja služi za odmor od subote. I porodični doručak u podne, tokom koga nam se saopštava ko kuda ide i koliko će to da nas košta. Uz pitanja koja se tiču ručka...u kombinaciji sa prljavim vešom, koji se sam od sebe razmnožava, sudovima od kolektivnog gledanja fudbala i porasturanom broju čaša na kome bi nam pozavidela i bolje opremljena kafana. Nedeljom mladunci gledaju kako da zbrišu. Tu negde se setimo minulih vremena kada smo mogli da na'vatamo decu i držimo ih na okupu. Jednom daš kocke, drugom da crta, s' trećim se kotrljaš po kući...lepota. Sad ili spisak odsutnih ili neprebrojiva ekipa prekobrojnih.

Vikend idila. U odnosu na koju ponedeljak i nije tako loš dan.



Komentari (134)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kuki kuki 21:18 15.06.2008

Puj za mene

:)
bravar bravar 21:29 15.06.2008

Re: Puj za mene

ovo se ne propusta))

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:36 15.06.2008

Re: Puj za mene

Bravo kume :)
jama jama 22:31 15.06.2008

Re: Puj za mene

kuki
:)

Puj za mene

kad vidim ovo padne mi mrak na oci

volim da citam sve tvoje tekstove
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:32 15.06.2008

Re: Puj za mene

ama, to je igra već neko vreme na blogu, šta fali, meni je simpatično...življe izgleda, lepo vidim onog prvog koji zvekne dlanom o ekran :)))

hvala ti :)
my world my world 03:31 16.06.2008

Re: Puj za mene

Jelica Greganović
ama, to je igra već neko vreme na blogu, šta fali, meni je simpatično...življe izgleda, lepo vidim onog prvog koji zvekne dlanom o ekran :)))hvala ti :)


Evo,poslacu ti maid da opere ves i case! A ti slobodno vreme iskoristi da zamaras blogere...
Puj i za mene
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:32 16.06.2008

my world,

samo ti zadrži svoju maid, fala imamo, a ako te zamara ti pali drugde, drž' se svog sveta.
Puj i za tebe.
kuki kuki 13:45 16.06.2008

Re: Puj za mene

jama
kuki
:)

Puj za mene

kad vidim ovo padne mi mrak na oci

(crna) jamo, pa jesi li ti bila dete i igrala zmurke?
Ne jedi se, sledeci put cu reci "puj spas za sve nas!"
vishnja vishnja 09:25 17.06.2008

Re: Puj za mene

Ne jedi se, sledeci put cu reci "puj spas za sve nas!"

ovo je glat neka kumovska protekcija. kuki je stalno prvi kod Jelice :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:44 17.06.2008

Re: Puj za mene

Zainteresovanima za protekciju mogu da pošaljem br. tekućeg računa, bez čekanja, bez rezervacija, imajte protekciju kod mene! Pozitivna iskustva miliona protežiranih govore u prilog vašoj želji! Javite se odmah i budite protežirani! Podržava blogovska zbornica... :)
bravar bravar 21:34 15.06.2008

bez naslova

E, sad sto se tice vikend varijante za tri osobe + kuvarica , sluzavka i sve sto sledi uz to (tasam)...
sta da ti recem


U svakom slucaju, najvolem nedeljku okolo... eve bas sad.
Mir totalni remeti samo zvuk TV iz susedne sobe i moje kuckanje po kaskaturi))

PS eve malko idile za te

margos margos 21:42 15.06.2008

:)))))

E, Jelice, hvala ti!
Taman sam se umorna posle vikend rada od po 12 sati strovalila pred kompjuter da vidim koliko ste uživali (sa zavidnom količinom ljubomore i zavisti) kad ispade da mi je bilo super, extra, vrh.... Jupiiiiiiii:))))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:56 15.06.2008

Re: :)))))

margos, kažem ja...čuj vikend...još samo da i ti priznaš svoju idilu...
ivana23 ivana23 21:58 15.06.2008

Re: :)))))

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:00 15.06.2008

Re: :)))))

O da, draga ivana, tačno tako nešto...sve cvetići i sweet, sweeeeet...
ivana23 ivana23 22:04 15.06.2008

Onda

margos margos 22:06 15.06.2008

Re: :)))))

Nemam šta da priznam... radila. Ništa idilično.
Ali taman ja kao vama nešto zavidim što niste radili, kad vidim - meni bilo bolje:)
nota nota 21:52 15.06.2008

A šta ja sad da radim?

Kod nas počeo raspust.
Ćerka u pubertetu, popustila u učenju, neodoljivo se druži sa devojčicama koje kažu: ko će da nauči za tri, a dvojku će mi sigurno dati.
Još juče je uspevala naša metoda odvajanja od njih. Završilo se sportsko takmičenje i javni čas škole glume (vanškolske aktivnosti).
Danas je ceo dan ,osim što je ručala za pola sata, sa njima na ulici. Šta rade , bog zna? Nemaju bicikle , ni rolere , ni skejt, loptu, ništa. Zivkamo je: dođi kući, odgovara, pa najzad je počeo raspust.
Nekada su kod nas u kući, kao i kod tebe, gledali filmove, puštali muziku, morali smo da budemo publika za njihove modne revije. A sada, strah me hvata šta radi ceo dan sa njima, šta je to što mi ne treba da znamo i vidimo?
Pomagajte.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:59 15.06.2008

Re: A šta ja sad da radim?

Ne pitaj, Princeza funkcioniše kao promaja...samo proleti kroz kuću i nestane...škola kraj, pro formae idu u objekat, a u stvari ništa ne rade, pa je jurcanje na dnevnom redu, ne mož' je navatati...Mali Radojica je standardno na svim sportskim terenima, a Prestolonaslednik finišira školu i živi za odlazak na more sa drušvom...psihički su prisutni toliko da pogledaju fudbal...a kud ova mala ženskadija skita i vitla, ne mogu ni da sanjam, to je non stop u pokretu, samo jurcaju, a mene strava vata...pomozi ti meni
nota nota 22:11 15.06.2008

Re: A šta ja sad da radim?

Malo mi je lakše.To se dakle javlja i kod drugih devojčica.
mariopan mariopan 12:47 16.06.2008

Re: A šta ja sad da radim?

nota
Malo mi je lakše.To se dakle javlja i kod drugih devojčica.

Jeste, jednog dana tako otperjaju od kuce zauvek...smrc.
bravar bravar 21:57 15.06.2008

bez naslova

Weekend za vikend idilu.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:01 15.06.2008

Re: bez naslova

More ni ona trešnja nije loša, taman izrasla za jednu osobu, znaš što sam se provela...obaška trešanja nazobala...
bravar bravar 22:05 15.06.2008

Re: bez naslova

od kada nisam jela tresnje sa drvtea.
Blagos Tebe))

vid'ove

ivana23 ivana23 22:08 15.06.2008

Re: bez naslova

bravar
od kada nisam jela tresnje sa drvtea.Blagos Tebe))vid'ove


Posle Breginog iskustva, cudim se da se usudila.. :)))
bravar bravar 22:13 15.06.2008

Re: bez naslova

Jedno je visnja, a drugo je tresnja))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:39 15.06.2008

bravare,

samo za tebe, plodovi mog veranja po drvetu u subotu :





bravar bravar 22:51 15.06.2008

Re: bravare,

Jelice draga - fala...

U prvoj trudnoci sam jela tresnje... kad se samo setim... po tri, cetir' kile... sve mi grlo gorelo od slasti (jeduiplacu

volem... obozavam...
jos sveze sa grane))


Dolybell Dolybell 22:57 15.06.2008

Re: bravare,


Onda ih pretvoriš u novu varijantu i drugačiji arnžman...

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 15.06.2008

Re: bravare,

NJAM !
ivana23 ivana23 23:28 15.06.2008

***

Dolybell Dolybell 01:02 16.06.2008

Re: bez naslova

bravar
Jedno je visnja, a drugo je tresnja))


Da, s tim što je trešnja opasnija za penjanje,
jer se njene grane lakše lome a višnjine ne,
višnja je elastičnija...
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 08:07 16.06.2008

Re: bravare,

Jelica Greganović
samo za tebe, plodovi mog veranja po drvetu u subotu:

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:02 15.06.2008

Mrzim nedelju...

...zbog ponedeljka!

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:03 15.06.2008

Re: Mrzim nedelju...

potpuno te razumem...ja se malo i tešim da ponedeljak nije tako loš, ali kad pomislim na ponedeljak jutro, mogu ti reći ova maca je slika i prilika...
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 07:57 16.06.2008

Re: Mrzim nedelju...

kuki kuki 22:05 15.06.2008

Pregovori

Upravo traju pregovori izmedju moje bolje 3/4 i g.dje Cerke. Ocekuje se treci nastavak telekonferencije na kojoj se razmatraju politicke posledice sa socioekonomskim osvrtom na kretanje svetskih berzi a u odnosu na dobrociniteljski akt posete roditelja. Stimulativna prednost nase strane je sto smo u posedu znatnih kolicina rostiljskih proizvoda preostalih od sinocneg obzedaravanja i oblokavanja sa prijateljima. Nudimo robnu razmenu za malo emotivnog materijala koji partner u pregovorima ne poseduje ali generise svojim prisustvom.

Pomenuta g.dja je opasan igrac u pregovorima. Prekinula je zadnje pregovore zbog objektivnih okolnosti, sa obecanjem da ce se isti (pregovori) vrlo brzo nastaviti. Sada sprovodi, u narodu poznato "tvrdjene pazara", pa se ne javlja a moje bolje 4/5 (procenat svakim danom raste sve vise) vec tumara po kuci i obraca se meni vec ko zna koji put sa pitanjem "sto se sad ne javlja?".

Pardon. Prekidam izvestaj. Idem da izvidim da li cemo biti udostojeni. Takodje i da li se moj udeo u nasoj zajednici vratio na 3/4 ili otisao na 5/6.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:11 15.06.2008

Re: Pregovori

Želim vam svu sreću u pregovorima, pod uslovom da navatate drugu stranu. Naša Princeza je upravo kao elementarna katastrofa upala u kuću, usput pitala "Gde su svi !?" i nestala u ehou...mada, čini mi se da trenutno u dnevnoj nešto munta Oca, onaj rad - plave oči- trep, trep...kokerski pogled uljani...moraću da odem da vidim koje nasankavanje je u toku...
kuki kuki 22:13 15.06.2008

Dopuna

Pregovori propali !
Sokirani smo jer smo ustanovili da su pregovori vodjeni i sa suparnickom kompanijom (g.din Zet je nekad tamo radio) koja je uspela da dobije ugovor. Na podmukao nacin! Ulog je bio isti ali su nas pretekli tako sto je proizvod isporucen na noge.

Cini mi se da ce se pokusati obnova pregovora sa g.dinom Sinom. Jeste da je ponudu, jos krajem nedelje, glatko odbio ali moja bolja 9/10 lako ne odustaje.

Keep you posted.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:17 15.06.2008

Re: Dopuna

Gospode, a ja ih imam troje...ko će to ispregovarati ?! Kume, da vataš beleške, sinteze i analize, pa da mi isporučiš kada dođe vreme...crna ja...
dubokoiplavo dubokoiplavo 22:10 15.06.2008

vikenad

Ha!
Vikend!
Najvise volem kada me moj dragi ali singl sef u ponedeljak priupita da li sam se lepo odmorila tokom vikenda... Koleginica sa malcem iz iste kategorije (dokolenac, uf il je natkolenac, tu je negde) i ja se presamitimo (odlicno za trbusnjake). Onda krene prica kako bi volele da se budimo u nedelju jutro-same od sebe pa sve sa razvlacenjem (ne u sest i petnaest "Mamaaaaaaaaaaaaaaaaa ja buuuuuuuuuuudiooooooooooooo", onda kafica u krevetu, da se umoci neki keksic, pa onako opusteno citas knjigu do 12, a muzu velikodusno prepustis daljinski. Sef se malo zamisli pa rece : "Znaci ja zivim Vas idealan dan, skoro svaki dan!"
Muzonja spava, malac spava ,a ja umesto da legnem jerbo se zbog antibiotika budim u 5 (dok jadnicka nateram da otvori usta a da u medjuvremenu ne zaspi bude 6 sati), evo s uzbudjenjem kradem vreme od sna (to se uvek najlakse krade) i kuckam...
P.S. Ne znam bas da l' je vreme i mesto (unapred se izvinjavam za prepad), ali bi mi trebao savet gde sa goreopisanom porodicom u blizinu Pule (samo tamo leti aeroplan) na more. Nikad bila nikad videla. Nesto sa plazom (a da nije beton) i sa senkom (a da nije suncobran). Racunam SLO je blizu, baci pogled s' terase ako moze :)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:14 15.06.2008

Re: vikenad

Auuu, ti si u fazi sipanja antibiotika po posteljini...kad se samo setim...a sve gledaš da mu ne pogodiš oko kašičicom...
Darling, ja oko Pule nisam specijalista, ne trošim severni Jadran...ajd' ako ima neki eksperat da se javi, da ti s' podaci ulepša vikend...
A ovo oko buđenja...pre smo se budili ko rudari, zatrpani decom, sad se probudimo i ne možemo da ih izvučemo iz soba, s' tim da uveče pavamo ko bebe, dok ekipa još uvek žurira u sobi...bruka.
dubokoiplavo dubokoiplavo 22:39 15.06.2008

Re: vikenad

Ima li neki infant radar za vikend ja se samo pitam. Danima kada je vrtic ne mozes ga izmedju "drugara" (plisani pingvin, maca i seka koja menja ime u skladu sa trenutno najboljom drugaricom) izvuci ni oci mu otvoriti. Ono taman se ponadas da te je cuo a on se na kvarnjaka zavuce jos dublje medju menazeriju i zalepi za dusek kao osmi putnik. Al' zato subotom i nedeljom skace kao oparen, oran, budan s' propelerom u guzi. I sta da radimo ufatimo se i mi za tu lokomotivu pa napreeeeeeeeeeeed!
Odoh da muzu ugrejem ledja...
Prijatno caskanje!

Sandra A Sandra A 22:57 15.06.2008

Re: vikenad

dubokoiplavo
Onda krene prica kako bi volele da se budimo u nedelju jutro-same od sebe pa sve sa razvlacenjem (ne u sest i petnaest "Mamaaaaaaaaaaaaaaaaa ja buuuuuuuuuuudiooooooooooooo", onda kafica u krevetu, da se umoci neki keksic, pa onako opusteno citas knjigu do 12, a muzu velikodusno prepustis daljinski.

Sad mi je lakše. Vidim da ima još onih koji sanjaju isti san a žive istu javu, kao i ja. Moj klinja se probudio u 6, oba jutra vikenda. Kiša je padala, bilo je tamno i samo za dremku do podne, a on je zvao, "utani mama". Ali imala sam sreće danas. Išli smo kod moje mame, na celodnevni izlet. U 9 smo bili kod bake, a ja sam već u 10 spavala snom pravednika, sve do 1, dok se sama nisam probudila. On je bio presrećan što je imao baku samo za sebe, a baki je ostalo da se oporavlja u narednim danima. A ja sam se za ova tri sata preporodila.
PS: Što se sirupa tiče, ako prihvataš, evo ti savet. Kad je moj klinja prvi put pio sirup, rekli su mi da ga sipam u špric, i da mu dajem iz šprica. Rekli su mi, nema šanse da ne proguta, da prospe i td. Mislila sam, ali ima šanse da se zagrcne, da povrati... Ali ne. Sirup dat pomoću šprica, za mene je otkriće za medalju. Moj klinja se ne probudi, kada pije sirup u toku noći. Maksimalno je da se promeškolji u snu.

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:02 15.06.2008

Re: vikenad

Ovde se (naravno otkad meni nije potrebno) špricevi, posebni, bez špica, sa većom rupicom, daju u kutiji uz dečiji antibiotik, sa sve onim crticama- dozama mimilimetrima...i to radi, odlično...kad smo mi bili mali, to smo pažljivo radili običnim špricem i podržavam - definitivno lakše i bolje od kašičica. A i ne moraš da presvlačiš posteljinu, pereš krdo plišanih zverova i ribaš tepih.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:33 15.06.2008

Grejanje leđa,

stil - složene kašike...omiljena disciplina :)

dubokoiplavo dubokoiplavo 07:06 16.06.2008

Re: vikenad

Nisam ja nikad ni pokusavala kasikicom. Uvek je to meni perfekcionisti bilo neprecizno. Volim, brate kad je 5ml da je 5ml. Pa jos kad antipiretik preracunam po kilazi na 6.666 ; )))
Al ni to ne vredi kada usta nigde nema. Onda lepo stavim npr kremic na policu (metod kinesko mucenje, bese li kinesko?) da se lepo vidi i kazem "Kad popijes lekic". Potraje to i 15 minuta ali na kraju (tuzno je to stvarno) malac onako s' pola glasa stane pored mene i promrmlja "Daj mi lekic, hocu pijem"...
nsarski nsarski 22:23 15.06.2008

Ma, pcelice

zivota ti, jel bilo nesto ovako?



razume se, bez onoga Voglio una donna!, nego samo boravak na drvetu. Popelo se dete na tresnju, pa ne zna da sidje....:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:41 15.06.2008

Učitelju,

ja sam bila tiha ko pokisla buba-mara...samo da me niko ne primeti i ne popentra se kod mene...mada, fakat, kad se popneš na trešnju nije lako sići...Žmu je vilenio samo tako, jer sam na kraju uspela da se uzverem skoro na vrh (mlada trešnja, pa joj još nekako tanke grane)...malo me ometala kiša, koja je oklizavila grane, ali...gore je bilo mnogo idiličnije (i ukusnije) no u prizemlju.
florian florian 22:43 15.06.2008

Re: Ma, pcelice

Izeš naućnike. Odozgore , još od trešnje mislim kako ću ovo da ti okačima, kad ono trt međutim, već postavljeno.
Fala učitelju, nisi trebo.
nsarski nsarski 22:52 15.06.2008

Re: Učitelju,

kad se popneš na trešnju nije lako sići...

Znas, ja sam celo detinjstvo proveo na tresnjama. Imali smo vocnjak, tresnje od maja do jula (tada stizu bele), ma rucao skoro nikad nisam. Znam strast, i opravdavam u totalu...:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:03 15.06.2008

Re: Učitelju,

A bele ?! One za slatko...kod mog strica Andre, na njih smo posebno pik imali, valjda jer nas strina ko vrane terala sa bele trešnje, da ne izedemo ceo rod namenjen za tegliranje.
florian florian 23:27 15.06.2008

Re: Učitelju,

slatko od belih trešanja
Dolybell Dolybell 23:31 15.06.2008

Re: Učitelju,

Samo za učitelja i Jecu

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 15.06.2008

Re: Učitelju,

Lutkolepa, fala, alaj je crveno ko trešnja, pa seksi ko gitara :)
trener trener 01:20 16.06.2008

Re: Ma, pcelice

razume se, bez onoga Voglio una donna!

???Zašto bez? Deda je moj idol! Preporuka za nsarskog i dedu
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:26 16.06.2008

Re: Učitelju,

Jelica Greganović
A bele ?! One za slatko...kod mog strica Andre, na njih smo posebno pik imali, valjda jer nas strina ko vrane terala sa bele trešnje, da ne izedemo ceo rod namenjen za tegliranje.



A moje tresnje...Bila je borba na zivot i smrt sa svrakama, koje su navalile bas na moje tresnje.,...!
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:34 16.06.2008

Bata Cole,

pobedi li?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:07 16.06.2008

Re: Bata Cole,

Jelica Greganović
pobedi li?


Mislim da je korektno da priznam poraz,...one,svrake, su po vasceli dan oko tresnje, a ja kad kad,,,,
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:25 16.06.2008

Re: Bata Cole,

A i znaju da lete...
kuki kuki 22:34 15.06.2008

Tresnje

Moje najomiljenije voce. Vracaju me u detinjstvo: kad sazre i rode da se grane lome, drustvo iz kraja (bez preterivanja nas 30-tak) se skupljalo i islo u "kradju". U stvari, bulumenta se selila od dvorista do dvorista i brstila tresnje. Naravno da se vlasnici nisu nimalo ljutili vec bi bili srecni da im oberemo tresnju, damo caru carevo a ostalo koliko mozemo da pojedemo. A mogli smo mnogo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:44 15.06.2008

Re: Tresnje

Ja sam se ovde navukla na sortu "hrustavke", dakle em ukusne, em za gledanje...srcaste, krupne, puca im kora kad zagrizeš, a mesnate i sočne...i velike...eno još jedna činija u frižideru...zobamo ko vrane već drugi dan.

AlexDunja AlexDunja 22:54 15.06.2008

Re: Tresnje

Jelica Greganović
Ja sam se ovde navukla na sortu "hrustavke", dakle em ukusne, em za gledanje...srcaste, krupne, puca im kora kad zagrizeš, a mesnate i sočne...i velike...eno još jedna činija u frižideru...zobamo ko vrane već drugi dan.


ubi me bre.
obozavam tresnje. najbolje . najvise.
i uvek se osecam kao vrana, el svraka, el nesto...
nikad mi nije dosta.u pravu si za te velike, srcaste, socne....
ivana23 ivana23 23:57 15.06.2008

Re: Tresnje

angie angie 02:57 16.06.2008

Re: Tresnje

Moje najomiljenije voce


pazi kada je i moje- mada ima na repertuoaru i nekih egzotichnijih perverzija- al sine treshnje su NAJ!

Leto, More, treshnje & shkampi na gradele+ vino,...me ne mora nishta vishe,
tako da cu uZem jednu, ovu veliku od kukija.
Dolybell Dolybell 22:47 15.06.2008

Weekend

Od svega šta se dešavalo za vaš dvodnevni "odmor" - samo imam ovu sliku:

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:52 15.06.2008

Re: Weekend

Lutkolepa, ta je i meni od svega najbolje ostala u memoriji sećanja...nego, je l' si ti sigurna da su ovo trešnje, ja bih po lišću rekla da se na ovoj slici radi o višnjama...
florian florian 23:30 15.06.2008

Re: Weekend

"Po listu se Višnja poznaje" Svaka čast na memoriji pamćenja.
Višnja, dolazi, opetoće
ivana23 ivana23 23:50 15.06.2008

Re: Weekend

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:00 16.06.2008

S višnjom

u crnu šumu...višnja i čokolada, boljeg nema...

Dolybell Dolybell 01:07 16.06.2008

Re: S višnjom

I s trešnjom

ivana23 ivana23 22:48 15.06.2008

Predlazem,

Dolybell Dolybell 22:50 15.06.2008

Nedelja popodne


Mislim na posledice koje nastaju kad imaš trešnje...

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:54 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

...ili ovakve...mada kod nas tu fazu dočekati neće...

ivana23 ivana23 23:00 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

Dolybell Dolybell 23:05 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

Ima li lepšeg pogleda...i ukusnijeg :)




Lutkolepa, što si se umunjila? Zazubice il' zbog onog mog višnja-čekiranja? Evo, samo za tebe, minđuše...

ivana23 ivana23 23:09 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:17 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

A sladoled sa trešnjama...

ivana23 ivana23 23:20 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:31 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

A ovako :)



p.s. vidim ja da ste se svi manuli vikenda i bacili na trešnje...ko bi zamerio...neodoljive.
ivana23 ivana23 23:40 15.06.2008

Re: Nedelja popodne

Dolybell Dolybell 00:05 16.06.2008

Re: Nedelja popodne

Kako može da se desi da ne napraviš neku cherry pie ?

ivana23 ivana23 00:09 16.06.2008

Re: Nedelja popodne

Dolybell
Kako može da se desi da ne napraviš neku cherry pie ?

Tacno :)))


Dolybell Dolybell 00:20 16.06.2008

Re: Nedelja popodne

Znaš., moje prve minđuše od trešanja, u godini, bile su
mostarske trešnje, prve su se pojavljivale na pijacama i bile su
fantastične i drugačije od ovih koje danas mogu da se ovde nađu..
To je bilo moje prvo prolećno voće...obožavam ih dan danas...

U Mostaru su sad od 22 maja "Dani trešnje"....
a evo i jedna njihova savijača od trešanja...

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:21 16.06.2008

Re: Nedelja popodne

zato što su već skoro sve cherry izjeli...može pie, ali cherry s' ovoliko dece, a i mene raspoložene za zobanje, mučna posla (Žmu se jedva izborio za šaku trešanja, još malo pa prelazimo na glodanje drški od korpe u kojoj cherry stoje)...
ivana23 ivana23 00:24 16.06.2008

Re: Nedelja popodne

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:30 16.06.2008

Aman lutko

kud ćeš s ovom pitom u ova doba...pa je l' sad treba u pomanjkanju iste da nasrnem na čokoladu, a? Nego, palim ja, na čmavanje...a i noge me malo bole od jučerašnjeg pentranja po drvetu...sa sve šljočicama i uz neophodan kič, laku noć deco...

Dolybell Dolybell 01:14 16.06.2008

Re: Aman lutko

Spadalo Spadalo 03:32 16.06.2008

Re: Nedelja popodne

Ugojio sam se kilo samo čitajući! Pa gde će vam duša?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:36 16.06.2008

Re: Nedelja popodne

Ma ne brini, to je kilo ispod očiju...ne primećuje se.
49 41 49 41 23:58 15.06.2008

Vikend?

Nekad se Vikend idila "slavila"; sa 8-10, pa i vise casova hoda u danu po Bjelasnici, Zelengori, Maglicu, Durmitoru, Savici ili Padinama Triglava, Bohinja. Jele se usput Borovnice, Divlje Jagode, Kupine ili svracalo na kratak odmor na neki Katun-Baciju na domaci; hrskavo zapecen hleb ispod crepulje/saca sa DEBELIM kajmakom, sirom, zdelu ovcijeg kiselog mleka.
'Vako,

Sada; bljeska-do bola u ocima-"pretrcavanje" TV kanala, brekce usisivac, klokoce ves masina i drnda masina za susenje vesa.
Utrcava kcerka u sobu skoro pred svaki vikend sa pitanjem: "Jel' moze u Petak da Cloye prespava kod nje; a, Ashley u Subotu vece"? Znam da moze; jer me ti volis al', i treba da ih neko doveze i vrati' ... Jer Ashley mama mora (BAS tada kod frizera) a, Cloye mama je vec "Up North in Weekend House".
Da, VIKEND "IDILA".
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:01 16.06.2008

Re: Vikend?

Ako je slobodan, ja bih onaj katun najdalji...ne smetaju mi ovce, samo malo tišine mi fali...još ako me se sneg seti...
ivana23 ivana23 00:03 16.06.2008

Krecemo na vikend?

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:21 16.06.2008

Re: Krecemo na vikend?

Vekna i nekako, ali kucov ne izgleda oduševljeTo...
Mada, danas ujutru (sačuvajbožeopetjekasno) biće opet ovaj rad...

49 41 49 41 01:42 16.06.2008

Re: Vikend?

Jelica Greganović
Ako je slobodan, ja bih onaj katun najdalji...ne smetaju mi ovce, samo malo tišine mi fali...još ako me se sneg seti...

Jedan vikend sam proveo-(skoro identicna slika) na Snezniku i Vucevu. Ogromne planine preko puta Tjentista.
Spavali smo u takvim kolibama; koje mirisu na smolasto drvo i miomirise planinskog sena.
Jeduci za dorucak, rucak i veceru cicvare od svih mogucih brasna; koje su bukvalno plivale u iztopljenom kajmaku mislio sam da cu dobiti sve moguce dijareje od tako masnih cicvara. Medjutim, nikakva reakcija.

A, tamo mir boziji. Nagledao sam se i uzbirao Zlatne Vrganje i po kg., neki.

Ne brini ima mesta. Pola od takvih Katuna zvrlji prazna.
"Nekada se na ovakvim visoko-planinskim padinama; pred sumrak u dolinu sakupljalo i po hiljadu krava i volova.
A, sada jedva 50-tak"!; objasnjavahu vremesne, zilave starice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:38 16.06.2008

Vrganji ?!

Obožavam, krepala bih za pečurke, obaška šumske...najbolje volim ovdašnje "marele" (kišobrane), sivkaste, na tankim nogama, sa čipkastim gaćicama ispod šešira...panirane, pa na vruće staviš sićahan beli luk i puno peršuna...boljeg mesa od njih nema. A volem i vrganje na žaru, ovde ih zovu - jurčki.
49 41 49 41 00:31 16.06.2008

Zimska vikend idila


Svaki kvvvrccc se cuje.
ivana23 ivana23 00:34 16.06.2008

Re: Zimska vikend idila

za laku noc...

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:39 16.06.2008

Re: Zimska vikend idila

To ! Kad škripi i sneg i mraz.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana