Ljudska prava

A šta da je Vencislav bio ljut?

Freedom of Information RSS / 31.05.2010. u 13:12

Autor: Rodoljub Šabić

Informacije o famoznom satelitu više nisu tajna! Vest da je Vlada skinula oznaku tajnosti sa ovih informacija privukla je toliko pažnje medija da nije ništa neobično što je jedva primećeno promakla vest da je još jedna „tajna", prestala to da bude. A šteta, jer i vest da su i informacije o izgradnji rafinerije u Smederevu, pre neki dan, stavljene na uvid javnosti zaslužuje pažnju.

Gradske vlasti Smedereva, postupile su po nalogu Poverenika za informacije i dale tražiocu, novinarki jednog dnevnog lista, kako stoji u nalogu Poverenika „ugovor o regulisanju prava i obaveza oko izgradnje rafinerije nafte potpisan od strane gradonačelnika Smedereva i Vencislava Ivanova direktora „Komiko Oil". Ne bi trebalo da je to nešto neobično. U stvari, ako je nešto neobično onda je to činjenica da je uopšte bila potrebna intervencija Poverenika. U slučajevima kad se radi posao kakav je izgradnja rafinerije valjda je očigledno da uz uvek prisutan opravdani interes javnosti za informacije o raspolaganju javnim resursima postoji i ništa manje legitiman interes za informacije o zaštiti okoline. Pravo javnosti da zna je, dakle, dvostruko legitimisano.

Zato je zaista „zanimljivo" zašto su i kako, gradske vlasti sa „Komiko Oil"-om zaključile „Ugovor o zaštiti poverljivosti podataka" i (verovali ili ne) proglasile poverljivom „svaku informaciju koju ugovorne strane dostavljaju jedna drugoj pre i u toku projekta izgradnje". Isto tako je „zanimljivo" da gradske vlasti „ne znaju" da je apsolutno nedopustivo da se komercijalnim ugovorima isključuje ustavom i zakonom zajemčeno pravo javnosti da zna kako se raspolaže javnim novcem i dobrima. Odredbama komercijalnih ugovora, obligaciono pravnim, ne mogu se suspendovati ustavne i zakonske odredbe javnopravnog, imperativnog karaktera. Nigde na svetu, pa valjda ni kod nas. Da ne pričamo o tome da po našim zakonima o slobodnom pirstupu informacijama i o tajnosti podataka sama činjenica da neka informacija formalno nosi oznaku makar i najvećeg stepena poverljivosti nije dovoljan razlog za ograničenje prava javnosti, da je uz nju potreban i materijalni razlog, činjenica da se iza tajne „krije" zakonit i legitiman interes, u konkretnom trenutku pretežan u odnosu na pravo javnosti da zna.
Ipak, bar za ovu priliku posebno je zanimljiv način na koji su gradske vlasti rešile „problem", koji je napravio nalog Poverenika za informacije, za njih konačan i obavezujući.

One su se obratile Komiko Oil-u s molbom da im on dozvoli da informacije stave na raspolganje javnosti. Dakle, pošto su se ugovorom „obavezale" da neće poštovati zakone svoje zemlje, sada su zamolile Vinceslava da im dozvoli da ih ipak poštuju, i da postupaju po nalozima njenih nadležnih državnih organa. I Vinceslav je eto, bio dobre volje pa im je to dozvolio. Ali, šta bi bilo da nije? Da je Vencislav recimo bio ljut, zato što je ustao ne levu nogu ili je izgubio nekakav novac igrajući na londonskoj ili tokijskoj berzi, pa da je rekao - iš, bre, ne dozvoljavam! Da li bi nas to suočilo sa nerešivim problemom?

„Nadležni" duguju odgovor na ovo pitanje. Odgovor koji bi morao biti u skladu sa zahtevom da kad su u pitanju Ustav, zakon i prava građana, ničim ne smeju dovoditi u pitanje bar neophodan minimum (samo)poštovanja.



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dolybell92 dolybell92 14:05 31.05.2010

More

i kod satelit "afere" nije SVA dokumentacija dostupna javnosti,
već samo pobrojana dokumanta.

Biće da je to i ovde slučaj.
Tajna je samo ono što vlasnik tajne smatra
da jeste. Tačka.
Drugih tajni za javnost - nema. Tačka.
apectator apectator 15:07 31.05.2010

sta to bese samopostovanje?

Nisam siguran kolko nasih vlastodzaca uopste razume sta g.Sabic govori,da oni i znaju sta je samopostovanje.Njih to ne zanima,zanima ih samo opipljiv licni interes.Pod firmom privlacenja stranih investitora prodaju nam raznorazne mutne radnje i kombinacije.A kad nije tako,u redjem i boljem slucaju demonstriraju servilnost neshvatljivih razmera.To je strasno!!! Mi treba da omogucimo investitorima sto je moguce bolje uslove ali to ipak ima granice.Ni u Africu vise niko sa ovakvom neverovatnom lakocom ne ugovora odredbe kojima se dezavuisu i stavljaju van snage prava utvrdjena domacim Ustavom i zakonima.
Kraja Kraja 18:12 31.05.2010

....najozbiljnije....

...mislim da davinicu treba zapretiti maximalnom kaznom bez prava na pomilovanje, konfiskovanjem kompletne porodicne imovine kako bi otvorio karte i poceo sa iznosenjem istorijata i imena ucesnika u aferi satelit...
...prosto bode oci dinkic&co verzija kako je to sve davinic sam uradio bez znanja institucija sistema i pojedinaca...
...morace da isplivaju imena ili pozvati na odgovornost kompletno ondasnje rukovodstvo, jer, nesto mislim, mozda je neko onda potpisao i kapitulaciju zemlje, samo mi to jos uvek ne znamo...
nestor92 nestor92 23:33 31.05.2010

Ono što užasava...

... je taj kampanjski pristup.

Eto sad smo navrat-nanos dobili optužnicu. Mogu misliti kakva je. Ali bitno je da je podneta.

Ja sam običan građanin. Levak. Autsajder.

Ali i meni ovako tupavom ne liči da je samo jedan okrivljeni dovoljno.
rankot rankot 08:33 01.06.2010

Pozdrav iz GM

Jedan od ključnih problema je taj što ni u jednom zakonu nemamo član koji kaže da "funkcioner koji više od jednom prekrši zakon o javnosti podataka ili zakon o javnim nabavkama dobija trajnu zabranu bavljenja politikom i javnim poslovima, bez prava na otpremninu".

Evo našeg slučaja: u opštini Gornji Milanovac je pre nekih 9 meseci ukinut nezakonito raspisan samodoprinos (Ustavnom sudu je za to trebalo tri godine, pošto nije radio svo to vreme). Odmah nakon toga, opštinska vlast raspisuje novi "referendum", a na skupštini, na pitanje odbornika LDP da li znaju da takvim načinom raspisivanja krše zakon, predsednik opštine lepo kaže: "svesno i sa umišljajem". Onda pošalju poklisare po kućama i, čak i tako, jedva namaknu "većinu". Mi, naravno, predamo zahtev za ocenu ustavnosti i, posle devet meseci, Ustavni sud kaže da je čitav postupak bio protivan ustavu i zakonu, te ga obesnaži. Za svo to vreme, građanima opštine Gornji Milanovac se uzima 2% od plata, a opština se zadužuje do zakonskog maksimuma, uz upotrebu upravo samodoprinosa kao jemstva.

Protiv lica koja su pokrenula ovakvo izjašnjavanje o samodoprinosu i koja su ga sprovela, podneli smo krivičnu prijavu osnovnom tužilaštvu u Čačku koje je, nakon odluke Ustavnog suda, odlučilo da zaključi slučaj bez pokretanja postupka. Naravno, nikome ne pada na pamet da podnese ostavku, već se spremaju za novi "referendum". Pojeo vuk magarca, a nama se pare uzimaju svakog meseca...
apectator apectator 09:07 01.06.2010

Re: Pozdrav iz GM

Jedan od ključnih problema je taj što ni u jednom zakonu nemamo član koji kaže da "funkcioner koji više od jednom prekrši zakon o javnosti podataka ili zakon o javnim nabavkama dobija trajnu zabranu bavljenja politikom i javnim poslovima

Potpuno tacno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana