PO ENGLESKI

aguero RSS / 12.12.2008. u 17:05

Na putevima u Srbiji gine se kao na frontu.Statistike su sve crnje.Uzroci mnogi.U osnovi svih uzroka su nedisciplina,javasluk,bahatost,alkohol,ludost,glupost i tehnicki problemi.

Neko je izracunao da bi Srba danas bilo bar 5o miliona da nije bilo ratova i pogroma u poslednjih sto godina.Jos se niko nije pozabavio prognozom koliko bi nas moglo biti da nema saobracaja motornih vozila na nasim putevima.

Bojim se da bi ta projekcija bila veoma slicna prethodnoj.

Jutros u novinama citam da je umrlo dete (8 godina) koje je juce udario kolima neki Z.M. u Kragujevcu.Covek je jedva izasao iz kola,nije znao ni ko je, ni gde je.A sta se desilo-ponajmanje.Odvezao je,ipak,povredjene u bolnicu (pregazio je i oca malisana),vratio se na mesto udesa,usao u obliznju kafanu,popio cak sest vinjaka i mortus pijan sacekao policiju.Kasnije su merenja pokazala da je u krvi imao 2,2 promila alkohola.

I bez onih sest vinjaka,popijenih posle udesa,jasno je da je bio balsamovan alkoholom(iznutra) i potpuno nesposoban za bezbednu voznju.Pitanje je da li bi mogao i da hoda!

Takvih primera je mnogo.I zbog toga Srbi su medju najgorim vozacima na svetu!Sto se tice spretnosti i vestine,mogli bi da vozimo trke Formule 1,ali u svemu ostalom mi smo prava katastrofa...

Davno,osamdeset i neke,moj prijatelj koji zivi u Engleskoj Rasko vozi me svojoj kuci na selu.Od Londona ka Oksfordu jezdimo se u njegovom novom Porseu.Auto je cudo,ko zna koliko stotina konja ima u motoru,klizi po asfaltu kao brod po mirnom moru.Subota jutro.Prica mi kako je prodao dva stana u Londonu da bi kupio staru kucu sa slamnatim krovom u koju idemo.Tu zivi vec nekoliko godina sa zenom koja predaje na cuvenom Univerzitetu,poreklom je iz Pakistana...Hvali se kako mu je prva komsinica engleska kraljica (Njoj pripada posed do njegovog)...

Put je pust.Ispred nas i iza - nikoga.I tako dugo.Vozimo 4o milja na sat.

-"Dobro,Rasko,sto mrljavis,daj gas!" - kazem pomalo iznerviran sporom voznjom.

-"Zar nisi video znak ogranicenja brzine na 4o milja?" - pita.

-"Naravno da sam video,pa sta?!"

-"Vidis,ja sam i dalje Srbin,ali se vec odavno ponasam kao Englez.Preskupo su me kostale navike koje sam poneo iz Srbije,pa sada razmisljam kao i svi Englezi.Naravno,i ja bih voleo da legnem na gas.Pa,ovaj auto moze da poleti!Na instrument tabli stoji da moze da ide 3oo na sat.Al',dzaba,tu brzinu nikada nece dostici,cak ni mnogo manju.Kao sto vidis,nema nigde poilicajaca,cak ni kamera,ali ja se ponasam kao da su svi poilicajci i sve kamere Velike Britanije svuda oko nas!

Ako bi se desilo da napravim prekrsaj,kazem ako,mada nisam to uradio nekoliko godina,policajac bi se vec odnekud pojavio.Nasa komunikacija bila bi vrlo uljudna.Na kraju,pitao bi me kada mogu da dodjem u policijsku stanicu tu i tu...Ako kazem,recimo,za mesec dana u podne - o.k.,ali ne dao mi Bog da se tada ne pojavim!Mogao bih da zaglavim i u zatvoru.Ako bi pak moj prekrsaj bio drastican,sa,ne daj boze,povredjenim ljudima,bio bih odmah uhapsen,brzo osudjen,a mogao bih da zavrsim i u ludnici.Za blaze slucajeve sledovala bi mi velika novcana kazna.

Ustvari,novcana kazna prati svaki prekrsaj!

Zato,postujem sve saobracajne znake,osmatram budno kao izvidjac i ne pada mi napamet da vozim brze od 4o milja na sat.Vidis,vozim bas 4o milja.Bilo bi pametno da spustim za koju milju,na 38,ili 39,ali ja sam jos uvek kurcevit!" - zavrsi Rasko svoj monolog.

Uto,skrenusmo na privatni put,ukaza se pred nama u daljini stara,prastara kuca,sa crnim slamnatim krovom...

Jedva stigosmo!

Iako je put bio nov,pust,a nas auto najbrzi od svih na svetu...

Dzaba,kad je Rasko postao pravi Englez!

I ne samo po tome - kupio je kucu,za velikre novce,koja je stara nekoliko stotina godina,dascani pod ugiba se pod nogama,sve skripi...Da je ta kuca u Srbiji,svaki Srbin odmah bi je srusio!

Ma,ko te pita za tradiciju i englesku kraljicu!

 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dreamreader dreamreader 18:42 12.12.2008

Batina iz raja izasla



Racionalnost, red i disciplina - ono sto u Srbiji samo batinama/cvrstom rukom-nogom/kaznama moze da se utera u mentalitet. Mozda.
aguero aguero 18:43 12.12.2008

Re: Batina iz raja izasla

I to ne obicna batina!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana