POTREBNO VREME I PRITISAK JAVNOSTI - OBRNUTA PROPORCIJA

Freedom of Information RSS / 11.09.2008. u 13:55

Autor: Rodoljub Šabić

„Vreme je da i naši moćnici shvate da priče o demokratskom društvu traže da se javnosti polažu računi, a ne da se kriju informacije čak i o najvećim investicijama“ - PANČEVAC. 

„Prisiljen“ pitanjima nekih novinara na još jedno „listanje“ tekstova o ponovo aktuelizovanoj temi – ugovoru o koncesiji za auto-put Horgoš Požega, naišao sam na veb sajtu B92 ispod teksta „Šabić: Dati informacije o koncesiji“, na ovaj, za mene lično asocijativan komentar. Podsetio me na dve stvari. Prvu, manje važnu, da sam elektronsku poruku istovetne sadržine od građanina koji se potpisuje kao Pančevac, svojevremeno i lično dobio. I drugu, mnogo važniju, da sam je dobio povodom rešenja kojim sam, kao Poverenik za informacije, Ministarstvu za kapitalne investicije naložio da učini dostupnim javnosti koncesioni ugovor. Od tada je proteklo dugih 16 meseci, a mnoge informacije o ovom pravnom poslu još uvek nisu poznate javnosti.  

Deluje zaista bizarno ali moglo bi se dogoditi da ugovor „težak“ preko milijardu evra bude potpisan, da traje bez malo 2 godine, te da „umre“ a da naša javnost ne bude upoznata sa njegovom pravom sadržinom. Jer ugovor o koncesiji za auto-put Horgoš Požega ovih dana je ponovo aktuelan, upravo zato što se očekuje definitivna odluka o njegovoj sudbini. 

Poslednje informacije govore da je stav Vlade Srbije da ne prihvati nikakve dopunske, specijalne uslove koje koncesionar postavlja, zato da bi pristao na sporazumni raskid ugovora o koncesiji za auto-put Horgoš Požega. Za većinu građana, takav stav je u skladu sa dignitetom države i sasvim jasan. Međutim, mnogima nije jasno – zašto se razgovori o sporazumnom raskidu ugovora uopšte vode? Podsetimo se, ugovor je dugo bio „super tajna“. Nadležno Ministarstvo za kapitalne investicije ga nije učinio javnim ni nakon naloga Poverenika za informacije. U jednom trenutku je „izgladalo“ da bi moglo doći do obrta u korist javnosti. „Egzaltirani“ nadležni ministar, izjavio je da će se on založiti za objavljivanje, čak da će podneti ostavku, ako ugovor ne bude objavljen. Međutim, ostalo je „nejasno“ zašto sam nije objavio ugovor i zašto je istovremeno podneo tužbu Vrhovnom sudu tražeći poništaj rešenja Poverenika za informacije kojim se upravo nalaže objavljivanje ugovora. I onda, kad je sud tužbu odbacio, ministarstvo nije učinilo ugovor dostupnim javnosti. Ni Vlada, iako dužna, nije obezbedila izvršenje poverenikovog naloga. Tek znatno kasnije, pod snažnim pritiskom javnosti, objavljen je osnovni ugovor, a potom sukcesivno i većina aneksa.  

Tako je javnost ipak dobila značajan broj informacija o ovom važnom pravnom poslu. Sudeći po onom što je javnost tako saznala o obavezama ugovornih strana, koncesionar nije ispunio ni jednu jedinu, niti je obezbedio ugovorenu finansijsku garanciju. Na prvi pogled izgleda da bi to moralo biti dovoljno za jednostrani raskid. Ipak se vode razgovori o sporazumnom raskidu i koncesionar čak izlazi sa uslovima koji deluju gotovo ucenjivački. Na čemu se taj prepotentan stav zasniva? Može li se isključiti sumnja da je osnov u propuštanju neke (javnosti nepoznate) obaveze s naše strane? Da li bi ta sumnja mogla biti „objašnjenje“ za činjenicu da je, iz najblaže rečeno nejasnih razloga, sadržina nekoliko aneksa još nepoznata javnosti. A mislim da je krajnje vreme da bude, jer i da nema pomenute sumnje, valjalo bi potvrditi, kao nesporan, princip da raspolaganje javnim dobrima i novcem uvek mora biti podložno kontroli od strane javnosti.   

Ali, dragi moj Pančevac, očigledno je, trebaće nam još vremena. I vremena a još više snažnog pritiska javnosti. Što više bude ovog drugog trebaće nam manje onog prvog.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 14:17 11.09.2008

Ministar :-)

Nadlezni ministar ni jedne sekunde nije mislio ono sto je rekao "da ce objaviti" sadrzaj tog ugovora. Njegove izjave imaju zadatak da gase pozar ako neko pocne da previse pita a onda ce se to sve zaboraviti kao sto je uvek bilo...to se nadao, zato je takve izjave i davao. To je za licnu promociju i unutrasnju upotrebu sa kratkim rokom delovanja. Svi njegovi potezi kasnije govore o tome da je upravo njemu veoma vazno da se taj ugovor o koncesiji ne objavi. Njemu kao i nekim drugim, dovoljno uticajnim da sprece da se javnost informise o tome.

Nadam se da cete insistirati i istrajati na objavljivanju a kasnije, ako se neke nepravilnosti obelodane (imam utisak da ce ih biti) onda i na krivicnoj odgovornosti aktera cele te mutne price. Ako te odgovornosti ne bude do kraja onda ne vidim ni zasto bi Poverenik postojao? Da daje privid "transparentnosti" koje inace nema?

Veoma je vazno da se takve mutne radnje sprece to je jedini nacin da se izlecimo od korupcije koja doseze do samih vrhova vlasti. Meni sve ovo na to i lici... a Vama?
deberzerak deberzerak 15:14 11.09.2008

pritisak javnosti u Srbiji - busted?

Bojim se da smo trenutno operisani od osecaja za "pritisak javnosti". Razlog je u tome sto mnogi smatraju da nije dovoljno da glasaju na izborima za neku politicku partiju nego moraju i da glume PR-a iste u svakom trenutku svog zivota.Tako da se gotovo uvek desava da "pritisak javnosti" dolazi sa jedne strane dok na drugoj strani politicke scene imate samo mucavo opravdavanje ili potpuno ignorisanje cak i kada se radi o ociglednom krsenju zakona.

Veoma je vazno da se takve mutne radnje sprece to je jedini nacin da se izlecimo od korupcije koja doseze do samih vrhova vlasti.


Rekao bih - korupcije koja seze od vrhova vlasti :). Da nije tako videli bi sudski epilog barem neke od 268 afera a i funkcionisala bi nam revizorska sluzba. Barem...

Rodoljube,

Imate li Vi obezbedjenje?
Pozdrav iz Mancestera.
Dr M Dr M 17:58 11.09.2008

Pritisak, vreme.. i sta jos?

Postovani g. Sabicu,
molim Vas da mi objasnite da li postoje neke pravne prepreke da inicirate istragu protiv NN lica-za sklapanje stetnog ugovora, prikrivanje dokaza, falsifikovanje sluzbene isprave itd.

Ako je to pravno nemoguce, mozda treba da lobiramo za osnivanje Anketnog odbora u Skupstini?

Ako dopustimo da "vuk pojede magarca", kao u mnogo primera do sada, zbilja smo magarci.
NNN NNN 19:53 11.09.2008

Re: Pritisak, vreme.. i sta jos?

da inicirate istragu protiv NN lica
Ovo NN me uvek malo uplaši :)
Nemoj, bre, da vam dođem u taj studio B(92), da vas sve pobacam kroz prozor!
Imamo li mi uopšte "dovoljno javnosti" da pritisne?
ivana23 ivana23 20:03 11.09.2008

****

nebesky nebesky 06:10 12.09.2008

Kartagena

U starom Rimu postojao je jedan senator koji je svaki svoj govor završavao rečenicom: ...I mislim da Kartagenu treba razrušiti (mrzi me da tražim koji senator, i kako to glasi na latinskom).
I, naravno, Kartagena je razrušena!
Pa predlažem da svaka TV stanica završava svoje vesti spiskom afera koje nisu razjašnjene. Ili da svaki sat emituju (taj) spisak afera...
To može, u početku, da bude solo, ali, verujem, kasnije će prerastiti u hor! A, onda će se iritirana Javnost valjda probuditi!
Repeticio est mater studiorum!
Freedom of Information Freedom of Information 08:13 12.09.2008

Re: mariopan, Dr M

Dužnost Poverenika za informacije od javnog značaja je da štiti prava javnosti na pristup informacijama koje su u posedu organa vlasti. Kao aktuelni Poverenik, u granicama raspoloživih krajnje skromnih logističkih resursa i sličnih zakonskih ovlašćenja, nastojim da tom zadatku odgovorim.

Što se tiče odgovornosti, bilo kakve, krivične, prekršajne, disciplinske, ministarske, Poverenik nema nikakvih formalnih ovlašćenja da pokrene takav postupak. On po zakonu čak nema ovlašćenja ni da pokrene prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čak i zato je nadležno ministarstvo za poslove informisanja. Ali naravno, i kao funkcioner i kao građanin imam pravo da se javno oglašavam, što i činim. A za odgovornost, svih gore pomenutih oblika imamo nadležne organe koji su zato osnovani, koji upravo zato postoje. Imamo i policiju i tužilaštvo i sud i Parlament. A morali bi očito da imamo, odnosno stvorimo i javnost koja svojim pritiskom svakog može da natera da radi svoj posao. R.Š.
Dr M Dr M 13:20 12.09.2008

Re: mariopan, Dr M

Poverenik nema nikakvih formalnih ovlašćenja da pokrene takav postupak. On po zakonu čak nema ovlašćenja ni da pokrene prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čak i zato je nadležno ministarstvo za poslove informisanja.


Hvala na odgovoru. Jasno mi je.

Poslali su Vas u dzunglu a nisu Vam dali ni sekiru da je raskrcite, ni oruzje da se branite od divljih zveri.
Zbilja Vam ostaje samo da vicete.
Dobro, vikacemo zajedno.
Neko ce cuti.
deberzerak deberzerak 17:08 13.09.2008

ovo nije tema?

Obratite paznju na broj komentara na ovom blogu i shvaticete da "pritisak javnosti" kao metoda politicke borbe izgleda nema dobru perspektivu u Srbiji. Bez obzira sto je tema od sustinskog znacaja za pravilno i odgovorno funkcionisanje ove drzave. Tema nije "politicki korektna", zamarajuca je, samo razmisljanje o njoj implicira neke zakljucke koji nisu preterano prijatni a svi znamo da je razmisljanje dobro samo kada su teme prijatne, sve ostalo je "smaranje".
mariopan mariopan 14:53 15.09.2008

Re: ovo nije tema?

Hvala na odgovoru.

Obeshrabruje me sto nase vikanje ne cuje niko, sto se krug ne zatvara na nacin kako bi trebalo (pobrojali ste sve koji treba da rade svoj deo posla ali ga ne rade) i sto je na ovoj temi tako mali broj komentara, u pravu je "deberzerak" sa istom primedbom, nazalost.
Podrska za istrajnost i upornost.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana