Život

Hrčci u nama

Jelica Greganović RSS / 20.05.2010. u 19:19

hrcak.jpgNegde posle ponoći, robijajući fiziološkim potrebama Ikara Varvarina, ušla sam u lift. Preciznije rečeno, u plakar. Ikar se zaglavio u fioci. Iza pojave konkurentne alpskim masivima koja je, sa jedva par centi lufta, dominirala kvadraturom lifta, virila je komšinica.

-        O, to ste vi, dobro veče. Idete u šetnju?

-        Dobro i vama. Pokušavamo. A, vi?

-        I mi.

-        Idete u šetnju? Sa ormanom?

-        Ne, sa mužem.

U tom trenutku je, iz mraka bočne pregrade za peškire i donji veš, izronio komšija. Ikar je zacvileo od straha, koji je ugrozio njegov vododržački ventilčić.

Na svu sreću je dalji trijalog, posvađan sa komunikacijskom logikom, onemogućen stizanjem u prizemlje. U čiji mrak sam se stropoštala preko fotelje parkirane na samom izlazu iz lifta.  Iza nje je, na zadnjim nogama, stajala silueta jelena kapitalca. Varvarin je zaurlao od straha i probao da se vrati u ormansku fioku. Na svu sreću se, na stepenicama koje vode iz podrumskih dubina, pojavio još jedan stanovnik našeg pomahnitalog ulaza koji je, klepivši prekidač, osvetlio misteriju razgranatog jelena – žiteljka drugog sprata je u zaljubljenom zagrljaju držala monumentalni čiviluk.

Isti slap svetla je otkrio i da komšija osvetljivač, iza sebe, ima mašinu za veš, grotla punog ofingera.

Na ulaznim vratima zgrade se, za to vreme, bila teška bitka – cela porodica iz visokog prizemlja je pokušavala da napolje izgura bračni krevet. U tome su ih ometali njihovi potomci naoružani stolicama, ali i familija, prva vrata levo, koja je pokušavala da se probije u zonu prebivanja, gurajući pred sobom dečiji krevetac, dubak, komodu i stolicu na ljuljanje.

-        Možda je ipak bolje da izađete na sporedni izlaz, velikodušno mi je savetovala čivilukova izabranica, dok je Ikar nervozno cupkao pod pritiskom uspaničene bešike.

Bila je to dobra ideja, samo da u pomenutom ulazu već nije bio zataknut jedan od pripadnika starije generacije naše zgrade koga je, bez ikakvog poštovanja njegovih godina, napala slika polugole pripadnice lepšeg pola. Okružene bogatom pijačnom ponudom. Sve u tehnici zejtina na platnu. Koja je ometala stanovnike potkrovlja da neopaženo uvuku u ulaz bambusovsku kompoziciju, san svakog gladnog pande.

Na Ikarovo insistiranje, izašli smo kroz prozor, doduše sačekavši da kroz njega šetači ormana izguraju tepih koji su urolan izvukli iz magičnih dubina svog garderobnog objekta. Umesto očekivanog dvorišta, u zagrljaj nas je primo glatki čamac, za koji se kasnije, metodom pipanja, ispostavilo da je kupatilski element, zvani kada. Koju je naoružana usisivačem čuvala supruga osobe još uvek zauzete klinčem sa umetničkim momentom od par hektara.

Pored nas, u kadi je stajao i klozet kotlić, kome se Ikarova bešika u kapitulaciji odlučila da kaže sve što ima na temu hodničkih, noćnih dešavanja. Verbalni ostatak sam ugrabila ja i vrativši se kroz prozor zmijskom tehnikom, zahtevala objašnjenje od prisutnog komšiluka. Zasnovano na ingerencijama koje su mi sami dali, jer su me još pre nekoliko godina, u trenucima  mentalne neprisutnosti, izglasali za koordinatora ulaza. S obzirom da ova dvooka reč ima zavidnu težinu i dužinu, postrojila sam komšiluk i, uz pomoć par glagola u imperativnom izdanju, zatražila da mi priznaju šta propuštam. Postrojeni su odmah propevali – počeo je komadni otpad. U 24 nula nula. Po srednjeevropskom vremenu. Vreme hrčaka. Koje nastupa dva puta godišnje po izboru gradskih vlasti.

U ta hrčkovska vremena, uvedena da ne bi građani zaglavljivali plakare i veš mašine u kontejnere, dozvoljeno je pred ulaze izneti sav višak velikih stvari, skrhan ili ne, nebitne starosti, a dozvoljeni su i svi stilovi. Kako otpada, tako i njegovog iznošenja.

Ali i unošenja...naime, kada se iznese sve što je iz volje izašlo, vremenom pregaženo ili korišćenjem dovedeno do krepavanja, naokolo se razmile hrčci. Prvih godina hrčci su izlazili samo u večernjim, mrakom ogrnutim, časovima i naizgled nezainteresovano prolazili pored izbačenih stvari, laganim, nonšalantnim korakom. Tek pomnim osvrtanjem oko sebe uvereni da ih niko ne gleda, hrčci su brzim ćapom odnosili meračeni predmet, a ako je bio impresivnijih gabarita, vraćali su se po njega u zla noćna doba, plašeći vampire.

U poslednje vreme, hrčci su digli glave i shvatili da nije sramota uzeti nešto što im treba ili im se prosto sviđa. Zbog toga naš kvart, u vreme komadnog otpada, neuobičajeno oživi i sete ga se i turisti iz drugih krajeva grada. Pretvorena u dvodnevnu, besplatnu pijacu, delom zatrpana svim i svačim što živom čoveku-hrčku može da padne na pamet da kupi, potrebnim i nepotrebnim stvarima, naša ulica postane veliki izlog bez stakla, po kom se šetkaju i izneseno razgledaju svi zainteresovani. Uključujući i one koji su neke od tih stvari i izneli. Jer, rešivši se svojih, hrčci kibicuju i odnose tuđe iznesene stvari. Zbog čega svaki od odbačenih predmeta ima šansu da produži svoj kućni život i ne završi skrhan na nekoj od gradskih deponija. A, ako je već načisto istrošen, možda će neki njegov deo biti neophodni organ tuđeg nameštaja ili mašine.

 Sve do narednog vremena hrčaka. Jer većeg hrčka od čoveka nema.

 



Komentari (159)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sandra969 sandra969 19:48 20.05.2010

.....

Lepo, zanimljivo....zaista i kao i uvek!
Koliko samo stvari bacam pri svakom generalnom pospremanju kuce, da se svaki put zapitam, a kad smo sve to uneli ili kako, a da nismo primetili da nam zapravo ne trebaju ili.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:07 20.05.2010

Re: .....

Ma, spremanje kuće je još i nekako, u poređenju sa spremanjem podruma. Tamo je jedini način da zažmuriš i u kese trpaš sve što ti ruku padne. Što, doduše, meni još nije uspelo...čudo jedno šta sve živ hrčak navuče. I šta mu se sve čini potrebnim. Takoreći neophodnim.
mariopan mariopan 20:09 20.05.2010

Re: .....

hahahahaahah

Baš si lepo opisala taj vašar, stvarno tako biva.
Šteta što toga kod nas nema, nego nameštaj ili belu tehniku i ne iznosimo dok ne ugovorimo odnošenje, koje plaćamo onako, svako za sebe.
Dvaput godišnje nam na nekim tačkama u gradu postave one otvorene kontejnere kao za takav otpad, i narod to napuni, ali to bi moglo češće i sa više kontejnera, nijedan ne stave negde bliže nama, a da nosimo kroz tri ulice nikome se ne isplati - teško je, bre.
A kada se to navuče u kuću ne znam, samo znam da sam sada posle krečenja bacala i bacala i opet ima šta da se baci. Pravi smo hrčki, stvarno, samo dovlačimo. Ok, deo sam i poklonila, to je bilo prvo a posle zna se.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:57 20.05.2010

Pa što odmah ne kažeš

da je lomtalanítás u pitanju? Lomtalanítás je naime mađarska reč za taj predivni običaj [čita se lomtoloniiitaaaš] u kome sam svake godine uživao dva puta [prolećni i jesenji] živeći u Budimpešti. Uživao bih još više da mi je bilo dozvoljeno da u potpunosti ispoljim svoj hrčak karakter skupljajući ono što su drugi izbacili kao nepotrebno, a ja ga vidim kao super nekorisno, ali lepo, deo nekog budućeg ansamblaža. Uvek sam zavideo Igoru, kome je bilo dozvoljeno da skuplja drangulije i nosi ih kući za vreme lomtoloniiitaaaša. Naravno, većinu od toga bi izbacio prilikom sledećeg, no jedan deo bi ipak završio u nekim skulpturama ili već pomenutim ansamblažima.

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 20.05.2010

Re: Pa što odmah ne kažeš

Ta reč zvuči kao stvorena za lomatanje jezika. Ovde se to zove kosovni odpad. Kome ni ja povremeno ne mogu da odolim. Pre par godina me Žmu odveo na romantični vikend u Logarsku dolinu. Šetajući lepotom od šume, naišli smo na pomenuti otpad sa kog sam ja, uprkos Žmuovom džilitanju, odnela mašinu za kucanje. Onu predratnu (WW2), sa okruglim tipkicama, k'o nova, radi...Žmu je bio očajan, u hotel smo ušetali tako da je on nosio moj buketić nabranih ciklama, a ja mašinu za kucanje. Receptorka je bila bez reči, samo su joj oči bile k'o fildžani. Eno je mašina dole u podrumu i na otpadu neće završiti, jedino i mene neko zajedno sa njom da iznese i ostavi pred ulazom.
yugaya yugaya 23:05 20.05.2010

Re: lomtalanítás

Pa što odmah ne kažeš
da je lomtalanítás u pitanju?


Meni je to bio prvi kulturni sok kada smo se doselili- jedno jutro samo ti osvanu hrpe stvari po ulicama...i ako je lepo vreme kamperi sto svoje blago cuvaju dok ne dodje drustvo da pomogne zavaljeni u foteljama, ljudi nose namestaj nonsalantno kao kese iz kupovine...bili smo radosni kao mala deca, kruzili po gradu i razgledali do besvesti.

Sada je postalo malko opasno prebirati, ekipe su uigrane i krecu da obelezavaju teritorije jos prethodnog dana, a i moja dnevna ruta Dohány ulicom sa kolicima se pretvorila u kombinaciju veleslaloma i trke sa preponama


yugaya yugaya 23:07 20.05.2010

Re: Pa što odmah ne kažeš

Ta reč zvuči kao stvorena za lomatanje jezika


lomtolonitaš - u pravu si, prava onomatopeja krša i loma
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:14 20.05.2010

Re: lomtalanítás

Kod nas još uvek nema tog organizovanog pristupa, još uvek se sve svodi na individualne šetnje sa razgledanjem. A da je kulturni šok - jeste...prvo jer je kao sramota uzeti nešto sa đubreta, čak i kada to nije đubre u pravom smislu te reči, već samo nešto što nekom drugom više nije potrebno.
ana_radmilovic ana_radmilovic 01:53 21.05.2010

Re: lomtalanítás

Jelica Greganović
Kod nas još uvek nema tog organizovanog pristupa, još uvek se sve svodi na individualne šetnje sa razgledanjem.

misliš ovako?

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:26 21.05.2010

Re: lomtalanítás

I tako, na tu vrstu siromaštva nije ni Slovenija imuna. Redovno sa prozora viđam sportski obučenu ženu, koja u rukama nosi dva čista cegera...i kada se par puta osvrne i uveri da je niko ne gleda, prekopava kontejnere u ulici. S tim što ona tačno zna i dva dana u nedelji kada se ti kontejneri izvoze na ulicu, jer inače većina njih stoji u zaključanim prostorima samo za to namenjenim u zgradama.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:04 20.05.2010

Hrčkovi

U Ženevi, svake srede se iznosi nameštaj i svaštanešto što ti više ne treba. Ja još ništa nisam niti iznep (od ovo malo jada što imam), a eto ni uneo (starudije redovno kupujem na buvljaku). Kaže mi jedna naša gospoja ovde da se njen sin, inače vozač kamiona, okućio tako sredom sakupljajući po gradu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:15 20.05.2010

Re: Hrčkovi

Svake nedelje!? Uau! Kod nas to samo 2 puta godišnje. Možda je utoliko zabava i veća. Inače, već se zna u kojim krajevima grada se nalaze bolje stvari. Naš kvart bije glas da se više ubacuje no izbacuje, jerbo nam je tu Metelkova, umetničko zbiralište, zbog čega čim se nešto iznese to i nestane, a posle može da se nađe u brojnim klubovima Metelkove ili kao deo izloženih instalacija.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:06 20.05.2010

Re: Hrčkovi

Ovde, em ima mLogo raznoraznog dŽubreta, em kako se ko selu jePtinije mu je da pobaca sve nego da tegli na drugi kraj sveta. A prometno je, samo tako
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:16 20.05.2010

Re: Hrčkovi

Mi ovde još nismo dobacili dotle da bacamo umesto da pakujemo pri seljenju...ok, baciš neki skrhani višak, ali još uvek se ne kupuje za svako seljenje.
gedza.73 gedza.73 21:27 20.05.2010

Re: Hrčkovi

Jer većeg hrčka od čoveka nema.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 20.05.2010

Re: Hrčkovi

ana_radmilovic ana_radmilovic 20:28 20.05.2010

već zamišljam taj divni nered

nažalost, u beogradu slične starudije možeš da nađeš samo na sajmu antikviteta - skupe, sa "lažnim biografijama" i samim tim dosadne. nema rondanja, samo cenjkanja, što ume da bude zabavno ali nije to - to. nije to - to :)

neke babske starudije sve u svemu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:37 20.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

Ovde i prodavci sa buvljaka tumaraju naokolo, u nadi da će naći neki dobar komad. Naravno da i ovde ima puno starudije, ali to svako gleda svojim očima, prosto ono što se tebi čini starim i nepotrebnim je nešto što nekom baš fali i to možda traži već neko vreme. A, zanimljivo je kako su ljudi, vremenom, savladali taj prvi blam i počeli da se opušteno zaustavljaju i razgledaju iznesene stvari, odnose ih bez sakrivanja...što je dobro, jer su kriterijumi tako različiti, a stalno imam osećaj da mnoge stvari koje bacamo bi negde drugde bile korisne i potrebne, neko bi im se sigurno obradovao, možda ni ne može da ih kupi...negde na drugom kraju sveta, gde nisu tako potrošna roba kao kod nas.
ana_radmilovic ana_radmilovic 20:49 20.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

Jelica Greganović
. A, zanimljivo je kako su ljudi, vremenom, savladali taj prvi blam i počeli da se opušteno zaustavljaju i razgledaju iznesene stvari, odnose ih bez sakrivanja...što je dobro
.

da, a i mogu samo da zamislim koliko ima divnih nepotrebnih stvari koje čovek ne bi ni pogledao u nekoj radnji...
ma, ja bih odmah bez blama :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:55 20.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

Mnogi studenti ili mladi parovi, ovde tako i dopunjavaju svoje nameštajske potrebe. Ovaj put sam, po prvi put videla, da ljudi iznose i dečije igračke, pune kutije, dubke i krevece. Izgleda da su shvatili da je bolje ponuditi drugima kojima su sad potrebne te stvari, nego ih čuvati u podrumima, zato da možda nikada ni ne dođu na red za korišćenje (jer se kupe nove, bolje, lepše...). Tako da klinci staju pored gomila stvari i traže igračku za sebe, a mladi roditelji malo premerkaju dete u kolicima, pa dubak, pa opet dete i - odnesu
gedza.73 gedza.73 21:34 20.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

nažalost, u beogradu slične starudije možeš da nađeš samo na sajmu antikviteta

Bilo je kod buvljaka na n.beogradu mesto gde su ljudi prodavali svasta nesto.
A ima i pijac subotom u bubanj potoku. Onaj prvi, glavni deo je rezervisan za prave prodavce, a u drugom, tamo preko mostica prava aladinova pecina.
Svega i svacega i sa svih strana. Bio sam tamo i u ulozi kupca i u ulozi prodavca.
Vrlo interesantno.
ana_radmilovic ana_radmilovic 23:04 20.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

gedza.73
[ subotom u bubanj potoku. Onaj prvi, glavni deo je rezervisan za prave prodavce, a u drugom, tamo preko mostica prava aladinova pecina.
Svega i svacega i sa svih strana. Bio sam tamo i u ulozi kupca i u ulozi prodavca.
Vrlo interesantno.

čula sam za to u bubanj potoku, vidiš ali nikada nisam mislila da bi tamo bilo nešto zanimljivo za mene.
imaću u vidu,
hvala, gedzo
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:20 20.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

U Ljubljani je buvlja pijaca u centru grada, pored reke i već je postala kultno mesto, tj. obavezni deo subotnje šetnje po gradu.I ima svačega, od knjiga, preko nameštaja, do dečijih igrački i ordenja.

A, postoji i takva, buvlja pijaca na kojoj se prodaju samo dečija garderoba i druge korišćene dečije potrepštine.
freehand freehand 23:54 20.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

ana_radmilovic
gedza.73
[ subotom u bubanj potoku. Onaj prvi, glavni deo je rezervisan za prave prodavce, a u drugom, tamo preko mostica prava aladinova pecina.
Svega i svacega i sa svih strana. Bio sam tamo i u ulozi kupca i u ulozi prodavca.
Vrlo interesantno.
čula sam za to u bubanj potoku, vidiš ali nikada nisam mislila da bi tamo bilo nešto zanimljivo za mene.
imaću u vidu,
hvala, gedzo

Pančevo ima dva buvljaka: novi, poznati "Pančevački buvlčjak", i stari, pravi, "Gvozdeni buvljak".
E ovaj drugi je raj za ljubitelje skupljačke privrede. Onomad moj brat od jedne garave gospoje kupio odličan skener za pet evra. Al baš baš profi sprava. Linotype Hell Saphir Ultra, ako se neko razume.
Ona mislila da prodaje fensi dasku sa poklopcem za WC šolju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:27 21.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

i stari, pravi, "Gvozdeni buvljak".

A zašto se zove gvozdeni?
freehand freehand 10:31 21.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

Zato što je to jedan grunfovski raj. Ekseri, šrafovi, gedore, igle, kućni aparati, elektorinka u rinfuzu i sklopjena, lokomotive i druga prevozna sredstva uključujući podmornice i avione, alat najrazličitijih vrsta... Dakle - kad zađeš među šatorska krila (nema tezgi, uglavnom) zaključiš dve stvari: nije bivša JNA bila baš za ništa, kao prvo; sve su stvari na ovome svetu korisne, samo treba otkriti čemu služe, kao drugo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:36 21.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

sve su stvari na ovome svetu korisne, samo treba otkriti čemu služe

Ovo bi potpisao i ćir Moša Abenšaam, a i moj pokojni otac, koji je bio počasni nosilac dijamantske hrčkovske lente.
yugaya yugaya 11:00 21.05.2010

Re: grunfovski raj

pijaca Ecseri







Jelica Greganović Jelica Greganović 11:31 21.05.2010

Re: grunfovski raj

UAU!
pnbb pnbb 21:02 21.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

Mnogi studenti ili mladi parovi, ovde tako i dopunjavaju svoje nameštajske potrebe

ja u stanu nemam 2 nove stvari
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:35 21.05.2010

Re: već zamišljam taj divni nered

Ni mi ih više nemamo...
Voja Radovanović Voja Radovanović 21:09 20.05.2010

Siroti mali hrčci...

Siroti mali hrčci...( nekad bila serija...pre 30 godina...ako se neko toga seća...)...pozz Jelice...:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:18 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

Poz Vojo, naravno da se sećam, ali je bila, ako se ne varam sa divnom, namernom i nezaboravnom greškom - hrčKi. Na mah sam je skoro i ja otkucala u naslovu, ali sam se setila i iz pijeteta je ostavila onom kome je prvom pala na pamet.
ivana23 ivana23 21:29 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

Voja Radovanović
Siroti mali hrčci...( nekad bila serija...pre 30 godina...ako se neko toga seća...)...


Nije serija...

Mali dečki spavaju kao sivi hrčki
Voja Radovanović Voja Radovanović 21:40 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

He,he...znao sam da sam pogrešio čim sam otkucao komentar za najmanje dve stvari...a jedna je da ima više od 30 godina...možda čak i 40...jer je se sećam kao kroz maglu...ali je dobro to što su me citirali...oduvek sam želeo da me citiraju...pozz :)
ivana23 ivana23 22:02 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

Voja Radovanović
He,he...znao sam da sam pogrešio čim sam otkucao komentar za najmanje dve stvari...a jedna je da ima više od 30 godina...možda čak i 40...jer je se sećam kao kroz maglu...ali je dobro to što su me citirali...oduvek sam želeo da me citiraju...pozz :)

Godina je 1973. Medjutim, reprizirana je nekoliko puta.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:28 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

Čuveni Cica Perović i Neda Spasojević. Oboje prerano otišli
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:29 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

HrčKi
docsumann docsumann 23:24 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

Za poneverovati, na YouTube nema priloga
ivana23 ivana23 23:29 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

Milutin Milošević
Čuveni Cica Perović i Neda Spasojević. Oboje prerano otišli

Ti mislis na Gospodina Foku.

U drami SMH igrali su:

Predrag Lakovic ... Prvi sluzbenik
Slobodan Perovic ... Drugi sluzbenik
Bora Todorovic ... Nacelnik ministarstva
Milutin Butkovic ... Ministar prehrane
Vladimir Popovic ... Predsednik vlade
docsumann docsumann 23:59 20.05.2010

Re: Siroti mali hrčci...

A bogumilski kralj Nartigal? Je l tako ono bješe?
zeks92 zeks92 21:17 20.05.2010

čuvanje i skupljanje starudije ...

je navika koja se, polako, stiče sa godinama: kako starimo tako shvatamo da staro i pohabano nije za bacanje, jer i mi, isti takvi, još uvek živimo i trošimo se.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:19 20.05.2010

Re: čuvanje i skupljanje starudije ...

Tačno tako...i ne bi bilo fino da nas neko baci, ma koliko bili izakani i potrošeni. Uostalom vreme daje patinu
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:32 20.05.2010

Re: čuvanje i skupljanje starudije ...

kako starimo tako shvatamo da staro i pohabano nije za bacanje

Pazi ovu scenu: u utorak se vratim u Ženevu, odem na posao. Stiže mi poruka prijatelja sa kojim sam bio 1999. godine u Južnoj Africi, na Svetskoj konferenciji. Tražio sam mu da ilustrujem posetu jednom mestu (biće blog, jednom). Otvorim skeniranu sliku i padnem u nesvest: na slici nosim košulju koju tog dana imam na sebi! 11 godina posle! A tada nije bila nova.

Hrčak, šta da ti ka'em
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:23 20.05.2010

Re: čuvanje i skupljanje starudije ...

Gazda Milutine, zaslužio si orden Zlatnog hrčka!
mlekac mlekac 22:27 20.05.2010

mogu ti reci...

... da me skoro nisi ovako nasmejala!

Jadni Ika - mogu da zamislim kako mu je, mukici, bilo.

A ona kada bi mi bas dobrodosla - moja resila da kapitulira pred godinama pa se sad raspravljamo da li da je krpimo ili menjamo.

Samo, ako krenemo u menjazu, to ce, bogami biti renoviranje celog kupatila, jer znam ja kako to ide - bice da ne valja neka cev, pa onda usput i plocice, pa...

Ali, da se vratimo temi.
Ja sam neki poluhrcak - sta li?
Ni najmanje pijeteta nemam prema nekim ormancinama na koje se saplicem - to bez ikakve ceremonije prosledjujem napolje, ali eto, jos uvek cuvam neke cvetice iz srednje skole, pisamca mojih drugara iz vojske, a Bogami, imam negde i svezanj pisama koje je moj deda pisao mojoj baki pred vencanje.

Za mene su to bitne stvari.

Sve ostalo - ne treba mi.

Mada, iskreno, tome me je, najvise, naucilo seljakanje (zbog posla) u Botswani.

Sve sto nije moglo da stane u jedan osrednji kamion - bilo je visak.

Sto je, inace, potpuna suprotnost mome muzu koji, da se on pita, ne bi bacio bas nista!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:36 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

U svakom od nas čuči hrčak...ovo je već na rubu logopedske vežbe...ja još uvek čuvam neophodne potvrde o rekviriranju konja, debele i mršave svinje mom čukundedi, povodom WW1...i nema šansi da ih bacim.


Nego, probala sam i zaglavila se - kako bi trebalo da zvuči vokativ od hrčak? Hrčče?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:42 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

Hrčče

Hrče je instrumental od glagola spavati, u muškom rodu.

Sto je, inace, potpuna suprotnost mome muzu koji, da se on pita, ne bi bacio bas nista

Ovo je viiiiiiše nego tačno. Nemoj neko da mi kaže da je predrasuda
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

Hrče je instrumental od glagola spavati, u muškom rodu.

To se i meni činilo, s tim što se radi o glagolu u komparaciji, jako hrče - hrČČe.
Ovo je viiiiiiše nego tačno. Nemoj neko da mi kaže da je predrasuda

E, onda je moj Žmu izuzetak, jer čim nešto krene da štuca pa ja dobijem inspiraciju da sam korisna i štedljiva tj. da to popravim, nedajbože da priupitam Žmua oko toga, prvi odgovor je - Baci!
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:50 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

moj Žmu izuzetak, jer čim nešto krene da štuca pa ja dobijem inspiraciju da sam korisna i štedljiva tj. da to popravim, nedajbože da priupitam Žmua oko toga, prvi odgovor je - Baci!

Šta da ti kažem? Čovek Slovenac, tako reći Janez.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:51 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

Ma, maskirani Hrvat
mlekac mlekac 23:30 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

Jelica Greganović
U svakom od nas čuči hrčak...ovo je već na rubu logopedske vežbe...ja još uvek čuvam neophodne potvrde o rekviriranju konja, debele i mršave svinje mom čukundedi, povodom WW1...i nema šansi da ih bacim.


Nego, probala sam i zaglavila se - kako bi trebalo da zvuči vokativ od hrčak? Hrčče?


Ej, hrčku!

mlekac mlekac 23:34 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

Jelica Greganović

E, onda je moj Žmu izuzetak, jer čim nešto krene da štuca pa ja dobijem inspiraciju da sam korisna i štedljiva tj. da to popravim, nedajbože da priupitam Žmua oko toga, prvi odgovor je - Baci!


Joj, sestro, nemas pojma koliko si srecna!

Ja poludim kad kod ovog mog proradi vranjansko-niski gen! A pri tom ne ume ni srafciger da drzi kako treba (da ne pominjem stalno pitanje - Na koju se stranu ovo okrene da se otsrafi), dobro, za ovo poslednje nije on kriv, rodjen covek kao levoruk a silili ga da se koristi desnom rukom, ali izludjuje me kad cuva nesto sto ni najbolji majstor ne bi popravio samo zato sto, eto, moze da zatreba!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:40 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

Ma, ja ne znam da li je gore kad ni ne gledajući samo kaže "Baci!" ili kad mi ekskluzivno izađe u susret i čak preuzme vodeću ulogu u popravljanju. Ono što mene isteruje iz cipela je što u tom trenutku bi moralo da mu asistira svih sedam patuljaka i trčka naokolo tražeći i donoseći mu instrumente, dok on hirurški zamišljeno drži ruku u očekivanju, dlanom okrenutu nagore...dušu ispustim jurcajući naokolo da bi on zašrafio ispalo šrafče.
mlekac mlekac 23:55 20.05.2010

Re: mogu ti reci...

Jelica Greganović
Ma, ja ne znam da li je gore kad ni ne gledajući samo kaže "Baci!" ili kad mi ekskluzivno izađe u susret i čak preuzme vodeću ulogu u popravljanju. Ono što mene isteruje iz cipela je što u tom trenutku bi moralo da mu asistira svih sedam patuljaka i trčka naokolo tražeći i donoseći mu instrumente, dok on hirurški zamišljeno drži ruku u očekivanju, dlanom okrenutu nagore...dušu ispustim jurcajući naokolo da bi on zašrafio ispalo šrafče.



Bar nisi uhvatila princezu kako stoji sa srafcigerom nad neduznim aparatom, a na moje pitanje sta radi najumilnijim glasom odgovara kako pokusava da nauci da popravlja kao mama!
yugaya yugaya 00:00 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Jelica Greganović
Ono što mene isteruje iz cipela je što u tom trenutku bi moralo da mu asistira svih sedam patuljaka i trčka naokolo tražeći i donoseći mu instrumente, dok on hirurški zamišljeno drži ruku u očekivanju, dlanom okrenutu nagore...dušu ispustim jurcajući naokolo da bi on zašrafio ispalo šrafče.


Ah da. Ja sve ili srafim sama ili bacam - manje se nerviram.

Beba odvalila stitnik napred na kolicima - ima metalni deo na krajevima i mekana sredina sto se savija : prvo cekam skoro mesec dana da se kupe odgovarajuci srafovi a dete mi landara jer nisam od one vrste sto zvoca - kazem jednom i cekam, onda, gle cuda, rupa se u medjuvremenu od stajanja valjda skupila pa je u pola dvanaest uvece krenuo da vadi arsenal profi busilica za beton...posle pola sata gledanja Herkula i Hidre sam dok je menjao burgiju otela kolica, pobegla u kupatilo i stitnik zavezala pertlom provucenom kroz oba dela i zakopcala prekrivac i gotova stvar.

Malko nismo pricali iduci dan


freehand freehand 00:27 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

mlekac
Jelica Greganović
U svakom od nas čuči hrčak...ovo je već na rubu logopedske vežbe...ja još uvek čuvam neophodne potvrde o rekviriranju konja, debele i mršave svinje mom čukundedi, povodom WW1...i nema šansi da ih bacim.


Nego, probala sam i zaglavila se - kako bi trebalo da zvuči vokativ od hrčak? Hrčče?

Ej, hrčku!



Alo, hrčak!

A sve me svrbi da pitam Jelicu i da razrešim jednu svoju jezičko-moralnu neduomicu;
dakle, uz dužnu moljavu za oproštenije na indiskreciji - šta čovek mora da učini, kakav greh na duši mora da mu bude e da bi se bez roptanja i otpora odazivao na "Žmu"?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:30 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Pričaj mi o tome, komšinica tri ulaza dalje i ja redovno razmenjujemo alat i jedna drugoj držimo merdevine pri visinskim radovima, jer naši Žmuovi ne postižu od svojih poslova ni sijalicu da zamene.
mlekac mlekac 10:36 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Jelica Greganović
Pričaj mi o tome, komšinica tri ulaza dalje i ja redovno razmenjujemo alat i jedna drugoj držimo merdevine pri visinskim radovima, jer naši Žmuovi ne postižu od svojih poslova ni sijalicu da zamene.


Welcome to club!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:34 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

A sve me svrbi da pitam Jelicu i da razrešim jednu svoju jezičko-moralnu neduomicu;
dakle, uz dužnu moljavu za oproštenije na indiskreciji - šta čovek mora da učini, kakav greh na duši mora da mu bude e da bi se bez roptanja i otpora odazivao na "Žmu"?!

Nema greh, samo veliku dušu
freehand freehand 11:53 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Jelica Greganović
A sve me svrbi da pitam Jelicu i da razrešim jednu svoju jezičko-moralnu neduomicu;
dakle, uz dužnu moljavu za oproštenije na indiskreciji - šta čovek mora da učini, kakav greh na duši mora da mu bude e da bi se bez roptanja i otpora odazivao na "Žmu"?!
Nema greh, samo veliku dušu

Hrvat maskiran u Slovenca ima mnogo veliku dušu, kad dozvoljava voljenom biću iz Badnjevca da ga oslovljava sa "Žmu". Taj je za Puškina, sestro slatka.
Jal za Puškina, jal za Lazu, treće nema.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:58 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Ima - Jesenjin
Ja njega u usmenoj formi ne oslovljavam tako, to mu je samo pismeno ime kojim je uspeo da se ugura u srpsku literaturu...malo li je na ovu krizu i skupoću...inače ga zovem njegovim pravim imenom, ali ima trenutaka kada u vokativ ubacujem samo njegovo prezime, a onda zna koliko je sati
freehand freehand 12:06 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Jelica Greganović
Ima - Jesenjin
Ja njega u usmenoj formi ne oslovljavam tako, to mu je samo pismeno ime kojim je uspeo da se ugura u srpsku literaturu...malo li je na ovu krizu i skupoću...inače ga zovem njegovim pravim imenom, ali ima trenutaka kada u vokativ ubacujem samo njegovo prezime, a onda zna koliko je sati

Jah, vala... Vidim ja da će Veljko Bulajić o njemu film snimati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:10 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Mogao bi i Šotra...
freehand freehand 12:16 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Ja o heroizmu ona o limunadi...
Batali, otroLOvasmo ti blog, bre.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:30 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Ne brini, može mi se
pnbb pnbb 18:43 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Mada, iskreno, tome me je, najvise, naucilo seljakanje (zbog posla) u Botswani.

a tek internet dok se preseli...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:58 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

A, pa to ovde ne ide tek tako, tri nedelje se čeka majstore da ga donesu na leđima i obave taj komplikovani posao koji traje ponekad i do 15 minuta.
pnbb pnbb 19:42 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

A, pa to ovde ne ide tek tako

a tek u africi.. gde su domace zivotinje gabaritnije od lokalnih iz dezele..
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:44 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

I gladnije...
mlekac mlekac 20:49 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

pnbb
Mada, iskreno, tome me je, najvise, naucilo seljakanje (zbog posla) u Botswani.

a tek internet dok se preseli...

Svasta, pa postoje internet kafei - to bar nikad nije bio problem.
pnbb pnbb 21:05 21.05.2010

Re: mogu ti reci...

Svasta, pa postoje internet kafei

ili s posla... al onda moras da jedva cekas da odes na posao.. a to utice na psisu
mada cuo sam ko je isao u 13 brze mu uvedu
mlekac mlekac 18:40 23.05.2010

Re: mogu ti reci...

pnbb
Svasta, pa postoje internet kafei

ili s posla... al onda moras da jedva cekas da odes na posao.. a to utice na psisu
mada cuo sam ko je isao u 13 brze mu uvedu


Sad radim od kuce!
Zaostajes s informacijama
Ali imas pravo, zezalo me zestoko dok su bile samo telefonske veze na kraju sam potpuno presla na mobilni.
krkar krkar 22:44 20.05.2010

Navika - odvika

Svi smo mi pomalo Čičikov.

Ja sam godinama skupljao gomile časopisa, isečaka, geografske karte, ulaznice, prospekte sa putovanja... svašta. Dok nisam početkom 90-ih, tad već odavno u inostranstvu, prodao stan u BG sa podrumom prepunim takvih drangulija, a sve u svom odsustvu te je moja sestra iznajmila neku garažu gde je to privremeno stavljeno. To privremeno se odužilo a Srbija k'o Srbija - upali ljudi u garažu da se posluže. prosečnom srpskom lopovu možda je moglo da znači poneka ploča iz kolekcije (kad izuzmemo klasiku, hardcore jazz i blues i slično - najviše 100 albuma), dijaprojektor, nešto sportske opreme. Garantujem da prosečnom lopovu kolekcija Studenta, Poleta i Mladine, zatim Vidika, Quoruma, preko 1000 knjiga... ništa nisu značili. Međutim sve su mi to raskupusali, pobacali (bacali ispred garaže, to posle kisnulo, raznosili đubretari u stari papir... sve mi lepo kasnije ispričale komšije koje su to godinama gledale ali im nije padalo na pamet da išta urade).

I tako sam se odvikao od materijalnih dobara, osećam se kao pogorelac i uopšte ne patim. Jednostavno prešao sam na viši nivo bitisanja.

Jednu omanju gomilu (omanju prema onoj garaži, trebao bi za nju dobar kombi) još imam u inostranstvu na tavanu moje bivše tašte in spe ali prosto mi se ne suočava sa gospođom iako bih neke od tih knjiga zaista jako voleo da imam pri ruci.

Sve u svemu - od svake navike ima i odvika. Makar i prisilna
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:47 20.05.2010

Re: Navika - odvika

Izgleda da se prislina odvika najlakše podnosi, a?
krkar krkar 23:02 20.05.2010

Re: Navika - odvika

Jelica Greganović
Izgleda da se prislina odvika najlakše podnosi, a?


Potpuno bezbolno.

Doduše, bio je i trenutak kad je moja mirnoća dostojna Gautame Bude lično bila uzdrmana odgovorom sestre kojoj je garaža bila poverena na čuvanje: ma to su ionako bile samo neke stare knjige.

Najmlađa sestra, naučnica, hrčak za sve što je ikad napisano ili na papiru naštampano, ostala je zadivljena kako drugu sestru nisam zadavio k'o Kristinu
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:28 20.05.2010

Re: Navika - odvika

Stare knjige?! Pa, to uopšte ni ne postoji...postoje one nove iz radnje i čitane, a stare, previše čitane ne...čak i kad se sirote načisto raskupusaju.
Ja sam tako godinama čuvala ukoričene Politikine zabavnike, još od pre 1000. broja kod bake u Badnjevcu. Odlazeći u Slo sam htela i njih da ponesem, bila ih je puna komoda, a onda mi je saopšteno da ih je moj brat od tetke odneo kao stari papir u školu...kad se tad nisam šlogirala...povratili su me hladnom vodom i dodatnom informacijom da je učiteljica videvši Zabavnike shvatila da se to ne baca i odnela ih u školsku biblioteku. Bogudragomfala. Tako da su sad moji Zabavnici u jednoj od dorćolskih škola. Jeste da mi nedostaju, ali nije mi žao.
mlekac mlekac 23:39 20.05.2010

Re: Navika - odvika

Jelica Greganović
Stare knjige?! Pa, to uopšte ni ne postoji...postoje one nove iz radnje i čitane, a stare, previše čitane ne...čak i kad se sirote načisto raskupusaju.


Ima na FB divna grupa - zove se No! I do NOT have too many books!

Hrčkovi svih zemalja - ujedinite se!

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:41 20.05.2010

Re: Navika - odvika

Ooo! Ja bih tu živela, lepota!
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:03 21.05.2010

Re: Navika - odvika

krkar


I tako sam se odvikao od materijalnih dobara, osećam se kao pogorelac i uopšte ne patim. Jednostavno prešao sam na viši nivo bitisanja.



ja se bogami nisam odvikla . moje knjige stoje u vlažnom podrumu (za nameštaj me čak baš briga iako sam ga sama projektovala a stolar pravio)


ali, pročitaću tvoj kometar pametni krkare, pa kad naučim napamet počeću da mantram i možda upali.
selica_nena selica_nena 23:19 20.05.2010

...

Ja se od nepotrebnih stvari odvajam ovim redom:

1. faza - "E stvarno mi je muka od ovog loma. Sutra veliko spremanje!" što znači da izginemo dva dana od posla, ispremeštamo stvari i višak odnesemo u podrum. Tamo dooooooobro odleže, čekajući da odlučim da li ih vraćam ili selim 100km južnije

2. faza - "Je l' neko od vas ulazio skoro u podrum? Ono je strašno. Daj, bre, pozajmi od nekog kombi, da vozimo onaj lom u Mramorak."

3. faza - "Mama, što ne ponudiš nekom onaj lom što smo dovukli? Il' da bacam, a?"

4. faza - "Ma, nosi sve, samo da ga ne gledam više!" (a i nema mesta za ono što mi se u podrumu nagomilalo...)

5. faza - "E što mi je drago što sam se rešila onog loma!"

6. faza - "Ih, što bi mi se ovde lepo uklopio onaj... Da l' je u podrumu ili sam ga nekom dala?"

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:29 20.05.2010

Re: ...

Šta je Mramorak?
mlekac mlekac 23:43 20.05.2010

Re: ...

selica_nena
Ja se od nepotrebnih stvari odvajam ovim redom:

1. faza - "E stvarno mi je muka od ovog loma. Sutra veliko spremanje!" što znači da izginemo dva dana od posla, ispremeštamo stvari i višak odnesemo u podrum. Tamo dooooooobro odleže, čekajući da odlučim da li ih vraćam ili selim 100km južnije

2. faza - "Je l' neko od vas ulazio skoro u podrum? Ono je strašno. Daj, bre, pozajmi od nekog kombi, da vozimo onaj lom u Mramorak."

3. faza - "Mama, što ne ponudiš nekom onaj lom što smo dovukli? Il' da bacam, a?"

4. faza - "Ma, nosi sve, samo da ga ne gledam više!" (a i nema mesta za ono što mi se u podrumu nagomilalo...)

5. faza - "E što mi je drago što sam se rešila onog loma!"

6. faza - "Ih, što bi mi se ovde lepo uklopio onaj... Da l' je u podrumu ili sam ga nekom dala?"



To je kod mog muza otprilike ovako

1. Ja cu ovo da bacim!
- Nemoj, stavi u špajz, možda zatreba.

2. Čistim špajz, pola ovoga leti napolje!
- Nemoj, prebaci na terasu, možda zatreba.

3. Stiže lepo vreme, hoću da sedim na terasi i da pijem kafu a ne da gledam ovaj krš!
- Pa snećemo u podrum.


Radi informacije - u podrum još uvek nisam zavirila. Samo svakih par godina platim čoveka da ga isprazni...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:45 20.05.2010

Sve što

imam da kažem o našem podrumu je
mlekac mlekac 23:53 20.05.2010

Re: Sve što

Jelica Greganović
imam da kažem o našem podrumu je

Tvoj bar nema buva!
Kod nas u podrumu stalno obitavaju neke mace lutalice, a sa njima i ona slatka stvorenjca...


Zato i ne silazim u isti.
selica_nena selica_nena 00:09 21.05.2010

Re: ...

Jelica Greganović
Šta je Mramorak?


Moj Badnjevac
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:32 21.05.2010

Re: Sve što

A da sipaš onaj prašak protivbuvljivi?
Naš podrum je tako zaključan i zablindiran da se i ja jedva probijem u njega, naročito otkako je domar stavio neku naučnofantastičnu bravu pa su mi potrebne i ruke i noge da je savladam, a kamoli mace.
49 41 49 41 13:49 21.05.2010

Re: Sve što

Jelica Greganović
imam da kažem o našem podrumu je

Da se ti raspitas za svoje poreklo do detalja i kretanja cukun dedova i ostale rodbine po balkanu.

Ajd' sto vas isto krstise; i ime nadenuse mozda su vam ocevi, pre ce majke biti - iste.

Nas podrum, odokativno je jedno 10m x12m.
Majko moja mila.

Mogli bi da zakitimo Ljubljanu za Bozic i Novu God. od Crnuca do tvoje zgrade, recino. Ili od Crnuca do Kuzmiceve -recimo.
Naravno, da i zastremo tepih stazama i cilimima; da ljudje ne isprlja cipele dok hoda.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:32 21.05.2010

Mramorak

Preslatko mu ime, zvuči ko mladunče nekog malog glodara.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:33 21.05.2010

49 41

Kako ista imena? Pa, nemamo mi ista imena
freehand freehand 14:45 21.05.2010

Re: Mramorak

Ja ga zovem Mermerak :)
Inače, selo na rubu Deliblatske peščare Pravac Pančevo - Dolovo - Mramorak
Mislim da pripada kovinskoj opštini.
Dobri ljudi, rekao bih ja, po ličnom iskustvu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:48 21.05.2010

Re: Mramorak

To mora da je neki deminutiv, apsolutno tako zvuči, samo bi valjalo saznati od čega...mramor je na slovenačkom mermer...mramorak bi mogao da bude mermerova beba
freehand freehand 20:04 21.05.2010

Re: Mramorak

Ja napisah Mermerak...
Al' ok.
Kakogod, znam da ima Sandžaklijaca, Čarapanaca, nešto Bosanaca, pa i poneki Staroležalac. o Deželcima ništa nisam čuo kao stanovnicima ovog sela.
Može biti da se Marija Terezija zaigrala, napravila Mramorak a zaboravila Kamenak i Željezak?!
selica_nena selica_nena 21:40 21.05.2010

Re: Mramorak

http://www.kovin.org.rs/op/index.php?option=com_content&view=article&id=114&Itemid=63&lang=sr je najmlađe selo u Banatu (bar južnom), nastalo u vreme Marije Terezije, a izgrađeno po urbanističkom planu. Nalazi se na obodu Deliblatske peščare, između Pančeva i Kovina. Nije ucrtan u geografske karte, a iz pravca Pančeva nema ni putokaza, sve do centra Dolova (a i taj je iskrivljen i boja mu zguljena). To znači da se do Mramorka dolazi namerno ili nikako. A ko jednom dođe i upozna Mramorčane, uvek se s radošću vraća.
O poreklu imena postoje dve verzije:
1. u blizini sela stvarno postoji mramorna ploča, oko koje se skuplja voda
2. u tom delu Deliblatske peščare svoje stanište je imala životinja mrmoljak (ja još nisam videla ni jednu)

Do II sv. rata naseljavali ga Srbi, Rumuni i Nemci, nešto malo Mađara. Godine 1947. Nemci proterani, a doseljeni kolonisti, uglavnom, iz Sandžaka (Priboj, Prijepolje, Sjenica) i nešto Srba sa Kosova i iz kopaoničkih sela.

Sad mogu da vam kačim neke slike, mogu da vam pričam koji su kultni filmovi snimani u i oko Mramorka, mogu da nabrajam značajne ličnosti, ali to ništa ne znači dok ne dođete u Mramorak.

Moj Mramorak je ovo:


freehand freehand 21:50 21.05.2010

Re: Mramorak

Pazi kad sam sve pogodio?!
selica_nena selica_nena 21:53 21.05.2010

Re: Mramorak

freehand
Pazi kad sam sve pogodio?!


Kao da si Mramorčanin, a? Ajde priznaj, neću ti ništa
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:54 21.05.2010

Re: Mramorak

Možda je mrmoljak zapravo mrmot?..

Ovo zvuči malo rečeno primamljivo i Mramorak i Mramorčani, koji sudeći po slici su vredni ljudi i imaju odlične berbe!
selica_nena selica_nena 21:59 21.05.2010

Re: Mramorak

Jelica Greganović
Možda je mrmoljak zapravo mrmot?..

Ovo zvuči malo rečeno primamljivo i Mramorak i Mramorčani, koji sudeći po slici su vredni ljudi i imaju odlične berbe!


To je bio domaćin! Veruj mi, taj nije dao ni ekser da se baci, a po komšiluku se znalo - ako ti treba neka frcokla, idi kod Jove Cvetkovića, taj je ima 100%

P.S. Mrmoljak je vodozemac (bljak). Meni lepša ona verzija o mramoru.
freehand freehand 22:14 21.05.2010

Re: Mramorak

Nisam, al imam dosta drugara iz Mermerka.
Dobro veče komšiče!
selica_nena selica_nena 22:46 21.05.2010

Re: Mramorak

freehand
Nisam, al imam dosta drugara iz Mermerka.
Dobro veče komšiče!


'Bro veče. I baš mi je drago što imaš drugare među mojim zemljacima. Možda imamo zajedničke prijatelje, hm?

P.S. Jelice, praštaj za ovaj trol, neodoljivo je slatko sresti na blogu čoveka koji ima veze sa Mramorkom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana