Društvo| Politika

Srpsko - hrvatski odnosi kroz položaj manjina

Drago Kovacevic RSS / 23.01.2010. u 13:32
Tomislav Žigmanov, pjesnik, publicist i profesor

Zigmanov.jpgTomislav Žigmanov, vojvođanski profesor i pjesnik, politički je angažiran u borbi za ravnopravan status Hrvata u Vojvodini. Osim politike vladajućih krugova u Srbiji, Žigmanov često kritizira i odnos vladajućih krugova u Hrvatskoj prema Hrvatima u Srbiji.

Koje su sličnosti i razlike između manjinskih prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji odnosno Vojvodini? Koliko na razlike u pravima pojedinaca i manjinskih kolektiva utiče ratno nasljeđe iz 1990-ih godina?

- Razlika je podosta. Prvo, Hrvati u Vojvodini nisu bili dionici, bez obzira na probleme s kojima su se suočavali, vojne pobune u državi u kojoj žive niti su nekritički i nesamostalno slijedili političke diktate iz Zagreba. Drugo, srpsko pitanje u Hrvatskoj ima daleko veću specifičnu težinu – ono je slično albanskom u Srbiji. Treće, Hrvatska je u pravnom smislu, kada je u pitanju regulacija manjinskih prava i politika financiranja istih, izgrađenija i ima razvijeniju vladavinu prava. I četvrto, Srbi u Hrvatskoj imaju snažniju elitu koja može kvalitetnije artikulirati svoje interese, a iza sebe imaju i državu Srbiju koja ima daleko veći senzibilitet za Srbe, kako se to ovdje kaže, u “rasejanju” negoli je to slučaj s Hrvatskom. Sličnosti, pak, nalazim u najmanje dvije ravni – prvo, kao manjine koje su to postale nakon raspada bivše zajedničke države imaju određenih problema na planu ostvarivanja svojih prava, i drugo, svoja zalaganja ostvaruju u društvenim okruženjima koja im nisu naklonjena.

Kada je, pak, u pitanju ratno nasljeđe, već sam naznačio da jedan dio Srba u Hrvatskoj ima teret izravnog sudjelovanja u vojnoj pobuni, to jest agresiji Srbije na Hrvatsku, na temelju čega se onda i generira određena vrsta problema – od procesuiranja onih koji su počinili zločine, pa do pitanja povratka. U slučaju, pak, hrvatske manjine u Vojvodini tako što ne postoji. No to ne znači da se preko njezina, još uvijek nepovoljna društvena položaja, ne prelamaju ukupni nerazriješeni problemi u hrvatsko-srpskim odnosima. Napomenuo bih ovdje važnu činjenicu – nitko se od oko 40 tisuća protjeranih Hrvata iz Vojvodine tijekom 90-ih nije vratio u svoje domove niti se to pitanje na agendi srpsko-hrvatskih odnosa pominje kao problem.

Umjetna podjela Hrvata u Vojvodini

Da li na to utječu brojnost i raniji položaj manjina? U Hrvatskoj su Srbi najbrojnija manjina, a do 1990. su bili konstitutivni narod, dok Hrvati u Srbiji nisu najbrojnija manjina, a do 1990-ih nisu izričito spomenuti kao konstitutivni narod u Srbiji.

- Glede broja, naravno! Za razliku od vojvođanskih Hrvata, zbog broja, Srbi u Hrvatskoj mogu biti u političkom smislu posve zanimljiv partner, čega je ponajbolji dokaz da je u posljednjih osam godina u Hrvatskoj na vlasti hrvatsko-srpska koalicija. Tomu dakako pogoduju i, za manjine, senzitivnija izborna pravila u Hrvatskoj. Što se, pak, tiče ranijeg položaja, on je efemeran, ukoliko bi se zanemarili benefiti koje su od socijalizma imali Srbi u Hrvatskoj, napose u dijelu partijske i infrastrukture vezane uz gospodarstvo te saveznu vlast.

Koliko bi različite teritorijalne organizacije mogle otežavati uspoređivanje prava obiju manjina i njihovih pripadnika?

- U mnogome! Recimo, kroz sustav manjinskih samouprava i teritorijalnoga ustroja države, srpska zajednica u Hrvatskoj je u daleko povoljnijem položaju kada je u pitanju ostvarivanje prava na lokalnoj i regionalnoj razini, što se često jasno ne vidi zbog prevage određenih pozitivnih pokazatelja koji postoje u AP Vojvodini. No, tomu se može doskočiti ukoliko se pogledaju financijska sredstva koja im stoje na raspolaganju! Srbi u Hrvatskoj su i glede toga u boljem položaju. Treba imati u vidu još jednu, horizontalnu dimenziju promatranja problema: kada je riječ o djelovanju na vjerskome planu, položaj Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj je također neusporedivo bolji. Uzmite, recimo, omjer u vraćanju crkvene imovine – Katoličkoj crkvi u Srbiji nije vraćena ni desetina imovine u odnosu na SPC u Hrvatskoj.

Što onda po vašem mišljenju Srbi u Hrvatskoj imaju, a Hrvati u Vojvodini nemaju?

- Pravno bolju regulativu, sređeniju državu u kojoj žive, državu matičnog naroda koja ima razvijenu politiku pomoći Srbima u Hrvatskoj i, ne najmanje važno, snažniju intelektualnu elitu koja može kvalitetnije, kao što sam već rekao, raditi na artikuliranju interesa svoje zajednice. Ovim ne tvrdim, naravno, da Srbi u Hrvatskoj nemaju problema. Naprotiv, ali se oni razlikuju od onih koje imaju Hrvati u Vojvodini, koji se suočavaju s pravnom neizgrađenošću manjinskog zakonodavstva, snažnim simulativnim nanosima kada je riječ o primjeni, te hrvatskom državom koja nije previše zainteresirana za njihov položaj.

Nema udžbenika na hrvatskom jeziku

Koliko su Hrvati u Vojvodini jedinstveni i postoje li među njima neke suprotnosti?

- Naravno da nesuglasja postoje po različitim kriterijima i tu ne vidim nikakav problem! Jer, to su posve normalne konstelacije u suvremenim zajednicama. No, drugo je pitanje kako se te razlike i suprotnosti razrješuju. Iskustva razvijenih demokracija kazuju kako one trebaju imati svoje izgrađene institucionalne okvire za vođenje dijaloga te da se u njih država ne smije miješati, što nije slučaj s Hrvatima u Vojvodini. Naime, istrajavanjem na elektorskom načinu biranja manjinskog samoupravnog tijela, država je svjesno zapriječila demokratski razvoj unutar manjinskih zajednica. Odsustvom, pak, pravične regulacije političke reprezentacije u tijelima vlasti, otvara se prostor za paternalistički odnos, što sada imamo na djelu. Dodatni je problem što nositelj zastupničkog mandata u Srbiji nije pojedinac nego politička stranka, a hrvatska je stranka – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – bila dio izborne liste koju je predvodila Demokratska stranka, koja onda raspolaže pravom nad zastupničkim mandatom člana DSHV-a u Skupštini Srbije. S druge strane, valja znati da Srbija od konca 80-ih godina 20. stoljeća aktivno radi na umjetnoj podjeli Hrvata u Vojvodini tako što od subetničkih elemenata hrvatskog naroda, prije svega Bunjevaca, proizvodi zaseban narod, čiji je, pak, osnovni ideologijski temelj antihrvatstvo.

Srpski učenici u Hrvatskoj uče kako su njihovi roditelji tokom 1990-ih izvršili agresiju na Hrvatsku i okupirali neke njezine dijelove. Što o ratovima 1941-1945. i 1991-1995. uče hrvatski učenici u Srbiji? Kakva je uopće situacija s udžbenicima na hrvatskom jeziku za vojvođanske Hrvate i tko je za to odgovoran?

- Sve do prije dva tjedna, gotovo do konca prvog polugođa, djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom u Srbiji nisu imala nikakve udžbenike, pa nisu ni imala iz čega učiti. I dok predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj ukazuju na određene probleme glede nastavnih sadržaja, Hrvati u Vojvodini se u isto vrijeme bore za dobivanje udžbenika. To je posljedica činjenice što Srbija, premda već osam godina postoji obrazovanje na hrvatskome, nije proizvela niti jedan udžbenik na hrvatskom jeziku. U udžbenicima, pak, koji postoje na srpskom za razdoblje Drugog svjetskog rata, Hrvati su izjednačeni s ustašama, oni su vjekovječni neprijatelji Srba, a za drugo razdoblje uvriježeno je tumačenje da je raspad SFRJ i osamostaljenje Hrvatske vezano uz nezavršene procese naznačenih događaja iz tog rata te da je agresija na Hrvatsku bila legitimna, a skončala je novim srpskim stradanjima i seobama.

Manjine u Hrvatskoj Vojvodinu uzimaju kao primjer dobre zastupljenosti manjina u elektronskim medijima, gdje imaju i redakcije na svojim jezicima. Zbog čega je hrvatska manjina izuzetak, tko je za to kriv i da li se stanje poboljšalo?

- To je nasljedstvo socijalizma i vrijedi za sljedeće manjine: Mađare, Slovake, Rumunje i Rusine u Vojvodini. Hrvati su manjinom postali raspadom SFRJ, a u proces ostvarivanja manjinskih prava unutar institucija sustava države ušli su tek nakon 2002. godine. Pri tomu su najveći problemi bili vezani uz nejasnoće glede toga kako se neko manjinsko pravo treba i može početi realizirati. I dok su “stare” manjine svoje institucionalne okvire iz socijalizma samo prilagođavale novim pravnim okvirima i standardima koje donosi demokratizacija, Hrvatima u Vojvodini nikada nije jasno i nedvosmisleno bilo doznačeno, barem kada je riječ o elektroničkim medijima na pokrajinskoj razini, što bi trebali činiti. To iskustvo nemaju Bunjevci kada je u pitanju njihova radijska emisija na Radio Novom Sadu – svi elementi sustava od struke, preko struktura zaostalog Miloševićevog režima, do financijskog aspekta bili su uključeni u taj uradak. Ne bih htio biti paranoikom, ali se ne mogu oteti dojmu da su mnogi elementi istog tog sustava bili angažirani da se to kod Hrvata ne dogodi.

Kako komentirate rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i što očekujete od budućeg predsjednika?

- Sve vrijeme Hrvatska je očitovala svu raznolikost, nesporazume i napetosti koje postoje unutar političkoga polja, javnosti i biračkoga tijela. Važno je da je sve okončano na jedan demokraciji primjeren način te da je novi hrvatski predsjednik dobio jedno ipak respektabilno povjerenje. Ono što može brinuti jest relativno mali postotak izašlih birača u oba kruga, što je posljedica, čini se, stanovite razočaranosti hrvatskih građana u politiku. Hrvati u Vojvodini koji imaju hrvatsko državljanstvo, prije svega zbog straha ili uvjerenja da ne treba glasovati za vlast u državi u kojoj se ne plaća porez, tradicionalno u malom postotku izlaze na izbore u Hrvatskoj. No, oni koji su izašli glasovali su slično kao i glasači u Hrvatskoj. Što se, pak, tiče pitanja očekivanja ovdašnjih Hrvata od Ive Josipovića, mislim da bi se ono moglo svesti na dvoje – čvršće profiliranje hrvatske vanjske politike spram vojvođanskih Hrvata i jasno uračunavanje njihovih potreba i interesa kada je u pitanju odnos Hrvatske spram Srbije. To, sa svoje strane, pretpostavlja da se s njima počne ostvarivati istinski dijalog, a ne tek previđanje, paternalizam i nekompetencija, koji u posljednjih nekoliko godina dominiraju! Dakle, ništa previše – samo ono što Srbija trenutačno već ima spram srpske zajednice u Hrvatskoj.

(Tekst objavljen u zagrebačkom političkom tjedniku Novosti)



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 14:53 23.01.2010

Bunjevci

Koliko znam , Bunjevci se sami izjasnjavaju da nisu Hrvati i te izjave dozivlajvaju kao nasilje nad njihovim pravom da se sami izjasne sta su?Pokusajem da se asimiliraju, nasilno, u hrvatski narod. Da nestanu kao zasebni entitet.
Ne vidim da to radi drzava Srbija nego oni sami.
I nas su na popisu pitali sta smo, sami smo se izjasnjavali, i oni su.

Kako tu moze drzava da odredi, nekim nasilnim postupkom, ko je ko u Srbiji?

Ako moze, i ako je to uradila u slucaju Bunjevaca,pa ih nije upisala kao Hrvate,kao sto tvrdi ovaj gospodin, zasto ih sve nije upisala kao Srbe, meni bi to bilo logicnije?

Zasto ne povecati kropus sopstvenog naroda, ako ti se vec moze, nego praviti, vestacki, neki novi narod na svojoj teritoriji i samim tim i sebi natovariti obavezu da se brine o pravima jos jedne manjine na svojoj teritoriji? Zar samo da bi napakostili Hrvatima u Srbiji?Bas smo grozni?

Ne mogu da u to poverujem. Bunjevci su postojali oduvek i pre ovog rata i tako su se izjasnjavali. Mnogi od njih su bili "Jugosloveni" kao i mi koji smo Srbi. Kada je trebalo da razbrojimo krvna zarnca, kada smo na to naterani onim ratom i raspadom koji je usledio, svaka ptica je samo svome jatu poletela, sto je sasvim prirodno.

Ja nisam ni znala koje sam nacije a ni sada ne znam bas posigurno dok nas za sve to nisu pitali.Sama sam se izjasnila da sam Srpkinja ali mogla sam da kazem i da sam Bunjevka.Morali bi tako da me upisu.
Vi bi sada tom jatu da ukinete pravo da se sami izjasne sta su? Sa kojim pravom?
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:58 23.01.2010

eeevo jednog

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:21 23.01.2010

Re: Bunjevci

Ne vidim da to radi drzava Srbija nego oni sami.

Ha, dobro, ne vidiš, što ne znači da je tako kako kažeš...
Ja nisam ni znala koje sam nacije

Zanimljivo, pa kad si otkrila....
Sama sam se izjasnila da sam Srpkinja ali mogla sam da kazem i da sam Bunjevka.

Pa što nisi...
Vi bi sada tom jatu da ukinete pravo da se sami izjasne sta su? Sa kojim pravom?

Ja zaista nikome ništa ne ukidam...samo sam postavio intervju čoveka koji je kompetentan da govori na manjinske teme..
libela libela 16:07 23.01.2010

Re: Bunjevci

Drago Kovacevic

Ja zaista nikome ništa ne ukidam...samo sam postavio intervju čoveka koji je kompetentan da govori na manjinske teme..


Znaci li onda da je po definiciji kompetentnosti covek u pravu?
mariopan mariopan 16:10 23.01.2010

Re: Bunjevci

Drago Kovacevic
Ne vidim da to radi drzava Srbija nego oni sami.

Ha, dobro, ne vidiš, što ne znači da je tako kako kažeš...
Ja nisam ni znala koje sam nacije

Zanimljivo, pa kad si otkrila....
Sama sam se izjasnila da sam Srpkinja ali mogla sam da kazem i da sam Bunjevka.

Pa što nisi...
Vi bi sada tom jatu da ukinete pravo da se sami izjasne sta su? Sa kojim pravom?

Ja zaista nikome ništa ne ukidam...samo sam postavio intervju čoveka koji je kompetentan da govori na manjinske teme..

Ne kazem ja to kazu sami Bunjevci.

Pa otac mi je Crnogorac a majka Hercegovka, sada su to sve neki stranci i strane drzave, i morala sam da odlucim sta sam, nemam pojma sta sam, da li sam domaci izdajnik roda svoga crnogorskoga ili stranac? Nijedno mi se ne svidja.

Ne mislim da ti ukidas necija prava, covek to navodi kao ujdurmu republike Srbije i kao povredu prava Hrvata u Vojvodini. Komentarisem njegov odgovor, spisak nepravdi koje oni dozivljavaju u nasoj zemlji. Ne pada mu na pamet da ljudi imaju parvo da sami odluce sta su, i da on tom svojom izjavom direktno krsi ta njihova prava.

Onaj broj proteranih Hrvata koji se ne vracaju mogao bi da bude revidiran (ali ovako bolje sluzi za prikaz "nepravde"...ako bi se javili svi oni Hrvati koji su iz Vojvodine otisli sami, iz zelje da ne ratuju, da ne budu mobilisani , kao sto su pobegli i mnogi mladici svih nacionalnosti,ili oni koji su otisli u Hrvatsku bas da ratuju, i toga je bilo, za svoje ciljeve i tamo ostali jer im je bolje? Jednostavno, deo ljudi je otisao negde gde im je bolje a racunaju se u "proterane", ne vracaju se jer se i nece vratiti a to se pripisuje politici Srbije koja ih u tome nekako sprecava. To je tako politicki korisno da ce se zloupotrebljaavti godinama jos.

Otisao je jedan mlad Hrvat iz mog komsiluka, ozenio se Srkinjom, komsinicinom cerkom, izjavio u Madjrskoj da je ugrozen i tako cela porodica dobije pravo na iseljenje u Australiju, sa sve placenim troskovima, avio kartama, kucom, namestajem, igrackma za bebu koja se i rodila u tom logoru dok su cekali papire - bila je to zlatna karta za odlazak iz ekonomski razorene zemlje, njhova karta za buducnost.

Nista od toga ne bi dobili da se nisu izjasnili kao porodica Hrvata koja je u Vojvodini ugrozena.Zive u Tasmaniji i jako lepo zive, dosli su prvi put posle 5 godina.Devojcica im bas porasla, ne zna srpski ni hrvatski sto je super jer se ni ona nece vratiti.
I dalje su na spisku "proteranih" Hrvata.Morali su tako da se upisu i zgrabe svoju zivotnu priliku da odu.
Otisla je masa mladih ljudi iz Srbije, svih nacionalnosti, bio je to talas ekonomskih izbeglica, samo su neki imali pomoc, neprocenjivu, samo zato sto su Hrvati, Madjari, Muslimani,Albanci, Romi, svi koji nisu Srbi a da su hteli i umeli to da iskoriste.

Oni su se na taj nacin snasli za odlazak dok su drugi godinama grcali u prvim koracima u stranoj zemlji.Njih niko ne drzi na nekim spiskovima proteranih jer ne mogu tim spiskom da masu i ubiraju politicke poene, sa ovim drugim mogu i to se tako i koristi.

Nikome od njih ne stoji na putu povratka drzava Srbija, samo im je tamo, gde su otisli, mnogo bolje. Cudim se da gospodin to ne uzima kao mogucnost, da su neki ljudi otisli svojom voljom i da su negde gde im je bolje, nego se sve tovari na ratne bubnjeve i zlu volju jedne strane.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:44 23.01.2010

Re: Bunjevci

Pa otac mi je Crnogorac a majka Hercegovka,

Nisam znao da su Hercegovci nacija....Koliko sam do sada razumeo tvoje pisanje čini mi se da Crnogorce prihvataš samo geografski, mada bih se prijatno iznenadio da grešim... Nemoj mi sada to "vozanje"...
Onaj broj proteranih Hrvata koji se ne vracaju mogao bi da bude revidiran (

Koliko znam, u Hagu se sudi Šešelju zbog proterivanja Hrvata iz Srema...znači bilo je proterivanja...
Nikome od njih ne stoji na putu povratka drzava Srbija, samo im je tamo, gde su otisli, mnogo bolje.

Ne bih u to bio tako siguran..Seti se slučaja Barbalić u Zemunu...
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:56 23.01.2010

Re: Bunjevci

Koliko znam, u Hagu se sudi Šešelju zbog proterivanja Hrvata iz Srema...znači bilo je proterivanja...


a sta bi s' onom tvrdnjom...nevin,dok se ne dokaze krivica
Bonner Bonner 17:20 23.01.2010

Re: Bunjevci

Drago Kovacevic

...
Koliko znam, u Hagu se sudi Šešelju zbog proterivanja Hrvata iz Srema...znači bilo je proterivanja...




A ja koliko znam tebi se ne sudi ni u Hagu ni bilo gde drugde! A ti si bio gradonačelnik grada (Knina) iz koga su Hrvati proterivani i ministar informisanja države (Republike Srpske Krajine) iz koje su Hrvati proterivani.

Kako i čime ti to objašnjavaš?

I zašto npr. ne pišeš o tome?


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:14 23.01.2010

Re: Bunjevci

Bonner
Drago Kovacevic

...
Koliko znam, u Hagu se sudi Šešelju zbog proterivanja Hrvata iz Srema...znači bilo je proterivanja...




A ja koliko znam tebi se ne sudi ni u Hagu ni bilo gde drugde! A ti si bio gradonačelnik grada (Knina) iz koga su Hrvati proterivani i ministar informisanja države (Republike Srpske Krajine) iz koje su Hrvati proterivani.

Kako i čime ti to objašnjavaš?

I zašto npr. ne pišeš o tome?



Pa da ima ikakvog osnova sudilo bi mi se, ne brini...
U vremenu u kome sam ja bio gradonačelnik Knina ( od 26. 01.1994. do 4. 8. 1995.) niko nije proteran. Ministar informisanja sam bio nekoliko meseci u 1995. godini.
Sad bi čovek mogao pomisliti da si ti borac za prava Hrvata, a ne smutljivac koji bi da ugrozi svaku raspravu na tu temu...
A što o tome ne pišem...Pisao sam i pišem..Imaš i knjigu na tu temu....
Domazet Domazet 00:47 24.01.2010

Ja se bata Dragche iskreno nadam...

Drago Kovacevic
Pa otac mi je Crnogorac a majka Hercegovka,

Nisam znao da su Hercegovci nacija....Koliko sam do sada razumeo tvoje pisanje čini mi se da Crnogorce prihvataš samo geografski, mada bih se prijatno iznenadio da grešim... Nemoj mi sada to "vozanje"...
Onaj broj proteranih Hrvata koji se ne vracaju mogao bi da bude revidiran (

Koliko znam, u Hagu se sudi Šešelju zbog proterivanja Hrvata iz Srema...znači bilo je proterivanja...
Nikome od njih ne stoji na putu povratka drzava Srbija, samo im je tamo, gde su otisli, mnogo bolje.

Ne bih u to bio tako siguran..Seti se slučaja Barbalić u Zemunu...
...da si ti ochajan chovek. Pa da ovo shto u vec duzhe vreme radish na blogu radish zato shto nemash kud drugo. Jer ako to radish za pare bilo bi preljigavo. A ako to radish zato shto verujesh u to shto radish bio bi preopasan...

Nego nisam hteo o tome. Nije moje da se sekiram oko toga. Postoji ovde urednik/ca pa neka oni vide shta ce sa tobom. Hteo sam o konkretnom. Mene vishe brine to shto si u diskusijama toliko onemocao pa si pocheo da se sluzhish adamizmima. Kazhesh:

Koliko znam, u Hagu se sudi Šešelju zbog proterivanja Hrvata iz Srema...znači bilo je proterivanja...
... kao odgovor na Mariopanin tekst o jednom sluchaju koji ide u prilog njenoj tezi. Gde je to ona tvrdila da nije bilo proterivanja. I kada kazhe da Drzhava Srbija ne sprechava povratak onima koji su iz nje otishli i snashli se u inostranstvu (na specifichan nachin) ona tachno kazhe na koga misli. Vrlo se precizno izrazhava. Ti medjutim iskazujesh sumnju u njenu tvrdnju i navodish sluchaj porodice Barbalic kojoj je bio otet stan 1997 godine, dakle pre vishe od dvanaest godina?? Dodushe, to se sve deshavalo jedva dve godine posle tvog vlastovanja pa ti mozda zbog toga ostalo u secanju?
mariopan mariopan 01:27 24.01.2010

Re: Ja se bata Dragche iskreno nadam...

Domazet

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:41 24.01.2010

Re: Bunjevci

stefan.hauzer
Koliko znam, u Hagu se sudi Šešelju zbog proterivanja Hrvata iz Srema...znači bilo je proterivanja...


a sta bi s' onom tvrdnjom...nevin,dok se ne dokaze krivica

Presumpcija nevinosti..da..Ali, to nam ipak ne može biti razlog da kažemo kako se ono što pominje optužnica nije dogodilo. Pitanje lične odgovornosti za to što se dogodilo je na sudu..slažem se..
Recimo, za zločine u "Oluji" i poslije nje,teorijski je moguće da ne bude kriv neki od hrvatskih generala kojima se sudi, ali to nikako neće biti dokaz da se zločin nije dogodio...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:48 24.01.2010

Re: Ja se bata Dragche iskreno nadam...

Gde si Brajane....Ja očekujem da ćeš dati neki prilog diskusiji kao čovek od iskustva kad ćorak...
Nego, nisam hteo o tome...
Kako ti se događaju ovakve logičke omaške...
Mene vishe brine to shto si u diskusijama toliko onemocao

A onda kažeš..

A ako to radish zato shto verujesh u to shto radish bio bi preopasan...

Hmmm...onemoćao i preopasan...saberi se, možeš ti bolje...
Domazet Domazet 18:39 24.01.2010

Cornered animals and others...

Drago Kovacevic
.
.
.
Mene vishe brine to shto si u diskusijama toliko onemocao

A onda kažeš..

A ako to radish zato shto verujesh u to shto radish bio bi preopasan...

Hmmm...onemoćao i preopasan...saberi se, možeš ti bolje...
Pa sad ne znam bata Dragche, za ideologe tvoje fele nije neophodno da budu prepametni. Dovoljno je da budu amoralni i beskrupulozni. Pamet je pozheljna ali se deficit iste da nadoknaditi sa ove druge dve kvalifikacije. Zbog toga me ovo tvoje onemocalo spinovanje brine. Ali kazhem ti, nadam se josh uvek da ti to ipak iz ochaja. Ne zbog mene, meni ni iz dzhepa ni u dzhep, nego zbog urednika/ce ovog bloga. Ne verujem da joj/mu je namera da od Bloga napravi propagandni cumez tipa E-novina iliti, ne daj bozhe, Zoksterovog bloga...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:07 23.01.2010

Hm ...

Tomislav Žigmanov
Treće, Hrvatska je u pravnom smislu, kada je u pitanju regulacija manjinskih prava i politika financiranja istih, izgrađenija i ima razvijeniju vladavinu prava


Kako iko pri zdravoj pameti moze tvrditi da neka drzava "ima razvijeniju vladavinu prava" ako su u njoj na slobodi tako odvratni zlocinci kao sto je Tomisalv Mercep? I zlocinci kao sto je Glavas prvo dobio besramno nisku kaznu pa mu onda "pravna" drzava, naocigled domace i strane javnosti, dozvoli/omoguci da izbegne odlazak u zatvor? "Pravna" je drzava ona koja je pod tudjmanovskom proustaskom vlascu proterala 10% svog stanovnistva i deceniju i po posle toga ih jos nije vratila nazad? Moj dobornamerni savet ovom coveku je da se obarti nekom strucnjaku za pomoc ...


...
Kada je, pak, u pitanju ratno nasljeđe, već sam naznačio da jedan dio Srba u Hrvatskoj ima teret izravnog sudjelovanja u vojnoj pobuni, to jest agresiji Srbije na Hrvatsku...


Procitah dovde, pa odustadoh - besmisleno je traciti vreme na citanje tudjmanosvskih parola tipa "agresija Srbije na Hrvatsku"...

ps. "Djela" ovog "pjesnika i publiciste" mora da su na listi bestselera u hrvatskoj ustaskoj dijaspori sirom sveta ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:47 23.01.2010

Re: Hm ...

ps. "Djela" ovog "pjesnika i publiciste" mora da su na listi bestselera u hrvatskoj ustaskoj dijaspori sirom sveta ...

Hajde, budi korektan...i ne pokazuj mržnju baš svuda gde ti se ne dopadaju stavovi različiti tvojima...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:12 23.01.2010

Re: Hm ...

Dragec
Hajde, budi korektan...i ne pokazuj mržnju baš svuda gde ti se ne dopadaju stavovi različiti tvojima...


Opet ti izmisljas neku mrznju kod mene? Mislis da se u pomentim "krugovima" ne misli da je Hrvatska pravna drzava i da je Srbija izvrsila agresiju na Hrvatsku? I ne znam ko jas iole realan veruje u te tudjmanovske parole ...
pavinho pavinho 17:32 23.01.2010

Re: Hm ...

Virtuelni Vasilije

Tomislav ŽigmanovTreće, Hrvatska je u pravnom smislu, kada je u pitanju regulacija manjinskih prava i politika financiranja istih, izgrađenija i ima razvijeniju vladavinu pravaKako iko pri zdravoj pameti moze tvrditi da neka drzava "ima razvijeniju vladavinu prava" ako su u njoj na slobodi tako odvratni zlocinci kao sto je Tomisalv Mercep? I zlocinci kao sto je Glavas prvo dobio besramno nisku kaznu pa mu onda "pravna" drzava, naocigled domace i strane javnosti, dozvoli/omoguci da izbegne odlazak u zatvor? "Pravna" je drzava ona koja je pod tudjmanovskom proustaskom vlascu proterala 10% svog stanovnistva i deceniju i po posle toga ih jos nije vratila nazad? Moj dobornamerni savet ovom coveku je da se obarti nekom strucnjaku za pomoc ...
...Kada je, pak, u pitanju ratno nasljeđe, već sam naznačio da jedan dio Srba u Hrvatskoj ima teret izravnog sudjelovanja u vojnoj pobuni, to jest agresiji Srbije na Hrvatsku...Procitah dovde, pa odustadoh - besmisleno je traciti vreme na citanje tudjmanosvskih parola tipa "agresija Srbije na Hrvatsku"...ps. "Djela" ovog "pjesnika i publiciste" mora da su na listi bestselera u hrvatskoj ustaskoj dijaspori sirom sveta ...


sve je relativno.
recimo mozda drzava u kojoj se tomislav mercep seta slobodno nije pravna ali je "pravnija" od one u kojoj se ratko mladic seta slobodno,ili donedavno karadzic.
mozda je drzava koja osudi glavasa na kakvu-takvu kaznu pravnija od one u kojoj se npr.u logoru gdje su stotine ubijene i mucene ne moze niti spomen ploca postaviti a kamoli nekoga osuditi za to(za razliku od lore npr).itd
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:55 23.01.2010

Re: Hm ...

pavinho
recimo mozda drzava u kojoj se tomislav mercep seta slobodno nije pravna ali je "pravnija" od one u kojoj se ratko mladic seta slobodno,ili donedavno karadzic.


Pa bio bi ti u pravu kad bi ovo sto si napisao bilo istina. Ali nije. Sta od tebe drugo ocekivati nego lazi i izmisljotine ... valjda ti takva drzava u kojoj zivis ... Niti se Mladic seta slobodno (bar ne u zadnijh 4-5 godina) niti se karadzic "donedavno setao slobodno". Ali sta vredi tebi objasnjavati kad u tvoju glavu mogu da stanu samo "istine" kojima te godinama kljukao "tata Franjo" ...
drug.clan drug.clan 18:58 23.01.2010

Re: Hm ...

Tomislav Žigmanov
Treće, Hrvatska je u pravnom smislu, kada je u pitanju regulacija manjinskih prava i politika financiranja istih, izgrađenija i ima razvijeniju vladavinu prava



Hajde, budi korektan...i ne pokazuj mržnju baš svuda gde ti se ne dopadaju stavovi različiti tvojima...



Ovo sto gospodin Tomislav prica je notorna laz i obmana a procenu da je to tako su dale mnoge institucije i pojedinci koji nemaju nikakvog interesa da to kazu, naprotiv.

evo samo nekih:

Britansko odbijanje zahteva za ekstradicijom razgnevilo Hrvate - britanski sud misli da sudjenje srbima u hrvatskoj nije posteno u tolikoj meri da nece da izruci coveka
HRW: Suđenja za ratne zločine u RH pristrana - human rights watch misli da sudjenja nisu pravedna

Na koji element vladavine prava je g. Tomislav mislio kada je to izjavio? Ako u drzavi tuzilastva osudjuju a sudovi sude po nacionalnoj osnovi gde je tu vladavina prava i pravna drzava?

Mene iznenadjuje kako je Dragec sada odjednom postao tako siguran u odlican status srba u hrvatskoj kada je pre samo deceniju i nesto mislio i delao potpuno suprotno tome. sta se to desi u glavi u odraslog (skoro matorog) coveka pa da on tako promeni misljenje o istoj stvari za kratko vreme? Mozda poslodavc?
mayo1 mayo1 19:28 23.01.2010

Re: Hm ...

drug.clan
Britansko odbijanje zahteva za ekstradicijom razgnevilo Hrvate - britanski sud misli da sudjenje srbima u hrvatskoj nije posteno u tolikoj meri da nece da izruci coveka

Čisto zbog istine - čovjeka je Velika Britanija izručila:
Izručen ratni zločinac Milan Španović .
Na ponovljenom suđenju osuđen je na 3 godine i 5 mjeseci zbog pljačke i paleža 1991. Uračunato mu je vrijeme u zatvoru i pritvoru pa je pušten na slobodu.


Pravosuđe nije bajno, ali nije ni najgore. Danas je bolje nego prije deset godina, lošije nego što će biti za deset godina.
mirakulus mirakulus 22:27 23.01.2010

Re: Hm ...

Tko o cemu Vasilije o kiselom kupusu.
nivano nivano 16:52 23.01.2010

voša

bas je nama srbima u hrvatskoj lijepo, dodjite i vi iz srbije pa ce i vama biti lijepo!!!:)
nivano nivano 17:08 23.01.2010

''buduci funcioner''

ovaj gospodin se zeli uhlebiti isto onako kako nasi srbi rade u hrvatskoj, znaci ili poslanicko mjesto ili neki hrvatski nacionalni savjet ili neko dogradonacelnicko mjesto...to je sva bit, a ko šiša narod...

mariopan mariopan 17:36 23.01.2010

Re: Bunjevci

Drago Kovacevic
Pa otac mi je Crnogorac a majka Hercegovka,

Nisam znao da su Hercegovci nacija....Koliko sam do sada razumeo tvoje pisanje čini mi se da Crnogorce prihvataš samo geografski, mada bih se prijatno iznenadio da grešim... Nemoj mi sada to "vozanje"...
Onaj broj proteranih Hrvata koji se ne vracaju mogao bi da bude revidiran (

Koliko znam, u Hagu se sudi Šešelju zbog proterivanja Hrvata iz Srema...znači bilo je proterivanja...
Nikome od njih ne stoji na putu povratka drzava Srbija, samo im je tamo, gde su otisli, mnogo bolje.

Ne bih u to bio tako siguran..Seti se slučaja Barbalić u Zemunu...

Zasto ne bi i Hrecegovci bili nacija, pa to je u nas postao svako ko je hteo. Eto, cini mi se da cemo dobiti i Vojvodjansku naciju i vidis li ti u kolikom sam ja problemu? Sta da biram?

Znam da se sudi Seselju, ali znam da je i ovoga bilo i to mnogo, san svih mladih je bio da odu i svi su grebali kako su znali, secas se kako smo tada ziveli? Jad i beda. Od toga je svako hteo da pobegne, otisla i moja deca pa znam. Nema ih na nekom spisku.Nisu Hrvati, Madjari, Albanci.....
A sta da kazem o onima koji su bezali od mobilizacije? Pa bezali su i Srbi , ali oni nisu mogli da kazu da su im neka prava ugrozena pa da dodju na neki spisak i da im neko pomogne.

Svaka ovako srocena izjava ili intervju ima za cilj da se zadrzi funkcija "hleba ili kruha bez motike" a to bi brzo izgubili kada bi govorili istinu i kada ne bi "stitili ugrozena prava" koja sami izmisljaju da bi imali posao.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:27 23.01.2010

Re: ''buduci funcioner''

nivano
ovaj gospodin se zeli uhlebiti isto onako kako nasi srbi rade u hrvatskoj, znaci ili poslanicko mjesto ili neki hrvatski nacionalni savjet ili neko dogradonacelnicko mjesto...to je sva bit, a ko šiša narod...


Pa čovjek je samo dao intervju i kazao šta misli..U ćemu je njegov grijeh i kako znaš da se do sada nije mogao "uhljebiti"...
nivano nivano 19:59 23.01.2010

Re: ''buduci funcioner''

i ja sam samo iznio svoje mišljenje i u čemu je tu grijeh!?

u njegovom mišljenju najvise mi smeta usporedjivanje katolicke crkve u srb i SPC u hr.ocigledno su gospodinu samo pare na pameti pa se po tome moze reci da je SPC u boljem polozaju.


imovinu SPC hrvatska nije vratila dragom voljom, nego poslije duge pravne bitke i lobiranja.i jos uvijek se vode sporovi...

zivio sam kratko u vojvodini poslije rata i poznavao neke hrvate i madjare, mozda nisam u pravu ali tada su vjerske slobode katolika u srb u usporedbi s pravoslavcima u RH bile nemjerljive...samo za ilustraciju, bozic 1997 u hrvatskoj nakon povratka, 2-3 policijske patrole u blizini crkve plus civili panduri a sada smo dosli do toga da nas cuva samo jedna patrola.

svakome je vlastita nesreca najveca, tako da smo svi pomalo u krivu...ali dosta je on jos krivog iznio...





Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:30 23.01.2010

Re: ''buduci funcioner''

svakome je vlastita nesreca najveca, tako da smo svi pomalo u krivu.

Ja mislim da možeš prihvatiti činjenicu da su manjine svuda u lošem položaju...na žalost je tako..
nivano nivano 20:57 23.01.2010

Re: ''buduci funcioner''

Ja mislim da možeš prihvatiti činjenicu da su manjine svuda u lošem položaju...na žalost je tako..


naravno da mogu,to je cinjenica.

mariopan mariopan 13:52 24.01.2010

Re: ''buduci funcioner''

Pa čovjek je samo dao intervju i kazao šta misli..U ćemu je njegov grijeh i kako znaš da se do sada nije mogao "uhljebiti"...

Ocigledno se nije uhlebio, bar nije tamo gde bi zeleo, gde je ulog mnogo veci.Tudji zivoti. Taj ulog je oduvek bio najveci. Pa kao da im ovaj kakav takav mir smeta , malo malo pa cackaju ....

Ne cudim se ja sto je on dao taj intervju, covek samo radi svoj posao, brine se o svojoj buducnosti pa osigurava da se slucajno ne uspavaju ultra-nacionalisti sa obe strane.

Mene cudi sta se tebi toliko dopalo u njegovom razmisljanju pa si mislio da to bogatstvo podelis sa nama? Ili ste vi od iste sorte, oboje radite svoj posao?
dali76 dali76 17:28 23.01.2010

na koncu kraja

Hrvatska je , najblaze receno, ohrabrivala naseljavanje Hrvata u krajeve koje su 1995napustili Srbi.
Hrvatskoj stoga nije u interesu da se ti ljudi sad vrate nazad bilo u Bosnu, Vojvodinu ili recimo na Kosovo.
Za razliku od Hrvatske ,Srbija ,koliko ja znam, nema niti jednu jedinu stolicu u svom parlamentu namjenjenu diaspori.
Na koncu konca vidi se da gospodin forsira tu rijec “konac” kad joj bas I nije mijesto. Tako ni u Zagrebu ne govore. Dobro Zagrepcani se ne moraju truditi da ispadnu drugaciji od bilo koga, Tomislav ocigledno nije u toj poziciji.
Srbi u strukturama hrvatske vlasti ne drze besede niti pricaju ekavicu. Govore kako su I govorili i eto svoj jezik nazivaju srpskim.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:24 23.01.2010

Re: na koncu kraja

Hrvatska je , najblaze receno, ohrabrivala naseljavanje Hrvata u krajeve koje su 1995napustili Srbi.

Pa možeš primetiti da i Žigmanov govori da Hrvatsku ne interesuje povratak vojvođanskih Hrvata...
chao_li chao_li 18:28 23.01.2010

Re: na koncu kraja


Овом господину да се ОДМАХ дају иста права и статус какав имају Срби у Хрватској!

Бојим се само да би од ових титула (пјесник, публицист, професор), остало само пјесник
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:29 23.01.2010

Re: na koncu kraja

Srbi u strukturama hrvatske vlasti ne drze besede niti pricaju ekavicu. Govore kako su I govorili i eto svoj jezik nazivaju srpskim.

A ti misliš da se radi o dva jezika....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:46 23.01.2010

Re: na koncu kraja

Hrvatska je , najblaze receno, ohrabrivala naseljavanje Hrvata u krajeve koje su 1995napustili Srbi.
Hrvatskoj stoga nije u interesu da se ti ljudi sad vrate nazad bilo u Bosnu, Vojvodinu ili recimo na Kosovo.
Za razliku od Hrvatske ,Srbija ,koliko ja znam, nema niti jednu jedinu stolicu u svom parlamentu namjenjenu diaspori.

E, Dalibore zanima me šta misliš...Ne pitah u prethodnom postu..
Misliš li da je Srbija zainteresovana za povratak u Hrvatsku ili BIH van Republike Srpske...
sesili sesili 18:57 23.01.2010

Re: na koncu kraja

JA PROČITAH DO ONOG: NEMA UDŽBENIKA NA HRVATSKOM JEZIKU I DALJE NISAM MOGLA. STAO MI JE ŽELUDAC, ŠTO KAŽE MOJA KOMŠINICA, IZBEGLICA IZ SLAVONIJE. ŽIVI OVDE SA DVOJE MALOLETNE DECE. MUŽ POGINUO (OVDE). RODITELJI I BRAT ISTO PODSTANARI U S.MITROVICI. U SLAVONIJI SU IMALI DVE NOVE KUĆE KOJE VIŠE NE MOGU NI DA VIDE. TO JA ZA MENE KRAJ KONCA.
drug.clan drug.clan 19:02 23.01.2010

Re: na koncu kraja

chao_li

Овом господину да се ОДМАХ дају иста права и статус какав имају Срби у Хрватској!

Бојим се само да би од ових титула (пјесник, публицист, професор), остало само пјесник


mislis da mu se protera tri cetvrtine familije, zapali i opljacka rodna kuca, da mu se dedovina na kratko oduzme pa se u nju useli neki stranac koga ne moze da istera i da mu se ne daju akcije i pravo da otkupi stan.

ne mogu da verujem da ima ljudi koji sada nakon 20 godina krvi hoce da profitiraju sireci nacionalnu mrznu i netrpeljivost?
Bolje da se gospodin bavi time sto se gradjanima srbije pa i hrvatima koji zive u srbiji otima imovina koju su sticali tokom poslednjih 70 godina (drustvena i drzavna), i time sto nemaju skoro nikakva radnicka prava, sto im je visoko obrazovanje najskuplje u evropi, sto nemaju posla, sto ih deru za porez a ne daju nista, sto banke mogu da im rade sta hoce ... Od takve borbe bi hrvati u srbiji mogli imati neke koristi a od ove njegove borbe za poslanicko mesto nikakve.
dali76 dali76 21:05 24.01.2010

Re: na koncu kraja


Drago Kovacevic: Misliš li da je Srbija zainteresovana za povratak u Hrvatsku ili BIH van Republike Srpske...
Odgovor nije jednostavan ,ali mogao bih reci :nije.
Mislim da postoji precutni dogovor srpskih i hrvatskih politicara da se stvari ne diraju da ne bude da “smo krecili (cistili etnicki) zabadava”.
To je najvise u interesu Republike Hrvatske I Republike Srpske.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:16 25.01.2010

Re: na koncu kraja

Mislim da postoji precutni dogovor srpskih i hrvatskih politicara da se stvari ne diraju da ne bude da “smo krecili (cistili etnicki) zabadava”.
To je najvise u interesu Republike Hrvatske I Republike Srpske.

E, to je bio pravi cilj rata....To je taj etnički inženjering čiju smo cenu platili...Sad sam uveren da ćeš napraviti pravu knjigu.
Sad i Stipe Mesić, pogledaj "Novosti" na netu, ladno kaže....Srbi iz Hrvatske su najveće žrtve proteklog rata...
mariopan mariopan 12:54 25.01.2010

Re: na koncu kraja

Drago Kovacevic
Mislim da postoji precutni dogovor srpskih i hrvatskih politicara da se stvari ne diraju da ne bude da “smo krecili (cistili etnicki) zabadava”.
To je najvise u interesu Republike Hrvatske I Republike Srpske.

E, to je bio pravi cilj rata....To je taj etnički inženjering čiju smo cenu platili...Sad sam uveren da ćeš napraviti pravu knjigu.
Sad i Stipe Mesić, pogledaj "Novosti" na netu, ladno kaže....Srbi iz Hrvatske su najveće žrtve proteklog rata...

Rekao je taj Mesic svasta.
Sad to i moze da kaze, posao "proterati, pobiti ili pokrstiti" je odradjen, a zasto ne kaze kako su i cime naterani na taj rat da bi bili etnicki pocisceni? Nego i dalje trubi kako je Hrvatska bila napadnuta od Srba koji su, jelte, napali sopstvene kuce i ognjista? Pa onda iz istih bili proterani sa pravom "samoodbrane"i "oslobodilackog" rata? Super lik taj Mesic. Poceo da govori istinu? Kad ce i ostatak istine?
miloradkakmar miloradkakmar 21:00 23.01.2010

Poštujem

svačije mišljenje, međutim... Moja majka je Hrvatica, strina isto, kao i njena snajka, sve tri žive u Vojvodini i ni jednom nisam čuo od njih da su ugrožene. Njihovu ugroženost, nažalost, vide drugi. Kako ? Zašto ? Trebalo bi da govore u svoje ime.
Prava manjina , i hrvatske, treba urediti, poštovati i primenjivati u skladu sa najvišim kriterijumima,e, sad što to nije po nečijoj volji to je njegov problem. Do ostvarenja manjnskih prava dolazi se kroz institucije, političkim, društvenim i ekonomskim angažovanjem i to ne samo u jednom trenutku , nego stalno.
Mislim da je intervju više namenjen vladajućim strukturama u Hrvatskoj.
Ako se varam , povlačim sve ovo.
mayo1 mayo1 21:19 23.01.2010

Re: Poštujem


miloradkakmar
Mislim da je intervju više namenjen vladajućim strukturama u Hrvatskoj.

Kada matična država "brine" o svojim manjinama u drugim državama, to radi u najvećoj mjeri iz unutarpolitičkih razloga.
Ili da direktno dobije glasove (Hrvatska) ili da pokaže "brigu" i tako pokaže domaćem glasačkom tijelu za koga glasati.(Srbija)
Hrvati iz Srbije su u toj glasačkoj igri izgubili - pobjednici su BiH Hrvati.
Premalo ih je, a i ne glasaju kakobogzapovijeda.

U Srbiji je na izbore izašlo 813 ljudi. Pravo glasa ima 32.017
Za Josipovića glasalo 67%
U BiH je na izbore izašlo 97.735ljudi. Pravo glasa ima 266.679
Za Bandića je glasalo 94 %

Uzalud vam trud svirači...
mariopan mariopan 22:33 23.01.2010

Re: Poštujem

miloradkakmar
svačije mišljenje, međutim... Moja majka je Hrvatica, strina isto, kao i njena snajka, sve tri žive u Vojvodini i ni jednom nisam čuo od njih da su ugrožene. Njihovu ugroženost, nažalost, vide drugi. Kako ? Zašto ? Trebalo bi da govore u svoje ime.
Prava manjina , i hrvatske, treba urediti, poštovati i primenjivati u skladu sa najvišim kriterijumima,e, sad što to nije po nečijoj volji to je njegov problem. Do ostvarenja manjnskih prava dolazi se kroz institucije, političkim, društvenim i ekonomskim angažovanjem i to ne samo u jednom trenutku , nego stalno.
Mislim da je intervju više namenjen vladajućim strukturama u Hrvatskoj.
Ako se varam , povlačim sve ovo.

Hvala sto ste ovo rekli.
Zivim u Vojodini i mislim da se prava manjina postuju bar koliko i moja i tesko mi je da prihvatim ovakve tvrdnje iz intervjua, jer nisu tacne. Mnoge porodice su mesovite ( i moja) i ne vidim da se to dogadja ljudima koje poznajem, sa kojima sam radila ili se druzim, a oni pripadaju bas tim manjinama.
To bi znacilo da smo mi losi ljudi.mi koji smo "vecina" koji te nepravde vidimo i to dozvoljavamo?
Pozdrav


mirakulus mirakulus 23:37 23.01.2010

Re: Poštujem

Zivim u Vojodini i mislim da se prava manjina postuju bar koliko i moja i tesko mi je da prihvatim ovakve tvrdnje iz intervjua, jer nisu tacne. Mnoge porodice su mesovite ( i moja) i ne vidim da se to dogadja ljudima koje poznajem, sa kojima sam radila ili se druzim, a oni pripadaju bas tim manjinama.
To bi znacilo da smo mi losi ljudi.mi koji smo "vecina" koji te nepravde vidimo i to dozvoljavamo?
Pozdrav

Medjutim nacionalna slika Vojvodine drasticno je promijenjena kroz sezdesetak godina. Usporedite popise stanovnistva iz 1931, 1948, 1981 i 2002 te ce te vidjeti svu tragiku prostora Vojvodine.
No jedna druga stvar bi trebala biti znacajna. Nacionalne manjine trebaju biti most koji spaja drzave te bi se kroz brigu za nacionalne (ali i sve ostale manjine i ugrozene skupine) manjine reflektirala demokraticnost drustva. Recimo za vrijeme rata u Hrvatskoj ceska nacionalna manjina posluzila je kao most te su mnoga djeca iz istocne i zapadneslavonije sa dijelom obitelji te s nastavnicima bila zbrinuta u Ceskoj i Slovackoj za vrijeme ratnih djelovanja. No i sama je ceska nacionalna manjina bila ugrozena poput Ceha iz Ivanova sela. Zbog cega i kako dajem zadatak Virtuelnom Vasiliju da ispita te da elaborira i usporedi slicnost s dogadjanjima u selu Vaganac.
No vratimo se temi.
Nadalje smatram kako nacionalne manjine trebaju politicki biti okrenute prema drzavama u kojima zive te sva politicka i druga prava traziti u tim drzavama. Od maticnih drzava treba traziti suradnju u ocuvanju svojih etnickih specificnosti kroz kulturnu i drugu suradnju.
Sto se tice Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj stvarnost je razlicita i ovisi od kraja do kraja. recimo u jednom dijelu poput Gomirja ili dijela Bilogore nekih problema nije bilo te Srbi zive normalnim zivotom dijeleci sve probleme sa svojim susjedima Hrvatima. No u krajevima koji su bili zahvaceni ratom situacija je jako losa te postoji cijeli niz prepreka za dobar suzivot. Neke od prepreka su nevoljnost prognanih da progovore o vinovnicima zlocina koji su pocinjeni i mnogi drugi koji sprijecavaju dvije etnicke zajednice u suzivotu. Veliki napor treba uciniti kako bi se pomaklo s mrtve tocke i taj napor morale bi zajedno napraviti obje drzave.
nivano nivano 00:21 24.01.2010

Re: Poštujem

mislim da je u redu skoro sve sto si rekao, posebno za Ivanovo selo, to je velika sramota.

No u krajevima koji su bili zahvaceni ratom situacija je jako losa te postoji cijeli niz prepreka za dobar suzivot. Neke od prepreka su nevoljnost prognanih da progovore o vinovnicima zlocina koji su pocinjeni i mnogi drugi koji sprijecavaju dvije etnicke zajednice u suzivotu. Veliki napor treba uciniti kako bi se pomaklo s mrtve tocke i taj napor morale bi zajedno napraviti obje drzave.


da li mislis da je generator problema povratka srba neznanje hrvatskih vlasti ko je vrsio zlocine na srpskoj strani???
mislim da se u svakoj sredini zna ko je sta radio i te treba u lepoglavu poslati.

samo sto lokalne zajednice novcano pomazu obranu zlocinaca, npr.pakračka poljana i sad ti meni reci koji je to napredak. placas sudstvo kroz porez da bi tuzilo zlocince a onda grad placa odbranu tih istih ''heroja'' od nasih para prikupljenih prirezima..

eugensavojski eugensavojski 00:26 24.01.2010

Re: Poštujem

dijela Bilogore nekih problema nije bilo te Srbi zive normalnim zivotom

Imaš predstavu šta se dešavalo u Bjelovaru , još prije pada kasarne , a pogotovo posle . Niti jedna istraga ni suđenje
mariopan mariopan 01:15 24.01.2010

Re: Poštujem

Medjutim nacionalna slika Vojvodine drasticno je promijenjena kroz sezdesetak godina. Usporedite popise stanovnistva iz 1931, 1948, 1981 i 2002 te ce te vidjeti svu tragiku prostora Vojvodine.

Za ovo navedeno vreme, drasticno su promenjene nacionalne demografske slike svih delova stare Jugoslavije ne samo Vojvodine. Pre svega desio se staj strasan drugi svetski rat (kasnije ovaj nas) a u njemu su promenjene, nasilno, slike i u Hrvatskoj,Bosni, Srbiji, na Kosovu, recimo Albanci su tek posle drugog sv rata postali vecina jer su imali veliki prirstaj a Srbima sa Kosova bilo zabranjeno da se vrate kucama.Znaci to se desvalo svuda.


No jedna druga stvar bi trebala biti znacajna. Nacionalne manjine trebaju biti most koji spaja drzave te bi se kroz brigu za nacionalne (ali i sve ostale manjine i ugrozene skupine) manjine reflektirala demokraticnost drustva.

Sa ovim sam potpuno saglasna.

Nadalje smatram kako nacionalne manjine trebaju politicki biti okrenute prema drzavama u kojima zive te sva politicka i druga prava traziti u tim drzavama. Od maticnih drzava treba traziti suradnju u ocuvanju svojih etnickih specificnosti kroz kulturnu i drugu suradnju.


Da bi drzave mnogo bolje mogle resavati svaki problem svoje dijaspore to je tacno. Bilo bi potrebno samo da to svoje angazovanje svede zaista na pomoc na poboljsanju polozaja, na zakonske izmene za neke problematicne stvari,za pravedno sudjenje,zastitu imovine i porodice, za skolovanje dece, za prava na imovinu, posao i tako nesto. To sve drzava moze mnogo bolje nego pojedinac.

Nije dobro ako drzava svoju dijasporu koristi kao dzoker za dizanje tenzija u usednoj drzavi kad god joj se prohte. Pre toga bi sve drzave zaista morale da rasciste sa prosloscu, da krene pomirenje makar u glavama, ovo sto se sada dogadja daleko je od toga, ima vise mrznje nego pre onog rata a u pitanju su mladi ljudi koji su se rodili kasnie.

Kako je do toga doslo? Pa tako sto usta ne zatvaraju ovakvi sto zive i zaradjuju na govoru mrznje, huskanjem, za njih rat jos nije gotov ili zale sto je gotov a oni se jos nisu uhlebili.
mirakulus mirakulus 08:37 24.01.2010

Re: Poštujem

Imaš predstavu šta se dešavalo u Bjelovaru , još prije pada kasarne , a pogotovo posle . Niti jedna istraga ni suđenje

Napisao sam dijela Bilogore.
da li mislis da je generator problema povratka srba neznanje hrvatskih vlasti ko je vrsio zlocine na srpskoj strani???
mislim da se u svakoj sredini zna ko je sta radio i te treba u lepoglavu poslati.
Ne pricam ja o povratku nego pricam o uspostavljanju medjuetnickog povjerenja.
mirakulus mirakulus 08:49 24.01.2010

Re: Poštujem

Za ovo navedeno vreme, drasticno su promenjene nacionalne demografske slike svih delova stare Jugoslavije ne samo Vojvodine. Pre svega desio se staj strasan drugi svetski rat (kasnije ovaj nas) a u njemu su promenjene, nasilno, slike i u Hrvatskoj,Bosni, Srbiji, na Kosovu, recimo Albanci su tek posle drugog sv rata postali vecina jer su imali veliki prirstaj a Srbima sa Kosova bilo zabranjeno da se vrate kucama.Znaci to se desvalo svuda.
No nigdje durugdje nije nacionalna zajednica od 350 000 spala na 3000.
Nije dobro ako drzava svoju dijasporu koristi kao dzoker za dizanje tenzija u usednoj drzavi kad god joj se prohte. Pre toga bi sve drzave zaista morale da rasciste sa prosloscu, da krene pomirenje makar u glavama, ovo sto se sada dogadja daleko je od toga, ima vise mrznje nego pre onog rata a u pitanju su mladi ljudi koji su se rodili kasnie.
Potpuno tocno. Vidjeli smo kako je ispalo kad je Njemacka koristila sudetske i vojvodjanske nijemce iz primjera svodjenja jedne nacije s 350 000 na 3000. Takodjer smo vidjeli kako je ispalo kad je Srbija iskoristila hrvatske Srbete su svedeni s 600 000 na 250 000. Ili na primjeru herceg bosne i Hrvata u bosni koji su decimirani. Znaci u svakoj situaciji kad maticna drzava zloupotrebljava "dijasporu" ta dijaspora pretrpi stravicne posljedice. Kad se drzava ne petlja na takve nacine poput slucaja s gradiscanskim Hrvatima onda vidimo kako nacionalna manjina moze opstatikroz stotine godina i dalje njegujuci svoje nacionalne specificnosti.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:11 24.01.2010

Re: Poštujem

Sto se tice Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj stvarnost je razlicita i ovisi od kraja do kraja. recimo u jednom dijelu poput Gomirja ili dijela Bilogore nekih problema nije bilo te Srbi zive normalnim zivotom dijeleci sve probleme sa svojim susjedima Hrvatima. No u krajevima koji su bili zahvaceni ratom situacija je jako losa te postoji cijeli niz prepreka za dobar suzivot. Neke od prepreka su nevoljnost prognanih da progovore o vinovnicima zlocina koji su pocinjeni i mnogi drugi koji sprijecavaju dvije etnicke zajednice u suzivotu. Veliki napor treba uciniti kako bi se pomaklo s mrtve tocke i taj napor morale bi zajedno napraviti obje drzave.

Da, različita je stvarnost...Ima doduše, još krajeva, osim Bilogore i Gomirja gde nije bilo rata, a Srbi tamo stradali. Rata nije bilo u Zagrebu, nije bilo u Splitu, nije u Bjelovaru. U Bjelovaru je srušeno 650 kuća u vlasništvu Srba, bez ikakvih ratnih dejstava. U Zadru su kuće rušene prije nego li je rat počeo. U Sisku je ubijeno stotinmjak Srba a da nisu bili u ratu.Djevojka snajperom, kroz prozor, samo zato što joj je otac Srbin. Bježalo se pod pritiskom i iz "mekših" sredina poput Rjeke...Iz Hrvatskih gradova je tada, te 1991. godine pobjeglo više od sto hiljada ljudi. Možda na svakog od njih pojedinačno nije vršen pritisak, ali ljudi su se osjećali nesigurnim, naročito kroz 1991.
godinu.
Gomirje, Drežnica i Gorski Kotar su časni izuzeci. Ima više razloga zašto je tamo bilo mirno.Jedan od njih su ljudi. Najprije, Josip Boljkovac, kasnije je veliku ulogu odigrao prof. dr Siniša Tatalović, koji je iz toga kraja. On je i danas uticajan, mislim da je Mesićev savjetnik za ragionalne odnose ili tako nešto.
Hoću da kažem da je rezultat ovoga zadnjih ratova to da smo dobili jednonacionalne države. Hrvatsku sa više od 90 posto Hrvata, Srbiju sa 85 posto Srba,Bosna čiji su entiteti skoro jednonacionalni...
mariopan mariopan 14:54 24.01.2010

Re: Poštujem

No nigdje durugdje nije nacionalna zajednica od 350 000 spala na 3000.

Jeste, u Hrvatskoj u drugom svetskom ratu, broj Srba je drsticno smanjen na najuzasniji nacin.
U Hrvatskoj za vreme "Oluje" i "Bljeska" u poslednjem ratu.
To se u Srbiji nije dogodilo Hrvatima nikad u istoriji. Ni tada ni za vreme ovoga poslednjeg rata. Povuci paralelu je nemoguce, ne bi odgovaralo istini bilo bi uvredljivo za zrtve.

EDIT:

Pitala sam se cesto cemu ovi tekstovi sluze?
Zaklucujem da su zato napisani da biste vi napisali ono sto ste napisali - a da bih vam ja odogovorila onako kako sam odgovorila. I onda krece cupanje za kosu?

Vidim da se malo blogera uhvatilo na tu Dragovu udicu pa mi je zao sto sam jedna od tih. Zato odoh na neki prijatniji blog, da ne dajem vetra u jedra Dragu i njegovom prujatelju sa kojim se slaze toliko da ga je morao gurnuti u oko i nama svima.

Drago, nesto ti je malo blogera ovde?
Posustao posao?
mirakulus mirakulus 16:05 24.01.2010

Re: Poštujem

Jeste, u Hrvatskoj u drugom svetskom ratu, broj Srba je drsticno smanjen na najuzasniji nacin.
U Hrvatskoj za vreme "Oluje" i "Bljeska" u poslednjem ratu.

Necemo licitirati no ipak danas u Hrvatskoj zivi preko 200 000 Srba.
To se u Srbiji nije dogodilo Hrvatima nikad u istoriji. Ni tada ni za vreme ovoga poslednjeg rata. Povuci paralelu je nemoguce, ne bi odgovaralo istini bilo bi uvredljivo za zrtve.

Hrvatima se nije dogodilo zato sto Hrvata u Srbiji nije bilo u nekom znacajnijem broju no u Vojvodini je osjetan pad broja Hrvata od 1931 do 2002 djelomicno zahvaljujuci i vojvodi od hrdjave kasike.
Domazet Domazet 18:49 24.01.2010

Hmmmm...

mirakulus
Hrvatima se nije dogodilo zato sto Hrvata u Srbiji nije bilo u nekom znacajnijem broju no u Vojvodini je osjetan pad broja Hrvata od 1931 do 2002 djelomicno zahvaljujuci i vojvodi od hrdjave kasike.
...iz ovoga kako si napisao(la?) mozhe da se pomisli da ti implicirash da Vojvodina nije u Srbiji. Znam ja da nisi tako mislio(la?) ali daj, boga ti, ispravi to. Chisto zbog Draga, da mu ne prishiju kako potpomazhe kojekakve secesionistichke smutljivce. Ionako je u problemu da izadje na kraj sa ovim shto mora...
mirakulus mirakulus 20:20 24.01.2010

Re: Hmmmm...

..iz ovoga kako si napisao(la?) mozhe da se pomisli da ti implicirash da Vojvodina nije u Srbiji. Znam ja da nisi tako mislio(la?) ali daj, boga ti, ispravi to. Chisto zbog Draga, da mu ne prishiju kako potpomazhe kojekakve secesionistichke smutljivce. Ionako je u problemu da izadje na kraj sa ovim shto mora...

Vojvodina niti zemljopisno, niti povijesno, niti kulturoloski ne spada pod pojam Srbija. Htjeli to priznati ili ne htjeli.
Domazet Domazet 20:37 24.01.2010

Vidish ti nepravde...

mirakulus
..iz ovoga kako si napisao(la?) mozhe da se pomisli da ti implicirash da Vojvodina nije u Srbiji. Znam ja da nisi tako mislio(la?) ali daj, boga ti, ispravi to. Chisto zbog Draga, da mu ne prishiju kako potpomazhe kojekakve secesionistichke smutljivce. Ionako je u problemu da izadje na kraj sa ovim shto mora...

Vojvodina niti zemljopisno, niti povijesno, niti kulturoloski ne spada pod pojam Srbija. Htjeli to priznati ili ne htjeli.

...a zavrshila i politichki i kulturno i zemljografski i po sastavu stanovnishtva i kako god hoces u Srbiji. Drop dead baby, that's pretty much what you can do about that...

A da Bata drago, jadan nebio, dje nalazish ove, mislim Shjentija, Mirakula, Amada...?? Nije ti ni cudo ako te je jad i chemer izio...

BTW, ko je chetvrti, nije valjda da sam sebe...
Domazet Domazet 20:43 24.01.2010

Izvini Bata Drago i dje chuo...

Domazet
.

.
.

BTW, ko je chetvrti, nije valjda da sam sebe...
...i dje ne chuo. Zaboravih na Pavinja. Pa te optuzhih na pravdi boga...
Filip2412 Filip2412 20:43 24.01.2010

Re: Hmmmm...

Vojvodina niti zemljopisno, niti povijesno, niti kulturoloski ne spada pod pojam Srbija. Htjeli to priznati ili ne htjeli.
Vojvodina je Austrougarsko Vojvodstvo i samim tim gubi svaki smisao postojanja od propasti AU monarhije. Radi se o Autonomiji koju su Austrougari dali Srbima u Vojvodini. Sa pristupanjem te teritorije Srbiji razlog za autonomiju prestaje da postoji.

Krajnje je pogresno sto Srbija zadrzava autonomiju Vojvodini, to treba demokratskim glasanjem ukinuti i zatim organizovati regionalizaciju kompletne Srbije. Najlicemernije su price da to ima nekakve veze sa ostajanjem novca u Vojvodini. Autonomija pre svega znaci udvostrucavanje birokratskog aparata, vise politicara i vise grebatora koji uzimaju narodu novac a ne rade nista.

Ne postoji jedan jedini primer u SVETU da je vise od trecine zemlje autonomno, kao sto je to Slucaj sa Srbijom. Krajnje neprakticno.

Zivim u Torontu koji kao sira oblast ima stanovnika koliko Srbija i hvalim te Boze da nisam vise na Balkanu pa da svaka sitna dusha zeli da se otcepljuje i trazi nekakvu autonomiju. Kulturoloshki od Toronta bi mogli da napravimo 15 drzava ali sva sreca nismo na balkanu pa se to nece ni desiti.

Stvarno zalim ljude koji zive tamo i jedino o cemu razmisljaju su podele.

eugensavojski eugensavojski 23:36 24.01.2010

Re: Hmmmm...

mirakulus
..iz ovoga kako si napisao(la?) mozhe da se pomisli da ti implicirash da Vojvodina nije u Srbiji. Znam ja da nisi tako mislio(la?) ali daj, boga ti, ispravi to. Chisto zbog Draga, da mu ne prishiju kako potpomazhe kojekakve secesionistichke smutljivce. Ionako je u problemu da izadje na kraj sa ovim shto mora...

Vojvodina niti zemljopisno, niti povijesno, niti kulturoloski ne spada pod pojam Srbija. Htjeli to priznati ili ne htjeli.

Za razliku od Zadra , Istre , Primorja i Fiume koji spadaju u Hrvatsku od stolječa sedmog prije nove ere
Vojvodina je bila u sastavu Srbije dok je još Hrvatska bila zemlja krune svetog Ištvana ( jedan dan prije )
eto toliko kulturološki o Međimurju i Vlajlandu kao istom kulturnom krugu neki drugi put
mariopan mariopan 01:16 25.01.2010

Re: Hmmmm...

mirakulus
..iz ovoga kako si napisao(la?) mozhe da se pomisli da ti implicirash da Vojvodina nije u Srbiji. Znam ja da nisi tako mislio(la?) ali daj, boga ti, ispravi to. Chisto zbog Draga, da mu ne prishiju kako potpomazhe kojekakve secesionistichke smutljivce. Ionako je u problemu da izadje na kraj sa ovim shto mora...

Vojvodina niti zemljopisno, niti povijesno, niti kulturoloski ne spada pod pojam Srbija. Htjeli to priznati ili ne htjeli.


Ovo je najsmesnija izjava na blogu za neko vreme...mislila sam da razgovaram sa ozbiljnim sagovornikom, a ono - saljivdzija.
mariopan mariopan 01:20 25.01.2010

Re: Vidish ti nepravde...


...a zavrshila i politichki i kulturno i zemljografski i po sastavu stanovnishtva i kako god hoces u Srbiji. Drop dead baby, that's pretty much what you can do about that...


Nemoj ...zabolece ga jako.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:21 25.01.2010

Re: Hmmmm...

Vojvodina niti zemljopisno, niti povijesno, niti kulturoloski ne spada pod pojam Srbija. Htjeli to priznati ili ne htjeli.

Vojvodina ima kulturoloških i geografski osobenosti, ali je svakako deo Srbije...
Zbog tih osobenosti ima autonomni status..
mirakulus mirakulus 14:55 27.01.2010

Re: Hmmmm...

Za razliku od Zadra , Istre , Primorja i Fiume koji spadaju u Hrvatsku od stolječa sedmog prije nove ere
Vojvodina je bila u sastavu Srbije dok je još Hrvatska bila zemlja krune svetog Ištvana ( jedan dan prije )
eto toliko kulturološki o Međimurju i Vlajlandu kao istom kulturnom krugu neki drugi put
Eto vidis.
djole63 djole63 21:18 23.01.2010

Jos jedan interesantan tekst u nizu ...

U samom uvodu je dosta toga receno:
- Razlika je podosta. Prvo, Hrvati u Vojvodini nisu bili dionici, bez obzira na probleme s kojima su se suočavali, vojne pobune u državi u kojoj žive niti su nekritički i nesamostalno slijedili političke diktate iz Zagreba. Drugo, srpsko pitanje u Hrvatskoj ima daleko veću specifičnu težinu – ono je slično albanskom u Srbiji. Treće, Hrvatska je u pravnom smislu, kada je u pitanju regulacija manjinskih prava i politika financiranja istih, izgrađenija i ima razvijeniju vladavinu prava. I četvrto, Srbi u Hrvatskoj imaju snažniju elitu koja može kvalitetnije artikulirati svoje interese, a iza sebe imaju i državu Srbiju koja ima daleko veći senzibilitet za Srbe, kako se to ovdje kaže, u “rasejanju” negoli je to slučaj s Hrvatskom. Sličnosti, pak, nalazim u najmanje dvije ravni – prvo, kao manjine koje su to postale nakon raspada bivše zajedničke države imaju određenih problema na planu ostvarivanja svojih prava, i drugo, svoja zalaganja ostvaruju u društvenim okruženjima koja im nisu naklonjena.

Boldovao sam najinteresantnije detalje, iako su sve cetiri postavke njegovog razmisljanja interesantne i na mestu.
Preskocena stvar su pocetni uslovi i sta je i koliko neko izgubio raspadom SFRJ po "AVNOJ"-u a sta bi neko i koliko izgubio raspadom po "etnickim" granicama.
Hrvatska bi mnogo vise izgubila u slucaju da je ispostovam etnicki princip. Dobila bi deo Posavine, deo Vojvodine, mozda deo Boke, zapadnu Hercegovinu naravno ali bi izgubila dosta toga.
I Srbija bi imala dosta toga da izgubi (solidan deo Vojvodine, delove uz Bugarsku i Rumuniju, solidan deo Raske oblasti, deo doline oko Preseva, ali se eventualni teritorijalni dobitak u slucaju Srbije cinio vecim, jer su vlasti u Srbiji pretpostavljali da Srbija "nije na podelu".
To je razlog zasto je stratesko opredeljenje recimo Mesica danas upravo to da je "BiH domovina Hrvata koji tamo zive". Time jednostavno zrtvuje manje da bi dobio vise - odnosno da bi oslabio srpski faktor u BiH. Utapanjem RS u BiH, Hrvatska resava (skoro) sve svoje geostrateske probleme. Otdua i Mesicevo ponasanje, i izjave poslednjih dana.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana