Politika

Povodom sto dana Vučićeve vlade

Drago Kovacevic RSS / 01.08.2014. u 16:21

Već u prvoj rečenici suočavam se sa kontroverzom iz naslova i pitanjem da li se zaista radi o sto dana Vlade Srbije?  Formalno, sto dana je činjenica koja stoji. Stvarno, sasvim je moguće izvesti zaključak da vlada egzistira više od dve godine.

Argumenti za tvrdnju od dve godine zasnivaju se zapravo na istoj politici koju vlada vodi više od dve godine i o ključnoj moći koja je u međuvremenu i formalno i suštinski porasla, a nalazi se u rukama premijera Aleksandra Vučića. Osim njega i delimično Ivice Dačića, gotovo da u vladi i ne postoje drugi ministri  koje bi mogli analitički ozbiljno uzeti kao istinske donosioce odluka. Dakle, hipotetički bi se moglo dogoditi da Aleksandar Vučić već na jesen uradi rekostrukciju i zameni sve ministre osim Dačića pa da to nema nikakvoga suštinskoga značaja. Slično je bilo i pre dve godine i pre godinu dana, u vreme dok je Vučić bio prvi potpredsednik vlade. Moć je bila kod njega  i gde god da se pomakao i ona bi otišla sa njim kao što se nekada događalo dok je Milošević dominirao srpskom politikom.

Dakle, razmotrimo ipak što se događalo proteklih sto dana u vladi sa kontinuitetom dužim od dve godine. Aktuelna vlada ima možda do sada najbrojniju poslaničku podršku u savremenoj srpskoj političkoj istotoriji i podržava je više od 4/5 parlamenta.

Premjer je bučno najavljivao temeljne reforme u oblasti privrede. Tek pre neki dan donet je Zakon o radu i Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju za koje se može kazati da imaju reformski potencijal. I kad govorimo o reformama tu bi se svakako moglo stati jer je bilo šta drugo teško identifikovati, a da je obojeno reformskom bojom.

Poplave koje su zahvatile Srbiju polovinom maja, suštinski su ogolile svu neefikasnost države i njene elementarne slabosti. To nije moguće nadoknaditi  spinovanjem i medijskom kontrolom.Pokazalo se koliko je loše stanje institucija u Srbiji i koliko je Srbija ranjiva kad se nađe pred bilo kojim problemima što se moraju odmah rešavati.

Spoljno – politička aktivnost  vlade svodila se na implementaciju Briselskog sporazuma i reševanje kosovskog pitanja, što je zapravo i osnovni  kredit koju premijer i vlada imaju u međunarodnim odnosima. Taj kredit je odlučujući u vidljivoj podršci zapada, ali ima rok trajanja, pa se neće moći neograničeno trošiti. Biće presudno sa kakvom će efikasnošću biti provedene odredbe Briselskog sporazuma i inetgracije severa Kosova. Neke egzibicije poput ideje o izgradnji  parka na mostu koji spaja podeljenu Mitrovicu, ubrzano troše postojeći kredit i nisu povoljni signali.

Ključni problem Srbije uopšte, a njene spoljne politike posebno, jeste dezorjentacija i stvaranje privida da se može sedeti na dve stolice. Evropski put znači i preuzimanje određenih obaveza zajedničke politike i nije održiva priča „I EU i Rusija“ na način na koji se ona danas manifestuje. Ukrajinski rat je to pitanje zaoštrio do krajnjih granica i pokazale su se sve slabosti take spoljno – političke orjentacije.

Stanje javnih finansija države je katastrofalno. Srlja se u daljnje zaduživanje. Budžetski deficit je prešao 8 % BDP, a privredni rast ne postoji nego se radi o recesiji. Opterećenja privrede su ogramna, javni sektor preglomazan i neefikasan, stanje u javnim preduzećima koja čine ogromne gubitke  neodrživo, a nezaposlenost rekordna. Ne vidi se koji faktori to mogu preokrenuti. Stanje u zdravstvu i školstvu je beznadežno loše. Odlažu se neophodne mere fiskalne konsolidacije i to će sigurno eksplodirati u lice kako vladi tako i budžetskim korisnicima. Ministar finansija je nakon dva meseca mandata nove vlade podneo ostavku zbog  teško održive pozicije javnih finansija. Srbiji preti bankrot, vrlo skoro.

I dalje se odlaže završetak tranzicije, a oko važnih ugovora od ekonomskog značja postoji neprihvatljiva netransparentnost.

Stanje infrastrukture je jako loše, a projeti koji se realizuju već više godina u daljnjem su zastoju. Borba protiv korupcije o kojoj vladajuća stranka voli pričati je samo bučna proklamacija i čini se da korupcije nikada nije bilo više.

Stanje u medijima je katastrofalno, a OEBS je Srbiju označio kao zemlju gde ima cenzure.

Životni standard građana rapidno opada i Srbija danas spada u najsiromašnije zemlje u Evropi, a da se ne vidi promena trenda, odnosno mogućnost da se to stanje menja.

Premijer i Vlada neprekidno govore kako će stanje biti popravljeno za nekoliko godina i svu nadu pokušavaju seliti u budućnost.

Investicije u Srbiji gotovo da ne postoje i tek su možda na nivou 1/10 od potrebnih da bi se obezbedio rast dovoljan za rast standarda građana.

Država je glavni poslodavac a izjednačen je broj zaposlenih i penzionera.  Ogromni su problemi sa sivom zonom i nepoštovanjem zakona.

Sasvim su realne pretostavke da će doći do bankrota države krajem godine ako se značajno ne interveniše u javnom sektoru ozbiljnim smanjenjem plata, penzija i otpuštanjima zaposlenih. Isto tako, neophodno je istovremeno postići aranžman sa MMF-om, ako se ne želi grčki ili argentinski scenario.

Ono što je obeshrabrujuće jeste nedostatak znanja, hrabrosti, plana i rešenosti vlade za reforme i konkretne poteze koji vode ka izlasku iz tunela. Bez obzira na rekordno veliku političku podršku, Vučić i njegova ekipa se ne usuđuju poduzeti ono što moraju, pa se agonija Srbije nastavlja, bez obzira na populističku retoriku i nerazumni optimizam, bez ikakvoga pokrića.

Zima koja će brzo doći, uz ovakvu vladu bi mogla biti izuzetno teška. Tada će biti dvesta dana vlade, i teško je verovati da će oni tada biti sposobniji, opretaivniji, efinasniji i sa jasnim planom, kad ga danas nemaju. Nemaju ga jer zapravo nemaju politike. A zimu čekamo sa neizvesnim energetskim bilansom i teškom besparicom uz sve druge probleme.

 

 

 



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 16:47 01.08.2014

Strah

oskar-z-wild oskar-z-wild 16:49 01.08.2014

Re: Strah

oskar-z-wild oskar-z-wild 16:51 01.08.2014

Re: Strah

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:58 01.08.2014

Re: Strah

Hoćeš reći da je strah suština problema?
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:12 01.08.2014

Re: Strah

Ima i toga.

Ali više strahujem od nepreciznosti i nejasnoća. Na primer, novinari i političari vole da pominju "bankrot države" i da plaše narod, ali šta to stvarno znači? Da li država uopšte može bankrotirati? Može postati nesolventna tj. da nema odakle da izvrši neke uplate, ali ceo internacionalni sistem je tako sazdan da se izbegnu katastrofe, i države se međusobno pomažu, zato je važno naći se u dobrom društvu, na primer na strani bogatih, civilizovanih i razvijenih država. I to je ono što je ova Vlada izabrala. To je osnovni programski cilj i temelj ove vlasti i zato ne strahujem.

Ako koristimo termin bankrotstvo i kažemo da je "Argentina već dva puta bankrotirala u poslednjih 13 godina" vidimo da to u stvari ne znači mnogo što se tiče stanovništva i države, život ide dalje, ne postoje neke granice koje su tako katastrofalne da ih se treba plašiti.




Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:18 01.08.2014

Re: Strah

Ono što zovemo bankrot nije toliko strašno, ali je strašan nastavak politike koja je dovela do bankrota.I kakvo plašenje? A bankrotom zovemo kad država nije u stanju plaćati svoje utvrđene obaveze.
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:33 01.08.2014

Re: Strah

bankrotom zovemo kad država nije u stanju plaćati svoje utvrđene obaveze.


Onda je to jedan kolokvijalan termin a ne tehnički. Samo sam to hteo da saznam.

Čini mi se da imamo ljude koji razumeju mehanizme internacionalne ekonomije, a važna je kooperacija sa Svetskom bankom, Internacionalnim monetarnim fondom, Evropskom bankom za razvoj... jer ako nemamo toliko mnogo svojih stručnjaka možemo se osloniti na svetske stručnjake kojih ima toliko mnogo. Tačno je da se narod plaši stranaca kao gube i da su mnogi postali cinici kojima internacionalne institucije samo ulivaju strah.

Uostalom gde piše da ne smemo da zapošljavamo stručnjake nesrbe?


------

Na primer, trenutni Guverner Engleske banke je Kanađanin Mark Carney. Funta se dobro drži.

Mark Joseph Carney is the current Governor of the Bank of England and Chairman of the G20's Financial Stability Board. Wikipedia
Born: March 16, 1965 (age 49), Fort Smith, Canada
G r o f G r o f 21:05 01.08.2014

Re: Strah

bankrotom zovemo kad država nije u stanju plaćati svoje utvrđene obaveze.



Onda je to jedan kolokvijalan termin a ne tehnički. Samo sam to hteo da saznam


Samo taj kolokvijalni termin u srpskoj stvarnosti ima poražavajuću težinu. Gotovo sve devize u srbiju ulaze putem kredita, donacija, grantova.
Sa druge strane uvozi se bukvalno sve.
Mogu zamisliti koji bi haos izazvao nagli prekid doturanja sredstava.
Poklekla poljoprivreda naprosto ne bi mogla prehraniti stanovništvo. Imali bismo
manjak osnovnih životnih namirnica, vrtoglavu inflaciju i haos.
Zato apsolutno ne razumem ono kurčenje sa sedenjem na ruskoj i EU stolici. Sitni smo mi za te igre.
Uglavnom zavisimo od dobre volje EU i zaključak je lako izvesti.
hajkula1 hajkula1 23:04 01.08.2014

Re: Strah

oskar-z-wild
Ima i toga.

Ali više strahujem od nepreciznosti i nejasnoća. Na primer, novinari i političari vole da pominju "bankrot države" i da plaše narod, ali šta to stvarno znači? Da li država uopšte može bankrotirati? Može postati nesolventna tj. da nema odakle da izvrši neke uplate, ali ceo internacionalni sistem je tako sazdan da se izbegnu katastrofe, i države se međusobno pomažu, zato je važno naći se u dobrom društvu,



U BRICS-u, njihov fond nudi bolje uslove.
dolazel dolazel 04:06 02.08.2014

Re: Strah

Da li država uopšte može bankrotirati?


A da li Srbija treba stvarno da bankrotira da bi investitori shvatili da ovde para jednostavno nema, i da jedine pare koje ovde dolaze su od raznih razvojnih fondova iz Evrope i sveta, a te pare vrlo brzo preotmu razni oligarsi i tajkuni uz veliku pomoc drzave?

Ili da te pitam na drugaciji nacin. Da recimo imas par stotina miliona dolara na racunu i da treba da investiras taj novac, gde bi ga u ulozio? Imas ceo svet na raspolaganju. Ulozio bi u Srbiju? Tesko. Niko normalan ne investira u kolonijalnu banana drzavu gde je dolazak Stefan File-a bitniji nego recimo dolazak pape.

Ako koristimo termin bankrotstvo i kažemo da je "Argentina već dva puta bankrotirala u poslednjih 13 godina" vidimo da to u stvari ne znači mnogo što se tiče stanovništva i države


Ovaj, jel si bio skoro u Argentini? Ja jesam. Tuga.
mamarjan mamarjan 08:37 02.08.2014

Re: Strah

Čitao sam tekst jednog preduzetnika iz Argentine pre jedno 2-3 godine. Mislim da pravi nameštaj, ali malo veća radionica, mislim da je zapošljavao oko stotinak ljudi.

Kaže da je bankrot države tamo postala očekivana stvar, scenario za koji se priprema. Prvi put se malo zeznuo, i skoro propao, ali za drugi put se pripremio: drži solidne devizne rezerve na stranim računima, pošto država zamrzne sve račune pre nego što neko uspe nešto da podigne, a uvek ima spreman spisak oko trećine ljudi koje otpušta odmah čim se objavi bankrot. Tako njegova firma preživi. (Toliko sam uspeo da izvučem iz sećanja.)

Ako smo preživeli 90-te preživećemo i ovo (bankrot ili dodatno srozavanje životnog standarda). Neki će možda biti gladni neko vreme. Narod će biti još malo siromašniji. Znam da će sve to proći.

Jedino što me ubija u pojam jeste saznanje da će i život proći. Moj. Život moje dece je krenuo (stariji puni 4 godine). Zbog njih me interesuje koliko još ovako? Hoće li biti kraja ovakvih ciklusa?
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:21 02.08.2014

Re: Strah од ћорака

hajkula1
oskar-z-wild
Ima i toga.

Ali više strahujem od nepreciznosti i nejasnoća. Na primer, novinari i političari vole da pominju "bankrot države" i da plaše narod, ali šta to stvarno znači? Da li država uopšte može bankrotirati? Može postati nesolventna tj. da nema odakle da izvrši neke uplate, ali ceo internacionalni sistem je tako sazdan da se izbegnu katastrofe, i države se međusobno pomažu, zato je važno naći se u dobrom društvu,



U BRICS-u, njihov fond nudi bolje uslove.


Што да не. Међутим мало фајде од тога. Путин стално нешто потписује и најављује, од Јужног тока до евроазијских савеза. Међутим све стално ћорци.

Русија под влашћу ФСБ (тј. апдејтованог КГБ-а) нема стварну будућност. Ако је Јелцин изгубио власт због Чечније, Путин ће је изгубити због Крима и Украјине.

Цену недемократске владавине СССР је платио нестанком. Путин и ратује да остане на власти - само тако може замајавати непросвећен народ и одржати ФСБ на власти.



Него, Хајкуло, ко је оборио последнњи Миликићев блог!!!? Not me!
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:25 02.08.2014

Re: Strah

G r o f

Zato apsolutno ne razumem ono kurčenje sa sedenjem na ruskoj i EU stolici. Sitni smo mi za te igre.
Uglavnom zavisimo od dobre volje EU i zaključak je lako izvesti.


Апсолутно се слажем. Ова власт мора опет преломити.

Не свиђа ми се најављена Путинова посета у октобру. Шта ће он тамо да слави Црвену армију!? Опет неко условљавање, обећавање, а можда и уцењивање. Служба је то!

oskar-z-wild oskar-z-wild 13:05 02.08.2014

Re: Strah

dolazel
Da li država uopšte može bankrotirati?


A da li Srbija treba stvarno da bankrotira da bi investitori shvatili da ovde para jednostavno nema, i da jedine pare koje ovde dolaze su od raznih razvojnih fondova iz Evrope i sveta, a te pare vrlo brzo preotmu razni oligarsi i tajkuni uz veliku pomoc drzave?

Ili da te pitam na drugaciji nacin. Da recimo imas par stotina miliona dolara na racunu i da treba da investiras taj novac, gde bi ga u ulozio? Imas ceo svet na raspolaganju. Ulozio bi u Srbiju? Tesko. Niko normalan ne investira u kolonijalnu banana drzavu gde je dolazak Stefan File-a bitniji nego recimo dolazak pape.

Ako koristimo termin bankrotstvo i kažemo da je "Argentina već dva puta bankrotirala u poslednjih 13 godina" vidimo da to u stvari ne znači mnogo što se tiče stanovništva i države


Ovaj, jel si bio skoro u Argentini? Ja jesam. Tuga.


Немачка има 46 фабрика аутомобила! Не треба заборавити остале фабрике!

Сасвим је јасно да смо ми нека друга лига, и да не треба очекивати ни од једне српске владе магичне резултате. Посао српске власти је самим тиме у сасвим другом домену; имају сва средства на располагању да одржавају државу да не потоне, и од њих још само треба очекивати да унапређују демократске односе и да не краду. Ако ни то не могу да ураде онда их треба скинути.

Са друге стране сваки паметан грађанин (инвеститор) који не може да успе у Србији, има могућност одласка у свет - то је реалност и нисам циничан. Али не треба генерализовати и заборавити да у Србији има много успешних.

У домену унапређења демократских односа спадају и односи са Русијом. Ако се Русија све више претвара у Путинову тиранију, Србија треба да буде принципијелна и да заборави своју стару љубав која сад представља сметњу даљем развоју. Веома рационално, као у свакодневном животу.

Нема потребе бити киван и ирационалан због тога што је Србија у нечијим очима подбацила као држава. Ништа не решавамо тиме ако је називамо БАНАНА државом. Мислим да су у једној средњеамеричкој држави где мултинационале гаје банане, људи најсретнији на планети. Enjoy!


Кад кажеш да је у Аргентини туга, сигурно није као у Бангладешу или Јужном Судану.
dolazel dolazel 14:23 02.08.2014

Re: Strah

Са друге стране сваки паметан грађанин (инвеститор) који не може да успе у Србији


Pricamo o stranim investitorima koji bi mogli da pospese ekonomiju u Srbiji investicijama i
ulaganjima.

Сасвим је јасно да смо ми нека друга лига, и да не треба очекивати ни од једне српске владе магичне резултате


Ne, ne, to se moglo reci krajem 80'tih ali sada ne. Sada je kriticno, para nema, ekonomija ne funkcionise, pokradeno je skoro sve i nijedna vlada koja ne menja radikalno sistem nece moci nista da ucini. Ukoliko se ne uradi nista, rezultat ce biti dugogodisnje iscrpljujuce siromastvo. To moze potrajati i decenijama ako se ovako nastavi. I verovatno hoce, sa obzirom kako se stvari razvijaju.

Кад кажеш да је у Аргентини туга, сигурно није као у Бангладешу или Јужном Судану.

Da, samo Argentina je bila prosperitetna i bogata drzava i ovo im sve jako tesko pada. Ne znam da li znas ali Argentina je 3. po redu ekonomski jaka drzava u Juznoj Americi. Pocetkom 20 veka Argentina je bila 7. najbogatija zemlja na svetu. To nisu ljudi koji su decenijama ekstremno siromasni. Slicno kao kod nas - od plate od 1000 i nesto maraka kod Ante Markovica do 1 marke (ako i toliko) za samo par godina.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:51 02.08.2014

Re: Strah

Serbia's parliament passes laws to speed up state asset sales REUTERS

BELGRADE Sat Aug 2, 2014 10:47am BST

Serbia's parliament passed a new law on privatisation on Saturday to accelerate the sale of loss-making state companies and to curb spending.

Backed by 165 of 170 lawmakers attending an extraordinary session of the 250-seat parliament, the law will also enable Serbia to receive a $250 million budget support loan from the World Bank.

Serbia's fiscal deficit is expected to rise to 8.3 percent of national output this year, exceeding the government's target of 7.1 percent. Public debt is seen topping 70 percent of gross domestic product.

Subsidies to state-owned companies and a lack of tax revenues from loss-making firms is costing the country 1 billion euros ($1.34 billion) a year, or nearly 3 percent of national output.

The government's top advisory body, the Fiscal Council, this week warned that any further financing of loss-making companies would "bring Serbia's finances to collapse".

Successive governments have been reluctant to cut subsidies to loss-making companies including the country's sole steel mill, gas company Srbijagas and drug maker Galenika, fearing job losses could cause social discontent.

The new privatisation law sets Dec. 31, 2015, as the deadline for privatising some 584 companies including 161 companies that are restructuring.

To speed up the procedure, it introduces debt write-offs for state-owned entities and enables the conversion of debt to equity.

Opposition parties have warned that the sales could leave many of the 90,000 workers affected without jobs as most of the firms are inefficient and uncompetitive.

"Between 20,000 and 50,000 people could lose jobs in the privatisation process," Janko Veselinovic, a member of the New Democratic Party, told the parliament.

The parliament also passed changes to Serbia's bankruptcy laws to speed up liquidation of indebted state companies.

The passage of both laws was a precondition set by the World Bank for the release of its loan to Serbia.

Serbia's economy is forecast to contract by 0.5 percent this year following devastating floods in May which caused 1.5 billion euros in damage.

The country's unemployment rate stood at 20 percent in the second quarter.

The government will present a detailed plan for fiscal consolidation in September when the parliament will vote on a revised 2014 budget.

But to reassure investors the European Union candidate country is looking to close a 3-year stand-by arrangement with the International Monetary Fund. The IMF said it will start negotiations with Serbia after the vote on a revised budget.

($1 = 0.7447 Euros)

(Reporting by Ivana Sekularac; editing by Jason Neely)


Kao što vidiš nešto se radi, to su spori procesi... doći na vlast, obezbediti vlast, odbraniti se svih napada, osigurati većinu, sprečiti destabilizaciju (opšte proteste), isplanirati promene, napisati ih, sprovesti ih... Za to je potrebno mnogo više od 100 dana. Koliko vidim ovi političari znaju šta rade. Možda nama nedostaje poverenje u njih. (Mada mi kao narod nemamo poverenje niukoga, osim možda u Putina i FSB - što pokazuje neznanje i ludost naših).

dolazel:
Slicno kao kod nas - od plate od 1000 i nesto maraka kod Ante Markovica do 1 marke (ako i toliko) za samo par godina.


Da li ratovi imaju neke veze sa tim? Da li raspad Jugoslavije ima veze sa tim? Da li sankcije imaju neke veze sa tim? Nažalost to nam je bila realnost. Da je postojao normalan kontinuitet sa 80'tim godinama sve bi bilo drukčije.
dolazel dolazel 23:33 02.08.2014

Re: Strah

spori procesi.


Pa upravo pricamo o tome kako da ih ubrzamo. Da pomera se u nekom pravcu ali jako sporo. Osim toga ova vlast povlaci iznudjene poteze jer se nema vise gde, nema para itd. Ja govorim o tome kako da se ne dodje ponovo u slicnu situaciju. Kada pravis iznudjene poteze, moras pristati i na ono na sta obicno ne bi pristao.

Ono sto ja hocu da kazem je da problem nije samo nedostatak para i neefikasne drzavne firme. Problem je mnogo dublji od toga. Nema dovoljno mladih ljudi. Nema sta da pokrene ekonomiju.
Ok, zatvorice gubitase, otpustiti ljude (nema plata i nestaje jos 80-90000 potrosaca ali mora tako). i sta onda? Dobice kredite iz sveta i u sta ce ih uloziti? 90% sanse su da ce se neko blizak vlasti docepati na mufte tih kredita i od svega nece biti nista. Cak i da se pare ne pokradu, gde sa njima? Uloziti u sta? Zar nije bilo izvestaja da krediti iz unije stoje godinama i ne ulazu se ni u sta? Za bilo koji plan potrebni su mladi, ambiciozni ljudi, spremni da rade i rizikuju, koja Srbija ima jako malo i potrebno je drasticno iskoreniti korupciju.
Evo, daju tajkunima drzavne firme. Super, samo tajkuni, ili preciznije oligarsi ne umeju da vode posao, oni jedino umeju super da se snalaze u mutnim tranzicionim vremenima. Inace bi imali firme za proizvodnju i plasirali proizvode na inostrano trziste. Oni su nesposobni za posao u zdravoj trzisnoj konkurenciji u zakonskim okvirima, samo za prisvajanje i otimanje. Inace bi odavno imali plasman na inostrano trziste.
Treba pogurati mlade ljude sa vizijom kao npr ona devojka iz NS koja dizajnira enterijer jahti po svetu, ili firma iz Bg koja radi sofver usluge po svetu. Tako nesto je vec buducnost. Sve ostalo je prazna prica.
milisav68 milisav68 10:03 03.08.2014

Re: Strah

dolazel

Ono sto ja hocu da kazem je da problem nije samo nedostatak para i neefikasne drzavne firme. Problem je mnogo dublji od toga. Nema dovoljno mladih ljudi. Nema sta da pokrene ekonomiju.

Ma jok, problem je u neefikasnoj državi, u gomili papira/administraciji, razne takse, porezi.....jer čim registruješ neku firmu, odmah ti se nakači deset pijavica koje traže "svoj deo", bez obzira kako si poslovao, i da li si uopšte poslovao...umesto da se kontrola prihoda i naplata poreza vrši upoređivanjem poreskih prijava i imovinskog stanja....

Ovako, u trač rubrikama čitaš kako je neka osrednja pevaljka kupila stan za 2,5 miliona evra !?!?!

Problem je i u urušenom pravosuđu, gde ne možeš da naplatiš svoja dugovanja, i gde možeš da otvoriš firmu, napraviš milionsku prevaru, zatvoriš tu firmu, otvoriš novu i radiš kao da ništa nije bilo....

I to nije nikakava mudrost, već stvar dobre volje, jer bi "čačkanjem" po imovinskom stanju najviše bila pogođena politička "elita" i tajkuni.

Na državi je samo da obezbedi lako i sigurno poslovanje, a narod će sam da se snađe....
hajkula1 hajkula1 00:12 04.08.2014

Re: Strah

oskar-z-wild



Кад кажеш да је у Аргентини туга, сигурно није као у Бангладешу или Јужном Судану.



Gledam prvo svoje dvoriste, sta mislis, sta vidim? Pa onda cujem kako Vucic, predvidja, obecava, najavljuje rast u 2016. godini. Medjutim, ne kaze, ne obecava, ne predvidja koliko cemo se jos sunovratiti.
deenky deenky 17:03 01.08.2014

Ali

Zanimljivo je da se izmisljanje radnih mesta u javnom sektoru i mistifikacija posla koji treba da se obavljaja dovodi u direktnu vezu sa smanjenjem efikasnosti drzavnih organa. Po nekoj logici, trebalo bi da imamo najefikasniji javni sektor u Evropi. U republickoj proeskoj upravi u Subotici na dva saltera gde se primaju poreske prijave za promet prava na nepokretnostima radili su do proslog leta 5 razlicita referenta. Njih dvoje je bilo partijski zaposleno, dok su njih 4/5 bili jedni od najneugodnijih особа koje covek moze da sretne. Isti je slucaj i sa rgz u Subotici.

Jos jedna stvar koja bi mozda trebalo da se doda pored fiskalne konsolidacije (vec toliko puta ponovljeno) i razvojne politike, je i monetarna politika o kojoj se iz nekoga razloga vrlo malo pise. Upravo tu mislim da najvise treba intervenisati i zapitati se da li je aranzman sa MMF-om dobra solucija za buducnost posle presude u SAD koja se odnosi na argentinski scenario. Srbija najverovatnije vise nece moci da racuna na otpis dugova. Cini se da je ovo klopka u koju ulazimo, i da je politika MMF da stavlja interese banka i poverioca iznad same privrede put za totalni kolaps. Mozda treba da ipak razmisljamo o alternativnoj monetarnoj politici, jer u fiskalnoj i razvojnoj politici kao da vise nema mesta za neke revolucionarne ideje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:08 01.08.2014

Re: Ali

Hvala na doprinosu, zaista.
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:14 01.08.2014

Re: Ali

Mozda treba da ipak razmisljamo o alternativnoj monetarnoj politici,


Na primer?
deenky deenky 17:34 01.08.2014

Re: Ali

Razmisljao sam o nekoliko solucija koje sam citao na raznim blogovima. Ne znam kako da se stavi pod pravni okvir, ali mi se cini da bi 2 mogle dati dobre rezultate.

1) Da se omoguci kupovina drzavnih obveznica domacim fizickim licima. Danas nekoliko banaka posluje ne tako sto od stednje kreditiraju privredu nego kupuju drzavne obveznice.

2) Druga solucija, koja naravno moze da ide uz prvu, je da se stvori vestacka (po nekim teorijama i prekopotrebna) inflacija. Za razliku od nekoliko drzava koje imaju evro, Srbija ima mogucnost da intervenise na novcanu masu dinara u opticaju, sto svakako mislim da trebamo da iskoristimo.

Naravno, ovo su samo opsta nacela, ima mnogo da se diskutuje ovde, ali svakoko vredi uzeti u obzir. Medjunarodne finansijske institucije nisu tu da investiraju (kreditiraju) u Srbiji, sto je apsurdo, vec da nametnu politiku beskonacnog kreditiranja. Zato kazem da, posle ove argentinske presude, mnogo zemalja sa duznickom krizom ce se naci u opsanosti, jer dugovi ce od sada ostajati zauvek.
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:10 01.08.2014

Re: Ali

da nametnu politiku beskonacnog kreditiranja. Zato kazem da, posle ove argentinske presude, mnogo zemalja sa duznickom krizom ce se naci u opsanosti, jer dugovi ce od sada ostajati zauvek.


Prilično je jasno da zemlje poput SAD ili Kine nikad neće vratiti svoj dug. To izgleda nije ni cilj. Važno je otplaćivati dogovoreno i igrati jedinu igru u gradu.

Pre par sekundi državni dug Kine je bio: $ 5,092,750,789,844

Pretpostavljam da ne postoji namera da se to dođe do nule.
docsumann docsumann 18:36 01.08.2014

Re: Ali

Pre par sekundi državni dug Kine je bio: $ 5,092,750,789,844


kako se nisu sjetili da na ovome ugrade dugme za pauzu.
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:55 01.08.2014

Re: Ali

Pretpostavljam da ne postoji namera da se to dođe do nule.

pa kad im je bdp i dalje veći od javnog duga; što bi se išlo do nule?
ionako je lova samo neka cifra na računu
koju skidaš s parčeta plastike



docsumann docsumann 18:58 01.08.2014

Re: Ali

koju skidaš s parčeta plastike



stefan.hauzer stefan.hauzer 19:09 01.08.2014

Re: Ali

vreme je da se vratimo u pećine


oskar-z-wild oskar-z-wild 19:41 01.08.2014

Re: Ali

vreme je da se vratimo u pećine


zašto kad tamo nema plastike!

G r o f G r o f 21:19 01.08.2014

Re: Ali

1) Da se omoguci kupovina drzavnih obveznica domacim fizickim licima. Danas nekoliko banaka posluje ne tako sto od stednje kreditiraju privredu nego kupuju drzavne obveznice.

2) Druga solucija, koja naravno moze da ide uz prvu, je da se stvori vestacka (po nekim teorijama i prekopotrebna) inflacija. Za razliku od nekoliko drzava koje imaju evro, Srbija ima mogucnost da intervenise na novcanu masu dinara u opticaju, sto svakako mislim da trebamo da iskoristimo.


Prva solucija otpada jer prodaja državnih obveznica ima smisla samo ako se naplaćuje u devizama.
Druga solucija će doći želeli mi to ili ne. Slažem se da bi bilo bolje da je veštačka tj. kontrolisana.
dolazel dolazel 04:11 02.08.2014

Re: Ali

Medjunarodne finansijske institucije nisu tu da investiraju (kreditiraju) u Srbiji, sto je apsurdo, vec da nametnu politiku beskonacnog kreditiranja.


Netacno, te institucije gledaju da sistem funkcionise i da spreci razne finansijske katastrofe. Niko vlast u Srbiji ne tera da uzima kredite. Oni to rade da bi produzili politicki zivot a i zato sto ne znaju za bolje. Nemoj da krivis medjunarodne institucije za odluke srpskih politicara.

I da, sta je "vestacka" inflacija?
deenky deenky 08:03 02.08.2014

Re: Ali

dolazel
Medjunarodne finansijske institucije nisu tu da investiraju (kreditiraju) u Srbiji, sto je apsurdo, vec da nametnu politiku beskonacnog kreditiranja.


Netacno, te institucije gledaju da sistem funkcionise i da spreci razne finansijske katastrofe. Niko vlast u Srbiji ne tera da uzima kredite. Oni to rade da bi produzili politicki zivot a i zato sto ne znaju za bolje. Nemoj da krivis medjunarodne institucije za odluke srpskih politicara.

I da, sta je "vestacka" inflacija?


Ne krivim. Sistem kreditiranja koji oni namecu uslovljava vodjenje politike koja odgovara bankma npr. odrzavanje niske inflacije putem vioske ref. kamatne stope sto direktno utice na to da banke ne kreditiraju privredu, vec da kuputuju dravne obveznice po vioskim cenama (naravno i inflacija je ovde kriva). Ima mnogo svetskih ekonomista koji se protive MMF-ovoj politici. Island npr. nije pratio tradicionalnu recepturu obracanja MMFu za pomoc, vec je vodio samostalnu monetarnu politiku. Za razliku od Grcke, Island je formalno izasao iz krize. Madjarska je prestala da sprovodi odredjene delove programa MMF i predvidja se poboljsanje situacije.

Ako postoji alternativa mislim da je skroz u redu da se konstruktivno kritikuju politicari, zato smo ovde. Kada kazemo da treba da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru mi fakticki krivimo politicare sto nesto nisu uradili, sto je uopste potrebno da se tako nesto radi. Samo govorim da sigurno postoje alternative MMFu, a cini mi se da je ona uzmianje monetarne politike u sopstvene ruke.

Vestacka, kontrolisana inflacija moze da se stvori na vise nacin, recimo uzdrzavanje od intervencije na deviznom trzistu za odbranu dinara. Moze i stampanjem novca kao krajnja mera, mada ovo definitivno treba da bude poslednje. Profesor Nebojsa Katic (izvinjavam se ako nije dozvoljeno pisanje imena drugih blogera) cesto pise na temu monetarne politike. Mislim da inflacija nije losa stvar koliko se predstavlja, ako uzmemo u obzir da mi trenutno zivimo iznad svog realnog zivotnog standarda.
milisav68 milisav68 08:49 02.08.2014

Re: Ali

deenky
Mislim da inflacija nije losa stvar koliko se predstavlja, ako uzmemo u obzir da mi trenutno zivimo iznad svog realnog zivotnog standarda.

Ljudi pamte `92/`93. kao katastrofalan primer (što i jeste), kada se sve otelo kontroli, a u stvari je delom to bila posledica raspada zemlje i "uvaljivanja" dinara iz ostalih republika.
dolazel dolazel 11:59 02.08.2014

Re: Ali

Ima mnogo svetskih ekonomista koji se protive MMF-ovoj politici.


MMF nije savrsen, ali da bi isao van MMF moras da imas jak potencijal da bi zainteresovao i neke druge investitore. Srbija to nema, a cak i ono malo potencijala (tu prvenstveno mislim na prirodne resurse i infrastrukturu) se krcmi svemirskom brzinom i prodaje budzasto raznim Arapima, Kinezima, domacim tajkunima i kome sve ne.
Tacno je da je kurs dinara nerealan, ali resavati to inflacijom je pravo samoubistvo u zemlji u koja stari, gde su vecinom penzioneri, gde realno ima jako malo stednje i gde vecina ljudi prezivljava sa minimalnim primanjima. Zamisli sta inflacija znaci za prosecnu cetvoroclanu porodicu koja ima recimo samo jednog zaposlenog koji cak ni platu ne prima redovno - a takvih je jako puno sad u Srbiji. To je isto kao kad bi siromaha lecio dijetom...suludo.
Srbiji treba korenita promena sistema i influks mladih ljudi jer oni pokrecu ekonomiju. Zalud je uzimati kredite o bilo koga i pod bilo kojim uslovima da bi se odrzavao u zivotu jedan propao i odavno zastareo drustveni sistem koji realno nikada nije funkcionisao.
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:25 02.08.2014

Re: Ali

Srbiji treba korenita promena sistema i influks mladih ljudi jer oni pokrecu ekonomiju. Zalud je uzimati kredite o bilo koga i pod bilo kojim uslovima da bi se odrzavao u zivotu jedan propao i odavno zastareo drustveni sistem koji realno nikada nije funkcionisao.


Звучи мало ризично и револуционарно, треба се консултовати са ИМФ и осталима.

Да би решили питање становништва морали би да се отворими емигрантима. Француска се отворила недавно сиријским хришћанима... Ми можемо Украјинцима.

Треба да будемо захвални што смо географски у Европи и што оближњим стабилним демократијама никад неће одговарати хаос у њиховој близини. Зато ништа не треба да радимо без Европе (Немачке) и њихове сагласности, и све то у дослуху са ЕУ, ОЕБС, НАТО, ИМФ, итд.

Што се тиче запослења, Немачка је близу. Можда ће опет доћи наших пет минута као у првом светском рату па да глумимо хероје. Али ваљда то нећемо опет проћердати стварањем неке Југославије.
deenky deenky 15:21 02.08.2014

Re: Ali

dolazel
Zalud je uzimati kredite o bilo koga i pod bilo kojim uslovima da bi se odrzavao u zivotu jedan propao i odavno zastareo drustveni sistem koji realno nikada nije funkcionisao.


То ste odlicno rekli, slazem se. Treba prvo uraditi sve sto je moguce unutar sistema, nazovimo sve "sto je do nas", pre nego sto pocnemo da menjamo politiku prema medjunarodnim finansijskim institucijama.

Sto se tice inflacije, mislim da nije na NBS da odrzava socijlni mir nerealnim kursom jer to privreda direktno placa sa manje radnih mesta. Nekako mi nije logicno da se vodi politika skupog novca i skupih kredita da bi se odrzavale cene nerealno niskim. Svakako, nisam za nagli pad zivotnog standarda, ali mi nekako nije realno da sledecih nekoliko godina raste kao sto vlada najavljuje.
hajkula1 hajkula1 00:18 04.08.2014

Re: Ali

Cini se da je ovo klopka u koju ulazimo, i da je politika MMF da stavlja interese banka i poverioca iznad same privrede put za totalni kolaps. Mozda treba da ipak razmisljamo o alternativnoj monetarnoj politici, jer u fiskalnoj i razvojnoj politici kao da vise nema mesta za neke revolucionarne ideje.


U tu klopku smo usli pre 14 godina.
Razvojna politika nije postojala, sem retoricki.

nim_opet nim_opet 15:21 04.08.2014

Re: Ali

Upravo tu mislim da najvise treba intervenisati i zapitati se da li je aranzman sa MMF-om dobra solucija za buducnost posle presude u SAD koja se odnosi na argentinski scenario


Presuda Griese se odnosi na privatnog poverioca (Eliott funds), a ne na bilo kakav aranzman sa MMFom. Razlog zbog kojeg je Argentina u manje-vise zvanicnoj nemogucnosti da servisira dugove je presuda koja sprecava diferencijalni tretman poverilaca - sad, nesto ne vidim da je Srbija blizu takvog scenarija.
mr.fogg mr.fogg 18:49 01.08.2014

Šta je bilo, bilo je ... ovo je 2014.


"Living In The Past"

Happy and I'm smiling,
walk a mile to drink your water.
You know I'd love to love you,
and above you there's no other.
We'll go walking out
while others shout of war's disaster.
Oh, we won't give in,
let's go living in the past.



(ovo nije trol i ja nisam bot!)
docsumann docsumann 18:53 01.08.2014

history must go on

Šta je bilo, bilo je ... ovo je 2014.


četrneste, četrneste švabo udario ...
mr.fogg mr.fogg 18:57 01.08.2014

Re: Šta je bilo, bilo je ... ovo je 2014.

četrneste, četrneste švabo udario ...


četrneste, četrneste švabo udario ...
a Srbin mu vratio i dostojanstveno platio :(
dali76 dali76 19:01 01.08.2014

kontinuitet je problem

Ja ne znam da li jee novinarima promakla izjava premijera da ce traziti da se promeni zakon o finansiranju partija kako bi se stranke mogle baviti humanitarnim radom. Razumem da se u gomili populistickih svinjarija kojima je premijer sklon nnekad tesko razabiru one prave, svinjarije.
Oni koji prate, ili pamte, jos se secaju koliko je predhodna vlast ulozila energije da eskivira, odlozi, ili amandmanima obesmisli zakon o finansiranju partija . DS je iako stidljivo , odnosno anonimno,optuzivala svog koalicionog partnera Dinkica , odnosno URS da najvise koci donosenje zakona.(Treba li pominjati da je zakon, kao I vecina zakona koja se odnosi na uredjivanje drzave, bio uslov EU?)
Elem, ko ista zna o Dinkicu ili njegovom atu URSU , Zzna da DS optuzbe na racn Dinkica kao kocnicara zakona , Iako anonimne, zasigurno imaju pokrice.
Onda je list “Danas “ dosao do dokumenata koji govore kako su neki omladinci DS in Vojvodina formirali fiktivne NGO koje se bave humantarnim radom. Mislim, jebiga, moze ta EU da pritiska da se donose zakoni, ali naci cemo mi rupu u sakciji, ili zakonu.
To je samo jedan od klasicnih primera velikog paradoksa da je srpska elita spremna da se bori ,bez obzira na sve pritiske ,protiv interesa sopstvenog drustva.
Vucic nastavlja istom, dobro utabanom, stazom. Posto ima ogromnu podrsku, njemu je dopusteno da se bahato sprda pa tako otvoreno najavljjuje da ce traziti zakonsku mogucnost da se politicke partije bave humanitarnim radom. Mislim nije da se dosad nije preko politicke partije dobivo posouljesecerbrasnonaocalepinkala, ali eto da mi to fino legalizujemo.
Po sistemu ako ima vise aflotoksina, ti fino digni dozvoljeni nivo, da te ne bi optuzili za bezakonje, ti fino promeni zakon.
Dok politicari ne prestanu percipirati sopstvenu drzavu iskljucivo kao svoj plen, sve ostalo je dzaba. Problem je naravno sto drzava nije vreca bez dna i sto kontinuitet parazitske politike ima sve veci ceh.



mr.fogg mr.fogg 19:15 01.08.2014

Re: kontinuitet je problem

Dok politicari ne prestanu percipirati sopstvenu drzavu iskljucivo kao svoj plen, sve ostalo je dzaba. Problem je naravno sto drzava nije vreca bez dna i sto kontinuitet parazitske politike ima sve veci ceh.


Tačno, ali:
naprednjaci su raspustili 31 sopstvenih gradskih i opštinskih odbora:

LINK

њtf is this?
dali76 dali76 21:11 01.08.2014

Re: kontinuitet je problem

RTS :: Raspušten 31 gradski i opštinski odbor SNS-a
"Sistem 'sjaši kurta da uzjaši murta' za nas je neprihvatljiv. Govorili smo im šta da rade, učili ih, nisu slušali i zato su smenjeni. „
Predsednik IO SNS Radomir Nikolic

Cekaj. Mr. Fog jeli tebi jasno zasto su svi ti ljudi smenjeni? Nisu slusali, ili se ugledali na koga tacno? Na Radomira sto je bez dozvole sagradio vikendicu? Na Dr. Stefanovica koji je kupio ddiplomu?
To ko ono:ne radi sta pop radi, vec radi sta ti pop kaze da radis?
Na kraju krajeva jeli Srbija prcija partijska, ili pokusava da bude drzava? Ukoliko je ovo prvo, onda partija moze da menja koga hoce i kako hoce .
Ne postoje institucije, ne postoji recimo krivicna odgovornost, jasni kriterjumi , vec samo, ko sto slucaj pokazuje, preki sud partije.
Ja tu ne vidim nikakav diskontinuitet sa praksom da se drzava tretira kao partijski plen ili partijska prcija.
mr.fogg mr.fogg 11:51 03.08.2014

Re: kontinuitet je problem

RTS :: Raspušten 31 gradski i opštinski odbor SNS-a
"Sistem 'sjaši kurta da uzjaši murta' za nas je neprihvatljiv. Govorili smo im šta da rade, učili ih, nisu slušali i zato su smenjeni. „
Predsednik IO SNS Radomir Nikolic

Cekaj. Mr. Fog jeli tebi jasno zasto su svi ti ljudi smenjeni? Nisu slusali, ili se ugledali na koga tacno? Na Radomira sto je bez dozvole sagradio vikendicu? Na Dr. Stefanovica koji je kupio ddiplomu?
To ko ono:ne radi sta pop radi, vec radi sta ti pop kaze da radis?


Možda sam pogrešno shvatio - meni se učinilo da se radi o tome da SNS smenjuje svoje kadrove koji nisu radili kako treba u interesu naroda i države.
Tvoja implikacija da je 31 gradski odbor smenjen zato što nisu bez dozvole gradili vikendice i kupovali diplome je samo jedna od mogućnosti, ali nije baš logična.

Na kraju krajeva jeli Srbija prcija partijska, ili pokusava da bude drzava? Ukoliko je ovo prvo, onda partija moze da menja koga hoce i kako hoce .
Ne postoje institucije, ne postoji recimo krivicna odgovornost, jasni kriterjumi , vec samo, ko sto slucaj pokazuje, preki sud partije.
Ja tu ne vidim nikakav diskontinuitet sa praksom da se drzava tretira kao partijski plen ili partijska prcija.


SNS ima legalnu i legitimnu većinu u našoj politizovanoj državi. To je realnost.
U toj realnosti, opozicija nastavlja predizbornu kampanju (što se i ranijih godina dešavalo) i ne ponaša se konstruktivno. Zato SNS pokušava da bude samokritičan i vrši provere rada svojih članova veoma često.
Koliko su iskreni u tome videćemo veoma brzo - ne delu. Zato što ova stranka ima pragmatičnost. Uradili su praktično mnogo toga u odnosu na prethodne vlastodršce koji su mnogo pričali a praktično radili samo za svoje članove, ali ništa za državu i narod. Zato su i izgubili na poslednjim izborima.

Nisam član ni simpatizer ni jedne stranke. Voleo bih, kao građanin ove Zemlje da konačno vidim opoziciju kako pomaže vladajućoj koaliciji, dok je na vlasti, da nam svima bude bolje. Ako se to ne bude dešavalo, nikada nećemo imati kontinuitet, nego samo izbore, izbore, izbore ... do kraja naših života (ne i njihovih).
dali76 dali76 05:08 04.08.2014

Re: kontinuitet je problem

rekao sam zasto smatram da je ova seca odbora SNS dokaz kontinuiteta percepcije drzave ko partijske prcije.
Sto se tice konstruktivnosti opozicije, iako jeste bitna za demokratski/ekonomski razvoj , u situaciji tolike podrske kakvu ima ova vlast, mislim da je neozbiljno pricati o bilo kakvim efektima tzv nekonstruktivne opozicije.
Vucic ima vlast vec trecu godinu. Ovim izborima je formalno postao premijer i nema vise nikakvog izgovora za bilo sta.
Medjutim, Vucic se ponasa kao da su izbori iza coska.
Imam sasvim jednostavno pitanje:Zasto Vucic ne sme da dirne partijski zaposljavanu vojsku? Razumio bih da su izbori pred vratima , ali tek sto su prosli.
Partijsko zaposljavanje ne samo da nije stalo, vec se nastavlja. Sta znaci osnivanje nekakve kancelarije za borbu protiv droge ili narkotika u sklopu MUP? Izmisljeni DR Stefanovic izmislja nova radna mesta?
Zasto SNS ne kaze koliko je to bespotrebnih agencija ukinula?

Cemu tolka fama, drama oko zakona o radu? Imas brate vecinu. Dopusti raspravu Usvoji zakon. Pisma podrske radnika, rudara. Cemu sve to Mr. Fog.

nim_opet nim_opet 15:24 04.08.2014

Re: kontinuitet je problem

Možda sam pogrešno shvatio - meni se učinilo da se radi o tome da SNS smenjuje svoje kadrove koji nisu radili kako treba u interesu naroda i države.

Kakve veze imaju gradski odbori sa interesima naroda i drzave? Ovo nisu opstinske uprave nego upravo partijske organizacije. Glavni interes u kome treba da rade je interes partije. Raspusteni su jer nisu sluzili partijskoj ideji.
mr.fogg mr.fogg 17:04 05.08.2014

Re: kontinuitet je problem

Cemu sve to Mr. Fog.

A što mene pitaš? Ja pričah o nekim drugijem stvarima.
Nem' pojma, al' izgleda da se ti bolje razumiješ u taj SNS.
Čestitamo.
NNN NNN 19:09 01.08.2014

Da li se to oseća nepoverenje u reforme?

Stanje u medijima je katastrofalno, a OEBS je Srbiju označio kao zemlju gde ima cenzure.
Ako je tako, kako onda...
freehand freehand 14:21 02.08.2014

Popis

dali76 dali76 05:16 04.08.2014

Re: Popis

Nekonstruktivna opozicija je postala bas popularna tema.Cudno za drzavu gde vlasat ima toliku podrsku u parlamentu.Malo jjos cudnije, ili nije, sto je blogokolega Krstic agilan na razradi ove teme.
ali evo Mr. Frog blogokolega Freeandjje stavio youtube.Imamo uvodna izlaganja Zorana Zivkovica i Borka Stefanovica?
Sta je to tacno nekonstruktivno ?
A onda bi volio da viddimo reakciju vlasti na ova izlaganja.
mr.fogg mr.fogg 17:07 05.08.2014

Re: Popis

ali evo Mr. Frog blogokolega Freeandjje stavio youtube.Imamo uvodna izlaganja Zorana Zivkovica i Borka Stefanovica?
Sta je to tacno nekonstruktivno ?
A onda bi volio da viddimo reakciju vlasti na ova izlaganja.


Obožavam, do imbecilnosti, izlaganja Zorana Zivkovica i Borka Stefanovica.
Tu je sve konstrruissantivno i gmizzzavo.

Pozdrav,
Vodozemac, zvani 'žaba'.
freehand freehand 23:11 06.08.2014

Re: Popis

Vodozemac, zvani 'žaba'.

Paramecijum
hajkula1 hajkula1 23:33 02.08.2014

...

Gledam o Hong Kongu, trodimenzionalne pesacke staze. Grad izgradjen na padinama od 45 stepeni...

Zivot u vertikali.
hajkula1 hajkula1 23:42 03.08.2014

Veze s mozgom


Razmisliti.
Vucic bi da podeli zemlju strancima, za sada Arapima, ispod zita.

Oda odlazi na stocarsku farmu.

Pogledajte sta je izjavila vlasnica i osnivac farme.

Citiram deo teksta, koga vise zanima neka otvori link


http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/485055/Farma-koja-je-ocarala-Vucica-Nemate-vikend-radite-365-dana-ustajete-u-4-ujutru

Vučić danas je, objašnjavajući zašto vlada 100 dana rada obeležava, između ostalog, u Bačkom Gradištu, rekao da će ministri posetiti uspešno poljoprivredno gazdinstvo, koje danas plaća porez državi a nastalo je zahvaljujući ličnom preduzetništvu i inicijativi jedne osobe.

Reč je o ženi koja je napravila jednu od najboljih farmi u Srbiji, milion i po litara mleka pravi godišnje. Želimo da vidimo kako da doprinesemo razvoju stočarstva u Srbiji”, rekao je Vučić gostujući na TV Pinku.

Kako je ranije premijer rekao od 10 stvari koje je izneo u svom ekspozeu 27. aprila pred poslanicima Skupštine Srbije devet je ostvareno, a deseta smanjenje plata nije.


Na poljoprovrednom gazdinstvu u Bačkom Gradištu dnevno se proizvode oko 3.000 litara mleka ekstra kvaliteta, a plan je da se u 2014. godini proizvede milion litara kravljeg mleka, rekla je vlasnica tog gazdinstva Katalin Mužlai.


Ona je navela da je njena farma u 2013. godini bila prva u količini i kvalitetu isporučenog kravljeg mleka “Imleku”.


Prema njenim rečima, od 2006. godine gazdinstvo je evidentirano u sistem PDV.
U okviru porodičnog gazdinstva obrađuje se 285 hektara poljoprivrednog zemljišta od toga zakupljenih 98 hektara zemljišta u državnom vlasništvu, 85 hektara je u vlasništvu članova porodice, a preostalo zemljište je zakupljeno zemljište u privratnom valsništvu.


Mužlai je rekla da je najveći napredak u razvoju farme postignut nakon što je zakupljeno poljoprovredno zemljište u državnom valsništvu jer je tada povećano brojno stanje stada, prošireni su smeštajni kapaciteti.


- Mogućnost zakupa poljoprovrednog zemljišta u drzazvnoj svojini bio je ključni momenat u razvoju naše farme, jer smo tada mogli da proizvedemo dovoljne količine hrane, bez čega stočarstvo ne može da opstane - naglasila je Mužlai i dodala da cela porodica radi na farmi koja osim uzgajanja krava i junica proizvodi i ratarske kulture.


- Naši budući poslovni planovi su dalji razvoj ratarske i stočarske proizviodnje, kao i proizvodnje kravljeg mleka za šta i dalje očekujemo adekvatne podsticajne mere vlade - poručila je ona.



Koliko puta je Vucic samom sebi skocio u stomak, u usta i ide dalje. Ko njemu moze da poveruje?





mr.fogg mr.fogg 18:43 05.08.2014

Re: Veze s mozgom

Kd smo kod boldovanja i podvlačenja, citat:

'Prema njenim rečima, od 2006. godine gazdinstvo je evidentirano u sistem PDV.
U okviru porodičnog gazdinstva obrađuje se 285 hektara poljoprivrednog zemljišta od toga zakupljenih 98 hektara zemljišta u državnom vlasništvu, 85 hektara je u vlasništvu članova porodice, a preostalo zemljište je zakupljeno zemljište u privratnom valsništvu.'

Ne razumem. Da li je problem u zakupljenih 98 hektara zemljišta u državnom vlasništvu i kada se to dogodilo?

i još ...

Vucic bi da podeli zemlju strancima, za sada Arapima, ispod zita.

Oda odlazi na stocarsku farmu.

Pogledajte sta je izjavila vlasnica i osnivac farme.


Ne razumem ... da li je vlasnica i osnivač farme arabljanka?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana