Ekonomija| Istorija| Ljudska prava| Obrazovanje| Politika

Panafrički pokret protivi se vojnim intervencijama ali...

Nebojša Milikić RSS / 22.08.2023. u 10:39

Panafrički pokret protivi se vojnim intervencijama ali ne meša uzroke i posledice

Prepričan intervju profesora Horacija Kembela (Horace Kempbell) sa Sirakuza Univerziteta na Democracy Now, poznatoj američkoj nezavisnoj novinarskoj Internet platformi. Da bi objasnio aktuelnu situaciju u Nigeru, Sahelu i celoj Zapadnoj Africi široj publici, profesor mora „da nacrta" elementarne ekonomske-istorijske procese i odnose kolonijalizma, neokolonijalizma i militarizma u Zapadnoj ali i celoj Africi, koji su obično slabo poznati, relativizovani a najčešće ignorisani u američkoj ali i globalnoj buržoaskoj javnosti. Od značaja je činjenica da čak i od američke vojske tretirani i trenirani oficiri u ovim zemljama, shvataju da imperijalistička dominacija SAD, Francuske i EU, jednostavno funkcioniše na status-quo odnosu centar-periferija, pod kojim nema mesta za bilo kakav adekvatan razvoj afričkih zemalja, dok se pljačkanjem prirodnih i ljudskih resursa periferije održava razvijenost i nadmoćnost kapitalističkog centra, to jest, u ovom slučaju suprematističkog kolonijalnog Zapada. Teoretičar Andre Gunder Frank je ovaj odnos definisao kao "razvoj nerazvijenosti" a intervju profesora Kembela je adekvatna ilustracija otpora aktuelnom devastirajućem funkcionisanju tog odnosa u Zapadnoj Africi.

Militaristički teror „ratom protiv terora"

Globalni Panafrički pokret u Americi protivi se svakoj vojnoj intervenciji (uključujući i pučeve) ali ne može se protiviti vojnoj intervenciji a ne protiviti se Francuskoj i SAD i njihovoj militarizaciji regiona. Destrukcija civilne vlasti u Nigeru od strane vojske, je jedna od devet sekvenci - niza događaja koji su se razvili nakon početka „rata protiv terora", kao što su:

1. Fabrikacija terora
2. Intervencije SAD i Francuske u regionu
3. Posledice destrukcije Libije
4. Finansiranje militarističkih grupa u regionu od strane Francuske
5. Militarizacija društva u vreme kada ono zahteva socijalnu i ekonomsku rekonstrukciju.

Vojna intervencija u Nigeru (to jest puč, profesor namerno izjednačava terminologiju dovodeći u vezu sve vojne intervencije a ne samo one koje se nekom čine neopravdane) je posledica militarizacije društva umesto socijalne i ekonomske podrške. SAD su investirale više od milijardu dolara u militarističku infrastrukturu i programe militarizacije i militarističkih elemenata u regionu. Samo u Nigeru SAD su utrošile pola milijarde dolara za izgradnju baze dronova da bi podržale eksploataciju rudnih sirovina i ljudskih resursa Nigera od strane Francuske.

Ne možemo diskutovati događaje u Nigeru bez diskusije zahteva naroda Afrike za izbacivanje Francuske iz Zapadne Afrike. Ministar inostranih poslova Malija pozvao je Ujedinjene nacije da istraže delovanje Francuske u regionu, bivši predsednik vlade Italije pozvao je na uvođenje sankcija Francuskoj, a upravo desničarske konzervativne snage u SAD podržavaju Francusku do te mere da sada vidimo kako konzervativno krilo Bajdenove administracije koje vode Viktorija Nuland i Antoni Blinken predvode diskusiju o Africi.

Zašto je Viktorija Nuland išla u Niger i Južnu Afriku? Bajdenova administracija ima eksperta za Afriku, Džoni Karsona (Johnnie Carson), on je bio na poslednjem samitu SAD-Afrika ali oni šalju ratobornu (hawk) Viktoriju Nuland, koja želi da militarizuje planetu, koja je besomučna militaristkinja a sada leti u Nigeriju, Niger i Južnu Afriku da sprovodi politiku SAD. Zadatak levih i progresivnih snaga u SAD je da traže povlačenje američkog komandnog centra iz Afrike, zatvaranje američkih baza u Nigeru i pruže podršku narodu Nigera u zahtevima da se Francuska ukloni iz Nigera, kao što su to uradili narodi Burkine Faso i Malija. Trebali bi da podržimo i predlog za federaciju Malija, Nigera i Burkine Faso.

Niger, francuski kolonijalizam i ćutnja progresivnih snaga u SAD

Niger je jedna od zemalja koja strada od francuskog vojnog intervenisanja i razaranja u regionu. Francuska je drastično zavisna od eksploatacije i pljačkanja Afrike, oni imaju vojno osoblje u Nigeru; kada su izbačeni iz Malija i Burkine Faso samo su dovedeni u Niger a usput su kamenovani (jedan od protesta protiv prisustva francuskih trupa u Nigeru, uprkos odluci skupštine Nigera da ih pozove u zemlju radi borbe protiv terorizma).
Francuska eksploatiše mineralne i druge resurse u Nigeru a što se uranijama tiče, ne samo da ga eksploatiše već zatvara rudnike i ostavlja po lokalnu populaciju štetne i opasne radioaktivne materijale. Cela Zapadna Afrika poziva na ukidanje CFP franka i na prestanak dominacije Francuske, za odlazak 240.000 raznog francuskog personala u regionu.

U slučaju Nigera, Francuska se protivi bilo kakvim planovima za rekonstrukciju zemlje. Uzmimo za primer jedan takav veliki regionalni plan, ponovno punjenje Čadskog jezera. Veliki požari kao što je ovaj na Havajima, haraju širom Zapadne Afrike zbog globalnog zagrevanja. Globalno zagrevanje dovelo je do isušivanja Čadskog jezera, koje je izgubilo 95% vode. Postoji plan vlasti u Čadskom basenu da se obnove vode jezera. Ko je protiv ovoga? Francuska. Ko je protiv investiranja u obnovu Zapadne Afrike? Francuska. Ko je, kako se tvrdi, podržavao terorističke grupe u Zapadnoj Africi kada su SAD pozivale na istragu delovanja Boko Harama? U nigerijskim novinama je ukazano da Francuska podržava Boko Haram u Nigeriji. Francuska stvara terorističke grupe i onda dolazi da se bori protiv terorističkih grupa u Africi. Ovom dvoličnom ponašanju Francuske, koja podstiče teror i razaranja, suprostavlja se narod Zapadne Afrike. U svakoj zemlji Zapadne Afrike poziva se na ukidanje francuske finansijske, ekonomske i vojne dominacije. Tako da mi u SAD moramo pozivati naše predstavnike i ovdašnje progresivne političke snage da to podrže (na primer AOC, koja je tokom studija bila je u Nigeru), zašto oni ne podižu svoj glas protiv prisustva američke vojske i militarizacije Zapadne Afrike od strane SAD zašto ne zovu za investicije u zdravlje, obnovu, snabdevanje vodom i sigurnost naroda Zapadne Afrike?

Dvoličnost u odupiranju militarizmu

SAD i Francuska su se naoštrile da preokrenu vojni puč u Nigeru, a šta je sa vojnim pučem u Sudanu, koji je bio podržan od SAD, Saudi Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata? Šta je sa tamanjenjem naroda Sudana koji traži obnovu demokratije - od strane vojske? Ne možemo da budemo selektivni u odupiranju militarizmu, moramo se odupreti svakoj vrsti militarizma u Africi, ali prioritet u ovom momentu je uklanjanje Francuske i poziv Ujedinjenim nacijama da uvedu sankcije Francuskoj za uništavanje i militarizaciju Afrike.

SAD su se angažovale u „Ratu protiv terora" koji je po rečima Džeri Mekinona (Gary MC Kinnon) bio fabrikovan u Zapadnoj Africi. Ljudi koje nazivaju teroristima su u mnogo slučajeva bili podržani od strane Francuske. U slučaju uništenja Libije, SAD i Francuska su uklonile Gadafija a sada se SAD i Francuska bore na obe strane rata u Libiji. Nakon uništenja Libije Tuarezi su otišli iz Libije u Mali, Burkinu Faso i Niger. Francuska je podržavala grupe za koje se pretpostavljalo da su terorističke i SAD su onda ustanovile Trans-saharsku protivterorističku inicijativu i potrošile na nju pola milijarde dolara. Onda su došle u Niger da naprave vojnu bazu i bazu za dronove. Sve je to netransparentno, čak ni Pentagon se ne smatra nadležnim za ono što se dešava, kongresmeni kažu da ne znaju šta se događa u Nigeru. Pet godina je prošlo od kada su četiri američka marinca ubijena 2017. u Tongo-Tongo-u u Nigeru, koji je na tromeđi Malija, Nigera i Burkine Faso, a ni do danas Pentagon ne može da utvrdi šta im se desilo. Dokumentarni film televizije ABC „3212 un-redacted" govori o sumnjivom delovanju obaveštajnih službi i tajnim operacijama Pentagona u Nigeru.

SAD treba da povuku svoje vojne snage iz Afrike, da podrže mir, snage koje vode borbu za društvenu pravdu i obnovu tog dela sveta, a SAD su sada destruktivna snaga uperena protiv naroda Afrike.

Rast političke svesti naroda Afrike

U vezi odnosa prema pučevima u poslednje vreme i vlastima Burkine Faso, Malija i Nigera, bitno je istaći rast političke svesti naroda Afrike koja se razvila usled više faktora (globalna finansijska kriza, investicije koje pogoduju samo bogatašima, klimatska kriza, COVID 19) i opšteg osiromašenja. U redovima vojske Burkine Faso, živi duh i svest Tomasa Sankare, koji jeste bio vođa puča ali iako osuđujemo militarizam, ne reagujemo po automatizmu na sve pučeve. Sankara je organizovao narod radi sigurnosti, bezbednosti, zdravlja i mira, i pripremao se da mobiliše narod Zapadne Afrike protiv francuskog imperijaizma. Ubijen je mahinacijama Francuske i Obale Slonovače. Ono što je Ibrahim Traore rekao u Moskvi sada odjekuje po celoj Africi, otpor imperijalističkim politikama raste u Senegalu, a u Sudanu je trenutno najjači, tamo se organizuju komiteti otpora za zbacivanje vojske. Burkina Faso, Mali, Niger i Sudan su zemlje u kojima je veoma jak prostor za razvoj političke svesti naroda i jačanje antiimperijalističkog bloka.

Poslušajte antiimperijalistički Malemin govor (Julius Malema) na nedavno održanoj desetogodišnjici južnoafričke Partije boraca za ekonomsku slobodu (Economic Freedom Fighters), i shvatićete antiimperijalističko raspoloženje širom Afrike, potrebu za ujedinjenjem, upotrebom resursa Afrike i odbijanje da se Afrika uvlači u nove ratove.

Ono što smo videli u Nigeriji je da tamošnja vlada koju mnogi Nigerijci smatraju nelegalnom, teži za intervencijom u Nigeru, Burkini Faso i Maliju, kako da bi učinila uslugu SAD-u i zauzvrat ojačala vlast. Ali narod u Nigeriji je protiv ove intervencije, Senat Nigerije je izjavio da ne treba intervenisati, da se treba okrenuti dijalogu, tako da je ono što je predsednik Burkine Faso, Ibrahim Traore, rekao na Samitu Rusije i Afrike, realni osećaj naroda Afrike o zapadnim vojnim intervencijama.

Uloga SADa, Francuske, EU, Rusije i Kine u (de)militarizaciji i (de)stabilizaciji Afrike

Zanimlivo je da su lideri svih 11 pučeva koji su se desili poslednjih godina u Africi obučavani od strane SADa. I to od novca koji je trebao da se troši u ratu protiv terora. I zato nam je potrebna istraga o delovanju SAD u Nigeru, Burkini Faso, Maliju i Gvineji, potrebno je zatvoriti Afrički komandni centar SAD a razvijati odnose civilnog društva Afrike i SAD. Komandni centar treba da se ukloni jer je odgovoran za neke od sekvenci militarizacije u Africi.

Što se tiče kompeticije SAD, Kine i Rusije u Africi, važno je istaći da se narodi Afrike bore za samoopredeljenje i ujedinjenje Afrike. Bore se takođe za afričku valutu, da ne bi slali milijarde dolara zemljama Zapadne Evrope. Afričke zemlje žele slobodu kretanja, formiranje Afričke zajednice slobodne trgovine. SAD, Francuska i Evropska unija, sve velike sile su protiv toga da Afrika izgradi puteve, pruge i luke za afričke narode. Zbacivanje Gadafija u Libiji je direktno vezano za planove Afričke unije za ustanovljenje afričke valute. Afrička valuta koja bi sprečavala oticanje resursa iz Afrike je pretnja za Francusku, za Evropsku uniju i SAD.Zbog toga SAD prave strašilo od Kine i intenziviraju militarizaciju.

Rat u Ukrajini je strašan rat protiv naroda Ukrajine i regiona, ali on je novi korak u militarizaciji planete, SAD podržavaju fašističke elemente u Ukrajini. Stav Afrikanaca je da nisu navijači u tom sukobu, žele mir u Ukrajini. SAD prete Afrikancima da će se boriti protiv štetnog ruskog uticaja u Africi, doneli su zakon u Kongresu da prisile Afriku da podrže SAD i NATOv rat u Ukrajini dok Afrika traži da NATO snosi odgovornost za uništenje Libije.

U Južnoj Africi, gde će biti samit BRICSa, koji prekida dominaciju SAD u svetskoj ekonomiji, SAD prete južnoafričkoj vladi; nije slučajno Viktorija Nuland putovala iz Zapadne Afrike u Južnu Afriku, pretili su južnoafričkoj vladi i tvrdnjama da Južna Afrika prodaje oružje Rusiji. To su izmišljotine. Sada SAD računaju da će Kenija poslati vojnike na Haiti i zahtevaju da potpiše ugovor o strateškoj trgovini i investicijama koji će sprečiti planove za povećanje postojeće saradnje u Istočnoj Africi. SAD izbezumljeno jure po Africi da bi se suprotstavili Kini. Afričkim narodima nisu potrebne SAD da im naređuju da se suprotstave Kini, njima je potrebno da uzgajaju hranu i spreče glad, hoće poslove, puteve, zdravstvenu negu i adekvatna sredstva za borbu protiv klimatskih promena, kao najvažnije globalne krize.

Mi u SAD treba da podržavamo afričke narode koji se zalažu za mir i obnovu, za punjenje Čadskog jezera, a ne da podržavamo Francusku i SAD u uništenju Afrike.

///

Na sledećim linkovima su tipične (blamantne) izjave zapadnoafričkih (ne bitno različitih od istočnoevropskih) kompradorskih liberala i konzervativaca sa samita ECOWASa sa kojeg se upućuju predlozi i pretnje za vojnu intervenciju u Nigeru:

https://www.youtube.com/watch?v=VdI26qqPxCo&t=1512s

https://www.youtube.com/watch?v=kdixx5dyYR8

https://www.youtube.com/watch?v=nDnYNU4lpcE



Komentari (428)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 14:45 22.08.2023

pereant*

т'јст...Ne možemo da budemo selektivni

оно..... што је битно
прихватит'.. се мора,
докле год је моћних*
..........биће и терора

Африкаце.. сила
(а ....није од јуче)
начисто дотуче
shmoo shmoo 19:27 22.08.2023

Прилог - "сила (а ....није од јуче)"


1. део (ЛИНК)

2. део (ЛИНК)

3. део (ЛИНК)








Београд, 1961.























Србин је био први слободни сељак у Европи који обрађује земљу у сопственом власништву, зар не?

Захваљујући неписменом Коџи Милошу.

Још пре Маркса и Енгелса...






solo solo 20:15 22.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Србин је био први слободни сељак у Европи који обрађује земљу у сопственом власништву, зар не?

Захваљујући неписменом Коџи Милошу.


Još uvek je seljak slobodno obrađuje, promenio se samo Kodža.

Ovaj vrlo pismen.

shmoo shmoo 23:49 22.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

solo

promenio se samo Kodža.



Није само коџа. (мало слово к)

Променили смо се и ми.

У складу са коџом, то јест коџама који су нам се смењивали испред очију и ушију док смо се ми прилагођавали сваком новом коџи.

Ко зна, можда се Срби једнога дана и сете какви су некада били.

Кад већ са коџама то није случај јер је сваки обавезно по дифолту само још гори од својих претходника.

Изгледа да је баш то описмењавање коџа криво за ту појаву, а?

benedykt benedykt 01:22 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

shmoo


Београд, 1961.



Ko to može, ko to smije, rastavit nas od Zambije, i od njene posestrime, nesvrstane Tanzanije...!!!
Sad nam nisu stranci naša braća Afrikanci…!!!



Danice pojačaj radio do daske…
bene_geserit bene_geserit 03:35 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

U ovom tekstu ima brdo duhovitih momenata, npr.
najčešće ignorisani u američkoj ali i globalnoj buržoaskoj javnosti

Zadatak levih i progresivnih snaga u SAD je da traže povlačenje američkog komandnog centra iz Afrike, zatvaranje američkih baza u Nigeru i podršku narodu Nigera u zahtevima da se Francuska ukloni iz Nigera

za one koji se pitaju "šta je sad pa to" - to je AOC, razumeo bih da je Filip to napisao po konobarskoj liniji
afričkim narodima nisu potrebne SAD da im naređuju da se suprotstave Kini, njima je potrebno da uzgajaju hranu i spreče glad, hoće poslove, puteve, zdravstvenu negu i adekvatna sredstva za borbu protiv klimatskih promena, kao najvažnije globalne krize.

a ko im brani da sve to imaju?
narodi Afrike bore za samoopredeljenje i ujedinjenje Afrike. Bore se takođe za afričku valutu, da ne bi slali milijarde dolara zemljama Zapadne Evrope. Afričke zemlje žele slobodu kretanja, formiranje Afričke zajednice slobodne trgovine

od ovoga svega pre svega žele slobodu kretanja u jednom smeru, od Afrike do Evrope ili Severne Amerike a može i Australije daj šta daš.
Projekcija UN (ona umerena) za 2100 godinu je Nigerija daleko više stanovnika od cele Evrope, Lagos preko 100 miliona ljudi. Bio je video sa onim Nigerijcem koji objašnjava kako je bolje da ratuje u Ukrajini nego da živi u Lagosu.
tessa1 tessa1 05:50 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

U ovom tekstu ima brdo duhovitih momenata, npr.

Meni je ovo dobar tekst tj dobro prepričano, aktuelna tema, preporuka u svakom slučaju.
tessa1 tessa1 05:53 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Bane, prije neki dan sam pročitala broj nestale djece u Americi godišnje, i evo ne smijem ni nagađati koliko je bilo nula, da li je moguće?
bene_geserit bene_geserit 06:43 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Bane, prije neki dan sam pročitala broj nestale djece u Americi godišnje, i evo ne smijem ni nagađati koliko je bilo nula, da li je moguće?

Pa svaka statistika mora da se uzme sa rezervom i da se razume šta su brojali.
To kad pročitaš 800.000 prijavljene nestale dece godišnje, to ti je svaki peti tinejdžer pobegao od kuće na par dana, pa su ga prijavili, 99+% te dece se samo vrati kući, ali eto statistika.
Naravno ima i veliki broj stvarnih otmica (a ne pošorkali se mama i tata oko prava na dete, pa ga tata odveo na dve nedelje kod bake u Meksiko), ali to su već neki drugi redovi veličina.
freehand freehand 08:38 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

U ovom tekstu ima brdo duhovitih momenata, npr.

Jeste, realno pisan jezikom nastavnika iz marksističkih centara sedamdesetih. Onaj deo o levici i desnici u SAD je vrlo smešan, na primer.
Ali je suština na mestu. Borba protvi neokolonijalizma u novom zamahu, ovoga puta uz Kinu i rusiju u mnogo drugačijem izdanju od onog onomad.
tessa1 tessa1 09:40 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Pa svaka statistika mora da se uzme sa rezervom i da se razume šta su brojali.

Ma nemoj. :))
tessa1 tessa1 09:41 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Ali je suština na mestu. Borba protvi neokolonijalizma u novom zamahu, ovoga puta uz Kinu i rusiju u mnogo drugačijem izdanju od onog onomad.

Upravo, tema je perfektna.
gedza.73 gedza.73 10:15 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"


freehand
Borba protvi neokolonijalizma u novom zamahu, ovoga puta uz Kinu i rusiju u mnogo drugačijem izdanju od onog onomad.

Rusija se bori protiv neokolonijalizma tako što pokušava okupacijom susedne države građanima te države da nametne marionetsku vladu, čiji predsednik priča o imeprijalističkim granicama Petra Velikog i SSSR-a i čiji zvaničnici prete državama istočne Evrope ponovnom okupacijom od strane Moskve?

Јesu tebi Kina i Rusija demokratske države (uobičajena JUL-ovska mantra) što se najbolje vidi na primeru Prigožina koji je sa svojom firmom (čudan ovaj ruski...skoro pa čudan kao ono latinično Z u Zа победу)

tenkovima krenuo na Moskvu, Putin izjavio kako će 'pretrpeti neizbežnu kaznu' a onda ga poslao u Afriku dok su u Kini izbori k'o u Severnoj Koreji.

Ta 'drugačija borba' ruskih zvaničnika u odnosu na komunizam je da njihove žene, švalerke i deca imaju američka državljanstva a vile i kuće po Zapadu.
gedza.73 gedza.73 10:24 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

tessa1
Ali je suština na mestu. Borba protvi neokolonijalizma u novom zamahu, ovoga puta uz Kinu i rusiju u mnogo drugačijem izdanju od onog onomad.

Upravo, tema je perfektna.

Predsednica razvojne banke BRIKS-a Dilma Vana Rusef je izjavila kako obustavljaju finansiranje projekata po Rusiji.
U svetlu širenja neizvesnosti i ograničenja, NDB je obustavila nove transakcije u Rusiji. NDB će nastaviti da posluje pridržavajući se u potpunosti najviših standarda usklađenosti kao međunarodna institucija", navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu banke

link
dok je Putin na daljinu morao da objašnjava kako je njihov moskvič bolji od nemačko auto.
Što govori o dometima i uticaju Rusije. Ostalo samo da one dilkice Rogozin i Medvedev prete nuklearkama uz histerična odobravanja nekih naših pavijana.

p.s.
Mercedes. Kako se čudno piše Lada


bene_geserit bene_geserit 10:25 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Ma nemoj.

Pa nisam hteo da se pravim pametan sa opšte poznatim stvarima, nego brojala si neke nule.
A to sa nestalom decom jeste krajnje ozbiljan problem u SAD.
promoter promoter 10:35 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

gedza.73

...

tenkovima krenuo na Moskvu, Putin izjavio kako će 'pretrpeti neizbežnu kaznu' a onda ga poslao u Afriku dok su u Kini izbori k'o u Severnoj Koreji.
...

Gedžo!
Ko ti je ovo javio?
Benedikt?
tessa1 tessa1 10:44 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Pa nisam hteo da se pravim pametan sa opšte poznatim stvarima, nego brojala si neke nule.
A to sa nestalom decom jeste krajnje ozbiljan problem u SAD.

Pola od onoga što si provizorno napisao, pomislila sam naravno da je puno među njima tinejdžera i bježanja od kuće iz ko zna kojih razloga,

vjerovatno zato što ne znam, istina je, kako je u drugim zemljama, izgledalo mi je nevjerovatno 400.000 djece..
tessa1 tessa1 10:44 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Predsednica razvojne banke BRIKS-a Dilma Vana Rusef je izjavila kako obustavljaju finansiranje projekata po Rusiji.

Gedžo, javiću se kasnije, tema je o-dli-čna.
gedza.73 gedza.73 11:00 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Gedžo!
Ko ti je ovo javio?

Putin i Prigožin sami rekli.
Путин је изјавио да је позив на „злочиначку авантуру” оружане побуне „нож у леђа” и „издаја”

Действия основателя ЧВК «Вагнер» Евгения Пригожина стали предательством и ударом в спину, любая внутренняя смута — угроза государственности, заявил президент Владимир Путин во время обращения.


Все, кто сознательно встал на путь предательства, кто готовил вооруженный мятеж, встал на путь шантажа и террористических методов, понесут неминуемое наказание, ответят и перед законом, и перед нашим народом», — сказал Путин.
24 июня 2023

Владимир Путин принял участие в пленарных сессиях второго саммита Россия – Африка.
28 июля 2023 года

27.07.2023.
Вођа руске приватне војске „Вагнер” Јевгениј Пригожин који је у јуну предводио неуспешну једнодневну побуну против војног врха Русије, фотографисан је у Санкт Петербургу где је у току самит Русија-Африка.



Jedino najebao Surovikin 'Armagedon' u koga su se Srbi kleli kako rešava situaciju u tri dana.

U kontekstu borbe protiv neokolonijalizma Rusija u Afriku šalje predvodnika pobune koji je tenkovima pošao na Moskvu, kome je predsednik pretio odgovarajućom kaznom a koji je kršio ustav Rusije tako što je sa predsednikom te iste države regrutovao iz zatvora kriminalce i sadiste.


gedza.73 gedza.73 11:19 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Istovremeno u istoj državi sa istim vođama
Devetnaestogodišnja devojka Olesja Krivcova iz ruskog regiona Arhangelsk je u kućnom pritvoru sa nanogicom nakon što je, kako je saopšteno, optužena da je na društvenim mrežama diskreditovala rusku vojsku i opravdavala terorizam.

Ruski zvaničnici dodali su Krivcovu na listu terorista i ekstremista, uporedo sa ISIS-om, Al Kaidom i Talibanima, zbog priče na Instagramu o eksploziji na Krimskom mostu u oktobru u kojoj kritikuje Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.
Nedeljnik



Strašna je diskusija kad njene kolege, studenti, budući intelektualci odlučuju da je prijave. U duhu 'najboljeg komunizma'
promoter promoter 11:46 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

gedza.73
Gedžo!
Ko ti je ovo javio?

Putin i Prigožin sami rekli.
Путин је изјавио да је позив на „злочиначку авантуру” оружане побуне „нож у леђа” и „издаја”

Действия основателя ЧВК «Вагнер» Евгения Пригожина стали предательством и ударом в спину, любая внутренняя смута — угроза государственности, заявил президент Владимир Путин во время обращения.


Все, кто сознательно встал на путь предательства, кто готовил вооруженный мятеж, встал на путь шантажа и террористических методов, понесут неминуемое наказание, ответят и перед законом, и перед нашим народом», — сказал Путин.
24 июня 2023

Владимир Путин принял участие в пленарных сессиях второго саммита Россия – Африка.
28 июля 2023 года

27.07.2023.
Вођа руске приватне војске „Вагнер” Јевгениј Пригожин који је у јуну предводио неуспешну једнодневну побуну против војног врха Русије, фотографисан је у Санкт Петербургу где је у току самит Русија-Африка.



Jedino najebao Surovikin 'Armagedon' u koga su se Srbi kleli kako rešava situaciju u tri dana.

U kontekstu borbe protiv neokolonijalizma Rusija u Afriku šalje predvodnika pobune koji je tenkovima pošao na Moskvu, kome je predsednik pretio odgovarajućom kaznom a koji je kršio ustav Rusije tako što je sa predsednikom te iste države regrutovao iz zatvora kriminalce i sadiste.



Ali!
Već sam (ti) nekoliko puta rekao da se ništa ne veruje u izjave ratne propagande ratujućih strana.
Verovatnoća istinitosti opada proporcionalno 'osećaju' da je nešto istina.
Naravno, to važi za bilo koju ratujuću stranu - od kada je sveta i veka.
benedykt benedykt 13:05 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

gedza.73

Јesu tebi Kina i Rusija demokratske države (uobičajena JUL-ovska mantra) što se najbolje vidi na primeru Prigožina koji je sa svojom firmom (čudan ovaj ruski...skoro pa čudan kao ono latinično Z u Zа победу)

Zа Vеру и отечество, iliti mobilna šator crkva za ratne uslove…



A može i drugu Staljinu ”svetitelju” da se moli…



Gde je ikona tu je i novi osam metara visoki spomenik…



Koga onda naravno treba osveštati…




kamilo_emericki kamilo_emericki 14:08 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

bene_geserit

a ko im brani da sve to imaju?

Ti ovo ozbiljno?
shmoo shmoo 18:02 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

benedykt


Па ти ниси Јаковљевић!

Ко си ти у ствари?




gedza.73 gedza.73 18:31 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

promoter
Već sam (ti) nekoliko puta rekao da se ništa ne veruje u izjave ratne propagande ratujućih strana.

Nego vide li ti da ruskim aeroplanima boljka balans štangla. K'o Krcunu na autu. Ili Džemalu Bjediću.


gedza.73 gedza.73 18:35 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

benedykt
A može i drugu Staljinu ”svetitelju” da se moli…

Zato se ovi naši pravoslavni staljinisti ovoliko raspomamili pa ponavljaju direktive iz 1918, 1945, 1990. i evo sa istom mantrom MIhaila Markovića guraju 21. vek iako su izgubili minimum 35 godina života u iščekivanju.



tessa1 tessa1 18:40 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Au, Gedžo, ne stigoh te pitati jel na onoj slici Putinov drugar nizak ili su crnci visoki?
tessa1 tessa1 18:42 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

A može i drugu Staljinu ”svetitelju” da se moli…

Baš dobre slike Benedykt, gdje je ovo? Ne razumijem, šta rade?
gedza.73 gedza.73 18:49 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

tessa1
Au, Gedžo, ne stigoh te pitati jel na onoj slici Putinov drugar nizak

Kad je živ onda je visok. A kad je mrtav onda je dugačak.
Mirko Topalović




tessa1 tessa1 18:51 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Kad je živ onda je visok. A kad je mrtav onda je dugačak.

Vala baš, ovo ti je dobro. :)
bene_geserit bene_geserit 19:01 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

kamilo_emericki
a ko im brani da sve to imaju?

Ti ovo ozbiljno?

Očekujemo da nas ceo svet hrani i leči a mi ćemo da imamo šestoro dece po ženi.
I onda su svi drugi krivi ako smo gladni i žedni i umiremo od bolesti.
Odkad je sveta i veka kad se ljudska populacija previše namnoži, krenu gladi i bolesti i dođe do redukovanja populacije.

Ne možeš baš za sve da kriviš "kolonizatore".
shmoo shmoo 20:10 23.08.2023

Геџо геније, па ти си бог!

gedza.73
promoter
Već sam (ti) nekoliko puta rekao da se ništa ne veruje u izjave ratne propagande ratujućih strana.

Nego vide li ti da ruskim aeroplanima boljka balans štangla. K'o Krcunu na autu. Ili Džemalu Bjediću.



Пих!

Могло је то и спектакуларније.

Не бих ја то тако... Авионом... Па шатро несрећа.

Пих, баш је без везе.

Ја бих тог Пригожина неким канапчетом привезао за неку интерконтинентинеталну ракетЛу са нуклкеарном бојевом главом и лансирао на Лондон, на пример.

То био прави холивудски спектакл.

А овако...

Путко ме је овај пут баш разочарао.





freehand freehand 20:10 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

bene_geserit
kamilo_emericki
a ko im brani da sve to imaju?

Ti ovo ozbiljno?

Očekujemo da nas ceo svet hrani i leči a mi ćemo da imamo šestoro dece po ženi.
I onda su svi drugi krivi ako smo gladni i žedni i umiremo od bolesti.
Odkad je sveta i veka kad se ljudska populacija previše namnoži, krenu gladi i bolesti i dođe do redukovanja populacije.

Ne možeš baš za sve da kriviš "kolonizatore".

Pazi, meni se čini da je ovaj štose sagao najsumnjiviji po pitanju razmnožavanja!



P.S. Bajdvej, koliko ja razumem stvari - niko tamo ne očekuje da ih "čitav svet hrani". Samo da se nosi u tri pizde materine i ostvi ih da sami uređuju sopstvene živote. Bez obzira što vas ima nekoliko stotina miliona koji znate sve o tome kako da njima (nama) bude bolje tako što će vama biti bolje.
freehand freehand 20:16 23.08.2023

Re: Геџо геније, па ти си бог!

Могло је то и спектакуларније.

Moglo je. Ali suština je sledeća: kad je Kenedi - ne zna se. Kad su Klintonovi - to je teorija zavere.
Sve u Rusiji pa i Prigožin onda je Putin.
Ne razumem šta nije jasno?
gedza.73 gedza.73 20:25 23.08.2023

Re: Геџо геније, па ти си бог!

Могло је то и спектакуларније.

Počelo da im ponestaje inspiracije koliko moraju da'rade'. Oligarsi, političari, oficiri... dug spisak a sve manje ideja. Promaje, klizavi podovi, bazeni, otrovne pečurke...
Ја бих тог Пригожина неким канапчетом привезао за неку интерконтинентинеталну ракетЛу са нуклкеарном бојевом главом и лансирао на Лондон, на пример.

Pa na primer onda bi tebe Putin obesio kanapčetom pošto žene, deca i 'saradnice' njegovih prijatelja imaju vile i stanove po tom istom Londonu. Kućeš raketlu na teško i mukom stečenu imovinu?
Путко ме је овај пут баш разочарао.

Što?
Što su garantovali bezbednost pa pogazili garancije koje su dali?
Уголовное дело в отношении главы ЧВК "Вагнер" Евгения Пригожина будет прекращено, заявил пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков

A možda su krivi zapadni neokolonijalni satanisti koji su uveli sankcije pa nije bilo delova za remont aviona?

solo solo 20:31 23.08.2023

Re: Геџо геније, па ти си бог!

А овако...

Путко ме је овај пут баш разочарао.

Polako. Ovo je tek prva četvrtina.

Nastavak serije sledi

Drugi Prigožinov avion sleteo u Moskvu
Prema servisu Flightradar24, druga letelica, navodno u vlasništvu biznismena Jevgenija Prigožina, promenila je kurs i vratila se u Moskvu.


p.s.

Bilo bi baš naivno ovako jednostavno. Nije baš Bollywood a i Hollywood nije čemu.

Puno je tu love za prozaične endove. Zveri su to.
gedza.73 gedza.73 20:32 23.08.2023

Re: Геџо геније, па ти си бог!

freehand
Sve u Rusiji pa i Prigožin onda je Putin.
Ne razumem šta nije jasno?

A za Darju Dugin odma' sutra znali?

Izgleda da ti lekovi koje ruski vrh testira na vama nisu protiv ćelavosti nego za zaglupljivanje. Što odlično rade mada mi nije jasno što ih ti koristiš kad si dokazao da si prirodno nadaren.

shmoo shmoo 20:34 23.08.2023

Децу било где на свету никоме не опраштам

bene_geserit
Ma nemoj.

Pa nisam hteo da se pravim pametan sa opšte poznatim stvarima, nego brojala si neke nule.
A to sa nestalom decom jeste krajnje ozbiljan problem u SAD.



Ма пусти...

Незахвална и та ваша америчанска деца.

А могли су уместо што беже од куће да се лепо лече од те своје депресије и безнађа и да уживају у чоколадама као и ова деца из Африке која немају времена да се баве сопственом депресијом, те да се тако код својих кућа са својим мамама и татама заједно тове као прасићи пред клање.












World Day Against Child Labour 12 June (ЛИНК)


gedza.73 gedza.73 20:34 23.08.2023

Re: Геџо геније, па ти си бог!

solo
А овако...
Путко ме је овај пут баш разочарао.

Polako. Ovo je tek prva četvrtina.
Nastavak serije sledi
Drugi Prigožinov avion sleteo u Moskvu
Prema servisu Flightradar24, druga letelica, navodno u vlasništvu biznismena Jevgenija Prigožina, promenila je kurs i vratila se u Moskvu.

Biće, što'b'rek'o Ilija Čvorović


bene_geserit bene_geserit 20:35 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

niko tamo ne očekuje da ih "čitav svet hrani". Samo da se nosi u tri pizde materine i ostvi ih da sami uređuju sopstvene živote.

Ja sam skroz za to.
Još više ako je to nošenje u 3 pizde materine dvosmerno.
freehand freehand 20:36 23.08.2023

Re: Геџо геније, па ти си бог!

solo
А овако...

Путко ме је овај пут баш разочарао.

Polako. Ovo je tek prva četvrtina.

Nastavak serije sledi

Drugi Prigožinov avion sleteo u Moskvu
Prema servisu Flightradar24, druga letelica, navodno u vlasništvu biznismena Jevgenija Prigožina, promenila je kurs i vratila se u Moskvu.

To je potpuno nebitno. Ovde lumeni sve znaju unapred, jer je u pitanju sudar narativa i sudar surogata ideologija u kome su činjenice tek prah koji se kruni u tom trvenju. Da ne pominjemo dijagnoze koje se taru same o sebe u toj masturbaciji bez lubrikanata, gde pršti unutrašnjost lobanje u trvenju sa tvrdoćom ničega kao sadržaja.
Dakle, nebitno je ko, da li, gde, zašto.
Samo rokaj, samo delji.
Jeste, mislim na dijagnozu.
solo solo 20:37 23.08.2023

izlazna karta

Biće kako bi rekao Ilija Čvorović


Ima i drugi deo. Kuvarima se nije zamerati.



Apostata fali ovde. On je bolje informisan a i sa iskustvom.
freehand freehand 20:45 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

bene_geserit
niko tamo ne očekuje da ih "čitav svet hrani". Samo da se nosi u tri pizde materine i ostvi ih da sami uređuju sopstvene živote.

Ja sam skroz za to.
Još više ako je to nošenje u 3 pizde materine dvosmerno.

Pa imaš tu neke istorijske, praktične probleme: nisu svi ti nesrećnici iz Afrike, Jućžne Amerike, Azije u London, Pariz, Madrid, Brisel, Antverpen, Amserdam i Vašingotn došli samo da doneu zlato, dijamante, srebro, uraniju, i stotine miliona robova da bi ti sad tu jeo govna po internetu o tome kako hoće da te pljačkaju.
Ovi oddavde (izbegavam to "mi" gde god mogu, ko Austrijance u Bosni) su otišli tamo i popljačkali sve na čemu počiva to štosebe zove !Zapadnom civilizacijom". Usput su, doduše, nosili i "vrednosti" u kojima će se danas, udaviti, ako ima pravde.
Ali, suština je da Afrikanci danas pokušavaju da ih se otresu. Što bi trebalo podržati, po svakom mogućem etičkom i pravnom kriterijumu gledajući.
gedza.73 gedza.73 20:49 23.08.2023

Re: izlazna karta

solo
Ima i drugi deo.

Ima. Srčka a nestašica lekova. Nego jesi li provalio da neki blogeri pišu u reč komentare Ilije Čvorovića?
Je l' to znači da je Ilija bio jedna beslovesna budaletina, da ću iz invalidski' kolica gledati kako ponovo gradite kapitalizam, kako ponovo uprežete ljude u jaram!
Jesam ja zatvaran, samo zato što sam viko: Živeo Staljin i bratska jednakost među ljudima?! Jesam zato zatvaran?! Jesam trebo da vičem: živeo kapitalizam?! Staljin vas je ubijo, al' vas nije ubio koliko je trebalo!
Ja sam držo njegovu sliku pet godina, ko ikonu, i držaću je ponovo, kad-tad!
Balkanski špijun 1984.

Ko bi rekao da će ovo biti stvarnost i da ovakvi ljudi danas stvarno postoje.

shmoo shmoo 20:50 23.08.2023

Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

solo

Polako. Ovo je tek prva četvrtina.



Идемо на трећине.

Руси су одувек били бољи у хокеју него у ватерполу.

Додуше, Руси су. у просеку гледано, најбољи на свету у шаху, али шах нема полувремена, трећине, четвртине,...

Идемо!

До Боливуда и назад!






П.С. - Брате, је л' се сећаш каkо су се некада по нашим биоскопима диљем наше лијепе Југославије вртели филмови са Брус Лијем?

Па после пројекције филма клинци у гомилама излазе из биоскопа и џилитајући се и ритајући се около обарају све канте са ђубретом до своје куће.

Гарантовано је и овај Геџа то исто радио кад је био мали.







solo solo 20:54 23.08.2023

Re: pusti ton!

Идемо!

До Боливуда и назад!




shmoo shmoo 20:54 23.08.2023

Re: Геџо геније, па ти си бог!

freehand
solo
А овако...

Путко ме је овај пут баш разочарао.

Polako. Ovo je tek prva četvrtina.

Nastavak serije sledi

Drugi Prigožinov avion sleteo u Moskvu
Prema servisu Flightradar24, druga letelica, navodno u vlasništvu biznismena Jevgenija Prigožina, promenila je kurs i vratila se u Moskvu.

To je potpuno nebitno. Ovde lumeni sve znaju unapred, jer je u pitanju sudar narativa i sudar surogata ideologija u kome su činjenice tek prah koji se kruni u tom trvenju. Da ne pominjemo dijagnoze koje se taru same o sebe u toj masturbaciji bez lubrikanata, gde pršti unutrašnjost lobanje u trvenju sa tvrdoćom ničega kao sadržaja.
Dakle, nebitno je ko, da li, gde, zašto.
Samo rokaj, samo delji.
Jeste, mislim na dijagnozu.




Јбт, чика Фрихенде, ти би међу мојим ђацима био најбољи пјесник!

Ово је озбиљна похвала, не зезам се.






tessa1 tessa1 20:56 23.08.2023

Re: izlazna karta

Nego jesi li provalio da neki blogeri pišu u reč komentare Ilije Čvorovića?

:))

tessa1 tessa1 21:01 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

(izbegavam to "mi" gde god mogu, ko Austrijance u Bosni)


Šta ovo znači, oprostićeš? :)

Za Afriku se slažem sa tobom, samo što su oni sada u kineskim rukama.

I za Putinovog drugara nisam pomislila odmah na Putina, stvorio je on sebi neprijatelja i priliku X da ga ukloni da bi naudio Y, Q i tako redom, vidim kratko ima već teorija zavjere, odoh spavati,

tragedija je ako je 10 ljudi žrtvovano da bi jedan čovjek inscenirao smrt. Ovaj svijet je strašno mjesto.
gedza.73 gedza.73 21:01 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

Гарантовано је и овај Геџа то исто радио кад је био мали.

Taso, šta ti misliš? Je li se avion sam srušio (što onda dovodi u pitanje kvalitet 'ruske svemirske tehnologije' odnosno poljuljana je teza 'niko nema što Putin imade') ili je konačno ruska PVO proradila? Ili je čovek koji je poterao tenkove na Putina preživeo pošto ima više uticaja i moći od 'Cara' Vladimira Vladimiroviča?

ТАСС-ДОСЬЕ. 23 августа 2023 года в Тверской области потерпел крушение бизнес-джет. На борту было 10 человек, все они погибли. По сообщению Росавиации, в списке пассажиров числился Евгений Пригожин.



shmoo shmoo 21:07 23.08.2023

Re: Геџо геније, па ти си бог!

freehand
Могло је то и спектакуларније.

Moglo je. Ali suština je sledeća: kad je Kenedi - ne zna se. Kad su Klintonovi - to je teorija zavere.
Sve u Rusiji pa i Prigožin onda je Putin.
Ne razumem šta nije jasno?



Све је јасно да јасније не може бити.

Осим клинцима који излазе из биоскопа шутирајући около канте са ђубретом.


freehand freehand 21:09 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Šta ovo znači, oprostićeš? :)

Pitaj Petra Kočića, mislim da je on znao. A i Gavrilo Princip.
shmoo shmoo 21:10 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

gedza.73
Гарантовано је и овај Геџа то исто радио кад је био мали.

Taso, šta ti misliš?



Ма не мислим ја, бре, ништа.

Боли ме курац.

Што бих се ја мучио када ти мислиш уместо мене.





bene_geserit bene_geserit 21:16 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

Додуше, Руси су. у просеку гледано, најбољи на свету у шаху

Skoro svi "ruski" prvaci sveta u šahu su bili Jevreji.
shmoo shmoo 21:16 23.08.2023

Re: izlazna karta

tessa1
Nego jesi li provalio da neki blogeri pišu u reč komentare Ilije Čvorovića?

:))








П.С. -




freehand freehand 21:21 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

bene_geserit
Додуше, Руси су. у просеку гледано, најбољи на свету у шаху

Skoro svi "ruski" prvaci sveta u šahu su bili Jevreji.

Juče videh negde nešto za onog klinca Iranca što je odbio da ne igra sa mladim Izraelcem, pa ga država kaznila pa mu Francuska dala državljanstvo i sad igra za Francusku.
I zabranili mu ovih dana da igra proviv nekog mladog Rusa.
gedza.73 gedza.73 21:24 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

freehand
Pitaj Petra Kočića, mislim da je on znao

Jazavac pred sudom uz male izmene komotno može da prođe kao satira komunističkog sistema, komunističkog suda i komunističke pravde. Na primer kad su ljudima otimali imovinu po onom Staljinovom zakonu o kolhozima i solhozima kako bi mogli da postanemo prava balkanska sovjetska republika.
ДАВИД:
То је њивица крчевина. Ја сам је искрчио, па велим: моја је. Око те је њиве царска шума. Накрај њивице, управо кад се пође доље Маркановом Точку, стоји дирјек, убоден у земљу, с оне двије ко кантарске куке (C.S). То веле ко пише: царска шума.

ДАВИД: Да, да, од млоге ме је биједе и напасти ослободио. Онда сам имо једну краву, добру, дебелу краву. Од уста сам своји откидо па сам њој даво. Кажем вам, добра, дебела крава,
Ето ти једног дана оног шикуције што купи мирију и порез: "Давиде, вели, дочуо суд да те снашла биједа, па ме је посло да.. . Како би било да ми ту несретну краву претеслимимо царевини, па нек се она тамо ш њом мучи и девера? " "Вала, велим ја, царевини која се толико за ме брине! Води, брате, води одма!"



bene_geserit bene_geserit 21:26 23.08.2023

Re: Децу било где на свету никоме не опраштам

А могли су уместо што беже од куће да се лепо лече од те своје депресије и безнађа и да уживају у чоколадама као и ова деца из Африке која немају времена да се баве сопственом депресијом, те да се тако код својих кућа са својим мамама и татама заједно тове као прасићи пред клање.

Izgleda da je TasDebeli smršao i postao TasaMršavi pa sad punih usta može od debelim Amerikancima.
Nego američka deca nisu debela, makar ovde kod mene (sa izuzetkom malih crnkinja), moguće da je drugačije u Teksasu i Alabami, Ameri se imam utisak goje kasnije u životu.
A psihički problemi jesu u strašnom porastu i inverzno korelisani sa siromaštvom, tj. što više para to više psihičkih problema.

A afrička deca i rad na otpadima elektronike, plantažama ovoga ili onoga i nedajBože u rudnicima - to je problem njihovih roditelja (deca se ne štancaju ko na traci i šutiraju na ulicu, već se o njima brineš kao roditelj) pre svega a onda njihovih država.
Ne vidim poentu ovog virtue signalinga kad od tog dečjeg rada ti isto profitiraš kao i Amerikanci, tj. plaćaš čokoladu i banane jeftino.
shmoo shmoo 21:31 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

bene_geserit
Додуше, Руси су. у просеку гледано, најбољи на свету у шаху

Skoro svi "ruski" prvaci sveta u šahu su bili Jevreji.



Јбг, и ја сам ти сумњиви можда Цинцарин па сам опет Србин.

И све што имам, па и живот, дајем за Србију.

Мало ли је?





А ни за те Јевреје нисам баш сигуран...

Када ме је баба једаред, под своје старе дане, питала како то да њен син јединац, а мој ћале, њој и деди никада не враћа кусур када му дају да им нешто купи у радњи или на Бајлонија пијаци него им каже само кратко да нема кусура и све цене заокружује на већу цифру, ја баби одговорио:

- Не знам, баба, ти си га родила, нисам ја.

Баба мало поћутала па ми рекла:

- Па јес, није се он џабе родио у јеврејску кућу.

(То јест, у кући Геца Кона у Добрачиној 30.)

И тако, друже, ја сада не знам шта да мислим...

Зато ми једино и преостаје да све, па и живот, дајем за Србију када год затреба.

Немам других опција.

bene_geserit bene_geserit 21:31 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Pa imaš tu neke istorijske, praktične probleme: nisu svi ti nesrećnici iz Afrike, Jućžne Amerike, Azije u London, Pariz, Madrid, Brisel, Antverpen, Amserdam i Vašingotn došli samo da doneu zlato, dijamante, srebro, uraniju, i stotine miliona robova da bi ti sad tu jeo govna po internetu o tome kako hoće da te pljačkaju.
Ovi oddavde (izbegavam to "mi" gde god mogu, ko Austrijance u Bosni) su otišli tamo i popljačkali sve na čemu počiva to štosebe zove !Zapadnom civilizacijom". Usput su, doduše, nosili i "vrednosti" u kojima će se danas, udaviti, ako ima pravde.
Ali, suština je da Afrikanci danas pokušavaju da ih se otresu. Što bi trebalo podržati, po svakom mogućem etičkom i pravnom kriterijumu gledajući.

A opet o Austrougarima koji su posekli šumu po Zlatiboru i Turcima zbog kojih nam ne ide baš najbolje.

Nego navijam ja i podržavam iz sve snage da se Afrikanci otresu koga god hoće, a još više podržavam da im se tehološki pomogne da razviju poljoprivredu i energetiku (makar za preradu morske vode) da nekako prežive.
A najviše od svega podržavam patrolne brodove po Mediteranu dobro naoružane, ali dobro to je neka druga tema, ili ista samo sa druge strane ogledala.
vcucko vcucko 21:34 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

bene_geserit
Додуше, Руси су. у просеку гледано, најбољи на свету у шаху

Skoro svi "ruski" prvaci sveta u šahu su bili Jevreji.

Opet generalizacija.
Aljehin, Smislov, Spaski, Karpov Rusi sa dna kace. Petrosjan Jermenin. Talj polutan.
Jevreji Botvinik, Korčnoj (on nikad nije bio šampion, koliko se sećam?), Kasparov (dobro, on je sad Rvat).
gedza.73 gedza.73 21:35 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

freehand
Francuska dala državljanstvo i sad igra za Francusku.

A jesi čuo za
Ruski šahovski velemajstor Aleksej Sarana odlučio je da igra šahovske turnire pod zastavom Srbije. Sarana je trenutno šampion Evrope i 50. je šahista sveta.

Rus koji ne deli tvoj pogled na razloge za rat
Mnogo volim Rusiju, ali mrzim sve političke stvari. Ovo što naša vlada sada radi je apsolutno odvratno. Ne mogu to da prihvatim, ali ne mogu ništa da uradim povodom toga. Nemam simpatija za ovaj rat, svi razlozi su apsolutno strašni", rekao je Sarana

Poput mnogih drugih ruskih šahista (u tom nekom upravnom odboru šahista je Šojgu i Peskov)
Forty-four top Russian chess players published an open letter to the President of the Russian Federation, Vladimir Putin, voicing firm opposition to the war in Ukraine and expressing solidarity with the people of Ukraine. Signees include the most recent world championship challenger, GM Ian Nepomniachtchi; 12th Women's World Champion and Director of ChesscomRU, GM Alexandra Kosteniuk; eight-time Russian champion, GM Peter Svidler; GM Andrey Esipenko; GM Daniil Dubov; and many more.


Peter Svidler admitted that he was shocked by the way most people in his homeland support the murderous war

Peter Svidler is an eight-time chess champion of Russia and a three-time candidate for the world championship




freehand freehand 21:36 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

A najviše od svega podržavam patrolne brodove po Mediteranu dobro naoružane, ali dobro to je neka druga tema, ili ista samo sa druge strane ogledala.

Podržao si, kad si ubio Huseina i Gadafija. Sad ti je to što ti je. Inače, nisu Francuzi tek onako Trezegeu i Anriju dali državljanstvo, ni svim oni Arapima iz Orana i Alžira, ni kambodžancima i vijetnamcima. Niti su onoliki Siki i Tamilci i Indusi u Britaniji. Pogledaš malo sadržaj onoga što se zove British Museum, pa kad skapiraš koliko je sadržaja britanskog porekla valjda ćeš skapirati sve.

freehand freehand 21:39 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

vcucko
bene_geserit
Додуше, Руси су. у просеку гледано, најбољи на свету у шаху

Skoro svi "ruski" prvaci sveta u šahu su bili Jevreji.

Opet generalizacija.
Aljehin, Smislov, Spaski, Karpov Rusi sa dna kace. Petrosjan Jermenin. Talj polutan.
Jevreji Botvinik, Korčnoj (on nikad nije bio šampion, koliko se sećam?), Kasparov (dobro, on je sad Rvat).

Ajd sad, pusti činjenice, ko će još time da se bavi. U prvom momentu pade mi na pamet da izguglam pa rekoh - nit čemu služi nit ima smisla.
bene_geserit bene_geserit 21:39 23.08.2023

Re: Флај бај KLM (Крутов, Лринов, Макаров)

Opet generalizacija.
Aljehin, Smislov, Spaski, Karpov Rusi sa dna kace. Petrosjan Jermenin. Talj polutan.
Jevreji Botvinik, Korčnoj (on nikad nije bio šampion, koliko se sećam?), Kasparov (dobro, on je sad Rvat).

U pravu si sad sam baš gledao. Talj jeste Jevrejin.
Rekao sam iz glave šta mi je nekad rekao ujak (da su skoro svi prvaci sveta u šahu bili Jevreji), ali vidim nije baš tako.
shmoo shmoo 21:45 23.08.2023

Re: Децу било где на свету никоме не опраштам

bene_geserit

Izgleda da je TasDebeli smršao i postao TasaMršavi pa sad punih usta može od debelim Amerikancima.



Ма пусти ти Тасу Дебелог и дебеле Америчане. То је споредно.

У овоме је твој проблем:

A afrička deca i rad na otpadima elektronike, plantažama ovoga ili onoga i nedajBože u rudnicima - to je problem njihovih roditelja (deca se ne štancaju ko na traci i šutiraju na ulicu, već se o njima brineš kao roditelj) pre svega a onda njihovih država.



Како ћеш пред Бога са овим, лицемеру?

Ниси прочитао уводни текст овог блога?

И ако ниси већ читао овде уводни текст, погледај мало податке Уједињених нација.

Погледај она три линка у мом првом коментару овде о Туарегима после пада Гадафија.

Немој у своме самозадовољству прескакати оно што не шашољи угодно по табанчићима твој white supremacy confirmation bias.







П.С. - Не једем чоколаде ни банане.

Српски прасићи су моја слабост, слаткиши ме не занимају.





kamilo_emericki kamilo_emericki 21:46 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

bene_geserit

Očekujemo da nas ceo svet hrani i leči a mi ćemo da imamo šestoro dece po ženi.
I onda su svi drugi krivi ako smo gladni i žedni i umiremo od bolesti.
Odkad je sveta i veka kad se ljudska populacija previše namnoži, krenu gladi i bolesti i dođe do redukovanja populacije.

Ne možeš baš za sve da kriviš "kolonizatore".

Sirotinja je uvijek pravila sirotinju.
To zašto je neko sirotinja je već nešto drugo.
Ovaj dečko bi ti mogao, da je živ, ispričati štošta.
Naročito kako se ruše vlasti koje ne odgovaraju zapadnim interesima i dovode odgovarajuće. Dugačak je spisak političara u Africi koji su željeli uraditi nešto za svoj narod ali u sudaru sa interesima kolonizatora su uvijek gubili. Oni najčešće glave a narod ostajao u bijedi. Pogledaj kako sada tvoja i moja država naguravaju afričke države da intervenišu u Nigeru i vrate njihovog pulena na vlast. Da oni to urade bilo bi previše očigledno ko je stvarni gazda u Africi.
Prije par godina sam gledao reportažu iz Nigerije gdje zapadne kompanije, koje istražuju naftu, uz pomoć korumpiranih lokalnih šefova bukvalno truju domicilni narod da im ne plaćaju otkup zemlje.
Nemam ja iluzija o velikom ljudskom kvalitetu afričkih vođa ali još manje imam iluzija o dobrim namjerama naših.
shmoo shmoo 21:55 23.08.2023

I have a dream that one day...

freehand
bene_geserit
Додуше, Руси су. у просеку гледано, најбољи на свету у шаху

Skoro svi "ruski" prvaci sveta u šahu su bili Jevreji.

Juče videh negde nešto za onog klinca Iranca što je odbio da ne igra sa mladim Izraelcem, pa ga država kaznila pa mu Francuska dala državljanstvo i sad igra za Francusku.
I zabranili mu ovih dana da igra proviv nekog mladog Rusa.



Јесте. Алиреза Фирузја.

Тренутно шести на ФИДЕ ранг листи. (ЛИНК)

Добио је титулу интернационалног мајстора са 13 година, а титулу велемајстора са 16 година старости.

Firouzja se 2019. odrekao iranskog državljanstva zbog pritiska da odustane od utakmica s izraelskim natjecateljima, što nije rijetkost u iranskih sportaša. Potražio je azil u Francuskoj i od tada se natječe kao njihov državljanin na međunarodnim turnirima. Pomalo ironično, prije dva tjedna, u jeku ruske invazije na Ukrajinu, Francuski šahovski savez je zabranio Alirezi da na turniru igra protiv ruskog igrača. U pitanju su, naravno, sankcije protiv ruskog naroda zbog Putinove odluke o oružanom napadu. (ЛИНК)




Зар није та Француска била бакља грађанске демократије која је упалила и ону бакљу на америчанском Кипу слободе?







Јебига...





freehand freehand 22:00 23.08.2023

Re: "Помало иронично..."

shmoo
freehand
bene_geserit
Додуше, Руси су. у просеку гледано, најбољи на свету у шаху

Skoro svi "ruski" prvaci sveta u šahu su bili Jevreji.

Juče videh negde nešto za onog klinca Iranca što je odbio da ne igra sa mladim Izraelcem, pa ga država kaznila pa mu Francuska dala državljanstvo i sad igra za Francusku.
I zabranili mu ovih dana da igra proviv nekog mladog Rusa.



Јесте. Алиреза Фирузја.

Тренутно шести на ФИДЕ ранг листи. (ЛИНК)

Добио је титулу интернационалног мајстора са 13 година, а титулу велемајстора са 16 година старости.

Firouzja se 2019. odrekao iranskog državljanstva zbog pritiska da odustane od utakmica s izraelskim natjecateljima, što nije rijetkost u iranskih sportaša. Potražio je azil u Francuskoj i od tada se natječe kao njihov državljanin na međunarodnim turnirima. Pomalo ironično, prije dva tjedna, u jeku ruske invazije na Ukrajinu, Francuski šahovski savez je zabranio Alirezi da na turniru igra protiv ruskog igrača. U pitanju su, naravno, sankcije protiv ruskog naroda zbog Putinove odluke o oružanom napadu. (ЛИНК)




Јбт, зар није та Француска била бакља грађанске демократије која је упалила и ону бакљу на америчанском Кипу слободе?



Radiš tuđe domaće.
Dijagnoza je ladno ispinovala, ali to ide sa tom šifrom.
bene_geserit bene_geserit 22:22 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Naročito kako se ruše vlasti koje ne odgovaraju zapadnim interesima i dovode odgovarajuće. Dugačak je spisak političara u Africi koji su željeli uraditi nešto za svoj narod ali u sudaru sa interesima kolonizatora su uvijek gubili. Oni najčešće glave a narod ostajao u bijedi. Pogledaj kako sada tvoja i moja država naguravaju afričke države da intervenišu u Nigeru i vrate njihovog pulena na vlast. Da oni to urade bilo bi previše očigledno ko je stvarni gazda u Africi.
Prije par godina sam gledao reportažu iz Nigerije gdje zapadne kompanije, koje istražuju naftu, uz pomoć korumpiranih lokalnih šefova bukvalno truju domicilni narod da im ne plaćaju otkup zemlje.
Nemam ja iluzija o velikom ljudskom kvalitetu afričkih vođa ali još manje imam iluzija o dobrim namjerama naših.

Ma nije stvar u iluzijama, nemam ih ni ja,
nego radi se o tome da dok se sam ne braniš, maltretiraće te.
Ako "korumpirani lokalni šefovi" truju narod, zbog čega nisu završili na banderama (u afričkoj verziji, što ih nisu bacili lavovima)?

Nego ako misliš da su glavni problem Afričkih država "kolonizatori", mislim da ćeš grdno da se iznenadiš kad se tih "kolonizatora" reše.
Neodrživ rast stanovništva, nedovoljna proizvodnja hrane, nedostatak vode, nerazvijena medicina, njihovi egzistencijalni problemi su realni i samo su pojačani sa aktivnostima "kolonizatora".

Ja navijam za njih da se reše stranog uticaja i postanu funkcionalna društva koja mogu da podmire potrebe svog stanovništva (ako ništa drugo da se ne bi doseljavali preko manje i veće "bare" ),
ali istorisjki gledano slabo vidim kapacitet za pravljenje funkcionalnog društva, a vidim dosta kapaciteta za razna sranja.
Tj. mislim da tu "kolonizatori" ništa bitno ne menjaju.
freehand freehand 22:29 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Nego ako misliš da su glavni problem Afričkih država "kolonizatori", mislim da ćeš grdno da se iznenadiš kad se tih "kolonizatora" reše.
Neodrživ rast stanovništva, nedovoljna proizvodnja hrane, nedostatak vode, nerazvijena medicina, njihovi egzistencijalni problemi su realni i samo su pojačani sa aktivnostima "kolonizatora".

Pobogu, Bene, pa kompanije i kapital drže sve u šaci u SAD kamoli u nesrećnim afričkim kolonijama. Demokratija i pravna država traže vreme da sazru i to ide paralelno sa obrazovanjem i stasavanjem stanovništva, to nije samo jedan prelom. Ali oslobađanje od malignog uticaja kolonijalnih sila je svakako prvi i glavni prelom na tom putu.
shmoo shmoo 22:41 23.08.2023

Re: "Помало иронично..."

freehand

Radiš tuđe domaće.
Dijagnoza je ladno ispinovala, ali to ide sa tom šifrom.



Јбг, прођоше толике године, а Зуба Бојић у мени изгледа никада неће умрети и остаће са мном до краја.

Правда ће победити.

П.С. - На руском језику реч правда значи истина, је л' тако беше?

Било тако исто некада давно и у српском језику али смо изгледа стицајем многих неповољних по нас околности морали да мењамо значење те речи.

shmoo shmoo 22:47 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

kamilo_emericki

Nemam ja iluzija o velikom ljudskom kvalitetu afričkih vođa ali još manje imam iluzija o dobrim namjerama naših.



На кога ли ти то мислиш кад кажеш "наши"?



Моји сигурно нису.

А ако су твоји, нека ти их, задржи их за себе.





bene_geserit bene_geserit 22:57 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

На кога ли ти то мислиш кад кажеш "наши"?
Моји сигурно нису.
А ако су твоји, нека ти их, задржи их за себе.

Misli na njegove i moje, a i tvoj Vučić kad ga prime da sedne na onu stoličicu.

Nego ne reče, ne jedeš banane a ni čokoladu, jel jedeš čokoladne banane?
Jel tvoja porodica jede banane i čokoladu?
bene_geserit bene_geserit 22:59 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Demokratija i pravna država traže vreme da sazru i to ide paralelno sa obrazovanjem i stasavanjem stanovništva, to nije samo jedan prelom. Ali oslobađanje od malignog uticaja kolonijalnih sila je svakako prvi i glavni prelom na tom putu.

Koliko vidim ti si na istoj liniji sa autorom, periferija kapitalizma, etc. etc.
Uvek neko drugi kriv što kod nas ne valja, naša odgovornost tu negde oko nule.
kamilo_emericki kamilo_emericki 23:11 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

shmoo


На кога ли ти то мислиш кад кажеш "наши"?


Malo si neurozan pa ne čitaš dovoljno pažljivo iako neka velika pažnja nije ni potrebna.
Bene i ja divanimo, a ja spominjem US i Francusku u aferi Niger. Dakle vođe su Benetove i moje, šta god mi mislili o njima.
Takav nam grah pao. 6 hatmi i kar pozadi.
benedykt benedykt 23:18 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

tessa1
A može i drugu Staljinu ”svetitelju” da se moli…

Baš dobre slike Benedykt, gdje je ovo? Ne razumijem, šta rade?

Slikano već negde na godišnjicu Staljinove smrti, kada tradicionalno svake godine zaljubljenici u njegov lik i delo polažu cveće tu kod samog Kremlja, odnosno na njegove biste i spomenike po celoj Rusiji ili kao u datom slučaju pale sveće u crkvama.
Putin gura rukama i nogama kroz medije, serije i filmove, Staljina kao skoro pa nepogrešivog Vođu, pa se tamo formirao pravoslavni staljinizam iliti nekakva mešavina magijskog okultizma sa verom da samo totalitarizam Rusiju i Ruski (pravoslavni) svet spašava.
Drug Staljin se po delovima onoga u šta oni veruju za vreme rata preobratio i postao pravoslavni podvižnik, skoro pa svetitelj…

Pa se tako pre godinu dana, uz naravno finansiranje države, pojavio i film Мария. Спасти Москву gde se opisuje taj jako popularni mit o tome kako je navodno ikona Tihvinske Bogorodice spasila Moskvu na zimu 1941. iliti ključni trenutak za ”preobraćenje” druga Staljina kada mu je svetiteljka Matrona Moskovska rekla šta mora da uradi da bi spasao Rusiju tj da bi crveni petao pobedio crnog. Po tom mitu je avion sa ikonom Tihvinske Bogorodice leteo oko Moskve u decembru 1941. i Hitler je tu stao i nije mogao dalje, a film ide još dalje u fantazmagoriju i ubacuje tu neku Mariju iz NKVD-a (uvek je glavni junak u svim takvim filmovima nekakav čekista a šta drugo) koja juri za ikonom i otima je nazad od Nemaca…

U stvarnosti su nacisti ikonu preneli u Nemačku i ona se vratila u Rusiju tek pre dvadesetak godina, ali to naravno ništa ne smeta jer je prvo i osnovno pravilo u Putinovoj Rusiji da je ”istina” o 2. Svetskom ratu sve ono što se uklapa u režimski narativ, potpuno nebitno od istorijskih činjenica, dok se za iznošenje onoga što odudara od toga ide u zatvor…
shmoo shmoo 23:39 23.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

bene_geserit
На кога ли ти то мислиш кад кажеш "наши"?
Моји сигурно нису.
А ако су твоји, нека ти их, задржи их за себе.

Misli na njegove i moje, a i tvoj Vučić kad ga prime da sedne na onu stoličicu.



А па то ти је онда ваш Вучић, твој и Камилов, није он мој.



Ваше демократске владе (ваши) су нам њега овде инсталирале као колонијалног гувенера Србије.





Nego ne reče, ne jedeš banane a ni čokoladu, jel jedeš čokoladne banane?
Jel tvoja porodica jede banane i čokoladu?


Не.

А је л' се и твоја деца исто овако играју и иду у школу?



























On November 10, the TASS news agency hosted a press conference devoted to the publication of a report entitled ‘Africa: Development Prospects and Recommendations for Russian Policy.’ The report was prepared by experts from the HSE Situational Analysis Programme, which is organised with the Russian Ministry of Foreign Affairs with support from the Russian State Duma Committee on International Affairs, the Public Council on Foreign and Defence Policy, and the Russia in Global Affairs journal. The head of the Situational Analysis Programme is Sergey Karaganov, Dean of the Faculty of World Economy and International Affairs at HSE University. (ЛИНК)



А шта по том питању радите ви и ваши у тим вашим демократским земљама Запада?

Осим што због те "чоколаде" за вас и вашу децу ево и у 2023. години и 80 година од завршетка Другог светског рата и оснивања Уједињених нација ми још увек гледамо гледамо овакве слике као ове горе окачене.





(An African girl is shown at the 1958 Expo in Brussels, Belgium that featured a ‘Congo Village’ with visitors watching her from behind wooden fences.)

benedykt benedykt 00:22 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

shmoo

On November 10, the TASS news agency hosted a press conference devoted to the publication of a report entitled ‘Africa: Development Prospects and Recommendations for Russian Policy.’ The report was prepared by experts from the HSE Situational Analysis Programme, which is organised with the Russian Ministry of Foreign Affairs with support from the Russian State Duma Committee on International Affairs, the Public Council on Foreign and Defence Policy, and the Russia in Global Affairs journal. The head of the Situational Analysis Programme is Sergey Karaganov, Dean of the Faculty of World Economy and International Affairs at HSE University. (ЛИНК)


Sa reči se prešlo i na dela…
shmoo shmoo 00:25 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

kamilo_emericki
shmoo


На кога ли ти то мислиш кад кажеш "наши"?


Malo si neurozan pa ne čitaš dovoljno pažljivo iako neka velika pažnja nije ni potrebna.
Bene i ja divanimo



Боже сачувај, мирнији сам и сталоженији него икада јер сада многе ствари постају јасније иако сам их и раније наслућивао.

Напротив, имам утисак да сте ти и Бене заједно са тим вашима све нервознији и нервознији јер, видим, баш лепо диваните.

Па наставите онда вас двојица у том смеру, не дајте се ометати.

Тренутно вас данас срдачно поздрављају деца Нигера.

Јуче Мали, прекјуче Буркина Фасо,...

Сутра ко зна ко.

Ал' није важно како летиш него како паднеш.

shmoo shmoo 00:35 24.08.2023

Како се из небића стиже до Свебића?

benedykt

Sa reči se prešlo i na dela…



Знам, знам...

Боли то много.

Ал' мора да боли, не може другачије.























bene_geserit bene_geserit 00:52 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

А па то ти је онда ваш Вучић, твој и Камилов, није он мој.

Koliko je Vučić tvoj toliko je i Bajden moj a toliko je i Makron Kamilov.
А је л' се и твоја деца исто овако играју и иду у школу?

Ne, a tvoja?
Nego jel tvoja deca jedu čokoladu?

Nego Taso jel ti dobro?
Ovolika količina virtue signalinga nije dobra za zdravlje.
Tasa, pošto ne jede banane i čokoladu, ni za šta nije kriv.
A i drži deci dodatnu u školi (na šta ga zakon ne obavezuje, dakle volontira u neku ruku), pa ima puno pravo da kritikuje Jokića što je samo 4 ciklusa prošao sa reprezentacijom (to mu dođe svega 4-6 meseci volontiranja, Tasa je skupio bar 22 godine volontiranja). A možda i ne drži dodatnu, ko bi znao.
benedykt benedykt 01:23 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

bene_geserit
А па то ти је онда ваш Вучић, твој и Камилов, није он мој.

Koliko je Vučić tvoj toliko je i Bajden moj a toliko je i Makron Kamilov.

Pa sad, nikad ne reci nikad…
benedykt benedykt 01:29 24.08.2023

Re: Како се из небића стиже до Свебића?

shmoo
benedykt

Sa reči se prešlo i na dela…



Знам, знам...

Боли то много.

Ал' мора да боли, не може другачије.


Više mi je teško zbog vas, jer što reče Zoran Radmilović… Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima, isto je i kad si glup.



Na slikama prigodna manifestacija organizovana između ostalog i povodom formiranja jedinice pravoslavnih afričkih kozaka. Padaj silo i neokolonijalna nepravdo, gde je vlast bila francuska sad će biti narodna i ruska…
bene_geserit bene_geserit 05:01 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

nisu svi ti nesrećnici iz Afrike, Jućžne Amerike, Azije u London, Pariz, Madrid, Brisel, Antverpen, Amserdam i Vašingotn došli samo da donesu zlato, dijamante, srebro, uraniju, i stotine miliona robova da bi ti sad tu jeo govna po internetu o tome kako hoće da te pljačkaju

Nego freehand, "stotine miliona" robova, really?
Imaš neku nulu viška u najmanju ruku.
benedykt benedykt 05:06 24.08.2023

Od Felixa do bradatog poglavice dva putića

shmoo

Знам, знам...







Eh da, čisto da ne zaboravim. Primećujem da iz nekog samo vama znanog razloga postavljate tu određeni niz u kome se našla i moja blogovska avatar slička, pa mi se čini da ste umislili da ja imam neke veze sa osobom/osobama koje su imale date avatare na b92 blogu počevši od tog nadasve simpatičnog bradatog poglavice.
Elem, samo da vas obavestim kako mi je zaista jako žao ali ste se avaj istripovali tim povodom i to za medalju…

Mada što da ne, jer kada može naša frau Angie da umišlja i smara kako sam ja navodno nekada bio taj neki Felix, što ste vi uostalom gori od nje. Mislim, možete i vi isto tako do mile volje da umišljate da sam bio bilo šta, uključujući i tog bradatog (ko god on već bio) poglavicu…
tessa1 tessa1 06:37 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Pitaj Petra Kočića, mislim da je on znao. A i Gavrilo Princip.


cc

”Sve što je do nas mi smo učinili, ali ima naravno onih pokvarenih koji pokušavaju da nešto onemoguće Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

On je izjavio novinarima u Banjaluci da uprkos svemu Republika Srpska redovno isplaćuje sve svoje obaveze, i penzije, i plate, i socijalna davanja.

"Naravno da ćemo, zbog situacije koja se najavljuje da će stranci onemogućiti finansiranje Republici Srpskoj, morati da presložimo prioritet, ali to svakako neće ići na teret ljudi koji žive ovdje. Mi ćemo obezbijediti da njihove plate i penzije budu redovne i to je ono što želimo da radimo", naglasio je predsjednik Republike Srpske, prenosi Srna.

Agencija "Standard end purs" dala je Republici Srpskoj kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima.”




“Na pitanje da li je to što je Evropska komisija odobrila četiri projekta vrijedna 298 miliona evra za BiH, pri čemu nijedan projekat nije namijenjen RS, neki vid finansijske izolacije i kazne, Šmit je ocjenio da se te sankcije ne odnose na ljude nego na Dodika”



Dva pasusa iz dva teksta u Nezavisnim, mislim, vijesti koje cirkulišu javno sa svih glasila, nisu tajne sa opskurnih sajtova,
podvukla sam da bi stvorio sliku, šta piše u ovih par rječi?


Pokvareni pokušavaju onemogućiti isplaćivanje obaveza, obaveze su plate (entiteski aparat), penzije i socijalno,

dalje piše da će RS uprkos pokvarenim strancima koji su onemogućili finansiranje isplatiti svoje obaveze tj dobila je kredit (posudili smo i milione od Mađara).


U drugom pasusu piše, Evropska komisija (Evropa ne Azija) obustavlja finansiranje RS iz 298 miliona euro odobrenih projekata (finansijska izolacija?),

i šta se može zaključiti?


Neki stranci iz EU već 3 decenije finansiraju RS, isplaćuju se između ostalog plate entitetskoj birokratiji, plate im daje EU jer mi nemamo privredu koja zaradi te novce, i penzije,

i drugi izvor prihoda, ne piše to u ova dva pasusa su gastarbajteri, ljudi koji žive u EU i šalju novac familiji u RS ili ga troše pa tako stimulišu privredu..


Ne znam šta bi iz današnjice P. Kočić i G. Princip rekli za ovu šah-mat poziciju. Šta misliš ti da li bi očekivali nastavak finansiranja (i tako opstanak entiteta da se ne gađamo guslama o vjekovnim neprijateljima) od Rusa pošto su oni naša braća?

bene_geserit bene_geserit 07:05 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Pobogu, Bene, pa kompanije i kapital drže sve u šaci u SAD kamoli u nesrećnim afričkim kolonijama. Demokratija i pravna država traže vreme da sazru i to ide paralelno sa obrazovanjem i stasavanjem stanovništva, to nije samo jedan prelom. Ali oslobađanje od malignog uticaja kolonijalnih sila je svakako prvi i glavni prelom na tom putu.

Kad si već to pomenuo:
- te multinacionalne korporacije se ponašaju onako kako se ponaša na domaćem tržištu gde su došle (npr. kad dođu Srbiju, brzo se prilagode da ništa ne može bez korupcije)
dakle kao što nisu Nemci i Amerikanci i Francuzi doneli korpuciju u Srbiju, tako nisu doneli ni dečji rad po afričkim zemljama
- sasvim sigurno se i npr. kineske firme ponašaju isto kao zapadne
- te zapadne firme a i kineske se ne ponašaju mnogo drugačije po američkim vukojebinama ili Srbijama i Bugaraskama kad otvaraju rudnike što se tiče trovanja okolo, tj. koliko se sam zaštitiš to ti je
- kad se kače slike u cilju virtue signalinga kao neki patetični bloger ovde, ne znaš da li su stvarne ili je neko doveo decu samo za slikanje, ne znaš za koju firmu rade ako je stvarno da li zapadnu ili kinesku ili domaću, ništa ne znaš, uz koji qrac ih onda kačiš, samo da bi nešto srao
- zapadne firme u poslednje vreme su vrlo osetljive na loš publicitet kad je dečiji rad u pitanju tako da sasvim sigurno ne zapošljavaju decu direktno već to rade neke podizvođačke domaće firme

Sad očekuješ od stranaca da dođu i reše ti problem dečjeg rada koji imaš i bez njih, a uz to ih do beskonačnosti pljuješ.
Uostalom, kad je bio Scramble for Africa 1870-1914, tj. kada je 90% Afrike kolonijalizovano, jedna od prvih stvari koje su kolonijalne sile uradile je ukidanje ropstva koje je postojalo od pamtiveka po tim zemljama.
A šta je rezultat - imaš beskonačnu propagandu o zapadnim zemljama kao da su one došle i izmislile ropstvo tu, nije ga bilo hiljadama godina pre toga.
tessa1 tessa1 07:51 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Ne znam kako vi na ovo vrućinu, ali ljudima sa više kose na glavi je teže.


Sinoć razmišljam jesam li kartu kineske dominacije u Africi ostavila kod Jinxa na mom blogu ili Pajića, čini mi se Jinx,

i evo ga jutros, ne bih drugačije ni potražila i drago mi je što jesam, prvo, iznenadih se u prolazu kako je lijep blog, vidjela sam i Nsarskog (još uvijek mi je žao što je umro i što sam bila gruba prema njemu, tih par sekundi razmišljanja me podsjeti da je život tren kao u stihu),

i nađem kartu, ali i Milana, stvarno se oduvijek lijepo družimo. :))

Na kraju je bitnija rečenica Milanova od karte, o sferi uticaja i politici, pogledam datum, prošla godina, ma nemoguće, i sve u glavi prebacujem kao sat iz ljetnog u zimsko računanje vremena i obratno, opet mi nije jasno zašto je atmosfera komentara kao da se desilo prije 5 god? Hm, rat u Ukrajini, pa to nam je dalo još 5 god života, sad smo u odnosu na nevin početak februara 2022. mnogo stariji, zar ne? :)







freehand freehand 07:58 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

cc

Ccc...
Pozdravio te je Alojzije Mok i rekao da prenosi pozdrave i Hansa Ditriha Genšera. Srdačno pozdravljaju tebe u Beču i pravoslavni živalj genocidnog entiteta.
tessa1 tessa1 08:06 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Ccc...
Pozdravio te je Alojzije Mok i rekao da prenosi pozdrave i Hansa Ditriha Genšera. Srdačno pozdravljaju tebe u Beču i pravoslavni živalj genocidnog entiteta.

Free, ponašaj se kao odrasla i odgovorna osoba, EU neće više da finansira entitet u kojem predsednički funkciju sa tuđim parama može obavljati bilo ko,

parrdon, tuđim parama EU, ne Rusije.


Sad me zabrinulo, kako sam za godinu dana starija 5 god? Što bi moja svekrva davno rekla, ko starica je ona stara. :)
tessa1 tessa1 08:07 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

starija 5 god?

Najmanje, ako ovo nije 20, takav je osjećaj. :))
freehand freehand 08:12 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Free, ponašaj se kao odrasla i odgovorna osoba, EU neće više da finansira entitet u kojem predsednički funkciju RS sa tuđim parama može obavljati bilo ko,

Koliko se ja razumem u pravnu državu i demokratiju funkciju predsednika genocidnog entiteta obavlja lice izabrano na izborima u tom genocidnom entietetu voljom birača, ne Rusije.
Funkciju cara-komesara, Visokog predstavnika sa ovlašćenjima da postavlja, smenjuje i menja zakone i ustav genocidnog entiteta obavlja lice koje Vašington postavi. Ne Rusija.

tessa1 tessa1 08:23 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Koliko se ja razumem u pravnu državu i demokratiju funkciju predsednika genocidnog entiteta obavlja lice izabrano na izborima u tom genocidnom entietetu voljom birača, ne Rusije.
Funkciju cara-komesara, Visokog predstavnika sa ovlašćenjima da postavlja, smenjuje i menja zakone i ustav genocidnog entiteta obavlja lice koje Vašington postavi. Ne Rusija.


Ponoviću još jednom, znam da ima nekoliko izreka narodnih o situaciji kada neko gazduje tuđim parama, samo se ne mogu sjetiti trenutno,

EU neće više da finansira entitet u kojem predsedničku funkciju sa tuđim parama može obavljati bilo ko,

parrdon, tuđim parama EU, ne Rusije. (ovaj dio nije potreban ali pošto do tebe ne dopire pa reko neka ga)

freehand freehand 08:33 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

EU neće više da finansira entitet u kojem predsedničku funkciju sa tuđim parama može obavljati bilo ko,

parrdon, tuđim parama EU, ne Rusije. (ovaj dio nije potreban ali pošto do tebe ne dopire pa reko neka ga)

Pa će tim tuđim parama po tvom i njihovom zaključku obavljati lice koje će oni postavljati po svojoj volji i nahođenju.
Pa što ne ukinete tu funkciju, ako već ne može da se na nju bira u Briselu, u nekoj kancelariji levo do klozeta?
Inače, koliko čitam i razumem postoji ogroman broj ljudi u državama te EU koji tvrde da i ti ljudi u Briselu, na funkcije ni od koga izabrani upravljaju tuđim parama 8ne Rusije).

tessa1 tessa1 08:59 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Pa će tim tuđim parama po tvom i njihovom zaključku obavljati lice koje će oni postavljati po svojoj volji i nahođenju.
Pa što ne ukinete tu funkciju, ako već ne može da se na nju bira u Briselu, u nekoj kancelariji levo do klozeta?
Inače, koliko čitam i razumem postoji ogroman broj ljudi u državama te EU koji tvrde da i ti ljudi u Briselu, na funkcije ni od koga izabrani upravljaju tuđim parama 8ne Rusije).


Hm, ko god bio, obradovaće mu se druga polovina glasačkog tijela,

ali interesantno, i prvu polovinu glasačkog tijela tj ovu na vlasti finansira EU, da li će oni ostati vjerni šah-mat poziciji po cijenu neisplaćenih plata?, plata nauštrb penzija?, ili se u njima probuditi profesionalna žica što čisto sumnjam,

ok, mogu se zaduživati u Sberbanci..


Free, ne računa se vrijeme u BiH i dva entiteta od juče, tj od početka invazije Rusije na Ukrajinu, EU finansira BiH već tri decenije, ukratko, i nedavno su postali neki zli stranci, inače su bili stranci i njihovi novci, i ono najbitnije: stranci se nisu petljali* u demokratske izbore sve dok im nije dosadilo davati novce… da se ne nastavljam..


*) hipotetički, ako nekom dam novce i on napravi puteve, isplati plate, na koncu, kupi glasove, da li sam upetljan u izbore? Ili što bi rekao Ivo Andrić u Prokletoj avliji, nevinih nema, ni kod nas, nema neupetljanih..
freehand freehand 09:04 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

tessa1
Pa će tim tuđim parama po tvom i njihovom zaključku obavljati lice koje će oni postavljati po svojoj volji i nahođenju.
Pa što ne ukinete tu funkciju, ako već ne može da se na nju bira u Briselu, u nekoj kancelariji levo do klozeta?
Inače, koliko čitam i razumem postoji ogroman broj ljudi u državama te EU koji tvrde da i ti ljudi u Briselu, na funkcije ni od koga izabrani upravljaju tuđim parama 8ne Rusije).


Hm, ko god bio, obradovaće mu se druga polovina glasačkog tijela,

ali interesantno, i prvu polovinu glasačkog tijela tj ovu na vlasti finansira EU, da li će oni ostati vjerni šah-mat poziciji po cijenu neisplaćenih plata?, plata nauštrb penzija?, ili se u njima probuditi profesionalna žica što čisto sumnjam,

ok, mogu se zaduživati u Sberbanci..


Free, ne računa se vrijeme u BiH i dva entiteta od juče, tj od početka invazije Rusije na Ukrajinu, EU finansira BiH već tri decenije, ukratko, i nedavno su postali neki zli stranci, inače su bili stranci i njihovi novci, i ono najbitnije: stranci se nisu petljali* u demokratske izbore sve dok im nije dosadilo davati novce… da se ne nastavljam..


*) hipotetički, ako nekom dam novce i on napravi puteve, isplati plate, na koncu, kupi glasove, da li sam upetljan u izbore? Ili što bi rekao Ivo Andrić u Prokletoj avliji, nevinih nema, ni kod nas, nema neupetljanih..

Pa ja lepo kažem da ti je odlična ta ideja se u toj kancelariji pored klozeta bira lice koje će sprovoditi direktive Moka i Genšera, dobro i Kinkela i portira EK, a i ako baštovan bude imao neku ideju može i to. jer u demokratiji i kapitaliznmu i vladavini prava i tamo gde su na ceni vrednosti nije bitno da li banka radi po važećim zakonima i da je likvidna nego da nije Sber.
Mislim, ako si lojalni auslenderski hohintelektualac.
tessa1 tessa1 09:27 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Pa ja lepo kažem da ti je odlična ta ideja se u toj kancelariji pored klozeta bira lice koje će sprovoditi direktive Moka i Genšera, dobro i Kinkela i portira EK, a i ako baštovan bude imao neku ideju može i to. jer u demokratiji i kapitaliznmu i vladavini prava i tamo gde su na ceni vrednosti nije bitno da li banka radi po važećim zakonima i da je likvidna nego da nije Sber.
Mislim, ako si lojalni auslenderski hohintelektualac.


Šteta, ti si inače inteligentan,

i hajde dobro epska priča o okupaciji krvoloka i oslobađanju ropstva uz pomoć Rusije entiteta koji je finansiran od EU,

ali zašto podcjenjuješ ljude u RS, misliš oni ne mogu ovako kao ja sabrati dva sa dva, ne umiju?


Oni ne vide da su cijene u trgovinama i na pijaci veće nego u EU? Ne znaju da im familija odlazi raditi u EU?
freehand freehand 09:34 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"


i hajde dobro epska priča o okupaciji krvoloka i oslobađanju ropstva uz pomoć Rusije entiteta koji je finansiran od EU,

To sa Rusijom ti izgleda loše. Da odeš da ti to neko pogleda?

ali zašto podcjenjuješ ljude u RS, misliš oni ne mogu ovako kao ja sabrati dva sa dva, ne umiju?


Oni ne vide da su cijene u trgovinama i na pijaci veće nego u EU? Ne znaju da im familija odlazi raditi u EU?

Ne dopire moja inteligencija dotle da razume da sam ja taj koji potcenjuje ljude u genocidnom entietu zato što mislim da u skladu sa svojim zakonima i izbornim procedurama sami treba da odluče ko će im biti na čelu ali ti razumeš da im treba gazda i staratelj koji na to ima pravo jer daje pare. Ili bar o (gazda) i ti tvrdite da bi svi pocrkali od gladi u genocidnoj tvorevini da im ne dajete pare.
Pa zato imate pravo da upravljate, a zna se da je uvek najbolje kad ti stranac upravlja i kad si kolonija, to je istorija nebrojeno puta dokazala.
Inače, neke cene su i u Švajcarskoj više nego u EU. Ako je to merilo.

tessa1 tessa1 09:47 24.08.2023

Re: Прилог - "сила (а ....није од јуче)"

Ne dopire moja inteligencija dotle da razume da sam ja taj koji potcenjuje ljude u genocidnom entietu zato što mislim da u skladu sa svojim zakonima i izbornim procedurama sami treba da odluče ko će im biti na čelu ali ti razumeš da im treba gazda i staratelj koji na to ima pravo jer daje pare. Ili bar o (gazda) i ti tvrdite da bi svi pocrkali od gladi u genocidnoj tvorevini da im ne dajete pare.
Pa zato imate pravo da upravljate, a zna se da je uvek najbolje kad ti stranac upravlja i kad si kolonija, to je istorija nebrojeno puta dokazala.
Inače, neke cene su i u Švajcarskoj više nego u EU. Ako je to merilo.



Ali te ne razumiješ da EU finansira demokratski izabranu vlast entiteta već par decenija, nevjerovatno,

raspodjele pare ne sumnjajući da će otići na drugu stranu od one za koje su predviđene, za narod dva entiteta,

i kako npr uložene pare u entitet izgledaju u očima prosječnog glasača? - platio gazda iz svog džepa? i glasaću za njega, dobar čova?


Šta se sad promjenilo? - interesuje ih gdje idu njihove pare, i na koncu, ako oni finasiraju već tri decenije opstanak jednog entiteta pa to u pravosuđu prelazi u pravo starateljstva, neka se o entitetu brinu oni koji to rade bolje..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana