Film| Literatura| Obrazovanje| Sex

Ana Karenjina - biti il' ne biti

Biljana 77 RSS / 03.02.2013. u 11:45

"Ana Karenjina" nalazi se u lektiri za drugi razred srednje škole, dakle predviđeno je da je čitaju šesnaestogodišnjaci. Uopšte ne ulazeći u to da li i koliko klinci sad i čitaju lektiru, ili umesto toga odgledaju film ili ni toliko, pokušavam da raspetljam šta sam ja sa šesnaest godina mislila i na koji način sam razumela Anu. I odgovor je – ništa i nikako. Ana kroz svoju aferu sa Vronskim upoznaje strast, upoznaje sebe kao ženu.

******

 

Nova "Ana Karenjina" je apsolutni MUST SEE ove godine... Nikako ne propustiti! Iz sledećih razloga:
1. Uspešno leči nesanicu

2. Možete da naučite nekoliko korisnih reči francuskog jezika, kao što su: mamman, grand-mamman i merci.

3. Širi ugao posmatranja sedme umetnosti do neslućenih razmera. Pa tako veoma brzo filmove "Kristina-auto ubica" i "Žikina dinastija" posmatrate kao smisaona dela filmske umetnosti.

- Ovo je komentar sa FB jedne moje drugarice na novi film sa Kirom Najtli u ulozi Tolstojeve junakinje. Pre nekoliko meseci kod jedne druge drugarice vodila se rasprava o kastingu pomenutog filma, sa akcentom na ofingersku pojavu pomenute Kire koja bi trebalo da dočara omanju, punačku i crnku – Anu, onako kako je Bog i Tolstoj osmisliše.  I dok sam ja vagala između ipak previše stare (mada i dalje jednako zanosne) Monike Beluči (i /ili Izabele Ađani) i odviše mlade Mile Kunis, potpuno sam zaboravila na ne tako davnašnju verziju sa Sofi Marso. Ovaj film iz  1997, čini mi se,  ima neouporedivo bolji izbor junaka.  Umesto ponuđenog derleta sa kovrdžicama u ulozi (proćelavog! i u najboljim godinama) grofa Vronskog našao se Šon Bin,  dok Aninog postarijeg i antipatičnog muža igra upravo takav, a ne (aman-zaman) Džud Lou… U novoj verziji nemam primedbe jedino na izbor za ulogu Ljevinaanna-karenina-9718.jpg

Pre nekoliko dana sasvim slučajno naletela sam na pomenuti film iz 1997.  i odgledala ga taman onako napreskok kako inače gledam sve filmove od kad su me gusari brojno nadjačali. Film kao film.. ništa posebno,  u sat i pedeset minuta stali su gotovo svi ključni moment romana, ali mesta za glumačke bravure tu nije bilo. Ono što su Sofi Marso i Šon Bin nesumnjivo uspeli jeste da prikažu strast. U pogledu, u pokretu, u dodiru. Fluid između njih čisto je seksualne prirode. I u romanu jednako. Jer Ana i Vronski započinju aferu ne poznajući se uopšte. Tu se ne može govoriti o ljubavi, samo o strasti.

Godinama unazad sam se pitala zašto je taj nesumnjivo veliki roman ostavio na mene takav utisak, tj. zašto nikako nisam uspevala da makar na trenutak prošetam njenim cipelama .. zašto mi je paralelna priča sa Ljevinom uvek izgledala važnija (a nesumnjivo je mnogo tolstoja u ljevinu) i razumljvija uprkos svim mogućim nejgovim slutnjam, bludnjama, umljenjima i dvoumljenjima, zašto nisam mogla nikako razumeti tu Anu…  Sasvim sam dobro i pri prvom čitanju shvatala njen položaj, društvene okolnosti,  do određene mere (koliko je to u tinejdžerskoj moći) čak i materinske emocije kojima je muž manipulisao, osećaj krivice i odbačenosti, sve… No, nikako nisam razumela njen odnos prema Vronskom, taj kao struna zategnuti odnos u kojem je svaka reč, svaki gest, pogled, osmeh, komentar, beznačajni detalj imao težinu konačnog.

Ana Karenjina  nalazi se u lektiri za drugi razred srednje škole, dakle predviđeno je da je čitaju šesnaestogodišnjaci. Uopšte ne ulazeći u to da li i koliko klinci sad i čitaju lektiru, ili umesto toga odgledaju film ili ni toliko, pokušavam da raspetljam šta sam ja sa šesnaest godina mislila i na koji način sam razumela Anu. I odgovor je – ništa i nikako. Ana kroz svoju aferu sa Vronskim upoznaje strast, upoznaje sebe kao ženu. Do trenutka dok nije ostetila njegove ruke na svom telu, Ana je poznavala sebe kao majku, sestru, prijateljicu, suprugu, damu... ali ne kao ženu.  Sa Vronskim ona upoznaje sebe na taj način i žestina te spoznaje određuje njen karakter do kraja romana. Jer to je ono što joj je nedostajalo da bude ličnost.  Posle nesumnjivo teške borbe žena u njoj pobeđuje čak i majku, ono što je ona mislila da je njeno primarno (i jedino) biće. Malo je preterano očekivati od šesnaestogodišnjaka da ovo razumeju? Da razumeju da je jedna strastvena veza  postala suština i jedina bitnost nečijeg života? Ana i Vronski osim te strasti nemaju ništa. Osim boravka u Italiji, koji je ipak samo izlet iz uobičajenih okolonosti, oni ne mogu živeti nikakav društveni život, ne mogu imati ništa zajedničko u spoljnom svetu. Sve što imaju je njihov međusobni odnos, odnos u čijoj je osnovi strast. Ili da ga prevedemo na rečnik novijeg doba – seks. Jasno je da je Ana tek sa Vronskim upoznala seks kao mogući izvor beskrajnog zadovoljstva, a ne kao dužnost.  Da li je bio dobar? Seks mislim. Tolstoj nam ne govori mnogo o tome. Očekivano. Očigledno da jeste. Toliko dobar da je sve ostalo postalo nevažno.  Mogu li šesnaestegodišnjaci to da razumeju? Teško. Kad imaš toliko godina, ako uopšte imaš ikakav seks, sigurno misliš da je dobar. Teško je pojmiti da se zbog toga kidaju veze, ostavljaju deca i skače pod voz.  -Ma  šta se prenemaže? (čujem odjek neke svoje rečenice iz tog doba).

Shodno tome Anu Karenjinu treba izbaciti iz lektire za srednju školu. Mnogo je. Umesto toga nešto sa čim klinci mogu da se sažive i da pokušaju da razumeju i da zaključe nešto o životu. Mi deca sa stanice Zoo?

A Tolstoja ostaviti nama ... u najboljim godinama. ;)

 



Komentari (331)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

natasavb natasavb 12:06 03.02.2013

Sinoć

umalo da odem da je pogledam, od 23h, dok sam čekala da me veliko dete zovne da dođem po nju.

Kad smo se vraćale kući ja joj to kažem i onda smo pričale o Ani. Ona je naravno kapira na sasvim drugačiji način i kaže da je roman dosadan (imala je prošle godine za lektiru). To mi je sasvim razumljivo, jer sam baš pre neki dan rekla Bobi da mi je što se tiče ruskih pisaca za taj neki tinejdžerski period i lektire, bolji Dostojevski, i sav taj njegov bunt i crno-belo gledanje na svet, a da je Ana kao što ti reče za nas, ljude srednjih godina, kada su sve one nijanse sive (ovo nema nikave veze sa onim drugim romanom:)) mnogo važnije. :)
antioksidant antioksidant 12:10 03.02.2013

Re: Sinoć

a da je Ana kao što ti reče za nas, ljude srednjih godina, kada su sve one nijanse sive (ovo nema nikave veze sa onim drugim romanom:)) mnogo važnije. :)

ap nije da nema veze sa tim drugim romanom :)
samo je prilagodjenije
Biljana 77 Biljana 77 12:11 03.02.2013

Kad reče

crno-belo gledanje na svet

Bile su još bar dve vredne gledanja - Vivjen Li i Greta Garbo.
natasavb natasavb 12:28 03.02.2013

Re: Sinoć

antioksidant
a da je Ana kao što ti reče za nas, ljude srednjih godina, kada su sve one nijanse sive (ovo nema nikave veze sa onim drugim romanom:)) mnogo važnije. :)

ap nije da nema veze sa tim drugim romanom :)
samo je prilagodjenije


Moguće, ali taj drugi još nisam čitala, pa ne mogu da komentarišem.
Primećujem da je u poslednje vreme pominjanje sivih nijansi većini to prva asocijacija, pa otud napomena.:)
ladyhawk ladyhawk 23:38 03.02.2013

Re: Kad reče

Kad rece Greta Garbo...
Setih se svoje druge godine srednje i Ane Karenjine. I dan danas mislim da je verovatno ne bih ni citala da sam kojim slucajem prvo odgledala G.G. Ukusi su razliciti, a moj dozivljaj nje u ulozi Ane je tesko razocarenje, sva mi je izvestacena i nikakva. Roman sam citala pre zimskog raspusta i bas, bas mi se dopao, mada nisam bas shvatala to njeno odbacivanje deteta zbog tamo neke afere, makar kakav dasa bio u pitanju. Jos manje to da je morala da se ubije, tu sam se bas naljutila na nju jer patim kad prica nema srecan kraj. Ljevin mi je bio bljak i posle mi je i sam Tolstoj bio manje simpatican kad sam procitala da je Ljevinov lik upravo prema sebi izgradio. A onda su za zimski raspust, u terminu "zimskog bioskopa", pustili "Anu" s G.G. Kakvo razocarenje! Imala sam u glavi sliku jedne Ane, one Tolstojeve, tako da mi je Greta bila kao karikatura, ustogljena, mlitava, isfolirana. Od tada dobro pazim da ne pogledam film, pre nego sto procitam knjigu, ako znam da je knjiga na dobrom glasu.
ladyhawk ladyhawk 00:00 04.02.2013

Re: Kad reče

Samo jos da dodam, divan ti je tekst, hvala ti za to.
Slazem se da tako mladi ljudi ne mogu bas da razumeju sve, ali ne mislim da klasike tog tipa treba izbaciti iz lektire, mozda se mnogima vise nikada ne bi "dalo" da procitaju takvo sta, osim ako ne studiraju knjizevnost.
Mene je mnogo vise od Tolstoja impresionirao Solohov, "Tihi Don" sam procitala u jednom dahu. Sreca pa smo bas u cetvrtoj srednje, kada se on citao, umesto folirantske profesorke dobili zloglasnog dekicu, Cveleta. Bio je ozloglasen jer niko nije mogao da se provuce bez procitanog kompletnog romana. Kod njega nisu palile procitane kritike i njihovi plagijati na pismenim zadacima. E, to je bio najbolji profesor knjizevnosti kog pamtim iz perioda svog citavog skolovanja.
predatortz predatortz 09:32 04.02.2013

Re: Sinoć


Kad smo se vraćale kući ja joj to kažem i onda smo pričale o Ani. Ona je naravno kapira na sasvim drugačiji način i kaže da je roman dosadan (imala je prošle godine za lektiru).


Kada me je pitao za doživljaj, svom profi sam rekao :

Prevelika pažnja posvećena jednoj ženi lakog morala!

Čovek umal' umro nije!

Međutim, mišljenje nisam promenio...

Opajdara koja se uda iz interesa, a hefta iz 'ljubavi' i nije ništa drugo nego opajdara.
niccolo niccolo 09:36 04.02.2013

Re: Sinoć

Opajdara koja se uda iz interesa, a hefta iz 'ljubavi' i nije ništa drugo nego opajdara.

A šta je žena koja se uda iz ljubavi a hefta iz interesa?
predatortz predatortz 09:38 04.02.2013

Re: Sinoć

niccolo
Opajdara koja se uda iz interesa, a hefta iz 'ljubavi' i nije ništa drugo nego opajdara.

A šta je žena koja se uda iz ljubavi a hefta iz interesa?


Opajdara
Biljana 77 Biljana 77 11:10 04.02.2013

Re: Sinoć

Prevelika pažnja posvećena jednoj ženi lakog morala!

Čovek umal' umro nije!

Međutim, mišljenje nisam promenio...

Opajdara koja se uda iz interesa, a hefta iz 'ljubavi' i nije ništa drugo nego opajdara.


Žene lakog morala se ne ubijaju.
Ana se nije udala već su je udali.
predatortz predatortz 11:17 04.02.2013

Re: Sinoć

Biljana 77
Prevelika pažnja posvećena jednoj ženi lakog morala!

Čovek umal' umro nije!

Međutim, mišljenje nisam promenio...

Opajdara koja se uda iz interesa, a hefta iz 'ljubavi' i nije ništa drugo nego opajdara.


Žene lakog morala se ne ubijaju.
Ana se nije udala već su je udali.


Nisu je ubili, ubila se. Zajebala se u proceni đuvegije.
Odlika tog vremena, mislim oko 'udali je'...
Biljana 77 Biljana 77 13:29 04.02.2013

Re: Sinoć

Nisu je ubili, ubila se

A gde si ti pročtao da piše da su je ubili?

Zajebala se u proceni đuvegije.

Nije ništa procenjivala, ništa nije ni pitana. Ili ti imaš neke informacije koje ni sam Tolstoj nije imao kad je izmislio?

predatortz predatortz 13:55 04.02.2013

Re: Sinoć

Biljana 77
Nisu je ubili, ubila se

A gde si ti pročtao da piše da su je ubili?

Zajebala se u proceni đuvegije.

Nije ništa procenjivala, ništa nije ni pitana. Ili ti imaš neke informacije koje ni sam Tolstoj nije imao kad je izmislio?



Ti bi da se svađaš.Ja bih samo da se zezam. Otud i moj 'mačo' stav...

Biljana 77 Biljana 77 13:59 04.02.2013

Re: Sinoć

Ti bi da se svađaš.Ja bih samo da se zezam. Otud i moj 'mačo' stav...

Ja se ne svađam sa nepoznatim ljudima.
A taj mačo stav mislim da mnogi zadrže i posle tinejž dana, zaozbiljno. I onda mnogo lako otpisuju.
predatortz predatortz 14:27 04.02.2013

Re: Sinoć

Biljana 77
Ti bi da se svađaš.Ja bih samo da se zezam. Otud i moj 'mačo' stav...

Ja se ne svađam sa nepoznatim ljudima.
A taj mačo stav mislim da mnogi zadrže i posle tinejž dana, zaozbiljno. I onda mnogo lako otpisuju.





Od mog mačo stava malo je toga ostalo
Biljana 77 Biljana 77 14:34 04.02.2013

Re: Sinoć

Od mog mačo stava malo je toga ostalo

Pa to je valjda odlika zrelih muškaraca. Mada ste vi derlad do sudnjeg dana.
tasadebeli tasadebeli 00:33 06.02.2013

Re: Sinoć

niccolo
Opajdara koja se uda iz interesa, a hefta iz 'ljubavi' i nije ništa drugo nego opajdara.A šta je žena koja se uda iz ljubavi a hefta iz interesa?


Пожртвована?
zemljanin zemljanin 12:06 03.02.2013

izbor

Monika je isuviše vamp za tu ulogu ... možda je Marso bila najbolja ... svejedno ja bih tu stavio Helenu Bonam Karter ... sve ostalo si savršeno opisala ... pogotovo o zrelosti neophodnoj za razmevanje ... preporuka
Biljana 77 Biljana 77 12:19 03.02.2013

Re: izbor

svejedno ja bih tu stavio Helenu Bonam Karter

Uh, meni je ona viđena za neku od uloga ako ikad ekranizuju bilo šta od Dostojevskog, ima tu dozu potrebnog ludila.
tyson tyson 21:22 03.02.2013

Re: izbor

Monika je isuviše vamp za tu ulogu ... možda je Marso bila najbolja ... svejedno ja bih tu stavio Helenu Bonam Karter

Kejt Vinzlet.



Edit: a, vidim sada u komentarima da veliki ljudi slično razmišljaju

godec godec 12:21 03.02.2013

Eh

A Tolstoja ostaviti nama ... u najboljim godinama.


Kod tebe su te najbolje godine izgleda nešto poranile? :)

Sjajan tekst.
Biljana 77 Biljana 77 12:25 03.02.2013

Re: Eh

te najbolje godine

Kad smo već kod toga... ne mogu da se setim, ali mislim da Tolstoj nigde eksplicitno ne pominje Anine godine. Po tome koliko joj je dete i u kojim godinama su se devojke tada udavale, ona bi mogla imati kad upoznaje Vronskog cenim najviše 28. Deluje nam starije, zar ne?

(Fala, fala. )
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:25 03.02.2013

Re: Eh

Biljana 77
te najbolje godine

Kad smo već kod toga... ne mogu da se setim, ali mislim da Tolstoj nigde eksplicitno ne pominje Anine godine. Po tome koliko joj je dete i u kojim godinama su se devojke tada udavale, ona bi mogla imati kad upoznaje Vronskog cenim najviše 28. Deluje nam starije, zar ne?

(Fala, fala. )

meni više izgleda kao neko u ranim 20-im. Negde 20-22...imajući u vidu da e najverovatnije udala oko 16-te....







antioksidant antioksidant 22:27 03.02.2013

Re: Eh

Aleksandra Mitrovic
Biljana 77
te najbolje godine

Kad smo već kod toga... ne mogu da se setim, ali mislim da Tolstoj nigde eksplicitno ne pominje Anine godine. Po tome koliko joj je dete i u kojim godinama su se devojke tada udavale, ona bi mogla imati kad upoznaje Vronskog cenim najviše 28. Deluje nam starije, zar ne?

(Fala, fala. )

meni više izgleda kao neko u ranim 20-im. Negde 20-22...imajući u vidu da e najverovatnije udala oko 16-te....









pre ce biti neka tetka u teskoj krizi srednjih godina

(to po nausnicama sudim)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:33 03.02.2013

Re: Eh

Aleksandra Mitrovic
... imajući u vidu da e najverovatnije udala oko 16-te...

Ана се удала са 18-20 година, њен син има шест година на почетку, а Карењин, каже се, тачно 44 године (и уши које током романа расту :), и (парафразирам) готово двадесет година је старији од ње, што се поклапа са оном почетном проценом Аниних година. Мада -- колико го да их је имала, била је згодна :)

Уобичајена разлика међу супружницима, код једног црквеног пописа Срба у 18. веку, била је десетак година. У корист мушкарца, наравно.
bocvena bocvena 09:50 04.02.2013

Re: Eh

Neverovatno, ali pre par dana je čitav konzilijum profesorki srpskog i pridruženi filozof pokušavao da precizira Anine godine. Istraživalo se računanjem na prste i po ruskim forumima.

Mene je potreslo što je Karenjin samo godinu dana stariji od mene, a već tako umoran od života i odrastao.
cult cult 13:15 04.02.2013

Re: Eh

Mene je potreslo što je Karenjin samo godinu dana stariji od mene, a već tako umoran od života i odrastao.



Meni je onaj picopevac Vronski strašno išao na nerve.
Zamišljao sam ga sa zečijim zubima, napoleonske visine i strahotne frustracije zbog iste.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:25 03.02.2013

.

Sve što imaju je njihov međusobni odnos, odnos u čijoj je osnovi strast. Ili da ga prevedemo na rečnik novijeg doba – seks. Jasno je da je Ana tek sa Vronskim upoznala seks kao mogući izvor beskrajnog zadovoljstva, a ne kao dužnost. Da li je bio dobar? Seks mislim. Tolstoj nam ne govori mnogo o tome. Očekivano. Očigledno da jeste. Toliko dobar da je sve ostalo postalo nevažno.

dobar sex ne podrazumeva strast. sex može biti vrlo dobar, odličan i najbolji, a da nema strasti ili bar da je nema u toj meri. strast ide sa zaljubljenošću, u kojoj sex ne mora da je baš tako fenomenalan.

ne znam kako čitati tolstoja danas. prerano je za lektiru sa 16, a ako bi ga čitali kasnije, onda je dosadan. i mislim da se takve stvari tada baš i nisu događale, ili se nisu odvijale na taj način. to je kočeno od strane familije i muža, vezali bi joj ruke na sto drugih načina. zato ovaj roman meni i dalje deluje kao malo skuplji ljubić sex&city provenijencije, iliti kako bismo mi voleli da može, a ustvari nije.
Biljana 77 Biljana 77 12:33 03.02.2013

Re: .

dobar sex ne podrazumeva strast. sex može biti vrlo dobar, odličan i najbolji, a da nema strasti ili bar da je nema u toj meri. strast ide sa zaljubljenošću, u kojoj sex ne mora da je baš tako fenomenalan.


Pa sad o ovome možemo da diskutujemo, ali dobar seks bez strasti... ne biva. Bar ne ono što ja mislim kad kažem "dobar". Ono što sam htela da podvučem jeste ta strastvena osnova njihovog odnosa koji jedva da je imao vremena da se produbi van te početne strasti/zaljubljenosti upravo zbog spoljnih okolonosti.

zato ovaj roman meni i dalje deluje kao malo skuplji ljubić sex&city provenijencije

Čak i da se složim sa ovim u delu koji se odnosi na Anu, to bi značilo zanemariti čitavu priču oko Ljevina koja je mnooogo kompleksna, ne samo u njegovom odnosu prema Kiti, već uopšte.
Jukie Jukie 12:35 03.02.2013

Re: .

BebaOdLonchara
ne znam kako čitati tolstoja danas. prerano je za lektiru sa 16, a ako bi ga čitali kasnije, onda je dosadan. i mislim da se takve stvari tada baš i nisu događale, ili se nisu odvijale na taj način. to je kočeno od strane familije i muža, vezali bi joj ruke na sto drugih načina. zato ovaj roman meni i dalje deluje kao malo skuplji ljubić sex&city provenijencije, iliti kako bismo mi voleli da može, a ustvari nije.

Naravno kada se govori o lektiri onda je tu i čitava situacija sa navodno supermoćnom nastavnicom srpskog koja je verovatno završila tri doktorata iz psihologije pa zna kako je tačno ko razmišljao i zašto je ko šta rekao i kako se analizira roman
tsunade tsunade 12:38 03.02.2013

Re: .

sex može biti vrlo dobar, odličan i najbolji, a da nema strasti


kod mene ne može.

strast ide sa zaljubljenošću,


istina.

inače mi je tekst zanimljiv i slažem se da neko sa 16 godina ne može da razume tolstojevu anu karenjinu. čak mislim da je meni u tim godinama rat i mir bio razumljiviji i prijemčiviji.

kira najtli u ulozi ane je smehotres. kejt vinslet možda pre i kao glumica i kao pojava.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:39 03.02.2013

Re: .

čitavu priču oko Ljevina koja je mnooogo kompleksna, ne samo u njegovom odnosu prema Kiti, već uopšte.


Kad sam čitala roman sa 16 godina, taj me je užasno nervirao. Ode u šumu da lovi, pa tako 30-50 stranica on u šumi lovi. To sam čak preskakala.

Nije to za šesnaestogodišnjake, ni one nekadašnje, ni ove današnje.
Biljana 77 Biljana 77 12:45 03.02.2013

Re: .

da je meni u tim godinama rat i mir bio razumljiviji i prijemčiviji

O da. Pročitala (prvi put) ceo za nešto manje od 6 dana. Ležala bolesna kod kuće i samo čitala.

Kejt Vinslet.
bitnik bitnik 12:46 03.02.2013

Re: .

Biljana 77

izvinjavam se što upadam u razgovor, nije da me ne zanima, naprotiv, uživam da slušam kada žene analiziraju šta je to dobar sex, ali - možeš li da pitaš drugaricu zašto joj je film kristina, auto ubica u rangu žikine dinastije?
Biljana 77 Biljana 77 12:52 03.02.2013

Re: .

zašto joj je film kristina, auto ubica u rangu žikine dinastije?

Imaju približno istu prosečnu ocenu na IMDB-u. A jednako su smisaona dela filmske umetnosti.

Nastavi da uživaš.
natasavb natasavb 12:54 03.02.2013

Re: .

Čak i da se složim sa ovim u delu koji se odnosi na Anu, to bi značilo zanemariti čitavu priču oko Ljevina koja je mnooogo kompleksna, ne samo u njegovom odnosu prema Kiti, već uopšte.

Da, on najviše kroz Ljevinov lik prikazuje rusko društvo u drugoj polivini 19. veka, tj. prelazak iz feudalizma u kapitalizam, što se ne odražava samo na ekonomske odnose već donosi promene i kada su u pitanju porodični odnosi.
Biljana 77 Biljana 77 12:58 03.02.2013

Re: .

Ljevinov lik

ima toliko toga, njegov odnos sa braćom, prema njegovim seljacima, prema religiji, prema Kiti... Može biti da je on Tolstojev najkompleksniji i najkompletniji lik.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:06 03.02.2013

Re: .

slažem se da neko sa 16 godina ne može da razume tolstojevu anu karenjinu.

problem je u tome što ni danas sa 40 i kusur ne pokazujemo mnogo više kapaciteta za razumevanje njene sudbine.
Naravno kada se govori o lektiri onda je tu i čitava situacija sa navodno supermoćnom nastavnicom srpskog

pa ja ne znam nikoga ko je imao profesora srpskog. imam utisak da se ovaj roman forsira i dalje baš zbog nastavnica, a zgodan je i za glumice, one vole te tragične ličnosti, toske, dame s kamelijama, julije i sl.
cult cult 13:09 03.02.2013

Re: .

mam utisak da se ovaj roman forsira i dalje baš zbog nastavnica, a zgodan je i za glumice, one vole te tragične ličnosti, toske, dame s kamelijama, julije i sl.

niccolo niccolo 13:12 03.02.2013

Re: .

Naravno kada se govori o lektiri onda je tu i čitava situacija sa navodno supermoćnom nastavnicom srpskog koja je verovatno završila tri doktorata iz psihologije pa zna kako je tačno ko razmišljao i zašto je ko šta rekao i kako se analizira roman

Nema to veze s konkretnom nastavnicom, takve su sve nastavnice srpskog, ja se ne sećam da sam čuo za neku koja dozvoljava da se neki tekst koji se po nastavnom planu obrađuje shvati na bilo koji drugi način osim na način kako je (valjda?) istim tim nastavnim planom predviđeno da se razume taj tekst...
tsunade tsunade 13:15 03.02.2013

Re: .

ne znam nikoga ko je imao profesora srpskog.


ja sam imala. insistirao je na gramatici više nego na ani.

problem je u tome što ni danas sa 40 i kusur ne pokazujemo mnogo više kapaciteta za razumevanje njene sudbine


istina. samo malo više
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:18 03.02.2013

Re: .

ima toliko toga, njegov odnos sa braćom, prema njegovim seljacima, prema religiji, prema Kiti... Može biti da je on Tolstojev najkompleksniji i najkompletniji lik.

ali se svi i dalje bave anom.
Biljana 77 Biljana 77 13:24 03.02.2013

Re: .

ne pokazujemo mnogo više kapaciteta za razumevanje njene sudbine.

Misliš?

pa ja ne znam nikoga ko je imao profesora srpskog


takve su sve nastavnice srpskog, ja se ne sećam da sam čuo za neku koja dozvoljava da se neki tekst koji se po nastavnom planu obrađuje shvati na bilo koji drugi način osim na način kako je (valjda?) istim tim nastavnim planom predviđeno da se razume taj tekst


Mi smo imali. Tri godine. Samo u prvoj smo imali profesorku. I nasuprot stereotipima Jasna je imala sluha za diskusiju i različito mišljenje. I podsticala ga. Nažalost zamenio je profesor sa nadimkom Konj.

ali se svi i dalje bave anom

Zato što je tako predviđeno nastavnim programom.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:26 03.02.2013

Re: .

Zato što je tako predviđeno nastavnim programom.

misliš, i u holivudu imaju isti nastavni program?
niccolo niccolo 13:29 03.02.2013

Re: .

Mi smo imali. Tri godine. Samo u prvoj smo imali profesorku. I nasuprot stereotipima Jasna je imala sluha za diskusiju i različito mišljenje. I podsticala ga

Dobro, korigujem se - ja sam samo jednom čuo za neku...
Biljana 77 Biljana 77 13:30 03.02.2013

Re: .

u holivudu imaju isti nastavni program

Ih sad, očekivati da se u Holivudu napravi film gde bi akcenat bio na Ljevinovoj sudbini... ono sedi gleda u daljinu, misli... pa malo kosi, pa legne u travu, pa misli...
Biljana 77 Biljana 77 13:31 03.02.2013

Re: .

ja sam samo jednom čuo za neku.

+ kakve je noge imala...
niccolo niccolo 13:34 03.02.2013

Re: .

Biljana 77
ja sam samo jednom čuo za neku.

+ kakve je noge imala...

E sad već počinje da deluje kao neko mitsko stvorenje...
Biljana 77 Biljana 77 13:37 03.02.2013

Re: .

E sad već počinje da deluje kao neko mitsko stvorenje...

Pojasniće nnn samo ako ga gusari puste.
antioksidant antioksidant 13:41 03.02.2013

Re: .

ali dobar seks bez strasti... ne biva

antioksidant antioksidant 13:42 03.02.2013

Re: .

BebaOdLonchara


ne znam kako čitati tolstoja danas.

najbolje dobrovojno
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:43 03.02.2013

Re: .

Ih sad, očekivati da se u Holivudu napravi film gde bi akcenat bio na Ljevinovoj sudbini.

pa zato to i jeste ljubić, ez aj sed at d frst plejs. retko ko vidi sve te nijanse, svi se kače na anu koja vara muža i ostavlja decu i baca se pod voz. tragiĆna sudbina žene...
teško da ću film da gledam, a tu kiru ne podnosim.
Biljana 77 Biljana 77 13:46 03.02.2013

Re: .

antioksidant
ali dobar seks bez strasti... ne biva



ja
ali dobar seks bez strasti... ne biva. Bar ne ono što ja mislim kad kažem "dobar".


+ Teško će me iko ubediti da može biti dobro bez strasti. Očigledno je da različito poimamo pojmove dobro i strast. Da svedemo to na fizku - ne verujem u dobar seks bez neke (međusobne) hemije. Sad nastavi da lupaš.
Biljana 77 Biljana 77 13:48 03.02.2013

Re: .

pa zato to i jeste ljubić

Film, mogu da se složim. Roman, nikako.
niccolo niccolo 13:57 03.02.2013

Re: .

koja vara muža i ostavlja decu i baca se pod voz.

Ja ti to nikako ne razumem. Aj' što ostavlja decu i baca se pod voz, ali što vara muža?
antioksidant antioksidant 14:00 03.02.2013

Re: .

ne verujem u dobar seks bez neke (međusobne) hemije

ok
ja ze uzdam i u fiziku
(i moze biti veoma dobro)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:06 03.02.2013

Re: .

antioksidant
ne verujem u dobar seks bez neke (međusobne) hemije

ok
ja ze uzdam i u fiziku
(i moze biti veoma dobro)

Бре, Биљана, АО је алтруиста, он нема проблема с ким ће!
:)))
antioksidant antioksidant 14:09 03.02.2013

Re: .

Predrag Brajovic
antioksidant
ne verujem u dobar seks bez neke (međusobne) hemije

ok
ja ze uzdam i u fiziku
(i moze biti veoma dobro)

Бре, Биљана, АО је алтруиста, он нема проблема с ким ће!
:)))

нудиш се, брајовићу
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:10 03.02.2013

Re: .

problem je u tome što ni danas sa 40 i kusur ne pokazujemo mnogo više kapaciteta za razumevanje njene sudbine.


Njenu sudbinu ne možeš da posmatraš iz današnje perspektive, već iz perspektive njenog doba i svih društvenih normi i vrednosti koje su tad bile na snazi.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:17 03.02.2013

Re: .

Njenu sudbinu ne možeš da posmatraš iz današnje perspektive, već iz perspektive njenog doba i svih društvenih normi i vrednosti koje su tad bile na snazi.

pa nisam to ni rekla, jbt.
dakle, da crtnem, problem je što ni danas sa 40 i kusur ne pokazujemo više kapaciteta za razumevanje njene sudbine iz perspektive njenog doba i svih društvenih normi i vrednosti koje su tad bile na snazi, nego kad smo imali 16, i kada smo takođe njenu tragičnu sudbinu posmatrali iz perspektive njenog doba i svih društvenih normi i vrednosti koje su tad bile na snazi.
(sad jasnije?)
natasavb natasavb 14:18 03.02.2013

Re: .

Бре, Биљана, АО је алтруиста, он нема проблема с ким ће!
:)))

C c c, nemate razumevanja za ove što su tek u pubertetu.


Nego, setih se jednog dela iz Kurejšijeve Intimnosti, a na tu temu (da pojasnim AO-u o čemu vi pričate :))

Ali sada, kada je sasvim izvesno da mogu da razgovaram sa zenama bez straha od zelje za njima, nisam siguran da mogu da dodirnem nekog kao pre- lakomisleno. Posle odredjenog starosnog doba seks nikada ne moze da bude slucajan. Ne bih mogao da trazim tako malo. Poloziti ruku na necije telo, ili priljubiti usta uz necije usne-kakva je to obaveza! Odabrati nekog znaci razotkriti ceo zivot. A to je i poziv da te neko razotkrije!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:31 03.02.2013

Re: .

antioksidant



antioksidant antioksidant 14:38 03.02.2013

Re: .

Predrag Brajovic
antioksidant







ovim smo dokazali da moze strast bez seksa
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:45 03.02.2013

Re: .

antioksidant
ovim smo dokazali da moze strast bez seksa

Ова дечурлија то не разуме!!!

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:01 03.02.2013

Re: .

Krugolina Borup
čitavu priču oko Ljevina koja je mnooogo kompleksna, ne samo u njegovom odnosu prema Kiti, već uopšte.


Kad sam čitala roman sa 16 godina, taj me je užasno nervirao. Ode u šumu da lovi, pa tako 30-50 stranica on u šumi lovi. To sam čak preskakala.

Nije to za šesnaestogodišnjake, ni one nekadašnje, ni ove današnje.


Da, znoj me oblio nad ovim blogom, a zamalo i da se razvedem kad mi je žena predložila da idemo da gledamo film. Sećam se, kao da je juče bilo, kad mi je ta prokleta romančina, Ana Karenjina, najdosadnije ikad napisano štivo, upropastila inače sasvim solidan zimski raspust.
Umesto da idem na klizanje, kako je to trebalo da bude u vreme kad se upoznaju važne tajne života, i kad je ufur u Halu Pionir bio za dž, ja sam se samobičevao tim teškim smaranjem od nazovi lektire.

Mislim da mi je jedino gore mučenje bilo Šolohovljev Tihi Don, ali tad sam već bio stariji i iskusniji, pa sam 2. i 3. knjigu preskočio, mada, kakvo je bilo brojno stanje ženskog sveta na starijim godinama u Tesli, mogao sam i da ga pročitam do kraja...

Tolstoja, i slične smarače, je trebalo oterati u Sibir na vreme.
viola92 viola92 15:39 03.02.2013

Re: .

zašto joj je film kristina, auto ubica u rangu žikine dinastije?

Imaju približno istu prosečnu ocenu na IMDB-u. A jednako su smisaona dela filmske umetnosti.


E sad priblizna ocena... Karpenterova Kristina je bas film o ljubavi i strasti. Kazi drugarici da ga pogleda.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:54 03.02.2013

Re: .

(sad jasnije?)


Jeste, hvala na pojašnjenju.

Valjda je to stvar temperamenta. Ja, na primer, totalno mogu da razumem njenu sudbinu iz perspektive njenog doba i svih društvenih normi i vrednosti koje su tad bile na snazi. Ima takvih sudbina i društvenih normi i vrednosti i danas, ali nisu na istoj snazi kao tada što su bile.
viola92 viola92 16:06 03.02.2013

Re: .

Njenu sudbinu ne možeš da posmatraš iz današnje perspektive, već iz perspektive njenog doba i svih društvenih normi i vrednosti koje su tad bile na snazi.


Na kraju svako Anu posmatra iz svoje perspektive i ucitava sta mu drago. Ne mislim da su se drustvene norme drasticno promenile u odnosu na to doba, i danas neke zene varaju muzeve u tajnosti (sto ni onda nije bilo neuobicajeno), a one koje ostave muza i dete dozive drustvenu osudu.

Sad, jedno je kad sesnaestogodisnjaci "nista tu ne razumeju" ali sve svesti na "fenomenalan seks" mi se cini malo ekstremnim pojednostavljenjem. Zasto ne bi imala isto to samo u tajnosti? Zasto tolika zrtva?

Cula sam za jos jedno misljenje, nekog ekonomiste valjda, koji je ustvrdio da je bogatstvo aristokrate Vronskog bilo razlog svemu...

Prosto, nije to losa lektira iako malo smara, ali nudi toliko uglova cak i istoj osobi u razlicitom zivotnom dobu. Mada, Kiti me je uvek nervirala.

bitnik bitnik 16:14 03.02.2013

Re: .

Biljana 77
zašto joj je film kristina, auto ubica u rangu žikine dinastije?

Imaju približno istu prosečnu ocenu na IMDB-u. A jednako su smisaona dela filmske umetnosti.

Nastavi da uživaš.



pusti imdb, to je kao kada se u vrednovanju muzike pozivaš na rym.
šta kaže drugarica, a šta ti?
čija je komparativna opaska o smislenosti?

kako da uživam kad je analitika zamrla, umesto sočnih detalja počelo pozivanje na nauku, a, kao što to svako od nas pubertetlija dobro zna, naučni pristup sexu ubija libido.
evo, u cilju rasplamsavanja diskusije, ja predlažem, samo teoretski naravno, penetraciju bez emocija, ono kao da si sa nekim tuđim, a strasno maženje pre i posle.
antioksidant antioksidant 16:16 03.02.2013

Re: .

naučni pristup sexu ubija libido.

bitnik bitnik 16:25 03.02.2013

Re: .

antioksidant
naučni pristup sexu ubija libido.




ne?
važi samo kod pubertetlija?
antioksidant antioksidant 16:26 03.02.2013

Re: .

ne?

naravno da je ne
ne nameci svoja ogranicenja u seksu drugima
uzivaj u sebi (ovo sad zvuci pogresno )
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:33 03.02.2013

Re: .

antioksidant
uzivaj u sebi (ovo sad zvuci pogresno )

?!?!?!


bitnik bitnik 16:37 03.02.2013

Re: .

antioksidant
ne?

naravno da je ne
ne nameci svoja ogranicenja u seksu drugima
uzivaj u sebi (ovo sad zvuci pogresno )



ma, jok, kakva ograničenja, ništa ljudsko nije mi strano, ni kod mene ni kod drugih, pazite samo da vam se ne polomi epruveta.
antioksidant antioksidant 16:39 03.02.2013

Re: .

Predrag Brajovic
antioksidant
uzivaj u sebi (ovo sad zvuci pogresno )

?!?!?!



у смислу усмеравања, предраже. мислим да битник мора сам пронаћи свој пут иначе никада неће уживати. бојао сам се да не схвати мој коментар као критику, што би оставило огромне последице, имајући у виду његову несигурност.
juniorr juniorr 16:41 03.02.2013

Re: .

koja vara muža i ostavlja decu i baca se pod voz.

Ja ti to nikako ne razumem. Aj' što ostavlja decu i baca se pod voz, ali što vara muža?



idi bre beži i sklanjaj mi se sa očiju!



onda, bila skoro a duboko u noć verzija sa Sofi Marso, mnogo loša, školski rad.
ovu s Kirom ne postizavam, al što su ti čudne percepcije : meni Kira odličan izbor za Anu, liči mi, obaška što je smatram jednom od najlepših glumica danas!

pa, zatim, za to sam da Ana K. bude, odnosno ostane, deo lektire. ili : šta je nama falilo što smo saznali za njenu strašnu prevaru i izdaju najvećih porodičnih vrednosti u nevreme, u gimnazijskim danima?
šta? ništa!

pa ovim klincima od šesnaest sve to je jako passe, oni već s 14 - 15 (maksimum!) upoznaju i ljubav i strast. ne svi, ali mnogi. a brak je svakako prevazidjen, ihaj..doakala mu moderna vremena, ne Ana K.

ima, najzad, i onaj vic kad je pisac došao kod izdavača i stavio svoj rukopis na sto. "O čemu, kolega?" "Pa, o ženi koji je prevarila muža, ostavila ga zbog ljubavi, na kraju se ubila..", "Jao, nemojte mi taj šund, molim vas, mi smo ugledna kuća", "U redu, samo sam vam prepričao "Anu Karenjenu".

moraću da pogledam film s Kirom The Beauty, ma koliko mi Džud išao na živce.
nekako mi super kad se ono mallo rastužim, a tražim pa ne nalazim drugi razlog....





bitnik bitnik 16:46 03.02.2013

Re: .

antioksidant
Predrag Brajovic
antioksidant
uzivaj u sebi (ovo sad zvuci pogresno )

?!?!?!

у смислу усмеравања, предраже. мислим да битник мора сам пронаћи свој пут иначе никада неће уживати. бојао сам се да не схвати мој коментар као критику, што би оставило огромне последице, имајући у виду његову несигурност.


blagodarim za ovo.
mogu li da se javim ako, eventualno, bude još nedoumica?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:49 03.02.2013

Re: .

bitnik
blagodarim za ovo.
mogu li da se javim ako, eventualno, bude još nedoumica?

Мислим да АО ординира средом и петеком поподне, али треба проверити с њим кад су му први слободни термини :)
antioksidant antioksidant 16:52 03.02.2013

Re: .

bitnik
antioksidant
Predrag Brajovic
antioksidant
uzivaj u sebi (ovo sad zvuci pogresno )

?!?!?!

у смислу усмеравања, предраже. мислим да битник мора сам пронаћи свој пут иначе никада неће уживати. бојао сам се да не схвати мој коментар као критику, што би оставило огромне последице, имајући у виду његову несигурност.


blagodarim za ovo.
mogu li da se javim ako, eventualno, bude još nedoumica?

neke stvari je bolje da resis sam, sa sobom
bitnik bitnik 16:55 03.02.2013

Re: .

Predrag Brajovic
bitnik
blagodarim za ovo.
mogu li da se javim ako, eventualno, bude još nedoumica?

Мислим да АО ординира средом и петеком поподне, али треба проверити с њим кад су му први слободни термини :)


ajde, proveri ti, pliz, vidim da ste, baš, bliski.
pa, ako ti nije teško, javi - bilo bi mi trulo da vam uđem u termin.
Biljana 77 Biljana 77 16:55 03.02.2013

Re: .

oni već s 14 - 15 (maksimum!) upoznaju i ljubav i strast.


antioksidant antioksidant 16:57 03.02.2013

Re: .

bilo bi mi trulo

па истуширај се по неки пут
не допусти да гљивице завладају тобом
bitnik bitnik 16:59 03.02.2013

Re: .

antioksidant
bilo bi mi trulo

па истуширај се по неки пут
не допусти да гљивице завладају тобом


soske nervoza?
Biljana 77 Biljana 77 17:00 03.02.2013

Re: .

Dalju prepisku na PP nastavite. Ne moramo mi sve da znamo.
antioksidant antioksidant 17:00 03.02.2013

Re: .

bitnik
..

soske nervoza?


ја?
чини ти се.
antioksidant antioksidant 17:01 03.02.2013

Re: .

Biljana 77
Dalju prepisku na PP nastavite. Ne moramo mi sve da znamo.

ок, ок... одмах се љутиш
а ану и вроснког подржаваш
bitnik bitnik 17:05 03.02.2013

Re: .

Biljana 77
Dalju prepisku na PP nastavite. Ne moramo mi sve da znamo.


u pravu si, i meni ste vi bile puno stimulativnije.

nego, šta bi sa odgovorima na pitanja iznad?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:05 03.02.2013

Re: .

bitnik
ajde, proveri ti, pliz, vidim da ste, baš, bliski.
pa, ako ti nije teško, javi - bilo bi mi trulo da vam uđem u termin.

Уф, извини ако сам те повредио безазленим за'ебавањем.
Не треба, ипак, бити баш толико осетљив.
Поздрав.
bitnik bitnik 17:10 03.02.2013

Re: .

Predrag Brajovic
bitnik
ajde, proveri ti, pliz, vidim da ste, baš, bliski.
pa, ako ti nije teško, javi - bilo bi mi trulo da vam uđem u termin.

Уф, извини ако сам те повредио безазленим за'ебавањем.
Не треба, ипак, бити баш толико осетљив.
Поздрав.


ni ja nisam bio maliciozan.
a i teško me je virtuelno uvrediti.
izvini i ti, pozdrav!
Biljana 77 Biljana 77 17:16 03.02.2013

Re: .

šta kaže drugarica, a šta ti?
čija je komparativna opaska o smislenosti?

Ja ništa ne kažem, citirala sam njen komentar. Nisam fan horora tako da mi je pomenuti film potpuno van radara. Milsim da je iz teksta bilo savršeno jasno čija je opaska.
bitnik bitnik 17:28 03.02.2013

Re: .

Biljana 77
šta kaže drugarica, a šta ti?
čija je komparativna opaska o smislenosti?

Ja ništa ne kažem, citirala sam njen komentar. Nisam fan horora tako da mi je pomenuti film potpuno van radara. Milsim da je iz teksta bilo savršeno jasno čija je opaska.


nije dobro umetnosti, bilo kojoj, prilaziti sa žanrovskim, ili inim predrasudama, tako se, često, lišimo vrhunskog uživanja.
karpenter i king, iako jesu kultni simboli horor filma i literature, svojim kvalitetom, često, prevazilaze ograničenja tog žanra.

nsarski nsarski 17:43 03.02.2013

Re: .

nije dobro umetnosti, bilo kojoj, prilaziti sa žanrovskim, ili inim predrasudama, tako se, često, lišimo vrhunskog uživanja.
karpenter i king, iako jesu kultni simboli horor filma i literature, svojim kvalitetom, često, prevazilaze ograničenja tog žanra.


Ovo je, pretpostavljam, bio moto na ulazu u školu kritike R.U. "Petar Drapšin". Nema šorke, nema jurke, nema maćevanja - sve sama psiićka drama!
bitnik bitnik 17:52 03.02.2013

Re: .

nsarski

Ovo je, pretpostavljam, bio moto na ulazu u školu kritike R.U. "Petar Drapšin". Nema šorke, nema jurke, nema maćevanja - sve sama psiićka drama!


moguće, sasvim, vidim da barataš materijom.
westvleteren westvleteren 18:49 03.02.2013

Re: .

karpenter i king, iako jesu kultni simboli horor filma i literature, svojim kvalitetom, često, prevazilaze ograničenja tog žanra.


Hmmm, Kingove knjige su fenomenalne ali filmovi su vrlo cesto tezak bullshit (ima i dobrih, naravno). Po pravilu, sto se vise King mesa u produkciju to gori film ispadne.

I da potvrdim da je "Kristina, auto ubica" miljama iznad Zhikine dinastije po svim kriterijumima
bitnik bitnik 19:07 03.02.2013

Re: .

westvleteren

Hmmm, Kingove knjige su fenomenalne ali filmovi su vrlo cesto tezak bullshit (ima i dobrih, naravno). Po pravilu, sto se vise King mesa u produkciju to gori film ispadne.


dobro zapaženje o uzročno-posledičnoj vezi učešća u produkciji i kvaliteta filma, a ima nešto i u samoj adaptaciji romana za film.
kjubrik je, recimo, insistirao da on isijavanje adaptira kao scenario.

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:29 03.02.2013

Re: .

niccolo
Naravno kada se govori o lektiri onda je tu i čitava situacija sa navodno supermoćnom nastavnicom srpskog koja je verovatno završila tri doktorata iz psihologije pa zna kako je tačno ko razmišljao i zašto je ko šta rekao i kako se analizira roman

Nema to veze s konkretnom nastavnicom, takve su sve nastavnice srpskog, ja se ne sećam da sam čuo za neku koja dozvoljava da se neki tekst koji se po nastavnom planu obrađuje shvati na bilo koji drugi način osim na način kako je (valjda?) istim tim nastavnim planom predviđeno da se razume taj tekst...

Evo Niccolo, ja moram da te rayuverim. Ja sam imala ODLIČNU profesorku srpskog jezika. Što se tiče same Ane Karenjine, pročitala sam je tada - kada je bilo naložena kao lektira i moram vam priznati da je to bila jedna od prvih knjiga koju nisam mogla da ispustim iz ruku dok je nisam pročitala. Mislim da mi je trebalo 5-6 dana. Mnoge smo debate imali nakon toga na časovima srpskog jezika i sećam se da ja nisam Anu shvatala kao tragičan lik u celoj priči. Meni je više izgledala kao tupava koza koje je htela, što bi moja pokojna nana rekla, 'leba preko pogače. Radoznala sam samo da vidim kako je to predstavljeno u novom filmu....
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:30 03.02.2013

Re: .

niccolo
koja vara muža i ostavlja decu i baca se pod voz.

Ja ti to nikako ne razumem. Aj' što ostavlja decu i baca se pod voz, ali što vara muža?

Eh niccolo....BRE. To je bilo sasvim normalno u to vreme. Svaka udata žena tog vremena je radi pestiža u društvu morala da ima bar 2-3 ljubavnika. One su se međusobno takmičila koja će imati mlađeg i odanijeg ljbavnika. To je bila stvar prestiža u Evropi sa kraja 19-og veka.
antioksidant antioksidant 22:33 03.02.2013

Re: .

Aleksandra Mitrovic
Svaka udata žena tog vremena je radi pestiža u društvu morala da ima bar 2-3 ljubavnika. One su se međusobno takmičila koja će imati mlađeg i odanijeg ljbavnika. To je bila stvar prestiža u Evropi sa kraja 19-og veka.

sad kapiram ono "stara dobra vremena"
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:38 03.02.2013

Re: .

Svaka udata žena tog vremena je radi pestiža u društvu morala da ima bar 2-3 ljubavnika. One su se međusobno takmičila koja će imati mlađeg i odanijeg ljbavnika.

pa da, ali se nisu baš sve pozaljubljivale u svoje ljubavnike.
mirelarado mirelarado 22:45 03.02.2013

Re: .

Тo je bilo sasvim normalno u to vreme. Svaka udata žena tog vremena je radi pestiža u društvu morala da ima bar 2-3 ljubavnika. One su se međusobno takmičila koja će imati mlađeg i odanijeg ljbavnika. To je bila stvar prestiža u Evropi sa kraja 19-og veka.


У Француској је чак супружничка љубав сматрана недоличном.. Брак је био стриктан уговор с којим љубав нема никакве везе. Кога не мрзи да поново прелиста Игоа, увериће се у то.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana