Ljudska prava| Politika| Život

Poljska u mome srcu... my arse!

Biljana 77 RSS / 24.07.2014. u 14:55

Iliti u kakvoj su vezi poljski zakon o  prekidu trudnoće i set medijskih zakona ovdašnjih...

Varšavski geto, Valensa i lučki radnici, napaćena zemlja, žrtva fašizma i komunizma, onog pravog ruskog.  I na kraju ta Džonijeva pesma, tako dobra, tako značajna… Da, vole ovde ljudi Poljsku, a pomalo je i mrze – Papa Poljak, to je kao slučajno? Odavno je već u EU i čini se da je za nas jedan nedostižan san biti Poljska. Jer oni su sasvim sigurno dosad postali uređena zemlja. Prvi su stresli sovjetske okove, dugo već grade društvo po uzoru na zemlje visokorazvijene demokratije, sa tradicijom unapređivanja ljudskih prava i sloboda.

Nedavno je Poljsku potresao još jedan u nizu slučajeva kršenja ne samo ljudskih prava, već i zakonskih propisa same Poljske.  Poljska, kao zemlja sa izrazito jakim uticajem katoličke crkve na društvena dešavanja, formiranje stavova u javnosti, ali i na političke  i zakonske odluke, uticajnim desničarskim partijama (vole da ih zovu tradicionalistima) ima izuzetno restriktivan zakon o prekidu trudnoće. Zakon dozvoljava prekid trudnoće samo ukoliko je ugrožen život majke, postoji ozbiljna malformacija ploda ili je trudnoća nastala kao posledica silovanja. U praksi, stvari su još malo gore. Postoji opcija “prigovora svesti” koju brojni lekari koriste da bi izbegli da izvrše abortus čak i kada je u skladu sa zakonom jer se kosi sa njihovim religioznim ili etičkim principima. Čak i kada nije u pitanju prigovor savesti, lekari koriste priliku da odugovlače sa pregledima, testovima, slanjem trudnice u drugu ustanovu dok prekid trudnoće ne postane nemoguć i žena biva prinuđena da rodi.

Poljska je zemlja članica EU. Kao i npr. Holandija ili Danska. Možete li da zamislite ovakav zakon koji bi jednu Dankinju naterao da rodi dete koje ne želi? Ili dete sa teškim deformetitetima koje je osuđeno na smrt posle par meseci života provedenog u mukama? Naravno da ne.

Poljska je uređena zakonoma koji su kompatiblini sa zakonima EU u onim segementima u kojima je drugim zemljama EU to potrebno. U ostalim stvarima, Poljaci i Poljakinje su prepuštenim svojim zakonodavcima, takvim kakvi su.

I tako dok nam pune uše potrebom da što pre donesemo setove evropskih zakona ne bi li smo što pre postali deo EU, razmišljajte o tome.. da u zemljama EU postoje zakoni koji su daleko od prihvatljivosti u nekim drugim zemljama EU. I da mi obično gledamo u one najnaprednije, najuređenije, koje su najdalje otišle u uređivanju tog polja koje volimo da zovemo ljudska prava. Suština je da  EU neće biti briga za mnoge segmente našeg unutrašnjeg uređenja. Njih će zanimati da na odgovarajući način uredimo one segmente koji imaju direktnog uticaja na život građana tih, drugih država, na njihove ekonomske, bezbednosne i druge interese i sl. Neće ih zanimati po kom osnovu građanke Srbije mogu da prekinu neželjenu trudnoću. Neće ih zanimati ni mnoge druge stvari. Mislite o tome dok se bez javne rasprave i po ubrzanoj proceduri donose zakoni koji će nam sutra određivati mnoge segemente javnog i privatnog.  Jer čak i ako budu imali primedbe kao onomad na cenzuru, dobiće odogovor – ali sve je u okvirima zakona. Dakle, mislite o tome dok se najavljuje donošenje zakona o medijima. Ministarstvo kulture i informisanja (jeste, Tasovac je ministar) je zabrinuto što Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahtevom da set medijskih zakona ne bude usvojen po hitnom postupku, ne prepoznaje važnost njihovog donošenja po ubrzanoj  proceduri, kao zakonski utemeljenom procesu. Mislite o tome kakav zakon o medijima ćemo dobiti jer od njega može da zavisi šta  (ne)ćete znati i o ostalim zakonima. I o svemu drugom, manje-više.

Dok nas ubeđuju da je sve to tako na brzinu i bez objašnjenja, za naše dobro osećam se kao ona deca kojoj neke stvari objašnjavaju sa “razumećeš kad porasteš” samo zato što odraslom ne odgovara odgvor ili ne ume da ga da. Neću da čekam da porastem. Hoću da se zakoni donose uz javnu raspravu, uz mišljenje stručne javnosti. Ne želim da se pod plaštom žurnog ispunjavanja uslova za ulazak u EU donose zakoni koji će biti paravan za (bilo koju) kliku na vlasti. Neću da se uzdam da će EU svojim zahtevima stvoriti od nas  uređeno društvo. Jer neće, osim u onim segmentima u kojima je njima to potrebno. To na žalost nisu zakoni koji će se baviti  našim životima.  I opet, mislite o tome. Nažalost, nemam baš neki drugi predlog.

Atačmenti



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 14:59 24.07.2014

Ja procitao umesto my arse!

my alse, i reko - vidi sto me vole blogeri, posle Krla jos jedan blog sa mojim nikom u naslovu.
Biljana 77 Biljana 77 15:00 24.07.2014

Re: Ja procitao umesto my arse!

my alse,

Pa još i da ti tepam.
determined determined 06:12 26.07.2014

Re: Ja procitao umesto my arse!

kad pora

Није чудо што си погрешно прочитао ! И ја сам --- аrse и alse су веома слични (није чудо што мала деца често Р читају као Л).
blogovatelj blogovatelj 15:38 24.07.2014

Da ptam

Nažalost, nemam baš neki drugi predlog.


A koji ti je predlog?
Jasno piše šta ne želiš, ali predlog nisam video.
Biljana 77 Biljana 77 15:40 24.07.2014

Re: Da ptam

Jasno piše šta ne želiš, ali predlog nisam video.

Jasno piše i da nemam predlog (citirao si ). Osim da se misli.
blogovatelj blogovatelj 16:17 24.07.2014

Re: Da ptam

Jasno piše i da nemam predlog (citirao si )


Šta bi ti uradila da poboljšaš stanje? Neka ideja, nešto, šta bilo?
Razumem, a i slažem se sa osnovnom porukom. Ali sam ipak mišljenja da Srbija treba što pre u EU, da se bar normalizuje ono što se normalizovati može.
Što reče jednom G. Kros, Srbija je geto u EU i bolje vam je da prestanete da cimate dok se proces ulaska ne reši, jer oni koji su protiv Srbije u Evropi svako to cimanje koriste da bi se i sami otimali što jače i što više. A što se oni više otimaju, šanse za rešenje problema kao što je pitanje abortusa su manje i manje, toga si verujem svesna.
nim_opet nim_opet 16:08 24.07.2014

Ehm

Pa jel EU treba da nam pise zakone? Generalno uskladjivanje prava Unije se svodi na uskladjivanje onih zakona/odredbi koje imaju uticaja na odnose unutar unije ili mogu imati uticaja na ponasanje zemalja clanica. Posto je fokus unije prvo na jedinstveno trziste, a onda na sve ostalo, onda je takav fokus i uskladjene regulative. Za sve ostalo su odgovorne zemlje clanice - izmedju ostalog zato sto ni jedna zemlja clanica ne bi ratifikovala Lisabonski sporazum u kome pise da joj se EU moze mesati u regulisanje zdravstvene zastite, skolstva itd. Ako sami nismo sposobni da uredimo zemlju, zasto ocekivati da ce EU nesto da uradi po tom pitanju?
Biljana 77 Biljana 77 16:14 24.07.2014

Re: Ehm

Pa jel EU treba da nam pise zakone

Naravno da ne, ali pogrešno pitanje. Ne ko, nego kako.

Ako sami nismo sposobni da uredimo zemlju, zasto ocekivati da ce EU nesto da uradi po tom pitanju

Trenutno nas ubeđuju da nam (za naše dobro!) naši zakonodavci zemlju uređuju navrat-nanos i vrlo "netransparentno".
blogovatelj blogovatelj 16:21 24.07.2014

Re: Ehm

Ne ko, nego kako.


Vlada donosi predlog zakona, parlament usvaja, predsednik potpisuje.
Onog momenta kad predsednik potpiše, to postaje zakon.
Tako je u svakoj zemlji Unije, tako je i kod nas.
Koliko vidim, tebi u stvari smeta što će neki zakoni biti doneti, ili se donose, a ti se duboko ne slažeš sa napisanim u tim zakonima.
Tu rešenja nema. Dobrodošla u demokratiju.
Jedini način je promena vlasti, a to se izvodi ili izborima ili revolucijom. Ovo drugo nedobog nikome.
niccolo niccolo 17:17 24.07.2014

Re: Ehm

Koliko vidim, tebi u stvari smeta što će neki zakoni biti doneti, ili se donose, a ti se duboko ne slažeš sa napisanim u tim zakonima.

Nisam siguran. Koliko sam ja uspeo da vidim njoj smeta što se donose po hitnom postupku i što nema javne rasprave o zakonima koji se donose.
Biljana 77 Biljana 77 17:45 24.07.2014

Re: Ehm

Koliko sam ja uspeo da vidim njoj smeta što se donose po hitnom postupku i što nema javne rasprave o zakonima koji se donose.



Zaposliću te kao ličnog tumača onogo što sam (mislila da sam)jasno napisala. Jeste to mi smeta. Jer će sutra u tim zakonima biti nečeg sa čime se većina duboko ne slaže...

Dobrodošla u demokratiju.

Javna rasprava, transparentnost, šta to beše? Neke tekovine demokratije? Donošenje zakona po hitnom postupku razlikuje se od donošenja u redovnom postupku ne samo po brzini donošenja. Ali to će neko stručniji bolje.
ivana23 ivana23 19:11 24.07.2014

Re: Ehm

Biljana 77
Javna rasprava, transparentnost, šta to beše? Neke tekovine demokratije? Donošenje zakona po hitnom postupku razlikuje se od donošenja u redovnom postupku ne samo po brzini donošenja. Ali to će neko stručniji bolje.


Vec jeste

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je danas zabrinutost zbog manjka stručne, javne i institucionalne rasprave i transparentnosti tokom donošenja zakona i pozvao nadležne organe na poštovanje zakonodavne procedure.

Ombudsman navodi da je skupština u ovom sazivu donela 41 zakon, svaki u tzv. hitnoj proceduri, i ističe da se sa takvom praksom mora prestati.

"Pravo stručne i najšire javnosti na raspravu o nacrtima i predlozima zakona, kao i pravo i obaveza državnih organa i institucija da daju mišljenja i doprinesu kvalitetu zakonskih predloga, ključni su za donošenje dobrih i primenljivih propisa", saopštava zaštitnik građana.

Transparentan zakonodavni proces je, kako navodi ombudsman, ne samo poželjan, već i obavezan, jer ga zahtevaju Rezolucija Narodne skupštine o zakonodavnoj politici, Zakon o državnoj upravi, Poslovnik o radu Vlade i Strategija reforme javne uprave.

"Na žalost, ta pravila se krše i pribegava se hitnim zakonodavnim postupcima u kojima ni sve institucije, a kamoli javnost, nisu konsultovane niti su dale svoj doprinos novim pravnim rešenjima, zbog čega su ona lošija i nailaze na veći otpor nego što bi to moglo i moralo da bude", navodi ombudsman.


Ombudsman upozorio na nezakonito donošenje zakona

nim_opet nim_opet 19:11 24.07.2014

Re: Ehm

Trenutno nas ubeđuju da nam (za naše dobro!) naši zakonodavci zemlju uređuju navrat-nanos i vrlo "netransparentno".


Ali to nas ne ubedjuje EU nego izabrani predstavnici naroda. Koji koriste argumente takvog tipa, ali naravno bez mnogo uporista u realnosti.
Biljana 77 Biljana 77 20:14 24.07.2014

Re: Ehm

Ali to nas ne ubedjuje EU nego izabrani predstavnici naroda

A gde si ti pročitao da sam ja rekla da nas ubeđuje EU?
ivana23 ivana23 20:29 24.07.2014

Re: Ehm

Biljana 77


Zanemarila si saopstenje ombudsmana...
Biljana 77 Biljana 77 21:44 24.07.2014

Re: Ehm

Zanemarila si saopstenje ombudsmana...


Što sam ga ja zanemarila, ali što ga zanemariše mediji? Staro je deset dana, ja ga prvi put vidim, a nije da ne pratim.

Doduše, zanemaruju i proteste u Obrenovcu, tako da...
NNN NNN 12:09 25.07.2014

Re: Ehm

Kada država usvaja zakon bez javne rasprave, nego po hitnom postupku,
je dobro isto kao i kad prodaje nešto bez javnog tendera, nego direktnom pogodbom.

Biljana 77 Biljana 77 12:20 25.07.2014

Re: Ehm

determined determined 06:17 26.07.2014

Re: Ehm

blogovatelj
Ne ko, nego kako.


Vlada donosi predlog zakona, parlament usvaja, predsednik potpisuje.
Onog momenta kad predsednik potpiše, to postaje zakon.
Tako je u svakoj zemlji Unije, tako je i kod nas.
Koliko vidim, tebi u stvari smeta što će neki zakoni biti doneti, ili se donose, a ti se duboko ne slažeš sa napisanim u tim zakonima.
Tu rešenja nema. Dobrodošla u demokratiju.
Jedini način je promena vlasti, a to se izvodi ili izborima ili revolucijom. Ovo drugo nedobog nikome.

Сагласан - у великој мери са реченим.
Оно у чему се разликујемо (а у чему подржавам писца уводног поста, Биљану) је њен "позив на размишљање". То је почесто много битнија "акција", него твоја "квит" филозофија.
determined determined 06:23 26.07.2014

Re: Ehm

ivana23
Biljana 77
Javna rasprava, transparentnost, šta to beše? Neke tekovine demokratije? Donošenje zakona po hitnom postupku razlikuje se od donošenja u redovnom postupku ne samo po brzini donošenja. Ali to će neko stručniji bolje.


Vec jeste

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je danas zabrinutost zbog manjka stručne, javne i institucionalne rasprave i transparentnosti tokom donošenja zakona i pozvao nadležne organe na poštovanje zakonodavne procedure.

Ombudsman navodi da je skupština u ovom sazivu donela 41 zakon, svaki u tzv. hitnoj proceduri, i ističe da se sa takvom praksom mora prestati.

"Pravo stručne i najšire javnosti na raspravu o nacrtima i predlozima zakona, kao i pravo i obaveza državnih organa i institucija da daju mišljenja i doprinesu kvalitetu zakonskih predloga, ključni su za donošenje dobrih i primenljivih propisa", saopštava zaštitnik građana.

Transparentan zakonodavni proces je, kako navodi ombudsman, ne samo poželjan, već i obavezan, jer ga zahtevaju Rezolucija Narodne skupštine o zakonodavnoj politici, Zakon o državnoj upravi, Poslovnik o radu Vlade i Strategija reforme javne uprave.

"Na žalost, ta pravila se krše i pribegava se hitnim zakonodavnim postupcima u kojima ni sve institucije, a kamoli javnost, nisu konsultovane niti su dale svoj doprinos novim pravnim rešenjima, zbog čega su ona lošija i nailaze na veći otpor nego što bi to moglo i moralo da bude", navodi ombudsman.


Ombudsman upozorio na nezakonito donošenje zakona


Е, сада !
Још је (њихов) драги друг Тито говорио да се не треба држати закона к'о пијан плота, а један од лидера у недавној прошлости - коме је до морала, нека иде у Цркву (Додуше, слажем се да је ово друго и релативно злонамерно тумачење извађено из контекста, али тај, на којега се референцира је и сам потенцирао брзину као кључни критеријум, а брзо је, у већини случајева - и кусо. У случају убрзане процедуре доношења, статистика каже, свих донешених закона, сем једног - сасвим сигурно кусо.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:32 24.07.2014

Zakonodavci

U ostalim stvarima, Poljaci i Poljakinje su prepuštenim svojim zakonodavcima, takvim kakvi su.

Oni su ih sami izabrali, nije im ih birala EU.
Mada, kada bi se neko potrudio, skoro sam sigurna da bi našao u ovom zakonu suprotnosti sa ljudskim pravima koja garantuje EU.
Biljana 77 Biljana 77 17:46 24.07.2014

Re: Zakonodavci

Oni su ih sami izabrali, nije im ih birala EU.

O tome se i radi. Zato i treba da se misli. Neće niko drugi (pa ni EU) da misli za nas.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:55 24.07.2014

Re: Zakonodavci

O tome se i radi. Zato i treba da se misli. Neće niko drugi (pa ni EU) da misli za nas.

Pa, ja sam mislila da to sporno nije.
Biljana 77 Biljana 77 20:17 24.07.2014

Re: Zakonodavci

ja sam mislila da to sporno nije


Ja sam mnogo (i suviše) puta čula - sve će to da se dovede u red kad uđemo u EU ili da bismo ušli u EU.

Suština je da nas vlastodršci ovdašnji ubeđuju kako je sve to za naše dobro, a mi suviše tvrdoglavi i bezobrazni da to shvatimo. Citat saopštenja Ministarstva kulture je baš to - šta se vi bunite, to je za vaše dobro!
Dr M Dr M 21:13 24.07.2014

Re: Zakonodavci

Suština je da nas vlastodršci ovdašnji ubeđuju kako je sve to za naše dobro,


...i sve manje se trude da nas ubedjuju. Nije im stalo...

Sve ovo jako liči na vladavinu dekretima, samo se još održava neki privid parlamentarnosti a i taj privid će da se izgubi kad se bude jasno videlo da je AVtokrata opsenio svetinu masom praznih obećanja.

Za sada još nema otvorene masovne represije, do nje će doći kad krivulja popularnosti počne naglo da pada. Onda će autokratija da postane diktatura a sadašnja glasačka mašina u Skupštini će da postane parni valjak. Naznake te transformacije su već vidljive, svaki opozicioni glas se guši, što može da vidi svako ko gleda prenose iz Skupštine.

Povodom Zakona o medijima, smrznem se kad vidim da će ga, po hitnom postupku, izglasati poslušnici onoga koji je bio ministar informisanja 1998.
zilikaka zilikaka 21:28 24.07.2014

Re: Zakonodavci

Suština je da nas vlastodršci ovdašnji ubeđuju kako je sve to za naše dobro, a mi suviše tvrdoglavi i bezobrazni da to shvatimo. Citat saopštenja Ministarstva kulture je baš to - šta se vi bunite, to je za vaše dobro!


Znaš kako, ja mislim da smo mi odavno izgubili ozbiljnu državu, i da ovi gore već dugo baš ne znaju šta hoće.

E, al pošto svaki posao kojeg se latiš treba ipak pethodno osmisliti, što podrazumeva da se u isti nešto doznaješ, oni sad, a i mi sa njima, tumaraju ko magarci u magli.

Trenutno je hit da ovaj uspaljeni od gore španuje sve oko sebe, a i šire, da bi se šatro dobio privid uvođenja reda. Onda se oni ispod kao prihvate nekog posla.

Nije olakšavajući podatak, ali, duboko sam ubeđena da iza ovog instant zakonodavstva ne stoji ništa drugo nego bacanje prašine u oči.

Sad, što će vešti pojedinci uspeti da provuku sve i svašta kao predlog, a na štetu nama i svoju korist, (jer ovi drugi što se pitaju pojma nemaju al se plaše da to neko ne primeti), to je dodatna muka.

Dakle, sve je ovo zarad podatka koji treba da se iznese prilikom najavljenog podnošena računa o rezultatima vlade.

Zamisli kad objave da su za tri meseca usvojili 50 zakona, a prosek prethodnih godina je bio 10 godišnje!
(izmišljam podatke, mrzi me da ih kopam)

Sad, u tom izlaganju se ne vidi, a malo ko će i znati, da su to (taman da su najbolji) potpuno golišavi i neprimenljivi zakoni koji će uvesti još dodatnu zbrku u i ovako loše zakonodavstvo.

Trebaće još 20 godina da se napišu i usvoje podzakonska dokumenta, a do tada ima da se mulja i petlja i da se svi hvatamo za glavu, ali, ko mari, to ne ulazi u statistiku o uspešnosti.

milisav68 milisav68 21:39 24.07.2014

Re: Zakonodavci

zilikaka
Trebaće još 20 godina da se napišu i usvoje podzakonska dokumenta, a do tada ima da se mulja i petlja i da se svi hvatamo za glavu, ali, ko mari, to ne ulazi u statistiku o uspešnosti.

Ma jok, nema para za to planinarenje, za ostalo si sve u pravu.
Biljana 77 Biljana 77 21:46 24.07.2014

Re: Zakonodavci

Povodom Zakona o medijima, smrznem se kad vidim da će ga, po hitnom postupku, izglasati poslušnici onoga koji je bio ministar informisanja 1998.


Ma promenio se čovek. I poslušnici listom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:48 25.07.2014

Re: Zakonodavci

Ja sam mnogo (i suviše) puta čula - sve će to da se dovede u red kad uđemo u EU ili da bismo ušli u EU.

Da, tu si u pravu...ja recimo jedva čekam da vidim kako će EU da zgrabi metle i krene da čisti oko onih zgrada čiji stanari čekaju ulazak u EU pa da im nestane đubre koje su sami pobacali...

A što se ubeđivanja tiče, nije neka uteha, al konkurencija je jaka. Slovenija je recimo usvojila prvu verziju Ustava EU (onu koja posle nije prošla zbog bunjenja drugih država) i to pre no što je ikakva rasprava vođena o tome, ni javna, ni parlamentarna. I ne samo to, nego taj Ustav još ni na slovenački nije bio preveden. Objašnjenje koje mi je dao jedan tadašnji narodni poslanik je bilo da je Slovenija usvojila taj Ustav na blanko, zato da da pozitivan primer drugim državama, a kad ga usvoje i ostali onda će o njemu da diskutuje
determined determined 06:25 26.07.2014

Re: Zakonodavci

Jelica Greganović
U ostalim stvarima, Poljaci i Poljakinje su prepuštenim svojim zakonodavcima, takvim kakvi su.

Oni su ih sami izabrali, nije im ih birala EU.
Mada, kada bi se neko potrudio, skoro sam sigurna da bi našao u ovom zakonu suprotnosti sa ljudskim pravima koja garantuje EU.

Поздрављам још једног идеалисту који верује у тзв. људска права.
determined determined 06:35 26.07.2014

Re: Zakonodavci

zilikaka
Suština je da nas vlastodršci ovdašnji ubeđuju kako je sve to za naše dobro, a mi suviše tvrdoglavi i bezobrazni da to shvatimo. Citat saopštenja Ministarstva kulture je baš to - šta se vi bunite, to je za vaše dobro!


Znaš kako, ja mislim da smo mi odavno izgubili ozbiljnu državu, i da ovi gore već dugo baš ne znaju šta hoće.

E, al pošto svaki posao kojeg se latiš treba ipak pethodno osmisliti, što podrazumeva da se u isti nešto doznaješ, oni sad, a i mi sa njima, tumaraju ko magarci u magli.

Trenutno je hit da ovaj uspaljeni od gore španuje sve oko sebe, a i šire, da bi se šatro dobio privid uvođenja reda. Onda se oni ispod kao prihvate nekog posla.

Nije olakšavajući podatak, ali, duboko sam ubeđena da iza ovog instant zakonodavstva ne stoji ništa drugo nego bacanje prašine u oči.

Sad, što će vešti pojedinci uspeti da provuku sve i svašta kao predlog, a na štetu nama i svoju korist, (jer ovi drugi što se pitaju pojma nemaju al se plaše da to neko ne primeti), to je dodatna muka.

Dakle, sve je ovo zarad podatka koji treba da se iznese prilikom najavljenog podnošena računa o rezultatima vlade.

Zamisli kad objave da su za tri meseca usvojili 50 zakona, a prosek prethodnih godina je bio 10 godišnje!
(izmišljam podatke, mrzi me da ih kopam)

Sad, u tom izlaganju se ne vidi, a malo ko će i znati, da su to (taman da su najbolji) potpuno golišavi i neprimenljivi zakoni koji će uvesti još dodatnu zbrku u i ovako loše zakonodavstvo.

Trebaće još 20 godina da se napišu i usvoje podzakonska dokumenta, a do tada ima da se mulja i petlja i da se svi hvatamo za glavu, ali, ko mari, to ne ulazi u statistiku o uspešnosti.


Сагаласан - додуше, не у потпуности, него са већином написаним. (јер када већ напишеш релативно добар пост, онда не би било лоше потрудити се и мало копати, као што то ради Ивана23).
dali76 dali76 21:58 24.07.2014

Poljska:nedostizan, al nesavrsen san?

EU je samo sansa da se Srbija uredi. EU nije nikakav savrseni raj gde je pristup carobni stapic.
Kad sto puta ponavljas laz, ispadne istina,a kad sto puta ponavljas istinu, dobijes klise.
Mora valda postojati nekakva sloboda ,nekakva odgovornost da se drustva, drzave same odluce, ili ako oces izbore oko stvari kao sto su prava na abortus.
Ne otkrivamo valjda sad toplu vodu tako sto zapazimo da je interes Brisela u uredjenost potencijalnog kandidata limitirana segmentima koji mogu da uticu na EU kao celinu. Dakle, da Brisel trazi standard u odredjenim segmentima, vladavina prava, trziste, ljudska prava ne zato sto mnogo voli tog potencijalnog kandidata ,vec sto je to u interesu EU kao politicko/ekonomske celine.
Da li bi Brisel osporio bilo kome, Poljskoj ili Srbiji, da ove stvari uredjuju kako zele? Naravno da ne. Da su recimo Srbija, ili Poljska, na africkom kontinentu, tamo gde je Moldavija, ili pak u Juznoj Americi ,sumnjam da bih iko pitao, a jos manje trazio od njihovih politickih elita da ispunjavaju bilo kakve standarde, limitirane ili ne.
A sta je alternativa ?
Alternativa je da se svhati da EU nije nikakva bajka, vec iskljucivo sansa. Koliko god to nekome izgledalo intuitivno, izgleda dda je to veliki problem. A posledice : jedna od mnogih da znamo sta ne valja,a ne znamo sta bi.
freehand freehand 22:15 24.07.2014

Kurvini sinovi

European court says CIA ran secret jail in a Polish forest




REUTERS
bene_geserit bene_geserit 04:47 25.07.2014

zrtva fasizma, onog pravog nemackog?

Biljana 77
napaćena zemlja, žrtva fašizma i komunizma, onog pravog ruskog.

ili komunizma, onog pravog jevrejskog?
ili komunizma, onog pravog gruzijskog?
ili komunizma, onog pravog ukrajinskog?
a ruski komuinizam to mu dodje Gorbacov i perestrojka, i raspad sovjetske drzave

A proglasavati Poljsku za zrtvu je smesno da smesnije ne moze biti.
Zemlja koja je vekovima bila najagresivnija u regionu i drzala pod okupacijom ukrajince, beloruse, ruse. Devetnaesti vek im bas nije bio uspesan, ali su im teritorije tada uzeli mahom prusi/nemci i austro-ugari (rusi su dobili nazad svoje teritorije i teritorije u danasnjoj Ukrajini i Belorusiji).
Pa do podele Poljske pred drugi svetski rat, Poljska je drzala pola Ukrajine i pola Belorusije. Ono sto su sovjeti uzeli tom podelom su pretezno te teritorije (i nesto malo preko toga).
Ako pitas npr. bilo kog Ukrajinca sta misli o Poljskoj, prvo sto ce da kazu je da su poljaci to zasluzili (podelu Poljske od strane nemaca i sovjeta).
Biljana 77 Biljana 77 08:31 25.07.2014

Re: zrtva fasizma, onog pravog nemackog?

smesno da smesnije ne moze biti

Bio je to sarkazam Čarli. U stvari ne baš sarkazam... (postoji nešto u književnoj teoriji .. kad se piše određenim stilom da bi ismejao taj stil pisanja, ali da ne zamaram sad).
blogov_kolac blogov_kolac 07:28 25.07.2014

kamo lepe sreće

da je učestalost, lakoća donošenja odluke i dostupnost njenog izvršenja po pitanju abortusa ključno merilo koliko je neko društvo uznapredovalo. U tom slučaju bi onda mi, gde je sudeći po statistikama abortus vremenom postao kao u onom vicu sa definicijom iz ukrštenih reči "jedan od najpopularnijih oblika kontracepcije u Srbiji", bili pri samom svetskom vrhu (evropskom u svakom slučaju).

Ja lično i privatno sam po tom pitanju za nešto liberalniji model (u odnosu na evropski prosek, a ne u odnosu na najkonzervativniju poljsku varijantu), ali se javljam da ukažem na krajnje pogrešan pristup ocenjivanja Evropske Unije i posledica tog članstva na (pre svega novoprimljenu) EU državu na osnovu najvećih zamerki koje se nekom društvu može zameriti.

Paradoksalno, ali ovaj primer sa poljskim ultrakonzervativnim abortus rešenjem samo svedoči o tome da EU nije nikakvo masovno gubilište sopstvenih/nacionalnih identiteta gde vam se nameću nekakvi kruti, a vama strani kalupi i pravila - već se od svake države i društva zahteva da po svakom pitanju prihvati poštovanje nekakvog minimum-minimuma standarda, gde su rasponi između minimalnog i maksimalno dozvoljenog često baš veliki, čak i kod jako bitnih pitanja (pravo na abortus jeste značajno pitanje). Uostalom, da Poljska nije u EU sigurno ne bi imala liberalnije propise o tome, ali njene građanke ne bi mogle da idu tek tako npr u susednu Češku gde su propisi o abortusu mnogo liberalniji...

Mogao sam da krenem od poljskog društva i države, njene privrede, pravne regulative i stanja sloboda i prava njenih građana u momentu pada Berlinskog zida, i da ih uporedim sa današnjim stanjem, i paralelno da ih uporedim sa nama koji smo među retkima u istočnoj Evropi (pogotovo van ex-SSSR) krenuli suprotnim smerom - ali u poljskom slučaju razlike u pozitivnom smislu u korist EUropeizacije su toliko velike, brojne i očigledne da stvarno nema potrebe za tim u iole ozbiljnijim diskusijama.
Biljana 77 Biljana 77 08:38 25.07.2014

Re: kamo lepe sreće

ali u poljskom slučaju razlike u pozitivnom smislu u korist EUropeizacije su toliko velike, brojne i očigledne da stvarno nema potrebe za tim u iole ozbiljnijim diskusijama.


Ti si skroz promašio poentu teksta.
blogov_kolac blogov_kolac 08:57 25.07.2014

Re: kamo lepe sreće

Suština je da  EU neće biti briga za mnoge segmente našeg unutrašnjeg uređenja. Njih će zanimati da na odgovarajući način uredimo one segmente koji imaju direktnog uticaja na život građana tih, drugih država, na njihove ekonomske, bezbednosne i druge interese i sl. Neće ih zanimati po kom osnovu građanke Srbije mogu da prekinu neželjenu trudnoću. Neće ih zanimati ni mnoge druge stvari. Mislite o tome dok se bez javne rasprave i po ubrzanoj proceduri donose zakoni koji će nam sutra određivati mnoge segemente javnog i privatnog.  Jer čak i ako budu imali primedbe kao onomad na cenzuru, dobiće odogovor – ali sve je u okvirima zakona.
Članstvo Srbije u EU je na dugom štapu, a da smo mu blizu, ili još bolje da smo već članica EU, nije istina da bi naši vlastodršci i zakonoklepci mogli da rade sve po starom, uz dovoljan uslov da se malo više vodi računa o interesima drugih EU zemalja... jer su medijske slobode i prava jedan od temelja na kojima EU počiva, pa se od svake članice podrazumeva da ih stalno unapređuje i dosledno poštuje, a nikako da se zloupotrebljavaju, ili zaobilazno ustoličuju autoritarni mehanizmi.

Zakoni o medijima i informisanju su odlični primeri. Treba pogledati svetsku rang listu najslobodnijih i najbolje regulisanih zemalja po tom pitanju, i lako uočiti dominaciju EU članica u gornjem delu te liste. A one koje su neka vrsta EU crne ovce po tom pitanju - Mađarska danas, ili Italija za vreme Berluskonija, trpele se velike pritiske iz EU baš po tom pitanju, iako se to nikoga drugog direktno (pogotovo ekonomski) ne tiče - već baš zato što je EU sazdana sa ambicijom da se svim njenim građanima obezbede što viši standardi po svim pitanjima.
Vlasta92 Vlasta92 08:07 25.07.2014

Biljana draga,

svaka ti ko Njegoševa!

Neki ćemo da mislimo, a neki i neće, na žalost...

Držimo se, preživljavamo na način koji bi te iste Dance verovatno potpuno izbacio iz koloseka, a Poljake već malo teže. Ali, nećemo se buniti, ništa nećemo.

Kao da nam je kolektivna duša umrla.
Biljana 77 Biljana 77 08:32 25.07.2014

Re: Biljana draga,

Neki ćemo da mislimo

I to je neka uteha.
kamenspoticanja kamenspoticanja 10:08 25.07.2014

Krsenje ljudskih prava

Zanimljivo je sto u univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima osnovno pravo je pravo na zivot.
E sad evidentno je da je izgleda pravo na abortus znacajnije od prava na zivot.
I ne nisam siguran da je uticaj crkve odgovoran za tako "retrogradan" zakon, ja kao potpuni ateista imam veliki problem sa abortusom, i izuzetno mi smeta da se merilo progresivnosti drustva meri u odnosu na odnos drustva prema abortusu.
Smeta mi i sto se svako ko iole problematizuje "progresivini" stav prema abortusu a-priori posmatra kao retrogradan, tradicionalan itd.

Biljana 77 Biljana 77 10:20 25.07.2014

Re: Krsenje ljudskih prava

evidentno je da je izgleda pravo na abortus znacajnije od prava na zivot.

To uopšte nije tema ovog teksta. O tome smo ovde već raspravljali ovde u par navrata.
Ovde se na radi o pravu na abortus, već o poštovanju zakona kakav god da je. I ne meri se progresivnosti drustva u odnosu na odnos drustva prema abortusu već u odnosu prema sopstvenim građanima (i građankama).
kamenspoticanja kamenspoticanja 10:28 25.07.2014

Re: Krsenje ljudskih prava

Biljana ja se vamam izvinjavam sto sam komentarisao pocetak teksta bez da sam se osvrnuo na zakljucak, koji zaista pogdaja srz odnosa drzava clanica sa EU.
E sad da li je to pogadjanje u srz kritika EU ili nije? I da li Eu zamisljena takva kaka je zapravo ima ispravne temelje?
Ja bi vama postavio pitanje, da li mora postojati veliki spolji entitet koji ce intervenisati po pitanju nasih unutrasnjih pitanja, i da li to implicira jednu sveopstu nespremnost drustva da uredi samo sebe?
To sto EU nece intervenisati po gore navedenom pitanju ne implicira da je problem u EU vec u nasoj politickoj eliti (i ne samo nasoj) koja pod plastom ulaska u EU grubo manipulise da bi sprovela svoje uske elitne interese.
Slazem se sa poentom teksta, ali moram reci da me pitanje abortusa malo vise aficira nego pitanje zakonodavstva (ne kazem da je jedno bitnije od drugog).
Biljana 77 Biljana 77 10:36 25.07.2014

Re: Krsenje ljudskih prava

To sto EU nece intervenisati po gore navedenom pitanju ne implicira da je problem u EU vec u nasoj politickoj eliti (i ne samo nasoj) koja pod plastom ulaska u EU grubo manipulise da bi sprovela svoje uske elitne interese.

Pa to je valjda jedna od poenti mog teksta?
Biljana 77 Biljana 77 10:45 25.07.2014

Re: Krsenje ljudskih prava

pitanje abortusa

za mene ne postoji. U svom ličnom slučaju osoba može biti i pro life i pro choice opredeljena, ali u opštem smislu - isključivo pro choice - niko nema prava ni da misli da može da ima mišljenje o takvoj odluci neke druge osobe.
kamenspoticanja kamenspoticanja 11:59 25.07.2014

Re: Krsenje ljudskih prava

Ja nalazim za problematicno sto se takva stvar uopste dopusta da bude stvar odluke.
Nekako mi cela ova prica o abortusu vuce na jednu stranu, a to su one price o odnosu ideologije,pojma i fenomena iz vremena dok je francuska filozofija (Altiser,Fuko,Lanak) "zarila i palila".
O tome kako u odnosu fenomena i pojma posreduje ideologija, i kako uzrocnik znacenja pojma nije neka unutrasnja sustina fenomen vec ideologija.
Zasto to kazem, zato sto smo mi fenomen ubistva poceli da tumacimo u skladu sa ideologijom, u kojem definicija necega kao ubistva prestaju da budu odredjeni fizicki kriterijumi (promena stanja iz on u off da se tako izrazim), vec ideoloski koncepti.

PS: Ne mogu da se ne nasmejem na ovo "o takvoj odluci neke druge osobe" .
Biljana 77 Biljana 77 12:01 25.07.2014

Re: Krsenje ljudskih prava

Ne mogu da se ne nasmejem na ovo "o takvoj odluci neke druge osobe"

Smej se do mile volje. Za mene tu nema diskusije.
rade.radumilo rade.radumilo 14:45 25.07.2014

Re: Krsenje ljudskih prava

niko nema prava ni da misli da može da ima mišljenje o takvoj odluci neke druge osobe


A može li imati prava na mišljenje o neodgovornosti neke druge osobe? Izuzmimo za trenutak abortuse u slučaju silovanja i abortuse u slučaju medicinskih problema ustanovljenih u trudnoći.
U vreme kada postoji na desetine načina da se spreči začeće, sa kojim pravom osobe, koje su toliko neodgovorne da i pored svega dozvole da do neželjenog začeća dođe, odlučuju o životu i smrti?
Biljana 77 Biljana 77 14:51 25.07.2014

Re: Krsenje ljudskih prava

Ako izuzmemo da tema ovog blog i nije prekid trudnoće već nešto sasvim drugo, ja u potpunosti ostajem pri mišljenju koje imam. Uključujući i mišljenje o tuđim mišljenjima. Inače, već smo dovoljno pričali o tome - ovde i ovde.
determined determined 05:56 26.07.2014

Рара Пољак !

Шта !?
И ти мислиш да је папа Пољак изабран случајно !? Не могу да верујем да још увек има таквих људи.
frank_rizzo frank_rizzo 10:50 26.07.2014

srbijici pre svega treba zakon o jebanju

iluzorno je donositi bilo koje druge zakone obzirom da vas svake godine ima sve manje&manje - uskoro vas uopste nece ni biti - nece biti ni javne rasprave ni strucne javnosti
Biljana 77 Biljana 77 11:05 26.07.2014

Re: srbijici pre svega treba zakon o jebanju

uskoro vas uopste nece ni biti

E nek si nam rekao.
(samo nije nužno da budu li se Srblji više jebali, da će ih više i biti )
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:02 26.07.2014

Re: srbijici pre svega treba zakon o jebanju

:)))))))))))))))))))))

samo nije nužno da budu li se Srblji više jebali, da će ih više i biti

htedoh reći
Unfuckable Unfuckable 04:29 27.07.2014

Re: a tebi vijagra, bate

ne svu sreću pa nam ne treba nikakav poseban zakon ili dozvola da i dalje opošljavamo vaše žene, što bi se reklo simbiJoza

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana