Politika

Sjajan tekst o mišljenju MSP

Drago Kovacevic RSS / 24.07.2010. u 10:25

Dr Vladimir Gligorov, objavio je na stranicama Peščanika, kratak ali sjajan tekst o mišljenju MSP vezanom za kosovsku nezavisnost. Evo tog teksta..

Nema veze printButton.png emailButton.png
Vladimir Gligorov   
23.07.2010.

 

Oni koji su pratili raspravu pred Sudom pravde mogli su da znaju i šta se tačno pita i kako će glasiti odgovor (videti moj napis Politički i pravni argumenti na Peščaniku). Posebno je bilo jasno istupanje profesora Kroforda, čije je mišljenje Sud u velikoj meri uvažio. Da li je to trebalo da znaju srpski političari i pravnici? Odgovor je pozitivan. Da li su znali? To bi u demokratskim zemljama bilo utvrđeno na nekom odgovornom političkom mestu, jer ni vlasti koje drže do sebe, a ni javnost koja drži do sebe ne bi hteli da ne postave pitanje intelektualne i političke odgovornosti. Ništa od toga. Odgovor vlasti i javnosti u Srbiji je, otprilike, nema veze, idemo dalje. To nikako ne može da izađe na dobro.

Predsednik države obaveštava javnost ovako: „Sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio je da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu UN - Generalnoj skupštini.“ Tibor Varadi je, kao stručnjak, rekao da je razočaran što se Sud nije bavio „suštinskim pitanjem“. E sada, ako čitate raspravu pred Sudom iz decembra prošle godine videćete da je srpska strana bila upozoravana da je dosta usko i pomalo besmisleno formulisala pitanje. U to vreme je javnost uveravana da je upravo to mudrost i, po uobičajenoj implikaciji, lukavstvo srpskih političara i pravnih stručnjaka. Sud, tvrdilo se, ne može da kaže da je proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom, a onda će se to tumačiti i kao mišljenje da je i sama nezavisnost u neskladu sa međunarodnim pravom. To je bilo mudro, tvrdilo se, zato što bi inače, dakle da se neposredno postavilo pitanje o pravu na secesiju ili na samoopredeljenje, Sud mogao da se rukovodi političkim, a ne ne pravnim razlozima. Ovako, Sud mora da sudi po pravu, a ne po politici, pa je jasno da će presuditi da je proglašenje nezavisnosti u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

kosovo%20je%20srbija.jpgTo je ono što Englezi zovu „to be too clever by half“. Zašto? Zato što sud, bilo koji sud, ne bi trebalo da odgovara na „suštinska pitanja“ već na ona koja mu se postavljaju. Na osnovu toga ne bi trebalo zaključiti, pre nego što se bar potroši vreme da se pročitaju odluka i obrazloženje, da Sud nije odgovorio i na „suštinsko pitanje“. Tadić, Jermić i njihovi saradnici i savetnici iznose stavove kao da niko neće čitati obrazloženje, već će samo slušati njihova tumačenja. Sasvim je moguće da će se srpska javnost tako ponašati, ali neće i međunarodni politički činioci. Jer je ova odluka Suda suviše važna i sadržajna da bi mogla da se naprosto odbaci kao „tehnička“ i politički nevažna.

Sud se, naime, pozabavio suštinskim pitanjem, a to je da li je proglašenje nezavisnosti u suprotnosti sa postojećim pravom – unutrašnjim ili međunarodnim. Pri tom  je, a to nikako neće biti nevažno u budućim raspravama, protumačio i rezoluciju 1244 i ulogu Martija Ahtisarija i sve relevantne odluke Saveta bezbednosti i njihovu motivaciju. Dakle, protumačio je stvarni, postojeći pravni okvir u kome je došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova. Ovo je odgovor na veoma suštinsko pitanje i od značaja je za sve one koji bi da donose izjave o nezavisnosti bilo gde u svetu. Odgovor na suštinsko pitanje glasi, kao što je u decembarskoj raspravi i istaknuto da će glasiti, da međunarodne instance, recimo Savet bezbednosti ili njegovi predstavnici, mogu da se izjasne, što su često i činili, o nekom činu secesije ili samoopredeljenja ili proglašenja nezavisnosti – pozitivno ili negativno. Sud je, međutim, našao da ništa u pravnom okviru i u odlukama Saveta bezbednosti ne ukazuje na to da se zabranjuje ili proglašava nelegalnim proglašenje nezavisnosti Kosova i sama nezavisnost Kosova. To je odgovor na suštinsko pravno pitanje.

Ono čime Sud nije hteo da se bavi jeste da li se ovakav stav međunarodnih ustanova kosi sa pravom na samoopredeljenje ili sa pravom na secesiju, jer to nije ni bilo pitanje. Iz obrazloženja se, međutim, može zaključiti, kao što je bilo istaknuto i u decembarskoj raspravi, da bi i na to pitanje odgovor bio negativan. No, Sud je odbio da se izjašnjavanjem o pitanju koje mu je postavljeno, po implikaciji a ne neposredno, izjašnjava i o „suštinskom pitanju“, koje mu nije postavljeno, to jest da sam otkriva i formuliše koje je to „suštinsko pitanje“. Pored toga, Sud je takođe odbio da se bavi pitanjem o tome hoće li Kosovo postati država ili neće. Jer je to pitanje za samo Kosovo i za međunarodnu zajednicu i ne može se rešiti sudskim mišljenjem.

Sud je, dakle, odgovorio na pitanje koje mu je postavljeno, suštinsko i tehničko, a ne na pitanja koja mu nisu postavljena. Odgovor je zasnovan na pravu, a ne na politici. On je sveobuhvatan, a ne „usko tehnički“. I imaće značajnu pravnu i političku težinu.

Srpske vlasti i javnost mogu da kažu da to sve „nema veze“, ali to je samo način da se izbegne odgovornost. Dalji ishodi takve politike zavise od odgovornog ponašanja drugih, pre svega Evropske unije i Sjedinjenih država. Oni će morati da se staraju za srpske interese više od samih srpskih vlasti i srpske političke javnosti. Ako ne postoji sistem intelektualne i političke odgovornosti, to ne može na dobro da izađe.

Peščanik.net, 23.07.2010.

 



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cbronson cbronson 10:38 24.07.2010

pitanje bez odgovora

Srpske vlasti i javnost mogu da kažu da to sve „nema veze“, ali to je samo način da se izbegne odgovornost. Dalji ishodi takve politike zavise od odgovornog ponašanja drugih, pre svega Evropske unije i Sjedinjenih država. Oni će morati da se staraju za srpske interese više od samih srpskih vlasti i srpske političke javnosti. Ako ne postoji sistem intelektualne i političke odgovornosti, to ne može na dobro da izađe.


kao i do sada sto su se starali, hvala im na svemu sto su ucinili.
o kakvom pitanju raspravljamo, vec vise od 19 godina se radi na rasparcavanju nekadasnje sfrj i sada se to zeli privesti kraju.
cbronson cbronson 19:10 24.07.2010

piTanje uz vetar

da se ne bi zanosili dalje, smisljali taktike i pitanja...
cisto da se informisemo sta ce se dogadjati... sa ili bez naseg pristanka.

izvor Politika

SAD: Sprečavanje novih priznanja ne koristi Srbiji

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, 23. jula – SAD smatraju da je juče izneto miljenje MSP „tresno skrojeno” samo za ”jedinstven slučaj Kosova”, i da se odnosi samo na njega, a ne na neke druge regione ili države.

Ovo je, između ostalog, danas izjavio Filip Gordon, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, u telefonskom intervjuu sa novinarima četiri redakcije: „Politike”, Tanjuga, Glasa Amerike i Radija slobodne Evrope.

Ponovio je pritom već izrečenu ocenu da je sud u potpunosti afirmisao početna stanovišta Amerike da je deklaracija kojom je proklamovana nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom i da se time pitanje statusa konačno skida s dnevnog reda, što bi, po njemu, trebalo da konstatuje i Generalna skupština UN na čiji je zahtev MSP i ocenio da taj čini nije bio nelegalan.

Na pitanje „Politike” kako vidi kompromis koji je, prema stavu Srbije, neophodan da bi se postiglo trajno političko rešenje, Gordon je odgovorio da postoji potreba za „postojanim rešenjem”, ali da je sud potvrdio stav SAD da nezavisnost Kosova činjenica koja nije za osporavanje. To bi trebalo da bude „početna pozicija” za svake razgovore o mnogobrojnim pitanjima koja susedi treba da konstruktivno reše, od energije, do nestalih osoba, a sve u cilju poboljšanja života ljudi koji tamo žive i na putu njihove integracije u Evropu, gde je budućnost dve države.

Preduslov „da se krene napred” nije da Srbija prizna Kosovo, smatra Gordon. „Mi to od Beograda i ne očekujemo u skoroj budućnosti, mada bismo voleli da se dogodi ali odsustvo dijaloga nije nikome od koristi”. U tom kontekstu, Gordon je podržao i stav Srbije, koji je potvrđen i juče, da sve probleme treba rešavati pravnim i diplomatskim sredstvima.

Ovaj visoki funkcioner američke diplomatije je takođe naglasio da napori Beograda da spreči dalja priznavanja Kosova „nisu put ka uspehu”, niti koriste Srbiji i Srbima na Kosovu, kao ni regionu. „Zato Beograd ohrabrujemo da se okrene praktičnim pitanjima, umesto naporima koji nemaju izgleda na uspeh”.

SAD će nastaviti da podržavaju Prištinu u naporima da stekne što više priznanja svoje nezavisnosti, jer „to doprinosi stabilnosti regiona”. Zemlje koje su čekale da sud saopšti svoje mišljenje, a takvih je, smatra Gordon, nekoliko desetina, biće sada u poziciji da priznaju Kosovo, pošto je deklaracija o nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom. Vašington je u kontaktu i sa svim članicama EU koje nisu priznale Kosovo, i iznosi im argumente zašto je dobro da svoj stav promene.

Podsetio je i da su „i Srbija i Kosovo dobri prijatelji SAD. Potpredsednik Bajden je to preneo premijeru Tačiju ove nedelje, prilikom njihovog susreta u Vašingtonu, a juče i predsedniku Tadiću, kao i poruku „da treba da se zatvori stranica prošlosti i bolje radi za budućnost”.

M. Mišić
soda-voda soda-voda 11:07 25.07.2010

Re: piTanje uz vetar

SAD će nastaviti da podržavaju Prištinu u naporima da stekne što više priznanja svoje nezavisnosti, jer „to doprinosi stabilnosti regiona”


Ja sam mnogo naivan čovek...He he... u sve mogu da poverujem ali u ovo da je SAD zainteresovana za stabilnost bilo kog regiona u svetu van SAD e tooo...
sentinel26 sentinel26 10:53 24.07.2010

Još malo Engleza ...

Evo kako izgledaju naslov i podnaslov u najnovijem Londonskom The Economist-u.

Independence day

The International Court of Justice rules that Kosovo's 2008 declaration of independence was legal.

i još malo :

Kosovo's 2008 declaration of independence from Serbia did not violate general international law, said Hisashi Owada, the president of the International Court of Justice (ICJ) in The Hague, in a non-binding advisory opinion. Ten judges voted in favour of this ruling, with four against.

The court had been widely expected to give an ambiguous answer. The fact that the opinion is heavily in Kosovo's favour leaves open the question of what Serbia will do now. It had planned to go to the General Assembly of the UN to demand new talks. Now that plan appears in jeopardy, if not doomed.
The EU, however, has been planning talks between Kosovo and Serbia on technical matters.

Serbia's government will be rocked by this result.

On the eve of the court's ruling Mr Jeremic, the architect of the strategy of taking the question to the ICJ, said that if the court came out in favour of Kosovo, "no border in the world in the world would ever be secure".

Serbia too faces problems. Its EU accession process has slowed of late. As Mr Grubacic points out, Mr Tadic had promised Serbs both the EU and Kosovo. Now neither looks likely. Yet while Serbia's EU bid may be stymied for now, it is certainly not dead. Dreams of Kosovo are another story.

"It was a classic knockout," said Braca Grubacic, an analyst. "I don't know how the government can get out of this."


jaksa scekic jaksa scekic 11:51 24.07.2010

Re: Još malo Engleza ...

Cudi me da je dobar poznavalac prilika na Balkanu Tim Dzuda tako olako otpisao vladu Srbije, ali kad procitam citate onda mi je jasno jer stizu iz tabora Tome Nikolica.

Ova vlada nece sad pasti, sledeci kritican momenat je septembar-oktobar Gen Skup. UN, tu brod moze da se slupa i da besciljno pluta, ali nece potonuti.
Nije lud Toma Nikolic sad da uzme vlast, nego lepo da saceka i da vidi kako stvari idu, poboljsa li se ekonomija, njemu na ruku, ode li ekonomija na dole, opet njemu na ruku. Ne zuri Toma, cekao do sad, moze i jos malo

JS
loader loader 12:08 24.07.2010

Re: Još malo Engleza ...

Nije lud Toma Nikolic sad da uzme vlast

Ispada da može da uzme vlast kad god poželi, samo bira fazu kad je kauč u najudobnijoj fazi
Ne bih rekao da je tako. Iz više razloga.


A možda i može

Ko zna koliko još mandata poslaničkih,
za koje "nije znao gde su mu beše zatureni",
ima po džepovima
Samo ih povadi i proglasi novu većinu u skupštini
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:53 24.07.2010

Re: Još malo Engleza ...

Cudi me da je dobar poznavalac prilika na Balkanu Tim Dzuda tako olako otpisao vladu Srbije, ali kad procitam citate onda mi je jasno jer stizu iz tabora Tome Nikolica.

Prvi put u životu me grobar zasmejao...Pitaju ga šta treba raditi, ali on ne govori nego kaže šta ne treba..I osporava 55 emiosara..Kaže, šta će im emisari..imaju poštu u Boru...
niccolo niccolo 11:21 24.07.2010

Ma pitanje je nebitno

ništa drugačiji odgovor ne bi bio dobijen i da je drugačije formulisano. Reći da pravo na samoopredeljenje / secesiju nije u skladu sa međ. pravom bi bilo potpuno besmisleno pošto se kroz celu istoriju čovečanstva osnivaju nove i prestaju stare države. Kad to ne bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom praktično nijedna postojeća država (uzmimo sam SAD) ne bi bila osnovana u skladu sa međunarodnim pravom.

Suština je da je to jedno prvo faktičko/političko pitanje pa tek onda postane pravno. Isto kao što je to bilo i uvek kroz istoriju - faktički se stvori neka nova država i ako postojeće počnu da sarađuju sa njom, ona postoji i pravno. Tako je bilo i u ovom slučaju, ovi su proglasili, UN kao najviše svetsko telo nije rekao ne može, znači da može...
cbronson cbronson 11:32 24.07.2010

Re: Ma pitanje je nebitno

Tako je bilo i u ovom slučaju, ovi su proglasili, UN kao najviše svetsko telo nije rekao ne može, znači da može...


un su odavno na infuziji, telo je mrtvo, a samo pojedini organi daju znake zivota i to zahvaljujuci zelenim novcanicama koje im salju esade.

un su esade.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:10 24.07.2010

Re: Oroz

niccolo


Teško mogu da zamislim slučaj pred pravim sudom, krvni delikt, recimo, u kome je NN ubio MM iz pištolja.

Sud u presudi opiše čin i kaže:

"NN je dana tog i tog izvršio delo tako što je naciljao MM i povukao oroz.
Samo ciljanje i povlačenje oroza nije u suprotnosti sa krivičnim zakonom, pa shodno maksimi Nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali, donosi presudu da je NN nevin.
Pravnim posledicama ciljanja i povlačenja oroza sud se nije bavio."




loader loader 15:25 24.07.2010

Re: Oroz

Pa, bre, Vojislave, baš ste neki naopak čovek - pokvariste Dragi trijumfalističku atmosferu na blogu :)
Mogli ste malo blaži primer. Recimo, da nije izvršeno ubistvo MM, nego da je NN ubistvo samo pokušao, a da sud nije našao .... pa ono dalje sve isto ... Bilo bi manje "kvarenje igre" .


niccolo niccolo 16:00 24.07.2010

Re: Oroz

Uopšte nije sporno da između međunarodnog javnog prava i unutrašnjeg prava postoje velike razlike, i ja mislim da se niko ovde na blogu ni ne bavi tim razlikama. Uostalom to ne bi ni bilo od velike koristi.

Činjenica je da MSP postoji i da ima nadležnost da daje mišljenja o kakvim pitanjima. Činjenica je da smo mu mi postavili određeno pitanje. Činjenica je da je on odgovorio na to pitanje (iako se sad neki upinju da tvrde kako nije odgovorio).

E sad, to što se nama ne sviđa odgovor...jebiga, možemo mi sad da se žalimo na sud, da vičemo kako je međunarodno pravo smešno pravo, kako je pogaženo i blablabla, ali to neće promeniti činjenice...zato i jeste uzaludno baviti se tim stvarima umesto da se okrenemo ono pitanje što dole mislim Jakša postavlja - a šta sad?
gorran2 gorran2 16:49 24.07.2010

Re: Oroz

niccolo
Uopšte nije sporno da između međunarodnog javnog prava i unutrašnjeg prava postoje velike razlike, i ja mislim da se niko ovde na blogu ni ne bavi tim razlikama. Uostalom to ne bi ni bilo od velike koristi.

Činjenica je da MSP postoji i da ima nadležnost da daje mišljenja o kakvim pitanjima. Činjenica je da smo mu mi postavili određeno pitanje. Činjenica je da je on odgovorio na to pitanje (iako se sad neki upinju da tvrde kako nije odgovorio).

E sad, to što se nama ne sviđa odgovor...jebiga, možemo mi sad da se žalimo na sud, da vičemo kako je međunarodno pravo smešno pravo, kako je pogaženo i blablabla, ali to neće promeniti činjenice...zato i jeste uzaludno baviti se tim stvarima umesto da se okrenemo ono pitanje što dole mislim Jakša postavlja - a šta sad?

Jasno.
Ako je Srbija pravila greške u vezi sa Kosovom - a pravila je - ova sigurno nije među prvih 100. Ukratko, vlada je postavljanjem formalno ograničenog pitanja pokušala da navede sud da zauzme aktivniju ulogu u međunarodnom pravu. Međutim, sud je to odbio (i to preglasavanjem), i razjasnio šta je čije: kojekakvi pokreti i organizacije izdaju deklaracije, a šta će s njima biti, o tome - čak i u okvirima međunarodnog prava - odlučuje Savet bezbednosti, a ne neki sud.
Sud je dakle odbio da se umeša u stvari o kojima odlučuje Savet bezbednosti, i tu bilo kakva formulacija ne bi pomogla.
Jednostavno, to je međunarodno pravo danas.
sentinel26 sentinel26 16:54 24.07.2010

Re: Oroz

Vojislav Stojković
niccolo

Teško mogu da zamislim slučaj pred pravim sudom, krvni delikt, recimo, u kome je NN ubio MM iz pištolja.
Sud u presudi opiše čin i kaže:
"NN je dana tog i tog izvršio delo tako što je naciljao MM i povukao oroz.
Samo ciljanje i povlačenje oroza nije u suprotnosti sa krivičnim zakonom, pa shodno maksimi Nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali, donosi presudu da je NN nevin.
Pravnim posledicama ciljanja i povlačenja oroza sud se nije bavio."


Sudu nije stavljeno u zadatak da donese presudu, nego mu je postavljeno precizno pitanje na koje se traži precizan odgovor.

Sud nije bio pozvan da se izjašnjava i o drugim pitanjima, koja su (očekivano ) povezana sa ovim, pa to nije ni činio.

U UN je bilo pokušaja podnošenja amandmana na pitanje sa ciljem da se preformuliše ali je Jeremić bio kategoričan - bez amandmana.
Čak je od jedne veoma ozbiljne i uvažene EU članice (i članice SB ) dobio primedbu da mu pitanje ne valja.

MSP je na osnovu javne rasprave pred tim sudom znao da u vazduhu lebdi još jedno pitanje, sasvim drugačije od postavljenog, a to je "pravo na samoopredeljenje i secesiju".

Zato je Osada i saopštio da "Sud odbija da se izjasni o pravu na samoopredeljenje i secesiju" i on bi to uradio (odbio bi da se izjasni ) čak i da je pitanje glasilo baš tako.

Imali smo dva glasanja - prvo o tome da li da se sud izjašnjava (daje odgovor - 9:5 ) o pitanju i drugo glasanje (10:4 ) o sadržini odgovora.
Na pitanje o secesiji ne bi ni bilo drugog glasanja.

Ne samo po pitanju Kosova nego uopšte oni se o tom pitanju neće izjašnjavati.
MSP ne želi da uspostavlja nikakav standard za "secesiju".
Razlozi su mislim svima jasni, broj zainteresovanih za odgovor na to pitanje nije baš mali.
milisav68 milisav68 18:26 24.07.2010

Re: Oroz

- a šta sad?

Pa ništa, da ispletemo čarape, pošto ide zima a vuče odozdo.
jaksa scekic jaksa scekic 11:23 24.07.2010

mene zanima

koja j specificna tezina srpskog pravnog tima, ko su bili clanovi, koje jurispridentne fakultete i doktorate su imaju, zasto Tibor Dr Varadi nije bio u timu ili bar savetnik ..Mislim da javnost treba da zna, i uopste kako je taj ti radio, savetovao, il izvestavao parlament ili bilo koga sta se i kako desava.
Ovaj pravni tim je zavrsio, sad treba da se pravi drugi tim za deklaraciju

JS
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:55 24.07.2010

Re: mene zanima

jaksa scekic
koja j specificna tezina srpskog pravnog tima, ko su bili clanovi, koje jurispridentne fakultete i doktorate su imaju, zasto Tibor Dr Varadi nije bio u timu ili bar savetnik ..Mislim da javnost treba da zna, i uopste kako je taj ti radio, savetovao, il izvestavao parlament ili bilo koga sta se i kako desava.
Ovaj pravni tim je zavrsio, sad treba da se pravi drugi tim za deklaraciju

JS

To je stvarno mistika. Znamo za Sašu Obradovića koji daje izjave u ime pravnog tima. Znamo i to da je šef tima Bataković, koji je koliko ja znam istoričar. I videli smo još dva - tri stranca priliko prenosa iz Haga..
Ali, nije to odgovornost pravnoga tima. Pravni tim je tu samo tehička pomoć.Pitanje je ko daje projektni zadatak. A to znamo. Ništa se nije promenilo u tom smislu od Koštunice na ovamo..Čak Jeremić i Bataković predstavljaju kadrovski koninuitet..
Evo šta prema "Danasu" kažu u DS-u
Politički kredibilitet Vlade Srbije i Demokratske stranke nije ugrožen savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu, tvrde u toj stranci i odbacuju optužbe opozicije da su predsednik Boris Tadić i ministar Vuk Jeremić vodili spoljnu politiku "mimo institucija sistema".
sentinel26 sentinel26 12:04 24.07.2010

Re: mene zanima

Drago Kovacevic
Evo šta prema "Danasu" kažu u DS-u
Politički kredibilitet Vlade Srbije i Demokratske stranke nije ugrožen savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu, tvrde u toj stranci i odbacuju optužbe opozicije da su predsednik Boris Tadić i ministar Vuk Jeremić vodili spoljnu politiku "mimo institucija sistema".

Ko o čemu, baba o uštipcima i "DanaS" brine o DS-u i vladi.
Kao kada su se NUNS i LDP podvukli Dinkiću za njegov zakon pa sada neće da poližu njihovo zajedničko djelo.

Šta je sa ugledom Srbije, novo brukanje Tadića i Jeremića bi bilo jako štetno po Srbiju.

I Tadićev i vladin savjetnički tim napolje, radne knjižice u ruke pa na berzu.

"Mimo institucija" ili ne, njihova je bila neuspješna i ako oni nijesu spremni da je mijenjaju, tražiti njihove ostavke.
subwire subwire 12:40 24.07.2010

Re: mene zanima

Evo šta prema "Danasu" kažu u DS-u
Politički kredibilitet Vlade Srbije i Demokratske stranke nije ugrožen savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu,

To se zove self-denial
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:03 24.07.2010

Re: mene zanima

To je stvarno mistika. Znamo za Sašu Obradovića koji daje izjave u ime pravnog tima. Znamo i to da je šef tima Bataković, koji je koliko ja znam istoričar. I videli smo još dva - tri stranca priliko prenosa iz Haga..

A šta, zar je moguće da Tadić u The Tim nije ubacio i Zoricu Tomić? Eto, to će biti razlog što izgubismo Kosovo, nisu dali Zorici da ga odbrani! Mogu misliti kako je sada tužna u svojoj skromnoj pariskoj rezidencijalnoj mansardi.

Politički kredibilitet Vlade Srbije i Demokratske stranke nije ugrožen savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu, tvrde u toj stranci i ..


Tačno. Kredibilitet im nije ugrožen.

Ko im veruje, taj baš i nema mnogo od kogitivnog aparata, samo slot u koji ubacuje trenutnog Idola u kojeg veruje, promena se dešava samo kad se promeni i Vlast (Glasaću za tebe kad budeš na vlasti).

Kome DS (Vlada per se u stvari ne postoji niti ima ikakvog sopstvenog kredibiliteta van stranačkog) odavno nema ikakav kredibilitet, nije mu mnogo bitno da li su sada sa kredibilitetom na -150 ili -273

Ergo, kredibilitet (takav kakav im je ) im sigurno nije "ugrožen".

.. i odbacuju optužbe opozicije da su predsednik Boris Tadić i ministar Vuk Jeremić vodili spoljnu politiku "mimo institucija sistema".


Pa naravno da nisu, kada "institucije sistema" ne postoje ;> dobrano zahvaljujući baš Tadiću.

                  
cbronson cbronson 14:33 24.07.2010

Re: mene zanima

Kome DS (Vlada per se u stvari ne postoji niti ima ikakvog sopstvenog kredibiliteta van stranačkog) odavno nema ikakav kredibilitet, nije mu mnogo bitno da li su sada sa kredibilitetom na -150 ili -273


da, sve ce se to promeniti kada ldp dodje na vlast sa svojom nomenklaturom univerzalnih politicara.
jedan od takvih je svakako i vladimir gligorov, svojevremeno kandidat ldp za mesto ministra ekonomije a od nedavno verovatno ekspert za diplomatiju i spoljne poslove, i za medjunarodno pravo...
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:33 24.07.2010

Re: mene zanima


Kome DS (Vlada per se u stvari ne postoji niti ima ikakvog sopstvenog kredibiliteta van stranačkog) odavno nema ikakav kredibilitet, nije mu mnogo bitno da li su sada sa kredibilitetom na -150 ili -273

da, sve ce se to promeniti kada ldp dodje na vlast sa svojom nomenklaturom univerzalnih politicara.

Pa ajde de, ako će da se desi, desiće se. Što se mora nije teško. Ali nisam baš najbolje pohvatao o čemu se radi. Da vidimo šta je pisac hteo kazati.

- Šta? Odgovor nalazimo u glagolskom predikatu. Dakle:

Desiće se promena

- Kakva promena? Odgovor nalazimo u subjketu

Promeniće se "sve to". Šta je "sve to"? odgovor nalazimo u citatu, pa će se dakle promeniti sledeće:

"Kome DS (Vlada per se u stvari ne postoji niti ima ikakvog sopstvenog kredibiliteta van stranačkog) odavno nema ikakav kredibilitet, nije mu mnogo bitno da li su sada sa kredibilitetom na -150 ili -273"

- Kada će doći do promene?

"kada ldp dodje na vlast"

Znači, kada nešto, što se odaziva na "ldp", dođe na vlast, desiće se promena koja će se očitovati u tome:

- što će "onima kojima DS ... odavno nema kredibilitet" sada BITI BITNO da li je "kredibilitet DSa na minus 150 ili minus 273".

Dobro, primljeno k znanju, sad samo da sačekamo da to "ldp" dođe na vlast, pa da prihvatimo promenu kao dešenu.
cbronson cbronson 16:20 24.07.2010

Re: mene zanima

Dont Fear The Reaper

Kome DS (Vlada per se u stvari ne postoji niti ima ikakvog sopstvenog kredibiliteta van stranačkog) odavno nema ikakav kredibilitet, nije mu mnogo bitno da li su sada sa kredibilitetom na -150 ili -273da, sve ce se to promeniti kada ldp dodje na vlast sa svojom nomenklaturom univerzalnih politicara.Pa ajde de, ako će da se desi, desiće se. Što se mora nije teško. Ali nisam baš najbolje pohvatao o čemu se radi. Da vidimo šta je pisac hteo kazati.- Šta? Odgovor nalazimo u glagolskom predikatu. Dakleesiće se promena- Kakva promena? Odgovor nalazimo u subjketuPromeniće se "sve to". Šta je "sve to"? odgovor nalazimo u citatu, pa će se dakle promeniti sledeće: "Kome DS (Vlada per se u stvari ne postoji niti ima ikakvog sopstvenog kredibiliteta van stranačkog) odavno nema ikakav kredibilitet, nije mu mnogo bitno da li su sada sa kredibilitetom na -150 ili -273"- Kada će doći do promene?"kada ldp dodje na vlast"Znači, kada nešto, što se odaziva na "ldp", dođe na vlast, desiće se promena koja će se očitovati u tome:- što će "onima kojima DS ... odavno nema kredibilitet" sada BITI BITNO da li je "kredibilitet DSa na minus 150 ili minus 273".Dobro, primljeno k znanju, sad samo da sačekamo da to "ldp" dođe na vlast, pa da prihvatimo promenu kao dešenu.


- pivo ili rakija?
- i vinjak!
srdjan.pajic srdjan.pajic 11:39 24.07.2010

Vodic kroz galaksiju za autostopere

42.
angie01 angie01 11:46 24.07.2010

Re: Vodic kroz galaksiju za autostopere

srdjan.pajic
42.



srdjan.pajic srdjan.pajic 11:49 24.07.2010

Re: Vodic kroz galaksiju za autostopere

angie01
srdjan.pajic
42.




angie01 angie01 12:05 24.07.2010

Re: Vodic kroz galaksiju za autostopere

srdjan.pajic




srdjan.pajic srdjan.pajic 15:04 24.07.2010

Re: Vodic kroz galaksiju za autostopere

angie01
srdjan.pajic






Gde je Jeremiću peškir?
cult cult 15:32 24.07.2010

Re: Vodic kroz galaksiju za autostopere

Cvetkovic je Zaphod Biblbroks
inco inco 16:02 24.07.2010

Re: Vodic kroz galaksiju za autostopere

Mi ionako vec decenijama opstajemo na infinite improbability pogonu...
rade.radumilo rade.radumilo 20:34 24.07.2010

Re: Vodic kroz galaksiju za autostopere

Jok mori,
ovom zemljom upravljaju Vogoni...
loader loader 11:42 24.07.2010

Nedoumice u pokretu

Kako je zapravo trebalo da glasi pitanje, a da navede na odgovor koji ne bi izazvao (kao što se sada dešava) silne podele u tumačenju istog?

Vidimo da je i među sudijama došlo do preglasavanja. Ako ih gledamo kao skupinu ljudi koji dolaze iz prema ovom pitanju drugačije opredeljenih zemalja to deluje kao uobičajeni rat glasovima na nekoj sednici, ali ako se pođe od toga da su pravne norme previše jasne, preglasavanja baš i nisu logična.

Zatim, vidimo da neke zemlje i dalje smatraju da ne treba priznati Kosovo. Da li zato što ne veruju u relevantnost, ili čak i ispravnost ovakve odluke MSP, ili zato što će svoj politički stav održavati bez obzira na ovu vrstu "neobaveznog prava"?

Stiče se utisak da bi odgovor bio slično nedorečen kako god da je glasilo pitanje srpske strane, jer ovaj sud očigledno pazi pre svega na interese najuticajnijih blokova svetske političke moći. Ako je to s pitanjem maltene svejedno, biće da ništa nije trebalo ni činiti? Onda pasivizacija povodom pokušaja rešavanja kosovskog problema proizilazi kao najsvrsishodnija? Tako i za neke druge stvari, koje srpska strana sada evidentno ne može da izgura pred mnogo jačim igračima na međunarodnoj sceni, a tiču se Kosova, ispada da su iluzorne i da se i oko njih valja pasivizirati. Trebalo bi možda porazmisliti gde je mera kritikovanja ove neravnopravne borbe i da li situacija na terenu dozvoljava neku vrstu političkog neticanja.

Ni našoj strani nije u prvom planu postizanje pravde, već pokušaj da se sačuva deo teritorije, a instrument sudske pravde je viđen samo kao jedan od mehanizama da se taj osnovni cilj postigne. Isti princip "poštovanja međunarodnog prava" sprovode i Amerikanci, npr. Pa i ostali učesnici u ovoj krajnje složenoj igri oko jednog komadića teritorije na nekom tamo Balkanu. Svima je u prvom planu sopstveni interesni cilj, i to je osnovni kalup, dok se pravda i pravednost tumače samo kao odlivak koji proizilazi iz tog kalupa.

docsumann docsumann 11:47 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

ako se pođe od toga da su pravne norme previše jasne, preglasavanja baš i nisu logična.

cbronson cbronson 11:53 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

Vidimo da je i među sudijama došlo do preglasavanja. Ako ih gledamo kao skupinu ljudi koji dolaze iz prema ovom pitanju drugačije opredeljenih zemalja to deluje kao uobičajeni rat glasovima na nekoj sednici, ali ako se pođe od toga da su pravne norme previše jasne, preglasavanja baš i nisu logična.


ne samo da je bilo preglasavanja, vec dvojica sudija, od cetvorice ukupno koji su glasali protiv, uz zvanicno misljenje msp salju skupstini un i svoje izdvojeno misljenje po ovom pitanju.
jaksa scekic jaksa scekic 12:02 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

cbronson
Vidimo da je i među sudijama došlo do preglasavanja. Ako ih gledamo kao skupinu ljudi koji dolaze iz prema ovom pitanju drugačije opredeljenih zemalja to deluje kao uobičajeni rat glasovima na nekoj sednici, ali ako se pođe od toga da su pravne norme previše jasne, preglasavanja baš i nisu logična.


ne samo da je bilo preglasavanja, vec dvojica sudija, od cetvorice ukupno koji su glasali protiv, uz zvanicno misljenje msp salju skupstini un i svoje izdvojeno misljenje po ovom pitanju.



I tu ce generalna Skupstina da se smrzne, da ukine povelju i toj dvojci da daju da napisu novu.
Meni su najbolji Kinezi, odjednom se cica od 85 godina razboleo od visokog pritiska, te je morao da demisionira.
Kakvi carevi, razmisljaju 1000 godina unapred

PS: Ja da sam na mesti BT, duboko bih se zamislio, jerbo ako se Ameri i Rusi dogovore, eto nama Tome. Ameri hoce nekog sa kim mogu da prave posao (mi patili-oni nam drzali Slobu dok je bio efikasan i postovao dogovore), znaci njima treba pragmatican covek koji funkcionise po principu- hajd da vidimo kako da resimo problem , a Rusima Toma vise odgovara od Borisa definitivno, po svakoj liniji, a najvise po emotivnoj.
koksy koksy 12:06 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

“Tako da su izbegli raspravu o teritorijalnom integritetu, zatim o pravu na samoopredeljenje, bilo kakvo vrednosno izjašnjavanje čak i u odnosu na režim Slobodana Miloševića. Iz toga su se vrlo spretno izvukli. Takođe, u potpunosti nisu sledili albanski stav, da su počinjeni zločini, zverstva, maltretiranja i tako dalje. Oni jednostavno konstatuju da svaka skupina, svaki narod, može u jednom trenutku da proglasi nezavisnost. Onda su korišćenjem albanskog originala Deklaracije, koja ne govori o tome da je to Skupština donela, nego da je to skup predstavnika Albanaca učinili su da liči na sve istorijske deklaracije o nezavisnosti. Na primer na američku. Kada je Amerika proglasila nezavisnost to nije bila nikakva skupština u okviru engleske države, nego je to bio skup ljudi u Americi koji su proglasili nezavisnost," navodi primer Dimitrijević.

"Sklonili su to izvan Rezolucije 1244, ustavnog okvira, a našli su da međunarodno pravo to generalno ne zabranjuje, što i ne zabranjuje. Tako da mišljenje sa manje uvijanja nego što sam ja mislio i što su drugi mislili. Zapravo zbog ovoga ima najviše da se uzbudi Sakašvili. Jer sad Rusiji ništa lakše nego da organizuju neke takve skupove u Abhaziji i Južnoj Osetiji, pa da se otcepe. Mislili smo da Rusi navijaju za nas, a zapravo o njima ide mnogo više u interes”, kazao je Dimitrijević.

Ovako veli Vojin Dimitrijevic, bivsi ad hok sudija istog suda.
I, po meni, sasvim trezveno, bez politikantsva koje ispoljava Gligorov.
I mislim da je sad bespredmetno raspravljati sta bi bilo da je pitanje bilo drugacije. Bilo bi isto!
Eventualno, da se sud nasao u malo vecem skripcu, proglasio bi se nenadleznim!
loader loader 12:12 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

Sud da se nađe u škripcu
Nisu li to persone koje nikakva ljudska i nadljudska sila ne može odvratiti od poštovanja i sprovođenja pravde
cbronson cbronson 12:13 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

I tu ce generalna Skupstina da se smrzne, da ukine povelju i toj dvojci da daju da napisu novu.
Meni su najbolji Kinezi, odjednom se cica od 85 godina razboleo od visokog pritiska, te je morao da demisionira.
Kakvi carevi, razmisljaju 1000 godina unapred


najmanje hiljadu.

e, sad jaksa, vi i dobar deo blogera krivite politicare za toboz nevesto sroceno pitanje, hocete da kazete da je to pitanje vesto bilo sroceno da bi u tom slucaju navelo sud na donosenje za nas pozitivnog odgovora?

i da bi takav odgovor bio obavezujuc za un, eu i amerikance?
ajte, molim vas.
cbronson cbronson 12:19 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

loader
Sud da se nađe u škripcu Nisu li to ljudi koje nikakva ljudska i nadljudska sila ne može odvratiti od poštovanja i sprovođenja pravde



moralne gromade, titani etike, kolosi pravde...
koksy koksy 12:28 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

loader
Sud da se nađe u škripcu
Nisu li to persone koje nikakva ljudska i nadljudska sila ne može odvratiti od poštovanja i sprovođenja pravde

Ma ja to vise figurativno.
jaksa scekic jaksa scekic 12:37 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

cbronson
I tu ce generalna Skupstina da se smrzne, da ukine povelju i toj dvojci da daju da napisu novu.
Meni su najbolji Kinezi, odjednom se cica od 85 godina razboleo od visokog pritiska, te je morao da demisionira.
Kakvi carevi, razmisljaju 1000 godina unapred


najmanje hiljadu.

e, sad jaksa, vi i dobar deo blogera krivite politicare za toboz nevesto sroceno pitanje, hocete da kazete da je to pitanje vesto bilo sroceno da bi u tom slucaju navelo sud na donosenje za nas pozitivnog odgovora?

i da bi takav odgovor bio obavezujuc za un, eu i amerikance?
ajte, molim vas.


Greska, ja NE DOVODIM U PITANJE pitanje ,nisam strucnjak, i stvarno bi bilo nevaspitano i bezobrazno od mene da se u to mesam, mene zanima samo sta sad, i mislim da sledece korake treba smisliti mudro i sa najmanje rizika, ali ja o samom pitanju nisam se izjasnjavao.

J

PS:I moze slobodno na Ti, kazu da je to po blogerskom bon-tonu

PPS: I da citiram Ljubicu Gojgic: "sad se doslo u apsurdnu ironicnu poziciju, zemlje koje su zagovarale nezavisnost Kosova i Amerikancu su govorili pre presude da ona nije bitna i da se nista nece promeniti, a sad govore da je to vazno i da je potvrdjena nezavisnost Kosova, a Srbija koja je do presude govorila da je to od istorijske vaznosti i dan D za svetsko pravo, sad govori da to nije obavezujuce i da je sud bez veze."

Citat je po pamcenju, ali je Ljubica to sjajno uocila.
silver bullet silver bullet 14:43 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

e, sad jaksa, vi i dobar deo blogera krivite politicare za toboz nevesto sroceno pitanje, hocete da kazete da je to pitanje vesto bilo sroceno da bi u tom slucaju navelo sud na donosenje za nas pozitivnog odgovora?


Ma sad je ocigledno, a izgleda je bilo i mnogo ranije onima koji su hteli da imaju uvid u rad MSP, da to pitanje nije ni trebalo postavljati. Citava strategija prebacivanja borbe na pravni teren je, dakle, pogresna.
To je poenta.
Sam pao, sam se ubio.

Ako to nije neuspeh aktuelnih politicara - ja ne znam sta jeste.

Mishima je lek. Figurativno, naravno.
cbronson cbronson 15:25 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

Ako to nije neuspeh aktuelnih politicara - ja ne znam sta jeste.

Mishima je lek. Figurativno, naravno.


da nije slucajno njihov neuspeh u tome sto su clanovi stranke za koju vi ne glasate?
loader loader 15:39 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

Zaista...
- koje su to stranke i kada u prethodnom periodu bile decidne i uporne u tvrdnji da je pogrešno na ovakav, pravno-međunarodni način voditi borbu za očuvanje celovitosti državne teritorije?

Da li je tada neko znao, kao što danas zna, da je pravni tim nedovoljno umešan?

Ko je jasno i glasno, uz obrazloženje, rekao da je pitanje koje je Srbija postavila međunarodnim faktorima nedovoljno dobro formulisano?


silver bullet silver bullet 16:05 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

da nije slucajno njihov neuspeh u tome sto su clanovi stranke za koju vi ne glasate?


Glas dala Tadicu. Toliko o toj besmislici.
I zasto bi "moj" bio nedodirljiv za kritiku ako je greska ocigledna?
silver bullet silver bullet 16:07 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

Zaista...
- koje su to stranke i kada u prethodnom periodu bile decidne i uporne u tvrdnji da je pogrešno na ovakav, pravno-međunarodni način voditi borbu za očuvanje celovitosti državne teritorije?

Da li je tada neko znao, kao što danas zna, da je pravni tim nedovoljno umešan?

Ko je jasno i glasno, uz obrazloženje, rekao da je pitanje koje je Srbija postavila međunarodnim faktorima nedovoljno dobro formulisano?


Pa kako da vam to plasticno objasnim...
Seli su u pogresan voz i sad je svaka stanica na tom putu pogresna.

Na pogresan voz je jedno vreme upozoravao samo LDP. A kasnije ni oni.
loader loader 16:14 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

Nekako osećam da je Koštunica oduvek bio protiv akcije
cbronson cbronson 16:33 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

Glas dala Tadicu. Toliko o toj besmislici.
I zasto bi "moj" bio nedodirljiv za kritiku ako je greska ocigledna?


ah, znam, bas vas ima na blogu, vi ste dali glas ds-u i sada ste razocarani i pisete postove u kojima objasnjavate da necete nikad vise tako glasati navodeci naivne citaoce bloga da, po vasoj preporuci i na osnovu vaseg loseg iskustva sa ds, potraze neku blisku opciju na izborima, recimo ldp...

zar ne umete nista bolje da smislite?
silver bullet silver bullet 16:44 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

ah, znam, bas vas ima na blogu, vi ste dali glas ds-u i sada ste razocarani i pisete postove u kojima objasnjavate da necete nikad vise tako glasati navodeci naivne citaoce bloga da, po vasoj preporuci i na osnovu vaseg loseg iskustva sa ds, potraze neku blisku opciju na izborima, recimo ldp...

zar ne umete nista bolje da smislite?


A pa vi ste ovde novi?
Pogledajte arhivu bloga kad se vodila debata da li glasati za Tadica.
Ja sam zdusno ubedjivala ljude da glasaju za, ldp pristalice me zdusne pljuvale.
Nije tesko citati.
Ali je lakse filozofirati u prazno.
sentinel26 sentinel26 17:21 24.07.2010

Re: Nedoumice u pokretu

jaksa scekic

PPS: I da citiram Ljubicu Gojgic: "sad se doslo u apsurdnu ironicnu poziciju, zemlje koje su zagovarale nezavisnost Kosova i Amerikancu su govorili pre presude da ona nije bitna i da se nista nece promeniti, a sad govore da je to vazno i da je potvrdjena nezavisnost Kosova, a Srbija koja je do presude govorila da je to od istorijske vaznosti i dan D za svetsko pravo, sad govori da to nije obavezujuce i da je sud bez veze."
Citat je po pamcenju, ali je Ljubica to sjajno uocila.

Vaš citat Gojgićeve je sasvim u redu, ali njen "citat" nije ni blizu tačan, već je obična (DS-portparolaška ) konstrukcija.

1. Zemlje koje su "zagovarale nezavisnost" nijesu davale takve izjave nego u smislu da očekuju povoljnu odluku (mišljenje ) Suda po Kosovo i da je njegova nezavisnost nepovratna.
Jedan manji broj i da neće povući svoje priznanje nezavisnosti, što svakako indirektno može da se tumači da možda neće uvažiti mišljenje Suda.
Razlika je ipak velika.

2. Srbija (njena vlast ) jeste to proglašavala istorijskim trenutkom uz jedno očekivanje:
- da će mišljenje biti u korist Srbije, i
jednim kategoričkim stavom (koji nije trebalo saopoštavati )
- da Srbija neće poštovati to mišljenje ako ne bude prema očekivanju.

Svaka druga rečenica je sadržavala riječi: "teritorijalni integritet i suverenitet"... tra-la-la...

Dok su oni prvi odavno znali kakvo će biti mišljenje Suda, kod nas su razni "tumači" lansirali nekoliko varijanata od kojih nijedna nije ni blizu pogotka.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 13:04 24.07.2010

Pitanje pa ako neko objasni

A zasto se bas uvek smatra da nesto sto je bagljavo nije uradjeno na drugi nacin jer se nije umelo i bolje? A sta ako se umelo a uradjeno je bas tako kako je? Pa ni sibicari ne kazu da rade to sto rade nego ostavljaju posmatrace u ubedjenju da su vrlo nespretni. Dok ne zavrse posao a posle je kasno.
pape92 pape92 15:35 24.07.2010

nešto za nešto ili ništa za ništa

Nije bilo teško predvideti odgovor suda. Bilo je dovoljno zauzeti tačku na kojoj sedi američka (i britanska itd) vlada. Da je sud doneo odluku da prištinska deklaracija nije bila legalna, u zemljama koje su priznale Kosovo bi se javilo pitanje: izvinite molim vas, a zar vi (Vlada) niste konsultovali pravnike pre nego što ste priznali Kosovo; sad bi nas poštedeli blamaže da nas Rusi i Kinezi optužuju za protivzakonite radnje. Ovo bi u zemljama kakve su SAD itd bila neugodna packa vladama – ali naravno da one jesu konsultovale pravnike.
Svakako je i naša vlada konsultovala pravnike. Nejednoglasan ishod glasanja govori u prilog tome da oni ipak nisu čitavoj stvari pristupili kao piljari. I mada odluka suda nije mogla biti drugačija, svejedno se ne bih složio da je inicijativa srpske strane bila greška. Ovakva kakva je (očekivana) odluka suda ne menja mnogo u ionako snažno zacrtanoj politici (većeg dela Zapada) prema Kosovu. Tužili smo sudu, da nismo postavilo bi se pitanje zašto nismo, izgubili tužbu – ne vidim da je to značajan korak nazad: jer korak napred nas čeka ovako – onako, uz ili bez odluke suda. Štaviše, taj korak napred, koji je neminovan će sada biti ne teže, nego lakše napraviti.

Mi i dalje imamo da damo „nešto“ (priznanje) a i ostalo je „nešto“ da se za to dobije. Šta je to "nešto" na obe strane se znalo i pre odluke suda. Cilj koji bi glasio dajte nam nešto (znatna autonomija severa, zaštićene enklave) za nešto nije van dohvata. Od ishoda takvih pregovora bi zavisio način života, a verovatno i opstanak ljudi koji tamo žive.
silver bullet silver bullet 16:12 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Mi i dalje imamo da damo „nešto“ (priznanje) a i ostalo je „nešto“ da se za to dobije. Šta je to "nešto" na obe strane se znalo i pre odluke suda. Cilj koji bi glasio dajte nam nešto (znatna autonomija severa, zaštićene enklave) za nešto nije van dohvata. Od ishoda takvih pregovora bi zavisio način života, a verovatno i opstanak ljudi koji tamo žive.


Tako sam i ja jedno vreme verovala da je Kostunica samo tvrd pregovarac i da ce u poslednjem, najkorisnijem casu, kao i svaki vrhunski pokeras, da baci na sto predlog o podeli Kosova. Kad ne lezi vraze, on ispao pravo iz Epskog ciklusa narodne poezije.

Ovo "nesto" za "nesto" nece biti za naseg zivota.
loader loader 16:21 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Kad ne lezi vraze, on ispao pravo iz Epskog ciklusa narodne poezije.


Što je ispao on... - nego - ispali smo izgleda svi mi, onako, kolektivno, kao istorijski vlak bez voznog reda ..
pape92 pape92 17:06 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa


Ovo "nesto" za "nesto" nece biti za naseg zivota.


Ako ne bude za našeg, neće ni kasnije. Delim ovu zebnju. Koštuničin karakter smo svi hteli-ne hteli upoznali, i njegov epski stav ( za izraz) se može delimično objasniti tim karakterom. Plus, nije ni on imun od straha pred istorijom - niko (za sada) ne sme da bude taj koji je formalno izgubio Kosovo. Iz vizure političara još važnije: to može da plati za života, gubitkom vlasti. Nije teško primetiti da se za formulu nešto za nešto, dakle priznavanje nezavisnosti Kosova, naglas zalažu samo oni koji, poput mene ili autora bloga, neće doći u poziciju da o tome i odlučuju. Kada priznanje Kosova ne bude značilo i opasnost da se izgubi vlast - a na ovome se ipak radi - tada će i početi da se primenjuje formula nešto za nešto.
loader loader 17:55 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Na žalost, dnevno-politička šaketanja ovde uveliko nadilaze moć nacionalnog promišljaja te vrste (gde bi racionalno bilo daj bože pretpostavljeno mitomanskom, a matematika pretpostavljena usađenom strahu od toga šta će reći preci i današnji nenasmejani izaslanici predaka). Na ovoj stvari oko mišljenja MSP skoro svi pokušavaju da izguraju svoj trenutni ćar. Političari, sitni i krupni, analitičari, običan svet, blogeri, novinari... - svi su kao pomahnitali krenuli da naprave profit na onome što se pre neki dan desilo u hagijskom sudu. Ta potreba je ovde previše jaka, pa ne verujem da će se skorije načiniti neki "koncenzus pameti".
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:04 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

loader
Na žalost, dnevno-politička šaketanja ovde uveliko nadilaze moć nacionalnog promišljaja te vrste (gde bi racionalno bilo daj bože pretpostavljeno mitomanskom, a matematika pretpostavljena usađenom strahu od toga šta će reći preci i današnji nenasmejani izaslanici predaka). Na ovoj stvari oko mišljenja MSP skoro svi pokušavaju da izguraju svoj trenutni ćar. Političari, sitni i krupni, analitičari, običan svet, blogeri, novinari... - svi su kao pomahnitali krenuli da naprave profit na onome što se pre neki dan desilo u hagijskom sudu. Ta potreba je ovde previše jaka, pa ne verujem da će se skorije načiniti neki "koncenzus pameti".

Ne čini li ti se da relativizuješ....Naročit profit će napraviti blogeri, običan svet i novinari...ne mislim na sve novinare...
Ne radi se ovde o pravljenju profita nego pokušaju spasavanja jedne potpuno promašene politike..
pape92 pape92 18:14 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

strahu od toga šta će reći preci


mitomanskom


Postoji razmatranje mentaliteta srpskog naroda, studije su još predratne (Čajkanović), gde se zapaža da Srbin crpe snagu iz osećaja da su sa njim i sve pokojne generacije: snaga da se odupre neprijatelju se na taj način udesetostručuje, a dugo vremena je ovo bio jedini "realni" izvor snage (tursko ropstvo). Malo koja nacija ima ovako snažan osećaj strahopoštovanja prema slavnoj prošlosti, i nesreću da se ono okrene protiv vlastitog dobra.
loader loader 18:23 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Drago, niste zamijetili da skoro svi imaju to objašnjenje, da pokušavaju da spasu?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:31 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

loader
Drago, niste zamijetili da skoro svi imaju to objašnjenje, da pokušavaju da spasu?

Ne...čak mislim da građani reaguju veoma trezveno..slušam komentare običnih ljudi, čitam komentare na raznim sajtovima i velika većina kaže da bi trebalo da se Srbija okrene stvarnom životu i da se vlast time bavi...
Mislim da na ovome samo politička elita traži neki šićar i da ga neće naći..

milisav68 milisav68 18:42 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Mislim da na ovome samo politička elita traži neki šićar i da ga neće naći..

Pa o čemu su vaša zadnja tri bloga?
loader loader 18:45 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Mislim, iskreno da niste u pravu. Pre svega zato što bavljenje "stvarnim životom" (pretpostavlja se valjda kvalitet života i perspektivnost) i bavljenje ovom vrstom "visoke politike" nisu ni u kakvoj suprotnosti. Stvari ne treba postavljati apriori u sistem "ili-ili". Može i jedno, i drugo.

Zatim, pritisak odozdo, duboko usađeni motivi vezani za pojam Kosova suviše su jaki i bez obzira što se vama možda čini da je ljudima dojadilo da zbog Kosova ispašta kvalitet njihovog "običnog života" - vreba jedna latentna politička spremnost da se klizne u samodestrukciju ukoliko se dirne taj mitomanski sloj.

Konačno, ne postoji elita, politička, kao izdvojak okrenut protiv onih koje predstavlja. Politika, domaća, koju vidimo, jeste precizni odraz navika i potreba ovdašnje populacije. O tome smo više puta polemisali, pa ne bih da duljim. U svakom slučaju, ova politika je posledica zbira svih naših stavova, spremnosti i nespremnosti, zrelosti i nezrelosti... Ona je apsolutni odraz "baze".


lakipingvin lakipingvin 19:00 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Ne radi se ovde o pravljenju profita nego pokušaju spasavanja jedne potpuno promašene politike..


Zasto da se spasava bilo cija promasena politika ovakve politicke elite???Mozda kao i sve ostalo u prirodi isluzilo svoje postalo nekompetitivno,nenapredno i kao takvo bi trebalo da nestane...mislim da trebamo da pravimo jasnu razliku u cuvanju i odbrani naseg misljenja i nase dece...pogresna politika previse parazita koji bi sada da vode "odbrambeni rat"pa mozda je vreme da ceo taj sistem kao takav i nestane...sunce ce sutra sigurno opet da sija a i mi necemo nestati sa njima ili bez njih...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:32 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Konačno, ne postoji elita, politička, kao izdvojak okrenut protiv one koje predstavlja. Politika, domaća, koju vidimo, jeste precizni odraz navika i potreba ovdašnje populacije. O tome smo više puta polemisali, pa ne bih da duljim. U svakom slučaju, ova politika je posledica zbira svih naših stavova, spremnosti i nespremnosti, zrelosti i nezrelosti... Ona je apsolutni odraz "baze".

Ne postoji poltička elita...?
Pa što se onda oglašavaju partije, SANU, čemu molebani..?
Istina, ovoga puta nema divljanja jer je ono od 21. 2. 2008. bilo katastrofa, pa je to preventivno sprečeno. Ćute i ovi tzv. patriotski pokreti, nema navijača, nema "Obraza" ni "Dveri"..i to je plus vladi, svakako..
Nadam se da će, ako je pameti, do polovine septembra, kad je sednica Generalne skupštine ili neposredno iza toga, krenuti neka konstruktivnija politika...zaokret, vreme je..i nadam se da Tadićev marketinški tim to priprema..

loader loader 20:04 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

To što se oglašavaju partije, SANU, NVO-i, udruženja, ljubitelji prirode, bivši ratnici, izbeglice... - sasvim je redovan proces društvenog treperenja, jer svako od njih ima svoje motive, ulogu, plan, borbu za poziciju... Svi su oni izaslanici onoga što ne spada u tzv. elitu, a iz čega najdirektnije proizilaze. Kroz njih baza zbori.

Vala, drago je i meni, Drago, my frend, da su prodavci patika ovoga puta ostali neoštećeni Baš sam se brinuo ... :)

Nego, ajmo ovo malo ozbiljnije :) Jedino uz program "i kosovo, i evropa" mogli su se dobiti izbori. Upravo zbog uslovljenosti koje sam u prethodnom komentaru pomenuo. Slažem se da treba izvesti neke promene u nacionalnom kursu. Ali, opet iz istog razloga, nisu dozvoljeni nagli pokreti i promena pravca. Tada bi se ovaj prepun kamion na prvoj krivini raspao. Jer, mnogo istovremeno događajućih procesa vezano je za ovo pitanje ("odbrana Kosova". Ovo u poslednje 2-3 godine je bio valjda najmanje štetan način da se ono brani. Bilo koja druga politička opcija, odnosno drugačije sastavljena skupštinska većina branila bi ga na način koji bi nužno morao da bude daleko štetniji po Srbiju, odnosno Srbiju bez Kosova i Srbiju sa neposedujućim Kosovom i njegovim preostalim srpskim življem (ne podvajam albansko i srpsko, ali o srpskom u ovakvim uslovima može koliko-toliko da brine samo Srbija). Ako mene pitate, navijam za detant. Sa dve isključive opcije obe zajednice će imati samo kamen oko vrata. Mešavina mudrosti i vremena dovešće do ulaska u novu, manje napetu fazu odnosa, sa daj bože evropom kao okvirom koji će obe strane obavezivati na novi kvalitet ponašanja.
pape92 pape92 21:11 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

niko (za sada) ne sme da bude taj koji je formalno izgubio Kosovo. Iz vizure političara još važnije: to može da plati za života, gubitkom vlasti. ....Kada priznanje Kosova ne bude značilo i opasnost da se izgubi vlast - a na ovome se ipak radi - tada će i početi da se primenjuje formula nešto za nešto.


Slažem se da treba izvesti neke promene u nacionalnom kursu. Ali, opet iz istog razloga, nisu dozvoljeni nagli pokreti i promena pravca. Tada bi se ovaj prepun kamion na prvoj krivini raspao


Obično se, kada se kaže "da ne bi izgubili vlast" pretpostavlja negativan kontekst. U slučaju politike prema Kosovu mislim upravo suprotno. Onakva politika koja neće dovesti do pada sa vlasti zbog Kosova je istovremeno i najbolja koja se može voditi za dobrobit građana. Pri tom promišljena na način da vodi ka rešenju, a ne ka konstantnom ne-rešenju. Zašto mislim da nije dobro da vlast padne na pitanju priznanja Kosova? Jer bi to zaključalo poziciju za rešavanje tog pitanja ikada i imali bi konstanto ne-rešenje (izvinjavam se na rogobatnosti izraza). Svaka sledeća ne bi niti pokušala da ga rešava.
Jedini način da se vlast ne izgubi zbog pitanja Kosova je da se stanje nacionalne svesti dovede to tačke kada će znatna većina prihvatiti scenario koji bih u nedostatku bolje formulacije nazvao "ovako je najbolje jer ovako mora". Opasno je da se vlast izgubi zbog nacionalnog pitanja - jer ako je jedan izgubio vlast zbog nacionalnog pitanja, drugi ju je pridobio zbog nacionalnog pitanja. Put priblažavanju nacionalne svesti trenutku kada će "najbolje jer mora" rešenje biti prihvaćeno je onaj kojim se sada ide, i u tom svetlu, ma koliko puta čuli reč "nikad", treba posmatrati nedavne događaje. Teško je proceniti kojom brzinom, i hoće li uopšte biti pređen.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:17 24.07.2010

Re: nešto za nešto ili ništa za ništa

Evo Dodik se ne da upecati...Kaže, dobro bi bilo, ali nije vreme...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:37 24.07.2010

Zakliktase Dacicu Ivice

Prolupali skroz. Eno Dacic danas dao SRSu i DSSu pravo da ova vlada sve radi samo po nalozima od spolja. I Deklaracija, i hapsenje Karadzica i EU reforme (na sta li je mislio) itd., sve je uradjeno jer je neko drugi to hteo. Ergo, ova vlada nema svoju politiku i ako se sta pozitivno desi to imamo da zahvalimo nekome spolja. Ono sto je samoinicijativno je valjda ova besmislena kosovska politika i podela funkcija. Dacic jos istice, naglasava i podvlaci da svi u Srbiji danas znaju da je MSP nepravedan. Izgleda covek ne cita komentare. Moj je utisak da je vecina posvetila paznju neuspehu srpske politike a ne samom sudu i da je vecina nezadovoljna tom politikom i novim brukanjem drzave Srbije. A tek mu je zakljucak posebno inteligentan: eto pokusao je Milosevic, pa onda demokratske stranke, pa evo sad i mi sa tim Arbanasima i nista, pa sta 'ocete vi tamo Medjunarodna zajednico hebem li vam sve po spisku vise?

Sta kaze Jeremic odluka suda nije bitna, a u sredu nam pricao da je dosao D-day. Sta jos mozemo da ocekujemo od ovog pajaca?
loader loader 15:54 24.07.2010

Re: Zakliktase Dacicu Ivice

Sad je na redu unošenje zavade u Generalnu skupštinu UN
Kad Vlk Jeremijić bude upao sa novim argumentima i pojašnjenjima, ovako izoštren blogovima Draginim, ima da napravi dar-mar u globalnoj ljudskoj svesti Ne znam kako će se Ameri ovoga puta izvući
jaksa scekic jaksa scekic 16:45 24.07.2010

Obracun kod O.K. Korala

Srbija salje 55 plus 40 emisara= 95 nose Tadicevo pismo

Kosovo salje 121 emisara = nose Hisenievo pismo sa na dnu napisanim

PS: Pozdrav od Hilari Klinton


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:50 24.07.2010

Re: Obracun kod O.K. Korala

jaksa scekic
Srbija salje 55 plus 40 emisara= 95 nose Tadicevo pismo

Kosovo salje 121 emisara = nose Hisenievo pismo sa na dnu napisanim

PS: Pozdrav od Hilari Klinton



Treba kao u filmu "Ko to tamo peva", kad onaj putnik plaće dve umesto jedne karte..
Kad Kosovo šalje 121, Tadić treba da pošalje najmanje 242...Da se zna ko je gazda...
cbronson cbronson 17:14 24.07.2010

Re: Obracun kod O.K. Korala

jaksa scekic
Srbija salje 55 plus 40 emisara= 95 nose Tadicevo pismoKosovo salje 121 emisara = nose Hisenievo pismo sa na dnu napisanim PS: Pozdrav od Hilari Klinton


kazu da i severna koreja stavlja isti natpis na interkontinentalne projektile...
pape92 pape92 17:15 24.07.2010

Re: Obracun kod O.K. Korala

dve umesto jedne karte


Pet (ili nijednu).
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:11 24.07.2010

Evo šta kažu prijatelji..

Ovo smatram prijateljskom izjavom...

Mladenov: Dijalog posle MSP-a
24. jul 2010. | 18:15 | Izvor: Tanjug Sofija -- Mišljenje MSP-a treba da posluži uspostavljanju dijaloga i rešavanju konkretnih problema na Kosovu, smatra bugarski šef diplomatije Nikolaj Mladenov.

Ministar Mladenov je u emisiji “Subota 150" Bugarskog nacionalnog radija, rekao da se radi "o novoj fazi u odnosima između Srbije i Kosova".

U toj fazi, smatra bugarski ministar, "pažnja treba da bude posvećena uspostavljanju dijaloga i rešavanju konkretnih problema, koja su prepreka razvoju života i Srba, i ljudi, koji žive na Kosovu".

Prema rečima Mladenova, mišljenje Međunarodnog suda pravde, takođe, ne treba da bude prepreka evropskoj perspektivi Srbije i Kosova.

“Želim da naglasim da smo nedavno ratifikovali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije, što je veoma važan korak ka njenom članstvu u EU i od sada pa nadalje put Srbije ka Evropi je na prvom mestu", izjavio je bugarski šef diplomatije.

Mladenov je kazao i da mišljenje MSP-a ne menja bugarski stav o priznavanju nezavisnosti Kosova, kao i da ne treba da se tumači kao presedan u međunarodnom pravu u odnosu na druge zemlje.

“Kosovo je dosta specifičan slučaj, koji treba da se razmatra samostalno", zaključio je Mladenov.
ciracirafm ciracirafm 18:35 24.07.2010

Re: Evo šta kažu prijatelji..

Drago Kovacevic
Ovo smatram prijateljskom izjavom...

Mladenov: Dijalog posle MSP-a
24. jul 2010. | 18:15 | Izvor: Tanjug Sofija -- Mišljenje MSP-a treba da posluži uspostavljanju dijaloga i rešavanju konkretnih problema na Kosovu, smatra bugarski šef diplomatije Nikolaj Mladenov.

Ministar Mladenov je u emisiji “Subota 150" Bugarskog nacionalnog radija, rekao da se radi "o novoj fazi u odnosima između Srbije i Kosova".

U toj fazi, smatra bugarski ministar, "pažnja treba da bude posvećena uspostavljanju dijaloga i rešavanju konkretnih problema, koja su prepreka razvoju života i Srba, i ljudi, koji žive na Kosovu".

Prema rečima Mladenova, mišljenje Međunarodnog suda pravde, takođe, ne treba da bude prepreka evropskoj perspektivi Srbije i Kosova.

“Želim da naglasim da smo nedavno ratifikovali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije, što je veoma važan korak ka njenom članstvu u EU i od sada pa nadalje put Srbije ka Evropi je na prvom mestu", izjavio je bugarski šef diplomatije.

Mladenov je kazao i da mišljenje MSP-a ne menja bugarski stav o priznavanju nezavisnosti Kosova, kao i da ne treba da se tumači kao presedan u međunarodnom pravu u odnosu na druge zemlje.

Kosovo je dosta specifičan slučaj, koji treba da se razmatra samostalno", zaključio je Mladenov.

U kom delu odluke MSP je receno da je proglasenje nezavisnosti Kosova specifican slucaj?Bugarski ministar obmanjuje sliusaoce gore pomenutog radija,jer MSP jasno govori da je proglasenje nezavisnosti u skladu sa medjunarodnim pravom(sto spominje i Gligorov) .

loader loader 18:36 24.07.2010

Re: Evo šta kažu prijatelji..

Mladenov bi na funkciji mogao 'ladno da zameni Bajdena, ili Klintonovu, dok neko od njih dvoje bude bio na godišnjem odmoru :)

Naravno. Ko se ne bi složio sa stavom da treba rešavati pitanje životnih problema ljudi. No, ta izjava je poprilično blaga u odnosu na stanje na terenu, gde ljudska prava ne da se krše, nego na mnogim mestima na Kosovu skoro da i ne postoje kad su Srbi u pitanju.

Cela priča se vrti na bazi priznavanja-nepriznavanja Kosova. Srbija ga ne priznaje, a kosovski Albanci u to ime zatežu omču oko vrata Srba na Kosovu, gledajući na njih kao na izaslanike Beograda, a možda i kao na etnički višak. Broj povratnika, i česta sudbina povratnika na Kosovo...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:19 24.07.2010

Re: Evo šta kažu prijatelji..

U kom delu odluke MSP je receno da je proglasenje nezavisnosti Kosova specifican slucaj?Bugarski ministar obmanjuje sliusaoce gore pomenutog radija,jer MSP jasno govori da je proglasenje nezavisnosti u skladu sa medjunarodnim pravom(sto spominje i Gligorov) .

Pa ja nisam ni pričao o mišljenju MSP, nego samo Mladenovljevu izjavu okvalifikovao kao prijateljsku..u čemu je problem..
ciracirafm ciracirafm 18:38 24.07.2010

Suprotno misljenje

Ivana23 ga je vec citirala,ja ga ponavljam na ovom blogu.

Nemački profesor: „Status Kosova nije rešen“



Sud nije bio previše ubedljiv, smatra Bote
Profesor međunarodnog prava, Mihael Bote, autor je teksta u Zidojče cajtungu pod naslovom „Kosovo – šta sada?“. On smatra da mišljenjem Međunarodnog suda pravde (MSP) nije izrečena i poslednja reč o nezavisnosti.

„MSP je rekao NE. Jednostranom deklaracijom nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. Ipak, mnoga pitanja ostaju otvorena“, smatra profesor Mihael Bote. „Prvo, da li još uvek važi rezolucija 1244? Drugo, da li je ona obavezujuća za autore deklaracije nezavisnosti? MSP je na prvo pitanje odgovorio sa DA, na drugo sa NE.

Rezolucija je obavezujuća za članice UN; one će se i ubuduće prema njoj upravljati, ali zašto onda ne i Kosovari? Autori deklaracije, osim jedne osobe, jesu bili članovi grupe koja je sebe definisala kao demokratski izabrane predstavnike Kosova. Ipak, oni su, prema mišljenju Suda, delovali van pravnog okvira UN ustanovljenog Rezolucijom 1244. Zato Rezolucija za njih nije bila obavezujuća. Taj argument i jeste i nije ubedljiv. Logički gledano, dovoljan je za mišljenje Suda da autori deklaracije nisu prekršili Rezoluciju Saveta bezbednosti.

Da nije Sud možda time Kosovarima učinio medveđu uslugu? Sud naglašava, da autori nisu delovali u tom svojstvu u kom su i izabrani. Na neki način oni su potisnuti u „nezvaničnu oblast“. Ali na čemu onda počiva njihov legitimitet? Međunarodni sud pravde u Hagu niti je to pitanje postavio niti je na njega odgovorio.

Ostale zemlje nisu smele da priznaju Kosovo

Onda, da li je autorima uopšte uspelo to što su proglasili? Papir ne bledi. Jedno je proglasiti nezavisnost, sasvim drugo uspešno formirati nezavisnu državu. Da li zaista već postoji država Kosovo? Zar ne nedostaje sopstvena vlada, koja može da ispuni osnovni zadatak jedne države, da se stara o bezbednosti stanovnika oblasti? Tu bezbednost ostvaruje još uvek strana uprava. Međutim, upravo iz razloga što je to pitanje ostalo otvoreno, nije data poslednja reč o pozivanju Srbije na međunarodno pravo i tvrdnji te države: Kosovo je bilo i ostalo sastavni deo Srbije.

A šta sve to znači za treće države? Ni na to pitanje nije odgovoreno, premda je za budućnost svakako važno. Proglašenje nezavisnosti nije zabranjeno. Ipak, države ne smeju da priznaju secesiju sve dok se otcepljene oblasti ne etabliraju. Preuranjeno priznanje jeste mešanje u unutrašnje stvari jedne druge zemlje i to je zabranjeno. U slučaju Kosova nije reč o tom starom pravilu, nego o tome da je Savet bezbednosti stvorio pravni režim, obavezujući za sve države, kojim zadržava pravo da isključivo sam odlučuje o pitanju statusa i koji isključuje jednostrano narušavanje teritorijalnog integriteta Jugoslavije (Srbije). To pravilo još uvek važi, kaže Sud. Znači, mora se nastaviti s pregovorima“, piše profesor Mihael Bote za Zidojče cajtung.
ciracirafm ciracirafm 19:16 24.07.2010

Gligorov nije napisao sjajan tekst

Moji argumenti

Sixty-third session
Agenda item 71
08-47097
Resolution adopted by the General Assembly
[without reference to a Main Committee (A/63/L.2)]
63/3. Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law
The General Assembly,
Mindful of the purposes and principles of the United Nations,
Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations,
Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia,
Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order,
Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question:
“Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?”.
22nd plenary meeting 8 October 2008



Misljenje MSP-a:

121. The Court has already held, however (see paragraphs 102 to 109 above),
declaration of independence of 17 February 2008 was not issued by the Provisional Institutions
Self-Government, nor was it an act intended to take effect, or actually taking effect, within
order in which those Provisional Institutions operated
. It follows that the authors of the declaration
of independence were not bound by the framework of powers and responsibilities established
govern the conduct of the Provisional Institutions of Self-Government. Accordingly, the
finds that the declaration of independence did not violate the Constitutional Framework.


Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 22:52 24.07.2010

Da li je nas ministar spoljnih poslova

pre pokretanja rasprave pred MSP-om bio upoznat sa narodnom mudroscu: "Kadija te tuzi, kadija ti sudi"?

chole10 chole10 22:15 25.07.2010

Dokle vise. . . .

. . . zamena teza i demagogije. . . . gde su



O S T A V K E
Filip2412 Filip2412 00:11 26.07.2010

...

Ja ne kapiram kako se neki zanose pravnim aspektima ovog procesa.

Kako moze bilo koja secesija biti legalna? Sta je sledece, mozda neko pita ovaj sud da li je voda mokra?

Sama cinjenica da se ovakva jedna stvar tera na sud, stvar koja je ocigledno nelegalna kao otcepljenje, odslikava vrhunac hipokrizije sveta u kome zivimo.

Pritom ne smatram da Srbija moze da zadrzi Kosovo niti vidim da to ima ikakvog smisla niti smatram da je to moguce.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana