Društvo| In memoriam| Istorija| Ljudska prava| Život

Ako је ваше, што га тражите

natasa_tasic_10 RSS / 18.03.2024. u 06:46


Име аутора због његове сигурности нисам смела да објавим, јер су услови у којима живе изузетно тешки и по његову породицу и по њега њега опасни за живот.


Ромска заједница на Косову и Метохији је доживела тешко страдање у ратним сукобима а посебно након 1999. године и потписивања Кумановског споразума када око 35 хиљада Рома напушта покрајину. Готово у потпуности нестају њихова велика насеља у Гњилану, Приштини, Пећи, Косовској Митровици. 

Роми у Косовској Митровици су из јужног дела пресељени на јаловину рудника Трепче где су деценијама живели изложени штетним утицајима олова. Извештаји лекара су говорили да не постоје инструменти који могу измерити олово у крви ромске деце која су тамо живела. После дуго времена тај камп је расељен. 

 

Роми из Гњилана из насеља Абдула Прешева, нпр. већином су избегли у Северну Македонију огроман број њих су са Косова али им Косово не даје лични број јер немају податке о њима, тако да не могу да добију ни македонска документа. Они могу да докажу порекло на Косову од њих се тражи да лично дођу. Тако би изгубили избеглички статус. Коме припадају деца рођена у браковима родитеља који немају документа. Недавно је један младић умро у Скопљу, није имао здравствено осигурање, није могао да га добије јер није имао лична документа. 

Питање отетих, несталих Рома, Ашкалија, Египћана и правда за њих изгледа потпуно заборављено.

 

Многобројни инциденти у односу са полицијом, са институцијама, фактички се и не бележе. Трпљење је постало део културе и за ову заједницу. 

У врло сличном положају су и заједнице Ашкалија и Египћана који су сродни Ромима. Читаво једно насеље Ашкалија које се налазило у Вучитрну је уништено 17. марта 2004. и та заједница се никада није опоравила, у њој готово да нико није имао да се стара сем неких ретких међународних извештаја. 


Ови људи су све урадили да постану део заједнице и да се интегришу у сваки систем. Појединачни случајеви административних решења из ових заједница у косовском систему су најчешће формалне природе. Функционери, које поставља Приштина на различитим местима најчешће нису успели да ураде готово ништа за своје заједнице, нити је њихово постављење допринело минимално бољем животу, безбедности, едукацији и осећају слободе. Обавеза свих нас је да драматично упозоравамо на положај ових заједница укључујући и катастрофалан положај горанске заједнице која је фактички десеткована и у изузетно тешком положају без могућности да своје традиционалне делатности обавља у градовима где је њихова имовина најчешће узурпирана. 

Довољно је погледати неке извештаје са седница скупштине општине Драгаш на Гори (по косовском систему) да би се видела катастрофална институционална дискриминација и положаја горанаца.

 Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 08:56 18.03.2024

Genocid uz blagoslov

To se desilo na Kosovu posle ulaska NATO snaga - genocid uz blagoslov onih koji sebe smatraju moralnom vertikalom cele planete.
Isto to se danas događa u Gazi.

Preporuka, Nataša!

I ljudski pozdrav autoru, ko god da je u pitanju.
kamilo_emericki kamilo_emericki 10:27 18.03.2024

Re: Genocid uz blagoslov

predatortz
To se desilo na Kosovu posle ulaska NATO snaga - genocid uz blagoslov onih koji sebe smatraju moralnom vertikalom cele planete.
Isto to se danas događa u Gazi.

Preporuka, Nataša!

I ljudski pozdrav autoru, ko god da je u pitanju.

Pridružujem se i potpisujem.
vlad_aleksh vlad_aleksh 10:55 18.03.2024

Денацификација

Овај текст је доказ да ово што се дешава на Косову и Метохији (или у Kosovi) није сукоб Срба и Албанаца, већ неонацистички геноцид који се спроводи уз логистичку подршку "мочваре" из колективног Запада. Као и раније у историји - одређене структуре колективног Запада користе терористе, психопате, силоватеље, трговце с ону страну закона да би потпалиле било грађанске, било међудржавне ратове. Да поновим - ово није сукоб Албанаца и Срба. Ово је напад модерних нациста на све грађане Косова и Метохије (или Kosove). Испуњени су сви услови за почетак денацификације.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:00 18.03.2024

Re: Денацификација

Ja ne smem ime autora da objavim,ali cu poceti sve da iznosim sto znam.
Ovo sto se desava na Kosovu i Metohiji je genocid nad svima nama pod pokroviteljstvom "sila"koje sve gledaju i okrecu glavu.
Uskoro cu objaviti pricu o Devicu i monahinjama.
Mislim da smo dosta cutali.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:00 18.03.2024

Re: Денацификација

Ja ne smem ime autora da objavim,ali cu poceti sve da iznosim sto znam.
Ovo sto se desava na Kosovu i Metohiji je genocid nad svima nama pod pokroviteljstvom "sila"koje sve gledaju i okrecu glavu.
Uskoro cu objaviti pricu o Devicu i monahinjama.
Mislim da smo dosta cutali.
Черевићан Черевићан 11:45 18.03.2024

довољно је

или.....Име аутора због његове сигурности

само транспарентност моћиће помоћи
све рекла казала.......разводниће тему,
аргументи.....и извор......морају помоћи
емпатично.......(не помало већ у свему)
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:12 18.03.2024

Re: довољно је

Daleko je od rekla kazala. Postoje dokumenti, zapisi,svedočenja sve
shmoo shmoo 00:40 19.03.2024

Шта да радим, разредни?

natasa_tasic_10

Обавеза свих нас је да драматично упозоравамо на положај ових заједница укључујући и катастрофалан положај горанске заједнице која је фактички десеткована и у изузетно тешком положају без могућности да своје традиционалне делатности обавља у градовима где је њихова имовина најчешће узурпирана.

Довољно је погледати неке извештаје са седница скупштине општине Драгаш на Гори (по косовском систему) да би се видела катастрофална институционална дискриминација и положаја горанаца.Причао сам ти већ о мом разговору са оцем мог ученика у школи... Мислим да јесам.

Горанци са Косова и Метохије.

Стигли у Београд после бомбардовања. Мој ученик се овде и родио и ишао у школу. Отац је радио свакојаке врсте послова само да их прехрани... Много деце... Вредна и поштена породица...

Седим у школском дворишту са оцем тог мог ученика, а он ми каже очајним гласом:

"Разредни, шта да радим? Када одем доле да обиђем моју кућу, Шиптари хоће да ме убију. Овде у Београду сви ме зову Шиптар... Шта да радим, разредни?"

Нисам знао шта да му кажем, само сам га загрлио...

Када је тај мој ученик завршио и средњу школу, отишао је у Немачку и сада тамо живи. И остала деца су почела да одлазе за њим... Родитељи су још увек у Београду али сада ипак лакше живе него пре јер им деца шаљу новац из Немачке...natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 00:51 22.03.2024

Re: Шта да радим, разредни?

Znam Taso sve i veruj mi pisali su mi razni da ne pisem.
Ovo je napisao covek koji je Srbin i zivi na tamo u jednoj od enklava.
Pocecu da objavljujem sve sto pise i ovim putem zelim da se zahvalim Sandi Raskovic Ivic kojoj sam i poslala blog i koja mi je rekla da nastavim da pisem i dalje.
Za one koji su ostrasceni i ne vide tugu i nesrecu svih sa KiM imam samo da kazem zao mi je,ali ja stati necu.
shmoo shmoo 07:39 22.03.2024

Re: Шта да радим, разредни?

natasa_tasic_10

Pocecu da objavljujem sve sto pise i ovim putem zelim da se zahvalim Sandi Raskovic Ivic kojoj sam i poslala blog i koja mi je rekla da nastavim da pisem i dalje.


У историјама после никада не пише шта се током тих великих тумбања и промена догађа са малим људима и кроз шта они пролазе.

Зато и треба да наставиш да пишеш.

Ево ти, надам се као мотивација за твоје писање, један блог из времена пре него си ти почела да пишеш на Блогу Б92:


Profesorka s onog sveta (pišem knjigu, tinta mi se proli) (ЛИНК)


И зато пиши и даље... Санда Рашковић Ивић је у праву... Треба да наставиш да пишеш о томе.


Kuga

Niki Bartuloviću


Svejedno rodiš li sina ili kćer
u slavu pokolenja.
Ukus se menja, ukus se menja:
ne menja se čovek i ker.

I nama je dosadno, zar ne,
i Kosovo, i jauk, itd., sve?
Ta to je bila samo šala.
Treba već nešto novo,
ko bi još spominjo ovo,
krv i sram i rat.
Večna su samo tamnica i vešala,
njih će ti rado nuditi i brat.


Što ti je žao našeg pokolenja?
Zar to nije vesela maskarada:
danas je ukus car, a sutra barikada,
Hristos, pa Neron, pa Lenjin.
Ukus se menja, ukus se menja:
samo su hulje sve isti.
Hiljade godina vuku nas za nos,
pesnici, mesije, carevi i komunisti.

Šta ti je žao našeg pokolenja
ukus se menja, ukus se menja.
Svejedno rodiš li sina ili kćer:
večno su isti čovek i ker.
(Miloš Crnjanski)

zoja444 zoja444 18:16 19.03.2024

natasa

tesko je, opasno, nebezbedno. mnogo srece tim ljudima a i nama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana