Nostalgija

Мој брат и били либар

omega68 RSS / 05.01.2024. u 00:48

Старији љубитељи лика и дела моје маленкости, свакако знају за мог 18 година млађег брата и памте да су његов долазак на свет и, прилично тешко, прихватање чињенице да пред моју војску отац и мајка још увет раде те ствари (?), описани у једној од прича у књизи ,,Гадан деда Растем''.
Причао сам тада, пре више од десет година, да никад нисмо заиста били блиски и да ми је жао да је јаз генерација учинио оно што јаз генерација има у свом опису посла.
Али о томе нешто касније

Знате шта је либар?
Оно :
,,у либар својих дугова,
упиши мене,
јер одавно те купујем,
са оним што си хтјела чут... То је почетак Џибонијеве истоимене песме, а либар се помоћу здраве логике и речника израза далматинских Срба, сам идентификовао као - књига записа, нотес, тефтер.
Такође, не треба да вам објашњавам ко је Борис Дежуловић.
И без обзира шта ја мислим о њему лично и његовим спиновима - кад провлачи политику на тобож неутралне теме, кад критикујући Хрвате због нечега, мора да спомене Сребреницу и да, ничим изазван, понизи и омлати Србе, кад због толике опседнутости Србима просто вришти из њега нека дедина икона са тавана, мислим, дакле, да о фудбалу пише најбоље на просторима бивше нам земље.
О билима и 'Ајдуку пише боље од Миљенка Смоје, дакле најбоље на свету!
Наравно да за мене нема везе сам Хајдук као клуб и митологизирање истог од стране највећих Хрватијанаца са дна каце, нема код мене ни секирације што га као и све отимају од нас јер, добро је познато, Хајдук су основали Срби православци и католици : Браћа Калитерна, Иванишевић, Стела, Шакић, а било је ту и неких Примораца, Матавуља, Јанковића, Давинића, Вуковића...са именима Борислав, Блажо, Новица, Филип, Јован, Бранко...
Нимало ме дојми и то што сам са шест година, читав један дан био навијач ,,мајстора с мора''.Наиме, ћалетов теча, из Београда, био је навијач и повео ме је у Љутице Богдана да гледамо моју Звезду и његов Хајдук. Предходно ме је заврбовао што уопште није било тешко јер сам ја фудбал обожавао, баш како га Делужовић обожава дан-данас. Уосталом, шта зна дете кад Мићун Јованић издоминира са два гола, за 1:2, а пола Маракане навија за плаво-беле.Такво братство - јединство било.
Не бело, било.
Дакле, све то нема везе и не би ме такло, што би рекао још један мајстор слагања речи, без обзира шта ја мислим о њему лично и његовим спиновима - кад провлачи политику на тобож неутралне теме, да, тај, покојни Балашевић, да , као што рекох, не обожавам фудбал и још више лепо причане, па још више и написане приче о њему.
Какав год да је, Дежуловић је мој брат у перу и јединој игри ногом.
Ја волим Раднички исто онолико колико он Хајдука. И ја, док Раднички игра у Сурдулици или Лучанима, игноришем на следећим каналима Манчестер С. - Ливерпул, Интер - Милан, а Бога ми и Раел - Барса. Вичем, скачем, жена ме пита како могу да гледам то кад знам да је намештено, али ја сам тада, баш као и Борис, онај дечак кога је отац одвео на Чика Дачу и тамо га венчао са тим парчетом Вашаришта.(само права раја је знала да то нису Шумарице )
Знајући све то и још мало више, нпр. кад сам прешао пола Југославије да бих исти дан стигао на историјско избацивање Партизана из купа, мој 18 година млађи брат коме сам усадио делић тог фанатизма, почео је да ми шаље линкове са текстовима који су касније преточени у књигу ,,Били либар''.
Кад је изашла, схватио је колико желим да је имам јер сам са сјајем у очима причао о томе како тај Дежуловић који, критикујући Хрвате због нечега, мора да спомене Сребреницу и да, ничим изазван, понизи и омлати Србе, ипак лудачки добро пише и колико нам се слажу сензибилитети.
Тако описати неке можда и небитне победе, тако ожалити неке унапред изгубљене утакмице, тако представити херојима неке осредње играче...притом, проверавао сам - нигде ништа није слагао.Мислим, фактографија је врхунска, а стил је нешто о чему не треба расправљати.

Не, ко не умире за фудбалом и још више испричаним, па још више написаним причама о њему, тај не може да разуме.
Ко не разуме да прича о Давиду и Голијату није бајка и мит, тај се није имао рашта родити. Ко не схвата ту трему и осећај у стомаку кад креће макар и намештена утакмица оних са којима сте венчани и окрене Арене 1,2,или 3, тај никад неће знати да људи који напишу сва та срања о Младићу, Сребреници, кад провлаче политику на шатро неутралне теме, кад спинују да су Хрватијанци лоши али Срби ипак мало гори, кад кажу да је српски искривљени хрватски, али кад ти неки људи напишу ,,Ћалетову песму'', нпр. или ,,Били либар',' имају кредита да , ако треба, можда буду и лоши људи.
У дубини душе моји људи.


По традицији требало је да ми је купи за рођендан, али још није изашла у Србији. Пази сад, Ведрана Рудан изађе прво код нас па код њих а ове књиге нема. Да скратим - преко неке другарице, па преко њених рођака, па пријатеља рођака, преко Хрватске, а ови овима преко Словеније и Београда, после седам гора и мора књига је стигла до мене.
Што се мене тиче - реликвија.
Не само због Дежуловића него због мог малог/великог бате који је желео да ме учини срећним и да још једном утврдим да сам био ретард који је, у дану кад су он и кева дошли из болнице, ладно отишао у град да као купи ципеле.
Бродарице.

Јебале ме оне

 

Tagovi



Komentari (8)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

omega68 omega68 00:54 05.01.2024

коментари

Ће, наравно, бити искључени
Јер WC је дозвољен на другим местима
shmoo shmoo 02:41 05.01.2024

Re: коментари

omega68
Ће, наравно, бити искључени
Јер WC је дозвољен на другим местима



А ако платим два динара, друже?

Не пратим шта пише Дежуловић. Знам ко је лик, онако површно, али немам појма ни шта пише ни како пише.

Ипак из овог твог текста сам сконтао да је Били либар нешто као Стадионска грозница Ника Хорнбија?


„O čemu razmišljaš?“ pita ona.
U tom trenutku lažem. Nisam uopšte mislio o Martinu Ejmisu,
ni Žeraru Depardjeu, niti o laburistima. Ali opsednuti nemaju izbora; oni moraju da lažu u ovakvim prilikama. Kada bismo govorili
istinu sve vreme, ne bismo bili sposobni da održimo odnose ni sa
jednom osobom iz realnog sveta. Bili bismo prepušteni da istrunemo
sa svojim programima Arsenala ili svojom zbirkom originalnih ploča
„Staksa“ sa plavom etiketom ili svojim španijelima kralja Čarlsa, a
naši dnevni snovi od po dva minuta postajali bi sve duži i duži i duži
dok ne bismo ostali bez posla i prestali da se kupamo, brijemo i jedemo, i ležali bismo na podu u svojoj sopstvenoj prljavštini po ko zna
koji put video kasetu u nastojanju da napamet naučimo ceo komentar,
uključujući ekspertsku analizu Dejvida Plita u susretu one večeri 26.
maja 1989. (Da ne mislite da moram da proverim datum? Ha!) Istina
je: alarmantno veliki deo prosečnog dana, ja sam moron.


ЛИНК


Наравно да за мене нема везе сам Хајдук као клуб и митологизирање истог од стране највећих Хрватијанаца са дна каце, нема код мене ни секирације што га као и све отимају од нас јер, добро је познато, Хајдук су основали Срби православци и католици : Браћа Калитерна, Иванишевић, Стела, Шакић, а било је ту и неких Примораца, Матавуља, Јанковића, Давинића, Вуковића...са именима Борислав, Блажо, Новица, Филип, Јован, Бранко...








П.С. -
И ја, док Раднички игра у Сурдулици или Лучанима, игноришем на следећим каналима Манчестер С. - Ливерпул, Интер - Милан, а Бога ми и Раел - Барса. Вичем, скачем, жена ме пита како могу да гледам то кад знам да је намештено, али ја сам тада, баш као и Борис, онај дечак кога је отац одвео на Чика Дачу и тамо га венчао са тим парчетом Вашаришта.(само права раја је знала да то нису Шумарице )


Овако ми је покојни Шарски објаснио ту моју ничим изазвану и ничим оправдану љубав према фудбалу. Хвала му на томе.








На прву моју утакмицу у животу одвели су ме ћале, ујак и теча... Имао сам десетак година. Била је то утакјмица Чукарички - Пелистер из Битоља у Другој савезној лиги Исток (СФРЈ). Победили смо 2:1, а победоносни гол за нас дао легендарни капитен Мацан из пенала. И од тог тренутка сам опчињен зеленим правоугаоником по којем се крећу лопта и играчи.

(Играчи Чукаричког су у то време, пре скоро пола века, били полупрофесионалци. Дакле, преко дана радили по фабрикама, били фризери, келнери, а поподне тренирали. И играли за клуб и добијали премије.)

Тако то ваљда код свакога од нас почиње.

NNN NNN 01:29 06.01.2024

Re: коментари

коментари
Ће, наравно, бити искључени

Zašto kad je dobar tekst?
vcucko vcucko 01:05 08.01.2024

Re: коментари

shmoo

На прву моју утакмицу у животу одвели су ме ћале, ујак и теча... Имао сам десетак година. Била је то утакјмица Чукарички - Пелистер из Битоља у Другој савезној лиги Исток (СФРЈ). Победили смо 2:1, а победоносни гол за нас дао легендарни капитен Мацан из пенала. И од тог тренутка сам опчињен зеленим правоугаоником по којем се крећу лопта и играчи


Hristos se rodi i sve najbolje u novoj godini.

Nisam siguran, ali mislim da je prva (bar prva koju pamtim) bila Rijeka - Partizan 3:0. Kantrida, godina 1969. Meni jedva pet godina. Sećam se Ćurkovića kako prima golove, kako oko nas (ćale, deda i ja) svi skaču i ne vidim ništa, njh dvojica pokunjeni sede, a ja plačem.
To su bile sušne i ružne godine Partizana, posle Brisela, a pre Bjekovićevog gola u Ljubljani. Kome smo takođe svedočili, u istom sastavu. Samo ne znam kako smo se živi vratili preko više gostilni i oštarija

Fudbal je čudo. Ovo ostalo su sportovi i sportske igre, fudbal je, kako već više puta ovde napisah, iskon.
jovilim_e jovilim_e 08:21 08.01.2024

Re: коментари

vcucko
shmoo

На прву моју утакмицу у животу одвели су ме ћале, ујак и теча... Имао сам десетак година. Била је то утакјмица Чукарички - Пелистер из Битоља у Другој савезној лиги Исток (СФРЈ). Победили смо 2:1, а победоносни гол за нас дао легендарни капитен Мацан из пенала. И од тог тренутка сам опчињен зеленим правоугаоником по којем се крећу лопта и играчи


Hristos se rodi i sve najbolje u novoj godini.

Nisam siguran, ali mislim da je prva (bar prva koju pamtim) bila Rijeka - Partizan 3:0. Kantrida, godina 1969. Meni jedva pet godina. Sećam se Ćurkovića kako prima golove, kako oko nas (ćale, deda i ja) svi skaču i ne vidim ništa, njh dvojica pokunjeni sede, a ja plačem.
To su bile sušne i ružne godine Partizana, posle Brisela, a pre Bjekovićevog gola u Ljubljani. Kome smo takođe svedočili, u istom sastavu. Samo ne znam kako smo se živi vratili preko više gostilni i oštarija

Fudbal je čudo. Ovo ostalo su sportovi i sportske igre, fudbal je, kako već više puta ovde napisah, iskon.

Pokušao ja juče da gledam taj fudbal, Arsenal - Liverpul.
I to je izgledalo ovako.
Golman doda levom beku, levi bek doda levom krilu, levo krilo vrati levom beku, ovaj vrati golmanu, golman produži desnom beku, desni bek gurne desnom krilu, desno krilo vrati desnom beku, desni bek vrati golmanu, golman produži levom beku, levi bek produži levom krilu, levo krilo vrati levom beku, levi bek vrati golmanu, golman produži desnom beku, desni bek produži desnom krilu, desno krilo vrati desnom beku, desni bek vrati golmanu, golman produži levom beku ... (nastavi dalje niz ...) ... i nakon deset minuta sam prebacio na crtane filmove.
solo solo 10:09 08.01.2024

Re: коментари

Fudbal je čudo. Ovo ostalo su sportovi i sportske igre, fudbal je, kako već više puta ovde napisah, iskon.


Kako kome. Stvar izbora.

Igrati fudbal ili se baviti bilo kojim sportom je jedno a gledati je drugo.

Razlika je
kamilo_emericki kamilo_emericki 09:25 05.01.2024

Ako dopustaš

-Mene velikim fudbalom zarazilo u kinu. Odveli nas da gledamo neki film* a prije filma bio onaj žurnal i izvještaj sa neke Partizanove utakmice gdje je Vladica Kovačević briljirao.
-Meni je malo čudan i dobro nerazumljiv taj tabu roditeljskog seksa, naročito u poznijim godinama. Za mnoge ljude je i sama pomisao na to sramotna.

*
Koliko sam bio opčinjen fudbalom pokazuje i to da sam zaboravio koji je to film bio, a bio je prvi film koji sam gledao u životu. Imao sam 7-8 godina tada i moguće je da je taj film bio "Kekec"
Черевићан Черевићан 10:59 05.01.2024

о фуци ми присет

или...ко не умире за фудбалом и још више испричаним, па још више написаним причама о њему, тај не може да разуме

фудбал.....нешто.....не готивих
што љутило баш моје другаре,
ал' навијах и то.......за Хајдука
а било је ваљда.....због Беаре

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana