Politika

Боље роб него гроб?

omega68 RSS / 26.03.2022. u 00:30

Не знам да ли сте чули за блогера са надимком ,,alselone''?


 Иако га не познајем лично, тврдим да је добар момак и врло коректна особа. Труди се да не изађе из зоне комфора политичке коректности али и да не наруши неки свој интегритет и здраву равничарску логику.

Е, шта сам овим уводом хтео да кажем?

 

Има већ неколико година како са њим водим полемику око тога кад ће долар да пропадне као тестиси кроз поцепане гаће. Стално ме зачикава како се то никако не догађа, док ја објашњавам да се друштвено-политички процеси, понекад, одлажу због неких непредвиђених догађаја и да су у основи неумитни, па је тако  и са пропашћу долара.

Петро долара.

Да не мрсим беле бубреге причом како је Никсон уништио златни стандард, то већ сви осим Пајића знате. ( Зна и он него неће да призна -  што је својствено ортодоксном Србину са дна  каце који обитава на периферији сваког мало већег србског града - тзв шабану)

Но, није ни то најгора вест.

Пре седам или осам година сам се са својим другаром Зеком кладио у гајбу пива, млаког јер због година и потенцијалних проблема са простатом није упутно на мом месту пити оно хладно до мотора, да ће долар, претпостављате исправно, да пропадне као, извините, муда кроз просењене гаје.

У року од годину дана.

Наравно да у том року није пропао долар, наравно да ми Зека још није наплатио ту гајби пива, зајечарског, јер сам стално продужавао  несрећни рок због непредвиђених догађаја који умеју да неумитне друштвено - политичке процесе  одложе на неодређено време.

Зашто све ово причам?

Сетио сам се текста са једног блога из 2014. године који сам интензивно пратио и који каже следеће:

 

 ,,Немци су оживели Хитлера – у Украјину су испоручили заостале нацистичке симболе, униформе и остало што је користила Хитлерова војка, оригинал или копије, свеједно, па су тако прикривено кренули на Русију, чиме су зарадили да их Русија невојним средствима учини разрушеном државом, онемогућавајући рад њене привреде, што је једнако рушењу те државе, а о детаљима ће водити рачуна Америка.


Русија је формирала нову Интересну зону утицаја од држава Југоисточне Европе – западна тачка ће бити тачка до које су дошли србски војници у Првом и Другом Светском рату, негде око Трста, а када се од Италије одвоје њене северне области оне ће се припојити овој руској зони, па ће се Русија на западу граничити са Швајцарском, на северу са Балтичким морем, на југу са последњим грчким острвима и Средоземним морем, све обележено још 2006.г. када је обнародован Пројект Гасовода «Јужни (по)ток» и небитно је да ли ће се икада, а ако буде када и како, тај пројект реализовати – он је обележио зону утицаја Русије.

Америка се овом трговином ослобађа две државе са историјом, културом, религијом које их чине битним, а Америци не требају такве државе, она се ослобађа Грчке и Италије, али и држава Хитлерове Коалиције - увек спремне да се придруже успаваном окупатору, Немачкој, која је лаког сна и вазда спремна да се наоружа и крене у освајачке ратове туђих држава, јер она своје територије и нема. Садашња немачка држава је на старим србским територијама, постојбина Немаца је Иран и тамо их не желе, па се ради о народу бескућника и чергара, вазда спремних да се негде закуће, али им због злочина над Србима у трајању више од 1.000 година то није допуштено  и завршиће као чергари и надничари у државама којим су се светиле злочинима само због тога што су биле своје на своме! -  Бугарска, Румунија, Маџарска, Хрватска, Словенија, Албанија, муслимани из бивше Југославије, Шиптари са Косова и Метохије које је Америка, удварајући се арапским шеицима, отела од Србије и оно ће са Албанијом бити остављено у окружењу србских држава и народа до њеног нестанка или асимилације, јер их је већина србског порекла.

Овом куповином Русија повећава сопствену зону утицаја за 2.000 км. ка западу, за 110 милиона становника и излази на још два топла мора и на топло копно, излази на Јадранско и Егејско море, а Србија, која сада нема излаз на море, излази на тај начин на три мора – на Јадранско, Црно и Егејско море!

Београд постаје престоница ових држава и ових 110 милиона становника и из њега ће се овом економском заједницом управљати преко Руса и Срба.

Овог пута то неће бити по основу идеологије, вере, етничке припадности, пријатељства царева, већ по основу власништва Русије над свим битним економским капацитетима ових држава, од Швајцарске до садашње Русије, од Балтичког до Егејског мора!

Русија ће уважавати све посебности сваке од држава над којим је стекла права утицаја, по основу куповине, али ће тим капацитетима (читај: државама) управљати Руси и Срби.

Руски губитак у новцу је добитак у топлим морима и топлим копнима, са ових 110 милиона и њених 140, Русија ће бројати 250 милиона становника, па ће се остварити исконска прича Срба «Нас и Руса 200 милиона!» - Русија се враћа у Прапостојбину Србију, Србија се шири на све своје некадашње територије у источној и јужној Европи, у Русији, док ће за своје бројне заједнице у Турској, Аустрији и Немачкој започети тражити Културну аутономију, истоветну оној коју је сама обезбедила националним мањинама у Србији.

До 16.3.2015.г. ова промена карте света, биће видљива и разумљива.''
 
Наравно да је свима, којима сам ово покушавао да објасним, било неразумљиво и гледали су ме као кандидата за неку од душевних болница.
 
А онда је дошао 23.03. 2022. године и три историјске ствари:
 
EU i službeno postaje nacistička tvorevina - Možda paradoks, ali jedino mjesto gdje pobjeći je Srbija, написаће ономад Небојша Бабић један од ретких правих новинара хрватијанских, човек који непогрешиво детектује друштвено-политичке процесе који се пред нашим очима споро крећу и чекају рај.
Јер,
 
-Анатолиј Чубајс је побегао, баш као и инжењер Бабић '41, у Турску.
-Путин, да, потомак неког нашег равничарског Николе - Нике  који је са Доситејом Обрадовићем друговао - Ако вам за манастир требају деца - жените се и правите их сами, а не да узимате и крадете туђу! - вриштала је колико јој је грло дозвољавало. Стари калуђер Дионисије, родом из Хрватске, покушао је да смири горопадницу, али да је знао како ће проћи не би ништа предузимао. Доситеј је у својој биографији Никину мајку упоредио са амазонком. Тражећи од једног од калуђера да јој врати „отето" дете мајка-вучица претила је да ће му у противном „браду почупати, очи ископати и манастир попалити". Прво је захтевала да кућама врати оба дечака, а онда се задовољила преузимањем само свог сина, који се очито био уплашио да ће са њега растрзати манастирску одежду па се вешто, готово неприметно повукао са „лица места" да би се врло брзо вратио преобучен у рубље у којем је дошао из мајчиног дома. То мало смири удову која после краће паузе узе сина за руку и љутито га одведе кући.

Димитрије (Доситеј) остао је сам у манастиру, без својег најбољег другара, али не задуго. Већ 2. новембра 1760. побегао је из манастира!... У научној грађи о Доситеју сви помињу његовог друга: неки под пуним именом и презименом, други као „Путин" или „Никола (Ника)" неки само као „Доситејев друг".

За Нику се много касније заинтересовао и Марко Живковић, професор Универзитета у Букурешту. Пишући своју докторску дисертацију о Доситеју он је закључио да се након повратка из манастира Хопово Путину губи сваки траг: није нашао ниједан податак у родном му Чикову, нити у Државном музеју у Темишвару.

Да би и наш српско-руски часопис помогао разјашњењу енигме Никиног мистериозног нестанка, договорио сам се с кустосом Марковићем да напише писмо својој колегиници из Румуније Олги Путин, кустосу Музеја Српске Православне Цркве у Темишвару и да јој подробно објасни зашто нам то треба.

Одговор од г-ђе Путин стигао је у Нови Сад 1. августа 2000. У њему је саопштила "да од почетка 20. столећа породице Путин више нема у Чакову, али има једино у Иванди", одакле и она потиче. Госпођа Путин нагласила је у одговору на писмо да се и лично интересује за своје порекло. Каже да су се Путини овамо доселили са Космета за време Велике сеобе Срба 1690. Једна њихова грана покушала је преко карпатских гудура да стигне до Русије. Била је то права голгота по највећој хладноћи, јер су кренули на пут у касну јесен, уз велику неизвесност да ли ће савладати све замке сурових Карпата. Олга Путин навела је још да се њен деда за време Првог светског рата прикључио Србима у Русији.

Из Потиске, Поморишке и Подунавске војне границе у Русију се преселило око 25.000 Срба који су тамо основали своја нова насеља са завичајним именима. То је почело 1751. и трајало више година. Поставља се питање како се о Ники Путину после његовог повратка у Чаково баш ништа не зна. Највероватније је тај немирни ватрени дух после неуспеле хоповске авантуре са неком од српских група одездио у Русију и тамо заорао бразду, пустио корен у руску земљу, савио своје гнездо и оформио породицу на новом огњишту.

Пошто су се српски Путини тада запутили Онамо, логично се намеће питање: није ли садашњи Председник Русије један од потомака Нике Путина или неког другог од те фамилије из Војводине, чији још дубљи корени досежу до српског страдалачког Косова. Није ли овај мудри и уздржани, али кад треба и веома одлучни државник, наше горе лист - као што је у жилама руског цара Ивана Грозног, преко његове баке по женској линији, Ане Глинске (потиче из српске властелинске породице Јакшић) - такође текла српска крв?, рече да ће гас од сад да се плаћа у рубљама!!!!

Дакле, нови светски поредак, дакле ОПСТРУИРАНИ ( што је у спортском духу великих сила ) договор највећих  сила  који неминовно гледају да одложе дубока држава и Шваб са својим ресетом.

Па онда и тај проклета гаснарубља.

Добра фора је била ових дана, кажу безмуди педофиличари како не знају како та рубља изгледа и не знају како да је нађу да би плаћали гас, па онда неће ни да плаћају. Још рече Алцхајмер да Руси треба џабе или бадава да дају гас изузетнима. А знају они добро како ће да нађу рубље. Рекли им - донесите тозла, ми вам платимо тозла рубљама, кад их видите више их не видите јер одмах платите гас.

Па сад, онај ко има ,  што је у спортском духу великих сила, он ће да греје своје становништво, а онај који нема - као хрватијанци - нека га свира као цврчак :).

Другим речима, не само да сам био у праву око експерименталних вакцина које ево у О Крајини више не раде, него сам био у праву кад сам говорио да је боље бити евроазијски роб него гроб.

А ви, мењате ли доње рубље, редовно? 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

omega68 omega68 01:00 26.03.2022

šta bilo?

Сви јунаци...
vcucko vcucko 09:22 26.03.2022

Re: šta bilo?

Ako sam dobro ukačio, javio se samo stariji drug vodnik konjušar, sa tom pričom da ne zna kako izgleda rublja. Velika mu država pa nema vremena da sazna.

A taj Čubajs, koliko sam i ranije upratio, znači dva krupna greha sam uvek smatrao direkt na Putinovu dušu. Prvi je Harkov, obrazložio neki dan. Drugi je upravo taj Čubajs, mislim krenuo si da menjaš svet a Čubajs ti čuči pored nogu
Ako je nestao - uteko - šta god to je odlična vest. Znači da se gazda oslobodio i tog kontrolnog kupona. A Čubaku će već da stigne sladoled sa polonijumom...
gedza.73 gedza.73 14:15 26.03.2022

Re: šta bilo?

Сви јунаци...

Nema se tu šta dodati. Otud tišina i rezigniranost. Već je bilo vidljivo onima koji znaju da prate tragove šta će se desiti.
Pucali su sami sebi u nogu. Silom su naterali svoje građane da se vakcinišu i evo već se masovno umire. Propast dolara je samo logičan nastavak jer zbog naglog pada populacije nema ko da troši. Sad opstaju oni sa belim lukom i slaninom koji će u narednih par godina moći da kupe šakom i kapom napuštena bogatstva.omega68 omega68 18:17 26.03.2022

Re: šta bilo?

Nema se tu šta dodati. Otud tišina i rezigniranost. Već je bilo vidljivo onima koji znaju da prate tragove šta će se desiti.
Pucali su sami sebi u nogu. Silom su naterali svoje građane da se vakcinišu i evo već se masovno umire. Propast dolara je samo logičan nastavak jer zbog naglog pada populacije nema ko da troši. Sad opstaju oni sa belim lukom i slaninom koji će u narednih par godina moći da kupe šakom i kapom napuštena bogatstva.

Колико ти везе немаш...
Само ћеш себе много да мрзиш кад се освестиш
gedza.73 gedza.73 18:30 26.03.2022

Re: šta bilo?

Само ћеш себе много да мрзиш кад се освестиш

Nemoj da se ljutiš, malo se šalim
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:35 26.03.2022

Re: šta bilo?

omega68
Сви јунаци...


Pa tekst je glup (bolje su ti išli oni antivekserski blogovi) i onda se nema šta dodati ni oduzeti. A i vcucka spopale neke Čubake, ja ga, naiskrenije, sve manje razumem kad ostavlja komentare. Pravo vreme i mesto za trolovanje.

Kod nas izbio novi požar, i to baš tamo gde sam jutros poranio da planinarim, par sati nakon što sam sišto sa planine (nisam ja zapalio, keve mi, niti pušim, niti petarde bacam niti piromanske porive imam). Evakuišu deo grada u kome sam živeo jedno sedam godina. Nije daleko od naše kuće (oko 5 milja), mada vetar duva znatno slabije nego ono zimus, i na jug, tako da ima vremena za blogovanje. Ali smo lična dokumenta spakovali, mačije kaveze sklopili, tesla napunjen, prius takođe, ništa nas ne sme iznenaditi.


omega68 omega68 00:02 27.03.2022

Re: šta bilo?

Пајићу буди добар и редован у брачним дужностима да те не прогласе Сирбиријанцем и напуде те ногом у педу.
Kod nas izbio novi požar

Стварно не знам шта бих ти рекао на то
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:38 27.03.2022

Re: šta bilo?

omega68

Стварно не знам шта бих ти рекао на то


Ma, slobodno se raduj i seiri, ne moraš se ustručavati ovde, naši smo, Srbi. Kad me nije fajzerka, jedna, druga, treća, četvrta dotukla, možda će me smlatiti požar na spavanju.
bene_geserit bene_geserit 03:31 27.03.2022

Re: šta bilo?

lična dokumenta spakovali, mačije kaveze sklopili, tesla napunjen, prius takođe, ništa nas ne sme iznenaditi.

E jbga ti požari, valjda neće da stigne do vas.

E da se pohvalim, ćerka mi primljena na par dobrih škola (neuroscience), UCLA i Berkeley, za sad od boljih. Na UCLA ima oko 40% šansi i da dobije neku regent scholarship (sad piše neki esej za to), to bi bilo super kad bi dobila, pre svega jel možeš da biras kurseve.
A sve ovo po istočnoj obali je poodbijali ili stavili na waiting liste. Čeka još 4-5 škola da objave rezultate.
Ako ostane ovako ići će na UCLA. Na radost i zadovoljstvo roditelja koji plaćaju (40K godišnje mnogo bolje zvuči od 85K, koliko bi to zadovoljstvo koštalo na nekom od Ivy League fakulteta).
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:36 27.03.2022

Re: šta bilo?

bene_geserit
lična dokumenta spakovali, mačije kaveze sklopili, tesla napunjen, prius takođe, ništa nas ne sme iznenaditi.

E jbga ti požari, valjda neće da stigne do vas.

E da se pohvalim, ćerka mi primljena na par dobrih škola (neuroscience), UCLA i Berkeley, za sad od boljih. Na UCLA ima oko 40% šansi i da dobije neku regent scholarship (sad piše neki esej za to), to bi bilo super kad bi dobila, pre svega jel možeš da biras kurseve.
A sve ovo po istočnoj obali je poodbijali ili stavili na waiting liste. Čeka još 4-5 škola da objave rezultate.
Ako ostane ovako ići će na UCLA. Na radost i zadovoljstvo roditelja koji plaćaju (40K godišnje mnogo bolje zvuči od 85K, koliko bi to zadovoljstvo koštalo na nekom od Ivy League fakulteta).


Bravo, svaka čast za ćerku! A kad počinje, to jest kad se seli iz kuće (jadan ti, i ja strepim od tog dana, to jest sve se nadam da će na CU da ide, mada kako sve više naginje na performing arts, bojim se da neće, ali se nadam da će je to proći kad shvati gde leže pare)?

A za požare, ovo je potpuno nenormalno, jutros sam bio u planini, i dalje je sneg na zemlji, nije baš da se prti, ali ga pored trejlova ima sasvim dovoljno. Vlažno, blatnjavno, ali svejedno se zapalila šuma. No, potrefilo se da su baš tu vatrogasci dolazili da vežbaju poslednjih meseci gašenje nakon onog našeg požara, pa znaju teren i razradili su neke fore da spreče da vatra dođe blizu kuća. Ali videćemo koliko su stvarno vešti, do sad je oko 200 hektara izgorelo, 0% containment (znači vatrogasci uglavnom lade jajca, to jest spremaju odbranu uz kuće). Vetar je promenio smer i sad duva pravo prema nama, i evakusiali su već 19 hiljada ljudi iz Boldera. Mi nismo tako blizu, a ima i dosta prerije između gde je sve izgorelo u Decembru, sem ako ne izgori ceo grad do nas ne verujem da ćemo morati opet da begamo. Jedino što se sad već oseća dimčina, pa mi se ova starija plašljiva ćera isprepadala, sela za laptop, našla lokalne emergency websajtove i vesti i IQair monitore i prati. Mislim da će da spava obučena noćas...


srdjan.pajic srdjan.pajic 03:46 27.03.2022

Re: šta bilo?

Ima i dobra vest iz naših krajeva: jedna od najvećih bolnica u Denveru u ICU ima 0 pacijenata, prvi put od početka kovida.
bene_geserit bene_geserit 04:39 27.03.2022

Re: šta bilo?

A kad počinje, to jest kad se seli iz kuće (jadan ti, i ja strepim od tog dana, to jest sve se nadam da će na CU da ide

Pa kad su mali strepiš, a kad krenu sa tinejdžerskim forama onda jedva čekaš ... OK, ne baš da jedva čekaš, ali kapiraš da detetu treba samostalnost.
Seli se iz kuće tamo kad počinje jesenji semestar.
A za požare, ovo je potpuno nenormalno

Znam kakav je osećaj, dolazio je požar par puta do par kilometara od nas, puno nam je dvorište bilo onog gareža. Nije lep osećaj, pogotovo kad vidiš slike spaljenih kuća, ili ako dobiješ naredbu da bežiš jer se širi u tvom pravcu a ne mogu da ga obuzdaju.
Milan Novković Milan Novković 06:48 27.03.2022

Re: šta bilo?

bene_geserit
lična dokumenta spakovali, mačije kaveze sklopili, tesla napunjen, prius takođe, ništa nas ne sme iznenaditi.

E jbga ti požari, valjda neće da stigne do vas.

E da se pohvalim, ćerka mi primljena na par dobrih škola (neuroscience), UCLA i Berkeley, za sad od boljih. Na UCLA ima oko 40% šansi i da dobije neku regent scholarship (sad piše neki esej za to), to bi bilo super kad bi dobila, pre svega jel možeš da biras kurseve.
A sve ovo po istočnoj obali je poodbijali ili stavili na waiting liste. Čeka još 4-5 škola da objave rezultate.
Ako ostane ovako ići će na UCLA. Na radost i zadovoljstvo roditelja koji plaćaju (40K godišnje mnogo bolje zvuči od 85K, koliko bi to zadovoljstvo koštalo na nekom od Ivy League fakulteta).

Pa to, samo nek su nam deca lepa i pametna na majke

Šalašala, čestitam

Ja da se ponovo vratim u te godine najverovatnije bih isto studirao neuroscience, ... možda fiziku, ... matematiku, ... biohemiju, ...filozofiju, ... istoriju umetnosti ... tako nekako
softelectronics_e softelectronics_e 08:21 27.03.2022

Re: šta bilo?

bene_geserit
lična dokumenta spakovali, mačije kaveze sklopili, tesla napunjen, prius takođe, ništa nas ne sme iznenaditi.

E jbga ti požari, valjda neće da stigne do vas.

E da se pohvalim, ćerka mi primljena na par dobrih škola (neuroscience), UCLA i Berkeley, za sad od boljih. Na UCLA ima oko 40% šansi i da dobije neku regent scholarship (sad piše neki esej za to), to bi bilo super kad bi dobila, pre svega jel možeš da biras kurseve.
A sve ovo po istočnoj obali je poodbijali ili stavili na waiting liste. Čeka još 4-5 škola da objave rezultate.
Ako ostane ovako ići će na UCLA. Na radost i zadovoljstvo roditelja koji plaćaju (40K godišnje mnogo bolje zvuči od 85K, koliko bi to zadovoljstvo koštalo na nekom od Ivy League fakulteta).

Super!
softelectronics_e softelectronics_e 08:23 27.03.2022

Re: šta bilo?

Milan Novković
bene_geserit
lična dokumenta spakovali, mačije kaveze sklopili, tesla napunjen, prius takođe, ništa nas ne sme iznenaditi.

E jbga ti požari, valjda neće da stigne do vas.

E da se pohvalim, ćerka mi primljena na par dobrih škola (neuroscience), UCLA i Berkeley, za sad od boljih. Na UCLA ima oko 40% šansi i da dobije neku regent scholarship (sad piše neki esej za to), to bi bilo super kad bi dobila, pre svega jel možeš da biras kurseve.
A sve ovo po istočnoj obali je poodbijali ili stavili na waiting liste. Čeka još 4-5 škola da objave rezultate.
Ako ostane ovako ići će na UCLA. Na radost i zadovoljstvo roditelja koji plaćaju (40K godišnje mnogo bolje zvuči od 85K, koliko bi to zadovoljstvo koštalo na nekom od Ivy League fakulteta).

Pa to, samo nek su nam deca lepa i pametna na majke

Šalašala, čestitam

Ja da se ponovo vratim u te godine najverovatnije bih isto studirao neuroscience, ... možda fiziku, ... matematiku, ... biohemiju, ...filozofiju, ... istoriju umetnosti ... tako nekako

Hehehe!
gedza.73 gedza.73 09:51 27.03.2022

Re: šta bilo?

bene_geserit
E da se pohvalim, ćerka mi primljena na par dobrih škola (neuroscience), UCLA i Berkeley, za sad od boljih.

Svaka čast. Vama što ste je dobro usmeravali a posebno njoj na uspehu.
bene_geserit bene_geserit 20:02 27.03.2022

Re: šta bilo?

samo nek su nam deca lepa i pametna na majke

Ne bi nikako valjalo da su na tate.
a da se ponovo vratim u te godine najverovatnije bih isto studirao neuroscience

A što ne bio-medical engineering ? (OK, nemam pojma tačno ni šta je jedno a šta drugo, evo sad čitam, ali mi lepše zvuči kad ima reč engineering)
Vama što ste je dobro usmeravali a posebno njoj na uspehu

Ma nije do nas ni malo, da budem pošten, nego dete takvo, pametno i vredno.
vcucko vcucko 21:35 27.03.2022

Re: šta bilo?

srdjan.pajic

nisam ja zapalio, keve mi


Rusi? Primećen neko sa Z-kačketom?
Trampovci?
Prerijski psi?

srdjan.pajic

tesla napunjen, prius takođe


Koliko je to u miljama, jel' može da se dobaci bar van neposredne opasnosti?
Nepraktično to, E-vozila; u bilo kakvoj opasnpsti, vanrednoj situaciji, samo dva kanistra zinčine i možeš do Pacifika. Ovako, gde da se puniš, ko da te usluži. Zombiji?
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:11 28.03.2022

Re: šta bilo?

Rusi? Primećen neko sa Z-kačketom?
Trampovci?
Prerijski psi?


Da, verovatno neki takav čoban ili beskućnik. Nije bilo munja, nego lep sunčan a prohladan dan, dakle, najverovatnije je neko bacio opušak ili šibicu. Tu kampovanje nije dozvoljeno, tako da je neki dnevni planinar, pretpostavljam. Ide neka istraga, saznaće se, no, niko nije nastradao, a i nikom kuća nije izgorela, stradala šuma.

Koliko je to u miljama, jel' može da se dobaci bar van neposredne opasnosti?Pa priusom je oko 450 milja, a Teslom oko 320. Dobacićemo do sledeće pumpe ili štekera, valjda, mislim, nije ovo Sibir. Žao bi mi samo bilo što bih morao da ostavim kamion, i motor, kao prošli put. Bicikle bih na rek.


softelectronics_e softelectronics_e 16:17 28.03.2022

Re: šta bilo?

srdjan.pajic
Rusi? Primećen neko sa Z-kačketom?
Trampovci?
Prerijski psi?


Da, verovatno neki takav čoban ili beskućnik. Nije bilo munja, nego lep sunčan a prohladan dan, dakle, najverovatnije je neko bacio opušak ili šibicu. Tu kampovanje nije dozvoljeno, tako da je neki dnevni planinar, pretpostavljam. Ide neka istraga, saznaće se, no, niko nije nastradao, a i nikom kuća nije izgorela, stradala šuma.

Koliko je to u miljama, jel' može da se dobaci bar van neposredne opasnosti?Pa priusom je oko 450 milja, a Teslom oko 320. Dobacićemo do sledeće pumpe ili štekera, valjda, mislim, nije ovo Sibir. Žao bi mi samo bilo što bih morao da ostavim kamion, i motor, kao prošli put. Bicikle bih na rek.Čuvajte se!
A Bajdenu bi bilo bolje da se malo više posveti PP zaštiti kući, nego ubijanju kojekude po svetu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:23 28.03.2022

Re: šta bilo?

Čuvajte se!
A Bajdenu bi bilo bolje da se malo više posveti PP zaštiti kući, nego ubijanju kojekude po svetu.


Pa to bi pre sad mogao da kažeš vcucku da kaže Putinu (ja sa Putinom ne razgovaram! ), pošto je on usred ubijanja po inostranstvu, a letos mu pola Sibira izgorelo u šumskom požaru, ljudu gladuju, a ni votke nema, prave je od dizela.


Inače, slušam juče neku drugaricu vatrogaskinju, lokalnu, pa posle nje nekog dekicu koji je tu kao nekakav rukovodilac gašenja, i dosta sam zadovoljan učinkom. Tu je izgleda glavna prepreka bila komunikacija, to jest usklađivanje tih nekih agencija koje su angažovane na gašenju a pre toga prevenciji požara (ima ih ko kusih pasa, neverovatna birokratija). To, i naravno prevencija, to jest deforestizaicija planska, koju sprovode poslednjih nekoliko godina.
Mada, ja lično mislim da je glavno bilo to što je požar dosta blizu, na relativno blagim obroncima, i što je vetar bio slab, pa su digli avijaciju i saseklli požar u korenu, što u decembru nisu uspeli da urade, pa nam je jebalo majku.

Ali ako je ovako sad u martu mesecu, mogu misliti šta nam se sprema u julu i avgustu, kad upekne zvezda.

A, nisam slikao, ali ima ovde jedna bandera u komšiluku gde su okačeni posteri mačaka koje su nestale u požaru i traže ih, još od decembra. Malo je verovatno da je neka preživela, mada su našli par koje su nestale pola godine pre požara i to u gradu 20 milja odavde, verovatno su ih smazali kojoti do sada. Svejedno, baš tužno. Mi smo naše naravno spakovali i poneli u izbeglištvo.

Inače, zanimljivo možda, kad sam se napokon promuvao po zgarištu ovom našem, video sam da su kuće od cigala podjednako do temelja izgorele kao i ove od dasaka, izgleda da tu nikakve razlike nema. Ostali samo temelji od betona, a i oni su verovatno sjebani. Onako tužno ostao da stoji po neki zidić, ali sav malter između cigala ispario, okrunjen, cigle popucale. Posle sam video da su se otopile aluminijumske ograde oko kuća, čak i neki spomenik koji je tu stajao, ostala samo barica od metala. Mislim, to su izgleda neke ogromne temperature, i nema veze na kraju od čega ti je bila kuća.

A čak i kad ne izgori, mislim na zidove, unutra se od temperature sve zapali i istopi, i šteta je totalna, iako kuća stoji tako i izgleda ok.softelectronics_e softelectronics_e 18:42 28.03.2022

Re: šta bilo?

srdjan.pajic
Čuvajte se!
A Bajdenu bi bilo bolje da se malo više posveti PP zaštiti kući, nego ubijanju kojekude po svetu.


Pa to bi pre sad mogao da kažeš vcucku da kaže Putinu (ja sa Putinom ne razgovaram! ), pošto je on usred ubijanja po inostranstvu, a letos mu pola Sibira izgorelo u šumskom požaru, ljudu gladuju, a ni votke nema, prave je od dizela.


Inače, slušam juče neku drugaricu vatrogaskinju, lokalnu, pa posle nje nekog dekicu koji je tu kao nekakav rukovodilac gašenja, i dosta sam zadovoljan učinkom. Tu je izgleda glavna prepreka bila komunikacija, to jest usklađivanje tih nekih agencija koje su angažovane na gašenju a pre toga prevenciji požara (ima ih ko kusih pasa, neverovatna birokratija). To, i naravno prevencija, to jest deforestizaicija planska, koju sprovode poslednjih nekoliko godina.
Mada, ja lično mislim da je glavno bilo to što je požar dosta blizu, na relativno blagim obroncima, i što je vetar bio slab, pa su digli avijaciju i saseklli požar u korenu, što u decembru nisu uspeli da urade, pa nam je jebalo majku.

Ali ako je ovako sad u martu mesecu, mogu misliti šta nam se sprema u julu i avgustu, kad upekne zvezda.

A, nisam slikao, ali ima ovde jedna bandera u komšiluku gde su okačeni posteri mačaka koje su nestale u požaru i traže ih, još od decembra. Malo je verovatno da je neka preživela, mada su našli par koje su nestale pola godine pre požara i to u gradu 20 milja odavde, verovatno su ih smazali kojoti do sada. Svejedno, baš tužno. Mi smo naše naravno spakovali i poneli u izbeglištvo.

Inače, zanimljivo možda, kad sam se napokon promuvao po zgarištu ovom našem, video sam da su kuće od cigala podjednako do temelja izgorele kao i ove od dasaka, izgleda da tu nikakve razlike nema. Ostali samo temelji od betona, a i oni su verovatno sjebani. Onako tužno ostao da stoji po neki zidić, ali sav malter između cigala ispario, okrunjen, cigle popucale. Posle sam video da su se otopile aluminijumske ograde oko kuća, čak i neki spomenik koji je tu stajao, ostala samo barica od metala. Mislim, to su izgleda neke ogromne temperature, i nema veze na kraju od čega ti je bila kuća.

A čak i kad ne izgori, mislim na zidove, unutra se od temperature sve zapali i istopi, i šteta je totalna, iako kuća stoji tako i izgleda ok.Ma!
Svakako da ima veze materijal.
Ne bih ja u toj zoni mirno spavao u drvenoj kući.
Ma, ni u kojoj zoni.
Drvo je drvo!
Dobrogoreći materijal.

Mačke, moji zimski gosti, slabo gostuju u suterenu kako je došlo proleće.
Žena videla juče samo jednu od tri koje su zimus bile na stanu.
I, kaže meni žena - pripazi da nam se koji mačak ne omaci na trosedu.
shmoo shmoo 01:08 26.03.2022

Evo, evo... Some Like It Hot

А ви, мењате ли доње рубље, редовно?


Обавезно. Нећу да ме буде срамота ако заглавим негде где ће да ме скидају.


l tell you, Joe, they're onto us. They're gonna line us up against the wall and... The cops will find two dead dames and take us to the morgue and when they undress us, I'll die of shame.Па онда и тај проклета гаснарубља.


Рекли Руси, Срби изузети од тог плаћања у рубљама.

omega68 omega68 01:45 26.03.2022

Re: Evo, evo... Some Like It Hot

omega68 omega68 18:39 28.03.2022

Re: Evo, evo... Some Like It Hot

Тасо,
Отишла Медлин код св. Петра и понуди милион долара да је прими у Рај
-Примам само рубље, рече дотични
zilikaka zilikaka 08:42 26.03.2022

Odgovara

Ovo tvoje se sasvim lepo uklapa u moj životni projekat -Banat od Dablina do Kalkute.
Istina, ideja nije moja nego mog druga, i stara je oko 30 godina, ali sam mu ja svakako jedan od prvih sledbenika i saboraca.
Dakle, imamo svog čoveka, Lalu, u vrhu svetske lige ozbiljnih igrača.

...Alse, ti da hitno vežbaš Veliko banacko i 4 konja debela. Preslišavaćemo čim dođemo.
omega68 omega68 10:25 26.03.2022

Re: Odgovara

tvoje

Није моје, нажалост.
Banat

Не знам да ли се сежаш кад сам ти показивао мапу из Египта где је Банат?
Сећаш се како су ме исмевали?
Ништа, само кажем...
alselone alselone 10:40 26.03.2022

Re: Odgovara

...Alse, ti da hitno vežbaš Veliko banacko i 4 konja debela. Preslišavaćemo čim dođemo.


Poštujem. Realno se mora znati, viš kuda svet ide, možda ćemo se morati sklanjati u neke izolovane nenaseljene prostore da se zaštitimo od rata, tipa Mokrin, Čoka, i severnije. Tu je i Rumunija blizu, mora čovek svašta znati da preživi.
nikvet pn nikvet pn 10:28 27.03.2022

Re: Odgovara

alselone
mora čovek svašta znati da preživi


Зашто је Морава најтоплија река у Србији?

Зато што има највише шпорети.
solo solo 09:53 26.03.2022

Kumeee šta voze Šveđani


Gde smo mi u tome svemu kume?

,,U praskozorje uskršnjih praznika,,

Sve češće mi se vrti ova pesmica u glavi.

Zašto 'bem li ga.

Pozdrav brate Omega. Dobar tekst svakako.Najlepša srpska reč je praskozorje.

U okviru manifestacije “Mart, mesec srpskog jezika”, u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovan je konkurs na koji su učenici slali svoje predloge za najlepše reči srpskog jezika.

Učenici različitih uzrasta, od onih koji pohađaju peti razred osnovne škole do onih koji završavaju srednju školu, slali su na adresu Društva za srpski jezik izabrane reči koje smatraju najlepšim u srpskom jeziku prema njihovom značenju, zvučanju, građenju, simbolici ili prema dragoj uspomeni na one svoje bližnje od kojih su ih čuli.

Stiglo je 905 predloga, a tročlana Komisija, koju su sačinjavale prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr Vesna Nikolić, izabrale su reč praskozorje kao najlepšu od onih koje su pristigle na konkurs, objavljeno je na sajtu Društva za srpski jezik.


Ovo je za mog druga Debelog.

Inače evo još jedan vikend počinje.
Al' se ređaju oca im 'ebem.
omega68 omega68 10:22 26.03.2022

Re: Kumeee šta voze Šveđani

praskozorje

Хтео сам и то да ставим у текст али толико је догађаја да нисам успео све ни да побројим.
Увек ми се свиђала та реч.
Много је волим.
Зора је код нас Срба нешто најсветије.
А праскозорје то најављује
shmoo shmoo 10:43 26.03.2022

Re: Kumeee šta voze Šveđani

solo

Ovo je za mog druga Debelog.Хвала... Чуо сам. (ЛИНК)


У оквиру манифестације Март, месец српског језика, у организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије у сарадњи са Катедром за српски језик Филолошког факултета Универзитета у Београду, организован је конкурс на који су ученици слали своје предлоге за најлепше речи српског језика. Ученици различитих узраста, од оних који похађају пети разред основне школе до оних који завршавају средњу школу, слали су на адресу Друштва за српски језик изабране речи које сматрају најлепшим у српском језику према њиховом значењу, звучању, грађењу, симболици или према драгој успомени на оне своје ближње од којих су их чули.

Стигло је 905 предлога, а трочлана Комисија, коју су сачињавале проф. др Рајна Драгићевић, проф. др Весна Ломпар и мср Весна Николић, изабрале су реч праскозорје као најлепшу од оних које су пристигле на конкурс. Да реч праскозорје заиста заслужује пажњу, потврђује и чињеница да се за њу одлучило чак десет ученика: Богдан Николић из Пећинаца, Богдан Петровић из Ваљева, Катарина Зарић из Београда, Јана Прекић из Аранђеловца, Уна Савић из Београда, Реља Јарковачки из Панчева, Софија Ненадић из Кнића, Петра Миливојевић из Земуна, Виолета Тодосијевић из Параћина и Александра Марковић из Винче.

Праскозорје је словенска реч која означава време пред излазак сунца, кад зора праска, пуца. Ова слика видљива је и у сложеној творбеној структури те именице. Реч носи дубоку симболику рађања, почетка и наде. У образложењу своје одлуке ученици су писали да им се чини као „да пуца, уз прасак, љуска дана који се рађа”, да реч означава „почетак нечег новог, лепог и искричавог”, као и да се праскозорје односи на „нови дан, нови почетак и повратак светлости након таме”, док су неки запазили да та „једна реч описује толико много”.

У ужем избору нашле су се и речиблагодат, благоухан, благовање (јер су због узвишености придева благу њиховом саставу биле међу најбројнијим твореницама у српскословенском језику), нигденигдина (због великог експресивног набоја), ватра (зато што спада у именице које имају највише значења у српском језику), преумљење (због тога што преумљење следи након искреног покајања), мркосвестица (зато што се разликује од општепознате несвестице).

Међу речима које су се много пута поновиле као најлепше налазе се љубав, породица, мајка, што сведочи о томе да наша деца, упркос свему, држе до правих вредности.

Свих десет ученика-победника биће позвано на Филолошки факултет, где ће им бити уручене симболичне награде, а Друштво за српски језик и књижевност Србије објавиће дигиталну књигу са одговорима свих ученика, њиховим именима и образложењима која су навели ‒ јер Комисија сматра да су сви одговори победили и да су све послате речи најлепше!Има она сцена у одломку "Откриће" из Деоба Добрице Ћосића... Када се на вратима цркве појави Немац чију силуету спрам зрака светлости који улази у цркву кроз врата виде људи, жене и деца затворени у цркви коју су потом Немци запалили са све тим људима унутра... Па неко у полумраку где горе само кандила, а иконе се назиру повиче у нади да ће се Шваба смиловати и поштедети их:

"Говорите му најлепше речи нашег језика... Хлеб, нож, крв, зора, крв,..."


То се до прошле школске године радило у 8. разреду као пример за полилог у књижевности. Од ове године је избачено из програма књижевности за 8. разред.


П.С. - Инсајдерска информација из Друштва за српски језик и књижевност за оне евентуално заинтересоване.

Ниједна школа у Београду ове године не жели да се прихвати организације Градског такмичења (званични назив за целу Србију је Окружно такмичење) из српског језика и језичке културе. То се догодило први пут откако се школска такмичења из српског језика и језичке културе одвијају.

Ваљда се људима по школама све смучило и више немају снаге ни за шта нити виде смисао тога што раде. Тужно... Када и нада умре после вере и љубави.

Обратили смо се Филолошком факултету за помоћ.

solo solo 11:01 26.03.2022

Re: Debeli

Тужно... Када и нада умре после вере и љубави.
Ostane lančić da ga obesimo.

solo solo 10:26 26.03.2022

i podloga naravnoalselone alselone 10:36 26.03.2022

E, đes Omega

Nemam sada vremena za detaljnija obrazlaganja, samo da se javim.

Već sam ti odgovorio nekada da ja ne kažem da neće propasti, sve propada, nego da se samo nas dvojica ne slažemo oko timeline-a. Ti si propas nagoveštavao svako malo a ja sam rekao da neće skoro.

Rekao sam i tada, ako kažeš "sutra će padati kiša" a ja kažem kako neće, i ne padne, pa prekosutra opet, pa opet, i na kraju ako padne za mesec dana, ne možeš da kažeš "jesam rekao".

Ali, sa druge strane, moram da priznam da me brzina propadanja iznenadjuje. Mislio sam da neće skoro. Ali dedolarizacija planete se dešava "as we speak", što kaže maksa da kaže agresor.

Idem da kupim vile. Zaista. Stvarno da kupim vile. Treba da prebacujem neki kompost da nastavi da "radi". Do sada sam to radio lopatom pošto ga je bilo malo ali sada trebaju vile.

Pored toga me ubila neka prehlada. Dal je omikron, dal je nešto drugo, ali me ubi već tri dana. Sada ću da bacim malo umerene aktivnosti na suncu jedno 15, 20 minuta, kapiram da će mi prijati.

omega68 omega68 10:44 27.03.2022

Re: E, đes Omega

Pored toga me ubila neka prehlada. Dal je omikron, dal je nešto drugo, ali me ubi već tri dana.

To je od vakcine,previše ljudi koji su vakcinisani imaju takve simptome a neki su umrli iznenada i bez ikakve bolesti.Iznenada.
Sve svetske studije pokazuju da se smrtnost u svetu povećala '21 kad je bila vakcina u odnosu na period pre "valcine' koja je zapravo genska terapija a ne vakcina u pravom smislu.
solo solo 10:55 26.03.2022

Navikavajte oči valja se. Tko zna.


p.s.

Черевићан Черевићан 12:02 26.03.2022

ad valorem

зоном комфора коректности, али и да се не наруши интегритет и здрава логика

одмереност
живчана је пегла,
исхитреност
да'с не би потегла
milisav68 milisav68 12:21 26.03.2022

Prilog temi

Jedan interesantan niz na tviteru o dolaru i ekonomiji.

link
kamilo_emericki kamilo_emericki 17:28 26.03.2022

Re: Prilog temi

milisav68
Jedan interesantan niz na tviteru o dolaru i ekonomiji.

link

Jedan od mogućih scenarija budućih dešavanja.
Preuzeto iz komentara na advance.hr
g10 11:45 / 25.03.2022.
Njemačka je "zbunjena" Putinovom odlukom da od sada prodaje plin za rublje. Oni će slijediti klasični obrazac: poricanje - ljutnja - cjenkanje - depresija - prihvaćanje neizbježnog. Ljudima morate dati vremena da se naviknu. Očito ćemo se morati nekako prilagoditi, jer ruskom plinu nema alternative, a mišljenja Rusije i Njemačke su podijeljena.
- Tehnički je nemoguće, onda ćemo morati promijeniti sve ugovore!- Da.
- Morat ćemo zaobići vlastite sankcije! - Da. - Ovo će stvoriti probleme! - Da.
- Uvest ćemo embargo na opskrbu ruskim plinom! - Dobro.
- Apsolutno odbijamo! - Dobro - Apsolutno, apsolutno!
- Glasat ćemo! - Glasajte.
Proći će mjesec dana...
- Odlučili smo da nećemo kupovati vaš benzin - Ne kupujte
- Požalitćete! - Dobro.
- Pamtit ćete nas - dobro.
- Mi ćemo se posavjetovati - Posavjetovajte se.
- Za svaki slučaj pošaljite svoje uvjete po novom ugovoru - Poslano, pogledajte mail.
- Detalji su nečitki. - ponovo poslato, pogledajte mail
Prošao je još jedan mjesec
- Ok, u rubljama, ali cijene su po tečaju Londonske burze - London, uzimajući u obzir Hong Kong. - U redu, prihvaćeno.
- Ali tečaj rublje na MICEX -u, ovo je pljačka usred bijela dana - Zalimo, druge opcije su tehnički nemoguće.
Došla je jesen.
- Imamo ljude koji žive u dekama i spavaju u dva džempera. - Treneri iz Donbasa mogu vam dati tečajeve preživljavanja.
- Trezori su prazni. Možda se možemo dogovoriti u eurima?- Ne.
- Gdje ćemo dobiti toliku količinu rubalja?
- Prodajte nam nešto.
- Što?
- Reći ćemo vam. Pogledajte mail.

omega68 omega68 17:45 26.03.2022

Re: Prilog temi

丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
Ipak, postoji još varijanti. Rusija, iako je u suficitu i ima sjajno stanje rezervi za razliku od ogromne većine zapadnih zemalja i dalje je koristila zapadno tržište za prodaju svojih obaveznica. Za to su potrebne rezerve vam zemlje, kao i još dosta drugih operacija.
丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
Rusija nije želela unapred da povuče sve rezerve i tako dođe u dva problema. Najavi namere sa ukr kao prvo, a drugo da sebe dovede u poziciju da ne može da plaća svoje obaveze i tako tehnički bankrotira čak i pre sankcija. Moguće da su smatrali da je rizik podnošljiv
丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
Takođe, Rusija ima rezerve i u drugim zemljama Kina itd gde nisu pod sankcijama i tamo nema nikakvih problema. Zlato je kao što sam rekao u zemlji i Zapad mu ne može ništa osim da prestane da ga kupuje. Privatne ruske kompanije i dalje mogu da prodaju na zapadu koliko znam.
丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
Takođe, u samoj Americi ima investicionih i penzionih fondova koji u svom portfoliju imaju ruske obaveznice. Rusija je svesna toga. A pre nekoliko dana se i saznalo da je Rusija uspela da plati svoje redovne obaveze prema kreditorima i to preko JP Morgan i Citybank. Bez problema
丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
To znači da i dalje mogu da koriste svoje rezerve koje su van zemlje i da postoji dogovor sa zapadnim bankama. Da li je Nabulijeva ovde bila ključni faktor ili prosto SAD nisu želele da ugroze svoje investitore, ili se lobiralo, ne znam, ali sankcije su pune rupa.
丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
Sad dolazim do još jedne teorije, a vezana je za onaj deo gde Rusija treba samo da pokaže da Bog krvari i da svet vidi na šta je Amerika spremna kad je finansijska centralizacija u pitanju. Prema toj teoriji pare koje su ostavljene preko su mamac, koji je Amerika zagrizla.
丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
S ovako visokim cenama energenata i ostalih commodities Rusija jako lako može da nadoknadi taj minus, a dobija puno pošto dolar biva izložen i to sve zajedno može da označi pad istog kao globalne valute i fin sistema centralizovanog na zapadu. Potencijalni dobitak je veliki.
丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
Ja zaista ne mogu da znam u ovoj fazi šta je od toga u pitanju, verujem da ćemo saznati više kako se stvari budu odmotavale. Globalizam je svakako zaradio fatalnu ranu i verujem da nazad nema. Da li će nas to uvesti u neki novi veliki rat ili će se imperija ugasiti ne znam.
丂卂ㄥㄥ乇
@SalleTokyo
·
10h
Ali fin sistem koji smo imali do sada više nije funkcionalan. Ne znam ni kakav sistem će ga zameniti. Promene međunarodnih fin sistema nisu toliko retke kao što se misli. Predlažem knjige Džim Rikardsa na ovu temu koga više interesuje.
Toliko o ovome, pozz iz Tokija
omega68 omega68 18:07 26.03.2022

Праскозорје зове

Dok navijamo kako je Putin odbrusio Zelenskom i koliko je Bajden senilan i poremećen...
Psihopate počinju da vakcinišu bebe sa dve doze protiv izmišljenog omikron soja, još izmišljenijeg kovid19 virusa.
omega68 omega68 18:11 26.03.2022

Re: Праскозорје зове

https://twitter.com/i/status/1507425996345159682
omega68 omega68 18:21 26.03.2022

Re: Праскозорје зове

omega68 omega68 18:40 26.03.2022

Bio na mitingu

Mnogo su pukli
zilikaka zilikaka 19:39 26.03.2022

Re: Bio na mitingu

omega68
Mnogo su pukli

Ajd još koju o ovome.

omega68 omega68 19:58 26.03.2022

Re: Bio na mitingu

Па било је много мало људи.
Разбежали се сви који су присилно мобилисани пре почетка, бусеви са стране нису били организовани, али све је то тако јер је Г.О. пуштен низ воду и чека се да га преузме Наташа Јовановић.
Победа ће свакако бити на изборима.
zilikaka zilikaka 20:08 26.03.2022

Re: Bio na mitingu

али све је то тако јер је Г.О. пуштен низ воду и чека се да га преузме Наташа Јовановић.
Da, čujem nedavno da je i kod nas slično, lome se tri struje, sve njihove al se bore za isto parče kolača.
Ribozom Ribozom 00:05 27.03.2022

Re: Bio na mitingu

Победа ће свакако бити на изборима


Daj malo nade, sta ovo znaci?
Za nas iz potpalublja.
omega68 omega68 00:11 27.03.2022

Re: Bio na mitingu

Победиће наши.
-Који су то наши?
Па они који победе
solo solo 00:50 27.03.2022

Re: Bio na mitinguDaj malo nade, sta ovo znaci?


Znači.

loader loader 00:20 27.03.2022

Блог, тема, разбибрига, суштина

Иако га не познајем лично,


Небитно за блоговање о темама.

тврдим да је добар момак и врло коректна особа.


Небитно за блоговање, о датим темама.

Може да буде човек какав год хоћете (замислите било коју варијанту),
битно је само како разговара о ономе о чему разговарамо.Зато и рекох
"Блог, тема, разбибрига, суштина."

omega68 omega68 11:40 29.03.2022

Lompar

Професор Филолошког факултета Мило Ломпар изјавио је данас да реакција власти у Београду на одлуку Приштине да не дозволи гласање на српским изборима представља симфонију лажног родољубља, окрививши актуелну власт за политичку издају Косова и Метохије.


Ломпар је агенцији Бета казао да је реакција „Вучић-Брнабић режима“ на најновији чин насиља над српским народом на Косову и Метохији лицемерна и да није неочекивана.

Председник Србије Александар Вучић говорећи о забрани одржавања избора 3. арпила на Косову и Метохији рекао је да ту постоји двострука намера да се унизе Срби и одузму им се права, а друга је, како је навео, прагматична Куртијева (Аљбин) одлука да се смањи број гласача листе Српске напредне странке (СНС). Претходно је у Београд на састанак Националног савета за безбедност Вучић позвао представнике Српске листе, као и српске представнике у косовском правосуђу и полицији.

„Медијска бука због забране гласања представља компензацију за систематско саучесништво Вучић-Брнабић режима у политичкој издаји Косова и Метохије. О томе постоје подробне и документоване књиге које показују да је Бриселским (2013) и Вашингтонским (2020) споразумима укинут готово сав садржај српске државности на Косову и Метохији“, истакао је Ломпар.

Додао је да је укинута српска полиција која је постојала од 1999. до 2012. године и која је имала, с такође укинутом цивилном заштитом, око 2.000 припадника.

„Укинуто је српско правосуђе које је до 2012. године радило по српским законима. Укинут је српски изборни систем и уведен косовски. Отпочео је пренос власти над телекомуникационим и енергетским системом. Србија се обавезала да не спречава чланство тзв. Косова у ЕУ, иако према Лисабонском уговору само државе могу бити чланице ЕУ“, навео је професор.

Ломпар је подсетио да је донет и споразум о интеграцији правосуђа, „па је председник Србије јавно позвао српске судије и тужиоце да положе заклетву пред Хашимом Тачијем“.

„Омогућено је, преко Аустрије, да тзв. Косово добије позивни број 383. Вучић-Брнабић режим одрекао се суверенитета над језером Газиводе, за које је отплаћен кредит у износу од 200 милиона долара, иако је значајан део тог језера на територији која је ван Косова и Метохије. Призната је надлежност албанског правосуђа над српским манастирима и Србија се обавезала да неће лобирати за повлачење признања тзв. Косова“, нагласио је Ломпар.


По његовим речима, Бриселским споразумом је практично прихваћен Ахтисаријев план, који је одбила влада Војислава Коштунице, а Вашингтонским споразумом практично је прихваћен Ишингеров план о признању тзв. Косова.

„И шта је остало из Бриселског споразума што би се могло опозвати? Заједница српских општина, која нема рок за формирање, па представља пуку политичку објаву, за разлику од других одредби. И остала је Српска листа, продужетак садашњег режима, као члан владе тзв. Косова. Да би се све те непоткупљиве чињенице пропагандно сакриле, предизборно се симулира државничка одлучност“, оценио је професор.

Навео је да понашање „Вучић-Брнабић режима“, када је у питању однос према Косову и Метохији, има прећутну подршку оба политичка крила јавне позорнице.

„Грађанска опозиција је следила своје клијентелистичке интересе у споразумима с влашћу и, као и у кризи око Украјине, интересе западних чинилаца. Национална опозиција је такође следила своје клијентелистичке интересе у споразумима с влашћу, што је прикривала руском подршком властима. Могло би се казати да је владајући режим идеална негативна резултанта интереса свих политичких чинилаца: и спољашњих, и унутрашњих“, објаснио је Ломпар.

Он сматра да је подршка опозиције Вучићу пропагандно прикривана лажном дилемом око, како је рекао, личности главног носиоца режима: „шта је проблем – он или његова политика“.

За грађанску опозицију, и код политичких странака и код невладине интелигенције, проблем је био он, а много мање његова политика, па је њена критика превасходно везана за деполитизујући карактер власти (корупција, споменици). У националној опозицији, и код политичких представника и код националне интелигенције, критикована је његова политика без критике њега, као да је та политика пала с Марса, па је ова безуба критика била чиста симулација“, казао је професор.

Оценио је да се може закључити да нема српске политике као доследног и практичног опредељења: „како политичких странака тако и код интелигенције“.

„Заштићен са тих страна, овлашћен од стране западних чинилаца да употреби сва средства медијског и пословног ауторитаризма, Вучић-Брнабић режим разобручено подстиче сваковрсне страхове људи, погубно распирује конзумеристичко понашање, садржајима политичке неосвешћености и безнађа испуњава јавну свест и, постепено, ствара поколење које пристаје на сваки захтев. Јер, на делу је друштвени инжињеринг који доноси промену свести“, навео је професор Ломпар.


Казао је да у духу таквог понашања, да би симулација имала „кружни карактер“, дозвољени облици националног понашања су фолклорни и навијачки, а не политички.

„Они треба да прикрију истинске политичке процесе, чији облици уклапају читаву државу у систем НАТО, неутралишу српска национална права у Републици Српској и Црној Гори, озакоњују идеолошки инструмент српске кривице у јавној свести и за дужи период обезвређују сваки национални садржај код нас. Позорница је историјски припремљена десетогодишњом цивилизацијском регресијом коју је донео Вучић-Брнабић режим“, закључио је Ломпар.
omega68 omega68 14:30 30.03.2022

Чудо једно!

Саопштено је да је данас прву уплату за гас у рубљама извршила „Иституто пер ле Опере ди Религионе“ – Ватиканска банка, купивши од Централне банке 10 милиона евра у рубљама.
softelectronics_e softelectronics_e 16:43 30.03.2022

Re: Чудо једно!

omega68
Саопштено је да је данас прву уплату за гас у рубљама извршила „Иституто пер ле Опере ди Религионе“ – Ватиканска банка, купивши од Централне банке 10 милиона евра у рубљама.

Od koje Centralne banke?
gedza.73 gedza.73 21:22 30.03.2022

Re: Чудо једно!

Саопштено је да је данас прву уплату за гас у рубљама извршила „Иституто пер ле Опере ди Религионе“ – Ватиканска банка, купивши од Централне банке 10 милиона евра у рубљама.

A vest saopštio

Ватикан первым в Европе заплатил России за газ рублями
Государство закупило у Центробанка РФ национальную валюту на сумму 10 миллионов евро
Банк Ватикана провел платеж за российский газ в рублях, сообщают СМИ. Отмечается, что государство, находящееся в центре Рима, закупило у Центрального банка России рубли в количестве, эквивалентном 10 миллионам евро. Об этом сообщает "Рамблер".


Nema logike (kud da ga dopremi u Vatikan) al ajde da vidimo šta će da se desi za dan, dva odnosno da li je vest tačna.
softelectronics_e softelectronics_e 07:35 31.03.2022

Re: Чудо једно!

gedza.73
Саопштено је да је данас прву уплату за гас у рубљама извршила „Иституто пер ле Опере ди Религионе“ – Ватиканска банка, купивши од Централне банке 10 милиона евра у рубљама.

A vest saopštio

Ватикан первым в Европе заплатил России за газ рублями
Государство закупило у Центробанка РФ национальную валюту на сумму 10 миллионов евро
Банк Ватикана провел платеж за российский газ в рублях, сообщают СМИ. Отмечается, что государство, находящееся в центре Рима, закупило у Центрального банка России рубли в количестве, эквивалентном 10 миллионам евро. Об этом сообщает "Рамблер".


Nema logike (kud da ga dopremi u Vatikan) al ajde da vidimo šta će da se desi za dan, dva odnosno da li je vest tačna.

Ma!
Vest kao i svaka druga ratna 'vest'.
gedza.73 gedza.73 08:10 31.03.2022

Re: Чудо једно!

softelectronics_e
Ma!
Vest kao i svaka druga ratna 'vest'.

Po svemu sudeći lažna.
No, The Vatican Is Not Paying For Russian Gas In Rubles
A tweet went viral on Wednesday, claiming that the Vatican has reportedly become the first customer in Europe to pay in rubles for Russian natural gas. The report turned out to be a joke, the author of the tweet later said, apologizing to their followers.
oilprice
energy news, market data and industry analysis from leading journalists around the world.

Koliko se lako zalepimo za vesti i objave na netu koje odgovaraju našim pogledima. Oni klinci iz Velesa u Makedonije se odrali od novca tokom predizborne kampanje u SAD izbacujući lažne vesti, kovid pandemija podigla na viši nivo a evo sad i tokom rata u Ukrajini.
Zamišljam švajcarsku gardu kako preko Alpa u kantama švercuje gas koji je papa platio rubljama za predstojeću zimu. Već tu negde bi trebalo da bude bar malo sumnjivo.

Interesantnije je ono produžavanje ugovora sa cenama nafte koje palo baš tokom kovida i sad dešavanja oko Opeka. Biće veselo videti rezultat. Naravno da u tom 'veselju' mi sirotinja najebavamo, gubimo par godina dok se veliki raspravljaju dal' će da bude jači dolar, dal' euro, dal' rublja.

softelectronics_e softelectronics_e 08:32 31.03.2022

Re: Чудо једно!

gedza.73
softelectronics_e
Ma!
Vest kao i svaka druga ratna 'vest'.

Po svemu sudeći lažna.
No, The Vatican Is Not Paying For Russian Gas In Rubles
A tweet went viral on Wednesday, claiming that the Vatican has reportedly become the first customer in Europe to pay in rubles for Russian natural gas. The report turned out to be a joke, the author of the tweet later said, apologizing to their followers.
oilprice
energy news, market data and industry analysis from leading journalists around the world.

Koliko se lako zalepimo za vesti i objave na netu koje odgovaraju našim pogledima. Oni klinci iz Velesa u Makedonije se odrali od novca tokom predizborne kampanje u SAD izbacujući lažne vesti, kovid pandemija podigla na viši nivo a evo sad i tokom rata u Ukrajini.
Zamišljam švajcarsku gardu kako preko Alpa u kantama švercuje gas koji je papa platio rubljama za predstojeću zimu. Već tu negde bi trebalo da bude bar malo sumnjivo.

Interesantnije je ono produžavanje ugovora sa cenama nafte koje palo baš tokom kovida i sad dešavanja oko Opeka. Biće veselo videti rezultat. Naravno da u tom 'veselju' mi sirotinja najebavamo, gubimo par godina dok se veliki raspravljaju dal' će da bude jači dolar, dal' euro, dal' rublja.


Kako je to govorio čarobnjak Dinkić - kriza je naša šansa.
omega68 omega68 13:16 31.03.2022

Re: Чудо једно!

No, The Vatican Is Not Paying For Russian Gas In Rubles
A tweet went viral on Wednesday, claiming that the Vatican has reportedly become the first customer in Europe to pay in rubles for Russian natural gas. The report turned out to be a joke, the author of the tweet later said, apologizing to their followers.
oilprice
energy news, market data and industry analysis from leading journalists around the world.

Ma da, a ko je čukljuna koja je nova Boginja istine?
Ja recimo ne verujem ni reč majmunu koji se poziva na Rojters, to najgroznije soroševko đubre od medija.
.
Sigurno su sve ovo lažne vesti:

Soroš kontrolira Ukrajinu još od 2012. godine, kada ga je u tome podržala „Davos grupa“, uz potporu američkog predsjednika Baracka Obame i NATO saveza[1]. Njegove su podružnice u Ukrajini opskrbljivale mnogobrojne urede, računala, softver, širokopojasni internet, opremu za video konferencije, vozila, putovanja u SAD i drugi materijal potreban za pokretanje nemira na Trgu Majdan u Kijevu. Sve je to učinjeno u suradnji s veleposlanstvima SAD-a i Švedske u Kijevu, USAID-om[2], Carnegie Endowmentom[3], Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i Nacionalnom zakladom za demokraciju.

SOROŠ I MEDIJI
Soroševe su zaklade godinama po Europi tražile istraživačke novinare, kako bi otputovali u Ukrajinu i pripremali priloge koje su njegovi agenti odobravali prije njihove objave. Sorošovi hakirani dokumenti otkrili su između ostalog, da sadrže jednu važnu informaciju: «Odaberite novinare iz 5 ciljanih zemalja (Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Grčka) i ponudite im dugoročna reportažna putovanja u Ukrajinu. Umjesto da oni utvrde o čemu će pisati, treba im dati okvir za pripremu priloga. Pritom – treba im reći, da zadržavamo pravo veta na priče za koje smatramo da su kontraproduktivne“. Mnogi novinari – posebice iz EU-a, pristali su prodati svoj novinarski kredibilitet, kako bi za dobar honorar odradili posao za Soroša i njegove suradnike. Propagandni memovi koje je propagirala i objavljivala Soroševa grupacija, uključivali su; izbacivanje Rusije iz G8, vojnu potporu NATO-a, članstvo Ukrajine u NATO-u te uvođenje sankcija Rusiji. Jedno od važnih pitanja je i Sorošev rad s ukrajinskim medijima i novinarima, koji su izdašno financirani iz njegovih zaklada. Sudeći po objavljenim dosjeima u razdoblju od 2013. do 2015. godine, njegova je Zaklada samo tijekom jedne godine, potrošila na korupciju medija više od 20 milijuna $. Pretežito se to odnosi na stotinjak ukrajinskih novinara i provladinih medijskih kuća. Formiranjem snažne skupine lojalnih medijskih djelatnika, Soroš je uspio postići ogroman utjecaj na javno mnijenje u Ukrajini i svijetu. Zahvaljujući potpori njegove „Međunarodne renesansne zaklade“, sedamdesetak ukrajinskih novinara moglo je – uz dobar honorar, sudjelovati na mnogobrojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, prezentirajući događaje u Ukrajini kako je to bilo dogovoreno.[4]

Jedan od hakiranih dokumenta od 12. ožujka 2015. godine, otkriva da je antiruski bivši vojni zapovjednik NATO-a i bliski prijatelj Billa i Hillary Clinton – general Wesley Clark, osim poljskog generala Waldemara Skrzypczaka, savjetovao i ukrajinskog premijera P. Porošenka o vojnim pitanjima u vezi s Rusijom. U dokumentu se Soroš predstavlja kao “samoproglašeni zagovornik Nove Ukrajine” („Strategic Culture Foundation“, 30. kolovoz 2016.). Soroš je 6. travnja 2014. godine, neočekivano posjetio Ukrajinu i održao niz sastanaka. Rekao je da će njegova zaklada doprinijeti ostvarivanju najvažnijih reformi koje su Ukrajini potrebne. Osmog listopada 2015. godine, izjavio je: „Ukoliko bi saveznici Ukrajine, kombinirali sankcije protiv Rusije s učinkovitom pomoći ‘Novoj Ukrajini’, nikakva propaganda ne bi mogla prikriti činjenicu da su ekonomski i politički problemi uzrokovani Putinovom politikom. To bi bio Putinov politički poraz[5]. Soroš je također ukazivao na potrebu osmišljavanja velikog programa tehničke i financijske pomoći Ukrajini. “EU i SAD – pod vodstvom Međunarodnog monetarnog fonda, trebali bi pripremiti paket pomoći vrijedan više milijardi dolara, koji će spasiti zemlju od financijskog kolapsa. Ukrajina također treba vanjsku pomoć koju samo EU može pružiti: upravljačke vještine i pristup tržištima“. Također je isticao, da je „kriza u Ukrajini poziv na buđenje Europe“. No pritom ga je zapanjila činjenica, da su Ukrajinci nekad bili spremni izgubiti živote kako bi bili bliže Europi, a sada zemlji prijeti raspad.

Sudeći po objavljenim hakiranim dokumentima, pobjeda Euromajdana je u velikoj mjeri ostvarena, zahvaljujući aktivistima koji su primali sredstva i naputke Soroševe „Međunarodne renesansne zaklade“. Od proljeća 2014. godine, on je u bliskom kontaktu s utjecajnim predstavnicima NATO-a, koji su bili na glasu kao “jastrebovi”. Pritom je kritizirao američkog predsjednika Baracka Obamu, zbog njegove „neodlučnosti da pojača pritisak na Rusiju“. Razgovarao je također s tadašnjim vrhovnim zapovjednikom NATO-ovih savezničkih oružanih snaga u Europi Philipom Breedloveom, kojeg je pozivao na pružanje maksimalne vojne pomoći Ukrajini. Potajno je lobirao za mjesto Porošenkovog vojnog savjetnika, utjecajnog umirovljenog generala Wesleyja Clarka, koji je zapovijedao vojnom operacijom protiv Jugoslavije i koji se smatrao tvrdolinijašem u odnosu na Rusku Federaciju. Clark, koji je dio establišmenta američke Demokratske stranke, trebao je prešutno pomoći “jačanju borbene sposobnosti Ukrajine”. Soroševi dokumenti koji su procurili u javnost, također pokazuju da su se njegove zaklade OSF-a i IRF-a, udružile s američkim State Departmentom nakon oružane revolucije na Euromajdanu 2014. godine, kako bi spriječile federalizaciju Ukrajine. Jedan talijanski TV dokumentarac prikazuje, da su snajperisti s Majdana koji su pucali na građane i policajce, bili na strani „oporbe“. „Soroš je pokretač ukrajinske krize“, tako je 4. lipnja 2015. godine Piero Laporta – talijanski novinar koji surađuje za mnogobrojne medije; „Libero“, „Il Tempo“, „Il Giornale“, „Limes“, „World Security Network“ i druge, naslovio svoj komentar. [7] „Cilj je bio stvoriti kaos“, prenosi „Rivista orientale“, 23. studenog 2017. godine. Neke datoteke od 12. ožujka 2015. godine, prikazuju Soroševu “Globalnu i srednju strategiju za novu Ukrajinu”. Tu se nalazi i dokument – bez datuma, o vojnoj pomoći SAD-a i Soroševo pismo ukrajinskoj vladi od 23. prosinca 2014. godine. Približno 2.500 hakiranih dokumenata, pokazuje da su on i njegovi suradnici dominirali američkom politikom prema Ukrajini nakon državnog udara 2014. godine.[8] Time je „teorija zavjere“- kako su često isticali mainstream mediji, odjednom postala stvarnost (http:/ /www. crisisforums.org/ ). Zanimljiv je i komentar mađarskih novina „Karpat Hir“ od 26. ožujka 2011. godine; „Sorošev je glavni cilj bio gurnuti Ukrajinu u potpuni kaos i anarhiju i u tom kaosu i anarhiji izvući najveću moguću korist. Jedina nacionalna i državna aktivnost u Ukrajini danas je kontroverzni i psihički bolesni nacionalizam, antirusko i antimađarsko raspoloženje, koje izravno podržava mreža Sorosovih zaklada ‘Otvorenog društva’ i plaćenih nevladinih organizacija“. Također vrijedi spomenuti i komentar „Magyar Időka“ od 26. ožujak 2018. godine: „U Ukrajini, na tragu ‘revolucionarne revolucije’ kijevskog Majdana, zemlja je utonula u potpuni kaos. Državna vlast je praktički prestala funkcionirati u nekim dijelovima zemlje. Životni standard se vratio u najmračnija vremena Sovjetskog Saveza. Vlada se sastoji od pripadnika „mnogih nacionalnosti“ , koja služi i zastupa isključivo strane interese – američki i globalni kapital. Ova ‘revolucija’ nikada ne bi eksplodirala sama od sebe. Posao su obavile CIA i Sorošove nevladine organizacije“.


Austrija prati Njemačku u predviđanju nestašica zbog antiruskih sankcija.

Tucker Carlson kaže da bi Amerika uskoro mogla ostati bez hrane, za to okrivljava Bidena

Глобалисти шокирани, признали: Руси уједињени, Путинов рејтинг највећи до сада!

...


gedza.73 gedza.73 14:33 31.03.2022

Re: Чудо једно!

Posao su obavile CIA i Sorošove nevladine organizacije

Skoro sigurno. Verovatno su sve tajne službe tu nešto mutile.

Глобалисти шокирани, признали: Руси уједињени, Путинов рејтинг највећи до сада!

Nego jesi li video nove metode lečenja u medicini? Čečen (dušmani tvrde kako je neko od Čečena ubio čuvenog Rusa Borisa Njemcova) isceljuje drugog Čečena koga su ranili pravoslavci. Alan Čumak ima dostojnog naslednika.

Ja recimo ne verujem ni reč majmunu koji se poziva na Rojters, to najgroznije soroševko đubre od medija.


Ni ja ne volem Soroša ali je izgleda vest bila predprvoaprislka šala (znaš ono kad je BBC objavio kako na drvetu rastu testenine).


Vatikan još nije izgradio gasni tok Papa Pio II. Ruski gas u Italiji je oko 39 procenata a iz Alžira negde na 28 posto. Što nije neka prevelika razlika. Takođe uvozi i iz Libije. Na par stotina metara od Vatikana takoreći. Kad bi svi Italijani ostali bez gasa Vatikan bi imao gas još godinu dana.

Čak i da nije svega ovoga Sveta stolica ne bi u ovom trenutku stala na stranu Rusije.
Inače je Italija donela pre petnaestak godina zakon kako neće vršiti ekspolataciju na prostoru Jadrana gde ima dosta gasa (plaše se sleganja) ali se u međuvremenu dosta toga izdešavalo. Grci su već uleteli, rat u Ukrajini pa postoji mogućnost da krenu u eksploataciju.

Kad se sve sabere vest je bila klasična navlakuša.

Austrija prati Njemačku u predviđanju nestašica zbog antiruskih sankcija.
Tucker Carlson kaže da bi Amerika uskoro mogla ostati bez hrane, za to okrivljava Bidena

Ukoliko neko misli kako kriza u Evropi neće da se prelije u Srbiju je bašbaš veliki optimista. Recesija je neminovna samo ni mi nismo od nje izuzeti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana