Filozofija| Gost autor| Nostalgija

МОЈ СВЕТИ ЈОВАН

omega68 RSS / 20.01.2022. u 00:34

Бубњало ми је у глави.Изнад су звиждали куршуми.Покушавао сам да да се укопам , да се некако сакријем под земљу.Сетио сам се који је дан.Субота. У ово време се излази у град.Сад су сви моји ортаци испред ''Бахуса''.Нико и не зна где сам ја тренутно.То ме мучи у оваквом тренутку.Бар да знају да сам ту, у кукурузу од два метра и да нам је пресечена колона.И да има мртвих. Бар да знају...

Чини ми се да нисам превише везан за мајку. Али, ово је тренутак кад мислим на њу. Да ли ће да осети када будем погођен. Или, ако будем рањен , па неко почне да се иживљава на мени.

Мајко, помози ми. Боже, помози и ти , молим те.Која ми је слава? Свети Јован. ''Молим те Боже и Свети Јоване, помозите ми сад и никад више нећу да Вас молим''. Како их молим кад нисам крштен?

Боже и Свети Јоване , ако сад преживим обећавем да ћу да се крстим и да ћу да славим славу својих предака.
И ко је уопште престао да слави?, јеб...
 

На моју несрећу , поред живих баба и деда, ( крштених ) и оца и мајке, такође крштених , ја сам био двадесет пет година неприведен вери.Како се то десило?Да не дужим превише , једни баба и деда су били веома школовани још пре другог рата и тада су сматрали да веровање у Бога није у складу са њиховим образовањем(?). Други су дошли ''влаком без влачног ( возног ) реда у Војводину и постали колонисти.Како то већ иде, да би добио бољу кућу или посао морао си бити одан партији и морао си(?) да слушаш наређења.Наређење те '46. је било да више нема Бога и славе.Тако је мој деда бацио у снег славски колач који се у Лици вековима правио.Вековима су Срби тамо славили , да би им комунисти на крају прекинули традицију. Можда је ту више било ауто - цензуре, не могу да судим о ономе што нисам доживео , само знам да ми је други деда( школованији ) који се још пре рата занимао за те ''прогресивне идеје'', пред крај живота рекао :

- Е мој сине, не знаш ти шта су комунисти у стању да ураде.

Боље да никад не сазнам.

Елем, мада су моји крштавани на кварно од својих баба и деда , непосредно после рата , ја ето у слободи и миру демократског комунизма, нисам.А то у Шумадији , где су и комунисти одлазили код очева и мајки у село на славу, уме да буде мало ... незгодно. Не, нисам ја имао никад проблеме због тога , само није згодно када те другови зову из године у годину на славу , а ти ...ништа. Видим свећу, колач, питам ја њих о свему и на крају питам своје кући што ми не славимо.Они кажу , ето престали ови наши старији, па нисмо никад, како сада да испадамо неки новокомпоновани верници и тако...

Почнем и ја да славим. Како поред живог оца? - рекли би овде код мене . Ћале је рекао:

- Ти почни , ја ћу све да ти помогнем , али не терај ме, мене је срамота после толико година.Не знам да се понашам акомеразумеш. Почнем ја. Али, у почетку без колача и свеће.Гледају ме ови моји другари па размишљају да је и то неки напредак. Знам ја шта треба , како се поштује традиција која траје вековим, али никако да сазри.

Онда одлазим на ратиште. Када си у безизлазној ситуацији, када ти остаје само молитва, окрећеш се и ономе чему ниси никад .Бубњало ми је у глави.Изнад су звиждали куршуми.Покушавао сам да да се укопам , да се некако сакријем под земљу.Сетио сам се који је дан.Субота. У ово време се излази у град.Сад су сви моји ортаци испред ''Бахуса''.Нико и не зна где сам ја тренутно.То ме мучи у оваквом тренутку.Бар да знају да сам ту, у кукурузу од два метра и да нам је пресечена колона.И да има мртвих. Бар да знају... Чини ми се да нисам превише везан за мајку. Али, ово је тренутак кад мислим на њу. Да ли ће да осети када будем погођен. Или, ако будем рањен , па неко почне да се иживљава на мени. Мајко, помози ми. Боже, помози и ти , молим те.Која ми је слава? Свети Јован. ''Молим те Боже и Свети Јоване, помозите ми сад и никад више нећу да Вас молим''. Како их молим кад нисам крштен? Боже и Свети Јоване , ако сад преживим обећавем да ћу да се крстим и да ћу да славим славу својих предака. И ко је уопште престао да слави?, јеб...

После неког времена сам се крстио заједно са братом који је био још дете. За њега и није било чудно, али за мене мало јесте.Шта да се ради - боље икад него никад.

Славимо , ето , већ годинама.О томе какав сам верник могло би да се дискутује.Не идем редовно на литургије , али се трудим да живим у складу са законима. Божијим и људским. Поред неких незадовољстава , живот ми ипак пружа и сатисфакције.Сви смо здрави, живи добијамо потомство, завршавају се факултети...Биће и пара, то је најмањи проблем. Отац и мајка такође славе очеву славу, а за дедину по мајци спреме ручак и пресеку колач.

Сутра ћу по први пут да водим сина у цркву да заједно учествујемо у сечењу колача. Први пут са оцем на јутрење. Ја са мојим нисам. Нема везе , важно је да ће нас бити сутра тројица. Брат, мој син и ја. Отац ће да нас чека кући да му донесем половину колача као и сваке године. Надам се да сам испунио дуг према вековној традицији своје породице.

Није, можда, толико страшно пасти - страшно би било не устати.

Свима који славе онога коме је Господ дозволио да му крсти Сина, желим срећну славу.

омега68Komentari (261)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 00:50 20.01.2022

Ako dobro pamtim,

tebi je ovih dana bio i rođendan?

Srećna slava, domaćine!

omega68 omega68 00:53 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

Хвала професоре
Био.
И клинцу и клинцези, све у месец дана.
Зимска деца :)
solo solo 01:00 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

Нема везе , важно је да ће нас бити сутра тројица. Брат, мој син и ја.


Lepo.

Tako i treba.

Srećna slava!nsarski nsarski 01:02 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

omega68
Хвала професоре
Био.
И клинцу и клинцези, све у месец дана.
Зимска деца :)


Pa, ja sam "fazno pomeren", kako bi rekli ograničeni indžiliri, za oko nedelju dana od tebe. Meni je slava za 7 dana (Sv Sava), a rođendan za 8. Jedino što sam mnogo pre kršten u crkvi Sv. Save ovde na Vračaru kad sam bio beba od 40 dana.
Tako da te potpuno razumem.
omega68 omega68 01:16 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

Lepo.

Tako i treba.

Srećna slava!

Hvala druze
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:16 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

Свима који славе онога коме је Господ дозволио да му крсти Сина, желим срећну славу.

Срећна слава!

Добро си описао тај страшни моменат беспомоћности када нам једино остане вера у божанску интервенцију која ће нас спасти. Ипак, већина нас заборави завет дат у тим тренуцима, а ти си га одржао.

Иначе, ти славиш најчешћу славу везану за св. Јована, али у православном (као и у католичком) календару су још три дана посвећена истом свецу, којима се 6. октобра код православних обележава зачеће (пандан Благовестима 7. априла), 7. јула рођење (пандан Божићу 7. јануара) и усековање главе 11. септембра (пандан покретном Великом Петку који пада у марту-априлу).
omega68 omega68 07:44 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

Хвала, наравно да обележим и те дане.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:34 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

omega68
Хвала, наравно да обележим и те дане.

Написала сам ово горе као један подсетник пошто сам у практичним питањима у вези датума црквеног календара и обичаја, углавном самоука. Налазећи везе између празника посвећених догађајима и личностима из Новог завета, мапирала сам макар најважније циклусе.

Иначе, прошле године сам први пут сама умесила славски колач, минимално декорисан да се одмах види да није купљен, :)
zilikaka zilikaka 09:45 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

Pa, ja sam "fazno pomeren", kako bi rekli ograničeni indžiliri, za oko nedelju dana od tebe. Meni je slava za 7 dana (Sv Sava),

Imam drugara koji isto slavi Sv. Savu. Njegovi su bliskim poreklom iz Hercegovine a on je nešto kopao povodom porodica koje imaju tu slavu i kaže da mahom vuku poreklo od nekadašnjih Bogumila, jer se taj svetac kasnije uspostavio, taman u vreme progona Bogumila.
Možda ništa od ovog nije tačno, nego me podsetilo, nije česta slava.
gedza.73 gedza.73 10:09 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

zilikaka
Imam drugara koji isto slavi Sv. Savu. Njegovi su bliskim poreklom iz Hercegovine... nije česta slava.

Moj dobar drugar slavi Svetog Savu. A delom je iz tvog kraja, na par kilometara od Zr. Čak u poslednje dve, tri godine više vremena provodi kod tebe nego kod mene. Majka mu je divna žena, prava Banaćanka, izuzetna osoba. Sad kad sam ovo napisao sam shvatio da je i taj moj drugar tako dobar, smiren, pravi ravničarski lik. Obožava Tisu i non stop ide negde bajsom.

predatortz predatortz 10:18 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,


Imam drugara koji isto slavi Sv. Savu. Njegovi su bliskim poreklom iz Hercegovine a on je nešto kopao povodom porodica koje imaju tu slavu i kaže da mahom vuku poreklo od nekadašnjih Bogumila, jer se taj svetac kasnije uspostavio, taman u vreme progona Bogumila.
Možda ništa od ovog nije tačno, nego me podsetilo, nije česta slava.


I ja sam kopao i skopao, mada nisam imao težak posao jer se ono što sam iskopao poklapa sa sećanjem starijih.

Izvorno, mi smo Donjomoračani. Čak, manastior Morača je na "našoj" zemlji. Nekoliko igumana tog manastira nosilo je moje prezime. Tog prezimena sada u Morači nema, pomerali smo se prvo ka Hercegovini (staroj), pa kojekude. Ja sam iz ogranka koji se zaustavio na Majevici, a tu smo među najmlađim doseljeničkim porodicama. Toliko mladim, da je do skoro bilo onih koji su pamtili prvog koji je tu sjahao i ostao.
nsarski nsarski 11:00 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

Добро си описао тај страшни моменат беспомоћности када нам једино остане вера у божанску интервенцију која ће нас спасти.


Postoji čuveni aforizam na engleskom - u rovovima nema ateista (There are no atheists in the trenches/foxholes).
Ne zna se pouzdano poeklo tog izraza, nagađanja idu od WWI do nekih konkretnih sukoba u WWII. Pripisuje se nekom svešteniku koji je išao s vojskom.

(Možda će Sveznajući da se javi da nam otvori oči.)
softelectronics_e softelectronics_e 11:36 20.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

principessa_etrusca
omega68
Хвала, наравно да обележим и те дане.

Написала сам ово горе као један подсетник пошто сам у практичним питањима у вези датума црквеног календара и обичаја, углавном самоука. Налазећи везе између празника посвећених догађајима и личностима из Новог завета, мапирала сам макар најважније циклусе.

Иначе, прошле године сам први пут сама умесила славски колач, минимално декорисан да се одмах види да није купљен, :)

Alal vera domaćice!
Milan Novković Milan Novković 11:06 22.01.2022

Re: Ako dobro pamtim,

nsarski
omega68
Хвала професоре
Био.
И клинцу и клинцези, све у месец дана.
Зимска деца :)


Pa, ja sam "fazno pomeren", kako bi rekli ograničeni indžiliri, za oko nedelju dana od tebe. Meni je slava za 7 dana (Sv Sava), a rođendan za 8. Jedino što sam mnogo pre kršten u crkvi Sv. Save ovde na Vračaru kad sam bio beba od 40 dana.
Tako da te potpuno razumem.

Ako je tako, i ako nisi znao, možda će ti biti interesantno da je tehnika kontrolisanja i "oštrenja" laserskog snopa, u stalnom napredovanju, došla do rezolucije gde, ugaono gledano unutar laboratorijskih uslova, mogu da biraju da li će zrak "dotaći" molekul vode u istrumentu sa jedne ili druge strane..

I sad se nadaju da će u sledećih pola godine, grubo, naterati konglomerat od nekoliko miliona atoma da se klatnoliko giba u tamo nekoj specijalno dizajniranoj "klopci" (Srpski?! en. trap) pa sa laserom meriti gdeještaje i iz podataka bolje razumeti sivu zonu između kvantnog i klasičnog.

Rezltati mogu biti takvi da konglomerat nešto i "ne" "postoji" dok ga mi ne gledamo, što će ohrabriti inžilire i teoretičare da idu dalje u kompleksnosti, preko ove dole dame pa sve do meseca


alselone alselone 07:44 20.01.2022

Živ bio Omega i srećna ti slava

Srećna i meni, i mom kumu, i nekim od najboljih drugova. Malo mi je žao što svi slavimo istu slavu, pa se ne posećujemo, a kod nas nema tih fora od tri dana pa da se ljudi izređaju, a i bolje, ne svidja mi se to.

Ove godine slavimo prvi put kod mene, ćale je živ još uvek hvala Bogu, ali smo "preneli", pa da nastavimo tradiciiju. Meni je slava omiljeni praznik, na neki način draža od Božića i od Uskrsa.

Kad reče Ličani, koliko su to dragi i neposredni ljudi pazi sad ovo - fali mi stolica i stolova za ljude koji dolaze i zovem negde da iznajmim ali neće niko da se cima za dva stola i 10 stolica. I već sam se smorio i kontam da ću potrošiti pola dana dok odem do ćaleta i sestre pa rastavim stolove pa onda nosim stolice po par komada u gepeku, kad žena kaže "hajde da zovemo pečenjaru". A to mesto je poznati restoran-pečenjara ovde kod nas, brat peče po 20 komada dnevno, ljudi kao na svadbi, nikad se nismo upoznali a i nisam "njihov".

- Dobar dan, mi smo ovde iz komšiluka, moj muž stalno dolazi kod vas, slavimo i istu slavu, možemo li pozajmiti 10 stolica pošto ne radite u četvrtak?
- Nema nikakvih problema.

Kakvo plaćanja, lična karta, bogovi. Došo i uzo stolice. Zbogom.

I eto, stolice iz pečenjare a i pečenje, kao u restoranu. Ostalo sve smo sami spremali. Supa od fazana, sarme, sitni kolači i Markiza. Sveću sam doneo iz Studenice gde smo bili letos.
predatortz predatortz 09:25 20.01.2022

Re: Živ bio Omega i srećna ti slava

Srećna i meni


Srećna i tebi! U zdravlju i slozi, dugo da slavite!
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:35 20.01.2022

Re: Živ bio Omega i srećna ti slava

Срећна слава, Алсе!
gedza.73 gedza.73 10:02 20.01.2022

Re: Živ bio Omega i srećna ti slava

Srećna i meni, i mom kumu, i nekim od najboljih drugova.

Srećna slava Alse.
omega68 omega68 12:40 20.01.2022

Re: Živ bio Omega i srećna ti slava

Срећно алсе, славе и газда Милутин и реаниматор...


Malo mi je žao što svi slavimo istu slavu, pa se ne posećujemo,

И мени, прошле и ове не спремамо за госте па сам хтео са маторима и буразером да проведемо али матори ме подсетише да нису безбедни од вируса.
Иако су их три пута боцкали
alselone alselone 13:12 20.01.2022

Re: Živ bio Omega i srećna ti slava

Hvala svima.
softelectronics_e softelectronics_e 07:52 20.01.2022

Da!

Srećna slava domaćine!
omega68 omega68 11:03 20.01.2022

Re: Da!

softelectronics_e
Srećna slava domaćine!

Хвала свима, да се не захваљујем појединачно.
Иначе, овај текст је настао и објављен у време док сам још знао да пишем

МОЈ СВЕТИ ЈОВАН
omega68 RSS / 19.01.2009. u 11:35
milisav68 milisav68 11:16 20.01.2022

Re: Da!

omega68
softelectronics_e
Srećna slava domaćine!

Хвала свима, да се не захваљујем појединачно.
Иначе, овај текст је настао и објављен у време док сам још знао да пишем

МОЈ СВЕТИ ЈОВАН
omega68 RSS / 19.01.2009. u 11:35

Heh, a ja počeo da sumnjam u svoju pamet.

Hteo sam jutros da te pitam, al me nešto prekinuše u kući.

Srećna slava!
predatortz predatortz 11:18 20.01.2022

Re: Da!

Heh, a ja počeo da sumnjam u svoju pamet.


mene je zbunilo ono "gost autor". sada to čitam negdanji ja gostujem sadašnjem meni.
zilikaka zilikaka 08:42 20.01.2022

Srećna slava

Domaćinu i svim ostalim svečarima.

Poznato mi je to što opisuješ, tu smo negde generacijski, jedino što eto moji ni sa jedne strane ništa nisu menjali u odnosu na svoje stare, pa se znalo i za slavu i veće praznike, i deca su krštavana. Logika je upravo bila ko sam ja da prekidam vekovnu tradiciju, i zašto bih.
Tako ja pamtim da je u detinjstvu bilo prozivke među decom tipa: e, jel znate da je ona krštena pa sam i ja umela da pitam svoje zašto je tako, al je priča vrlo kratko trajala: "To si što si, mi smo smatrali da tako treba, a pusti ti decu. Uvek će naći nešto..."
I vrlo brzo sam naučila to da nosim, uz druge stvari koje su mi date.
Posle se stvar okrenula, kad su moje generacije krenule da se odrasle krštavaju, pa zafalilo kumova.
Bila sam prilično tražena za taj prvi krug.


freehand freehand 08:50 20.01.2022

Re: Srećna slava

Tako ja pamtim da je u detinjstvu bilo prozivke među decom tipa: e, jel znate da je ona krštena pa sam i ja umela da pitam svoje zašto je tako, al je priča vrlo kratko trajala: "To si što si, mi smo smatrali da tako treba, a pusti ti decu. Uvek će naći nešto..."
I vrlo brzo sam naučila to da nosim, uz druge stvari koje su mi date.
Posle se stvar okrenula, kad su moje generacije krenule da se odrasle krštavaju, pa zafalilo kumova.
Bila sam prilično tražena za taj prvi krug.
Ista priča: kršten sam sa dve godine, pa su mi posle pričali kako sam dugo posle toga hteo da budem pop kad poratstem. Valjda zato što bih smeo da davim u lavoru žive ljude, šta znam.
Ali je interesantno da su me isti ljudi, mahom vršnjaci, tretirali kao nenarodnog elementa jer sam kršten i u kući se slavilo sve što i danas, a onda deset godina i dvadeset kasnije ztao što sam loš Srbin, ne mrzim nikoga i ne lažem ni o istoriji ni o sadašnjosti. Ti su najžešći u izbacivanju iz srpstva, baš kao onomad u izbacivanju iz komunizma. I najlakše ih je prepoznati po mitomaniji i žestini kojom se obaraju na aktuelnog neprijatelja. I naravno po epskim razmerama muka kojima su u komunizmu bili izloženi. Posle treće kuvane rakije na slavi više ne znaš koliko su puta streljani u to pogano doba.

Edit: Omega, praštaj - zaboravih. Srećna slava.
softelectronics_e softelectronics_e 09:14 20.01.2022

Re: Srećna slava

freehand
Tako ja pamtim da je u detinjstvu bilo prozivke među decom tipa: e, jel znate da je ona krštena pa sam i ja umela da pitam svoje zašto je tako, al je priča vrlo kratko trajala: "To si što si, mi smo smatrali da tako treba, a pusti ti decu. Uvek će naći nešto..."
I vrlo brzo sam naučila to da nosim, uz druge stvari koje su mi date.
Posle se stvar okrenula, kad su moje generacije krenule da se odrasle krštavaju, pa zafalilo kumova.
Bila sam prilično tražena za taj prvi krug.
Ista priča: kršten sam sa dve godine, pa su mi posle pričali kako sam dugo posle toga hteo da budem pop kad poratstem. Valjda zato što bih smeo da davim u lavoru žive ljude, šta znam.
Ali je interesantno da su me isti ljudi, mahom vršnjaci, tretirali kao nenarodnog elementa jer sam kršten i u kući se slavilo sve što i danas, a onda deset godina i dvadeset kasnije ztao što sam loš Srbin, ne mrzim nikoga i ne lažem ni o istoriji ni o sadašnjosti. Ti su najžešći u izbacivanju iz srpstva, baš kao onomad u izbacivanju iz komunizma. I najlakše ih je prepoznati po mitomaniji i žestini kojom se obaraju na aktuelnog neprijatelja. I naravno po epskim razmerama muka kojima su u komunizmu bili izloženi. Posle treće kuvane rakije na slavi više ne znaš koliko su puta streljani u to pogano doba.

Edit: Omega, praštaj - zaboravih. Srećna slava.

Svaka ćast brate Srbine!
predatortz predatortz 09:21 20.01.2022

Re: Srećna slava

zilikaka
Domaćinu i svim ostalim svečarima.

Poznato mi je to što opisuješ, tu smo negde generacijski, jedino što eto moji ni sa jedne strane ništa nisu menjali u odnosu na svoje stare, pa se znalo i za slavu i veće praznike, i deca su krštavana. Logika je upravo bila ko sam ja da prekidam vekovnu tradiciju, i zašto bih.
Tako ja pamtim da je u detinjstvu bilo prozivke među decom tipa: e, jel znate da je ona krštena pa sam i ja umela da pitam svoje zašto je tako, al je priča vrlo kratko trajala: "To si što si, mi smo smatrali da tako treba, a pusti ti decu. Uvek će naći nešto..."
I vrlo brzo sam naučila to da nosim, uz druge stvari koje su mi date.
Posle se stvar okrenula, kad su moje generacije krenule da se odrasle krštavaju, pa zafalilo kumova.
Bila sam prilično tražena za taj prvi krug.
Domaćinu srećna slava! Da je u zdravlju i slozi dugo slavi!

Kršten sam u Tuzli, na prvi rođendan. Nisu me nosili kod babe i dede na krštenje, a nisu imali ni gde da me nose jer niko (dve babe i jedan deda) na selu nije živeo. Svi su živeli u Tuzli.
Kumovao mi je stari kum, u crkvu me odneo otac na rukama, krstio me tuzlanski prota Toša Trifunović.
Sve po redu i sva kako treba. Zapravo ne baš, jer se, po tradiciji, deca krste čim napune četrdeset dana.
Zavladala ta moda krštrenja na prvi rođendan, tako sam kršten ja, a tako sam krstio i sinove.
Ne sećam se da me ikad iko zezao što sam kršten, niti sam, pošteno govoreći, ikada to isticao.

Slava?

Sveti Nikola se u našoj porodici uvek slavio. Nije se prekidalo, da li je neko to popreko gledao, a verovatno jeste, to moje nije zanimalo.
Slavilo se sa kumovima, u stanu, sa nešto najbližih prijatelaja, ali se slavilo po redu. Sveća, osveštano žito, tamjan, kolač koji se lomio sa kumom. Zbog ovog poslednjeg se u mojoj sadašnjoj parohiji osećam malo kao sektaš, jer je ovde običaj da se slavski kolač lomi u crkvi, ali tradiciju da ga lomim u kući sa kumom neću prekinuti. Doduše, primetim da ima još nekoliko ljudi, uglavnom Užičana poreklom, ili onih koji vuku korene iz Stare Hercegovine kao i moji, da donose samo žito. Zemunci nas malo čudno gledaju, pa me je i sveštenik pitao o čemu se radi i gde je kolač, ja mu objasnio i on se našalio da smo mi iz ajdučkih krajeva malo na svoju ruku. To bilo prve godine, sad zna i ne pita.

Eto...
zilikaka zilikaka 09:40 20.01.2022

Re: Srećna slava

kolač koji se lomio sa kumom. Zbog ovog poslednjeg se u mojoj sadašnjoj parohiji osećam malo kao sektaš, jer je ovde običaj da se slavski kolač lomi u crkvi, ali tradiciju da ga lomim u kući sa kumom neću prekinuti. Doduše, primetim da ima još nekoliko ljudi, uglavnom Užičana poreklom, ili onih koji vuku korene iz Stare Hercegovine kao i moji, da donose samo žito. Zemunci nas malo čudno gledaju, pa me je i sveštenik pitao o čemu se radi i gde je kolač, ja mu objasnio i on se našalio da smo mi iz ajdučkih krajeva malo na svohju ruku. To bilo prve godine, sad zna i ne pita.

Ćuti, ima gorih. Već sam pričala da se ovde po tradiciji i ne mesi kolač. Davnih godina sam od jednog lokalnog sveštenika čula da je to zbog seobe. Ljudi su smatrali da su došli privremeno, a kako se kolač ne mesi van kuće, ostao običaj žita i sveća, a kolač će nastaviti kada se vrate kućama.
(eto, to dogodine u ... i kod nas traje vekovima, al nas slabo ide)

Sad je, prema pravilimo crkve potpuno neprikladno da nemaš kolač ali ga mi svakako nemamo.
predatortz predatortz 09:46 20.01.2022

Re: Srećna slava

Sad je, prema pravilimo crkve potpuno neprikladno da nemaš kolač ali ga mi svakako nemamo.


Tradiciju neću prekinuti, kad bih crkao! Istrpim poglede u crkvi taj dan, ali ja da kumu kažem "kume, ja ću u crkvi lomiti" niti mogu, niti želim.

I znaš šta?

To mi najdraži deo slave, taj ritual kad se pomolimo, a duša k'o kuća kada sinovi "čitaju" Očenaš, pa kum i ja okrećemo hleb, poje nas, a kum, Hercegovac, nabraja i čestita.

Ostalo je svečani ručak, bude lepo, zezamo se, drage ljude gostiš, ništa ti nije teško, ali za mene je slava odlazak u crkvu da se osvešta žito i to lomljenje kolača sa kumom. Ostalo je, rekoh, svečani ručak/večera.
gedza.73 gedza.73 10:41 20.01.2022

Re: Srećna slava

Kršten sam u Tuzli, na prvi rođendan.

Meni pričala majka da su me krstili pred Đurđevdan, kako je bio veliki sneg i da je malo falilo da im isklizam iz benkice (nosili me na rukama do crkve) od te silne mećave.

A moj otac je na krštenju dobio ime po kumu kog su ubili partizani u Bosni. Na svakom ručku kum naruči
'Morem plovi jedna mala barka'
Tad ne ustaje od stola, sedi i samo mu zasuze oči.

Kad smo se žena i ja venčali (najlepši deo tog dana mi je crkveni hor koga smo uspeli da nahvatamo, par gegova u samoj crkvi, grupna fotografija koja je ispala nekako neobavezna, svi nasmejani i naravno ženino 'da') stari kum je predao sinu i snaji kumstvo u crkvenom dvorištu. Kuma bila presrećna, nije znala, sve je plakala od sreće.

Moja prababa je pričala da se ne seća od kad je kumstvo. Nešto smo pričali... Taj predak koji se naselio u moj kraj je došao sa nekoliko sinova i još nekoliko dobio kad se doselio. Od njega vuku poreklo porodice koje slave istu slavu ali nose različita prezimena po svojim precima. Lepo izgleda kad smo svi u crkvi, kad je puna crkva i kad pomisliš da smo svi iz jedne kuće i da svi nastavljamo istu tradiciju. Deluje kao i da su ti stari tu oko tebe.

E sad, nakon što je došlo do razdvajanja prezimena (što bi možda trebalo da bude u prvoj polovini XIX veka a i ako nije bar je jedna generacija ranije jer pradeda se nije okumio a njega su venčali u crkvi) ali se poštujemo kao dalja rodbina i dan danas moji kumovi kumuju dvema porodicama što, pretpostavljamo, da je bilo kumstvo pre tog razdvajanja dok su još bili jedna kuća.

Ta moja prababa, nana, svako veče pred spavanje je sedala na ivicu kreveta, stavljala ruke na kolena molila se i zahvaljivala Bogu.

Koliko god to nekima delovalo smešno taj čin te podseća i na poniznost i da nisi sam na svetu.

A slava, Vaskrs i Božić su se uvek slavili. Pradeda je nosio kolač u crkvu i prestao je kad je video da sveštenik jedan deo kolača nakon presecanja ostavlja u crkvi a kasnije stavlja u jasle konjima pa su lomili kolač u kući. Već godinama nosim kolač uvijen u veženi peškir beo da se posečeš na njega koji je moja majka dobila kao poklon dok je bila takoreći dete kao nagradu za svoj rad (tamo negde u požarevačkom kraju), vino i žito u seljačkoj torbi.


predatortz predatortz 10:46 20.01.2022

Re: Srećna slava


gedza.73


Lepo si ovo sročio!


softelectronics_e softelectronics_e 11:33 20.01.2022

Re: Srećna slava

gedza.73
Kršten sam u Tuzli, na prvi rođendan.

Meni pričala majka da su me krstili pred Đurđevdan, kako je bio veliki sneg i da je malo falilo da im isklizam iz benkice (nosili me na rukama do crkve) od te silne mećave.

A moj otac je na krštenju dobio ime po kumu kog su ubili partizani u Bosni. Na svakom ručku kum naruči
'Morem plovi jedna mala barka'
Tad ne ustaje od stola, sedi i samo mu zasuze oči.

Kad smo se žena i ja venčali (najlepši deo tog dana mi je crkveni hor koga smo uspeli da nahvatamo, par gegova u samoj crkvi, grupna fotografija koja je ispala nekako neobavezna, svi nasmejani i naravno ženino 'da') stari kum je predao sinu i snaji kumstvo u crkvenom dvorištu. Kuma bila presrećna, nije znala, sve je plakala od sreće.

Moja prababa je pričala da se ne seća od kad je kumstvo. Nešto smo pričali... Taj predak koji se naselio u moj kraj je došao sa nekoliko sinova i još nekoliko dobio kad se doselio. Od njega vuku poreklo porodice koje slave istu slavu ali nose različita prezimena po svojim precima. Lepo izgleda kad smo svi u crkvi, kad je puna crkva i kad pomisliš da smo svi iz jedne kuće i da svi nastavljamo istu tradiciju. Deluje kao i da su ti stari tu oko tebe.

E sad, nakon što je došlo do razdvajanja prezimena (što bi možda trebalo da bude u prvoj polovini XIX veka a i ako nije bar je jedna generacija ranije jer pradeda se nije okumio a njega su venčali u crkvi) ali se poštujemo kao dalja rodbina i dan danas moji kumovi kumuju dvema porodicama što, pretpostavljamo, da je bilo kumstvo pre tog razdvajanja dok su još bili jedna kuća.

Ta moja prababa, nana, svako veče pred spavanje je sedala na ivicu kreveta, stavljala ruke na kolena molila se i zahvaljivala Bogu.

Koliko god to nekima delovalo smešno taj čin te podseća i na poniznost i da nisi sam na svetu.

A slava, Vaskrs i Božić su se uvek slavili. Pradeda je nosio kolač u crkvu i prestao je kad je video da sveštenik jedan deo kolača nakon presecanja ostavlja u crkvi a kasnije stavlja u jasle konjima pa su lomili kolač u kući. Već godinama nosim kolač uvijen u veženi peškir beo da se posečeš na njega koji je moja majka dobila kao poklon dok je bila takoreći dete kao nagradu za svoj rad (tamo negde u požarevačkom kraju), vino i žito u seljačkoj torbi.Jedan je gospodin Gedža!

Inače, danas slavi i moja sestra.
Ona i zet, u skladu sa aktuelnom situacijom, slavu proslavljaju online.
Dakle, pripremili su hrane, brdo, kao i uvek za njihovu slavu.
I sada to razvoze standardnim gostima.
Nama stiglo pečenje, sarma, kolači i koješta.
I okrugla tepsija pihtija, koje sestra, zbog mene, uvek pripremi za slavu.
Jedna je sestra!

Što se tiče kumstva, kada je god bio neki kermes kod nas, moj ćale je išao da (lično) on dovede starog kuma (koji je, istina, stanovao u blizini).
Taj stari kum je uvek sedeo u čelu stola.
Kada je on u našoj kući, ćale nikada, koliko god to trajalo, nije sedao, nego je uvek stojao pored mesta staroga kuma.
Sve dok stari kum ne bi rekao ... Dragutine, ja bih da idem kući.
I onda bi ga moj ćale uzeo pod ruku i odveo polako.

Što se tiče Svetog Save, moj jedan drug slavi Svetog Stevana i Svetog Savu, takođe.
Iz razloga što je njegovima, nekada davno, živeli su na selu, na Svetoga Savu umrla jedina krava.
To je njima bio 'znak', te su oni otada slavili i Svetoga Savu.
cmix909 cmix909 11:43 20.01.2022

Re: Srećna slava

gedza.73
... sveštenik jedan deo kolača nakon presecanja ostavlja u crkvi a kasnije stavlja u jasle konjima...

Nađe se i među svestenicima pokoji Bozji covek.
gedza.73 gedza.73 11:58 20.01.2022

Re: Srećna slava

Inače, danas slavi i moja sestra.

Neka je onda srećna slava i tvojoj sestri i mojoj sestri.
gedza.73 gedza.73 12:07 20.01.2022

Re: Srećna slava


cmix909
Nađe se i među svestenicima pokoji Bozji covek.

Svi smo mi ljudi. Ne znam da li sam pisao... odem na sahranu daleko van mog atara. Sedimo u kući, čekamo sveštenika. Ulazi sveštenik, pozdravlja se, izjavljuje saučešće i pozdravlja mene imenom.
Gledam ga, nosi monašku kamilavku, monaški privezao kosu... Oči mi poznate al' da me ubiješ ne mogu da se setim. Kad ono moj, zajedno smo išli u crkvu, predobro stvorenje.

Sednemo da pričamo na seoskoj slavi kasnije (inače je oženjen devojkom bez roditelja koju je pored ostale izbegle dece sačuvala i odhranila crkva) kaže
- Nema šta nisam radio u selu (kao sveštenik). Telio kravu, pomagao oko radova... Ubacivao kukuruz...

Smiren, umilan, da sasluša i pomogne. A opet drugi malo krut, sa nekom dozom nadmenosti. Različiti smo, različito se ponašamo. Nije to ništa strašno.


omega68 omega68 12:21 20.01.2022

Re: Srećna slava

Smiren, umilan, da sasluša i pomogne. A opet drugi malo krut, sa nekom dozom nadmenosti. Različiti smo, različito se ponašamo. Nije to ništa strašno.

Не знам, мислим да би Црква требала да мало више утегне понашање појединаца међу свештенством. Једноставно, ако видимо лош пример - постајемо још гори без гриже савести јер, ето,, кад је поп такав... "
Али најбоља фора ми је:
Пију два свештеника кафе у ресторану и зову конобара да наплати
-колико смо дужни?
Па, неко да хиљаду, неко две...
softelectronics_e softelectronics_e 13:34 20.01.2022

Re: Srećna slava

omega68
Smiren, umilan, da sasluša i pomogne. A opet drugi malo krut, sa nekom dozom nadmenosti. Različiti smo, različito se ponašamo. Nije to ništa strašno.

Не знам, мислим да би Црква требала да мало више утегне понашање појединаца међу свештенством. Једноставно, ако видимо лош пример - постајемо још гори без гриже савести јер, ето,, кад је поп такав... "
Али најбоља фора ми је:
Пију два свештеника кафе у ресторану и зову конобара да наплати
-колико смо дужни?
Па, неко да хиљаду, неко две...

Ah!
Ko bi ga znao.
U našoj crkvi mlad pop, kojem sam u očima uvek video da veruje u ono o čemu priča.
I kada je sve sredio i doterao u našoj crkvi, stigne crkvena naredba da ga šalju u prekomandu.
Narod popizdeo, gotovo demonstracije, da ga ne damo.
Jbg, svedno ga prekomandovaše.
A bio je više nego super.

Jednom ja, na dan slave, zaboravim da ostavim neku kintu koju mi je žena dala da ponesem i ostavim u crkvu.

Vratim se ja kući, presvlačim u trenerku (kako bih otišao po pečeno prase i jagnje kod jednog drugara koji se time bavi), kada u džepu farmerki (znam, znam, ali ja sam se u 501. i venčao) napipam te parice.
Eee, jbt, kažem ja ženi, moram da svratim ponovno do crkve da ostavim kintu.
Ona će na to kako nisam normalan da u trenerci svraćam u crkvu i bla, bla, bla, ...
Ja rekoh, pa šta, nova trenerka, nove adidaske i ...
Ignorišem ja ženinu uredbu (uz malo zebnje) i odoh.
U crkvi niko, osim mladog popa i njegovog ortaka ... i on sa vrata rastegao osmeh (od uva do uva) ... i viče niste trebali i još koješta.
Ja tutnem onu lovu, stavim mu ruku na rame ... trebalo je, mlad si ti još.

magnus magnus 22:07 20.01.2022

Re: Srećna slava

Не знам, мислим да би Црква требала да мало више утегне понашање појединаца међу свештенством. Једноставно, ако видимо лош пример - постајемо још гори без гриже савести јер, ето,, кад је поп такав... "
jedva je godinama i to nakupila, vo vremja ono i sa bogoslovije bez fakulteta loša selekcija , vremena se mjenjaju , dolaze novi bolji, niko neće sad i bogosloviju i fakultet a da ne vjeruje . neznam ovaj naš ne naplačuje ni parohijal niti molitve a opet ljudi ostavljaju kod ikona , kolko ko može niko ne gleda . Stalno nešto obnavlja i kupuje , za crkve. Naravno kolko može ipak nam je crkva stara 1500 godina i spomenik je kulture .
alselone alselone 07:31 21.01.2022

Re: Srećna slava

Već sam pričala da se ovde po tradiciji i ne mesi kolač. Davnih godina sam od jednog lokalnog sveštenika čula da je to zbog seobe. Ljudi su smatrali da su došli privremeno, a kako se kolač ne mesi van kuće, ostao običaj žita i sveća, a kolač će nastaviti kada se vrate kućama.
(eto, to dogodine u ... i kod nas traje vekovima, al nas slabo ide)

Sad je, prema pravilimo crkve potpuno neprikladno da nemaš kolač ali ga mi svakako nemamo.


Samo da potvrdim da je i kod nas bilo ovako i da smo kolač počeli da pravimo od skora, da ne bi objašnjavali zašto nemamo a i da smo hteli ne bi znali šta da kažemo. :)
zilikaka zilikaka 07:52 21.01.2022

Re: Srećna slava

da smo kolač počeli da pravimo od skora, da ne bi objašnjavali zašto nemamo a i da smo hteli ne bi znali šta da kažemo. :)

Eto, da si pito lepo bi ti objasnila, pa ne bi morao da mesiš
NNN NNN 23:17 21.01.2022

Re: Srećna slava

u seljačkoj torbi
Baš ovakva klečana torba je za nošenje kolača u crkvu (i vina, a žito se za "živog" sveca ne pravi)!
crossover crossover 00:23 22.01.2022

Re: Srećna slava

NNN
žito se za "živog" sveca ne pravi)!


Nemoj da slušaš babe po selu šta pričaju, one jesu sačuvale veru i tradiciju za vreme komunizma ali su često nagluve i senilne - nema mrtvih svetaca, svi su živi. I žito se ne pravi za sveca nego za sve pretke od kojih si nasledio slavu, što znači da se za sve slave sprema žito.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:43 22.01.2022

Re: Srećna slava

crossover
NNN
žito se za "živog" sveca ne pravi)!


Nemoj da slušaš babe po selu šta pričaju, one jesu sačuvale veru i tradiciju za vreme komunizma ali su često nagluve i senilne - nema mrtvih svetaca, svi su živi. I žito se ne pravi za sveca nego za sve pretke od kojih si nasledio slavu, što znači da se za sve slave sprema žito.

Одлично што си ово написао јер се сувише често чује да се за Аранђеловдан, једну од (нај)чешћих слава, не прави жито.

Да је Архангел Михаило једини живи светац (јер је анђео) је искривљено разумевање тога шта је светац. СВИ свеци су живи, а жито је за упокојене претке.
alselone alselone 08:43 22.01.2022

Re: Srećna slava

nema mrtvih svetaca, svi su živi.

- To je živ Karađorđe?
- Mrvog ne pravim bre!
docsumann docsumann 08:54 22.01.2022

Re: Srećna slava

СВИ свеци су живи, а жито је је са упокојене претке.


jedno tehničko pitanje, u kom je statusu osoba od nastupanja njene fiziološke smrti do trenutka (eventualne) kanonizacije?
je l opet imamo metaforu Šredingerove mačke, samo umjesto u kutiji, stavljene u kovčeg?
alselone alselone 08:58 22.01.2022

Re: Srećna slava

jedno tehničko pitanje, u kom je statusu osoba od nastupanja njene fiziološke smrti do trenutka (eventualne) kanonizacije?

Evo laički odgovor - kanonizacija je samo konstatovanje stvarnosti, ne njena izmena.
docsumann docsumann 09:01 22.01.2022

Re: Srećna slava

alselone
jedno tehničko pitanje, u kom je statusu osoba od nastupanja njene fiziološke smrti do trenutka (eventualne) kanonizacije?

Evo laički odgovor - kanonizacija je samo konstatovanje stvarnosti, ne njena izmena.


evo jedan jednostavniji - svi su živi poslije smrti. a samo nekim crkva to naknadno prizna
alselone alselone 09:02 22.01.2022

Re: Srećna slava

evo jedan jednostavniji - svi su živi poslije smrti. a samo nekim crkva to naknadno prizna

Mislim da im ne priznaje da su živi.
docsumann docsumann 09:04 22.01.2022

Re: Srećna slava

alselone
evo jedan jednostavniji - svi su živi poslije smrti. a samo nekim crkva to naknadno prizna

Mislim da im ne priznaje da su živi.


to je već pitanje kako gledaš na polupraznu (polupunu) čašu.
docsumann docsumann 09:08 22.01.2022

Re: Srećna slava

alselone


samo da prijavim da sam za novu godinu dobio treći nastavak 3BP (na srpskom). počeo sa čitanjem prošlog vikenda...
alselone alselone 09:09 22.01.2022

Re: Srećna slava

to je već pitanje kako gledaš na polupraznu (polupunu) čašu.

Ma nije, nego prosto kanonizacija ne znači da nekome priznaju da je živ nego da je svetitelj.
alselone alselone 09:10 22.01.2022

Re: Srećna slava

samo da prijavim da sam za novu godinu dobio treći nastavak 3BP. počeo sa čitanjem prošlog vikenda...

Moja žena završava treći deo i tako kada mi nešto spomene shvatim da sam 70% zaboravio. Što me čini iznimno srećnim jer ću moći da čitam još jednom.

Kada završiš treći deo, ima jedna ideja koja mi je sjajna, pa možemo prodivaniti o tome.
docsumann docsumann 09:11 22.01.2022

Re: Srećna slava

alselone
to je već pitanje kako gledaš na polupraznu (polupunu) čašu.

Ma nije, nego prosto kanonizacija ne znači da nekome priznaju da je živ nego da je svetitelj.


ok, al čim je svetitelj - živ je.

moja primjedba je bila u smislu - nema vječno mrtvih
docsumann docsumann 09:15 22.01.2022

Re: Srećna slava

Moja žena završava treći deo i tako kada mi nešto spomene shvatim da sam 70% zaboravio.


poptuno razumjem. mada su meni one diskusije na blogu pomogle da neke stvari dodatno zamemorišem.

diskusija sa kritično raspoloženim benediktom je bila posebno inspirativna i korisna. iako smo svi ostali na svojim početnim stavovima, nismo ostali isti


EDIT:
Kada završiš treći deo, ima jedna ideja koja mi je sjajna, pa možemo prodivaniti o tome.


pričaj
alselone alselone 09:17 22.01.2022

Re: Srećna slava

moja primjedba je bila u smislu - nema vječno mrtvihdiskusija sa kritično raspoloženim benediktom je bila posebno inspirativna i korisna. iako smo svi ostali na svojim početnim stavovima, nismo ostali isti

Koja diskusija? Čini mi se da nisam ispratio a voleo bih da vidim o čemu ste pričali ako ste pričali o SF i bliskim temama.
alselone alselone 09:18 22.01.2022

Re: Srećna slava

pričaj

Ne bih pre nego što pročitaš, zaista je dobro. Greota da ti spojlujem.
docsumann docsumann 09:19 22.01.2022

Re: Srećna slava

alselone
pričaj

Ne bih pre nego što pročitaš, zaista je dobro. Greota da ti spojlujem.


ok
docsumann docsumann 09:23 22.01.2022

Re: Srećna slava

alselone
moja primjedba je bila u smislu - nema vječno mrtvihdiskusija sa kritično raspoloženim benediktom je bila posebno inspirativna i korisna. iako smo svi ostali na svojim početnim stavovima, nismo ostali isti

Koja diskusija? Čini mi se da nisam ispratio a voleo bih da vidim o čemu ste pričali ako ste pričali o SF i bliskim temama.


ti nisi učestvovao?
sad kad bolje razmislim sjećam se maksinih i milančetovih komentara, ne i tvojih.

benedikt je bio baš kritičan. on je i odustao od knjige razočaran.
imalo je smisla to što je pričao, al je bar po meni tome pridao preveliku važnost da ne kažem težinu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:34 22.01.2022

Re: Srećna slava

docsumann
alselone
jedno tehničko pitanje, u kom je statusu osoba od nastupanja njene fiziološke smrti do trenutka (eventualne) kanonizacije?

Evo laički odgovor - kanonizacija je samo konstatovanje stvarnosti, ne njena izmena.


evo jedan jednostavniji - svi su živi poslije smrti. a samo nekim crkva to naknadno prizna

Не верујеш у живот пре смрти?

alselone alselone 09:42 22.01.2022

Re: Srećna slava

benedikt je bio baš kritičan. on je i odustao od knjige razočaran.
imalo je to smisla što je pričao, al je bar po meni tome pridao preveliku važnost da ne kažem težinu.

E, da, sad se sećam.

Nisam učestvovao, pročitao sam sa zakašnjenjem od dan, dva.
docsumann docsumann 09:43 22.01.2022

Re: Srećna slava

principessa_etrusca
docsumann
alselone
jedno tehničko pitanje, u kom je statusu osoba od nastupanja njene fiziološke smrti do trenutka (eventualne) kanonizacije?

Evo laički odgovor - kanonizacija je samo konstatovanje stvarnosti, ne njena izmena.


evo jedan jednostavniji - svi su živi poslije smrti. a samo nekim crkva to naknadno prizna

Не верујеш у живот пре смрти?da li bi jedno "i" ubačeno ispred "poslije smrti" upotpunilo semantičku logiku citirane rečenice u datom smislu?
docsumann docsumann 09:50 22.01.2022

Re: Srećna slava

alselone
benedikt je bio baš kritičan. on je i odustao od knjige razočaran.
imalo je to smisla što je pričao, al je bar po meni tome pridao preveliku važnost da ne kažem težinu.

E, da, sad se sećam.

Nisam učestvovao, pročitao sam sa zakašnjenjem od dan, dva.


meni su najveći problem kod 3BP na memorijskom planu predstavljala kineska imena.
kao mlađi sličan problem, samo blaži, sam imao sa ruskim klasicima ... recimo kad razgovaraju Ana Nikolajevna Pavlovič i Pavle Nikolajevič Fjodorov, meni se činilo da je više od dvoje ljudi prisutno u toj sceni
Milan Novković Milan Novković 10:03 22.01.2022

Re: Srećna slava

docsumann
alselone
benedikt je bio baš kritičan. on je i odustao od knjige razočaran.
imalo je to smisla što je pričao, al je bar po meni tome pridao preveliku važnost da ne kažem težinu.

E, da, sad se sećam.

Nisam učestvovao, pročitao sam sa zakašnjenjem od dan, dva.


meni su najveći problem kod 3BP na memorijskom planu predstavljala kineska imena.
kao mlađem sličan problem, samo blaži, sam imao sa ruskim klasicima ... recimo kad razgovaraju Ana Nikolajevna Pavlovič i Pavle Nikolajevič Fjodorov, meni se činilo da je više od dvoje ljudi prisutno u toj sceni

Ja imam sličan utisak dok moja žena i mlađa ćerka pričaju, pešest minimalno ih je u sceni
shmoo shmoo 10:18 23.01.2022

Re: Srećna slava

crossover
NNN
žito se za "živog" sveca ne pravi)!


Nemoj da slušaš babe po selu šta pričaju, one jesu sačuvale veru i tradiciju za vreme komunizma ali su često nagluve i senilne - nema mrtvih svetaca, svi su živi. I žito se ne pravi za sveca nego za sve pretke od kojih si nasledio slavu, što znači da se za sve slave sprema žito.Јес, јес, да потврдим.

Моји су се распитивали због свог Аранђеловдана и тако распитујући се стигли чак до почившег Гаврила Дожића који им је исто то рекао што си и ти овде написао.

Па тако сада уместо бапских нагађања у породици кроз генерације преносимо речи Гаврила Дожића и правимо жито за Аранђеловдан.


gedza.73 gedza.73 08:50 20.01.2022

Srećna slava

domaćine i tebi i svim kolačarima.
U sreći i zdravlju da slavite dugo godina.

Черевићан Черевићан 08:58 20.01.2022

Слава омиљени празник

Боже и Свети Јоване и ја славим славу својих предака

породична традиција поштовања вредна
с'тога и ја грешан ...Светом Храму хитам,
и наравно Пригодом ....помена је вредно
Свим' што славе искрено честитам
omega68 omega68 12:31 20.01.2022

Re: Слава омиљени празник

Хвала!
docsumann docsumann 15:11 20.01.2022

srećna slava domaćine

i srećna slava mojoj ujčevini

mirelarado mirelarado 15:21 20.01.2022

*****

Srećna ti slava, Omega! Tebi i Alseu. Da još dugo slavite u zdravlju i veselju!

Jovanjskog mraza gotovo da više i nema, klima nam se uveliko menja. Volela sam ovo srce zime kad sam bila dete, kad mraz išara prozorska okna, bio je to moj prvi susret s hazartom.
alselone alselone 03:54 21.01.2022

Re: *****

Kod nas se govorilo “jovanjska mećava”.

- šta si se obukao tako kao da je jovanjska mećava. :)
benedykt benedykt 09:01 21.01.2022

Re: *****

alselone
Kod nas se govorilo “jovanjska mećava”.

- šta si se obukao tako kao da je jovanjska mećava. :)

Zanimljivo, a ja na primer znam za izraz ”jovanjski mraz”…
nikvet pn nikvet pn 17:39 20.01.2022

...

Домаћине, пре свега, срећна ти слава; завека да се слави и не заборави. Као и присутнима који славе.

Друго; леп ти блог. Чини се понајбољи досад од тебе. Лепо ти памтимо, бољему се надамо.

Елем; за мога одрастања 60-тих и 70-тих у граду у Србији слава једноставно није постојала као појам. То је био тамонеки мистичан обред који се практикује понегде по заосталим селима. У нашој кући пред децом није било псовке, Цркве ни политике; никад. У школи је понекад понеки ђак са села нагрђен због циљаног изостанка; међу децом по граду о свему томе нисмо имали благог појма.

Осамдесетих та стигма је олабавила па је почело и по граду стидљиво да се слави. Прво уско породично па после и шире. Тада сам почео да радим по селима па сам се напросто растопио кад сам увидео како је то леп, јак и дубок породични празник.

Мој пок. стриц чича-Бранко, архитекта, ерудита, тиха свезналица; никад чланом - тајно је славио и одржавао. Док сам студирао звао ме је на св.Николу обавезно. И најзад '91 свечано предао ми славу. И малу икону благословену од патријарха Павла.

Пар година касније негде око Лесковца у дебелој магли залутам сеоским друмовима. На неком као паркингу видим мршавог брадоњу па упитам где сам и како да се извучем. Он ме поведе неколико корака у маглу до гомиле изложених икона у дуборезу. Какав призор! И не пита кога свеца тражим него рече: Ево ти га свети Никола да те изведе. Помрзнем се. Лик са иконе ме гледа мудро и спокојно. Машим се за новчаник, он изрекне цену недоступну. Истресем све што имам; недовољно. Нема везе, каже, то је цена за Грке. Дај то што имаш и ево ти назад за гориво до куће. Држим у рукама икону опчињено; као да ме неки мој чукун-чукун деда гледа благо и смешка му се брк. Кажем дај ми кесу, нешто штагод... Не дам! Није то Туркиња да покрива лице него светац да сија наоколо! Па је усправио на задње седиште. Добро. Изађем из магле лако, опослим по Лесковцу шта сам наумио и кренем назад. Подигла се магла, сунчан дан прелеп. На излазу ухвати ме радар на прекорачење. Пиши друже, паре немам ни за пљескавицу. Саобраћајац угледа позади стварно моћну икону па каже: Немаш паре... Па да, обријал те брадилко грделички; ако; спасио те овај светац данас; вози лепо, срећан пут!

zilikaka zilikaka 17:53 20.01.2022

Re: ...

обријал те брадилко грделички


mentol mentol 18:22 20.01.2022

Re: ...

nikvet pn
Домаћине, пре свега, срећна ти слава; завека да се слави и не заборави. Као и присутнима који славе.

Hvala!
Evo i mi slavimo...
Srećna slava domaćinu i svima ostalima koji slave!

Saloma - 6:52

omega68 omega68 18:36 20.01.2022

Re: ...

Хвала, такође
omega68 omega68 18:49 20.01.2022

Re: ...Хвала на лепим речима
Док сам описивао све те моје догодовштине, ових година, мислио сам да ћу временом да исцрпим све и да нећу имати шта да пишем осим да измишљам. А онда схватим да увек имам још и колико је мој живот био богат у односу на моју децу. Они немају авантуре, немају дружења где би чули шта су други доживели, немају са ким, а и кад имају гледају у телефоне и не размењују искуства.
Супер је и ова прича!

softelectronics_e softelectronics_e 19:21 20.01.2022

Re: ...

omega68


Хвала на лепим речима
Док сам описивао све те моје догодовштине, ових година, мислио сам да ћу временом да исцрпим све и да нећу имати шта да пишем осим да измишљам. А онда схватим да увек имам још и колико је мој живот био богат у односу на моју децу. Они немају авантуре, немају дружења где би чули шта су други доживели, немају са ким, а и кад имају гледају у телефоне и не размењују искуства.
Супер је и ова прича!


Nisam siguran u ovu tvoju ocenu (svoje) naše dece.
I njihovoj hendikepiranosti u odnosu na nas.
Ja, naprotiv, mislim da su današnja deca (ne samo moja) na višem stepenu od nas u njihovim godinama.
Za svoju znam.
A siguran sam (za ženu apsolutno) da nismo glupi, tj. da nismo bili glupi ni kao deca.
predatortz predatortz 08:33 21.01.2022

Re: ...

Елем; за мога одрастања 60-тих и 70-тих у граду у Србији слава једноставно није постојала као појам


Kod nas, uBosni što bi rekli, nije bilo baš tako. Doduše, moje sećanje seže od poznih sedamdesetih, pa se za ranije ograđujem.
Slavu nisu slavili i u crkvu nisu išli komunisti. U mnogo takvih slučajeva znam da su im slavili roditelji, a oni samo "išli da ih ne uvrede", pa se i to može podvesti kao slavljenje slave "ispod žita".
Mi smo, rekoh, slavili. Otac je bio profesor, nikad nije bio član partije, ne sećam se da je nekad pomenuo da je imao problem što slavimo slavu.

U gradu je bila jedna crkva i uvek solidno posećena. To znam jer je moj otac kumovao protinim unukama, odnosno bio venčani kum protinom sinu, pa smo imali informaciju iz prve ruke.
Dakle, u crkvu je išao onaj ko je hteo da ide. Ja sam, kao dete, nekoliko puta učestvovao u Svetosavskom recitalu, odnosno mi deca smo recitovali pesme posvećene Svetom Savi. Moja baba je, manje više, svake nedelje išla na bogosluženje, u društvu sa par komšinica iz kraja.

Izgleda da je stega kod vas u Srbiji bila mnogo jača.
freehand freehand 08:40 21.01.2022

Re: ...

Izgleda da je stega kod vas u Srbiji bila mnogo jača.

Jeste. Evo u mojoj zgradi svoj deci za SVetog Savu perece četres godina pravila uredno komšinica Elza. Dok se pre dve godine nije odselila.
benedykt benedykt 09:00 21.01.2022

Re: ...

predatortz
nikvet pn
Елем; за мога одрастања 60-тих и 70-тих у граду у Србији слава једноставно није постојала као појам


Kod nas, uBosni što bi rekli, nije bilo baš tako. Doduše, moje sećanje seže od poznih sedamdesetih, pa se za ranije ograđujem.
Slavu nisu slavili i u crkvu nisu išli komunisti. U mnogo takvih slučajeva znam da su im slavili roditelji, a oni samo "išli da ih ne uvrede", pa se i to može podvesti kao slavljenje slave "ispod žita".
Mi smo, rekoh, slavili. Otac je bio profesor, nikad nije bio član partije, ne sećam se da je nekad pomenuo da je imao problam što slavimo slavu.Izgleda da je stega kod vas u Srbiji bila mnogo jača.

Sve zavisi, odnosno nikvet pn priča o nekom svom iskustvu iz tog nekog vremena, pa ga onda, po mom skromnom sudu, ne previše tačno prebacuje na nešto opšte što je važilo za celu Srbiju. Moje sećanje na to isto doba je opet drugačije, odnosno slavili smo, svi porodični prijatelji su takođe slavili, dok je u školi bilo mešovito a sve u zavisnosti od toga kome su roditelji bili u partiji. Generalno gledano u Srbiji je dosta toga zavisilo od toga kome je dati kraj bio više naklonjen za vreme 2. Svetskog rata, odnosno četnički krajevi su ostali više verni tradiciji a partizanski su opet na sve to gledali kao na taj neki primitivni običaj sa sela. Mada ruku na srce, voleli su u zemlji Srbiji druga Titu kao boga na nebesima, što se i danas može primetiti kroz tu mitomaniju o tom nekom ”rajskom” vremenu titoizma…
predatortz predatortz 09:10 21.01.2022

Re: ...

na sve to gledali kao na taj neki primitivni običaj sa sela.


Da, ima tu ovoga što si napisao.
Mnoge ljude su ubedili da je to nekakav primitivizam, zaostavština iz nekih divljih vremena.
Zanimljivo, ti su se najviše negovali neke običaje vezane uz Nikoljdan, samo su Nikolu zvali Deda Mraz. To im nije bio primitivizam.

No, mi kao narod imamo taj običaj da sve što radimo radimo prenaglašeno. Idemo iz krajnosti u krajnost. Tako da smo od totalnog negiranja slave došli do bagatelisanja iste prenaglašenim kičerajem i ceremonijalom koji je više potrošački nego li duhovni.
gvozden1 gvozden1 09:17 21.01.2022

Re: ...

Moje sećanje na to isto doba je opet drugačije, odnosno slavili smo, svi porodični prijatelji su takođe slavili, dok je u školi bilo mešovito a sve u zavisnosti od toga kome su roditelji bili u partiji.

Tako nekako.

Ipak je slava bila nešto na šta nisu smeli baš direktno da udare.
Posredno svakako jesu, niko nije smeo ni da pomisli da uzme slobodan dan za slavu, da đak ne ide u školu tog dana, i bolest tog dana je bila sumnjiva pa se izbegavalo sa se izostane i ako je stvarno bilo razloga da se izostane.

Isto tako nisu smeli da udare na, recimo, opela, malo ih je sahranjeno bez popa.

Ali zato su gađali decu, omladinu, pa je mnogo više nekrštenih nego neopojanih, mnogo više kažnjenih za svetosavsko pojavljivanje dece u crkvi nego zbog slave.
Lično iskustvo.

Pokušavali su da sve vezano za veru, tradiciju, nacionalno, prikažu kao glupo, pogrešno, generacije koje se pridržavaju toga kao zaostale, nepovratno izgubljene, a da nove generacije treba da budu oslobođene "relikata prošlosti"

Al pukoše, srećom.
benedykt benedykt 09:40 21.01.2022

Re: ...

predatortz
na sve to gledali kao na taj neki primitivni običaj sa sela.


Da, ima tu ovoga što si napisao.
Mnoge ljude su ubedili da je to nekakav primitivizam, zaostavština iz nekih divljih vremena.
Zanimljivo, ti su se najviše negovali neke običaje vezane uz Nikoljdan, samo su Nikolu zvali Deda Mraz. To im nije bio primitivizam.

No, mi kao narod imamo taj običaj da sve što radimo radimo prenaglašeno. Idemo iz krajnosti u krajnost. Tako da smo od totalnog negiranja slave došli do bagatelisanja iste prenaglašenim kičerajem i ceremonijalom koji je više potrošački nego li duhovni.

To sa Deda Mrazom je u suštini jako zanimljivo, jer je deo tog tzv praroditeljskog greha. Naime, Deda Mraza uvodi polovinom tridesetih drug Staljin u zemlju Sovjetiju, a kako su drug Tita i njegovi bili samo prirepci sovjetskih boljševika onda se i kod nas posle rata sve to zapatilo, uz naravno novogodišnje jelke. Pa su tako na primer a sve po direktivi škole i obdaništa insistirale na kićenju jelki, jer je trebalo između ostalog nekako iskoreniti te ”primitivne” običaje vezane za badnjak i proslavu Božića.
Što se tiče te prenaglašenosti ona je po meni plod toga što su skoro pa pedeset godina posle rata vera i tradicija bile proterane iz javnog života, odnosno postoji čitava posleratna generacija onih koji su sa istom izgubili svaki dodir. E sad, kada je sve to nekako trebalo nastaviti tamo negde početkom devedesetih, onda je nedostajala ta jako bitna karika, pa se to sa vremenom pretvorilo u ovo sadašnje ruglo. Ljudi su prosto samouki, što reče uostalom neko i ovde, pa su tako ostavljeni samima sebi da neke stvari dokuče, shvate i povežu u svojoj glavi. Samim time je izgubljena i veza te iste vere sa narodnim običajima i tradicijom, odnosno sve se svelo na Novi zavet, citiranje Nikolaja i tome slično. Međutim, to je već neka druga priča…
softelectronics_e softelectronics_e 10:10 21.01.2022

Re: ...

gvozden1

...

Ali zato su gađali decu, omladinu, pa je mnogo više nekrštenih nego neopojanih, mnogo više kažnjenih za svetosavsko pojavljivanje dece u crkvi nego zbog slave.
Lično iskustvo.
...

Da.
Valjda je Bora Čorba rekao nešto slično ovome ... decu im neću oprostiti.
Mene i sada 'dohvati' jeza sećanjem na to kako su decu indoktrinirali da vole više druga Titu nego mamu i tatu.
Ejjjjjj, ni decu nisu ostavljali na miru.
Paradoksalno je koliko je to bila duboka indoktrinacija da i sada ima te (sada odrasle) dece kojima je ta indoktrinacija bila nešto simpatično, te takva su vremena bila i slično.
freehand freehand 10:11 21.01.2022

Re: ...

Deda Mraza uvodi polovinom tridesetih drug Staljin u zemlju Sovjetiju, a kako su drug Tita i njegovi bili samo prirepci sovjetskih boljševika onda se i kod nas posle rata sve to zapatilo, uz naravno novogodišnje jelke. Pa su tako na primer a sve po direktivi škole i obdaništa insistirale na kićenju jelki, jer je trebalo između ostalog nekako iskoreniti te ”primitivne” običaje vezane za badnjak i proslavu Božića.

Znači lažu za Koka Kolu?
Znao sam.Pa nije on džaba u crvenom... Da nije i Ujugr?
nikvet pn nikvet pn 10:14 21.01.2022

Re: ...

predatortz

Izgleda da je stega kod vas u Srbiji bila mnogo jača.


Фри не верује као што ни моја госпоја из Беле Цркве није веровала. Имају неколико цркава и подељено гробље; свако своје тера и никога не дира. А по Србији?

У школи је понекад понеки ђак са села нагрђен због циљаног изостанка


Сутрадан кад дође стане мирно, учитељ Вуле му лупи два шамара: Богомољац марш на место! рутинирано. О Св.Сави у школи ни помена, ионако је тада био зимски распуст.
freehand freehand 10:16 21.01.2022

Re: ...

Фри не верује као што ни моја госпоја из Беле Цркве није веровала. Имају неколико цркава и подељено гробље; свако своје тера и никога не дира. А по Србији?

jeste, nema pojma. Otac, majka i čitava familija iz Župe aleksandrovačke i Kruševca a dobar deo detinjstva proveo oko Studenice i u Studenici samoj.
milisav68 milisav68 10:32 21.01.2022

Re: ...

gvozden1

Ipak je slava bila nešto na šta nisu smeli baš direktno da udare.
Posredno svakako jesu

Fora je što mnogo toga nije bilo zabranjeno zakonom (pa i slava), pa kad kažeš - nije smelo da se slavi, odmah skaču sa primerima iz ličnog okruženja ili ti traže zvaničan zakon, gde piše da je bilo zabranjeno.

A teror je bio perfidan, kažnjavanje je bilo ili premeštanje na lošije radno mesto ili otkaz.S obzirom da je skoro sve bilo državno/partijsko, nalaženje posla van toga je bilo prilično teško.

Sve to je bilo izrazito izraženo tamo gde je bilo uporište monarhije.

Sećam se kako je bilo "moderno" kada smo bili deca (početak sedamdesetih), da kad vidimo popa, uhvatimo se za dugme i tiho kažemo - pu dalje od moje kuće.
alselone alselone 10:34 21.01.2022

Re: ...

Sećam se kako je bilo "moderno" kada smo bili deca (početak sedamdesetih), da kad vidimo popa, uhvatimo se za dugme i tiho kažemo - pu dalje od moje kuće.

benedykt benedykt 10:41 21.01.2022

Re: ...

freehand
Deda Mraza uvodi polovinom tridesetih drug Staljin u zemlju Sovjetiju, a kako su drug Tita i njegovi bili samo prirepci sovjetskih boljševika onda se i kod nas posle rata sve to zapatilo, uz naravno novogodišnje jelke. Pa su tako na primer a sve po direktivi škole i obdaništa insistirale na kićenju jelki, jer je trebalo između ostalog nekako iskoreniti te ”primitivne” običaje vezane za badnjak i proslavu Božića.

Znači lažu za Koka Kolu?
Znao sam.Pa nije on džaba u crvenom... Da nije i Ujugr?

Pa sad, pod jedan nije Ujugr već Ujgur, pod dva mešamo činimiske Santa Clausa ili ti ga Saint Nicholasa sa Deda Mrazom, odnosno pod tri ne shvatamo koliko primećujem da je Coca-Cola samo vizuelno uobličila ono što je već odavno postojalo u tradiciji. Drug Staljin je dakle samo prihvatio tako uobličenu buržoasku pojavu sa trulog & kapitalističkog Zapada, to jest samo mu nadenuo drugačije ime, koje opet potiče iz ruskih bajki (Morozko). Takođe, za razliku od istog onog trulog & kapitalističkog Zapada i proslave Božića uz lik Santa Clausa, pojava Deda Mraza je bila strogo vezana za Novu godinu sa sve pratećom jelkom i nekom sličnom pričom. E sad, kako je nikada vam prežaljeni drug Tita bio samo ispostava te iste Staljinove Sovjetije, onda je prekopirao i Deda Mraza u paketu sa još zilion drugih stvari.
U svakom slučaju, drago mi je da sam ponovo bio na usluzi i podučio vas nečemu, mislim da ne živite (i dalje) u zabludi, kako za te Ujugre, tako i za Coca-Colu tj Santa Clausa, kao uostalom i za Staljinovog Deda Mraza…
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:43 21.01.2022

Re: ...

Елем; за мога одрастања 60-тих и 70-тих у граду у Србији слава једноставно није постојала као појам.

Моје искуство није такво.

Многи су славили, али не бучно, већ тише, скромније и рекла бих господственије. Код старијих, оних генерација рођених у 19. веку или почетком 20-ог, које су славиле 60-их и 70-их, подразумевао се свечани породични ручак, а поподне дефиле гостију, слано послужење, пиће, ситни колачи, кафа, релативно скромно у односу на оно што је дошло касније. Једни гости су одлазили, а други долазили, разговори су били одмерини, садржаји често интелекуални, уз примесе онога што ће касније ући у Меморандум САНУ.

Како су млађе генерације крајем седамдесетих и осамдесетих преузимале славу, слава се донекле адаптирала новим гостима, колегама и пријатељима који нису обавезно имали икакве везе са вером и црквом. Послужење је постајало све богатије, често сервирано за самопослуживање, а на посним славама је био избор и посних, и мрсних јела. Гости су остајали дуже, више се пило, гласније се говорило, причали су се вицеви, ако је неки инструмент био при руци, мало би се и засвируцкало.

У то време сам била и на једној слави у селу Миријеву. Славило се у две собе, у свакој по дугачки сто, у једној соби мушкарци, у другој жене. Најмања деца нису била присутна, храна је била посна, домаћини стојали све време и служили госте.

Коначно, у Бг, од 2000. наовамо, све чешће се ангажују кетеринг компаније, а двоје или више келнера обилазе госте, досипају пиће и склањају прљаве тањире. Теписи се уролавају, па се ђуска до ситних сати. Мислим да би ове промене биле тема за етнологе, али сумњам да се ико тиме бави.
predatortz predatortz 10:47 21.01.2022

Re: ...

домаћини стојали све време и служили госте.


E, taj sam!
Tome me naučila baba!
Domaćin ne seda dok u kući ima gostiju.
nikvet pn nikvet pn 10:50 21.01.2022

Re: ...

milisav68
mnogo toga nije bilo zabranjeno zakonom (pa i slava), pa kad kažeš - nije smelo da se slavi, odmah skaču

A teror je bio perfidan, kažnjavanje je bilo ili premeštanje na lošije radno mesto ili otkaz

kad vidimo popa, uhvatimo se za dugme i tiho kažemo - pu dalje od moje kuće.
Ис-то идентично
freehand freehand 10:50 21.01.2022

Re: ...

Drago mi je da sam ponovo bio na usluzi i podučio vas nečemu, mislim da ne živite (dalje) u zabludi…


Naravno, ispravljanje grešaka u kucanju uvek je od velikog značaja i karakteristično je samo za velikodušne ljude od znanja.
Ali ima tu kvačica: nije ni Ujugr, ali ni Ujgur. Tek nije beznačajni pion a ima debele veze i sa CIA i sa MI6, ali ako si pročitao komentar od pre nekoliko dana verovatno si to i video, mada si propustio da odgovoriš.
Što se Deda Mraza tiče i u pravu si i nisi. Ideologija je tu debelo umešala prste, ali nekako mi je sad žao i druga Staljina. Ne valja kad ne prihvata ništa sa trulog Zapada, ne valja kad prihvata. Nije mu lako.
alselone alselone 10:54 21.01.2022

Re: ...

E, taj sam!
Tome me naučila baba!
Domaćin ne seda dok u kući ima gostiju.


Tako se radi. Ja sednem par puta negde s ćoška, tek koliko da pojedem nešto na brzaka. Na primer juče sam pojeo samo tanjir supe, sarmu nisam, pečenja tek par zalogaja. I onda sam se pred spavanje upropastio od jela sanjao neke grozomore bog da te sačuva.
milisav68 milisav68 10:54 21.01.2022

Re: ...

alselone


E, verovao ili ne, tako je bilo.

Verovatno je bilo povezivano sa smrću, ali su popovi dolazili i da svete vodicu za slavu ili za uskrs.

Ista reakcija je bila i za kola hitne pomoći.
kamilo_emericki kamilo_emericki 10:55 21.01.2022

Re: ...

predatortz

Izgleda da je stega kod vas u Srbiji bila mnogo jača.

Kad čitam šta se piše po blogu ja se ibretim. Nije mi jasno što su Bosnu zvali Tamni vilajet kad je u Bosni, za Hercegovinu ne znam, sve bilo slobodnije. Pravljenje bogomolja, ko je htio, vjerska slavlja, krštenja i slični obredi kod nehrišćana, otvaranje raznih zanatskih firmi, pričanje viceva. Ili se stvari danas prikazuju tako da izgledaju puno gore nego što su bile.
Ja sam kršten kad sm bio malen, valjda zbog toga neki smatraju da sam mali Srbin a oni su veliki jer su kršteni kad su bili veliki. Ne sjećam se kad sam kršten, a sad nemam ni koga pitati.
Rođen dan po Mi'oljdanu a kršten sigurno do Nikoljdana ili možda i na Nikoljdan, dan porodične slave. Pričali su ponekad kako je, specijalno za taj odlazak u crkvu, angažovan jedan rođak sa njegovom konjskom zapregom jer đed nije htio nikad imati konje, samo volove. Taj rođak je bio srčanije naravi pa je ponekad, u određenim prilikama, znao sunuti i malo rakije konjima, što je uz vezene peškire, kojim su bili nakićeni kumovi a izgleda malo i konji, što je za rezultat imalo malo panike, što na kolima, što na putu i ulicama kuda su prošla kola.
Moje shvatanje slave je formirano sa u ranim godinama, kad se prohodava, ka se progovara, uče prva slova, razaznaje ko je ko. Slava, Božić i Mali Božić su bila tri događaja koji su bili značajni u kući i atmosfera tih događaje se osjećala u porodici danima prije samih događaja.
U početku mog sjećanja slave su slavili svi u selu. Najčešće Nikoljdan, Jovanjdan i Đurđevdan, a ima jedna specifičnost u tom djelu Bosne, ne znam da li je tako na drugim mjestima, koja je nastala u vrijeme otkupljivanja od begova.
Jedan se moj predak otkupljivao od mjesnog bega i zauzeo je značajnu površinu zemljišta i tako zasnivao porodično imanje koje je kasnije, diobom usitnjavano a svi potomci prvootkupljenog pravili kuće na svom dijelu imanja. Tako nastali zaseoci koji se nazivaju po prezimenima stanovnika i kako svi koji nose isto prezime slave istu slavu tako i Nikoljdan slavi čitav zaseok. Redovno se dešavalo da dio gostiju pređe malo do kočšiluka, pozdravi druge domaćine i njegove goste, popije piće, zapjeva.
Kako su ljudi počeli tražiti i nalaziti posao, u industriji koja podizana, tako se počeo mjenjati način i satnica života pa ostajalo je sve manje mjesta i vremena za stare običaje. Slave su slavili oni koji nisu išli na posao jer nije slavljenje slave samo jedan dan. Ako hoćeš da ti neko dođe na slavu moraš i ti ići kod njega, što znači da za slavljenje moraš odvojiti više slobodnih radnih dana kojih nije bilo u izobilju.
Otac je bio jedan od poslednjih u selu koji je slavio. I poslije đedove smrti, mislim sve do početka osamdesetih, kad je zaključio da više nema gostiju sa kojima može slaviti Svetog Nikolu. Nije bio vjernik, nikad nismo pričali o tome, ali po svemu što je radio i kako se ponašao bio je agnostik koji je držao do nekih ponašanja koja su bila dio vezivnog tkiva porodice i određenog kruga prijatelja.
Poslije jedne slave mi je rekao da imam dobro društvo, da ga se držim i njegujem ali da to nije slavsko društvo.
Kažem slavsko, jer taj svijet, u kojem sam odrastao, je razaznavao šta je Slava i Božići a šta su ostala slavlja. Ja ne slavim jer se ne vidim u svemu tome sa iskrenošću kao se to nekad radilo a te lijepe uspomene ne želim da skrnavim. Imam dovoljno drugih datuma, razloga i načina za okupljanja koja spajaju porodicu i prijatelje, prilagođenih vremenu i načinu u kojem živim jer način na koji su živjeli i radili preci određivao je i njihov nači slavlja i okupljanja.

Domaćine, juče ne uđoh na tvoj blog pa ti ne čestitah slavu ali evo jutros ti čestitam pojutarje Svetog Jovana.


alselone alselone 11:01 21.01.2022

Re: ...


E, verovao ili ne, tako je bilo.


Verujem. Ja sam dete osamdesetih pa ni tada nije sjajno bilo iako je pomalo krenulo da se otvara, a mogu misliti kako je bilo ranije.

Irnije Bački nam je živeo na par kuća, moja baba i njegova majka bile ajde da kažem drugarice, pošto je baka bila šnajderka pa je šila njima. :)
alselone alselone 11:04 21.01.2022

Re: ...

Nikvetove i Kamilove priče mogu biti zasebni blogovi na temu slava. Uživam čitajući. :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana