Društvo| Gost autor

21. VEK I EU

amika RSS / 28.07.2023. u 07:42

21. ВЕК

Европска унија – цензорска суперсила

ПОЛИТИКА Четвртак, 27.07.2023. у 12:32 Станко Црнобрња

 Марк Закерберг је већ најавио да ће запослити хиљаду нових цензора „неприкладних” садржаја на интернету

Дана 25. августа ове године успоставиће се до сада мало познато европско законодавство, које ће имати пресудно дејство на природу јавних комуникација на интернету. И то не само у Европи већ и широм света. Од тог дана све велике друштвене платформе мораће да поштују Закон о дигиталним услугама Европске уније (The European Union’s Digital Services Act, скраћено ДСА). Међу бројним одредбама налази се и она која све врло велике дигиталне (интернет) платформе (Very Large Online Platforms, скраћено ВЛОП) обавезује да експресно уклоне противзаконит садржај, говор мржње и тзв. дезинформације. У противном им прете казне у висини и до шест одсто од њихових светских прихода. А то, у случају ВЛОП организација, може да значи стотине милиона па и милијарди евра у казнама.

До сада је Европска комисија саставила листу од 19 ВЛОП организација, као и две претраживачке платформе на које ће нови закон одмах бити примењен. А то су Aлибаба Али-експрес, Амазон стор, Епл еп стор, Букинг, Фејсбук, Гугл плеј, Гугл мапс, Гугл шопинг, Инстаграм, Линкдин, Пинтерест, Снепчет, Тикток, Твитер, Википедија, Јутјуб и Заландо. Врло велики претраживачи на листи ЕУ комисије су Бинг и Гугл срч. Није тешко приметити да смо, мање-више сви на планети, обухваћени овим списком и да ће, од 25. августа, цензура „неприкладних” садржаја на интернету бити законом успостављена. Наравно, Марк Закерберг је већ најавио да ће запослити хиљаду нових цензора и да ће његово предузеће Мета у потпуности да се усклади с нормативима новог европског закона.

Ко одређује шта је дезинформација

Дакле, ради се о тежњи Европске комисије да чврсто регулише дезинформације пласиране путем интернета. Три посебно истакнуте категорије показују шта је од приоритетне важности да се регулише, односно цензурише. Те три категорије су: „медицинске дезинформације”, и то нарочито у контексту пандемије ковида 19. Затим, „друштвене или цивилне дезинформације”, посебно у вези с темама које се тичу легитимности изборних процеса, односно гласања на изборима. И, под три, „кризне дезинформације”, нарочито у контексту рата у Украјини. Рецимо, иако се Твитер, од кад га је купио Илон Маск, позиционира као једина преостала платформа где је слобода говора загарантована, многи корисници су, недавно, примили поруку следеће садржине: „Нисте квалификовани да се рекламирате путем Твитера јер је ваш налог означен као емитер ’органских дезинформација’.” Одмах се поставило питање због чега би приватна, комерцијална организација пожелела да одбије да неко код ње купује рекламни простор. Одговор је директан и једноставан: због тога што то захтева надолазећа ДСА која, овакву праксу, налаже у склопу „демонетизације дезинформација”.

Али се поставља и кључно питање: Ко је тај, у систему ЕУ, који ће конкретно да одреди шта је то што твори – дезинформацију? Логичан одговор је – то ће сигурно бити независни регулатор или судска инстанца која ће да ради у оквиру јасних процедура и параметара и са што мање сукоба интереса. Али – Не! Испоставља се да ће врховни и једини арбитар, по овим питањима, бити Европска комисија и то ће да ради не само у самој ЕУ већ и по другим јурисдикцијама, широм света. Ово ми се учинило врло неприродним и сасвим неприкладним за либералну демократију каквом се ЕУ представља. Одмах сам позвао свог доброг друга Џулијана, који живи у Амстердаму, и замолио га да ми мало боље објасни како је до овога дошло. Џулијан, врло узнемирен покушајима Брисела и „колективног Запада” да практично укину сточарство у Холандији, и не само у Холандији већ широм Европе и света, овако је одговорио: Европска комисија је посебно опасна, бирократским механизмима успостављена машинерија, гладна власти, препуна конфликата и корупције. То је институција која динамитом разара економску будућност Европе. И то кроз бесконачне санкције Русији које се, све до једне, враћају као бумеранг и туку европски стандард, уништавају европски начин живота. То је институција чија је челница, Урсула фон дер Лајен, у центру скандала и судског спора који је против ње покренуо, ни мање ни више, него Њујорк тајмс, а у вези са тајним СМС-овима које је дер Лајенова измењивала са челницима Фајзера, око куповине милијарду и осамсто милиона доза антиковид вакцине ове компаније! Дакле, један од највећих корупционашких скандала у 64 године постојања ЕУ. Вера Јаурова, потпредседница Европске комисије, за вредности и транспарентност изјавила је да нико у апарату Брисела није могао да уђе у траг дотичним СМС-овима, али је зато истакла да Европску унију, у 2024, очекују свеопшти избори и да је, с тим у вези, изузетно важно да се ДСА доследно спроводи. Поготово имајући у виду очекивани напад Русије кроз огромну количину предизборних дезинформација. Чак и организација Electronic Frontier Foundation, каже Џулијан, која у многоме подржава ДСА, упозорава да овим законом ЕК постаје и тужитељ и судија коме су дата непосредна права да открије све, па и анонимне гласове и уклони наводно незаконит садржај са интернета. Јер платформе ће бити законом обавезне да тако обележен садржај и укидају. Значи то је озбиљна претња, од стране Европске комисије, за саму суштину онога на чему, теоретски, почивају либералне демократије, па и сама ЕУ, а то је слобода говора и слобода размене мишљења. Дакле, Џулијан је био јасан, директан и љут. 

Пошто се сличне тежње ка цензури интернета и свих мас-медија снажно исказују и у Америци, где тренутна власт врши огромне притиске на велике платформе да цензуришу, или бар цинкаре држави своје кориснике, присетио сам се чувеног Првог амандмана америчког Устава, који каже: „Свима је загарантовано право на слободу говора, окупљања и удруживања с другима. Ова права су темељ нашег (америчког) система демократске владавине.” Онда сам се присетио да је и Врховни суд Америке овако судио: „Слобода изражавања је матрикс, неизоставни услов за постојање скоро свих других облика слободе.” Међутим, у Америци све се то може променити нагоре ако се тамо донесе закон, познат као Restrict act, кога Мет Таиби назива списком жеља трансатлантских елита, где је главна и ултимативна жеља следећа: „Државни режими желе апсолутни, потпуни и комплетни приступ свим подацима који су у поседу интернет платформи.” Значи елите желе да уређују и дорађују садржаје у штампи, у медијима и на интернету, како би их уподобили зацртаној, генералној линији, која се одражава у горе поменуте три врсте борбе против дезинформација.

Џунгла и башта

Пратећи шта је ЕУ последњих година све радила на пољу регулације медија, интернета, слободе говора, борбе против дезинформација, заштите личних података, онемогућавања криптованих комуникација, долазим до закључка да, уз најновији ДСА закон, ЕУ постаје глобална регулаторна суперсила. ЕУ може да диктира како ће се које предузеће понашати на европском тржишту – другом по величини на свету. Као последица овакве позиције врло строга регулаторна ЕУ правила често постају усвојена и на другим светским тржиштима. А то је постало познато као Бриселски ефекат. Рецимо, General Data Regulation, из 2018. године, постао је светски стандард у регулацији личних података. Или недавна одлука Светске здравствене организације да ЕУ пасош за вакцине прихвати као светски стандард. Тако је и британски Дом лордова пред гласањем да усвоји закон по коме ће централни регулатор OFCOM имати налог да обавеже све пружаоце комуникацијских услуга путем чета, СМС-ова и других медија, да врше мониторинг и цензуру садржаја пре него што се садржај и објави.

И после свега овога указује се тамна и иронична ситуација. С једне стране, често оправдање за врло агресивна деловања тзв. колективног Запада према „остатку света”, који Ђузеп Борељ назива – џунгла, јесте да тим понашањем Запад сузбија клизање света ка аутократијама какве су Кина, Русија, Иран, које силовито економски захватају оно што је било под тапијом Запада. С друге стране, на домаћем терену, који Борел назива – башта, колективни Запад све брже клизи ка орвелијанском устројству свеопштег дигиталног надгледања, цензуре и тоталне контроле.

А ми, мали, у вртлогу центрипеталних сила о регулацији медија и интернета на начин који ће да буде од користи за цело становништво као да не знамо или, још горе, не желимо да урадимо – ништа. А то је не само иронично већ и веома штетно. Јер је управо нерегулисано дејство супротстављених медијских група и система довело до драматичног расцепа у нашем друштву. Јасно је да ми медијским и културним сукобима и ратовима, у којима је све допуштено, лажно се позивајући да се све то одвија хармонизовано са европским стандардима, заправо представљамо жариште у коме је повређивање, самоповређивање, малтретирање народа и изазивање сукоба прерасло у трајно, у великој мери анархично, стање. Одавно је прошло време у коме је на сав тај распад у медијима требало да се повуче ручна кочница. У виду озбиљне и корисне регулације. Али очигледно је – не постоји довољно трезвена и способна страна која ће кочницу на прави начин и да употреби.

*** *** ***

ВЕСТ: Европска унија као суперсила нова је геостратешка мисија француског председника Емануела Макрона. Иако идеја није нова, Макрон је по повратку из Кине поновио своју теорију о стратешкој аутономији која подразумева да Европа, коју би вероватно повела Француска, постане трећа суперсила. Како је рекао, Европа се суочава с великим ризиком због тога што је „ушла у кризе које нису наше, а то је спречава да изгради своју стратешку аутономију“. Макронова порука је и да Европа мора да смањи зависност од САД и да избегне да буде увучена у сукоб Кине и Америке око Тајвана.Komentari (95)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

promoter promoter 08:16 28.07.2023

Ma!

Sve to je najobičniji bulšitizam belosvetskih komunjara.
Koji bi neprestano nešto regulisali u njihovom hroničnom strahu od slobodnih ljudi.
Usput, zašto cenzuru ne zoveš cenzurom, nego ozbiljnom i korisnom regulacijom?
Zašto se eufemističnim bulšitizmima zasenjuju prave namere?
gedza.73 gedza.73 08:47 28.07.2023

Re: Ma!

Sve to je najobičniji bulšitizam belosvetskih komunjara.

A jel' o cenzuri piše Stanko Crnobrnja čiji je otac bio Titov generalni sekretar?
Koji se (Stanko ne njegov otac komunista) nalupetao toliko gluposti od prošle godine da je više tužno nego smešno.
туку европски стандард, уништавају европски начин живота

Uništiše ih. Ogroman broj potrepština ili ista cena kao kod nas ili jeftinije.
Октябрьский районный суд Санкт-Петербурга запретил трек рэпера Oxxxymiron (Мирон Федоров, признан иноагентом) «Ойда» в России. Об этом сообщила объединенная пресс-служба судов города.

@peno6397
Всегда слушаю песни и читаю книги по рекомендациям РКН и прокуратуры. Умеют же они находить годный материал!!

@mrCorleoneN
1 month ago
Выражаю благодарность Петербурскому суду за наводку на такой контент

@MrEaland
6 months ago
Совсем не мой жанр, но лишний раз убеждаюсь - если власть РФ объявляет кого-то "иноагентом", то его явно надо послушать, ибо плохого человека иностранным агентом не назовут)

Pametna braća Rusi. Nisu blentavi poput srpskih lelemuda.
tessa1 tessa1 08:59 28.07.2023

Re: Ma!

Uništiše ih. Ogroman broj potrepština ili ista cena kao kod nas ili jeftinije.

Jezivo je gledati cijene kod nas meni barem, prvo mnogo lošiji proizvodi skuplji su od onih srednje kvalitete ovde, drugo, kafa, prašak za veš, posebno omekšivači ko zna gdje to pune i šta je unutra, čokolade nikada nije bilo istog kvaliteta, i sad je kod mojih sve skuplje.. Ponižavajuće.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:14 28.07.2023

Re: Ma!

A jel' o cenzuri piše Stanko Crnobrnja čiji je otac bio Titov generalni sekretar?

Извини, да ли добро разумем да дисквалификујеш оно што човек пише због “морално-политичке неподобности” његовог оца?
gedza.73 gedza.73 15:14 28.07.2023

Re: Ma!

Извини, да ли добро разумем да дисквалификујеш оно што човек пише због “морално-политичке неподобности” његовог оца?

Njega diskvalifikujem zato što je neka lajt verzija Nestorovića i ekipe i zato što se u nekoj od emisija toliko nalupetao gluposti da je bilo teško za slušati. A njega diskvalifikuje što sav srećan piše o dnevnicima svog oca ne pominjući da je njegov otac bio visoko rangiran član sekte koja se bavila cenzurom. Prvo prvo. A onda ostalo.
gedza.73 gedza.73 15:17 28.07.2023

Re: Ma!

tessa1
Uništiše ih. Ogroman broj potrepština ili ista cena kao kod nas ili jeftinije.

Jezivo je gledati cijene kod nas meni barem, prvo mnogo lošiji proizvodi skuplji su od onih srednje kvalitete ovde, drugo, kafa, prašak za veš, posebno omekšivači ko zna gdje to pune i šta je unutra, čokolade nikada nije bilo istog kvaliteta, i sad je kod mojih sve skuplje.. Ponižavajuće.

Samo nam neko poput Crnobrnje objasni kako Zapad propade i odma' nam bude lakše, lepše i jeftinije. Moš ti do sutra da im pričaš kako su kod nas proizvodi lošijeg kvaliteta i često skuplji al' džabe. Talibani na drogama i ubeđeni su kako je Iran sa saveznicima opcija koja pobeđuje.
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:45 28.07.2023

Re: Ma!

Njega diskvalifikujem prvo jer je neka lajt verzija Nestorovića i ekipe i zato što se u nekoj od emisija toliko nalupetao gluposti da je bilo teško za slušati. A njega diskvalifikuje što sav srećan piše o dnevnicima svog oca ne pominjući da je njegov otac bio visoko rangiran član sekte koja se bavila cenzurom.

Значи дисквалификујеш га због претходних интервјуа које је “било тешко слушати” и због цензуре коју је спроводио систем чији је његов отац био део.

Ако то ставимо на страну, у чему је проблем са горњим текстом?
tessa1 tessa1 15:48 28.07.2023

Re: Ma!

Samo nam neko poput Crnobrnje objasni kako Zapad propade i odma' nam bude lakše, lepše i jeftinije. Moš ti do sutra da im pričaš kako su kod nas proizvodi lošijeg kvaliteta i često skuplji al' džabe. Talibani na drogama i ubeđeni su kako je Iran sa saveznicima opcija koja pobeđuje.

Skuplje je kod mojih trenutno, ne znam cijene u Srbiji, ovde imaš Angebote, jeftinije od 2 komada, ili minus procente koje sam spomenula na nekom drugom blogu nedavno, veća sniženja jednostavno, i ne govorim toliko za moje, ima ljudi koji žive skromnije od njih, i nemaju nikoga u inostranstvu. Kako oni plaćaju mrkvu 4marke, skuplje proizvode i ne kupuju iako su sumnjivog kvaliteta.
gedza.73 gedza.73 16:08 28.07.2023

Re: Ma!

Значи дисквалификујеш га због претходних интервјуа које је “било тешко слушати” и због цензуре коју је спроводио систем чији је његов отац био део.

Da.
Ако то ставимо на страну, у чему је проблем са горњим текстом?

Da Rusija i Iran 'silovito ekonomski' zauzimaju mesta koja su bila tapija Zapada?
Ili 'kravarstvo' (izraz koji ne znam gde je Crnobrnja pokupio... bar ja nisam čuo da ga neko koristi) koje se navodno uništava dok kod nas cveta med i mleko. Odnosno cvetaće ako se pridružimo osovini Severna Koreja-Belorusija-Iran. Eto moj neki prijatelj (kao Crnjobrnjin Džulijan) 'kravar' kaže da su to gluposti i da ima nekih ograničenja koje su sa druge strane pokrivene povlasticama i subvencijama, odnosno ugovorima koje mlekare poštuju. Verujem da bi naš 'kravar' imao štošta da kaže na tu temu i da kad bi mu se objasnile sve prednosti i mane odma' pristao da mu Brisel (koje je sve to što se tvrdi pa možda i više od toga) kroji kapu.
gedza.73 gedza.73 16:16 28.07.2023

Re: Ma!

Kako oni plaćaju mrkvu 4marke, skuplje proizvode i ne kupuju iako su sumnjivog kvaliteta.

Pošto tako narod voli onda mu to treba i dati. Još ako ih ubediš da svi ostali propadoše sumnjiv kvalitet namirnica se više ne dovodi u pitanje. Samo u novo ruho uvijena ista priča kao i ona kako će Slovenci bez srpskog pasulja (koga skoro i da nema) crknuti gladni.


tessa1 tessa1 04:56 29.07.2023

Re: Ma!

Pošto tako narod voli onda mu to treba i dati. Još ako ih ubediš da svi ostali propadoše sumnjiv kvalitet namirnica se više ne dovodi u pitanje. Samo u novo ruho uvijena ista priča kao i ona kako će Slovenci bez srpskog pasulja (koga skoro i da nema) crknuti gladni.

Ne znam šta bih rekla.
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:23 29.07.2023

Re: Ma!

gedza.73

Ако то ставимо на страну, у чему је проблем са горњим текстом?

Da Rusija i Iran 'silovito ekonomski' zauzimaju mesta koja su bila tapija Zapada?
Ili 'kravarstvo' (izraz koji ne znam gde je Crnobrnja pokupio... bar ja nisam čuo da ga neko koristi) koje se navodno uništava dok kod nas cveta med i mleko. Odnosno cvetaće ako se pridružimo osovini Severna Koreja-Belorusija-Iran. Eto moj neki prijatelj (kao Crnjobrnjin Džulijan) 'kravar' kaže da su to gluposti i da ima nekih ograničenja koje su sa druge strane pokrivene povlasticama i subvencijama, odnosno ugovorima koje mlekare poštuju. Verujem da bi naš 'kravar' imao štošta da kaže na tu temu i da kad bi mu se objasnile sve prednosti i mane odma' pristao da mu Brisel (koje je sve to što se tvrdi pa možda i više od toga) kroji kapu.

Ја нисам приметила да се игде у тексту спомињу Русија и Иран, нити да се дискутује коме ћемо се ми придружити, већ се говори о новом закону којим се озваничава цензура у ЕУ.

Заборавимо Русију и Иран.

Наша званична политика има за циљ придруживање ЕУ, па мислим да је нормалнија ствар да овде разговарамо о новим трендовима и новом законодавству у ЕУ, посебно јер су наше аспирације да будемо део те ЕУ. Нормално је да нам није свеједно шта се у ЕУ дешава.

Што се фармера тиче, твој ”кравар” демантује Џулијана, али га не демантују објављени подаци на ову тему, почевши од предлога 2019. да се преполови холандски сточни фонд, у земљи која има најинтензивнију пољопровреду у Европи.

Знам како су се одвијали преговори око уласка у ЕУ Вишеградске групе, и како је пољопривредна Пољска преговарала и натезала се око квота. Да ли се питаш које место би у таквој Европи имао српски пољопривредник (чији интерес ни номинално нико не штити)?

Да ли ми идемо у ЕУ само да бисмо јели ћевапчиће од 2 евра? Можда се теби допао тај оглас који си поделио, али мени није јер ме осим цене интересује и шта је у тим ћевапчићима, а то у огласу не пише.

Ко се не сећа ”лудих крава” из раних деведесетих, када је УК било већ двадесетак година у ЕУ?

Пре него што ми ико замери што потежем историјске примере из давно прошлог времена, инкубација је изузетно дуга, по пар деценија, па је пре неку годину у Лондону умро млад човек који је као дете дошао овамо током рата у БиХ.

Али, на страну јефтина храна, шта је са ”вредностима”? Или слобода говора више није вредност када се новим законом озваничава цензура?
promoter promoter 07:30 29.07.2023

Re: Ma!

principessa_etrusca
gedza.73

Ако то ставимо на страну, у чему је проблем са горњим текстом?

Da Rusija i Iran 'silovito ekonomski' zauzimaju mesta koja su bila tapija Zapada?
Ili 'kravarstvo' (izraz koji ne znam gde je Crnobrnja pokupio... bar ja nisam čuo da ga neko koristi) koje se navodno uništava dok kod nas cveta med i mleko. Odnosno cvetaće ako se pridružimo osovini Severna Koreja-Belorusija-Iran. Eto moj neki prijatelj (kao Crnjobrnjin Džulijan) 'kravar' kaže da su to gluposti i da ima nekih ograničenja koje su sa druge strane pokrivene povlasticama i subvencijama, odnosno ugovorima koje mlekare poštuju. Verujem da bi naš 'kravar' imao štošta da kaže na tu temu i da kad bi mu se objasnile sve prednosti i mane odma' pristao da mu Brisel (koje je sve to što se tvrdi pa možda i više od toga) kroji kapu.

Ја нисам приметила да се игде у тексту спомињу Русија и Иран, нити да се дискутује коме ћемо се ми придружити, већ се говори о новом закону којим се озваничава цензура у ЕУ.

Заборавимо Русију и Иран.

Наша званична политика има за циљ придруживање ЕУ, па мислим да је нормалнија ствар да овде разговарамо о новим трендовима и новом законодавству у ЕУ, посебно јер су наше аспирације да будемо део те ЕУ. Нормално је да нам није свеједно шта се у ЕУ дешава.

Што се фармера тиче, твој ”кравар” демантује Џулијана, али га не демантују објављени подаци на ову тему, почевши од предлога 2019. да се преполови холандски сточни фонд, у земљи која има најинтензивнију пољопровреду у Европи.

Знам како су се одвијали преговори око уласка у ЕУ Вишеградске групе, и како је пољопривредна Пољска преговарала и натезала се око квота. Да ли се питаш које место би у таквој Европи имао српски пољопривредник (чији интерес ни номинално нико не штити)?

Да ли ми идемо у ЕУ само да бисмо јели ћевапчиће од 2 евра? Можда се теби допао тај оглас који си поделио, али мени није јер ме осим цене интересује и шта је у тим ћевапчићима, а то у огласу не пише.

Ко се не сећа ”лудих крава” из раних деведесетих, када је УК било већ двадесетак година у ЕУ?

Пре него што ми ико замери што потежем историјске примере из давно прошлог времена, инкубација је изузетно дуга, по пар деценија, па је пре неку годину у Лондону умро млад човек који је као дете дошао овамо током рата у БиХ.

Али, на страну јефтина храна, шта је са ”вредностима”? Или слобода говора више није вредност када се новим законом озваничава цензура?

Jebo slobodu!
Slično su i Tunjavog jebavali govoreći da se Ustav ne maže na hleb.
Ne maže se ni sloboda.
Mnogi robovi će biti zadovoljni ako su siti.
Sloboda je rizična, jer se može biti i gladan.
tessa1 tessa1 08:31 29.07.2023

Re: Ma!

Jebo slobodu!
Slično su i Tunjavog jebavali govoreći da se Ustav ne maže na hleb.
Ne maže se ni sloboda.
Mnogi robovi će biti zadovoljni ako su siti.
Sloboda je rizična, jer se može biti i gladan.


Dobro, ljudi sa penzijom 200km plaćaju mrkvu 4km zato što sloboda nema cijenu?

Prvo, zašto ljudi kod nas imaju tako male penzije nakon dugog i čestitog radnog života, mnogi su se borili i za minimalne penzije radi privatizacije u da bi sve bilo još gore, poratno vrijeme.

Drugo, i pored IT globalizacije koja anulira slobodu (sve slobode, i kretanja, internet stvara statično društvo, mislim na žive ljude ne na virtuelne mreže kao košnice, dalje, statičnost izaziva fizička i mentalna oboljenja, rezime: bolesno društvo), svjedoci smo galopa klimatskih promjena na neki način metastaze u prirodi, nije mrkva 4km zato što je čokolada Milka fejk a fejk je jer može proći bilo šta kroz naše slobodno društvo na granici carstva, i sokovi pravljeni u kadama, i prašak punjen ko zna čime i gdje.

Maloprije čitam u FT predviđanje da će gradovi nestajati, povlačiti se u ruralne krajeve, na planinu, na Sjever, u hladnije, i šta znači riječ sloboda?, šta znači nekom sloboda govora ako se moraš povlačiti pred kataklizmom, mrkvu bi možda kupio ali je nema, pojeli skakavci ono što nije pokidao vjetar, pričala sam prije neki dan, moji samo paprike i paradajz imaju u plasteniku tj imali, napalo nešto kaže sve nestalo preko noći.
tessa1 tessa1 08:43 29.07.2023

Re: Ma!

Naslovna u Standardu, piše: društvo čine normalni ljudi, potrebni su nam izuzetni, ljudi koji prebacuju norme. I to je istina, normalni ovaj svijet neće spasiti, nisu nikada, svijet grade ljudi koji prelaze crtu i ruše ga oni koji idu ispod nje.


shmoo shmoo 08:48 29.07.2023

Re: Ma!

tessa1
Jebo slobodu!
Slično su i Tunjavog jebavali govoreći da se Ustav ne maže na hleb.
Ne maže se ni sloboda.
Mnogi robovi će biti zadovoljni ako su siti.
Sloboda je rizična, jer se može biti i gladan.


Dobro, ljudi sa penzijom od 200km plaćaju mrkvu 4km zato što sloboda nema cijenu?

Prvo, zašto ljudi kod nas imaju tako male penzije nakon dugog i čestitog radnog života, mnogi su se borili i za minimalne penzije radi privatizacije u da bi sve bilo još gore, poratno vrijeme.Зато што је багра, фукара и шљам, махом бивши чланови Савеза комуниста Југославије из кумровачке политичке школе, са ових балканских простора деведесетих опљачкала све пензионе фондове у које су људи улагали деценијама пре тога у нашем некадашњем аутохтоном посебном самоуправљачком социјализму.

То се у нашем народу каже, снашли су се. Пао Берлински зид, транзиција куца на врата, велике речи попут демократија свакодневно лебде у медијском простору у толиким количинама док нису постале сасвим испражњене од свог значења па почеле да звуче као када удараш у празну канту... И онда, ко је тада у том тренутку наше историје бивших Југословена имао приступа структурама које су омогућавале сналажење, тај се снашао.

Што рече онај Омегин келнер, јебем им матер ништачку.

А и у доба старог Рима људи су се исто тако одрицали слободе зарад мира (не нужно и благостања). То се у оно време звало Пакс Романа. Данас се то на Балкану зове Пакс Американа. (ЛИНК)

Мислим, кад већ причамо о слободи. И о пензијама.solo solo 08:51 29.07.2023

Re: Ma!

Зато што је багра, фукара и шљам, махом бивши чланови Савеза комуниста Југославије из кумровачке политичке школе, са ових балканских простора деведесетих опљачкала све пензионе фондове у које су људи улагали деценијама пре тога.


Misliš da su samo oni?

Zašto se izbegava da se priča o tome kako se isto radi i danas?

shmoo shmoo 08:55 29.07.2023

Re: Ma!

solo
Зато што је багра, фукара и шљам, махом бивши чланови Савеза комуниста Југославије из кумровачке политичке школе, са ових балканских простора деведесетих опљачкала све пензионе фондове у које су људи улагали деценијама пре тога.


Misliš da su samo oni?

Zašto se izbegava da se priča o tome kako se isto radi i danas?
Па чуј, стари мој (не помињи сада Тита, молим те! ), иста је то багра и сада у структурама које омогућавају да раде исте ствари.

Иста багра или њихови потомци. Биолошки, политички и на сваки други начин потомци.


tessa1 tessa1 09:23 29.07.2023

Re: Ma!

Мислим, кад већ причамо о слободи. И о пензијама.


Iluzija, Taso, sve je iluzija. :)

p.s. javiću se kasnije, predveče, samo kažem, nije da se pravim da vas nisam vidjela :), i na onaj komentar kod Doxa nisam odgovorila, krenem jutros pisati nešto o holokaustu i dokumentarcima i vidim ne ide, čemu sve? :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:43 29.07.2023

Re: Ma!

Теса, апсолутно се слажем да је код нас живот тежак за многе, пензије су мале, храна је скупа, увезени прозводи су скупљи него другде и горег квалитета него другде итд.

Ипак, није ваљда да се овде само ради о јефтиним ћевапчићима?
promoter promoter 09:47 29.07.2023

Re: Ma!

tessa1
Мислим, кад већ причамо о слободи. И о пензијама.


Iluzija, Taso, sve je iluzija. :)

p.s. javiću se kasnije, predveče, samo kažem, nije da se pravim da vas nisam vidjela :), i na onaj komentar kod Doxa nisam odgovorila, krenem jutros pisati nešto o holokaustu i dokumentarcima i vidim ne ide, čemu sve? :)

Misliš, ako nema slobode, ne treba da ima ni iluzije slobode?
Ili šta?
tessa1 tessa1 10:27 29.07.2023

Re: Ma!

Теса, апсолутно се слажем да је код нас живот тежак за многе, пензије су мале, храна је скупа, увезени прозводи су скупљи него другде и горег квалитета него другде итд.


Nemojte ovo da mi radite molim vas, kad krenem na vrata samo me pustite da idem. Pišem u hodu. :)


Principessa, nemaju ni iluziju slobode, sa čim da uporede svoju slobodu?, pa kažu: ok, male su nam penzije (mrkva od 4km je katastrofa posebno u zemlji domaćinstava sa baštom i onim kako ljudi žive inače kod nas, improvizuju, dijele među sobom, trampe, nekom rodila šljiva, nekom mrkva, dovijavaju se, imaju familiju koja im uhrani prase, kupe jaje kod komšije, nabave, dogovore, i na dnevnom nivou nema prevare i pokvarenosti, tu se odvija jedna zdrava ekonomija, nema nikoga tamo na imanju kod mojih ko bi rekao- e neka je meni sve potaman, vas ko šiša, ljudi se ispomažu, ali kad se desi prvo kišni mjeseci, drugo oluja i itd, svi su zakinuti, ostaju bez slobode da uđu u baštu i naberu paprike.. i prije toga se dešava kod vas u Srbiji da ljudi prosipaju mlijeko, štrajkuju malinari, ne pratim to su neke naslovne pokupljene random, zašto štrajkuju malinari u Srbiji kad je ovde malina uvijek bila skupo na samom vrhu skupog voća? Dovoze malinu sa Madagaskara), ali mi živimo slobodnije od Austrijanaca američkih robova? Ili, ok male su nam penzije al barem ne robujemo Austrijancu (pola RS je otišlo iz zemlje u Austriju, Italiju, Francusku, Njemačku, i Sloveniju, sve što je našlo načina i u snazi, druga polovina ili radi za Dodikovu partiju ili su privatnici u građevini, imaju ordinacije, i oni žive od €),

ej, prva ja nisam da moji roditelji robuju Švabi, da li ste normalni, ali oni nemaju ni slamku za koju mogu reći, e, ovo što mi imamo je sloboda a vi nemate,

da li me razumijete?

Šta je za vas sloboda o kojoj pričate ti i Emsi? Šta to ima vaš čovjek u Srbiji, ne morate uzimati za primjer RS zato što je BiH okupirana zemlja, prvo strancima pa onda političkim partijama, što nema Englez?

Ипак, није ваљда да се овде само ради о јефтиним ћевапчићима?


Ne, radi se o jeftinom životu, cijenu možemo odrediti prema vrijednosti, kako žive i kako su plaćeni naši ljudi, šta je stvorilo proteklih nekoliko decenija među narodom atmosferu da su manje vrijedni od drugih, nesposobni, ugroženi od osvajača i itd..
promoter promoter 11:30 29.07.2023

Re: Ma!

tessa1

...

Šta je za vas sloboda o kojoj pričate ti i Emsi? Šta to ima vaš čovjek u Srbiji, ne morate uzimati za primjer RS zato što je BiH okupirana zemlja, prvo strancima pa onda političkim partijama, što nema Englez?
...

Kakva sloboda?
O čemu ti to?
Gde to ima?
Usput - i Srbija je okupirana zemlja.
shmoo shmoo 13:08 29.07.2023

Педро и Џими (де ла) Барка

promoter
tessa1

...

Šta je za vas sloboda o kojoj pričate ti i Emsi? Šta to ima vaš čovjek u Srbiji, ne morate uzimati za primjer RS zato što je BiH okupirana zemlja, prvo strancima pa onda političkim partijama, što nema Englez?
...

Kakva sloboda?
O čemu ti to?
Gde to ima?
Usput - i Srbija je okupirana zemlja.
Де, де, не свађајте се ни око чега.

Балкан је данас колонијална територија великих сила и сви смо ми на Балкану окупирани.

И споља и изнутра окупирани.


П.С. - Човек... Требало би да та реч звучи достојанствено када се изговори у 21. веку после свега што смо прошли у претходним вековима, зар не?

gedza.73 gedza.73 17:40 29.07.2023

Re: Ma!

principessa_etrusca
Ја нисам приметила да се игде у тексту спомињу Русија и Иран

Crnobrnja
Кина, Русија, Иран, које силовито економски захватају оно што је било под тапијом Запада.

Što znači da Crnobrnje sedam decenija pričaju kako Zapad propade a istočne autokratije i talibnaske diktature silovito ekonomski napreduju.
A ovaj Crnobrnja inače tako lupeta već mesecima.
Што се фармера тиче, твој ”кравар” демантује Џулијана, али га не демантују објављени подаци на ову тему, почевши од предлога 2019. да се преполови холандски сточни фонд, у земљи која има најинтензивнију пољопровреду у Европи.

Korak nazad. Tokom postojanja Istočnog bloka narod po tim državama je radio za jedne najlon čarape. Nakon raspada bloka i stvaranja koliko toliko i kakvog takvog zajedničkog prostora Zapadnjaci I kategorie ne žive toliko dobro kao nekada ali zato i narod u bivšim ex-SSSR kolonijama ne živi ni približno loše kao što je živeo. U tome ne vidim ništa loše. Naprotiv. Što bi brica u Minhenu uzimao 30 DM za šišanje a u Brnu bilo pola marke?

Uzmimo za primer Crnobrnji srcu dragog Džulijana i nekog našeg Radisava.
Naš Radisav mora traktor da plati nekih 50 000 isto kao i Olandez. Svu mehanizaciju mora da plati isto. Radisav ima lošiju i skuplju servisnu podršku u odnosu na Džulijana. Gorivo je Radisavu skuplje. Radisav je nezaštićeniji od uvoza a nije mu dostupno EU tržište.
Ako Holanđanima prepolove stočni fond onda to mora da se nadomesti. Iz Rumunije, Bugarske i da je sreće da tu brkove omasti i Radisav. Holanđanin će sa 5000 eura da spadne na 4 000 a Vasile, Koce i Radisav će da skoče na 1 500.

Ona se tu pojavi neki Crnobrnja i kaže kako je u stvari naše tržište Kina, Rusija i Iran. Baš k'o Mirjana Markovič. I da je jedan takav bolid nego ih svaki dan sve više i čim ujutru dobiju smernice oni narednih nedelju dana teraju istu nebulozu.

Знам како су се одвијали преговори око уласка у ЕУ Вишеградске групе, и како је пољопривредна Пољска преговарала и натезала се око квота. Да ли се питаш које место би у таквој Европи имао српски пољопривредник (чији интерес ни номинално нико не штити)?

Svi su se natezali. Osim naših 'patriota'. Kojima odgovara ovakvo stanje jer niko ne kontroliše. Znaš li koliko je poljske 'subvecionisane' jabuke ušlo u Srbiju u nekoliko goina? Svakom tom našem voćaru koji je izgubio novac bi bilo daleko bolje da je na tržištu sa jasnim pravilima. Svaki voćar ima italijanski traktor, italijanski atomizer i svakome je san italijanska koperativa (da te ne gnjavim sad kako funkcioniše). Niko nikad nije naveo kao primer Putinovog voćara ili stočara.
Наша званична политика има за циљ придруживање ЕУ, па мислим да је нормалнија ствар да овде разговарамо о новим трендовима и новом законодавству у ЕУ, посебно јер су наше аспирације да будемо део те ЕУ. Нормално је да нам није свеједно шта се у ЕУ дешава.

Nas šest miliona sa tendencijom pada broja stanovnika i iseljavanjem omladine u Englesku, SAD, Nemačku, Švajcarsku da reši pitanje cenzure u EU?

Imamo dve opcije. Minus bućke 'nesvrstani' na koju se ponovo pecaju isti somovi. Jedna je cenzura u EU, druga je cenzura u autokratskim državama. Jel' meni promiče da ima i treća?

Da se razumemo. Što više ovakvih poput Crnobrnje, što više ljudi koji se pecaju na ovakve tekstove to veća zarada nekima. Pa ko voli neka istraje.

Kod nas na delu je ona Simonsova 'IQ rulje je manji nego najmanji IQ pojedinca u toj rulji'.


gedza.73 gedza.73 18:22 29.07.2023

Re: Ma!


principessa_etrusca
Ипак, није ваљда да се овде само ради о јефтиним ћевапчићима?

Da li je previše lično pitanje zašto si odabrala London?

Ne verujem da pratiš ali je Jokić preko noći od heroja postao izdajnik a njegova žena od izbegličke kolone prešla put do osobe koja uživa dok se likovi koji poslednjih babinih sto dinara ostavljaju u kladionicama pate i tuguju.

NIko od tih koji zameraju Jokiću neigranje u reprezentaciji se ne pita zašto on sam nije trenirao pa zaigrao za reprezentaciju nego zadrigli iz fotelje procenjuju nečiji patriotizam. Tako je u svim oblastima pa i u ovoj Crnobrnjinoj. Ili onog Lepojevića iz Londona koji kenja kako treba da se žrtvujemo jer nam je nagrada na dohvat ruke. Ili onog Bokana koji svakodnevno šriča o pogibijama i izginućima za 'svetsku srpsku zemlju'. Sa bezbedne udaljenosti. Nešto ne verujem da ga je neko u Londonu cenzurisao. Ili mu zabranio povratak.
gedza.73 gedza.73 18:40 29.07.2023

Re: Ma!

promoter
Mnogi robovi će biti zadovoljni ako su siti.
Sloboda je rizična, jer se može biti i gladan.

Pojasni. Jel' su robovi oni koji su ostali u Srbiji ili oni koji su otišli da se ne vrate? Da li su 'neslobodu' odabrali oni koji su otišli a slobodu oni koji su ostali?
tessa1 tessa1 18:48 29.07.2023

Re: Ma!

Kakva sloboda?
O čemu ti to?
Gde to ima?


“Što se tiče novca koji Srbi iz dijaspore šalju kući, prema datom istraživanju doznake iz Austrije, Nemačke i Švajcarske su 2022. iznosile 2,61 milijardu evra, što je 52 odsto ukupnih doznaka dijaspore iz celog sveta.

Ipak tvrde iz agencije da je realni iznos verovatno znatno veći, s obzirom na dodatne neformalne kanale slanje novca u Srbiju, koji nisu statistički zabeleženi.”2,61 milijarde, ne sumnjam da je još toliko kako rekoše neformalno, suma koju ne pamtim zato što je nevjerovatna, provjerim svaki put jesam li dobro pročitala, možda opet nešto izmišljam. :)

Srbi AT, DE i CH (1,125 miliona ljudi) iz Srbije godišnje 2,61 milijardu euro pošalju kući ili ostave u Srbiji, više od pola od svih Srba dijaspore, 52%, i plus, legalno prikazan novca, možda je 5 milijardi i 75% od ukupnog. (neka mi oproste drugi narodi i narodnosti, piše Srbi, ne znam da li su ubrojali Mađare na privremenom radu u inostranstvu među ove Srbe tj ljude koji šalju kući pare, ili Vlahe*, nema kompaktnije zajednice ovde od njih)

Šta hoću reći, nije sloboda na pustom ostrvu kao neki romantizovan neukrotiv sexipil i poslednji neukroćen Srbina, nekoliko milijardi euro samo iz germanskih zemalja ljudi šalju kući godišnje, i dolara nekoliko milijardi,

i to je gore što rekoh o zdravoj ekonomiji koja postoji kod nas u narodu, održava društvo vitalnim, 1) podupru se između sebe ljudi, ispomažu, 2) i novcem koji cirkuliše i dolazi iz EU i sa drugih kontinenata..

da žive od penzije i fiktivne slobode pa to je mrtav narod kao jezik što izumre, narod opstaje zato što je izdržljiv u apsurdnim uslovima ne zato što je nagrađen slobodom kao ni jedan drugi narod do sada,

5 milijardi (najmanje, nagađanja su x2) iz inostranstva ljudi pošalju kući u toku jedne godine (365 dana), i obrće se u svim sferama društva, možda je i tebi Emsi prošao kroz ruke..


Ipak korekcija, nepravedno rekoh da je druga polovina svi Dodikovi, nije istina, nisu svi ali to su ljudi koji žive ili od svog znanja, struke, imanja, ili imaju nekoga u inostranstvu, uglavnom ne žive od milosti gospodara.


I evo kod nas prije neki dan,


"Miroslav Budimčić iz srbačkog sela Lilić posejao je 64 dunuma. Za setvu je utrošio više od 10.000 KM. Sada je vreme za žetvu, a njegova računica je jasna. Ukoliko bi imao rod iznad proseka, kada pšenicu isporuči mlinarima, naplatiće 5.000 maraka.

Prema sadašnjem stanju na tržištu, za veknu hleba od 600 grama potrebno je prodati osam kilograma pšenice. To je zaista apsurdno. Potrudio sam se da zasejem što više, da pšenicu kvalitetno obradim ali sada sve deluje besmisleno. Kada se malo prisuši, sledi žetva. Ne vredi kombajn uvoditi u njivu, jer se time gubitak povećava – smatra Budimčić, koji je uredio porodično imanje, okrčio njive i posijao žito."Ljudima sa ovakvim problemima sigurno nije prioritet sloboda govora na Netu. Ona ne postoji, i cenzura se u extremnim uslovima može gledati kao izmišljeni poslovi u vrijeme exYU što sam prvi put čula Princi pričao, extremni uslovi su svi uslovi u kojima čovjek živi u realitetu, od odlomljene fasade sa stare zgrade do visokih temp, propalog uroda (žito ne uspjevaju prodati nakon evo dvije godine priče o rusko-ukrajinskom žitu i gladi u Egiptu), ratova (pa i u Ukrajinci kažu da postoje među njima Tik-Tok borci, ljudi koji su na ratištu da bi postavljali slike i postove na Netu, ali u realitetu možeš izgubiti glavu), ekonomski il klimatski kolapsi, radikali na vlasti i itd.. Ili šta sadrže papiri o američkom zlostavljanju iračkog i afganistanskog naroda može saznati gledajući seriju na Netflixu ako bude imao čime platiti Net, ili oluja ne poruši dalekovode. Ok, o tome na blogu B92 neće pročitati jer ovde samo Srbi imaju exkluzivu tajne arhive o njihovoj genocidnosti i zločinačkom genu.


*) iz falsifikata srpske historije, ovo bi možda Taso znao razmrsiti,

»Budući da arhivska građa, osim rijetkih izuzetaka, daje istraživaču samo vlaško ime, Aleksa lvić, prepričavajući arhivske spise, jednostavno ondje gdje piše Vlah čita Srbin. Našavši u arhivskoj građi veći broj spisa o Vlasima katolicima, tj. potomcima starohrvatskih Vlaha: Bunjevci, Morlaci i drugi, on će i te Vlahe proglasiti Srbima nazivajući ih •Srbi katoličke vere«.


Usput - i Srbija je okupirana zemlja.

Nije, i vi to ne znate cijeniti. (konkretno, imate zastavu i grb, nije dizajn od juče)
promoter promoter 18:49 29.07.2023

Re: Ma!

gedza.73
promoter
Mnogi robovi će biti zadovoljni ako su siti.
Sloboda je rizična, jer se može biti i gladan.

Pojasni. Jel' su robovi oni koji su ostali u Srbiji ili oni koji su otišli da se ne vrate? Da li su 'neslobodu' odabrali oni koji su otišli a slobodu oni koji su ostali?

Nema tu ili - ili situacije.
Nisam siguran da svet funkcioniše bez nijansi.
Ja sam se vratio, a nisam morao.
Moja deca su, trenutno, napolju - i ne znam da li će da se vraćaju ili će samo da svraćaju.
Ona odluku donose suvereno bez upliva bilo koga.
Sloboda je prepuna ograničenja.
A o slobodi da i ne govorimo.
promoter promoter 18:50 29.07.2023

Re: Ma!

tessa1

...


Usput - i Srbija je okupirana zemlja.

Nije, i vi to ne znate cijeniti. (konkretno, imate zastavu i grb, nije dizajn od juče)

Izvini!
Ipak ja to znam bolje od tebe.
tessa1 tessa1 18:55 29.07.2023

Re: Ma!

Izvini!
Ipak ja to znam bolje od tebe.

Reci, gore sam navela dvije okupacije, vi nemate barem jednu. :)
tessa1 tessa1 19:22 29.07.2023

Re: Педро и Џими (де ла) Барка

Де, де, не свађајте се ни око чега.


gedza.73 gedza.73 21:05 29.07.2023

Re: Ma!

promoter
Sloboda je prepuna ograničenja.
A o slobodi da i ne govorimo.

M'da. Posebno kad njih desetak dobije isti mejl sa 'jaka rublja' pa svi oni sa televizija narednih sedam dana ispaljuju iste fraze u vezi rublje. Onda narednih sedam dana kreću sa holandskim kravama. I onda ti, potpuno slobodno, doneseš odluku.

Vrlo verovatno sam loše napisao pa se nismo razumeli. Da li ti misliš da negde oko 2 000 000 Srba plus oni na tri meseca koji gube pasoše, peru ih u veš mašini ili im se dete igralo pa ga izgužvalo odlazi da živi i radi protiv svoje volje u te neslobodne zemlje? Da li je tih dva miliona maloumno i da li samo gledaju svoj stomak a da ovi koji su ostali pa potrepštine plaćaju daleko skuplje to vole zbog slobode ili zbog nepostojanja institucija i tržišta?
Koliko se od tamo vratilo? Odnosno koliko znaš Srba u Srbiji koji šire Crnobrnjinu propagandu i da nisu uzeli kredite za stanove, kuće, automobile, letovanja ili da su dali otkaze u zapadnim kompanijama kako bi se na vreme prestrojili i odabrali pravi put.

Eno na reditu ovi naši iz inostranstva otkinuše od zajebancije debile odavde po pitanju ankete za i protiv EU. Sve patriJote a ko zna koliko od njih ima hrvatske, bugarske ili mađarske pasoše i koliko njih na neki posredan način žica pare od gastarbajtera. Evo garantujem da sutra Kosovo uđe u EU bar trećina onih rođenih n aKosovu bi se odrekli srpskog državljanstva i uzeli kosovski pasoš. Iako su danas najglasniji u odbrani 'tradicionalnih' vrednosti.
promoter promoter 06:26 30.07.2023

Re: Ma!

gedza.73
promoter
Sloboda je prepuna ograničenja.
A o slobodi da i ne govorimo.

M'da. Posebno kad njih desetak dobije isti mejl sa 'jaka rublja' pa svi oni sa televizija narednih sedam dana ispaljuju iste fraze u vezi rublje. Onda narednih sedam dana kreću sa holandskim kravama. I onda ti, potpuno slobodno, doneseš odluku.

Vrlo verovatno sam loše napisao pa se nismo razumeli. Da li ti misliš da negde oko 2 000 000 Srba plus oni na tri meseca koji gube pasoše, peru ih u veš mašini ili im se dete igralo pa ga izgužvalo odlazi da živi i radi protiv svoje volje u te neslobodne zemlje? Da li je tih dva miliona maloumno i da li samo gledaju svoj stomak a da ovi koji su ostali pa potrepštine plaćaju daleko skuplje to vole zbog slobode ili zbog nepostojanja institucija i tržišta?
Koliko se od tamo vratilo? Odnosno koliko znaš Srba u Srbiji koji šire Crnobrnjinu propagandu i da nisu uzeli kredite za stanove, kuće, automobile, letovanja ili da su dali otkaze u zapadnim kompanijama kako bi se na vreme prestrojili i odabrali pravi put.

Eno na reditu ovi naši iz inostranstva otkinuše od zajebancije debile odavde po pitanju ankete za i protiv EU. Sve patriJote a ko zna koliko od njih ima hrvatske, bugarske ili mađarske pasoše i koliko njih na neki posredan način žica pare od gastarbajtera. Evo garantujem da sutra Kosovo uđe u EU bar trećina onih rođenih n aKosovu bi se odrekli srpskog državljanstva i uzeli kosovski pasoš. Iako su danas najglasniji u odbrani 'tradicionalnih' vrednosti.

Pojma ja nemam zašto ti meni postavljaš ova 'elementarna' pitanja?
Kakve veze ja imam sa bivšim komunističkim zemljama, osim što živim u jednoj od njih?
Pa ja sam samo nekoliko puta bio u tim zemljama - Mađarskoj i Čehoslovačkoj.
Ja pričam o slobodi i njenim ogranjičenjeima - bez obzira na države.
Kakvih kurčevih 2 miliona ljudi koji idu negde?
Neka ide svako gde može i gde mu je (njemu lično) bolje.
Nije valjda da ti meni postavljaš pitanja o dilemama da li je bolje za pojedinca u zemljama 'zapada' ili 'istoka'?
I da - sloboda je prepuna ograničenja - samonametnutih i nametnutih.
Bagra koja dominira u nekoj državi (i ne samo državi, nego u bilo kojoj 'organizaciji'), nastoji, neprestano, da uzurpacijom slobode nad članovima zajednice, za sebe ostvari korist na uštrb ostalih članova.
I to je nešto što je konstanta.
Verovatno i sam smatraš da je za brata Amera koji je slan u smrt (i da ubija) u npr. Vijetnam, isti kurac to slanje uz holivudske filmove, kao i za brata Rusa u Ukrajinu uz filmske novosti.
Za njih razlika ne postoji.
Sloboda je, dakle, da ti ponovim, prepuna iluzija, izazova, kao i ograničenja.
Sloboda nije svemoćna i zato, i ne samo zato, se ljudi 'dobrovoljno' sažimaju u torove, od državnih, pa do ostalih.
I ja mislim da je Džondir bolji od Belorusa.
tessa1 tessa1 06:48 30.07.2023

Re: Ma!

Kakvih kurčevih 2 miliona ljudi koji idu negde?


2 miliona ljudi je svaki treći stanovnik, da bi zamislio kako mijenjaju ili utiču na ekonomsku sliku jedne zemlje zamisli promjenjenu etničku tj da je svaki treći stanovnik npr crnac..

Sloboda je, dakle, da ti ponovim, prepuna iluzija, izazova, kao i ograničenja.

Pojasni.

Sloboda je pile u kučini? :)
tessa1 tessa1 06:49 30.07.2023

Re: Ma!

Sloboda je, dakle, da ti ponovim, prepuna iluzija, izazova, kao i ograničenja.

Cc, kakav je to foler, nemam riječi. :))
promoter promoter 11:19 30.07.2023

Re: Ma!

tessa1
Sloboda je, dakle, da ti ponovim, prepuna iluzija, izazova, kao i ograničenja.

Cc, kakav je to foler, nemam riječi. :))

Ko?
Gedža?
Nije tačno!
tessa1 tessa1 09:05 31.07.2023

Re: Ma!

Jesmo li mi ovde nekom prilikom, dobrom, naravno, zaključili da je demokratija moguća samo u pravnoj i policijskoj državi (Beč je opet proglašen najboljim gradom za živo), nismo mi zaključili, jesam ja? :)

(ček nađem nešto,TED)


Gdje sam stala?, a da, evo u par koraka kako izgleda demokratija u pravnoj i policijskoj državi,

(imam sliku prije neku veče, prvo je policijsko auto zaustavilo civilno, naveče kasno, nisam razumjela za tih par min odigravanja filmskih scena što su ih zaustavili jer nisu stigli hitna pomoć i vatrogasci, stižu odmah na mjesto događaja ako ima povrijeđenih, pomislila sam da je povrijeđen policajac zato što se za ca 5 min stvorilo još 9 policijskih auta, i dva civilna policije, naguralo se u uličicu i na trotoar 11 auta sa rotacinom svjetlima, bilo ih je preko 30, ostavljali su otvorena vrata iza sebe i idu svi prema tom civilnom gore autu)


1) Pozdravili navijače iz BL i objasnili gdje je ruta u gradu na mapi,

2) Snimak sukoba sa Identitarima (identiterima?), ok, rade svoj posao i to im Identitari zamjere, Identitari nisu desničari, sjetih se davno prije sam pročitala da u ovoj zemlji na vlast dolaze oni za koje glasa policija i gradska čistoća (mislim u Profilu, nije T. Bernhard :), moram zato spomenuti da je ovo na video snimku posao, privatno oni se među sobom optužuju da je policija na strani desničara (konzervativaca?) i antifašisti dobijaju više batina i itd, za gradsku čistoću bih se kladila da su populisti u njihovim redovima preuzeli primat nakon par decenija socijalista..

Pitaju zašto nemaju šljemove i pišu da je ovaj jedan star za taj posao, policija odgovara: WEGA (specijalne jedinice) znaju šta rade, ne brinite za njih

Sukob


3) Obezbjeđuju jedan od nekoliko demokratskih skupova koji se održavaju svakog vikenda (sve je pod kontrolom, vidjeli ste kako se policija u DE obračunava sa klima aktivistima i biciklistima, razbacuju ih po ulici), na Twitteru nije naslovna naloga policije, ovo je poslala neka žena i potamnila je lice jednog policajca ili policajke, znači tamo gdje su odgovori, i iznad je slika pita ih neki tip zašto ne reaguju na zabranjene zastave? - na šta mislite, objasni, aha, to nije zabranjena zastava..


4) U centru su dešavanja i na Netu (rekoh da sam nekoliko puta imala ovde posla sa policijom, jednom je čak bio smrtni slučaj, nesreća, i oni su jednako profesionalni dal spašavaju mačku sa limenog krova ili spašavaju žena od muža i tome sam svjedočila, dolazili su u onu moju staru zgradu svaku drugu veče, potrefilo se na svakom spratu po jedna propast), preko socijalnih mreža, na Twitteru je policija Austrije ogledalo dešavanja u jednoj zemlji, ne samo gradu, ovaj njihov nalogu kažu vode njih 5 zaduženih odnose sa javnošću, svi su policajci sa iskustvom na terenu (naznačili su da znaju nešto više od papirologije),

narod se žali, kritikuje ih, postavlja pitanja i itd, postavljaju slike i kažu im da riješe problem, postavljaju video snimke sa lica mjesta, policija traži tačnu adresu, i oni to rješavaju ima vrijeme za koliko stižu ca do 3 min..

i ovaj dečko je ispričao događaj iz kafane prije neku veče gdje su neki ne znam kako ih nazvati, mutanti, lumpovali, gladili po licu nas i njih, bjelo lice previše gradsko razlikovali od seljoberije i drugih došljaka, i itd, prevedite da vidite kako je bilo, i šta policija odgovara o onomo što se dešava u kafani, nošenju noža i daju listu oružja..


Mi i ViUkratko, demokratija je pune ruke posla za pravosuđe i policiju, poenta na ovu temu o virtuelnoj slobodi govora,

i da, njemački kancelar je za problematične efekte socijalnih mreža rekao da su proklestvo :)

tessa1 tessa1 09:11 31.07.2023

Re: Ma!

Najradije bih postavila onu sliku što imam sa autima da osjetite uzavrelu atmosferu demokratije za 5 min. :)
solo solo 09:22 31.07.2023

Re: Ma!

Ukratko, demokratija je pune ruke posla za pravosuđe i policiju, poenta na ovu temu o virtuelnoj slobodi govora,

i da, njemački kancelar je za problematične efekte socijalnih mreža rekao da su proklestvo :)


Draga Tess. Znaš kako ljude ovde zabole tuki za dešavanja u Beču i šire u AU monarhiji.

Imamo mi svoje migrene.

Jel moguće da nema nekih austrijskih blogova da podivaniš malo o vašim sranjima na njima sa sugradžanima.

Jebe nam se za Beč.


tessa1 tessa1 09:23 31.07.2023

Re: Ma!

Draga Tess. Znaš kako ljude ovde zabole tuki za dešavanja u Beču i šire u AU monarhiji.

Imamo mi svoje migrene.

Jel moguće da nema nekih austrijskih blogova da podivaniš malo o vašim sranjima na njima sa sugradžanima.

Jebe nam se za Beč.

Vidi ovog manijaka, vreba. Vreba da lomi kičmu, hm.

Razlog zašto ukinuti socijalne mreže.
tessa1 tessa1 09:24 31.07.2023

Re: Ma!

Imamo mi svoje migrene.

Gdje, gdje si ti, u Americi ili Kanadi?
solo solo 09:24 31.07.2023

Re: Ma!

Razlog zašto ukinuti socijalne mreže.


Razlog da odjebeš više.

Lakše je.
solo solo 09:25 31.07.2023

Re: Ma!

Gdje, gdje si ti, u Americi ili Kanadi?


Pitaj Tasu,ja sam kod njega u bulji.

Gde on tu i ja.

Jbg život nije sladak.
tessa1 tessa1 09:26 31.07.2023

Re: Ma!

Razlog da odjebeš više.

Lakše je.

Mrak bre ukinuti iz tih ćorsokaka svijesti.
solo solo 09:29 31.07.2023

Re: Ma!

Mrak bre ukinuti iz tih ćorsokaka svijesti.


Odaberi boju. Kopčanje je unisexp.s.

Što bi reko Tasa a sad ozbiljno,bez zezanja.

Često pokušam da vizualizujem kako bi izgledalo biti tvoj partner,muž ili bilo ko u svakodnevnom životu sa tobom.

Mora da je zabavno.
maliperica maliperica 15:55 31.07.2023

Re: Ma!

gedza.73
promoter
Mnogi robovi će biti zadovoljni ako su siti.
Sloboda je rizična, jer se može biti i gladan.

Pojasni. Jel' su robovi oni koji su ostali u Srbiji ili oni koji su otišli da se ne vrate? Da li su 'neslobodu' odabrali oni koji su otišli a slobodu oni koji su ostali?

Робови су и једни и други.
Само је ропство различите врсте.
maliperica maliperica 16:00 31.07.2023

Re: Ma!

promoter


Jebo slobodu!
Slično su i Tunjavog jebavali govoreći da se Ustav ne maže na hleb.
Ne maže se ni sloboda.
Mnogi robovi će biti zadovoljni ako su siti.
Sloboda je rizična, jer se može biti i gladan.

Тако је. Зато западна страна мора добро да огладни .
И на томе се интензивно ради.
maliperica maliperica 16:05 31.07.2023

Re: Ma!

promoter
tessa1

...

Šta je za vas sloboda o kojoj pričate ti i Emsi? Šta to ima vaš čovjek u Srbiji, ne morate uzimati za primjer RS zato što je BiH okupirana zemlja, prvo strancima pa onda političkim partijama, što nema Englez?
...

Kakva sloboda?
O čemu ti to?
Gde to ima?
Usput - i Srbija je okupirana zemlja.

Па зар онда није јасно зашто плаћамо скупље оно што је и неквалитетније него на Западу.
amika amika 08:20 28.07.2023

СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА

присетио сам се чувеног Првог амандмана америчког Устава, који каже: „Свима је загарантовано право на слободу говора, окупљања и удруживања с другима. Ова права су темељ нашег (америчког) система демократске владавине.”
Онда сам се присетио да је и Врховни суд Америке овако судио: „Слобода изражавања је матрикс, неизоставни услов за постојање скоро свих других облика слободе.”
Међутим, у Америци све се то може променити нагоре ако се тамо донесе закон, познат као Restrict act, кога Мет Таиби назива списком жеља трансатлантских елита, где је главна и ултимативна жеља следећа: „Државни режими желе апсолутни, потпуни и комплетни приступ свим подацима који су у поседу интернет платформи.”
Значи елите желе да уређују и дорађују садржаје у штампи, у медијима и на интернету, како би их уподобили зацртаној, генералној линији, која се одражава у горе поменуте три врсте борбе против дезинформација.

principessa_etrusca principessa_etrusca 11:01 28.07.2023

Re: СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА

Овде се више не ради о слободи изражавања ставова, већ о цензурисању чињеница, као што је виђено на многим примерима током “пандемије” када је рецимо Твитер цензурисао званичне податке СиДиСи-ја!

shmoo shmoo 11:56 28.07.2023

Re: СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА и лицемерје

principessa_etrusca
Овде се више не ради о слободи изражавања ставова, већ о цензурисању чињеница, као што је виђено на многим примерима током “пандемије” када је рецимо Твитер цензурисао званичне податке СиДиСи-ја!
Ја нисам заборавио да је фејсбук још пре 5-6 година забранио качење фотографија деце која умиру од глади у ратом измученом и свакоднено бомбардованом Јемену. (ЛИНК)

Обраложење је било да су та фотографисана деца неприкладно обучена.

Мајко моја, где ће им душа.promoter promoter 11:59 28.07.2023

Re: СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА и лицемерје

shmoo
principessa_etrusca
Овде се више не ради о слободи изражавања ставова, већ о цензурисању чињеница, као што је виђено на многим примерима током “пандемије” када је рецимо Твитер цензурисао званичне податке СиДиСи-ја!
Ја нисам заборавио да је фејсбук још пре 5-6 година забранио качење фотографија деце која умиру од глади у ратом измученом и свакоднено бомбардованом Јемену. (ЛИНК)

Обраложење је било да су та фотографисана деца неприкладно обучена.

Мајко моја, где ће им душа.


Govna nemaju dušu.
docsumann docsumann 09:34 28.07.2023

da bre, dabre - DAB!
tekst ko naručen za ovaj post...
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:30 28.07.2023

Crnobrnja

Profesor već neko vreme otvoreno napada Evropsku uniju. Kvarnjački, podmetački tekst koji se "kači" na borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti ali se svodi na pljuvanje po Evropskoj uniji.

Pri tome, glavna referenca je "dobar drug Džulijan koji živi u Amsterdamu". Nisu ni pomenute laži, dezinfomacije i podmetnuti sadržaji kojima je obasuta naša zemlja (pre svega od izvora bliskih vlasti), a Rusija je samo pomenuta kao "očekivani izvor napada kroz ogromnu količinu predizbornih dezinformacija".

Na kraju, kao razlog "dramatičnog rascepa u našem društvu" utvrđuje se "neregulisano dejstvo suprostavljenih medijskih grupa i sistema".
promoter promoter 11:59 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Milutin Milošević
Profesor već neko vreme otvoreno napada Evropsku uniju. Kvarnjački, podmetački tekst koji se "kači" na borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti ali se svodi na pljuvanje po Evropskoj uniji.

Pri tome, glavna referenca je "dobar drug Džulijan koji živi u Amsterdamu". Nisu ni pomenute laži, dezinfomacije i podmetnuti sadržaji kojima je obasuta naša zemlja (pre svega od izvora bliskih vlasti), a Rusija je samo pomenuta kao "očekivani izvor napada kroz ogromnu količinu predizbornih dezinformacija".

Na kraju, kao razlog "dramatičnog rascepa u našem društvu" utvrđuje se "neregulisano dejstvo suprostavljenih medijskih grupa i sistema".

Zašto to neko radi?
Kakav mu je interes u tom poslu?
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:18 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Pri tome, glavna referenca je "dobar drug Džulijan koji živi u Amsterdamu".

Можда би било упутније да провериш да ли су истините Џулијанове тврдње, па би видео да он ништа није измислио.

ЕК свесрдно одобрава насилно затварање сточних фарми у пољопривредној Холандији које спроводи холандска влада да би се смањиле емисије азот субоксида, N2O, пошто “краве много прде”.

То је директно уништавање холандске пољопривреде, фармера, па и начина живота.


Milutin Milošević Milutin Milošević 12:21 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Re: promoter

Ne znam i čudi me. Uživao sam u njegovim tekstovima u Kulturnom dodatku, do nedavno.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:23 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Re: principessa_etrusca

Kakve veze ima затварање сточних фарми у пољопривредној Холандији sa borbom protiv dezinformacija i kako to kvalifikuje dobrog druga Džulijana kao referentnu osobu (sem što takodje napada EU)?
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:30 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Kakve veze ima затварање сточних фарми у пољопривредној Холандији sa borbom protiv dezinformacija

Насилно затварање фарми и “борба против дезинформација”, односно блатантно увођење цензуре, имају везе као две манифестације тоталитарне природе бриселског режима.
shmoo shmoo 12:38 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Milutin Milošević
Re: promoter

Ne znam i čudi me. Uživao sam u njegovim tekstovima u Kulturnom dodatku, do nedavno.Па ако је по нечијем мерилу Црнобрња постао одједном морално-политички неподобан, не видим како би ме то спречило да и даље уживам у његовим текстовима или расправама, слажући се или не слажући са њим.

И све то због некаквог Привид(а) слободе на интернету? (ЛИНК)

Не знам... Мало ми је блесав данас у 2023. години тај аршин мерења нечијег деловања, рада, памети,,... свега, искључиво кроз ту призму морално-политичке подобности као да смо у 1945. години.

Зашто више не можеш да уживаш и даље у професоровим текстовима?

Зато што пљује Европску унију?

Шта хоћеш да кажеш?

Да сви морамо да идемо тим путем ка Европској унији и да се закллињемо у тај пут исто као што смо некада сви ишли Титовим путем кунући се да са њега нећемо да скренемо?

Е, мој Милутине...

А ја сам мислио да смо ми у Србији укинули морално-политичку подобност као категорију још половином осамдесетих док смо још увек живели у једнопартијском систему.

(Сећам се одлично говора на наставном већу на Филолошком факултету шекспиролога професора Костића када су се на Филолошком факултету бирали тада нови асистенти, доценти итд. и како се човек још тада побунио када су у биографијама кандидата почели да наглашавају да ли су морално-политички подобни или не за то место за које се кандидују. Био сам студент тада и добро сам запамтио јер је тада професор Костић за мене постао човек са личним интегритетом који се није плашио да то јавно каже.)

Читам тебе овде сада у 2023. години и као да није прошло 40 година од званичног укидања морално-политичке подобности на јавној сцени у Србији.


Milutin Milošević Milutin Milošević 12:39 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Насилно затварање фарми и “борба против дезинформација”, односно блатантно увођење цензуре имају везе као две манифестације тоталитарне природе бриселског режима.


Dakle, drug Džulijen je kvalifikovan. U redu.

(samo da se zna, ja EU administraciju smatram birokratskom, okoštalom, nedovoljno sposobnom, nezainteresovanom, itd., ali mislim to ne znači da ne treba da uđemo u EU i da treba da je pljujemo kao što to pokvareno čini gosn profesor)
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:51 28.07.2023

Re: Crnobrnja

(samo da se zna, ja EU administraciju smatram birokratskom, okoštalom, nedovoljno sposobnom, nezainteresovanom, itd., ali mislim to ne znači da ne treba da uđemo u EU i da treba da je pljujemo kao što to pokvareno čini gosn profesor)

Мислим да је највећа опасност за нас да игноришемо трендове и да sleep-walk кроз историјске промене које се око нас дешавају.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:56 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Мислим да је највећа опасност за нас да игноришемо трендове и да sleep-walk кроз историјске промене које се око нас дешавају.

A u međuvremenu ćemo da tolerišemo "противзаконит садржај, говор мржње и тзв. дезинформације"
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:59 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Re: shmoo

Nijednom rečju nisam pomenuo moralno-političku podobnost niti sam pozivao da se profesoru ukine pravo da piše. Samo sam izrazio svoje neslaganje sa njegovim stavovima i opredeljenje da ulazak u EU treba da ostane naš prioritet.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:20 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Milutin Milošević
Re: shmoo

Nijednom rečju nisam pomenuo moralno-političku podobnost niti sam pozivao da se profesoru ukine pravo da piše. Samo sam izrazio svoje neslaganje sa njegovim stavovima i opredeljenje da ulazak u EU treba da ostane naš prioritet.


Став да улазак у ЕУ треба да буде српски приоритет је наравно потпуно легитиман, исто колико и став да никако не треба улазити у ЕУ, али нотирај да се горњи чланак уопште не бави тим питањем.

Чланак се бави увођењем цензуре, при чему је цензор извршна власт.

Да је твоје разумевање да се такво друштво може описати као башта?
alselone alselone 13:20 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Насилно затварање фарми и “борба против дезинформација”, односно блатантно увођење цензуре имају везе као две манифестације тоталитарне природе бриселског режима.

Treća grana istog zlog korena je i uništavanje elektroenergetske stabilnosti. Energija sjebana, hrana na redu.

Мислим да је највећа опасност за нас да игноришемо трендове и да sleep-walk кроз историјске промене које се око нас дешавају.

Bravo!
shmoo shmoo 14:37 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Milutin Milošević
Re: shmoo

Nijednom rečju nisam pomenuo moralno-političku podobnost niti sam pozivao da se profesoru ukine pravo da piše. Samo sam izrazio svoje neslaganje sa njegovim stavovima i opredeljenje da ulazak u EU treba da ostane naš prioritet.У реду, поштујем твоје мишљење да је то приоритет за Србију.

Поштуј онда и ти мишљење професора Црнобрње па пробај да то што он каже побијеш неким добрим аргументима а не да само паушално осудиш мишљење супротно од свога.

И онда ћеш моћи и даље да уживаш у професоровим излагањима без гриже савести да радиш нешто што није у реду чак и када се не слажеш са њим.

Нека ти дух буде стварно, а не само декларативно агапе.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:22 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Можда би било упутније да провериш да ли су истините Џулијанове тврдње, па би видео да он ништа није измислио.

ЕК свесрдно одобрава насилно затварање сточних фарми у пољопривредној Холандији које спроводи холандска влада да би се смањиле емисије азот субоксида, N2O, пошто “краве много прде”.


Crnobrnja ga citira kao neki autoritet a pazi tok razgovora:

C: Hej Dzo, sta mislis o ovom novom zakonu?
Dz: Brisel koji je deo 'kolektivnog Zapada' i uveo je nepravedne sankcije Rusiji kaze krave mnogo prde i hoce da nam uniste poljoprivredu (=poljoprivrednu industriju) u Holandiji a onda i u celoj EU. Ergo, zakon je los, katastrofa i cisto zlo.


Nego, da pretpostavimo da je zakon los, katastrofa i cisto zlo i da je Brisel djavao, ostaje problem dezinformacija, mrznje itd. koje se sire drustvenim mrezama. Drustvene mreze su kao kafane ali malo drugacije.

I u kafani postoji (nepisani) kodeks ponasanja, ljudi se licno poznaju i neke linije se ne prelaze. Odnosno kad se predju kao u slucaju minhenske pivnice onda je vec kasno.

Na drustvenim mrezama svako moze anonimno da siri bilo kakav sadrzaj bez ikakve odgovornosti. Regulacije imas svuda i ostaje nejasno zasto samo ovo polje treba ostaviti neregulisanim.

Doduse, mozemo se praviti i da ovaj problem ne postoji i da je sve to ujurduma 'kolektivnog Zapada'. Danas svakako jednako vredi neki Habermasov clanak kao i 15 reci nebuloza nekog tviterasa KraveNePrde ako je ovaj sakupio dovoljno pratilaca.
solo solo 17:15 28.07.2023

Re: Crnobrnja

Nijednom rečju nisam pomenuo moralno-političku podobnost niti sam pozivao da se profesoru ukine pravo da piše. Samo sam izrazio svoje neslaganje sa njegovim stavovima i opredeljenje da ulazak u EU treba da ostane naš prioritet.


ali mislim to ne znači da ne treba da uđemo u EU i da treba da je pljujemo kao što to pokvareno čini gosn profesor)


Bilo bi ok da nisi napisao ,,pokvareno,,

Kvarno si to uradio.

Nisi izneo neslaganje, izneo si kvalifikaciju.

Pridev Milutine.pridjev.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:13 29.07.2023

Re: Crnobrnja

Nego, da pretpostavimo da je zakon los, katastrofa i cisto zlo i da je Brisel djavao, ostaje problem dezinformacija, mrznje itd. koje se sire drustvenim mrezama. Drustvene mreze su kao kafane ali malo drugacije.

Само процењивање шта је дезинформација је клизав терен, почевши од тога ко процењује и чију информацију процењује.

У неком претходном треду горе, линкова сам видео који се односи на цензуру коју су спроводили службеници Твитера, па су цензурисали и званичне податке СиДиСи-ја (Center for Desease Control and Prevention), описан као the nation’s leading science-based, data-driven, service organization that protects the public’s health, значи то је најмеродавнија организација да предочи податке који се тичу јавног здравља. Ипак, неки пејпер пушер из Твитера је имао моћ да их цензурише.

Такође, верујем да су државни цензори у Совјетском Савезу или у Југославији радили свој посао у убеђењу да спречавају дезинформације и говор мржње, односно оно што зу у њиховом приручнику биле дезинформације и говор мржње. Теби је уосталом познато шта и ко је забрањиван, па и осуђиван, од некога ко прича вицеве, до професора који је објавио чланак у стручном часопису.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:34 29.07.2023

Re: Crnobrnja

principessa_etrusca
Nego, da pretpostavimo da je zakon los, katastrofa i cisto zlo i da je Brisel djavao, ostaje problem dezinformacija, mrznje itd. koje se sire drustvenim mrezama. Drustvene mreze su kao kafane ali malo drugacije.

Само процењивање шта је дезинформација је клизав терен, почевши од тога ко процењује и чију информацију процењује.

У неком претходном треду горе, линкова сам видео који се односи на цензуру коју су спроводили службеници Твитера, па су цензурисали и званичне податке СиДиСи-ја (Center for Desease Control and Prevention), описан као the nation’s leading science-based, data-driven, service organization that protects the public’s health, значи то је најмеродавнија организација да предочи податке који се тичу јавног здравља. Ипак, неки пејпер пушер из Твитера је имао моћ да их цензурише.

Такође, верујем да су државни цензори у Совјетском Савезу или у Југославији радили свој посао у убеђењу да спречавају дезинформације и говор мржње, односно оно што зу у њиховом приручнику биле дезинформације и говор мржње. Теби је уосталом познато шта и ко је забрањиван, па и осуђиван, од некога ко прича вицеве, до професора који је објавио чланак у стручном часопису.Frejmujes ovo u smislu komunisticke cenzure da bi lakse sebi nabacila zakljucak. Plus sto umanjujes problem iako uticaj drustvenih mreži nije uporediv sa pricanjem viceva u komunizmu.

Sto se procene tice, tome i sluzi zakon. Da se definise sta jeste a sta nije X. Istu primedbu mozes uputiti na zakonsko uredjivanje bilo koje oblasti.

Nego, ok Brisel ne zna, ali ko zna, sta je alternativa? Da se pravimo da problem ne postoji?
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:43 30.07.2023

Re: Crnobrnja

Sto se procene tice, tome i sluzi zakon. Da se definise sta jeste a sta nije X. Istu primedbu mozes uputiti na zakonsko uredjivanje bilo koje oblasti.

Лепо.

Како онда тумачиш да је закон толерисао да сужбеници Твитера цензуришу званичне податке СиДиСи-ја?

У Енглеској (додуше не више у ЕУ), сада је у току афера око debanking-a, односно затварања банковних рачуна клијентима без објашњења.

О томе се недавно писало више у овом треду (ЛИНК) у данима када је се одмотавало клупко поводом затварања рачуна политичару Најџелу Фаражу, без кога се Брексит не би догодио.

Банка у питању је Кутс, стара преко 300 година, сада део НатВест Групе у којој држава има скоро 40% власништва након што ју је спасила 2008.

Суштина је да га банка није хтела за клијента због његових ставова, појавио се и извештај о њему на 40 страна, у коме се се између осталог говори о пријатељству са Трампом и Новаком, а и негирање климатских промена. (Када је објављена Трампова победа, Фараж је дојурио да лично честита, а када је Новак био у аустралијском притвору, дошао је у Београд и у знак подршке објавио снимке са Новаковим трофејима.)

Да демантује причу о Фаражовој непожељности због политичких ставова, директорка целе банкарске групе је новинару БиБиси-ја поред кога је седела на некој добротворној вечери, рекла да Фараж на рачуну нема довољно новца, што је БиБиСи сутрадан објавио. (Ем је прекршила тајност рачуна, ем је лагала о стању.)

Резултат је да је цео извештај објављен и главе су почеле да се котрљају. За сада је директорка групе дала оставку, као и директор саме банке.

У међувремену свакодневно се појављују други случајеви, нпр. свештеник који се прошлог месеца, што је био месец прајда када се банке утркују у истицању дугиних боја, пожалио својој банци на ту праксу коју је ваљда назвао друштвеним инжињерингом, а банка му одговорила затварањем рачуна.

У данашњем свету где се на много места кеш више не прима, остати без банковног рачуна је за многе питање преживљавања.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 02:02 31.07.2023

Re: Crnobrnja


principessa_etrusca
Sto se procene tice, tome i sluzi zakon. Da se definise sta jeste a sta nije X. Istu primedbu mozes uputiti na zakonsko uredjivanje bilo koje oblasti.

Лепо.

Како онда тумачиш да је закон толерисао да сужбеници Твитера цензуришу званичне податке СиДиСи-ја?

У Енглеској (додуше не више у ЕУ), сада је у току афера око debanking-a, односно затварања банковних рачуна клијентима без објашњења.

О томе се недавно писало више у овом треду (ЛИНК) у данима када је се одмотавало клупко поводом затварања рачуна политичару Најџелу Фаражу, без кога се Брексит не би догодио.

Банка у питању је Кутс, стара преко 300 година, сада део НатВест Групе у којој држава има скоро 40% власништва након што ју је спасила 2008.

Суштина је да га банка није хтела за клијента због његових ставова, појавио се и извештај о њему на 40 страна, у коме се се између осталог говори о пријатељству са Трампом и Новаком, а и негирање климатских промена. (Када је објављена Трампова победа, Фараж је дојурио да лично честита, а када је Новак био у аустралијском притвору, дошао је у Београд и у знак подршке објавио снимке са Новаковим трофејима.)

Да демантује причу о Фаражовој непожељности због политичких ставова, директорка целе банкарске групе је новинару БиБиси-ја поред кога је седела на некој добротворној вечери, рекла да Фараж на рачуну нема довољно новца, што је БиБиСи сутрадан објавио. (Ем је прекршила тајност рачуна, ем је лагала о стању.)

Резултат је да је цео извештај објављен и главе су почеле да се котрљају. За сада је директорка групе дала оставку, као и директор саме банке.

У међувремену свакодневно се појављују други случајеви, нпр. свештеник који се прошлог месеца, што је био месец прајда када се банке утркују у истицању дугиних боја, пожалио својој банци на ту праксу коју је ваљда назвао друштвеним инжињерингом, а банка му одговорила затварањем рачуна.

У данашњем свету где се на много места кеш више не прима, остати без банковног рачуна је за многе питање преживљавања.Ovo nabrojano bio razlog ZA da se zakonski ova oblast uredi a ne PROTIV. Onda ne bi mogao svako da reaguje po svom nahodjenju.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:49 31.07.2023

Re: Crnobrnja

principessa_etrusca

Лепо.

Како онда тумачиш да је закон толерисао да сужбеници Твитера цензуришу званичне податке СиДиСи-ја?


prosto.. država je uvijek one step behind privatne incijative pa joj treba vremena da shvati šta ta privatna inicijativa (tviter) radi.. pa da reguliše.. pa da regualtivu primjeni..
ti se kanda buniš protiv te regualtive u EU?
jel tako bješe?
which is it?
kako su smjeli da cenzurišu u tviteru? ili kako država smije da ih u tome sprječi? ne može oboje?

principessa_etrusca

У Енглеској (додуше не више у ЕУ), сада је у току афера око debanking-a, односно затварања банковних рачуна клијентима без објашњења.

nije bez objašnjenja.. zašto lažeš? lijepo mu je rečeno da više ne ispunjava uslove da bude klijent couttsa (nema ni milion investicija, ni milion kredita a ni tri miliona štednje) i ponuđen mu račun u natwestu..
on je od toga napravio aferu..
zašto ti insistiraš na ponavljanju njegovih laži to ti znaš


principessa_etrusca

О томе се недавно писало више у овом треду (ЛИНК) у данима када је се одмотавало клупко поводом затварања рачуна политичару Најџелу Фаражу, без кога се Брексит не би догодио.

zar nisi i sama priznala da je on u brexitu bukvalno slučajni prolaznik.. istina sa velikim megafonom..
nemoguće da zaista misliš da se desio zbog njega..
to je kao da misliš da je Šešelj krivac za rat u Bosni i Hrvatskoj

principessa_etrusca

Банка у питању је Кутс, стара преко 300 година, сада део НатВест Групе у којој држава има скоро 40% власништва након што ју је спасила 2008.

Суштина је да га банка није хтела за клијента због његових ставова, појавио се и извештај о њему на 40 страна, у коме се се између осталог говори о пријатељству са Трампом и Новаком, а и негирање климатских промена. (Када је објављена Трампова победа, Фараж је дојурио да лично честита, а када је Новак био у аустралијском притвору, дошао је у Београд и у знак подршке објавио снимке са Новаковим трофејима.)

suština je da on ne ispunjava uslove da bude klijent te banke
a uz to je i govedo koje bi ljudi i biznisi da izbjegavaju
al eto ima i obožavatelje

principessa_etrusca

Да демантује причу о Фаражовој непожељности због политичких ставова, директорка целе банкарске групе је новинару БиБиси-ја поред кога је седела на некој добротворној вечери, рекла да Фараж на рачуну нема довољно новца, што је БиБиСи сутрадан објавио. (Ем је прекршила тајност рачуна, ем је лагала о стању.)

Резултат је да је цео извештај објављен и главе су почеле да се котрљају. За сада је директорка групе дала оставку, као и директор саме банке.

špekulacije


principessa_etrusca

У међувремену свакодневно се појављују други случајеви, нпр. свештеник који се прошлог месеца, што је био месец прајда када се банке утркују у истицању дугиних боја, пожалио својој банци на ту праксу коју је ваљда назвао друштвеним инжињерингом, а банка му одговорила затварањем рачуна.

У данашњем свету где се на много места кеш више не прима, остати без банковног рачуна је за многе питање преживљавања.


kakvi svakodnevni, pa kako možeš tako bezočno da lažeš..
faražu niko nije ukinuo račun nego ponudio da ga prebaci u običnu banku..
jedini drugi slučaj je taj ludi pop koji se kanda svađao na šalteru? a što bi sasvim bio razlog i meni da kažu da izvolim take my business elswhere i što jeste odličan recept za vječno kivne koji bi da se iživljavaju na pješadiji..
o kakvom ti preživljavanju pričaš?
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:19 31.07.2023

Re: Crnobrnja

nije bez objašnjenja.. zašto lažeš? lijepo mu je rečeno da više ne ispunjava uslove da bude klijent couttsa (nema ni milion investicija, ni milion kredita a ni tri miliona štednje) i ponuđen mu račun u natwestu..
on je od toga napravio aferu..
zašto ti insistiraš na ponavljanju njegovih laži to ti znaš

Није њему речено, већ је то речено Сајмону Џеку из БиБиСи-ја, у покушају да се неутарлише извештај на 40 старна о неприхватљивости Фаражових политичких ставова.
Зашто је Алисон Роуз морала да оде?
На другом блогу где се о овоме писало, подсмехнула си се Фаражој изјави да се три пута директно обратио директору Кутса Флејвелу, а да му он није одговорио, у стилу ”ко је Фараж да то очекује”.
Зашто је Флејвел морао да оде?
zar nisi i sama priznala da je on u brexitu bukvalno slučajni prolaznik.. istina sa velikim megafonom..

Наравно да не. Да није било Фаража, Брексита не би било, без обзира на све друге околности које су му ишле на руку.
suština je da on ne ispunjava uslove da bude klijent te banke
a uz to je i govedo koje bi ljudi i biznisi da izbjegavaju
al eto ima i obožavatelje

Ти бизниси то раде на свој ризик, као што се показало у случају Kутса/НатВеста јер није баш упутно послати поруку оној половини гласача који су гласали за Брексит да су њихови ставови неприхватљиви и да их нећеш за клијенте.

То пак има своју цену.

NatWest shares fell 3.7 per cent on Wednesday, making them the biggest faller on the FTSE 100 and extending their decline to almost 11 per cent this year. (ЛИНК, ФТ)
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:31 31.07.2023

Re: Crnobrnja

principessa_etrusca

Није њему речено, већ је то речено Сајмону Џеку из БиБиСи-ја, у покушају да се неутарлише извештај на 40 старна о неприхватљивости његових политичких ставова.
Зашто је Алисон Роуз морала да оде?


jel sad teza da ga nisu ni obavjestili da mu zatvaraju račun?
siroma ne može ni kafu da kupi..
gospode..

a ove veselnice što se tiče.. zašto je otišlo i tri njena prethodnika u zadnjih deset godina? ne znaš ti, ne znam ja, niti ćemo saznati.. svakako nije ništa novo i nečuveno kao ni pad cijene akcije banke od 11%..
kako se to tebi čini kao nekakav presedan, istorijska vododjelnica i šta još sve ne...
to samo ti znaš..
bukvalno gluposti i besmislice servirane dokonoim proznoglavcima da imaju čime da si dižu pritisak uz jutarnju kafu..
da ga ne plasiraš svojim paćenim sunarodnicima kao nekakve tajne vijesti iz svijeta, poglete paori da vam teta objasni kakve se zavjere kuju ne bi ni riječ rekla..
u nivou zet silovao komšinicinu kozu
promoter promoter 11:40 31.07.2023

Re: Crnobrnja

newimprovedtadejus
principessa_etrusca

Није њему речено, већ је то речено Сајмону Џеку из БиБиСи-ја, у покушају да се неутарлише извештај на 40 старна о неприхватљивости његових политичких ставова.
Зашто је Алисон Роуз морала да оде?


jel sad teza da ga nisu ni obavjestili da mu zatvaraju račun?
siroma ne može ni kafu da kupi..
gospode..

a ove veselnice što se tiče.. zašto je otišlo i tri njena prethodnika u zadnjih deset godina? ne znaš ti, ne znam ja, niti ćemo saznati.. svakako nije ništa novo i nečuveno kao ni pad cijene akcije banke od 11%..
kako se to tebi čini kao nekakav presedan, istorijska vododjelnica i šta još sve ne...
to samo ti znaš..
bukvalno gluposti i besmislice servirane dokonoim proznoglavcima da imaju čime da si dižu pritisak uz jutarnju kafu..
da ga ne plasiraš svojim paćenim sunarodnicima kao nekakve tajne vijesti iz svijeta, poglete paori da vam teta objasni kakve se zavjere kuju ne bi ni riječ rekla..
u nivou zet silovao komšinicinu kozu


Jeste.
Ona nema pojma ali si ti zato tu da nam kažeš da smo glupi kao koze koje jebava paor.
Jebote, šta ti jedeš kada si toliko najpametnija?
Jebote, rutinska vest je da akcije neke banke padnu za kurĉevih 11 procenata.
Sića!
Od sada bih mogli da te zovemo Benedikta.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:41 31.07.2023

Re: Crnobrnja

Цене акција расту и падају, али су НатВестове пале 3,7% за један дан када је изашло на видело да је директорка прекршила тајност клијентовог рачуна, о чему је пре тога лагала, а цео тај салто је направила да би прикрила праве, woke мотиве банке.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:21 31.07.2023

Re: Crnobrnja

principessa_etrusca
Цене акција расту и падају, али су НатВестове пале 3,7% за један дан када је изашло на видело да је директорка прекршила тајност клијентовог рачуна, о чему је пре тога лагала, а цео тај салто је направила да би прикрила праве, woke мотиве банке.


već sam ti govorila al evo nije mi teško da ponovim..
polako..
odi ovde
pogledaj sredinu ekrana, iznad samog grafikona imaš slova, ona su linkovi, svaki kreira grafikon koji prikazuje cijenu akcije banke Natwest u zadnjih dan, pet dana, godinu, pet godina i za maksimalan period od osamdesetih..
kad pogledaš bilo koji od ovih podioka kašće ti se da to što se dešava sada nije ništa novo ni neobično za tu banku, napraotiv, ovo sada je minor u poređenju sa šta je bivalo..
samo direktora im je u zadnjih 10ak godina otišlo 4..
business as usual..
ja znam da ti te tvoje novine to nisu tako predstavile al to se zove.. click baiting.. ti misliš kako si na tragu neke velike istine, istorijskih promjena.. a kad tamo..
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:35 31.07.2023

Re: Crnobrnja

promoter

Jeste.
Ona nema pojma ali si ti zato tu da nam kažeš da smo glupi kao koze koje jebava paor.
Jebote, šta ti jedeš kada si toliko najpametnija?
Jebote, rutinska vest je da akcije neke banke padnu za kurĉevih 11 procenata.
Sića!
Od sada bih mogli da te zovemo Benedikta.


ma gdje je tvoje da razmišljaš o nekakvim akcijama nekakvih banaka.. ajde bogati
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:49 31.07.2023

Re: Crnobrnja

već sam ti govorila al evo nije mi teško da ponovim..

Већ сам и ја говорила о драматичном паду вредности акција за један дан као индикатору катастрофалног ПР.

Ако Фаража изгнаш као клијента јер ти се не допадају његови ставови, није јасно како се нико од тих препаметних банкара није сетио да је ”већа половина” гласача, гласајући за Брексит, показала да подржава његове ставове и да се њима шаље директна порука да њихови ставови нису прихватљиви.

Резултат овога ће бити да НатВест изгуби један проценат клијената.

У међувренену, Фараж скупља политичке поене, сада и подржавајући своју најљућу политичку противницу Ђину Милер, чијој је странци, гле чуда, њена онлајн банка затворила рачун.

У међувремену, унуци Најџела Лосона нико неће да отвори рачун због деде политичара, а горе сам ставила и линк на видео са интервјуом Александре Толстој којој је ваљда грех што је деда био руски кнез и што је неколико година била у вези са руским олигархом, па јој је без објашњења затворен рачун, баш у НатВесту.
promoter promoter 13:36 31.07.2023

Re: Crnobrnja

newimprovedtadejus
promoter

Jeste.
Ona nema pojma ali si ti zato tu da nam kažeš da smo glupi kao koze koje jebava paor.
Jebote, šta ti jedeš kada si toliko najpametnija?
Jebote, rutinska vest je da akcije neke banke padnu za kurĉevih 11 procenata.
Sića!
Od sada bih mogli da te zovemo Benedikta.


ma gdje je tvoje da razmišljaš o nekakvim akcijama nekakvih banaka.. ajde bogati


A što bih ja razmišljao kada si tu ti?
tessa1 tessa1 13:40 31.07.2023

Re: Crnobrnja

u nivou zet silovao komšinicinu kozu

:))
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:11 31.07.2023

Re: Crnobrnja

principessa_etrusca
već sam ti govorila al evo nije mi teško da ponovim..

Већ сам и ја говорила о драматичном паду вредности акција за један дан као индикатору катастрофалног ПР..


pa jesi govorila al ti kažem da to što si govorila prosto nije istina..
ne budi lijena nego otvori onaj link..
pa pogledaj dal je to što ti pričaš ikakva drama..
ili je ta banka višestruko veće drame gledala i ove godine, i proteklih godina a pogotovo '08 godine..
bukvalno nikakva drama, business as usual, provjerivo na jedan klik.. stvarno je pacerski spuštati na taj nivo..
u tom duhu i ostale napabirčevine o masovnim zatvaranjima bankovnih računa..
sigurno ima boljeg i pametnijeg načina da popuniš vrijeme od tog čitanja bofl teorija zavjere..
da si u čemerici pa da razumijem al da živiš u UK i vjeruješ kako ti neko ugrožava egzistenciju jer si desničarka.. aman..
ako te šta ugrožava to su ti ti izvori na kojima se napajaš.. garant bi mogla da izmjeriš koliko ti tačno sjebu pritisak, šećer, kortizol, ko zna šta sve ne..
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:05 31.07.2023

Re: Crnobrnja

pa pogledaj dal je to što ti pričaš ikakva drama..
ili je ta banka višestruko veće drame gledala i ove godine, i proteklih godina a pogotovo '08 godine..

Наравно да је била велика драма када их је држава спасавала 2008. јер су too big to fail, и наравно да нема говора да ће НатВест пропасти, али је чињеница да је једним потезом њиховог woke борда и паметне директорке за један дан збрисана скоро скоро милијарда вредности.

Што ти кажеш, business as usual.

da si u čemerici pa da razumijem al da živiš u UK i vjeruješ kako ti neko ugrožava egzistenciju jer si desničarka.. aman..

Стварно је дирљиво када налетиш на некога са толико вере да живи у најбољем од свих светова.
maliperica maliperica 16:07 31.07.2023

Re: Crnobrnja

principessa_etrusca
Pri tome, glavna referenca je "dobar drug Džulijan koji živi u Amsterdamu".

Можда би било упутније да провериш да ли су истините Џулијанове тврдње, па би видео да он ништа није измислио.

ЕК свесрдно одобрава насилно затварање сточних фарми у пољопривредној Холандији које спроводи холандска влада да би се смањиле емисије азот субоксида, N2O, пошто “краве много прде”.

То је директно уништавање холандске пољопривреде, фармера, па и начина живота.
И то све , наравно , није левичарска , него десничарско тоталитаристичка агенда.
И ко то не разуме, нека почне од буквара.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:07 31.07.2023

Re: Crnobrnja

ali mislim to ne znači da ne treba da uđemo u EU i da treba da je pljujemo kao što to pokvareno čini gosn profesor)


Bilo bi ok da nisi napisao ,,pokvareno,,

Kvarno si to uradio.

Nisi izneo neslaganje, izneo si kvalifikaciju.

Pridev Milutine.pridjev.


Da pridev - i to sasvim odgovarajući za ovo šta profesor radi u nekim prethodnim i ovom tekstu
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 16:45 31.07.2023

Re: Crnobrnja

principessa_etrusca
pa pogledaj dal je to što ti pričaš ikakva drama..
ili je ta banka višestruko veće drame gledala i ove godine, i proteklih godina a pogotovo '08 godine..

Наравно да је била велика драма када их је држава спасавала 2008. јер су too big to fail, и наравно да нема говора да ће НатВест пропасти, али је чињеница да је једним потезом њиховог woke борда и паметне директорке за један дан збрисана скоро скоро милијарда вредности.

Што ти кажеш, business as usual.


au kako si ti glupo tvrdoglava to bukvalno boli..
da business as usual.. u poređenju sa tom 2008. bukvalno ovo je neuporedivo ali julski pad je bukvalno manji od sve i jednog mjeseca u ovoj godini..
pad u januaru, pa u februaru, pa pogotovo u martu, pa onda opet u aprilu, pa u maju, pa u junu, sve i jedan je veći od ovog sada..
pa pogledaj ženo zaboga to što ti već drugi put postavljam da pogledaš..
bukvalno čitaš gluposti i onda ih okolo ponavljaš i ponavljaš..
ne znam jel ti nekome to i u RL pričaš i dal samo gledaju u tebe..
brate sestro

principessa_etrusca

da si u čemerici pa da razumijem al da živiš u UK i vjeruješ kako ti neko ugrožava egzistenciju jer si desničarka.. aman..

Стварно је дирљиво када налетиш на некога са толико вере да живи у најбољем од свих светова.

e tu ne znam šta bi ti rekla.. ja vjerujem da si ti dostigla nivo razočarenja da misliš da ne samo da živiš u valjda najgorem od svih svjetova nego još i da su oni koji to mišljenje ne dijele valjda budale..
iskreno mi je žao i ne vidim neko rješenje osim da promjeniš šta čitaš..
kapiram kao želju da se zna, da se ne bude naivan, ovca ali negdje neki mali crv sumnje mora i kod tebe da postoji da si prosto žrtva prodavaca teorija zavjere koji se bukvalno hrane tvojim anksioznostima..
ja da sam na tvom mjestu vala bi probala da ne idem na ta mjesta čisto da vidim šta će biti..
ne znam..
ili prosto ne bi čitala vijesti ako si aalergična na lijeve.. to kapiram.. al to stalno kao ju moram zeitgeist da ispratim.. pogle pa to je debanking desnice.. a desnica ti na vlasti već koliko.. ne znam.. šta li ćeš misliti tek kad izgube..
promoter promoter 17:43 31.07.2023

Re: Crnobrnja

newimprovedtadejus
principessa_etrusca
pa pogledaj dal je to što ti pričaš ikakva drama..
ili je ta banka višestruko veće drame gledala i ove godine, i proteklih godina a pogotovo '08 godine..

Наравно да је била велика драма када их је држава спасавала 2008. јер су too big to fail, и наравно да нема говора да ће НатВест пропасти, али је чињеница да је једним потезом њиховог woke борда и паметне директорке за један дан збрисана скоро скоро милијарда вредности.

Што ти кажеш, business as usual.


au kako si ti glupo tvrdoglava to bukvalno boli..
da business as usual.. u poređenju sa tom 2008. bukvalno ovo je neuporedivo ali julski pad je bukvalno manji od sve i jednog mjeseca u ovoj godini..
pad u januaru, pa u februaru, pa pogotovo u martu, pa onda opet u aprilu, pa u maju, pa u junu, sve i jedan je veći od ovog sada..
pa pogledaj ženo zaboga to što ti već drugi put postavljam da pogledaš..
bukvalno čitaš gluposti i onda ih okolo ponavljaš i ponavljaš..
ne znam jel ti nekome to i u RL pričaš i dal samo gledaju u tebe..
brate sestro

principessa_etrusca

da si u čemerici pa da razumijem al da živiš u UK i vjeruješ kako ti neko ugrožava egzistenciju jer si desničarka.. aman..

Стварно је дирљиво када налетиш на некога са толико вере да живи у најбољем од свих светова.

e tu ne znam šta bi ti rekla.. ja vjerujem da si ti dostigla nivo razočarenja da misliš da ne samo da živiš u valjda najgorem od svih svjetova nego još i da su oni koji to mišljenje ne dijele valjda budale..
iskreno mi je žao i ne vidim neko rješenje osim da promjeniš šta čitaš..
kapiram kao želju da se zna, da se ne bude naivan, ovca ali negdje neki mali crv sumnje mora i kod tebe da postoji da si prosto žrtva prodavaca teorija zavjere koji se bukvalno hrane tvojim anksioznostima..
ja da sam na tvom mjestu vala bi probala da ne idem na ta mjesta čisto da vidim šta će biti..
ne znam..
ili prosto ne bi čitala vijesti ako si aalergična na lijeve.. to kapiram.. al to stalno kao ju moram zeitgeist da ispratim.. pogle pa to je debanking desnice.. a desnica ti na vlasti već koliko.. ne znam.. šta li ćeš misliti tek kad izgube..

Čekaj!
Ti hoćeš da kažeš da nije tačno ono što principesa kaže - i da su tu direktorku banke smenili samo zato što im se digla kita?
Ili zbog toga što je svojim ponašanjem ugrozila osnovni princip funkcionisanja svake banke - a to je poverenje!
Poverenje klijenata da su svoje novce poverili ustanovi od kredibiliteta?
Ne reci da se zajebavaš!
Jebote!
Pa ti nisi naučila osnovne princpipe bankarstva, a kenjaš kao foka o tome.
Pa to znam čak i ja.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 19:14 31.07.2023

Re: Crnobrnja

promoter

Čekaj!
Ti hoćeš da kažeš da...


ajde bogati čarli pa ko da bi ti razumio da ja sad uzmem tebi tu da objašnjavam šta sam ja tela da kažem da je ona rekla da sam ja rekla..
pa gdje to ima, kako bi to moglo..
de radije da vidimo taj kačamak jel treba sa slaninicom il ne mora i nemoj dalje od toga da se sad tu zamaramo..

principessa_etrusca principessa_etrusca 07:50 01.08.2023

Re: Crnobrnja

newimprovedtadejus
promoter

Čekaj!
Ti hoćeš da kažeš da...

ajde bogati čarli pa ko da bi ti razumio da ja sad uzmem tebi tu da objašnjavam šta sam ja tela da kažem da je ona rekla da sam ja rekla..
pa gdje to ima, kako bi to moglo..
de radije da vidimo taj kačamak jel treba sa slaninicom il ne mora i nemoj dalje od toga da se sad tu zamaramo..

Зашто ти је неопходно да на овај начин разговараш и да било кога на овај начин дисквалификујеш?
promoter promoter 09:48 01.08.2023

Re: Crnobrnja

newimprovedtadejus
promoter

Čekaj!
Ti hoćeš da kažeš da...


ajde bogati čarli pa ko da bi ti razumio da ja sad uzmem tebi tu da objašnjavam šta sam ja tela da kažem da je ona rekla da sam ja rekla..
pa gdje to ima, kako bi to moglo..
de radije da vidimo taj kačamak jel treba sa slaninicom il ne mora i nemoj dalje od toga da se sad tu zamaramo..


Pa potrudi se!
Možeš slovo po slovo.
Ja sam tebi u jednoj rečenici, svima jasnoj, ukazao da ne znaš osnovu na kojoj počiva bankarstvo u modernom svetu.
I, možda, (i) čitav svet.
Черевићан Черевићан 11:52 28.07.2023

in favorem

т'јст....видoм озбиљне и корисне регулације

Глобалом бануше .........интернет платформе
па сви (к'о слаткишем дете) на њих се навукли ,
и наравно у слободи акања их баш се погубили
те у таквом заносу начисто и..................... пукли

од сад ћемо (а резултат сечки )
баш жестоко добити ....по звечки
kamilo_emericki kamilo_emericki 22:15 30.07.2023

Da prvo definišemo

o kojoj EU govorimo.
O EU kakvu nam predstavljaju ili o EU onakvoj kakva stvarno jeste?
O EU u kojoj se donose odluke dogovorom svih članica ili putem diktata par država?
O EU koja poštuje ugovore o pristupanju kao i pravila i procedure koje su tim ugovorima propisane?
Možda bi diskusiji mogao doprinijeti podatak da u Brislu trenutno radi 50 000 (pedeset hiljada) lobista.
Meni se čini da ti lobisti ne daju veliki doprinos demokratičnosti odlučivanja a ni interesu većine stanovnika EU.
50 000 lobbyistes travaillent actuellement à Bruxelles. Ce chiffre illustre l’ampleur d'un phénomène dans le processus décisionnel au sein des institutions européennes. Mais comment le lobbying est-il encadré au niveau des institutions européennes ? Les risques de corruption sont-ils écartés pour autant ? Le point en sept questions.

Link

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana