Budućnost| Kultura| Tehnologija| Zdravlje| Život

64 PITANJA

amika RSS / 14.04.2022. u 10:51

64 ПИТАЊА 

Напетост у руци, трнци међу прстима, празно у глави. Кроз собу је струјала нека енергија која је одбијала да поруши равнотежу, поремети симетрију, покрене дела са неизвесним крајем. Али свака партија је већ одиграна, знао је, неке и хиљадама пута и ти кад вучеш бивше потезе улазиш у колотечину туђих енергија. Мисли. Свести. Једино је Ел Греко, онај први шахиста модерног шаха почетком 17. века, онај Италијан - који је морао да обилази Шпанију, Португалију и Енглеску да би се доказао као најбољи јер су његови земљаци одбијали да му то признају – једино је он вукао прве, праве, нове потезе на празној мапи шаховске теорије и праксе. Неоптерећен туђим промислима и грешкама.

И сада да и он улази у тај безброј пута преорани терен 64 поља, онај који је био прво забава, па уметност, па наука док се најзад није сврстао у лебдеће теорије мистике. Или су то делићи будуће науке чије обрисе тек назиремо, самоуверени и дрчни да све знамо?

 1.e4 - е5  2.f4 - ef4  3.Сf3 - h6 4.Лc4 - g5…

Погледао је шта се догађа и, наравно, завршавао се један, почињао други и припремао трећи... Шта? Па Рат. Наравно, рат. Рат, рат рат....

Тако је било одувек. Одавно још свештеници пресветлог, просветљеног и свеприсутног Буде, Бога који је одбијао да буде Бог, почели да на црвено - црној магијско – пророчанској простирци стварају игру која ће бити више од игре и замењивати ратове. Прво су питали прастару, судбинску Ји Ђинг – Књигу промена која је вечито постојала и саветовала их већ деценијама – колико су тада памтили - при свим великим подухватима: хоће ли успети, да ли им је судбина наклоњена?

„А ноћ је само наша, наша...“

Књига промена је пут у неоткривену земљу. У њој је све оно што не знамо али слутимо, и све друго скривено у подсвести. Пут који може да се догоди, промене као права природа живота. Вечно је време и ми променљиви у њему који понекад можемо да наслутимо неки од закона записаних у 64 судбинска хексометра.

И тако су се свештеници упутили у непознато. Бацали су новчиће, тумачили их, глава уз главу. и најзад добили хексаграм број 50 који гласи:

 50%20hektogram%20Ji%20Djinga.jpg

            Тако је почело стварање шаха. Хексаграм је одредио и величину табле за битку – игру: Nadmašićeš sebe i sve što te veže sa ovozemaljskim, речено је а једино такво је била сама Књига промена која је имала 64 хексаграма и то јој је било довољно да све обухвати: прошлост, садашњост и будућност. 64 црвених и црних поља.

            “… А ноћ је само наша, наша…” Као дим над водом, у нашим ноћима рушила се чаролија дана.

            Свештеници су на великом, магијском платну чуваном за свечана, државна прорицања, поређали фигуре ратника тадашње свемоћне војске: пешаке, команданте, коњанике, слонове и опсадне куле, краљеве и њихове прве министре.

Називи ратника су се током миленијума мењали али је замисао игре остала иста: да замени рат борбом идеја,да не гину људи већ да страдају фигуре, буду поражене идеје, тактике, погрешне намере…

5.h4 f6    6.Sxg5  fxg5?  7.Qh5+ Ke7   8.Qf7+ Kd6    9.Qd5+ Ke7    10.Qe5#

Ljudski genom sadrži 20-25,000 gena. Na svakom genu DNK je organizirana u četiri baze (A, G, C i T). Redoslijed ovih parova baza (poznat kao "niz") tvori građevinske kodove za vaše tijelo. 

Američki genetičar James Dewey Watson u velikoj je mjeri zaslužan za otkriće DNK. 1953. godine bio je koautor studije s britanskim molekularnim biologom Francisom Crickom koja sugerira postojanje molekula uvijenih u strukturu dvostruke zavojnice ili DNK. Britanski kemičar Rosalind Franklin, koja je vodila rentgenski laboratorij, pomogla je dokazati njihovu teoriju praveći jasne rendgenske uzorke molekula DNK.

Otkriće strukture DNK otvorilo je mnoge mogućnosti u nauci. Dva naučnika Watson i Crick su za utvrđivanje strukture DNK dobili Nobelovu nagradu, ali je zahvaljujući i radu drugih naučnika, pre njih, kao što su Miescher koji je otkrio DNK u ćeliji, Hershy i Chase koji su dokazali da je DNK nosilac genetičke informacije, formulisana tzv. centralna dogma. Prema njoj DNK molekuli imaju sposobnost skladištenja informacija, umnožavanja – replikacija i predstavljaju matricu na osnovu koje se sintetiše informaciona iRNK – transkripcija, a zatim se od iRNK sintetišu proteini – translacija.

Dezoksiribonukleinska kiselina (DNK) vrši ulogu naslednog materijala zahvaljujući jedinstvenim osobinama koje poseduje:

Unutar gena redoslijed nukleotida duž DNA određuje glasničku RNA (eng. messenger RNA) koja pak definira proteine koje stanica napravi tijekom tijekom života. Translacija je proces kojim se odvija sinteza proteina određenih redoslijedom nukleotida. Taj redoslijed nukleotida, koji je preko RNA povezan s proteinima naziva se genetski kod. Genetski kod se sastoji od raznih kombinacija tri nukleotida koje se nazivaju kodoni. Opisujemo ih trima slovima imena baza (npr. ACT, CAG, TTT). Svaki kodon kodira točno određenu aminokiselinu u proteinu. Transkripcijom s DNA nastaje glasnička RNA (mRNA) koja se na ribosomu u procesu translacije prevodi u protein. Ribosom čita mRNA te pomoću transportne RNA (eng. transfer RNA, tRNA) koja odgovarajućem kodonu donosi odgovarajuću aminokiselinu, stvara novi protein. Moguća su 64 kodona (4 vrste baza za tri mjesta kodona: 4 na 3 stepen = 64) koji kodiraju 20 aminokiselina. Više kodona može kodirati jednu te istu aminokiselinu, a postoje i ‘’početni I stop’’ kodoni koji označavaju kraj kodirajuće regije (UAA, UGA i UAG kodoni).

Kako se kodon sastoji od po tri nukleotida, a postoje četiri različite baze, te su moguće 64 različite kombinacije 43 = 64. Na primer, RNK sekvenca 5'- UUUAAACCC -3', se sastoji od kodona UUU, AAA i CCC, i svaki od tri kodona kodira po tri amino kiseline. Tako da ova RNK sekvenca predstavlja sekvencu proteina, koji je dugačak tri amino kiseline.

И тако, 64 поља…

Комодор 64

Нинтендо 64

Т – 64…

Анђео 64 – твој лични заштитник…

После 1980- године - четврта генерација рачунара

Повећање брзине и комплексности рачунара, смештањем милиона транзистора на једно интегрисано коло

Смањење димензија

Појава ПЦ рачунара (енгл. Personal Computer) представља праву револуцију у демократизацији рачунарске технологије, чинећи је масовном и јефтином.

Употреба оперативних система као што је CP/M (енгл. Control Program for Microcomputers) омогућила је комоцију у раду и креирању програма.

Флопи дискови као масовна меморија су се користили за смештај софтвера оперативног система, за смештај програма и за смештај података.

Аппле II постаје врло популаран персонални рачунар у школама.

ИБМ ПЦ је развијен је 1981. године са циљем да буде масован и јефтин рачунар, а прављен је од комерцијалних компонената.

ГУИ интерфејс (енгл. Graphic User Interface) је произведен за потребе графичке презентације од стране Мацинтосх фирме 1984 године.

МС ДОС (енгл. Microsoft Disk Operating System) постаје веома популаран, и практично је стандард за персоналне рачунаре, а развијен је од стране Мајкрософта

Ji Đing je drevni kineski način predviđanja i usavršavanja sopstvenog duha ili kao što je to rekao veliki psiholog Karl Gustav Jung: - Ji Đing je istinska filozofska mašina za stvaranje promena u svesti. Doslovan prevod termina Ji Đing je - Knjiga Promena. Početni elementi ovog filozofskog sistema formulisani su pre 4.000 godina i za to postoje istorijski dokazi.
    Učenje Ji Đinga bazirano je na dvema pretpostavkama:
■ 1. Sve što se događa u materijalnom svetu podleže nekim zakonitostima, kauzalnim i akauzalnim pravilnostima.
■ 2. Promene materije javljaju se kao interakcija dva osnovna principa, Jina i Janga. Jin je pasivni, a Jang je aktivni princip.

275px-King_Wen_%28I_Ching%29.svg.png

Књига промена, стара 4000... година, служи за прорицање судбина. Има исти број хексaграма – 64 – као и број кодома ДНК и користи бинарни код јин и јанг – 0 и 1, као и компјутери. Комбинација јин и јанга из Књиге  00, 01, 10, 11 –  тачно одговара броју од четири никлеида Т Ц Г и А итд који одређују синтезу амино киселина... Сличних примера има много, погледајте ако вас интересује.

Питање које лебди над овим - мало несређеним текстом са више копи/паст уметака -  гласи: КАКО СУ БУДИСТИ пре 4.000 година ЗНАЛИ ТАЈНУ ЖИВОТА, суштину ДНК и принцип рада компјутера, приказаних у Ји Ђингу, Књизи промена?

 Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 11:26 14.04.2022

hubent sua fata libelli

КАКО СУ још пре 4.000 година ЗНАЛИ ТАЈНУ ЖИВОТА

сазнања људска ........циклично трају
ка врху стремећи суноврат их смири,
и тако .....у круг..... све од памтивека
па наново ветрић их однегде допири

п.с.
за тајном живота још вазда се трага
и по свему судећи... трајаће потрага
amika amika 15:34 14.04.2022

Re: hubent sua fata libelli

за тајном живота још вазда се трага
и по свему судећи... трајаће потрага


А резултати који нешто откривају се чувају као војна тајна. И материјал за следећи вирус...
zoja444 zoja444 13:19 14.04.2022

jedno pitanje, 64 odgovora

predavno je to bilo. postavljala sam samo pitanja u vezi ljubavnog zivota. bio je prevod nekog winga, meni jedino razumljiv i bacali su se novcici umesto stapica.
amika amika 15:37 14.04.2022

Re: jedno pitanje, 64 odgovora

u vezi ljubavnog zivota


Надам се да је помогло... Љубав је чудо које је изнад судбине.

zoja444 zoja444 17:27 14.04.2022

Re: jedno pitanje, 64 odgovora

pomoglo je. mnogo kasnije sam shvatila da imam poguban ukus u vezi muskaraca i da me je ono, zna se ko i sta, spasilo od sopstvenih zelja.
zoja444 zoja444 13:26 14.04.2022

knjiga promena

u uvodu stoji da se prema knjizi promena treba odnositi sa postovanjem, kao prema zivom bicu.
amika amika 15:39 14.04.2022

Re: knjiga promena

zoja444
u uvodu stoji da se prema knjizi promena treba odnositi sa postovanjem, kao prema zivom bicu.

Одговори нису наивни - сматра се да покрећу нашу подсвест да нађемо прави правац деловања или мировања...

zoja444 zoja444 18:06 14.04.2022

Re: knjiga promena

sto se mene tice, sve su to zanimacije za ubijanje vremena i dosade. neke tajne nikada ne treba da budu otkrivene.
nsarski nsarski 14:43 14.04.2022

Aha, sada je kviz u pitanju!
Ako je šala, ja se rado šalim...
(Ima muzika s tim rečima)

Da.


Gabi Novak (Ljubav ili šala, tra-la-la-la-la. )
Ako je šala, ja se rado šalim, za tvoj ću smiješak dati smiješak mali, za malu šetnju ja ću reći „hvala”, a ipak znati da je bila šala.
amika amika 15:47 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Ako je šala, ja se rado šalim...


Каква шала кад је 4.000 година у питању.
Оно што је тачно то је да увек када се поставе та највиша питања однекуд изникну бројеви.
Кажу и да је универзум чиста - или обична - не механика, него математика.
Такође, кажу и да именовати значи створити, и то у нашем присуству...
nsarski nsarski 15:55 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Кажу и да је универзум чиста - или обична - не механика, него математика.
Такође, кажу и да именовати значи створити, и то у нашем присуству...


Kažu takođe i da je broj 42 odgovor na sva pitanja. Tako piše u nekim knjigama. Broj 64 se ne pomnje. Kome verovati?
amika amika 18:19 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Kažu takođe i da je broj 42 odgovor na sva pitanja. Tako piše u nekim knjigama. Broj 64 se ne pomnje. Kome verovati?


- To je bila šala. Morao sam da izmislim broj, običan mali broj i izabrao sam taj. Sedeo sam za mojim stolom, gledo u baštu i pomsilio “42 će poslužiti”. Otkucao sam ga. Kraj priče- rekao je Daglas Adams.
Аутостоперски број, нема тежину и трајност, осим популарног романа. Буда нема појма о њему.

А ово је аутоматски хексаграм - помислиш: Шта да одговорим професору а он ми избаци:
MOĆ VELIKOG
Ovaj heksagram se sastoji od trigrama groma i neba.Kineska "Knjiga promene" kaže - "upotrebite kočnice".Opis ove kombinacije je - "oluja tutnja nebom, ona plaši svojom jačinom ali ne donosi uvek kišu".Grmljavina simbolizuje vas - glasnog, svemoćnog, i zista u stanju ste da se mnogima suprotstavite.Budite sigurni da je sreća na vašoj strani.Ali ako previše polažete na svoju pamet, moć i novac možete navuću bes ljudi, naročito vaših pretpostavljenih ili možete navući gnev sudbine. Budite ambiciozni ali mudro postupajte.Ako se tako budete ponašali bićete srećni.Ako ste žena verovatno imate dobru poziciju na poslu.Ukoliko smatrate da to nije slučaj a optrećeni ste razmišljanjima o poslu, budite sigurni da vas čeka uspeh.Verovatno ste pomalo muškobanjasti, previše otvoreni i veseli, kalkulišete, oštroumni ste i prilično tvrdoglavi. U toku sledećih šest meseci udvaraće va se vrlo interesantan muškarac.Ova kombinacija simbolizuje februar, tako da ako ste neki posao započeli u februaru, ili nameravate da ga realizujete tada, pratiće vas sreća.zoja444 zoja444 18:29 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

eto, ja bih pitala: kakva je namera prof.?
amika amika 18:45 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

zoja444
eto, ja bih pitala: kakva je namera prof.?


Ево и хексаграма на питање: какве су намере зоје444:

SPOKOJ
Ova kombinacija govori o velikoj aktivnosti, iako joj naziv izgleda suprotan.Spokojstvo dolazi od sigurnost u sebe, i zato kada dobijete ovu kombinaciju koja se sastoji od elementa zemlje i groma i koja predstavlja tutnjanje oluje koja nadolazi, nemojte se plašitim ona govori o sreći i uspehu koji su vam na dohvat ruke ako postupite tačno po planu.Morate biti pripremljeni od svega eventualno nepovoljnog, vi ste prema "Knjizi promene" kao general koji komanduje velikom armijom. Ako on ne zna šta treba da čini i vojska će biti u haosu. Sreća vam je sve naklonjenija, i nakon što ste dugo vremena bili pasivni, sada nastupa vreme za velike aktivnosti. Ali nemojte se preterano unapred radovati niti bi bilo dobro da nastupite agresivno, u tom slučaju su moguća razna iznenađenja.Bićete uspešni u novom poslu, pod uslovom da ste potpuno spremni da ga preuzmete.Jednom kada zauzmete poziciju koja vam odgovara, teško vas neko može odatle skloniti. Ako ste pred brakom, bićete srećni. Za muškarce koji stupaju u brak ova kombinacija znači da mogu imati manjih problema sa ženinom porodicom, a za žene da su srećne i sigurne u partnera. Brojevi koji vam donose sreću su 4 i 8 a odluke bi trebalo da donosite rano ujutru ili između 2 i 5 poslepodne. Pravci sveta koji vam odgovaraju su istok i jugozapad.

zoja444 zoja444 18:55 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

hehehe. dobro je da nije prevod, lupam: kornjaca ce putovati 7 dana, kapi kise ce biti zaustavljene... jednom sam pred bombardovanje pitala hoce li biti rata? izasao je heksagram: revolucija.
nsarski nsarski 20:37 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Ovaj heksagram se sastoji od trigrama groma i neba.Kineska "Knjiga promene" kaže - "upotrebite kočnice".Opis ove kombinacije je - "oluja tutnja nebom, ona plaši svojom jačinom ali ne donosi uvek kišu"


Žao mi je ako sam izazvao zabunu, a čini mi se da jesam. Nije mi bila namera da se ozbiljno angažujem u diskusiji, pa sam sve okrenu na šalu. Žao mi je.

Ja ne verujem u numerološka i druga predviđanja, i doživljavam ih, zajedno sa drugim predviđanjima, kao razonodu, u najboljem slučaju.

Izvinjavam se zbog zabune koju sam izazvao.
amika amika 21:14 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Žao mi je ako sam izazvao zabunu, a čini mi se da jesam. Nije mi bila namera da se ozbiljno angažujem u diskusiji, pa sam sve okrenu na šalu. Žao mi je.


Професоре, нема потребе за извињавањем, шала је увек добродошла, још нисмо стигли на Будин ниво. И ја одустајем од аутоматског Ји Ђинга.

Јер, ево шта каже Руми, много ближи Књизи промена од нас:

„Tajne su skrivene između redova,
ako ih otkrijem, svet će da se raspadne“.
nask nask 22:23 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Јер, ево шта каже Руми,

Evo šta još kaže Rumi u muzičkoj interpretaciji Fabijana Lamara a.k.a. Nu:8x8=64. Kada je daleke 2008. godine, pokojni komšija, inače jednu četvrtinu Kinez, čuo za moj datum rođenja neposredno pred početak Olimpijskih Igara u Pekingu (8. 8. 2008.) reče mi da obavezno moram da kupim srećku državne lutrije. Bio je 100% ubeđen da moram nešto da dobijem jer je u celoj priči previše osmica (srećan broj numero uno za Kineze) i da to nikako ne može biti slučajno. Ubedi me čovek i ja kupih srećku. Needless to say, nisam ništa dobio. Tako da bih morao da se složim sa Nenadom po pitanju numerologije.
zoja444 zoja444 22:29 14.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

ako bih mogla da primetim, kod ji-djinga vise se radi o verovatnoci i kombinatorici nego o numerologiji.
Milan Novković Milan Novković 07:44 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

nsarski
Кажу и да је универзум чиста - или обична - не механика, него математика.
Такође, кажу и да именовати значи створити, и то у нашем присуству...


Kažu takođe i da je broj 42 odgovor na sva pitanja. Tako piše u nekim knjigama. Broj 64 se ne pomnje. Kome verovati?

Moram da se pohvalim da ja imam 64 godine, a da sam za 64. rođendan od žene na poklon dobio polovnog Ford Tranzit kombijam koji je prešao, i ovde dodajemo još jednu dimenziju

3 x 64,000 kilometara

Pa sam ženu (ponosan sam na sebe kako sam iskamčio tog kombija) i sina juče ovde sa "lokacije" vozio u London, gde imamo u skladištu jedno stotinjak velikih kutija punih raznih stvari kojima u ovoj novoj staroj kući još nismo našli kutak za skladištenje. Plašim se da ga ni nećemo naći pošto je ova kuća malo manja od sad bivše londonske, a ove stvari više ne bismo umeli da vratimo ni u tu staru kuću - to je problem sa svetom, operator iznošenja nema inverzni operator, i moraš da se snalaziš!

I ništa mi to ne bi podizalo pritisak da nam srndaći, koji nam dolaze u dvorište (mi smo sad u majci prirodi, jelte) ne kidišu na lišće ...

... šipka!!! Koje budalaste životinje jedu lišće šipka?!

Plus moramo jako pažljivo da vučemo poteze da nam se jazavci koji su zalutali u naše dvorište više ne vraćaju...

... i tako, mislim i da imamo 64 vrste ptica u naših pošumljenoi brdovitih 0.82 acres (40 ari). Ovo "82", na prvi pogled, muti vodu - ali pomnoži ti to sa dva (površina ima dve strane, tj ima živuljki i "odozdo" i šta smo dobili - 1.64.

Pa ti vidi.

A za one što zaziru od matematike ... ja jednom mlađoj ćerci (the glumica) priđem rečima "Maco, lutko tajina, vidi ovu knjižicu - Why Do Buses Come in Threes?: The Hidden Maths of Everyday Life" da bih bio brutalno otkačen rečima "Pf".

Dobro, ovo je jedna reč, al plural, singular, to je sve isto, neka pita pravnike ko ne veruje.

Na sreću starija ćerka mi studirala matematiku a unuk, zavoleće, iako je lukav, ljubi ga deda, vrlo vešto pokušava da zaobiđe provokativne zagonetkice što mu deda kobajagi neprimetno postavlja na put
zoja444 zoja444 07:55 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

g.milane, imam jedno mozda i glupavo pitanje. kako je moguce da neko dobije uk pasos a da nije ni krocio tamo nikad, nije u braku sa uk drzavljaninom i ostale mogucnosti. mozda preko nekog azila?
amika amika 08:04 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

zoja444
ako bih mogla da primetim, kod ji-djinga vise se radi o verovatnoci i kombinatorici nego o numerologiji.


Или се ради о самосугестији, подстакнутој хексаграмом Ји Ђинга. Горњи примери хексаметара су комерцијно обрађени у другом делу, изворан је само почетак.
Milan Novković Milan Novković 08:14 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

zoja444
g.milane, imam jedno mozda i glupavo pitanje. kako je moguce da neko dobije uk pasos a da nije ni krocio tamo nikad, nije u braku sa uk drzavljaninom i ostale mogucnosti. mozda preko nekog azila?

Nemam pojma, nažalost.

Ja sam ovde 35 godina i onomad su bili dosta liberalni - davali radne dozvole relativno lako ljudima čije su im profesije potrebne, bez obzira na geografsko poreklo, koje im je bilo čak nebitno.

Pa onda stalan boravak posle 4 godine, i državljanstva posle 5 - procedura bila prosta, brza i deterministička.

Ne znam kako je sada, ali imam osećaj da su i dalje dosta liberalniji od mnogih drugih evropskih država.
zoja444 zoja444 08:14 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

ne znam da li se radi o auto-sugestiji, samo znam da je radoznalost ubila macku.
amika amika 08:23 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

/quote]=Milan Novković]
Moram da se pohvalim da ja imam 64 godine, a da sam za 64. rođendan od žene na poklon dobio polovnog Ford Tranzit kombijam koji je prešao, i ovde dodajemo još jednu dimenziju

3 x 64,000 kilometara

Pa sam ženu (ponosan sam na sebe kako sam iskamčio tog kombija) i sina juče ovde sa "lokacije" vozio u London, gde imamo u skladištu jedno stotinjak velikih kutija punih raznih stvari kojima u ovoj novoj staroj kući još nismo našli kutak za skladištenje.[quote[

Па ти си у самом средишту, матрикс те узео под своје. Срећа ти се смеши. Прошлост си оставио у Лондону и као свако од нас плаћаш цену за њу, само је твоја мала.Разгни те кутије, па остатак подели у добровољне сврхе или на гаражној продаји...


tess1 tess1 10:11 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Ja sam ovde 35 godina i onomad su bili dosta liberalni - davali radne dozvole relativno lako ljudima čije su im profesije potrebne, bez obzira na geografsko poreklo, koje im je bilo čak nebitno.

Meni se čini da ovde nikada brže i lakše nisu davali vize kao ovih dana.


Amika, gdje ste vi za dodjelu Nina?
nsarski nsarski 10:32 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Ne znam kako je sada, ali imam osećaj da su i dalje dosta liberalniji od mnogih drugih evropskih država.


Naravno, oni sada imigrantske slučajeve resavaju ekspresno. Sve na avion ili brod i pravac Ruanda!

Nije baš predgrađe Londona, ali ni 6000km udaljenosti i nije preko sveta.

To je svetu naš Boris Džonson doneo pre neki dan.

One-way ticket to Rwanda for some UK asylum seekersnikvet pn nikvet pn 13:28 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Milan Novković
srndaći, koji nam dolaze u dvorište (mi smo sad u majci prirodi, jelte) ne kidišu na lišće ...

... šipka!!! Koje budalaste životinje jedu lišće šipka?!

Plus moramo jako pažljivo da vučemo poteze da nam se jazavci koji su zalutali u naše dvorište više ne vraćaju...


Срна у дворишту... Имао сам је пар година, то је прелепо створење. Ујутру устанем тихо да је видим како пасе, ма врага, увек ме је чула. Па ме погледа оноликим очима и поздрави ушима; кад приђе да се помазимо растопи ме на месту...

Срна једе само новоизашле изданке било чега, највише пар дана старе. За њом остаје празно (нема зелено) од нула до тачно сто десет сантиметара висине. Све изнад је рајско зеленило а испод остаје травњак под конац, лепши од Вимблдона.
И јазавца истолериши, та мангупарија чини штету само ако садиш кукуруз
zilikaka zilikaka 13:40 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Ja ne verujem u numerološka i druga predviđanja, i doživljavam ih, zajedno sa drugim predviđanjima, kao razonodu, u najboljem slučaju.

Isto, ali...
Meni nikad nije ležala verovatnoća, a jednako toliko me i interesovala.
Upravo zato i ne umem da izračunam koja je verovatnoća da iz tri uzastopna izvlačenja, 1 od 64,sva tri puta dobiješ isti broj (sećam se, to su nezavisni događaji ali...)
Dakle, jednom pre baš dosta godina sam ipak ozbiljno posegla za tom knjigom i na postavljeno pitanje dobila takav rezultat.
Ova druga dva bacanja su bila posledica mog racionalizovanja, naravno, jer jasno je da su bacanja slučajni događaji, potpuno nepovezani sa trenutnim problemima u kojima je možda bacač.

Četvrti put nisam imala hrabrosti da proveravam.

..i da, tekst tog broja se sasvim lepo mogao povezati sa kasnijim događajima, mada nisam nikad proverila koliko bi se (i kako) testovi nekih drugih brojeva u to uklopili.
amika amika 13:49 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

tess1


Amika, gdje ste vi za dodjelu Nina?


Паузирао од лагодног живота. А видели сте, замало да погодим. У Избору из ужег избора написао сам; "“Деца” Милене Марковић (Лом) – песникиња наративних песама и драмски писац, може да буде изненађење",

И то би... А књига има 3 х 64 страна па ви видите да ли то нешто значи.


nikvet pn nikvet pn 16:17 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

zilikaka

Ja ne verujem u numerološka i druga predviđanja,

Isto, ali...
Meni nikad nije ležala verovatnoća, a jednako toliko me i interesovala.


За нумеролошка нагађања се слажемо али за рачун вероватноће... У гимназији баш сам се напалио (вероватно због своје тадашње коцкарске фазе) па га сасвим фино изучио. Наравно да ми је то сада у некој прашњавој меморијској фиоци али један део свакодневно пратим, користим и уважавам: медицинска вероватноћа. Сваки, али баш сваки појединачни медицински случај садржи и вероватноћу исхода: а/ излечење у потпуности, б/ излечење делимично, и ц/ погађате, . Све то у сувим процентима.

Наравно да је предуслов за то ваљана медицинска статистика по дијагнозама. Добром анализом много тога може се унапредити да би се лош исход умањио па и уклонио. Штета је што се лекари као интуитивци антиматематичари тиме ретко баве. Добра анализа медицинске вероватноће више вреди од било какве нумеролошке или астролошке.
tess1 tess1 19:56 15.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

Паузирао од лагодног живота.

Amika, imate moje razumjevanje.
А видели сте, замало да погодим. У Избору из ужег избора написао сам; "“Деца” Милене Марковић (Лом) – песникиња наративних песама и драмски писац, може да буде изненађење",

И то би... А књига има 3 х 64 страна па ви видите да ли то нешто значи.

Pa da, istina. :)
zilikaka zilikaka 07:03 16.04.2022

Re: Aha, sada je kviz u pitanju!

За нумеролошка нагађања се слажемо али за рачун вероватноће... У гимназији баш сам се напалио (вероватно због своје тадашње коцкарске фазе) па га сасвим фино изучио.

Razumem potpuno, i tačno se tako i razlikuje priroda naših zanata.
Inače, ja sam od svih matematika najvolela sve vrste analiza.
zoja444 zoja444 22:21 14.04.2022

mali dodatak

u tom prevodu kojeg ja imam, koliko se secam, stajalo je da je k.g. jung bio fasciniran ji-djingom i da je izjavio da kada bi imao jos jedan zivot, posvetio bi ga proucavanjem ji-djinga.
amika amika 08:30 15.04.2022

Re: mali dodatak

zoja444
u tom prevodu kojeg ja imam, koliko se secam, stajalo je da je k.g. jung bio fasciniran ji-djingom i da je izjavio da kada bi imao jos jedan zivot, posvetio bi ga proucavanjem ji-djinga.


Алхемија, синхроницитет, па и Ји Ђинг, све га је интересовало јер је тражио излаз за човечанство које по њему срља у самопропаст...
pecaros pecaros 03:44 15.04.2022

64

Samo bih da neke stvari racionalizujem. Iz kojeg razloga su, verujem, došli baš do 64 kombinacije? Alternative su bile sledeće:

2⁵=32 što deluje suviše malo da bi se opisale sve sudbine i situacije
2⁷=128 što je očigledno previše za popuniti, a sistem bi bio komplikovan

Osim toga, parni broj od šest linija omogućava podelu na "trigrame" što kod neparnog broja nije moguće. Iz tih razloga ne bih pridavao veliki značaj činjenici da se odabrani broj 64 poklapa sa nekim važnim pojavama u prirodi, jer mislim da nije u pitanju nekakva neobjašnjiva mudrost, nego neminovnost da se kod stepenovanja malih parnih brojeva prosto mora "naleteti" na taj broj.

Mislim da su se i tvorci šahovske igre rukovodili racionalnim razlozima da odaberu tablu sa 64 polja. Budući da u šahu ne nalazim elemente binarnog, do broja 64 se ne dolazi stepenovanjem dvojke, nego osmice.

Napomena za Commodore 64 i slične starinske kućne računare. Iza broja 64 u komercijalnom nazivu se, zapravo, krije broj 65536 što je 64KB. Praktično, šezdeset četvorka kao broj kod tih računara ne figurira - 64 bitni procesori su tek poslednjih godina u široj primeni. Ono, jeste binarni sistem u primeni, pa ima nešto zajedičko sa Knjigom promene.
amika amika 08:45 15.04.2022

Re: 64

pecaros
Samo bih da neke stvari racionalizujem. Iz kojeg razloga su, verujem, došli baš do 64 kombinacije? Alternative su bile sledeće:(


Све то јесте тако али подударност са 64 котона и њиховом распореду у ДНК је необјашњива. Подударност са раздаљине од 4.000 година између најважније књиге за прорицање судбине и најважнијег генома човека који му одређује највећи део судбине не може да буде случајна.

Кажу да је на планети било више великих цивилизација које је свемир самлео, али како се онда сачувало најважније сећање на суштину човеку и ко је преносилац? Сећање, као посебна енергија, опстаје под посебним околностима а остало је коригована еволуција?

solo solo 08:53 15.04.2022

Kelner je to davno objasnio

Питање које лебди над овим текстом гласи: КАКО СУ БУДИСТИ пре 4.000 година ЗНАЛИ ТАЈНУ ЖИВОТА, суштину ДНК и принцип рада компјутера, приказаних у Ји Ђингу, Књизи промена?


amika amika 09:25 15.04.2022

Re: Kelner je to davno objasnio

solo
Питање које лебди над овим текстом гласи: КАКО СУ БУДИСТИ пре 4.000 година ЗНАЛИ ТАЈНУ ЖИВОТА, суштину ДНК и принцип рада компјутера, приказаних у Ји Ђингу, Књизи промена?


Једна од могућности: са друге планете, из будућности, са неког скривеног дела у другој димензији. Знамо само оно што смо сами открили, па и то злоупотребљавамо, а остало је или скривено или табула раза... И шта знамо о енергији свемира, човека, сећања? Ништа. Тамна материја? Тамна енергија? Оно што су пре звали етар у свемиру,тако га је звао и Тесла, шта је то?


solo solo 18:43 15.04.2022

mnogo pitanjaamika amika 07:51 16.04.2022

са свом енергијом универзума

У прошлости Индије крију се многа питања, а ту ћемо једном добити бар делимичне одговоре:

ДРЕВНИ ИНДИЈСКИ ТЕКСТ - МАХАБХАРАТА:
“Гурка је, летећи у својој окретној и моћној вимани,
бацио један једини пројектил
који је био снабдевен са свом енергијом универзума.
Читава једна колона дима и пламена,
светлог као хиљаду сунаца,
подигла се у својој својој лепоти.
То је било непознато оружје,
гвоздена муња,
гигантски гласник смрти,
које је свело на пепео
целокупну расу Вришниса и Андхакаса.
Лешеви су били толико спаљени
да су били непрепознатљиви.
Коса и нокти су отпадали.
Грнчарија је пуцала без икаквог разлога,
а птице су постајале беле.
линк ЛИНК ЛИНК


[url=https://amika-album.blogspot.com/2020/09/12000.html][/url]
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:14 16.04.2022

Re: са свом енергијом универзумаne znam da li otvara.

the beatles- when i’m 64.

shmoo shmoo 08:34 17.04.2022

"И тако, 64 поља…"

КАКО СУ БУДИСТИ пре 4.000 година ЗНАЛИ ТАЈНУ ЖИВОТА?


У епској поеми персијског песника, Абдул Касим Фердсона, први пут је записана легенда о броју жита на шаховској табли. По легенди, Краљ Ширхам, желео је да награди изумитеља шаха, Сета, наградом коју би сам изабрао. Сет је затражио мало жита и то само онолико колико на шаховску таблу може да стане, али тако да на првом пољу буде једно зрно, два на другом, четири на трећем, на свако следеће поље дупло више и тако до 64 – тог поља. Цар је сматрао да је изумитељ превише скроман и нареди слугама да донесу џак жита са намером да тако испрати Сета са дворца. Цар није могао ни да претпостави да ће број зрна жита који треба да прекрију шаховску таблу по жељи Сетовој имати 20 цифара, јер да је знао никада такву погодбу не би склопио.

Ако се зна да у просеку један метар кубни пшенице садржи приближно 15 милиона зрна, тада би Сет требало да добијезрна жита.

Да бисмо себи приближили и боље и прецизније схватили количину, можемо овај број претворити у вагоне жита који хиљаду пута обавијају земљину куглу.И тако... Рат за ратом... И 64 поља...


amika amika 13:07 17.04.2022

Re: "И тако, 64 поља…"

И тако... Рат за ратом... И 64 поља...


Ovog trenutka postoji devet konflikata koji sa manjim ili većim intenzitetom bukte na našoj planeti. Jedan se praktično neprekidno vodi već trideset i šest godina, a ima i onih koji su tek počeli

LINK LINK LINK

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana