Film| Nauka

Fabrika snova

jinks RSS / 17.10.2021. u 11:30

fs1.jpg 

Koliko god da je pojava kinematografije, zajedno sa naizmeničnom strujom ili motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, već u 19. veku nagovestila dolazak novog doba, prvi filmovi su bili eonima daleko od nečega što danas pod njima podrazumevamo. Naime, u nekakvim začecima oni su u principu bili dokumentarni - mogli ste da gledate vozove kako promiču pored zgranutih posmatrača, ili da se radujete zajedno sa radnicima na izlazima fabrika. Sve dok se neko nije dosetio kako bi filmovi možda bili mnogo interesantniji ukoliko ne bi bili posvećeni realnim, već pre nekakvim fiktivnim likovima - čime je, po mnogima, upravo i započeo 20. vek.

Jer, čak i kada su filmski junaci bazirani na stvarnim ličnostima, industriji zabave je izgleda postalo bitno da se svi oni na određeni način odvoje od realnosti i da se mitologizuju. I sad, kako uopšte nekoga mitologizovati? Na sreću, bilo je i onih koji su u svemu tome pokušali da zauzmu nekakav naučniji pristup, među kojima je posebno daleko otišao Džozef Kembel, poznati teoretičar kulture, čija su dela još uvek jedno od osnovnih štiva svekolikih svetskih producenata, režisera i scenarista (i ko je po sopstvenom priznanju dobar deo otkrića zasnovao na istraživanjima škole Karla Junga).

Naime, Kembel kaže da u svakoj dobro ispričanoj priči ne postoji 3 ili 7, već pre 12 karakterističnih likova (čije je korene g. Džozef našao u Jungovoj teoriji o 12 arhetipova ličnosti), koji se mogu prepoznati u mnoštvu različitih umetničkih ostvarenja:

1) Ratnik, ili čovek sa planom. Vrline: fizička ili mentalna superiornost, samopouzdanje, smirenost, spremnost da se učini bilo šta kako bi se ostvario cilj. Mane: egoističnost, potcenjivanje protivnika, preterano samopouzdanje. Motivacija: ako bi već neko trebalo da spase stvar, zašto to ne bih bio baš ja.

2) Dete, ili oni koji uče na teži način. Vrline: maštoviti, puni poverenja i nade. Mane: fizička slabost, naivnost, lako ih je izmanipulisati. Motivacija: žele da uče, u potrazi za srećom i istinom.

3) Siroče, ili oni koji nisu svesni svoje vrednosti sve dok im neko drugi na to ne ukaže. Najčešće su baš oni spasioci ili glavni protagonisti unutar priče, koji žive normalan život sve dok ih okolnosti ne stave u centar pažnje. Vrline: odabrani su, te upravo zbog toga i izazivaju poštovanje, preživljavaju u borbi, imaju saosećanja za običan svet. Mane: zavise od toga šta drugi misle o njima, nemaju samopouzdanja, izrazita želja da udovolje drugima. Motivacija: želja da budu prihvaćeni.

4) Stvaralac, uradiće sve da stvore nešto novo, često ni iz čega, i da učine svet boljim nego što jeste. Vrline: neumornost, genijalna kreativnost, vizija. Mane: nemogućnost da svoju misiju iskomuniciraju sa drugima, odbojni perfekcionizam, posao stavljaju ispred bilo čega drugog. Motivacija: da svojom kreacijom ostave trajni trag u vremenu.

5) Negovatelj, nesebični lik čije je čitavo putovanje posvećeno pomoći drugima po bilo koju cenu. Vode računa o porodici i prijateljima, ili o svima drugima, pouzdani u svakom smislu. Vrline: veliko srce, nesebičnost, darežljivost. Mane: lako ih je nasamariti, jednostranost, više im je stalo do opstanka drugih nego do sopstvenog. Motivacija: zaštititi voljene po svaku cenu, želja da se bude na usluzi drugima.

6) Mentor, mudri učitelj, koji može vladati logikom ili magijom, ili sa oboje. Vrline: spoznaja sveta, smirujuća pojava, savršeno ume da sluša druge. Mane: nemogućnost da se suoče sa sopstvenim problemima, izjalovljena predviđanja, učenje na lošim i teškim iskustvima. Motivacija: prenošenje znanja na narednu generaciju.

7) Šaljivdžija, neko kome je stalo da nekako prođe kroz život uz šegu i šalu. Mogu u priči da posluže za opomenu ili samo kao izvor zabave. Vrline: svi ih doživljavaju na pozitivan način, zabavno je biti u njihovom društvu, mogu biti duboke pameti i duše. Mane: nepouzdani u kritičnim trenucima, tu su najčešće zbog sebe, izvor distrakcije. Motivacija: šta će mi učiniti život lakšim, i šta će me učiniti srećnijim?

8) Mađioničar, kome je potraga za prosvetljenjem životna opsesija, i koji se od mentora razlikuje po tome što imaju viziju koju očekuju da svi slede. Vrline: znanje, strategija, razumevanje istorije događaja. Mane: oholost, ljutnja i jarost ukoliko nije kako oni žele, ratobornost. Motivacija: teže ka moći i organizaciji, vide haos u svetu i znaju kako da izađu sa time na kraj.

9) Vladar, oni koji se slede i od kojih se dobijaju direkcije i naređenja, dobri ukoliko je sreće. Vrline: moć, komunikativnost, vladarske veštine. Mane: kontrola po svaku cenu, paranoični strah od zavera i zaverenika. Motivacija: red i mir u društvu očuvanjem i daljim širenjem njihove vlasti.

10) Buntovnik, neće se zadovoljiti prosekom jer misle da zaslužuju više, život nije prema njima fer i to više neće da trpe. Vrline: nikada ne odustaju, inspirišu mase, znaju kako ni iz čega da stvore puno. Mane: često su na dnu društvene lestvice, sve postižu na teži način, nemaju vlast, kao ni jasan put napred. Motivacija: svet je loš, i treba ga promeniti.

11) Ljubavnik, rukovode se srcem i nesebični su, sve će učiniti za predmet svog obožavanja, ali neretko to čine na štetu sopstvenog zdravlja i sigurnosti. Vrline: posvećenost drugima, strastvenost u odnosu na one do kojih im je stalo, otvoreno iskazuju svoje emocije. Mane: zaginuli bi zbog drugih, gube sopstvenu ličnost u težnji da udovolje drugima. Motivacija: pružiti sve što imaju, uz težnju da izgrade što je moguće jače veze.

12) Zavodnik, koriste izgled i šarm kako bi kontrolisali situaciju, bitno im je samo ono što oni žele, i ništa ih u tome neće sprečiti. Vrline: harizma, lepota, slatkorečivost. Mane: odsustvo morala, težnja za kontrolom, odsustvo vernosti. Motivacija: da budu glavni po svaku cenu.

Sad, možda čitavoj priči o arhetipizovanim filmskim likovima ide u prilog i činjenica da glumci i režiseri neretko i izvan filmskog platna, kako u javnosti, tako i u svakodnevnom životu i dalje proživljavaju uloge svojih filmskih arhetipskih junaka. Takođe, ideju o tome da je svaku priču neophodno sagledati iz 12 karakterističnih uglova možemo naći, i to po svoj prilici neretko čak i mnogo više, i izvan filma, počev od svakodnevnog života, pa sve do različitih kulturoloških i religijskih obrazaca.

Na primer, u sudu imate 12 porotnika, zar ne. Takođe, i u pojedinim religijama pojam 12 svedoka ili 12 izvora priče nije nepoznat. Pa čak i među paganima imate davnašnju motiv o 12 karakterističnih tipova ličnosti, uslovljen igrama zvezda na noćnom nebu, ili čime već.

A opet, čak i da ispoštujete navedeni obrazac, da li vam to garantuje da ćete napisati, izrežirati ili producirati neki naredni holivudski klasik. Izmislite 12 karakterističnih likova, upletete ih nekako u priču, i - ništa. Jer, poentu priče izgleda da nikako ni ne mogu da predstavljaju njeni svedoci i posmatrači, bilo ih 12, ili koliko već. Do oni, da ne kažem trinaesti, već pre nenabrojani protagonisti koji uporno izmiču imenovanju i definiciji.

I koji izgleda da vekovima već inspirišu druge na to da budu kreativniji, mudriji, ili šta još sve ne, kako bi nekako ka njima dosegnuli.

 



Komentari (182)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 12:46 17.10.2021

Re: Мрзи ме да пишем коментар... Боље овако.

Филмови се не снимају само у Холивуду.

Naravno, ali deluje da su oni ipak, između ostalog i u citiranom delu tvog komentara (koliko vidim citat je sa tvog bloga), krenuli prvi i otišli najdalje.
shmoo shmoo 12:51 17.10.2021

Re: Мрзи ме да пишем коментар... Боље овако.

jinks
Филмови се не снимају само у Холивуду.

Naravno, ali deluje da su oni ipak, između ostalog i u citiranom delu tvog komentara (koliko vidim citat je sa tvog bloga), krenuli prvi i otišli najdalje.



Ко је кренуо први?

И у чему су то отишли најдаље?

У свођењу уметности на индустрију зарад капиталистичког бога Мамона званог профит и политичке пропаганде?


Уз типизиране и клишетизиране фабуле и ликове који се толико понављају (индустријски начин производње, к'о на траци у фабрици) да су постали неизмерно досадни?

Можда ипак да прво одслушаш оно што је на клиповима?

Почни са једном од три камере браће Лимијер у Музеју кинотеке у Београду, па пређи на Дивну Вуксановић.

А онда заврши са сахраном Умри мушки 4. део.

Па повежи све то заједно.




П.С -





Година "производње" 1911


Samo šest meseci posle prikazivanja prvih pokretnih slika braće Limijer u Parizu, stanovnici našeg grada bili su u prilici da vide ovo "čudo tehnike". Njihovi filmovi zvanično su prikazani 28. decembra 1895. godine u Parizu, pa se taj dan smatra početkom kinematografije. Kako je organizovano prvo prikazivanje filma u Beogradu saznajte u prilogu:(ЛИНК)







jinks jinks 12:52 17.10.2021

Re: Мрзи ме да пишем коментар... Боље овако.

Ко је кренуо први?


И у чему су то отишли најдаље?

Između ostalog, i u onome što si sam pomenuo u citiranom delu tvog prvog komentara, odnosno, na početku tvog bloga u kome pišeš na sličnu temu, gde citiraš gdju Vuksanović.

A što na određeni način upravo i jeste tema bloga, priča o primeni Kembelovih i drugih sličnih teorija u pravljenju filmova.

Nisam ni rekao da su prvi krenuli sa filmom (to se desilo u Francuskoj, zar ne), niti da su najdalje otišli sa filmom.
shmoo shmoo 13:06 17.10.2021

Re: Мрзи ме да пишем коментар... Боље овако.

jinks

Nisam ni rekao da su prvi krenuli sa filmom (to se desilu u Francuskoj, zar ne), niti da su najdalje otišli sa filmom.



Извини, додао сам у претходном коментару. Као да сам наслутио твој одговор.

Па да не понављам...


Između ostalog, i u onome što si sam pomenuo u citiranom delu tvog prvog komentara, odnosno, na početku tvog bloga u kome pišeš na sličnu temu, gde citiraš gdju Vuksanović.

A što na određeni način upravo i jeste tema bloga, priča o primeni Kembelovih i drugih sličnih teorija u pravljenju filmova.




Отишли најдаље у најогољениојој политичкој пропаганди на основу савета посебних стручњака (Дивна Вуксановић рече:"...дошла сам до податка да, када је формиран Холивуд, прављени су креативни тимови у којима су осим уметника партиципирали психолози и припадници безбедносних служби." ) за то претварајући успут једну уметност у индустрију и машину за млаћење пара?

Да, у томе су свакако отишли најдаље.

И поновићу:

Уз типизиране и клишетизиране фабуле и ликове који се толико понављају (индустријски начин производње, к'о на траци у фабрици) да су постали неизмерно досадни?



Као и читав тај начин размишљања који не би ништа да промени да не би изгубио своје привилегије и моћ коју има, а нарочито у страху да ће престати да се богати.



EDIT:











jinks jinks 13:14 17.10.2021

Re: Мрзи ме да пишем коментар... Боље овако.

Отишли најдаље у најогољениојој политичкој пропаганди на основу савета посебних стручњака за то претварајући успут једну уметност у индустрију и машину за млаћење пара?

Čini mi se da je to u dobroj meri "lifestyle" propaganda, odnosno, promovisanje američkog iliti zapadnog načina života, ili kako već vole da kažu "our way of life".

Koliko puta gledate, na primer, film, tešku ljudsku, porodičnu ili ekonomsku dramu, na granici tragedije, a dešava se u super sređenoj kući u savršenom američkom predgrađu, sa najmanje dva automobila ispred kuće.

Ili gledate seriju o, ne znam, šest mladih ljudi koji u realnom životu teško da bi ikako i znali jedni za druge, a kamoli bili zajedno, kako Nju Jork od njih pravi najveće prijatelje. Naravno, svi žive u super stanovima bez obzira koliko loš posao imaju ili nemaju.

Deluje kao "lifestyle" reklama, ali sigurno i mnogo više od toga. Tipa, između ostalog i, vidite šta vas sve ovde čeka.
mariopan mariopan 13:48 17.10.2021

Re: Мрзи ме да пишем коментар... Боље овако.

Tipa, između ostalog i, vidite šta vas sve ovde čeka.

To ili "vidite za šta vi niste sposobni i šta vi nemate u vašim jadnim malim zemljicama a mi to imamo i jesmo sposobni da steknemo čak i kad smo "siroti"".

Mi smo supermeni a vi niste.
shmoo shmoo 16:07 17.10.2021

Re: Мрзи ме да пишем коментар... Боље овако.

jinks

Отишли најдаље у најогољениојој политичкој пропаганди на основу савета посебних стручњака за то претварајући успут једну уметност у индустрију и машину за млаћење пара?


Čini mi se da je to u dobroj meri "lifestyle" propaganda, odnosno, promovisanje američkog iliti zapadnog načina života, ili kako već vole da kažu "our way of life".





Коју покушавају да наметну целом свету под називом "глобализација"?

А оно у ствари американизација.

А ко не жели тако милом и кроз меку моћ да прихвати, добије онда тврду моћ по глави - бомбе?


Зашто у Патковграду имамо само једног милионера који се купа у новцу, а сви остали су уредна средња класа у савршеном свету где су сви задовољни собом и својим положајем у друштву са породичним кућама и аутомобилима? А нема ниједног припадника ниже класе (осим она три криминалца који су некако демократски украс том савршеном свету)?





Дизнизација детињства и младости у социјалистичкој Југославији - Радина Вучетић (ПДФ-ЛИНК)



How to Read Donald Duck - Dorfman, Mattelart (ПДФ-ЛИНК)


И, наравно,...







Филм, стрип, популарна музика... А све у служби идеологије и пропаганде.





П.С. - Препоручам такође:


EPICENTRO - a film by Hubert Sauper - ЛИНК

или

War and Cinema - Paul Virilio ЛИНК

о томе како се покретне слике користе као пропагандно и идеолошко оружје.






The Muffin Man Goes to College (ЛИНК)



shmoo shmoo 17:03 17.10.2021

И још једно питање, извини...

... знам да сам досадан.


Зар ниси приметио ту промену холивудске естетике (и етике) после ступања на власт Роналда Регана и Маргарет Тачер кад су филмове попут Апокалипса сад, Ловац на јелене, Поноћни каубој, Пасје поподне, Присутност (снимљен 1979.)... сменили филмови о војницима суперменима као што је Рамбо (1, 2, 3,...) или они о успешним, али зато немилосрдним и бескрупулозним берзанским ајкулама без трунке гриже савести због људи које су унесрећили?

Па смо после, почетком деведесетих и грађанског рата у бившој Југославији гледали на телевизији репортаже са ратишта где скоро сваки онај са пушком, са било које стране у том рату, носи реј банке и има мараму везану око главе као Рамбо, а међу цивилима је сваки сањао да се обогати на брзину као шанер, по могућству бензина и цигарета.

Директан утицај филмске пропаганде.

А ми још увек, ево већ четири деценије, живимо у том добу реган-тачеризма у политици у коме читав свет иде све више и више удесно. До потпуне контроле над појединцем и глобалне милитаризације и тоталитаризма.








jinks jinks 17:08 17.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

Šta ćeš lepše, em ti završava posao u ideološkom smislu na milion različitih nivoa (između ostalog, puni i avioni i brodovi zelenih i belih karti na sve strane), em još zarađuje milijarde.

Opet, meni je ovaj film koji si postovao "Being There" sa Selersom odličan.

филмови о војницима суперменима као што је Рамбо (1, 2, 3,...) или они о успешним, али зато немилосрдним и бескрупулозним берзанским ајкулама

а међу цивилима је сваки сањао да се обогати на брзину као шанер, по могућству бензина и цигарета.

Директан утицај филмске пропаганде.

А ми још увек, ево већ четири деценије, живимо у том добу реган-тачеризма у политици

Morao si da izmisliš novog pojedinca za novi deregulisani svet - genijalno.
shmoo shmoo 17:16 17.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

jinks
Šta ćeš lepše, em ti završava posao u ideološkom smislu na milion različitih nivoa (između ostalog, puni i avioni i brodovi zelenih i belih karti na sve strane), em još zarađuje milijarde.







Видим, сложили смо се.





Opet, meni je ovaj film koji si postovao "Being There" sa Selersom odličan.



И роман је добар. Преведен код нас пре него се појавио филм.






mariopan mariopan 17:39 17.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

Видим, сложили смо се.

I ja se slažem.
Oni oblikuju svet, to je svestan i planiran psiho inženjering serviran u obliku zabave, kako se najlakše može servirati i usaditi masama ljudi.

Izmišljaju i stvaraju idole, usađuju ih u naše mozgove, prikazuju ih kao supermene i najstrašnije zločine nam prikazuju kao normalnu pojavu, kasapljenje ljudi prikazuju sa mnogo crvene boje da nam približe ideju da prolivanje krvi nije ništa, šala komika, da se niko ne šokira kada počne prava krv da teče tamo gde oni zabodu prst i pošalju svoje "heroje". Da "brane njihov način života" od nas varvara. Da se niko ne pobuni ako se negde sa karte izbriše neka mala siromašna zemljica i neki narod.

solo solo 17:52 17.10.2021

Wilhelmizacija

американизација





Šta je svrha ovako ozbiljne analize jedne obične zajebancije.

p.s

Indusi imaju bolje ribe a i pjevaju brate.

1:1 za Bollywood


jinks jinks 18:10 17.10.2021

Re: Wilhelmizacija

Indusi imaju bolje ribe a i pjevaju brate.

Evo holivudizovane verzije indijskog igranja i pevanja na kraju filma, sa sve Fridom Pinto.


solo solo 18:17 17.10.2021

Re: Wilhelmizacija

Evo holivudizovane verzije indijskog igranja i pevanja na kraju filma, sa sve Fridom Pinto.



Ovo sa mrdanjem vratova im je neprejebljivo.
vcucko vcucko 18:25 17.10.2021

Re: Мрзи ме да пишем коментар... Боље овако.

jinks

Nisam ni rekao da su prvi krenuli sa filmom (to se desilo u Francuskoj, zar ne), niti da su najdalje otišli sa filmom.

Otišli su najdalje u prostom, kvantitativnom, pokrivanju bioskopskih repertoara i TV šema. Snimaju filmove kao što je Ford proizvodio model T, otprilike. Na normu (mi bi rekli na kilo, mada su pre u pitanju tone).

Naravno u hiperprodukciji se zalomi (ili planski proizvede? sve manje verujem u slučajnosti) i poneko remek-delo. S tim da je ukupan broj remek dela otprilike isti kao i u talijanskoj, ruskoj, španskoj, francuskoj (koju od velikih najmanje volim) kinematografiji. Ograničio bih se na ove koje koliko-toliko poznajem. A ukupna količina snimljenih filmova (i trake i digitalne memorije) je nesrazmerna, mislim da je u pitanju razlika koja se meri u hiljadama puta u korist američke.
vcucko vcucko 19:06 17.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

shmoo

Зар ниси приметио ту промену холивудске естетике (и етике) после ступања на власт Роналда Регана и Маргарет Тачер кад су филмове попут Апокалипса сад, Ловац на јелене, Поноћни каубој, Пасје поподне, Присутност (снимљен 1979.)... сменили филмови о војницима суперменима као што је Рамбо (1, 2, 3,...)

Izvini, pisao sam ovde o tome, nebitno. "Lovac na jelene" je sve, samo ne antiratni film. "Lovac" je možda-verovatno-meni sigurno najbolji (ili recimo najjači) američki film svih vremena i izrazito je, duboko, hladnoratovski, da tako kažem "velikoamerički". Razrađuje temelje tzv. američke superiornosti.

Originalni "Rambo" je suštinski antiratni film, druga stvar je šta su posle uradili od te franšize. Najbolje upakovana propaganda je bio "Oficir i džentlmen", na stranu što je realno dobar film i što je Debra Winger vau!. Očigledno su u nekom momentu (postvijetnamskom) shvatili da imaju avione/kamione i lađe, ali prosto nemaju vojnika.
milisav68 milisav68 19:55 17.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

vcucko
Najbolje upakovana propaganda je bio "Oficir i džentlmen",

I Top Gun.

Posle su krenuli sa "vudeo igricama" - Patriotske igre.
shmoo shmoo 19:59 17.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

vcucko

Izvini, pisao sam ovde o tome, nebitno. "Lovac na jelene" je sve, samo ne antiratni film.



Нисам ни рекао да је антиратни.


"Lovac" je možda-verovatno-meni sigurno najbolji (ili recimo najjači) američki film svih vremena i izrazito je, duboko, hladnoratovski, da tako kažem "velikoamerički". Razrađuje temelje tzv. američke superiornosti.



У релативно сиромашној средини, нижа класа, потомака руских досељеника који су вероватно радили у неком руднику или, рекао бих по филму, у неком градићу око челичане?

Не видим ја ту нешто много од америчке супериорности. Главни јунаци су, пореклом, Руси.

Originalni "Rambo" je suštinski antiratni film, druga stvar je šta su posle uradili od te franšize.



Вероватно је као идеја и настао као антиратни филм.

Али онда дошли Реган и Тачерка и ето видиш шта су направили од једне добре идеје.



Najbolje upakovana propaganda je bio "Oficir i džentlmen",



А то је већ на нивоу ЕПП порука. К'о реклама за ципирипи.


na stranu što je realno dobar film



Нисам ни рекао да у Холивуду не раде добро онај занатски, технички део снимања филма, од сценарија па надаље како је то приметио и Џинкс. Ту и јесу најдаље одмакли, како наш домаћин каже.

Али нигде креативности. Бесконачна фабричка трака са све једно истим моделима производа.

Досадно. Неизмерно досадно. И нема никакве везе са уметношћу.

Пука забава за трошење времена гледалаца,а да они при томе случајно нимало не ангажују мозак и размишљају.

vcucko vcucko 20:19 17.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

shmoo

"Lovac" je možda-verovatno-meni sigurno najbolji (ili recimo najjači) američki film svih vremena i izrazito je, duboko, hladnoratovski, da tako kažem "velikoamerički". Razrađuje temelje tzv. američke superiornosti.



У релативно сиромашној средини, нижа класа, потомака руских досељеника који су вероватно радили у неком руднику или, рекао бих по филму, у неком градићу око челичане?

Не видим ја ту нешто много од америчке супериорности. Главни јунаци су, пореклом, Руси.

O tome se i radi. Rusi, u stvari verovatno Ukrajinski unijati, tako nešto, ali sa njihove (američke) tačke gledišta Ruskies...

Tri su (ali dva bitna) drugara, Majkl i Niki. Treći Stiv (Savage) reprezentuje većinsku sivu masu i manje je bitan.

Film meri (ali bukvalno meri) stepen preobraženja (Kafkin Umverwaltung) iz Rusa u Amerikanca.

Majkl (De Niro) je iz svakodnevnice bačen u pakao, tamo u paklu je obavio za šta je poslat (he did the job), vratio se kući i manje-više normalan nastavio dalje. Čak je i poboljšan, eto više neće da puca u jelena.
Majkl = mur u butinu, 100% proven American. Preobrazba uspela.

Niki (Voken) je u paklu zabagovao. A zabagovao je, jer je ostao Rus. Koji se pita, premišlja i oseća. Naravno poludi i naravno gine.
Niki = pod ledinu. Preobrazba nije uspela.

Tri veka istorije sveta, tamo od Petra Velikog i Mejflauera, u dva i po sata filma. Remek delo, najbolji američki film ikad (naravno koji se ne bazira na nekom literarnom klasiku). Genijalno, slagao se sa poantom ili ne.

Moram da napomenem - svojevremeno (početak 80-ih) gledao sam film bar 20 puta u bioskopu. I više, ali 20 sigurno. Tek negde od 10. puta počeo sam, čini mi se, da ulazim u gore napisano.
shmoo shmoo 20:21 17.10.2021

Суперхероји

Чучко, а зашто су се тридесетих година 20. века баш током Велике депресије појавили стрипови са Флашом Гордоном, Суперменом,... и осталим херојима са "супермоћима" како то кажу ови наши клинци данас који гледају цртаће па помисле да могу и они да полете са 10. спрата своје зграде?

И зашто су се филмови са истим таквим суперхеројима са натприродним моћима (Ајронмен, Спајдермен итд.) појавили пре 10-12 година?




In America there is a hidden population of people who live on the country's roads, railways and open spaces, on their own or in groups. There are about three million in the largest group of nomads, who roam the country...

In January 2020, there were 580,466 people experiencing homelessness in America. Most were individuals (70 percent), and the rest were people living in families with children.

The official number of unemployed Americans is 10.1 million, according to the Labor Department.

In July, 52% of young adults resided with one or both of their parents, up from 47% in February, according to a new Pew Research Center analysis of monthly Census Bureau data. The number living with parents grew to 26.6 million



Итд, итд, итд...


И ова је када је почела рецесија 2008. лутала улицама и спавала на картону на тротоару, путовала теретним возовима с краја на крај Стејтса, просила, тражила начин да преживи, па јој маликце кренуло (она би вероватно рекла да ју је Бог погледао) и сад макар има пристојан дом...






shmoo shmoo 20:32 17.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

vcucko

O tome se i radi. Rusi, u stvari verovatno Ukrajinski unijati, tako nešto,



Не знам. Види се у неким кадровима црква, али не могу да закључим по томе...


Tri veka istorije sveta, tamo od Petra Velikog i Mejflauera, u dva i po sata filma.



Да, слажем се.


Majkl... vratio se kući i manje-više normalan nastavio dalje

Niki (Voken) je u paklu zabagovao.



Колико нормалан? То је велико питање... Обојица раде оно што морају, а не оно што хоће. Тек на оном последњем рулету и један и други ураде оно што хоће.

А на том путу од морам до хоћу неко је јачи, неко слабији.

И то је индивидуална ствар, Чучко, нема везе ни са нацијом ни са вером ни са расом ни са пореклом ни са државом ни идеологијом...

Ниси упознао такве ликове за време и после овог нашег несретног грађанског рата у бившој Југославији?

Неко пукне пре, неко после... Неко преживи, неко не. Све зависи од тога шта носи у себи. А то, као што рекох, нема никакве везе са оним колективним придевима које ти горе набројах.


Moram da napomenem - svojevremeno (početak 80-ih) gledao sam film bar 20 puta u bioskopu.


И ја сам га гледао више пута.

Али Апокалипсу сад много више пута.






shmoo shmoo 20:39 17.10.2021

Re: Wilhelmizacija

solo

1:1 za Bollywood




Мој омиљени... Таман за ово време рецесије, депресије и апатије.








И реци ти сад мени, матори, по чему се ово разликује од неког холивудског акционог филма?

А потрошили лову само за канделабр... Или како се то већ зове... Добро, и за овај џип са отпада.








Лепо ја кажем Џинксу да се филмови не снимају само у Холивуду.



milisav68 milisav68 20:54 17.10.2021

Re: Суперхероји

shmoo

И зашто су се филмови са истим таквим суперхеројима са натприродним моћима (Ајронмен, Спајдермен итд.) појавили пре 10-12 година?

Zbog tehnologije snimanja/animiranja i jačih kompova.

Supermena sam gledao kao klinac i pao na dupe, danas kad pogledaš, vidiš da je krpljeno i lepljeno.

I ne samo Supermen, nego mnogi filmovi gde recimo ima jurnjava kolima.

Pored akcionih heroja su krenuli dinosaurusi i ostale ale :)
shmoo shmoo 21:16 17.10.2021

Re: Суперхероји

milisav68

shmoo

И зашто су се филмови са истим таквим суперхеројима са натприродним моћима (Ајронмен, Спајдермен итд.) појавили пре 10-12 година?


Zbog tehnologije snimanja/animiranja i jačih kompova.




Милисаве, причамо о садржају филмова, о поруци коју ти филмови шаљу гледаоцима.

Не причамо о технолошким могућностима.

Рекох већ, што се занатске стране тиче јесу отишли најдаље што каже Џинкс.

Али то је само технички део снимања филма.

Ти филмови су се, Милисаве, појавили зато што је оном обичном малом човеку потребно да на два сата побегне из своје сиве безперспективне свакодневнице уживљавајући се у улогу неког хероја са натприродним моћима када већ са својим природним моћима не може ништа да учини да би променио своје сопствено стање које није баш неко... Ни материјално, ни психичко...

milisav68 milisav68 21:28 17.10.2021

Re: Суперхероји

shmoo

Ти филмови су се, Милисаве, појавили зато што је оном обичном малом човеку потребно да на два сата побегне из своје сиве безперспективне свакодневнице уживљавајући се у улогу неког хероја са натприродним моћима када већ са својим природним моћима не може ништа да учини да би променио своје сопствено стање које није баш неко... Ни материјално, ни психичко...

Ma imaš to sa Brusom Vilisom u Umri muški, Mel Gibson - Smrtonosno oružje, Majkl Daglas Potraga za dijamantom, Harison Ford Indijana Džons...

Superheroji su počeli zbog tehnologije, pre toga je bilo teško snimiti ih.

Takođe, ostala naučna fantastika je zahtevala veliko snalaženje.Gledao sam dokumentarac kako se snimao Rat zvezda.Kakvo je to bilo snalaženje :)

vcucko vcucko 21:35 17.10.2021

Re: Суперхероји

milisav68


Majkl Daglas Potraga za dijamantom,


Ovo je pre svega komedija. Čak parodija na akcione superheroje.
A nema ni neke posebne efekte.
vcucko vcucko 21:46 17.10.2021

Re: Суперхероји

shmoo

Ти филмови су се, Милисаве, појавили зато што је оном обичном малом човеку потребно да на два сата побегне из своје сиве безперспективне свакодневнице уживљавајући се у улогу неког хероја са натприродним моћима када већ са својим природним моћима не може ништа да учини да би променио своје сопствено стање које није баш неко... Ни материјално, ни психичко...

Znaš li šta mene uvek pomeri u (prosečnim) filmovima?

Nije ništa epohalno. Prosto je - kako oni, u zemlji u kojoj svako ima auto ili dva, uvek imaju slobodan parking kod vrata, na koja treba da uđu. Uključiv i tamo gde je to valjda i teoretski nemoguće (centri NY, LA, Čikaga...).

A ja, ovde na Balkanu, moram da kružim i vrebam da li neko izlazi.
Cenim da je to ultimativni nivo propagande
milisav68 milisav68 21:59 17.10.2021

Re: Суперхероји

vcucko

Ovo je pre svega komedija. Čak parodija na akcione superheroje.
A nema ni neke posebne efekte.

Pa nisam ni rekao da ima.

Jeste komedija, ali ima akcije, i na kraju pokupi bogatstvo i ribu.Posle kupi brod i plovi svetom i zeza se.

O tome većina mašta :)

Dva sata zabave, da ne misliš na stvarnost.
milisav68 milisav68 22:01 17.10.2021

Re: Суперхероји

vcucko

Znaš li šta mene uvek pomeri u (prosečnim) filmovima?

Mene oni veliki frižideri u kojima uvek ima ladno pivo :)
vcucko vcucko 22:14 17.10.2021

Re: Суперхероји

milisav68
vcucko

Znaš li šta mene uvek pomeri u (prosečnim) filmovima?

Mene oni veliki frižideri u kojima uvek ima ladno pivo :)

Kad smo već kod piva - jesi li primetio kako u USA filmovima piju pivo?
Kratak gutljaj. Pa malo kasnije opet.
Tako se pivo ne pije. Tako se pije žestina, eventualno degustira vino. Kod piva je neophodna komponenta količina, moraš da svučeš bar pola krigle da bi receptori u mozgu (ili kako se to već zove) shvatili da piješ ladno pivo i da uživaš u njemu, ako je dobro.
Odjeci puritanske prošlosti...
vcucko vcucko 22:16 17.10.2021

Re: Суперхероји

milisav68
vcucko

Ovo je pre svega komedija. Čak parodija na akcione superheroje.
A nema ni neke posebne efekte.

Pa nisam ni rekao da ima.

Jeste komedija, ali ima akcije, i na kraju pokupi bogatstvo i ribu.Posle kupi brod i plovi svetom i zeza se.

O tome većina mašta :)

Dva sata zabave, da ne misliš na stvarnost.

Da, ali ja sam bar taj film (filmove) shvatio više kao parodiju na Indijanu Džonsa.
maksa83 maksa83 22:23 17.10.2021

Re: Суперхероји

Ти филмови су се, Милисаве, појавили зато што је оном обичном малом човеку потребно да на два сата побегне из своје сиве безперспективне свакодневнице уживљавајући се у улогу неког хероја са натприродним моћима када већ са својим природним моћима не може ништа да учини да би променио своје сопствено стање које није баш неко... Ни материјално, ни психичко...

Jah, ili kako kaže Rusty Cohle u True Detective:

"You gotta get together and tell yourself stories that violate every law of the universe just to get through the goddamn day? What's that say about your reality?"


Rekao je Rusty o filmovima o svemoćnim nadljudima koji lete i nose gaće preko pantalona.

Šalim se, nije o njima nego o organizovanoj religiji.

Inače priče o svemoćnim herojima postoje u svim jezicima i kulturama od kad je čovek naučio da priča priče, što se desilo kojih deset hiljada godina (ili više) pre Supermena.
milisav68 milisav68 22:29 17.10.2021

Re: Суперхероји

vcucko

Tako se pivo ne pije.

Da, primetio sam, i jeste količina bitna, ako nema krigle, onda pola flaše, naročito one prve :)

Pretpostavljam da je poruka da nije lepo da se loče.
shmoo shmoo 07:13 18.10.2021

Re: Суперхероји

vcucko
shmoo

Ти филмови су се, Милисаве, појавили зато што је оном обичном малом човеку потребно да на два сата побегне из своје сиве безперспективне свакодневнице уживљавајући се у улогу неког хероја са натприродним моћима када већ са својим природним моћима не може ништа да учини да би променио своје сопствено стање које није баш неко... Ни материјално, ни психичко...

Znaš li šta mene uvek pomeri u (prosečnim) filmovima?

Nije ništa epohalno. Prosto je - kako oni, u zemlji u kojoj svako ima auto ili dva, uvek imaju slobodan parking kod vrata, na koja treba da uđu. Uključiv i tamo gde je to valjda i teoretski nemoguće (centri NY, LA, Čikaga...).

A ja, ovde na Balkanu, moram da kružim i vrebam da li neko izlazi.
Cenim da je to ultimativni nivo propagande







А и америчка врата дихтујуууу!!! И глумци им све неки лепи! Баш лепи! А не к'о код нас све неки мали носати бркати...


(copyright by Џорџ... Пардон, Радован Трећи)





gedza.73 gedza.73 10:44 18.10.2021

Re: Суперхероји

shmoo
И зашто су се филмови са истим таквим суперхеројима са натприродним моћима (Ајронмен, Спајдермен итд.) појавили пре 10-12 година?

Zbog ovoga što kaže Milisav i zbog toga što je opala prodaja stripova

и осталим херојима са "супермоћима" како то кажу ови наши клинци данас који гледају цртаће па помисле да могу и они да полете са 10. спрата своје зграде?

bre Taso bem mu miša pa ni žene nisu skakale pod voz kao Ana Karenjina, niti su ljudi zbog Agate Kristi počeli da se ubijaju, nit' posle vesterna su kupovali koltove i pijani šenlučili po ulicama (osim ovih Indijanaca sa lukovima i strelama viš šta rade)

A kad mi pala na pamet Agata Kristi jel' sad Ten Little Niggers

politički korektno ili moramo da spalimo originalni naslov?
docsumann docsumann 12:37 18.10.2021

Re: Суперхероји

Inače priče o svemoćnim herojima postoje u svim jezicima i kulturama od kad je čovek naučio da priča priče, što se desilo kojih deset hiljada godina (ili više) pre Supermena.


Ko se boji od Superheroji?
- LINK

mariopan mariopan 12:53 18.10.2021

Re: Суперхероји

milisav68
vcucko

Tako se pivo ne pije.

Da, primetio sam, i jeste količina bitna, ako nema krigle, onda pola flaše, naročito one prve :)

Pretpostavljam da je poruka da nije lepo da se loče.

Ma loču oni sve vreme. U svakom filmu ili drže čaše ili sipaju piće, obično žestinu.
E, to me nervira.
A slabo da neko nešto jede.
To je zato što im umesto prave žestine sipaju neku vodicu ili čaj pa kad pet puta ponove scenu niko neće biti ispod stola, a sa pivom nema laži nema prevare, mora da bude pivo.
I sad zamisli da glavni glumac strusi pola krigle odjednom a oni ponove scenu deset puta?
Ko bi na nogama ostao.

A sa hranom cicijaše jer je imaju veštačku, za scene bogate trpeze, a ono što je jestivo spreme za samo par glumaca, nema za sve. Ko bi naranio onoliku ekipu i svakoj ponovljenoj sceni iznova.
maksa83 maksa83 12:58 18.10.2021

Re: Суперхероји

Ko se boji od Superheroji? - LINK

Ono što ovde iz nekog razloga promiče je da se u poslednjih recimo deset godina masovno pojavljuju parodije na superheroje i celu tu supkulturu, baš u Americi, pa tako imaš seriju kao što je The Boys ili film kao što je Birdman, ili...
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:18 18.10.2021

Re: Суперхероји

A slabo da neko nešto jede.
To je zato što im umesto prave žestine sipaju neku vodicu ili čaj pa kad pet puta ponove scenu niko neće biti ispod stola, a sa pivom nema laži nema prevare, mora da bude pivo.
I sad zamisli da glavni glumac strusi pola krigle odjednom a oni ponove scenu deset puta?
Ko bi na nogama ostao.


Pa naravno.. šta ćeš sa pijanim glumcima, nije lako raditi ni sa treznima a kamoli da ih još napijaš na snimanju.

Isto je i sa hranom (scena gde se hasa), ne može se izgovarati tekst punim ustima, pa im još popravljati šminka svaki čas i na x puta ponavljanju scene.. i tako to.
Jaril Jaril 13:58 18.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

Али нигде креативности. Бесконачна фабричка трака са све једно истим моделима производа.

Чекај Тасо, Холивуд нам је дао Matrix, Her, Shutter Island, Hours.. па и Batman Begins.

Листа добрих Холивудских филмова је дуга. То што постоји брдо крша, то је одувек тако било. Од силних опера из 19. века, до данас се задржао само 'крем де ла крем'. Али је одувек било да врхунска уметност изниче на темељу треш забаве. Без холивудског треша не би било ни холивудских уметничких филмова.
shmoo shmoo 15:13 18.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

Jaril

Чекај Тасо, Холивуд нам је дао Matrix, Her, Shutter Island, Hours.. па и Batman Begins.

Листа добрих Холивудских филмова је дуга.



Ко каже да нису добри?

Јесу.

За убијање времена доконих људи који не би да се баш нешто уносе у то што раде током тих 2 сата и да тако замарају мало свој мозак тако лепо опуштен у благостању.

Јбт, и ти и ови Марвеловци попут Геџе и Милисава стално бркате естраду и уметност док причамо о филмовима.

Да пробамо да то мало раздвојимо?

Може?

Јер ово што си ти набројао свакако је само естрада и лака забава. И то индустријскуи произведена као на фабричкој траци.

(за утуцавање времена после чега останеш исто онако празан као што си то био и пре гледања тих филмова)






Уметност свакако није.

То ти је као када бисте Карлеуши приписивали вредности једног Моцарта и трпали их у исти кош.

Што не иде, не иде, јбг...


EDIT: Да ли си приметио да у оном Културном дневнику РТС врло често естрадна дешавања трпају под културне догађаје.

Не знам о чему се ради... То је изгледа неки општи тренд.

Онда је по том схватању и ова исто тако уметница, а њен концерт је културни догађај:








А није, јбг... То је само естрада и лака забава.

И то исто важи и за ове филмове које си набројао.

Уметност свакако нису.

Нити могу да се подведу под културу.

Естрада.

Коју финије воле да називају поп култура.

solo solo 17:11 18.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

То ти је као када бисте Карлеуши приписивали вредности једног Моцарта и трпали их у исти кош.


A Aca?



Pazi i liči na Volfija kad skine đozluke.
mlatisa mlatisa 18:46 18.10.2021

Re: Суперхероји

Ovo je već regulisano prošle godine. Sada je:
And there where none
A može i
Deset malih: Kineza ili Rusa ili Srba.
shmoo shmoo 18:46 18.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

solo
То ти је као када бисте Карлеуши приписивали вредности једног Моцарта и трпали их у исти кош.


A Aca?

Pazi i liči na Volfija kad skine đozluke.




Имиџ, брате, имиџ!

У оном његовом значењу како то већина данас схвата, искључиво и само као спољашњи изглед.

Или у преводу, све је у излогу, али нема ништа у радњи.

Празно.

Или дупло голо, ако већ морам тако да ти кажем.


solo solo 19:01 18.10.2021

Re: debeli

Или дупло голо, ако већ морам тако да ти кажем.

m' bzvze

Počelo i ovde brisanje i prekrajanje. Hu kerz

,,Oče Taso blagoslovi pa da palimo,,

Jaril Jaril 08:47 19.10.2021

Re: И још једно питање, извини...

За убијање времена доконих људи који не би да се баш нешто уносе у то што раде током тих 2 сата и да тако замарају мало свој мозак тако лепо опуштен у благостању.


На основу којих критеријума си донео суд да нпр. Shutter Island потпада под ову категорију?
macak_tosa macak_tosa 12:44 17.10.2021

Da!

Ja i sada volim da pogledam 'Toma i Džerija'.
Ako i to ne zajebu libtardi i ljudskopravaši, te mačkopravaši.
jinks jinks 12:50 17.10.2021

Re: Da!

macak_tosa
Ja i sada volim da pogledam 'Toma i Džerija'.
Ako i to ne zajebu libtardi i ljudskopravaši, te mačkopravaši.

Skoro je izašao i film "Tom i Džeri - Najboji neprijatelji, najgori prijatelji", (https://www.imdb.com/title/tt1361336/), mešavina igranog i crtanog filma, što verovatno na određeni način i jeste budućnost filmske industrije.

Tipa da će sve biti kompjuterski animirano, ali tako savršeno da će se razlike u odnosu na igrane filmove bit teško i primećivati. Tada će produkcija, gluma, režija, kao i sve ostalo dobiti neko potpuno novo, ali na određenom nivou možda još i sličnije značenje.
mariopan mariopan 13:49 17.10.2021

Re: Da!

Sviđa mi se što si ovde lepo poređao sve te tipove ličnosti da imam da biram koga da turim u sledeću priču.
jinks jinks 14:04 17.10.2021

Re: Da!

Blagodarim, što bi samo Amerosi "vladali" svetom zahvaljujući pričama sa Jung-Kembelovih 12 "žigosanih" :)
solo solo 18:38 17.10.2021

Re: Da!

a i sada volim da pogledam 'Toma i Džerija'.
Ako i to ne zajebu libtardi i ljudskopravaši, te mačkopravaši.



Zajebali. Kasno je.

mirelarado mirelarado 19:14 17.10.2021

Re: Da!

mariopan
Sviđa mi se što si ovde lepo poređao sve te tipove ličnosti da imam da biram koga da turim u sledeću priču.


Nama treba jedna podvrsta buntovnika iz prikazane klasifikacije, a to je pojedinac protiv sistema (gde pojedinac pobeđuje, ovako ili onako, i pokreće promene nabolje). Mada je savremena holivudska propagandna mašinerija zapostavila taj tip protagoniste. Čini se da je veličanje pojedinačne inicijative sve manje poželjno.
mlatisa mlatisa 19:01 18.10.2021

Re: Da!

Pa zar nee treba svi da budu zastupljeni?
Черевићан Черевићан 14:30 17.10.2021

филм, 'боте к'о живо

jer ume da ispoštuje navedeni obrazac

воља лична ....недовољно снажна
да нам гласне....лике.... притајене,
отуд филма ...премамљиве лааже
где их нуди ..............као остварене

solo solo 19:32 17.10.2021

Mi plešemo


Blog nam se učmalio.

Aj' se rezmradamo narode.

2:1 za Bollywood




Da ,zaboravih, nemi filmovi su zakon!

shmoo shmoo 21:08 17.10.2021

Re: Mi plešemo

solo

Da ,zaboravih, nemi filmovi su zakon!










Матори, а јеси видео како је Ејзенштајн радио Невског или Оклопњачу Потемкин?

Па Фелини своје филмове?

Сваки кадар мало уметничко дело.


Sergei Eisenstein, sequences diagrams for Alexander Nevsky and Battleship Potëmkin (ЛИНК)


Federico Fellini Drawings (ЛИНК)


solo solo 21:56 17.10.2021

Re: Mi plešemo

bene_geserit bene_geserit 20:46 17.10.2021

nešto mi svih ovih 12 karakterističnih

Mislim da lista treba da se update-uje u skladu sa novim vremenima, i novim Holivudom, dakle:
1. Umesto Ratnika, Social Justice Warrior
2. Umesto Deteta, nebinarno dete nedefinisanog gendera
3. Umesto Siročeta, siroče ilegalni imigrant
4. Umesto Stvaraoca, osoba na Universal Basic Income-u
5. Umesto Negovatelja, borac protiv klimatskih promena
6. Umesto Mentora, AI
7. Umesto Šaljivdžije, niko, ova kategorija se ukida, u woke svetu nema smisla za humor
8. Umesto Mađioničara, crnkinja sa IQ-em 200 koja otkriva putovanje kroz hipersvemir, u slobodno vreme dok ne sređuje frizuru
9. Umesto Vladara, Svetska Vlada
10. Umesto Buntovnika, Snowflake.
11. Umesto Ljubavnika, gej Supermen
12. Umesto Zavodnika, lezbo-feministkinja kojoj je san svet bez muškaraca
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:31 18.10.2021

Re: nešto mi svih ovih 12 karakterističnih

bene_geserit
Mislim da lista treba da se update-uje u skladu sa novim vremenima, i novim Holivudom, dakle:
1. Umesto Ratnika, Social Justice Warrior
2. Umesto Deteta, nebinarno dete nedefinisanog gendera
3. Umesto Siročeta, siroče ilegalni imigrant
4. Umesto Stvaraoca, osoba na Universal Basic Income-u
5. Umesto Negovatelja, borac protiv klimatskih promena
6. Umesto Mentora, AI
7. Umesto Šaljivdžije, niko, ova kategorija se ukida, u woke svetu nema smisla za humor
8. Umesto Mađioničara, crnkinja sa IQ-em 200 koja otkriva putovanje kroz hipersvemir, u slobodno vreme dok ne sređuje frizuru
9. Umesto Vladara, Svetska Vlada
10. Umesto Buntovnika, Snowflake.
11. Umesto Ljubavnika, gej Supermen
12. Umesto Zavodnika, lezbo-feministkinja kojoj je san svet bez muškaraca


Da, da, život je strašan i surov izvan džakuzija na obali mora.

Nego, vodili me žena i dete na balet juče, u downtown Denver, mislim da nisam tamo bio još od onih paljevina prošle godine, a i tad nisam baš zagledao mnogo okolo. Sam centar je spanking čist i uređen, tu dolazi samo neki fin i utegnut svet na umetničko i kulturno uzdizanje, to su ovi bez tuberkuloze, ali, sine, u onim sporednim ulicama (to sam video jer se naravno izgubio), beskućnici, leže jedni preko drugih, nadrogirani ili bauljaju kao zombiji (i zamisli, sve belci, znam da to ne možeš da zamisliš, ali izgleda kao da si ušao u Upside-down (ako si gledao Stranger Things). Sad, nisam smeo da stanem da ih pitam koliki im je bio skor na SAT-u, ali mi nešto nije delovao baš veliki).

Ne znam da li je i kod tebe tako, i šta vi radite sa sirotinjom, pogotovu ako nisu prave rase, jel spaljujete ili bacate u more i tako održavate higijenu i visoke cene nektretnina, ali beskućništvo je baš uzelo maha, čini mi se, posle kovida, bar ovde kod nas. Čujem razne priče, kako to pokušavaju da reše kod nas u libtardlendiji, ali nešto ne vidim da su našli pravi pristup, uglavnom ih premeštaju, daju ime neke parkinge i šatore da se tu smeste, onda se naravno bune stanovnici obližnjih naselja, pa ih premeste, ili se ovi sami vrate tamo odakle su ih premestili. Uglavnom, sad se priča o izgradnji nekih jetinih stanova za njih, jer valjda prvo i najvažnije je rešiti čoveku stambeno pitanje, pa ga onda skinuti za kristalnog meta, a onda tek sve ostalo.

A, da, meth, imamo mi neke rođake koji već par godina pokušavaju da usvoje dete. I sad, ne znam kako to sve ide tačno, ali ima jedna stavka u aplikaciji gde te pitaju da li se slažeš da uzmeš dete od roditelja ovisnika od droge. I kažu oni, tu uglavnom sad svi stave da se slažu, sem ako su roditelji bili na metamfetaminu, jer je to nešto najgore, izaziva ozbiljna oštećenja kod fetusa. Heroin, krek, speed, esid, lekovi opijati to je sve ništa, dete se rodi sa heroinskom ovisnošću, skinu ga sa toga i ok je. Ali meth nešto tu ozbiljno poremeti i ta deca su sjebana za ceo život, IQ neka sića a i neki drugi zdravstveni problemi, nepopravljivo.

E, otkad su to ovi optirali, nisu dobili nijedno dete kandidata. Prosto nema, roditelji su sad uglavnom svi na meth-u.

jinks jinks 07:54 18.10.2021

Re: nešto mi svih ovih 12 karakterističnih

bili na metamfetaminu

Skoro bilo, cela nemačka vojska tokom francuskog i ruskog blickriga u II sv. ratu, a verovatno i tokom jugoslovenskog, je bila na metamfetaminima, zvali su ga Pervitin. Inače, čak su i vojnu strategiju morali tome da prilagođavaju, pošto je Pervitin izazivao težak višednevni mamurluk nakon uzimanja.

Posle su se i saveznici dosetili pa su i oni počeli svoje da snabdevaju, ne znam da li su bili deo pošiljki koje su i ovde bacane.

A i jedna i druga strana su naravno pored kristal meta imale i uobičajenu dozu propagandnih filmova. Dobro, holivudski su bili na dobroj strani istorije.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:18 18.10.2021

Re: nešto mi svih ovih 12 karakterističnih

Skoro bilo, cela nemačka vojska tokom francuskog i ruskog blickriga u II sv. ratu, a verovatno i tokom jugoslovenskog, je bila na metamfetaminima, zvali su ga Pervitin. Inače, čak su i vojnu strategiju morali tome da prilagođavaju, pošto je Pervitin izazivao težak višednevni mamurluk nakon uzimanja.


Da, ima dobra knjiga o tome, link. Tu se svi rokali, i naši i njihovi. Ne moš da blickriguješ ako nisi high. Saveznici nisu koristili meth, nego nešto drugo, slično. Pa i LSD je valjda korišćen za potrebe vojske, ako se ne varam. A kod nas, u JNA, drnč . Dobro, u moje vreme se tu i tamo gajila marihuana u krugu kasarne, ili tu odma pored, ali to je bilo za opuštanje posle napornog radnog dana provedenog na povećanju borbene gotovosi.





jinks jinks 16:52 18.10.2021

Re: nešto mi svih ovih 12 karakterističnih

Pa i LSD je valjda korišćen za potrebe vojske

Ma, sve se koristi za potrebe vojske, čak i ono za šta nikada ne bi rekao.
penzioner mc penzioner mc 18:17 18.10.2021

Re: nešto mi svih ovih 12 karakterističnih

bene_geserit
Mislim da lista treba da se update-uje u skladu sa novim vremenima, i novim Holivudom, dakle:


Već je update-ovana, (ne)gledati The Umbrella Academy.

mlatisa mlatisa 05:42 18.10.2021

Митологизација митотворитеља

Холивуђанима би требало судити због културног геноцида. Али морам да признам да је савршено средство. Ем ради оно за шта је пројектовано ем доноси профит.

Са друге стране савремени живот усмерава на "брзи фикс" бекства од реалности за шта је филм погодан избор. За свој брзи фикс исцрпљен човек нема енергије за много шта више од суперхероја. Други чести фикс је спорт, где изгледа, такође постоје сценаристи па му дође на исто.

Заиста, што рече Таса, од 85.те тешко да је снимљен неки филм вредан гледања. Постоје светле тачке у другим кинематографијама али и то је питање докле ће да траје.

А овај интернет ми је дотерао пажњу на ниво златне рибице, па све ређе читам нешто што има више од два пасуса.
shmoo shmoo 15:07 18.10.2021

Глотофагија

mlatisa

Холивуђанима би требало судити због културног геноцида.



Сваки културни геноцид темељи се на лингвоциду!

Хејтоваћу те ако ми не лајкујеш овај мој пост.


(Ово је уједно одговор и Геџи и Милисаву и Јарилу и свим осталим љубитељима естраде и лаке забаве која се пласира из тог Холивуда бесомучно као на фабричкој траци.)

milisav68 milisav68 15:44 18.10.2021

Re: Глотофагија

shmoo

(Ово је уједно одговор и Геџи и Милисаву и Јарилу и свим осталим љубитељима естраде и лаке забаве

Taso, uopšte nismo pričali o estradi i umetnosti.

Pitao si zašto su se pojavili superjunaci na filmu pre 10-12 godina.

Odgovorio sam ti da je tehnika uznapredovala (a slažem se Gedžom da se štampana izdanja sve manje čitaju, opet zbog te tehnike)

Onda si ti rekao da je to laka zabava, i da toga nije bilo pre, a ja sam ti onda naveo primere da ih je bilo.

Znači, uopšte ne sporim da to nije umetnost.

shmoo shmoo 18:42 18.10.2021

О конотацијама порука холивудских филмова

milisav68

Pitao si zašto su se pojavili superjunaci na filmu pre 10-12 godina.

Odgovorio sam ti da je tehnika uznapredovala (a slažem se Gedžom da se štampana izdanja sve manje čitaju, opet zbog te tehnike)



А ја сам ти рекао да су се суперхероји на филму данас појавили зато што живимо у добу свеопште дубоке кризе на сваком пољу, почев од економског па надаље, све до кризе идентитета појединца, и да су се суперхероји са натприродним моћима појавили данас на филму исто онако као што су се појавили и у стрипу за време Велике депресије пре скоро сто година због истог разлога - треба некако затомити то осећање депресије, апатије, бесперспективности и безизлазности оне већинске сиротиње да не би почели да размишљају зашто су се нашли у том стању у којем јесу тако што ћеш им понудити да се идентификују макар на два сата са неким суперхеројем који својим натприродним способностима решава све проблеме у свом и у туђим животима.

И то нема никакве везе са узнапредовалом технологијом снимања филмова него има везе са:


Читајући неке књиге савремених теоретичара медија, дошла сам до податка да, када је формиран Холивуд, прављени су креативни тимови у којима су осим уметника партиципирали психолози и припадници безбедносних служби.


(види мој први коментар)


Тако да не вреди... Ко у клин, ко у плочу, нећемо се сложити, можемо само бесконачно да понављамо оно што смо већ рекли.

jinks jinks 18:54 18.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филм

ја сам ти рекао да су се суперхероји на филму данас појавили зато што

Кад смо већ код филмских и стрип суперхероја има једна интересантна прича, баш у контексту нечега о чему пуно говоре Кембел и Јунг, а што је поменуто и у блогу.

Често главни хероји унутар приче носе архетип "Сироче", они су одабрани да прођу херојско путовање у коме обично сусрећу остале архетипске личности, где на крају херојског путовања обично та "Сирочад" буду они који у реалан свет из некаквог виртуелног митског света приче доносе неко ново знање, нову идеју, или шта већ (онај 13. до тада непознати елемент).

На пример, и Бетмен и Супермен су у својим причама сирочад, буквално, као и многи други херојски ликови који постоје кроз време и историју.

п.с.

Не знам да ли и Паја кога помињеш, или Мики, на пример, имају сличне уводне приче.
shmoo shmoo 19:10 18.10.2021

Роузбад?

jinks
ја сам ти рекао да су се суперхероји на филму данас појавили зато што

Кад смо већ код филмских и стрип суперхероја има једна интересантна прича, баш у контексту нечега о чему пуно говоре Кембел и Јунг, а што је поменуто и у блогу.

Често главни хероји унутар приче носе архетип "Сироче", они су одабрани да прођу херојско путовање у коме обично сусрећу остале архетипске личности, где на крају херојског путовања обично та "Сирочад" буду они који у реалан свет из некаквог виртуелног митског света приче доносе неко ново знање, нову идеју (онај 13. до тада непознати елемент).

На пример, и Бетмен и Супермен су у својим причама сирочад, буквално, као и многи други херојски ликови који постоје кроз време и историју.







И амерички сан?

Ето, и Рокфелер је имао само 50 центи, па је купио једну јабуку, па ју је продао за долар. Па је онда купио две јабуке, па их продао за два долара. Па је купио 4 јабуке и продао их за 4 долара, Па је купио 8 јабука...

Ту негде када је купио 16 јабука јавили су му да му је умрла богата тетка и оставила у наследство милион долара.

И тако је Рокфелер почео.

А јабуке је појео.

А када је тешка економска депресија, могу мало и натприродне моћи да помогну.

И тако може сваки Американац!

Од сирочета до председника државе.

Само мора прво да добије пасош Ју-Ес-Еја.







shmoo shmoo 19:21 18.10.2021

П.С на П.С.

п.с.

Не знам да ли и Паја кога помињеш, или Мики, на пример, имају сличне уводне приче.






То не знамо.

Чика Дизни им је дао облик животиња. А у савршеном животињском свету средње класе сирочићи не постоје. EDIT: Раја, Гаја и Влаја имају ујку... И тетка Пату. Нису класични сирочићи препуштени сами себи и заборављени од друштва.

Постоји само идеални мидл клас Патковград ван било ког времена са једним јединим милионером који се купа у доларима док остали грађани задовољни својим животом средње класе живе у породичним кућицама и возе се својим аутомобилима уживајући у животу.

Тако да не само да нема сирочића него нема уопште ни сиротиње која спава на картонима на тротоару и проси да би преживела.

Џинксе, Паја и Мики нису исто што и Ајронмен, Спајдермен, Супермен,... Ови други имају натприродне моћи јер је осећај безперспективности страховито велики, друштвени притисак у том претис мелтинг поту доводи до пуцања тог лонца и не може се решити некаквим нормалним и постојећим средствима.

Мики и Паја живе сређеним животом средње класе.

У оном притиску у мелтинг поту који је неиздржив средња класа не постоји. Видимо то и данас када мидл клас одумире, зар не?

И зато Дизнијеви јунаци немају везе са Марвеловим суперхеројима у том смислу.

Али им је и једнима и другима свакако заједничко то што су пропагандно оруђе једне идеологије.







(1940)






(2018)

gedza.73 gedza.73 20:21 18.10.2021

Re: Роузбад?

shmoo
И амерички сан?

Bre Taso al' si se okomio na ekranizovane bajke. Jaril mi ukrao foru sa operama koje su ponekad bile estradne i tabloidne 'ko je koga i ko je gde' al' čovek bre oće da se odmori ponekad.
Razumem da ogromna većina ljudi uživa u nobles umetnosti al' ja leteće ćurke nikako ne mogu da razumem (pre nekako ukopčam Supermena u gaćama). Slažem se da su stariji holivudskui filmovi bili bolji mada neće svet da propadne zato što se kvalitet srozao ili što se industrija toliko modernizovala da u mnogim filmovima skoro neće biti potrebni glumci (čini mi se da je prvi takav bio onaj sa sinom Brus Lija)

Što se tiče propagande tu Holivudu skidam kapu. I ostali su imali svoje kinematografije po ko im kriv što nisu uspeli da nametnu svoju. Ili su im bile loše ideje ili su se ljudi plašili da su njihovi filmovi Potemkinova sela iza kojih nema ničega.

Holivud, na stranu to što je, i Amerika to što je je dosta šareno mesto. Imaju oni superherojske filmove o ratovima u kojima se brane ali je takođe dugačak spisak njihovih antiratnih filmova u kojima se (manje ili više) suočavaju sa onim što su radili.

U odnosu na drugu hladnoratovsku filmsku stranu, Rusiju, u kojoj nema osvajačkih ratova.

U Jarhead-u dok se voze kamonom vojnik priča kako su oni poslati tu da brane interese bogataša. Tu se razvija priča dok drugi ne dobaci da su oni tu da rade svoj posao.
Onda četvrti jul u kome Tom Kruz igra Hrvata. Pa Apokalipsa



Čak i film o snajperisti zbog kog sam prozivao Pajića u dobrom delu oslikava američke ratove.

Možemo sad da se gađamo filmovima pa ću samo dva primera. Voleo bih da vidim ruski Majstor i Margarita iz pedesetih na primer kako bi mogao tu vrstu propagande i slobode da uporedim sa Stajnbekom

ili


Daleko od toga da branim Holivud ali ima umetnosti, ima slobode, ima kritičkih filmova i društveno angažovanih (koliko je danas tek srozana ova kovanica). Takođe je tačno da ima krša.
maksa83 maksa83 20:31 18.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филмова

А ја сам ти рекао да су се суперхероји на филму данас појавили зато што живимо у добу свеопште дубоке кризе на сваком пољу, почев од економског па надаље, све до кризе идентитета појединца, и да су се суперхероји са натприродним моћима појавили данас на филму исто онако као што су се појавили и у стрипу за време Велике депресије пре скоро сто година због истог разлога - треба некако затомити то осећање депресије, апатије, бесперспективности и безизлазности оне већинске сиротиње да не би почели да размишљају зашто су се нашли у том стању у којем јесу тако што ћеш им понудити да се идентификују макар на два сата са неким суперхеројем који својим натприродним способностима решава све проблеме у свом и у туђим животима.

Čekaj, Herkules je ubio onog kakvog lava strašnog lava, i devetoglavu hidru, i očistio Augijeve štale za jedan dan, i ukrotio kritskog bika... je nastao kada tačno? Šta je on bio?

Kraljević Marko koji diže konja iznad glave (tada nisu imali autobuse koje diže Supermen) i ima buzdovan težine demolition kugle ubija supervillaina Musu Kesedžiju koji ima tri srca pri čemu na trećem spava zmija?

Gilgameš? 5000 godina star spev.

Kakva je razlika između njih i Supermena osim što ovaj nosi gaće preko pantalona i što je čovek u međuvremenu naučio da složi puno slika i vrti ih i onda možeš to da gledaš?
mlatisa mlatisa 21:10 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

Чика Дизни им је дао облик животиња. А у савршеном животињском свету средње класе сирочићи не постоје.


Ne znam obrazloženje ali klasični roditelji ne postoje. Možda baš zbog arhetipa "siroče". Ako se dobro sećam slično je i kod
Spajdermena
Supermena
Betmena
Wanderwoman (donekle)
Hulka (donekle)
Tarzana
....

A verovatno i drugih likova, ali i ovo je više nego što sam želeo da razmišljam o tome.

Evo i arhisuperheroja iz naših krajeva, mada postoji i u Rusiji nešto vrlo slično ako se dobro sećam. Čudotvorni mač iz 1950 sa Radetom Markovićem.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:22 18.10.2021

Re: Роузбад?

Možemo sad da se gađamo filmovima pa ću samo dva primera. Voleo bih da vidim ruski Majstor i Margarita iz pedesetih na primer kako bi mogao tu vrstu propagande i slobode da uporedim sa Stajnbekom



E bas si nasao Forda. Na njega je i Staljin bio slab. Doduse verovatno ne i na Stajnbeka. :)

Nego ima dobar primer da su se Sovjeti i Ameri gadjali filmovima. Staljin odgledao Fordovu Izgubljenu patrolu pa narucio da mu naprave sovjetsku varijantu - tako je nastao film Trinaest. Posle Amerikanci naprave Saharu sa Bogartom kao rimejk sovjetskog filma.


Inace, meni je najbolja adaptacija Majstora i Margarite do danas Sympathy for the devil.

apacherosepeacock apacherosepeacock 22:11 18.10.2021

Re: Роузбад?

Inace, meni je najbolja adaptacija Majstora i Margarite do danas Sympathy for the devil.


Pleased to meet you..
vcucko vcucko 22:16 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

shmoo

Мики и Паја живе сређеним животом средње класе.

Meni zauvek ostao jedna replika deda Baje.

Treba da se plati nešto sitno (parking, svejedno) i kaže deda Baja Paji:

Nećače, plati. Nemam siće, a ti i nemaš drugo sem siće
shmoo shmoo 22:21 18.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филмова

gedza.73

Bre Taso al' si se okomio

Daleko od toga da branim Holivud ali ima umetnosti, ima slobode, ima kritičkih filmova i društveno angažovanih (koliko je danas tek srozana ova kovanica). Takođe je tačno da ima krša.



maksa83

Kakva je razlika između njih i Supermena



А вас двојица сте некакви адвокати овог Холивуда у последњих 40 година за кога наш домаћин и рече у уводном тексту


A opet, čak i da ispoštujete navedeni obrazac, da li vam to garantuje da ćete napisati, izrežirati ili producirati neki naredni holivudski klasik.



што је и била реченица која ме је повукла да напишем први коментар који нас је сада довео до ових коментара?

Пази, холивудски па још класик.

Тешко да ће то моћи са оваквим Холивудом какав је данас.

Или ће морати да промене значење речи "класик".

Негде на том путу од мог првог коментара па до овога сада мог коментара могли сте такође да прочитате и ово:



shmoo

Зар ниси приметио ту промену холивудске естетике (и етике) после ступања на власт Роналда Регана и Маргарет Тачер кад су филмове попут Апокалипса сад, Ловац на јелене, Поноћни каубој, Пасје поподне, Присутност (снимљен 1979.)... сменили филмови о војницима суперменима као што је Рамбо (1, 2, 3,...) или они о успешним, али зато немилосрдним и бескрупулозним берзанским ајкулама без трунке гриже савести због људи које су унесрећили?

Па смо после, почетком деведесетих и грађанског рата у бившој Југославији гледали на телевизији репортаже са ратишта где скоро сваки онај са пушком, са било које стране у том рату, носи реј банке и има мараму везану око главе као Рамбо, а међу цивилима је сваки сањао да се обогати на брзину као шанер, по могућству бензина и цигарета.

Директан утицај филмске пропаганде.




зар не?

И то пропаганде, оне најогољеније, из Холивуда.


Не знам, момци, можда је вама двојици (и још многима, чини ми се) још увек занимљиво да гледате најновије холивудске класике, али мене већ пар деценија уназад ти филмови произведени (да, да, баш тако, произведени, као на траци у фабрици) у Холивуду остављају потпуно равнодушним.

И досадни су неизмерно. Џабе утрошено време на гледање тога када сам после потпуно празан и тај филм заборавим чим га одгледам исто онако као што заборавим и на јогурт који сам купио у сампосолузи и попио га за доручак. Јогурт ми барем напуни тибу па га макар по томе памтим неко краће време, а ти холивудски филмови ништа... Празнина. И жал за изгубљеним временом.

Ту онда нема више класика. Барем не онаквих филмова које можемо назвати класик у оном значењу те речи како је ја користим.

И одлично је све то са типовима ликова и са фабулама које смишљају сценаристи у Холивуду, све је по правилима...

Али коначни производ - филм неизмерно је досадан са гомилом специјалних ефеката (технологија о којој прича Милисав, а и ти, Геџо) као неком жваком за очи, али празни, без икаквог утицаја на мене и за заборав истога тренутка.

Шта знам...

Ово је вероватно онај тренутак у мом коментарисању ове теме овде када треба да кажем de gustibus non est disputandum јер нити ја могу да разумем шта ви то тако епохално видите у холивудским филмовима у последњих 40 година нити ви можете да прихватите да је мени заиста неизмерно досадно да гледам те филмове и да после жалим што сам на то бацио два сата свога живота јер су ме оставили потпуно равнодушним.

shmoo shmoo 22:47 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

vcucko
shmoo

Мики и Паја живе сређеним животом средње класе.

Meni zauvek ostao jedna replika deda Baje.

Treba da se plati nešto sitno (parking, svejedno) i kaže deda Baja Paji:

Nećače, plati. Nemam siće, a ti i nemaš drugo sem siće









Јебига... Али зато Паја има кућу и ауто купљене на кредит који ће отплаћивати и његови праунучићи.


mirelarado mirelarado 22:57 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

shmoo
Паја и Мики нису исто што и Ајронмен, Спајдермен, Супермен,... Ови други имају натприродне моћи јер је осећај безперспективности страховито велики, друштвени притисак у том претис мелтинг поту доводи до пуцања тог лонца и не може се решити некаквим нормалним и постојећим средствима.

Мики и Паја живе сређеним животом средње класе.


Заборавио си Супершиљу, који је пародија на Супермена и остале натприродне јунаке. И уопште, Шиља је занимљив за анализу, можда и прави прототип просечног Амера, Мики је идализован, Паја нервчик и баксуз...


shmoo shmoo 23:04 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

mirelarado
shmoo
Паја и Мики нису исто што и Ајронмен, Спајдермен, Супермен,... Ови други имају натприродне моћи јер је осећај безперспективности страховито велики, друштвени притисак у том претис мелтинг поту доводи до пуцања тог лонца и не може се решити некаквим нормалним и постојећим средствима.

Мики и Паја живе сређеним животом средње класе.


Заборавио си Супершиљу, који је пародија на Супермена и остале натприродне јунаке. И уопште, Шиља је занимљив за анализу, можда и прави прототип просечног Амера, Мики је идализован, Паја нервчик и баксуз...





Да! Супершиља! И суперкикирики!

Сећам се да сам читао расправе која је у ствари животиња Шиља (Супершиља).

Миш и мишица, патак и патка, крава (Белка), пси ((браћа Булдог, кримоси),...

Али Шиља... Нисам видео никакав закључак по том питању.

Не знам ни данас која је животиња Шиља.

mirelarado mirelarado 23:11 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

Не знам ни данас која је животиња Шиља.


Шиља је човеколики пас, расе џукац. :)
shmoo shmoo 23:14 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

mirelarado
Не знам ни данас која је животиња Шиља.


Шиља је човеколики пас, расе џукац. :)



Варпас (варошки пас)? Доџ?

Мислиш? Тако ти изгледа?

Може бити, може бити...

maksa83 maksa83 23:19 18.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филмова

А вас двојица сте некакви адвокати овог Холивуда у последњих 40 година за кога наш домаћин и рече у уводном тексту

Zapravo, i Supermen i Betmen serije su starije od 40 godina. Crno bela serija o Betmenu je išla šezdesetih, a serija o Supermenu još pedesetih (pare dao Kellogs, da, oni što prave pahuljice).
Film Supermen sa Kristoferom Rivsom je samo konačno filmovanje toga kada je tehnologija snimanja uznapredovala dotle da to ne bude baš mnogo smešno (a iz današnje perspektive je smešno).

Ali nije poenta u Holivudu, nego o tome što - kako ja čitam tvoj narativ - pre je planeta bila jedno srećno veselo mesto dok Englezi nisu izmislEli Amerikance, onda su Amerikanci bili stalno turobni i utučeni jer im je bilo mnogo loše zato što samo rade i sistem ih gazi pa su morali da izmislu film o Supermenu da im bude veselo bar ta dva sata u životu.

To prosto nije tačno. Od kad postoji čovek život je težak, nepravda je svuda, i čovek je smišljao (ne smislio - smišljao) nedodirljive i nepobedive heroje koji donose pravdu, zato što mu je ta stvar uvek falila, i naravno da mu je falila pošto je Pravda neprirodan koncept, ne postoji osim u našoj glavi kao nešto što priželjkujemo. Pravde inače ne-ma, ne postoji, samo okolnosti i događaji koji nam idu na ruku i oni drugi kojih ima isto toliko. Tu pravdu toliko priželjkujemo da moramo da izmišljamo priče da postoji Neko, Nešto što je Pravedno i Nepobedivo, Kraljević Marko, Gilgameš, Supermen.

Oduvek, svuda, svi, sve civilzacije, svi narodi, kroz celo postojanje ljudske rase.

mirelarado mirelarado 23:26 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

shmoo
mirelarado
Не знам ни данас која је животиња Шиља.


Шиља је човеколики пас, расе џукац. :)



Варпас (варошки пас)? Доџ?

Мислиш? Тако ти изгледа?

Може бити, може бити...



Тако сам негде прочитала, а то сам и претходно мислила. Међутим, видим да се по друштвеним мрежама воде љуте полемике да ли је пас или говече (во). ЛИНК

Ето нама овде прилике за нову поделу. На керећу и воловску страну.
shmoo shmoo 23:31 18.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филмова

maksa83


Ali nije poenta u Holivudu, nego o tome što - kako ja čitam tvoj narativ - pre je planeta bila jedno srećno veselo mesto dok Englezi nisu izmislEli Amerikance, onda su Amerikanci bili stalno turobni i utučeni jer im je bilo mnogo loše zato što samo rade i sistem ih gazi pa su morali da izmislu film o Supermenu da im bude veselo bar ta dva sata u životu.




Их бре, Максо, па зар ти ја стварно дејствујем тако једносмерно, црно-бело?
А да!
Ти мене сврставаш у читаоце Спутњика и Србин инфо.

(EDIT: Налепио си ми етикетицу у твојој глави, нешто попут ових клишетизираних типова личности, да не кажем стереотипних ликова, код холивудских сценариста. )

Јбг.
Онда ниш'...



shmoo shmoo 23:33 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

mirelarado
shmoo
mirelarado
Не знам ни данас која је животиња Шиља.


Шиља је човеколики пас, расе џукац. :)



Варпас (варошки пас)? Доџ?

Мислиш? Тако ти изгледа?

Може бити, може бити...



Тако сам негде прочитала, а то сам и претходно мислила. Међутим, видим да се по друштвеним мрежама воде љуте полемике да ли је пас или говече (во). ЛИНК

Ето нама овде прилике за нову поделу. На керећу и воловску страну.






Нека!
Само нека нису више четници и партизани!
mirelarado mirelarado 23:35 18.10.2021

Re: П.С на П.С.

Само нека нису више четници и партизани!


Пссст, видиш да тражим безазлене јабуке раздора, типа баклаве против шварцвалда. :)
maksa83 maksa83 23:38 18.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филмова

Их бре, Максо, па зар ти ја стварно дејствујем тако једносмерно, црно-бело?

Ne, ja skraćujem priču i kažem lepo kako čitam tvoju tezu. Ono što ne razumem je zašto zanemaruješ sve Supermen klonove (zapravo je Supermen njihov klon) koji su se non stop javljali kroz istoriju ljudske rase. Negde su to bili samo mitovi koji su se prepričavali ili prepisivali (ko je umeo) negde je to preraslo u čitave religije (mislim, šta je grčki ili rimski paneton nego neka gomila Avengersa), šta je Tor nego superheroj koji mlati velikim čekićem (zato je tako lako postao i filmska figura, arhetip snagatora).

P.S. Kod nas je Tor - Ilija Gromovnik.
macak_tosa macak_tosa 05:23 19.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филмова

maksa83

... pošto je Pravda neprirodan koncept,
...

Ne slažem se.
vcucko vcucko 06:17 19.10.2021

Re: П.С на П.С.

mirelarado

Тако сам негде прочитала, а то сам и претходно мислила. Међутим, видим да се по друштвеним мрежама воде љуте полемике да ли је пас или говече (во). ЛИНК

Ето нама овде прилике за нову поделу. На керећу и воловску страну.

Goveda su valjda Belka i Horacije?

Šilja je definitivno kuče, ali neodređene rase, neki veći avlijaner. Dok su rasni buldozi banditi.
Zanimljiva postavka
bene_geserit bene_geserit 08:23 19.10.2021

Re: П.С на П.С.

neodređene rase, neki veći avlijaner. Dok su rasni buldozi banditi.
Zanimljiva postavka

E sad, nisu buldozi banditi zato što su rasni, već zato što su buldozi.
A avlijaneri su uvek simpatični, to su rabili 100 puta (Lunja i Maza, Aristocats, ...).
Kuče je valjda Pluto, a Šilja više neka kuče-čovek chimera.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:20 19.10.2021

Re: Роузбад?

apacherosepeacock
Inace, meni je najbolja adaptacija Majstora i Margarite do danas Sympathy for the devil.


Pleased to meet you..




Woo, whooooo!
milisav68 milisav68 09:35 19.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филмова

shmoo
(види мој први коментар)

Ma video sam komentar, i uglavnom se slažem, osim ovog sa superherojima.

Njih je uvek bilo i biće, a na filmu su se masovnije pojavili u zadnji 10-15 godina, zbog napretka tehnike i tehnologije.

Evo ti tema za razmišljanje.

Zašto ima sve manje visokobudžetskih filmova, a sve više takvih serija?

I to je sve u istih zadnjih 10-15 godina.
docsumann docsumann 10:32 19.10.2021

Re: П.С на П.С.

mirelarado
shmoo
mirelarado
Не знам ни данас која је животиња Шиља.


Шиља је човеколики пас, расе џукац. :)



Варпас (варошки пас)? Доџ?

Мислиш? Тако ти изгледа?

Може бити, може бити...



Тако сам негде прочитала, а то сам и претходно мислила. Међутим, видим да се по друштвеним мрежама воде љуте полемике да ли је пас или говече (во). ЛИНК

Ето нама овде прилике за нову поделу. На керећу и воловску страну.


mene je kao malog uvijek zbunjivalo kako to da je Mikijev najbolji drug čovjek pas (Šilja), a ima i psa psa - Plutona
gedza.73 gedza.73 10:39 19.10.2021

Re: О конотацијама порука холивудских филмова

shmoo
вас двојица сте некакви адвокати овог Холивуда у последњих 40 година за кога наш домаћин и рече у уводном тексту

Maaaa ne. Holivud je i ranije znao da usisa ljude, iscrpi i ispljune (to je izgleda standard u svim tim 'zabavnim' industrijama širom sveta), znao je da pravi mnogo loše i mnogo dobre filmove. Zamisli da prave samo vruhunske umetničke horor filmove. Ili samo vrhunske umetničke drame. A šta sa onima koji to neće da gledaju? Odakle pare za umetničke filmove ako nema blokbastera? Odakle novac za tehnologije, scenografije? Gde da navataš danas hiljadu statista za neki juriš?

Али коначни производ - филм неизмерно је досадан са гомилом специјалних ефеката (технологија о којој прича Милисав, а и ти, Геџо) као неком жваком за очи, али празни, без икаквог утицаја на мене и за заборав истога тренутка.

U nekim filmovima stvarno oko ne može da isprati sve detalje. I stvarno ih zaboraviš posle par minuta. Muzika je takva, knjige su takve, slike su takve, franšize su takve, mi smo takvi. A opet iskoči poneki klasik.

I ta tehnologija (nekad su radili uz pomoć kanapa pa pneumatike, hidraulike i sajli) zapošljava mnoge ljude koji prave odlične crtaće sa detaljima ili čak delovima iz mnogih čuvenih knjiga.

ovo što Maksa kaže jeste tako. IMao si super heroja Ahila (klasik) i petu, Zigrfrida (klasik) i plećku pa priču o Samsoni i Dalili pa stig'o film pa stigla tehnologija pa će nam jednog dana gurnu čip direktno u mozak da ti se čini kako si učesnik u radnji sa sve soraund sistemom.

Nekad ispred vatre manje ili više vešt pripovedač prepričavao priče pa su bili putujuća pozorišta pa sad film. Ovo su vremena (naravno do sada) u kojima su sve ove stvari postale dostupne najvećem broju ljudi u istoriji.

Evo na primer dokumentarac iz više delova
(pogledaj efekte na 4:00 iz 1912.)


p.s.
Mene ponekad oduševe ovi ljudi (sa tehnologijama koje su im dostupne u vreme kada stvaraju) iz kamere kreativnošću i veštinama.


mirelarado mirelarado 11:00 19.10.2021

Re: П.С на П.С.

mene je kao malog uvijek zbunjivalo kako to da je Mikijev najbolji drug čovjek pas (Šilja), a ima i psa psa - Plutona


Да, Плутон је псетолики пас. Нагађам да је било потребно да главни јунак има кућног љубимца, а било би незгодно да миш држи мачку, па је такође нелогични пас био боље решење. :)
jinks jinks 11:04 19.10.2021

Re: П.С на П.С.

Нагађам да је било потребно да главни јунак има кућног љубимца

Možda i kako bi se u startu stavilo do znanja da glavni junaci uopšte i nisu životinje.

A i Pluton nije običan pas, ima ljudski karakter, jedino što ne ume da govori i što koristi četiri umesto dve noge.
milisav68 milisav68 11:32 19.10.2021

Re: П.С на П.С.

mirelarado
mene je kao malog uvijek zbunjivalo kako to da je Mikijev najbolji drug čovjek pas (Šilja), a ima i psa psa - Plutona


Да, Плутон је псетолики пас. Нагађам да је било потребно да главни јунак има кућног љубимца, а било би незгодно да миш држи мачку, па је такође нелогични пас био боље решење. :)

Šilja je pacov :)
mirelarado mirelarado 11:34 19.10.2021

Re: П.С на П.С.

milisav68
mirelarado
mene je kao malog uvijek zbunjivalo kako to da je Mikijev najbolji drug čovjek pas (Šilja), a ima i psa psa - Plutona


Да, Плутон је псетолики пас. Нагађам да је било потребно да главни јунак има кућног љубимца, а било би незгодно да миш држи мачку, па је такође нелогични пас био боље решење. :)

Šilja je pacov :)


Е, то је већ сасвим нова теза.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana