Ekologija| Istorija

Istorija klimatskih izbeglica

jinks RSS / 04.06.2022. u 15:28

iki.jpg

U dvodelnom dokumentarcu "How climate made history" autori iznose smelu tvrdnju po kojoj je čitava istorija oblikovana klimatskim promenama. Počev od globalnih, čija se vremena trajanja mere milenijumima, i koje utiču na stvaranje i odumiranje pojedinih vrsta, do lokalnijih, u kojima klimatske preturbacije koje se mere vekovima utiču na masovne migracije, kao i na nastanke i nestanke mnogih civilizacija. Pa sve do onih sasvim sporadičnih, koje jednako mogu uticati na uspone i padove ideologija, izbijanje revolucija, ili u najmanju ruku na snaženje i padove dinastija, ili početke i krajeve regionalnih i svetskih ratova.

Naime, po autorima, osnovu klime predstavlja eonski ples Zemlje i Sunca, u kome se periodično smenjuju ere manje ili veće osunčanosti Zemljine površine. I koje rezultuju u kratkotrajnim ili dugoročnim ledenim dobima, upotpunjenih periodima nešto umerenije klime, propraćene višim srednjim temperaturama, predvidljivijim godišnjim dobima, i stabilnijim smenama umerenih sunčanih i kišnih perioda.

Gde bi osnovni faktori koji utiču na varijacije klime bili: (i) promene orbite Zemlje u odnosu na Sunce, koje se dešavaju svakih 1000 godina, i čija je periodika 100000 godina; (ii) fluktuacije ugla ose Zemlje u odnosu na njenu orbitalnu putanju, čija je perioda 40000 godina; (iii) ciklusi solarne aktivnosti, koji traju 11 godina; kao i (iii) manje predvidljivi nasumični događaji tipa varijacija morskih struja, ili naglih promena klime izazvanih erupcijama vulkana (jednog ili više njih, čiji vulkanski pepeo izbačen u više slojeve atmosfere izaziva pojave vulkanskih zima, sa višedecenijskim uticajem na globalna klimatska kretanja).

Sad, naravno da neću iznositi čitavu klimatsku prošlost Zemlje (koja je na veoma interesantan način prikazana u pomenutom dokumentarcu), već ću navesti samo neke od naizgled interesantnijih detalja. Naime, moderna klimatska istorija počinje negde oko 14000 godina p.n.e., kada se upravo i završava zadnje ledeno doba. U to vreme, najbliži preci modernog čoveka već su uveliko rasprostranjeni širom čitave planete, zauzevši životni prostor drugih humanoidnih vrsta (pre svega Neandertalaca). I to ne zato što su imali neke bogzna kako bolje urođene fizičke predispozicije, već pre zato što su imali evolutivno oružje koje je drugima uporno izmicalo - sposobnost da stvaraju, dele i prenose znanje (dobro, to su umeli i Neandertalci), kao i to da formiraju složene društvene zajednice u cilju prevazilaženja pre svega promenljivih klimatskih, ali i drugih uslova.

Nakon toga, čitavu modernu istoriju čine serije razdoblja povoljnih i nepovoljnih klimatskih uslova, u kojima milioni klimatskih izbeglica migriraju ka prostorima novonastalih klimatskih rajeva. Naime, prvi poznati klimatski raj je postojao u periodu između 11000 p.n.e. i 6200 p.n.e. u oblasti između reka Tigra i Eufrata, u kome su zbog milenijuma stabilne umerene klime nastali poljoprivreda i prva uređena sela i gradovi, sa obrisima zakona i organizovanih religija. Sve dok se 6200 p.n.e. nije usled klimatskih promena desio nagli porast mora, što je dovelo do pada temperature i suše u plodnoj oblasti Srednjeg Istoka.

Nakon toga su prve klimatske izbeglice iz Mesopotamije krenule ka Evropi, kao i ka jugu Azije, noseći do tada stečena znanja o poljoprivredi, tehnici, kulturi i umetnosti, prvobitnim zakonima i organizovanim religijama, kao i o ustrojstvu novonastalih sela i gradova-država.

Drugi klimatski raj u to vreme postaje sadašnja Sahara, kojoj su do oko 5500 p.n.e. stabilni monsuni obezbeđivali neophodni godišnji priliv vode. Oni u potpunosti presušuju negde oko 3500 p.n.e., kada Sahara usled pomeraja Zemljine ose prerasta u pustinju, i kada novi talas klimatskih izbeglica odlazi ka Egiptu i Sredozemlju, gde nastaje treći klimatski raj.

I tu se, otprilike, i završavaju sve dosadašnje velike klimatske promene, i počinje moderno klimatsko doba. Koje doduše čine manje predvidljivije i kratkoročnije, ali jednako burne promene, izazvane pre svega fluktuacijama Golfske struje, promenama intenziteta solarne aktivnosti (čija je periodika oko 11 godina), kao i sporadičnim vulkanskim zimama, koje su u nekoliko navrata kroz istoriju imale značajan uticaj na broj populacije, kao i na velike seobe naroda.

Naime, od migracija Morskih ljudi, koje su zbrisale gotovo sva mediteranska i bliskoistočna kraljevstva oko 1200 p.n.e., preko uspona i pada Rimskog carstva, seoba Huna, Germana i Slovena, vikinških, tatarskih i otomanskih osvajanja, pojave kuge i višedecenijskih verskih ratova, buržoaskih revolucija 18. i 19. veka, pa sve do migracija evropskih i drugih naroda u SAD - svi se mogu pripisati značajnim klimatskim promenama. Počev od velike suše koja je zadesila Mediteran oko 1200 p.n.e., preko viševekovnog pada srednje godišnje temperature koji se dešavao dobrim delom prvog milenijume n.e., pa sve do Malog ledenog doba koje je zadesilo Evropu od 1300. do 1850. godine n.e. Naravno, prošarano periodima nešto povoljnijih klimatskih uslova.

Sad, interesantno da autori dokumentarca istoriju objašnjavaju globalnim klimatskim promenama, ali (što bi na neki način mogla da bude i jedna od tema bloga) da li je mnoge istorijske događaje moguće objasniti i nekim manje očiglednim klimatskim faktorima. Naime, da li je određenim klimatskim promenama koje su se dešavale tokom 20. veka (koje se doduše smatraju i nešto blažim) moguće objasniti i bezumlje koje je dovelo do I i II sv. rata, kao i do pojave fašizma ili komunističke revolucije u Rusiji.

Ili, da li je moguće otići i korak dalje - odnosno, da li je nekim lokalnim klimatskim promenama moguće objasniti i sukobe koji se zadnjih 40 godina dešavaju bilo na Balkanu, ili na Bliskom i Srednjem Istoku. Kao i one koji se trenutno dešavaju na istoku Evrope. I koji bi u tom slučaju proizvodili ne samo generacije ratnih, političkih ili ekonomskih, već kao i bezbroj puta do sada - na određeni način i klimatskih izbeglica.

Da ne pominjem uz sve to i klimatske promene izazvane čovekovim delovanjem (za koje izgleda da još uvek nije definitivno jasno u kojoj su meri samerljivi sa ostalim klimatskim faktorima), uz mogući uticaj tekućih klimatskih promena na globalna istorijska kretanja.

Kako god, na kraju bi neko mogao da zaključi da i sama planeta Zemlja na određeni način predstavlja vid milijardugodišnjeg klimatskog raja. Kao i to da čitav život na Zemlji u stvari na određeni način predstavlja vid klimatske izbeglice, i to iz ko zna kakvih sve negostoljubivih dubina Svemira.

 



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 16:00 04.06.2022

а спаса јок

istorijа objašnjena globalnim klimatskim promenama

клима.... шара
а биће и ..горе,
воља моћних
има нас сагоре
jinks jinks 17:05 04.06.2022

Re: а спаса јок

Kad već pominjete moćne, za Rimsko carstvo, na primer, kažu da je bilo miljenik klime (mada su i njima na kraju klimatske promene došle glave).

Naime, po autorima pomenutog dokumentarca period izmedju 100 p.n.e. i 200 n.e. predstavlja savršene klimatske uslove za koje se zna da su se ikada do sada pojavili, i upravo su oni pogodovali širenju Rimskog carstva. Gde je pik savršenih klimatskih uslova bio negde oko nulte godine n.e.

A u to vreme takođe prosperira još jedno carstvo, koje je jačalo zahvaljujući i povoljnim vremenskim uslovima - Kina, gde upravo tada i nastaju prvi obrisi ujedinjenog carstva Qin dinastije.
teslana teslana 17:32 04.06.2022

des Jinks

odnosno, da li je nekim lokalnim klimatskim promenama moguće objasniti i sukobe koji se zadnjih 40 godina dešavaju bilo na Balkanu

Sunce udarilo u glavu. :)
jinks jinks 17:48 04.06.2022

Re: des Jinks

Bila je i neka erupcija vulkana 1991. godine na Filipinima, koja je tri godine uticala na sniženje temperature u čitavom svetu.
teslana teslana 18:26 04.06.2022

Re: des Jinks

Bila je i neka erupcija vulkana 1991. godine na Filipinima, koja je tri godine uticala na sniženje temperature u čitavom svetu.

Malo sam neispavana i umorna, neuobičajeno su mi hektični veče prije i dan danas, izvukli me iz asocijalnosti.. tema je baš dobra. Čini mi se da ovde nema više volje za razviti je, osim guljenja banana..

Preporučujem ti dvije knjige nabrzaka:

SPQR: Istorija starog Rima, Meri Bird

Metropolis: Istorija grada, najvećeg izuma čovečanstva, Ben Vilson


Goodreads govori više o njima, naravno, ja sam ih kupila na Edenu u e-izdanju.

teslana teslana 18:30 04.06.2022

Re: des Jinks

Ok, ili nara. :))

teslana teslana 18:31 04.06.2022

Re: des Jinks

jinks jinks 18:32 04.06.2022

Re: des Jinks

Da, čuo sam to negde i ranije, da je grad najveći izum čovečanstva, koji je još uvek u nekakvim svojim povojima.

Opet, ako ništa drugo najveći izumi čovečanstva su omogućili nastanak gradova, kao što su i gradovi na određeni način omogućili nastanak nekih od najvećih izuma čovečanstva.

teslana teslana 18:34 04.06.2022

Re: des Jinks

Dobre knjige obe.
teslana teslana 18:49 04.06.2022

Re: des Jinks

Hm, rekla sam im da obrišu ovaj nalog. Sad se sjetih.

Tasa je smarač za sve pare, on sigurno zna više o klimatskim promjenama. :)
jinks jinks 19:05 04.06.2022

Re: des Jinks

Des Tes :)
teslana teslana 19:20 04.06.2022

Re: des Jinks

:)



milisav68 milisav68 19:27 04.06.2022

Re: des Jinks

jinks
Bila je i neka erupcija vulkana 1991. godine na Filipinima, koja je tri godine uticala na sniženje temperature u čitavom svetu.

Negde sam pročitao teoriju da je Francuska revolucija posledica erupcije vulkana na Islandu, jer je pepeo uništio useve pa je nastala glad.
jinks jinks 19:50 04.06.2022

Re: des Jinks

Rekli su u emisiji da je tokom 18. veka i početkom 19. veka Malo ledeno doba koje je počelo u 13. veku ulazilo u završnu fazu, i da je revolucija u Francuskoj nastala zbog nekoliko uzastopnih godina propalih useva, gde je možda kako kažeš svemu doprineo i islandski vulkan Laki (https://www.theguardian.com/world/2010/apr/15/iceland-volcano-weather-french-revolution).

Inače, poslednji destruktivni čin Malog ledenog doba je predstavljala erupcija vulkana Tamboro u Indoneziji 1815. godine, nakon koje je usledila čuvena godina bez leta 1816. širom sveta. I gde je pomenuta erupcija bila dva puta veća od erupcije vulkana Ilopango iz 536. godine n.e. u današnjem Salvadoru, koji je takođe izazvao zahlađenje širom sveta, i u kombinaciji sa drugim dugoročnijim nepovoljnim klimatskim faktorima došao glave Rimskom carstvu i doveo do velike seobe naroda u Evropi (kako Huna ka Centralnoj Evropi, tako i naroda iz Germanije i slovenskih krajeva ka Južnoj i Istočnoj Evropi i Mediteranu).

Takođe, Malo ledeno doba je između ostalog dobrim delom krivo i za propast mnogih evropskih kraljevstva tokom 13. i 14. veka, što se na neki način istorijski dotiče i ovih prostora. Kao i njegova završna faza, početkom 19. veka.
teslana teslana 21:01 04.06.2022

Re: des Jinks

Negde sam pročitao teoriju da je Francuska revolucija posledica erupcije vulkana na Islandu, jer je pepeo uništio useve pa je nastala glad.

Koliko to u stvari sve ima smisla, ima logičan slijed, širu sliku..
teslana teslana 21:01 04.06.2022

Re: des Jinks

Ne logičan, prirodan..
gvozden1 gvozden1 21:04 04.06.2022

Re: des Jinks

Malo ledeno doba

Baš skoro (slučajno) naletim na tekst/knjigu
МАЛО ЛЕДЕНО ДОБА У СРБИЈИ

Ima zanimnjivih stvari, da se posle nepovoljnih perioda javljao nedostatak radne snage u Srbiji,baš zbog klimatskih migracija.


Nekoliko vezanih nerodnih godina nateraju ljude da se sele, onda kad dođe rodna godina nema ko da skine letinu.

Pod Milošem se to dešavalo.

Zanimnjivo je i da je jesen 1923 bila lepa, kneginja Ljubica izašla u šetnju i neočekivano, verovatno pre roka, rodi Mihaila u šumi.

I još toga....
jinks jinks 21:36 04.06.2022

Re: des Jinks

Pa i to što su ovi prostori potpali pod otomansku vlast takođe se u određenoj meri može pripisati i nepovoljnim klimatskim uslovima.

Mase arapskih osvajača su upravo i krenule ka Bliskom Istoku i Evropi (pre svega prema Španiji i jugu Italije, ali kasnije i prema Balkanu i ostatku kontinenta) usled višedecenijske suše koja je pogodila Arapsko poluostrvo u 8. i 9. veku. Takođe velike pobede koje su ostvarivali tokom 14. veka i kasnije, osvarili su nad državama znatno oslabljenim nepovoljnim klimatskim uslovima, kao i glađu i boleštinama koje su tada harale.

nikvet pn nikvet pn 22:18 04.06.2022

Re: des Jinks

Домаћине хвала, ето материјалне потпоре мојој тези о напретку (или пропасти) неке цивилизације. Само баланс урбане и руралне стране даје добре резултате.
jinks jinks 05:56 05.06.2022

Re: des Jinks

Домаћине хвала, ето материјалне потпоре мојој тези о напретку (или пропасти) неке цивилизације. Само баланс урбане и руралне стране даје добре резултате.

Sela su najisplatljivije fabrike budućnosti. Još nakon neke buduće modernizacije i "urbanizacije" (izgradnja boljih puteva ka selima, lokalnih škola i zdravstvenih centara, jake telefonske, internet i tv mreže, mreže prodavnica, modernizacije poljoprivredne proizvodnje ...) mnogo će se više ljudi iz gradova vraćati da žive na selu.
teslana teslana 07:29 05.06.2022

Re: des Jinks

Apropo migracija, juče na pijaci za ovim štandom sa narom bio je nasmijan, mlad, pjegav, slatkorječiv i crvenokos Turčin, k'o da mu se neki čika Škot družio sa praprabakom.


Čitam političku štampu maloprije (pamflete:) i razmišljam: da se Aleksandar V. ne ponaša kao miroljubiv i još uvijek neoženjen predsednik FK Srbija, dolazak Lavrova i Šolca u goste stvarno jesu dva aduta, i bez obzira ako jedan otkaže radi drugog, posebno to otkazivanje, hehe, ne drže Njemci konce u rukama kao što izgleda, zemlja im je podjeljenja, jednoglasni su ovaj put oko nukleranog naoružanja ali i niko ne želi rat sa Rusijom radi Ukrajinaca, žele da sve bude leepo kao pre.. Krive Merkel što je prijateljstvom sa Putinom održavala privid mira između UKR i RUS tj da nije moralo do ovoga doći tj podjelili bi oni Ukrajinu sa Rusima između sebe, i EU jeste ignorisala Ruse (Putin u stvari nije zaobilazio tu temu) i nagovještaje da će biti gadno..

Drugo, vi imate gas (za šta bi Austrijanci dali guzicu pa sad ljubomorišu što vi imate, oni ne) i u paketu sa Rusima i drugare Kineze jer kolika je šansa u vicu da se Njemac i Rus nađu u Pekingu, mala?, zašto, zato što Kineze boli uvo za Njemce?

Ukratko, bez obzira na vaše emocije prema jednoj, drugoj ili trećoj strani, Srbija dolaskom Lavrova nije u minusu ni u očima EU, lažu vas ako vam to kažu tj prljavo igraju..
Ribozom Ribozom 14:51 05.06.2022

Re: des Jinks

jinks
Домаћине хвала, ето материјалне потпоре мојој тези о напретку (или пропасти) неке цивилизације. Само баланс урбане и руралне стране даје добре резултате.

Sela su najisplatljivije fabrike budućnosti. Još nakon neke buduće modernizacije i "urbanizacije" (izgradnja boljih puteva ka selima, lokalnih škola i zdravstvenih centara, jake telefonske, internet i tv mreže, mreže prodavnica, modernizacije poljoprivredne proizvodnje ...) mnogo će se više ljudi iz gradova vraćati da žive na selu.


Mislim da ce sledecih godina biti cesca imigracija zbog nedeostataka energenata. Problem sa migracijom iz grada u selo je to sto tom prilikom najgore njuske ostanu da zive u gradovima i naprave ekonomski mehanizam da im to placa selo (porezi, niske otkupne cene proizvoda, stampanje para i podela birokratiji i sl.). Vidim da su poceli da forsiraju ove influensere seljake (vidi: super mario i fes), koji promovisu odlzaka na selo i time smanje socijalni pritisak na vlast. Negde sam procitao da dobar deo Sumadije kuburi sa nedostatkom vode, Kosovo jos u proslom veku nije imalo dovoljno vode, a i delovi istocne Srbije. Vojvodina je posebna prica, posto oni imaju dosta vode ali kao da imi ne daju da je koriste. Jos kada bi neko znao da nam isprica nesto oko ispostenog zemljista...

Ribozom Ribozom 15:11 05.06.2022

Re: des Jinks

tess
Ukratko, bez obzira na vaše emocije prema jednoj, drugoj ili trećoj strani, Srbija dolaskom Lavrova nije u minusu ni u očima EU, lažu vas ako vam to kažu tj prljavo igraju..


S ovim se u potpunosti slazem. To sto vucic histerise je sto hoce da ispadne st. georgije koji se sa svim problemima (najtezim u 100 godina) bori. Glupson, time navlaci jos vecu bedu za vrat posto im daje ideju. Pilicar koji je demek prodavao strafove u londzi i izmislio nocno kupanje na bazenu, sebe postavi u centru marketinga.

Btw. Juce isao kod prijatelja nesto da mu pomognem da izbaci iz stana. Prodjem kroz centar, na par stotine metara se desavalo svasta nesto: Bio je Pride pa su na glavnom trgu postavili sator gde je neka devojka obucena u lateks nesto pricala, pored su svirali budisti koji su pevali hare-krisna i jedan harmonikas koji je svirao moravac. Malo dalje su muslimani imali stand na kom je pisalo 'isus je bio musliman', a na glavnom trgu velika koncertna bina na kojoj su igrali i pevali svi nabrojani plus ukrajinski narodnjaci. Sto metara dalje, je lokalna filharmonija svirala nesto (neke marseve), i ljudi preobuceni u bumbare su skupljali priloge telefonskim uplatama (vipps). A majmunske boginje vrebaju odasvud :)
Sto bi rekao Bukovski: Pulp ili ti na nasem Sund.
teslana teslana 15:57 05.06.2022

Re: des Jinks

o sto vucic histerise je sto hoce da ispadne st. georgije koji se sa svim problemima (najtezim u 100 godina) bori. Glupson, time navlaci jos vecu bedu za vrat posto im daje ideju. Pilicar koji je demek prodavao strafove u londzi i izmislio nocno kupanje na bazenu, sebe postavi u centru marketinga.

Rekla bih da je on uglavnom zauzet insceniranjem predstave u Srbiji, lokalnom politikom, da je svaki njegov odlazak u EU spontan tj bez plana, tamo nešto ošacuje, i u avionu do kuće ima naknadnu pamet, i narodu onda dva-tri dana improvizuje priču o životu, žrtvi, smaku svijeta i itd, sve je to izazivanje osjećaja straha i pobjede u službi lokalne politike, ali ja ne mislim da je toliko sračunat koliko ni sam ne vlada visokom funkcijom koju obavlja, sve što se i ako se desi dobro, desi se van njegovih uticaja.. ok, ne može pričati šta je iza zavjese ali sigurna sam da nema pojma šta se dešava, šta je diplomatija, najfiniji birokratski vrh (što bi rekli u Ozarku za kartele), vjerovatno nema ljude funkcionalno pismene koji bi predvidjeli nešto na dva nivoa više ili tri koraka dalje, i ako ih ima, sa Neta saznaju..

Evo maloprije par komentara ispod teksta, Stern pita, ko će pobjediti.. Njemci imaju dobar humor, uvijek to govorim, oni i propast saopštavaju mirno i inžinjerski :), kao, šta će biti, svi ćemo umrijeti, eto šta..

"Übersetzt heißt das. Hohes Risiko. Hunderttausende weitere Tote Soldaten und und Zivilisten. R wie die Ukraine Zug um Zug zerstören und der Westen kann nur zuschauen. Sobald der Westen für Russland inakzeptabel reagiert, haben wir den 3. Weltkrieg mit Millionen Toten.!"

"...es wird keinen Sieg geben. Weder für Russland noch die Ukraine und den Rest der Welt. Es gibt nur Verlierer...."

"Bitte nicht die #USkraine mit der Ukraine gleichsetzen."
(kaže da USkraina i Ukraina nisu isto)

Nazivaju Zelenskog ukrajinski komičar.

i evo ova slika --- klik

Druga stvar je što i oni koji su spremni prihvatiti drugi narod iz ratnog područja u svoju udobnost, to je udobnost, samo je Srbija primila 1995. ljude na svoju neimaštinu, ovo sad su velika djela u dobrom, i sad zamislimo neku situaciju do koje bi ova kriza mogla dovesti da stvarno zavlada glad i studen? Jer oni ne znaju šta je to.. pa za 7 dana bi Ukrajinci postali negativci i narod bi počeo reagovati, da niste izazivali Ruse, ne bi bilo ovako..

Njemci i Austrijanci (da ne računamo medije i ljude koji od ratova žive) neće svoju udobnost, privatnost, privilegije, interese žrtvovati ni za koga, pa ni jedni za druge - oni taj sentiment nemaju tj imaju do određene crte.. Dobro, moral, etika se u jednom trenutku racionalizuju. I nisu glupi, nisu gluplji od Britanaca i Amerikanaca, molim vas.
teslana teslana 16:01 05.06.2022

Re: des Jinks

Tek Švajcarci?, onesvijestiću se. :)
gvozden1 gvozden1 16:47 05.06.2022

Re: des Jinks

Jos kada bi neko znao da nam isprica nesto oko ispostenog zemljista...

Als i Maksa.
Natrpaju panjeve u zemlju i reše problem :)

Ali, objektivno, nema proces degradacije zemljišta, koji se odvija svakako, uticaja na tu vrstu povratka u selo.

Degradacija zemljišta je često lokalni proces (erozija vodom, vetrom, klizišta, odroni....) a oni opštiji, šireg zahvata, najčešće uslovljeni intenzivnom obradom (menjanje strukture, sabijanje...) su spori i daju se makar delimično dodatno usporavati, tj mogu se kontrolisati i umanjivati.

Urbanizacija je najozbiljniji faktor "uništavanja" (ili bez navodnika?) zemljišta.

Putevi, naselja, industrijski objekti, nepovratno uništavaju zemljište kao resurs proizvodnje hrane.


Ali nije baš verovatno da će selo kao poljoprivredna proizvodnja, dakle ne prebivalište ljudi nego njihov posao, ikada biti dominantna stvar, ni što se tiče procenta populacije koja se time bavi, niti učešća u bdp.

Jednostavno, ne biva, nikad, osim u nekim neregularnim uslovima, ratovi, prirodne kataklizme i slično, se to nije dešavalo, uvek su se odvijali suprotni procesi.
teslana teslana 06:52 06.06.2022

Re: des Jinks

U Londonu juče prošla zlatna kočija sa hologramom kraljice i ljudi su mahali, kraljici.

Lavrov ne može doći u Srbiju, kažu, to nije lepo i nije pravda, hm, ništa ako Dodik ne ode po njega helikopterom i ne prebaci ga do imanja u Laktašima..


Zaboravih gore napisati, nisam znala da je Ukrajina toliko ogrezla u korupciji, pa ok, vidjeli smo svi one zlatne wc šolje ruskog oligarha ali poslije njega zemlja se temeljno raspala, govore u reportažama i na dokumentarcima.. no, vidjećemo dalje.
softelectronics_e softelectronics_e 07:26 06.06.2022

Re: des Jinks

teslana
odnosno, da li je nekim lokalnim klimatskim promenama moguće objasniti i sukobe koji se zadnjih 40 godina dešavaju bilo na Balkanu

Sunce udarilo u glavu. :)

To sam i sam pomislio.
softelectronics_e softelectronics_e 07:28 06.06.2022

Re: des Jinks

teslana
Bila je i neka erupcija vulkana 1991. godine na Filipinima, koja je tri godine uticala na sniženje temperature u čitavom svetu.

Malo sam neispavana i umorna, neuobičajeno su mi hektični veče prije i dan danas, izvukli me iz asocijalnosti.. tema je baš dobra. Čini mi se da ovde nema više volje za razviti je, osim guljenja banana..

Preporučujem ti dvije knjige nabrzaka:

SPQR: Istorija starog Rima, Meri Bird

Metropolis: Istorija grada, najvećeg izuma čovečanstva, Ben Vilson


Goodreads govori više o njima, naravno, ja sam ih kupila na Edenu u e-izdanju.


Šta je to 'hektični'?
teslana teslana 07:37 06.06.2022

Re: des Jinks

Šta je to 'hektični'?

Turbulentno.

Nije bilo baš toliko hektično, i mali izlazak iz moje zone komfora napravi velike talase.. :)
softelectronics_e softelectronics_e 08:04 06.06.2022

Re: des Jinks

teslana
Šta je to 'hektični'?

Turbulentno.

Nije bilo baš toliko hektično, i mali izlazak iz moje zone komfora napravi velike talase.. :)

To može da se reši, gotovo, trivijalno.
Tako da zonu komfora proširiš, tako da ne moraš da izlaziš iz nje.
Na primer, pored nara i banana, u svoju zonu komfora uvedeš jabuke i šljive.
I tako eliminišeš turbulencije ukoliko mladi Turčin sa pijaca, koji prodaje nar, slučajno zaspe i ne stigne.
I tako sa svim ostalim.
teslana teslana 08:23 06.06.2022

Re: des Jinks

teslana teslana 08:25 06.06.2022

Re: des Jinks

Nešto razmišljam, nije što Lavrov ne može doći do nas, nas u Laktaše da utanaćim za ove što misle da dolazi u Srbiju popiti kafu s Vulinom, nego ona obratna životna situacija kad mi ne možemo van, van iz obruča, hm.
Milan Novković Milan Novković 22:26 04.06.2022

Ovde je zaboravljen osnovni razlog...

...Gde bi osnovni faktori koji utiču na varijacije klime bili: (i) promene orbite Zemlje u odnosu na Sunce, koje se dešavaju svakih 1000 godina, i čija je periodika 100000 godina; (ii) fluktuacije ugla ose Zemlje u odnosu na njenu orbitalnu putanju, čija je perioda 40000 godina; (iii) ciklusi solarne aktivnosti, koji traju 11 godina; kao i (iii) manje predvidljivi nasumični događaji tipa varijacija morskih struja, ili naglih promena klime izazvanih erupcijama vulkana (jednog ili više njih, čiji vulkanski pepeo izbačen u više slojeve atmosfere izaziva pojave vulkanskih zima, sa višedecenijskim uticajem na globalna klimatska kretanja)...

... zbog kojeg osciliuju jako kompleksni veliki sistemi, a blizak elektroničarima - fazna kašnjenja u povratnim spregama.

Kad to povežeš sa činjenicom da smo mi (ecosistem) smešno osetljive živuljke (vidi samo razliku između 5 i 25 stepeni, a koja je mizerna, čak između 10 i 20, 12 i 18 ... u biljkama pa tako svemu ostalom ...

A tih grafikona koji pokazuju korelaciju uspona i padova civilizacija i civulizacijica sa klimom ima dosta - prosto, tj još jedan način da se kaže nešto što je već rečeno mnogo puta na razne načine, sa hladnoćom ide glad, sa glađu ratovi.

A vidi ovo, 14-16 stepeni (ok, ovo može da bude i tendenciono izabrano, gymic, ima raznih tačaka po civilizaciji - ja jako malo znam)



jinks jinks 05:47 05.06.2022

Re: Ovde je zaboravljen osnovni razlog...

E, kada ne bi bilo faznog kašnjenja svi bi mi bili vrhunski automatičari, leteli svemirom brzinom svetlosti, i svako bi od nas imao mali nuklerani reaktor u kući :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana