Muzika| Nostalgija

Večite pesme, četvrti deo

Vojislav Stojković RSS / 16.09.2020. u 16:23

Milanska Skala ispunjena  do poslednjeg mesta… jun 2019. godine… orkestar na pozornici… instrumenti naštimovani… publika u iščekivanju… na pozornicu izlazi pevač sa gitarom… obraća se publici... izvinjava orkestru… skida leptir mašnu i oslobađa grlo… par akorda na gitari… a zatim anđeoski glas… malo je reći anđeoski, božanski… iz zapozorja gleda ga, ne bez sete, jedan od tri najveća tenora našeg vremena.

 

Pesma

Komponovao ju je danas nepoznati Tomas Mendez daleke 1954. godine u nacionalnom huapango stilu. Prvo su je izvodili marijači diljem Meksika, a svetskoj muzičkoj sceni predstavio je Hari Belafonte. Tokom  više od pola veka pevali su je mnogi, između ostalih i Lola Beltran, Perry Como , Nana Mouskouri, Caetano Veloso, Julio Iglesias... Pesma se mogla čuti u bar deset filmova, a poslednji put u filmu Pedra Almodovara Razgovaraj s njom (2002.g.).

 

Pevač

Rođen u Limi (Peru) 1973.g. gde su mu majka i otac, inače gitarista, imali kafanu sa živom muzikom. Kad god bi neki od najavljenih pevača, zbog bolesti ili drugih razloga, izostao on bi ih, još kao golobradi mladić,  zamenjivao. Pevao je sve od peruanske nacionalne muzike do Elvisa. Njegov izuzetni glas je brzo zapažen, pa je primljen na školovanje u Nacionalni konzervatorij muzike u Limi, a zatim je muzičko usavršavanje nastavio u Americi, istovremeno nastupajući na koncertima i operskim scenama i u Americi i u Evropi.

 Kontekst

Do 1948.g. u malobrojnim jugoslovenskim bioskopima prikazivali su se uglavnom ruski filmovi, a na radio stanicama, pored muzike naroda i narodnosti Jugoslavije, izvodila se  ruska muzika. Kada je Tito 1948.g. izgovorio ono  istorijsko NE Staljinu, a kako se zapadna ideologija i kultura smatrala i dalje neprijateljskom, bioskopi su ostali bez repertoara, a muzički urednici na radiju našli su se u velikom problemu. Kažu da se onda Moša Pijade (Moša, a ko bi drugi?) dosetio i rekao neka se uvezu meksički filmovi i to oni gde se meksički seljaci bore protiv njihovih kulaka, a na radiju neka puštaju meksičke pesme. I tako je počela jugomeksička ili yusombrero  epoha, koja je svoj vrhunac imala između 1950. i 1960.g. a čiji je eho, u stilu mamahuanite, ajhaliska, gvadalahare, meksičkih brkatih yumarijačija i sombrera, odjekivao bar još jednu deceniju. Trio TiViDi, Nikola Karović. Slavko Perovič, Ljubomir Milić, ali i Cune Gojković,  dominirali su na radio stanicama u vreme jugomeksičke epohe.

U memoriji YU Baby-Boom Generation, kojoj pripadam, zvuk te epohe ostao je zabeležen. Zato, kada sam pre nekoliko dana, slušajući u kolima kultnu emisiju Drugog programa Radio Beograda Klasiku, molim, čuo najavu za pesmu o kojoj je ovde reč, pomislio sam: Bogtemolovo, pa mi smo još kao klinci slušali klasiku.

……………………………..

Četvrti deo zato, jer sam vam već dosađivao sa mojim omiljenim pesmama: O, sunce naše;  Szomorú vasárnap  i O, Marijana.

 



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:25 16.09.2020

Juan Diego Florez

apacherosepeacock apacherosepeacock 16:41 16.09.2020

cucurrucucu

Slično se zvala jedna blogerka..

Inače, tad se nisam ni rodila (ni bila u planu) pa nemam pojma za meksički talas.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:43 16.09.2020

Re: cucurrucucu

Pa, eto, tu smo mi stariji da te edukujemo.
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:44 16.09.2020

Re: cucurrucucu

Vojislav Stojković
Pa, eto, tu smo mi stariji da te edukujemo.

E, ako, ako.. zaboravila sam da ti se zahvalim na vremeplovu.
pecaros pecaros 18:54 16.09.2020

...

Vrlo je verovatno da su se vlasti našle u neugodnoj situaciji u prvim posleratnim godinama i da je špansko - meksička kultura uvezena po direktivi, ali je činjenica i da je ona ovde sasvim prirodno i bezbolno "legla".

No, verovatno u istom paketu sa Trumanovim jajima, brzo je stigla i "kvarna" zapadna kultura. Simbol toga je film "Bal na vodi" kojeg su neki, već sredinom pedesetih, gledali desetinama puta. I ne verujem da je publika bila preterano podeljena po šavovima... Bilo je tu i puno dobre italijanske muzike.



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:57 16.09.2020

Re: ...

Bal na vodi se u YU počeo prikazivati 1950.g. i verovatno je bio probni balon, a već od 1960.g. YU je bila otvorena za zapadne filmove, muziku... a i za putovanja i rad u inostranstvu. !965.g se sklapaju ugovori, prvo sa Austrijom, Francuskom i Švedskom, a kasnije i sa Nemačkom, o zapošljavanju radnika u tim zemljama.
pecaros pecaros 22:11 16.09.2020

Re: ...

Vojislav Stojković
a već od 1960.g. YU je bila otvorena za zapadne filmove, muziku...


Ovo bi trebalo da proveriš. Siguran sam da su se svih pedesetih godina davali zapadni filmovi uobičajenih žanrova (ratni, kaubojski, drame, mjuzikli). Bal na vodi sam naveo kao kuriozitet zato što je pun "prljavog džeza".

Moje prvo sećanje na muziku se odnosi na scenu kada me matori na ramenima iznosi iz bioskopa, a iz sale se, sa ozvučenja, čuje "Džambolaja". Ženski glas, verovatno prva verzija iz četrdesetih. Dakle to je bilo najkasnije '55.

Jugoton ima dosta izdanja diksilenda, svinga (Glen Miler u izvođenju zagrebačkog plesnog orkestra), šlagera pevanih na engleskom, pa čak i Shake Rattle And Roll iz '55. sa Ivom Robićem.

Ovo je iz '58. i meni je najbolja verzija od nekih 7-8 koje sam čuo.




Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:28 16.09.2020

Re: ...

Nemam šta da proveravam, verujem ti.
Naime, ne postoji oštra granica. Primera radi, Bojan Adanič 1945 godine osniva Veliki plesni orkestar Radio Ljubljane, a i druge radio stanice uvode u svoje programe velike orkestre koji takođe neguju džez. U narednom periodu osnovani su i prvi pravi džez sastavi koji se između sebe stilski prilično razlikuju kao što su : Ljubljanski jazz ansambl, Zagrebački džez kvartet i Vokalni kvartet Predraga Ivanovića.
Ipak, gvozdena zavesa se za širi prodor zapadne kulture skida 60-tih godina. Tako je npr. na Bledu 1960 godine održan i Prvi jugoslovenski džez festival, koji će se kasnije preseliti u Ljubljanu.



j_grandson j_grandson 04:40 17.09.2020

Re: ...

Vojislav Stojković
Bal na vodi se u YU počeo prikazivati 1950.g. i verovatno je bio probni balon, a već od 1960.g. YU je bila otvorena za zapadne filmove, muziku... a i za putovanja i rad u inostranstvu. !965.g se sklapaju ugovori, prvo sa Austrijom, Francuskom i Švedskom, a kasnije i sa Nemačkom, o zapošljavanju radnika u tim zemljama.

Komunjare su baš bile nefer - slali radnike u te propale zemlje, a nisu primali njihove radnike u taj naš (pardon, njihov) raj.
A dokaz prosperiteta toga komunjarskog raja bile meksičke pesme.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:06 17.09.2020

Re: ...Zeitgeist

Черевићан Черевићан 18:55 16.09.2020

in favorem

Bogtemolovo, pa ja sam još kao klinac slušao klasiku

захвални смо богме делу госн Витрувија
(акустике знања му не треба.... да чуде,
као и припомоћ труби ушних Еустахија)
да ужитак музиком комплетан нам буде
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:57 16.09.2020

Re: in favorem

Lepota je u uhu slušaoca.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:56 16.09.2020

Nismo sami slusali meksicku muziku

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:10 16.09.2020

Re: Nismo sami slusali meksicku muziku

Naravno. Meksička muzika hvata iznenadno, na prepad, kao što to, uostalom, radi i meksička federalna policija nedužnim građanima i turistima u Ciudad de México.

shmoo shmoo 00:18 17.09.2020

Моша је био моша





А тек сви ти жикице јовановићи и остали шпанци...

Какве су то тек моше биле.

Да не потежемо сад ту тему да не бисмо дошли опет до свих тих мама хуанита и чикита и панча виља и постера са Че Геваром и Џенис на Вудстоку...

Јер... Карлос је ипак само један. Карлос.

Као што је и Тито само један. Тито.





Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:01 17.09.2020

Re: Ritam 60-tih

shmoo shmoo 08:29 17.09.2020

Re: Него...

Vojislav Stojković



Од сећања на прошлост се не живи.

Такође са шпанског говорног подручја.

Али данас.

Кад већ потегосмо музику...





apacherosepeacock apacherosepeacock 10:29 17.09.2020

Re: Него...

Такође са шпанског говорног подручја.

Али данас.



shmoo shmoo 16:16 17.09.2020

Re: Него...

apacherosepeacock
Такође са шпанског говорног подручја.

Али данас.






Ма пусти тај мејнстрим.

Они су у служби владајућих структура.

Идемо мало попречним улицама. Неасфалтираним сокацима.

Авенијама нека иду они изабрани.

"Елите".




pecaros pecaros 16:58 17.09.2020

Re: Него...

Ako prihvatimo da se ti neki latino ritmovi računaju u džez, a Spasa Milutinović jeste bio džez muzičar, onda je ovo prvi domaći džez LP (deset inča) iz 1956. Naravno, imam ga.

shmoo shmoo 19:19 17.09.2020

Re: Него...

pecaros
Ako prihvatimo da se ti neki latino ritmovi računaju u džez, a Spasa Milutinović jeste bio džez muzičar, onda je ovo prvi domaći džez LP (deset inča) iz 1956. Naravno, imam ga.




Чика Спаса Бубњар!

И чика Миле Слина на труби!

Упознао ме је својевремено ћале са њима. Већ су били у годинама...

Сјајни људи!












loader loader 23:50 22.09.2020

Blago kretanje zvuka






Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana