Ljudska prava| Moj grad| Muzika| Na današnji dan

Tri naprsline: CRNA

marco_de.manccini RSS / 18.02.2019. u 08:59

Скоро све у животу Јунис Вејмон долазило је, ако и јесте уопште, преспоро, стизало је кад више није имало чари или смисла и увек измењено у односу на почетно прижељкивану форму.

Док је, као десетогодишња девојчица, у родном месташцу на граници између двеју Каролина, сатима вежбала клавир, маштала је о концерту у Карнеги Холу и замишљала је себе како свира Шопена, Листа, Баха -- ох, "тај Бах", њене речи, "њега сам волела!" -- али њен концерт, двадесет година доцније, током првог од неколико налета њене променљиве славе, био је све али не и концерт класичне музике.

Са својох 17 година, после кратког боравка на Музичкој школи Џулијард у Њујорку, пријавила се на Институт за музику Куртис у Филаделфији с намером да студира клавир, али је била одбијена, да би јој после више од пола века тај исти Инситут доделио почасну диплому, док је Нина -- тад је већ одавно била Нина -- била на самрти.

ZlAz5nO.jpg

Врхунац њене популарности није дошао ни после свих плоча нити бројних наступа, већ крајем осамдесетих, тек у њеним педесетим, откако је њена, тада скоро тридесет година стара, изведба песме "My baby does not care" била употребљена као музичка подлога у реклами за парфем. Експлозија коју је изазвала по светским топ листама зарадила је мало богатсво, али не Нини, јер је она крајем педесетих, кад је снимила тај свој први албум, била пренела сва ауторска права у замену за три хиљаде долара.

Нина је била позната као незгодан карактер, прзница, спремна да се посвађа било кад и било с ким, изненадно и силовито, до хватања за гушу, па и до потезања пиштоља. Током наступа била је напета, осетљива, сметали су јој звуци и комешања и, уопште, њен однос с публиком није био присан, иако јој је публика била потребна. Ово ће се променити тек у њеним каснијим наступима, откако је, уз наговор и помоћ пријатеља, почела уредније да тражи и прихвата негу за своје психичке сметње (данас вероватно најисправније описане као биполарни поремећај). Нина је лекарствима успоравала себе и тако, бар делимично, остваривала некакву равнотежу са светом који јој је био преспор. Пред крај каријере, а по цену изгубљене музичке и животне бриткости, добила је прилику да се смеши и шали с публиком -- још једна од ствари које су дошле касно, преплаћене и с грешком.

Mузика коју је стварала била је посебан, надахнут спој фолка, госпела, блуза, соула и џеза -- музике црне Америке -- са виртуозним клавиром обогаћеним елементима класичне музике -- "та Нина", чујем Бахове речи тамо горе, "њу сам волео". Глас дубок, моћан, таман -- код Нине је све тамно. У том необичном гласу чули су се плач, бес, бол, протест, али и опроштај, љубав, радост и шала.

Све чега се дотакла, од Гершвинове "I love you Porgy", до Хокинсове "I put a spell on you" или Њули-Брикузијеве "Feeling Good", чинила је препознатљиво својим, још од поменутог првог албума, Little Girl Blue, 1958, на којем је бар половина песама написано више од двадесет година пре него што ће им Нина додати свој јединствен печат.

Нина је и данас, с музичке стране, и слављена и оспоравана, али сви њени успеси, неуспеси, тријумфални повраци и поновна тражења бледе у поређењу са њеном највећом улогом и заслугом -- Нина је била стуб музичког израза једне револуције. Када ових дана клинци из Школе 180, подно Морнингсајд парка у Њујорку, улазе у школско двориште, они пролазе поред мурала с натписом "Young, Gifted & Harlem". Читаоци ће намах препознати овај напис као парафразу наслова Нинине песме "To be young, gifted, and black", наслов који потиче, по свему судећи, из писама и дневничких белешки Нинине пријатељице, прерано преминулле Лорејн Хенсбери, активисткиње покрета за грађанска права шездесетих.

Само годину дана после поменутог концерта у Карнеги Холу, огорчена догађајима попут подметања бомбе у цркви у Алабами, при чијој је експлозији страдало четворо деце, и убиства активисте Медгара Еверса у Мисисипију, Нина је написала и извела протестну песму "Mississippi Goddam" у којој вапи за променама и истреса свој бес над спорошћу с којом оне долазе:

Увек кажете "само полако!"
"Само полако!"
Али тачно у томе и јесте проблем
"Само полако!"
Десегрегација
"Само полако!"
Масовна партиципација
"Само полако!"
Реунификација
"Само полако!"
Чини ствари постепено
"Само полако!"
Али то доноси више несреће
"Само полако!"
Како не видите
Како не осећате
"Само полако!"
Како не видите
Како не осећате
Ја не знам
Ја не знам

Нина је тако заувек окренула своју каријеру наглавачке, концерти по славним дворанама постајали су ређи, а све чешће је наступала на протестима покрета за људска права, док се није потпуно потрошила и напустила САД, отишавши прво у Либерију, затим лутајући по Европи, те коначно се скрасивши на југу Француске.

Ових дана клинци из Школе 180, подно Морнингсајд парка у Њујорку, пролазе поред мурала "Young, Gifted & Harlem", улазе у школу, и у школи уче о Нининим пријатељима, познаницима и саборцима, о Малколму X, њеним комшијом, о Мартину Лутеру Кингу, коме је Нина одмах при упознавању без околишања рекла да она није за мирољубова решења, уче о деци убијеној бомбама у Бирмингему, Еверсоновом погубљењу на прагу своје куће, о непристајању на потлаченост, на другоразредност -- наметнуту, прописану, приучену -- о гордости на своје порекло

Млад, надарен и црн
морамо почети говорити младима
постоји свет који чека на вас
ово је потрага која је тек почела

...

Ох, али данас се радујем
што сви можемо гордо рећи
бити млад, надарен, и црн
то је права ствар!

o напретку и пређеном путу, али и о оном који није, уче клинци о расизму који ипак није нестао, неједнакости која још увек влада, насиљу којим се и даље спречавају, па и потиру, промене.

Фебруар је месец црначке историје у САД.

"Само полако!".

На концертима, Нинин бенд, који је у позадини певао тај стих, често је мењао речи у "сувише полако". Јер скоро све у животу Јунис Вејмон, жене тамне пути и тамног гласа,  долазило је, ако и јесте уопште, сувише полако, а увек преплаћено и с грешком.

.



Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:15 18.02.2019

Lepo pisanije,

Profesore, osveženje.

Pozdrav iz "Sicilije", stara Jafa, luka, vince, drugari Telavivljani, lepi Srbi i Srpkinje, lepi Izraelci i Izraelke...
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:26 18.02.2019

Re: Lepo pisanije,

Десно од написа "Young, gifted & Harlem" на муралу постоји и мањи напис

HARLEM:
adj.
to shine bright,
to live with style,
and to contribute to a
CULTURE OF CARE.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:29 19.02.2019

Re: Lepo pisanije,

Slatko to Culture of ❤

Setio si me neke stare priče... (Docs knows)



Death to Shabans!
vrabac_onaj vrabac_onaj 13:57 18.02.2019

.

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:21 18.02.2019

Re: .

Еден е Бах!

Черевићан Черевићан 14:12 18.02.2019

спремност

да све у животу долази ...... преспоро

наши животи ....зацртане шеме
у себе веруј ......(гена опорука),
изазови разни биће учестали
стрпен спашен јасна је порука
myredneckself myredneckself 16:02 18.02.2019

Re: спремност

Marko
Јер скоро све у животу Јунис Вејмон, жене тамне пути и тамног гласа, долазило је, ако и јесте уопште, сувише полако, а увек преплаћено и с грешком.



Teške i gorke su sudbine mnogih talentovanih crnih umetnika, (pa i Junis-Ninina), koje su jako kasno počeli da cene u zemlji njihovog rođenja tj. u USA. Nina Simon je za svog života osećala taj nemar, to nedovoljno obraćanje pažnje na njen rad, zapostavljanje, (slučajno ili ne? heh, možemo i o tome), pa se verovatno zato jednog dana spakovala i otišla dalje, tamo gde će je više ceniti. Rekla je, nikad se više neću vratiti, i tako je i bilo, umrla je daleko od kuće, u Francuskoj.
Nepromenjeno stanje, ako nije i mnogo gore, na delu je i danas kad se mnogo više obraća pažnja na napumpan fizički izgled, stepen blesavosti i vrste budalaština koje su oni koji su željni slave spremni da podastru javnosti pred oči. Mnogi vrsni talenti koje slušamo na raznim takmičenjima, i danas nestaju jer nema ko da stane iza njih, ako to što oni odlično rade nije extra profitabilno.
Moram sada još da se osvrnem na početak tvog posta, Marko, kad si pomenuo onu reklamu za Šanel 5, u kojoj je Ridli Skot osvežio sećanje na Nininu 30 godina staru pesmu My Baby Just Cares For Me s kojom se ona vratila na svetske top liste, i na kojoj su se svi obogatili osim nje, jer je još pedesetih prošlog veka prenela sva prava na druge, za 3000$. Ko zna šta je bilo, i kakva je muka naterala na to. Baš sam htela da vidim šta je tih godina značilo 3000$, pa sam izguglala da je ekvivalent za 2019. iznos od 31000-39000$ po prosečnoj stopi inflacije od 3,...nešto, nije ni bitno (u zavisnosti od države do države u Americi). Smešno, za takvu pesmu...
Nezaustavljiva sam, sve me to nadalje asociralo na Solomona Lindu, (koji je jedan u moru primera) autora svetski poznate pesme The lion sleeps tonight, koja ima oko 150 zvaničnih, snimljenih covera, plus, pesma je podloga za razne filmove i serije ne zna im se broj, itd.itd. - a ne zna se ko je od koga bogatiji, od nekog P. Segera do V. Diznija, dok je siroti S. Linda pripadnik plemena Zulu iz Južne Afrike, talentovani muzičar i vokal ceo život bio okružen teškim siromaštvom, spavao na zemljanom podu bez nameštaja u sobi, jedna ćerka mu umrla od side, jer nije imao novca za potrebne lekove...I umro je siromašan. Tek posle, 1980. najstarija ćerka je tužila neku, dotičnu kompaniju i uspela da naplati deo novca na ime prava i duga prema njenom ocu. Eh, tuge i nepravde, dođe ti ne da zaplačeš, nego da zaridaš. Ako nekoga zanima, ima ovde članak o toj sudbini... link


Marko, izvinjavam se što je opširan komentar, ponelo me, šta ću...

Nina Simon, carica, i moj omiljeni klasik Mr. Bojangles:




P.S.

Ne znam da li je neka metro stanica dobila ime Nina Simon, o tome je bilo govora poslednje 2 godine, ne znam više ništa o tome?
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:10 18.02.2019

Re: спремност

стрпен спашен јасна је порука

Људи као Нина немају времена за то. Њихов неиздрж није увек разумљив (неки би рекли, ни разуман), али нам свима помаже.

Baby, do you understand me now?
Sometimes I feel a little mad
But don't you know that no one alive can always be an angel
When things go wrong I feel real bad.

I'm just a soul whose intentions are good
Oh Lord, please don't let me be misunderstood


marco_de.manccini marco_de.manccini 16:59 18.02.2019

Re: спремност

... jednog dana spakovala i otišla dalje, tamo gde će je više ceniti. Rekla je, nikad se više neću vratiti, i tako je i bilo, ...

Није ни Европа била много боља у неким периодима, поготову пре рекламе, а и то невраћање није било тако изричито како се приповеда, никад се није вратила заувек, то да, али свраћала је за концерте ту и тамо. На пример, имала је 2000. малу турнеју по САД, само три године пре смрти, ево линка на преглед концерта у Бостону у јуну те године.

Да је имала своје разлоге за огорченост, то стоји.
zilikaka zilikaka 18:08 18.02.2019

Re: спремност

Nepromenjeno stanje, ako nije i mnogo gore, na delu je i danas kad se mnogo više obraća pažnja na napumpan fizički izgled, stepen blesavosti i vrste budalaština koje su oni koji su željni slave spremni da podastru javnosti pred oči. Mnogi vrsni talenti koje slušamo na raznim takmičenjima, i danas nestaju jer nema ko da stane iza njih, ako to što oni odlično rade nije extra profitabilno.

Skoro sam nešto slično pričala.
S posebnim naglaskom da taj neko koga probijaju (ako je pevač) često ne bi bio primljen ni u školski hor bez protekcije, ali bitno da postoji neki interes da se lansira. Nedostatke pokriva tehnika, scenski efekti, skandali...
zilikaka zilikaka 15:21 18.02.2019

Nešto novo sam saznala

Hvala za priču.

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:01 18.02.2019

Re: Nešto novo sam saznala

Наравно, све су ово добро познате ствари. У четвртак ће бити 86 година од њеног рођења.
mirelarado mirelarado 21:39 18.02.2019

Re: Nešto novo sam saznala

marco_de.manccini
Наравно, све су ово добро познате ствари. У четвртак ће бити 86 година од њеног рођења.


Београд је ових дана, ненадано и преурањено, у знаку:


kick68 kick68 17:56 18.02.2019

.

Све чега се дотакла


od Bessie Smith:



Billie Holiday:


Licno volim Trouble in mind
Ma sve volim...imam CD u kolima, cesto slusam:)
Vise o njenom zivotu: What Happened, Miss Simone?
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:42 18.02.2019

Re: .

What Happened, Miss Simone?

Ух, да, видео сам га пре неколико месеци, Нетфликс, одличан, одличан.
pape92 pape92 19:24 18.02.2019

Everything must change

1989. je Nina Simone održala koncert u Beogradu. Ispostavilo se da je koncert bio jedan od onih "treba da se vidi", i da nije pružio mnogo muzički (glas i interpretacija su tada već bili nepovratno izgubljeni), a i repertoar je mogao biti bolji. Koga zanima, ima na yutubu koncert iz Štutgarta, iste godine (iz Beograda nema).
No, danas, neodlazak na takav koncert se svakako čini kao greška. Hoću da kažem, legende treba poštovati. Tada to još nisam shvatao.

Ovu pesmu nije pevala tada, a znakovita je i za ova vremena, i za
život kao takav.


marco_de.manccini marco_de.manccini 20:07 18.02.2019

Re: Everything must change

Сећање је варљиво, ја сам некако памтио да је тај концерт био на јесен, али, ево, проверио сам и ради со о мају. Хтео сам да одем, био сам у Београду, али на крају нисам отишао, спремао сам ваљда неки испит. Наравно, погрешио сам што нисам отишао, без обзира на квалитет концерта -- тад нисам ништа знао о „ходању у њеним ципелама“ и можда бих се у том тренутку разочарао, али бих сад био ван себе.

Може се наћи и преглед концерта, ево овде (увећај jpg слику код себе у претраживачу да би се читало). Пресуда Драгана Кремера била је -- боље да је памтимо по старим плочама.
myredneckself myredneckself 20:44 18.02.2019

Još malo

marco_de.manccini marco_de.manccini 20:50 18.02.2019

Re: Još malo

Ево и неког видео материјала с београдског концерта, кратко, око два минута.
pape92 pape92 01:05 19.02.2019

Re: Everything must change

Kremer je tada već bio dovoljno mator da zna ovo što mi sad (mada mnogo matoriji od njega tada što jeste jeste) znamo, da legende treba ispoštovati. No tada bih se i sam složio sa njim a muzički i ima pravo. Naravno, nije Kremer pisao neafirmativno o Nini, samo o koncertu, znalac je to, ali kad si savremenik legende nemaš širu sliku. Koncert je bio značajan po tome jer je na njemu svirala i pevala Nina Simone, ne po tome kako je svirala i pevala.

Dugo vremena sam u kolima vrteo kompilaciju njenih najmoćnijih stvari, pravo je zadovoljstvo prisetiti se kakav je efekat to proizvodilo na ljude koji bi Ninu čuli po prvi put. (Ne, nisam bio taksista, nego “onaj sa kolima”, mnogo ljudi...).
tasadebeli tasadebeli 21:07 18.02.2019

Боја коже

o напретку и пређеном путу, али и о оном који није, уче клинци о расизму који ипак није нестао, неједнакости која још увек влада, насиљу којим се и даље спречавају, па и потиру, промене.

Фебруар је месец црначке историје у САД.

"Само полако!".



Уче то вековима и неки клинци овде код нас у старој Јевропи и то на исто тако тежи начин...

Уопште не мора човек да иде тако далеко, чак преко океана, да би то пронашао. Довољно је само да се осврне око себе и да мало боље погледа када је овде са ове стране Велике баре.


Мислим, кад већ причамо о култур-фашизму.


marco_de.manccini marco_de.manccini 00:21 19.02.2019

Re: Боја коже


Уопште не мора човек да иде тако далеко, ...

Мислим, кад већ причамо о култур-фашизму.


Мислиш, као кад се на блогу практично свим околним "државицама" насталим из СФРЈ приписује некакав волшебни недостатак историје (фасцинантан изум, могуће је живети вековима на неком простору а немати историју?!), те су им стога упитни и језици, култура, државност ... ?

Врло добро знам да не мора да се иде далеко.

Али ја тако волим, далеко, око шуме, око куће, око бунара, ...
tasadebeli tasadebeli 08:25 19.02.2019

Re: Боја коже

marco_de.manccini

Мислиш, као кад се на блогу практично свим околним "државицама" насталим из СФРЈ приписује некакав волшебни недостатак историје (фасцинантан изум, могуће је живети вековима на неком простору а немати историју?!), те су им стога упитни и језици, култура, државност ... ?



Да, то је стварно идиотлук прве врсте... Мислити да неко негде живи вековима, а да нема своју историју. Као што то лепо и рекох линком у претходном коментару на који си се одазвао, тј. надовезао.

Само мислим да се на Блогу свим тим "околним" државицама (и народима и језицима) не замера недостатак историје него прекрајање историје. Што би рекли модерним језиком, спиновање историје.

Један од мноштва примера из региона:

У лето 1990. (СФРЈ већ пуца по шавовима, али је још увек СФРЈ јер није почео крвави пир навелико) био сам у Охриду. Обилазио све као што се тамо и обилази и у једном од манастира у којем се налазе фреске неколико владара, госпођа која је водила туристичку групу набраја те владаре поименце показујући на фреске и када је дошла до фреске цара Уроша, прескочи је не поменувши га и настави даље.

Ја јој кажем:"Госпођо, госпођо, прескочили сте српског цара Уроша!"

Није хтела ни да ме удостоји одговора. Добио сам само један дугачки презриви поглед пун мржње.

Ону капелицу изнад Охрида издубљену у стени чувао је у то време један стари дека. Прво нас је питао одакле смо, па када смо рекли да смо из Београда, пре него нас је пустио унутра, морали смо да га саслушамо, а он нам је отпевао на македонском језику неку песму у којој млада Македонка пере платно на реци, па дођу српски војници на коњима па јој изгазе то платно.

Претпоставио сам да је та његова песма старијег датума, а да су српски војници у песми код њега, за разлику од тога како су је певали његови преци, само заменили турске сејмене у том спиновању историје. И схватио сам да је узалудно да чикици објашњавам како је мој прадеда уз остале мушкиће тога доба из моје фамилије пред Балканске ратове годинама одлазио из НиШ сваког лета, као да иде у печалбу, да крвави гаће комитујући око Куманова и секући се сас Турци, те да чикица може такође да упали свећу у својој капелици за покој душе мог прадеде јер се захваљујући њему скоро 100 година касније ипак још увек зове Трајче или Трпче, а не Мехмед или Јусуф. И да заузврат ја њему могу исто тако да отпевам како низ поље иду, бабо, сејмени и проносе главу твога сина Стојана. (Зато ја тако просто обожавам Турке и Арбанасе. То ми је генетски.)


Истовремено си у центру Охрида тог лета 1990. године на трафикама са новинама и цигарама могао да купиш карту Велике Албаније, са све Нишем, Врањем, Пиротом, Пчињом,.. И Охридом... О Струги већ у то време и да не причам... На трафици... К'о новине и цигаре...

Док сам ја као српски окупатор добијао презриве погледе и поучне песме.

(Нисам је купио, ту мапу, отишао сам у књижару преко пута и купио Граматику македонског језика и Историју македонског језика, обе Блажа Конеског. Жена ме питала шта ће ми, што трошим паре, а ја помислио, ко зна можда ће једнога дана то бити и једини траг тог језика ако узмемо у обзир шта то продају на трафикама, а нису новине и цигаре.)

Ипак, зарад равнотеже, тада млади газда, човек мојих година, из куће у којој смо одсели (породица коју смо тада први пут и упознали, сви врло љубазни и причљиви уз свакодневну јутарњу кафу коју смо са њима пили) нас је испратио на аутобус на крају летовања помажући нам са коферима и причао нам како има рођену сестру која живи на Новом Београду и рекао нам на крају (запамтио сам те његове речи јер је грађански рат и дефинитивни распад СФРЈ почео непуних годину дана касније):

"И поздравите ми Београд. Много га поздравите. Живимо у времену када треба што више да се поздрављамо."

Баш сам се тада био нешто растужио. Изгрлио сам га као најрођенијег на растанку.

Није онда ни чудо што смо са тог летовања и жена и ја најбоље запамтили како седимо ћутећи сасвим осамљени на самој ивици оне стенчуге код Светог Јована Канеа док нам ноге висе преко те ивице, а поглед блуди некуд у даљину. Преко воде, према Албанији.






Коста Абрашевић је рођен у Охриду. Мислим, кад већ причамо о човековој борби за слободу на овом твом блогу о Нини Симон...



Црвена је крвца, што кипи у нама;
Црвена је муња, што облак пролама,

Црвено је небо, кад се зором смије,
Црвен нам је барјак, што се гордо вије,

Црвена је мржња у нашим грудима
Па и гнев је црвен, што нас обузима.

О, тирани, чујте – не треба вам крити –
И освета наша – црвена ће бити!

1894.




natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:30 18.02.2019

Drugaciji

Drugacija a ista. Toliko istine je napisano, a opet sve ide veoma sporo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:20 19.02.2019

Re: Drugaciji

Toliko istine je napisano, a opet sve ide veoma sporo.

Одлично срочено, срж.
bene_geserit bene_geserit 22:42 18.02.2019

fraze

коме је Нина одмах при упознавању без околишања рекла да она није за мирољубова решења
...
уче клинци о расизму који ипак није нестао, неједнакости која још увек влада, насиљу којим се и даље спречавају, па и потиру, промене

Nina je bila crni nacionalista i zalagala se za oružano otcepljenje crnaca u posebnu državu.
U svojoj porodici je pshihički i fizički maltretirala ćerku dok ova nije otišla da živi sa ocem.

A taj rasizam koji "nije nestao" - u čemu se on ogleda, ako može malo detalja, da ne bude samo nabačena fraza?
Ne postoji equality of opportunity? Za belu sirotinju ne postoji, za njih nema affirmative action kvota.

Nasilje kojim se sprečavaju i potiru promene? Šta bi to bilo tačno?
Najintezivnije nasilje u USA koje postoji je od strane crnaca (13% populacije, 50% ubistava i silovanja).
Interracial ubistva - svake godine oko 3x više ubiju crnci belaca nego obrnuto.
Svake godine policija ubije duplo više belaca nego crnaca iako ima daleko više teških kriminalaca crne boje kože.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:36 18.02.2019

Re: fraze

Nina je bila crni nacionalista i zalagala se za oružano otcepljenje crnaca u posebnu državu.

И Карађорђе се залагао за оружано одвајање Срба у посебну државу, па му то, ваљда, не узимаш за зло. Кад дахије помахнитају свакаква решења раји падају на памет.

Него, јасно је то одувек, кад нас нешто сврби у реду је почешати се, али кад ми некоме седио за вратом, е, онда устав одједном почиње да важи.

Ево, знаш ли који је велики грех ових људи што седе за столом, којима руља с леђа сипа свашта по глави, удара их и боде (да, то је крв по глави и телу најближем на слици)

tasadebeli tasadebeli 00:25 19.02.2019

Re: fraze

bene_geserit

Nina je bila crni nacionalista i zalagala se za oružano otcepljenje crnaca u posebnu državu.



Црни националиста, али које црне нације?

Ако је већ црни, може да буде само расиста... Црни, бели, жути... Националиста мало теже јербо не постоји црна нација... Барем не званично... Као што не постоји ни муслимансика, исламска нација, него је то само у Титославији могло да буде измишљено и Уставом прокламовано као врхунски интелектуални домет који се противи здравом разуму.

Сад се сетих оне сцене коју је описао Мика Оклоп у CA Blues када је на оном свом путовању са екипом кроз Стејтсе седамдесетих на једној паузи отишао да се окупа у океану са једним из те екипе и док су били у води, до њих двојице допливала два црнца, па један од тих блек пантерса као пита оног другог, али тако да Мика и његов другар чују:"Човече, каква ово бела говна данас пливају по води?"

Па су се Мика и његов другар брже-боље покупили одатле да се не задевају са браћом црнцима. Мика није покушавао да их убеђује да долази из несврстане Југославије.


You racist pig!!!





EDIT:


tasadebeli tasadebeli 00:54 19.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
Nina je bila crni nacionalista i zalagala se za oružano otcepljenje crnaca u posebnu državu.

И Карађорђе се залагао за оружано одвајање Срба у посебну државу, па му то, ваљда, не узимаш за зло. Кад дахије помахнитају свакаква решења раји падају на памет.



У јбт, Марко!!! Какво ти је, бре, ово поређење?

(Дваред јербо се крстим и десном и левом руком од чуђења.)

Само да те подсетим, Турци нису довели Србе на Балкан (који је, узгред буди речено, давно пре тога био "откривен" и није био у том моменту баш неки Нови свет) као робове да им ту служе, него су Срби били на Балкану много пре Турака, имали и своју средњевековну државу, врло развијену културу на темељима ромејског наслеђа са словенским призвуком.... Па дошли Турци, "побиједили у грудању", наследили Ромеје и Србе на овим нашим балканским просторима што се тиче државе и војне силе, и ето га Карађорђе међу Србима неколико векова касније после подоста сличних Карађорђу у међувремену...

Како то можеш да поредиш са црнцима доведеним у Америке (обе, и Карибе) као робове да раде на плантажама новог слоја богаташа и земљопоседника који су се отиснули у Нови свет да би се обогатили?

Додуше, и неки Срби су за турскога вакта такође мењали своја имена у муслиманска (к'о Касијус Клеј у Мухамед Али ономад, а за Вијетнам могу само човеку да се поклоним ), да не кажем турска имена, па су после у 20. веку ти највјернији поданици роба свечева који не хтедоше изаћи испод дивне сјенке Пророкова страшног барјака да их сунце не би спржило као муња, тражили уставно оправдање за тај свој чин махом урађен из ситне личне користи и добили га, благо нама. Само у СФРЈ и нигде више у свету је једна вера, религија, постала нација; само у аланфордовској СФРЈ. )

Али тешко да су те потурице исто што и Кунта Кинте. Тоби.

Никако није исто.







Ево, знаш ли који је велики грех ових људи што седе за столом, којима руља с леђа сипа свашта по глави, удара их и боде (да, то је крв по глави и телу најближем на слици)



Да, да, слажем се... Никада није добро бити део руље... Гадна је та психологија руље. мржња рођена из сопствених фрустрација помешана са страхом од одбацивања из заједнице...

Свакакви се демони онда врзмају по људским мислима...


Shoo Fly Don't Bother Me!


He reportedly wrote “Shoo Fly” during his time as a commanding officer of a black regiment, referred to as ‘Company G’ in the song, during the Civil War. There are a couple of versions of the story, but the common thread is that he heard one of the soldiers say, “Shoo, fly, don’t bother me!” and it ignited his imagination. He wrote the tune and lyrics and then taught the song to his men. It quickly caught on. After its military run, the song became a regular part of black and blackface comedy routines, with an accompanying dance. Other people also published versions of the song, but Bishop claimed that it had been pirated from him.




marco_de.manccini marco_de.manccini 01:22 19.02.2019

Re: fraze

Поређење је поређење, не мора да се поклапа по свим аспектима (уосталом, ако се поклапа 100% онда и није поређење), већ једино по оном који је важан у контексту, ма колико тај аспект био битан или споредан у широј слици. Какве везе има ко је дошао одакле, како, од када, којим бродом, из Индије, Француске, или Африке, ради се о простој ствари -- ако ми стојиш за вратом налазим да је сасвим оправдано да ми се то не допада. То није ни српска, ни турска, ни филипинска специфика, то је универзална истина.

Ево шта су и сами Амери рекли на ту тему кад су се одвајали од лудог Џорџа, иако није проблем био ни језик, ни религија, ни боја коже, ни брод којим су дошли, ни ...

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness.
bene_geserit bene_geserit 01:42 19.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
Ево, знаш ли који је велики грех ових људи што седе за столом, којима руља с леђа сипа свашта по глави, удара их и боде (да, то је крв по глави и телу најближем на слици)

Ja te pitam u čemu se ogleda taj rasizam "koji nije nestao" danas i to "nasilje sa kojim se sprečavaju i potiru promene" danas,
a ti okačiš neku sliku iz 50-tih (kada je bilo i rasizma i segregacije, nije sporno i nema potrebe dokazivati očigledno)?
Ako si već nešto rekao objasni brate, a ne ko Filip filipiku.
tasadebeli tasadebeli 02:16 19.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini

Поређење је поређење, не мора да се поклапа по свим аспектима (уосталом, ако се поклапа 100% онда и није поређење), већ по оном, ма колико битном или споредном, који је важан у контексту.



Па када већ тако стоје ствари, што онда ниси уместо Карађорђа за поређење узео на пример Титове партизане који су хтели да се исто тако оружаним путем отцепе од великог немачког Рајха који им је дисао за врат.

Него, нашао да упоређујеш баш Карађорђа и Први српски устанак... И америчке црнце... Sorry, sorry, political correctness! (copyright by Хомер Симпсон) - Афро-Американце.


Ево шта су и сами Амери рекли на ту тему кад су се одвајали од лудог Џорџа


Знам шта су рекли. Читао и ја тај њихов Устав.

На таквим традицијама смо, уосталом, и ми васпитавани.


O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!




Само испада да је тај њихов Устав ипак празно слово на папиру јер су неки испали ипак једнакији од неких других чак и рођењем, тј. одмах по доласку на овај свет, па је 200 година касније морало да се каже и:





Јбг... Зна се ипак ту код вас ко коси, а ко воду носи...







П.С. - Много тога у томе о чему причамо, зависи и од тог васпитавања на традицијама, чини ми се...

Причао ми рођак, цивилни пилот који је пред пензију отишао на уговор као инструктор у Индију да их подучава пилотирању цивилним путничким авионом. И живео је са цимером у кући у којој су имали куварицу и спремачицу, обе тешка сиротиња.

Пошто им је вазда остајало много хране и уопште намирница које су добијали, тај мој рођак каже обема женама на испомоћи у кући да узму слободно шта год желе и остави им то на столу.

Када се вратио, види да је куварица узела свој део, а да спремачица није ни такла то на столу. Зачудио се, питао куварицу о чему се ради. Она му објасни да је спремачица нижа каста од ње, куварице, и да ће она узети храну само ако јој буду спустили на под. Никако не са стола.

Као псу, Марко.

То је нешто што наш мозак са ових простора тешко може да појми.

Човеку давати храну као псу. ма ко год тај човек био...

Не можемо ми то да схватимо. А ради се о традицији дугој хиљадама година.

Можеш ли онда да замислиш побуну у циљу тражења већих слобода у једном таквом друштву и култури хиљадама година заснованом на кастинском систему.

Ја, богами, не могу...

Е, па сада то што сам ти испричао за Индију пренеси на ту белачку групацију у Стејтсима који имају "само Јунајтед Стејтс ов Америка" и ништа више...

Могу ли они да замисле да своја (рођењем стечена, мисле они) права деле са тамо некима друге боје коже?

Тешко.

И то данас више чак није ни расни сукоб, него класни сукоб.

Богами, понеки пут помислим да је то код њих исто тако чврсто усађено у мозак као и осећај кастинске припадности оне мучене Индијке која не сме да узме храну са стола господара. И не може да замисли свет у којем би то смела да уради
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:57 19.02.2019

Re: fraze

Ja te pitam u čemu se ogleda taj rasizam "koji nije nestao" danas i to "nasilje sa kojim se sprečavaju i potiru promene" danas,
a ti okačiš neku sliku iz 50-tih (kada je bilo i rasizma i segregacije, nije sporno i nema potrebe dokazivati očigledno)?

Не знам, нешто си помињао Нину и небројене државе које је оружјем отцепила, па сам мислио да желиш да почнеш одатле.

У сваком случају, сад ми се чини да се слажеш да је расизма било у време кад је Нина певала своје песме (то је оно време горе са слике, нису педесете, ради се о 1963, кад су људи озбиљно малтретирани само зато што седе у ресторану у робној кући). Али онда не видим шта се Нини може замерити?

А сад сам схватио и да ти тврдиш да данас уопште нема расизма. Добро је знати***.

--------------------------------------------------------------

*** Ово је накраћа и најкултурнија верзија. Нисам ни ја толико залудан.
bene_geserit bene_geserit 03:34 19.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
Ових дана клинци из Школе 180, подно Морнингсајд парка у Њујорку, пролазе поред мурала "Young, Gifted & Harlem", улазе у школу, и у школи уче ... o напретку и пређеном путу, али и о оном који није, уче клинци о расизму који ипак није нестао, неједнакости која још увек влада, насиљу којим се и даље спречавају, па и потиру, промене.


Drugim rečima nabacao si gomilu fraza a to možeš da potkrepiš sa nula činjenica. Niti možeš da objasniš ono ukratko u par pasusa, taman koliko si otkucao gore da "nisi zaludan".
Pa ti si pokrenuo tu temu, ne ja.
Šta sad, ne želiš da diskutuješ o njoj? Neke stvari treba da prihvatimo zdravo za gotovo i da o njima ne diskutujemo?

U citiranom pasusu ti ne pričaš o tome da li ima rasizma u glavama ljudi već o sistemskom rasizmu prema ljudima crne boje kože. Danas. Ne 1963-će.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:40 19.02.2019

Re: fraze


Па када већ тако стоје ствари, што онда ниси уместо Карађорђа за поређење узео на пример Титове партизане који су хтели да се исто тако оружаним путем отцепе од великог немачког Рајха који им је дисао за врат.

Него, нашао да упоређујеш баш Карађорђа и Први српски устанак...

У принципу, и тај пример је добар, али нисам смео да ризикујем, нађу се и такви што тврде да партизани нису смели да дирају јадне Немце без дозволе.

Овако, Карађорђе ми је сигурица (а и римује се, и он је црн!).

Знам шта су рекли. Читао и ја тај њихов Устав.


Ма то је Декларација независности, није Устав, Устав не ради на поезију.
alselone alselone 06:22 19.02.2019

Re: fraze

bene_geserit


Čitam juče o čoveku koji je fejkovao hate crime.
Gej crni aktivista napadnut je krajem januara u Čikagu. Dva belca su ga premlatila, slomili su mu rebro, davili su ga, psovali su ga i vikali su kako je Amerika MAGA država.

"Progresivni" mediji su poludeli na tu vest, histerija se širila kao šumski požar.

Ipak.

Posle policijske istrage ispostavlja se da je on platio dvojici Nigerijaca da ga namlate.

I sada se postavlja pitanje - zašto bi neko fejkovao hate crime? Da li Amerika od države koja slavi herojstvo postaje država koja slavi žrtve? Da li je biti žrtva ili u najmanju ruku uvređen i povređen nečim danas u Americi primarni cilj medijskih aktivnosti?

Nekada su se batine pošteno lažirale zbog para.

tasadebeli tasadebeli 08:06 19.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini

У принципу, и тај пример је добар, али нисам смео да ризикујем, нађу се и такви што тврде да партизани нису смели да дирају јадне Немце без дозволе.


Свестан сам тог. И у праву си.

Овако, Карађорђе ми је сигурица (а и римује се, и он је црн!).


Јес вала! Тај детаљ ми није пао на памет.

А сви знамо ко се крије у детаљима.





Сад... На дрвету или на коцу тамо где се данас налази Народно позориште у Бгд... У суштини му дође на исто.

Ма то је Декларација независности, није Устав, Устав не ради на поезију.


Па то... Мени то дође као неки њихов први устав...

Нешто као оно Коџе Милоша:

"Ето мене, ео вас, рат Турцима!"

Па онда затим мало касније:

"Земља је онога ко је обрађује!"

По томе је Милош био напреднији Фаундинг Фадерс, јбг.
maksa83 maksa83 09:26 19.02.2019

Re: fraze

I sada se postavlja pitanje - zašto bi neko fejkovao hate crime?

Taj konkretan je, ako sam dobro shvatio, fejkovao hejt krajm zato što mu je bilo najavljeno da će da bude otpaljen sa snimanja (valjda) serije, i onda je hteo da uradi nešto dramatično što će izazvati opšte simpatije pa onda kao neće da ga otpuste.
alselone alselone 10:08 19.02.2019

Re: fraze

Taj konkretan je, ako sam dobro shvatio, fejkovao hejt krajm zato što mu je bilo najavljeno da će da bude otpaljen sa snimanja (valjda) serije, i onda je hteo da uradi nešto dramatično što će izazvati opšte simpatije pa onda kao neće da ga otpuste.


Bio je samo debil a sada je debil sa slomljenim rebrom i datim lažnim izveštajem policiji.
bene_geserit bene_geserit 11:11 19.02.2019

Re: fraze

Hate crimes su izmišljena kategorija koja ništa ne znači.

Što se tiče USA interracial ubistava, silovanja, napada neuporedivo je veći broj slučajeva gde su belci žrtve a crnci napadači nego obrnuto.

Ima nekoliko slučajeva da su srbi koje znam bili napadnuti od crnaca a nikad nisam čuo za obrnut slučaj. Recimo u poslednjih par godina, da ne idem dalje u prošlost:

Pokojni Uroš S. je u sred bela dana u Holivud Bulevaru (zamisliti to kao LA Knez Mihajlovu) uspeo da popije stanglu u glavu od strane crnaca (skroz precizno nije video ko ga je udario ali su ta 3 crnca bili jedini u vidokrugu i jasno je da su oni - njegove reči). I dok mu je liptala krv iz glave polusvestan je dopuzeo do prve radnje, tip u radnji se ubi od smeha misli snima se neki horor.

U LA-u imaš deo grada (to bi već bilo LA blokovi) gde policija patrolira samo danju i ako nabasa na belca u šetnji strpa ga u kola (da ga spase) i onda gledaju da li da ga vode u ludnicu zbog samoubilačkih tendencija - desilo se čoveku koga znam.
niccolo niccolo 12:26 19.02.2019

Re: fraze

and the pursuit of Happiness

Apsolutno sjajan pristup.
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:44 19.02.2019

Re: fraze

У земљи у којој (и даље) постоји ККК и сличне групе засноване на идеологији белачке супремације не постоји расизам? Али, добро, то је само скуп будала.

Него да видимо, мало званичније документе од твог „знам за случај кад је црнац напао белца, што докаѕује да расиѕам не постоји“.

Знам да ћеш му наћи мане и тврдити да оно што ја написано црно-на-бело у ствари и није написано или не значи баш то, али чисто ради спорта, ево, имаш овде документ на преко 100 страна, припремљен од стране US Department of Justice, о томе како је полиција третирала грађане Фергусона.

https://www.justice.gov/sites/default/files/opa/press-releases/attachments/2015/03/04/ferguson_police_department_report_1.pdf

Ја ћу само мали цитат, а ти прођи кроз цео документ, поучан је.

The race-based disparities we have found are not isolated or aberrational; rather, they exist in nearly every aspect of Ferguson police and court operations. As discussed above, statistical analysis shows that African Americans are more likely to be searched but less likely to have contraband found on them; more likely to receive a citation following a stop and more likely to receive multiple citations at once; more likely to be arrested; more likely to have force used against them; more likely to have their case last longer and require more encounters with the municipal court; more likely to have an arrest warrant issued against them by the municipal court; and more likely to be arrested solely on the basis of an outstanding warrant. As noted above, many of these disparities would occur by chance less than one time in 1000.

These disparities provide significant evidence of discriminatory intent, as the “impact of an official action is often probative of why the action was taken in the first place since people usually intend the natural consequences of their actions.” Reno v. Bossier Parish Sch. Bd., 520 U.S. 471, 487 (1997); see also Davis, 426 U.S. at 242 (“An invidious discriminatory purpose may often be inferred from the totality of the relevant facts, including the fact, if it is true, that the [practice] bears more heavily on one race than another.”). These disparities are unexplainable on grounds other than race and evidence that racial bias, whether implicit or explicit, has shaped law enforcement conduct.48

b. Direct Evidence of Racial Bias

Our investigation uncovered direct evidence of racial bias in the communications of influential Ferguson decision makers. In email messages and during interviews, several court and law enforcement personnel expressed discriminatory views and intolerance with regard to race, religion, and national origin. The content of these communications is unequivocally derogatory, dehumanizing, and demonstrative of impermissible bias.

alselone alselone 15:38 19.02.2019

Re: fraze

Hate crimes su izmišljena kategorija koja ništa ne znači.


Ne bih išao toliko daleko da tvrdim kako hate crimes ne postoje i da ne postoji rasizam. Postoji, od strane crnaca cesto agresivan, od strane belaca perfidan.

Da dam jedan primer. Radio sam par puta za američke državne firme, bilo da su u vlasništvu state-a ili grada. To su one velike dinosaurus firme, koje postoje duže vremena i postojaće i dalje. I nisam se baš nagledao crnaca u njima. Šampion je jedna od njih u kojoj prvi put kada sam otišao pre 10ak godina nisam video ni jednog crnca. Čak su i ljudi koji spremaju bili belci. Ovo ne kažem jer mislim da je to posao za crnce, nego zato što su to obično poslovi koje daju njima iz finansijskih razloga ili razloga da se popune neke kvote. A nije da sam video samo tri inženjera unutra, muvao sam se kroz kancelarije, pio kafu na dvorištu, u kuhinji, menjao zgrade i kancelarije itd. Kasnije su zaposlili jednog i siroma je bio ko krme u Teheranu.

To su drugačije firme od tvoje, nisu toliko tržišno ugrožene. I ja sam apsolutno protiv affirmative action u privatnim firmama, potpuno mi je idiotski, ali jesam za državne firme. Neka budžet plaća za greške sistema koje su napravljene godinama unazad.

Ono gore što sam napisao, nisam napisao iz razloga "krivnje" crnaca, nego krivnje sistema koji je napravio okruženje u kom se sve više ceni žrtva, svi nešto kukaju, bivaju ugroženi, uvređeni, povređeni itd. Sve više se brka "this makes me feel bad" i "this is bad", stavlja se znak jednakosti.

bene_geserit bene_geserit 19:09 19.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
Ја ћу само мали цитат, а ти прођи кроз цео документ, поучан је.

Samo 1% stanovništva (crni muškarci 13-25 godina starosti) napravi preko 40% ubistava i silovanja svake godine u USA.
Broj ljudi koje policija godišnje ubije je oko 1000 svake godine i broj belaca među njima je ~2x veći nego broj crnaca.
U međurasnim zločinima crnci ubiju ~3x više belaca nego obrnuto.

To su ti činjenice.
Policija se bavi kriminalcima. Kada pričaš o rasnom bias-u moraš da pogledaš statistiku zločina. Kineze policija još daleko manje hapsi, zaustavlja, ubija nego belce.
A tebi niko ne brani da čitaš ideološki motivisane pričice.
bene_geserit bene_geserit 19:17 19.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
У земљи у којој (и даље) постоји ККК и сличне групе засноване на идеологији белачке супремације не постоји расизам? Али, добро, то је само скуп будала.

To jeste samo skup budala.
Cena slobode govora koju platiš je da i takvi mogu da drže skupove.
A ima ih sličnih i kod crnaca.
Na šta te marginalne grupe utiču i kako, jel imaš neku statistiku, objašnjenje?
bene_geserit bene_geserit 19:21 19.02.2019

Re: fraze

alselone
Ne bih išao toliko daleko da tvrdim kako hate crimes ne postoje i da ne postoji rasizam. Postoji, od strane crnaca cesto agresivan, od strane belaca perfidan.

Moje iskustvo je da su najveći rasisti kinezi.

A postoje samo zločini. Šta je bilo u glavama onih koji su ih izvršili je 1. nebitno 2. ne može da se utvrdi. Bitno je samo da zločinci budu kaznjeni. U skladu sa zločinom a ne analizom onoga šta su imali u glavi u tom trenutku.
alselone alselone 19:33 19.02.2019

Re: fraze

Moje iskustvo je da su najveći rasisti kinezi.


Mislim slicno. Ali ne u smislu da ce doci Brusli da te nataba na ulici nego mnogo perfidnije. Izjasnio sam se skoro na blogu o tome pa nekima nije bilo jasno zasto.
softelectronics_e softelectronics_e 19:36 19.02.2019

Re: fraze

bene_geserit
alselone
Ne bih išao toliko daleko da tvrdim kako hate crimes ne postoje i da ne postoji rasizam. Postoji, od strane crnaca cesto agresivan, od strane belaca perfidan.

Moje iskustvo je da su najveći rasisti kinezi.

A postoje samo zločini. Šta je bilo u glavama onih koji su ih izvršili je 1. nebitno 2. ne može da se utvrdi. Bitno je samo da zločinci budu kaznjeni. U skladu sa zločinom a ne analizom onoga šta su imali u glavi u tom trenutku.

Delimično si u pravu.
Jer - je, baš naprotiv, veoma važno izvršiti analizu onoga što su zločinci imali u glavi u tom trenutku.
alselone alselone 19:39 19.02.2019

Re: fraze

Imamo mi malog psa u kući i on je naučio da piški na pelenu, posle teške muke i dresure, ali nekada kada vidi papir na podu, kao na primer danas kada su deca ostavila ubrus na podu dnevne sobe, posle igranja, on pomisli da je pelena, i popiški se.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:00 19.02.2019

Re: fraze

Samo 1% stanovništva (crni muškarci 13-25 godina starosti) napravi preko 40% ubistava i silovanja svake godine u USA.
Broj ljudi koje policija godišnje ubije je oko 1000 svake godine i broj belaca među njima je ~2x veći nego broj crnaca.
U međurasnim zločinima crnci ubiju ~3x više belaca nego obrnuto.

To su ti činjenice.
Policija se bavi kriminalcima. Kada pričaš o rasnom bias-u moraš da pogledaš statistiku zločina.

Ох, толико тога.

Узмимо да су сви подаци тачни (за разлику од тебе ја сам тачно навео извор, US Department of Justice, који си одбацио као идеолошки обојен).

Да почнем од последњег. Изгледа да ниси приметио (или ниси хтео да приметиш), вероватноћа да полиција у Фергусону нађе проблематичне ствари (дрогу/оружје/...) у заустављеним аутомобилима је била ВЕЋА кад су у аутомобилу били белци.

Даље, за постојање или непостојање расизма потпуно су неважни подаци који се односе на укупне стопе криминала -- број украдених раткапни плус број украдених аутомобила плус број сломљених излога не доказује и не оповргава постојање расизма.

Али, ево за тебе још једног "идеолошки обојеног" извора, ФБИ, који ревносно води статистику криминала, између осталог и криминала који је расно мотивисан (директно, никакав други разлог, ни раткапне, ни дрога, ни излози, чиста, да не кажем пунокрвна, мржња). За 2017 годину (дакле, много после 1963), заведено је 5060 таквих криминалних дела, од којих,

над:

белцима 864
црнцима 2458
урођеницима 321
азијатима 165

Црнци чине, по попису из 2010, мање од 13% популације, али су зато жртве у више од 48% свог заведеног расног насиља. Као што видиш, и белци су понекад жртве, али кад се узме у обзир процент популације, вероватноћа да будеш жртва ако си црнац је бар 15 пута већа него ако си белац, око 30 пута већа ако си урођеник него ако си белац и скоро 3 пута већа ако си азијат. Како год, масирај слободно ове бројке тамо или вамо, распоређуј проценте како хоћеш, али онај тотал од 5060 дела је и даље ту -- расизам и расно мотивисано насиље постоје.

И коначно, не огледа се расизам само у насиљу, огледа се и у много простијим стварима, као кад позову полицију да те ухапси јер си заспао на фотељи у фоајеу студентског дома у коме живиш, јер си ушао у базен у комплексу у коме живиш, ... огледа се у финасирању и одржавању школа, адинистрацији социјалне помоћи, запошљавању, напредовању, омогућавању фер гласања, ...

Наравно, сад ћеш опет неку анегдоту, како је негде-неко-некад-некако слагао да је био дискриминисан, као да то потире све случајеве, небројено чешће, кад је негде-неко-некад-некако-неког дрндао само зато што му се може и зато што је расиста у срцу и души.

Линк на ФБИ фајлове са статистикама

* * *

И стварно, престајем с овим потпуно, уопште није занимљиво. Земља није равна плоча, гравитација постоји, расизам постоји такође. Ситуација је боља него 1963, далеко боља, али није савршена. Савршена, због људске природе, неће ускоро ни бити, али то није разлог да се врда, жмури, заташкава, преименује,... и не ради ништа.
zilikaka zilikaka 21:14 19.02.2019

Re: fraze

Imamo mi malog psa u kući...

A šta je sa onom labradorkom?
niccolo niccolo 21:18 19.02.2019

Re: fraze

zilikaka
Imamo mi malog psa u kući...

A šta je sa onom labradorkom?

Nije porasla
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:48 19.02.2019

Re: fraze

Знам шта су рекли. Читао и ја тај њихов Устав.

На таквим традицијама смо, уосталом, и ми васпитавани.

Хмм, ја се не сећам те коју си поставио, ал’ се сећам ове, пљунута Декларација:

Вук на овцу своје право има
ка тирјанин на слаба човјека;
ал’ тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познанију права,
то је људска дужност најсветија.
niccolo niccolo 22:22 19.02.2019

Re: fraze

ал’ се сећам ове, пљунута Декларација:

Pa to i jeste negde u slično vreme...posle je svako od nas otišao svojim putem.
alselone alselone 00:20 20.02.2019

Re: fraze

zilikaka
Imamo mi malog psa u kući...

A šta je sa onom labradorkom?


Nije dobro.
Pisaću ti sutra na mail.
tasadebeli tasadebeli 00:55 20.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini

Хмм, ја се не сећам те коју си поставио,



Гундулић. Џиво. Иван.

Можда се пре сећаш његовог Османа?

То је била обавезна школска лектира када смо ми ишли у средње школе и гимназије.



PJEVANJE PRVO

Ah, čijem si se zahvalila,
tašta ljudska oholasti?
Sve što više stereš krila,
sve ćeš paka niže pasti!
Vjekovite i bez svrhe
nije pod suncem krepke stvari,
a u visocijeh gora vrhe
najprije ognjen trijes udari.
Bez pomoći višnje s nebi
svijeta je stavnos svijem bjeguća:
satiru se sama u sebi
silna carstva i moguća.
Kolo od sreće uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, eto je doli,
a tko doli gori ustaje.



Његош у барококоу.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:21 20.02.2019

Re: fraze

За 2017 годину (дакле, много после 1963), заведено је 5060 таквих криминалних дела, од којих,


Dok bene proverava ove tvoje navode i preračunava verovatnoće, samo da kažem da je ovde kod mene, u prestonici libtardstva (mislim da smo bili jedan od prvih gradova koji se proglasio za onu slobodnu zonu, dakle ne može da ljude drka ko hoće po pitanju imigracionog statusa, i još štošta progresivno) nedavno predstavnik policije morao da se javno izvinjava i objašnjava pomahnitalim novinarima zašto postoji evidentan racial bias u bolderskoj policijskoj upravi. Neko je pogledao statistike, i digao frku.

A sećam se incidenta od pre možda desetak godina, kad je gradska policija na pravdi boga uhapsila dva Afrikanca, mislim, prava, ne Afroamera. Ljudi su studirali muziku na CU, brucoši, gledao sam ih na Šekspir festivalu, gde su u predstavi Ukroćena goropad, ako se dobro sećam, postavljenoj u nekom zamišljenom afričkom selu, lupali bubnjeve, i to odlično, zato sam zapamtio o kome se radi. I sad malo su izgledom štrčali, onako crni kao ugalj, tanki, i po dva i po metra svaki visok, šetali jedan dan u svojim nacionalnim nošnjama po gradu i snimio ih lokalni glupavi murkan, mislio da ovi našto šaniraju, i uzeo da ih maltretira. Oni nešto prigovorili, i odma u aps. Posle se digla velika frka, mislim da je taj murkan ekspresno dobio nogu u dupe, i njegov šef, i sprovedena je vanredna kontrola nad praksom lokalne policijske stanice, više se tako nešto nije ponovilo. Mada eto, opet ih je izgleda uhvatilo neko ludilo, sad kad je ovaj novi predsednik zajahao, nije čudo što je odma dobio najdublju podršku svog white supremacy šljama diljem zemlje, koji se odjednom osetio važnim i počeo da širi krilca, miislim, taj šljam.


marco_de.manccini marco_de.manccini 02:16 20.02.2019

Re: fraze

Можда се пре сећаш његовог Османа?

То је била обавезна школска лектира када смо ми ишли у средње школе и гимназије.

Моје школске лектире су биле другачије -- друго језично подручје.

Мада, сећам се да постоји, један од Дубровчана (у ствари, слаб сам с именима, беше барем још један, што је написао Мароја).

Него, отишао сам на Википедију да видим шта је с тим Османом и сад ми је све јасно, наиме, Осман је спремао освету јањичарима који су га убили:
Због тога што је био сузбијен код Хотина, цар Осман II је спремао освету јањичарима који су се побунили, свргнули га с престола и убили 1622.


Него да се вратимо ми на нашу ствар, ако се сећаш, Горски вијенац, та српска Декларација, посвећен је праху оца Србије ... Карађорђу!

И после ми неки кажу да ми пример с Карађорђем није био добар.
bene_geserit bene_geserit 02:34 20.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
... ФБИ, који ревносно води статистику криминала, између осталог и криминала који је расно мотивисан (директно, никакав други разлог, ни раткапне, ни дрога, ни излози, чиста, да не кажем пунокрвна, мржња). ...
Црнци чине, по попису из 2010, мање од 13% популације, али су зато жртве у више од 48% свог заведеног расног насиља.


"Rasno nasilje"!?!?!
Misliš neko je napravio idološki motivisanu nazovi statistiku gde je "analizirao" ko je koga mrzeo a ko nije kad mu razbio nos i šta mu je bila motivacija? Vau, to je već novi nivo statistike.

Kad o odnosima među rasama u USA govorimo (a nećemo da se bavimo ratkapnama), postoji jedna vrlo jednostavna (i ideološki ne obojena) statistika koju opet vodi FBI, a to je broj interacijalnih ubistava, evo ti npr 2017., 2016., ... (slične su cifre svake godine). U linkovima je par jednostavnih tabela.

Recimo za 2017: crnci ubice, belci žrtve 533-142=391, belci ubice, crnci žrtve 243-95=148, odnosno 2.7 puta manje. I sličan odnos je bilo koje godine.
Za Čarlija objašnjenje kako da čita tabele: vode posebno white race (gde su uključeni hispanic-latino) i ethnicity take da moraš malo da oduzimaš da dobiješ tačne cifre.

Tako da je jasno ko je fizički agresivniji prema kome. I to 2.7 puta agresivniji.
Tebi i Čarliju ostavljam da analizirate šta je bilo u glavama ubica, da li su voleli ili mrzeli te što su ubili (tipujem na ovo drugo) i šta im je motivacija.
bene_geserit bene_geserit 02:46 20.02.2019

Re: fraze

srdjan.pajic
nedavno predstavnik policije morao da se javno izvinjava i objašnjava pomahnitalim novinarima zašto postoji evidentan racial bias u bolderskoj policijskoj upravi. Neko je pogledao statistike, i digao frku.

Pa to svako može da ti objasni - crnce više hapse jel se više bave kriminalom. Možeš to da zoveš i biasom ako želiš.

Evo ti tabela - opet FBI stat da proučiš, pošto ovde traže izvore (osim tebi naravno, ti možeš da pričaš pričice).
Uoči kako crnaca ima manje od 13% u populaciji a izvrše svega 52.6% ubistava.
Belci bez latino 60.7% populacije, 24.7% ubistava. (jel ti treba pomoć da sračunaš koliko puta je veća verovatnoća da crnac koga sretneš na ulici je ubica u odnosu na belca? Hint - preko 10 puta, i onda ti zli murjanci imaju biase)
Pa koga bi ti da policija hapsi, bicikliste?
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:58 20.02.2019

Re: fraze

Misliš neko je napravio idološki motivisanu nazovi statistiku

: ))))

Jeste, stvarno nema smisla koliko resursa troše i FBI i Department of Justice samo da ti zajebu koncepciju. Ja bih prestao da im plaćam porez da mene tako zezaju.

Vidim da si ponovo sabrao sve ukradene ratkapne i slomljene izloge, ali ne znam zašto, to smo već videli. U stvari, tabela koju citiraš dvostruko je irelevantna -- sabrano je sve, bez obzira na motiv (dakle, tu ti je tabela preširoka), a s druge strane je ograničena samo na ubistva kao vrstu nasilja (tu ti je tabela pretesna). Da ponovim, ne govorimo o situacijama kad se dve dileje posvađaju ko je kome ukrao džoint, već isključivo o rasno motivisanom nasilju. Sorry.

A ja čak nisam ni govorio da neko jeste ili nije agresivniji, već samo da rasno motivisamo nasilje postoji. Danas.
bene_geserit bene_geserit 04:38 20.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
U stvari, tabela koju citiraš dvostruko je irelevantna -- sabrano je sve, bez obzira na motiv (dakle, tu ti je tabela preširoka), a s druge strane je ograničena samo na ubistva kao vrstu nasilja (tu ti je tabela pretesna). Da ponovim, ne govorimo o situacijama kad se dve dileje posvađaju ko je kome ukrao džoint, već isključivo o rasno motivisanom nasilju.

Pa mislio sam da nećeš da se baviš ratkapnama, pa sam sveo stvar na ubistva. Možemo da dodamo i pljačke i napade i silovanja, i tu crnci dominiraju, nemoj da brineš.

Tabela je jedina relevantna jer je raw statistika bez idoloških sranja tipa šta je zločinac-prestupnik imao u glavi, što je neutvrdivo i podložno svakakvim manipulacijama. I zanima uglavnom one kojima se statistika ne uklapa u njihovo viđenje sveta pa pokušavaju da promene činjenice. Ne ide.

Činjenice: izvršena ubistva po rasama.
Jedenje govana: analiza šta je bilo u glavama ubica i da li su voleli ili mrzeli žrtve i njihovu boju kože.
bene_geserit bene_geserit 04:44 20.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
A ja čak nisam ni govorio da neko jeste ili nije agresivniji, već samo da rasno motivisamo nasilje postoji. Danas.

Ne, ti si govorio o tome da postoji sistemski rasizam protiv crnaca koji ih ugrožava i čak vraća stvari unazad.

Svi ljudi imaju inherentne biase, manje ili veće, jebiga evolucija.
Svako nasilje ima i tu komponentu u sebi.
bene_geserit bene_geserit 05:45 20.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
... не огледа се расизам само у насиљу, огледа се и у много простијим стварима, као кад позову полицију да те ухапси јер си заспао на фотељи у фоајеу студентског дома у коме живиш, јер си ушао у базен у комплексу у коме живиш, ... огледа се у финасирању и одржавању школа, адинистрацији социјалне помоћи, запошљавању, напредовању, омогућавању фер гласања, ...
...
расизам постоји такође. Ситуација је боља него 1963, далеко боља, али није савршена. Савршена, због људске природе, неће ускоро ни бити, али то није разлог да се врда, жмури, заташкава, преименује,... и не ради ништа.

Foaje, bazeni - mislio sam nećeš o ratkapnama i glupostima? U to uključi i "omogućavanje fer glasanja".

Finansiranje škola je kod nas u Kaliforniji prilično razumno (60% state, 25% local, 9% federal, ostalo neke lutrije i čuda, što će reći samo tih 25% varira u zavisnosti od toga koliko je bogat kraj a i tu ima presipanja iz distrikta u distrikt, a troškovi života nisu svuda isti). Nisam gledao kako je po drugim državama američkim.
I kakve sad to ima veze sa rasizmom?
Affirmative action kvote na fakultetima kojim se crnci favorizuju je jedino što ima veze sa rasizmom u školskom sistemu da ja vidim. Nadam se da ima kraja tome nekad (a ne ono "equality of outcome" koji će da se desi kad i kinezi budu bolji od crnaca u NBA).

Za administriranje socijalne pomoći ne znam, sigurno imaš i neke detalje šta je tu "rasistički" problem.

Zapošljavanje i napredovanje zavisi na sreću još uvek delom od toga koliko su ljudi sposobni, tj. nije sve u kvotama (tako da npr. kod mene u firmi ima jedna crnkinja sekretarica a inženjer crne boje kože znam samo konceptualno da postoji, nisam video još uvek). Ali radi se, kako se ne radi, na tome da se uvedu kvote, zbog čega bi to zavisilo od pameti i vrednoće, nema nikakvog smisla i nije fer.
tasadebeli tasadebeli 12:11 20.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini

Моје школске лектире су биле другачије -- друго језично подручје.



зато што се прво распао културни простор (распад чији корени се виде још у 1956. години по тврдњи аутора теорије), то јест да је распад почео прво у књижевности и култури јер су деца од Триглава до Ђевђелије учила разлчичито у својим школама (Вахтел, слависта и ментор Игора Штикса); (ЛИНК)



Мада, сећам се да постоји, један од Дубровчана (у ствари, слаб сам с именима, беше барем још један, што је написао Мароја).



Држић. Марин Држић. Још "један од дубровачких блудних синова", што би рекао Пеђа Милосављевић у Потери за пејзажима.


Него, отишао сам на Википедију да видим шта је с тим Османом и сад ми је све јасно, наиме, Осман је спремао освету јањичарима који су га убили:

Због тога што је био сузбијен код Хотина, цар Осман II је спремао освету јањичарима који су се побунили, свргнули га с престола и убили 1622.



Осман је као тема мамио многе. Тешка му је судбина била. Због тога што се први супротставио том јаничарском систему, како кажу на Википедији. То није смео чак ни Сулејман Величанствени својевремено, него је давао војсци шаком и капом само да се не побуне против њега.

Писао је о Осману одлично и Радован Самарџић (мислим да је он наш најбољи познавалац турске историје до сада). Па је књига остала у рукопису. Онда су је за штампу средили и приредили Радованов син Никола и сестра му.





Него да се вратимо ми на нашу ствар, ако се сећаш, Горски вијенац, та српска Декларација, посвећен је праху оца Србије ... Карађорђу!

И после ми неки кажу да ми пример с Карађорђем није био добар.



Његош о Слободи. (ЛИНК)





Шта да ти кажем... Империјализму и хегемонизму, јбг.
softelectronics_e softelectronics_e 18:35 20.02.2019

Re: fraze

bene_geserit
marco_de.manccini
U stvari, tabela koju citiraš dvostruko je irelevantna -- sabrano je sve, bez obzira na motiv (dakle, tu ti je tabela preširoka), a s druge strane je ograničena samo na ubistva kao vrstu nasilja (tu ti je tabela pretesna). Da ponovim, ne govorimo o situacijama kad se dve dileje posvađaju ko je kome ukrao džoint, već isključivo o rasno motivisanom nasilju.

Pa mislio sam da nećeš da se baviš ratkapnama, pa sam sveo stvar na ubistva. Možemo da dodamo i pljačke i napade i silovanja, i tu crnci dominiraju, nemoj da brineš.

Tabela je jedina relevantna jer je raw statistika bez idoloških sranja tipa šta je zločinac-prestupnik imao u glavi, što je neutvrdivo i podložno svakakvim manipulacijama. I zanima uglavnom one kojima se statistika ne uklapa u njihovo viđenje sveta pa pokušavaju da promene činjenice. Ne ide.

Činjenice: izvršena ubistva po rasama.
Jedenje govana: analiza šta je bilo u glavama ubica i da li su voleli ili mrzeli žrtve i njihovu boju kože.

Nemam razloga da ne verujem tvojim činjenicama. A nemam nameru niti da ih proveravam.
Ono u čemu se ne slažem sa tobom je ovo što si rekao da je 'jedenje govana'.
Jer - teško da se sumorne činjenice mogu popraviti bez da se vrši analiza šta je bilo u glavama ubica.
Jer - u protivnom, u skladu sa činjenicama, preostaje trivijalno rešenje ... a to je eliminacija grupa sklonijih ubistvima.
I dok si rekao očas - činjenice opravljene.
Prema tome, baš zbog činjenica, nužno je stalno vršiti analizu.
Ja nisam kompetentan, no, ne sumnjam da u najvećoj sili, u svakom smislu, pa i naučnoj, ima dosta kompetentnih koji bi mogli da saznaju šta je u tim glavama.
I, moje uverenje, je da su to potpuno trivijalne stvari koje bi mogle biti popravljene.
bene_geserit bene_geserit 03:59 21.02.2019

Re: fraze

softelectronics_e
... teško da se sumorne činjenice mogu popraviti bez da se vrši analiza šta je bilo u glavama ubica.
Jer - u protivnom, u skladu sa činjenicama, preostaje trivijalno rešenje ... a to je eliminacija grupa sklonijih ubistvima.

Čarli, jesi li ti siguran za onaj IQ što su ti izmerili, malo malo pa bapsneš nešto extremno, glupo ili u ovom slušaju i jedno i drugo.
Hteo si da kažeš, da ti pomognem, kažnjavanje u skladu sa zakonom pojedinaca koji su zločin počinili.

Naravno da treba da se vrši analiza "šta je bilo u glavama ubica" da bi se stvari popravile. Pod uslovom da bude ideološki neutralna.
Ono protiv čega sam je da se ista analiza koristi za određivanje visine kazne kao olakšavajuća ili otežavajuća okolnost.
softelectronics_e softelectronics_e 20:04 21.02.2019

Re: fraze

bene_geserit
softelectronics_e
... teško da se sumorne činjenice mogu popraviti bez da se vrši analiza šta je bilo u glavama ubica.
Jer - u protivnom, u skladu sa činjenicama, preostaje trivijalno rešenje ... a to je eliminacija grupa sklonijih ubistvima.

Čarli, jesi li ti siguran za onaj IQ što su ti izmerili, malo malo pa bapsneš nešto extremno, glupo ili u ovom slušaju i jedno i drugo.
Hteo si da kažeš, da ti pomognem, kažnjavanje u skladu sa zakonom pojedinaca koji su zločin počinili.

Naravno da treba da se vrši analiza "šta je bilo u glavama ubica" da bi se stvari popravile. Pod uslovom da bude ideološki neutralna.
Ono protiv čega sam je da se ista analiza koristi za određivanje visine kazne kao olakšavajuća ili otežavajuća okolnost.

Bogami - i ja se ponekada zapitam isto.
Kada se zapitam da slučajno nisu pogrešili pa mi izmerili veći IQ, onda se ne zabrinem.
No, kada se zabrinem jer pomislim da su mi izmerili manji IQ, tada se zabrinem.
A što bih i tebi preporučio.
Istina - dopalo mi se što si, ipak, reterirao pa si povukao svoju tvrdnju o 'jedenju govana' - i potrebi analize 'šta je u glavama' ubica.
Istina, dodao si neideoloških - kao da sam ja mislio na nekakve druge.
bene_geserit bene_geserit 03:51 22.02.2019

Re: fraze

Nisam ja ništa povukao Čarli, nego ti ne razumeš zbog čega je uvedena kategorija hate crimes.
Na žalost USA Vrhovni Sud je doneo odluku da je legalno da se poveća kazna ako je zločit kategorizovan kao hate i da to nije u suprotnosti sa Ustavom (1. amandmanom o slobodi govora , ...).
To povećanje kazni je prilično drastično.

Uvođenje kazne za ono što misliš je ideal svakog totalitariste.
softelectronics_e softelectronics_e 06:34 22.02.2019

Re: fraze

bene_geserit
Nisam ja ništa povukao Čarli, nego ti ne razumeš zbog čega je uvedena kategorija hate crimes.
Na žalost USA Vrhovni Sud je doneo odluku da je legalno da se poveća kazna ako je zločit kategorizovan kao hate i da to nije u suprotnosti sa Ustavom (1. amandmanom o slobodi govora , ...).
To povećanje kazni je prilično drastično.

Uvođenje kazne za ono što misliš je ideal svakog totalitariste.

Pa dobro, tu si da pojasniš.
Pa da, još jednom, čudi me da Ustavni sud nije razmatrao šta je u guzicama, a ne u glavama.
Pa normalno da se kategorizuju motivi - jer oni trigeruju zločin.
U protivnom bi suđenja trajala sat vremena - samo 'po tablici'.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:02 22.02.2019

Re: fraze

Uvođenje kazne za ono što misliš je ideal svakog totalitariste.


Ne dobijaš ti kaznu zbog toga što nešto misliš, ili kažeš, nego kad te svoje plemenite misli sprovedeš u delo, tako što, recimo, uđeš u crkvu i mitraljezom pobiješ pastvu jer je imala crnu boju kože, a Crnci ti baš idu na pišicu sa tim svojim sranjima koja često i sam voliš da istakneš: glupi, lenji, kriminalu skloni, i druga nesporna negativna svojstva, plus affirmative action koji se svim ćestitim kukuljičarima odavno popeo na vrh kurca kao poseban vid rasizma prema sirotim belcima. I pri tome se ustanovi da si to uradio pri čistom stanju svesti, a ne u sumraku iste, prirodnom, ili izazvanom metamfetaminima*. E, za to ti sleduje poseban kutak u paklu, a u svakoj normalnoj zemlji dosta veća kazna nego da si to uradio zbog sticanja materijalne koristi, ili rešavanja problema oko prelaska preko privatnog poseda, recimo. I ja tu ne vidim nikakav problem, slobodno me zovi totalitaristom.

*podseti me, molim te, jel se nekad desilo da Crnac tako uđe u crkvu, školu ili samišku i pobije sve belo što mrda? Čudilo bi me ako nije, kad se zna koliko su Crnci grozni, skloni nasilju, kriminalu i agresivnom rasizmu, jelte, daleko više od Belaca, i svih drugih, iako ih ima dosta manje.
bene_geserit bene_geserit 08:17 22.02.2019

Re: fraze

Opet Pajić anegdote.
U onih 5000 hate crimes koje su gore citirani je bilo 13 ubistava (6 belaca, 7 crnaca), i 23 silovanja (13 belkinja, 7 crnkinja). 4 hiljade od 5 je bilo intimidation ili simple assault.
Dakle pričamo o razbijenim nosevima a ne nekome ko je ušao u školu, crkvu i ubio sve što mrda, mnogo gledaš filmove.
2300 intimidation (skoro pola od ukupnog broja) - to nije čak ni razbijen nos.

E sad razbijen nos uz povik smrdljivi xxxx vs. razbijen nos (opet zbog mržnje koja ne može da se dokaže, sigurno nije zbog ljubavi), 5 puta veća kazna za prvo.
Tako da jeste, dobijaš dodatnu kaznu i to drastično zbog toga što kažeš a u mnogim slučajevima ne moraš ni da kažeš, dakle zbog toga što misliš. Samo jedan korak do toga da dobiješ kaznu i bez razbijenog nosa, za samu misao (tipa neki AI proceni da se motaš po sajtovima po kojima ne bi trebao i da garant mrziš nekoga).
Kao što rekoh idealno za one sklone da veruju totalitarnoj državi kao izvoru svih blagodeti.
bene_geserit bene_geserit 08:45 22.02.2019

Re: fraze

Pa normalno da se kategorizuju motivi - jer oni trigeruju zločin.
U protivnom bi suđenja trajala sat vremena - samo 'po tablici'.

Suđenja ne mogu nikako da se rade "po tablici" jel postoji nešto što se zove samoodbrana, a takođe i nešto što se zove umišljaj i afekat, kao i nehat.

Što se ostalog tiče da li je motiv pljačka, mržnja, međa, stari računi,
kao i da li je ubica pijan, drogiran ili nije
ne vidim zbog čega bi trebalo da utiče na visinu kazne.
marco_de.manccini marco_de.manccini 12:25 22.02.2019

Re: fraze

Jedenje govana: analiza šta je bilo u glavama ubica i da li su voleli ili mrzeli žrtve i njihovu boju kože.

Да почнемо одавде. Ово си урадио сад и никад више. Своју опседнутот изметом испољавај код куће и са својим пајташима, овде неће моћи.

А сад даље.

Прво, погрешно си разумео, оно I у FBI није идеологија већ истрага. Не постоји никакав посебан мотив за FBI да неки злочин стави у ону графу радије него у ову. Нико не погађа шта је у нечијој глави, већ се покрене истрага и на крају имаш материјалне доказе, изјаве и признања самих починилаца (даћу ти линкове уколико инсистираш), ...

Идеологија је оно што ти радиш -- проглашаваш идеологијом релевантне бројеве, који упућују директно на преко 10 пута већу изложеност црне популације расистичким испадима (на нивоу криминалне радње) у поређењу са белом популацијом, и уместо тога подмећеш потпуно ирелевантне податке о међурасним убиствима, која укључују случајеве кад се два дилера посвађају око пара или комшије око међе и која немају везе с расизмом.

Па чак и тада, представљаш само оно што се теби чини повољним, па кажеш, 391 белци жртве, а црнци убице, 148 црнци жртве, белци убице, дакле, цитирам, "jasno je ko je fizički agresivniji prema kome. I to 2.7 puta". Стварно? Хајде да пробамо ове исте твоје бројке, али овако. Емпиријска вероватноћа да ће неки белац бити убијен од стране црнца у току године је 391/(број белаца) = 391/(0,61P), где је P укупна популација, а 0,61 је 61 одсто беле популације (такође твој податак), па добијамо вероватноћу 641/P. Слично, емпиријска вероватноћа да ће неки црнац бити убијен од стране белца је 148/(број црнаца) = 148/(0,13P) = 1138/P. Мало прегледније

вероватноћа да у току године белац буде убијен од црнца = 641/P
вероватноћа да у току године црнац буде убијен од белца = 1138/P

Остављам те да сам процениш која вероватноћа је већа скоро 1,8 пута, али предвиђам да ти се резултат уопште не уклапа у идеологију те ћеш га игнорисати. Ја тврдим да су оба количника, твој од 2,7 и "мој" од 1,8, који иде у скроз супротну страну, ирелевантна, између осталог и зато што на једну гомилу стављају и бабе и жабе, а и раткапне, односно, и расно мотивисане радње и оне које то нису.

Остаје чињеница да, у апсолутном збиру, црнци начине више убистава. Да, то јесте чињеница. Уопште, стопа криминала јесте већа код црначке популације. Али објашњење није у још једној расистичкој тиради о некаквим специјалном афинитету те популације ка криминалу, већ је та чињеница управо последица системског расизма. Дискриминација, често перфидна, али и даље ефикасна, у школству (погледај само просечно улагање у школство по ученику у зависности од расе), при запошљавању, напредовању, при гласању (џеримандеринг, укидање гласачких места, ...), ... Зар је могуће кршити руке и глумити шокираност чињеницом да ће део целе једне популације којој на сваком кораку осујећујеш/ограничаваш могућност за напредак у систему изаћи из тог система и посегнути за криминалом (или чак и за оружаним сепаратизмом)?

Кад је економска пропаст у доминантно белачким крајевима (Midwest, Appalachian) резултирала опијатском кризом и повећаном стопом криминала, одмах се тражи помоћ, решење, тражи се да се прогласи национална ванредна ситуација, а нико да каже да је то све само зато што су белци лењи, склони криминалу и немају осећај личне одговорности. Не, то објашњење је добро само за мањине.

Што нас враћа на Фергусон и онај извештај који никако да прочиташ.

По трећи пут, полиција у Фергусону је налазила дрогу/оружје/... у заустављеним колима белаца чешће него у колима заустављених црнаца. Уколико је њихов циљ заиста борба против криминала и уколико су професионалци који заустављају неког само кад имају основану сумњу, без обзира на расу возача, ова разлика не би постојала. Разлика постоји, што упућује да је, радије него нека основана сумња, раса возача играла улогу при одлукама да се неко заустави или не. Расисти ће радо објаснити да је ово ипак добра, ако не и одлична, полицијска пракса јер је, уопште, стопа криминала већа код црнаца. Проблем је у томе што устав гарантује сваком појединцу (!) да неће бити дрндан и тркељисан од стране државе без основане сумње. То што је неки грађанин, појединац, по боји коже припадник неке популације у којој има или нема криминалаца, није и не може да буде основ за заустављање, а такво заустављање је противуставно и зове се расно профилисање, односно, кратко и мање званично, расизам.

Ако ипак прочиташ онај извештај, видећеш да су полиција и суд користили популацију Фергусона, а поготову црначки део те популације, као касицу-прасицу и да су извлачили из ње новац на све могуће начине, укључујучи и -- ма само ти њих заустави и наћи ће се већ неки прекршај. Полиција и званичници су пробали да дају објашњење зашто се људи из црначког дела популације у Фергусону често нађу у незгодној ситуацији. На пример, добију казну за паркинг или високу траву, 100 долара, па не плате на време, па мало додатна казна, па плате нешто али не све одједном, па затвор, изгубе посао, па плате некако тих 100 долара плус још 500 додатних, е, али сад већ дугују још нових 500, шта ћеш, стигло однекуд још додатних казни за кашњење у међувремену, мало опет затвор, нема краја. Погађаш -- објашњење које званичници дају је недостатак личне одговорности. Е, сад, ти исти званичници, испоставиће се читајући њихове поруке писане на званичним полицијскимм/судским/администативним адресама, себи и својим пријатељима, шурњајама и снајкама, опраштаће и отписиваће казне не само у свом дистрикту него ће тражити (и пружати) такве пријатељске услуге и код колега у суседним дистриктима. Изгледа да та лична одговорност делује добро само преко леђа мањина, примернијим/финијимм становницима у Фергусону и око њега није неопходна, јер "зна се ко овде краде".

Итд, итд, итд.

--------------------------------------

EDIT. Ако те збуњује P у формулама

вероватноћа да у току године белац буде убијен од црнца = 641/P
вероватноћа да у току године црнац буде убијен од белца = 1138/P

слободно замени P = 325 милиона, отприлике, да би добио

вероватноћа да у току године белац буде убијен од црнца = око 2 у милион
вероватноћа да у току године црнац буде убијен од белца = око 3.5 у милион
marco_de.manccini marco_de.manccini 12:33 22.02.2019

Re: fraze

Због тога што је био сузбијен код Хотина, цар Осман II је спремао освету јањичарима који су се побунили, свргнули га с престола и убили 1622.

Бре, Тасо, ја сам цитирао Википедију само зато што ме збунио недостатак зареза на једном месту па је, у мојој глави, за тренутак испало да је Осман спремао освету јањичарима који су га убили.
tasadebeli tasadebeli 14:12 22.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
Због тога што је био сузбијен код Хотина, цар Осман II је спремао освету јањичарима који су се побунили, свргнули га с престола и убили 1622.

Бре, Тасо, ја сам цитирао Википедију само зато што ме збунио недостатак зареза на једном месту па је, у мојој глави, за тренутак испало да је Осман спремао освету јањичарима који су га убили.



Па извини, мени тај Осман Други мућо интересанте лик. Леп илустративни пример шта се догађа владарима онда када мисле да су најмоћнији и највољенији, па ударе на свој сопствени deep state


П.С. - Зарез испред који? Испред односне реченице?

Једаред сам био на неком семинару, једнодневном, који се од 9 ујутро до 5 поподне бавио искључиво зарезом испред који за односне реченице. Балша Стипчевић се специјализовао за ту тему.


По овоме доле цитираном, мислим да си ти у праву:


Испред који иде зарез ако је појам уз који стоји већ одређен, а односна реченица представља додатну информацију (заменљиво са , а он се помиње…). Ако односна реченица суштински одређује појам, нема зареза (и у том случају се испред именице може додати баш онај). Познати пример:

Публика је поздравила (баш оне) играче који су добро играли (не све, него само њих)

Публика је поздравила играче, који су добро играли (= а они су добро играли) (поздравила је (све) играче, а наведимо и то да су они добро играли)



Мислим, кад си већ цитирао Википедију због ЗАПЕТЕ.


EDIT: Мени та прича са зарезом у реченици иста као и она ваша прича са нулом... Озnачава ништа, нешто чега нема, али ипак има своју вредност.

Чувени пример пример из војничког живота попут оног Питијиног пророчанства:

У поруци пише:

Стрељати, не чекати даља наређења.

Стрељати не, чекати даља наређења.

У овом случају је та вредност запете исказана људским животом. Или смрћу.

Те због тога, хвала ономе ко је смислио те зарезе у писању исто колико и Фибоначију за ту нулу.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:35 22.02.2019

Re: fraze

Е, то, није спремао освету само оним јањичарима који су га претходно убили, већ свим јањичарима, који су га потом убили.
bene_geserit bene_geserit 18:43 22.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
раса возача играла улогу при одлукама да се неко заустави или не. Расисти ће радо објаснити да је ово ипак добра, ако не и одлична, полицијска пракса јер је, уопште, стопа криминала већа код црнаца. Проблем је у томе што устав гарантује сваком појединцу (!) да неће бити дрндан и тркељисан од стране државе без основане сумње.

Stopa ubistava je više od 10 puta veća kod crnaca nego kod belaca.
10 puta
Evolucija i želja za opstankom je dovela do biasa u našim glavama, proračunavanje verovatnoća. Ti bi sad da se ponište hiljade godina evolucije.

Od kada su murjanci naterani da jedu krofne i nikoga ne zaustavljaju i ne pretresaju, stopa ubistava je značajno porasla. E sad možda ova korelacija ne znači i kauzalnost, ali elementarna logika kaže da znači.

Godinama je narativ bio da je "dokaz" za rasizam bio broj ubijenih ljudi od strane policije po rasama (oko duplo više belaca nego crnaca, ali daleko veći broj crnaca u odnosu na broj u populaciji).
To to je isto kao i ovo tvoje naricanje nad zaustavljanjem od strane policije.

Koliki je odnos između polova kod zaustavljanja od strane policije?
Kod ubistava (od strane policije) ubijenih je 98% i više ubijenih muškaraca.
Kakva strašna nepravda prema muškarcima! Pothitno da se taj procenat svede na 50-50%.
Nema veže što su muškarci uglavnom oni koji ugrožavaju policiju, tu sitnicu ćemo da ignorišemo.
E sad kako to da ti gender disparitet (daleko drastišniji) kod takvih stvari ne upada u oko, a upada disparitet među rasama?
bene_geserit bene_geserit 18:52 22.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
вероватноћа да у току године белац буде убијен од црнца = 641/P
вероватноћа да у току године црнац буде убијен од белца = 1138/P

слободно замени P = 325 милиона, отприлике, да би добио

вероватноћа да у току године белац буде убијен од црнца = око 2 у милион
вероватноћа да у току године црнац буде убијен од белца = око 3.5 у милион

Da li si ti imao problema u školi sa matematikom?
Dao sam ti linkove gore na FBI stat, npr. 2016: crnci ubili 391 belca, belci ubili 148 crnaca. I slično svake druge godine, 2.5-3 puta više ubijenih od strane crnaca.

E sad neki genije je te cifre podelio sa ukupnim brojem belaca i crnaca i to nazvao statistikom.
ahahahahaha
Statistika, naša dika ...

edit:
Izvini, čitao sam ukoso, sad vidim da si ti taj genije koji je to izračunao.
OK, definitivno si imao problema u školi sa matematikom. I sa logikom.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:44 22.02.2019

Re: fraze

вероватноћа да у току године белац буде убијен од црнца = око 2 у милион
вероватноћа да у току године црнац буде убијен од белца = око 3.5 у милион

Та бол коју сада осећаш у глави, не бој се, нормално је, то је осећај кад истина по први пут продире у мождане ћелије. Ове епиријске вероватноће једноставно значе да кад се сретнете са случајним пролазником црнцем, без обзира колико се ти осећао неадекватно, он има више разлога да зазире од тебе него ти од њега.

А кад већ не волиш и не разумеш делење (тако функционише емпиријска вероватноћа, шта да му радим), да ти поновим бројке, без делења, из тих истих ФБИ табела, за исту годину, које и сам цитираш:

укупан број расистичких напада над белцима 864
укупан број расистичких напада над црнцима 2458

Упс, извини.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:54 22.02.2019

Re: fraze

Koliki je odnos između polova kod zaustavljanja od strane policije?
Kod ubistava (od strane policije) ubijenih je 98% i više ubijenih muškaraca.
Kakva strašna nepravda prema muškarcima! Pothitno da se taj procenat svede na 50-50%.
Nema veže što su muškarci uglavnom oni koji ugrožavaju policiju, tu sitnicu ćemo da ignorišemo.

Потпуно неразумевање проблема.

Ако зауставе 1000 мушкараца и код једног у 10 нађу добар разлог, и зауставе 100 жена и код једне у 10 нађу добар разлог, то значи да су професионално обављали свој посао, без обзира на дисбаланс у броју заустављања (чак бих тврдио -- захваљујући дисбалансу у броју заустављања).

Али ако заустављају више црнаца него белаца, иако код белаца чешће налазе добар разлог, то значи да не раде свој посао добро и дозвољавају предрасудама да их воде уместо основане сумње -- то је против устава, такав какав је, шта да му радим, ако ти се не допада пиши свом конгресмену.
bene_geserit bene_geserit 21:59 22.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
Ове епиријске вероватноће једноставно значе да кад се сретнете са случајним пролазником црнцем, без обзира колико се ти осећао неадекватно, он има више разлога да зазире од тебе него ти од њега.

Naravno, kako da ne. Kako si ti završio osnovnu školu sa prelaznom ocenom iz matematike? Da li ste radili proporcije?

Crnci 13% populacije, 52.6% ubistava.
Belci 61% populacije, 24.7% ubistava.
Da ti pomognem, 61%/13%*52.6%/24.7% = 10 puta je veća verovatnoća da je crnac koga sretneš na ulici ubica u odnosu na belca.

E sad, tačno je da je većina ubistava u okviru svoje rase.
Ako gledamo interracialna ubistva samo između belaca i crnaca:
Crnci 13% populacije, 72.5% ubistava.
Belci 61% populacije 27.5% ubistava.
Matematika ide ovako: 61%/13%*72.5%/27.5% = 12.4 puta je veća verovatnoća da je crnac koga sretneš na ulici ubica belca u odnosu na to da je belac ubica crnca.
bene_geserit bene_geserit 22:56 22.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini
укупан број расистичких напада над белцима 864
укупан број расистичких напада над црнцима 2458

Od čega je 50% "intimidation"
pa onda 30% "small assault" - čak i razbijen nos ne spada u tu kategoriju
pa ~20% "serious assault"
i onda 0.5% ili koliko već ubistva + silovanja - gde je 19 ubistava + silovanja nad belcima a 13 nad crncima.

Drugim rečima, brojiš ratkapne.
A na stranu kako je ta klasifikacija šta je hate crime urađena i kako je utvrđeno šta su napadači imali u glavama.

A naluđe od svega je što sve ovo što navodiš predstavlja malecki deo ukupnih zločina nad crncima od čega 95% i više urade njihova braća po boji kože.
A onda je najveći problem da li ih murjanci zaustavljaju.
A broj ubistava crnaca nad crncima raste. A pogotovo otkad su zabranili stop-and-frisk.
bene_geserit bene_geserit 00:52 23.02.2019

Re: fraze

mentol
Black income is half that of white households

Da pa? Zbog čega očekuješ da bude sličan?
Kakav je Black income u odnosu na Kineze? A u odnosu na Jevreje?

Američki crnci (a i hispano) su daleko bogatiji od Srba u Srbiji.
A sad pogledaj stope ubistava u Srbiji i kod crnaca u USA. Daleko bogatijih od Srba.
mentol mentol 02:10 23.02.2019

Re: fraze

bene_geserit

Američki crnci (a i hispano) su daleko bogatiji od Srba u Srbiji.


Jesu možda statistički...

Nedavno je sestriću, koji živi u SAD-u trebao rutinski medicinski tretman... kada su mu saopštili cifru prvim avionom je doleteo do Srbije, ovde to uradio besplatno i vratio se nazad.
Putovanje ga je koštalo deset puta manje od iznosa koji su mu tamo tražili.
Da se nije lečio ovde, iako zarađuje deset puta više od prosečnog Srbina, bio bi neko vreme na ivici gladi...


marco_de.manccini marco_de.manccini 02:37 23.02.2019

Re: fraze

Kako si ti završio osnovnu školu sa prelaznom ocenom iz matematike? Da li ste radili proporcije?

Crnci 13% populacije, 52.6% ubistava.
Belci 61% populacije, 24.7% ubistava.
Da ti pomognem, 61%/13%*52.6%/24.7% = 10 puta je veća verovatnoća da je crnac koga sretneš na ulici ubica u odnosu na belca.

Не сећам се тих апропоција, вероватно нисмо радили, али да пробам да разумем. Чини ми се да овај знак / што га користиш значи делење. Да би израчунао количник међу вероватноћама, у суштини си двапут делио с популацијом, односто, с уделом у популацији, 52.6/13 и 24.7/61 и онда поделио та два резултата. Чини ми се да је малопре неко рекао да они што деле с популацијом нису ишли у школу. Добродошао у клуб, хвала што нам подижеш просек.

Даље, кога брига која је вероватноћа да ћеш срести убицу? Вероватно већ јеси. Ја знам да јесам, сваког дана у метроу, на железничкој, на улици, милион људи око мене, ма шта милион, на хиљаде!

За дуг и срећан живот је мање важно да ли ћеш некад срести убицу, а много важније да ли ћеш некад бити убијен.

Ја кад нешто не разумем, што је стално, јер ми не иде логика, пробам с простим примером, близу екстрема.

Имаш популацију А од 1 милион и популацију Б од само 3 члана. Популација Б убије чак 2 члана популације А годишње, а популација А само једног из популације Б годишње. Фини ови из А, нема шта.

Кад би могао да бираш популацију, да ли би радије био у Б или у А?

Пази, ако изабереш А, већина сусрета с особом из Б ти је сусрет с убицом, али ти је шанса да погинеш у тој години тек 2 у милион.

Е, ако изабереш Б, онда ретко срећеш убицу из популације А, јер само је један такав, али шанса да преживиш годину ти је 2 у 3.

Е, сад, ти буди даса и изабери Б ако си доследан и ако мислиш да си мање угрожен ако ређе срећеш убице али си "чешће" убијен.
bene_geserit bene_geserit 03:19 23.02.2019

Re: fraze

Добродошао у клуб, хвала што нам подижеш просек.

OK, definitivno ti ne ide matematika.
Evo pojednostavljeno, za one sa jeftinijim ulaznicama:
- broj belaca u USA (est 2016) 233.657 M, izvršili ubistava 2818, 12.06 na milion ljudi
- broj crnaca u USA (est 2016) 40.241 M, izvršili ubistava 4935, 122.6 na milion ljudi
Primećuješ, nadam se, da je odnos ove dve cifre veći od 10 prema 1?

Kao i da smo dobili isti broj kao i sa 61%/13%*52.6%/24.7%.
Znam deluje kao magija, ali nećeš verovati matematika za osnovnu školu, proporcije.

... пробам с простим примером, близу екстрема.
Имаш популацију А од 1 милион и популацију Б од само 3 члана. Популација Б убије чак 2 члана популације А годишње, а популација А само једног из популације Б годишње. Фини ови из А, нема шта.
Кад би могао да бираш популацију, да ли би радије био у Б или у А?

Ne bi nikako želeo da budem u populaciji B, ima previše ubica u njoj.
Nego zaboravio si jednu sitnicu u tvom ekstremnom primeru, populacija B se međusobno pobije 15 puta više nego što im to urade ovi iz populacije A.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:33 23.02.2019

Re: fraze

OK, definitivno ti ne ide matematika.
Evo pojednostavljeno, za one sa jeftinijim ulaznicama:
- broj belaca u USA (est 2016) 233.657 M, izvršili ubistava 2818, 12.06 na milion ljudi
- broj crnaca u USA (est 2016) 40.241 M, izvršili ubistava 4935, 122.6 na milion ljudi
Primećuješ, nadam se, da je odnos ove dve cifre veći od 10 prema 1?

Kao i da smo dobili isti broj kao i sa 61%/13%*52.6%/24.7%.

Циркус се наставља. Дакле, кад ја поделим с популацијом, да бих добио вероватноће (а онда, делењем, и њихов однос од 1,8), онда

neki genije je te cifre podelio sa ukupnim brojem belaca i crnaca i to nazvao statistikom.
...
OK, definitivno si imao problema u školi sa matematikom. I sa logikom.


али кад ти урадиш исто, али све збрљаш у један ред, онда то

deluje kao magija, ali nećeš verovati matematika za osnovnu školu, proporcije.
bene_geserit bene_geserit 03:51 23.02.2019

Re: fraze

Pa ti računaš nešto što nema nikakvog smila.
Kao da postoji ugroženost nekog dela populacije u vakuumu a da ne zavisi od toga koliko je taj deo populacije agresivan.
Znaš ubice češće budu ubijene od proseka, zapravo daleko češće, za koji red veličine.
Kao i silovatelji.

Pa sad ispade da bela populacija nekako ugrožava crnu, iako crnci ubiju belaca 3 puta više.
Po toj logici što je udeo nekog etniciteta ili rase u ukupnoj populaciji manji, to procenat ubica među njima treba da bude veći, da bi ubili isti procenat ovih ostalih.

Evo tebi realističan primer: imaš populaciju A (1 milion) i populaciju B (1000 ljudi). Određen procenat u svakoj populaciji je agresivan i izazove ove druge na dvoboj, verovatnoća da pogineš u dvoboju je 50%. 10 pripadnika populacije B je agresivno, ako i 10 pripadnika populacije A, u dvobojima pogine 5 iz svake grupe.
To čini 0.5% populacije B, ali svega 5/10000 % populacije A.
Ali ovde dve populacije podjednako ugrožavaju jedna drugu.
Istovremeno unutar populacije B imaš 100 ubistava, i unutar populacije A imaš 50 ubistava. Što znači da su intrepopulaciona ubistva zanemarljiva a da populacija B pre svega ugrožava samu sebe.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:15 23.02.2019

Re: fraze

Pa ti računaš nešto što nema nikakvog smila.

Рачунам ништа бесмисленије од тебе како сам већ и рекао од првог вагона, цитирам, "ја тврдим да су оба количника, твој од 2,7 и "мој" од 1,8, који иде у скроз супротну страну, ирелевантна, између осталог и зато што на једну гомилу стављају и бабе и жабе, а и раткапне, односно, и расно мотивисане радње и оне које то нису".

Жалим, али ти си тај што је намерно развукао расправу на неку своју бесмислену опсесију убиствима, иако она не доказују ништа о расизму, већ пре о стопи криминала, која је последица расизма.

Па, да се вратимо на расизам. Он постоји и данас. Црна популација је ту угроженија од беле и то не показују само ФБИ подаци о расно мотивисаним злочинима (да те подсетим поново ко ту извуче дебљи крај, без делења и без пропорција, чисте, апсолутне бројке, 864 и 2458), већ се то дешава и доказује сваки дан, на милион начина, у свим деловима земље и свим порама друштва.

Не треба да бринеш уколико ти ниси расиста, опусти се, ниси крив самим тим што си белац.
bene_geserit bene_geserit 04:46 23.02.2019

Re: fraze

ниси крив самим тим што си белац.

To ti misliš, a "white privilege"?
Nemoj molim te da zaboravljaš tu fundamentalnu karakteristiku USA društva.

о стопи криминала, која је последица расизма

Da, kako da ne.
A iz nekog razloga kriminala kod kineza ima daleko manje nego kod belaca, iako su tretirani slično crncima pre 100 godina, možda malo bolje.

Ako je kriminal posledica rasizma, kako to da 95% crnačkih zločina učine muškarci u dobu od 13 do 30 godina?

ФБИ подаци о расно мотивисаним злочинима ... чисте, апсолутне бројке

Od kojih 50% čini intimidation, 30% simple assault (što će reći ništa), 20% aggravated assault, a ubistva i silovanja u tragovima (gde tvoje brojke pređu na stranu crnaca). I ti pričaš o babama i žabama. 1000 intimidation-a plus 1 ubistvo jednako 1001 "zločin", vau, sjajna matematika.
bene_geserit bene_geserit 04:52 23.02.2019

Re: fraze

"ја тврдим да су оба количника, твој од 2,7 и "мој" од 1,8, који иде у скроз супротну страну, ирелевантна, између осталог и зато што на једну гомилу стављају и бабе и жабе, а и раткапне, односно, и расно мотивисане радње и оне које то нису".

Svi su međurasni zločini delom rasno motivisani jer je posledica evolucije da imamo bias protiv onih različitih od nas.
A šta je u glavama ubica i zločinaca je neutvrdivo.

A od dva količnika moj je jedini relevantan jer pokazuje ko koga koliko ugrožava direktno. Tvoj je statistički gimmick koji ne znači ništa.
softelectronics_e softelectronics_e 09:02 23.02.2019

Re: fraze

marco_de.manccini

...

Жалим, али ти си тај што је намерно развукао расправу на неку своју бесмислену опсесију убиствима, иако она не доказују ништа о расизму, већ пре о стопи криминала, која је последица расизма.
...

Pratim ovu vašu plodnu matematičku raspravu, no, za boldovano molim pojašnjenje - jer mi malo 'buši' (moju) logiku.
... ne dokazuju ništa o rasizmu nego o kriminalu koji je posledica (istog) rasizma.
Pa kako onda ne dokazujem ništa i o (samom) rasizmu?
bene_geserit bene_geserit 10:32 23.02.2019

Re: fraze

Da ti prevedem Čarli, Marco kaže da kad crnac ubije belca to je zbog toga što su ga beli rasisti maltretirali ekonomski i na druge načine, pa je postao ubica, a kad belac ubije crnca to je zato što je rasista.
Kako god okreneš beli rasisti su za sve krivi.

A i da nisu ionako bi bilo fer da crnci ubijaju 5 puta više belaca nego obrnuto (jel belaca ima 5 puta više pa da bude isti procenat).
softelectronics_e softelectronics_e 12:22 23.02.2019

Re: fraze

bene_geserit
Da ti prevedem Čarli, Marco kaže da kad crnac ubije belca to je zbog toga što su ga beli rasisti maltretirali ekonomski i na druge načine, pa je postao ubica, a kad belac ubije crnca to je zato što je rasista.
Kako god okreneš beli rasisti su za sve krivi.

A i da nisu ionako bi bilo fer da crnci ubijaju 5 puta više belaca nego obrnuto (jel belaca ima 5 puta više pa da bude isti procenat).

Ma, nisam hteo o tome - kako je govorio Veliki Domazet.

Jer - je meni jasno zbog čega je crnaca više kriminalaca i ubica.
Jer 2 - čudi me da ih nema još više, jer su donedavno smatrani životinjama, a ne ljudima.
Od strane tih istih belaca.
Nije mi sporno ni to, da je najveći štetočina od tih nekoliko ljudskih rasa - belac.
Mislim, to je tako ordinarno jasno - da ne vidim nikakav prostor za nedoumice.

I nadam se da će crnci uspeti da se u potpunosti afirmišu u svakom smislu - i da neće biti posebna kategorija po kojoj se definišu kriminalne stope.
Ne daj Bože da crnci reše da naplate belcima za sve ono što su ih belci zadužili.
Itd.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:03 23.02.2019

Re: fraze

A od dva količnika moj je jedini relevantan jer pokazuje ko koga koliko ugrožava direktno. Tvoj je statistički gimmick koji ne znači ništa.

Број убијених по члану популације је гимик и нема везе с угроженошћу, али је зато број убица по члану популације једини релевантан?

Да није трагично било би само идеолошко самовезивање у чворове.

Не знам одакле долази ова опседнутост убиствима иако и сам кажеш да од расних мотвисаних злочина "50% čini intimidation, 30% simple assault (što će reći ništa), 20% aggravated assault, a ubistva i silovanja u tragovima (gde tvoje brojke pređu na stranu crnaca)", мада је највероватније троловање. Говороти опсесивно једино о нечему што је, по сопственом признању, у траговима, па и тамо вежбати селективну статистику, проглашавајући делење популацијом глуим кад ти се резултат не допада, а магијом кад ти се свиђа, је, практично по дефиницији, трол.

Мислим, покуашаваш да ми докажеш да је стопа криминала већа код црначке популације (успут, да би се израчунала стопа, по дефиницији се дели популацијом, бокте, све то неписмено). Нема потребе, ја то знам. А и знам зашто је тако.

Него, хајде да решимо проблем. Шта ти предлажеш? Више дрндања случајних пролазника с погрешном бојом коже, испољавајући тако системски расизам и кршећи тако њихова уставна права, али то је за њихово добро?
bene_geserit bene_geserit 19:51 23.02.2019

Re: fraze

Jer - je meni jasno zbog čega je crnaca više kriminalaca i ubica.
Jer 2 - čudi me da ih nema još više, jer su donedavno smatrani životinjama, a ne ljudima.
Od strane tih istih belaca.
Nije mi sporno ni to, da je najveći štetočina od tih nekoliko ljudskih rasa - belac.
Mislim, to je tako ordinarno jasno - da ne vidim nikakav prostor za nedoumice.

I nadam se da će crnci uspeti da se u potpunosti afirmišu u svakom smislu - i da neće biti posebna kategorija po kojoj se definišu kriminalne stope.
Ne daj Bože da crnci reše da naplate belcima za sve ono što su ih belci zadužili.

Čarli, ti si ordinarna budala. Tako da ti ništa nije jasno, nemoj da imaš iluzija.

Pa i Srbe su Turci zadužili, pa šta?
Ropstvo je u USA ukinuto negde u vreme kad su se Srbi jedva oslobodili od Turaka i zaokruživali državu.
Segregacija je ukinuta pre više od 50 godina. To nije donedavno.

Znaš kad neko sa 45 godina optužuje roditelje da su mu oni krivi za stvari u životu?

A ako crnci krenu da se svete i nalete na tebe Čarli, samo im reci Tito-Jugoslavija. Ako stigneš.
bene_geserit bene_geserit 20:14 23.02.2019

Re: fraze

покуашаваш да ми докажеш да је стопа криминала већа код црначке популације (успут, да би се израчунала стопа, по дефиницији се дели популацијом, бокте, све то неписмено). Нема потребе, ја то знам. А и знам зашто је тако.

Него, хајде да решимо проблем. Шта ти предлажеш? Више дрндања случајних пролазника с погрешном бојом коже, испољавајући тако системски расизам и кршећи тако њихова уставна права, али то је за њихово добро?

Hteo si da kažeš stopa kriminala 10 puta veća kod crnačke populacije. Redovi veličina su ipak bitni.
A ti misliš da znaš zašto je to tako, ali je to tvoje "znanje" bazirano na idološkim pretpostavkama koje nisu tačne (verovao ili ne, nećeš da dobiješ "equality of outcome" između crnačke i kineske populacije šta god da radiš).

Ovi tvoji (za koje glasaš) vole da rade društvene inženjeringe "rešavajući" probleme (samo što ih nikad ne reše, a i ne smanje, ali zato to dobro naplate), ja nemam želju time da se bavim. Samo ostavite nas ostale na miru (tipa ne otimajte pare za te vaše projekte, bez affordable housinga po finim suburbijama gde kriminala nema, dovoženja dece iz getoa u škole u boljim krajevima, i sl.).

Ne mislim da problem može da se reši, može da se smanji (ali kad pogledaš kako je smanjena stopa ubistava po recimo Njujorku i sl., videćeš da su upravo koristili te metode koje su tebi odvratne). Meni to drndanje od strane policije nije mnogo bitno, ali ako kažeš da je to najveći problem u zemlji onda OK. Ja pristajem da budem drndan par puta godišnje ako će to da spase nečiji život negde.
softelectronics_e softelectronics_e 20:17 23.02.2019

Re: fraze

bene_geserit
Jer - je meni jasno zbog čega je crnaca više kriminalaca i ubica.
Jer 2 - čudi me da ih nema još više, jer su donedavno smatrani životinjama, a ne ljudima.
Od strane tih istih belaca.
Nije mi sporno ni to, da je najveći štetočina od tih nekoliko ljudskih rasa - belac.
Mislim, to je tako ordinarno jasno - da ne vidim nikakav prostor za nedoumice.

I nadam se da će crnci uspeti da se u potpunosti afirmišu u svakom smislu - i da neće biti posebna kategorija po kojoj se definišu kriminalne stope.
Ne daj Bože da crnci reše da naplate belcima za sve ono što su ih belci zadužili.

Čarli, ti si ordinarna budala. Tako da ti ništa nije jasno, nemoj da imaš iluzija.

Pa i Srbe su Turci zadužili, pa šta?
Ropstvo je u USA ukinuto negde u vreme kad su se Srbi jedva oslobodili od Turaka i zaokruživali državu.
Segregacija je ukinuta pre više od 50 godina. To nije donedavno.

Znaš kad neko sa 45 godina optužuje roditelje da su mu oni krivi za stvari u životu?

A ako crnci krenu da se svete i nalete na tebe Čarli, samo im reci Tito-Jugoslavija. Ako stigneš.

Lako je za mene - jer ja odavno nema iluzija.
Izgubio sam ih, između ostalog, čitajući i tebe - i tebi slične.
To da sam sam budala nisu uspeli da dokažu ni mnogo pametniji od tebe - a nije da se nisu trudili.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana