Poštansko sanduče ili e - mail ?

Branislav Kovačević Cole RSS / 17.08.2007. u 12:38

Postansko sanduče...ta čarobna kutija koja je sastavni deo svake zgrade, kuće pa i poslovnog objekta, na kojoj je upisano ime vlasnika, koliko do juče bila je naša glavna veza sa svetom.

PTT
PTT

O, kada bi ti stari dobri sandučići umeli da pričaju!

Koliko su ljubavnih pisama, koliko ljubavnih izjava, pa i suza krili u svojim tamnim odajama, sve dok ih naša uzdrhtala ruka nije sa zebnjom otključala, vadeći  bele, plave ili crvene koverte, u kojima je uvek bilo pregršt reči, najimtimnijih osećanja, sreće i bola, ubačenih listića, presovanog cveća....ili otisaka od tek nakarminisanih usana. Letela su pisma tamo-amo, pa i čestitke za Novu godinu, Božić, a bogami i za 29.novembar. 1.maj, a poneko i za Dan mladosti.....Ipak najviše toga je, čini mi se, bilo oko godišnjih odmora ili tek nakon njih...Mnogi su tako skupljali razglednice i čestitke, pravili čitave kolekcije sa svih kontinenata, pored već tradicionalnog skupljanja salveta, sličica (fudbalera, glumaca i glumica...).....

Da ne govorim o bezbroj pisama koja smo dobijali u vreme prvih (drugih, trećih...) ljubavi, koja je svako, manje – više, po njihovom okončanju uvezivao plavom ili crvenom vrpcom i uredno ih odlagao u stari kofer u podrumu ili potkrovlju, kako ih ne bi pronašao-la, sledeća ljubav...

Koliko je samo ponekad bilo ne-strpljenja u čekanju poštara ispred zgrade-kuće, sa pitanjem:“Ima li danas nešto za mene...?“

I danas ti isti poštanski sandučići postoje....Čak su i lepši nego što su bili.Ima ih u raznim bojama i oblicima, različitog dizajna. Nekadašnje univerzalne ključiće kojima ste mogli da otvorite i komšijsko sanduče (eh, kakvo poverenje je to bilo!), zamenile su moderne bravice, šifre ili šta god već.

Ipak retko ko od nas se danas raduje otvaranju sandučeta.Uglavnom se u njemu nalazi bezbroj različitih računa, sa dugovanjima ili opomenama pred isključenje. Unutrašnjost sandučeta se zašareni tek kad krene neka kampanja, politička ili kakva marketinška, kada većina, uglavnom ne pogledavši, izruči sav teret na hodnik, a u najboljem slučaju ponese sve to do prve korpe za otpatke....

Nisam ni ja izuzetak....Račun za ovo, opomena za ono...cifre, dugovanja, saldo...

Al eto juče otvorih sanduče, kad ono RAZGLEDNICA....Egipat, piramide, kamile...pesak! Znao sam da je Lula (neće se ljutiti što je spominjem!). Ona je sticajem raznih okolnosti u prilici da putuje svetom. Sa svake destinacije pošalje mi po razglednicu. Naravno da me taj znak pažnje, pre svega, uvek obraduje...ali nekako primećujem da su ne samo oblik i dimenzije, nego i sam dizajn već godinama nepromenjeni...Nekako se ima utisak da su te razglednice odstampane pre 20-tak godina, u neograničenom tiražu, pa se još uvek „troše“.Ili se varam, ne znam, u svakom slučaju mi je draže kad vidim Lulinu razglednicu, nego sve drugo već pomenuto..Ona je ostala jedna od retkih, koja mi se javlja i na taj način...Ostalo je sve mail....sa letovanja, sa zimovanja, čestitke......

Možda ni Vi niste dobili poodavno neku razglednicu...Možda neko čeka da mu se javite....

PS: Iza ovih umiljatih ljubimaca krije se poštansko sanduče...Poštar me stalno psuje što je sanduče iza kapije, ne znam zbog čega? Valjda zbog računa?

Nisam za vikend pri kompjuteru pa možete ćaskati do mile volje! A mogli bi baš i da pošaljete neku lepu razglednicu.

Atačmenti



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MMMila MMMila 12:53 17.08.2007

Jel to...

...adresa u uglu???

Nego, gde se uopste sada mogu kupiti razglednice???
Nedavno u Sapcu krenuh da trazim da kupim ono domacu, gradsku! Sabac i okolina, mozda Majur (i etno restoran najlepsi na svetu)...mozda Misar...

Obila sam noge... kazu ima. Samo ja nisam nasla gde!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:57 17.08.2007

Re: Jel to...

Jeste, kao prva pomoc,ako nemate kome drugom....hahahahaha...Mala shala!
Nema razgledniuca ni u Kg.u....ili ih bar nema takvih da vas nije blam da posaljete...Bila je svojevremeno jedna igra, preteca piramidalne stednje,,,pljacke....Vi posaljete Vasu razglednicu na 10 adresa, naravno sa svojom....i tako svako posačje na sledecih 1o...i dobijete bezbroj razglednica.,...
cincili cincili 13:05 17.08.2007

cuvari sanduceta

jao, cole, mani razglednice. nema lepse razglednice od ovih tvojih cuvara sanduceta. ako me put kadgod nanese u KG dolazim pravac na kapiju da vidim tvoje cice, a tom prilikom mogu da ubacim i tebi neku razglednicu. preslatki su, s posebnim akcentom na pretpostavljam "nju" koja je na slici u levom uglu.

i ja juce dobih razglednicu iz irske. pisala mi drugarica pre mesec dana s odmora. preko slike bese velika plava nalepnica od njihove poste, da im je zao sto je razglednica dugo putovala, ali da nije bila dovoljno frankirana pa nisu mogli da je salju afionom, vec su morali valjda postanskom kocijom....svejedno ja se obradovah

rado saljem razglednice sa svojih putesestvija. sto bi rekle svabe: "es gehört dazu" ili ti "to ide uz to". mada, potpuno si upravu ,sve su redje i redje razglednice koje mi stizu, sve se to svelo na e-mail i sms (a sto to tek mrzim da tipkam...)
MMMila MMMila 13:07 17.08.2007

Re: cuvari sanduceta

Ja lenstina (za sms) nasla nacin: www.wadja.com!

Slanje sms poruka s tastature:) (sam se treba prijaviti)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:21 17.08.2007

Re: cuvari sanduceta

Levo je zzenka Kala (Ava Von Shamad) kratkodlaka a desno moj ljubimac Vucko(Arton Von Shamad)...cuvari kutija, dvorista, kucce.....nas!
Svratite kad god pozelite, ali nemojte ulaziti bez poziva.....hahahahaha.Ma salim se dobrocudni su na mene..samo im treba malo vremena kad udjes da te omirisu i da vide da je sve ok....Nakon toga nema problema...Postar me stalno psuje jer mora da prbaci ruku preko ograde da ubaci u sanduce,...a oni obicno budu tu negde....pa se malo usprave,....HAHAHHAHAHAHA!
cincili cincili 13:33 17.08.2007

Re: cuvari sanduceta

oboje su slatki, ali je kala prava slatkica

s obzirom da sam imala nemacke ovcare ne treba mi nista objasnjavati. to je ljubav za sva vremena. sada imam problem sto imam ugradjen "radar" i ugledam ovcare na 5 km, a onda mi oci zasuze i tako zamagljenih ociju recimo vozim...a negde sam daleko u mislima...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:38 17.08.2007

Re: cuvari sanduceta

Oni su to sto jesu,,,,ali su i pravi psihoterapeuti,....tacno prepoznaju raspolozenje..znaju da li samo da legnu kod nogu ili da masu repom i guraju njusku da ih ceskas....Cudo su od pameti....! Sad bas Kala ima teranje pa su u procesu postajanja roditelja.....Prvi put???Videcemo za 2 meseca...
Nemojte tako da vozite...Ipak!!!!
Lutkarka Lutkarka 18:14 17.08.2007

Re: cuvari sanduceta

Tako milo i neduzno deluju, kao deca, prevario bi se covek da udje bez kucanja!

Bas pre neki dan ispred moje zgrade stoji kombi, a oko njega se okupile zenske i cice. Reko' cekaj da vidim sta je - kad ono lokalna policija dobila stene vucjaka, pa mali posao u "skolu", to mu bio prvi dan. A glavat, i to ima pravu vucjacku glavu, a telo stenece, one sape onako klipave i velike, jos ima bebecu dlaku, zblanuo se sta ga snaslo pa sa svima lepo. Izgleda kao da je neko nasio glavu odraslog vucjaka na plisanu igracku.

Sto me sad setilo na jednog drugog policijskog psa koji je prosle godine poginuo na duznosti, sest meseci pre nego sto ce ga "penzionisati" (bas kao u krimi filmovima). Ganjali su nekog kriminalca i pustili kera na njega, ali to je bilo nesto preko neke pruge, pa je psa udario voz ili tako nesto. Pisale su sve novine o tome, policija te opstine je imala i sahranu i govorancije, a posle sest meseci su ispred glavne zgrade otkrili bronzanu statuu istog.

Ja sam nekad imala francusku pudlicu, jedno nevaljalo dete koje je mama morala da dana usvojenje najboljoj prijateljici kad je isla za Kanadu. I dan danas me srce boli.


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:43 19.08.2007

Re: cuvari sanduceta

Pa oni jesu mili i neduzni spram onih koji im na isti nacin uzvracaju....Mislim da bolje procenjuju od ljudi...ko je ko i kakav!....A prica o ljubimcima....ima bar koliko i o ljudima....ali su ove nekako plemenitije...lepse..!
Poz
bkc
nsarski nsarski 13:16 17.08.2007

Razglednice sa puta

coveka obraduju - i ja se obradujem kad ih dobijem. Ima, takodje, jos jedna stvar koja mi je simpaticna, a u vezi sa razglednicama.
U boljim restoranima u Njujorku, prilikom izlaska, mozete da posaljete razglednicu ako zelite. Na razglednici je uvek nesto prigodno: ako je, na primer, u pitanju restoran sa Centralno Americkom hranom, onda je to cesto neka stara fotografija nekog tipa sa gitarom, i obaveznom stidljivom lepojkom pored njega, itd.
Mislim, ako bih se zadesio na Aljasci, na primer, tesko da bih pomislio: "eh, da je Cole sad ovde da se druzimo", ali kad se nadjem u nekom restoranu, atmosfera prijatna, hrana dobra, muzika nenametljiva, mnogo cesce pomislim kako bi bilo lepo da je jos neko tu, da neobavezno caskamo. I onda na izlazu posaljem Coletu razglednicu.
Neko ko mi je jako drag cesto me tako obraduje razglednicom iz nekog Njujorskog restorana, sa slikama zanimljivih ljudi i predela.
Mozda bi ovoga mogli da se sete i neki od vlasnika "cuvenih" restorana kod nas, pa da i oni uvedu praksu. Nije skupo, a lepo je.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:26 17.08.2007

Re: Razglednice sa puta

Mudro, marketinski dobro...a kako kazete nije skupo..Ja bio u NY, ali eto nikom nisam poslao...Bas sam ...HM? A mogao sam...jije mi palo na pamet. Nisam stigao ni daobidjem brata u New Jersey...a radi na Menhetnu,gde je bio hotel u kome sam spavao.....itd...Sta da kazem...? Takvo vreme.....breme!
poz
bkc
MMMila MMMila 13:29 17.08.2007

Re: Razglednice sa puta

E to da li je skupo ili ne, odma' bi se nase "kafedzije" pobunile. Ko da plati stampu, razlgednice, bre!!! Jedino da posta to nesto finansira... da se dobije procenat od markica!

Ili bi onda cela durga strana bila puna reklama svih koji su ucestvovali u projektu, pa bi poruka bila i kraca od one ustaljene: Pozdrav sa letovnaja...vasi! (U prevodu, zavidite nam sto smo mi otisli, a vi niste!)
gordanac gordanac 13:35 17.08.2007

vremepolov


iz Novog Sada, pokrajinska bolnica

iz Holandije, tramvaj za Ševeningen

pozdrav iz Monaka, Monte-Carlo : Tramway on the "Boulevard de la Condamine".

SanRemo iz tramvaja pored mora

Azerbejdžan - Baku : Tramway in Olga Street.
Tamo, tamo da putujem, taaaaamooo, tamoooo......
gordanac gordanac 13:39 17.08.2007

dilema

razglednica, e-mail, pismo, dopisnica (el se seća neko dopisnica?)....svejedno
samo neka je komunikacija
ipak - pismo
staro, dobro pismo
niko više ne piše pisma
bezveze
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:40 17.08.2007

Re: vremepolov

E alooooooooooooooooooooooooo....
Otkud znas da slusam upravo Arsena i to bas to??????????????????????????????????????Dobro i Kemo je tu negde ....Uffff!!!
To su tzv bojene razglednice.....
poz.
BKC
MMMila MMMila 13:42 17.08.2007

Re: dilema

Mnja:( Pisu banke, elektrodistribucija, vodoprivreda... Obavestavamo Vas da je promenjena rata kredita, dug iznosi.... i slicno:(

Nego ono, rukom... pa ako moze na papiru sa monogramom. Nekad se specijalno narucivao. Posle dosla u modu ona sarena, s "prigodnom" pozadinom. Na kraju, sve izaslo iz mode:(
gordanac gordanac 13:43 17.08.2007

:))

takve su ti novosadŽanke...sve znaju...nisam ja ništa zaslužna...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:47 17.08.2007

Re: :))

Dzavoli ste VI? Da i ti ne jases metlu, ko ona Jelica?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:47 17.08.2007

Re: dilema

STETA!!!
gordanac gordanac 13:53 17.08.2007

opet o jelici, ha?

:))
biberi, biberi, ako, ako....uFatiće se ona svog kompa, pa ćemo natenane...
inače, ostao si bez moje "Kantate o hlebu, slanini i šećeru" na prethodnom postu, u prelomnom trenutku (najosetljivijem takoreći) slanja komentara - nestalo struje!
Napisaću ti na razglednicu :))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:00 17.08.2007

Re: opet o jelici, ha?

Slusaj ja tu sa Vama ne mogu da se takmicim ni pod razno...Kad gledam mog prijateja, znas koga, kako secka meso za gulas..ili sta slicno ja se predajem odmah, BEZ BORBE!!!
Sto se JG tice, ja sam mudro obrisao sve svoje problematicne i dvosmislene postove hihihihihihii, a ostavio Vas na cedilu....hihihihii (moje poreklo je valjevsko....znas ono valjevska.....da ne kazem bas, bash!!!)
To ne može na razglednicu da stane....a ne mže ni da zamirise...Bolje dodji...pa cemo se ispricati.,..
poz
bkc
Черевићан Черевићан 14:16 17.08.2007

Re: dilema

Нова времена, нека . . . па каже . . .

Плива патка преко саве
Носи писмо навр главе
утом писму пише
есемеса. . . .ја волијем више
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:28 17.08.2007

Re: dilema

Pliva Patka preko Lepenice,
nosi pismo na vr glave
a ja volem pisamce,
sms mi je na ,vec pomenuto , vr glave!
Черевићан Черевићан 14:54 17.08.2007

Re: dilema

ма ија сам исто за писамца г . Cole , него . . .ајд да будемо поетски у тренду ,ковелим .искрено нити имам мобилни нити бих видео , очно срозан, да том сићуравом тастатуром уштепам слова по жељи , него карирани папир и мастиљави плајваз па лизнеш врха и . . напреј . . у саставе.а малта . . тако предивних пошт. марака има .
свисе обрадују . . баш.
MMMila MMMila 15:13 17.08.2007

Re: dilema

Gosn Cerevican, jel mogu da se upisem na mejling listu:)
Черевићан Черевићан 16:31 17.08.2007

Re: dilema

СВАКОМ од блогера комеје до малтешких маркица стало ,ајнзискатре овдашње и да не помињем ,а имаи баш, баш, нека ми путем приватне поруке адресу достави и . . . . неће дуго чекати . . .обећавам, посебно Ви ,гђо MMMila
MMMila MMMila 16:49 17.08.2007

Re: dilema

Evo, stizem da se "privatishem" s vama:) A sve radi postanskih marki:) I razlgednica:)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:45 19.08.2007

Re: dilema

Ajd da VAs ne bacamo u trosak....al...ko pozeli kome da posalje....eto malo radosti...!
Atomski mrav Atomski mrav 15:29 17.08.2007

Pismo vojniku

A kako tek godi kad si u vojsci a dobiješ pismo... bez obzira što sad možeš da nosiš i mobilni u vojsku, ipak je klasično pismo posebna stvar...

P.S. Čuvari sandučeta su ekstra :)
Klementina Klementina 22:33 18.08.2007

Re: Pismo vojniku

A kako tek godi kad si u vojsci a dobiješ pismo


Sad me ovo podseti na diiivnu knjigu Olovka pise srcem, svi je, sigurna sam, znate....

Pa evo kako deca u par navrata divane o pismu....

Vojnik je zivo bice koje je u vojsci. Vojnik dobije pravo pismo.

Pismo ide na put da jedna skace od srece. Ima jedna sto stalno ceka postara.
Pismo je jedna zalepljena hartija sto ima spic pozadi, u njemu smo dobro i zdravo.
Ko se voli taj se pise.

Sta je to vernost?
To je kad se neko voli pa se pise pismima.

Predivno,zar ne?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:46 19.08.2007

Re: Pismo vojniku

Eh pa sad ka nisam to pominjao, mada sam i sam dobijao dosta pisama....a sluzio u Bgd, na Banjici (juli 1980 - juni 1981) ako ima neki klasicc, a ja zaboravio neka me podseti.....
a cuvari su..hm, pravi
bocabole bocabole 15:34 17.08.2007

NE SMEM DA MU PRIDJEM



Gledam ja njega
gleda on mene
Sta mi sad sprema
konacno on razjapi celjusti
i ispusti


RACUNI ZA TELEFON ,RACUNI ZA STAN ,RACUNI ZA STRUJU ,RACUNI ZA KABLOVSKU ,RACUNI OPOMENE,
PISMA OD POSTE ,PISMA OD SUDA PISMA OD ELEKTROVOJVODINE
A TEKST SVUDA ISTI


DAJ ,DAJ,DAJ,DAJ ,DAJ , DAJ !

A PREDAMNOM RAZGLEDNICE SA SLIKAMA.MRAKA.GLUVOG TELEFONA,ZAVRNUTOG GREJANJA

Chek chek evo jedne razglednice iz Amerike. od komsija koji su se iselili pre 15 godina

MI SMO NA BAHAMIMA NA ODMORU ,KAKO VI ?

STVARNO LEPA RAZGLEDNICA A I BAHAMI .ALI PRIPALA MI NEKA MUKA BICE DA VISE I NEVOLEM RAZGLEDNICE


BOJANA
sun_to_rock sun_to_rock 16:40 17.08.2007

Re: NE SMEM DA MU PRIDJEM

Nego, gos'n CoLe, vidim da ste nesto nostalgicni u poslednje vreme? Pa, ste odlucili, potom, da i nas pobacakate u proslost? A posle nostalgije, dolazi depresija. Jau.


Možda neko čeka da mu se javite....


Pozdrav iz Evrope , hehe :) !!!!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:49 19.08.2007

Re: NE SMEM DA MU PRIDJEM

Ma nisam nostalgican ili bar ne u onoj meri, kako VI komentarisete...ali kad par Blogova posvetite dnevno politickoj situaciji i raznoraznim tipovima, koji to i ne zasluzzuju, onda malo zarad "cistih pluca" promenite temu....a danas nekih lepih i nema...pa onda...Bezzte od depresije..kakva depresija,,,kupite ljubimca..super su!
ljiljaO ljiljaO 17:07 17.08.2007

Cuvari sanduceta, razglednice i markice

I ja imam jednog cuvara sanduceta. Postara namirise kad izlazi iz poste jedno 3 km daleko i ja po lajanju znam da ovaj ide. Jednom ga jurio kilometar. Ovaj stao a moj Muki mu priso i malo lajo onako izbliza. Covek umro.
Inace imala sam obicaj kada odem na putovanja da sama sebi pisem razglednice. Em imas sliku, em dobijes markicu, a uz sve avantura trazenja sanduceta...
Inace posebna avantura je pisanje maila iz nekih zemalja, recimo madjarske iz internet kafea. Boze kodna strana ... nemas pojma gde je ono majmunce...sva sreca radi copy i paste.
Kada sam bila klinka, ja i moja drugarica smo slale sebi prazna pisma da bi gledale postara kako se muci s psicem da ga uruci. A mali bio prepametan. Laje iz kuce na vrata a onda istci napolje pa laje spolja i postar nikad nije bio siguran da li imamo jednog ili dva psa. Bas smo uzivale.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:50 19.08.2007

Re: Cuvari sanduceta, razglednice i markic

eh pa sad...vi ste malo...kako da kazem zlocesti..hehehehheeh..Neka, neka, valja se malo...decijih radosti!!!
kuki kuki 18:44 17.08.2007

Da,da..

Cole udario u sentis i nostalgiju. Zna da mu se sprema kraj kada se Jelica vrati iz Brelica, te covek prebira po proslosti i lepim uspomenama.
Nego i mene zarazio. Setio sam se Groma, najlepseg vucjaka u Kragujevcu, pa i mene nostalgija stegla.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:52 19.08.2007

Re: Da,da..

E sto mrzim ove sto mi prete sa JG...one koji su blatili moju dragu, prepostenu i predobru Jelicu....pa sad hoce meni da nabace krivicu....Hehehehhe..Zna Jela moja draga da sam ja nevin.....
Ne znam ko je Grom....ali verujem da je bio lep....mada...su moji Shamadovci najlepsi...(kao i svakom drugom svoje)
mix 018 mix 018 08:53 18.08.2007

Poštansko sanduče ili e - mail ?

Ja evo ovih dana bas nesto razmosljam o toj temi i to sasvim slucajno,listajuci jedan lokalni casopis,iz njega ispade neki kartoncic,okrenem,kad ono razglednica "pozdrav iz Nisa"!
Bas sam se obradovao,a na njoj motiv sa pogledom na T.C "KALCA" a u prvom planu skoro postavljeni spomenik cuvenom STEVANU SREMCU I JOS CUVENIJEM LOVCU KALCI SA SVE CAPOM U SREDINI :)!
I sve bi to bilo lepo da se autor iste nije igrao "KUSTURICE",pa onako iznad trznog centra postavio jos jednu sliku, uz pomoc photo-shop(a),starog "kalce" kako sedi posle lova!
Steta,bila bi to posle duzeg vremena,jedna lepa razglednica iz Nisa,iz domena "da te nije blam da je posaljes"!
U svakom slucaju,ako je to u uglu vasa adresa,poslacu vam jednu pa sami procenite(dok ne nabavim skener pa podelim sliku svim blogerima)!
POZ IZ NISA!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:53 19.08.2007

Re: Poštansko sanduče ili e - mail ?

...adresa jeste....A NIs i Kalca....su uvezani....i nista ne moze da ih pokvari...
Hvala
poz
BKC
Olga Medenica Olga Medenica 13:13 18.08.2007

razglednica:

Pozdrav iz Londona
Olga Medenica Olga Medenica 13:21 18.08.2007

Re: razglednica:

Sta je ovo?

Nece da se nakaci razgledinica.
Dakle prazni pozdrav, prazna obecanja.

Probacu kasnije.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:54 19.08.2007

Re: razglednica:

Nakacila se ..nakacila....I tata bi sine....nakacio, al ja ne umem...jedino u glavni tekst!
Hvala
poz
BKC
Dragana Sepe Dragana Sepe 14:25 18.08.2007

kao nekada i sada...

To nazalost jeste istina, ali ima i nas koji jos uvek koristimo postansko sanduce i u privatne svrhe, a ne samo za stizanje racuna i sl. Ja sam 71 godiste, kao mala sam od rodjaka iz Amerike iscekivala razglednice a specijalno novogodisnje, tj. Bozicne cestitke i iskreno im se radovala. Potom su neki drugi rodjaci otisli za Australiju i ista prica. Npr. ja kada bih kao klinka otisla na more sa skolom, poslala bih bar desetak razglednica kuci, od kojih bi polovina stigla posle mog dolaska, ali nije bilo vazno. Neke od njih su prezivele jos uvek. Sada imam dve vrlo drage prijateljice koje nisu u Bgdu, jedna je u Spaniji, na Kanaraskim ostrvima, druga je u Babusnici kod Pirota, obe sa familijom. One mi redovno salju razglednice, pisma, pa cak i male pakete, naravno i ja njima, sa nekim sitnim glupostima, kao znak paznje, dokaza o tome da mislimo jedni na druge. Naravno, istovremeno se "dokucavamo" e.mailom, ali to su kratke poruke, nove vesti, nove informacije, neka dnevna dogadjanja, a u pismima jedni drugima pisemo sve detaljno, puno emocija, sasvim iskreno do najmanjih detalja. Meni je to izuzetno drago sto smo uspeli da odrzimo! Ja kada negde otputujem, obavezno posaljem bar nekoliko razglednica meni najblizim i najdrazim ljudima, bez izuzetka. Kod mene je ta navika uspela da pobedi elektronski vid dopisivanja.
Svaki, ali doslovce svaki put se obradujem kad otvorim moje dotrajalo, staro, ruzno sanduce, nalik namnoga u centru grada gde je stara gradnja i sve ostalo staro, i prepoznam meni drag rukopis!
MMMila MMMila 14:30 18.08.2007

Re: kao nekada i sada...

Draga Dragana,
to vase sanduce je najlepse na svetu! Jer je bogato sadrzinom!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:55 19.08.2007

Re: kao nekada i sada...

Eto lepog primera....cestitam
Dragana Sepe Dragana Sepe 18:05 19.08.2007

Re: kao nekada i sada...

Sledi prijatno iznenadjenje, tacnije dva, uskoro...
Srdacan pozdrav!
skyspoter skyspoter 18:11 18.08.2007

pozdrav sa tibeta sa eporukom

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:55 19.08.2007

Re: pozdrav sa tibeta sa eporukom

Uhhhhh ovo je bas daleko....i ladno, cini mi se..mada prija!!
Hvala
poz
bkc
sentinel26 sentinel26 19:12 18.08.2007

Sanduče ..

Sanduče malo,
Sanduče prisno,
Je li za mene,
Pristiglo pismo?
Dopisna karta lepa,
Čestitka iz sveta,
Kaži mi, sanduče kaži,
To srce moje draži.

jelena arsovic jelena arsovic 20:11 18.08.2007

svejedno

e-mail, pismo, dopisnica -svejedno, vazna je sadrzina:)))

Ljubavna...:)) Ljubavno pismo nije samo tekst, ono je dodir,izraz lica,bljesak u pogledu,kratka beleska pored telefona...U knjizevnom obliku,ljubavno pismo je plemenito svedocanstvo telesne i emotivne oluje koja upravlja umom i jezikom,a u svakodnevici,ono je trajni egzistencijalni razlog opstanka ljubavne poezije.
U danasnje vreme se malo zagubila negde ta potreba iskazivanja neznosti preko pisama. Kazu to je zbog kompjutera, sms poruka i sl. Ne verujem da je samo zbog toga, upravo e-mail moze da bude vrlo lepa i intenzivna neznost, jer ide brzo, ne ceka se a moze lepo da se pise... Prosto je sve nekako grublje nego ranije, pa i pre desetak godina jos je bilo neke romantike, sad je takav neki (ne)kvalitet zivljenja.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:56 19.08.2007

Re: svejedno

Eh pa ...kad se ceka ljubavno pismo...onda samo neka stigne..pa moze i golubom, mailom ili kako god...ma neka stigne!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:59 19.08.2007

Zinaidu, mom prijatelju

Evo jednog priloga za MAIL...
Svratih do Bloga, tek da vidim nedeljom sta se dogadja...pa otvorih i e-mail...kad ono tamo..jedno od pisama, moj drug i prijatelj Zinaid Memisevic...
Sta da kazem sem da me je mail razveselio i rastuzio.....Njega i njegovu porodicu nisam video od 90.tih...Nekadasnji glumac Narodnog pozorista..moj drug, kod koga sam cekao Novu godinu 1981., dok sam bio u vosjci, sa sve suprugom i cerkom od nesto vise od jedne godine....Moj drug Zinaid..koji je onih godina otisao u Kanadu...koji je onih godina nestao iz naseg vidokruga, kao i mnogi koji nisu hteli da ucestvuju u morbidnim dogadjanjima raspada domovine u kojoj smo rodjeni...Moj drug Zinaid mi se javio mailom...da je bilo samo sanduce..mozda me ne bi ni pronasao, mozda i bi, ko zna...preselio sam se u medjuvremenu..Ali svejedno...MAIL je stigao....i kako kaze Kemo u onoj p(j)esmi..."...vratio sam se zivote....opet mi se peva..."
E neka si moj druze Ziki...neka ste Vi meni zivi i zdravi, pa cemo se uskoro i videti....!!!
Eto jedan "pogodak u sridu" za mail !
BKC
jesen jesen 23:15 19.08.2007

Evo nesto i od mene..

ocuments and SettingsAdministrator.MIMAMy DocumentsMy Picturesstari1.jpg' alt='' border='0' />

ako uspe...od kako je ovaj novi softver imam problema sa slicicama....
jesen jesen 23:21 19.08.2007

Re: Evo nesto i od mene..

Nikako da ukapiram o cemu se radi...kad ja "pregledam" svoj komentar slicica je nakacena a kad kliknem na "objavi" slicice nema, samo ovaj krstic koji ne moze da se "otvori"...Moze li neko da mi kaze u cemu je stvar...
MMMila MMMila 23:24 19.08.2007

Re: Evo nesto i od mene..

Radi se o tome da je slicica negde gde joj mi ne mozemo prici:) Znaci, NE TREBA da bude kod tebe na racunaru, nego na nekom javnom mestu (http://photobucket.com/ recimo) gde svi mozemo da pridjemo.

Nadam se da sam pomogla:)
jesen jesen 23:34 19.08.2007

Re: Evo nesto i od mene..

Hvala, ali ne ide...kada slicicu skidam sa mog racunara ona se nakaci ali kada se objavi nestane...a kada idem preko http adrese onda se krstic pojavljuje i kad pregledam komentar...
MMMila MMMila 23:42 19.08.2007

Re: Evo nesto i od mene..

Pa rekoh Vam...NE MOZETE KACITI SLICICU SA SVOG RACUNARA!!!!!

Morate je okaciti PRVO negde drugde gde mogu prici i drugi A NE SAMO VI. Vasem racunaru ipak prilazite samo vi (i hakeri, ako pozele)!

Redosled poteza je:
Otvorite nalog na http://photobucket.com
Tamo upload-ujte zeljenu sliku sa svog racunara:)
vratite se ovde i okacite sliku sa photobucket-a:)

Nego, nemojte se ljutiti, ali ja bih vam preporucila neki mali kurs (ili makar knjigu) o internetu:) Stvarno, nemojte se ljutiti, ali ...
jesen jesen 00:05 20.08.2007

Re: Evo nesto i od mene..

...ma ne ljutim se taman posla....Mila, ovo sa racunara sam probala jer preko http adrese ne uspeva..a kad je bio stari softver kacila sam i sa racunara i sa neta....ne znam kako ali je uspevalo haa..a knjiga mi ne treba...nalazim sve sto mi je potrebno ...resicu nekako i ovaj "problem"....Hvala na trudu....
jesen jesen 10:15 20.08.2007

Re: Evo nesto i od mene..

jesen jesen 10:25 20.08.2007

Re: Evo nesto i od mene..


za MMMilu
jesen jesen 23:24 19.08.2007

ajd jos jednom da probam

ocuments and SettingsAdministrator.MIMAMy DocumentsMy Picturesstari2.jpg' alt='' border='0' />
MMMila MMMila 23:28 19.08.2007

Re: ajd jos jednom da probam

Jesen, tvoja slika je na tvom C disku, u MIMA, pa u my documents:(

Nije da ce moci da ja virnem u tvoj comp:( Ajde okaci sliku prvo negde javno (na neko javno mesto na netu gde se mogu okaciti slike...)
jms uk jms uk 01:26 20.08.2007

puno razglednica

ja vec godinama saljem ocu razglednice sa putovanja, a putujem dosta.
kad god sam u nekom gradu po prvi put, obavezno posaljem razglednicu.

do pre neku godinu ih je drzao u fioci, a onda resio da malo ulepsa par ormara u ofisu :) :





ovo je slika od pre 2,5 godine, sad ih ima jos :)

pozz.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:31 20.08.2007

Re: puno razglednica

Mashala./// tako treba!
Zdravko Popović Zdravko Popović 08:12 20.08.2007

Ko umije, njemu.......

Mozda se sve ovo svodi na umeti i nemati.
Kada sam davno odlučio svoja pisma kucati na pisacoj masini, a ne pisati rukom, mislio sam korak nazad. Jer su bila "ona" koja u to vreme nije trebalo, ili se nije smelo pisati masinom. Tešilo me, mašina se zvala "Marica"...
Nije mi smetalo da razaslam na hiljade pisama i to onih pravih.. A broj bi im bio daleko manji, jer su neka imala između deset i penaest stranica. Napisao sam šta sam hteo i postigao ono što sam očekivao.. Jos jedna uteha iz tog doba, sadržaj je važniji od forme..
Parče kartona, na kome je sa jedne strane fotografija, a sa druge tekst, je nešto lepo. Lepo kao i svaka nostalčgičnost, ali i mogućnost kreiranja fotografije koja će se poslati je imak neki korak unapred. Neće biti nekih zalazaka sunca koje nismo nikada videli na moru, neke čiste prirode koje još samo ima na retuširanim fotografijama... Možda je lepše poslati nešto što se videlo svojim okom i okom svoje kamere..
Veći problem je unom drugom u rečima. Jer su nas te razglednice i naučile da sve svedemo u jednu rečenicu..
MNOGO POZDRAVA IZ......... OD...........
Mnogo je tragičnije je što su ljudi zaboravili da pišu. Da u reči pretovre svoja osećanja. Da pronađu vremna kada ce uputiti nekome pismo, a ne razglednicu i poruku preko telefona sa stotinak znakova.
I opet dođemo na ono, umeti, ili ne umeti....
A ja se ne žalim....
:)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:40 20.08.2007

Re: Ko umije, njemu.......

Nemate, ocigledno, ni razloga da se zalite....samo nastavite....
ljiljaO ljiljaO 16:09 20.08.2007

Re: Ko umije, njemu.......

Ko sto rekoh ja sam sama sebi slala razglednice kada sam zelela da ih imam i tada nisam pisala nista osim adrese. Takodje sam mami slala razglednice da zna da sam dobro, a i drugima kada negde otputujem i onda posaljem razglednicu i pozadi napisem samo ljilja, sve drugo znaju a cilj mi je samo da znaju gde sam ja. Za vise pisala sam pisma.
Bog blagoslovio cirkularne mailove, za novu godinu uzivancija a ne ko ranije, dok ispisem svaku bude mi muka a mama i tata su tu obavezu prebacili na mene cim sam naucila da pisem. A bas smo imali rodjaka i prijatelja.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:41 20.08.2007

Re: Ko umije, njemu.......

Ma tehnika je cudo...Evo upravo sam to shvatio pre 5 minuta, kada sam se zahvaljujuci SKYPU cuo i video sa mojim prijateljem, glumcem, Zinaidom Memisevicem, nakon 16 godina....da sad ne ulazim u tu vrstu detalja naseg "susreta"....ali nema onog shmeka...kao pismo, kao razglednica...itd...No, zal za bivsim vremenima,nikako ne znaci protivljenje korisnim novotarijama....
poz
bkc
Kenad Kenad 22:02 20.08.2007

Poštansko sanduče ili e - mail ?


Pošto mi je priča o poštanskim sandučićima , razglednicama i poštarima esnafski veoma bliska, osećam se "direktno prozvanom " da se i ja uključim u nju. U Novom Sadu razglednice možete, osim u knjižarama i na ulici kod prodavaca novina, kupiti u poštama , što je i najjednostavnije, kada uzmete u obzir da na istom mestu možete da kupite i marku, a razglednicu odmah pošaljete. Raniji, dobar običaj da se poštanske marke mogu kupiti i na kioscima prekinut je, verovatno, zato što njihovi vlasnici nisu više zainteresovani za prodaju artikala kod kojih je obrt kapitala spor i ne donosi brzu i veliku zaradu.
Za one koji su ljubitelji i "konzumenti" novih tehnologija, a ne odriču se sasvim tradicionalnih vidova komunikacije - evo preporuke - pošaljite MMS razglednicu. Zamislite iznenađenje i oduševljenje vaših roditelja jli prijatelja kada im poštar donese razglednicu na kojoj , na primer, vi mašete sa koncerta Franz Ferdinanda na Exitu...
Kada sam već krenula u stilu "noviteti iz Pošte", evo i ideje kako da sasvim personalizujete svoju poštu, a da ona ipak bude poslata ta stari, klasičan način, za koji neki od nas još uvek gaje pozitivne emocije ( čitaj nostalgiju ). Naručite personalizovanu marku. U svetu već više godina postoji prava pomama za personalizovanim poštanskim markama. Godišnje se izdaju milioni ovakvih maraka , a zahvaljujući njima mnoge firme postižu svoje marketinške ciljeve (vrše ekskluzivnu promociju branda, proizvoda i slično), a građani iz razlićitih pobuda - najčešće lične promocije i želje da markom na kome je njihova ili fotografija njima značajnih osoba ili trenutka obeleže i svoju prepisku. Tako bi i Kala i Vučko mogli da ukrase poštansku marku koju bi Cole lepio na svoje razglednice i pisma. Evo kako je to jedan drugi ljubitelj životinja iz Austrije uradio...

primer personalizovane marke
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:38 21.08.2007

Re: Poštansko sanduče ili e - mail ?

...e svaka vam zlata vredi.,....ja nisam nikakav strucnjak za sve ovo, osim sto sam samo sve nas podsetio na stari dobri nacin komunikacije....itd...Sto se tice personalizovanja postanskih maraka...probacu da osmislim tako nesto...ali zar to nije kazznjivo...?
Hvala..
poz
BKC
Kenad Kenad 10:06 21.08.2007

Re: Poštansko sanduče ili e - mail ?

Žao mi je što moj komentar nije tako lep i poetičan kao Vaš tekst, ali sam upravo za nostalgičare koji koriste savremene vidove komunikacija napisala nekoliko informacija kako da zadovolje i jednu i drugu potrebu.MMS razglednica i Personalizovana poštanska marka su nove usluge Pošte Srbije. MMS razglednica je spoj novih tehnologija i tradicionalne poštanske usluge ( fotografija snimljena mobilnim telefonom, adresa i tekst poruke pošalje se kao MMS poruka, a Pošta je odštampa u formi klasične razglednice i dostavi na prepoznatliv način ). Izdavanje i korišćenje personalizovane poštanske marke kao uslugu imaju razvijenije i modernije pošte u svetu. I Pošta Srbije im se krajem prošle godine pridružila - dakle nije kažnjivo, ali se marka ne može štampati i koristiti samostalno, nego po ugovoru sa Poštom...

Pozdrav
MMMila MMMila 11:38 21.08.2007

Kenad!!!!

Moze neki link?
Kenad Kenad 18:04 21.08.2007

Re: Kenad!!!!

MMMila i ostali zainteresovani,

više o personalizovanoj poštanskoj marki možete da pročitate na sajtu Pošte Srbije www.posta.co.yu ,
a o MMS razglednici na sajtu Centra za elektronsko poslovanje pošte www.cepp.co.yu .
Ako nekog interesuje ova problematika u drugim zemljama, linkovi svih poštanskih uprava - zemalja članica Svetskog poštanskog saveza ( SPS ili UPU) nalaze se na sajtu www.upu.int .

Pozdrav
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 06:57 22.08.2007

Re: Kenad!!!!

Hvala!
poz
bkc

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana