Društvo| Istorija| Mediji| Politika| Život

Humanost Slobodana Unkovića

Branislav Kovačević Cole RSS / 22.10.2010. u 12:43


Nekako u isto vreme dve vesti su skrenule pažnju javnosti. Jedna, da je Radiša Urošević postao drug član UO PTT i druga da je prof dr Slobodan Unković, dobio Zlatnu povelju „ Philip Noel-Baker“ sa Zlatnom značkom, najviše humanističko priznanje koju Internacionalna liga humanista, sa sedištem u Sarajevu, dodeljuje istaknutim pojedincima i institucijama.

Humanost & estrada
Humanost & estrada
 

Svi mediji su na ovakav ili onakav način, prokomentarisali odluku Vlade Srbije da se Radiša Urošević, estradni umetik (pevač narodne muzike) imenuje za druga člana. Na drugoj strani nigde komentara da je profesor dr Slobodan Unković, dobio Zlatnu povelju Internacionalne lige humanista, nezavisne međunarodne asocijacije humanista – pojedinaca sa svih kontinenata, uglednih naučnih, kulturnih i javnih radnika, verskih dostojanstvenika i drugih mirotvoraca

 

Predsednica Internacionalne lige humanista, dr Elizabet Ren, donela je odluku još maja prošle godine, a u obrazloženju je navedeno da je prof. dr Slobodan Unković dao neprocenjiv doprinos u odgoju i obrazovanju mladih u duhu kreativnosti i slobode.

Elem, čovek da ne poveruje kako nam je svima slabo pamćenje ili je nešto drugo u pitanju?

Po svemu sudeći, nakon svih onih godina, došlo je vreme za centrifugiranje para i biografija. Neko prvo opere novac, pa biografiju, a neko i jedno i drugo. Pamćenje nam je slabija strana svakako. Najnovija dodela povelje za humanost, nikom drugom nego Slobodanu Unkoviću predstavlja, bar za sve one koji pamte protekle događaje, u najmanju ruku skandal.

Slobodan Unković, čovek koji je bio kadar od poverenja Slobodana Miloševića ili Mire Marković, svejedno, bio je prvi predsednik Skupštine Srbije u višestranačkom sazivu 1991. godine. Bio je rektor Univerziteta u Beogradu, pa ministar i potpredsednik u Vladi, da bi stigao do ambasadora Srbije u Kini. Sve je to postigao u vreme kada se ratovalo, kada je Sarajevo bilo bombardovano, kada su prebijani i šikanirani njegovi studenti, kada se što šta iznosilo u Kinu i preko Kine...

  Ali na internetu se bar nađe  ponešto zapisano, ako to mediji prećutkuju.

Evo šta je, na primer, objavio AIM 23.02 1996.godine:

Kineska Četvrt u srcu Beograda! Da su normalna vremena, normalan čovek bi se toj ideji tek nasmejao i laku šalu zaboravio. Medjutim, nije šala.

U petak, 16. februara, preko cele strane, plus četvrtina naslovne, beogradski dnevnik "Politika" predstavio je inicijativu za izgradnju Kineske četvrti u samom jezgru grada. Celu stvar je smislila i o njoj nadahnuto govorila ekipa ljudi, koja nesumnjivo poseduje drustvenu i političku moc: supruga srpskog predsednika, šefica Direkcije Jugoslovenske udružene levice (JUL), dr Mira Marković, direktor "Politike" Hadži Dragan Antić i nekolicina njegovih urednika, udarna pesnica Osme sednice Zoran Todorović - Kundak, član Direkcije JUL-a Dojčilo Maslovarić, ambasador SRJ u Kini dr Slobodan Unković i kineski ambasador u Beogradu Cu Ankang.

Na internetu se nađe i da je na "Crnoj listi" Ministarstva finansija SAD, dugo stajalo ime našeg uglednog profesora i HUMANISTE Slobodana Unkovića, a ne tako davno, 3. juna 2002. Stejt department je potvrdio zadrzavanju "vanrednih mera" prema SRJ koja je predstavljala, pre svega, meru kojom će se sprečiti eventualan odliv, iz banaka SAD, sredstava koja su se našla na tajnim računima Slobodana Miloševića, njegove porodice i njegovih najblizih saradnika i pomagača.

Ipak sada je 2010.godina!

Za sve je kriv Radiša Urošević, a ko drugi?



Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 12:46 22.10.2010

...

Ne mogu da odolim.
jacHa. jacHa. 13:13 22.10.2010

Re: ...


fenomenalno! već sam to zaboravila
NNN NNN 13:19 22.10.2010

Re: ...

@ jacHa

Samo se vi smejte...
jacHa. jacHa. 13:20 22.10.2010

Re: ...

pa, dajte, ljudi, da čujemo tužan kraj...
NNN NNN 13:18 22.10.2010

A ako ja osnujem nešto što se zove

Intergalaktička Liga Humanista,
pa dodelim zlatnu značku sa zlatnim petlovim perom, recimo Draganu Džajiću, da li će to Džaju učiniti većim humanistom nego što (ni)je?
loader loader 14:52 22.10.2010

Zlatna memorijska pločica ;)

... Pamćenje nam je slabija strana svakako.


Kako kome

Ja od sportova
u okviru političkog života
najviše cenim disciplinu
koja se zove PAMĆENJE

Exitus Letalis Exitus Letalis 21:34 22.10.2010

Re: Zlatna memorijska pločica ;)


loader
... Pamćenje nam je slabija strana svakako.


Kako kome

Ja od sportova
u okviru političkog života
najviše cenim disciplinu
koja se zove PAMĆENJE



totalno saglasna.
i sa ovim što si napisao i što je cole napisao.

po čemu se on razlikovao od bilo koga ko je tada vršio vlast?
da je skandal, skandal je.
nema zbora!
loader loader 22:31 22.10.2010

Re: Zlatna memorijska pločica ;)

po čemu se on razlikovao od bilo koga ko je tada vršio vlast?

Možda... po frizuri
Ali, ja taj faktor ne bih uzimao kao nekakvu krucijalnu razliku
milosss92 milosss92 16:09 22.10.2010

ovo sve ludja i ludja zemlja

taman pomislis izdefilovale sve zirafe, miladini, neshvaceni mladici sa molotovljevim koktelima, pingvini, palme, a ono ima jos, pa nikad kraja....
skyspoter skyspoter 16:09 22.10.2010

1997

sam upoznala devojku koja je imala turisticku agenciju u londonu a u isto vreme u beogradu ( danas vrlo uspesnu) i pekingu. Kada sam je pitala zasto kancelarija u pekingu ona je odgovorila “Pa uvozimo Kineze u Srbiju” i nasmejala se mome glupom pitanju. Inace otac joj je bio dobar prijatelj sa gospodinom Unkovicem.
deberzerak deberzerak 17:01 22.10.2010

Re: 1997

sam upoznala devojku koja je imala turisticku agenciju u londonu a u isto vreme u beogradu ( danas vrlo uspesnu) i pekingu. Kada sam je pitala zasto kancelarija u pekingu ona je odgovorila “Pa uvozimo Kineze u Srbiju” i nasmejala se mome glupom pitanju. Inace otac joj je bio dobar prijatelj sa gospodinom Unkovicem.


Po ovome sto ste nam ispricali doticna se bavila svime sem turizmom. Nazalost, i dan danas se neki ljudi bave istim poslom pa imate situaciju da ce vizu za srbiju dobiti npr. zemljoradnik iz Kine sa nezavrsenom osnovnom skolom a neko kao sto je CEO kompanije Cherry ce biti odbijen (samo jedan od mnogo slicnih primera).


P.S- breaking news za sve lakoverne: prica o 30.000 kineza koji su dobili SCG drzavljanstvo je novinarska izmisljotina. Ako vam je i dalje lepse da mislite drugacije - sta da vam radim.
antioksidant antioksidant 17:03 22.10.2010

:)

zabavi nikad kraja
apectator apectator 18:14 22.10.2010

Re: :)

zabavi nikad kraja

Taman pomislis da nema vise kad ono...
Goran Vučković Goran Vučković 20:11 22.10.2010

Reference

Međunarodna liga humanista, osnivači:
- Linus & Ava Pauling - Twice the Nobel Prize winner for science and peace
- Ivan Supek - President of Croatian Academy of science and arts
- Aurelio Peccei - President of Rome Club
- Sophia Wadia - Indian writer
- Philip Noel-Baker - The Nobel Peace Prize winner

Uprava:
- The Standing Committee President is Dr Elisabeth Rehn, Finland
- Honorary president of the International League of Humanists, Ivan Supek
- The ILH Secretary General is Prof. Zdravko Surlan, BiH.

Rehn had a high profile as the first female Minister of Defence in Finland. In 1995, during Rehn's term as Minister of Defence, a law on voluntary female enlistment was enacted. In recent years Rehn has been known for her international assignments, as UN Under-Secretary General and as the Special Rapporteur for Human Rights in Bosnia and Herzegovina.


Nije mi čudno što mene neinformisanog zeznuše, pa dadoše Unkoviću to priznanje - ali kako nasankaše bivšu ministarku odbrane Finske i specijalnu izvestilicu (moram malo da zezam Nj.K.V Kralja Majmuna) za ljudska prava Generalnog sekretara UN za BiH - da vodi kolo?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:51 22.10.2010

Re: Reference

Goran Vučković
Međunarodna liga humanista, osnivači:- Linus & Ava Pauling - Twice the Nobel Prize winner for science and peace- Ivan Supek - President of Croatian Academy of science and arts- Aurelio Peccei - President of Rome Club - Sophia Wadia - Indian writer- Philip Noel-Baker - The Nobel Peace Prize winnerUprava:- The Standing Committee President is Dr Elisabeth Rehn, Finland- Honorary president of the International League of Humanists, Ivan Supek- The ILH Secretary General is Prof. Zdravko Surlan, BiH.
Rehn had a high profile as the first female Minister of Defence in Finland. In 1995, during Rehn's term as Minister of Defence, a law on voluntary female enlistment was enacted. In recent years Rehn has been known for her international assignments, as UN Under-Secretary General and as the Special Rapporteur for Human Rights in Bosnia and Herzegovina.Nije mi čudno što mene neinformisanog zeznuše, pa dadoše Unkoviću to priznanje - ali kako nasankaše bivšu ministarku odbrane Finske i specijalnu izvestilicu (moram malo da zezam Nj.K.V Kralja Majmuna) za ljudska prava Generalnog sekretara UN za BiH - da vodi kolo?

Izvestilica i ostale vršalice dužnosti nositeljki ljudskih prava.
Nekako me ovo podseća na one silne organizacije gde se nagrade&diplome dobijaju uplatom 100$-10.000$. Znate ono: 100 najuticajnijih svetskih naučnika, 1000 najuticajnijih blogera,...Što više uplatiš to zvučnija titula.
Goran Vučković Goran Vučković 21:09 22.10.2010

Re: Reference

Nekako me ovo podseća na one silne organizacije gde se nagrade&diplome dobijaju uplatom 100$-10.000$. Znate ono: 100 najuticajnijih svetskih naučnika, 1000 najuticajnijih blogera,...Što više uplatiš to zvučnija titula.

Moguće, da - ali malo je sumnjivo da se neko ko je bio na takvim funkcijama kao Elizabet Ren upušta u takve stvari.
jedan.kub jedan.kub 21:17 22.10.2010

Re: Reference

Kakva liga, takav izbor. Izgleda da i izvestilica ima kratko pamćenje.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:38 22.10.2010

Re: Reference

Elizabet Ren

obožavateljka srbije.
što da još malo ne doprinese...
jedan.kub jedan.kub 21:45 22.10.2010

Re: Reference

E.L.
obožavateljka srbije.
što da još malo ne doprinese..

Pre će biti da je to doprinos one druge dvojice iz uprave
Goran Vučković Goran Vučković 22:26 22.10.2010

Re: Reference

obožavateljka srbije.

Ministarka odbrane. Kandidatkinja za mesto predsednika Finske, izgubila zamalo od Martija Ahtisarija. Specijalni izvestilac UN za ljudska prava iz Bosne za vreme ratova.

Može neki link o obožavanju Srbije?
mayo1 mayo1 21:57 22.10.2010

Činjenica radi

Uprava:
- The Standing Committee President is Dr Elisabeth Rehn, Finland
- Honorary president of the International League of Humanists, Ivan Supek
...

Ivan Supek je umro 2007. godine.
Teško da je asistirao gđi Rehn u dodjeli ovog priznanja.
Goran Vučković Goran Vučković 22:30 22.10.2010

Re: Činjenica radi

Ivan Supek je umro 2007. godine.

Ćao Mayo,

znate li možda vi nešto više o ovoj organizaciji (osim što je Supek bivši počasni predsednik, a sajt "malo" bajat)?
mayo1 mayo1 09:37 23.10.2010

Re: Činjenica radi

...znate li možda vi nešto više o ovoj organizaciji (osim što je Supek bivši počasni predsednik, a sajt "malo" bajat?


Ne.
Poznata mi je tzv. Dubrovnik - Philadelphia deklaracija, ali koja je napisana u potpuno drugim političkim, društvenim, vojnim, ekonomskim itd okolnostima.
I predstavljala jedan, rekao bih idealistički, protest protiv tadašnjeg stanja u svijetu.

Kako je došlo do toga da se gorespomenuta organizacija poziva na ove ljude i kako je sve to skupa završilo u Sarajevu, nije mi poznato.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:25 23.10.2010

Re: Press clipping

Goran Vučković
BUDVA: ĐUKANOVIĆU I MAROVIĆU URUČENA PRIZNANJA INTERNACIONALNE LIGE HUMANISTA BH DANI: LIGA ZA PRANJE NOVCARFE: Čehajić i Berbić dobitnici priznanja Internacionalne lige humanistaBH Dani: SEKSUALNI SKANDAL U LIGI HUMANISTAGrad Sarajevo: Gradonačelnica Semiha Borovac posjetila Internacionalnu ligu humanistaBljesak.info: Press konferencija povodom dodjele priznanja Josipu Muselimoviću Sda.ba: Predsjednik Tihić posjetio Internacionalnu ligu humanistaHayat.ba: Kardinal Puljić upisao izjavu u "Knjigu mira"Media Centar Sarajevo: Odlazak velikog čovjeka, naučnika i humanisteStudio88.ba: Predstavnici HKD-a "Napredak" i ILH-a potpisali protokol o dugoročnoj suradnjiGranična policija BIH: Saopćenje za javnost

Mozemo polako da zaključujemo: džaba smo trošili bitove, bajtove i ostale tastature. Niti vredi nagrada niti se vredi uzbuđivati zbog ovakvih. Hvala svima, ovo je Srbija.
Pozdrav svima od kandidata za člana "100 najuticajnijih humanista među kraljevima".
Goran Vučković Goran Vučković 18:05 23.10.2010

Re: Press clipping

Mozemo polako da zaključujemo: džaba smo trošili bitove, bajtove i ostale tastature. Niti vredi nagrada niti se vredi uzbuđivati zbog ovakvih. Hvala svima, ovo je Srbija.
Pozdrav svima od kandidata za člana "100 najuticajnijih humanista među kraljevima".

Svakako nije ništa od zaista internacionalnog značaja. Ali i dalje nemamo savršeno pašući odgovor zašto baš Slobodan Unković. Nekako mi nije specijalno verovatno ni da je Unković nešto značajno investirao u svoj renome, a ni ovo sa srboljupkom mi nekako nije sasvim stojeće (još čekam reference na primere njenog srboljupstva). Da li je Unković nešto značajno uradio u poslednjih nekoliko godina?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:59 24.10.2010

Re: Press clipping

Goran Vučković
Mozemo polako da zaključujemo: džaba smo trošili bitove, bajtove i ostale tastature. Niti vredi nagrada niti se vredi uzbuđivati zbog ovakvih. Hvala svima, ovo je Srbija.Pozdrav svima od kandidata za člana "100 najuticajnijih humanista među kraljevima". Svakako nije ništa od zaista internacionalnog značaja. Ali i dalje nemamo savršeno pašući odgovor zašto baš Slobodan Unković. Nekako mi nije specijalno verovatno ni da je Unković nešto značajno investirao u svoj renome, a ni ovo sa srboljupkom mi nekako nije sasvim stojeće (još čekam reference na primere njenog srboljupstva). Da li je Unković nešto značajno uradio u poslednjih nekoliko godina?[/quote]
NEIN!
Ipak je to besmislena nagrada, iza koje se kriju pare. Niko nije imun na pare i na "slavu". Nije to srboljupstvo to je srebroljupstvo, najverovatnije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana