Geostrategija ala Sara Pejlin

Jelena Milić RSS / 08.10.2008. u 13:52

 "Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da bi Evropska unija trebalo što pre da otvori vrata Srbiji jer će u protivnom Srbija "tražiti druga rešenja s Rusijom". "Ako nas Evropska unija ne prihvati brzo, bićemo primorani da tražimo druga rešenja s Rusima", rekao je Šutanovac u intervjuu današnjem pariskom dnevniku "Figaro". Šutanovac je rekao da Srbija može da bude most između Istoka i Zapada, ali da je Srbiji neophodna Evropa. "Evropa, međutim, usporavajući naše približavanje Briselu, nastavlja da nas kažnjava zbog prošlosti i što još nismo isporučili jednog čoveka, Ratka Mladića, tražeći istovremeno da ne budemo mnogo bliski s Rusijom", rekao je Šutanovac. "

U Ekonomistu često možete naleteti na meni izuzezno uspešnu reklamu za Austrian Airlines u kojoj je nacrtana mreža svih letova ka istoku ( impresivno gusta)  koji idu sa bečkog aerodroma (mislim) uz slogan: najrazvijenija mreža na istoku posle KGB! 

A sećam se i nedavno kad je Borka Pavićević sa razlogom raspalila po nekome ko je glede Aerodroma Beograd i ne znam koje već afere ili retrogluposti u vezi  svrhe istog u 21. veku  odvalio „pa da bi putnik namernik..." Eto baš išao, išao, pa čekao da naleti na konak, veže konja, vidi ima li šta da se jede, a u saraju i oni sa istoka i oni sa zapada, po dvojca od svakih....

Što se tog mosta između istoka i zapada tiče, čujem i da su se Bugari i Rumuni konačno dogovorili oko mostova na Dunavu ili i to beše već odavno. A evo i Angela Merkl je posle nedavne posete Rusiji „provaljena" od strane Stratfora da neće da Nemačka  više ikad bude u sendviču Francuza i ostalih sa zapada i Rusije sa istoka, pa se protivi nervranju Rusa  pozivom Ukrajni i Gruziji da pristupe NATO ( kao da Ukrajinci baš i hoće, al o tome posebno). Tako da je i taj koridor već uveliko otovren. A i Putin, kad već leti preko Aljaske, verovatno može malo da skrene  levo-desno, pa time tržišna vrednost  ovog našeg mosta takođe biva urušena. Čujem da se već šuška i  da je trasa  turbostrateškivažnog  gasovoda kroz Srbiju  već počela  da švrćaka. 

01-SUTANOVAC.jpgSarah-Palin-Vogue.jpg

Ako se, pak, ova ocena nije odnosila na geostrategiju ili na to da Srbija bude neki kurir Jovica u odnosima Rusija-- zapadni svet, za šta je konkurs već takođe popunjen, ostaje opcija da je Šutanovac mislio da mi budemo unutrašnjepolitički neki nesretni hibrid surovog kapitalizma  i neravnopravne raspodele uz deficit demokratičnosti i poštovanja ljudskih prava ala Rusija sa jedne i mnogo većeg stepena demokratičnosti i poštovanja  ljudskih prava i boljih i socijlnih službi EU, sa druge strane. Tu smo već čini mi se solidno odmakli ka Rusima. Strahujem da će novi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU sadržati neke ne baš prijatne ocene na tu temu.

Ako zaista želimo da se evropeizujemo više nama treba Evropa nego mi njoj za bilo šta. Koliko smo sami sposobni da se evropeizujemo gledamo u skupštini svakodnevno. Baš mislim nešto, mnogo  će se potresti EU ovom pretnjom, mislim zabili smo im nož u leđa, gore nego što će Crnogorci uskoro nama.

Čini mi se da je Šutanovac već par nedelje u vrlo neprijatnoj situaciji da on saopštava javnosti skretanje sa kursa ne samo atlantskih već i evropskih integracija Srbije, koje je pre svega rezultat naše politike o i oko Kosova. Srbija je i dalje, bez Koštunice na vlasti i sa nešto rasitnjenim radikalima „single issue state" ma kako Jeremić i Co pokušavali da nas zavaraju pričama o tri jednako važna prioriteta: Kosovu, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Pogotovu je ubedljivo ovo oko regionalne saradnje i pretnji "merama" Crnoj Gori.  BTW; ne beše li ta regionalan saradnja kamen temeljac PSP i evropskih integracija? Preduslov takoreći. I Ms Milić bi da jede veliku Nirvanu svaki dan i da ima liniju ko Ketj Mos, al ne ide. Nikako.

Jeremić i Tadić sada sve češće potenciraju pitanje bezbednosnih izazova koje Kosovo predstavlja za region i Evropu, i nude se da budu deo rešenja. Sama mantra o tome da oni Kosovo brane mirnim putem je, bar kad je autor ovog bloga u pitanju, bila prihvaćena i pozdravljena. Ali i ona ima svoje limitacije, a zahteva i preciziranje pojmova.

Naime, Amerikanci, pa i Evropljni, pitanje nepriznavanja Kosova od strane zemlja u regonu vide kao bezbednosni rizik, a svako priznavanje kao korak ka povećanoj bezbednosti. Dodajte tome da oni i opstrukcije oko raspoređivanje misije Eulksa vide kao izazov a ne doprinos regionalnoj bezbednosti. I sad Tadić i Jeremić oće da budu deo rešenja, da tu povećaju naš ulog. Lepo, al ima kvaka. Uzrok problema se ne vidi isto. To kako Šutanovac u Kažiprstu i Jeremić-Tadić predstavlju Kosovo, kao potpunu anarhiju i epicentar kriminala, baš i nije percepcija koju o istom imaju EU i SAD. Tako da je teško se tu nametnuti kao  faktor rešenja a ne problema. I Denis napast za sebe misli da je konstruktivan drug gosn Vilsonu, al Vilson i ne vidi stvari tako baš.

Ova inicijativa oko izjašnjavanaj Stalnog suda trebala je, kako naši zvaničnici tvrde, da skloni  Kosovo  iz fokusa jedno godinu dve, i da nam da unutrašnjepolitiki manevarski prostor da se posvetimo EU integracijama. I to je autor ovog  bloga „kupio" čisto po logici ne može baš država da sedi skrštenih ruku, i dok je mirnim putem OK je, a i EU i SAD ko ih  šiša kad su odustali od R2P kao principa i argumenta. Onaj drugi deo argumentacije je oduvek bio problematičan. Naime, tvrdi se da je ovo preventivni potez kojim se nekoj budućoj generaciji lidera, koja će uspeti evetulano da dobaci do statusa kandidata i završi pregovore, čisti teren. Tako što se sprečava situacija da budu prinuđeni da biraju između EU i Kosova, ako hoće punopravno članstvo, kad već ova garnitura ne može da napravi izbor.  Ako ovako nastavi da čačaka mečku, ova generacija i jare i pare lidera će u stvari EU isporovcitrati do mere da nikad nikome u Srbiji i ne ponudu kandidaturu, sa ili bez Kosova kao uslovom. Pogledajte još jednom "kriterijume iz Kopenhagena" onu tačku da kandidati moraju da demonstriraju i "sposobnost da  prihvate obaveze članstva, uključujući podršku za ciljeve EU".  Cilj EU, cele, je i uspostavljanje Euleksa. Tako da može lako da bude-žaba ste krečili-lobirali takoreći. Ili niste. Skupo ste to lobiranje platili, zamalo pa ispadoste lideri antiglobalnog sveta u UN.

I tu se vraćamo na priču oko Euleksa, koju je na blogu već otovrio blackbox.  

 Evo kako Srbi sa Kosova citiraju Tadića oko EULEKSA: "Direktor Kliničko-bolničkog centra u Gračanici Stojan Sekulić je okupljenima poručio da „priča o statusu Kosova nije završena", i pozvao kosovske Srbe da ne napuštaju pokrajinu.Sekulić je istakao poruku predsednika Srbije Borisa Tadića: „Evropa da, Euleks ne", izrečenu tokom njegovih susreta s nemačkim zvaničnicima."

Poruke-sugestije Pitera Fejta, izrešene ovih dana, a koje su solidno ratzličite od ove Tadićeve nove mantre,  se moraju uzeti ozbiljno u razmatranje. On samo javno obelodanjuje ono što je odavno očito: Srbija jeste pred izborom ili EU ili Kosovo, bez obzira na to šta kaže Generalan Skupština ili Sud. I EU i Kosovo je bilo diskutabilno i tokom same kampanje. Srbija otezanjem sa razmeštanjem Euleksa, ne samo da kako to SAD i EU vide podstiče regionalnu nestabilnost, već i globalno minira image EU kao soft power igrača. Ako se to može Rusiji oko Gruzije, pitanje je da li se može i nama, koji još kao i hoćemo u tu istu EU. Rusi imaju i tu komociju da u istu i neće, a izvoze joj i onoliko gasa.

Žvaka oko Generalnog sekretara i njegovog pisma i statusno neutralnog Euleksa pije vodu, ali samo dok....dok se ne lane da mi u stvari nećemo i sledeće-- da i statusno neutralni Euleks ne realizuje Ahtisarijev plan-to jest da daje okvir   NATO i KFORu za stvaranje kosovskih bezbednosnih snaga! Kapiram  da SAD i EU vide i to kao korak ka povećanom stepenu bezbednosti. To da imaju kosovske bezbednosne snage koje su sami formirali. Mi ne. Pogotovu ako je alternativa neki NN teder na koji mogu i ala Alkaida likovi da se jave. I opet, teško da se tu možemo prodavati kao faktor rešenja u partnerstvu sa SAD i EU, što su Jeremić i Tadić  počeli da nam uvaljuju  kao novu strategiju, bežeći od priče o podeli,   po kojoj mi, pre svega, trebamo  EU, pa zbog toga možemo još da dižemo uloge, a EU će morati da ih spušta.

 0203b_ocp_w380_h300.jpg

Možda bi državnički-nacionalno bilo odgovorno predočiti javnosti situaciju malo realističnije, nešto manje euforično, pre svega kada je EU perspektiva, ako se nastavi sa ovakvim kursom prema i oko Koosva, u pitanju. Možda ako već oni nemaju muda da naprave izbor, a zakucali se u ćošak pokušavajući da ga izbegnu, glasači imaju. Ovako ćemo biti ostavljeni i bez te mogućnosti. A EU i SAD...Pa kapiram, toliko su se potresli što gube ovu G (eostratešku) tačku, da mogu samo  i džeparac za put ka Rusiji da nam daju. Da nas skinu više sa dnevnog reda. Ko sumnja, nek vidi šta bi sa Gruzijom.



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

medjutim92 medjutim92 14:21 08.10.2008

Preporuka.

Cudo jedno koliko nekad nasa javnost nema predstavu sta se dogadja s one strane grane, i jos se ponosi time..
blackbox92 blackbox92 14:33 08.10.2008

EULEX je šansa

Dobra Vam je analiza, dobar tekst.
Razmišljanje o mostu između Istoka i Zapada je za one koji su još u vremenu karavana i makadamskih puteva.
Davno su Rusija i SAD i Evropa našli mnogo manje komplikovane i kraće puteve od onih koji vode preko nas. Nažalost mi nikako da postignemo da budemo prepreka a ne most i na toj maloj stazici.
Umesto da razmišljamo o mostu ozmeđu istoka i zapada bolje bi bilo da se biše okrenemo regionu i izgradnji mostova sa susedima.
EULEX je šansa da preko dogovora oko njega Srbija zadrži komunikaciju i oko našeg puta ka EU.
Jelena Milić Jelena Milić 14:36 08.10.2008

Re: EULEX je šansa

EULEX je šansa da preko dogovora oko njega Srbija zadrži komunikaciju i oko našeg puta ka EU.


slazem se. ja se samo bojim da se "nasi" ne zaigraju. ako vec nisu
Atomski mrav Atomski mrav 14:56 08.10.2008

Re: EULEX je šansa

Zanimljivo, ali zar nije cilj i zadatak EULEX-a da se brine o "vladavini prava" na Kosovu, tj. da nadzire rad policije i pravosuđa? Gde se pominju ti mostovi i komunikacije Srbije sa EU? Zašto je šef CIVILNE misije bivši general (NATO)? Zašto se Piter Fejt (takođe iz NATO) više bavi lobiranjem za priznavanje nezavisnosti Kosova nego onim što bi trebalo da bude zadatak EULEX-a?

A mogle bi i EU glavešine jednom da se dogovore i da zauzmu jedinstven stav prema Srbiji. Da kažu kakvi nas sve još uslovi očekuju (ne mislim na te floskule koje svaka članica EU može da tumači kako hoće), u pogledu Kosova, EULEX-a, Rusije, Irana, Iraka, čega god. Ovako malo oni zavlače nas, malo mi njih i sve se vrti u krug.
Jelena Milić Jelena Milić 14:59 08.10.2008

Re: EULEX je šansa

Ovako malo oni zavlače nas, malo mi njih i sve se vrti u krug.


pa nisam bas sigurna da je slika ovakva...balans snaga je u toj vrtesci ipak na strani eu tako da kad nas otpuste iz tog vrcenja ....odosmo mi...na periferiju desavanja...
Atomski mrav Atomski mrav 15:04 08.10.2008

Re: EULEX je šansa

Da, centrifugalna sila je čudo. No, neće nas baš tako lako pustiti, pošto smo u centru problema koji su sami stvorili, pravili su presedane misleći da se "Vlasi neće dosetiti" i sad bi najradije da naprave nekakav "damage control" - ja vidim EULEX upravo u tom svetlu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:58 08.10.2008

Šta je ovo...

"Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da bi Evropska unija trebalo što pre da otvori vrata Srbiji jer će u protivnom Srbija "tražiti druga rešenja s Rusijom". "Ako nas Evropska unija ne prihvati brzo, bićemo primorani da tražimo druga rešenja s Rusima", rekao je Šutanovac u intervjuu današnjem pariskom dnevniku "Figaro". Šutanovac je rekao da Srbija može da bude most između Istoka i Zapada, ali da je Srbiji neophodna Evropa. "Evropa, međutim, usporavajući naše približavanje Briselu, nastavlja da nas kažnjava zbog prošlosti i što još nismo isporučili jednog čoveka, Ratka Mladića, tražeći istovremeno da ne budemo mnogo bliski s Rusijom", rekao je Šutanovac. "

Prosto da čovek ne poveruje. Kao da mu je Toma Nikolić šaputao odgovore. Ili je Šule skoro čitao neku knjigu o Titu.
Samo što nije Titovo vreme, a ni on nije toga formata..
Gospode, ko će im jednom već uspeti objasniti da je pitanje odbrane zapravo spoljna politika, a da ovakvi slonovi u staklarskoj radnji nose sam štetu i ostavljaju srču iza sebe...o))
spinnacker spinnacker 15:20 08.10.2008

Re: Šta je ovo...

odlican komentar samo nije bas sve one way street...Island danas salje zvanicna pisma i moli Rusiju za pomoc od 4 milijarde eura kad su ih SAD i EU odbili...ima tu mnogo vise od jednog ugla...
adam weisphaut adam weisphaut 22:27 08.10.2008

Re: Šta je ovo...

Kao da mu je Toma Nikolić šaputao odgovore. Ili je Šule skoro čitao neku knjigu o Titu.

Mora da je ovo prvo, ovo u italic-u ne zvuči verovatno (pa makar i Titovu).
blackbox92 blackbox92 23:45 08.10.2008

Re: Šta je ovo...

"Ako nas Evropska unija ne prihvati brzo, bićemo primorani da tražimo druga rešenja s Rusima", rekao je Šutanovac u intervjuu današnjem pariskom dnevniku "Figaro".

Pa ovo je neviđeno nespretno rečeno.Kao hteo je da pripreti Evropi da ćemo se okrenuti Rusiji a ustvari je Rusiju ponizio time što ju je svrstao u rezervnu varijantu.
Šta ako bi sada ruski MIP zvanično reagovao saopštenjem da Rusija nije ničiji broj 2.
Šutanovac je rekao da Srbija može da bude most između Istoka i Zapada, ali da je Srbiji neophodna Evropa.

Istok i Zapad( valjda misli na Rusiju i EU/SAD) su izgradili i uspostavli mnogo mostova koji ne vode preko Srbije. Razmišljanje u okvirima da smo i dalje tampon između NATO i VU ili možda na raskrnici glavnih puteva iz doba karavana po makadamskim putevima između Evrope i Turske je bliža ili dalja prošlost.
Umesto da se busamo da smo značajan činilac u odnosima između supersila, treba da počnemo da razmišljamo u regionalnom okviru i da se potrudimo da tu nađemo svoje pravo mesto.To mesto nije minorno, Evropa računa na Srbiju kao ključniu oslonac regionalne stabilnosti. Takvu poziciju treba iskoristiti jer je značajna i u ekonomskom pogledu, a ključna stvar je odnosi sa susedima i to mora biti stalni prioritet spoljne politike.
Srbiji je neophodna Evropa ali se moramo potruditi i da gradimo takvu Srbiju koja je neophodna Evropi, koja će biti deo Evrope a ne evropski problem.
AlexDunja AlexDunja 00:24 09.10.2008

Re: Šta je ovo...

ovo u italic-u ne zvuči verovatno (pa makar i Titovu).

:))
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:57 09.10.2008

Re: Šta je ovo...

"Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da bi Evropska unija trebalo što pre da otvori vrata Srbiji jer će u protivnom Srbija "tražiti druga rešenja s Rusijom". "Ako nas Evropska unija ne prihvati brzo, bićemo primorani da tražimo druga rešenja s Rusima", rekao je Šutanovac u intervjuu današnjem pariskom dnevniku "Figaro". Šutanovac je rekao da Srbija može da bude most između Istoka i Zapada, ali da je Srbiji neophodna Evropa. "Evropa, međutim, usporavajući naše približavanje Briselu, nastavlja da nas kažnjava zbog prošlosti i što još nismo isporučili jednog čoveka, Ratka Mladića, tražeći istovremeno da ne budemo mnogo bliski s Rusijom", rekao je Šutanovac. "

Prosto da čovek ne poveruje. Kao da mu je Toma Nikolić šaputao odgovore. Ili je Šule skoro čitao neku knjigu o Titu.

Pade mi na pamet, da ce sutra Sutanovac da demantuje Figaro, da nisu dobro interpretirali. Nekako mi se kosi s zdravom logikom da ce bas SUTANOVAC da salje pretnje takve vrste, ni manje ni vise nego Figarou, u srcu Evrope. Cak i ako bi se to uradilo, zna se ko bi trebalo da ima tu privilegiju. I ne verujem da je Sutanovac zrtveno jagnje koje je trebalo da pusti probni balon.
man ray loves me man ray loves me 15:04 08.10.2008

edit: Austrian Airlines

"Najveca mreza na istoku posle KGB. I stjuardese koje podsecaju na komsinicu koja vas je cinkarila". Cudi me kako im nije pala na pamet direktna asocijacija - KGB - polonijum u hrani. Plus, gledajuci slucaj Litvinenko, KGB leti i ubija po Evropi.
Jelena Milić Jelena Milić 15:06 08.10.2008

Re: American Airlines

Austrian


rekoh ja

Covek u belom Covek u belom 16:07 08.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

man ray loves me
KGB leti i ubija po Evropi.
Eh taj mrski KGB, dok eto npr. CIA, MI5, Mosad, BND, DST i ostale strikaju dzempere. Steta sto nisi bila u SAD 50-ih, kako bi ti lepo lovila crvene vestice...
man ray loves me man ray loves me 16:34 08.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

mislis kao sto si ti ulovio mene?
u reklami se pominje samo kgb, pa se zezam na taj racun. ne pisem esej o tajnim sluzbama.

zasto ne razmislis dve sekunde pre nego sto pljunes? izivljavas se.
adam weisphaut adam weisphaut 22:29 08.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

Eh taj mrski KGB

Mrski?
Pa evo ti ih voliš.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:58 09.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

Covek u belom
Eh
taj mrski KGB, dok eto npr. CIA, MI5, Mosad, BND, DST i ostale strikaju
dzempere. Steta sto nisi bila u SAD 50-ih, kako bi ti lepo lovila
crvene vestice...

Cekaj, cekaj, podseti me i poduci me: ko je ono bese ubijen tokom tog "zloglasnog" "lova na vestice"? Bracni par Rozenberg i? Hajde, podseti me, stari se, pa je pamcenje slabije. Mnogi su izgubili posao (a neki to posle debelo naplatili), neki su isli na informativne razgovore, neke su komsije gledale popreko, jaka stvar dok su u isto doba u sibirskim logorima pod rukovodstvom tog istog kgb-a i bratskog mu gpu-a trunuli milioni (nekoliko puta 10^6, ako ti je tako lakse) ljudi... Ili ruski zivoti po tebi (velikom patrioti) vrede milion puta manje, a? Ta instrumentalizacija jedne neprijatne i osude vredne epizode u istoriji SAD u Srbiji i medju patriJotskom dijasporom je pravo cudo - tvbastiljom i tabloidima isprani antizapadni mozgovi ce sledece traziti da se Rozenbergovima podigne spomenik na Trgu slobode, sta ce nam prozapadni lideri knjaz Mihajlo i Djindjic, daj neke sovjetske spijune.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:26 09.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

man ray loves me

zasto ne razmislis dve sekunde pre nego sto pljunes?

To ne ulazi u patriJotski modus operandi. Za to bi mu bio potreban upgrade operativnog sistema...
Covek u belom Covek u belom 18:53 09.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

Milan M. Ćirković
Mnogi su izgubili posao (a neki to posle debelo naplatili), neki su isli na informativne razgovore, neke su komsije gledale popreko, jaka stvar dok su u isto doba u sibirskim logorima pod rukovodstvom tog istog kgb-a i bratskog mu gpu-a trunuli milioni (nekoliko puta 10^6, ako ti je tako lakse) ljudi... Ili ruski zivoti po tebi (velikom patrioti) vrede milion puta manje, a? Ta instrumentalizacija jedne neprijatne i osude vredne epizode u istoriji SAD u Srbiji i medju patriJotskom dijasporom je pravo cudo
Aha, to su se Ameri u hladnom ratu borili ustvari za dobrobit jadnog i napacenog ruskog naroda da im skinu sa vlasti okrutne komuniste, ko i nas sto su bombardovali da nam olaksaju.
Bas ti hvala Cirkovicu sto narodu na blogu otvaras oci, sta bi mi bez tebe.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:40 10.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

Covek u belom

Aha, to su se Ameri u hladnom ratu borili ustvari za
dobrobit jadnog i napacenog ruskog naroda da im skinu sa vlasti okrutne
komuniste, ko i nas sto su bombardovali da nam olaksaju.
Bas ti hvala Cirkovicu sto narodu na blogu otvaras oci, sta bi mi bez tebe.

Naravno, nisi odgovorio na pitanje, samo si poceo da lupetas ad hominem. Sasvim u svom duhu -- jos samo cekam da mi zabranis da raspravljam o srpskoj reprezentaciji... A ako mislis da je komunisticka vlast bila ista osim autenticnog ZLA za Ruse i sve druge narode gde je bila, treba da te bude sramota.
pufna92 pufna92 14:35 10.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

postoje blogeri koje svakojake teme iskoriste za ''vecne'' price o partizanima i cetnicima.
mislim stvarno gosn. Cirkovicu i gosn. Beli, dokle vise?!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:22 10.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

Ironija je u tome sto se sa "belim" ja ustvari slazem u vezi chetnika i partizana. Medjutim, njega je novokomponovana turbopatrijotska politika zaslepela toliko, da ce lakse da proguta i komunisticka zlodela nego da prizna da je zapad cesto u pravu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:31 10.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

...
Covek u belom Covek u belom 17:03 10.10.2008

Re: edit: Austrian Airlines

Milan M. Ćirković
Ironija je u tome sto se sa "belim" ja ustvari slazem u vezi chetnika i partizana.
Sto jes, jes i to je moguce.

Medjutim, njega je novokomponovana turbopatrijotska politika zaslepela toliko, da ce lakse da proguta i komunisticka zlodela nego da prizna da je zapad cesto u pravu.
A ja nemam problem sa metodama zapada, imam problem sa uvijanjem politike golog ekonomskog interesa koja ne preza ni od cega, u moralne oblande demokratije, humanosti i politicke korektnosti. Shvatite Cirkovicu to vredja inteligenciju ljudi.

A to da su Sovjeti bili 1e6 puta gori od Amera prema svojim gradjanima je toliko ocigledno da je moj odgovor vama mogao da bude samo sarkastican. Poenta nije bila u tome ko je vise zla naneo sopstvenim gradjanima nego drugim narodima, a vi ste u startu krenuli sa zamenom teza.
djole63 djole63 15:07 08.10.2008

Jos citate Vogue?

Uprkos ovoj "celebrity" na prvoj strani?

Kad sam video naslov, posmislio sam da ce biti nesto na temu Majke Sare, sto:
'rani sina pa salje u vojsku (da iz helokoptera puca po "teroristima"

Mada nije ni daleko odmaklo od onoga:
Srbija se umirit ne moze.

Nikome u vlasti se ne priznaje Kosovo. Niti verujem da ce bilo koja vlast koja to uradi u narednih 5-10 godina, preziveti izbore koji slede posle toga. Zato zavlace, razvlace, otezu, muljaju, pa kad jednog dana to dosadi i Bogu i ljudima, eto nekog genija iz rupe koji se rukuje sa Tacijem - puj pike ne vazi, nema veze, niko nije kriv i idemo dalje. Kosovo, sta je to? Mozda bude i neki referendum u povoljnom trenutku ... Ne znam.

EU nam gleda kroz prste, i mislim da se uskladjivanje sa EU u najvecoj meri moze uraditi i bez otvaranja pitanja Kosova. A nama je u interesu da se toj EU sto vise priblizimo, brain-set-om i uredjenjem. A za formalni pristup cemo lako. Eno Rumunije u Bukarske uveliko u EU, pa placaju kazne (ponavljaju razred) iz lekcije zvane korupcija. Zato i mislim da je bitno kakav si a ne sta ti pise u licnoj karti.
man ray loves me man ray loves me 15:10 08.10.2008

Re: Jos citate Vogue?

Uprkos ovoj "celebrity" na prvoj strani?
iz aviona se vidi da je glava nalepljena na neku drugu devojku - it's an internet joke.
antioksidant antioksidant 15:16 08.10.2008

Re: Jos citate Vogue?

iz aviona se vidi da je glava nalepljena na neku drugu devojku - it's an internet joke.

da ali ja vukove lovim iz helikoptera ne iz aviona
Doctor Wu Doctor Wu 15:23 08.10.2008

Re: Jos citate Vogue?

Nikome u vlasti se ne priznaje Kosovo. Niti verujem da ce bilo koja vlast koja to uradi u narednih 5-10 godina, preziveti izbore koji slede posle toga. Zato zavlace, razvlace, otezu, muljaju, pa kad jednog dana to dosadi i Bogu i ljudima, eto nekog genija iz rupe koji se rukuje sa Tacijem - puj pike ne vazi, nema veze, niko nije kriv i idemo dalje. Kosovo, sta je to? Mozda bude i neki referendum u povoljnom trenutku ... Ne znam.

Ne znam, bate, ali meni stvarno nije svejedno da naoružani Albanci budu na Pančićevom vrhu. To Kosovo je bure bez dna, neće se stabilizovati još 300 godina, tamo će stalno biti nekih sranja, a kad sutra zbog nekih unutrašnjih političko-ekonomskih priča krenu sa onim Niš i Kraljevo su Kosovo, ko će ih stopirati? Ameri? Dragec? Jelena?

Podela (i odbijanje Albanaca što dalje od Kop.) je jedino stabilno rešenje. I, ujedno, jedini razlog Gates-ovog boravka u Bondsteelu prekjuče (da smiri Albance i pokaže muscle Rusima). Nadam se da ono što je Tadić izjavio prošle nedelje nije izjavio reda radi.
man ray loves me man ray loves me 15:23 08.10.2008

Re: Jos citate Vogue?

trash sarah, but don't trash the vogue. mada, kao sto i jelena zna, samo francuski se vazi - americki jeste objavio njene slike.
djole63 djole63 15:39 08.10.2008

Re: Jos citate Vogue?

Podela (i odbijanje Albanaca što dalje od Kop.) je jedino stabilno rešenje

Ma slazemo se mi oko toga - podela je jedino razumno resenje, nego pokusavam da simuliram razmisljanje ovih na vlasti. Problem je da li nekom treba stabilnost ili kontrolisana NESTABILNOST. Ako je sve stabilno, kako ces da ucenjujses, kontrolises, zavrces ruku, pretis i nagradjujes. Nema mesta za te igre.
Ali i da ce eventualno priznanje bez podele biti lakse za jedno 10 godina - bice.
milosib92 milosib92 18:41 08.10.2008

Re: Jos citate Vogue?

Doctor Wu
Podela (i odbijanje Albanaca što dalje od Kop.) je jedino stabilno rešenje.

Sama podela Kosova nije dovoljna za stabilnost. Podela BiH uz to, tj. sveobuhvatna mirovna konferencija je već daleko veća šansa.

Nema mira i stabilnosti ako se Srbiji sve uzme. Niko normalan u Srbiji ne može smatrati severni deo Kosova nekim dobitkom već čistim teritorijalnim gubitkom gotovo cele pokrajine. Ako budemo mogli da kažemo da smo dali Kosovo pretežno naseljeno Albancima, za RS pretežno naseljenu Srbima, to može da se brani i na to da se pristane bez preterane želje za revanšizmom.
dusanj92 dusanj92 15:16 08.10.2008

Da ali ...

Evropska unija trebalo što pre da otvori vrata Srbiji jer ...


jer .... Srbija inace nikada nece biti u EU. Zajednica ce se raspasti pre nego sto nas uopste prime. Prva stvar koja ce da propadne je zajednicka moneta euro. Cela stvar je i stvorena samo zbog nemacke banke a banke evo pucaju i u Engleskoj, Nemackoj.........
Dušan Maljković Dušan Maljković 15:20 08.10.2008

Ali...

"I Ms Milić bi da jede veliku Nirvanu svaki dan i da ima liniju ko Ketj Mos, al ne ide. Nikako."

Jelena, ali Vi imate liniju Kate Moss, a siguran sam da ne oskudevate u sladoledima... Dakle, ipak se može! :)
Inner Party Inner Party 16:32 08.10.2008

Serbia vs. Mighty EU

Zasto ce Srbija (ako bude pametno igrala, bez kompromisa znaci) odbraniti Kosovo i Metohiju?!
Zato sto Srbija braneci KiM brani svoje sopsteveno dvoriste i ta borba se direktno tice njenog opstanka kao (respektabilne) drzave.

Koja je motivacija EU da brani nezavisno Kosovo?!
WTF?!
Nema je!
Jednog prosecnog Francuza, Nemca ili Letonca je onoliko briga za Kosovo koliko je mene briga za celokupnu Skandinaviju i sve zemlje Beneluksa zajedno...

E tu vam je sustina i jedini moguci odgovor...
Najvaznija je motivacija. Dugorocno gledano Srbija ce i za 100 godina imati motiva da se bori za tu teritoriju! Pitaj boga sta ce biti sa EU i sa njenim Piterom Fejtom za 100 godina...

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:02 09.10.2008

Re: Serbia vs. Mighty EU

Piter Fajt ce za sto godina verovatno biti u vecnim lovistima kao sto ce to biti i dvojac Jeremic-Tadic pa makar ih SPC proglasila i za svece, onako djuture po principu Petra i Pavla ili na komade.

Ali nije pitanje u motivaciji obicnog gradjanina, jer obicni gradjani ne donose rezolucije, ne priznaju drzave niti vode drzavnu politiku kako u Srbiji tako i u mrskoj nam EU. Ali motivacija EU kao institucije da brani nezavisno Kosovo je ogromna i zasnovana je na dugorocnoj politici, svidelo se to nekome ili ne.

Doduse u istoriji je dolazilo do revizija sporazuma, ali posle mnogo mnogo godina, kao sto bi se reklo da je i davanje nezavisnosti Kosova, revizija odnosa nastalih posle Balkanskih ratova. Znaci, slazem se sa Vama da za sto godina mozda nece sve biti kao danas, vrlo verovatno, ali to ne znaci da ce sve ostati isto samo ce se problem oko Kosova promeniti. Ko moze da kaze da ce za 100 godina postojati nacionalne drzave uopste, koje, by the way, posebno u istocnoj Evropi postoje krace od sto godina. Glavno je pitanje, sta u medjuvremenu raditi. Sedeti, cekati, plakati, tuziti se kako vas niko ne voli ili sanjati san o nekim nepostojecim mostovima kao da se Srbija prostire od Baltika do Jadrana pa stoji na putu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:55 08.10.2008

Odlicno!

Po strani naslov (ne dirajte jadnu Saru), analiza vam je ovog puta odlicna. Sve je receno "u sred srede". Bez foliranja, svaku rec bih mogao da potpisem.
Cini mi se da odavno nisti bili tako inspirativni. Congrats.

Cak mi se i ovo svidelo:
I Ms Milić bi da jede veliku Nirvanu svaki dan i da ima liniju ko Ketj Mos, al ne ide. Nikako.

Zar novine lazu kada reklamiraju neke trikove u stilu:"Dobro jesti, a ne gojiti se"? Ja sam mislio da to moze, ali ako vi kazete da ne moze, onda verovatno ne moze. Sram novine bilo!

P. S. Hteli smo da ode dr K. Otisao je, 'for good'. Sada vec uvidjamo (ili cemo uskoro) da ni Ken i njegov nadobudni MIP nisu pravo resenje, da moramo traziti novog lidera (nikako Cedicu, nikako Tomicu, nikako Mladjanceta i slicne... ). Bas neko novo lice? Ima li ga? Da li cemo moci i umeti da nadjemo nekog novog Mesiju (ne Mesica) koji ce, bez zelje da izigrava Spasitelja, moci da 'izvede svoj narod na pravi put'... A cini mi se da za to ne treba biti genijalan, vec imati ispravno misljenje...
Jelena Milić Jelena Milić 18:15 08.10.2008

posotvanje

Prihvaćena rezolucije Srbije
8. oktobar 2008. | 00:08 -> 19:06 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Njujork, Brisel -- Većina zemalja u Generalnoj skupštini UN-a podržala predlog rezolucije Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti nezavisnosti Kosova.


Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku (Tanjug, arhiv)
Za rezoluciju Srbije glasalo je 77 prisutnih država, protiv je bilo šest, dok su 74 bile uzdržane. Kad dobije zahtev, Međunarodni sud pravde sam odlučuje o dinamici razmatranja - po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri. Na ocenu tog suda može se čekati i više godina, a njegove odluke nisu obavezujuće.

Podsetimo, da bi zahtev uopšte bio upućen Međunarodnom sudu pravde, bilo je potrebno da se pozitivno izjasni većina zemalja članica UN koje učestvuju u glasanju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju Srbije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

Za rezoluciju je glasalo 77 država članica UN, šest je bilo protiv, dok su 74 države bile uzdržane.

Srbiju je podržalo pet zemalja EU, veći broj afričkih i latinoameričkih država, dok su SAD i Albanija, između ostalih, bili protiv. Možda jedino iznenađenje u glasanju je to što je Velika Britanija bila uzdržana.

Veliki broj uzdržanih omogućio je da predlog Srbije prođe.

Predlog Beograda branio je na početku sednice ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić, pozivajući članice UN da podrže nacrt rezolucije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, rekao da se tako brani međunarodno pravo.


Vuk Jeremić (Beta)
"Republika Srbija veruje da bi upućivanje ovog pitanja Međunarodnom sudu pravde sprečilo da kosovska kriza posluži kao duboko problematičan presedan, u bilo kojem delu sveta gde postoje secisionističke ambicije. Verujemo, takođe, da bi savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde predstavljalo politički neutralan, ali pravno autoritativan putokaz mnogim zemljama koje su još u dilemi kako da se postave prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i da li je ona u skladu sa međunarodnim pravom”, naveo je Jeremić.

Kao jedan od argumenata, Jeremić je podsetio i da je Srbija na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova reagovala maksimalno uzdržano.

“Odbacili smo upotrebu sile i uvođenje ekonomskih sankcija. Odlučili smo da branimo suverenitet i teritorijalni integritet diplomatijom i međunarodnim pravom”, kazao je on.

Rasprava u Generalnoj skupštini

Britanski ambasador pri UN Džon Sojers izjavio je u Generalnoj skupštini da je srpski zahtev "politički motivisan". On je rekao da je nezavisnost Kosova realnost i naveo da vlada Srbije mora da odluči kako će da se izbori sa njom.

Predstavnik Albanije je rekao da svaka zemlja ima pravo da traži mišljenje Međunarodnog suda pravde i zahtev Srbije je ocenio kao pokušaj usporavanja priznavanja kosovske nezavisnosti.

SAD će glasati protiv predloga Srbije, izjavila je predstavnica SAD Rozmari di Karlo. Ona je navela da je priznanje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom i zaključila da SAD čvrsto veruju u evropsku budućnost Srbije i Kosova.

Francuska je bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji Srbije. Predstavnik Francuske u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija se ne slaže sa stavom Srbije i njenom rezolucijom i ocenio je da savet suda ne bi bio koristan u situaciji kada je Kosovo nezavisna država, koju je priznalo 22 od 27 država članica Evropske unije, a ukupno 48 država sveta.

Kosovo je proglasilo nezavisnost, dodao je on, precizirajući da treba uzeti u obzir specifičnost situacije raspada SFR Jugoslavije, pregovore o definisanju statusa i činjenicu da se Kosovo tretira kao slučaj sui generis.

Predstavnik Grčke je najavio podršku predlogu rezolucije Srbije i naglasio da svaka zemlja ima pravo da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde oko pitanja vezanih za međunarodno pravo.

Grčka smtra da je zahtev Srbije zasnovan na međunarodnom pravu i podržavamo tu rezolicuju, rekao je predstavnik Grčke.

I predstavnik Kipra je naglasio da će podržati inicijativu Beograda, jer je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova pitanje koja zaslužuje pravo razjašnjenje.

Podržimo nacrt rezolucije, rekao je predstavnik Kipra, i poručio da je podrška inicijativi Srbije sastavni deo principijalne politike Kipra da se poštuje međunarodno pravo.

Inicijativu Srbije su podržali i Indonezija, Kuba i Južnoafrička Republika, čiji je predstavnik rekao da 144 nisu priznale Kosovo.

"Iz tog razloga podržavamo pravo Srbvije da traži savetodavno mišljenje međuanodrog suda pravde", rekao je predstavnik Južnoafričke Republike.

Podršku predlogu rezolucije Srbije najavili su predstavnici i Komorskih ostrva, Kostarike, Irana i Alžira.

Izbegnuta izmena predloga

Zvanični Beograd bio je optimističan i pred zasedanje.

Iako se prethodnih dana nagađalo da li će Crna Gora podržati inicijativu Srbije, ministar spoljnih poslova Crne Core Milan Roćen izjavio je za "Vijesti" da je to ministarstvo dalo instrukciju svom predstavniku u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da podrži inicijativu Srbije.

Postojala je opasnost da jedna ili više zemalja zajedno ulože amandman u pokušaju da preformulišu i izmene dokument. Amandmani bi tada takođe bili stavljeni na glasanje i usvojeni, odnosno odbačeni prostom većinom.

Međutim, ministar Jeremić naveo je da je Srbija bila spremna i za tu situaciju.

"Velika Britanija je cirkulisala papir na osnovu koga može da se očekuje da će neko pokušati da uvede amandman koji bi promenio smisao i značaj naše rezolucije", rekao je Jeremić.

Zvanični Beograd zadovoljan

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da je zadovoljan usvajanjem rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN i ocenio da je to još jedna potvrda da je diplomatska inicijativa Vlade Srbije pokazala uspeh.

"Na taj način je Srbija, kao mala zemlja, došla u samu žižu svetskih diplomatskim događanja", naveo je premijer.

Cvetković je naveo da se posle ovakve odluke generalne skupštine UN može očekivati "da se smanje političke tenzije i da se stvari ubuduće rešavaju u daleko mirnijoj atmosferi".

"Mi smo veoma zadovoljni što se pokazalo da naši napori nisu bili uzaludni, već da su od međunarodne zajednice prihvaćeni kao legitimni i logični", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, glasanjem za rezoluciju većina zemalja je pokazala da je reč o slučaju koji zaslužuje da bude razmatran od strane Međunarodnog suda pravde.

"To istovremeno znači da ukoliko neka zemlja odluči da prizna nezavisnost Kosova i Metohije nakon ove odluke, to može da se tumači i kao nedavanje značaja ulozi koju Međunarodni sud pravde ima u konkretnom slučaju", zaključio je Cvetković.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je, u završnom obraćanju Generalnoj skupštini UN podsle glasanja o nacrtu rezolucije Srbije da je danas "veliki dan za međunarodno pravo".

"Ovo je veliki dan za međunarodno pravo. Zahvalni što nam je omogućeno da uputimo zahtev za savetodavno mišljenje Međunarodnom sudu pravde", rekao je Jeremić na kraju sednice Generalne skupštine.

"Hvala državama koje su pokazale solidarnost sa ovom akciojom, koja je po našem mišljenju u samoj suštini međunarodnog poretka i Povelje UN", dodao je Jeremić, izrazivši nadu da će se saradnja pitanju budućeg statusa Kosova nastaviti.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je prihvatanje inicijative Srbije u Generalnoj skupštini UN potvrdilo "ispravnost borbe Srbije" za očuvanje Pokrajine i načina na koji se ta borba vodi.

"Usvajanje rezolucije potvrđuje da se većina zemalja zauzima za poštovanje međunarodnog prava. To je i potvrda ispravnosti mirne, diplomatske, političke borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta koju Srbija sprovodi", rekao je Bogdanović.

EU na individualnoj osnovi

Članice Evropske unije o inicijativi Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala je na "nacionalnoj osnovi", kako je u Briselu najavil portparolka francuskog predsedništva EU Marin de Karne.

"Članice EU se konsultuju oko glasanja, ali će ono biti obavljeno na individualnoj osnovi", izjavila je De Karne, uoči rasprave u Generalnoj skupštini UN o predlogu Srbije.

"Kao što je dobro poznato, ne postoji jedinstvo u EU oko priznavanja Kosova, stoga postoji mogućnost da članice EU glasaju različito", rekla je ona, navodeći da "treba sačekati samo glasanje".

Glasanje na individualnoj osnovi prethodno je najavila i Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

Evropska unija i inače ne može da glasa jedinstveno, jer je istupanje pred Savetom bezbednosti UN stvar nacionalne politike.

Kontradiktornost EU

Dušan Reljić, sa berlinskog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost, rekao je za B92 da svi signali koji su do sada dolazili pokazivali da je postojala većina u Skupštini UN.

"No, ne treba potceniti pritisak koji dolazi od strane velikih zapadnih sila, jer niko ne voli da bude stavljen u položaj da se prespituje o opravdanosti nečije politike, pogotovo kada su u pitanju pravni aspekti te politike“, upozorio je Reljić pre početka zasedanja.

On je objasnio da Evropska unija ne može da glasa jedinstveno, odnosno da ne postoji tako nešto kao vrsta discipline u glasanju, jer je istupanje pred Savetom bezbednosti stvar nacionalne politike.

"Dvadeset jedna od 27 zemalja EU je priznala Kosovo i samim tim se svrstale među one zemlje koje smatraju da nije potrebno međunarodno preispitivanje", kaže on.

"Međutim, EU, s druge strane, uvek se zalagala za to da u međunarodnim odnosima postoji međunarodno pravo, i bilo bi čudno da sada glasa protiv. Zbog toga dolazi taj stav da treba biti uzdržan", kaže on.

"Znači, s jedne strane, staviti do znanja da zemlje EU nisu zadovoljne tim potezom Srbije, a s druge strane, ne sprečiti jedan postupak koji ipak jača međunarodno pravo“, rekao je Reljić.

Šta će uraditi Međunarodni sud pravde

Nakon što je zahtev Srbije da se o nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde dobio većinu u Generalnoj skupštini, ne treba odbaciti mogućnost da će u toj raspravi učestvovati i neko od predstavnika vlasti Kosova.

Pre glasanja u Generalnoj skupštini, u Međunarodnom sudu objasnili su za B92 da će, po prijemu zvaničnog zahteva Generalne skupštine, ako ga bude bilo, Sud najpre zatražiti od svih članica UN da, ukoliko žele, upute svoju argumentaciju u pisanoj formi.

Dodatno, zahtev može biti upućen i relevantnim organizacijama i telima za koje se veruje da mogu doprineti raspravi. U tom smislu bi moglo da se dogodi da poziv Suda bude upućen prištinskim vlastima.

U Sudu kažu da je korisno prisetiti se slučaja koji je vođen pre četiri godine, kada je od Suda zatraženo "savetodavno mišljenje" o pravnim posledicama odluke izrealskih vlasti da podignu zid razgraničenja na okupiranoj palestinskoj teritioriji.

Tada je Sud na raspravu pozvao ne samo Palestinu, koja nema status članice UN, već i predstavnike Islamske konferencije i Arapske lige, koje su smatrane relevantnim za proces.

Posle razmatranja pisanih podnesaka, u Sudu se organizuje i rasprava, gde zainteresovane strane dodatno obrazlažu svoje stavove. Tek potom Sud donosi odluku.

Uprkos nekim predviđanjima da bi odlučivanje o inicijativi Srbije moglo da traje godinama, u Sudu kažu da procedura traje znatno kraće. U pomenutom slučaju izgradnje zida, "savetodavno mišljenje" Međunarodnog suda pravde saopšteno je u roku od 8 meseci.

Brzina rada zavisiće i od toga da li će Generalna skupština UN zatražiti da se o pitanju nezavisnosti Kosova raspravlja "hitno" ili ne.

U istoriji dugoj 62 godine, Međunarodni sud pravde 25 puta je pozivan da da "savetodavno mišljenje" po nekom pitanju. U Sudu skreću pažnju da njihov stav nije obavezujući iako ima nespornu pravnu i moralnu težinu.

Još jednom se vraćajući na spor Izraela i Palestine, u Sudu podsećaju da je stav sudija - da je razdvajanje Izraelaca i Palestinaca zidom pravno neodrživo - bio kasnije pretočen u Rezoluciju Generalne skupštine UN. Mada, priznaju, ni ona nije bila obavezujuća za Izrael.

"Sud ne zanima kakve će političke odluke biti donošene u vezi sa pitanjima o kojima se raspravlja. Mi dajemo isključivo pravno tumačenje," kaže sagovornik B92 iz Međunarodnog suda pravde.

Jelena Milić Jelena Milić 18:15 08.10.2008

postovanje

Prihvaćena rezolucije Srbije
8. oktobar 2008. | 00:08 -> 19:06 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Njujork, Brisel -- Većina zemalja u Generalnoj skupštini UN-a podržala predlog rezolucije Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti nezavisnosti Kosova.


Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku (Tanjug, arhiv)
Za rezoluciju Srbije glasalo je 77 prisutnih država, protiv je bilo šest, dok su 74 bile uzdržane. Kad dobije zahtev, Međunarodni sud pravde sam odlučuje o dinamici razmatranja - po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri. Na ocenu tog suda može se čekati i više godina, a njegove odluke nisu obavezujuće.

Podsetimo, da bi zahtev uopšte bio upućen Međunarodnom sudu pravde, bilo je potrebno da se pozitivno izjasni većina zemalja članica UN koje učestvuju u glasanju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju Srbije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

Za rezoluciju je glasalo 77 država članica UN, šest je bilo protiv, dok su 74 države bile uzdržane.

Srbiju je podržalo pet zemalja EU, veći broj afričkih i latinoameričkih država, dok su SAD i Albanija, između ostalih, bili protiv. Možda jedino iznenađenje u glasanju je to što je Velika Britanija bila uzdržana.

Veliki broj uzdržanih omogućio je da predlog Srbije prođe.

Predlog Beograda branio je na početku sednice ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić, pozivajući članice UN da podrže nacrt rezolucije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, rekao da se tako brani međunarodno pravo.


Vuk Jeremić (Beta)
"Republika Srbija veruje da bi upućivanje ovog pitanja Međunarodnom sudu pravde sprečilo da kosovska kriza posluži kao duboko problematičan presedan, u bilo kojem delu sveta gde postoje secisionističke ambicije. Verujemo, takođe, da bi savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde predstavljalo politički neutralan, ali pravno autoritativan putokaz mnogim zemljama koje su još u dilemi kako da se postave prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i da li je ona u skladu sa međunarodnim pravom”, naveo je Jeremić.

Kao jedan od argumenata, Jeremić je podsetio i da je Srbija na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova reagovala maksimalno uzdržano.

“Odbacili smo upotrebu sile i uvođenje ekonomskih sankcija. Odlučili smo da branimo suverenitet i teritorijalni integritet diplomatijom i međunarodnim pravom”, kazao je on.

Rasprava u Generalnoj skupštini

Britanski ambasador pri UN Džon Sojers izjavio je u Generalnoj skupštini da je srpski zahtev "politički motivisan". On je rekao da je nezavisnost Kosova realnost i naveo da vlada Srbije mora da odluči kako će da se izbori sa njom.

Predstavnik Albanije je rekao da svaka zemlja ima pravo da traži mišljenje Međunarodnog suda pravde i zahtev Srbije je ocenio kao pokušaj usporavanja priznavanja kosovske nezavisnosti.

SAD će glasati protiv predloga Srbije, izjavila je predstavnica SAD Rozmari di Karlo. Ona je navela da je priznanje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom i zaključila da SAD čvrsto veruju u evropsku budućnost Srbije i Kosova.

Francuska je bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji Srbije. Predstavnik Francuske u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija se ne slaže sa stavom Srbije i njenom rezolucijom i ocenio je da savet suda ne bi bio koristan u situaciji kada je Kosovo nezavisna država, koju je priznalo 22 od 27 država članica Evropske unije, a ukupno 48 država sveta.

Kosovo je proglasilo nezavisnost, dodao je on, precizirajući da treba uzeti u obzir specifičnost situacije raspada SFR Jugoslavije, pregovore o definisanju statusa i činjenicu da se Kosovo tretira kao slučaj sui generis.

Predstavnik Grčke je najavio podršku predlogu rezolucije Srbije i naglasio da svaka zemlja ima pravo da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde oko pitanja vezanih za međunarodno pravo.

Grčka smtra da je zahtev Srbije zasnovan na međunarodnom pravu i podržavamo tu rezolicuju, rekao je predstavnik Grčke.

I predstavnik Kipra je naglasio da će podržati inicijativu Beograda, jer je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova pitanje koja zaslužuje pravo razjašnjenje.

Podržimo nacrt rezolucije, rekao je predstavnik Kipra, i poručio da je podrška inicijativi Srbije sastavni deo principijalne politike Kipra da se poštuje međunarodno pravo.

Inicijativu Srbije su podržali i Indonezija, Kuba i Južnoafrička Republika, čiji je predstavnik rekao da 144 nisu priznale Kosovo.

"Iz tog razloga podržavamo pravo Srbvije da traži savetodavno mišljenje međuanodrog suda pravde", rekao je predstavnik Južnoafričke Republike.

Podršku predlogu rezolucije Srbije najavili su predstavnici i Komorskih ostrva, Kostarike, Irana i Alžira.

Izbegnuta izmena predloga

Zvanični Beograd bio je optimističan i pred zasedanje.

Iako se prethodnih dana nagađalo da li će Crna Gora podržati inicijativu Srbije, ministar spoljnih poslova Crne Core Milan Roćen izjavio je za "Vijesti" da je to ministarstvo dalo instrukciju svom predstavniku u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da podrži inicijativu Srbije.

Postojala je opasnost da jedna ili više zemalja zajedno ulože amandman u pokušaju da preformulišu i izmene dokument. Amandmani bi tada takođe bili stavljeni na glasanje i usvojeni, odnosno odbačeni prostom većinom.

Međutim, ministar Jeremić naveo je da je Srbija bila spremna i za tu situaciju.

"Velika Britanija je cirkulisala papir na osnovu koga može da se očekuje da će neko pokušati da uvede amandman koji bi promenio smisao i značaj naše rezolucije", rekao je Jeremić.

Zvanični Beograd zadovoljan

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da je zadovoljan usvajanjem rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN i ocenio da je to još jedna potvrda da je diplomatska inicijativa Vlade Srbije pokazala uspeh.

"Na taj način je Srbija, kao mala zemlja, došla u samu žižu svetskih diplomatskim događanja", naveo je premijer.

Cvetković je naveo da se posle ovakve odluke generalne skupštine UN može očekivati "da se smanje političke tenzije i da se stvari ubuduće rešavaju u daleko mirnijoj atmosferi".

"Mi smo veoma zadovoljni što se pokazalo da naši napori nisu bili uzaludni, već da su od međunarodne zajednice prihvaćeni kao legitimni i logični", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, glasanjem za rezoluciju većina zemalja je pokazala da je reč o slučaju koji zaslužuje da bude razmatran od strane Međunarodnog suda pravde.

"To istovremeno znači da ukoliko neka zemlja odluči da prizna nezavisnost Kosova i Metohije nakon ove odluke, to može da se tumači i kao nedavanje značaja ulozi koju Međunarodni sud pravde ima u konkretnom slučaju", zaključio je Cvetković.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je, u završnom obraćanju Generalnoj skupštini UN podsle glasanja o nacrtu rezolucije Srbije da je danas "veliki dan za međunarodno pravo".

"Ovo je veliki dan za međunarodno pravo. Zahvalni što nam je omogućeno da uputimo zahtev za savetodavno mišljenje Međunarodnom sudu pravde", rekao je Jeremić na kraju sednice Generalne skupštine.

"Hvala državama koje su pokazale solidarnost sa ovom akciojom, koja je po našem mišljenju u samoj suštini međunarodnog poretka i Povelje UN", dodao je Jeremić, izrazivši nadu da će se saradnja pitanju budućeg statusa Kosova nastaviti.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je prihvatanje inicijative Srbije u Generalnoj skupštini UN potvrdilo "ispravnost borbe Srbije" za očuvanje Pokrajine i načina na koji se ta borba vodi.

"Usvajanje rezolucije potvrđuje da se većina zemalja zauzima za poštovanje međunarodnog prava. To je i potvrda ispravnosti mirne, diplomatske, političke borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta koju Srbija sprovodi", rekao je Bogdanović.

EU na individualnoj osnovi

Članice Evropske unije o inicijativi Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala je na "nacionalnoj osnovi", kako je u Briselu najavil portparolka francuskog predsedništva EU Marin de Karne.

"Članice EU se konsultuju oko glasanja, ali će ono biti obavljeno na individualnoj osnovi", izjavila je De Karne, uoči rasprave u Generalnoj skupštini UN o predlogu Srbije.

"Kao što je dobro poznato, ne postoji jedinstvo u EU oko priznavanja Kosova, stoga postoji mogućnost da članice EU glasaju različito", rekla je ona, navodeći da "treba sačekati samo glasanje".

Glasanje na individualnoj osnovi prethodno je najavila i Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

Evropska unija i inače ne može da glasa jedinstveno, jer je istupanje pred Savetom bezbednosti UN stvar nacionalne politike.

Kontradiktornost EU

Dušan Reljić, sa berlinskog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost, rekao je za B92 da svi signali koji su do sada dolazili pokazivali da je postojala većina u Skupštini UN.

"No, ne treba potceniti pritisak koji dolazi od strane velikih zapadnih sila, jer niko ne voli da bude stavljen u položaj da se prespituje o opravdanosti nečije politike, pogotovo kada su u pitanju pravni aspekti te politike“, upozorio je Reljić pre početka zasedanja.

On je objasnio da Evropska unija ne može da glasa jedinstveno, odnosno da ne postoji tako nešto kao vrsta discipline u glasanju, jer je istupanje pred Savetom bezbednosti stvar nacionalne politike.

"Dvadeset jedna od 27 zemalja EU je priznala Kosovo i samim tim se svrstale među one zemlje koje smatraju da nije potrebno međunarodno preispitivanje", kaže on.

"Međutim, EU, s druge strane, uvek se zalagala za to da u međunarodnim odnosima postoji međunarodno pravo, i bilo bi čudno da sada glasa protiv. Zbog toga dolazi taj stav da treba biti uzdržan", kaže on.

"Znači, s jedne strane, staviti do znanja da zemlje EU nisu zadovoljne tim potezom Srbije, a s druge strane, ne sprečiti jedan postupak koji ipak jača međunarodno pravo“, rekao je Reljić.

Šta će uraditi Međunarodni sud pravde

Nakon što je zahtev Srbije da se o nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde dobio većinu u Generalnoj skupštini, ne treba odbaciti mogućnost da će u toj raspravi učestvovati i neko od predstavnika vlasti Kosova.

Pre glasanja u Generalnoj skupštini, u Međunarodnom sudu objasnili su za B92 da će, po prijemu zvaničnog zahteva Generalne skupštine, ako ga bude bilo, Sud najpre zatražiti od svih članica UN da, ukoliko žele, upute svoju argumentaciju u pisanoj formi.

Dodatno, zahtev može biti upućen i relevantnim organizacijama i telima za koje se veruje da mogu doprineti raspravi. U tom smislu bi moglo da se dogodi da poziv Suda bude upućen prištinskim vlastima.

U Sudu kažu da je korisno prisetiti se slučaja koji je vođen pre četiri godine, kada je od Suda zatraženo "savetodavno mišljenje" o pravnim posledicama odluke izrealskih vlasti da podignu zid razgraničenja na okupiranoj palestinskoj teritioriji.

Tada je Sud na raspravu pozvao ne samo Palestinu, koja nema status članice UN, već i predstavnike Islamske konferencije i Arapske lige, koje su smatrane relevantnim za proces.

Posle razmatranja pisanih podnesaka, u Sudu se organizuje i rasprava, gde zainteresovane strane dodatno obrazlažu svoje stavove. Tek potom Sud donosi odluku.

Uprkos nekim predviđanjima da bi odlučivanje o inicijativi Srbije moglo da traje godinama, u Sudu kažu da procedura traje znatno kraće. U pomenutom slučaju izgradnje zida, "savetodavno mišljenje" Međunarodnog suda pravde saopšteno je u roku od 8 meseci.

Brzina rada zavisiće i od toga da li će Generalna skupština UN zatražiti da se o pitanju nezavisnosti Kosova raspravlja "hitno" ili ne.

U istoriji dugoj 62 godine, Međunarodni sud pravde 25 puta je pozivan da da "savetodavno mišljenje" po nekom pitanju. U Sudu skreću pažnju da njihov stav nije obavezujući iako ima nespornu pravnu i moralnu težinu.

Još jednom se vraćajući na spor Izraela i Palestine, u Sudu podsećaju da je stav sudija - da je razdvajanje Izraelaca i Palestinaca zidom pravno neodrživo - bio kasnije pretočen u Rezoluciju Generalne skupštine UN. Mada, priznaju, ni ona nije bila obavezujuća za Izrael.

"Sud ne zanima kakve će političke odluke biti donošene u vezi sa pitanjima o kojima se raspravlja. Mi dajemo isključivo pravno tumačenje," kaže sagovornik B92 iz Međunarodnog suda pravde.

Filip2412 Filip2412 18:18 08.10.2008

...

Dok god Tadic dobija nagrade od Nemacke ne brinem se za nasu geostrategiju.
milosib92 milosib92 18:48 08.10.2008

Izbor

Možda ako već oni nemaju muda da naprave izbor,

Predsednik Tadić je napravio izbor rečima da neće pristati na ulazak u EU ako je uslov odricanje od Kosova. To meni liči na sasvim jasan izbor i to onaj za koji su potrebna velika m..a, ako već moram da koristim vašu terminologiju.

To što se on vama ne sviđa ili nije u skladu sa vašim interesima je vaša stvar. Evo ramena pa se isplačite.
Dr M Dr M 19:39 08.10.2008

Re: Izbor

Predsednik Tadić je napravio izbor rečima da neće pristati na ulazak u EU ako je uslov odricanje od Kosova. To meni liči na sasvim jasan izbor i to onaj za koji su potrebna velika m..a, ako već moram da koristim vašu terminologiju.


Nama ne treba neko sa velikim m..ima, kad vec moramo da koristimo takvu terminologiju, nego neko sa pristojnim m.zgom.
Inace moze da nas vodi i neki dobar bik.
milosib92 milosib92 20:31 08.10.2008

Re: Izbor

Dr M
Nama ne treba neko sa velikim m..ima, kad vec moramo da koristimo takvu terminologiju, nego neko sa pristojnim m.zgom.Inace moze da nas vodi i neki dobar bik.

Slažem se.
nesha92 nesha92 19:19 08.10.2008

elementarno ne poznavanje diplomatije

i diplomatskog recnika krasi Vas clanak .
Da Vam ne bih sad objasnjavao kako mozete da tumacite izjavu Sutanovca posle izjave Tadica o podeli Kosova kao i o priznavanju Euleksa ( ukoliko prodje kroz rezouluciju u UN) kao i danasnju ocekivanu podrsku (samo je slepac mogao da tvrdi da inicijativa nece proci) nasoj inicijativi u UN ( gde su se samo Englezi pravili Englezi) savetujem Vam da jos jednom pazljivo procitate vesti...
Posebno se zadrzite na gang-fuc.. svetskih trzista....sto sa izjavama nema ama bas nista ali ce oblikovati sve sutrasnje izjave vec kako vetar duva ( ili odakle pare stizu).



Željka Buturović Željka Buturović 19:32 08.10.2008

sam svoj evropeizator

Koliko smo sami sposobni da se evropeizujemo gledamo u skupštini svakodnevno

a ko bi to drugi mogao da nas "evropeizuje"? i kako bi to tacno izgledalo?
nimrod88 nimrod88 19:57 08.10.2008

Sutanovac...

Mene doticni ministar odusevljava - ubi se objasnjavajuci kako sada moramo da povecamo brojnost vojnika, jer smo, zaboga "neutralni", a sa druge strane vice kako hoce u Evropu, ili ako ne tamo, onda ce morati u Rusiju. Pa cekaj, ako si neutralan, onda ne ides a ni sa kim u vojne saveze, ili vise nisi neutralan. Ako hoces u EU, onda hoces i u Nato (samo 4 clanice EU nisu u Natou (Austrija, Finska, Svedska i Irska), dakle od novoprimljenih sve jesu). Ako neces u Nato, onda hoces u nekakav savez sa Rusijom (sa kojom smo mi vec u savezu, barem interno - setimo se ovde odluke skupstine SRJ o savezu sa Rusijom i Belorusijom, koja nikada nije opozvana), ali u svakom slucaju nisi neutralan. I sta ima ministar odbrane uopste da daje ovakve izjave?!? Da Ministarstvo odbrane nije preko noci postalo nadlezno i za evropske integracije?
mariopan mariopan 21:37 08.10.2008

Re: Sutanovac...

Mene samo zanima zasto se stalno pozivamo da prihvatimo "realnost" u vezi sa Kosovom da bi postali "normalni", "pametni" "demokratsi" "civilizovani" i sta sve ne da bi nas ta Evropa prihvatila jer sada mi nismo takv? Oni jesu.

Samo niko da pomene da je ta "realnost" kreirana i podrzana bombardovanjem bez saglasnosti UN dakle cista agresija od strane bas tih drzava a sa ciljem da se otme deo teritorije Srbije za njihove potrebe. Pritom su prekrsili niz medjunarodnih zakona bacajuci bombe sa osiromasenim uranijumom, kasetne bombe inace zabranjene jer se koriste za sakacenje i ubistva sto veceg broja civila, gadjali civilne ciljeve bolnice porodilista itd. sve to humano i civilizovano..

Pozivate nas dakle da se sa tom agresijom pomirimo ( a i sa posledicom nezavisno kosovo) i da ne budemo tako zadrti i necivilizovani i da ne insistiramo na svome pravu nego da ga se odreknemo zato sto je razbojnik jaci? A kamo onda sva ona prava o kojima nam ta ista Evropa stalno trubi..mislim ista ta prava i za nas? Nema? I jos po usima sto necemo?
Atomski mrav Atomski mrav 21:45 08.10.2008

Re: Sutanovac...

Ma treba svuda prihvatiti realnost, prosto da nas ne boli glava previše... treba prihvatiti realnost da Abhazija i Južna Osetija nisu više deo Gruzije, na primer. Ili da Bosna i Hercegovina nikad neće funkcionisati kao normalna država. I da tenzije na Balkanu nisu ni izbliza iza nas. I da je teritorijalna celovitost Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i te kako upitna... pa sad da razmislimo svi je li pametno "prihvatati realnost".
markonio92 markonio92 00:49 09.10.2008

Re: Sutanovac...

Atomski mrav
I da je teritorijalna celovitost Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i te kako upitna... pa sad da razmislimo svi je li pametno "prihvatati realnost".

A Hrvatske?
Atomski mrav Atomski mrav 07:35 09.10.2008

Re: Sutanovac...

Šta sa njom?
mariopan mariopan 09:40 09.10.2008

Re: Sutanovac...

Atomski mrav
Ma treba svuda prihvatiti realnost, prosto da nas ne boli glava previše... treba prihvatiti realnost da Abhazija i Južna Osetija nisu više deo Gruzije, na primer. Ili da Bosna i Hercegovina nikad neće funkcionisati kao normalna država. I da tenzije na Balkanu nisu ni izbliza iza nas. I da je teritorijalna celovitost Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i te kako upitna... pa sad da razmislimo svi je li pametno "prihvatati realnost".

Ma vazi, nema problema ali zasto i oni ne prihvate realnost da recimo Srbi na Kosovu nece da zive u tom njima nametnutom resenju, ili Republika Srpska u Bosni kako su je oni zacrtali...ako cemo to za jedne zasto to ne moze za sve, zar to nije takodje realnost? Kako to da "postovanje ljudskih prava" prestaje kada su Srbi u pitanju ma gde da zive? Zar to nije univerzalno nego je selektivno? Cemu nas to uce?

Samo NAS pozivaju da na sopstvenu stetu priznajemo nekakvu realnost i po meni oni su neposteni do daske a svako ko nas poziva da to prihvatimo zapravo podrzava taj razbojnicki koncept i potura nam ga kao "demokratiju" civilizaciju" "da se ""uljudimo"" ....zar da se tako uljudimo da postanemo razbojnici kao oni?
Atomski mrav Atomski mrav 09:52 09.10.2008

Re: Sutanovac...

Pa to kažem i ja. Stalno ponavljam da treba usvojiti nekakav princip, ako je to "poštovanje realnosti, stanja na terenu", itd. onda da se ide do kraja. Samo što davanje prava na osamostaljenje na etničkom principu nikako nije srećno rešenje.
mariopan mariopan 10:34 09.10.2008

Re: Sutanovac...

Atomski mrav
Pa to kažem i ja. Stalno ponavljam da treba usvojiti nekakav princip, ako je to "poštovanje realnosti, stanja na terenu", itd. onda da se ide do kraja. Samo što davanje prava na osamostaljenje na etničkom principu nikako nije srećno rešenje.

Slazem se sasvim. Pogotovo sto bilo koje izdvajanje na nacionalnom principu meni mirise na fasizam. Ajd mozda gresim?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:21 09.10.2008

Re: Sutanovac...

Kako se u Srbiji koristi rec fasizam kao dobar dan, to je stvarno zanimljivo. Pa nije bas sve fasizam. Da je stvaranje drzava po nacionalnom principu fasizam onda bi Srbija prva bila produkt toga. Rec je o nacionalizmu i nacionalnim pokretima, sto je u stvari ono sto se Srbiji desilo na Kosovu, gde je albanski narod osetio da ne moze da ostvaruje svoje interese u drzavi Srbiji, isto kao sto su Srbi i Grci krajem 19og veka uvideli da to ne mogu da rade u Osmanskom Carstvu. Da to nije neka skroz pozitivna stvar ne kazem ni ja, jer ni jedan prostor nije etnicki cist, sta god to znacilo, pa tako nacionalna homogenizacija na zalost znaci osporavanje i diskriminaciju svih onih koji se nadju van te homogenicazije.

Mozda realnost vidjena iz ove perspektive izgleda prihvatljivije?
milosib92 milosib92 17:39 09.10.2008

Re: Sutanovac...

markonio92

Atomski mravI da je teritorijalna celovitost Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i te kako upitna... pa sad da razmislimo svi je li pametno "prihvatati realnost".A Hrvatske?


Atomski mrav
Šta sa njom?


Ništa. Ona je svoje probleme rešila etničkim čišćenjem.
sentinel26 sentinel26 21:04 08.10.2008

Nediplomatsko ponašanje

zvaničnika Srbije, prosto buja i ruši sve pred sobom kao poplava ovijeh dana.
Izjava Šutanovca se odnosi na materiju koja apsolutno nije u njegovoj nadležnosti i u normalnoj državi on bi bio pozvan na odgovornost.
Samo ja mislim da je i ova izjava namijenjena unutrašnje-političkoj klijenteli. To je poruka nekome.,

Osoba za koju on kaže da je nijesu "isporučili" optužena je za najteže zločine na kraju XX vijeka.
Nediplomatsko ponasanje

Nervozne reakcije što trampa "Karadžića za Mladića" nije uspjela, neće donijeti nikakve koristi.

Eulex, javno prihvataju ako SB UN to "potvrdi", a samo prije neki mjesec nijesu htjeli ni da razgovaraju o tome.

Za EU integracije i SSP, pored Holandije dobili smo i V.Britaniju kao velikog "kočničara" koji će da odradi posao i za USA.

U nediplomatske izjave, da ne upotrebim neke teže riječi, ubrojao bih i izjavu Bože Djelića (sa Penkalom) u Barseloni:
- Od 46 traženih Hagu smo isporučili 44 i sada predstavnici zemlje u kojoj se nalazi sedište toga Suda neće sa mnom da pregovaraju.

Što se Tadića tiče, to da li će Srbija pristati da udje u EU bez Kosova, neće moći da odluči on nego gradjani na referendumu. To pitanje je par exelance za referendum a ne za političare bez jasne vizije koji samo misle na što duži ostanak u fotelji.

Kada su dva puta puštani baloni sa idejom podele Kosova, oni nijesu htjeli da čuju, sada oni puštaju balone, ali EU (i USA) neće da čuje.
EU zna da su Tadić i Koštunica nudili više od Rambujea, ali ovoj dvojici niko nije objasnio da su zakasnili.
Stalnim, a vrlo često namjernim kašnjenjem opstriurali su proces pregovaranja, a to se tamo ne oprašta, oni svoje vrijeme skupo naplaćuju.

PS. Na vašim i još nekim blogovima osim gospodina Blackbox-a i moje malenkosti ranije se niko nije glasno zalagao za prihvatanje Eulex-a.
Imate moje čestitke za tekst. Što bi alkari rekli "u sridu" !
Atomski mrav Atomski mrav 21:42 08.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

Takav će biti i rezultat tog referenduma kojeg spominjete, ako ga ikada bude.
Filip2412 Filip2412 21:45 08.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

- Od 46 traženih Hagu smo isporučili 44 i sada predstavnici zemlje u kojoj se nalazi sedište toga Suda neće sa mnom da pregovaraju.
Potpuno tacna, izuzetno blaga i svakako ne nediplomatska izjava. Tadic je dobio nagradu u Nemackoj. Tadic ima dobre odnose sa EU. Srbiji je svakako mnogo teze bilo isporuciti S.Milosevica nego sve ostale, pa zatim su otisli Seselj, Karadzic... tako da samo zlobnici smatraju da Srbija namerno sada ne zeli da isporuci Mladica.

Nervozne reakcije što trampa "Karadžića za Mladića" nije uspjela, neće donijeti nikakve koristi.

??? Ko sto rece Djelic, isporucili smo 44 od 46 a ja sam siguran isporucicemo i ta dva. Prvi put cujem za ovu "trampu".

"Kada su dva puta puštani baloni sa idejom podele Kosova, oni nijesu htjeli da čuju, sada oni puštaju balone, ali EU (i USA) neće da čuje."
Kad to bilo? Pre rusenja Berlinskog zida? Ne traba biti toliki bukvalista pa shvatati svaku izjavu politicara kao iskrenu. Govorili su iz USA da ce pomoci Gruziji pa nista.

EU zna da su Tadić i Koštunica nudili više od Rambujea, ali ovoj dvojici niko nije objasnio da su zakasnili.
Stalnim, a vrlo često namjernim kašnjenjem opstriurali su proces pregovaranja, a to se tamo ne oprašta, oni svoje vrijeme skupo naplaćuju.
Sloba je zakasnio jos 89/90 godine da se okrene na zapad. Nista Djindjic, Tadic i Kostunica nisu mogli da promene. Niakav proces pregovaranja se nije desio od rambujea na ovamo, ja se bar ne secam da su Kosovski Albanci pregovarali sa Srbijom. Mozda "pregovarali". Nezavisnost im je bila obecana pre pregovora, valjda je to javna stvar tako da ne znam o kojim pregovorima govorite.

Rusija je u mnogo prijateljskijim odnosima sa USA nego sto je sa Srbijom. Izjava Sutanovca je vise retoricka magla... opste prisutno kod zapadnih politicara takodje.
Pa i Slovenci su govorili kako sami odlucuju i ne primaju instrukcije od Kondolize Rajs, da li ste im verovali? Da lisu mozda trebali otvoreno reci, da mi smo mala zemlja bez ikakvog uticaja i sve sto mozemo je da glumimo politiku i pravimo se kao da samostalno delujemo? Da li su mozda tako trebali reci?




sentinel26 sentinel26 22:05 08.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

Filip2412
Rusija je u mnogo prijateljskijim odnosima sa USA nego sto je sa Srbijom. Izjava Sutanovca je vise retoricka magla...
Pa i Slovenci su govorili kako sami odlucuju i ne primaju instrukcije od Kondolize Rajs, da li ste im verovali?

Probajte vi da objasnite narodu da Rusija ima bolje odnose sa USA nego sa Srbijom.

Što se Slovenaca tiče, nijesam njihov poreski obveznik i čini mi se da greške nijesu pravili na svoju štetu.

Za vas Djelićeva izjava može da bude i "diplomatska" ali nemoj da se buni što neće da razgovaraju sa njim. Boža se uvjerio da tamo plakanje više ne pomaže, dobili su preveliku veresiju.

Za podelu Kosova imali ste izjavu bivšeg Njemačkog ambasadora da EU nema ništa protiv podele ako je prihvataju Beograd i Priština.

Neki od "isporučenih" su se sami dobrovoljno predali, a jednog je dugo vremena vlast Srbije sprečavala da se sam preda. Nekima su priredjeni svečani ispraćaji sa skupocenim darovima.

Za poredjenje izručenja Miloševića sa ovim nižim šrafovima ste u pravu.

Atomski mrav Atomski mrav 22:16 08.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

A čiji ste Vi poreski obveznik?
sentinel26 sentinel26 22:38 08.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

Atomski mrav
A čiji ste Vi poreski obveznik?

Napisao sam to više puta a vidjelo se i iz prethodnog.

A je l' možda treba ovdje da nacrtam svoju poresku karticu da bih mogao da komentarišem Šutanovčeve nebuloze, i ostalih ministara koji su diplomatiju učili kod Samardžića ?
Atomski mrav Atomski mrav 07:37 09.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

Samo se pitam zato što podjednako komentarišete dešavanja u Srbiji i Crnoj Gori pa me zanimalo u koju ste "biblioteku učlanjeni".
filvas filvas 08:19 09.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

U Crnoj Gori premijer je mafijas koga italijansko tuzilastvo (za sada) nije optuzilo jer ima diplomatski imunitet. Uopste nije rec o tome da smo mi necivilizovani, da nismo demokratska zemlja, da nismo dovoljno Evropljani, kako nam se stalno prica. Pogledajte Crnu Goru i Hrvatsku, pa ce vam biti jasno da te zemlje imaju podrsku iz razloga koji sa demokratijom i "evropskim vrednostima" nemaju nista. Evropske vrednosti same po sebi uopste ni ne postoje. To je obicna floskula iz politickog zargona koju holandski rasisti koriste da bi omalovazavali Srbiju. Nazalost, mnogi je ponavljaju i ovde, iz potpuno istih pobuda.

Glavni razlog zasto mi imamo drugaciji tretman je inercija doktrine odnosa prema Srbiji koja je ista kao i u doba Milosevica. Priznanje Kosova je bila losa odluka i svi su znali da ce ona imati vrlo negativne posledice od kojih su neke vec pocele da se ostvaruju. Problem je sto su Amerikanci bili potpuno nezainteresovani za stabilnost na Balkanu, a vodece Evropske zemlje su zakljucile da ce biti lakse umiriti Srbe nego Albance. Rec je o pukoj lenjosti za koju ce cenu placati i Srbi i Albanci, posto sami nisu bili u stanju da se dogovore.

I dok u Srbiji makar postoji dijalog o temi priznavanja Kosova, pa se cak i jedna parlamentarna stranka za to zalaze, albanski politicari na Kosovu su potpuno jedinstveni u svom sovinizmu. Na Kosovu ne postoji niti jedan jedini politicar koji nije sovinista. Veton Suroi, cuveni primer "civilizovanog" Albanca, nije nista manji nacionalista od Tacija. Pre neki dan je imao intervju na B92, i prosto je neverovatno kakav respekt imaju novinari prema ovom coveku koji im prica bajke kao da su mala deca.

Tzv. nova realnost na Kosovu nije nezavisnost. Nova realnost je Kosovo pod protektoratom Euleksa, nepriznato od suseda, izvan svih bitnih medjunarodnih ustanova, bez perspektive da se ikad pridruzi EU dokle god je Spanije, Rumunije, Slovacke, Grcke i Kipra.

Traziti od Srbije da bude jos kooperativnija je cinicno.

Poenta je u tome sto je nas najverovatniji neprijatelj u bilo kakvom ratu u bliskoj buducnosti upravo NATO. Jedini razlog da udjemo u taj savez nisu nekakve "evropske vrednosti", nego strah od NATOa. Bilo bi dobro da Jelena Milic to ponekad spomene otvoreno.
mariopan mariopan 09:43 09.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

Atomski mrav
Samo se pitam zato što podjednako komentarišete dešavanja u Srbiji i Crnoj Gori pa me zanimalo u koju ste "biblioteku učlanjeni".

Pa mozda je g. Sentinel Crnogorac maskiran da ga ne prepoznamo i da nam minira sve sto valja ovde u Srbiji )))
Atomski mrav Atomski mrav 09:51 09.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

Nemam ja problema sa g. Sentinelom ni sa njegovim komentarima već sam samo znatiželjan. OK?
sentinel26 sentinel26 10:10 09.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

mariopan
Atomski mrav
Samo se pitam zato što podjednako komentarišete dešavanja u Srbiji i Crnoj Gori pa me zanimalo u koju ste "biblioteku učlanjeni".
Pa mozda je g. Sentinel Crnogorac maskiran da ga ne prepoznamo i da nam minira sve sto valja ovde u Srbiji )))

Iskreno mi vas je žao oboje. Matematika vam je slabija strana (bježali ste sa časova) i ona se ne uči u "bibliotekama".
Za vaše vodjenje "evidencije" mojih komentara i interesovanje za krvna zrnca ne bih davao ovdje svoje mišljenje, tek nek se čuje da se oko 70% mojih komentara odnosilo na Srbiju, 10-tak % na Crnu Goru a ostalo na sve druge.
Kurseve maskiranja i miniranja nijesam pohadjao.

Gospodja Milić najbolje zna da se moje prognoze dogadjanja vezanih za Kosovo ostvaruju u potpunosti i ja nijesam kriv što za to nije trebala neka velika mudrost, nego samo malo više pažnje u praćenju dogadjanja okolo Srbije i u vezi nje.
mariopan mariopan 10:37 09.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

sentinel26
mariopan
Atomski mrav
Samo se pitam zato što podjednako komentarišete dešavanja u Srbiji i Crnoj Gori pa me zanimalo u koju ste "biblioteku učlanjeni".
Pa mozda je g. Sentinel Crnogorac maskiran da ga ne prepoznamo i da nam minira sve sto valja ovde u Srbiji )))

Iskreno mi vas je žao oboje. Matematika vam je slabija strana (bježali ste sa časova) i ona se ne uči u "bibliotekama".
Za vaše vodjenje "evidencije" mojih komentara i interesovanje za krvna zrnca ne bih davao ovdje svoje mišljenje, tek nek se čuje da se oko 70% mojih komentara odnosilo na Srbiju, 10-tak % na Crnu Goru a ostalo na sve druge.
Kurseve maskiranja i miniranja nijesam pohadjao.

Gospodja Milić najbolje zna da se moje prognoze dogadjanja vezanih za Kosovo ostvaruju u potpunosti i ja nijesam kriv što za to nije trebala neka velika mudrost, nego samo malo više pažnje u praćenju dogadjanja okolo Srbije i u vezi nje.

Ja sam se samo nasalila verujuci da razumete salu i stavila koji osmeh ali ako va to smeta izvinite. Pogotovo ako procitate sta sam napisala shvaticete da se salim.Ali dobro, sa vama znaci nema sale? OK razumela.
mariopan mariopan 10:41 09.10.2008

Re: Nediplomatsko ponašanje

Atomski mrav
Nemam ja problema sa g. Sentinelom ni sa njegovim komentarima već sam samo znatiželjan. OK?

Nemam ni ja problema ni sa kim niti sam mislila da ti imas, samo sam se nasalila, ali to izgleda nije bilo volje da se shvati kao sala, bas zato sto g Sentinel u svojim komentarima upravo pokazuje sta ne valja u Srbiji, pa rekoh da nam onako maskiran sigurno steti, neka nam ostane sve to i da nam ne kvari idilu. Ali kako vidis dole ta sala je pogresno shvacena.Ok nema da se salim vise ))))
Filip2412 Filip2412 22:32 08.10.2008

...

Što se Slovenaca tiče, nijesam njihov poreski obveznik i čini mi se da greške nijesu pravili na svoju štetu.
Samo pokusavam da kazem kako Tadic i Boza ipak nisu Sloba Milosevic pa njihove izjave ponekad samo sluze za balansiranje izmedju srpskog javnog mnjenja i inostranih faktora.

Za podelu Kosova imali ste izjavu bivšeg Njemačkog ambasadora da EU nema ništa protiv podele ako je prihvataju Beograd i Priština.
Da, ali USA su obecali nezavisnost tako da do pregovora nikada nije ni doslo. Nemci su tu ispali bitni bas koliko i Slovenci.

EU nije jasno stavila do znanja Srbiji da treba da prizna Kosovo i dok to ne urade znaci da Srbija ima odredjenog prostora za diplomatiju i mozda za neku trgovinu.

Problem Kosova nije bas tako prost i sigurno nije samo srpska diplomatija razlog sto veliki broj zemalja nije priznao Kosovo. Moje misljenje je da se zeli dugorocna nestabilnost regiona. Samo da su ameri drugacije izdiktirali zahteve albancima (siroka autonomija umesto nezavisnosti), mislim da bi tenzije bile mnogo manje i region vec nmogo blize EU. Ovako, stanje na Kosovu je grozno, ekonomija im uopste ne cveta a Srbija im vise ne moze biti kriva nizasta. Srbiji sa druge strane preti potezanje Kosova kao uslova za ulazak u EU i eto razloga da svi ukapiraju kako bez NATO nema mira i stabilnosti. Eto povecanog interesovanja kod svih komsija za ulazak u NATO. Ja se zaista nadam da to nije taktika zapadnjaka.
Vera Johnson Vera Johnson 00:40 09.10.2008

Re: ...procitah tri puta

vas teskt i komentare jelena. nisam videla zasto je sara pejlin u naslovu vaseg teksta. molim da objasnite. mozda sam nesto propustila, ako jesam, verujte da nije bilo namerno.
Jelena Milić Jelena Milić 04:53 09.10.2008

Re: ...procitah tri puta

ah, zbog izjave kako se razme medjunarodne odnose zbog geografske blizine aljaske i rusije.....tako je nekako i ova sutanovceva ocena o "mostu izmedju zapada i istoka" besmislena

V V 06:50 09.10.2008

"Pobeda"


Evo kako ja vidim tu “pobedu”, kako ministar Jeremic naziva ovu odluku. Medjunarodni Sud moze da donese dve razlicite odluke: 1)Nezavisnost Kosova je u skladu sa medjunarodnim zakonima ili 2)Nezavisnost Kosova je protivna medjunarodnim zakonima. Slucaj broj 2 NE MENJA poziciju Srbije iz razloga sto odluke Medjunarodnog Suda nisu obavezujuce. A, zbog cega nisu? Iz istog razloga zbog koga se mogu “zaobici” I odluke UN-nepostojanje autoriteta koji ce DONETI zakone, VRSITI zakone, i SUDITI po zakonima tj. nepostojanje svetske vlade. UN, I organizacije koje ona osniva (npr. sudovi) mogu da imaju autoritet vlade samo u slucaju da gradjani zemalja koje su clanice UN daju legitimitet (svojim glasovima) UN, sto bi znacilo predaju suvereniteta pojedinacnih drzava novoformiranoj svetskoj vladi. Diskutabilno je da li se covecanstvo krece u tom smeru, ali u svakom slucaju, i da ide, jos uvek smo prilicno vremenski udaljeni od te mogucnosti. Dakle, nepostojanje autoriteta koji bi imao moc da naredi, sprovede, i kazni, u vidu svetske vlade, znaci da je medjunarodno scena anarhicna i nepredvidiva. Interes gradjana manjih zemalja, poput Srbije, je da se priklone nekoj vecoj grupaciji, jer je logicnije da su u tom slucaju bolje sanse za opstanak. Zasto je za Srbiju ta grupacija EU tema je za mnogo bogatije izlaganje od ovog komentara. Neshvatanje medjunarodne politike je boljka svih politicare u Srbiji novijeg doba. Znaci, presuda suda u korist Srbije ne menja poziciju Srbije. Priznanja ce se nastaviti, iz razloga sto drzave koje to jos nisu ucinile, ce uciniti jer im se iznad neobavezujuce odluke suda nalaze sopstveni interesi i borba za opstanak na medjunarodnoj sceni. U slucaju broj 1, da je odluka kosovske vlade legitimno po medjunarodnim zakonima-ne zaboravite da je Srbija “optuzena” za pokusaj genocida i etnickog ciscenja nad Albancima, koji se jesu digli na oruzje, ali posle decenija ugnjetavanja i njihove nenasilne borbe-u tom slucaju, izlisno je i govoriti da bi pozicija Srbije bila VEOMA NARUSENA jer bi se ocekivalo momentalno priznanje Kosova, sto bi verovatno i postalo zvanican uslov za pristupanje EU. Dakle, imate dve mogucnosti: jednu u kojoj vam je pozicija nepromenjena u odnosu na sadasnju, i drugu u kojoj vam je pozicija pogorsana u odnosu na sadasnju.
Gde je ovde pobeda?
Prica o Kosovu je “dimna zavesa” politicara koji su nesposobni da resavaju realne probleme gradjana, i koji koristeci nase pare rade nesto sto nije u nasim interesima, pritom gradeci sopstvene karijere i hraneci sopstvene iluzije o svojoj velicini.
Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac 08:11 09.10.2008

Re: "Pobeda"

V

Evo kako ja vidim tu “pobedu”...

Gde je ovde pobeda?

Ne pamtim da je Amerika ikad ostala ovako usamljena, otkad postoje UN. Čak i vječiti prirepci su se uzdržali. To možda i nije neka pobjeda za Srbiju, ali jeste za UN, i ohrabrenje za male zemlje da se svoj interes može braniti pravnim putem. Možda još ne i odbraniti, ali ovo bi bio prvi korak u tom smjeru.
filvas filvas 08:47 09.10.2008

Re: "Pobeda"

To jeste pobeda srpske diplomatije. To nije presudna pobeda, i to nije nesto sto treba proslavljati javno, ali to de facto jeste pobeda. Samo zluradi i potpuno neuki ljudi mogu da se podsmevaju uspehu Srbije da protivno volji najvece svetske sile dobije priliku za makar moralnu satisfakciju zbog otimanja Kosova.

Analiticari koji u odnosima sa drugim zemljama umeju da preporucuju samo ponizno povinovanje tudjim interesima, imaju panican strah od konflikta interesa sa nekim zemljama iz EU. Ali konflikt interesa je prirodno stanje. Poenta je samo u tome da treba dobro proceniti gde su slabe tacke protivnika i udariti ih tamo. To rade i saveznici u EU jedni drugima, i to je nesto sto Srbija treba da nauci da radi takodje. Za to su nam potrebni i ozbiljni analiticari.

U ovom trenutku, Euleks je ta slaba tacka. Slaba tacka je nelegitimnost priznanja Kosova, slaba tacka je strah od nove ruske doktrine... Sledeci korak koji treba preduzeti je da se odluka Generalne Skupstine UN popularizuje u zemljama EU. To ce biti tesko u situaciji kada vesti o finansijskom krahu zauzimaju sav prostor, ali ne treba odustati. Vlade zapadnih zemalja treba da budu pod pritiskom javnosti da objasne kako to da se na jednoj strani zalazu za pravo Gruzije, a na drugoj to isto pravo uskracuju Srbiji. Ova dvolicnost vec se veoma mnogo komentarise, ali treba pojacati pritisak.

vracarac92 vracarac92 08:55 09.10.2008

Re: "Pobeda"

To jeste pobeda srpske diplomatije. To nije presudna pobeda, i to nije nesto sto treba proslavljati javno, ali to de facto jeste pobeda. Samo zluradi i potpuno neuki ljudi mogu da se podsmevaju uspehu Srbije da protivno volji najvecoj svetskoj sili dobije priliku za makar moralnu satisfakciju zbog otimanja Kosova.

Analiticari koji u odnosima sa drugim zemljama umeju da preporucuju samo ponizno povinovanje tudjim interesima, imaju panican strah od konflikta interesa sa nekim zemljama iz EU. Ali konflikt interesa je prirodno stanje. Poenta je samo u tome da treba dobro proceniti gde su slabe tacke protivnika i udariti ih tamo. To rade i saveznici u EU jedni drugima, i to je nesto sto Srbija treba da nauci da radi takodje. Za to su nam potrebni i ozbiljni analiticari.

U ovom trenutku, Euleks je ta slaba tacka. Slaba tacka je nelegitimnost priznanja Kosova, slaba tacka je strah od nove ruske doktrine... Sledeci korak koji treba preduzeti je da se odluka Generalne Skupstine UN popularizuje u zemljama EU. To ce biti tesko u situaciji kada vesti o finansijskom krahu zauzimaju sav prostor, ali ne treba odustati. Vlade zapadnih zemalja treba da budu pod pritiskom javnosti da objasne kako to da se na jednoj strani zalazu za pravo Gruzije, a na drugoj to isto pravo uskracuju Srbiji. Ova dvolicnost vec se veoma mnogo komentarise, ali treba pojacati pritisak.

Baš tako!
Doctor Wu Doctor Wu 09:26 09.10.2008

Re: "Pobeda"

Ne pamtim da je Amerika ikad ostala ovako usamljena

Kako usamljena? A Albanija, Nauru, Palau, Maršalska Ostrva i Mikronezija?

Engleska reakcija je ipak bila najslađa. Nisu imali muda da se nađu u gornjem društvu, ali su ipak našli za shodno da prokomentarišu kako je odluka UN čisto politička a da će odluka suda biti neobavezujuća, :).

Ništa, valja se spremiti na novi krug pljuvanja po CNN-u i BBC-ju, a mnogi NGO-ovac će se obradovati gornjoj odluci jer Bidenova adminstracija neće žaliti para da za dokumentovane primere "flagrantnog kršenja ljudskih prava na teritoriji današnje Srbije".
mariopan mariopan 09:50 09.10.2008

Re: "Pobeda"

Cyrano de Bergerac
V

Evo kako ja vidim tu “pobedu”...

Gde je ovde pobeda?

Ne pamtim da je Amerika ikad ostala ovako usamljena, otkad postoje UN. Čak i vječiti prirepci su se uzdržali. To možda i nije neka pobjeda za Srbiju, ali jeste za UN, i ohrabrenje za male zemlje da se svoj interes može braniti pravnim putem. Možda još ne i odbraniti, ali ovo bi bio prvi korak u tom smjeru.

U pravu ste.
I mene odusevljava samo mogucnost da se medjunarodno pravo najzad vrati u UN a ne da se male zemlje gaze i pregaze od strane velikih sila i u njihovom interesu a da UN to samo konstatuju i cute. Jos nas pozivaju i da se pomirimo sa tim siledzijstvom? Licemerno do besvesti.
sentinel26 sentinel26 10:32 09.10.2008

Re: "Pobeda"

V
Evo kako ja vidim tu “pobedu”, kako ministar Jeremic naziva ovu odluku. Medjunarodni Sud moze da donese dve razlicite odluke: 1)Nezavisnost Kosova je u skladu sa medjunarodnim zakonima ili 2)Nezavisnost Kosova je protivna medjunarodnim zakonima.
.........................................
Gde je ovde pobeda?
Prica o Kosovu je “dimna zavesa” politicara koji su nesposobni da resavaju realne probleme gradjana, i koji koristeci nase pare rade nesto sto nije u nasim interesima, pritom gradeci sopstvene karijere i hraneci sopstvene iluzije o svojoj velicini.

Kada za jedno 6 mjeseci ovaj sud pokrene proceduru i kroz 2 - 2,5 godine donese to neobavezujuće mišljenje a ne presudu, ono neće neće biti formulisano u formi odgovora na na pitanje "Dali je?" - sa odgovorom "Jeste" ili "Nije".

Taj Sud ne radi po pravilima Ustavnih sudova iz ex-Yu država. On neće vrednovati papire nego konkretne postupke (odluke) organa vlasti i svakako će da uzme u obzir i njihova obrazloženja.

Taj Sud će uzeti u obzir i presude i dokumenta Haškog suda i obzirom da zahtjev dolazi iz UN niko neće moći da stavlja "veto" na korišćenje tih dokumenata, odnosno može, ali sudovi nijesu obavezni da to poštuju.

Mišljenje će da glasi da ni Vlada Srbije (prethodno) ni Vlada Kosova (poslije) nijesu poštovale medjunarodne norme.

Samo ne znam u kojoj banci će da univče taj "ček" ?
Atomski mrav Atomski mrav 10:37 09.10.2008

Re: "Pobeda"

Ako je baš tako, zašto se uopšte neko protivio predlogu rezolucije? Zašto nisu rekli: "Evo vam, zamajavajte se s tim do mile volje"?
vracarac92 vracarac92 10:46 09.10.2008

Kurir 09.10.

PARIZ - Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je juče da će u budućnosti Kosovo biti podeljeno na dva dela, „deo koji će ući u sastav Srbije i deo koji će prići Albaniji“.

- Odluka zapadnih zemalja da podrže nezavisnost Kosova „nije najbolja“, jer međunarodne norme nisu bile uzete u obzir - rekao je Kučan, koji učestvuje na zasedanju Evropskog saveta za toleranciju i uzajamno poštovanje u Parizu.

- Prekasno je vraćati se na početak. Mislim da će u budućnosti Kosovo biti podeljeno na dva dela: deo će ući u sastav Srbije, a drugi će prići Albaniji - rekao je Kučan.

Doctor Wu Doctor Wu 10:52 09.10.2008

Re: Kurir 09.10.

PARIZ - Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je juče da će u budućnosti Kosovo biti podeljeno na dva dela, „deo koji će ući u sastav Srbije i deo koji će prići Albaniji“.

- Odluka zapadnih zemalja da podrže nezavisnost Kosova „nije najbolja“, jer međunarodne norme nisu bile uzete u obzir - rekao je Kučan, koji učestvuje na zasedanju Evropskog saveta za toleranciju i uzajamno poštovanje u Parizu.

- Prekasno je vraćati se na početak. Mislim da će u budućnosti Kosovo biti podeljeno na dva dela: deo će ući u sastav Srbije, a drugi će prići Albaniji - rekao je Kučan.

Sad nikako ne treba stati, nego aktivno nastaviti u pravcu mirnog deljenja Kosova. Treba naći te agencije i početi sa podmićivanjem američkih senatora (to će biti malo teško pored ovog hohštaplera Bidena i trebaće dosta para jer treba raditi na obe strane, ali treba raditi), aktivirati veze sa torijevcima u UK (mogli bi najzad malo i Acu Gicu da aktiviraju sa njegovim kraljevskim vezama). Treba raditi...
vracarac92 vracarac92 11:03 09.10.2008

Re: Kurir 09.10.

Treba raditi...
Ne TREBA već MORA
sentinel26 sentinel26 11:14 09.10.2008

Re: "Pobeda"

Atomski mrav
Ako je baš tako, zašto se uopšte neko protivio predlogu rezolucije? Zašto nisu rekli: "Evo vam, zamajavajte se s tim do mile volje"?
To su rekli Englezi.
Ja sam naprimjer, primjetio igre koje se tamo vode prilikom raznih glasanja, ne samo u ovom slučaju.

"Pitanje" - zahtjev bi otišao Sudu i da je za rezoluciju glasalo samo 7 država jer je 6 bilo protiv.
Tamo je drugačiji sistem glasanja.
Uzdržani se ne računaju (odnosno, računaju se kao nezainteresovani). Upravo sa tim "nezainteresovanim" se najviše i trguje.

Sjećate se da je Jeremić javno plakao kako mu treba 92 glasa, a znao je da to nije tačno.
Da je dobio ta 92 glasa, on lično bi stvarno imao pravo da se hvali, uostalom to što je radio nije radio samovoljno.
A da su se kojim slučajem i ovih 6 "uzdržali", da li bi onda "uspjeh" bio veći ili manji ?

mariopan mariopan 11:39 09.10.2008

Re: Kurir 09.10.

Doctor Wu
PARIZ - Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je juče da će u budućnosti Kosovo biti podeljeno na dva dela, „deo koji će ući u sastav Srbije i deo koji će prići Albaniji“.

- Odluka zapadnih zemalja da podrže nezavisnost Kosova „nije najbolja“, jer međunarodne norme nisu bile uzete u obzir - rekao je Kučan, koji učestvuje na zasedanju Evropskog saveta za toleranciju i uzajamno poštovanje u Parizu.

- Prekasno je vraćati se na početak. Mislim da će u budućnosti Kosovo biti podeljeno na dva dela: deo će ući u sastav Srbije, a drugi će prići Albaniji - rekao je Kučan.

Sad nikako ne treba stati, nego aktivno nastaviti u pravcu mirnog deljenja Kosova. Treba naći te agencije i početi sa podmićivanjem američkih senatora (to će biti malo teško pored ovog hohštaplera Bidena i trebaće dosta para jer treba raditi na obe strane, ali treba raditi), aktivirati veze sa torijevcima u UK (mogli bi najzad malo i Acu Gicu da aktiviraju sa njegovim kraljevskim vezama). Treba raditi...

E nasmeja me do suza )))
Bravo, to sada treba i mora i neka vec jednom urade, eno Albanci iz Albanije vec vade demarkaciono kamenje ne svidja im se granica, kazu da je Albanija jos veca nego sto se nekima cinilo, uz to naoruzani....paaaa...bolje odmah nego posle?
antioksidant antioksidant 12:03 09.10.2008

Re: "Pobeda"

Mišljenje će da glasi da ni Vlada Srbije (prethodno) ni Vlada Kosova (poslije) nijesu poštovale medjunarodne norme.

najverovatnije

samo na jedno 350 strana obrazlozenja

U ovom trenutku, Euleks je ta slaba tacka. Slaba tacka je nelegitimnost priznanja Kosova, slaba tacka je strah od nove ruske doktrine...
ne znam za ostale ali mene stvarno strah od "nove" ruske doktrine. sta ako zalici na onu staru?
Doctor Wu Doctor Wu 12:52 09.10.2008

Re: "Pobeda"

Mišljenje će da glasi da ni Vlada Srbije (prethodno) ni Vlada Kosova (poslije) nijesu poštovale medjunarodne norme.

Možda, kad to bude predmet (svakako, neke druge) rasprave.
Predmet ove rasprave je pitanje međunarodno pravne zasnovanosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Vrlo jednostavno, bez nekog filozofiranja i foliranja.

U razmatranju ovih stvari, uvek treba poći od pretpostavke da nisu baš svi ljudi funkcionalno nepismeni.
antioksidant antioksidant 13:23 09.10.2008

Re: "Pobeda"

i
011-495 011-495 15:41 09.10.2008

Re: Kurir 09.10.

Doctor Wu
PARIZ - Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je juče da će u budućnosti Kosovo biti podeljeno na dva dela, „deo koji će ući u sastav Srbije i deo koji će prići Albaniji“.

- Odluka zapadnih zemalja da podrže nezavisnost Kosova „nije najbolja“, jer međunarodne norme nisu bile uzete u obzir - rekao je Kučan, koji učestvuje na zasedanju Evropskog saveta za toleranciju i uzajamno poštovanje u Parizu.

- Prekasno je vraćati se na početak. Mislim da će u budućnosti Kosovo biti podeljeno na dva dela: deo će ući u sastav Srbije, a drugi će prići Albaniji - rekao je Kučan.

Sad nikako ne treba stati, nego aktivno nastaviti u pravcu mirnog deljenja Kosova. Treba naći te agencije i početi sa podmićivanjem američkih senatora (to će biti malo teško pored ovog hohštaplera Bidena i trebaće dosta para jer treba raditi na obe strane, ali treba raditi), aktivirati veze sa torijevcima u UK (mogli bi najzad malo i Acu Gicu da aktiviraju sa njegovim kraljevskim vezama). Treba raditi...


Nishta prostije, treba i mi da se ukljucimo u traficking sa kokicom i eto para. Na kraju krajeva Avganistan je 50 puta povecao proizvodnju cveca od kako je u ratu sa Talibanima, mozda je i obrnuto ali je rezultat upecatljiv. Treba ih tuci njihovim oruzjem. Ne verujem da Shiptari sve pare na lobiranje odvajaju od semenki,leb-lebijai sl., i nekoliko bogatih pojedinaca koji se bave drugim poslom osim ugostiteljskim. Treba usvesti lobisticki porez na sav promet-bar cemo da vidimo koliko nam je stalo da istrpimo (kad vec vojno nismo bili spremni da se zrtvujemo) ili smo samo na recima jaki.
Doctor Wu Doctor Wu 16:15 09.10.2008

Re: Kurir 09.10.

Nishta prostije, treba i mi da se ukljucimo u traficking sa kokicom i eto para. Na kraju krajeva Avganistan je 50 puta povecao proizvodnju cveca od kako je u ratu sa Talibanima, mozda je i obrnuto ali je rezultat upecatljiv. Treba ih tuci njihovim oruzjem. Ne verujem da Shiptari sve pare na lobiranje odvajaju od semenki,leb-lebijai sl., i nekoliko bogatih pojedinaca koji se bave drugim poslom osim ugostiteljskim. Treba usvesti lobisticki porez na sav promet-bar cemo da vidimo koliko nam je stalo da istrpimo (kad vec vojno nismo bili spremni da se zrtvujemo) ili smo samo na recima jaki.

Pa, jeste, zato Ameri i mogu da imaju niske poreze kad su održavanje čitavog činovničkog aparate Kongres i Senata u Wash DC prebacili na đankoze širom sveta. Meni, onako, posebno dirljiva Bidenova priča kako je bio single dad, pa onda morao da komjutuje svaki dan na liniji Vašington-Pensivejnija, ali čovek se posle teškog rada najzad sredio pa ima veliku kuću, :). Valjda mu kupili oni iz njegove constituency.
milosib92 milosib92 17:43 09.10.2008

Re: "Pobeda"

filvas
To rade i saveznici u EU jedni drugima, i to je nesto sto Srbija treba da nauci da radi takodje. Za to su nam potrebni i ozbiljni analiticari.

Nama su pre svega potrebni dobri analitičari koji će da navijaju za interes Srbije, a ne za interes NATO, EU, Rusije.....ili svoj lični, kao što je to najčešće slučaj.
011-495 011-495 13:58 10.10.2008

Re: "Pobeda"

V
........ali posle decenija ugnjetavanja i njihove nenasilne borbe


Kategoricki se ne bih slozio sa definicijom da su bili decenijama ugnjetavani a pogotovo da su imali nenasilnu borbu.
Pod jedan, samo u periodu vladavine Milosevica im je bilo POLITICKI gore, sve ostalo je bilo po starom SFRJ sistemu (skolstvo,informisanje,pravo na jezik,sloboda kretanja i sve ostalo).
Pod dva, jos u vreme SFRJ su nekoliko puta dizali oruzane ustanke i mnogo vise puta proteste koji su se pretvarali u pogrome. Nije bilo radne akcije u SFRJ gde brigade sa KiM nisu pravile probleme i kao po pravilu sastojale su se uglavnom od Skiptara.

Ugnjetavanje i organizovano proterivanje je ono sto se Srbima desava od 91. a takve stvari se NIKADA nisu desavale Skiptarima. Cak ni danas,posle svega, u Beogradu i drugim gradovima Srbije nemaju realni razlog da strahuju za goli zivot.


blackbox92 blackbox92 09:22 09.10.2008

Pobeda bez navodnika

Ovo je prva diplomatska pobeda Srbije u poslednjih 20 godina.Njen značaj je i u tome što je Srbija pobedila sebe i retrogradni stav da će nešto postići svađanjem, da nas svi mrze, da niko neće da nas podrži itd.
Pokazalo se da je odluka da se pitanje priznavanja Kosova, a time i kosovski problem, postavi pred GS UN i diplomatska inicijativa koja je u tom pravcu usledila je nesumnjivo dobar potez i prva diplomatska pobeda Srbije u poslednjih 20 godina. Za to treba odati priznanje predsedniku, vladi i MSP i ministru lično.Zahtev prema MSP će sada biti formalizovan kao dokument GS UN.
Nasuprot tome, ono za šta su se zalagali Koštunica i Samardžić, da se tuži neka država koja je priznala Kosovo,ne bi imalo nikakvog efekta.
spinnacker spinnacker 11:37 09.10.2008

Re: Pobeda bez navodnika

sad je lako da se pametuje sa ovom finansijskom krizom..a sta da smo ih tuzili ko sto je Kostunica hteo,onda da dobijemo(kao sto svi ocekuju)pozitivno za nas misljenje Suda kao sto Tadic radi..medjutim onda sigurno ne bi bili Srbi vec jevreji..i drzava bi bila iznad tajkuna...ahh pusti snovi...
lajko_trinidad lajko_trinidad 11:24 09.10.2008

Jelena...

Volim da čitam Vaše tekstove zato što su vrlo prizemni u krajnje pozitivnom smislu (tipa onaj primer sa Nirvanom i Kejt Mos) tako da i ljudi koji relativno slabo prate politiku, poput mene, mogu da ih čitaju.
Vrlo ste razložnikad pišete, ne može čovek da se ne složi sa Vama kad svedete stvar na nivo "jare ili pare". Sve je to vrlo blisko rezonovanju malog čoveka i zato ste mi u krajnjoj liniji gotivni. I sad naravno ide jedno "ali"...
Ako sam ja dobro skapirao čitajući Vaše tekstove, Vi ste u fazonu "EU or die". Znači nema veze kako i po koju cenu, samo što pre, pa makar i bez oka ili noge (sve asocijacije na CG i Kosovo su slučajne hehe stvarno nije to) samo da se posao odradi. I tu se dosta slažem sa Vama, u smislu da treba da se menjamo. Na primer da ne dozvolimo više sramotu kao što je ova trenutna bestijalija u skupštini (jedni se inate ko obesna deca, a drugi se prave ludi umesto da fizički odstrane prve) Takvi sigurno ne treba da uđemo u EU, niti smo takvi za EU, niti nas iko takve hoće, niti nama može nešto pomoći EU dok smo mi takvi. Osnovna stvar je da se ljudi nauče (nateraju) da poštuju red i da red mora da postoji. Tek kad svako sabije svoj ego u okvire reda, tek onda će ljudi početi da preispituju odnos prema sebi, prema drugima, prema društvu. Kontam da na taj način jedino i možemo da postanemo deo civilizovanog ljudskog društva a ne usvajajući na silu neke zakone koje nemamo nameru da primenjujemo (kao Bugari koji su u skupštini usvajali zakone na engleskom da ne bi gubili vreme na prevodu lol)
I sada ono što mi se ne dopada kod Vas- rezon je "tiću, tiću, samo da se ne zameram onom velikom, pa sve što on kaže je super".
JM
stvaranje kosovskih bezbednosnih snaga! Kapiram da SAD i EU vide i to kao korak ka povećanom stepenu bezbednosti.

Izvinite, ali ne kapiram kako za nas može značiti povećanje stepena bezbednosti ako imamo mega naoružanu albansku armiju na teritoriji koja se graniči sa potencijalno trusnom regijom na jugu (Preševo-Bujanovac) i koja je, uz sve to, vrlo slabo kontrolisana od strane tih istih SAD i EU. Zamislite koliko bi se povećao broj incidenata na jugu i vrlo brzo mogli bismo imati novo "Kosovo". Ali nema veze jelte, pošto SAD i EU to vide kao korak ka "povećanju stepena bezbednosti". Pa onda ovo:
JM
To kako Šutanovac u Kažiprstu i Jeremić-Tadić predstavlju Kosovo, kao potpunu anarhiju i epicentar kriminala, baš i nije percepcija koju o istom imaju EU i SAD.

Ok ajde da kažemo da Šutanovac i Jeremić-Tadić preteruju ali... mislim da ćete se i Vi složiti da Kosovo jeste divljina i da, ako nije anarhija, ono sigurno više naginje anarhiji nego demokratiji i da jeste regionalni epicentar trgovine drogom/oružjem/ljudima...? Zabole bre SAD i EU za bezbednost i na Kosovu i u Srbiji. Za njih je "zadovoljavajući stepen bezbednosti" to što im niko ne puca na vojnike (zasad) a zabole njih uvce ili štagod što ljudi žive u getoima i šta rade lokalne plemenske starešine. Oni imaju svoj agenda i dok stvari generalno idu po njihovom za njih će sve biti superiška. Ali mi opet treba da zanemarimo sve i da im idemo niz dlaku, da nas ne bi zveknuli po nosu. Ima i tu neke istine, svakako je lakše ići napred ako te veliki tapšu po leđima umesto da ti lupaju čvrge. Ali to je veoma prizeman rezon složićete se. Valjda smo nešto naučili u životu otkad smo izašli iz školskog dvorišta gde smo samo gledali da ne dobijemo batine od osmaka? Ne treba biti bolesni inadžija i autodestruktivac kao prosečan Srbin, ali u životu treba hodati uspravljene glave i stvari nazivati svojim imenom.
A što se tiče Šutanovca i njegove priče o Rusiji, tu je on veoma blizak Vašem načinu rezonovanja, kao "batice, ako nećeš da radiš poso sa mnom, fala lepo, ima ko oće" Al šta će siroma i eto to je opet na neki tužan način simpatično.
011-495 011-495 15:34 09.10.2008

Re: Jelena...

100% saglasan
aquariusoptimist aquariusoptimist 14:02 09.10.2008

Koliko se secam

ispravite me ako gresim
Dobrica je trazio podelu Kosova?
011-495 011-495 15:30 09.10.2008

Cudo...

...kako neko moze da da takvu izjavu i da "ostane ziv". Ne pamtim kada sam cuo nesto gluplje.
"Mama,mama, ako mi ne das da izadjem napolje idem da pitam tatu...".

Ova poslednja opaska oko Gruzije Vam nije trebala :), vec i vrapci znaju sta se stvarno desilo a i Amerikanci su priznali sami sebi (kongresna slushanja, komitet za bezbednost...)ali zbog polozaja koji obavezuje ne mogu to isto da urade Rusima, tj. da im priznaju da su se zaj..li u racunu.
Sto se tice EULEKS to je lakrdija na nas nacin "'ocu kakit',necu kakit'" ili "ocemo l'pjesmicu il'recitaciju". Prvo uopste nismo hteli a sada moze malo ali da ne boli. Posle ce biti "radi sta hoces samo plati nesto" a na kraju "ne moras ni da platis samo da se zavrsi sto pre"
milan_skoric milan_skoric 17:03 09.10.2008

Samo nas zamajavaju

Pravo je pitanje da li ikome iz politicke i ekonomske elite odgovara priblizavanje E.U.Pogledajte samo sled desavanja od 2000.te na ovamo.Tek sad 2008. god. poslanici pokusavaju da izglasaju neke zakone koji ce pomoci da se vlasnici pasosa "REPUBLIKA SRBIJA" stave na belu listu.Gde su zakoni koji regulisu oblasti ekonomije,saobracaja,telekomunikacija,denacionalizacije,..itd.Godinama prolaze raznorazne procedure ali nikako da prica bude zakonski zavrsena.Sta je sa privatizacijom najvecih javnih preduzeca?Naravno posle privatizacije nema sedenja u upravnim odborima tih istih preduzeca i isisavanja novca u svoje i stranacke dzepove.I kome se jos isplati da nam se drustvo dovede u red?Da se priblizimo EU?Naravno politickim elitama ne.Isplatili se nasim tajkunima da se otvorimo kao trziste.Da se antimonopolski zakoni postuju.Da ne moze da radi i gradi ko sta hoce .itd.itd.itd.Odgovor je jasan svima.Politicari ce do zadnjeg momenta sto budu mogli odugovlaciti nas put u Evropu i raznim demagoskim pricama kao sto je ova prica gospodina Sutanovca pokusati da skrenu paznju sa te teme.Nadam se da to nece dugo potrajati ,ali nekako sve sam veci pesimista.
filvas filvas 01:32 10.10.2008

Mere

Diplomatski uspeh u UN je nazalost u velikoj meri umanjen danasnjim priznanjem Kosova koje su ucinile Makedonija i Crna Gora. Od korumpiranih rezima tih zemalja to se i moglo ocekivati, ali Srbija to ipak ne bi smela mirno da im ocuti. Srbija treba da pocne da postepeno diskriminise Crnogorce koji nisu Srbi ili srpski drzavljani. Mislim da je postalo jasno da uopste nema smisla saradjivati sa rezimom Mila Djukanovica jer od toga Srbija nema nikakve koristi. Ako misle da ovo sto su uradili nece nista da ih kosta, treba im pokazati da su se grdno prevarili.

U krajnjoj liniji, ne vidim nikakav razlog da Srbija ne pocne da se mesa u politiku Crne Gore i primenjuje "meku silu", pozivajuci se na zastitu prava 30 procenata Srba koji treba hitno da dobiju srpsko drzavljanstvo. Pregovore o sporazumu o dvojnom drzavljanstvu treba trajno suspendovati. Postoji i dosta drugih mogucnosti da se Djukanovicu pomrse racuni.

Kao prvu meru, mislim da bi licnost Mila Djukanovica trebalo napasti na sve moguce nacine, od maltretiranja njegovih ekonomskih partnera do zabrane ulaska u Srbiju, osim ako BIA nije u stanju da pruzi dokaze o njegovoj umesanosti u kriminal (za ocekivati je da postoje makar neke indikacije o tome da je ostetio drzavu Srbiju), u kom slucaju treba da se za njim izda medjunarodna poternica. Ovo treba da se uradi lukavo, najpre istragama protiv njegovih saradnika.

S Makedonijom naprotiv, treba biti obazriviji i pribliziti se etnickim Makedoncima koji verovatno ne podrzavaju ovu odluku vlade. Srbija treba da pocne da ozbiljno finansira odredjene politicke strukture u Makedoniji i potpiruje prosrpske sentimente, koristeci momentum nepoverenja prema Albancima.


batamm batamm 06:52 10.10.2008

Buahaha

Jelo, tekst ti je toliko konfuzan da je skoro besmislen. Mogu samo da te opravdam, ako si se pre pisanja uradila, bilo cime. A sto se tice poslednjih par recenica, one su jos ponajgore. Tvoj panicni strah da necemo uci u EU ne da ti da ispravno gledas na stvari. Pa oni po svaku cenu pokusavaju da nas uvuku u svoju prilicno besmislenu zajednicu. Ako nista drugo, bez toga im se nikada nece ostvariti zelja da na mapi Evrope sve ispred Rusije bude obojeno jednom bojom. Drugo, njihov hazarderski potez da prime u svoje drustvo za standarde EU potpuno nespremne Rumuniju i, narocito, Bugarsku, postaje besmislen ako Rusija u srcu Evrope ipak ima uporiste. Srbija kao potencijalna ruska baza je sasvim dovoljna briga za njihov nemiran san. Ima i niz drugih stvari, malo racionalnijih, zbog kojih ce nas moliti da im pristupimo. A onda treba porazmisliti

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana