Gost autor| Kultura| Literatura

Karmen Marija Mačado – Žurka u ukletoj kući

horheakimov RSS / 13.09.2020. u 22:30

 

gošća autorka: Aleksandra Aksentijević 

 

Pisanje kratke priče u američkom kontekstu neretko podrazumeva posustajanje pod teretom žanra. Nasuprot realističnosti i jasnom i ekonomičnom izrazu s jedne, stoje fantastične i horor priče, koje obično podrazumevaju sopstvene pripovedne univerzume, ali i izazov ugađanja specifičnoj i zahtevnoj publici koja prati ove žanrove, s druge strane. Karmen Marija Mačado, mlada američka autorka čija je prva zbirka iz 2017. godine Njeno telo i druge žurke nedavno objavljena u izdanju Štrika, ne libi se da se pišući kratku priču osloni na bogatu tradiciju horora, fantastike i gotskog romana, istovremeno kreirajući drugačiji, eklektični stil pisanja, atipičan za žanrovsku prozu.

 

Naslov zbirke u velikom delu oslikava njenu atmosferu, temu i fokus, koji Mačado stavlja na žensko telo i njegove granice. Kako bi o tome progovorila, ona se u velikoj meri oslanja na prethodnice, poput Šarlot Perkins Gilman, koje biraju da osećaj nemoći, zatočenosti i nasilja, iskažu kroz misteriozno, začudno, onostrano iskustvo.

Zbirku otvara priča „Muževljev šav“, koja se može čitati kao alegorija silovanja. Urbana legenda o postupanju lekara prilikom medicinskog postupka uobičajenog nakon prirodnog porođaja, epiziotomije, integriše se u mitski hronotop. Način pripovedanja kreira atmosferu narodnih priča, usmenih predanja, ali je iz samih osobina glavne junakinje i njenog odnosa sa partnerom jasno da je pre reč u paralelnoj relanosti nego u nekom vremenski udaljenom trenutku. Ovakvim postupkom autorka konstatuje pomalo pesimističan, poražavajući zaključak o podređenom položaju žena. Manifestacije te podređenosti menjaju se u odnosu na vreme, mesto, društvene okolnosti, dok suština ostaje konstanta ne samo realnih, već i zamišljenih svetova.

 njeno-telo-i-druge-zurke_karmen-marija-macado_220x300.png

Iako najčešće spominjana i najefektnija, prva priča zbirke svakako nije jedina koja zavređuje pažnju. Stil pisanja Karmen Marije Mačado specifičan je po suptilnom humoru, vidljivom samo pažljivom čitalačkom oku. Probijajući granice realističnog pripovedanja, Mačado osvaja slobodu da ne samo meša žanrove, već ih na nekom nivou i parodira. Priča „Rezidentkinja“ parodira topos ukletih mesta, prisutan u gotskim romanima, dok je „Posebno gadno“ parodija popularnog žanra kriminalističke televizijske serije, njegove predvidivosti i klišetiranosti. Gradeći glavnu junakinju kao egzemplarni stereotip televizijske detektivke, Mačado pred nju i njenog partnera stavlja jezive, ali i komične izazove, moguće samo u njenom kreativnom univerzumu.

Rastegljivost tog univerzuma dozvoljava da se ozbiljnim temama poput poremaćaja u ishrani ili teškoće da se prihvati sopstveno telo i seksualnost predstave na način koji u isto vreme konstatuje ove probleme, ali im i pristupa iz na momente humoristične perspektive. Vedrina s kojom se Mačado bavi „teškim temama“ nije očigledna, ali se ipak iščitava iz u zaključku pozitivnog odnosa prema telu, seksualnosti i ljubavnim odnosima koji dominira zbirkom. To je možda i najočiglednije i priči „Inventar“ gde se u okolnostima pomalo sličnim trenutnoj prinudnoj samoizolaciji i nemogućnosti fizičke bliskosti, junakinja sa setom seća svih svojih ljubavnih i seksualnih iskustava, koja za nju predstavljaju dragocene i lepe uspomene. Ukazujući na lepe i ružne aspekte iskustava obeleženih telesnošću, Mačado skreće pažnju na to koliko odnos koji imamo prema sopstvenom, ali i tuđim telima, oblikuje našu svakodnevicu.

Jedan od citata koji otvara debitansku zbirku Karmen Marije Mačado aludira na telo kao ukletu kuću, neprijateljski prostor iz koga je pak nemoguće pobeći. Ali telo je, kako sugeriše naslov, za Mačado i žurka. Ono treba da bude izvor zabave, uživanja, slobode, i za one koje ga neretko, poput mnogih njenih junakinja, doživljavaju kao teret ili kaznu i ne uspevaju da se s njim usaglase, i za one čijim telima su drugi ugrozili autonomiju. Višeznačnost tela, njegova materijalnost koja, mada ga ne iscrpljuje, ipak čini žensko iskustvo, važna je tema s kojom se ova mlada autorka nosi na zanimljiv i inspirativan način. Ove reči o njenom delu svakako osvetljuju samo pojedine njegove aspekte, u cilju da privuku one koji će u njemu znati da uživaju.

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 23:22 13.09.2020

višeznačnosti tela zov

aspekti iskustava obeleženih telesnošću

настраности мисли чудесних прећутних
јер такве грешне...... Творац их и сазда,
у тајнама тела жене од чег' беега нема
недорекла тема прца мамљива је вазда

loader loader 13:44 14.09.2020

Svetloplava

Letnji dan i ovakav tekst. Dolepršao je u mene utisak bestelesnosti.


horheakimov horheakimov 23:41 17.09.2020

...

da.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana