Umetnost

Čekajući Godoa

mikele9 RSS / 12.09.2020. u 21:41

Estragon je Tragajući za izgubljenim vremenom, Čekajući Godoa, Radeći zadatke iz marljivosti, osećao da će proći Sto godina samoće pre nego što upozna Ljubav u doba kolere. Utrnulih nogu ustao je da ih protegne, zakoračio je u Baštu, pepeo, ljubazno je pozdravio Gospođu Dalovej u Vrtu sa stazama koje se račvaju. Skoro je naleteo na Pukovnika koji mu se požalio da nema ko da mu piše. Pogled mu je pao na obližnji zid, ugledao je Portret jedne ledi, što ga je asociralo na Sliku Dorijana Greja. Uzdahnuvši vratio se do Vladimira, seo pored njega i tiho rekao Nemušto.

Vladimir je ćutao neko vreme a onda je predložio da odu na Sastanak u Telgteu. Estragon je odmahnuo rukom, da mi je samo Limeni doboš. Ućutali su. Pored  njih je ne gledajući ih prošao Leopold Blum žureći da vidi Mrtve. Dablinci su išli za njim. Ne dižući pogled propustili su da vide Majstora i Maragaritu. I Braća Karamazovi su prošli ruku pod ruku sa Idiotom.

Izgleda da je potreban Proces da bi se pojavio Godo, izusti Vladimir. Mislim da su u pitanju Rani jadi, odvrati Estragon. Vidiš onaj Zamak, možda je u njemu? To je po meni Pohvala ludosti, trebalo je da ideš na Čas anatomije ili bar na Grobnicu za Borisa Davidoviča. Opet su zaćutali. Posle nekoliko minuta, Damapada, reče Vladimir. Tao Te Đing, uzvrati Estragon. Kao da se nalazimo u sred Avanture Artura Gordona Pima, promrmlja Vladimir. Možda bismo trebali da odemo u Zlatni paviljon i tamo ga potražimo. Rekao je da ga čekamo ovde.

Mnogo buke ni oko čega, nastavićemo da ga čekamo, reče Estragon. Osećam se kao da smo Na dnu, tiho će Vladimir. Vidi, Vladimir je upirao kažiprst, kako je lepa Gospođica. Uputila se, ne okrećući glavu, u Travničku hroniku, promrsi Estragon. Izgleda da će Bura. Podignite visko krovnu gredu tesari, uzviknu Vladimir majstorima koji su nedaleko od njih zidali kuću. Ma Svi su u pravu samo neka je Daleko od Manausa. Svi smo mi ipak  Naši, reče Estragon. I Pokojni Matija Paskal, upita Vladimir? Sve se svodi na Putovanje nakraj mraka. Čuo sam da se može uzeti Smrt na kredit. Ko ti je to rekao? Čovek po imenu Uve. Kada i gde? Kada sam išao na Puškinova brda. A Filijala? Ovo je meni Jednostavan život. Ipak, Svaki dan čudo. Pogledaj, proleće Hiljadu ždralova! Zaboravili smo na Sahranu velike mame! Meni se ne ide. Da bacimo novčić, Pismo Glava?

Nego da ti kažem, mi čekamo Godoa već Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći. Zajedno u samoći smo. Estragon se počeša po glavi, oko nas kao da je Norveška šuma. Potreban nam je Osmeh za svaki dan. Ili makar Susret sa Bonapartom. Dobro bi nam došao Zec ćilibarskih očiju. Ti kao da si se učlanio u Klub uvrnutih zanata. Priznajem Pokoravanje. Ti se ne zoveš Aram. Ne, moje ime je Ime ruže, tako mi je tepala mama. E sad si baš udario u Zid!  Ne znam šta bi na to rekli Smajlijevi ljudi? Bez obzira na Seobe, ovo je Vreme čuda. Ispod sedmog neba odjekuje Smeh u tami. Ovo je kao Godine koje su pojeli skakavci ili Rekvijem za jedan san. Ostaju nam samo Ostaci dana. Estragon će iznenada, a da Godo nije Čovek koji je umro? Kad sam bio srećan i neupućen, bolje sa se osećao, reče Vladimir. Viva la muerte! Čekamo ga kao Povratak bludnog sina, gorko se nasmeja Estragon. A propos, upravo je prošla Devojka sa zlatnim gaćicama! Estragon podiže glavu očiju uperenih u nebo i uzdahnu, Pogledaj dom svoj anđele. Ma sve je to Lepota i tuga.

Evo ga, veselo uskliknu Estragon, skačući na noge. Znao sam da će doći, radosno dodade Vladimir.Vidno umoran i iscrpljen, Godo im se zahvali što su ga toliko dugo čekali. Zaustavili su me Prijatelji sa Kosančićevog Venca i dugo, dugo su mi pričali o Hodočašću Arsenija Njegovana, nisam razumeo najbolje ali su na kraju pomenuli neko Ubistvo sa predumišljajem. To me podseća na Tri čoveka u čamcu a o psu da i ne govorimo, reče Vladimir. Ne lupaj, odvrati Estragon, više je kao Proširenje područja borbe. Ja to vidim, oglasi se Godo kao Zapise iz mrtvog doma. Počeće Neredi u julu, Vladimir će. Predlažem da pređemo Most Svetog kralja Luja, kaza Godo i nastavimo dok ne stignemo na Čarobni breg. Složno krenuše.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 12:23 14.09.2020

Re: :)

Што ме подсети на давне играрије...

Baš si se lepo setila, zabavljali smo se
Черевићан Черевићан 01:11 13.09.2020

ne dižući pogled

to me podsetilo

домишљато ..........насловима знаним
Ви г mikele ...........састависте причу,
па затичем ево себе како ми ликови
из наслова указаних познати промичу

mikele9 mikele9 12:27 14.09.2020

Re: ne dižući pogled

домишљато ..........насловима знаним
Ви г mikele ...........састависте причу,
па затичем ево себе како ми ликови
из наслова указаних познати промичу



Nisam ni sumnjao dragi G. Čer, dapače!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana