Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

11 DANA (7/11)

horheakimov RSS / 11.07.2019. u 16:03
dan sedmi
 
Spavanje mi se ustalilo na 4 do 5 sati. Svake večeri ostajem da radim na svojim novinskim istraživanjima duboko u noć a bez problema, i bez alarma se budim čim svane zora. Odmorna sam i da nisam sama sebi odredila ovaj eksperimentalni pritvor, otrčala bih, ne znam, negde. Propušteni pozivi su se nagomilali, poruke takođe. Odgovorila sam samo majci. Neko mi je dolazio na vrata, nisam otvorila. Do sada sam izgubila 4kg. Osećam kako mi se želudac smanjio. Stomak je prestao da mi krči. Bol od juče i dalje osećam, ali danas ga podnosim mnogo lakše. Popila sam skoro svu vodu.
 
 
 
 
epidemija samoubistava
 
U novembru 1784. godine, pet godina nakon engleskog izdanja romana Johana Volfganga Getea, Jadi mladog Vertera, u okrugu Southgate, gospođica Glover, ćerka gospodina M. Glovera, poznatog instruktora plesa, pronađena je mrtva. Ispod njenog jastuka otkriveno je kobno delo. Po svedočenju sobarice, gospođica Glover se zaključala u sobu 11 dana ranije i svaki dan plakala. Slučaj je brzo isplivao u javnost, a novine su i ovaj put nanjušile priliku za uspostavljanje alternativnih činjenica. Tako je jedna od činjenica postalo prisustvo kopije romana kod svakog ko je bio mlad i dovoljno hrabar da digne ruku na sebe. Takođe, navodi se u izvorima, koji su u međuvremenu presušili, i preselili se u svet van jave, da su sva samoubistva počinjena po ugledu na ono iz romana nemačkog pisca. Mladići nisu doprinosili demantovanju ovakvih proizvoljnih konstrukcija, noseći žute pantalone, plave kapute i duboke čizme, kao mladi Verter. Lord Bajron je u snu izjavio da je Verter kriv za više smrti nego Napoleon.
 
U Americi, haranga na junaka knjige podignuta je na novi nivo. Tražena je zabrana, pa tako Weekly Magazine iz Filadelfije 1800. godine, predlaže knjižarima i drugim prodavcima da knjigu sklone sa polica. Naravno to je samo povećalo prodaju, a književni kritičari su počeli da upadaju u stanje slično histeriji, kada se spomene sporni naslov, ili čak sam Gete.
 
Taj isti Johan Volfgang je takođe potpao pod uticaj manije koja se izrodila oko njegovog dela pa je u svojoj autobiografiji lamentirao nad temom. Zabeleženo je da je rekao: Čitaoci su se našli pozvanim da isprate scene iz romana i ubiju se? Grehota.
Uprkos pričama čitalaca je bilo sve više. Umesto samoubistava, čitanje romana je poprimilo razmere epidemije.
 
Godine 1974. američki sociolog Dejv Filips skovao je termin Verterov efekat, da opiše suicidalno ponašanje stimulisano medijskim natpisima. Danas osnovan strah postoji od on-line samoubistava, kao i od imitacija samoubistva koja su se desila na internetu.

Tagovi



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 18:12 11.07.2019

2 или

maam Verterova efekta

ако'ш читат' J.V.Gete-a
дође ти дас'.... утепаш,
зато ......читај H. Miler-a
мош' се самo пропрцаш

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana