Eksperimenti u blogovanju

Mikele s onoga svijeta

mikele9 RSS / 11.10.2013. u 11:01

kosmos-supernova.jpg 

2042 je godina. Napunio sam 96 godina i otišao s vašeg i mog sveta i života. Pitate se kako, na koji način, kojim putem, sredstvom... se javljam. Pitate se, pitate! Komplikovano je da biste shvatili pa ću pojednostaviti. Ja ustvari nigde nisam otišao, postao sam deo sveobuhvatne i beskrajne kosmičke energije. I nigde sam i svuda. Nigde u smislu da nisam u Raju ili Paklu, Edenu, Džehennemu ili Džennetu, Valhalli...ništa od toga, postojim ali nemam telo, vizuelni oblik, nevidljiv sam a ipak jesam!  Budu sam podsetio na njegove reči dok još bejaše na zemlji: Opterećen sa dve stvari, čovek sasvim sigurno nalazi svoje mesto u Paklu. Te dve stvari su, loše navike i pogrešni stavovi. Ni ja nisam bezgrešan, bio je njegov odgovor. Ovo njegovo pominjanje Pakla nije moglo da mi promakne, jer ga je pomenuo samo jednom i nikako nisam mogao da ga dovedem u vezu s njegovim učenjem.

Možda će Profesor Nsarski kao kvantnimehaničar pokušati da vam objasni...Možda? Kažem možda jer nisam siguran da i on, uz sve svoje znanje i lucidnost, može na pravi način da pojmi... ne, umeće i znaće on to! Mator je ali živ je i zdrav, i mentalno nikad jači! Istina je da su mnoge nepoznanice u međuvremenu razrešene, mnoge teorije oborene, nove uspostavljene, dokazane nove čestice i brzine veće od brzine svetlosti... Profesor je vođen svojim radoznalim mentalnim sustavom, uspevao i još uspeva da prati svaki i najmanji pomak i učestvuje u njemu. A da! Ko sam ja, Mikele, ko je Profesor Nsarski... Mi smo pisali na ovom blogu, davno, davno! Potražite u arhivi bloga neke od naših pisanija, biće vam zanimljivo da pročitate o čemu smo pisali.

Sećate se, bar neki od vas, Borhesovog Alefa, e ovo je nalik ali mnoooooogo veće, beskrajno! Svi ljudi koji od Homo erectusa hodaše zemljinim šarom, neko je nekad, negde, rekao, preko osamdeset milijardi, sve što su rekli, pomislili, napisali, učinili, stvorili ..., sve je u meni kao što sam ja sa svim što sam bio, u svima. Šta mi znamo o našem (sve)ukupnom JA?, upitao se Docs u svom tekstu Weird Shit: NEŠTO MALO O KVANTNOJ METAFIZICI*, promovirajući Uspenskog, objavljenom u oktobru davne 2013 godine. E pa svi smo deo sveopšte kosmičke energije! Sveprisutnost svega! Teško je ovo objasniti, nemamo telo, nikakav oblik... Istovremeno svi egzistiramo, u isto vreme, nemam bolji termin, je prisutna prošlost, sadašnjost i budućnost, sve je tu! Od Velikog Praska pa do ovog trenutka! Za vas trenutka, za mene ne postoji vreme ili ako postoji onda je beskonačno, pa kao da i ne postoji. Poželeo sam da gromadi Tomasu Manu kažem koliko volim, hmmmm, koliko sam voleo njegovu knjigu Josif i njegova braća ali je čiča bio neprijatno nepristupačan! Čitajući njegove Dnevnike, davno sam bio stvorio sud o njegovoj narcisoidnosti, ipak, mislio sam ovde...gde?, da će biti drugačiji. Bojažljivo sam pitao Sokrata da li je zaista izgovorio: Znam da ništa ne znam? Moguće je da sam nešto slično rekao, pa i ti sam si svestan da što više znaš, shvataš koliko je tvoje neznanje, zar ne?, odgovorio mi je. Pričao sam s Teslom o mom maničnom pranju ruku i po pedesetak puta na dan! Smejao se, shvatajući me. Bohušku Hrabala davim kao zmija žabu! Pikasu sam rekao da sam se beskrajno divio njegovoj slobodi da nacrta, naslika, izkeramiše ili izvaja sve što mu padne na pamet. Stari kauboj Robert Altman me prigrlio kao da smo se poznavali od detinjstva. Zadovoljan je i to ne krije što u sitna creva poznajem svaki njegov film. Otac mi se obradovao ali je sa setom govorio o J. i M. Konfučije mi se srdačno zahvalio na čestom citiranju njegovih misli, da i Blez Paskal. Nemoguće mi je da u samo jednom tekstu pomenem sve s kojima sam umrežen ali jaljaću se ja. A tih osamdeset milijardi ljudi, da se vratim na njih, predstavljaju bilioniti (verovatno i manji!) deo zrnca peska u Sahari. Okružen sam, stopljen sam, pored svih njih, s beskrajnim i beskonačnim  vidovima ispoljavanja kosmičke energije. Reči su odveć neprecizne i ograničavajuće, da bih vam mogao dočarati ono o čemu sada čitate. Možda je nabliži u opisivanju ovog stanja, iako mu to nije bila namera, bio Dekart sa svojim opće poznatim Cogito, ergo sum.   

Hajde da se ograničim samo na ljude. Priznajte da ne možete ni da zamislite istovremenu komunikaciju sa svima koji su bili, koji su i koji će biti! Vama će verovatno biti najintrigantnija moja tvrdnja da komuniciramo sa ljudima koji su sada, sa vama! O da! Vi toga ne možete biti svesni jer komunikacija nije nijednog tipa na koji ste navikli. Još sam nov i ni sam ne znam tačno na koji način vas kontaktiramo ali sam siguran u jedno, moguće je! Pa zar i ovaj tekst nije dokaz? Htedoh da kažem juče ali ovde ne postoji juče, prekjuče, sutra, odnosno, postoji sve! Neka bude vaše zemaljsko juče, da biste me bolje razumeli. Juče sam ušao u misli moje drage i mile J. Ona je zaplakala misleći da je svojom ljubavlju i žalošću prizvala moj lik, nedostaješ mi, pomislila je a zatim i tiho izgovorila. Poljubio sam je, što ona nije osetila ali je preplavila toplina moje ljubavi. Šezdesetšest godina smo bili u braku! Ne u ma kakvom braku nego u braku koji je bio zasnovan na ljubavi, prijateljstvu i razumevanju. I dalje sam s njom, ona toga nije svesna osim ponekad u snu. Nedostajem joj telesno, nije jednom rekla: Udala sam se za tebe zato što si mi bio lep! Neću više da vas davim privatnim i intimnim stvarima.

Biće vas koji ćete me pitati o mnogo čemu pa i o crnim rupama iako su one, bar one najbliže, locirane i mnogo se više zna o njima. U centru naše galaksije, to je odavno pretpostavljeno, sada i dokazano, postoji crna rupa. Ruđer Bošković je bio prvi koji je ušao u nju! I vratio se! Nisam najbolje razumeo kako ali je govorio o neuništivosti energije.

Dobro, za sada je dosta, ne želim da vas ugnjavim prvim javljanjem.

Pozdravlja vas Mikele s onoga svijeta.



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nune Popović Nune Popović 11:36 11.10.2013

Sjajno!

Sjajno Mikele dragi, uh :) Otisnuo si se u veliku mentalnu odiseju i želim ti beskrajno uživanje (drugačije, koliko čujem, nije ni moguće). Molim te javljaj nam što više informacija i prenosi nam što više svojih lucidnih opažanja.

Ipak, ne zameri, drago mi je što još uvek mogu da popijem i kafu sa tobom u BG :)
mikele9 mikele9 14:26 11.10.2013

Re: Sjajno!

Ipak, ne zameri, drago mi je što još uvek mogu da popijem i kafu sa tobom u BG :)

I meni dragi moj Nune. Još sam ovde, ono je bilo javljanje iz 2042 godine
Imam osećaj da ćemo uskoro piti kafu sa još nekim dragim osobama
kukusigameni kukusigameni 11:36 11.10.2013

1.





EDIT. Ups.
mikele9 mikele9 14:29 11.10.2013

Re: 1.



EDIT. Ups

Nemoj ti meni: Ups! Odlično se razumemo i bez njega
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 11:58 11.10.2013

for you, wherever you are!


Ja ustvari nigde nisam otišao, postao sam deo sveobuhvatne i beskrajne kosmičke energije. I nigde sam i svuda.



вишеструка сложеност
слојева душе познаје
безброј димензија времена и простора
једноставност стварима које познајемо
даје структура
њихових молекуларних решетки
атоми се преплићу откривајући и
скривајући мисли
у нервним завршецима се налазе
осећаји и стање
потпуне испуњености свих димензија
живот почиње и завршава се
малим уздасима између којих
се смести универзум
као величанствени
perpetuum mobile

da gromadi Tomasu Manu kažem koliko volim, hmmmm, koliko sam voleo njegovu knjigu Josif i njegova braća



Обожавам, такође, то ми је један од првих пет омиљених романа.

за твоју Ј.
mikele9 mikele9 15:01 11.10.2013

Re: for you, wherever you are!

Обожавам, такође, то ми је један од првих пет омиљених романа.

за твоју Ј.ino

Hvala u J. ime.
Volim ja i Budenbrokove, Čarobni Breg znam skoro na pamet ali Josif i njegova braća je zaista remek delo
49 41 49 41 13:25 11.10.2013

Dobrodosa

Cekam te od sredine maja 2041.
Govorah im mnogo puta, ne mogu; daleko - previse.
Sad sam, svoj - na svome.
Nesputan - konacno.

Pozdravljam te desnom, u visini ramena; dlanom ka tebi.
mikele9 mikele9 15:03 11.10.2013

Re: Dobrodosa

Cekam te od sredine maja 2041.
Govorah im mnogo puta, ne mogu; daleko - previse.
Sad sam, svoj - na svome.
Nesputan - konacno.

Našli smo se ipak
Pozdravljam te desnom, u visini ramena; dlanom ka tebi.

To ti figurativno
dr.wagner dr.wagner 13:28 11.10.2013

Poruka

...dan

-E baš dobro što ste gore Mika ...

-Molio bih Vas , ako vidite moju grosmutericu , pitajte za onaj recept za "princes
krafne" , pa zapišite ...

-Ni staroj , a ni Wagnerici to ne uspjeva ni blizu ...



Wagner
mikele9 mikele9 14:10 11.10.2013

Re: Poruka

...dan

-E baš dobro što ste gore Mika ...

-Molio bih Vas , ako vidite moju grosmutericu , pitajte za onaj recept za "princes
krafne" , pa zapišite ...

-Ni staroj , a ni Wagnerici to ne uspjeva ni blizu ...



Wagner

Dragi moj Wagner, zbog vas sam se teleportovao u 2042 godinu i našao vašu grosmutericu. Ovo je njen recept:

Potreban materijal za krafne:
6 što krupnijih jaja
150gr masti ili margarina ili butera
150gr mekog brašna
250ml vode

Priprema:
Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mješajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja posebno belanca, posebno žumanjke. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom testu. Dobro izmješati. Masa je dovoljna za tačno 40 krafni.
Vršna mala kašika tijesta se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mjesta, jer krafne porastu te da se ne slijepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj pećnici na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.
Potrebni sastojci za fil:
1L slatkog mljeka
6 jaja
12 supenih kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanile
Priprema:
Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mljeka. Posebno prokuhati 900ml mljeka i u njega polako mješajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.
Ohlađene krafne filovati po sredini, ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom, ili da se pospu šećerom u prahu.
dr.wagner dr.wagner 15:03 11.10.2013

Re: Poruka

Pozdrav Mick

-Nisam siguran da je njezin recept ... nekako je prebrzo ...

-No dobro , pokazati ću Wagnerici , pa neka pokuša ovako (ako je to različito
od onoga što ona radi)

mikele9
150gr mekog brašna


-Ovo se misli na "oštro" ili "glatko" (mislim da za kolače ide "oštro" )



mikele9

6 što krupnijih jaja


-Sutra ujutro stavim "šubler" u džep , pa na plac ...


W
angie01 angie01 18:40 11.10.2013

Re: Poruka

-Nisam siguran da je njezin recept ..


nikada nije stvar u receptu, nego u ruci, gospon Wagner- da isti recept i identicne sastojke das razlicitim osoobama da napreve to nesto- niti jedan nece biti isti.
dr.wagner dr.wagner 20:17 11.10.2013

Re: Poruka

... večer

mikele9



-Gospon Mika ... stigle su zahvale za tutorial od drugarice W ... i kaže da
postoji razlika (nije precizirala u čemu , pa je sigurno u svemu )

... ona zna što je meko brašno , a velika jaja su moj problem

angie01

nikada nije stvar u receptu, nego u ruci, gospon Wagner


-U njezinoj ruci sve "uspije"

-Wagnerica inače ne kuha (jako rijetko) , imamo gospođu A radnim danom , a

vikendima "u revijalnom tonu" , ali ponekad (baš tim vikendima) radi neke slastice ...

-Ona zna raditi desetak vrsta kolača , od kojih dvije vrste uspiju u preko
70% pokušaja , dok ostali nemaju tako dobar prosjek ...

-Moja stara napravi princes krafne u stilu fritula (male dalmatinske krafnice)
... a to isto ne valja

W

mikele9 mikele9 09:35 12.10.2013

Re: Poruka

-Nisam siguran da je njezin recept ... nekako je prebrzo ...

Dragi Wagner, pa ja napisah da su otkrivene i brzine veće od brzine svetlosti
mikele9 mikele9 09:37 12.10.2013

Re: Poruka

-Gospon Mika ... stigle su zahvale za tutorial od drugarice W ... i kaže da
postoji razlika (nije precizirala u čemu , pa je sigurno u svemu)

Vaša grosmuterica je bila izričita, zapisao sam kako mi je diktirala
milisav68 milisav68 10:32 12.10.2013

Re: Poruka

dr.wagner

... i kaže da postoji razlika (nije precizirala u čemu , pa je sigurno u svemu )

Jeste razlika u svemu, ali to nije vezano samo za recept.

Pšenica (brašno, način obrade) nije kao nekad (nove sorte), jaja takođe....i da ne nabrajam dalje....

Čak kada bi našo "originalni bakin recept" sa sve uputstvima, ne bi se dobio isti ukus.

Jedino da se kontaktira Majkl Dž. Foks, pa u "vremensku mašinu".....
dr.wagner dr.wagner 21:58 13.10.2013

Re: Poruka

...večer

mikele9

Vaša grosmuterica je bila izričita, zapisao sam kako mi je diktirala


-Krema je bolja nego prije , ali možda je još malo rijetka , previše
je bijela (to je možda do jaja) i malo je preslatka ...

...ali krafne

-Male , gumene .... čudne

... i nije ni blizu bilo materijala za 40

W
Hansel Hansel 22:42 13.10.2013

Re: Poruka

Pa, kombinujte, doktore, Vaš i recept koji je obezbedio Mikele... A možda su iskrsli neki problemi u vezama prilikom teleportacije, neka distorzija, pa se recept loše replikovao?
mikele9 mikele9 08:33 14.10.2013

Re: Poruka

-Krema je bolja nego prije , ali možda je još malo rijetka , previše
je bijela (to je možda do jaja) i malo je preslatka ...

...ali krafne

-Male , gumene .... čudne

... i nije ni blizu bilo materijala za 40

W

Onda se moramo vratiti na Angie, 5400 žena će od istog materijala i po istom receptu napraviti 5400 različitih krafni
dr.wagner dr.wagner 08:44 14.10.2013

Re: Poruka

.... jutro

-Hans , imate pravo , puno poruka Mika prenosi "odozgo" ... pa je možda
pomiješao sa nekim lijekom za reumu ...


mikele9

Onda se moramo vratiti na Angie, 5400 žena će od istog materijala i po istom receptu napraviti 5400 različitih krafni


-Nije samo žena "zaslužna" , ja sam bio šef kuhinje

-Jestive su , jučer sam pojeo 5-6 komada i ništa ... evo probudio se normalno
... ali okus nije ni blizu kao kod Elze ... a tek izgled ...

-Katastrofa !


W
mikele9 mikele9 09:42 14.10.2013

Re: Poruka

-Nije samo žena "zaslužna" , ja sam bio šef kuhinje

-Jestive su , jučer sam pojeo 5-6 komada i ništa ... evo probudio se normalno
... ali okus nije ni blizu kao kod Elze ... a tek izgled ...

-Katastrofa !


W

E pa dragi moj Wagner, onda morate doć do mene a ja ću vas povesti do slastićarne (ime neću ovdje otkrivati!) u kojoj su princes krafne vrhunske!!!
vishnja92 vishnja92 16:33 11.10.2013

Bohušku Hrabala davim kao zmija žabu!

e i ja bih to :)
i Mana, takodje.
mikele9 mikele9 09:42 12.10.2013

Re: Bohušku Hrabala davim kao zmija žabu!

e i ja bih to :)
i Mana, takodje.

Hrabal je strpljiv i pitom, dočim Man rasteruje sve oko sebe To me ipak neće omesti da budem uporan, uostalom on je svestan i zna koliko cenim njegovo pisanje i nisam jedini
mirelarado mirelarado 18:08 11.10.2013

:)))

Ma, Микеле, да ниси и ти пробао оне Доксове печурке, па ти се побркале све многобројне димензије и универзуми и закривио се ПросторВреме?
docsumann docsumann 19:01 11.10.2013

Re: :)))

mirelarado
Ma, Микеле, да ниси и ти пробао оне Доксове печурке, па ти се побркале све многобројне димензије и универзуми и закривио се ПросторВреме?


pečurke odbrkavaju
nsarski nsarski 19:03 11.10.2013

Re: :)))

mirelarado
Ma, Микеле, да ниси и ти пробао оне Доксове печурке, па ти се побркале све многобројне димензије и универзуми и закривио се ПросторВреме?


Ja sam probao DMT (Doksov Mentalni Tretman), pa neka mi bude dozvoljeno da malo odlutam u nerigoroznom pravcu.
Dakle.
Postoje neke indikacije (Dzeremaja ce me podrzati u ovoj tvrdnji) da je kosmos nekako centriran ka nama, Zemljanima, ovosvetovnim. Te da Kopernikanska hipoteza - da su sve tacke u svemiru potpuno ekvivalentne - nije tacna, i da smo mi ipak nekako u Centru, stagod to znacilo. Indikacije, kazem, ne dokazi, i sve je jos rovito.
E, sada lutam iz racionalnog.
Moz' bit' da je svemir takav da je kao ona kuca od ogledala u cirkusu - na jedna vrata izadjes iz sobe da bi na suprotna vrata u istu sobu usao. Kao ogledalo. Ako to drzi vodu (veliko "ako"!), onda, Mikele, nemas cega da se plasis i tvoja dusa je na bezbednom. Naime, ovde je, gdegod ti otisao. Nema onoga sveta. Svi "oni" svetovi su odraz ovoga u cemu se trenutno kuvamo.
Ko je rekao DMT?

docsumann docsumann 19:17 11.10.2013

Re: :)))

nsarski
Ja sam probao DMT (Doksov Mentalni Tretman), pa neka mi bude dozvoljeno da malo odlutam u nerigoroznom pravcu.


e, ovo sam odavno želio da te pitam - kad se opustiš i popustiš malo te tvoje rigorozne naučničke kriterijume, pa se okreneš temama i idejama za koje "kantar" još nemamo, i ko zna da l' ćemo ga ikad i imati, pokušaš li da artikulišeš malo neke svoje astralmind predstave o tome odakle je ovaj svemir krenuo, na čemu se oslanja postojanje nas, svemira, svega.
mislim ne pričamo o fundamentalnim silama, superstrunama i tim flešOvima (što bi rek'o kukusigameni) već o onom što omogućava i samim superstrunama da postoje, ako postoje.
otkud uopšte postojanje?
jasno da je to hodanje bez tla pod nogama, da jasnih odgovora nema, al' kreneš li ponekad u tom pravcu?
stigneš li igdje?
nsarski nsarski 19:41 11.10.2013

Re: :)))

stigneš li igdje?


Cekaj, bre, Docse. Nisam ja neki mentalni freak, ili slicno. Umem i ja da se salim i kolo zaigram i pustim suzu kad se dvoje rastaju, a violine sviraju u pozadini. Evo, dobar ti stojim, to ce potvrditi blogeri koji me znaju (PB, NjKvM9, i ostali...).
Nego, jedna je stvar sanjati i mastati i zavijati na Mesec, a druga da to prihvatis kao racionalnu teoriju (saznanje) svega sto je oko nas. A oko nas je tama u kojoj se svi borimo da nadjemo prekidac za svetlo.
docsumann docsumann 19:44 11.10.2013

Re: :)))

nsarski
stigneš li igdje?


Cekaj, bre, Docse. Nisam ja neki mentalni freak, ili slicno. Umem i ja da se salim i kolo zaigram i pustim suzu kad se dvoje rastaju, a violine sviraju u pozadini. Evo, dobar ti stojim, to ce potvrditi blogeri koji me znaju (PB, NjKvM9, i ostali...).
Nego, jedna je stvar sanjati i mastati i zavijati na Mesec, a druga da to prihvatis kao racionalnu teoriju (saznanje) svega sto je oko nas. A oko nas je tama u kojoj se svi borimo da nadjemo prekidac za svetlo.


znam da nisi ne brini, inače ne bih ni prihvatio poziv na pivo (kat-tad)
nego, nisi mi odgovorio ...
kukusigameni kukusigameni 19:52 11.10.2013

Re: :)))

docsumann
nego, nisi mi odgovorio ...

Čekaj bre. Računa.
nsarski nsarski 20:01 11.10.2013

Re: :)))

nego, nisi mi odgovorio ...

Uz pivo se bolje razgovara.
Ja planiram CG negde rano u prolece 2014. Dotle sam manje-vise u drugom svetu, nepodobnom za takve razgovore.
niccolo niccolo 20:02 11.10.2013

Re: :)))

stigneš li igdje?

nego, nisi mi odgovorio ...

Što me podseti da smo se Nsarski, PB i ja još pre jedno dve tri godine da se nađemo u nekoj kafani na kraju svemira (ili tu negde), ali sam zaboravio gde je to mesto uopšte. Što je skroz greota jer mislim da je trebalo da PB časti tog puta...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:33 12.10.2013

Re: Vasiona je u oku posmatrača

nsarski
Postoje neke indikacije (Dzeremaja ce me podrzati u ovoj tvrdnji) da je kosmos nekako centriran ka nama, Zemljanima, ovosvetovnim. Te da Kopernikanska hipoteza - da su sve tacke u svemiru potpuno ekvivalentne - nije tacna, i da smo mi ipak nekako u Centru, stagod to znacilo. Indikacije, kazem, ne dokazi, i sve je jos rovito.


Nije isključeno da je i vasiona, kao i lepota, samo u oku posmatrača.

"....nedavno lansirani Plankov teleskop snimio je novu mapu svemira mereći razlike u temperaturama pozadinskog kosmičkog zračenja i dobio do sada najdetaljniju sliku Velikog praska. Ovaj snimak zapravo predstavlja prikaz temperaturnih fluktuacija na celom nebeskom svodu i pritom je daleko veće rezolucije od među naučnicima čuvene slike koju je pre nekoliko godina napravio WMAP teleskop.
Iz dobijenog snimka se do sada može pročitati najpreciznija informacija o starosti Univerzuma, udeo tamne materije u masi svemira, Hablova konstanta, nastanak prvih galaksija, mogućnost postojanja paralelnih univerzuma, ali i jedno pomalo zastrašujuće otkriće. Naime, na snimku se vidi takozvana Osovina zla, kako su astrofizičari nazvali jedan prekid koji se pojavio između manjih i većih temperaturnih fluktuacija. Ovaj prekid se video i na WMAP snimku, ali se smatralo da nešto tako zastrašujuće verovatno ne postoji i da će na većoj rezoluciji sasvim nestati. Međutim, to se nije desilo.
Osovina zla se izrazito dobro poklapa sa projekcijom ekliptike na nebesku sferu. To praktično znači da bi, u opštoj slici zračenja koja dolazi iz celog svemira, ovaj prekid mogao biti povezan sa položajem i kretanjem planete Zemlje oko Sunca, kao i položajem Sunčevog sistema, iz koga uostalom svi naši teleskopi gledaju u dubinu kosmosa. Ako je raspored toplotnih fluktuacija ranog Univerzuma povezan sa mestom sa koga se one posmatraju, to znači da nešto nije u redu sa slikom koju dobijamo. Nalaz Plankovog teleskopa je pokazao da ovaj prekid nije greška instrumenta, već da on postoji sistemski." (izvor)

Nils Bor i ekipa teoretičara oko njega su odvno pokazali da je subjektivno tumačenje, koje zavisi od pozicije posmatrača, a od koga nauka beži kao đavo od krsta, inherentno kvantnoj mehanici, jednoj od najtačnijih teorija o svetu.

Ako se isti princip, dakle pozicija posmatrača, prenese iz mikrosveta u makrosvet i primneni u kosmologiji, to bi značilo da svemir i njegovu istoriju ne možemo da spoznamo drugačije sem na način koji je karakterističan za naše prisustvo, a sledstveno tome posmatrači iz druge galaksije evoluciju svemira vide različito od nas.

Potvrđuju li snimci Plankovog teleskopa da svet postoji samo za onog koji ga gleda, dakle u oku posmatrača, ostaje da se vidi.
docsumann docsumann 08:02 12.10.2013

Re: Vasiona je u oku posmatrača

Potvrđuju li snimci Plankovog teleskopa da svet postoji samo za onog koji ga gleda, dakle u oku posmatrača, ostaje da se vidi.


odnosno, nema svijeta bez svijesti, iliti, svijet i svijest su jedno ... ostaje da se vidi (!?)
mikele9 mikele9 09:48 12.10.2013

Re: :)))

mirelarado
Ma, Микеле, да ниси и ти пробао оне Доксове печурке, па ти се побркале све многобројне димензије и универзуми и закривио се ПросторВреме?

docsumann
pečurke odbrkavaju

Draga moja Mirela i bez Docsovih pečuraka meni je zakrivljeno i uvrnuto i Prostor i Vreme od kad znam za sebe
mikele9 mikele9 09:56 12.10.2013

Re: :)))

Mikele, nemas cega da se plasis i tvoja dusa je na bezbednom. Naime, ovde je, gdegod ti otisao. Nema onoga sveta. Svi "oni" svetovi su odraz ovoga u cemu se trenutno kuvamo.
Ko je rekao DMT?

Hvala dragi Profesore, ne plašim se, taj osećaj kao i mnogi drugi, je izbrisan, ne postoji!
Ti si rekao DMT
Hansel Hansel 18:56 13.10.2013

Re: :)))

nsarski
Postoje neke indikacije (Dzeremaja ce me podrzati u ovoj tvrdnji) da je kosmos nekako centriran ka nama, Zemljanima, ovosvetovnim. Te da Kopernikanska hipoteza - da su sve tacke u svemiru potpuno ekvivalentne - nije tacna, i da smo mi ipak nekako u Centru, stagod to znacilo. Indikacije, kazem, ne dokazi, i sve je jos rovito.

Пре једно 15 година сам на "Коларцу" слушао предавање неких наших астронома из иностранства, причали о тада две нове теорије, једна је "кактус-теорија" (мноштво биг-бенгова и мноштво универзума који се шире као посебне гране на "стаблу" "примарног" Универзума) а друга да се космос шири као балон, тј. да је наш простор заправо површина (наравно, с трећом димензијом) тог балона који се шири, па је логично да се свака тачка удаљава од сваке, па би свакоме у свакој тачки могло да изгледа да је он у центру космоса, пошто се све удаљава баш од њега. Не знам да ли си мислио на та опажања, али ово беше занимљиво виђење, не знам шта је данас с том, а и оном првом теоријом.
ddsonik ddsonik 12:18 14.10.2013

Re: :)))

mikele9
Mikele, nemas cega da se plasis i tvoja dusa je na bezbednom. Naime, ovde je, gdegod ti otisao. Nema onoga sveta. Svi "oni" svetovi su odraz ovoga u cemu se trenutno kuvamo.
Ko je rekao DMT?

Hvala dragi Profesore, ne plašim se, taj osećaj kao i mnogi drugi, je izbrisan, ne postoji!
Ti si rekao DMT


Dragi Mikele, da nisi sam odgovorio, umesao bih se - strah od cega?

Ovo nije blog, ovo je umetnicko delo (daleko od toga da to vec nisi pokazao ranijim postovima) ali me je ovaj toliko odusevio da ni ne znam sta bih pametno mogao reci.

nisam se javljao duze vreme, ali pratim te redovno i klikcem 'preporuci'. Ako te zanima gde smo, evo jedne od nedavnih akcija

Puno pozdrava sa 'druge strane';-)
mikele9 mikele9 12:42 14.10.2013

Re: :)))

Dragi Mikele, da nisi sam odgovorio, umesao bih se - strah od cega?

Ovo nije blog, ovo je umetnicko delo (daleko od toga da to vec nisi pokazao ranijim postovima) ali me je ovaj toliko odusevio da ni ne znam sta bih pametno mogao reci.

nisam se javljao duze vreme, ali pratim te redovno i klikcem 'preporuci'. Ako te zanima gde smo, evo jedne od nedavnih akcija
Puno pozdrava sa 'druge strane';-)

Prvo moram da pohvalim tvoj tekst, zaista sam uživao i video vas svo troje
I kad se ne javljaš, priznaj, i ti i ja mislimo, ja na vas i ti na mene
Drago mi je što pratiš moje pisanje i nemoj da preteruješ, nije ovo nikakvo remek delo, došlo mi da eksperimentišem
Pozdrav mojim dragim novoaustralijancima, princezi poljubac od deda Mikelea
ddsonik ddsonik 12:25 15.10.2013

Re: :)))

Prvo moram da pohvalim tvoj tekst, zaista sam uživao i video vas svo troje
I kad se ne javljaš, priznaj, i ti i ja mislimo, ja na vas i ti na mene
Drago mi je što pratiš moje pisanje i nemoj da preteruješ, nije ovo nikakvo remek delo, došlo mi da eksperimentišem
Pozdrav mojim dragim novoaustralijancima, princezi poljubac od deda Mikelea


Hvala ti puno na pohvali - meni je bilo toliko dobar ceo taj put, ukljucujuci i voznju, da sam morao da ga nekako ovekovecim;-)


Mislim na tebe, naravno, to barem nije nikakva tajna i drago mi je da povremeno stignu talasi do tebe.Tu vrstu 'konekcije' kao sa tobom nije ni Docs u njegovim razmatranjima potkacio.;-)

Nek ti bude, nije remek delo, ali molim te da nastavis sa eksperimentisanjem
docsumann docsumann 19:00 11.10.2013

nobody ever dies





holizam bez granica, kosmos je samo usputna stanica ... sretno putuj silver surferu (ovo silver je zbog boje ti brade )
mikele9 mikele9 10:15 12.10.2013

Re: nobody ever dies

holizam bez granica, kosmos je samo usputna stanica ... sretno putuj silver surferu (ovo silver je zbog boje ti brade)

Blagodarim Docs
Черевићан Черевићан 22:31 11.10.2013

скромност

кад једаред улуфт се претворим
те сви недореци јасни ми постану
замерио неби (сујета се гласа)
да бар неки трагови омени остану
mikele9 mikele9 10:17 12.10.2013

Re: скромност

кад једаред улуфт се претворим
те сви недореци јасни ми постану
замерио неби (сујета се гласа)
да бар неки трагови омени остану

Nemajte brige dragi G. Čer, za vama će ostati divni i nikad nezaboravljeni tragovi
49 41 49 41 02:48 12.10.2013

Ako...


Ако умрам ил’ загинам,
Немоj да ме жалите,
Напиjте се руjно вино,
Скршете ги чашите.

Еj, верни другари,
Песна запеjте,
мене спомнете

Ако умрам ил’ загинам,
Поп немоj да викате.
Вие на гроб да ми доjте,
Оро да заиграте.

Ако умрам ил’ загинам,
ќе останат спомени.
Што сум лудо, лудовало
На младите години.

mikele9 mikele9 10:19 12.10.2013

Re: Ako...

Ако умрам ил’ загинам,
ќе останат спомени.
Што сум лудо, лудовало
На младите години.

Ke ostanat posigurno, ništo ne se zagubi
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:08 12.10.2013

Nego, mikele...

... jebe li se tamo štagod?

mikele9 mikele9 10:24 12.10.2013

Re: Nego, mikele...

... jebe li se tamo štagod?

Dragi Vojo, ima i toga i to ohooooj, naravno ne na zemaljski način ali je slast neuporedivo veća Da i ne govorim što mož' da biraš od Merilin Monro do Nikol Kidman...i još četrdesetak milijardi žena
miloradkakmar miloradkakmar 11:30 12.10.2013

Ljubav

Juče sam ušao u misli moje drage i mile J. Ona je zaplakala misleći da je svojom ljubavlju i žalošću prizvala moj lik, nedostaješ mi, pomislila je a zatim i tiho izgovorila. Poljubio sam je, što ona nije osetila ali je preplavila toplina moje ljubavi. Šezdesetšest godina smo bili u braku! Ne u ma kakvom braku nego u braku koji je bio zasnovan na ljubavi, prijateljstvu i razumevanju. I dalje sam s njom, ona toga nije svesna osim ponekad u snu. Nedostajem joj telesno, nije jednom rekla: Udala sam se za tebe zato što si mi bio lep!
mikele9 mikele9 14:40 12.10.2013

Re: Ljubav

Dragi moj prijatelju, zbog toga te volim i drag si mi
fantomatsicna fantomatsicna 13:50 12.10.2013

Pakao ili Raj

Da dodam na temu da si otišao i ovu prićicu:
Umre žena, koja je za života bila veliki filantrop.Naravno kad stiže kod Svetog Petra on odmah reče :Vi možete bez daljnjeg u Raj.
A ne, reče žena,ja bih da prvo vidim ,ako je moguće, kako je i u Raju i u Paklu,pa da onda odlucim.
Dobro rece Sveti Petar i odvede je prvo u Pakao.Kad je otvorio vrata, prikaže se veliki sto prepun djakonija.Za stolom sedi mnogo ljudi ali svi izgledaju gladni i nesretni.
Odvede nju sad Sv.Petar u Raj.Otvori vrata ,kad tu isti prizor :Veliki sto pun svakojakih djakonija.Samo što su ljudi za stolom veseli i nasmejani.
Ne razumem, reče ona Sv. Petru ,kako to da su ljudi u Paklu nesretni i gladni a ovde u Raju takvo veselje?
Pa vidite, reče Sv.Petar,kad smo postavili ljude za sto svima su viljuške zakačene za lakat.Samo je razlika u tome što su ljudi u Raju naučili da hrane jedni druge.


Tako dragi Mikele i za tebe nemam brigu da ćes mi biti gladan
mikele9 mikele9 14:38 12.10.2013

Re: Pakao ili Raj

Tako dragi Mikele i za tebe nemam brigu da ćes mi biti gladan

Da te nema, izmislio bih te
49 41 49 41 19:55 12.10.2013

Nego Mikele

sta si ti tamo sada?!?

Da nisi kao Mujo?

Umro Mujo, poprilican niz godina; ostala Fata sama.

Naletela Fata uz kafu na medija - zenu koja zna i moze da komunicira sa mrtvima.
Fata dotad nije znala daa i ona ima media sposobnosti i uz prethodnu obuku ona pokusa da razgovara sa Mujom.

Zove ona Muju, jednom dva put - nista. Treci put joj uspe.
Odazove se Mujo.

Bolan Mujo kako ti je tamo, pozelela sam te.

Ma krasno veli Mujo. Sve u zelenilu, fino toplo - uzivamo; nikad nije bilo bolje.

Ma sta kazes?!? Pa sta radite po ceo dan, druzis li se s kim ?!?

Po celo jutro setamo kroz sumu i stazama. Onda malo jedemo pa posto smo se umorili od setnje prilegnemo i sexamo.
Posle toga opet setamo pa kad ogladnimo opet melo jedemo - prilegnemo i sexamo.
Tako po ceo dan, divota.

Ama bolan Mujo, nije to normalno da toliko sexate svaki dan. 'Vamo dok si bio bogami si proredio pravo.

A gde si to moj Mujo sada i sa kime toliko sexas?

E, moja Fato; ja sam ti na Trebevicu i sad sam ti zec.
Hansel Hansel 18:47 13.10.2013

Нирвана

Све ми се чини, Микеле, да си ти близу нирване, судећи по овоме:
Nigde u smislu da nisam u Raju ili Paklu, Edenu, Džehennemu ili Džennetu, Valhalli...ništa od toga, postojim ali nemam telo, vizuelni oblik, nevidljiv sam a ipak jesam!

мада неки други детаљи твог извештаја уносе пометњу у лоцирање.

Него, примећује ти се тамо утицај западне варијанте накадашњег заједничког нам језика.
mikele9 mikele9 21:04 13.10.2013

Re: Нирвана

Него, примећује ти се тамо утицај западне варијанте накадашњег заједничког нам језика

Da si pažljivije čitao moje tekstove, odavno si mogao da primetiš izraze, reči, rečenice... hrvatskog, makedonskog podrijetla, crnogorsku i bosansku ijekavicu...meni to nije ni zapadna ni ikakva druga varijanta jezika, kako pišem tako se i govorno izražavam. Kapiš
Hansel Hansel 21:16 13.10.2013

Re: Нирвана

Оно што читам, пажљиво читам! Мада ми је раније деловало да је то била више употреба зарад одређеног ефекта, па и ја често (много чешће у говору него кад пишем) користим речи из "западне варијанте" (да не причам да ми је ијекавица генерално јако симпатична, нарочито у песмама). Само сам приметио, ништа ти нисам замерио. Мада је Вук давно рекао нешто на ту тему, али ко још данас брине о томе шта је он рекао.
mikele9 mikele9 21:27 13.10.2013

Re: Нирвана

Само сам приметио, ништа ти нисам замерио.

Znam prijatelju, zato je ovaj nasmejani na kraju
Ponekad se namerno igram ali u govoru zaista često koristim naročito hrvaštinu, jer su uspeli da sačuvaju mnogo starih slovenskih izraza za koje je u srpskom jeziku ponekad potrebna cela rečenica. Kod nas se to izgubilo ili ga ima u nekim zabitima. Ja volim i srpske arhaizme ali i oni polako odumiru
Hansel Hansel 21:46 13.10.2013

Re: Нирвана

Да, неко је рекао: "Хвала Хрватима што нам чувају језик!"

П.С. Наравно да и онај мој "" није био озбиљан.

П.П.С. Знаш шта значи "арно"? За сада ми то паде на памет... Па, рецимо, шта изворно значи "исхитрити" и "исхитрен"...?
mikele9 mikele9 08:29 14.10.2013

Re: Нирвана

П.П.С. Знаш шта значи "арно"? За сада ми то паде на памет... Па, рецимо, шта изворно значи "исхитрити" и "исхитрен"...?

Arno je po makedonski, npr arno li si, dobro li si? Ili, arna mi je, vredna mi je. Možda je neki prilagođen turcizam ali znam da je često u upotrebi.
Ishitriti, ishitren je novokomponovana reč/izraz koji ima značenje...npr istrčati pred rudu, brzati..
Hansel Hansel 13:00 14.10.2013

Re: Нирвана

Еее, "арно" о коме ти причам има значење много (ОК, можда се поклапа с "добрим" у смислу да кажемо да је нпр. снег добро нападао). А поменуо сам ти јер сам ту реч видео на једној старој разгледници коју је неки Сплићанин послао пријатељу у, мислим, Ниш. До тада сам мислио да је то локализам из краја мојих родитеља, а онда видех у реченици "Арно је падала киша" да је реч много распрострањенија, у том значењу. Мада, има много неких сличности тамошњег говора (југоисток Србије, Лужница) и хрватског народног (бер у неким деловима) -- рецимо, конструкција (дословно): "Идем си дома".

А "исхитрити" изворно (зато сам те питао, пошто волиш архаизме) значи измислити, маштом створити; "исхитрен" је онај ко је умешан, лукав. Причао сам то некад једној пријатељици која је завршила чешки и рече ми да је на чешком "хитар" -- паметан. Кода нас је хитар=брз, а имамо "скалу" "брз-спор" везану за интелигенцију, а и не само ми...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana