Budućnost| Filozofija| Istorija| Religija

.

Aleksandar Vasović RSS / 19.02.2012. u 18:18

.



Komentari (151)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 18:55 19.02.2012

...

Nije ovo kuvanje, ovo su perverzije
krkar krkar 18:56 19.02.2012

Onako

E danas sam pravio pileće paketiće s travama i procenjivao sam jesu li gotovi po metodi onako.

A to što ne poštuješ pravi srednjeazijski birjani - na tvoju dušu!
krkar krkar 19:01 19.02.2012

Re: Onako

Pre nego što neko pita:

Kad sam bio mlad i tek počinjao da kuvam, pola bih pojeo probajući.

Onda sam pre jedno 15 godina ustanovio, na sopstveni užas, da sam se potpuno izokren'o na moju majku i da sve spremam bez ikakvog probanja. Gledam, mirišem, bocnem... ali dok nije u tanjiru ne probam ništa.

Mis'm svaka čast maminom kuvanju, mene je užas da nisam na nju i u nekim drugim stvarima
caricamajka caricamajka 19:27 19.02.2012

Re: Onako

I ja kuvam sve bez probanja. A onako, pa to je glavna reč u objašnjavanju tajni kuvanja.
Mlade kuvarice ili bolje reći početnice se potpuno isprepadaju od mojih objašnjenja tipa "pirohe" umesiš malo čvršće od "rejteša" i slično :)) a one jadne pojma nemaju kakva je čvrstoća testa ni jednog ni drugog. Za sva testa znam precizno reči samo koliko ide vode ili mleka, brašno ide "koliko uzme", uvek se zaprepastim kad me neka priupita kolko je to grama, a ona se iznenadi kad joj odgovorim da nemam pojma, nikad nisam merila .


krkar krkar 19:41 19.02.2012

Re: Onako

uvek se zaprepastim kad me neka priupita kolko je to grama,


Odseli se moja najmlađa sestra od kuće i krene da se (ponekad) trudi oko kuvanja. Pa je evo na telefon da pita kako se nešto pravi. Ja joj poznato suptilno objasnim i zaboravim da je zvala.

Jednom me zove da dođem i servira mi nešto čudovišno. Ja dumrem, pitam 'šta je ovo'? Kaže 'ono što sam tebe pitala kako se sprema'.

Te mi od početka, polako i strpljivo... I naravno problem baš opisani. Što ja nemam pojma treba li nečega 20 ili 200 grama. Nikad merio. Al' vidim koliko treba.
lidiaz lidiaz 21:33 19.02.2012

Re: Onako

Ja sam, po ps-u, kupila onaj mali termometar za meso. Ubodes i vidis temperaturu, a ima i napisano koliko treba. Koristila jednom ili dvaput i vratila se na viljusku :).
krkar krkar 22:56 19.02.2012

Re: Onako

lidiaz
Ja sam, po ps-u, kupila onaj mali termometar za meso. Ubodes i vidis temperaturu, a ima i napisano koliko treba. Koristila jednom ili dvaput i vratila se na viljusku :).


Ma to ću da kupim kad mi robot bude kuvao, da se ne muči. Ovako, kupim termometar pa onda treba da pamtim koja temperatura iznutra treba da bude za koje meso, i to kolika za deblji a kolika za tanji kraj... Nijenego!
lidiaz lidiaz 00:01 20.02.2012

Re: Onako

krkar
lidiaz
Ja sam, po ps-u, kupila onaj mali termometar za meso. Ubodes i vidis temperaturu, a ima i napisano koliko treba. Koristila jednom ili dvaput i vratila se na viljusku :).


Ma to ću da kupim kad mi robot bude kuvao, da se ne muči. Ovako, kupim termometar pa onda treba da pamtim koja temperatura iznutra treba da bude za koje meso, i to kolika za deblji a kolika za tanji kraj... Nijenego!

Ma pise na termometru, ovo je ipak Amerika . Samo treba da pazis gde bockas

srdjan.pajic srdjan.pajic 16:00 20.02.2012

Re: Onako

lidiaz
Ja sam, po ps-u, kupila onaj mali termometar za meso. Ubodes i vidis temperaturu, a ima i napisano koliko treba. Koristila jednom ili dvaput i vratila se na viljusku :).


Baš htedoh da pomenem tu spravicu. Ali sam gledao moju taštu kad peče ćurku za Dan Zahvalnosti, ni ona ne koristi taj toplomer, nego džarne viljuškom, ali onom većom, za meso, (valjda jer je ćurka pozamašna ptica, a i kalibrisala je osećaj za tu veću alatku) i u nekom trenutku odluči: to je to, i gasi šporet. Mada tu je bitno da se poznaje i rerna i da se meri vreme dok se ne dodje u epsilon okolinu tačke kad počinje da radi viljuška-metod.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 19:56 20.02.2012

Re: Onako

krkar
E danas sam pravio pileće paketiće s travama i procenjivao sam jesu li gotovi po metodi onako.

A to što ne poštuješ pravi srednjeazijski birjani - na tvoju dušu!


"mmmmm birjani, njam njam" je bio tri dana, pa samo "birjani" narednih sedam dana, posle je bio "ovcetina ili kozetina sa pirincem", onda je postao "ono", pa "ono s****e", pa "evo ga opet nosi ono, fuj povraticu", pa "crkotina sa pirincem"... i tako 4 nedelje jer amanullah the poisoner koji je imao titulu majordoma, kuvara i sobarice nije znao da kuva nista drugo ... a priznaj nista grdje od naana kad se kupi ujutro pa ceka podne pa dodje ko linoleum... na kraju smo seli u kola, prethodno skupivsi dnevnice, zapeli preko "RPG alley" i otisli u francuski PX i kupili diiiiivne bele kifle, dzem od pomorandze, jaja u prahu, puter, pastetu, konzerve, cokoladu, mleko u prahu, non-dairy creamer, sladoled itd... i izvrsili smo udar i preuzeli kujnu pa smo kuvali na smenu. onda je birjani ponovo postao birjani...
krkar krkar 20:09 20.02.2012

Re: Onako

amanullah the poisoner koji je imao titulu majordoma, kuvara i sobarice nije znao da kuva nista drugo ...


Tako je meni jedan vodoinstalater koji se samoproglasio kuvarem zagorčavao život... dok ga nisam otpustio i opet živnuo. Pored njega je MRE bio eksplozija ukusa.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 21:13 20.02.2012

Re: Onako

krkar
amanullah the poisoner koji je imao titulu majordoma, kuvara i sobarice nije znao da kuva nista drugo ...


Tako je meni jedan vodoinstalater koji se samoproglasio kuvarem zagorčavao život... dok ga nisam otpustio i opet živnuo. Pored njega je MRE bio eksplozija ukusa.


u kabulu se znalo da je uvek neko na infuziji zbog dijareje, a nakon amanulahovih kulinarskih majstorija. jednom sam ga uvatio da mesa pirinac u kofi u kojoj se inace prao ves.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:03 19.02.2012

wow

vaske otključ'o blog:)

Vasiće je moj idol glede šporeta, a vala i ti, s ovakvim blogovima:)

gedza.73 gedza.73 19:11 19.02.2012

Re: wow

vaske otključ'o blog:)


Docs-e?!? DOCS-EeEeee!!!

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:07 19.02.2012

Žan Milovan

Spavao ja tako I javi mi se u san Arhandjel Mihajlo, mahne plamenim macem I glasom gromovitim mi naredi da ujutro spremim spikovan jagnjeci but.


Valjda ne gresim kad tebe smatram Cacaninom?

Ako ne gresim onda nisi jedini Cacanin koji sprema jagnjetinu po naredjenju ili molbi.
Postoji i izvesni Milovan Žan(znas ga?) koji je policiji, zasto je maznuo jagnje sa livade i okrenuo ga na raznju dok je bio na pecanju pored Morave valjda, u zvanicnom iskazu objasnio:

Pecam ja a jagnje doslo, gleda me onim slatkim okicama i kaze: Milovaneeeeee, uzmi meeeee. Pa kako da odolim?

krkar krkar 19:12 19.02.2012

Re: Žan Milovan

Postoji i izvesni Milovan Žan(znas ga?)


Leleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, sad će da krene

P.S. Reći za Žana Milovana da je izvesni je bogohuljenje čak i za nas koji (srećom) nismo Čačani.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 19:13 19.02.2012

Re: Žan Milovan

Pecam ja a jagnje doslo, gleda me onim slatkim okocama i kaze: Milovaneeeeee, uzmi meeeee. Pa kako da odolim?


druga verzija glasi

on je maznuo jagnje sa raznja u mrcajevcima, a potom je obio radnju i uzeo litar vina i litar vode sto je objasnio ovako:

"druze sudija, prokuva mi fica u mrcajevcima i dok sam cekao da se oladi, cujem ja zove mene neko zane e e e e, zaneeeee... pogledam ja, ono jagnje, izgore jadno. skinem ga brzo sa raznja i poteram u cacak, veterinaru i stanem kod kuce da se javim kevi, a ono jagnje me zove zaneee, zaneeee... sta oces pitam ja, a ono kaze, beeeeli spricer, beeeeeli spricer i kako je bilo kasno ja obijem radnju da mu dam sto trazi, mozda mu je poslednje."

on je sam ovu verziju pricao svojevremeno

nesretni zan milovan je pokojni, ima tome nekoliko godina...

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:16 19.02.2012

Re: Žan Milovan

Reći za Žana Milovana da je izvesni je bogohuljenje čak i za nas koji (srećom) nismo Čačani.


U pravu si, gledano iz pozicije Cacka to je nedopustivo.
Dakle poznatijije nego sto sam mislio :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:19 19.02.2012

Re: Žan Milovan

nesretni zan milovan je pokojni, ima tome nekoliko godina...


Uuu, nisam znao
Zao mi, naravno.
Jedan od legedni Cacka iako uvek malo sa druge strane zakona ali sa dosta pozitivnog urbanog smeka.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 19:30 19.02.2012

Re: Žan Milovan

Jedan od legedni Cacka iako uvek malo sa druge strane zakona ali sa dosta pozitivnog urbanog smeka.


dodje zan jednom u kafic sav isprskan zutom farbom.
sto si to taki zane, pita ga radenko chief
pusti me, farbam kevu vec dva dana za sto maraka
krkar krkar 19:18 19.02.2012

Adidas dimljena slanina


Saćem duserem sopstveni nikad napisani blog o čergarskim putovanjima - ali moram!

U Srbiji ne može da se nađe poštena panceta pa dumreš. Jednostavno - nije to to. Probao i Zlatiborca, i neke folirante beogradske, firme sa nazivima koje ulivau poverenje - Ex-meso, Beo-but, Mesimport i slične. Ni prineti.

Tako da ja već neko vreme pancetu donosim iz Hrvatske. Firma Pivac iz Vrgorca. Apsolutno fantastična i neprehebiva. Ima u vakum pakovanjima od pola kila i može da stoji.

Danas sam načeo poslednje pakovanje, nemam ništa u rezervi i već me hvataju strahovi nemaštine. Srećom, idem uskoro.



Kreteni stavili neku levu slaninu na sliku, nije OVO ta panceta, samo da znate.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 19:31 19.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

U Srbiji ne može da se nađe poštena panceta pa dumreš.


u srbiji se ode kod poznatog ti seljaka, pa ti on skine tablu slanine iz pusnice. sve ostalo je prevara i mamipara.
antioksidant antioksidant 19:48 19.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

u srbiji se ode kod poznatog ti seljaka, pa ti on skine tablu slanine iz pusnice. sve ostalo je prevara i mamipara.

a probate uz маћадо
tsunade tsunade 09:10 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

U Srbiji ne može da se nađe poštena panceta pa dumreš


probaj pancetu firme casa maiac... moja drugarica drzi fabriku-susaru na kosmaju koja je kao apoteka. proizvode samo pancetu, suvi vrat, budjolu, prsutu i kulen... odlicni su.



krkar krkar 09:12 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

probaj pancetu firme casa maiac...


Nisam nigde video. Ako treba da idem u različitu radnju u gradu za svaku stvar - onda mogu i do Putinaca ili Iriga da odem pa kupim od seljaka.

Bemti kako od proste stvari naš čovek napravi komplikovanu!
tsunade tsunade 09:13 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

imas u merkatoru, rodiću, i tim hipermarketima da kupis casa maiac proizvode. stvarno su jako ukusni.
krkar krkar 09:15 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

imas u merkatoru, rodiću, i tim hipermarketima da kupis casa maiac proizvode. stvarno su jako ukusni.


Nikad video. A u Mercatoru kupujem.

Doduše, ja sam odavno odustao od traženja pancete po Srbiji pa valjda nisam ni gledao ko zna otkad.
tsunade tsunade 09:29 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

u srbiji se ode kod poznatog ti seljaka, pa ti on skine tablu slanine iz pusnice. sve ostalo je prevara i mamipara.


ne kupujem od nesertifikovanih proizvodjaca. rizicno po zdravlje, previse kancerogenog dima e t c... samo kod ovih sto imaju hasape i ostale eu sertifikate uzimam robu.
alselone alselone 09:31 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

tsunade

ne kupujem od nesertifikovanih proizvodjaca. rizicno po zdravlje, previse kancerogenog dima e t c... samo kod ovih sto imaju hasape i ostale eu sertifikate uzimam robu.


sucker.
krkar krkar 09:33 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

samo kod ovih sto imaju hasape i ostale eu sertifikate uzimam robu.




Zvaću te kad bude moj prijatelj koji radi obuku za te sertifikate išao negde. Mene je vodio i ne mogu da ti opišem šta sam video.

Naravno, imaju sertifikate da mogu antibiotike da prave
tsunade tsunade 09:36 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

ne mogu da ti opišem šta sam video.


sta si video? i zasto mi se svi smejete u lice?
antioksidant antioksidant 09:39 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

kancerogenog dima

a ima li neki koji nije kancerogeni?
i kako dobiti ukus drugacije?
hemijom?
tsunade tsunade 09:46 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

kako dobiti ukus drugacije?


valjda susenjem a ne dimljenjem... ali ne razumem se u proces proizvodnje tako da samo nagadjam.
antioksidant antioksidant 10:18 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

valjda susenjem a ne dimljenjem.

ima suhomesnatih koje se moraju dimiti bar neko vreme (kulen se susi preko mesec ali prvi dani su na dimu)
freehand freehand 10:26 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

tsunade
kako dobiti ukus drugacije?


valjda susenjem a ne dimljenjem... ali ne razumem se u proces proizvodnje tako da samo nagadjam.

Dimljenjem se u mesu ubijaju andrmolje. sušenjem ono postaje trajno.
Ukus je kolateralna korist i jednog i drugog postupka.
zilikaka zilikaka 17:38 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

ne kupujem od nesertifikovanih proizvodjaca. rizicno po zdravlje, previse kancerogenog dima e t c... samo kod ovih sto imaju hasape i ostale eu sertifikate uzimam robu.

Joooj!
Svi sertifikati sistema kvaliteta služe da se zadovolji forma koju neko zahteva.
Kad u tu priču uđeš, prvo moraš da naučiš kako uspešno da lažeš.
Bitno da imaš dokaze (a najbolji dokazi su zapisi, može i svojeručni) da poštuješ pravila koja si prethodno manje-više sam propisao.

To ni slučajno ne znači da su ta pravila dobra, niti da ih ti stvarno poštuješ.

Čuveni primer za objašnjavanje je da ti možeš u firmi da propišeš da se svakog jutra pušta himna i postrojavaju zaposleni.

Dokaz da to radiš je nekakav zapis gde će recimo stajati datum i potpis onog što je puštao himnu.

Kad dođe kontrola, ona će, putem tog zapisa, izvršiti kontrolu da li ti poštuješ propisanu proceduru, i ako poštuješ, ti si prošao proveru sistema kvaliteta.

Jedini pravi način za kontrolu ispravnosti hrane (i mnogo toga još) bi trebao da bude inspekcija, koja kontroliše poštovanje zakonom propisanih pravila.

Sve ostalo je šarena laža i prodavanje magle.


Domaćine, izvini na ovolikoj trolčini.

Meni kuvanje služi da spremim nešto jestivo kako ne bih bila gladna, pa baš i nisam kandidat za širu dikusiju
krkar krkar 20:11 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

Meni kuvanje služi da spremim nešto jestivo kako ne bih bila gladna, pa baš i nisam kandidat za širu dikusiju


Jebena stvar biti inžinjerka
zilikaka zilikaka 21:13 20.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

krkar
Meni kuvanje služi da spremim nešto jestivo kako ne bih bila gladna, pa baš i nisam kandidat za širu dikusijuJebena stvar biti inžinjerka

A, to mi je porodično nasleđe sa majčine strane, i nikako nema veze sa tehnikom.
Naprotiv.

Odrastala sam uz njen stav da je jedan smrtnih grehova provesti veći deo dana cupkajući uz šporet, da bi sav trud "proterao kroz guzicu".

Kuvanje učila sama, kad mi trebalo.

To zato što, mada se donekle slažem sa gorenavedenim stavom, nisam mogla da prihvatim njen pruski pristup kreativnosti u tom poslu.
EDIT: Još jedno izvinjenje domaćinu što ovde hulim

Ma šta pruski, i oni bi imali od nje štošta da nauče...
maca22 maca22 00:00 21.02.2012

Re: Adidas dimljena slanina

tsunade
ne mogu da ti opišem šta sam video.


sta si video? i zasto mi se svi smejete u lice?

Jer si partibrejker. Umesto da prežvakavaš poznata jela i sa autoritetom isksunog poznavaoca istakneš da si najbolja jela probala u nekom vukoj... nedostupnom delu sveta, ti sve po propisu.
AlexDunja AlexDunja 19:19 19.02.2012

vaske, pusti priču:)

a, b c
je za kon!
angie01 angie01 19:39 19.02.2012

desiiii,

e, vako,...butkice, rebarca i ostale droge od jagnjeta , a i drugih zivuljki, najbolje pripremala moja baka Nemica, koja je tu imala neke specije i trikove tipa punjeni jagnjeci but sa sosom od visanja-mogu da objasnim, ako treba!:)

i pored nikada ne prevazidjenog autoriteta moje Omame, ne samo kada je kuhinja u pitanju, moram da priznam, da je najperverznije jagnje napravio moj kuvar na Tajlandu, a mucio ga dva dana evo ovako!

prvo je- obavezno meso sveze, a kupljeno od muslimana, zbog nacina klanja, izvinjavam se na izrazu, koji i mene uvek pogodi, zbog vlajda toga, da se otrovi ne razidju po misicnim vlaknima, kada se zivotinja upasi,...se stavi u posudu sa iseckanim crnim, belim lukom, zelen, sargarepa, zacini razni- sta ko voli i trave obavezno- da ne nabrajam sada nesto sto ovde nema i to sve polije pivom , poklopi i stavi se u frizider.

Sutradan se sve to sa pacom stavi u posudu za kuvanje, dolije malo vode i kuva poklopljeno dok meso nije na pola-doda se neki alkohol, moze konjak, moze i pivo- oni sipali neku njihovu varjaciju viskija, mekong, ova kuvajuca obrada posle vrati ulozeno vreme i trud, tako sto se meso razvlaci, lepljivo i mekano u najboljem smislu.

posle staviti na rostilj ii u rernu na polagano, pa onda ono sa viljskom kao znak da je fini,...moze se premazati svinjskom mascu, pre pecenja,to je trik u kafani, sto im je svako meso slatko!
nsarski nsarski 19:55 19.02.2012

Ono sa "probanjem" viljuskom je OK

ali je zametno. Moras da poznajes viljusku, pa da imas iskustvo, itd. Ja pre deset godina otkrio termometar za meso - odlicna spravica. Em napravis jedan ubod, em ne moras nista da poznajes. Moj je digitalni, ovakav:



Nikad nije omanuo. Kad dodje do 150F (za jagnjetinu je toliko), izvuces meso iz rerne ili peke, ostavis da odmori i da te se uzeli. To je sve.
Inace, sve ostalo je bas kako treba. Uzivaj!
angie01 angie01 19:59 19.02.2012

Re: Ono sa "probanjem" viljuskom je OK

Ja pre deset godina otkrio termometar za meso - odlicna spravica. Em napravis jedan ubod, em ne moras nista da poznajes. Moj je digitalni, ovakav:


kako vird deluje, ko da treba da otkuca exploziju!
pointofview_gun pointofview_gun 21:03 19.02.2012

Re: Ono sa "probanjem" viljuskom je OK

ovo koristi i Dr Kraser s Enterprajza
lidiaz lidiaz 16:04 20.02.2012

Re: Ono sa "probanjem" viljuskom je OK

nsarski
ali je zametno. Moras da poznajes viljusku, pa da imas iskustvo, itd. Ja pre deset godina otkrio termometar za meso - odlicna spravica. Em napravis jedan ubod, em ne moras nista da poznajes. Moj je digitalni, ovakav:



Nikad nije omanuo. Kad dodje do 150F (za jagnjetinu je toliko), izvuces meso iz rerne ili peke, ostavis da odmori i da te se uzeli. To je sve.
Inace, sve ostalo je bas kako treba. Uzivaj!


Sace da ispadne da nama fizicarima za sve treba precizan instrument
mrale54 mrale54 18:34 20.02.2012

Re: Ono sa "probanjem" viljuskom je OK

lidiaz
Sace da ispadne da nama fizicarima za sve treba precizan instrument


Ma neće!
Znamo mi da je profi deformejšn (al' sam fin?!) u pitanju.
A, elemenat iznenađenja?
'Beš kuvanje bez toga.

Šalu na stranu, mnoooogo dobra stvar!
Pazi ovo.
Vraćam se ujutro sa svirke (Iraklio, Krit) i u luci kupim sveže škampe. 3 kg.
Dobio novi recepat pa - kad se mora-nije teško.
Kažem sinu (tad 14-15 god.) da ih osloblobodi ljušture i glava, onako žive, da u činiju nacedi sok od 5-6 limuna, doda dve ravne kašičice soli i turi u frižider do uveče i odem da lalam.
Popodne pripremim roštiljče, pa polako - zemim jedan škamp, umotam u dimljenu 'Tulip'-ovu slaninicu (uzmeš šnitu iz vakum pakovanja i isečeš kol'ko treba da ovije škamp samo jednom!) i to - boc na drvce za suvlaki (ražnjić).
Pet komata - boc na štapić - taman!
Dođe društvo uveče, roštiljam ja, al' - odn'o đavo šalu - vidim - sleduju mi prženice za večeru!
Probam mojih ruku delo, i - ZBOGOM pameti - mis'm, prob'o i tamo gde mi dadoše recept, al' ovo...ma, reko', sveža roba, jok zamrznuto, pa zato...Cvrc!
Odnesem, kasnije, u tavernu, (izvorište recepta) friške živuljke - spreme - probam - dobro je to - al kad klinac spremi, sam' da poludiš!
Pazi kad me gazda iste pit'o - šta im, bre, radiš?

Pet, al' pazi, peeet godina mi je klinac dupe pomer'o, dok mi nije priznao!
Dečko se zaheb'o prvi put, i umesto soli, turio dve kašičice - ŠEĆERA u limunov sok!!

Vrata raja su bila otvorena njegovom 'greškom'!

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:07 19.02.2012

Dobro je

Onda sam izvadio ono meso I rupe napunio slaninom, sargarepom I belim lukom,

prvo sam pomislila da si punio rupe grožđicama i pirinčem, pa rek'o možda treba da zovemo pomoć :)
krkar krkar 20:16 19.02.2012

DA PREPORUČIM KAFANU


Vaske, Vaske, baš si baksuz!

Sad čitam ovaj tvoj blog i komentare i pade mi na pamet jaretina, inače najbolje meso na kugli zemaljskoj i nešto šire (do Venere, dalje nisam išao ).

E pa najbolja jaretina na evropskom kontinentu, bez premca, je vrlo blizu Beograda. Tačnije, tehnički je u Beogradu koji se, kao što je poznato, prostire od Glogonja do Mladenovca, jeboihjakogasastavi.

Pre nekih pešes godina dva brata, Sandžaklije, povratnici iz nemačke kupe zapušteno imanje u Baćevcu kod barajeva i otvore etnokafanu Zornića kuća.

Hrana je inače odlična, atmosfera sjajna, najbolje je leti kad posle ručka legneš na prave ćilime ispod hrasta starog 200 godina a oni ti donesu kafu sa rahatlokumom.

Ali najbolje od svega je što su Sanxhaklije doneli i svoje običaje i imaju farmu koza koje su jaaaako jestive. Pretprošle godine sam jedini put do sada bio zimi na jaretini i moram da priznam da je 7 jezika govorila i još 2 šaputala i da bolju u životu jeo nisam. To ne znaš je li sušena pa pečena, ili dimljena pa prokuvana pa pečena... Topi se u ustima a ukus - eksplozija.

Tako mi je sad Vaske dao ideju i odoh da se dogovaram s kim ćemo i kad.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 20:21 19.02.2012

Re: DA PREPORUČIM KAFANU

Sad čitam ovaj tvoj blog i komentare i pade mi na pamet jaretina, inače najbolje meso na kugli


poznato je da se jare sisance ispod saca (crepulje) sluzi umesto torti, odnosno kao lagani dezert. tokom onog nesretnog rata na kosovu smo imali obicaj da idemo na jaretinu kod buce u laplje selo.
antioksidant antioksidant 20:26 19.02.2012

Re: DA PREPORUČIM KAFANU

Aleksandar Vasović
Sad čitam ovaj tvoj blog i komentare i pade mi na pamet jaretina, inače najbolje meso na kugli


poznato je da se jare sisance ispod saca (crepulje) sluzi umesto torti, odnosno kao lagani dezert. tokom onog nesretnog rata na kosovu smo imali obicaj da idemo na jaretinu kod buce u laplje selo.

pokojni deda je za litije pekao 2 jareta
jedno za trpezu a drugo smo jeli dok smo pekli
inace, vruca jaretina je mnooogo opasna stvar. ne osetis koliko jedes a loj kad padne na telesnu temperaturu odbija saradnju sa krvnim sudovima
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 20:28 19.02.2012

Re: DA PREPORUČIM KAFANU

inace, vruca jaretina je mnooogo opasna stvar. ne osetis koliko jedes a loj kad padne na telesnu temperaturu odbija saradnju sa krvnim sudovima


zato se pije ladno crno vino, a ono je utuk svakoj pretilini
tsunade tsunade 09:58 20.02.2012

Re: DA PREPORUČIM KAFANU

ne osetis koliko jedes a loj kad padne na telesnu temperaturu odbija saradnju sa krvnim sudovima




od same reči loj... nije mi dobro.

antioksidant antioksidant 10:23 20.02.2012

Re: DA PREPORUČIM KAFANU

od same reči loj... nije mi dobro.

uf, na temperaturama na kojim parce mesa prebacujes iz ruke u ruku (neposredno posto si ga otkinuo prstima sa pleckice) to nije loj vec nektar koji te povezuje direktno sa vasionom...

a ovo jgnje uvaljano u zemlju dole (mrale je dao sasvim korektan recepat) sam jeo par puta a kokice spremane na taj nacin na desetine (baba je najvise volela tako da nam sprema - malo posla a veliko ognjiste... mekse meso ne postoji i naravno - ujutru se sprema za veceru. jedino - nece svaka zemlja za to, baba je imala poseban ugao u basti odakle smo joj donosili blato)
albicilla albicilla 20:29 19.02.2012

ubiju kralja,

Nekim ljudima se javi da promene zivot, odu u manastir, ubiju kralja,


ti i tvoje ovcije butkice, kud ne ubi kralja da nam svima svane?
freehand freehand 21:12 19.02.2012

Jagnjeća kavurma

Moj drug Žika ima imanje u Pričeviću, iznad Valjeva. Pozicija je , otprilike, takva da mi je prvi komentar bio da je tamo četnički odred ladno do '65 mogao bivakovati, bez rizika da bude otkriven.
No, koliko sam video - tamo četnika nema, bar ne uniformisanih, samo Žikini roditelji i ujaci sa familijama (odande stiže šljivka, i od ranke i od madžarke).
Elem, negde u leto dvehiljadite padne dogovor da se nas petnaestak potrpa u veliki kombi i opuca zarana put Pričevića. Sa nama je krenulo i jedno peštersko jagnje, dan ranije dopremljeno iz Sjenice, i četiri kartona sa neobeležnim (direktorskim) buteljkama iz Vršca.
U Pričeviću sve po redu, kako već sovra treba da bude; od slatka, vode i ljute, zatim tek počupane salate, pršute, sira i kajmaka.
Da ne meračim, većina nas zna kako se jagnje okreće, kako se po malo zaliva pivom a okretač šljivom (a može i lozom, ko je došo vozom).
Pečenje je bilo... Šta reći.
Ali je onda Žikina majka iznela kavurmicu od jagnjeće glave. Ženu nije mrzelo, a bilo joj žao da se baci.
Čoveče, jebo pečenje!
Nači - vr'!
Neopišljivo!

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 21:16 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma


kavurmicu od jagnjeće glave


ah! ko je ta sveta zena?
freehand freehand 21:23 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Aleksandar Vasović

kavurmicu od jagnjeće glave


ah! ko je ta sveta zena?

Čašćen sam još nekoliko puta, potom!
Jer je moje oduševljeno bilo toliko veliko i iskreno da je gospođa kasnije, bar u tri-četiri navrata po Žici slala porciju za svoga i kavurmice velikog obožavatelja.
A da je sveta - nema zbora!
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 21:29 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

kavurmice velikog obožavatelja


evo ja sam obozavatelj na nevidjeno. ko ume da pravi kavurmicu, pa jos ako ume da napravi i guscije cvarke (sa sve kozuricom), sto se mene tice odma se kandiduje za sveca
freehand freehand 21:41 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Aleksandar Vasović
kavurmice velikog obožavatelja


evo ja sam obozavatelj na nevidjeno. ko ume da pravi kavurmicu, pa jos ako ume da napravi i guscije cvarke (sa sve kozuricom), sto se mene tice odma se kandiduje za sveca

Nešto se mislim... Jel ako dudarimo malo po trolu?
Imao sam prilike d aupoznam sjajne kuvare. neke baš high formata, evropskog. I da oprobam koješta. Možda ne dovoljno da bih se s pravom mogao svrstati u prave gastronome i poznavaoce, ali, Bože moj - na kraju je sve stvar ličnog ukusa. Nismo svi Krkar, i to je skroz ok.
Ali, kad počnem da razmišljam i prisećam se najdražih jela, ukusa i mirisa koji su ostali zarobljeni u sećanju... Jebote!
Pajz ovako:

Pečena teleća glava sa krompirima okolo; jagnjeće sarmice u listu od vinove loze - moja tetka Nada.
Pržena svinjska crevca (extra specijalitet!, neponoviljiv ukus!); ćufte i pire krompir - moja ujna Rajna.
Jaja na oko (samo i jedino na masti, u plehanom tiganju) - moja ujna Kata.
Jaretina u mleku - moja strina Desanka.
Sarma;
podvarak;
suva svinjska rebra, kobasice, suva slanina sa pasuljem - a ovako se sve zajedno zove samo trivijalno - pasulj;
palačinke sa džemom od šipuraka i mlevenim orasima - moja majka Đulsa.

Mislim, čoveče - žene!? I to sve do jedne?!

pointofview_gun pointofview_gun 21:48 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

smesano 1% sastojaka i 99% ljubavi. Tako se zauvek usadi :)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 21:48 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Jel ako dudarimo malo po trolu?


nije trol. sad rizikujem da me roknu borci (borkinje) za rodnu ravnopravnost.

zivot me naucio da zene mogu da skuvaju sve (i bolje) osim - vojnickog pasulja, velike krmece kavurme i cvaraka, kulena i kisela kupusa iz zemljanog lonca (svadbarskog kupusa). fakat, da ne gresim dusu, bila neka pokojna krinka kuvarica koja je kuvala sve gore navedeno i klala i redila prasad i jagnjad bolje nego bilo koji muskarac.
freehand freehand 21:58 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

nije trol. sad rizikujem da me roknu borci (borkinje) za rodnu ravnopravnost.

Pa već si napravio faul, na drugu stanu.
Mis'im, pominješ druga Vasićea i kuvanje a bez loze... Mis'im stvarnnoo...
A mislim i da smo zajedno jednom jeli jedan slavski prebranac u Borči na Gredi, al to je već druga priča. Uglavnom - bilo je loze.
mariopan mariopan 22:11 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Aleksandar Vasović
kavurmice velikog obožavatelja


evo ja sam obozavatelj na nevidjeno. ko ume da pravi kavurmicu, pa jos ako ume da napravi i guscije cvarke (sa sve kozuricom), sto se mene tice odma se kandiduje za sveca

Kandidujem se.
Cvarke od kljukane guske je najbolje da probas taj dan kada su istopljeni, ili sam da ih istopis da bude i masti i cvaraka tako svezih da ti cela kuca mirise, inace kada ih podgrejes sutra ili prekosutra nisu ni lepi ni mirisljavi kakvi su prvi dan, i obavezno svezeg 'leba, tek ispecenog.


Kod nas u Banatu se u jesen na veliko kolju guske i topi se "zuta mast" i tih cvaraka bude najvise tada, uz neku dzigericu, neista se ne baci.

Ali nisu ni prineti svinjskim.
A ja sam obozavateljka, veruj mi na rec, i naucila sam da ih sama topim zato sto mi nabadjeni majstori upropaste jedino sto ja jedem od celog svinjokolja. Onda sam ja to radila godinama i ZNAM kakav mora da bude cvarak. Supljikav, rumen, hrskav, MIRISLJAV i da se topi u ustima a da unutra nema masti. Da mirise do drugog coska ulice.

Kavurma se pravi od malo crevaca, glave, iznutrica, sve iseceno na komade, i zacina, malo crnog i belog luka, ljute tucane paprike, soli, bibera i lovora koji posle bacis, Sve przis, najbolje u tucanoj serpi ali moze svaka sa debelim dnom, dok se ne uprzi da se upiktija, a znaces "kada"...kada sve odmekne i pocne da se lepi za varjacu. Ne preteruj ni sa jednim zacinom. Zato sto se to uprzi pa pojaca ukus i salinitet.
Kavurma je staro jelo u koje su nasi stari stavljali jednostavne zacine koje su tada imali, ne dolaze egzoticni zacini inace to nije to.

Ajde kaci krilca andjeoska.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 22:19 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma


Ajde kaci krilca andjeoska.


dobila si ikonu, sto se mene tice. i dan u kalendaru
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 22:21 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Mis'im, pominješ druga Vasićea i kuvanje a bez loze... Mis'im stvarnnoo...


evo citat iz texta. ne citas pazljivo:

Onda sam izvadio ono meso I rupe napunio slaninom, sargarepom I belim lukom, posadio u peku I onda ga dooobro natrljao onom kombinacijom maslinovog ulja I ruzmarina, taman toliko da (kad se ocedi) na dnu posude ostane da se zahvati kasikom kad se nagne I sve (a da! ozgo na meso sam stavio par listova lovora) ubacio u rernu (sta znam… 170 stepeni na primer, mozda malo jace, ali ne previse, rerna nije krematorijum) I otisao da pijem jednu ladnu lozu I ne mislim nista. Ja butkicu ne prevrcem I ne prelivam jer nema potrebe. U stvari, moze se prevrnuti jednom ako je vatra jaka...
mariopan mariopan 22:27 19.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Aleksandar Vasović

Ajde kaci krilca andjeoska.


dobila si ikonu, sto se mene tice. i dan u kalendaru

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:29 19.02.2012

Re: Jagnjeća kavurma

okretač šljivom (a može i lozom, ko je došo vozom)


Ma moze sve, al sto nije red - nije red jbg.
Piti u Pricevicu lozu je em bogohuljenje em steta.
Nigde grozdja na vidiku a sljive onolike.
I biti u Pricevicu a ne svratiti na pecenje kod Vula je osmi smrtni greh.
Stolnjaci karirani, piksle naravno aluminijumske, Vule sa zavrnutim rukavima, udarci satare u susednoj prostoriji i jedinstven miris pecenja ...ma nek ide zivot.

freehand freehand 22:42 19.02.2012

Re: Jagnjeća kavurma

I biti u Pricevicu a ne svratiti na pecenje kod Vula je osmi smrtni greh.

Jes, sve sam lud da idem kod Vula, kad mogu gore u brdu, sa pogledom na Maljen i Divčibare sam da vrtim peštersko janje (nemrkano, da ne zaboravim najvažniji detalj!) i ćeifam jagnjeću kavurmicu?!

Što se loze tiče... Pa to je zbog rime.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:46 19.02.2012

Re: Jagnjeća kavurma

da vrtim peštersko janje (nemrkano, da ne zaboravim najvažniji detalj!)


Do juce trcalo za ovcom.

Samo jos a se razresi dal je trcalo za sisom il za.... :)
freehand freehand 22:48 19.02.2012

Re: Jagnjeća kavurma

hoochie coochie man
da vrtim peštersko janje (nemrkano, da ne zaboravim najvažniji detalj!)


Do juce trcalo za ovcom.

Samo jos a se razresi dal je trcalo za sisom il za.... :)

il za...?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:49 19.02.2012

Re: Jagnjeća kavurma

il...?


ne znam dalje
:)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 22:50 19.02.2012

Re: Jagnjeća kavurma

freehand
hoochie coochie man
da vrtim peštersko janje (nemrkano, da ne zaboravim najvažniji detalj!)


Do juce trcalo za ovcom.

Samo jos a se razresi dal je trcalo za sisom il za.... :)

il za...?


ovcu sisalo, pod nozem lipsalo, vruce, vrije, ajde dok ima!
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:02 19.02.2012

Re: Jagnjeća kavurma

Došao Crnogorac u mesaru i pita mesara kakvo je meso:
- Svježe, sokole sivi, ova teletina je još jučer jurila za kravom !!! - kaže mesar.
Crnogorac uze parče mesa, omirisa ga i pogleda dobro:
- Muči jado, jadni. Možda i jes' trčalo za kravom, al' da 'ebe, a ne da sisa!
fantomatsicna fantomatsicna 04:56 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Jaretina u mleku - moja strina Desanka.

Nista bre nego da me usvojite
Pravila sam svinjetinu u mleku ali jaretinu ne..secam se kad sam bila mala .mozda 6 godina ..tata i mama putovali po Homolju i zapamtila sam rucak u jednoj kuci:
- Supa od patke sa sve onoim domacim tankim zutim rezancima
i
jagnjeca sarmica
i
-Peceno jare ali samo iznutrica izvadjena i tako namazano blatom peceno napolju u nekom sklepanom ciglanom sporetu.
Ako je tako u raju ,ja bi sutra da umrem

krkar krkar 08:28 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Peceno jare ali samo iznutrica izvadjena i tako namazano blatom peceno napolju


Jare u blatu. Fenomenalno. Najbolje jeo u Rami ispod Prozora u Hercegovini, još pre rata. Mada ni u okolini Berana nije bilo loše, a ni u Plavu nije za baciti.

Jednom ću da pišem kako sam jeo na svadbi sina beduinskog šejha. U kamilu se ubace druge životinje pa se zatrpa u pesak i peče. E - to je nešto! Al' da ne otkrivam sad.
freehand freehand 08:37 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

U kamilu se ubace druge životinje pa se zatrpa u pesak i peče. E - to je nešto! Al' da ne otkrivam sad

E to je nešto: recept za druge živtotinje u kamili!
Kamila, a u kamili divlji vepar, a u vepru koza, a u kozi zec, a u zecu pile, a u piletu - ČIZBURGER!
Kao srce Baš čelika za četiri osobe.
alselone alselone 08:40 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

- Supa od patke sa sve onoim domacim tankim zutim rezancima


Supa od patke je odlicna ali ne znam da li si nekad probala supu od fazana ili jos bolje supu od morke? E, to je erupcija ukusa.
krkar krkar 09:08 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Kamila, a u kamili divlji vepar, a u vepru koza, a u kozi zec, a u zecu pile, a u piletu - ČIZBURGER!


Za zeca si pogodio. Ostalo - jok.

I nemo' da meračite od ranog jutra o hrani, moraću na burek.
alselone alselone 09:20 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

moraću na burek.


Poznanik mi otkrio bureksku tajnu Novog Sada. Na obodu grada, na izlazu prema Rumenci, neki Makedonci drze burekdzinicu. Prvi put kad sam dosao izgledalo je kao devedesetih - red ispred pekare. A imaju samo burek i lebac, nema dzidza-bidza. Burek - fantazija, debela 'hrskava kora, sir preukusan, masti taman koliko treba, meso je meso, nije neko smece pretpano biberom i lukom da se nista ne prepozna... I naravno, uzima se na merenje a ne na kriske.

Bruka!
honeydorian honeydorian 09:21 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

Vec je napisao Bohumil Hrabal u "Sluzio sam engleskog kralja"
milicadj milicadj 09:57 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

krkar
Peceno jare ali samo iznutrica izvadjena i tako namazano blatom peceno napolju


Jare u blatu. Fenomenalno. Najbolje jeo u Rami ispod Prozora u Hercegovini, još pre rata. Mada ni u okolini Berana nije bilo loše, a ni u Plavu nije za baciti.

Jednom ću da pišem kako sam jeo na svadbi sina beduinskog šejha. U kamilu se ubace druge životinje pa se zatrpa u pesak i peče. E - to je nešto! Al' da ne otkrivam sad.



a jel bio punjen zirafin vrat u medu ??



angie01 angie01 10:04 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

a je l bio punjen zirafin vrat u medu


to ima samo kod Rimljana u Asteriksu~!
krkar krkar 11:54 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

supu od morke?


Izvrsna, ali izvrsna supa od morke ima kod čika Nikole na Perkovom salašu. Jedva čekam proleće!
milicadj milicadj 15:47 20.02.2012

Re: Jagnje'a kavurma

najbolje ih obozavam


http://asterixonline.info/comics/Asterix_Comics/16/10



i eto, ja sad za vikend moram da spremim neko mesishte kad mi je nedelja pocela sa ovim blogom
fantomatsicna fantomatsicna 21:20 19.02.2012

Janjetinu

Lepo spikujemo belim lukom i dodamo ruzmarin.Pecemo na laganoj vatri. A drugi red ispod nasecemo krompir sargarepu tikvu crni luk, celer .Na taj nacin dok se janjetina pece svi sokovi cure na povrce...Njami.Inace i ja procenjujem 'onako' dok kuvam.Samo kod kolaca se strogo drzim recepta

arianna arianna 22:46 19.02.2012

***

Posle sam ogulio, pa tako, jedno kilo mladih krompirica I ostavio ih sa strane.


recept je genijalan, samo mi se čini da je krompirića malo

ja bih uz zelenu salatu, rotkvice i mladi luk, dodala paradajz, mladi sir ili npr. kajmak - tek da ga pokvarim
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 22:52 19.02.2012

Re: ***

arianna
Posle sam ogulio, pa tako, jedno kilo mladih krompirica I ostavio ih sa strane.


recept je genijalan, samo mi se čini da je krompirića malo

ja bih uz zelenu salatu, rotkvice i mladi luk, dodala paradajz, mladi sir ili npr. kajmak - tek da ga pokvarim


moze i vise krompira, ja stavio koliko sam imao. moze i paradajz i paprika i kajmak i sir, sve moze
freehand freehand 23:02 19.02.2012

Re: ***

moze i vise krompira, ja stavio koliko sam imao

Bogami, pod sačem taj krompir bolji od mesa, pa nek kaže ko šta hoće.
fantomatsicna fantomatsicna 00:38 20.02.2012

Re: ***

Bogami, pod sačem taj krompir bolji od mesa, pa nek kaže ko šta hoće.

Mislis ovaj?
metrevelic metrevelic 09:22 20.02.2012

Re: Istrijanski vic

Bogami, pod sačem taj krompir bolji od mesa, pa nek kaže ko šta hoće.

Inače dalmatinci kad peku hobotnicu (folpo) ispod peke oni je stave živu, da meša krompir dok se peče.

alselone alselone 09:24 20.02.2012

Re: Istrijanski vic

fantomatsicna fantomatsicna 00:47 20.02.2012

A salate...joj






ma bez'te bre
49 41 49 41 00:58 20.02.2012

Re: A salate...joj

fantomatsicna





ma bez'te bre


Hteo sam da ti "nalupam"-10 preporuka, al' nece da primi.
mlekac mlekac 07:18 20.02.2012

Najbolje

Jagnjece jela, a gde bi drugde, u Homolju.

Peceno u blatu.

Bila sam klinka, al' taj ukus, ta mekota, to je nesto sto se dozivotno ne zaboravlja.

A u Bw sam jela fenomenalan kozji paprikas - sprmala ga neka zena iz Gane, e, to je stvarno bilo carski!
alselone alselone 08:44 20.02.2012

Re: Najbolje

mlekac
Jagnjece jela, a gde bi drugde, u Homolju.

Peceno u blatu.

Bila sam klinka, al' taj ukus, ta mekota, to je nesto sto se dozivotno ne zaboravlja.

A u Bw sam jela fenomenalan kozji paprikas - sprmala ga neka zena iz Gane, e, to je stvarno bilo carski!



Peceno u blatu? Kako se to sprema, prvi put cujem ali vec lucim pljuvacku kao Pavlovljev pas.
freehand freehand 09:00 20.02.2012

Re: Najbolje

alselone
mlekac
Jagnjece jela, a gde bi drugde, u Homolju.

Peceno u blatu.

Bila sam klinka, al' taj ukus, ta mekota, to je nesto sto se dozivotno ne zaboravlja.

A u Bw sam jela fenomenalan kozji paprikas - sprmala ga neka zena iz Gane, e, to je stvarno bilo carski!



Peceno u blatu? Kako se to sprema, prvi put cujem ali vec lucim pljuvacku kao Pavlovljev pas.

Jare se ulepi u blato (ilovaču), i ubaci u prethodno iskopanu rupu punu žara. Onda se zagrne žarom i pepelom, i zemljom. Kad se izvadi, razbije se "oklop", na njemu ostane sva dlaka, a ono unutra je... Mora da se proba.
U nekom kineskom restoaranu jeo sam i pile spremljeno na sličan način...
PoJezija.
alselone alselone 09:06 20.02.2012

Re: Najbolje

freehand

Jare se ulepi u blato (ilovaču), i ubaci u prethodno iskopanu rupu punu žara. Onda se zagrne žarom i pepelom, i zemljom. Kad se izvadi, razbije se "oklop", na njemu ostane sva dlaka, a ono unutra je... Mora da se proba.
U nekom kineskom restoaranu jeo sam i pile spremljeno na sličan način...
PoJezija.


mlekac mlekac 09:41 20.02.2012

Re: Najbolje

alselone
freehand

Jare se ulepi u blato (ilovaču), i ubaci u prethodno iskopanu rupu punu žara. Onda se zagrne žarom i pepelom, i zemljom. Kad se izvadi, razbije se "oklop", na njemu ostane sva dlaka, a ono unutra je... Mora da se proba.
U nekom kineskom restoaranu jeo sam i pile spremljeno na sličan način...
PoJezija.




E bas to!

BTW, legenda kaze da je to staroslovenski nacin pripremanja, donesen iz prapostojbine.
alselone alselone 09:48 20.02.2012

Re: Najbolje

staroslovenski nacin pripremanja, donesen iz prapostojbine.


nemoj da te omega cuje!
mrale54 mrale54 09:56 20.02.2012

Re: Najbolje

alselone
Peceno u blatu? Kako se to sprema, prvi put cujem


'Hajdučko jagnje'?
Sad - o'š pravu ili današnju verziju?
Mada, razlika je u tome gde ga pečeš.

Ime mu kazuje od kad datira recopis, jerbo su se 'ajduci hranili po šumama, al' bez da i' navata Turčin krčmar, poradi računa na izedeno.
I, pajz' sad, iskopa se, lepo, rupa u zemlji (oko 70-80 cm dubine) pa turiš red debljih grana na dno, e, onda zemiš jagu (sa sve runom, al' izvađena iznutrica, posoljeno iznutra, zašiven trbuK, doooobro umazano u blato (oko 2 cm debljine) svuda okolo, jel'te!) i nežno ga položiš u rupu na granje.
Zatim, gde je dostupno, potpališ dole vatricu, i odmah napuniš rupu ostatkom granja, skoro do vrha, i sve to zatrpaš zemljom. (da, na dno se stavi suvlje granje, da povuče vatru, a ostatak sirovije!)

Po predanju, to je rađeno tako, jer ništa vatra, ništa dim, Turci ič ne vide, poooojma nemaju, šta se krčka po šumama i gorama ponosne nam Srbije!

E, sad, zez je što to bude gotovo tek za dva-tri DANA! Da, da!
Hebi ga, niska temperatura, mora se tišti natenane!
Aaa, šta jesti dotle, pitate vi?
Pa nije gedža glup, bre!
Na tri-čet'r mesta zgotovi gorepomenuto ludilo od klope, pa - izvo'lte!

I, tu je glavna caka!
Dođeš, otkopaš, razgrneš žarče, odokativno izmeriš kol'ko ti treba, zvekneš onaj crep (pečeno blato!), turiš krpu preko dela gde je meso, i zatrpaš ponovo i odeš sa komadom koji je zveknut!
Mis'm, nije bio problem u frižiderima, nego se Tesla još nije rodio, pa nije bilo struje. Majke mi!

Autoru ovih redova je apAsolutno jasno da bajke tipa 'Karađorđe', 'Miloš', 'dahije' itd., nemaju blaaage veze sa teranjem Turaka odavle, a, posle izvođenja ove hedonističke nirvane nekih tri puta!
U prevodu - tićemikradešjanjetinumamutiobrezanumrš!



Eto.

Ah, da! Kuj gi vole 'hebeš pečenje - daj reš kožuricu!', da gi ne čita ove narodne umotvorine!

EDIT Eh ovaj free baš mora da me zezne pa to ti je...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana