Biz| Društvo

oklahoma insurance company

antioksidant RSS / 09.11.2010. u 15:27

drzava kad "pomaze" tu svoju pomoc finansira iz budzeta. a budzet opet punimo mi. samo usput od budzeta do nove kuce srusene u zemljotresu, drzavna administracija odlucuje kad, kome, kako i koliko. znaci nije dzabe a u odredjenom trenutku mladjan dinkic moze da usmeri novac.


mislite o tome.
..............................

oklahoma.jpg


vest glasi ovako:
8. novembar 2010. | 12:16 | Izvor: B92 Oklahoma i Krstić sakupili 10.000
Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Nenad Krstić i njegov klub, Oklahoma sakupili su 10.000 dolara za pomoć Krstićevom rodnom Kraljevu. ....................

 da se razumemo na samom pocetku - to sto krstic radi je savrseno ljudski. da se razumemo i oko sledeceg - to sto krstic radi jeste poraz sistema (preciznije poraz je cinjenica sto je krsticev rad neophodan i poslednja nada za mnoge).
drzava ovakva kakva je jednostavno nece biti u stanju da sve vrati u prethodno stanje. cak ni da je bogatija, cak ni da nije kriza, cak ni u ovako  relativno maloj katastrofi... uostalom to i nije posao drzave. da jeste bila bi (drzava) jos skuplja pa sve i da je efikasna.

 

akumulacija finansijksih sredstava za neocekivane dogadjaje sve do katastrofalnih razmera u ovom drustvu ne postoji. niti postoji jasna ideja kakko stici do nje. teoretski takav sistem bi trebalo da cini osiguranje. pozar, poplava (izliv iz vodovoda/kanalizacije), kliziste, zemljotres. to je otprilike spisak onoga sto se ne desava cesto ali kada se desi, u zavisnosti od razmere, komplikuje zivot poprilicno.  komplikuje ga do neprepoznavanja.



hajde da probam ovako - postoje 3 moguca sistema pripreme za vanredne okolnosti (spremni kao da ce katastrofa biti sutra a zivimo kao da je nece biti nikada):

*** oslanjanje na drzavu (kada nesto zvekne i sve porusi - dodju cike i tete iz administracije i sve poprave i naprave novo). prednost - ne razmislja se mnogo unapred. mana - ne funkcionise.

 

***oslanjanje na osiguranje (kada nesto zvekne i sve porusi - izvadis ugovor sa osiguranjem u kome pise da ce da ti se plati sve sto ti je pokrseno). prednost - funkcionise (uz kasljucanje poverenja). mana - ne radi ako ne platis osiguranje unapred. ***

 

***oslanjanje na sebe (kada nesto zvekne i sve porusi - izvadis svoje pare i sve popravis i napravis novo). prednost - ne zavisis ni od koga. mana - odakle?

 

ne kazem da je osiguranje "resenje za sve probleme". filip ima blog koji opisuje sasvim verovatnu i na zalost cestu situaciju (ono sto ja mogu reci jeste da sam uveren da je u pitanju nesposobnost a ne namera ali to vec spada u domen izgovora tj nije bitno). cak i u situacijama kada sve funkcionise besprekorno, osiguranje obezbedjuje samo finansijsku naknadu gubitka. sam proces izgradnje novog doma na primer ipak ostaje na nekom drugom a u situaciji katastrofalnih desavanja drzava je neophodna da obezebdi logistiku i organizaciju reparacije. ali osiguranje predstavlja sistem u kome se stvara akumulacija novca koja ce biti dostupna za finansiranje resavanje neocekivanih problema.


ne znam u cemu je problem pa sistem koji funkcionise na drugim mestima u zemljama u razvoju ne pokazuje bas toliko cvrstine.


s jedne strane postoji razvijena svest da ce drzava resiti problem. ali to se "resava" time sto te drzava ostavi na cedilu pa se za sledeci put naucis pameti. ova nasa drzava je bar u tome bila bas kako treba. ostavljani smo na cedilu desetinama puta do sada. zemljotres u mionici je bio pre decenije i jos uvek ima nesaniranih posledica. i opet... kad "zvekne" svi cekamo..."drzavu".


drugi problem je nepoverenje u osiguravajuce kuce. ako smo nepoverljivi u domace eto nama za par godina stranih sasvim slobodno (obaveza preuzeta sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju). ako smo spremni davati premiju doci ce i strane kuce da je uzmu pa cemo od njih i traziti da nam plate popravke i zamene. ako je u pitanju nepoverenje u sve osiguravace generalno - to je vec problem za osiguravace koji na taj nacin (svi shvatimo veliku istinu da su osiguravaci prevaranti) ostaju bez "ovaca za sisanje" a nama ostaje samo u se i u svoje kljuse. mada - koliko njih znate koji bi sutra mogli ponovo kupiti sve sto danas poseduju? (da ostanemo samo pri zastiti imovine mada je osiguranje siri pojam).


i na kraju ostaje problem cene. neprovereno je (iskreno i mrzi me da proveravam) ali osiguranje nekretnine vrednosti 50 000  eura od gore pobrojanih stvari (pozar, poplava, izliv, kliziste, zemljotres) na godisnjem nivou je ranga 100 eura. neka sam ga omasio i za duplo. opet se da platiti. drzavi bi bilo bolje da socijalnom kartom resi kome pomoci da to osiguranej plati nego ga dovoditi u situaciju da prosi pomoc.

mi kao drustvo nemamo sistem osiguranja koji funkcionise. nemamo poverenja u njega ili nemamo novca ili... nije bitno. ne funkcionise. svaka steta (ili bar vecina - neka bude i percepcije nepoverenja) koja je osigurana bice isplacena iz osiguranja ali sistem ponovo ne funkcionise. zasto to kazem? zato sto je opet uocljivo da je premali broj ostecenih zgrada u kraljevu osiguran. osiguranje je proces koji pocinje potpisivanjem ugovora o osiguranju a kasnija nadoknada eventualnih steta je samo prirodni deo celokupnog koncepta.


i jos jedna stvar. drzava kad "pomaze" tu svoju pomoc finansira iz budzeta. a budzet opet punimo mi. samo usput od budzeta do nove kuce srusene u zemljotresu, drzavna administracija odlucuje kad, kome, kako i koliko. znaci nije dzabe a u odredjenom trenutku mladjan dinkic moze da usmeri novac.
mislite o tome.



za kraj bi vezano za zemljotres u kraljevu bilo interesantno doci do sledecih brojeva: -kolika je ukupna steta? -kolika su sredstva data za sanaciju od strane drzave, lokalne samouprave i javnih preduzeca? -kolike su donacije od privatnih i pravnih lica? -kolika je isplacena steta iz osiguranja? i naravno - jako je zanimljiv i broj fotografija politicara sa zabrinutim licem i dzakom cementa na ramenu.

Hrvatska-poplava-Foto-BETA.jpg

005064.jpg

0812.jpg

?m=02&d=20080619&t=2&i=4837555&w=300&fh=300&fw=&ll=&pl=&r=2008-06-19T212443Z_01_N13461348_RTRUKOP_0_PICTURE1

what_they_do_show_you.jpg

what_they_dont_show_you.jpg

 



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 15:29 09.11.2010

.

оно што је битно

SMS-om na broj 1003 donirajte 50 dinara pomoći za Kraljevo
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:41 09.11.2010

Re: .

antioksidant
оно што је битно

SMS-om na broj 1003 donirajte 50 dinara pomoći za Kraljevo


Jedva sam se odlepio od one prve fotke .

Nego Anti-O, jel ima neki link za dinarski žiro račun? Kao i do sada, ispada uvek jednostavnije (i jeftrinije) slati pare na dinarski.

Ovde je udarila zima, tako da ne mogu da napravim ni jednu sličnu fotku na kampusu, čisto da uporedimo ko ima lepše - komšije u Oklahomi ili mi, hajlenderi u Koloradu.



Biljana 77 Biljana 77 16:45 09.11.2010

Re: .

tako da ne mogu da napravim ni jednu sličnu fotku na kampusu, čisto da uporedimo ko ima lepše - komšije u Oklahomi ili mi, hajlenderi u Koloradu.

Pa kad se gugla može ovako, a može i ovako. Pa vi uporedite.
angie01 angie01 17:59 09.11.2010

Re: .

Jedva sam se odlepio od one prve fotke


od Okle i Home?

pa , shta mislish, 'de su gledali ovi shto su Krsticu ganuti davali kintu?
reanimator reanimator 15:30 09.11.2010

...

Drugi
Biljana 77 Biljana 77 15:36 09.11.2010

I za one iz inostranstva

svbobo svbobo 22:09 09.11.2010

Re: I za one iz inostranstva

kraljevo-previous 7 days!



INTERACTIVE MAPS
dirtyharry dirtyharry 15:38 09.11.2010

Jel ima bre SWIFT i IBAN

za ovu lokalnu dijasporu ovde Nemačka, Austrija, Švajcarska?

Ja zevah po internetu ali ništa ne nađoh.

mariopan mariopan 15:42 09.11.2010

Re: Jel ima bre SWIFT i IBAN

dirtyharry
za ovu lokalnu dijasporu ovde Nemačka, Austrija, Švajcarska?

Ja zevah po internetu ali ništa ne nađoh.


Evo, Biljana kaći na sve blogove.
Hvala Biljana
Biljana 77 Biljana 77 15:43 09.11.2010

Re: Jel ima bre SWIFT i IBAN

Biljana kači na sve blogove.

Hvala Spiri koji je došao do ove informacije.
dirtyharry dirtyharry 16:06 09.11.2010

Re: Jel ima bre SWIFT i IBAN

mariopan

Evo, Biljana kaći na sve blogove.
Hvala Biljana

Ovo je za uplate iz USA a ne za ove lokalne. Banka preko koje se uplaćuje je isto u USA.
Biljana 77 Biljana 77 16:15 09.11.2010

Re: Jel ima bre SWIFT i IBAN

Ovo je za uplate iz USA a ne za ove lokalne

Gore iznad, prvi navedeni račun .. valjda.
dirtyharry dirtyharry 16:21 09.11.2010

Re: Jel ima bre SWIFT i IBAN

Biljana 77
Ovo je za uplate iz USA a ne za ove lokalne

Gore iznad, prvi navedeni račun .. valjda.

Ima ono glavno. Ima IBAN i SWIFT kod. Obično ima i ko je posrednička banka, ovo što piše "INTERMEIDARY" (i to je druga banka za svaku zemlju) da bi pare što pre legle na račun, inače umeju malo da lutaju između računa, mada nema ni veze, mogu da pošaljem mojima pa neka oni uplate.
Time Bandit Time Bandit 07:14 11.11.2010

Re: Jel ima bre SWIFT i IBAN

Obično ima i ko je posrednička banka, ovo što piše "INTERMEIDARY" (i to je druga banka za svaku zemlju)


nije tačno i nema razloga komplikovati precizno uputstvo prikačeno gore

da bi pare što pre legle na račun


i ovo nije tačno, jer zavisi samo od kašnjenja SWIFT mreže

inače umeju malo da lutaju između računa,


takođe ni ovo nije korektno, brojke teško mogu da lutaju...

mada nema ni veze, mogu da pošaljem mojima pa neka oni uplate.


jednostavnije je promeniti novac u banci u USD, pošto je račun primaoca NBSRRBGS u toj valuti kod banke koja obavlja SWIFT transfere za njih - Deutsche Bank NY, i poslati prema priloženom uputstvu
Biljana 77 Biljana 77 15:41 09.11.2010

Pored pobrojanog

ima još nešto što se tiče suočavanja države sa bilo kakvim oblikom katastrofe. Kod nas više ne postoji ni u kakvom obliku civilna odbrana/zaštita/štagod. Ljudima to verovatno zvuči kao neka prepotopska, socijalistička tvorevina koja ničemu ne služi, ali je u stvari neophodna. Neophodno je da država u ovakvoj situaciji (ili kod poplava i sl.) može da mobiliše radno sposobno stanovništvo kojem poslodavci neće oduzimati slobodne dane i da ga rasporede prema potrebi, spram zanimanja i sl. Ovako, kao i kod donacija, puno toga ostaje na dobrovoljnoj bazi, a volontiranje se brzo iscrpi.
NNN NNN 15:52 09.11.2010

Re: Pored pobrojanog

Neophodno je da država u ovakvoj situaciji (ili kod poplava i sl.) može da mobiliše radno sposobno

antioksidant antioksidant 18:36 09.11.2010

Re: Pored pobrojanog

Kod nas više ne postoji ni u kakvom obliku civilna odbrana/zaštita/štagod.

postoji vojna, radna i materijalna obaveza (tj zakon o istoj). koliko funkcionise - to je vec druga stvar. zato smo i dovedeni u situaciju da
puno toga ostaje na dobrovoljnoj bazi

vojislav948 vojislav948 19:17 09.11.2010

Re: Pored pobrojanog


Vrlo razborito razmišljanje o pripremljenosti društva za slučajeve nastanka prirodnih katastrofa i velikih elementarnih nepogoda. Pravi domaćin uvek se pravovremeno priprema za sve situacije koje ga mogu zadesiti i to izdvajanjem određene sume novca, kao i organizaciono pripremom tehnike i ljudstva za takve situacije. Solidarnost svih u takvim situacijama se podrazumeva. Međutim ono što je posebno bitno to je da sve to mora neko da organizuje i planski usmerava i koordinira, po prioritetima, sve aktivnosti u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. To sve u Kraljevu nesme izostati i mora se do kraja ljudima pomoći da prebrode ovo što ih je zadesilo. Svako od nas koliko može treba da pomogne.
libkonz libkonz 21:03 09.11.2010

Re: Pored pobrojanog

koliko funkcionise - to je vec druga stvar. zato smo i dovedeni u situaciju da

nije u trendu, izgleda.
Svaka čast, AO.
nestor92 nestor92 15:43 09.11.2010

Opet o osiguranju




Zemljotres kao rizik od koga je nastao osigurani slučaj je isključen u mnogim ugovorima.

Pogledajte dragi blogeri sitna slova u vašim opštim uslovima osiguranja života npr. Verujem da je slično i kod imovine. Oni žele da se katastrofe masovnih razmera isključe kako ne bi svako malo bankrotirali.
antioksidant antioksidant 18:35 09.11.2010

Re: Opet o osiguranju

Zemljotres kao rizik od koga je nastao osigurani slučaj je isključen u mnogim ugovorima.

nije iskljucen nego nije ukljucen ako se ne trazi

oslanjanje na osiguranje (kada nesto zvekne i sve porusi - izvadis ugovor sa osiguranjem u kome pise da ce da ti se plati sve sto ti je pokrseno). prednost - funkcionise (uz kasljucanje poverenja). mana - ne radi ako ne platis osiguranje unapred.


o "pismenosti" prodavaca osiguranja mozemo i verovatno bi se slozili. pricam o konceptu koji jedini (od 3 pobrojana) ima ikakvu sansu da profunkcionise
seceranac seceranac 07:44 10.11.2010

Re: Opet o osiguranju

antioksidant
Zemljotres kao rizik od koga je nastao osigurani slučaj je isključen u mnogim ugovorima.

nije iskljucen nego nije ukljucen ako se ne trazi

oslanjanje na osiguranje (kada nesto zvekne i sve porusi - izvadis ugovor sa osiguranjem u kome pise da ce da ti se plati sve sto ti je pokrseno). prednost - funkcionise (uz kasljucanje poverenja). mana - ne radi ako ne platis osiguranje unapred.


o "pismenosti" prodavaca osiguranja mozemo i verovatno bi se slozili. pricam o konceptu koji jedini (od 3 pobrojana) ima ikakvu sansu da profunkcionise


cak i ako je ukljuceno u ugovoru gotovo je sigurno da necete moci naplatiti osiguranje kada vam bude najvise trebalo - u slucaju iole ozbiljnijeg zemljotresa jer ce svako osiguranje bankrotirati posto svi oni funkcionisu sa izdeljenim cerka firmama i sa jako losom likvidnoscu.
U slucaju zemljotresa ili neke druge katastrofe koja je lokalnog karaktera samo proglase bankrot u lokalnoj cerci firmi iz koje su naravno pre toga isisali sav novac.
antioksidant antioksidant 08:49 10.11.2010

Re: Opet o osiguranju

u slucaju iole ozbiljnijeg zemljotresa jer ce svako osiguranje bankrotirati

slabo znas a mnogo pricas
postoji nesto sto se zove reosiguranje
seceranac seceranac 09:48 10.11.2010

Re: Opet o osiguranju

antioksidant
u slucaju iole ozbiljnijeg zemljotresa jer ce svako osiguranje bankrotirati

slabo znas a mnogo pricas
postoji nesto sto se zove reosiguranje


sta se desilo u USA posle katrine sa najvecim osiguranjima na svetu?
antioksidant antioksidant 12:44 10.11.2010

Re: Opet o osiguranju

sta se desilo u USA posle katrine sa najvecim osiguranjima na svetu?

sta tacno?
(za one koji nisu upoznati - veci deo osigurane stete je isplacen od strane inostranih reosiguravaca - to ako pricamo o osiguranju - drzavni sistem se inace raspao a to zato sto je direktor fema-e bio busov pajtos iz doba... pa recimo mladosti - to ako pricamo o drzavi).
mada ti vec ulazis u pricu o osiguranju mega katastrofe a to je daleko kompleksnija prica o pitanja poverenja u koncept osiguranja kao takav
NNN NNN 15:50 09.11.2010

Googlao si "Oklahoma"

...i...
expolicajac expolicajac 15:59 09.11.2010

Baš nam krenulo

Skupština Srbije u zasedanju. Rasprava o davanju garancije na kredit od 250 mil.Eura kod komercijalnih banaka za normalno poslovanje JATA. Ej, mi ovde apelujemo na svest pojedinaca da pokažu humanost, a oni u skupštini zadužuju i te kraljevčane za 250 mil. Eura. Samo još da se javi Saša Radulović i objasni nam da je to zbog budućnosti naše dece.
Sve poslanike Skupštine Srbije motkama poterati do Kraljeva, na čelu sa celom Vladom i to peške. Na ulazu po jedan kramp i lopatu pa na raščišćavanje. Pola kile hleba i dva litra vode dnevno. Posle mesec dana mogu da se vrate u Skupštinu, pa da vidimo kako će onda da rade.
mariopan mariopan 16:57 09.11.2010

Re: Baš nam krenulo

expolicajac
Skupština Srbije u zasedanju. Rasprava o davanju garancije na kredit od 250 mil.Eura kod komercijalnih banaka za normalno poslovanje JATA. Ej, mi ovde apelujemo na svest pojedinaca da pokažu humanost, a oni u skupštini zadužuju i te kraljevčane za 250 mil. Eura. Samo još da se javi Saša Radulović i objasni nam da je to zbog budućnosti naše dece.
Sve poslanike Skupštine Srbije motkama poterati do Kraljeva, na čelu sa celom Vladom i to peške. Na ulazu po jedan kramp i lopatu pa na raščišćavanje. Pola kile hleba i dva litra vode dnevno. Posle mesec dana mogu da se vrate u Skupštinu, pa da vidimo kako će onda da rade.

Pozlatile ti se
cokamiki cokamiki 17:22 09.11.2010

Re: Baš nam krenulo

Hm! A navijači i ostali patriJoti? Koji bi tek doprinos oni dali!!
angie01 angie01 19:03 09.11.2010

Re: Baš nam krenulo

Sve poslanike Skupštine Srbije motkama poterati do Kraljeva, na čelu sa celom Vladom i to peške.


a nejach sa stadiona-da raschishchavaju, kad su vec puni snage!

da se nalozi novobogatashima da vrate malo ljudima, sad kad im je teshko-od svog novoakumuliranog kapitala!

i to odmah-zima je pred vratima!
aleksandarz92 aleksandarz92 20:20 09.11.2010

Re: Baš nam krenulo

Pola kile hleba i dva litra vode dnevno.

Razbacivanje. Ne zaslužuju ni toliko.
Mada bi svima mogao da se uradi po jedan portret s krampom
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:15 09.11.2010

Evo dobre ideje

Jelke hvala

http://www.saglasni.rs/

Bilo bi lepo kad bi podržali.
angie01 angie01 19:37 09.11.2010

,

kolika su sredstva data za sanaciju od strane drzave,

rek'o selja danas-oko 5 meleona dinarjev-shto mu dodje, jedva!
angie01 angie01 21:07 09.11.2010

Re: ,

ivana23
Vlada će za Kraljevo obezbediti oko milijardu dinara


ovo je vec ohrabrujuce!

nekim sluchajm sam danas, dok sam vrtela kanale, naletela na selju i stala, jer mi je uvek zanimljivo da vidim shta novo tupi, a neshto se ironichno napenalio-i tada reche za cifru od 5 miliona,sa podvuchenim pljuvanjem, kako je to suvishe malo.
Unfuckable Unfuckable 19:53 10.11.2010

jbg

stvarno se izvinjavam, ali pored onako rečite fotke, teško je obratiti pažnju na tekst. Mislim, kome je do teksta kad slika ionako govori sve sveCke jezike?

ps: šala, šala - koja to i nije. Smsovao, naravno
ecce-florian ecce-florian 21:51 10.11.2010

bravo Krstiću

da se razumemo na samom pocetku - to sto krstic radi je savrseno ljudski. da se razumemo i oko sledeceg - to sto krstic radi jeste poraz sistema (preciznije poraz je cinjenica sto je krsticev rad neophodan i poslednja nada za mnoge).





bravo AO
antioksidant antioksidant 08:45 11.11.2010

Re: bravo Krstiću

sluzimo narodu

floriane -

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana