When The DSS Go Marching In

Jelena Milić RSS / 15.10.2007. u 11:46

 „Pa ni antifašisti se u drugom svetskom ratu nisu protiv fašizma borili perjanim jastucima.“ 

Gledateljka sinoćnjeg Utiska nedelje  

 

Ekstremnu desnicu je lako prepoznati ali ju je teško definisati.“

Oton Anastasakis   LSE

 Da, bila sam protiv poziva da se na strojevce ide letvama. Ne toliko  što sam znala da će to biti iskorišteno big time, već što sam se pribojavala ishoda. Na obe strane, da ne bude zabune.  Nadam se da je moj dragi kolega   Pavel Domonji sasvim OK. Imala sam osuđujući javni stav i o pojavljivanju Nenada Čanka  na mitingu podrške Sretenu Lukiću. No ako se opet oformi koalicija ala Tolarnacija ili ona od zimus, opet ću svim srcem agitovati za njih. Između ostalog što znam i verujem  da letva iz usta Nenada Čanka nije isto što i kamen u ruci strojevaca.  Ono što se Nenadu Čanku može, zbog dugogodišnjeg jasnog stava i hrabre odbrane istog, nekima se ne može. Usudila bih se reći i da je antifašistička „škola“ pogotovu ona koja na pravi način upoznaje mlade sa ozbiljnošću problema upravo zahvaljujući  Nenadu Čanku, Pavelu Domonjiju  i Saši Popovu, da spomenem samo neke, u Novom Sadu jača nego bilo gde drugde u Srbiji. Ili je bar sistematičnija i javno vidljivija. ( O  globalnom prihvatanju nasilja kao legitimnog sredstva-jedinog kad đavo odnese šalu-protiv fašizma pogledajte i u odličnom tekstu Nikole Samardžića od pretprošlog utorka u Danasu, ili još opširnije na temu te dileme u knjigama Todora Kuljića, pre svega u Prevladavanju prošlosti u izdanju HO) 

 

Dakle, Nenad Čanak i društvo su sada krivi i što se zbog njih daje medijski   prostor „irelevantnim i nebitnim“ šačicama strojevaca. Njima je osuda jednog javnog skupa na kome se promovišu ideje protiv kojih se oni godinama politički i javno bore, poslužila „samo“  za njihovu političku promociju. Ne razumem, zar su trebali da demonstriraju protiv Radosti Evrope npr, da Ćirjaković ( see novi NIN-- Fašizam se fašizmom ne izbija)  i DSS društvo to ne bi videli kao skupljanje političkih poena. I od kad je nelegitimno i nelegalno da političari i političke stranke skupljaju političke poene! I to u slučaju u kome su idološki najčistije i njadoslednije.  

 

Gledala sam i sinoć Utisak nedelje. Tip iz DSS, Željko mislim, je nadmašio sve što sam proteklih dana gledala i slušala glede i svezno „ izjednačavanja strana“, mada je i chat Drinke Gojković, Ljiljane Smajlović i Zorice Tomić na TV Avala pre neko veče u konkurenciji i treba ga ozbiljno analizirati.  DSS i Co  skupljaju  političke poene, da kao i LSV i LDP  i drugi, ali ih skuplja dajući podršku ili konfuzno i nesikreno osuđujući jednu strašnu pojavu i izjednačavajući fašiste sa antifašisitma.  Što otežava svaki pokušaj u Srbiji da se pojam i pojava fašizma stave na pravo mesto, i u sistemu vrednosti i u  spektru institucionalnih mera koji se protiv njega moraju preduzimati.  

 

Pre svega drugog oko te emisije, da ukazem da je DSS lik  strojevce  amnestirao i tako što ih je nazvao  „mentalnim bolesnicima“. Smatram da to ne sme proći nekažnjeno, bez obzira što su i lekarski esnaf i G17+ odakle je ministra zdravlja ulupanog kredibiliteta. Biti mentalno bolestan je teška muka i tragedija, ali izjednačavati regularne zlikovce sa mentalno obolelima je opasan poziv još i na linč istih, da ne pričam o povredi dostojanstva i drugom na šta mentalno oboleli imaju pravo, kao i svi drugi građani. Tako što ono što je skinhedse nazvao subkulturnim pokretom izgleda božeoprosti još i manje bitno.  

 

Pitanje za istog-ako Čanak i Co osudom fašizma dižu rejtning promoterima i praktičarima istog, ko i zašto diže rejting osuđenom ubici Miloradu Lukoviću, u neverending  intervjuu koje prenose dve dnevne novine, a nešto nisam primetila da su to DSS i Co osudili. Pre bih rekla da s tim imaju itekako veze.  

 

Isti se sinoć, kao i nesretni Vučetić u današnjem Blicu, zabrinuo i za međunarodni položaj Srbije koju će svet sad sigurno u sred pregovora videti u gorem svetlu samo zahvaljući Sonji Biserko i Nenadu Čanku. Hej, gledasmo pre neki dan na CNN, vojne baze širom sveta se mogu videti sa svakog boljeg računara VIA Google Earth, da ne spominjemo diplomate, novine, izjave naših zvaničnika i drugo što takođe, šalje sliku o nama u svet. Nisam primetila da je tako reagovao kad je Vučić slao sliku iz parlamenta sa onim plakatom za sigurnu kuću. Ubeđena sam da je u savremenom svetu ta slika izazvala mnogo opasnije posledice po ugled Srbije,  nego  nastojanje  ljudi koji se u svojoj zemlji bore protiv pojave koja je globalno osušena i prepoznata kao neprihvatljiva. 

 

 Uspeo je Teofil sinoć da mu sruči sve „specifičnosti“ iz nedavne istorije Srbije koji od svih nas zahtevaju da na pojavu fašizma i drugog reagujemo i preventivno i da intervenišemo legitimnim sredstvima čim se isti materijalizuje na ulicama i drugde. Da, ima fašističkih grupa svugde  u savremenom svetu i šire, da bile su demonstravcje i u Bernu, ima ih u eks  Istočnoj Nemačkoj onoliko...kako reče taj sinoć. No, da dodam i ja—ono još nešto po čemu je Srbija ( i okolina)  poznata i izuzetna u 21 veku u Evropi jeste to što su njene državne formacije formirala i podržavale i podržavaju grupe poput strojevaca i Obraza. A i za Ćirjakovića, ako se broj od oko 200 miliona stanovnika sad podeli sa  svih  103 000 čalnova  Stormfronta ( koji nisu svi registrovani iz SAD), rekla bih da broj strojevaca u Srbiji po toj računici uopšte nije zanemarljiv. I da dodam i jednu šustinsku razliku-u tim zemljama postoji vrlo širok konsenzus o  društveno prihvatljivim i društveno neprihvatljivim pojavama i jake i stabilne institucije. Ministar u vladi Srbije kaže da će nastaviti gradnju kad u Srbiji jednom zavlada „pravna država“, a onaj sinoć, jedino skoro što tačno reče, je to da ovde skoro pola stanovništva veliča Ratka Mladića. 

 

  Slažem se potpuno sa Sonjom Liht ga  težište  borbe protiv fašizma i ostalih oblika ekstremizma na duge staze mora biti u formalnom obrazovanju! Sinoć, dok su išli prilozi, kad je Sonja Liht rekla da je holokaust skoro izbačen iz udžbenika, moja ćerka koja ide u 6. osnovne pitala me je šta je to holokaust. I ona i sin, 7. razred, išli su tokom prošle nedelje na rekreativnu sa jednim noćenjem, sin, i jednodnevni izlet-ćerka. Obišli su, ne preterujem, ukupno 8  manastira i crkava, samo pravoslavnih naravno, od kojih su već većinu videli i ranije u potpuno istim prigodama, preko škole. I ništa drugo, to je problem. Ništa Šumarice. Ništa spomenik borcima na Sremskom  frontu.  

 

Ali šta pre toga, ako se i ponadamo da će doći trenutak kad će se koncept poštovanja ljudskih prava predavati u našim školama kao nešto univerzalno vredno, a ne kao antipatriotizam pojedinaca. Što reče i drugi učesnik sinoćne emisije, urednik pravne revije i savetnik vicepremijera Đelića,  a i Pančić, postoje i sadašnji zakoni! I važe jednako za sve. I škole demokratije koje održavaju NVO poput HO, Inicijative i druge.  

 

Što se mene tiče, i Ivana Dulić Marković i Co bi mogli u njih. Možda bi im bar posle tih tečajeva „sinulo“ da je licemerno i bezobrazno postavljati u Zrenjaninu kadrove bliske fireru, ili one koji njegove stavove mejnstrimiziraju, a istovremeno se pojavljivati u na antifašističkom mitingu u Novom Sadu na kome firerovci kamenuju šetače. I da, opet je lopta u DS dvorištu. I ovo je tema i mesto na kome se mora zauzeti jasan stav. BTW,  i Kina je osudila oštro ponašanje hunte u Burmi, samo mi i dalje  mudro ćutimo i ne mešamo se u tuđe unutrašnje stvari.  

 

PS U istom spomenutom NINu odličan feljton, prevod Ljiljane Nedeljković, o tendencijama razvoja ekstremene desnice u Evropi, autora Otona Anactasakisa  sa LSE.    

Gugl zatvorio Davidovićev blog
15. oktobar 2007. | 11:59 -> 12:46 | Izvor: Radio 021
Novi Sad -- Blog Gorana Davidovića, vođe Nacionalnog stroja, zatvoren posle kampanje Internet-korisnika iz Srbije.

Kompanija Gugl (Google), vlasnik sajta blogger.com, zatvorila je Davidovićev blog posle kampanje koju su sproveli korisnici koji su iskoristili mogućnost prijave neprikladnog sadržaja na sajtu. Oni su naveli obrazloženje da Davidović širi mržnju i predstavlja neonacističku organizaciju.

Davidović danas treba da izađe iz zatvora, gde je proveo prethodnih sedam dana, posle prekršajne osude jer je pre dve godine upao na antifašističku tribinu i fizički napao jednog od organizatora.

On je prethodno bio osuđen na godinu dana zatvora u krivičnom postupku za isti upad, u smislu izazivanja nacionalne i rasne mržnje.

 



Komentari (124)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 12:03 15.10.2007

DSS&Co

Samo mala vest, Google ukinuo blog onog Davidovica, na zahtev internet korisnika iz Srbije.
Srbija ne ukida Obraze, 1389, i slicne. Kakvu poruku to upucuje svetu?
Jelena Milić Jelena Milić 12:06 15.10.2007

Re: DSS&Co

da sjajna vest, eto je i u postu!
Dr M Dr M 12:24 15.10.2007

Re: DSS&Co

Super, Jelena, samo mala ilustracija da i od nas, ipak, nesto zavisi.
Sad bi bilo divno kad bi se slicno reagovalo i na ona prljava velicanja Mladica, JSO itd na You-tube-u.
Valjda ce se naci neko.
Jelena Milić Jelena Milić 12:25 15.10.2007

Re: DSS&Co

odlican predlog
Dr M Dr M 12:30 15.10.2007

Re: DSS&Co

Hvala,
Trebalo bi ih pocistiti sa elektronskih medija a zatim i stampanih. Od kuknjave nema vajde, ovo je efikasnije od letvi.
Jelena Milić Jelena Milić 12:32 15.10.2007

efikasnije od letvi!

tacno tak. ovo sam upravo poslala onim momcima i devojakama sto su nedavno bili ovde iz veneculel

Reporters Without Borders Publishes Handbook for Bloggers and Cyber-Dissidents
Reporters Without Borders has developed a handbook for bloggers and cyber-dissidents to help individuals in countries with media censorship effectively distribute information. Blogs have become an important tool in the promotion of freedom of expression and allow individuals to fill in the gaps of traditional media sources. Moreover, bloggers are often the only uncensored source of information in countries where the media is tightly restricted. The handbook contains sections on how to set up a blog, how to get people to notice your blog, the ethics of journalism, how to remain anonymous, and how to evade censorship. It is available in English, Arabic, Chinese, Farsi, French, Russian, and Arabic.

Go to: www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=542
http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=542
Dr M Dr M 12:41 15.10.2007

Re: efikasnije od letvi!

Naravno,
u XXI veku metodi XXI veka, letvi neka.
Ako bas nestane struje.
Poz.
Grrr Grrr 12:26 16.10.2007

Re: DSS&Co

Potpuno pogresna povezanost....
Blogger.com u svom dozvolama koriscenja jasno definise sta je dozvoljeno a sta zabranjeno. Te su zabranjeni pornografski materijali, te sirenje rasne i verske mrznje, itd. kao sto verujem da bi i B92 blog zabranio kada bi se pojavio neko ko bi sirio takvu propagandu ovde.
googlov Blogger ipak napominje u svojim dozvolama da ljudi sto tu prave nije SOPSTVENI SAJT i nemaju 100% slobode

Ako zelimo da budemo kao Belorusija, Ujedinjeni Arapski Emirati ili Kina po pitanju Weba..... I kontrolisemo kakav je koji sajt... slobodno...
pufna pufna 12:37 15.10.2007

jelena,

sta si sve stavila na blog! u ovoj dzungli se ne moze odmah snaci.
Jeste ovo sustina problema s kojim se Srbija sad suocava, jer se sve opet svodi na istok ili zapad dilemu. Pa, mi cemo uskoro kao Letonci ili Litvanci ( ne mogu vise da se setim) poceti sa izjednacavanjem fasizama i komunizma u svojoj osnovi. Mi na fasizam blago gledamo.
Kod nas se sada zeli postici prvo da su ljudi koji su dosli na kontrademonstraciju ekstremisti, sto nije tacno iako je i njih bilo. Drugo da su ta dva najudaljenija kraka podjednako losa sto je apriori pogresno. Jer se mora reci i o tome u emisijama govoriti da je fasizam najvece zlo jer ljudima gleda u dnk i na osnovu toga ih svrstava.

To sto ce nasi kvazi naucnici i inteligencija koja je preplavila male ekrane da objasni da je to samo reakcija na komunizam nista ne opravdava tu reakciju ( ukoliko je to uopste tacno). Zar mi stvarno zelimo da izmenimo sopstveni identitet i da definitivno od pobednika u dva rata se svrstamo sa gubitnicima? Pa cela Evropa se bazira na antifasitickom jedinstvu i sad se kod nas to nanovo relativizuje.

Zbog toga najvise i zameram opoziciji 90. tih u vidu spo koja je pocela da prekraja istoriju i ceo ovaj proces pojacavanja nacionalizma potpirivala sa restauracijom Draze Mihailovica, Ljotica, Nedica. Sad se samo pojavila na pozicijama moci jos jaca struja u vidu dss idejnim tvorca obraza i dveri i kojima odgovara da se kuka i motika poteze na organizacije koje nose kukaste krstove i velicaju Hitlerovu Nemacku, da bi oni nesmetano mogli da svoju netrpeljivost primene na nasim prostorima.
Ok, mozda cak ni dss, ni njegova fasisoidna tvrda struja LJusic and co. ne voli organizaciju koja velica Hitlera, ali sve drugo sto se dotice ljudi i manjina u Srbiji i ljudskih prava bi zatrli da mogu. I sad ti ubedi nekog da Jocic sem sto nista ne radi, radi i lose i drugima o glavi!

Sto se tice ''divne'' brige ''umnih'' ( potplacenih) glava o ugledu Srbije u svetu zbog antifasistickog mitinga ne znam zasto je to sramotna slika? Naprotiv, to je dokaz da se brines o svom okuzenju i da javno pokazujes svoje stavove na kojim temeljima zelis da ti je drustvo koncipirano. S tim u vezi smatram da je ma koliko mi Canak u drugim situacijama bio beskrajno simpatican, njegov javni nastup los. Jer kad si u kriticnim trenutcima, a mi to ponovo sigurno jesmo, onda moras voditi racuna ne o tome da se verbalno olaksas, nego kakav rezultat postizes. Moglo je i mnogo, mnogo bolje iskoristiti medijski prostor koji mu je dodeljen! On bar za to ima iskustva.

Meni je slika iz Turske gde ih se okupilo milion da bi reklo ne ,jednom ''koraku unazad'' bas napravila utisak.

S druge strane izjava Vucetica predstavlja takav lazni moral i malogradjanstinu da sam zgranuta kako takve licnosti ne trpe posledice takvih nastupa. Sasigurno je tako zato sto u Srbiji nema dovoljno jake KRITICKE JAVNOSTI.
Jelena Milić Jelena Milić 12:45 15.10.2007

pufno

los. Jer kad si u kriticnim trenutcima, a mi to ponovo sigurno jesmo, onda moras voditi racuna ne o tome da se verbalno olaksas, nego kakav rezultat postizes. Moglo je i mnogo, mnogo bolje iskoristiti medijski prostor koji mu je dodeljen! On bar za to ima iskustva.


morala sam dusu da olaksam. bila sam kilava prosle nedelje, i odgledala sam tv emisija onoliko i procitala jos vise o spomenutom slucaju, rekacijama na slucaj...i onda mi je onaj tip sinoc stvarno okrenuo stomak naopako.

u pravu si za ovo gore. meni je smetalo i sto je reako dok nisam ja reako letva, niko nije obracao paznju, jer to nije kolegijalno prema svima nam koji se sa tim pojavama u svojim javnim nastupima stalno borimo. mislim da je to nefer i prema novosadjanima koji su dosli na skup, i prema sasi p, i ldp, ...

steta sto nin ne da link na taj feljton sto sam spomenula, odlican je--i ima poseban osvrt na imigracije, migracije i globalizaciju, te lutanje nesnalazenje u globalizaciji kao okidac novih ekstremistickih pojava. pokusala da ga nadjem u originalu, al mi nije uspelo.





pufna pufna 12:59 15.10.2007

Re: pufno

steta sto nin ne da link na taj feljton sto sam spomenula, odlican je--i ima poseban osvrt na imigracije, migracije i globalizaciju, te lutanje nesnalazenje u globalizaciji kao okidac novih ekstremistickih pojava. pokusala da ga nadjem u originalu, al mi nije uspelo

s jedne strane je ok sto nije sve u nin-u govno, ali opet eto ne moze se procitati ukoliko ga ne kupis.

Meni nije jasno kako to da niko se ne pita ko je LJusic i kako to da su nam udzbenici sve losiji i gde ide nase skolstvo. Jos jedna potvrda tvom blogu- moje sestricine, ne tako male ( 26 i 22 godine) skoro nista nisu ucile o 2. svetskom ratu! Pazi kad je jos onda to pocelo.

Mene je Beckovicka beskrajno iznervirala kad se rugala izjavi Petakova da su neonacisti izlazili iz prostorija sanu u ns. meni ne lici da bi se tako flagrantno neko igrao sa tim informacijama, ukoliko one nisu tacne, tako da mi to njeno nepoverenje delovalo i bezobrazno i naivno.

p.s. dodatak nekog sa sajta b92 u vezi sa vescu da je google ukinuo blog davidovicha.
Zao mi je sto moram da razocaram ali blog nije vidljiv samo onima ko nema nalog na blogspotu. Svi koji se uloguju mogu nesmeretano da vide firerov blog.
(AxeZ, 15. oktobar 2007 13:12)
Jelena Milić Jelena Milić 13:04 15.10.2007

Re: pufno

pa kad smo izjednacili u skupstini cetnike i partizane...

i sto rece sonja b pre neko vece na pinku jedino mi nismo imali delegaciju na proslavi 60 god antifasizma i to u moskvi.


sto se veza istih sa institucijama tice, secam se talk show na rts1, onaj klinac obrazovac, goca comic i ja, on je bre uredio neku monografiju fk partizan, sjajne strane, hiljade istih, luksuzno do bola, kostalo boga oca, ....ako partizan nema veze sa drzavom, ha, ha...
Lektorka Lektorka 13:30 15.10.2007

Re: pufno

p.s. dodatak nekog sa sajta b92 u vezi sa vescu da je google ukinuo blog davidovicha.
Zao mi je sto moram da razocaram ali blog nije vidljiv samo onima ko nema nalog na blogspotu. Svi koji se uloguju mogu nesmeretano da vide firerov blog.


ovo je nažalost tačno, a meni nije baš ni sasvim jasno ono što sam, kad sam kliknula na link tog bloga da vidim da li radi, dobila kao obaveštenje (na nemačkom) - otprilike: "ovaj blog vredja blogerske uslove koriscenja i dostupan je iskljucivo autorima." čitam li pravilno: ovaj blog vređa javnost, sve slučajne prolaznike, al ko voli nek izvoli?!
gorran gorran 15:04 15.10.2007

zločin čije je izvršenje u toku

Već godinama se na naše oči nad našom decom vrši nekažnjen podao zločin. Ova država ih u javnim, državnim školama programira za buduću mržnju i za buduće ratove. Udžbenik iz istorije za period najnovije istorije instruira našu decu na sledeći način:
- Hrvati su zločinci, Srbi su žrtve
- Srbi su stradali, Hrvati su profitirali
- hrvatski interesi su antisrpski interesi
- srpski interesi su antihrvatski interesi
- Hrvati su se maltene bez izuzetka borili za fašizam, Srbi su se bez izuzetka borili protiv fašizma.
To ide tako daleko da, na primer, italijanskog generala Marija Roatu, jednog od naistaknutijih fašističkih zločinaca, koji je i u samoj Italiji osuđen na doživotnu robiju, udžbenik predstavlja kao pozitivca, samo zato što je koristio usluge "srpskih vođa" koji su po ukusu autorima udžbenika i autorima srpske politike.

Ukratko, Srbi su prevareni i Srbima je podvaljeno od strane susednih naroda i nekih međunarodnih krugova.

Kad se tome doda identično gledanje na ovu problematiku u sredstvima javnog informisanja i u ostalim domaćim izvorima informacija, kao i gotovo identičan tretman u istima događaja iz devedesetih, dobijamo vrlo toksičan koktel pripremljen s namerom.
S kojom namerom? To je bar očigledno - da od naše rođene dece naprave naše neprijatelje i janičare nekog budećeg rata, buduće mržnje i sukoba.

A mi, eto, sedimo i gledamo...
Ah, da... Tu i tamo "najodlučnije protestujemo"...
milos g. milos g. 20:51 15.10.2007

Re: jelena,

"Drugo da su ta dva najudaljenija kraka podjednako losa sto je aprorii pogresno."
Apsurd nam je dorucak,rucak.... pa i to da "dva najudaljenija kraka"izjednacavaju jedni,pa ponovo ti jedni,a "vllasni" ih i razjednacavaju trazeci u Ustavu(stavih veliko slovo) mogucnost zabrane koga"fasista?Pa naravno da ne,vec sarene ivesele gradjanske opcije!!?.Jer "vlasni"nisu u stanju odigrati ni tu nazovi neutralnu poziciju posmatraca,inace njihovu hronicnu,vec su nakon svega navedenog stavili svoje upitne kapacitete u sluzbu pijandura iz vojne kafane( a u kafaniuramljena slika Marsicanina).Dosledno tu prepodobnu voajersku poziciju odigrao je i igra samo DS.Koji to kao i manji ds/s radi od 12-og Marta 2003.Tuzno jer odgovornost je kljucna za optanak u politici.Zato se moraju svetiti i svetiti onima koji su tu odgovornos pokazali vise puta.A pak,ako su ovi koji vladaju neodgovorni(ne konkretno prema nekome,vec nemaju ono sto sam naveo da je kljucno za opstanakdgovornost kao takvu,odgovornost samu po sebi),a vladaju da li su onda neodgovorni oni koji im omogucavaju tu vlast,tj gradjani tj Mi ?
blackbox blackbox 22:47 15.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

zločin čije je izvršenje u toku

Tačno.Umesto da se uče na istorijskim činjenicama, deca se truju mržnjom.Nije to samo kod nas, već manje-više u svim bivšim bratskim republikama.
Kao dopuna, evo kako se Srbija odnosi prema žrtvama fašizma.
Samo je Danas 10.oktobra objavio kratko sledeći tekst:
"Vlast neće da vidi ko je fašista a ko antifašista
Prećutkivanje žrtava
Na tradicionalnom komemorativnom skupu u Muzeju banjičkog logora i Spomen-parku Jajinci 6. oktobra 2007. prisustvovalo je oko 300 ljudi
Oni su na spomen-obeležja položili cveće i odali poštu žrtvama fašizma. U logoru Banjica hitlerovci i nedićevci ubili su 127.000 boraca za slobodu. Ne 127 ili 1.270, ne 12.700 nego 127.000! I nijedan predstavnik organa vlasti, izuzev Skupštine Beograda, niti parlamentarnih političkih partija, medija i nevladinih organizacija nije prisustvovao ovom događaju niti je naša i svetska javnost još jednom informisana o našim ogromnim žrtvama u borbi za slobodu naše zemlje i celog čovečanstva! Ništa novo. Zvanična Srbija ne slavi niti obeležava praznike ili događaje iz antifašističke borbe. Ona žali ili slavi poražene u Drugom svetskom ratu."
Eto kako se odnosimo prema sopstvenoj istoriji, umesto da ih učimo i podsećamo da se tako nešto nikada ne ponovi. Ako to ne znaju , lako će poći za nekim firerom.
sentinel26 sentinel26 23:12 15.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

blackbox
zločin čije je izvršenje u toku

Tačno....................Nije to samo kod nas, već manje-više u svim bivšim bratskim republikama.


Ovo je možda prvi (nadam se i posljednji put) da se ne slažem sa nekim vašim stavom.

Ne tako daleko, tu blizu jedna bivša bratska republika obilježava datume i dogadjaje iz borbe protiv fašizma redovno uprkos brojnim pokušajima da se ova moda iz Srbije i uz pomoć Crkve, izveze i tamo.

Nadam se da se to da primjetiti, kome je stalo.

Poz


blackbox blackbox 09:21 16.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

sentinel26

blackbox
zločin čije je izvršenje u toku Tačno....................Nije to samo kod nas, već manje-više u svim bivšim bratskim republikama.Ovo je možda prvi (nadam se i posljednji put) da se ne slažem sa nekim vašim stavom.Ne tako daleko, tu blizu jedna bivša bratska republika obilježava datume i dogadjaje iz borbe protiv fašizma redovno uprkos brojnim pokušajima da se ova moda iz Srbije i uz pomoć Crkve, izveze i tamo.Nadam se da se to da primjetiti, kome je stalo.Poz

Mislio sam na Hravtsku i BiH sa kojom se Srbija nadmeće u nacionalizmu.Pa čak je i Mesić ove godine, činimi se govorio povodom Dana ustanka i čak delio neka priznanja.
Dakle, u pravu ste, Crna Gora to radi dostojanstveno. Makedonija takođe, iako njenom državnom rukovodstvu SPC nije dozvolila dolazak u Prohor Pčinjski.
Nadam se da se sada slažemo.
pozdrav
sentinel26 sentinel26 10:02 16.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

blackbox
Nadam se da se sada slažemo.
pozdrav

Apsolutno.
Neko je spomenuto proslavu 60 godina od pobjede nad fašizmom u Moskvi.
Tamo je bilo pozvano najviše rukovodstvo CG (mislim da je bio Filip), dok je Srbiju predstavljao ambasador.
To jasno pokazuje šta Rusi misle o tome, a ova sadašnja jednostrana ljubav ima samo ekonomsku osnovu i ništa više.
Zoran 3211 Zoran 3211 11:05 16.10.2007

Re: jelena,

Radi se o dva kraka. Tačno je da nisu podjednako loši ali ne mislim da da su najudaljeniji. Mislim da su u osnovi bliski jer sadrže zajedničko gledište: MI smo dobri, ONI su loši. Razlika je u tome ko smo MI a ko su ONI. I naravno u metodama obračuna i onome što su ostavili za sobom gde je poređenje neumesno. Tako da je moguće skliznuti iz jedne ideologije u drugu (Rusija, Češka, Slovačka ...).

Drugo, u tome što se danas relativizuju neke osnovne vrednosti veliku zaslugu ima komunistički režim. Jer da je istorija napisana kako je trebala da bude napisana, da nije bila ideološki obojena i da nije bila u funkciji dnevne politike ne bi danas bili u situaciji da se sporimo oko značaja i značenja antifašizma. Prevedeno na srpski sve svoje protivnike su strpali u isti džak, bez potrebe da naprave razliku, sve pozitivne vrednosti su vezali isključivo za sebe, kada su oni pali, povukli su ih za sobom.

Da ne bude zabune, sva podrška antifašističkom skupu, potpisujem sve što je Jelena napisala.
pufna pufna 11:53 16.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

Neko je spomenuto proslavu 60 godina od pobjede nad fašizmom u Moskvi.
Tamo je bilo pozvano najviše rukovodstvo CG (mislim da je bio Filip), dok je Srbiju predstavljao ambasador. [ /quote]

ajd' sad. nemojmo preterivati! Tada je bila drzavna zajednica SCG i nije se Marovic pojavio. Toliko o crnogorskom antifasizmu. Prebacivala se loptica sa terena na teren. To da Srbija nije zainteresovana ( dss) to je ocigledno tu ih napljuvati nije problem. Samo ne bih ja Crnogorce u zvezde kovala, jer je to prvobitno bila druznost Marovica i da je malo manje gledao samo svoje crnogorske interese a ( makar u ovom slucaju) vise neke opste onda bi se tamo nacrtao a ne glumio ludilo! Odnosno jedno je raditi za nezavisnost ( to je ok) a drugo je blamirati i sebe i druge zarad iste.
pufna pufna 11:54 16.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

ne znam zasto je moj tekst podveden pod sentinelov? koliko god puta probala da ispravim, ne ide...
sentinel26 sentinel26 12:08 16.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

pufna
ajd' sad. nemojmo preterivati! Tada je bila drzavna zajednica SCG i nije se Marovic pojavio. Toliko o crnogorskom antifasizmu. Prebacivala se loptica sa terena na teren. To da Srbija nije zainteresovana ( dss) to je ocigledno tu ih napljuvati nije problem. Samo ne bih ja Crnogorce u zvezde kovala, jer je to prvobitno bila druznost Marovica i da je malo manje gledao samo svoje crnogorske interese a ( makar u ovom slucaju) vise neke opste onda bi se tamo nacrtao a ne glumio ludilo! Odnosno jedno je raditi za nezavisnost ( to je ok) a drugo je blamirati i sebe i druge zarad iste.

Šta vi znate o crnogorskom antifašizmu?

Izbacite iz sebe animozitet (ili mržnju) pa ćete saznati da se tamo ne ruše spomenici ljudima poginulim u antifašističkoj borbi, da se datumi ne zaboravljaju, da se udžbenici ne prekrajaju i ne falsifikuju, da se zločinci ne glorifikuju, ne proglašavaju antifašistima i ne dobijaju ulice.
To nije zasluga Marovića već većinske Crne Gore koja nije zaboravila i neće nikada zaboraviti šta je sve donio fašizam.

Ako vi ovo nazivate kovanjem u zvijezde, onda vi imate pogrešno saznanje o zvijezdama.


oort oort 12:27 16.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

hehe, kako bi se proveli neonacisti u crnoj gori... kakav crni čanak, on je malo dete...
pufna pufna 09:53 17.10.2007

Re: zločin čije je izvršenje u toku

To nije zasluga Marovića već većinske Crne Gore koja nije zaboravila i neće nikada zaboraviti šta je sve donio fašizam.

tacno! ali ja ne pricam o vecinskom crnogorskom narodu vec o rukovodstvu. To sto nikoga nije bilo na proslavi 60 godisnjice, jer prvenstveno ''ZASLUGA MAROVICA" , tako da ukoliko dajete neke primere gde se Crnogorci razlikuju u tretiranju istorije od Srba, dajte neki drugi.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:39 15.10.2007

DSS je sinonim za ekstremizam!

Najveca ironija je u tome da DSS - ej ljudi DSS!!!??? - nekog optuzuje za ekstremizam. Pa, oni sire mrznju gde god da se okrenu, oni nas ponovo zavadise s citavim regionom, da nabrajam? hocu! - S Crnom Gorom, posle referenduma, pa oko Crkve, pa oko toga da je kvazi, a oni danas potpsuju SAA, ali o tom potom;S Makedonijom - opet zbog Crkve, a ako niste dokoni vidite i komentare na B92.net/spor na vest o tuci navijaca Vardara i CSKA, cist sovinizam i srpski imperijalizam; s BiH - zbog specijalnih odnosa s RS, S Hrvatima - te je vec po defaultu; s Madjarima -zbog Vojvodine...oni mre sve sto nema veze s cirilicom, pravoslavljem (a i tu prave razlike), prave od Zapada najveceg protivnika i podizu ih na nivo na koji ih je stavio Milosevic... Ja zaista od DSS-ovaca nisam video ni jednu recenicu, ni jedan stav koji je mirnodopski, osim njihovih deklarativnih stavova o postovanu zakona i slicno... Njihov ekstremizam se ocituje kroz stave Marka Jaksica, Dragana Sormaza (koji kaze da ono sto je Jaksic rekao nije za njega nista i da je on deset puta gori), MIlosa Aligrudica, cinizmima Ristivojevica... i boga svih ekstremizama Velimira Ilica...Kad njih gedam ucinimi se da su radikali med i mleko za ove koji me bre, plase. Al,i zaista me plase, kad pomislim na sta su sve spremni, pokusavam da mislim na nesto drugo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:43 15.10.2007

Bogami...

Sve si pobrojala. I mene je iziritirao Vučetić. Za sve za šta se zalagao zadnjih sedam godina bilo je loše...a ovo u nedelju je bilo politikantsko i ogavno..
Kakve li sile sa njim upravljaju....
Oko Liht se ne slažem do kraja, mada ovo oko izučavanja holokausta stoji...Ali i u podtekstu onoga što je govorila bio je stav DS-a..ono ...hoću - neću...
Jelena Milić Jelena Milić 12:56 15.10.2007

Re: Bogami...

cekaj, sve ce nam goran nikolic to objasniti, zasto mora polako i iz potaje, ako uopste mora.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:11 15.10.2007

Re: Bogami...

Jelena Milić
cekaj, sve ce nam goran nikolic to objasniti, zasto mora polako i iz potaje, ako uopste mora.

Ma...Reći će tipično DS-ovski...Ima "pomaka"...o)))
Izvini Gorane zbog malo zlobe...o))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:40 15.10.2007

Jelena...

Evo, mislim da je tvoj blog najpogodniji za vest da je Crna Gora potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju...
Crna Gora ide ka EU brže od Srbije...
Čestitke Crnogorcima...
jinks jinks 16:37 15.10.2007

Re: Jelena...

Presli sa jednih jasli na druge :)
jaksa scekic jaksa scekic 17:46 15.10.2007

Re: Jelena...

Evo, mislim da je tvoj blog najpogodniji za vest da je Crna Gora potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju...
Crna Gora ide ka EU brže od Srbije...
Čestitke Crnogorcima



Progledalo drugo oko u glavi :)
nikson nikson 17:51 15.10.2007

Re: Jelena...

ih crna gora jaka drzava... drago mora da se salis...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:06 15.10.2007

Re: Jelena...

jaksa scekic
Evo, mislim da je tvoj blog najpogodniji za vest da je Crna Gora potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju...
Crna Gora ide ka EU brže od Srbije...
Čestitke Crnogorcima


Progledalo drugo oko u glavi :)

Progledalo, naravno..o))
Eh, što će na proleće, kad Crna Gora dođe na belu šengen listu nastati trka za crnogorskim pasošima..o)))
Već vidim gužvu pred policijskim stanicama u Beranama, Mojkovcu, Žabljaku, Kolašinu..o)))
Ima ih što će tražiti neku vezu u petom koljenu...i dokazivati potvrdama plemenskih skupština da mogu uzeti državljanstvo..o)))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:08 15.10.2007

Re: Jelena...

nikson
ih crna gora jaka drzava... drago mora da se salis...

Niksone..Ona potpisa sporazum sa EU, a "jaka" Srbija ne i ne zna se kad će...o))) Pa nek nije jaka...
blackbox blackbox 20:33 15.10.2007

Re: Jelena...

jinks
Presli sa jednih jasli na druge :)

Kvazidržava ispred nas. To je još jedan dokaz zavere, a jedini istinski borci protiv te zavere su DSS podržani od širokih narodnih mala i raznih talasa od Obraza,Dveri,SANU, SPC.
Kako vam ovo zvuči?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:37 15.10.2007

Re: Jelena...

blackbox
jinks
Presli sa jednih jasli na druge :)

Kvazidržava ispred nas. To je još jedan dokaz zavere, a jedini istinski borci protiv te zavere su DSS podržani od širokih narodnih mala i raznih talasa od Obraza,Dveri,SANU, SPC.
Kako vam ovo zvuči?

o))) Zvuči tačno ako se oduzmu one reči do DSS...Od DSS pa dalje, to je aksiom...o))
blackbox blackbox 23:09 15.10.2007

Re: Jelena...

Drago Kovacevic

blackbox

jinksPresli sa jednih jasli na druge :)Kvazidržava ispred nas. To je još jedan dokaz zavere, a jedini istinski borci protiv te zavere su DSS podržani od širokih narodnih mala i raznih talasa od Obraza,Dveri,SANU, SPC. Kako vam ovo zvuči?o))) Zvuči tačno ako se oduzmu one reči do DSS...Od DSS pa dalje, to je aksiom...o))

Pa to kaže DSS, i da je CG kvazidržava i o zaverama i da su oni jedini borci protiv NATO države, antisrpske politike SAD i Evrope itd.... Naravno da ne mislim da je to tačno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:22 15.10.2007

Re: Jelena...

blackbox
Drago Kovacevic

blackbox

jinksPresli sa jednih jasli na druge :)Kvazidržava ispred nas. To je još jedan dokaz zavere, a jedini istinski borci protiv te zavere su DSS podržani od širokih narodnih mala i raznih talasa od Obraza,Dveri,SANU, SPC. Kako vam ovo zvuči?o))) Zvuči tačno ako se oduzmu one reči do DSS...Od DSS pa dalje, to je aksiom...o))

Pa to kaže DSS, i da je CG kvazidržava i o zaverama i da su oni jedini borci protiv NATO države, antisrpske politike SAD i Evrope itd.... Naravno da ne mislim da je to tačno.

Ma razumeo sam...samo sam se izgleda nismo mi razumeli..o)))
pozz
nikson nikson 03:19 16.10.2007

Re: Jelena...

nije ni kina potpisala taj sporazum, ne verujem da ima uslove da ga potpise, pa opet da vidim ko moze da kaze da je to manja, slabija drzava od Crne Gore. Vidim po komentarima da se negde nismo razumeli. Ja se slazem da je izjava simica bezvezna kada je rekao da je CG kvazi drzava. ali stvar je u tome da on to nije trebao da izjavi, a ne da CG nije kvazi drzava...
jinks jinks 07:39 16.10.2007

Re: Jelena...

blackbox
jinks

Presli sa jednih jasli na druge :)
Kvazidržava ispred nas. To je još jedan dokaz zavere, a jedini istinski borci protiv te zavere su DSS podržani od širokih narodnih mala i raznih talasa od Obraza,Dveri,SANU, SPC.
Kako vam ovo zvuči?
Ne razumem vezu izmedju vaseg komentara i komentara o upotrebi tudjih budzetskih fondova kao kamena temeljca ekonomije neke zemlje.
antioksidant antioksidant 08:46 16.10.2007

Re: Jelena...

nikson
nije ni kina potpisala taj sporazum, ne verujem da ima uslove da ga potpise, pa opet da vidim ko moze da kaze da je to manja, slabija drzava od Crne Gore. Vidim po komentarima da se negde nismo razumeli. Ja se slazem da je izjava simica bezvezna kada je rekao da je CG kvazi drzava. ali stvar je u tome da on to nije trebao da izjavi, a ne da CG nije kvazi drzava...

preporuka.

ovakvu glupost ni od niksona nisam ocekivao
adam weisphaut adam weisphaut 08:51 16.10.2007

Re: Jelena...

ovakvu glupost ni od niksona nisam ocekivao

Ti kao da ga ne poznajes
Jelena Milić Jelena Milić 09:48 16.10.2007

crna gora jaka drzava

niksone, nije to poenta. bitan je trend reformi. mislim da parafiranje nije znak da je cg sve tranzicione probleme zavrsila, vec da je na dobrom putu.

sto ne znaci da eu ne prati i sve devijacije tamo.

ovo je uspeh i to tako treba gledati. cestitke.
jinks jinks 10:24 16.10.2007

Re: crna gora jaka drzava

znak da je cg sve tranzicione probleme zavrsila, vec da je na dobrom putu

Bilo bi interesantno ako bi mogao da se da kratak prikaz tranzicionih problema koje su susedi do sada uspeli da rese ili su ucinili znacajne korake u tom pravcu, cisto radi poredjenja sa drugim zemljama u regionu koje pokusavaju da zapocnu ili privedu kraju proceduru prikljucenja EU
nikson nikson 19:25 16.10.2007

Re: Jelena...

sta je tu glupost i sta tu nije tacno, ajde kazi i da se ne pojavim vise ovde ako dokazes nesto....
antioksidant antioksidant 19:53 16.10.2007

Re: Jelena...

nikson
sta je tu glupost i sta tu nije tacno, ajde kazi i da se ne pojavim vise ovde ako dokazes nesto....

1. nije ni kina potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju sa evropskom unijom - to je niksone tvoj argument? GLUPOST
2. ali stvar je u tome da on to nije trebao da izjavi, a ne da CG nije kvazi drzava... termin kvazidrzava je GLUPOST
i ne pojavljuje se vise
nikson nikson 21:20 16.10.2007

Re: Jelena...

1. nije ni kina potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju sa evropskom unijom - to je niksone tvoj argument? GLUPOST


ne to NIJE moj argument. neko je iznad spomenuo to kao nekakv dokaz da je crna gora ne znam kako napredna drzava. zatim sam ja spomenuo kinu koja nije potpisala taj sporazum, pa se ne moze reci da je manje drzava od crne gore... zakljucak: potpisivanje tog sporazuma ne potvrdjuje nikakvu drzavnost niti ima veze sa tim

2. ali stvar je u tome da on to nije trebao da izjavi, a ne da CG nije kvazi drzava... termin kvazidrzava je GLUPOST


nikada nisi cuo na primer za termin kvazi federacija? to je i te kako strucni termin. dobro ovo za kvazi drzavu MOZDA i nije ali se jasno podrazumeva sta znaci....

i ne pojavljuje se vise


???
antioksidant antioksidant 10:15 17.10.2007

Re: Jelena...

dobro ovo za kvazi drzavu MOZDA i nije ali se jasno podrazumeva sta znaci....

ajd' leba ti - reci mi sta znaci? sem da je simic fasioid? sem da je kostunica neobavesten (ili boje ne razlikuje pa ne vidi crnogorsku zastavu ispred zgrade un)? sem da je to TESKA GLUPOST?

zakljucak: potpisivanje tog sporazuma ne potvrdjuje nikakvu drzavnost niti ima veze sa tim

ali ga je crna gora potpisala a mi nismo (a ni kina). a sto se tice kine, ajd' malo ovako - sad nikada nisu bili prvaci evrope u kosarci. sta ti to govori? tebi, verovatno, da pojma nemaju o toj igri. GLUPOST

i za kraj - ti si rekao da se neces pojavljivati vise
sta je tu glupost i sta tu nije tacno, ajde kazi i da se ne pojavim vise ovde ako dokazes nesto....
ako nista drugo - sam si priznao da termin kvazidrzava ne znaci nista (drugim recima GLUPOST a i nije tacan)

ajd' niksone da se ne teramo vise. imam ja pametnija posla, a i ti se snadji za nesto
nikson nikson 16:54 17.10.2007

Re: Jelena...

ajd' leba ti - reci mi sta znaci? sem da je simic fasioid? sem da je kostunica neobavesten (ili boje ne razlikuje pa ne vidi crnogorsku zastavu ispred zgrade un)? sem da je to TESKA GLUPOST?


to za kvazi drzavu mozda nije strucan, standardizovan naziv, ali znaci nesto. to oznacava neku pojavu koja izgleda kao drzava ali zapravo to nije, toboznja drzava, drzava koja zapravo i nije to

to je zakljucak ljudi koji se ozbiljno bave time, a ne moj


ali ga je crna gora potpisala a mi nismo (a ni kina). a sto se tice kine, ajd' malo ovako - sad nikada nisu bili prvaci evrope u kosarci. sta ti to govori? tebi, verovatno, da pojma nemaju o toj igri. GLUPOST


ja ne pricam o kosarci...


ako nista drugo - sam si priznao da termin kvazidrzava ne znaci nista (drugim recima GLUPOST a i nije tacan)


napisao sam da nije strucan naziv, ali ne i da nista ne znaci... a ja ne znam sta znaci ono tvoje fasisoidni simic - to je tek glupost

Lektorka Lektorka 13:45 15.10.2007

"Tip iz DSS-a" u Utisku

Kako god da se zvao - propustila sam da zapamtim, kao i obično - bio je nepodnošljiv. "Ma, niko ne može da mi kaže da je u Srbiji baš sveeee tako loše!" Eto nama optimiste da se malo opustimo i ne preterujemo!
Jelena, potpuno se slažem sa tobom i Sonjom Liht da
težište borbe protiv fašizma i ostalih oblika ekstremizma na duge staze mora biti u formalnom obrazovanju!
.
Vidim, međutim, da se Drago ne slaže potpuno - Drago, reci mi konkretnije zašto, reč je očito o nekoj emisiji koju ja (a sigurno i mnogi drugi ovde) nisam videla.
Samo ostaje pitanje: koja vlast će promeniti srpsko formalno obrazovanje koje je pretežno u katastrofalnom stanju (u svakom smislu i na svim nivoima)?
A inače - letve, pa da. Simboličke pre svega, naravno, zakonske (hm, a pravna država Srbija? hm, hm...), a "za ne daj bože" u obzir uzeti i one bukvalne.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:55 15.10.2007

Re: "Tip iz DSS-a" u Utisku

Lektorka
Kako god da se zvao - propustila sam da zapamtim, kao i obično - bio je nepodnošljiv. "Ma, niko ne može da mi kaže da je u Srbiji baš sveeee tako loše!" Eto nama optimiste da se malo opustimo i ne preterujemo!
Jelena, potpuno se slažem sa tobom i Sonjom Liht da
težište borbe protiv fašizma i ostalih oblika ekstremizma na duge staze mora biti u formalnom obrazovanju!
.
Vidim, međutim, da se Drago ne slaže potpuno - Drago, reci mi konkretnije zašto, reč je očito o nekoj emisiji koju ja (a sigurno i mnogi drugi ovde) nisam videla.
Samo ostaje pitanje: koja vlast će promeniti srpsko formalno obrazovanje koje je pretežno u katastrofalnom stanju (u svakom smislu i na svim nivoima)?
A inače - letve, pa da. Simboličke pre svega, naravno, zakonske (hm, a pravna država Srbija? hm, hm...), a "za ne daj bože" u obzir uzeti i one bukvalne.

Tip iz DSS-a se zove Željko Tomić i slovi tamo za neke "finije" i "mekše"..o)) Inače je tvoj, Novosađanin.
Pričao je bedastoće, što bi drugo. Inače, može ubuduće biti i član DS-a...To se sve teže prepoznaje.
Oko Sonje Liht. Da, slažem se da antifašizam mora ući u školske programe i taj deo onoga što je govorila podržavam.
No, u pitanju je konferencija za štampu koju je ona imala odmah iza događanja u Novom Sadu. I ublažavala je sve to, kao što i DS ublažava. Kao, ne treba zabranjivati, može postići efekat zabranjenoga voća.i
Lektorka Lektorka 14:11 15.10.2007

Re: "Tip iz DSS-a" u Utisku

e, da, željko tomić, sad kad kažeš :)
al moj nije, pa da je sto puta iz novog sada. dragi drago, pa i mikavica je tamo, pa gojkovićka... uh, da se zakitim sugrađanima, užas.
hvala za pojašnjenje oko sonje liht. naravno da reforma školstva na svim nivoima ne sme imati veze sa tolerisanjem fašizma.
lepo je čanak rekao u prošlonedeljnom utisku, a ja ću iznova da citiram (i opet, ni ovo veze nema s tim što je novosađanin :), niti sam ičija pa ni njegova obožavateljka): dozvoliti neonacizam u ime demokratije je isto što i pustiti pacova u dečju sobu u ime ekologije. tolerancija mora da bude 0%, da.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:23 15.10.2007

Re: "Tip iz DSS-a" u Utisku

Lektorka
e, da, željko tomić, sad kad kažeš :)
al moj nije, pa da je sto puta iz novog sada. dragi drago, pa i mikavica je tamo, pa gojkovićka... uh, da se zakitim sugrađanima, užas.
hvala za pojašnjenje oko sonje liht. naravno da reforma školstva na svim nivoima ne sme imati veze sa tolerisanjem fašizma.
lepo je čanak rekao u prošlonedeljnom utisku, a ja ću iznova da citiram (i opet, ni ovo veze nema s tim što je novosađanin :), niti sam ičija pa ni njegova obožavateljka): dozvoliti neonacizam u ime demokratije je isto što i pustiti pacova u dečju sobu u ime ekologije. tolerancija mora da bude 0%, da.

Ma da...Ovo "tvoj" mislio sam geografski, izvini...o))
A cela priča je stvarno kafkijanska...Fašisti i nacisti su za političku klasu "neumni, glupi i napaljeni klinci" a antifašisti su "ekstremisti" koji bi pričom o fašizmu da brukaju Srbiju, zarađuju političke poene i omasovljavaju fašiste zbog toga što im daju na značaju. Ide se tako daleko u tim "umnim analizama" da se kaže kako je to način da se izbore neke pare od zapadnih sponzora, ili priča kako je eto neophodno pružiti svima slobodu izražavanja.
A kako se fašisti "izražavaju" znaju najbolje radnici komunalnih preduzeća negde pred zoru...

gorran gorran 13:53 15.10.2007

Ključno pitanje Srbije

Srbija u svojoj novijoj istoriji ima jedno glavno pitanje na koje treba da odgovori, a to je pitanje velike Srbije. Od Srpskog kulturnog kluba prekoko Mihailovića, Vasića i Moljevića do danas. Mihailović je preduzimao mnoge konkretne radnje uključujući i genocid radi ostvarenja ovog projekta. Nakon njegove propasti pitanje je potisnuto u latenciju, da bi ga osamdesetih SANU, SPC i opoziciona inteligencija vratili u punom sjaju na pozornicu. Milošević je pokušao da jaše na ovom talasu, pružajući pomoć i podršku ešalonu brutalnih i bezobzirnih direktnih izvođača plana - Radovanu, Biljani i družini - što je ponovo dovelo do genocida.
Nakod nepovratnog slabljenja Miloševića, sledbenici plana pokušali su da žrtvom figure spasu ideju. Tako je Milošević srušen iznutra, a u prvi plan su izbili dugoprugaši iz senke. Drašković je izgurao zakonsku integraciju četništva pod licemernim i prozirnim obrazloženjima, ni najmanje se ne osvrćući na to da Mihailovićevi četnici i za Hrvate i Za Bošnjake, a bogami i za Srbe, s punim pravom predstavljaju simbol etničkog čišćenja i ideje velike Srbije.
Na čelo političke organizacije je istrčao Koštunica, koji je do tada bio u drugom planu. On je umešno preuzeo rukovođenje projektom, koji bi se u današnjoj fazi mogao ovako definisati:
Formirati državu Srbiju ne kao servis građana koji žive na toj teritoriji, nego kao zadužbinu i čuvara vatre ideje velike Srbije.
DS pritom pokušava da sedi na što je više moguće stolica, šaljući osmehe i pružajući ruke na sve strane podjednako, nudeći sebe kao najmanje, odnosno najrazblaženije zlo.
Zbog toga ni jedan političar od značaja u Srbiji nikad nije eksplicitno osudio ideju velike Srbije i planove etničkog čišćenja.
Zbog toga se u današnjoj srbiji stvara uverenje da se u Evropu može direktno, preko Pariza i Londona, preskačući BIH i Hrvatsku.
Zbog toga su politički estabilišment i kreatori javnog mnjenja tako popustljivi prema neonacizmu - nikako ne bi voleli da budu isterani na čistinu, da moraju da se izjasne o sopstvenom, autohtonom fašizmu.
vesna75 vesna75 14:10 15.10.2007

Re: Ključno pitanje Srbije

Kad je izabran 2000. (dođe mi da odsečem desnu ruku) jedna od reakcija sa Zapada je bila "Šešelj u rukavicama". E pa izgleda da je skinuo rukavice.
blackbox blackbox 23:02 15.10.2007

Re: Ključno pitanje Srbije

Ključno pitanje Srbije

Koalicija salonskih nacionalista i primitivizma koji se krije pod izgovorom domaćinski da bi časni ljudi i domaćini naseli.
Pozivanje na srpsku tradiciju, duhovnost i patriotizam (upravo to se potencira u Programu DSS) je samo izgovor za nacionalizam na idejama koje ste izneli.
Zar nas istorija nije dovoljno naučila da je nacionalizam, u krrajnjem,najpogubniji za sopstvenu naciju?
oort oort 13:58 15.10.2007

Olja

Prvi Njutnov zakon je čudo. Gledamo te Oljine emisije, čitamo Danas, sve po inerciji strašnih dana. Gledati Olju odavno nema nikakvog smisla. (Čitati Danas srećom još ima, živeli Kišjuhas, Panović i Vasić!). Još u vreme neprincipijelne konkurencije BK TV Olja nam se nudila čistim DSS-ovskim sloganom "nema pozitivnih i negativnih utisaka". Gluposti. Neću da dozvolim da nemam stav.
A evo druga nedelja kako se ta žena uporno postavlja po principu "kako mali Mikica zamišlja da je Sokrat terorisao Atinjane". Alo Olja, ženo božija, Sokrat se pravio naivan, ali ti se praviš idiotom!
Lektorka Lektorka 14:05 15.10.2007

Re: Olja

Olja nam se nudila čistim DSS-ovskim sloganom "nema pozitivnih i negativnih utisaka". Gluposti. Neću da dozvolim da nemam stav.

pravo u sridu, da!!!
hajde da zamislimo da 50% građana srbije misli da je mladić zločinac, a 50% da je heroj (ili beše reč o srebrenici, mada beše reč i o jednom i o drugom), pa da čujemo argumente onih koji misle da je heroj, pa da kaaaoooo vidimo kako da ih ubedimo da on naravno nije heroj nego zločinac... ali ju je onaj pravnik svaki put lepo počistio, u lice joj govorio da su to gluposti, priče za malu decu, i da treba da se priča o stvarnim problemima a ne o budalaštinama. bar nešto...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:00 15.10.2007

Dobar tekst...

...i sa 95% stvari je lako sloziti se, narocito u pogledu opasne dss sekte. Jedino sto mislim da je isuvise komplikovano da biste ga tako lako apsolvirali je

Pre svega drugog oko te emisije, da ukazem da je DSS lik strojevce amnestirao i tako što ih je nazvao „mentalnim bolesnicima“. Smatram da to ne sme proći nekažnjeno, bez obzira što su i lekarski esnaf i G17+ odakle je ministra zdravlja ulupanog kredibiliteta. Biti mentalno bolestan je teška muka i tragedija, ali izjednačavati regularne zlikovce sa mentalno obolelima je opasan poziv još i na linč istih, da ne pričam o povredi dostojanstva i drugom na šta mentalno oboleli imaju pravo, kao i svi drugi građani. Tako što ono što je skinhedse nazvao subkulturnim pokretom izgleda božeoprosti još i manje bitno.

Taj nivo politicke korektnosti je jednostavno kontraproduktivan. Ima veoma mnogo sociobioloskih, sociokulturnih i sociopsiholoskih nalaza koji ukazuju na istinske poremecaje psihe kao odlicne indikatore za pripadnost ekstremnim doktrinama, bile one politicke, verske ili druge. Psihijatrijski pregled optuzenika na sudjenjima u Nirnbergu je pronasao anomalno visoku ucestanost raznih vidova poremecaja licnosti, od blazih i "uobicajenih" (bolesti zavisnosti), do akutnih mentalnih bolesti (paranoja, shizofrenija, manicno-depresivna psihoza, itd. - eklatantni primeri Hes, Frank i Strajher). Da li ih je to opravdalo od krivice? Ili spasilo vesala?

Ili, da li je trebalo?

Konacno, postoji gotovo konsenzus o psihopatoloskom karakteru velikog broja (ne i svih) diktatora i mucitelja tokom istorije. ako i nisu originalno bili bolesti, mentalna bolest se, kao i svaka druga, razvija, postali su to kad su postali raznorazni fireri. Da li po Vama to znaci da moramo "cuvati njihovo dostojanstvo kao bolesnika"? Himlera? Berije?

Mislim da je ovo veoma tesko i kompleksno pitanje koje nije za ovako olaku diskusiju. Kao laik, voleo bih da vidim da strucna lica, tj. psihijatri zaista analiziraju profil tog novosadskog firera i njegovih saradnika - mozda njima doista treba lecenje u instituciji zatvorenog tipa (pa onda, ako tretman uspe, da idu regularno na sud)...

Da dodam da je standardno da se raznorazne teorije zavere cije-vatikana itd. ocenjuju kao "paranoicne". Pa da li treba da se bunimo protiv takvog izrazavanja? Cini mi se da bi to bilo nepotrebno komplikovanje ionako komplikovanog zivota.
pufna pufna 15:14 15.10.2007

milane,

Mislim da je ovo veoma tesko i kompleksno pitanje koje nije za ovako olaku diskusiju. Kao laik, voleo bih da vidim da strucna lica, tj. psihijatri zaista analiziraju profil tog novosadskog firera i njegovih saradnika - mozda njima doista treba lecenje u instituciji zatvorenog tipa (pa onda, ako tretman uspe, da idu regularno na sud)...



Slazem se sa tobom.
Tim ljudima treba pomoci. Nije iskljuceno da je u pitanju i nacin zivota gde te nauce da mrzis prvo sebe a potom druge. Posto su mahom mladi jos uvek ima nade za njih. Ali, naravno to nema nikakve veze sa sankcionisanjem njihovog ponasanja, jer nista u zivotu se ne moze besplatno raditi. Za svako zlo mora da se ''plati'' .
Ono sto je problem u tim mitinzima je to sto je drzava ostala nema i sto umanjuje svoju ulogu u njihovom nastajanju. Svaki od tih marseva je u normalnim drustvima prilika da se jos jednom pretrese problematika mrznje i fasizma kao usuda 20.veka, a ne zloupotrebe izjednacavanjem svih ekstremnih grupa.
Mi, izgleda nismo prosli kroz proces denacifikacije
BananaMan BananaMan 09:02 16.10.2007

Re: Dobar tekst...

Milan M. Ćirković

Taj nivo politicke korektnosti je jednostavno kontraproduktivan. Ima veoma mnogo sociobioloskih, sociokulturnih i sociopsiholoskih nalaza koji ukazuju na istinske poremecaje psihe kao odlicne indikatore za pripadnost ekstremnim doktrinama, bile one politicke, verske ili druge. Psihijatrijski pregled optuzenika na sudjenjima u Nirnbergu je pronasao anomalno visoku ucestanost raznih vidova poremecaja licnosti, od blazih i "uobicajenih" (bolesti zavisnosti), do akutnih mentalnih bolesti (paranoja, shizofrenija, manicno-depresivna psihoza, itd. - eklatantni primeri Hes, Frank i Strajher). Da li ih je to opravdalo od krivice? Ili spasilo vesala?


Hesa jeste spasilo vesala i doziveo je poduboku starost, 93 godine ako se ne varam.
Doduse nije imao srece kao neke druge njegove kolege pa nije dobio preseljenje u Texas i angazman u americkoj vojsci. Sta ces ne mozes sve da dobijes...



Jelena Milić Jelena Milić 09:54 16.10.2007

Re: Dobar tekst...

milane, pre neko vece je gost dnevnika na tv b92 bio dusan paunovic psihijatar iz palmoticeve, igrom slucaja moj skolski drug.

i on je rekao da nisu svi poremecaju licnosti i mentalne bolesti. svako od nas malte ne ima neki poremecaj licnosti.

dok se svaki od tih firerovaca tamo ne pregleda, ako za to ima osnova, on je po meni svestan gradjanin koji treba u punoj meri da odgovara za svoje postupke.

ja se slazem da su nekad preterivanja u PC kontraproduktivan, ali jednostavno ne mislim da je to ovde slucaj. zarad dostojanstva mentalno obolelih gradjana.

inace, da tim ljudima, firerovcima, treba pomoc, to da, ali ona ne iskljucuje i kaznu.

sto se hipotetickog pitanja o dostojanstvu himlera i berije tice, moj odgovor je da. ljudska prava su univrezalna. ako bi bilo dokazano da su potpuno ili delom neuracunljivi, svakako da bih bila za zatvorsko lecenje, a ne za smrtnu kaznu anyway. i da, cuvati njihovo dostojanstvo kao bolesnika.

kao sto osudjujemo abugraib i guantanamo, u cemu je razlika.

ja smatram da su i seselju vec u hagu zaista ugrozena ljudska prava, ukljucujuci ono na sudjenje u razumnom roku.
oort oort 10:07 16.10.2007

Re: Dobar tekst...

Jelena Milić
ja smatram da su i seselju vec u hagu zaista ugrozena ljudska prava, ukljucujuci ono na sudjenje u razumnom roku.

ne stoji ovo jelena, jer je svaka civilizacija takva da traži svesnost. pekić je rekao da što više stvaraš manje slobode imaš. a posle svega što je "stvorio" šešelj nema tu slobodu da i nema advokata i sve podneske rukom piše i sve što mu se ponudi neće. da je na sudu inkvizicije, videli bi što ne bi hteo sve što mu kažu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:11 16.10.2007

Re: Dobar tekst...

BananaMan

Hesa jeste spasilo vesala i doziveo je poduboku starost, 93 godine ako se ne varam.
Doduse nije imao srece kao neke druge njegove kolege pa nije dobio
preseljenje u Texas i angazman u americkoj vojsci. Sta ces ne mozes sve
da dobijes...

Sumnjivo je da li je bas manicna depresija spasila Hesa, ali to sa potonjim nema bas mnogo veze. Zanimljivo je, medjutim, da Vam nije palo na pamet da su mnoge njegove kolege potrazile i dobile angazman u sovjetskoj policiji (Hermann Muller, sef Gestapoa, na primer), a da ne pominjemo neke koji su dobili angazman u vojskama/policijama posleratne Istocne Nemacke, Italije, Francuske, skandinavskih zemalja, te arapskih zemalja. To nalicje antifashizma nije niciji monopol, a cinjenica da selektivno koristite cinjenice da bi naglasili svoj antiamerikanizam (za sta stvarno nije potrebna ni hrabrost ni mudrost, jer je nakon ispiranja mozga iz 90-tih to postalo default stanje). Necemo sad da pominjemo angazman perspektivnog Musolinijevog pionira Edvarda Kardelja u posleratnom svetu, imam utisak da je decko daleko dogurao...
BananaMan BananaMan 14:37 16.10.2007

Re: Dobar tekst...

Milan M. Ćirković

Sumnjivo je da li je bas manicna depresija spasila Hesa, ali to sa potonjim nema bas mnogo veze. Zanimljivo je, medjutim, da Vam nije palo na pamet da su mnoge njegove kolege potrazile i dobile angazman u sovjetskoj policiji (Hermann Muller, sef Gestapoa, na primer), a da ne pominjemo neke koji su dobili angazman u vojskama/policijama posleratne Istocne Nemacke, Italije, Francuske, skandinavskih zemalja, te arapskih zemalja. To nalicje antifashizma nije niciji monopol, a cinjenica da selektivno koristite cinjenice da bi naglasili svoj antiamerikanizam (za sta stvarno nije potrebna ni hrabrost ni mudrost, jer je nakon ispiranja mozga iz 90-tih to postalo default stanje). Necemo sad da pominjemo angazman perspektivnog Musolinijevog pionira Edvarda Kardelja u posleratnom svetu, imam utisak da je decko daleko dogurao...


Hmm nisam bas samo ja selektivan , kao sto ti napisa.
Sef Gestapoa je Heinrich a ne Hermman i kao sto pise ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Muller

That Müller was recruited and given a new identity by either the United States or the Soviet Union, and employed by them during the Cold War, and that this has never been disclosed. This scenario is suggested by the career of Reinhard Gehlen, a senior German intelligence officer who was employed by the U.S. and later by West Germany after the war, and of Klaus Barbie, a member of the Gestapo and war criminal, who served in the Counter Intelligence Corps.
Shushka se doduse da je bio Trumanov savetnik i da su se dobro zabavljali.

Nisam primetio da je antiamerikanizam default na ovom blogu , bas je suprotno.

















Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 22:01 18.10.2007

Re: Dobar tekst...

BananaMan

Shushka se doduse da je bio Trumanov savetnik i da su se dobro zabavljali.

Sa mnogo vise pouzdanja se "shushka" da je radio u blazenopocivsem sssr-u i za ovo ima i nekih ozbiljnih dokaza (npr. videti memoare Valtera Shelenberga, njegovog najblizeg saradnika, koji su cak i kod nas prevedeni, doduse davnih 80-tih).

BananaMan

Nisam primetio da je antiamerikanizam default na ovom blogu , bas je suprotno.

1. Ma hajde, kojesta. Da brojimo ili kako?
2. Cak i da je tako - a nije! - da li ga to cini ista manje besmislenim, kontraproduktivnim i stetnim (za Srbiiju, naravno; Amerikancima sigurno njime necemo naskoditi)?
3. Cak i da je tako - a nije! - ovaj blog je majusni deo Srbije - ne sporim ja da ima normalnih ljudi ovde, samo tvrdim da je statisticki govoreci jednoj znacajnoj vecini duboko ispran mozak, prvo su na tom uspesno radili komunisti, a zatim i nacional-socijalisti.
BananaMan BananaMan 11:29 21.10.2007

Re: Dobar tekst...

Sa mnogo vise pouzdanja se "shushka" da je radio u blazenopocivsem sssr-u i za ovo ima i nekih ozbiljnih dokaza (npr. videti memoare Valtera Shelenberga, njegovog najblizeg saradnika, koji su cak i kod nas prevedeni, doduse davnih 80-tih).


Elem , famozni Walter Schellenberg, Amerikanci tvrde glavni Mueller-ov konkurent , sumnjam da su se voleli a i Amerikanci su tu njegovu knjigu sigurno procitali ( ako ne i napisali :) ) pa u svojim arhivama ipak nisu sigurni sta je TACNO bilo s tim Muellerom. Ima jakih indicija ali ...
http://www.archives.gov/iwg/declassified-records/rg-263-cia-records/rg-263-mueller.html

No s druge strane postoje bar dve uvazene nazi njuske koje su postale ugledni gradjani USA, jedan blazenopocivsi direktor NASE Wehrner von Braun i drugi takodje blizak NASI Arthur Rudolph(protiv njega se neko u jednom trenutku cak i setio da pokrene neki postupak preispitivanja njegove naci proslosti ).
Takodje Amerikanci su imali operaciju na najvisem vrhu zvanu Paperclip kojom su izvukli malo veci broj nazi naucnika (imas na BBC-jevom sajtu )a bilo je medju njima i podosta SS-ovaca, gorepomenuti na primer. (da napomenem da je SS u hijererhiji bio malo vise od Gestapoa). Zasto su se Amerikanci toliko bavili spasavanjem nacista, ja bih rekao da spasu ono sto se spasiti moze. Nije nikakva tajna da se Nemacka posle prvog svetskog rata dobrano razvila zahvaljujuci americkom, nesto manje engleskom i francuskom kapitalu. Bojim se da su se Rusi u to vreme krljali medjusobno pa im je promaklo da uzmu veceg ucesca. Znaci radilo se o cisto ekonomskom interesu americkog kapitala.
Nije takodje nikakva tajna da je direktor IBMa Thomas Watson dobio odlikovanje od Treceg rajha 1937 za uvodjenje sistema busenih kartica, no zli jezici tvrde da je IBM te sisteme odrzavao i za vreme rata a Nemci su ih podosta rabili u konc-logorima, ipak je trebalo voditi evidenciju o toliko ljudi.
Da su Sovjeti zarobili neke nemacke naucnike, spijune i slicno kada su ulazili u Nemacku ili u sklopu nekih kontraobavestajnih akcija, nije uopste nemoguce. Prica se da je uz Koroljevljev tim na balistickim raketama jedno vreme radio i tim sa Helmutom Gettrupom, koji je posle nekoliko godina pusten iz SSSR i zavrsio je u zapadnoj Nemackoj u stutgartu gde je valjda i ziveo do kraja zivota. Nijedan Nemac u Sovjetskom savezu medjutim nije bas postao ugledni gradjanin i direktor NASE kao Von Braun u Americi.

I eto zato se meni cini da su Amerikanci spasavajuci svoje investicije bili nekako dosta blagi prema nacistima.
A ne cini mi se da su Sovjeti to u toj meri radili. Sto se tice spijunskih sluzbi u njima uvek ima svega i svacega pa ne bih ipak u to podzemlje zalazio.

BananaMan

Nisam primetio da je antiamerikanizam default na ovom blogu , bas je suprotno.


1. Ma hajde, kojesta. Da brojimo ili kako?
2. Cak i da je tako - a nije! - da li ga to cini ista manje besmislenim, kontraproduktivnim i stetnim (za Srbiiju, naravno; Amerikancima sigurno njime necemo naskoditi)?
3. Cak i da je tako - a nije! - ovaj blog je majusni deo Srbije - ne sporim ja da ima normalnih ljudi ovde, samo tvrdim da je statisticki govoreci jednoj znacajnoj vecini duboko ispran mozak, prvo su na tom uspesno radili komunisti, a zatim i nacional-socijalisti.


Stvarno se osecam kao da pricam s Chedom kad neko ovako dramaticno navali sa pitanjima, pitam se ima li neko retoricko da ne moram da odgovaram na njega.

Sta sam ja tacno hteo da kazem je verovatno bilo sledece : da li mene utisak vara ili sta ali svaki drugi potpisnik ovdasnjih blogova ima za neki skriveni cilj da pokaze da su Srbi jedan zatucan, zaostao narod koji zadnjih sto godina
pisa uz vetar iz ciste obesti i sve sto mu se desava sam je za to kriv i bas zato sto je tako zatucan i blesav zato mu se sve to i desava. Mozda mene utisak vara. Ja nisam misljenja da smo mi kroz istoriju mogli bog zna sta da biramo , uglavnom je bilo "ili cemo mi da jebemo jeza ili on nas" . Bolelo je u svakom slucaju.
I rekao sam potpisnici blogova a ostali posetioci se brane kako znaju. Ako je tebi to antiamerikanizam pa da to je jako neobicno u zemlji koju su Amerikanci bombardovali ?!
Da li je nekom ispran mozak , ne znam ali ako emisija evronet na rtsu nije ispiranje mozga ja ne znam sta je. Tu se rec Evropa i evropske vrednosti ponove na svakih 10 sekundi. A i ne vidim zasto mislis da su potpisnici ovdasnjih blogova bili imuni na ispiranje mozga kad manje vise svi duvaju u istu tikvu a u onu u koju duva i CNN.
I vidis kako si ti lepo rekao da su nama mozak isprali prvo komunisti pa nacional-socijalisti (svakome prva asocijacija Hitler) , ma nije nego, tu nema neke fine zadnje namere da Srbe malko dovedemo na istu liniju sa nacistima?!

Sto se mene licno tice 90-ih sam se trudio da zaobidjem RTS pa ne bih rekao da mi je RTS promenio misljenje. No '99 godina i americki izlivi ljubavi s neba jesu uticali na to da promenim misljenje.
Ne bih rekao da je to nesto nenormalno.

Takodje jedna ruzna stvar koja provejava je onako neko precutkivanje detalja a sa ne preterano lepom zadnjom namerom.
Najnoviji primer gdja Sonja Liht koja je tupila zube poslednjih dana ponavljajuci da su ubice Dusana Jovanovica i posle deset godina na slobodi a pritom zaboravljajuci da pomene da su oni prilicno ekspresno osudjeni i da su odsluzili svoju kaznu u kazneno popravnom domu. Mozda gospodja Liht nije htela da kaze da su kazne u Srbiji blage posto je zagovornik humanog zakonodavstva (koje meni licno nije preterano simpaticno jer kazna gubi svaki smisao)ali eto morala je da proba da nametne misljenje da je Srbija drzava u kojoj su sudstvo i milicija gluvi i slepi za smrt jednog romskog decaka.
Ja bih voleo da je pride istakla i neki nereseni slucaj tog tipa a mislim da ih ima. Ako se dobro secam jedan decak romske nacionalnosti iz Nisa je prosle , pretprosle godine kidnapovan od strane svojih vrsnjaka i ne bih mogao da se zakunem da je pretucen na smrt (mad nazalost mislim da jeste) ali pretucen sigurno jeste, pa slucaj Nikole Kovacevica pretucenog prosle godine u Beogradu koji, kad sam poslednji put citao o tome, nije makao sa nule.
Uostalom slicno kao sa onom pricom da se neonacisti kriju u 'vojnom' objektu u Novom Sadu.
Malo ko od potpisnika blogova je hteo da razjasni nedoumicu da li je to bas vojni objekat ili obican bircuz . Ja znam da u Kragujevcu postoji Dom vojske u kome sam ja slavio maturu, par puta isao na svadbu . Vojska ako je nekad i ima u blizini verovatno drzi strazu vojnom objektu preminulom u bombardovanju.
Zasto je bilo neophodno tu jadnu i nikakvu vojsku povezivati sa nacistickom bagrom ako ne da bi se pokazalo opet da su Srbi neki veliki Hitlerovi sledbenici ?!

I ne mislim ja da cu svojim antiamerikanizmom nesto da naskodim Americi ali ne vidim ni kako ce taj neobuzdani amerikanizam ikako da pomogne Srbiji ?!





antioksidant antioksidant 15:08 15.10.2007

I da, opet je lopta u DS dvorištu. I ovo

I da, opet je lopta u DS dvorištu. I ovo je tema i mesto na kome se mora zauzeti jasan stav.


samo jedno pitanje:
sta se tacno ocekuje od guranja lopte u ds dvoriste? novo objasnjenje gorana nikolica pa da se svi ponovo slatko nasmejemo (posto opsujemo)?
vreme je da uzmemo loptu i da je sutiramo. sto se stalno ljutiti na ds zato sto nece da bude vodja gradjanskog pogleda na svet? njihova politika, njihova stvar. neka se na njih ljute njihovi glasaci,
Jelena Milić Jelena Milić 10:02 16.10.2007

Re: I da, opet je lopta u DS dvorištu. I ovo

ocekivanja od ds imam iz vise razloga.

jedan je sto su oni ipak masinerija, stranka sa dobrom infrastrukturom i sa dosta dobrog kadra a sa sasvim prihvatljivom zvanicnom platformom.

drugi razlog je jos jednostavniji, bez njih tesko da mozemo sami.

negde sam vec o tome pisala, ja sam se bila oradovala trendu u ldp pre formiranja vlade kad aje nudjena saradnja ds. to je bilo sasvim politicki zrelo. onda je dosao jedan minimega intervju jedne politicki nezrele osobe i to je puklo.

dalje, ne vidim da ldp i co mogu sami. od ulaska u parlament do sada ucinak i nije neki. oko nato ne u nato price, ldp je potpuno podbacio.

dalje, ja mogu donekle da imam razumevanja za ds, jer okolnosti jesu specificne.

kako god mi procenjivali kakva je cena i to, kostunica u ovim pregovorima o kosovu nesto postize!!! to jeste problem. za ds. da sad to kvari.

ono malo uvida sto imama u tehnicku zahtevnost eu integracija, mislim da je taj kurs nemoguce odrzati bez ds kadrova ili ds sposobnosti da mobilise takve kadrove.





pufna pufna 11:58 16.10.2007

Re: I da, opet je lopta u DS dvorištu. I ovo

negde sam vec o tome pisala, ja sam se bila oradovala trendu u ldp pre formiranja vlade kad aje nudjena saradnja ds. to je bilo sasvim politicki zrelo.

to nije trend, to im je prvi clan u statutu.
antioksidant antioksidant 12:31 16.10.2007

ocekivanja od DSa

@Jelena

Da probam da ponovim

oni su masinerija, stranka sa infrastrukturom... OK, slazem se i sta? Da kupimo mi to? MI njima legitimitet i smer delovanja a oni infrastrukturu. I radikali imaju infrastrukturu pa necemo sa njima. DA mi ipak pravimo nasu?

bez njih tesko mozemo sami Slazem se da je lep osecaj kad je uz tebe neko veliki (i svakom od nas je po neki put potreban taj osecaj) ali to mi lici na biranje izmedju SAD i majciceRusije (lazno nametnuta dilema Srbiji). Ako verujes u nesto, postuj ga i nemoj traziti da ga drugi postuju. DS ima svoju pricu i kada smo partneri - jesmo. Ali necu traziti od njih da biju moje bitke.

ne u nato prica Za tebe znam Jelena da verujes u tu pricu. Ja ne. Ti verujes i u pritiske. Ja verujem u u onu (neces verovati biblijsku - gladnom neces pomoci tako sto ces mu dati ribe, vec tako sto ces ga nauciti da peca). Kada budemo dovoljno zreli, neke stvari cemo uraditi sami. Dok kod ih radimo na silu, kontraefekat je uzasan (karakteristicna je ''saradnja'' sa haskim tribunalom). MI smo tamo poslali koliko ljudi? kao heroje. I koju smo poruku sami sebi poslali - Ubijanje je OK, ako se posle toga ''zrtvujes'' za svoj narod pa odes u HAg, a mi cemo ti voditi racuna o porodici i podici ti spomenik...

DSS nesto postize u pregovorima oko Kosova Slazem se i to nije sporno. Meni je problem sto mi niko ne najavljuje koliko ce to da me kosta. Na sta ce mi liciti zivot posle 5 godina ovakve borbe za Kosovo? Opet korenje? Ruska provincija? Sta.... I da, DSS nesto postize? A gde je tu DS? Samo placa cenu i stoji sa strane da ako stvari podju naopako imamo dezurnog krivca?

I za kraj ono malo uvida sto imama u tehnicku zahtevnost eu integracija, mislim da je taj kurs nemoguce odrzati bez ds kadrova ili ds sposobnosti da mobilise takve kadrove. Da li ti zelis da Srbija udje u EU kao Rumunija i Bugarska? Pa da iste sekunde kada se otvore granice, svi odemo preko?

Ja ne zelim to. Zelim promenu sistema vrednosti u Srbiji i ispunjavanja kriterijuma normalnog zivota za sto veci broj gradjana. Sve ostalo dolazi kao posledica

PS - sad sam kao moja majka tokom studija - '' uci da bi znao, ne za ocenu''
Sudden Twist Sudden Twist 15:41 15.10.2007

Mladić je partizan

Nije mi jasno kako se svi primaju na metod indukcije kojima Članak, Biserko i LDP primenom mitologizacije banalnog lika poput Firera, projektuje fašizam na celu Srbiju.

Pa na BBC je objavljeno kako su se sukobile profašističke snage sa antifašistima u Novom Sadu. Pomislili bi ljudi mejstream srpske politike. I to je zapravo ideja Čankovog diskursa. Postavimo Firera u politički mejnstrim, poveži ga sa SPC, patriotizmom, Kosovom, šajkačom, ćirilicom i svim drugim nacionalnim vrednostima, a ko ne izađe na ulicu sa njegovom napaljenom ekipom je fašista.

I to sve dolazi od tipa koji se proslavio parolama "vojvodina vojvođanima", "vojvođanski novci u vojvođanskom džepu", "tačku na pljačku", koji je proterivao nevojvođanske studente iz studenjaka i čije su pristalice poznate po parolama "dođoši marš iz Vojvodine".

E zbog takvih fašista autonomija Vojvodine nikad nije postala mejnstrim srpske politike a ne zbog "Beograda".

A Mladić je bio i ostao partizan. O Blajburgu da i ne govorim.
DG DG 15:56 15.10.2007

Re: Mladić je partizan

Sudden Twist
koji je proterivao nevojvođanske studente iz studenjaka


Ne samo da ih je proterivao nego je i držao logore za "dođoše" a njegovi roditelju su streljali Srbe po Banatu nakon 1945.
Fenomenalno...


gorran gorran 16:02 15.10.2007

Re: Mladić je partizan

A Mladić je bio i ostao partizan
Aaa, sad mi je jasno
Zato su dakle njegovi u osvojenim gradovima menjali imena glavnih ulica , pa je "ulica đenerala Draže" postajala bulevar maršala Tita". I po trgovima podigli maršalu onolike spomenike. Što i danas može da se vidi širom Republike Srpske...
Dax Dax 18:13 15.10.2007

Blog Davidovica nije ukinut.

Ne bih da rusim euforiju ali blog Davidovica nije ukinut.Pokusajte ga naci i videcete da je aktivan.Izgleda da trebA jos prijava.
pufna pufna 18:17 15.10.2007

znam da provokacije ne zavredjuju odgovore

ali ipak,
kod Djunjice na blogu o ''kamenju spotacinjanja'' se odlicno vidi sta je fasizam i to najvise sa ljudskog stanovista, a ne socijalnog, ideoloskog i bla,bla...


Mesingane pločice se nalaze na trotoaru ispred kuće, posljednjeg dobrovoljno izabranog prebivališta. S tog mjesta put je najčešće vodio u prisilna prebivališta, poznatija kao koncentracioni logori ili logori smrti. Ovo kamenje s mesinganom pločicom, na kojoj uz „Ovdje je živio/la" stoji ime osobe, njen datum rođenja i odlaska u logor, održava živim sjećanje na ljude koji su tu nekada živjeli.


kad bi se Novi Sad na primer ''okitio'' takvim plocicama, mozda bi se ljudi kao s.Twist zamislili nad pozdravima hajl hitler i slavljenjima Himlerovog rodjendana. Jedino ako se i S twist oseca tako posebnim i vaznim pa mu to ne smeta.
Ipak posavetovala bih ga da potrazi strucnu pomoc i postane malo korisniji clan ovog drustva, jer i reci ubijaju. A ono sto on govori sve koristeci termine ''mitologizacija'', ''indukcija'' valjda umislivsi da je zbog toga jako pametan i elokventan, nije ni malo civilizovano niti humano.
Dakle, stwist se ne brine sto fasisti marsiraju, vec sto se to na bbc-ju pojavilo. i za kraj
MLADIC JE UBICA, neovisno od toga da li je partizan ili cetnik!
Doctor Wu Doctor Wu 18:50 15.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

MLADIC JE UBICA, neovisno od toga da li je partizan ili cetnik!

au, šta će gorran na ovo da kaže?
gorran gorran 18:59 15.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

Doctor Wu
MLADIC JE UBICA, neovisno od toga da li je partizan ili cetnik!
au, šta će gorran na ovo da kaže?
lepo rečeno - šta bih drugo rekao? Ubice u zatvore...
gordanac gordanac 20:17 15.10.2007

imena žrtava

...kad bi se Novi Sad na primer ''okitio'' takvim plocicama,....

Na spomeniku žrtvama racije izvedene 1942. u Novom Sadu nalaze se imena svih žrtava na kamenim pločama, zajedno sa obeležjima svih religija

sa leve strane spomenika su ploče
blackbox blackbox 20:28 15.10.2007

Re: Mladić je partizan

gorran
A Mladić je bio i ostao partizanAaa, sad mi je jasno Zato su dakle njegovi u osvojenim gradovima menjali imena glavnih ulica , pa je "ulica đenerala Draže" postajala bulevar maršala Tita". I po trgovima podigli maršalu onolike spomenike. Što i danas može da se vidi širom Republike Srpske...

Da je imao u sebi išta partizansko nebi se desila Srebrenica.Sećate se njegove rečenice da na Petrovdan poklanja srpskom narodu taj grad , i da je došlo vreme da su se Srbi osvetili Turcima ono što su uradile dahije..., tako nešto.
A što se promene naziva ulica tiče, ista situacija je i u Srbiji.Uklanja se sve što ima antifašističko obeležje a zato svi Sveci imaju ulice,Nedić i njegovi ministri, Ljotić. Zvanična Srbija se stidi narodnooslobodilačke borbe, podvodeći sve to pod komunističku borbu za vlast, i tako se,počev od četnika, veličaju oni koji su bili na strani Hitlera. Pa se onda još čude otkud pojava takvih grupa kao što je Stroj, a da narod još više naprave ludim kažu da je to stvar demokratskog prava na slobodu mišljenja.
Navodno je Putin oštro ukorio Tadića pitanjem zašto se u Beogradu menjaju ulice ruskih maršala i Crvene armije.
pufna pufna 20:36 15.10.2007

Re: imena žrtava

ali s.twist i njemu slicni i ako se spotaknu, nikako da se zamisle.
verovatno zato sto to steti ugledu njihovog naroda na bbc-u.
milos g. milos g. 01:03 16.10.2007

Re: Mladić je partizan

Sudden Twist[quote
]Nije mi jasno kako se svi primaju na metod indukcije kojima Članak, Biserko i LDP primenom mitologizacije banalnog lika poput Firera, projektuje fašizam na celu Srbiju.

Pa na BBC je objavljeno kako su se sukobile profašističke snage sa antifašistima u Novom Sadu.

Mitologizovan je fasizam koji je masakrirao,tj spaljivao gradjane i gradjanke ove drzaveSrbe,Rome,Jevreje.Canak nije mitologizovao,vec pokusao da ga dementalizuje lika(mitologizuje ga svaki bloger koji pomene njegovo ime,nadimak a ne njegovo odgovarajuce:lik...portparol V.Kostunice ,isto kao sto jeSeselj bio portparol S.M u)koji velica nacizam, koji je pobio pola populacije naroda kome i sam portparol V.K a pripada.
Da nije bilo toga BBc bi izvestio da su srpski nacisti,ili neupuceni u situaciju napisali nacionalisti,slobodno setali slobodnim gradom Novim Sadom.
BBc ne dovodi Canak i Ldp vec situacija na Kosovu,sto je,mozete li verovati,shvatio i sam vrh policije kada je najavio da ce zabraniti nazi skup,jer steti drzavi u trenutku pregovora oko Kosova.
.
Sudden Twist Sudden Twist 11:16 16.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgovore

Twist zamislili nad pozdravima hajl hitler i slavljenjima Himlerovog rodjendana.


To je upravo podmetačina o kojoj sve vreme govorim. Slavljenje Himlerovog rođendana u Srbiji je tako očigledna banalnost kao satanizam Merlina Mensona. Banalno, apsurdno i tužno. Zabrana skupa je mera za to. Ne gasi se roštilj vatra sa jedinicom za gašenje požara, dovoljna je kofa vode. To se zove efikasnost, mali utrošak novca odlični rezultati. Ne pravi se od toga predstava za BBC i Soroša.

I onda mene treba da opominje i voda po ulicama tip čija retorika je fašistička. On u mojem Novom Sadu meni drži predavanja o raciji iz 1942. Treba neko moj Novi Sad da testira na antifašizam, pa u fazonu ko ne izađe taj podržava fašizam. Vrhunska majmunarija.

Antifašizam je u ovoj zemlji testiran 6. aprila 1941 i platilo ga je preko milion Srba. To je bio ispit. A vi želite da vas testira i proverava Čanak. Želite da budete pupeti za bespotrebnu antagonizaciju Srbije. Želite da budete pokriće za fondove.

Stvarno mi je žao što je vaš antifašizam tako kolebljiva stvar.
Artur Dent Artur Dent 17:37 16.10.2007

Re: Mladić je partizan

Sudden Twist
Postavimo Firera u politički mejnstrim, poveži ga sa SPC, patriotizmom, Kosovom, šajkačom, ćirilicom i svim drugim nacionalnim vrednostima,

Jos samo da odgovoris zasto Gorangutan Davidovic saradjuje sa srbozderom Cankom, pa se sam trudi da sto vise bude povezan i sa patriotizmom, i sa SPC, i sa Kosovom, sajkacom, cirilicom i ostalim naci*-andrmoljama?

* Naci od nacionalni, ne od nacionalsocijalni.
Sudden Twist Sudden Twist 09:06 17.10.2007

Re: Mladić je partizan

Jos samo da odgovoris zasto Gorangutan Davidovic saradjuje sa srbozderom Cankom,


Sličan se sličnom raduje.

Majmun radi što majmun vidi.

pa se sam trudi da sto vise bude povezan i sa patriotizmom, i sa SPC, i sa Kosovom, sajkacom, cirilicom


Ne mogu se kontrolisati umovi. Različiti umovi jednu te istu pojavu različito povezuju. Naročito je to izraženo ako se radi o vrednosnim kategorijama kao što je "patriotizam" i o pojavama koje su povezane sa vrednošću kao što je "šajkača". Neko crkvu povezuje sa verom a neko sa mržnjom. Neko šajkaču vezuje za Mladića neko za Vojvodu Mišića. Neko Kosovo povezuje sa Velikom Srbijom a neko sa Gračanicom. Neko (srpsku) ćirilicu povezuje sa latinicom a neko sa Vukom Karadžićem.

Zajedničko je da su u pitanju institucije koje i Gorangutan i Čanak, svaki na svoj način, dovode u pitanje.

"Mladić je partizan" u čitavoj toj priči simboliše vrednosnu i tragičnu povezanost Gorangutana i Čanka (u vrednosnom smislu ne u delatnom). Razočarani jugosloven koji se svojih zaklanih predaka, i svojeg srpstva "setio" kada je počeo da se sveti i ubija nedužne srebreničke žrtve.

pufna pufna 09:45 17.10.2007

to sudden twist

or twisted mind
Ne mogu se kontrolisati umovi. Različiti umovi jednu te istu pojavu različito povezuju. Naročito je to izraženo ako se radi o vrednosnim kategorijama kao što je "patriotizam" i o pojavama koje su povezane sa vrednošću kao što je "šajkača". Neko crkvu povezuje sa verom a neko sa mržnjom. Neko šajkaču vezuje za Mladića neko za Vojvodu Mišića. Neko Kosovo povezuje sa Velikom Srbijom a neko sa Gračanicom. Neko (srpsku) ćirilicu povezuje sa latinicom a neko sa Vukom Karadžićem.

Zajedničko je da su u pitanju institucije koje i Gorangutan i Čanak, svaki na svoj način, dovode u pitanje.

"Mladić je partizan" u čitavoj toj priči simboliše vrednosnu i tragičnu povezanost Gorangutana i Čanka (u vrednosnom smislu ne u delatnom). Razočarani jugosloven koji se svojih zaklanih predaka, i svojeg srpstva "setio" kada je počeo da se sveti i ubija nedužne srebreničke žrtve.


Don't let your mind wander -- it's too little to be let out alone.

pufna pufna 09:48 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgovore

I onda mene treba da opominje i voda po ulicama tip čija retorika je fašistička

ti ne razlikujes fasisticku retoriku od neprikladne ili vulgarnije. Uostalom malo toga ti i razlikujes.
Sudden Twist Sudden Twist 11:29 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

ti ne razlikujes fasisticku retoriku od neprikladne ili vulgarnije


Koja je razlika izmedju grafita "Dođoši marš iz Vojvodine!" i "Mađari marš iz Vojvodine"!

Sledbenici čije retorike stoje iza ovakvih grafita u Novom Sadu?

Čanak je samo rekao "držte lopova"! Međutim, da li to njega isključuje iz bande?
adam weisphaut adam weisphaut 11:50 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

Sledbenici čije retorike stoje iza ovakvih grafita u Novom Sadu?

Da jeste, Canak je nocu isao da pise grafitie po vekovnim ognjistima uz pomoc Malog Djokice, ali tek posto su pili drogu
Sudden Twist Sudden Twist 12:51 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

Adam Weisphaut

Pažljivo čitaj i ono što drugi napišu na blogu ili na zidu.

Ako imaš saznanja da je Čanak išao noću da "piše grafite po vekovnim ognjištima" tvoj građanski aktivizam ga je morao u tome sprečiti. Ili si ti zapravo Mali Đokica?

Čanak nije sledbenik svopstvene retorike, ali onaj koji piše takve grafite jeste.

Mislim da sam ti sve nacrtao.
adam weisphaut adam weisphaut 13:50 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

Čanak nije sledbenik svopstvene retorike, ali onaj koji piše takve grafite jeste.

Tacno on je inspirator tajne zlocinacke vojvodjanske organizacije koju niko nikada nije video ali nema veze zgodno ju je pominjati po potrebi, zar ne ?
oort oort 14:07 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

kako je to lepo... volim moj novi sad iz udobne fotelje omiljenog mi kafića... hajde sudden idi lepo u biblioteku, pročitaj Godine koje su pojeli skakavci (da, da, sva tri dela, sitnica, 1200 strana) koju je napisao pok. Borislav Pekić, pa porazmisli šta je čika Pekić hteo da kaže...
adam weisphaut adam weisphaut 14:15 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

volim moj novi sad iz udobne fotelje omiljenog mi kafića...

Sudden zvuci jos malo kao onaj bekrija iz NSFM Radun
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:56 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

adam weisphaut
Čanak nije sledbenik svopstvene retorike, ali onaj koji piše takve grafite jeste.

Tacno on je inspirator tajne zlocinacke vojvodjanske organizacije koju niko nikada nije video ali nema veze zgodno ju je pominjati po potrebi, zar ne ?

A kako da ga vide Adame kad se kreće brzim podzemnim vodama Vojvodine...o)))
adam weisphaut adam weisphaut 15:06 17.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

A kako da ga vide Adame kad se kreće brzim podzemnim vodama Vojvodine...o)))

Nacice oni nacina, nacice se neki medju njima koji je garant vest sa rasljama
Sudden Twist Sudden Twist 11:35 18.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

volim moj novi sad iz udobne fotelje omiljenog mi kafića


Naravno da volem. I sve vreme tvrdim da nema potrebe da iz te fotelje ustajem :)

A Pekića ću rado pročitati u istoj.
Sudden Twist Sudden Twist 11:39 18.10.2007

Re: znam da provokacije ne zavredjuju odgo

Tacno on je inspirator tajne zlocinacke vojvodjanske organizacije koju niko nikada nije video ali nema veze zgodno ju je pominjati po potrebi, zar ne ?


Ne pripisuj mi svoje reči.
Treger Treger 18:28 15.10.2007

DSS

Emisije utiska nedelje su odavno postale reirane u DSS. Setite se kako je Olja pitala gledaoce koji glasaju da li ste za Voju ili Premijera. Od tada je Olja prešla na tatinu stranu kao novinar zaštitnik. Ona se stavlja na stranu ratnih zločinac baš kao i Smajlovićka kojoj se ona izgleda divi. Odakle njoj podadatak da je pola Srbije na strani Ratka. Videlo se kako se sa simpatijama obraća predstavniku DSS. Odavno u njoj nema one novinarke koja kritički posmatra našu političku scenu.
Svima bi trebalo da bude jasno da vlada stoji iza firera. Ako neko ne veruje neka vidi kako policija upada u džamiju da reši verski sukob dve islamske struje, a ne reguje na okupljanje nacista u dvorištu armijskog objekta i u porti crkve. Vladajuće st5ranke dozvoljavaju da radikali nose na sednicama skupštine nose bedževe sa slikama optuženog za ratni zločin i čoveka koji je poznat po fašističkim izjavama a i delima. Sada imamo na snazi jednačinu politčkog polinoma: DB (KGB) = DSS + DS + G!7 = SRS + SPC.
babic babic 00:58 16.10.2007

Re: DSS

Treger


Svima bi trebalo da bude jasno da vlada stoji iza firera.

Iza Firera stoji Čanak,LDP,tzv."NGO" i tzv."Druga Srbija"-građanski talibani i srbomrzci svih boja.Firer-Davidović jedan marginalni lik i poluobrazovan mladić je zahvaljujući promociji u režiji tzv."antifašista",postao neka medijska ličnost,ljudi su čuli za njega.
Njegov glavni problem je bilo to što je njegova družina bila anonimna i marginalna.Zahvaljujući tzv."antifašistima" on je rešio taj problem.
Samozvanim "antifašistima" je potreban "fašizam" ,pa su morali da od marginalca Davidovića da naprave medijsku ličnost.
Bitno je problem marginalnih neonacističkih ekstremista,koji postoje svuda u svetu,preuveličati i napumpati,i predstaviti Srbiju "fašističkom".
Čanak i njegovi ekstremisti su našli sebi primereno društvo,da se vijaju sa Davidovićem po ulicama.
Uostalom,Čanak pokazuje svoj antisemitizam tako što je sa svojim istomišljenicima nametnuo da pola vojvođanskih gradova slavi kao dan grada datum kada je Marija Terezija te varoši proglasila "slobodnim gradovima".Istim tim dekretima Marija Terezija je uspostavila razne zabrane u pogledu naseljavanja Srba i Jevreja.Danas pola Vojvodine slavi kao dan grada datum donošenja antisemitskih dekreta austrijske carice,upravo zahvaljujući Čanku i njegovim "autonomašima".


Treger


a ne reguje na okupljanje nacista u dvorištu armijskog objekta i u porti crkve.

"Armijski objekat" je ugostiteljski objekat koji je otvoren za sve goste,koji nema portira ili neku sličnu službu.To je obična kafana/kafić,a ne nikakav "armijski objekat".

Treger

Sada imamo na snazi jednačinu politčkog polinoma: DB (KGB) = DSS + DS + G!7 = SRS + SPC.

Pogrešna vam je jednačina.Treba da stoji:Nacionalni stroj+Davidović+Čanak+LDP+NGO+tzv."antifašisti"=Neviđena larma grupe budaletina,neonacista i tzv."antifašista".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana