War (and peace), Inc.

Jelena Milić RSS / 29.08.2008. u 13:04

 War is continuation of business by other means.”

Ben Kingsley, kao Viceroy u filmu War, Inc.  


"Sve ove godine od raspada Sovjetskog Saveza mislim da je Rusija bila glavna, možda i jedina zemlja koja se zalagala za to da se na delu, a ne samo na rečima poštuje medjunarodno pravo. Mi od tada nismo priznali nijednu zemlju, nismo svoju vojsku poslali bilo kuda izvan ruskih granica, nismo otvarali vojne baze. Govorili smo o medjunarodnom pravu, o savetu bezbednosti, o OEBS-ovom završnom aktu iz Helsinkija. Naši partneri, uključujući i Veliku Britaniju, za to vreme su bili spremni da krše međunarodno pravo kada je to bilo u njihovom nacionalnom interesu: bombardovali su Irak, priznali su Kosovo. Rusija se sada ponaša isto tako."

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume, Konstantin Kosačov 

 

Eto, i u tome je razlika. Kod Amera su bar neki shvatili šta se i zašto i ko je radio loše. Pa se bune. I filmove o tome snimaju. ( Pogledajte War, Inc. Dobar je. Najbolji je, doduše, kad se Omar Šarif, kao ministar energetike Turktadžizije ili tako nešto, pojavi sa astraganskom šubarom i pink kroksicama, al i ostalo nije loše.) Ubiše se debatujući, blogujući, knjige pišući. U serijama razvlače  dileme. Eno ga Deni Krejn i Alen Šort u Bosotn Ligalu svako malo sa Širli the Liberalkom oko nečeg koplja lome.Pa se i neki političar javno pobuni. O Bil Maheru i Džon Stjuartu da ne govorim. Više.-) I uče na svojim greškama. I tuđim. Pa su spremni, kad tad, al su spremni da to i javno priznaju. Greške mislim. Par dana pre početka rata u Gruziji američki Kongres se zvanično izvinio Hispano-Amerikancima zbog rasima. (Ah ta Nesi Pelosi, nemojite mi reći da vam nisam na vreme reklaJ Juče je i san Martina Lutera Kinga postao java. Čak i ako ne postane predsednik,  nominacijom Baraka Obame za kandidata ne samo demokrate, već  je cela Amerika  udarila novi standard. Čestitke.

 

 A Rusi. Bilo smo dobri pa ništa. E sad ćemo i mi da budemo loši. Jebeš mi sve, da mi je neko ovu drugu izjavu proturio isto ko quote iz nekog ruskog filma, rekla bih svaka čast, ima nade. Ovako, kad dođe od predsednika spoljnopolitičkog odbora Dume, jeza. Jeza i zato  što sam se na svom nakaradnom čitajućem ruskom ubila pokušavajući bar na sajtovima neku osudu ruskog SAMOPRIZNATOG lošeg ponašanja da nađem, al ništa. A i naši ćute, iako su Rusi SAMOPRIZNALI.

 

Čim mi je glicin kick off, potražila sam na netu sajtove o kojima ima više o sukobima u Gruziji tokom ranih devedsetih. Lažem, otišla sam da bi detaljnije prostudirala te famozne mirovne sporazume, i obrni okreni, Rusija ih je  kršila onoliko uključujući i nedavni oružani sukob. I znate  šta sam još otkrila. 16. aprila ove godine Vladimir Putin, tada još kao predsenik Rusije, potpisao je dekret kojim se legitimišu zvanični i direktni odnosi ruske vlade i njenih tela i secesionističkih vlasti iz dve otcepljene gruzijske oblasti! Dekretom je priznata i pravan regulativa koju su secesionisti uspostavili na svojim teritorijam i još koješta. Kažu zli jezici da je Moskva u stvari sve vreme u poslednjih nekoliko godina sprovodila puzajuću aneksiju. Ništa zaštita prava i sprečavanje sukoba ko što nam sad isti i na CNN  prodaje, ništa mi ni luk jeli ni luk mirisali, onja Sakašvili nas zaskočio iz potaje u tajnosti. Oh, BTW, ko sad za Olimpijadu, gle čuda, ovo se baš poklopilo sa samitom NATO u Bukureštu. ( Pitanje je zašto je zapadna međunarodna zajednica propustila da ovu činjenicu istakne ovih dana, možda od blama što su je uopšte dopustili bez ozbiljnije reakcije, ili možda što ju je u stvari priželjkivala.)  

 

U svakom slučaju još jedan sloj na naslage, debele naslage krvavih etničkih sukoba na tom delu Kavkaza kroz vekove, o kojima sam se načitala ovih dana. Zamrznutih, a pre toga podgrevanih, prilično površno i nefunkcionalno za vreme Ševernadzea i Jeljcina, kojih više politički, kao simbola vremena i prirode režima i odnosa snaga, uveliko  nema. I tu se slažem ako treba i sa drugom Putinom (da se uvede u zapisnik Milićka se u nečemu složila  sa istim a pije i ruski lek) da se sve toliko promenilo da  i to treba da se promeni. Oko metoda i sredstava, daleko bilo, ne. Svaka domaćica koja drži do sebe, uostalom,  zna da je kvarljivo ako ne i otrovno ono što se više puta zamrzava i odmrzava. I evo dolazim, konačno, do onoga o čemu u ovom  postu hoću da pišem. Nego jer znate da čekam da mi ćale javi da je i on konačno shvatio zašto se sve dešava! Da je neko iz ruskog olimpijskog komiteta shvato da su staze za spust i sanaknje u Sočiju prekratke pa su o istom trošku priznali i Abhaziju u kojoj je  hvala na pitanju i dalje tinjao mir, al koja im je tu blizu da se protegnu. Preemptive par excellance. Učite se Ameri i Britanci. Onoliki trud da nas isfolirate oko WMD i opravdate svoje akcije. Čemu? Majke mi, eno i Rogozin rekao da je znao da će u maju Gruzija i Abhaziju da napadne.  Dobro, dobro, počinjem.

 

Ne mogu da se otmem utisku, da taman i da su sve teorije zavera tačne da je sve zbog koridora i trasa, da su za sve krivi Blackwater i slčni, da  i mi na Blakanu ’90 i ovi na Kavkazu toliko dugo, volimo da zaratimo „iz čista mira“ po etničkoj osnovi i-ili zarad nekih meni neshvatljivih iracionalnih ciljeva poput povratka stare slave, dela teritorije kojom odavno ne upravljamo i slično. I to vidim kao džepove 19. u 21. veku. I sve više gubim iluziju da su  spolja  iznuđana zajednica i nada da će vreme i poboljšanje ekonomskog standarda učiniti svoje, dovoljni da od takvih oblasti zaista načine stabilne multikulturalne –multietničke --multikonfesionalne zajednice. Bez obzira da li gledate ruske, gruzijske ili zapadne TV stanice, jedno je sasvim isto-sirotinja i beda Abhazije i Jušne Osetije koje bodu oči. A i jedni i drugi i treći su zadrti do bola oko nečega što je meni daleko od plemenitih ciljeva u 21 veku: demokratizacije, ekonomskog i socijalnog boljitka, zaštite ljudskih prava, vladavine prava,  stabilnosti društva, poboljšanja obrazovanja, zdravstvene zaštite, uključivanjau globalne ekonomske tokove...you name it. Ni Kosovo, as a whole, nije mnogo bolje.

 

Pa se pitam dal nije vreme da pametniji-uticajniji  popusti. Nerešeni administrativno-politički-statusni sporovi generišu novi talas etničke netolerancije ili-i se sve frustracije zbog nerešenosti tih statusa, na kraju tako kanališu. Može nekom u nekom trenutku „realnost na terenu“ da  ne bude argument u prilog, i nije argument međunarodnog prava formalno, al međunarodno pravo ume da uvaži realnost na terenu. Šta je SB i pravo veta koje neki imaju nego post WW2 realnost na terenu!'91-'99 realnost na terenu bila je nešto drugo, pa su makar i posle intervencije NATO i Co dobili rezoluciju 1244. 2008. realnost je nešto treće, nema teme koja jeste spornai velika, a tek kad su HR u pitanju da ne govorim, da SB išta može da uradi.  I šta sad. Oni u tri solitera u Mitrovici se tuku umesto da gledaju šta EU nudi o školarina i stipendija,  u Gruzji stotine izginuše, hiljde su raseljene, a mi odbijamo realnost na terenu.

 

I pre priznavanja od strane Rusije svima je bilo jasno da  Gruzija nikad više neće povratiti kontrolu nad Južnom Osetijom i Abhazijom. Kao što je mnogima jasno da će Sever Kosova biti izvor nestabilnosti još dugo, nešto zbog čega EU može solidno da polomi zube i rizikuje svoju reputaciju soft power koja može da deliver, bar u regionu. Gruzijske vlasti, ako im je zaista stalo do vesternizacije i priključivanju EU i NATO bi ovo morale imati u vidu. (Kao i srpske ali o tome kasnije) Ako je zaista tako, ako Sakašvilijeva žvaka o gruzijskoj posvećenosti tekovinama modernog političkog zapada nije bila samo za vanjsku upotrebu, a zli jezici tvrde da jeste, jer Gruzinima je odmah obećavao drugi prioritet na koji su oni itekeko primili ma kako on zaista bio teško ostvariv-povratak teritorijalnog integriteta i suvereniteta nad Abhazijom i JO, onda svu im sreću želim, ako oće nek pokušaju i jare i pare. Ali veliki državnici kroz istoriju postali su oni koji su donoslili teške odluke imajući u vidu dugoročne interese država-nacija, a ne oni koju su realizovali lake.

 

Nova realnost na terenu je i to, o čemu sam više puta ovde pisala, što je  politički zapad nezavisnost Kosova „pravdao“ nebulozama tipa bolje vam je bez njih, brže ćete u EU a ne onim zašto je počeo NATO intevenciju i zašto je u SBR 1244 izboksovao da se uvuče i Rambuje i time upgrade Rambuje do nivoa izvora međunarodnog prava, a on je predviđao i referendum, tj. open end solution. Zašto je onako eksplicinto Kontakt grupa insistirala na 3 NE, među kojima je bilo i ne podeli Kosova? Jel zbog Bosne, Makedonije  Kavkaza, multietničnosti kao takve ili....i da li se sada, imajući najnvoiji razvoj događaja u vidu, išta može post festum tu poromeniti. Zbog te promene kursa, Srbija im jeste 2006-2008 solidno pomutila planove a planira i dalje. Pitanje cene po Srbiju  druga je stvar.

 Srbija je ’99 proglašena krivom  zbog prekomerne upotrebe sile protiv albanskih separatista ( Izmene i dopune ženevske konvecije iz 1974. se odnose i na unutardržavne sukobe) a ne zato što je reagovala na oružane provkacije separatista kao što to ovde neki tvrde. Problem je kako je reagovala, sama upotreba policije nije sporna, ali je kažnjena i zbog prekomerne upotrebe sile protiv civila-masovnog kršenja HR civila, svojih građana druge nacionalnosti. Fine with me. Ja sam za R2P, njegovo ozvaničenje, ma kako ono komplikovano išlo i ma kako mnogo pobočnih radova mora još da se uradi.  Ali zapadna međunarodna zajednica je nekako od toga odustala u argumentaciji oko nezavisnosti Kosova. To što su Rusi sad ceo koncept tek nakazno interpretiali pokazujući neskriven cinizam prema nečem  humanom, mada moralno vrlo komplikovanom-problem kolateralnih šteta i toga ko donosi odluke u svetu u kome očito svima koncept zaštite i masovnog kršenja HR nije isti-- posebna je tema.

 

Ostaje i dalje pitanje visine kazne Srbiji i kad se ona izriče. U Srbiji je posle petooktobarskih promena donekle sa pravom rasla frustracija što se nove demokratske snage kažnjavaju za nešto što je počinio prethodni režim. Što se mene tiče, kad je počeo da liči na stari i kad je počeo istim argumentima da  brani Kosovo, izgbiuo je moje razumevanje. No, i podela Kosova bila bi dovoljna  kazna i opomena za ubuduće. Pri tome mi to izgleda i kao održivije rešenje od ovog sada.  Celo Kosovo će kao da da primer za multikulturalni suživot? Cela Gruzija nam ga je davala ovih petnaestak godina? Da se ne laženo, etnička slika je već ionako solidno promenjena, i prepoznavanje te realnosti na terenu ne bi bila „legitimizacija“ etničkih inženjeringa i čišćenja ako bi se paralelno razvijali mehanizmi R2P da se to ubuduće sprečava brže efikasnije i sa većim konsenzusom, već pre svega potez sprečavanja novih. Kad ih već ne zanimaju goodies 21. veka, koje nemaju svi na svetu priliku da relativno lako dobiju time što su komšije EU i mogu biti uključeni u proces pridruživanja ili vrlo nesebičnu politiku prema susedima,  nije li bolje sve zainteresovne strane pustiti da ižive svoje retro snove, pa onda očekivati da će, kad su jednom to skinuli sa dnevnog reda, možda obratiti pažnju da žive u 21 veku, blizu političkog zapada na kome vladaju neke nove vrednosti.

 

A Bosna i Makedonija? No risk no fun. Ako EU, NATO i Vašington nemaju dovoljno soft power da Dodika koji formalno poštuje Dejton drže pod kontrolom, onda se ziasta i postavlja pitanje koliko su evro-atlantske integracije, ne samo kao bezbednosno-finansijski primamljiva stvar što je već slučaj Gruzije kompromitovao, već kao ideološka odrednica uopšte primamljivi u Bosni, pa time i održivi. Ili sami ljuljaju još jedan frozen conflict u svom dvorištu. BTW, ni Rusija do sada  nije baš otvarala pitanje RS,  uglavnom je potezala paralele Gruzija-Kosovo.

 

Makedonija je još lakši slučaj. U ne baš širokom asortimanu nenasilnih i indirektnih opcija reakcije i izražavanja negodovanja zbog najnovijeg ponašanja Rusije, ubrzani prijem Makedonije u NATO i otvaranje pregovora sa EU su retke a realtivno lako ostvarljive opcije, koje ujedno Makedoniju očvršćuju u sadašnjim granicama.  Makedonija, ako u njenoj vlasti  ima političke zrelosti, može u NATO da uđe i pod starim imenom. A ako NATO baš i hoće malo da se protegne, možda nije loše za početak da prišafi Grčku koja obstruira prijem, ili Turskoj koja mora svaki put da istakne  da koristi novo ustavno ime Makedonije u NATO dokumentima, nabijajući Grčkoj prst u oko. Ima i ionih u okviru zapadnog komentatorskog korpusa koji ionako tvrde  da se Grčka malo zaigrala količinom trgovine oružijem i smaostalnim cevovodnim aranžmanima sa Rusima i da bi ovo rešenje bilo i opomena za Grčku, te da se i tu malo zastane i pogleda šta se tačno dešava.

Kosovo? Problem sa činjenicom da su Kosovo priznale neke zemlje, u slučaju da na neki način do predloga podele dođe i da on bude prihvaćen, mogao bi se prevazići pakovanjem odluke  u formu „ sporazumne korekcije granica“.  Kako da podela  bude prihvaćena od strane Kosovara, ako npr Srbija, Rusija i ostatak MZ na to pristanu? Mislim da se adekvatnim utcajem na kosovske lidere taj problem lako može rešiti. Kosovski Albanci? Koliko ih je i kad će i pod kojim uslovima ikad nastupiti na Olimpijadama, ako se ova neodlučnost sveta, a oće, oko njihovog statusa nastavi. U ostalom, ne verujem i da su oni nesvesni realnosti na terenu. Ko će ih takve i u EU i NATO, sa frozen konfliktom u sebi,  onako iskreno da se pitam?

 

Da li bi podela Kosova i Grzije bili zavedeni kao „još jedna pobeda“ Rusije?  Pa šta i da bude tako, ako će to doneti mir i stabilnost na Balkan i Kavkaz ( bar u jedan  njegov delo.) Na duge staze, Rusija gubi mogućnost da stiska neuralgične tačke i izmišlja opravdanja da se buni protiv stranih uticaja u svom dvorištu. Bar jednom njegovom delu. Čisti odnosi sa Gruzijom i Srbijom su upravo to.

 Belorusija i Ukrajna  su uvek, ionako, zbog svoje veličine i etničke slike i-ili nuklearnog arsenala  bile druge priče. Teško da se neko zaista može plašiti negativnih konsekvenci ovakvog rešenja za Gruziju i Srbiju  koje su dosta manje i „nebitnije“.

 Ko bi trebao da predloži ovako nešto- 2 u 1 rešenje ( osim Milićke:) Meni nije jasno i za koji k...Srbija isteruje mak na konac sa Stalnim sudom pravde, ako neće nešto REALNO I OSTVARIVO za uzvrat. Taman i da nam presude u našu korist, nit će neko da otprizna Kosovo, nit je odluka suda obavezujuća, nit ćemo ga mi „povratiti“. Jedino što ćemo za uzvrat dobiti, ako već nema nekog skrivenog plana tipa zahteva za podelu, a za to nam sad prilike jedino u stvari idu na ruku, jeste pogoršanje odnosa sa EU. Ili je ideja samo zaista da pokažemo da smo bili u pravu i da Kosovo ostane nezavisno.  Meni se čini da bi ideja podele Kosova mogla lako da dobije veliku većinu u Srbiji.

Kada? Italijanski ministar  inostranih poslova Franko Fratini predložio je  da se u novembru sazove konferencija o Kavkazu koja bi bila održana u Rimu, a na koju bi pored Gruzija i Rusije bili pozvani da učestvuju NATO, Ujedinjene nacije, Evropska unija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju. Pa možda da se uvalimo?

Serbia as a part of  the solution instead of  the  problem, wow, how 21st century  is that!   



Komentari (209)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

brokenballs brokenballs 13:15 29.08.2008

@

priznaj da te nesto zignulo,kad si procitala da je kosacov izjavio da ce rusija mozda priznati kosovu.mene nije,al sam se odmah setio tebe
brokenballs brokenballs 13:16 29.08.2008

Re: @

..kako skakuces od srece,i zivkas fonom redom svoje prijatelje.
Jelena Milić Jelena Milić 13:19 29.08.2008

Re: @

da si prvo procitao tekst mozda bi i sam uspeo da provalis da nisam bas u tom fazonu

nesto drugo mi je na pameti--kako to iskoristiti za srbiju!
brokenballs brokenballs 13:35 29.08.2008

Re: @

uspeo da provalis da nisam bas u tom fazonu


mozda furas novu modu,ali prethodno izbrisi blogove u zadnjih godinu dana.deluje smesno.
Jelena Milić Jelena Milić 13:39 29.08.2008

Re: @

a da i njih probas prvo da procitas and eventualno razumes?

ili je to vec suvise za tebe?
vracarac92 vracarac92 13:40 29.08.2008

Re: @

nesto drugo mi je na pameti--kako to iskoristiti za srbiju!
Možda ovako:
Džejms Džatras, direktor Američkog saveta za Kosovo, piše o nejednakim aršinima Zapada
Amerika više ne može prisiliti Rusiju ni na šta!!!
Vašington je međunarodno pravo zamenio zakonom džungle i sad nema pravo da se žali na bilo šta što bilo ko drugi uradi - tvrdi Džejms Džatras
VAŠINGTON - Neki u Srbiji su možda u iskušenju da pomisle kako je Moskvino priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije loše po Srbiju i da će Rusija možda da promeni svoj stav o Kosovu i Metohiji. Ovo ne samo da je daleko od istine, već je ovakav razvoj događaja dobar za Srbiju i to iz više razloga:
1. Rusija neće promeniti stav o Kosovu i Metohiji. Moskva će nastaviti da insistira na principijelnom stanovištu da je, pod „a“, Beograd uvek insistirao na sporazumnom rešenju za Kosovo, a nije pribegao nasilju kao Sakašvili. Upravo su Albanci i njihovi sponzori preduzeli ilegalne korake koji ne mogu da ugroze suverenitet Srbije. Nasuprot tome, Sakašvili je sam oštetio gruzijski argument svojim nasilnim delovanjem.
Pod „b“, premalevantnim jugoslovenskim zakonima, Kosovo nema pravo da se otcepi ni od Srbije ni od Jugoslavije. Međutim, po sovjetskim zakonima, autonomne republike Abhazija i oblasti Južna Osetija su imale pravo da se izuzmu od nezavisnosti republika, u ovom slučaju Gruzijske SSR po zakonu o otcepljenju od SSSR iz 1990. Dakle, Abhazija i Južna Osetija su bile deo Gruzijske SSR, ali nikad nezavisne Gruzije. Nasuprot tome, Kosovo i Metohija je neupitno bilo deo Srbije još i pre nastanka Jugoslavije.
Predsednik Medvedjev, ministar Lavrov i ambasador Čurkin su sve ovo vrlo jasno rekli i ispravno insistiraju da ovi „zamrznuti“ delovi bivšeg SSSR zaslužuju nezavisnost daleko više nego Kosmet.
2. Ruski čin pokazuje da američko priznanje Kosova nema objektivnu vrednost, već samo subjektivnu. Da li rusko priznanje rešava status Osetije i Abhazije u svetu? Ne. Moskva sada traži podršku drugih zemalja. Koliko će ih podržati priznanje, pet, deset, dvadeset? Kosovo priznaje 46, a Zapadnu Saharu 47. I onda se proglašenje nezavisnosti svodi na „Dobro, to je tvoj stav. Ti kažeš da si nezavisan, ja kažem da nisi“. Vašington je međunarodno pravo zamenio zakonom džungle i sad nema pravo da se žali šta kod bilo ko drugi uradi“. Nezavisnost je sada u očima posmatrača. U suštini, sad više nema jasnog odgovora na sukobe u nekoliko regija u svetu, ali je jasno da nijedna od ovih novoproglašenih država neće ući u UN.
3. Pošto je jasno da je upravo kriza na Kosmetu izazvala ovu najnoviju nestabilnost, biće manje volje u svetu da se podrži „nezavisno“ Kosovo. Isto tako, sada su veće šanse da će Generalna skupština UN pitanje Kosova, a možda i drugih mesta poslati na razmatranje Međunarodnom sudu pravde, kako ne bi morala sama da zauzme stav.
4. Sadašnja situacija dodatno naglašava koliko je Moskva - prijatelj Srbije po pitanju Kosova i Metohije - jaka, a Vašington - neprijatelj Srbije po pitanju Kosova i Metohije - slab. Američki funkcioneri osuđuju „kršenje gruzijskog suvereniteta i integriteta“, nesvesni sopstvenog licemerja. Zahtevaju da Rusija „mora ovo“ ili „mora ono“, ali je svima jasno da ne mogu da prisile Rusiju ni na šta. Možda im nije jasno koliko jadno izgledaju, ali ostatak sveta vidi i zna.


brokenballs brokenballs 13:44 29.08.2008

Re: @

Jelena Milić
a d ai njih probas prvo da procitas and eventualno razumes?

ili je to vec suvise za tebe?

ok ubedila si me.ubuduce kad vidim jelena milic necu po difoltu da pomislim na rec na I.od danas si za mene sasvim druga osoba.fina,nepristrasna,nepotkupljiva blogerka na rolsuama koja zastupa interese svoje drzave
brokenballs brokenballs 13:49 29.08.2008

Re: @

al ne mogu da garantujem,da mi vaske nece padati na pamet.mozda ako promenis avatara:)
adam weisphaut adam weisphaut 14:51 29.08.2008

Re: @

Džejms Džatras, direktor Američkog saveta za Kosovo

Džatras-to beše onaj Dabićoliki Grk što je svedočio za Miloševića pa je posle lobirao za Srbiju protiv nezavisnosti Kosova(sa poznatim uspehom?
Jelena Milić Jelena Milić 16:19 29.08.2008

Re: @

taj, taj! vrlo referentan :)
Jelena Milić Jelena Milić 16:21 29.08.2008

to brokenwhatever

ne, ne moras. moja i tvoja i drzavnog vrha ideja sta su stvarni / pravi/realno ostvarivi interesi srbije ne moraju nuzno da se poklapaju.
dragan7557 dragan7557 18:21 29.08.2008

Re: @

e, i obrni okreni, Rusija ih je kršila onoliko uključujući i nedavni oružani sukob. I znate šta sam još otkrila. 16. aprila ove godine Vladimir Putin, tada još kao predsenik Rusije, potpisao je dekret kojim se legitimišu zvanični i direktni odnosi ruske vlade i njenih tela i secesionističkih vlasti iz dve otcepljene gruzijske oblasti! Dekretom je

Od kada Vladimir Putin dekrete piše na engleskom jeziku?????????????
Ili od kada Ruska Federacija u ovom obliku koji ste vi linkovali publikuje Dekrete R.F
Ako stavljate link onda stavite link na izvor a ne medijske sekundarne sirovine.
Ima nas ovde koji govorimo čitamo i pišemo Ruski jezik.
dragan7557
29.08.2008
Jelena Milić Jelena Milić 19:06 29.08.2008

to dragan

malo vas je.

imate interfaks 16-17 april. ne nadajte se niko nije demantovao. to jeste tako.

dragan7557 dragan7557 14:08 30.08.2008

Re: to dragan

Jelena Milić
malo vas je.

imate interfaks 16-17 april. ne nadajte se niko nije demantovao. to jeste tako.


Vi draga damo izgleda ne shvatate da je i Interfaks smetilište sekundarnih medija. Jedini pravi izvori su Službeni Glasnici države u ovom slučaju R.F.
Medijska žvakanja koja se uobičajeno navode, su sekundarne informacije usmerene oblikovanju javnog mnjenja ili kako se to još naziva ciljanom indoktrinacijom javnog mišljenja radi postizanje unapred postavljenih ciljeva.
Što se demantija tiče kakva bi to bila država u kojoj bi dekreti bili demantovani od strane Kurte ili Murte već po volji
Istinoglasnika CNN ili Interfaksa.
Svi oni koji iz Novina ili njihovih Press Agencija koriste informacije služe se sa rekla kazala izvorima koji su manipulisani od strane interesnih grupa ili džava a to je upravo ono što vi i drugi radite.
dragan7557
30.08.2008
Atomski mrav Atomski mrav 13:39 29.08.2008

2 u 1?

A što da ne i 3 u 1? Ne znam kako zamišljaš da Bosna ostane celovita ako dođe do podele Kosova...
Jelena Milić Jelena Milić 13:40 29.08.2008

Re: 2 u 1?

napisah u tekstu kako i zasto
Atomski mrav Atomski mrav 13:43 29.08.2008

Re: 2 u 1?

Što bi ti volela da kažeš, možeš ti to i bolje. A tek Makedonija? To je, kažeš, lakši slučaj? Valjda zato što se samo Grčka protivi ulasku te zemlje u NATO... OK, a šta je sa terorizmom i nasiljem u Makedoniji? Nikom ništa? Legitimna sredstva za ostvarenje humanih ciljeva?
Jelena Milić Jelena Milić 16:28 29.08.2008

Re: 2 u 1?

ajd samo za teme malo bolje.

dakle, ovaj post je pisan sa idejom da se predlozi nesto gde bi srbija mogla da se dzentlmenski izvuce iz price o kosovu i da bude deo resenja problema ili napora da se balkan stabilizuje i priblizi eu a ne da bude deo novog problema destabilizacija BH.


drugo, koliko ja znam u BH se svi jos kako tako javno pridrzavaju dejtona. cak je i srbija za to.

trece, ikao je nefunkcionalan, u bh vlada mir, bh ima SAA a uskoro ce dobiti i IMAP za NATO. cemu sad podela?

cetvrto, bh je bila republika, a ne pokrajana, a ovo je tekst koji kaze ok zapad, malo ste promenili igru oko razloga bombardovanja, ajd onda da se nadjemo negde na pola puta oko kosova. oko kosova, ne sire. i tu ima paralela sa gruzijom, tipa sta su pre bile otcepljene oblasti, etc.


peto, makedonija? a sta je sa odbijanjem haga da sudi boskovskom? ustupak albncima ili...?

nije li makedoija kandidat za eu?

zar nije bolje onda zlagati se za pocetak pregovora i NATO nego sad za podelu. u ostalom, seti se bloga sa skupa iz tirane, svi otpevase od albanskih lidera da je sa nezavisnoscu kosova kraj albanskog pitanja. sto to sad menjati?
milosib92 milosib92 19:14 29.08.2008

Re: 2 u 1?

@Jelena Milić
Nije me bilo par meseci na blogu i vidim da se nije ništa bitno promenilo osim što na prvi pogled dajete formu nepristrasnosti u analizi, tipa svi su krivi.

Kažete da bi Srbija trebala džentlmenski da se izvuče tako što će dati 85% Kosova umesto celog, a da pri tome ne treba ni da pomisli na podelu BiH. Pa ako već zastupate ideju o prekrajanju granica zarad postizanja stabilnosti onda bi i Srbija trebala nešto da dobije, a ne samo da izgubi svoj deo teritorije. Da li treba da vas podsećam šta se desi sa stabilnošću ako poraženog u ratu u potpunosti ponizite - to je siguran put u novi rat. Sa druge strane ako Srbi sami kažu dali smo Kosovo( pretežno naseljeno Albancima) za deo Kosova i RS(pretežno naseljeni Srbima) onda ni revanšistički motivi ne mogu biti jaki.

Vaše teze o Kosovu i rešavanju samo tog tog problema bez ostalih u regionu polaze od toga da Kosovo nije deo Srbije, a po stavu UN (Kosovo tamo nema stolicu) to nije tačno. Iz toga izvlačite zaključak da Srbija uzme šta može, pa je i 15% te teritorije dobro. To je upravo ono što bi NATO želeo i tu vi nastavljate po starom da iznosite predloge koji su u interesu tog vojnog saveza.

zar nije bolje onda zlagati se za pocetak pregovora i NATO nego sad za podelu. u ostalom, seti se bloga sa skupa iz tirane, svi otpevase od albanskih lidera da je sa nezavisnoscu kosova kraj albanskog pitanja. sto to sad menjati?

Ko o čemu baba o uštipcima. Obrni okreni hajmo u NATO.
Ovo sa krajem albanskog pitanja je stvarno dobro, da pukneš od smeha.
Atomski mrav Atomski mrav 19:55 29.08.2008

Re: 2 u 1?

Tvoja razmišljanja su teška utopija. Isto kao i priznanje Kosova i proglašenje istog "jedinstvenim slučajem" kako to ne bi davalo ideje nekim drugim "regijama", e pa šipak. Sad misliš da je moguće dogovoriti podelu Kosova ali da to ne utiče na BiH i na Makedoniju? Kako da ne... Osim ako ih ekspresno ne ubace pre svega u EU (naravno, čini se da je lakše prvo ubaciti ih u NATO ali to se samo tako čini), ali to ipak ne može tek tako. Zašto bi se delila BiH? Zato što narodi koji je čine ne žele iskreno da žive jedni sa drugima što tu kvazi-državu čini sasvim neefikasnom i nefunkcionalnom. A bude li podele Kosova, jasno je da će Albanci tražiti "svoje" u Makedoniji, Preševskoj dolini, Crnoj Gori... NATO jednostavno nije u stanju da otvori konzervu crva i da posle crve vrati u konzervu. Ne znam kako to ljudima nije jasno.
dragan7557 dragan7557 14:25 30.08.2008

Re: 2 u 1?

Ko o čemu baba o uštipcima. Obrni okreni hajmo u NATO.

Tačnije rečeno
okreni obrni 'ajde da navalimo sebi na vrat još nekoliko stotina miliona € (koje nemamo) duga da bi ušli u NATO.
Pogledajte troškove ovog "osiguranja" pre sklapanja polise, bi trebao da bude savet svakom noralnom
razumnom čoveku a osobito napaljenim ili plaćenim promoterima raznih Paktova bilo koje vrste.
Ako je po onoj j...š tuđe pare ili 'sve će to narod platiti' Promoteri bi trebalo da shvate da je cena ulaska u bilo koju formaciju osobito u Vojne Alijanse žestoko visoka i da se PLAĆA znači nije džabe.
dragan7557
30.08.2008
milosib92 milosib92 16:57 30.08.2008

Re: 2 u 1?

dragan7557
Tačnije rečenookreni obrni 'ajde da navalimo sebi na vrat još nekoliko stotina miliona € (koje nemamo) duga da bi ušli u NATO.Pogledajte troškove ovog "osiguranja" pre sklapanja polise, bi trebao da bude savet svakom noralnom razumnom čoveku a osobito napaljenim ili plaćenim promoterima raznih Paktova bilo koje vrste.Ako je po onoj j...š tuđe pare ili 'sve će to narod platiti' Promoteri bi trebalo da shvate da je cena ulaska u bilo koju formaciju osobito u Vojne Alijanse žestoko visoka i da se PLAĆA znači nije džabe.dragan755730.08.2008

To ja objašnjavam godinama. Siguran sam da ozbiljni promoteri, kao naša domaćica, to zaista znaju, ali iz razumljivih razloga to kriju. Uvek nađu neko spadalo da izjavi kako nas to neće ništa koštati. Dobro je bar da nas naši oficiri ne lažu po tom pitanju, ali kako je zvanična politika ministarstva odbrane učlanjenje u NATO onda na tu temu ćute ko zaliveni.
Atomski mrav Atomski mrav 14:00 29.08.2008

Scenario za filmove Džemsa Bonda

Dobri momci (NATO) vs. loših momaka (Rusija, Kina). Možda bude još jedan prelazni, sa Iranom recimo.
Jedino se nadam da će naći boljeg glumca
Doctor Wu Doctor Wu 14:44 29.08.2008

Re: Scenario za filmove Džemsa Bonda

Atomski mrav
Dobri momci (NATO) vs. loših momaka (Rusija, Kina). Možda bude još jedan prelazni, sa Iranom recimo.

Pa Ahmadinedžad je bio na zasedanju SCO (Shanghai Cooperation Organisation) prošle nedelje. Iran je još uvek samo posmatrač, ali možda je išao da traži neku zaštitu. Stalne članice za sada su: Kina, Rusija, Uzbekistan, Kazahstan, Turmekinstan. Iran i Indija, čini mi se, još uvek posmatrači.


Slika je od juče.
djole63 djole63 14:13 29.08.2008

Kosovo & the rest ...

Jelena:
Srbija je ’99 proglašena krivom zbog prekomerne upotrebe sile protiv albanskih separatista ( Izmene i dopune ženevske konvecije iz 1974. se odnose i na unutardržavne sukobe) a ne zato što je reagovala na oružane provkacije separatista kao što to ovde neki tvrde. Problem je kako je reagovala, sama upotreba policije nije sporna, ali je kažnjena i zbog prekomerne upotrebe sile protiv civila-masovnog kršenja HR civila, svojih građana druge nacionalnosti.

Stratfor (cini mi se bas onaj tekst koji je naveden prosli put)
and citing reports that between 10,000 and 100,000 Kosovo Albanians were missing or had been killed - NATO launched a campaign designed to stop the killings.
In fact, while some killings had taken place, the claims by NATO of the number already killed were false. NATO might have prevented mass murder in Kosovo. That is not provable. They did not, however, find that mass murder on the order of the numbers claimed had taken place. The war could be defended as a preventive measure, but the atmosphere under which the war was carried out overstated what had happened.

Ko je sad u pravu?
Ko ce da plati racun za to sto je Srbija napadnuta (cak i po Stratforu) bez razloga?

I na kraju:
Ko bi trebao da predloži ovako nešto- 2 u 1 rešenje ( osim Milićke:) Meni nije jasno i za koji k...Srbija isteruje mak na konac sa Stalnim sudom pravde, ako neće nešto REALNO I OSTVARIVO za uzvrat. Taman i da nam presude u našu korist, nit će neko da otprizna Kosovo, nit je odluka suda obavezujuća, nit ćemo ga mi „povratiti“. Jedino što ćemo za uzvrat dobiti, ako već nema nekog skrivenog plana tipa zahteva za podelu, a za to nam sad prilike jedino u stvari idu na ruku, jeste pogoršanje odnosa sa EU. Ili je ideja samo zaista da pokažemo da smo bili u pravu i da Kosovo ostane nezavisno. Meni se čini da bi ideja podele Kosova mogla lako da dobije veliku većinu u Srbiji.

Natezanje preko suda pravde (iako nas vidim i James Lyon i Kusner tapkaju po ramenu zbog toga sto me brine) sluzi samo tvrdjenju pazara.
Po meni - PODELA - najbolje resenje. Balkan vapi za ETNICKIM podelama. Vazan stadijum u razvoju drzava je preskocen i to nam se vraca kao bumerang.

Sto se tice rata kao biznisa - spomenusmo Madlen i Veslija u konsultantskim firmama (energetika), a zaboravih da spomenem i naseg velikog prijatelja Kusnera - nasao sam negde da je upleten u, takodje konsultantske poslove oko telekom kompanija :)
vracarac92 vracarac92 14:26 29.08.2008

Re: Kosovo & the rest ...

Po meni - PODELA - najbolje resenje.

PODELA - jedino rešenje. samo tako možemo da počnemo izgradnju korektnih, dobrosusedskih odnosa.
Jelena Milić Jelena Milić 17:58 29.08.2008

Re: Kosovo & the rest ...

a arkan i svi nasi local heros???? mira, sloba, etc...
djole63 djole63 20:53 29.08.2008

Re: Kosovo & the rest ...

Ne odgovoriste mi - ko je u pravu Vi ili Stratfor?

I nisu nas bombardovali zbog Arkana, Mire i Slobe. Isplivace zbog cega se sve to desavalo. Ali onda nikog vise nece zanimati.

Mislim da stalno pokusavate da branite nesto sto ne moze da se odbrani.
Jelena Milić Jelena Milić 21:15 29.08.2008

djole

ma arkan i co su spomenuti kontekstu ratnih profitera :)) ne kao direktan povod za bombardovanje, pogledajte negde gore, videcete da sam s nekim o tome pricala
apatrid apatrid 15:33 30.08.2008

Re: Kosovo & the rest ...

vracarac92
Po meni - PODELA - najbolje resenje.PODELA - jedino rešenje. samo tako možemo da počnemo izgradnju korektnih, dobrosusedskih odnosa.


Podela - poslednje uporište velikosrpskog projekta...
blackbox92 blackbox92 14:15 29.08.2008

A Silajdžić??

Ako EU, NATO i Vašington nemaju dovoljno soft power da Dodika koji formalno poštuje Dejton drže pod kontrolom, onda se ziasta i postavlja pitanje koliko su evro-atlantske integracije, ne samo kao bezbednosno-finansijski primamljiva stvar što je već slučaj Gruzije kompromitovao, već kao ideološka odrednica uopšte primamljivi u Bosni,

Neverovatno koliko svi previđaju da je Silajdžić mnogo veća smetnja nego Dodik.Silajdžiću je trebalo zabraniti bilo kakvo političko angažovanje jer je od početka krize u BiH bio najekstremniji na muslimanskoj strani.
Atomski mrav Atomski mrav 14:37 29.08.2008

Re: A Silajdžić??

Pa jeste on ekstremista, ali NJIHOV ekstremista.
011-495 011-495 14:43 29.08.2008

Re: A Silajdžić??

Atomski mrav
Pa jeste on ekstremista, ali NJIHOV ekstremista.

:) parafraza na TM R.Reagan
mariopan mariopan 15:49 29.08.2008

Re: A Silajdžić??

Atomski mrav
Pa jeste on ekstremista, ali NJIHOV ekstremista.

))))))))))))
U pravu si.
Jelena Milić Jelena Milić 16:16 29.08.2008

Re: A Silajdžić??

pa ne vidim da se na bosanskoj trani neko zalaze za podelu BH, u tom kontekstu SAMO sam spomenula Dodika, kao moguc izvor insistiranja da se podeli i BH.

O Slajdzicevoj "demokraticnosti" ili doprinosu funkcionalizacije BH nisam pricala. NI nema mnogo sta :))
Atomski mrav Atomski mrav 19:56 29.08.2008

Re: A Silajdžić??

Naravno da se ne zalažu za podelu, već za unitarizaciju BiH.
jinks jinks 14:16 29.08.2008

Zamislite da je

sve ovo dočekano with the radicals oko ili na vlasti. Kakav bi to vrhunski apsurd i kakva vrhunska ironija bila
011-495 011-495 14:41 29.08.2008

Kako ko

Ozgleda da sam nesto prespavao, gde su,kada su i za koga to amerikanci priznali da su pogresili? Kosovo,Irak,sve druge zemlje od otkidanja dela Meksika pa naovamo? Ni jedan jedini put.To sto umetnici pisu balade i snimaju filmove je posipanje pepelom i ne treba neoficijalne i licne stavove pojedinaca iz SAD stavljati u ravan sa oficijalnom politikom. Mozda se i Rusi izvine za jedno 10-15 godina,treba sacekati.S'obzirom da se SAD jos nisu izvinili Vjetnamu i Koreji a i Japanu za A-bombu koja je u rangu neproporcionalne upotrebe sile, mislim da i groznim i zlim Rusima treba dati bar toliko vremena. Treba jos jednom pogledati Kurosavin 7Samuraja da se shvati "klin se klinom izbija'. I ovo uopste nema veze sa Gruzijom nego sa prvim sukobom u istoriji NATO trenirane i obucene vojske vs. Rusija. Cak je i Stratfor to priznao,konacno.Mada na vasem Blogu mi o tome razglabamo vec dve nedelje,bar neki od nas. Eto,mozete se pohvaliti da vam je blog na nivou Stratfor-a po analizi a po brzini i ispred njih.
BTW,Izrael ne izgleda sirotinjski pa je u ratnom stanju od dana kada su priznati kao drzava i sa velikim zadovoljstvom napadnu recimo Liban zbog 2 oteta vojnika.Sta je to?Ludilo ili pokazuju kako se brinu za svoje gradjane a pogotovo drzavne sluzbenike?
Filip2412 Filip2412 15:10 29.08.2008

Re: Kako ko

BTW,Izrael ne izgleda sirotinjski pa je u ratnom stanju od dana kada su priznati kao drzava i sa velikim zadovoljstvom napadnu recimo Liban zbog 2 oteta vojnika.Sta je to?Ludilo ili pokazuju kako se brinu za svoje gradjane a pogotovo drzavne sluzbenike?


I pritom pobiju desetak vojnika UN, sto kanadjana sto evropljana..... kolateralna steta
Filip2412 Filip2412 14:41 29.08.2008

komentar

Eto, i u tome je razlika. Kod Amera su bar neki shvatili šta se i zašto i ko je radio loše. Pa se bune. I filmove o tome snimaju.
E ovo je samo za smejanje. Jelena molim te reci mi da li negde u MOCNIM politickim krugovima (a ovo je jedino bitno) ima opozicije americkom intervencionizmu? NEMAAAAAA!
Sta me briga sto se proseravaju po holivudu, pa koga bre tozanima? Bilo je filmova o mucenju u konc kampovima - Gvatanamo, a da li je Demokratska ili republikanska stranka protiv mucenja? Da li i jedna od tih stranaka bila protiv rata u Iraku gde je ubijeno STOTINE HILJADA Irackih civila? Budimo realni, da jedan kandidat nije crn a drugi beo nikakva razlika ne bi postojala.
Pa se i neki političar javno pobuni

jos smeha..... hoces reci NEKI NEBITAN POLITICAR koji nista nece promeniti nego samo reci par stvari kako bi stvorio laznu sliku demokratije?

Evo ti najbolji opsi amercke demokratije pa se obrazuj malo, tu je lepo opisana sloboda govora koju glorifikujes, nadju epizodu, downloaduj i uzivaj: http://en.wikipedia.org/wiki/I'm_a_Little_Bit_Country

Bez obzira da li gledate ruske, gruzijske ili zapadne TV stanice, jedno je sasvim isto-sirotinja i beda Abhazije i Jušne Osetije koje bodu oči. A i jedni i drugi i treći su zadrti do bola oko nečega što je meni daleko od plemenitih ciljeva u 21 veku:
Jedini greh tih jadnih ljudi je isti ko greh Iracana - zemlja im lezi na putevima NAFTE & GASA.

Da se razumemo, ja sam zato da odmah udjemo u NATO&EU ali ne da se lozimo na njihovu "demokratiju", pa nismo s kruske pali.

Ne mogu da se otmem utisku, da taman i da su sve teorije zavera tačne da je sve zbog koridora i trasa
Kakva crna teorija zavere pa to je apsolutno javno stanoviste. Dovoljno je da umesto CNN-a pocnes da pratis BBC i sve ti lepo pise tamo (BBC naravno ima iste politicke stavove ali je materijal za malo naprednije djake...)
nemanja_99 nemanja_99 15:18 29.08.2008

Re: komentar

Filip2412
Eto, i u tome je razlika. Kod Amera su bar neki shvatili šta se i zašto i ko je radio loše. Pa se bune. I filmove o tome snimaju.
E ovo je samo za smejanje. Jelena molim te reci mi da li negde u MOCNIM politickim krugovima (a ovo je jedino bitno) ima opozicije americkom intervencionizmu? NEMAAAAAA!
Sta me briga sto se proseravaju po holivudu, pa koga bre tozanima? Bilo je filmova o mucenju u konc kampovima - Gvatanamo, a da li je Demokratska ili republikanska stranka protiv mucenja? Da li i jedna od tih stranaka bila protiv rata u Iraku gde je ubijeno STOTINE HILJADA Irackih civila? Budimo realni, da jedan kandidat nije crn a drugi beo nikakva razlika ne bi postojala.


Cini mi se da niste upoznati sa detaljima americke unutrasnjo-politicke scene. Demokratska stranka je itekako i izricito protiv torture, i zbog tog su razloga zestoko kritikovali Busha, a sad i McCaina, koji je (nekad) bio protiv torture kao metode za saslusanje (izmedju ostalog jer je i sam podvrgnut slicnim uzasima od strane Viet Conga), pa se poslije predomislio.

Sto se tice rata u Iraku, Demokratska stranka je takodjer bila protiv, u Kongresu u omjeru 147-110. Treba se ipak sjetiti da je Bijela Kuca lagala cak i njima, pa je navela veliki broj njih da glasaju za rezoluciju uprkos rezervacijama. Osim toga, Demokratska stranka se manje-vise od tada poprilicno doslijedno protivila ratu, ili u najmanju ruku nacinu na koji je vodjen rat, ili jos bitnije, na koji je vodjen mir, ali jednostavno nema instrumente kojim bi ga mogla zaustaviti ili promjeniti. Takve instrumente nema ni sad, jer jedino sto bi Kongres mogao uraditi je zaustaviti finansiranje rata, sto je u drzavi gdje je vojska vrlo bitna i voljena institucija politicki nemoguce.

Filip2412

Ne mogu da se otmem utisku, da taman i da su sve teorije zavera tačne da je sve zbog koridora i trasa
Kakva crna teorija zavere pa to je apsolutno javno stanoviste. Dovoljno je da umesto CNN-a pocnes da pratis BBC i sve ti lepo pise tamo (BBC naravno ima iste politicke stavove ali je materijal za malo naprednije djake...)


Bojim se da te materijale tretirate previse pausalno, pa ne primjecujete detalje, i/ili niste u stanju da izvlacite pravilne (ili barem cinjenicno utemeljene) zakljucke. Za ove vase teze u vezi nafte i gasa ne znam, ali ako ne vidite razliku izmedju Demokratske i Republikanske partije, to sigurno nije zato sto je nema.

Nemanja
stijak92 stijak92 15:52 29.08.2008

Re: komentar

Potpisujem u cjelosti. Mada - po mom mišljenju ne radi se o nekoj teoriji zavjere niti o skrivenoj moći koja zapravo vlada amerikom - nego o prostoj činjenici da se u toliko ogromnoj državi koja u poslednjih 100 godina nije prošla toliko loša vremena kao recimo evropa u WWII na izborima može pobjediti samo neko ko ne talasa previše (a i izbornim sistemom - većinskim koji ne dozvoljava ekstremnijim idejama da se probiju). Čak i kad postane predsjednik - svaka odluka se pažljivo važe i pažljivo se usklađuje sa željom većine i željom lobista, a to se baš i ne mjenja. To bi bilo kao kad bi kod nas sve izbore dobijao Tadić i Tadićevi klonovi. Nestabilna politička scena kod nas omogućuje i radikalima da dobiju izbore, a onda možda i LDPu da dobije sledeće...

Mislim - Obama se možda čini drugačijim - ali ako se pažljivo pročita njegov izborni program - vidi se da su razlike više u formi nego u suštini. Npr. jeste za povlačenje iz iraka, ali ne odmah, već tako postepeno - u skladu sa prilikama i potrebom iračana za demokratijom. Kaže da možda smrtna kazna možda nije dobra ali opet treba shvatiti da je to zelja članova familija žrtava... A još i ova glupost sa Bidenom koji je u načelu podržao invaziju iraka...

Da mi je doživjeti da vidim nekoga kao što je Dennis Kucinich na čelu amerike. To mi je nezamislivo, a npr. Evropa je puna takvih lidera.

Ma u stvari mislim da bi bilo bolje i da na čelo amerike dodje i neka totalna budala, ali da se poslije njega politička situacija malo pokrene iz te učmalosti u kojoj se nalazi.
nemanja_99 nemanja_99 16:36 29.08.2008

Re: komentar

stijak92
Potpisujem u cjelosti. Mada - po mom mišljenju ne radi se o nekoj teoriji zavjere niti o skrivenoj moći koja zapravo vlada amerikom - nego o prostoj činjenici da se u toliko ogromnoj državi koja u poslednjih 100 godina nije prošla toliko loša vremena kao recimo evropa u WWII na izborima može pobjediti samo neko ko ne talasa previše (a i izbornim sistemom - većinskim koji ne dozvoljava ekstremnijim idejama da se probiju). Čak i kad postane predsjednik - svaka odluka se pažljivo važe i pažljivo se usklađuje sa željom većine i željom lobista, a to se baš i ne mjenja. To bi bilo kao kad bi kod nas sve izbore dobijao Tadić i Tadićevi klonovi. Nestabilna politička scena kod nas omogućuje i radikalima da dobiju izbore, a onda možda i LDPu da dobije sledeće...


Pa zar nije tako? Tadic je manje-vise dobio sve izbore - predsjednicke, parlamentarne, Beograd....pitam se sta je ostalo?
Mislim da precjenjujete ulogu lobista u Americkoj politici. Naravno da oni postoje, pa pobogu, politika je svuda sacinjena od interesnih grupa koje se bore za uticaj i vlast, i u tom pogledu Amerika nije nista drukcija od bilo koje zemlje. Niko ne moze da vlada "na svoju ruku".

stijak92

Mislim - Obama se možda čini drugačijim - ali ako se pažljivo pročita njegov izborni program - vidi se da su razlike više u formi nego u suštini. Npr. jeste za povlačenje iz iraka, ali ne odmah, već tako postepeno - u skladu sa prilikama i potrebom iračana za demokratijom. Kaže da možda smrtna kazna možda nije dobra ali opet treba shvatiti da je to zelja članova familija žrtava... A još i ova glupost sa Bidenom koji je u načelu podržao invaziju iraka...


Pa dobro valjda je razlozno reci, povucicemo se, ali postoje uslovi na terenu o kojima moramo voditi racuna? Prosto logisticki, prevesti 250,000 ljudi preko pola Zemaljske kugle, je veliki pothvat, da ne govorimo o povlacenju iz zemlje koja je i dalje u ratnom stanju. Sto se tice smrtne kazne, u Americi je to drzavna a ne federalna oblast, a mnoge drzave imaju moratorijum nad izvodjenjem takvih kazni. U tom pogledu Obama, cak i da je Predsjednik, ne moze mnogo uciniti.
Obama ( i donekle McCain) je vratio u americki diskurs nijanse - dok je kod Busha sve bilo crno-bijelo, oliceno u famoznoj izjavi "ili ste s nama, ili s teroristima", kod Obame je sve u detaljima - npr kad je u pitanju vatreno oruzje, sasvim je razumno rekao da to znaci drugu stvar kad su u pitanju puske lovaca u Montani, i mitraljezi bandi u centru DC-a.


stijak92

Da mi je doživjeti da vidim nekoga kao što je Dennis Kucinich na čelu amerike. To mi je nezamislivo, a npr. Evropa je puna takvih lidera.


To jest nezamislivo, ali iz dosta dobrih razloga - Kucinich je u dvije godina gradonacelnikovanja Clevelandom utjerao grad u bankrot, pa postoji poprilicno osnovana bojazan sta bi tek uradio sa citavom drzavom. Ne znam koji su to evropski lideri koje smatrate slicnima Kucinichu, ali sumnjam da ima toliko neodgovornih djilkosa kakav je on.

stijak92

Ma u stvari mislim da bi bilo bolje i da na čelo amerike dodje i neka totalna budala, ali da se poslije njega politička situacija malo pokrene iz te učmalosti u kojoj se nalazi.


Mislim da je i GWBush bolji od Kucinicha, a to zaista govori mnogo.

Nemanja
Filip2412 Filip2412 16:52 29.08.2008

Re: komentar

Sto se tice rata u Iraku, Demokratska stranka je takodjer bila protiv, u Kongresu u omjeru 147-110. Treba se ipak sjetiti da je Bijela Kuca lagala cak i njima, pa je navela veliki broj njih da glasaju za rezoluciju uprkos rezervacijama. Osim toga, Demokratska stranka se manje-vise od tada poprilicno doslijedno protivila ratu, ili u najmanju ruku nacinu na koji je vodjen rat, ili jos bitnije, na koji je vodjen mir, ali jednostavno nema instrumente kojim bi ga mogla zaustaviti ili promjeniti.


Nemanja, ja kolko znam Demokratska stranka je glasala ZA RAT u kongresu - ko sto rekoste glasali su za rezoluciju. Vi kazete bili su protiv rata, manje vise poprilicno protiv rata a zatim kazete u najmanju ruku protiv nacina na koji se vodi rat.

Dakle odlucite se molim vas, i dajte mi neke linkove da procitam kako su to oni bili protiv rata.
Ova zdrnja tvrdja protiv nacina na koji se vodi rat je najcinicnija i zaista mi je muka da slusam takvo licemerje. Ratoborna Madlen Olbrajt bi bolje vodila rat, jel to poenta? Kakav nacin ratovanja je dobar za Demokrate, gadjanje civila kastnim bombama i rusenje civilnih objekata??? Dakle, fala bogu da je jedan crn jedan beo i da ima razlike u pogledu na abortus & gay brakove.... da nije toga glasaci bi bili totalno zbunjeni u pokusaju da nadju razliku.
nemanja_99 nemanja_99 17:17 29.08.2008

Re: komentar

Filip2412
Sto se tice rata u Iraku, Demokratska stranka je takodjer bila protiv, u Kongresu u omjeru 147-110. Treba se ipak sjetiti da je Bijela Kuca lagala cak i njima, pa je navela veliki broj njih da glasaju za rezoluciju uprkos rezervacijama. Osim toga, Demokratska stranka se manje-vise od tada poprilicno doslijedno protivila ratu, ili u najmanju ruku nacinu na koji je vodjen rat, ili jos bitnije, na koji je vodjen mir, ali jednostavno nema instrumente kojim bi ga mogla zaustaviti ili promjeniti.


Nemanja, ja kolko znam Demokratska stranka je glasala ZA RAT u kongresu - ko sto rekoste glasali su za rezoluciju. Vi kazete bili su protiv rata, manje vise poprilicno protiv rata a zatim kazete u najmanju ruku protiv nacina na koji se vodi rat.

Dakle odlucite se molim vas, i dajte mi neke linkove da procitam kako su to oni bili protiv rata.


Molim vas, procitajte fino sta sam napisao, pa onda sastavite odgovor. To "kolko znate" o americkoj politici je ocigledno malo, jer je Demokratska stranka bila PROTIV rezolucije, u omjeru 147-110. 126 zastupnika i 21 senator su glasali protiv, pa posto je bila zajednicka sjednica, glasali su skupa. Naci linkove nije pretjerano tesko, ali posto vam je valjda zao truda pomocicu vam s prvim: http://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_Resolution

Filip2412

Ova zdrnja tvrdja protiv nacina na koji se vodi rat je najcinicnija i zaista mi je muka da slusam takvo licemerje. Ratoborna Madlen Olbrajt bi bolje vodila rat, jel to poenta? Kakav nacin ratovanja je dobar za Demokrate, gadjanje civila kastnim bombama i rusenje civilnih objekata???


Ne razumijem u cemu vidite licemjerje - ako ste se ratu protivili, a Demokrate jesu, pa ga je neko drugi zapoceo, a Republikanci jesu, onda vam valjda preostaje da uradite sto mozete da se taj rat vodi "bolje", tj postujuci postulate obicajnog medjunarodnog prava, nastojanjem da se smanji broj zrtava, da okupacija bude sto kraca, itd. Ne znam sta ocekujete u takvoj situaciji - mozda da prisilno preuzmu od Republikanaca vlast i tako okoncaju rat?

Filip2412

Dakle, fala bogu da je jedan crn jedan beo i da ima razlike u pogledu na abortus & gay brakove.... da nije toga glasaci bi bili totalno zbunjeni u pokusaju da nadju razliku.


Opet, to sto vi niste u stanju, valjda zbog sopstvenih predrasuda, da napravite razliku izmedju Demokrata i Republikanaca, Obame i McCaina, ne znaci da te razlike nema, niti znaci da je razlika prvenstveno u formi a ne u sustini.

Nemanja
Filip2412 Filip2412 18:26 29.08.2008

Re: komentar

Izvini Nemanja, ja neki ekspert nisam, ali ti sam si rekao da su bili protiv, pa zatim da su uglavnom poprilicno bili protiv, a zatim da su protiv NACINA na koji se rat vodio. Na osnovu tog linka mogu samo da zakljucim kako je Demokratska stranka glasala ZA:

81 zastupnika i 29 senator su glasali ZA RAT

Veca podrska Republikancima zaista nije ni trebala. Glasali su za rat sasvim dovoljno, a po vasem misljenju glasali su i protiv rata sasvim dovoljno da ih vi proglasite drugacijim od Republikanaca. Ja mislim da nisu dovoljno bili protiv rata. Evo videcete, ako pobedi Demokrata na sledecem ratovanju bice slicno samo suprotno: recimo ovako nesto 90% Demokrata ZA RAT i nekih 40% Republikanaca ZA RAT.

Da su oni zaista bili protiv rata, ti politicari koji su bili za rat sada ne bi zauzimali najbitnije pozicije u stranci.
dragan7557 dragan7557 18:39 29.08.2008

Re: komentar

Sto se tice rata u Iraku, Demokratska stranka je takodjer bila protiv, u

Ma svakako, i kod nas je Velj Ilić bio protiv krađe a kraduckanje je već druga stvar.
Treba se ipak sjetiti da je Bijela Kuca lagala

In God we belive.
dragan7557
nemanja_99 nemanja_99 19:02 29.08.2008

Re: komentar

Filip2412
Izvini Nemanja, ja neki ekspert nisam, ali ti sam si rekao da su bili protiv, pa zatim da su uglavnom poprilicno bili protiv, a zatim da su protiv NACINA na koji se rat vodio.


Ali sve te stvari su tacne, i to istovremeno! Jedna ne iskljucuje drugu. Dakle, bili su protiv zapocinjanja rata, a nakon sto je zapocet, bili su protiv nacina na koji se vodio. Kao sto je rekao Obama, autobus je vec u jarku - nije pitanje sad da li ga je trebalo skrhati u jarak, nego sta s njim uraditi i kako ga izvaditi.

Filip2412


Na osnovu tog linka mogu samo da zakljucim kako je Demokratska stranka glasala ZA:

81 zastupnika i 29 senator su glasali ZA RAT



Ne znam kako da jos pojednostavim pa da vam bude jasno: ako je broj poslanika protiv rata veci od broja poslanika za rat, onda se valjda mozemo sloziti da je ta partija PROTIV rata. Politicari moraju cesto biti spremni na kompromis, pa mozemo naslutiti da je odredjeni broj glasova "za" dosao od ljudi (npr Bidena) koji su u principu bili protiv, ili su mozda imali odredjene rezerve prema ratu - na kraju se ipak mora glasati samo da ili ne. Tesko je, ako se uzme u obzir cjelokupna Demokratska stranka, od obicnih clanova do stranackih vodja, tvrditi da je i u jednom trenutku ta partija bila *za* rat u Iraku.

Filip2412
I
Da su oni zaista bili protiv rata, ti politicari koji su bili za rat sada ne bi zauzimali najbitnije pozicije u stranci.


Znaci, po vama, jedino je stav vizavi rata u Iraku relevantan? Ostalo se ne pika? Osim toga, najbitniju poziciju u stranci, tj. onu predsjednickog kandidata, zauzima covjek koji je od pocetka bio protiv rata.

Nemanja
nemanja_99 nemanja_99 19:05 29.08.2008

Re: komentar

dragan7557
Sto se tice rata u Iraku, Demokratska stranka je takodjer bila protiv, u

Ma svakako, i kod nas je Velj Ilić bio protiv krađe a kraduckanje je već druga stvar.
Treba se ipak sjetiti da je Bijela Kuca lagala

In God we belive.


Za g. Ilica ne znam, ali za Demokratsku partiju (onu Americku) znam. Ako mislite da znate nesto bolje ili drukcije, budite ljubazni pa obrazlozite, jer me zivo interesuje.

A moto je "In God We Trust". Ako vam je vec do citiranja.
Jelena Milić Jelena Milić 19:26 29.08.2008

to nemanja

hvala na iscrpnosti i strpljenju. nekad je zaista naporno igrati ove skoro pa simultanke. ali je sama cinjenica da je to skoro tako jako indikativna da nastavljam.

a vama hvala na ispomoci. uvek dobro argumentovanoj
nemanja_99 nemanja_99 19:56 29.08.2008

Re: to nemanja

Jelena Milić
hvala na iscrpnosti i strpljenju. nekad je zaista naporno igrati ove skoro pa simultanke. ali je sama cinjenica da je to skoro tako jako indikativna da nastavljam.

a vama hvala na ispomoci. uvek dobro argumentovanoj


A ja bas mislim kako sam pretjerano skrenuo sa zadate teme.

Inace volim da citam vase blogove, a volim i kad je tema takva da mogu nesto da i prokomentarisem.

Atomski mrav Atomski mrav 19:57 29.08.2008

Re: to nemanja

Jel' istina da je McCain odabrao neku žensku za kandidata za potpredsednika?
Filip2412 Filip2412 20:11 29.08.2008

Re: komentar

Znaci, po vama, jedino je stav vizavi rata u Iraku relevantan? Ostalo se ne pika?


Nemanja, ja sam zadnji put procitao da je 400,000 ljudi ubijeno u Iraku od kad su USA sange tamo. Da li znas da je pre njihovog dolaska u toj zemlji vladao MIR. Ne demokratija, ali MIR?

Zaista ne znam sta bi moglo da bude bitnije u ovom trenutku???

A da, boja koze, pol kandidata, ko lepse cita referate..... ko je prevario zenu/muza a ko nije....

Ne znam kako da jos pojednostavim pa da vam bude jasno: ako je broj poslanika protiv rata veci od broja poslanika za rat, onda se valjda mozemo sloziti da je ta partija PROTIV rata.
Posledica: Delimicnim (u VISOKOM procentu) glasanjem ZA RAT Demokratska partija je prakticno podrzala Republikance u ratu. Uostalom, u senatu je VECINA Demokrata glasala za rat.
Ja bih zaista voleo da vidim razliku izmedju te dve stranke i od kad pratim politiku trudim se da vidim, ali nikako ne ide. Uostalom, budite iskreni, vecina samih amerikanaca odlucivace se na osnovu perifernih stvari koje se i najvise pominju u kampanji (crnac, belac, "iskusan", "neiskusan" - Obama neiskusan a McCain ne razlikuje shite i sunite)..... meni iskreno oba kandidata izgledaju kao nebitni likovi koji niti zele niti mogu da promene bilo sta
nemanja_99 nemanja_99 20:51 29.08.2008

Re: komentar

Filip2412
Znaci, po vama, jedino je stav vizavi rata u Iraku relevantan? Ostalo se ne pika?


Nemanja, ja sam zadnji put procitao da je 400,000 ljudi ubijeno u Iraku od kad su USA sange tamo. Da li znas da je pre njihovog dolaska u toj zemlji vladao MIR. Ne demokratija, ali MIR?


Ma znam ja kakav je mir vladao, narocito za Kurde i Siite. Isti je takav "mir" vladao u Srbiji za vrijeme Milosevica. Ne opravdavam ja rat u Iraku, ali naivno je vjerovati da je tamo prije koalicione invazije bio nekakav raj. Drugo, pitanje je bilo da li je stav o ratu jedini relevantan faktoru u biranju stranackih lidera, i odgovor je da, naravno, nije. Zato vas ne treba iznenadjivati ili uzrujavati sto su pojedine vodece Demokrate svojevremeno glasale za rat, pogotovu ako imamo u vidu koliko je administracija lagala o opasnosti od Iraka u tom periodu.

Filip2412

Zaista ne znam sta bi moglo da bude bitnije u ovom trenutku???

A da, boja koze, pol kandidata, ko lepse cita referate..... ko je prevario zenu/muza a ko nije....


Sta bi moglo da bude bitnije? Evo da vam objasnim: ekonomska recesija, imigracioni problem, benzin $4 na galon, globalno zagrijavanje, teroristicke prijetnje, itd. Ima stotinu stvari koje su americkom glasacu bitnije od Iraka, jer im od toga zavisi zivot, a od Iraka ne bas. I odakle vam to da sopstvene predrasude preslikavate na motivacije nacije od 300 miliona dusa? Nisu Amerikanci bas tako naivni i glupi kakvim ih dozivljavate.

Filip2412

Ja bih zaista voleo da vidim razliku izmedju te dve stranke i od kad pratim politiku trudim se da vidim, ali nikako ne ide. Uostalom, budite iskreni, vecina samih amerikanaca odlucivace se na osnovu perifernih stvari koje se i najvise pominju u kampanji (crnac, belac, "iskusan", "neiskusan" - Obama neiskusan a McCain ne razlikuje shite i sunite)..... meni iskreno oba kandidata izgledaju kao nebitni likovi koji niti zele niti mogu da promene bilo sta


Vidim, cinicni ste prema americkoj politici. Lijepo. Imate taj luksuz. Ja ga, kao americki drzavljanin i birac, nemam. Zato mi itekako nije isto. Jesu li vama isti Tadic i Nikolic? Ali ne smeta, volio bih samo da budete malo vise informisani i malo manje prejudicirani. Amerika je, kao i svaka drzava, kompleksna i cesto kontradiktorna, ali ne znaci da treba zanemarivati nijanse i ignorisati detalje. Djavo je, kako kazu Amerikanci, u detaljima.

N.
markonio92 markonio92 21:21 29.08.2008

Re: komentar

Filip2412
a McCain ne razlikuje shite i sunite


Shiti?! LoL!
Filip2412 Filip2412 21:21 29.08.2008

Re: komentar

Ma znam ja kakav je mir vladao, narocito za Kurde i Siite. Isti je takav "mir" vladao u Srbiji za vrijeme Milosevica.
Sadam je bio sve samo ne demokrata i svakako da je vrsio ubistva i progone, ali USA administracija je zadnja koja moze da mu deli moralne lekcije. U poredjenju sa ovime sto su napravile USA da u Iraku jeste jeste bio RAJ, ali samo u poredjenju sa ovime sto se desava danas. Imao sam prilike da slusam puno Iracana dugogodisnjih protivnika Sadamovog rezima kako govore, ovde na kanadskim radio stanicama. Polozaj zena je bio bolji i to ne samo zato sto sada nema mira na ulicama nego zato sto je sadasnja vlast zaostalija od Sadamove po pitanju ljudskih sloboda.

Vidim, cinicni ste prema americkoj politici. Lijepo. Imate taj luksuz. Ja ga, kao americki drzavljanin i birac, nemam.
Cinizam je od muke, nije luksuz; americka politika utice na svaku zemlju na planeti a na mnoge i puno vise nego na samu ameriku...
mozda bi svi trebalo i da glasamo, samo dzaba.... nema za koga.


Jelena Milić Jelena Milić 21:25 29.08.2008

Re: to nemanja

ne niste skretali nigde.

hvala jos jednom.
i ja volim da citam vase komentare.
nemanja_99 nemanja_99 22:34 29.08.2008

Re: komentar

Filip2412
Ma znam ja kakav je mir vladao, narocito za Kurde i Siite. Isti je takav "mir" vladao u Srbiji za vrijeme Milosevica.
Sadam je bio sve samo ne demokrata i svakako da je vrsio ubistva i progone, ali USA administracija je zadnja koja moze da mu deli moralne lekcije. U poredjenju sa ovime sto su napravile USA da u Iraku jeste jeste bio RAJ, ali samo u poredjenju sa ovime sto se desava danas. Imao sam prilike da slusam puno Iracana dugogodisnjih protivnika Sadamovog rezima kako govore, ovde na kanadskim radio stanicama. Polozaj zena je bio bolji i to ne samo zato sto sada nema mira na ulicama nego zato sto je sadasnja vlast zaostalija od Sadamove po pitanju ljudskih sloboda.


Odosmo mi Filipe podaleko od teme. Slazem se da je u Iraku napravljen haos (izuzev u Kurdistanu, koji bezmalo cvjeta). Ali budite sigurni da SAD nisu posle u rat u Iraku da bi promjenile status zena, niti da dijele Sadamu moralne lekcije.

Filip2412

Vidim, cinicni ste prema americkoj politici. Lijepo. Imate taj luksuz. Ja ga, kao americki drzavljanin i birac, nemam.
Cinizam je od muke, nije luksuz; americka politika utice na svaku zemlju na planeti a na mnoge i puno vise nego na samu ameriku...
mozda bi svi trebalo i da glasamo, samo dzaba.... nema za koga.


O toj teoriji da bi, kao, svi trebali glasati za americkog predsjednika ne treba trositi rijeci. Ali, kad ste vec spomenuli: iz Kanade ste? Koliko znam, i vama predstoje (skoro sigurno) izbori? Da li ste isto tako ravnodusni prema ishodu, ili je taj vas poriv za izjednjacavanjem politickih alternativa ogranicen na americke predsjednicke izbore?

N.
011-495 011-495 22:54 29.08.2008

@Nemanja

nemanja_99
Vidim, cinicni ste prema americkoj politici. Lijepo. Imate taj luksuz. Ja ga, kao americki drzavljanin i birac, nemam. Zato mi itekako nije isto. Jesu li vama isti Tadic i Nikolic? Ali ne smeta, volio bih samo da budete malo vise informisani i malo manje prejudicirani. Amerika je, kao i svaka drzava, kompleksna i cesto kontradiktorna, ali ne znaci da treba zanemarivati nijanse i ignorisati detalje. Djavo je, kako kazu Amerikanci, u detaljima.N.

Cak i da su SAD demokrate glasale protiv rata u Iraku, o cemu to govori? Da se razlikuju od Republikanaca? A to sto su i jedni i drugi zapoceli ratove bez odobrenja UN? Demokrate u SRJ a Republikanci u Iraku.Zar ih to ne stavlja u istu ravan glede ratova? Ah da,zamalo da zaboravim-da li se iko vise seca bombardovanja Srba u bosanskom ratu,od strane NATO?(mali OT).
Sto se tice razlike izmedju te dve partije-u cemu se razlikuju osim u visini poreza(ili je neko opet za aparthejd)? Ovo je u pozitivnom smislu, SAD i druge zapadne zemlje tj.njihovi gradjani su srecni sto su sve njihove pasrtije potpuno iste i samo im daju iluziju izbora.Da nije tako ne bi imali cuvenu trecu kolonu biraca-neodlucne.Da li moze neko u nasim uslovima da zamisli neodlucnog biraca koji sedi kuci i misli se "dal'da glasam za Tomu ili za Borisa?"-lakrdija, zato je zapadna anastezija nesto najlepshe sto postoji a ne k'o kod nas,svako malo operacija na zivo. Sami ste dali dobar primer kada ste pomenuli Tadica i Nikolica, oni su predstavnici 2 sistema, mozete ih zvati komunizam&kapitalizam, partizani&nemci i sta god hocete ali to su ideje/ideologije koje se sushtinski razlikuju i medjusobno uni/ponistavaju. Za razliku od zapada gde je pitanje samo kome ce vise novca da se dodeli, ili bogatima vise ostaje a socijali se smanjuje ili obrnuto-osnovni postulati ostaju nepromenjeni.
U tom kontekstu konstatacija Filip2412 je tacna 100%
nemanja_99 nemanja_99 04:14 30.08.2008

Re: @Nemanja

011-495
nemanja_99
Vidim, cinicni ste prema americkoj politici. Lijepo. Imate taj luksuz. Ja ga, kao americki drzavljanin i birac, nemam. Zato mi itekako nije isto. Jesu li vama isti Tadic i Nikolic? Ali ne smeta, volio bih samo da budete malo vise informisani i malo manje prejudicirani. Amerika je, kao i svaka drzava, kompleksna i cesto kontradiktorna, ali ne znaci da treba zanemarivati nijanse i ignorisati detalje. Djavo je, kako kazu Amerikanci, u detaljima.N.

Cak i da su SAD demokrate glasale protiv rata u Iraku, o cemu to govori? Da se razlikuju od Republikanaca? A to sto su i jedni i drugi zapoceli ratove bez odobrenja UN? Demokrate u SRJ a Republikanci u Iraku.Zar ih to ne stavlja u istu ravan glede ratova? Ah da,zamalo da zaboravim-da li se iko vise seca bombardovanja Srba u bosanskom ratu,od strane NATO?(mali OT)


Pa iz Americkog ugla, razlika je velika, jer je rat u Kosovu vodjen pod okriljem NATO saveza, dok za rat u Iraku nisu dobili takav mandat. Mozda to vama nije dovoljno, ali morate shvatiti da u Americi to ilustruje sustinsku razliku izmedju Republikanaca i Demokrata po pitanju multilateralizma. I Srbija je zapocela saku ratova bez odobrenja UN-a (ili bilo koga drugoga), ali to se rijetko cuje u domacim medijima.

011-495

Sto se tice razlike izmedju te dve partije-u cemu se razlikuju osim u visini poreza(ili je neko opet za aparthejd)? Ovo je u pozitivnom smislu, SAD i druge zapadne zemlje tj.njihovi gradjani su srecni sto su sve njihove pasrtije potpuno iste i samo im daju iluziju izbora.Da nije tako ne bi imali cuvenu trecu kolonu biraca-neodlucne.Da li moze neko u nasim uslovima da zamisli neodlucnog biraca koji sedi kuci i misli se "dal'da glasam za Tomu ili za Borisa?"-lakrdija, zato je zapadna anastezija nesto najlepshe sto postoji a ne k'o kod nas,svako malo operacija na zivo. Sami ste dali dobar primer kada ste pomenuli Tadica i Nikolica, oni su predstavnici 2 sistema, mozete ih zvati komunizam&kapitalizam, partizani&nemci i sta god hocete ali to su ideje/ideologije koje se sushtinski razlikuju i medjusobno uni/ponistavaju. Za razliku od zapada gde je pitanje samo kome ce vise novca da se dodeli, ili bogatima vise ostaje a socijali se smanjuje ili obrnuto-osnovni postulati ostaju nepromenjeni.
U tom kontekstu konstatacija Filip2412 je tacna 100%


Opet, ako vama nisu jasne razlike izmedju Republikanaca i Demokrata, malo je prezauzeto od vas da pretpostavite da te razlike ne postoje. Ideoloske su razlike ogromne: kod pitanja oporezivanja, regulisanja finansijskog sistema, brige o okolisu, medjunarodnih odnosa, imigracije, i jos bezbroj pitanja po kojima su razlike znacajne i sustinske. Nije lijepo od od vas da smatrate da americko (ili bilo koje zapadno) biracko tijelo anesteziranim samo zbog toga sto imaju drukcije prioritete od onih koji preovladavaju u vasoj drzavi. I tesko da mozete kriviti iste drzave sto su toliko odmakle od Srbije u demokratskom razvoju, pa da se eto jadne moraju baviti pitanjima poput toga treba li ili ne treba uvesti tzv. "porez na ugljenik". Na kraju, upitajte se da li mozda nekome sa zapada izgleda da su upravo srpski biraci ti koji su pod anestezijom, jer u biti izbora nemaju - zamajavaju se trivijalnostima poput sadasnjeg ili buduceg statusa Kosova, a niko ih ne pita o vrlo konkretnim pitanjima od kojih im zavisi svakodnevni zivot.

N.
dragan7557 dragan7557 15:55 30.08.2008

Re: komentar

A moto je "In God We Trust". Ako vam je vec do citiranja.

Nigde ne vidim da sam stavio da je u pitanju citat a vama se priviđa ono što vam je milo.
Što se demokrata US tiče svako komentarisanje smatram (kao i za Republikace) besmislenim, komentarisanje jedne Intervencionističke politike koja sa razumom nema ničega zajedničkog.

Lažurije i podmetanja koja su bila osnova rata u Iraku će biti upotrebljena i u sledećem ratu sa Iranom koji se ubrzano najavljuje u štampi "slobodnih nacija" kako bi se i ovaj opravdao kao zaštita od..., borba protiv ....itd.
dragan7557
30.08.2008
dragan7557 dragan7557 16:09 30.08.2008

Re: @Nemanja

I Srbija je zapocela saku ratova bez odobrenja UN-a (ili bilo koga drugoga), ali to se rijetko cuje u domacim medijima.


Vi očigledno brkate YU i Srbiju.
Unutrašnji sukobi ne zahtevaju bilo čije odobrenje dok intervencija bez saglasnosti UN jeste težak incident protiv stabilnosti mira u svetu.
Za napad na Jugoslaviju NATO nije imao mandat UN i sa ovim je svaka dalja polemika za i protiv završena.
Lečiti unutrašnje konflikte sa idiotizmom Humanitarnosti je opsenarstvo za lokalni auditorijum kada su u pitanju opravdanja "naše" humanosti.
Ne bi škodilo da pogledate šta se dešavalo u kriznim područjima poput Tutsi Hutus konflikt ili sada Darfur možda nešto i naučite o veličanstvenoj humanosti "naših".
dragan7557
30.08.2008
nemanja_99 nemanja_99 18:04 30.08.2008

Re: @Nemanja

dragan7557
I Srbija je zapocela saku ratova bez odobrenja UN-a (ili bilo koga drugoga), ali to se rijetko cuje u domacim medijima.


Vi očigledno brkate YU i Srbiju.


Ne brkam ja nista, ali znam, vama su i dan-danas svi vasi susjedi kvazidrzave i NATO prcije i sta ja sve znam. Sve i da jesu, ne bi opravdavalo ono sto je Srbija radila u ratovima 90ih, a da ne govorimo da usi zvone od licemjerja kad Srbija tvrdi da je nelegalno napadnuta, nakon sto je nelegalno napadala koga je stigla i umjela.

dragan7557

Unutrašnji sukobi ne zahtevaju bilo čije odobrenje dok intervencija bez saglasnosti UN jeste težak incident protiv stabilnosti mira u svetu.


Bas mi je dirljiva ta vasa selektivna privrzenost medjunarodnom pravu i institucijama, a nije vam smetalo kad je vasa sopstvena drzava oruzano intervenisala u susjednim, suverenim, nezavisnim drzavama. Treba se sjetiti da uz prava dolaze i obaveze, a ovo potonje je lekcija koju Srbija jos, izgleda, nije savladala.

N.
dragan7557 dragan7557 19:28 30.08.2008

Re: @Nemanja

Ne brkam ja nista, ali znam, vama su i dan-danas svi vasi susjedi kvazidrzave i NATO prcije i sta ja sve znam

Gospodine, država čiji sam ja državljanin je suosnivač i član NATO pakta a bogami i susedi su članovi te ova vaša primedba je maliciozna glupost sa kojom ste pokazali do koje mere ide vaša "objektivnost" i indoktrinacija.
Ako neko govori, čita i piše srpski jezik onda to nikako ne znači i da je omrznuti pripadnik državljanin susjedne države koja ostale naziva kvazi tvorevinama.
Treba se sjetiti da uz prava dolaze i obaveze, a ovo potonje je lekcija koju

da se nastavim na vašu tiradu sa isključenjem Srbije koja vam je očigledno trn u oku.
Obaveza normalnih ljudi je da spreče zločin a ja sam vam skrenuo pažnju na događaje u Ruandi (pogledajte
film) "Hotel Ruanda" i procese koji se vode za ratne zločine u toj zemlji u isto vreme kada se odigravala tragedija YU
pa onda razmislite o pravima i obavezama za pola miliona mrtvih u toku jedne sedmice.

Naveo sam vam i situaciju (američki žargon) u normalnom jeziku Humanitarnu Katastrofu Darfur koja po vama i sličnim izgleda spada samo u situaciju.
Evo da vam objasnim: ekonomska recesija, imigracioni problem, benzin $4 na galon,

Kod nas u EU gospodine benzin košta € 1,80 za JEDAN LITAR i ne mumlamo zbog toga kao ameri.
Ako ste ponosni na USA to vam niko ne brani da budete ali pre nogo što promovišete Raj i American way of life
treba da budete svesni da mnogo ljudi u staroj glupoj Evropi nije tupavo i indoktrinirano već na vaše iznenađenje kritički se odnosi prema zivotu oko sebe.
I za kraj mi evropljani nemamo demokratiju a la Patiot Act već smo još u starim olinjalim evropskim verzijama obožavajući Linuks OS jer nemamo para da plaćamo American Dream bar ne svi.
dragan7557
30.08.2008
filvas filvas 23:33 30.08.2008

Re: @Nemanja


nemanja_99


I Srbija je zapocela saku ratova bez odobrenja UN-a (ili bilo koga drugoga), ali to se rijetko cuje u domacim medijima.

Na kraju, upitajte se da li mozda nekome sa zapada izgleda da su upravo srpski biraci ti koji su pod anestezijom, jer u biti izbora nemaju - zamajavaju se trivijalnostima poput sadasnjeg ili buduceg statusa Kosova, a niko ih ne pita o vrlo konkretnim pitanjima od kojih im zavisi svakodnevni zivot.

N.


Srbija nije pocela saku ratova nista vise nego Slovenija, Hrvatska ili Muslimani u Bosni. To da je Srbija pocela rat je najobicnija propaganda. To je ista ona vrsta cinizma koju ovde prositpate kao kad ste rekli da Srbija voli da napada.

Kazete da je Kosovo trivijalnost. A jel Srebrenica takodje trivijalnost?

Ja mislim da ste vi obican rasista i verujem da ste se radovali kad je NATO bombardovao Srbiju.
filvas filvas 23:37 30.08.2008

Re: @Nemanja

nemanja_99
dragan7557
I Srbija je zapocela saku ratova bez odobrenja UN-a (ili bilo koga drugoga), ali to se rijetko cuje u domacim medijima.


Vi očigledno brkate YU i Srbiju.


Ne brkam ja nista, ali znam, vama su i dan-danas svi vasi susjedi kvazidrzave i NATO prcije i sta ja sve znam. Sve i da jesu, ne bi opravdavalo ono sto je Srbija radila u ratovima 90ih, a da ne govorimo da usi zvone od licemjerja kad Srbija tvrdi da je nelegalno napadnuta, nakon sto je nelegalno napadala koga je stigla i umjela.

dragan7557

Unutrašnji sukobi ne zahtevaju bilo čije odobrenje dok intervencija bez saglasnosti UN jeste težak incident protiv stabilnosti mira u svetu.


Bas mi je dirljiva ta vasa selektivna privrzenost medjunarodnom pravu i institucijama, a nije vam smetalo kad je vasa sopstvena drzava oruzano intervenisala u susjednim, suverenim, nezavisnim drzavama. Treba se sjetiti da uz prava dolaze i obaveze, a ovo potonje je lekcija koju Srbija jos, izgleda, nije savladala.

N.



Moderatoru, bre!!!! Spavas?
Filip2412 Filip2412 14:17 03.09.2008

Re: komentar

O toj teoriji da bi, kao, svi trebali glasati za americkog predsjednika ne treba trositi rijeci. Ali, kad ste vec spomenuli: iz Kanade ste? Koliko znam, i vama predstoje (skoro sigurno) izbori? Da li ste isto tako ravnodusni prema ishodu, ili je taj vas poriv za izjednjacavanjem politickih alternativa ogranicen na americke predsjednicke izbore?


Isto tako sam ravnodusan. Kraljica ovde rulez kakvi izbori kakvi bakraci.... salim se :) Kanada nikada ne ide kontra USA cak ni kada USA uhapse Kanadjanina na granici i posalju ga natortutu u Gvatanamo zatim Saudijsku Arabiju .... naravno bez sudjenja... zatim se nakon 2-3 godine ispostavi da je nevin. Kanada meni izgleda ko jos jedna US drzava, ili obratno, kako god hocete
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:07 29.08.2008

samo josh film, putine

znachi po vashoj logici, samo da rusi snime film u kojem se malo pospu pepelom i sve je onda lepo i, josh vazhnije, legitimno.

mrtvi ce ustati iz groba, svi ce pevati i skakati od radosti, slomljeni zhivoti i tuge ce nestati?

daj putine snimi taj film (od kog sve bude bolje), dve karte cu platiti.
man ray loves me man ray loves me 16:01 29.08.2008

Re: samo josh film, putine

US je ipak dvopartijski sistem - doci ce do promene vlasti zbog spoljnopolitickih brljotina (fingers cross'd). Kad Putin sidje s vlasti kao Bush, za taj film cu i ja da kupim kartu. :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:11 29.08.2008

Re: samo josh film, putine

ja ne pokushavam da uporedim ko je bolji ovde. rekao sam i ranije, a evo i sada.

uaaa licemeri svih boja. uaaa ubice.

man ray loves me man ray loves me 16:35 29.08.2008

Re: samo josh film, putine

ipak mi se svidja podpitanje - gde je 'ruski holivud'? lenjin je, npr, smatrao da je film 'najvaznija umetnost' i tada je mashinerija za propagiranje nacina zivota radila.
Jelena Milić Jelena Milić 16:40 29.08.2008

Re: samo josh film, putine

ma mani holivud, kamo opozicija, inteligencija, slobodni mediji da kazu nesto o svemu ovome za pocetak

holivud ili nezavisna produkcija bi dosli ko nadogradnja :)
Jelena Milić Jelena Milić 16:41 29.08.2008

to marko

imate li osim ovih slogana i neki konkretan predlog kako to ostvariti? bez toga vase upadice ostaju samo trolovi bez mnogo smisla.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:44 29.08.2008

Re: samo josh film, putine

zar je plemenitije ubiti nekog pa onda snimiti film kako to nije bilo bash za pohvalu i prodati onda taj film za dobar profit deci ubijenih (i zavarati savest svoje dece), nego samo ubiti nekog?

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:59 29.08.2008

ja trolujem?

imate li osim ovih slogana i neki konkretan predlog kako to ostvariti? bez toga vase upadice ostaju samo trolovi bez mnogo smisla.


evo uvazhena g-djo Milic citiracu prvi red vasheg bloga (izuzimajuci citat kojim otvarate blog).

Eto, i u tome je razlika. Kod Amera su bar neki shvatili šta se i zašto i ko je radio loše. Pa se bune. I filmove o tome snimaju.


i kada pitam u chemu je stvar sa glupim filmovima, onda ja trolujem?
Jelena Milić Jelena Milić 17:56 29.08.2008

Re: ja trolujem?

uaaa licemeri svih boja. uaaa ubice.


u ovome. ovakve cu postove brisati zarad rasprave i truda onih komentatora koji se ozbiljnije bave temom
Jelena Milić Jelena Milić 18:00 29.08.2008

Re: samo josh film, putine

zaista smarate tim izvrtanjem. rekla sam--rekla bih ima nade. ne lepo, pospimo se pepelom. zaista, dajte se bar toliko dostojanstveno ponasajte pa procitajte pot onako kako je napisan, red reci i to,ako ga vec ne razumete
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:34 29.08.2008

Re: samo josh film, putine



uaaa licemeri svih boja. uaaa ubice.


u ovome. ovakve cu postove brisati zarad rasprave i truda onih komentatora koji se ozbiljnije bave temom



slobodno brishite. sila boga ne moli (samo pushta filmove, ali to je druga tema).

ali pre nego shto sve obrishete prochitajte i ovo. ja nisam pocheo niti diskusiju o filmovima niti onu o moralnoj superiornosti. evo citiracu vas opet sa samog pochetka teksta.

Eto, i u tome je razlika. Kod Amera su bar neki shvatili šta se i zašto i ko je radio loše. Pa se bune. I filmove o tome snimaju.


ja sam se prikljuchio diskusiji jednostavno pitajuci zashto i kako snimanje filmova nekom daje moralnu superiornost. umesto bilo kakvog smislenog odgovora vi ste mi odgovorili da trolujem, da nisam dostojanstven, da ne razumem vashe tekstove i pripretili ste da cete obrisati moje komentare. obrishite slobodno. ostavljam ovaj prostor "zarad rasprave i truda komentatora koji se ozbiljnije bave temom" (lepo ste to srochili). jasno je da necete plakati, a i chemu? zbogom.

Željka Buturović Željka Buturović 15:09 29.08.2008

same old same old

Čak i ako ne postane predsednik, nominacijom Baraka Obame za kandidata ne samo demokrate, već je cela Amerika udarila novi standard.

da, novi standard ispraznosti i infantilizacije politike. mimo toga, sve po starom - socijalizam kod kuce i mirodjija u svakoj corbi u inostranstvu.

Jeza i zato što sam se na svom nakaradnom čitajućem ruskom ubila pokušavajući bar na sajtovima neku osudu ruskog SAMOPRIZNATOG lošeg ponašanja da nađem, al ništa. A i naši ćute, iako su Rusi SAMOPRIZNALI.

ruska teza u pasusu koji navodite se svodi na to da je zapad razorio pravila igre i da se i njima (rusima) vise ne isplati da ih (samo oni) postuju. vi mozda mozete da kazete da, buduci da je rusija slabija sila u celoj stvari, im se to na duze staze ipak isplati, ili, eventualno, da za to krsenje medjunarodnog prava nije kriv gruzijski narod.

ali moralna poza koju vi ovde zauzimate je potpuno neprimerena, jer insistira na ruskom priznanju da krse medjunarodne norme a ignorise kontekst u kojem se to krsenje odvjia. vi izgleda pokusavate da date vrednosnu ocenu ponasanja van ikakvog konteksta, pa onda svako nepostovanje medjunarodnih normi ispadne pogresno, uvek i svuda. ali apstrahovanje ponasanja na taj nacin je pogresno jer su vrednosni sudovi kontekstualno uslovljeni. ni ubiti nekog nije uvek pogresno (na primer, ako vam taj muci clana porodice i sl). zapravo, bas se u holivudskim filmovima na koje se pozivate cesto koristi taj princip pravdoljubivog krsenja uobicajenih normi ponasanja.

Može nekom u nekom trenutku „realnost na terenu“ da ne bude argument u prilog, i nije argument međunarodnog prava formalno, al međunarodno pravo ume da uvaži realnost na terenu.

ne tako davno, realnost na terenu su bili i berlinski zid, samantha fox i pisace masine. ako hocete da zaista budete realni, onda shvatite da je tok istorije vrlo tesko predvideti. danasnja realnost je sutrasnja davna proslost.
man ray loves me man ray loves me 16:06 29.08.2008

Re: same old same old

ne tako davno, realnost na terenu su bili i berlinski zid, samantha fox i pisace masine. ako hocete da zaista budete realni, onda shvatite da je tok istorije vrlo tesko predvideti.
uspeh na top listama samanthe fox je mozda bilo tesko predvideti, ali da ce gospodja imati spomenik u cacku, nemoguce !
ali neke stvari nije tako tesko predvideti. podsecam vas da ste predvideli pre jedno sest meseci ovde na blogu pobedu john mccaina. ne verujem da ce to da se ostvari.
Željka Buturović Željka Buturović 16:17 29.08.2008

Re: same old same old

podsecam vas da ste predvideli pre jedno sest meseci ovde na blogu pobedu john mccaina. ne verujem da ce to da se ostvari.

mislim da ste me pomesali sa nekim. ne znam ko ce da pobedi na americkim predsednickim izborima, jos manje sam to "znala" pre sest meseci kad sam se jos nadala da mccain nece biti republikanski kandidat.
man ray loves me man ray loves me 16:26 29.08.2008

Re: same old same old

izvinjavam se.
Jelena Milić Jelena Milić 16:38 29.08.2008

Re: same old same old

onda shvatite da je tok istorije vrlo tesko predvideti


samo ako ste lik poput hantingtona ili slicno.

tesko da je to toliko tesko i eriku hobsbomu

inace da ste u pravu ceo koncept analiza i predvidjanja i prazvijanja pojedinih opcija u teoriji bi pao u vodu. ima momenata koje i nije tesko predvideti. pogotovu ako imate google earth. ili dugorocno, recimo da ce nano tehnologije uskoro biti vrlo, vrlo bitna igracka u rukama onih koji ih vec sad razvijaju.

vasa teza o masinama i samanti foks je ispod vaseg nivoa, pre govri da ne shvatate uopste o cemu se radi.

npr
.ruska teza u pasusu koji navodite se svodi na to da je zapad razorio pravila igre i da se i njima (rusima) vise ne isplati da ih (samo oni) postuju. vi mozda mozete da kazete da, buduci da je rusija slabija sila u celoj stvari, im se to na duze staze ipak isplati, ili, eventualno, da za to krsenje medjunarodnog prava nije kriv gruzijski narod.


ovde ja apsolutno ne shvatam sta mi to imputirate, sta hocete da kazete da sam rekla

vec sam rekla u proslom postu da smatram da nevinih nema.

vi izgleda pokusavate da date vrednosnu ocenu ponasanja van ikakvog konteksta, pa onda svako nepostovanje medjunarodnih normi ispadne pogresno uvek i svuda.


ne, sto se i iz ovog teksta vidi. nato nas je bombardovao bez un sb rez, ja sam to prihvatila. uzimanje sudbine u svoje ruke nekad je nuzno. ali samo nekad. vase izvrtanje mojih stavova mi govori da vama nije cilj konstruktivna debata vec nesto drugo. za to nemam ni volje ni vremena.
Filip2412 Filip2412 17:08 29.08.2008

Re: same old same old

ali neke stvari nije tako tesko predvideti. podsecam vas da ste predvideli pre jedno sest meseci ovde na blogu pobedu john mccaina. ne verujem da ce to da se ostvari.

ma de ce Obama da pobedi pored onolikih rednecksa, nema sanse, dobro je dogurao do kandidature
iako je naravno to politicki nebitno, jer Obama takodje bira ratoborne Clintonove saradnike i bice samo mali saraf u mashineriji...

Gledam demokratsku konvenciju i ko da gledam izbor za mis amerike ili muzicki show american idol... niko bre ne prica o politici konkretno, sta je to po cemu se oni razlikuju od republikanaca, samo nesto uvijaju u oblande stara prica, izbori su zanimacija za narod a politika ostaje ista bez obzira na rezultat.

Doctor Wu Doctor Wu 17:19 29.08.2008

Re: same old same old

podsecam vas da ste predvideli pre jedno sest meseci ovde na blogu pobedu john mccaina. ne verujem da ce to da se ostvari.

boga mi, posle ove palinovke, nisam siguran.
super izgleda, anti-abortion, ujedinice hriscane svih zemalja...
hilary umesto hilary.
videcemo...
man ray loves me man ray loves me 17:38 29.08.2008

Re: same old same old

mene podseca na elaine iz seinfelda. mislim da nema mnogo sanse.
slusam govor, upravo je rekla 'nucular' :)
hillary je 'pro-choice' a palin 'pro-life'.
nemanja_99 nemanja_99 17:40 29.08.2008

Re: same old same old

Doctor Wu
podsecam vas da ste predvideli pre jedno sest meseci ovde na blogu pobedu john mccaina. ne verujem da ce to da se ostvari.

boga mi, posle ove palinovke, nisam siguran.
super izgleda, anti-abortion, ujedinice hriscane svih zemalja...
hilary umesto hilary.
videcemo...


Jeste, Palin ima dosta iskustva, jednom je osvojila drugo mjesto u natjecanju za Miss Aljaske, a bogami ima i petoro djece, vec vidim kako ce koliko sutra pregovarati sa Rusima u vezi Abhazije i Juzne Osetije.

Nemanja
Atomski mrav Atomski mrav 19:58 29.08.2008

Re: same old same old

nato nas je bombardovao bez un sb rez, ja sam to prihvatila

Ima i nas koji to nismo prihvatili. Zašto bi NATO mogao to da uradi i da bude i dalje super organizacija za širenje demokratije (kasetnim bombama)?
nemanja_99 nemanja_99 20:56 29.08.2008

Re: same old same old

Atomski mrav
nato nas je bombardovao bez un sb rez, ja sam to prihvatila

Ima i nas koji to nismo prihvatili. Zašto bi NATO mogao to da uradi i da bude i dalje super organizacija za širenje demokratije (kasetnim bombama)?


E, da ste samo znali tako revnosno protestovati protiv bombardovanja strane drzave i koriscenja kasetnih bombi kad ih je vasa vojska koristila nad Sarajevom......mozda bi vas neko i poslusao.
Jelena Milić Jelena Milić 21:24 29.08.2008

atomski

smaras. nato mandat nije "sirenje" demokratije u tako cinicnom kontekstu kako ti stalni pocinjes da insistiras i ti to znas


skoro sve najstabionije i najuspesnije zemlje sveta koje postuju HR svojih gradjana, vladavinu prava, slobodno trziste...su u NATO eto, to je vrlo uprosceno moja logika zasto i srbija treba u nato.

a ti mislim da zaista mozes bolje i vise nego da se svaki put strecas nekonstruktivno na pomen NATO.

iznesi jednom taksativno svoje razloga zasto srbija ne treba da udje u nato, sta je alternativa u bezbednosnom smislu i to je to.

BTW i ja sam bila ovde podstanar sa dvoje dece solo za vreme bombarovanja i dalje mislim da i pored svega srbija treba da udje u nato.
markonio92 markonio92 21:26 29.08.2008

Re: same old same old

Jelena Milić
nato nas je bombardovao bez un sb rez, ja sam to prihvatila

Lepo što ste tako fleksibilni.
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 21:50 29.08.2008

Re: atomski

koje postuju HR svojih gradjana


a tudju decu nije problem ako smaknu... kolateralna steta, sta ces
Doctor Wu Doctor Wu 22:50 29.08.2008

Re: same old same old

slusam govor, upravo je rekla 'nucular' :)
hillary je 'pro-choice' a palin 'pro-life'.

Jeste, Palin ima dosta iskustva, jednom je osvojila drugo mjesto u natjecanju za Miss Aljaske, a bogami ima i petoro djece,

Jel' moguce da neko normalan misli da su ovo hendikepi u trci za americkog vice presidenta?
man ray loves me man ray loves me 22:56 29.08.2008

Re: same old same old

vidim da nisi razumeo. rekoh - rekla je 'nucular' kao bush. :)
nije dovoljno sto je zena da privuce birace hillary, ne takva zena. that's my bet.
Doctor Wu Doctor Wu 23:13 29.08.2008

Re: same old same old

ok, onda samo za ovog njemanju.
nece nista bolje biti ni sa bobamom, bice more of the same.
uzeli su ga ovi intervencionisti (biden, bzezinjski, klintoni, samo fali baba madlenu da poskoci iz groba) pod svoje. trka je, sto neko rece, american idol.
011-495 011-495 23:19 29.08.2008

Re: atomski

Jelena Milić
smaras. nato mandat nije "sirenje" demokratije u tako cinicnom kontekstu kako ti stalni pocinjes da insistiras i ti to znasskoro sve najstabionije i najuspesnije zemlje sveta koje postuju HR svojih gradjana, vladavinu prava, slobodno trziste...su u NATO eto, to je vrlo uprosceno moja logika zasto i srbija treba u nato. a ti mislim da zaista mozes bolje i vise nego da se svaki put strecas nekonstruktivno na pomen NATO.iznesi jednom taksativno svoje razloga zasto srbija ne treba da udje u nato, sta je alternativa u bezbednosnom smislu i to je to.BTW i ja sam bila ovde podstanar sa dvoje dece solo za vreme bombarovanja i dalje mislim da i pored svega srbija treba da udje u nato.

A da objasnite kako ce to clanstvo u NATO da nas dovede do tekovina zapadne demokratije? Slazem se sa vama da je to sjajna stvar kada vasa rodjena zemlja postuje vasa LjP, a sta cemo sa onim sto ta ista zemlja/zemlje ne postuju nicija druga prava osim ako to nisu njihovi licni dupelisci? Zasto nijedna zapadna zemlja ne potegne pitanje LjP u recimo...S.Arabiji ili u Kataru ili UAE, zar lopovi u tim zemljama nemaju pravo da imaju dve ruke?O pravima zena tamo, nista? A zasto tamo uvazeni hom...,pardon netradicionalno orjenisani muskarci i zene ne organizuju mars?Zasto bas u Srbiji ili recimo u Rusiji? Apsolutno nista protiv njih i izrazavanja svoje orjentisanosti ali me zivo interesuje zasto ne u S.Arabiji, to je ocigledno jedna mnogo fina zemlja cim se ne povlaci po izvestajima koje SAD i zapad prave svake godine. A i ti izvestaji, zar to nije direktan derivat "podobnih i nepodobnih". Zapadna demokratija danas je mnogo bliza komunizmu (osim u ekonomiji hvala bogu) nego sto bi htela da prizna.

OT, jel'moze neko da mi objasni sta konkretno ce da Srbiji donese clanstvo u EU i NATO,sta su to dobre a sta lose(ako ih ima uopshte) strane?
man ray loves me man ray loves me 23:22 29.08.2008

Re: same old same old

@ doctor wu
pa i za njega - ja sam shvatila u smislu da se njemu ne svidja, a ne da nema ljudi koji bi za nju glasali.
let's wait and see za obamu. ja se kladim da ce dolar da skoci posle 6 meseci in office.
Doctor Wu Doctor Wu 00:22 30.08.2008

Re: same old same old

let's wait and see za obamu. ja se kladim da ce dolar da skoci posle 6 meseci in office.

pa dolar vec skace, mislim da to vise ima veze sa percepcijom sigurnosti ulaganja nego sa tim ko je u ofisu; uk i evropa su usli u krizu, kina kao da malo kasljucka, a u americi je, izgleda, kriza presla bottom. bice straglovanja na berzi, nezaposlenost i cene real estate ce isto ici malo sporije, ali odavde se cini da stvari samo mogu da idu uvis.
nemanja_99 nemanja_99 04:22 30.08.2008

Re: same old same old

man ray loves me
@ doctor wu
pa i za njega - ja sam shvatila u smislu da se njemu ne svidja, a ne da nema ljudi koji bi za nju glasali.
let's wait and see za obamu. ja se kladim da ce dolar da skoci posle 6 meseci in office.


Vi ste naravno ukapirali. :)

Gledam danas ovu televiziju i nesto kontam, danas su gotovi izbori. Ono nesto malo sanse sto je McCain imao, apsolutno je upropastio sa ovim krajnje bizarnim izborom za podpredsjednika. Tesko je ikoga uvjeriti da je ta zena kvalifikovana za ista vise od onoga sta sada radi, a da ne govorimo o tome koliko je McCain potkopao sopstvenu glavnu liniju napada protiv Obame, da "nema iskustva".

Jedva cekam potpredsjednicku debatu - BIden vs. Palin, narocito kad Gwen Ifill natovari pitanja o spoljnoj politici. Bice perja.
man ray loves me man ray loves me 10:40 30.08.2008

Re: same old same old

da, upravo cujem mahera kako kaze : The Maverick and the MILF. When she gets a phone call at 3 am, it's because a moose got into the garbage can.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana