Georgia on Everyone's Mind

Jelena Milić RSS / 18.08.2008. u 20:09

“ No one is blameless in the dangerous game that has erupted into deadly war in the Caucasus.”

IHT redakcijski uvodnik, 13.8.2008.

 

 Jedini koji  su zaista  porazili Amere and Co ovih dana su sprinteri i sprinterke Jamajke. A štafete tek dolaze! Jedini heroji koje vidim u svemu ovome su ona Ruskinja i Gruzijka sto su jedna drugoj čestitale u Pekingu. Svaka čast.  

Žrtava gruzijskog sukoba, nažalost, ima na svim stranama. I opet su, izgleda, više meta za potkusurivanje i sredstvo za optuživanje protivničke strane nego nešto o čemu se moralo unapred razmišljati i zbog čega se moralo mnogo preciznije i smirenije delovati na obe strane.   

Čujem ovih dana  frazu „velika ruska pobeda u malom gruzijskom ratu“ koja mi se čini potpuno neprimerenom. U globalnim razmerama broj žrtava sa kojim se operiše u gruzijskom sukobu (od nekoliko stotina do 2000) možda nije veliki, ali Gruzija ima svega 4.6 miliona stanovnika a Južna Osetija samo 80 000.  UNHCR i predstavnici NGOs koje se bave rešavanjem sukoba i izbegličkim pitanjima tvrde da su posledice po Gruziju  razarajuće.  Nadam se da su tačne ruske informacije da se u  Južnu Osetiju vratilo više od 2.100 ljudi.  Prema ruskim izvorima, od 2. avgusta, granicu Rusije je prešlo i registrovalo se više od 37.000, od približno 80.000 stanovnika Južne Osetije. Sa druge strane, ka centralnoj Gruziji, raseljavaju se hiljade Gruzina koji su živeli u Južnoj Osetiji. Predsednik Južne Osetije Eduard Kakjoti otvoreno tvrdi da nema nameru da ikog od izbeglih Gruzina pusti da se vrate natrag  kući! “Ruske izbeglice, 18 000 koji su u Severnoj Osetiji treba vratiti kući, ” kaže on. Da li je u pitanju pravo planirano etničko čišćenje sa  obe  strane ( ili sa sve tri strane, ako se osetijske separatističke milicije smatraju posebnim oružanim entitetom u ovom sukobu)  teško je reći, jer kako izveštači sa terena javljaju i strah tera ljude da se raseljavaju. To je nešto oko čega bi se međunarodne posmatračke misije na terenu morale što pre oglasiti, ne bi li se utvrdila odgovornost svih strana koje vrše pritisak i nasilje nad civilima, ali i da bi prestalo sa vulgarnim licitranjem žrtvama i prirodom zločina, koja u rusko-gruzijskom verbalnom ratu ide do direktnog izvrgavanja ruglu i omalovažavanja koncepta humanitarnog prava, odgovornosti za  i prava  na zaštitu.

 

Ipak, posledice su iste, etnički homogenizovane teritorije bez velikih izgleda da se slika vrati na prethodno stanje, ogromne komplikacije da se povrati ili zadrži imovina i ljudska patnja pre svega. Poznato je i da se veliki broj onih koji izbegnu nikad više ne vrati u svoje kuće.  Posebna je tema koliko i samo stanovništvo doprinosi tome da etničke tenzije rastu te da se netrepeljivosti artikulišu i u oružanim provokacijama, što sve doprinosi lakoj eskalaciji sukoba i na međudržavnom nivou. Raseljeni stanovnici Gruzije, pa samim tim i država Gruzija,  su u tom smislu zaista već teško oštećeni, tako da ovo za njih nikako nije “mali rat.” 

 

Bilo dobro da predstavnici OEBSa, čiji je Rusija punopravni član, a  koji  u Južnoj Osetiji ima posmatračku misiju,  izađu sa jasnijim saopštenjima koja bi stavila tačku na potpuno oprečne tvrdnje sukobljenih strana o sledu događaja kao i o prirodi i razmeri civilnih stradanja, između ostalog i da bi se kaznili vinovnici svih utvrđenih  zločina počinjenih u ovom sukobu.  Ako se to ne desi ostaje pitanje kakvu uopšte šira javnost ima korist od posmatračkih misija međunarodnih međuvladinih organizacija .

 

HRW ocenjuje da je na početku sukoba gruzijska vojska upotrebila nepreciznu i  prekomerenu silu koja je rezultirala i civilnim žrtvama a da se od tog momenta nadalje   tako isto ponašala i ruska vojska  u Južnoj Osetoji i u oblasti Gorija. HRW tvrdi da je ruska vojska očito gađala konvoje izbeglica koji su pokušavali da napuste zonu sukoba. HRW upozorava i da su osetijske milicije, politički i vojno podržavane od Rusije (JM), pljačkale, palile i ubijale civilno stanovništvo, da su ga terale da napušta svoje domove i sprečavale one  koji su imali nameru da se vrate. “Ovaj konflikt je bio katastrofa za civile,” ocenila je Rejčel Denber, pomoćnik direktora HRW za Evropu i Centralnu Aziju.  HRW smatra da je potrebno poslati i međunarodnu bezbednosnu misiju koja bi zaštitla civile i obezbedila uslove za povratak raseljenih, ali ifact-finding misiju kjoja bi utvrdila činjenice, podnela izveštaj o stanju ljudskih prava i naterala nadležne da utvrde odgovornost za sve zločine.

Priča se, takođe, i o “velikoj ruskoj pobedi.” Ni sa ovim se ne slažem. Čini mi se pre da je Rusija zaklala vola za kilo mesa. Ponaša se kao raspojasani novokomponovani bogataš koji u kafani hoće da impresionira i društvo za stolom i osoblje pa za mali račun ostavlja ogromnu napojnicu. U svom hvaljenju i demonstraciji moći ruski zvaničnici ni sami ne kriju da su  prekomerno upotrebili silu u odbrani svojih državljanja ( sa velikom sumnjom oko toga kako su, koliko i zbog čega uopšte bili ugroženi) koji žive, btw, u drugoj državi, hvaleći se da su se potrudili da stvari izvedu tako da Sakšviliju ništa slično ( šta god to tačno bilo) više ne padne na pamet. Ne sugeriše li i sam naziv ruske operacije “ Celar Field” nameru da se postigne više od puke zaštite ruskih građana?

Pri tome su samostalno doneli odluku da brane svoje državljane u drugoj zemlji, bez eventulano prethodnog obraćanja nekoj od međunarodnih organizacija za pomoć, zajedničku akciju ili saglasnost za akciju. To ni najgorim neokonzervativcima u SAD još nije palo na pamet. Lako je, naravno, bilo vojno poraziti malu gruzijsku armiju, koja se modernizovala očito više da postane deo nekog šireg međunarodnog kontigenta-sistema a ne u pravcu vojne zaštite zemlje od daleko nadmoćnijeg suseda. Bilo bi zanimljivo saznati i da li su Rusi i Oseti u Južnoj Osetiji bili prinuđeni, bar formalno, da vrate gruzijsko državljanstvo prilikom sticanja ruskog, koje im je u poslednje vreme intenzivno deljeno, te  da li su zbog toga u stvari imali privilegovani položaj u odnosu na druge građane Gruzije.(setite se statusnog zakona) Da li je takvo ponašanje, ako je bilo bez gruzijske saglasnosti, mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje?

Ruski zvaničnici ne kriju ni činjenicu da se ponašaju kao NATO '99, mada oni tvrde da je NATO tada falsifikovao dokaze koji bi opravdali akciju, što u sadašnjoj situaciji u Gruziji, po njima, nije slučaj. Osim gore navedene “sitnice” da je  Rusija samoj sebi dala pravo da interveniše ( ako mene pitate postoji  razlika između odluke vojno političkog saveza većeg broja država, bilo NATO bilo koalicije voljnih i odluke jedne zemlje), bez prethodnih međunarodnih mirovnih konferencija, makar i propalih, etc, Rusija intervencijom u Gruziji legitimiše samu opciju, koja je u suprotnosti sa dosadašnjim tvrdnjama i busanjem u grudi o nepovredivosti državnog suvereniteta i integriteta, bar kada je Kosovo bilo u pitanju. Rusija je, naime, ostala bez principa, osim onoga MOŽE NAM SE. Uz dužno poštovanje dosadašnjih žrtava u Gruziji, masovne grobnice ruskih civila, državljana iz Gruzije, poput onih u Batajnici, još nisu nađene.

Sa vojne tačke gledišta, postoji još jedna razlika. NATO nije pešadijski ušao na Kosovo i u ostatak Srbije već je ceo “posao” sa JNA koja je tada verovatno bila ozbiljnija vojska nego gruzijska sada, završio iz vazduha, bez žrtava sa svoje strane. Rusija za sada prijavljuje oko 80 vojnih zrtava  u Gruziji. Vojni stručnjaci,koje citira WSJ, tvrde da je intervencija u Gruziji pokazala da se ruska armija modernizovala od devedesetih naovamo  ( porast odvajanja za vojsku je drastičan, od 7 milijardi dolara devedesetih do 35 milijardih sada, sa daljom najavom povećanja) ali da je još daleko od  moderne svetske vojne sile. Vidljivi su tvrde i dokazi o lošoj obuci, zastarelom naoružanju i vojni propusti-komandant  58 ruske armije glavne jedinice koja je učestvovala u sukobima, general Anolity Khrulyov, ranjen je u nogu! Rusko vojno rukovodstvo odbijalo je ovih dana da kaže koliko je vojnika angažovano u Gruziji, a ruski mediji spekulišu sa ciframa od 8 000 do 15 000. Stručnjaci iz Jane's Defence Review tvrde i da je oboreni Tupoljev 22 korišćen za operacije za koje zapadne armije sada već uveliko koriste jeftinije bespilotne letelice. 

Rusija je ovim potezom naterala zapadnu međunarodnu zajednicu da još jednom razmisli o tome da li da joj odobri ulazak u STO.Naterala je EU da promisli još jednom o strateškom sporazumu sa njom, koji Rusiji treba isto koliko i EU. Autoritarni metod vladanja koji je Putin sve više koristio, najeve naslednika mu Medvedeva da Rusiji i ne treba demokratija, odnos prema medijima i civilnom sektoru, možda su se i mogli tolerisati zarad sigurnog snabdevanja energentima i podrške oko stavljanja pod kontrolu nuklearnih programa Severne Koreje i Irana. No, najnoviji razvoj događaja samo daje argumente onima na Zapadu koji su i do sada kritikovali mekšu politiku prema Rusiji i zagovarali više oštrijih mirnih mera “samo zbog” stanja demoktatičnosti i ljudskih prava u samoj Rusiji. Sada se pod lupu stavlja i dosadašnji učinak Rusije u “zajedničkim” naporima da se Iran privoli na saradnju.  

Evo šta se u utorak zapitao William Kristolu svom tekstu u IHT: “ Incidentally, has Russia really been helping much on Iran? It has gone along with-while delaying-three UN Secretary Council resolutions that have imposed mild sanctions on Iran. But it has also supplied material for Iran s nuclear program, and is now selling Iran antiaircraft systems to protect military and nuclear installations. It is striking that dictatorial and aggressive and fanatical regimes-whatever their differences-seem happy to work together to weaken the influence of the United states its democratic allies. So Russia helps Iran. Iran and North Korea help Syria. Russia and China block Security Council sanctions against Zimbabwe. China props up the regimes in Burma and North Korea. “ 

Ovo je nešto na šta bi i u Srbiji, koja je još u zabludi da je u 21 veku moguće biti nesvrstan i vojno neutralan, trebalo obratiti pažnju.( Pogledajte kako prolazi jadna Gruzija koja je ne svojom voljom formalno još nesvrstana vojno i politički. Da je bila članica EU a i NATO, možda pre svega ne bi solo čačkala mečku sa Rusima ali o tome posebno) Na sreću, premijer Mirko Cvetković je dao izjavu koja se odnosi samo na poziv prekida vatre i žalost zbog izbeglica i žrtava, za razliku od uvodničara i novinara pre svega Politike i NINa,koji uveliko slave “veliku rusku pobedu”,  likuju nad “porazom” pre svega SAD i NATO, koji su, koliko ja znam, još uvek ključni strateški partneri EU kojoj Srbija vlajda još uvek hoće da se priključi, te kritikuju zapadnu štampu za "pristrasnost" i unisone optužbe protiv nevine i čiste Rusije. BTW, imala sam  priliku da tokom eskalacije sukoba nešto intenzvnije pratim ne samo CNN i BBC nego i francusku i belgijsku TV ( nisam shvatila sve ali suštinu jesam), te da mi pod rukom za DŽ budu svakodnevno FT, IHT, WSJ i nedeljnici, i naravno načitala sam se i naslušala ne baš pohvalnih tekstova o Sakašvilijevoj avanturi, kao i oštrih samokritika i poziva na oprez u definisanju eventualnih političko-ekonomskih sankcija  Rusiji (o tome sutra ili ovih dana detaljnije). A novi ruski ambasador u Srbiji  je “pohvalio”, gle slučajnosti baš u Politici, objektivno  izveštavanje srpskih medija o sukobu u Gruziji.  

 I za kraj ovog dela razmatranja situacije u Gruziji, a pre onog o nafti i gasu, o situaciji u Crnom Moru, o Amerima i NATO koji mudro odmeravaju situaciju a ne skaču na prvu loptu što ja vidim kao pobedu a ne kao poraz, o Gruziji i Ukrajini u NATO ili ne, o budućnosti NATOa, i Srbiji u svemu tome, koji će uslediti koliko sutra prekosutra, evo još jednog momenta koji govori o tome koliko je ruska intervencija bila sprovedena sa ciljem da se zaštite ruski državljani u toj zemlji a koliko iz nekih drugih razloga. Južno od Gorija u nenaseljenim oblastima Gruzije, u kojima nema ni vojnih baza, a kroz koje idu cevovodi Baku-Tbilisi-Čejhan,  uočeno je 45 kratera od granatiranja koji su svi u neposrednoj blizini cevovoda. Locirani su na nekih 25 km južno od Tbilisija u delu gde BTC seče drugi bitan cevovod, onaj koji spaja Baku sa Supsom.  

 
 


Komentari (242)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

adam weisphaut adam weisphaut 20:37 18.08.2008

CIA

Jedini koji su zaista porazili Amere and Co ovih dana su sprinteri i sprinterke Jamajke.

I to uprkos zaveri koju su vedete sporskog novinarstva Korać i Kovinjalo razotkrili kao ona dvojica Watergate (sve okruženi agentima CIA).
Jelena Milić Jelena Milić 20:55 18.08.2008

Re: CIA

po cenu da mi ovoliki silni trud oko posta ode u big trol-- da ne mislis na "sjaj u ocima" etc.

evo jos priloga

"iako je rodjen u kaliforniji ( cavic) majka i otac su mu dali dobro vaspitanje"
adam weisphaut adam weisphaut 21:05 18.08.2008

Re: CIA

po cenu da mi ovoliki silni trud oko posta ode u big trol

Pa i nije toliki trol:
za razliku od uvodničara i novinara pre svega Politike i NINa,koji uveliko slave “veliku rusku pobedu”, likuju nad “porazom” pre svega SAD i NATO, koji su, koliko ja znam, još uvek ključni strateški partneri EU kojoj Srbija vlajda još uvek hoće da se priključi, te kritikuju zapadnu štampu za "pristrasnost" i unisone optužbe protiv nevine i čiste Rusije
Jelena Milić Jelena Milić 13:42 19.08.2008

Re: CIA

evo jos na proglasenju 400 prepone

"po prvi put smo primorani da slusamo americku himnu"
adam weisphaut adam weisphaut 14:38 19.08.2008

Re: CIA

Jelena Milić
evo jos na proglasenju 400 prepone

"po prvi put smo primorani da slusamo americku himnu"

Koraća za kolumnistu Politike!
AlexDunja AlexDunja 20:56 18.08.2008

cenim celu analizu,ali

„velika ruska pobeda u malom gruzijskom ratu“

ovo zvuci strasno.
mnogo.
Jelena Milić Jelena Milić 20:58 18.08.2008

Re: cenim celu analizu,ali

i meni
apatrid apatrid 09:43 19.08.2008

Re: cenim celu analizu,ali

Jelena Milić
i meni


o, znamo.
cakisa-mb cakisa-mb 21:03 18.08.2008

HHHmmmm

Ne znam dali je baš sve tako i jednostavno i crno- belo, najpre da vidmo koliko poznajemo istoriju tog dela sveta i slonosti Staljina da podeljuje i dodeljuje delove i zemalja i pokrajina na način koji mu se svidi, navodno je tkao i južna osetija pripala Gruziji, bilo bi vrlo lepo kad bi se neki istoričar javio i malo nam razjasnio tu situaciju? Lepo je pominjati a se Ruska armija modernizuje, i potrebno je bilo da do otga dođe jer je ogromnoj količini opasne vojne opreme, po mom skromnom mišljenju, pretilo da padne u ruke neobučenih i neopremljneih a možda i avanturistički raspoloženih vojnika i oficira, opremljena armija ne znači samo materijalno bolje snabdevenu i naoružanu armadu! Zanimljivo bi bilo recimo daporčitamo koliko i Gruzija odvaja za oružane snage, koliki je recimo to prirast u proteklim godinama i koiko troši na naoružanje po glavi stanovnika? nameće se tu još jako mnogo pitanja, recimo kakve je prirode bio ugovor koji su obe strane potpisale '99.g. o tim autonomnim regijama, ko je davao signale o jednoj, blago rečeno avanturističkoj akciji, e ad o intersnim sferama ne vredi ni trošiti reči. Meni je tu vrlo interesantan lik Sakašvili, po mei totalni produkt "brain washing- a"? Uuuuuh al' bih imao još mnogo toga da kažem ali mi je mnogo žao i jednih i drugih da su nepotrebno pravili takvo s...e!
pozdrav iz Mb!
Željka Buturović Željka Buturović 22:03 18.08.2008

neutralna pouka

Ovo je nešto na šta bi i u Srbiji, koja je još u zabludi da je u 21 veku moguće biti nesvrstan i vojno neutralan, trebalo obratiti pažnju. ( Pogledajte kako prolazi jadna Gruzija koja je ne svojom voljom formalno još nesvrstana vojno i politički. Da je bila članica EU a i NATO, možda pre svega ne bi solo čačkala mečku sa Rusima ali o tome posebno).

gruzija prolazi ovako upravo zato sto nije bila nesvrstana, vec se svrstala u jedan tabor. a svrstavanje u taj tabor je i dovelo do toga da im uopste padne na pamet da cackaju rusku mecku.
Unfuckable Unfuckable 10:56 19.08.2008

Re: neutralna pouka

da se svrstala u Tabor, pitanje je da li bi uopće bila dovedena u situaciju da "čačka mečku".....

ovako, par ugodnih, ohrabrujućih & obećavajućih reči odvedoše ih u popriličnu nevolju
Jelena Milić Jelena Milić 13:28 19.08.2008

Re: neutralna pouka

hello, ja nisam rekla da je morala nuzno u nato ili eu, to je reako gruzijski narod vecinski, preko 75% na referedumu, ako i niko iz abhazije i osetije nije glasao nije lose

sad koliko su oni daleko od onih klasicnih uslova, demokratizacije, jake institucije, demokratska kontrole nad sangama etc, druga je stvar, i ja se tu slazem sa onim kriticarima americke ideje da ubrzano udju u nato

s druge strane, kakva je bila portugalija kad je usla u EU?
sta se desava sa makedonijom koja ne ulazi u nato i ne pregovara sa eu? raspada se polako

zar se ne moze nekad proces zavrsiti kroz clanstvo?

ja se za to zalazem u kontaktima sa eu i sad zvanicnicima nor, i kad je srbija u pitanju, za eu i vize, jer za to ima konsenzus u drzavi.


inace, mogla je gruzija da bude iz uz rusiju, pa bi opet manje naj...u ovim razmerama u kojim ja vidim sta je strasno ( mozda to za njih nije)

ostale clanice CIS mudro cute, i nagorno je i dalje tu gde jeste....

Filip2412 Filip2412 14:26 19.08.2008

Re: neutralna pouka

Gruzija nije naYebala zato sto je nesvrstana nego upravo zato sto zeli u NATO.
Slicno je prosla Srbija u zadnjih 20 godina zato sto zeli sa RUSIJOM. Prirodno okrilje Srbije je NATO jer smo okruzeni NATO zemljama. Gruzija takodje zbog polozaja prirodno tezi ruskoj interesnoj zoni.

zasto ljudi ginu??? pa radi se o...
- pogresnim procenama vodja koji su glupi i nije im zao da zrtvuju zivote ljudi
- duboko ukorenjenim verovanjima medju Srbima (Rusi su nam prijatelji) odnosno Gruzijcima (NATO nam je prijatelj)
- Zlocinackim potezima onih koji zbog geografije prirodno treba da uzmu te male zemlje pod svoje okrilje (NATO: ubijanje civila kasetnim bombama, gadjanje vozova punih civila, rusenje mostova na Dunavu radi nanosenja trajne ekonomske stete.....Rusija: slicno.......)
Budimac Budimac 22:12 18.08.2008

Izvori

Citirati Vilijema Kristola je otprilike kao (svojevremeno) citirati Julijusa Štajhera. Jedina razlika između Kristolovog Vikli standarda i Der Sturmera je u estetici, Ideje koje "valjaju" su podjednako monstruozne.
Jelena Milić Jelena Milić 22:18 18.08.2008

Re: Izvori

pa ne bih se bas slozila

ja ne volim neokonse, ali se bojim da njihov uticaj u SAD jos nije gotov i da se to mora imati u vidu svidelo se to nama ili ne
Budimac Budimac 23:10 18.08.2008

Re: Izvori

ja ne volim neokonse, ali se bojim da njihov uticaj u SAD jos nije gotov i da se to mora imati u vidu svidelo se to nama ili ne


To nema veze sa mojom opaskom. Ja se ne slažem sa projektom globusa Amerike, bez obzira da li dolazio od neokonzervativaca ili malih zelenih marsovaca.

ja ne volim neokonse, ali se bojim da njihov uticaj u SAD jos nije gotov i da se to mora imati u vidu svidelo se to nama ili ne


Slažem se da njihov uticaj nije završena priča, jer su uspeli da stave "policy on the track" i to neće promeniti ni kandidat sa sloganom "Change!", kao mekša varijanta, niti drugi žmirkajući senilac (koji ne razlikuje šiite od sunija), kao tvrđa varijanta. No, pitanje je da li se sa pomenutim projektom slaže i "ostatak sveta", odnosno da li treba da se složi? Vas očigledno ne muči to pitanje, ali "ostatak" planete itekako, barem sudeći po ispitivanjima svetskog javnog mnjenja.

nemanja_99 nemanja_99 03:25 19.08.2008

Re: Izvori

Budimac
Citirati Vilijema Kristola je otprilike kao (svojevremeno) citirati Julijusa Štajhera. Jedina razlika između Kristolovog Vikli standarda i Der Sturmera je u estetici, Ideje koje "valjaju" su podjednako monstruozne.


To je ipak malo prezauzeto od vas, Kristol (koliko god se on meni ili vama licno ne svidjao) je ipak redovni kolumnista New York Timesa, koji nije bas poznat kao neko ekstremno glasilo.

Nemanja
Budimac Budimac 07:14 19.08.2008

Re: Izvori

To je ipak malo prezauzeto od vas, Kristol (koliko god se on meni ili vama licno ne svidjao) je ipak redovni kolumnista New York Timesa, koji nije bas poznat kao neko ekstremno glasilo.


Ne razumem upotrebu reči prezauzeto, no razumem suštinu Vašeg komentara.

E sad, šta kolumna u Njujork tajmsu znači? Da je narečeni gospodin istinoljubiv? Da je Njujork tajms vrh objektivnog i istinitog novinarstva. E pa neće biti. Njujork tajms je ista krpa kao Politika u vreme S.M. i zvaše li se struja... Jedina razlika je možda u pristojnosti, naročito onoj koju su pokazali kada su se izvinili čitaocima za sve ratno huškanje tokom psihološke pripreme za agresiju na Irak,. Što se izveštavanja i kolumnista tiče nema bitne razlike.

Za tajms je pisala Džudit Miler, američki ekvivalent hibrida između Mile Štule i Milijane Baletić. Za tajms piše Tomas Fridman "Give war a chance", entuzijasta svih američkih vojnih intervencija tokom poslednjh najmanje 20 godina. Tajms je ne tako davno objavio kolumnu Ben Morisa (izraelski istoričar) u kojoj se otvoreno zagovara nuklearno bombardovanje Irana,

Meni je teško zamisliti (mnogo) ekstremnije od toga.

Mit o liberalno-levičarskoj orijentaciji nekih američkih medija (Njujork tajms na čelu istih) je, na žalost, samo mit.
Jelena Milić Jelena Milić 08:07 19.08.2008

to budimac

sta je tacno po vama pogresno u delu koji sam citirala ...ja se bojim da je ceo taj deo selfevident....

osim ako po vama nije bitno da li je neka zemlja demokratija, autokratija, teokratija....
Jelena Milić Jelena Milić 08:26 19.08.2008

NYT ...me like it


CNN verziju finiša možete videti ovde.

Džejson Stalman, novinar "Njujork tajmsa", na olimpijskom blogu na sajtu "Tajmsa" je napisao da je tehnički urednik lista odmah po završetku trke otrčao na drugi kraj "Vodene kocke", kako bi iz "Omeginog" paviljona zatražio podvodne slike finiša.
"Ispostavilo se da 'Omega' ima usporeni podvodni video snimak koji prikazuje više frejmova u jednom stotom delu sekunde. Džou je portparolka rekla da će uskoro proslediti slike medijima. Međutim, kada se Džo vratio u našu kancelariju, stigao je i-mejl od iste osobe u kom piše: Žao nam je, ali je FINA odlučila da ne prosledi zvanične snimke medijima."

Stalman navodi da je Kristofer Kleri iz "Heralda" zatim potražio Kornela Markuleskua, izvršnog direktora FINA i zatražio obrazloženje ove odluke. Markulesku je rekao da je u pitanju "politika kuće", jer je tim Srbije bio zadovoljan nakon pregledanih snimaka, pa ni nema potrebe da se slike objavljuju.
"Kristofer je nastavio da pritiska i pitao je zašto FINA neće da prosledi snimak, ako on jasno pokazuje razliku na finišu. Markulesku mu je odgovorio: 'Nećemo da prosledimo snimak. Jednostavno ne radimo takve stvari. Sve je u redu. Šta ćete uraditi sa snimkom? Videti isto što su Srbi već videli? Za nas je ova stvar razjašnjena bez ikakve sumnje. On je pobednik u svakom slučaju, bez sumnje. Čak i da možete da vidite slike, ne znam kako biste ih upotrebili."

Stalman ovom izjavom završava svoj članak, a internetom i dalje kruže priče o teoriji zavere, potkrepljene i činjenicom da je osim "Spidoa" jedan od Felpsovih sponzora baš "Omega".
U svakom slučaju, čini se da će ova tema još neko vreme privlačiti dosta pažnje, a što se Milorada Čavića tiče, on je lepo rekao: "Ljudi će mi godinama govoriti 'ti si stvarno pobedio'. Sada sam zadovoljan, a možda ću tek za deset godina pomisliti, možda bih zadržao prednost da sam obrijao i prste."

Budimac Budimac 10:10 19.08.2008

Re: to budimac

sta je tacno po vama pogresno u delu koji sam citirala ...

Pa, samo pristup Vilijama Kristola, draga Jelena. Samo pristup...

Ne verujem u sreću koju "altruistički nastrojene" američke administracije donose narodima diljem sveta pomoću "režim change" politike (prakse koja je, gle koincidencije, počela baš u Iranu zbacivanjem demokratski izabranog Mosadeka i uspostavljanjem apsolutističke vlasti šaha Reze Pahlavija), niti verujem da se demokratija može nametnuti bombama i okupacijom. Obavestite me kad se uspešna implementacija desi na taj način.

Gadim se selektivnosti pri izboru democratic allies i podsećam da u iste spada i Islam Karimov, koji eto malo kuva opozicione novinare (sve pod štitom "rata protiv terora", kao i čitava bulumenta arapskih autokratija i teokratija u kojima žene nemaju pravo ni da voze automobile (ali se zato oko iranskog koda ženskog oblačenja diže frka do neba) itd. Sankcije Zimbabveu! Ali okrećemo glavu kad je Obiang (Ekvatorijalna Gvineja) u pitanju, da ne pominjem druge afričke diktatore. Ukratko, gadim se dvojnih standarda, a Vilijem Kristol je oličenje istih. Sve što se ne slaže sa globusom Amerike je dictatorial and aggressive and fanatical, a saveznici su bez mana.

Svet je (malo) komplikovaniji od crno-bele slike, ne samo da postoje nebrojene nijanse sivog nego postoje i boje.

osim ako po vama nije bitno da li je neka zemlja demokratija, autokratija, teokratija....

Nije, mislim da je to jasno iz već napisanog.
nemanja_99 nemanja_99 16:36 19.08.2008

Re: Izvori

Budimac
To je ipak malo prezauzeto od vas, Kristol (koliko god se on meni ili vama licno ne svidjao) je ipak redovni kolumnista New York Timesa, koji nije bas poznat kao neko ekstremno glasilo.


Ne razumem upotrebu reči prezauzeto, no razumem suštinu Vašeg komentara.

E sad, šta kolumna u Njujork tajmsu znači? Da je narečeni gospodin istinoljubiv? Da je Njujork tajms vrh objektivnog i istinitog novinarstva. E pa neće biti. Njujork tajms je ista krpa kao Politika u vreme S.M. i zvaše li se struja... Jedina razlika je možda u pristojnosti, naročito onoj koju su pokazali kada su se izvinili čitaocima za sve ratno huškanje tokom psihološke pripreme za agresiju na Irak,. Što se izveštavanja i kolumnista tiče nema bitne razlike.

Za tajms je pisala Džudit Miler, američki ekvivalent hibrida između Mile Štule i Milijane Baletić. Za tajms piše Tomas Fridman "Give war a chance", entuzijasta svih američkih vojnih intervencija tokom poslednjh najmanje 20 godina. Tajms je ne tako davno objavio kolumnu Ben Morisa (izraelski istoričar) u kojoj se otvoreno zagovara nuklearno bombardovanje Irana,

Meni je teško zamisliti (mnogo) ekstremnije od toga.

Mit o liberalno-levičarskoj orijentaciji nekih američkih medija (Njujork tajms na čelu istih) je, na žalost, samo mit.



Mislim da vadite iz konteksta - u americkom drustvu, New York Times je tzv "paper of record", dakle smatra se umjerenim, politicki neobojenim, a posto je i najcitaniji, cini neku vrstu vodica javnog mnjenja. Mislim da je poredjenje sa Politikom (bilo sada ili onda) krajnje neprimjereno, jer tesko cete ikoga uvjeriti da je NYT novina ikakve partije ili vlasti, a ponajmanje ove sadasnje administracije u Washingtonu.

Ako vam se, pak, ne dopadaju neki aksiomi americke politike, to je vec druga stvar, ali tesko da mozete kriviti NYT sto oslikava vrijednosti drzave u kojoj se nalazi, ili ga zbog toga proglasavati ekstremnim odnosno izjednjacavati sa rezimskim novinama iz Miloseviceva doba.

Nemanja
Budimac Budimac 22:12 19.08.2008

Re: Izvori

Dobro, OK, možda je poređenje malo grubo ali samo malo. Znam je šta NYT predstavlja američkom društvu ali ja ne padam na imidž. Uostalom činjenica da je novina morala da se izvinjava zbog ratnog huškanja, po mom mišljenju, sasvim dovoljno govori koliko je NYT (u tom momentu, a ne vidim nikakve značajne promene) bio mouthpiece režima. Naravno, to nije na tako sirov način kao što je to bila Politika u vreme S.M i struje ali nema bitne razlike s obzirom da su efekti isti. Neću da ulazim u detaljna objašnjenja kako u "slobodnom svetu" sa "slobodnom štampom" novine postaju pomenuti mouthpiece, samo ću da konstatujem da se to dešava na mnoooogo suptilniji način nego kad su naše domaće krpe u pitanju.

tesko da mozete kriviti NYT sto oslikava vrijednosti drzave u kojoj se nalazi, ili ga zbog toga proglasavati ekstremnim

Ovo je lepo i iskreno rečeno.
Međutim, šta da radimo kada su vrednosti države poremećene? Da budem precizniji, kada se država udaljila od proklamovanih vrednosti, a deklarativno one još uvek važe? (to bi bila najkraća dijagnoza američke politike, kako spoljne tako unutrašnje, po mom skromnom mišljenju) Šta onda?

Treba li prihvatiti novine (kao umerene) koje na naslovnoj stranici objavljuju fotografiju očiglednog ratnog zločina i pri tome nam pružaju sledeće objašnjenje: "The hospital was selected as an early target because the American military believed that it was the source of rumors about heavy casualties," umesto da, ako ne prozivaju odgovorne, ono barem konstatuju zločin. U slobodnom svetu sa slobodom štampe (ako sve te proklamovane vrednosti imaju imalo težine) čovek bi to očekivao od poštenih novina i novinara.


Ovo je bolnica! Faludža, 7. novembar 2004.

Hospital as an early target because of rumors. How nice! Normalizovanje nenormalnog.

Svojevremeno je baš NYT među prvima pokupio i objavio članak Simora Herša o Mi Laj masakru . Sada te novine praktično promovišu ratne zločine, redovnu kolumnu ima "umereni" Vilijem Kristol, a sa njihovih stranica se poziva na nuklearno bombardovanje.

Mogao bih da ređam slične bisere NYT do sutra u podne ali ja ne želim nikoga ni u šta da ubeđujem. Ionako bi to moje ronzanje moglo biti lako odbačeno "argumentom" da "vadim iz konteksta". Jedino što bih želeo je da je povratak na one gorepomenute proklamovane vrednosti moguć. No, skeptičan sam.
nemanja_99 nemanja_99 04:44 20.08.2008

Re: Izvori

Po ovom gore mogu jedino zakljuciti da vam nije posve jasna izvjestacka funkcija novina. Njihov je posao da vijesti prenose, a ne da ih komentarisu. Osim, naravno, u jasno naznacenim stranicama stupcima poput Kristolovog.

U globalu, NYT su vrhunske, profesionalne, i uglavnom nepristrasne novine. Sva poredjenja sa Sturmerom ili Politikom (cak i sadasnjom, a o Slobinoj da i ne govorim) su neumjesna i u stvari otkrivaju vise o vama i koliko su vasi pogledi ekstremni.

Ili vas mozda zulja sto se New York Times ne poklapa s vama u pogledu na svijet?

Budimac Budimac 08:06 20.08.2008

Re: Izvori

Tja, ne vredi...
Budimac Budimac 08:32 20.08.2008

Re: Izvori

@ nemanja 99

No, na drugi pogled... Ako može bez podmetanja, molim. Ja sam uporedio Vikli Standard sa Sturmerom, ne NYT.

Inače ono "tja, ne vredi" i dalje stoji...
nemanja_99 nemanja_99 18:24 20.08.2008

Re: Izvori

Budimac
@ nemanja 99

No, na drugi pogled... Ako može bez podmetanja, molim. Ja sam uporedio Vikli Standard sa Sturmerom, ne NYT.

Inače ono "tja, ne vredi" i dalje stoji...


Dobro, onda se izvinjavam. I ja mislim inace da se vi i ja dosta slazemo kad je u pitanju Bill Kristol (od cije mi se pojave povraca, pogotovu kad je na televiziji), ali nesto manje vizavi Times-a.

Al evo: ja vec godinama zivim u New Yorku, i malo sam osjetljiv na neke poglede sto se ticu ovog grada i ove drzave, sto ih ljudi koji ovdje ne zive uzimaju zdravo za gotovo.

Inace cijenim sto vase stavove iznosite na kulturan i razlozan nacin.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:17 18.08.2008

Biased?

Najpre, sam vas naslov (Georgia on everyone's mind) IS BIASED, jer prejudicira vase stavove tokom celog ovog dugackog pisanja. Da li ste pomislili da bi se moglo s pravom reci i obrnuto: Russia on everyone's mind...
Cini mi se, naime, da makoliko ste dali mnogo podataka i pozivali se na vise izvora, sebe svrstali medju one koji se u slicnim sporovima stavljaju na stranu slabijeg, bez obzira na to "ko je prvi poceo" i koji su pravi razlozi za sukob.
Ovo sto dalje kazete - ne stoji:

Pri tome su samostalno doneli odluku da brane svoje državljane u drugoj zemlji, bez eventulano prethodnog obraćanja nekoj od međunarodnih organizacija za pomoć, zajedničku akciju ili saglasnost za akciju. To ni najgorim neokonzervativcima u SAD još nije palo na pamet.


Ovo je nacelan stav koji svako moze da podrzi, ali konkretno kod Rusije i nije bas tacan. Podsecam vas da je RF vise puta intervenisala kod EU da pomogne u resavanju statusa Rusa u Letoniji i drugim balt. republikama (koji je cesto drasticno ponizavajuci), ali bez uspeha... so far!
U sporu sa Gruzijom stvar je kompleksnija "nego sto je ruska odbrana ruskih drzavljana", i vi to dobro znate iako se pravite da ne znate.

Rusija je ovim potezom naterala zapadnu međunarodnu zajednicu da još jednom razmisli o tome da li da joj odobri ulazak u STO.Naterala je EU da promisli još jednom o strateškom sporazumu sa njom, koji Rusiji treba isto koliko i EU.


Hm. Znaci, treba tzv. "zapadna medj. zajednica" da odobri Rusiji da postane clanica STO. Propisi o prijemu u STO nalazu saglasnost "svih" za svakoga, ali STO je takva organizacija da u nju treba da udju sve zemlje sveta, bez politickih uslovljavanja. Naravno, naivno je verovati da takvih uslovljavanja moze da ne bude... Ali je RF potrebna STO, takodje. Moze se odlagati (vec je Rusija presla "kineski rekord" pregovaranja od 14 godina, ali to ne sluzi ni samoj STO na cast, kad tad morace da regulise odnose sa RF, jer bez nje sama STO postaje, realno gledano, prazna prica....
(Uzgred, neke zemlje, kao Albanija, Hrvatska, Jermenija i slicno usle su po nekakvoj skracenoj proceduri pregovaranja od jedne do dve godine, bez obzira na ispunjavanje uslova... ). Naravno, RF je nesto drugo (kao i Kina), tu je neminovno dugo pregovaranje, ali terati da to bude 15 ili 20 godina je inacenje, a za tango je potrebno dvoje...

Cesto koristite priliku da budete kriticni prema diplomatiji Srbije pa i sada kazete

Ovo je nešto na šta bi i u Srbiji, koja je još u zabludi da je u 21 veku moguće biti nesvrstan i vojno neutralan, trebalo obratiti pažnju.(


Da li biste vi, kada bi vas MIP V. Jeremic postavio za svog glavnog politickog savetnika, drukcije ga savetovali? Niko nije naivan da veruje da ce Srbija insistirati na nekakvoj nesvrstanosti i vojnoj neutralnosti za sva vremena, ali to ce biti kada dodje za to vreme.

U svakom slucaju, bilo je zanimljivo citati vas post.
Goran Vučković Goran Vučković 22:38 18.08.2008

Still in peaceful dreams I see...

Najpre, sam vas naslov (Georgia on everyone's mind) IS BIASED, jer prejudicira vase stavove tokom celog ovog dugackog pisanja. Da li ste pomislili da bi se moglo s pravom reci i obrnuto: Russia on everyone's mind...

Dr M Dr M 23:55 18.08.2008

Re: Still in peaceful dreams I see...

Veliki slepi umetnik je pevao"Georgia on my mind" a ovi obnevideli politicari"Georgia on my side".

Gruzija prolazi kao kod Zmaja:


Bratac za rep vu}i stade
Da mu vode dade;
Za u{i ga vu~e seka
Da mu dade mleka.

Te{ko zeki, kad je pao
U te ~etir {ake!
Pa se mora ratosiqat
I qubavi take!
Budimac Budimac 00:17 19.08.2008

Re: Biased?

sebe svrstali medju one koji se u slicnim sporovima stavljaju na stranu slabijeg, bez obzira na to "ko je prvi poceo" i koji su pravi razlozi za sukob.


Ne, "opredeljenje" se ustanovljava isključivo po kriterijumu na kojoj strani je "međunarodna zajednica", čitaj SAD (važnije) i EU (manje važno).

Pri tome su samostalno doneli odluku da brane svoje državljane u drugoj zemlji, bez eventulano prethodnog obraćanja nekoj od međunarodnih organizacija za pomoć, zajedničku akciju ili saglasnost za akciju. To ni najgorim neokonzervativcima u SAD još nije palo na pamet.


Ovo je čisti upiš! "Najboljim" neokonzervativcima je palo na pamet da razbiju jednu zemlju ne bi li ("domino efektom" koji se pokazao kao preispoljna glupost onomad u slučaju Vijetnama) "širili demokratiju" Bliskim istokom. Pitali su otprilike nikoga, napravili "koaliciju voljnih" (sličnih lešinara i "novoevropskih" državica koje nisu izdržale bol "arm twisting-a" i udri!

Da ne pričam o tome kako je jedan od osnovnih arhitekata i "idealista" u toj bandi (neokonzervativaca), pošto je parlament zemlje u kojoj živim (Turska) možda prvi put doneo odluku u skladu sa voljom nekih 99% stanovništva da Turska ne učestvuje u zločinu, izjavio kako "turska vojska nije izvršila zadatak". Radi se o Pol Volfovicu, "vajnom demokrati".

Naprasna ljubav neokonzervativaca prema međunarodnim zakonima je, najblaže rečeno, patetična.
Jelena Milić Jelena Milić 09:44 21.08.2008

to vladimir p

sporu sa Gruzijom stvar je kompleksnija "nego sto je ruska odbrana ruskih drzavljana", i vi to dobro znate iako se pravite da ne znate.



ja sma otovrila jednu temu, na koju su se ruske vlasti u ovom konkretnom momentu pozvale! nista manje nista vise.
a da je sve ili mnogo toga oko gasovoda i anftovoda sam otovreno rekla na kraju teksta

Da li biste vi, kada bi vas MIP V. Jeremic postavio za svog glavnog politickog savetnika, drukcije ga savetovali? Niko nije naivan da veruje da ce Srbija insistirati na nekakvoj nesvrstanosti i vojnoj neutralnosti za sva vremena, ali to ce biti kada dodje za to vreme.


ovo me je slatko nasmejalo. nadam se u interesu srbije da nikom tako nesto ne bi palo na pamet :)) ima puno kompetentnijih od mene

inace, posao drzave i diplomatije je da brane interese drzave a ne da se zalazu za principe imaju uverenja etc, i tu je jos jedna razlog zasto mislim da ne bih bila kompetentna niti bih prihvatila tako nesto


ja javno iznosim stasvove da su vrednosti lob dem nesto sto mi se od svega postojecegg najvise svidja. pri tome ne tvrdim ni da ih se sve zemlje koje ih zvanicno postuju i/ili javno sprovode savrsene i dosledne

ipak, u vecinji njih je zivot duzi i lepsi, sigurniji, bogatiji pa i po toj logici sam za to da i srbija bude deo tog sveta i to javno iznosim. vidim ovde na blogu da je i samo imanje stava jeres :))
Jelena Milić Jelena Milić 09:45 21.08.2008

to vladimir p

sporu sa Gruzijom stvar je kompleksnija "nego sto je ruska odbrana ruskih drzavljana", i vi to dobro znate iako se pravite da ne znate.



ja sam otovrila jednu temu, na koju su se ruske vlasti u ovom konkretnom momentu pozvale! nista manje nista vise.
a da je sve ili mnogo toga oko gasovoda i naftovoda sam otovreno rekla na kraju teksta

Da li biste vi, kada bi vas MIP V. Jeremic postavio za svog glavnog politickog savetnika, drukcije ga savetovali? Niko nije naivan da veruje da ce Srbija insistirati na nekakvoj nesvrstanosti i vojnoj neutralnosti za sva vremena, ali to ce biti kada dodje za to vreme.


ovo me je slatko nasmejalo. nadam se u interesu srbije da nikom tako nesto ne bi palo na pamet :)) ima puno kompetentnijih od mene

inace, posao drzave i diplomatije je da brane interese drzave a ne da se zalazu za principe imaju uverenja etc, i tu je jos jedna razlog zasto mislim da ne bih bila kompetentna niti bih prihvatila tako nesto


ja javno iznosim stasvove da su vrednosti lib dem nesto sto mi se od svega postojecegg najvise svidja. pri tome ne tvrdim ni da ih se sve zemlje koje ih zvanicno postuju i/ili javno sprovode savrsene i dosledne

ipak, u vecinji njih je zivot duzi i lepsi, sigurniji, bogatiji pa i po toj logici sam za to da i srbija bude deo tog sveta i to javno iznosim. vidim ovde na blogu da je i samo imanje stava jeres :))
Goran Vučković Goran Vučković 10:08 21.08.2008

Re: to vladimir p

ipak, u vecinji njih je zivot duzi i lepsi, sigurniji, bogatiji pa i po toj logici sam za to da i srbija bude deo tog sveta i to javno iznosim.

Što rekoše u svoje vreme u Alan Fordu: Bolje je biti lep, zdrav i bogat nego ružan, bolestan i siromašan :)

Nisam samo siguran kojim metodama postati deo tog sveta - ali, ako je se ugledati na najbolje, treba imati dobru žvaku i nemilosrdnu spoljnu politiku :)
Doctor Wu Doctor Wu 22:45 18.08.2008

Jes vala

Jedini koji su zaista porazili Amere and Co ovih dana su sprinteri i sprinterke Jamajke.

i to spektakularno. Raste razbijaju. A i inace je interesantno gledati kako tabela medalja reflektuje times they are changin'.

Inace, po pitanju rata u Gruziji, americka nelagoda je potpuno razumljiva. Cini se dosta znakovitim to da Rusi mnogo vise paznje obracaju na to sta ce im Francuzi reci nego Ameri (cak je Kondoliza to posredno priznala). Izgleda da je u pitanju neka velika trgovina.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:06 18.08.2008

Re: Jes vala

Doctor Wu
Inace, po pitanju rata u Gruziji, americka nelagoda je potpuno razumljiva. Cini se dosta znakovitim to da Rusi mnogo vise paznje obracaju na to sta ce im Francuzi reci nego Ameri (cak je Kondoliza to posredno priznala). Izgleda da je u pitanju neka velika trgovina.

Dobro ste primetili, slazem se sa vama.
Zen Master Zen Master 09:38 19.08.2008

Re: Jes vala

Doctor Wu

Inace, po pitanju rata u Gruziji, americka nelagoda je potpuno razumljiva. Cini se dosta znakovitim to da Rusi mnogo vise paznje obracaju na to sta ce im Francuzi reci nego Ameri (cak je Kondoliza to posredno priznala). Izgleda da je u pitanju neka velika trgovina.


Naravno da je najbitnije šta će Francuzi i Nemci reći jer imaju najveća ulaganja u Rusiju tj Francuska konkretno sa Rusijom ima zajedničko preduzeće za istraživanje i eksploataciju nafte u Sibiru. Ukoliko se stvari logično sagledaju dolazi se do jednostavnog zaključka da ovaj konflikt nije trebao niti Rusiji niti EU, a da jedinu korist imaju oni koji su ga i započeli tj USA. Stara Evropa ima sve bolje veze sa Rusijom što nije baš dobro po USA a Novu Evropu treba dodatno motivisati da kupi malo stars & stripes oružja i da na svojoj teritoriji dozvoli postavljanje raketnog štita. Najveći gubitnik je po običaju EU kojoj NATO odnosno USA stoje za vratom i uz pomoć vernih svaznika Engleza im konstantno uvaljuju vruće krompire od rata na Kosovu, preko Iraka i sada Gruzije. EU iako jedna od najvećih ekonomskih sila nema svoju vojsku i praktično je pod vojnim protektoratom iz Vašingtona koji svrhu svog potpuno besmislenog daljnjeg egzistiranja na području EU pravda svesnim generisanjem sukoba i konstantnim stvaranjem paranoje od napada nekih novih neprijatelja. Stvari će za EU stajati bolje tek kada konačno reši da napravi svoju vojsku te kada se okrene zdravoj logici i ekonomskom interesu koji nameću sasvim druge saveznike od ovih danas. Ali Bogo moj kako to Evropa da uradi kada i u njoj ima toliko naivne dečice što u dobrog deka Mraza veruju kao naša draga Jelenica Milić, a i onaj šareni ekran je toliko lep i one čike i tete lepo obučeni pa kako da im ne veruješ baš sve što kažu...
Doctor Wu Doctor Wu 12:53 19.08.2008

Re: Jes vala

Da, to mi deluje kao vrlo, što bi ono rekli "plausible" teorija. Rusko-francuski pregovori o kupovini (ili zakupu) francuskih gasnih instalacija su se inače pominjali i u kontekstu Kosova, a moguće je (nagađam) da je naprasno priznavanje Kosova od strane Avganistana i USA tempirano baš da bi se ti pregovori prekinuli. Ne znam, nemam dovoljno informacija, ali tu se stvari nikako ne rade na pamet. Elem, bilo bi stvarno šokantno ukoliko se pokaže da je Sakašvili krenuo na Osetiju bez američkog "amin".
apatrid apatrid 09:55 20.08.2008

Re: Jes vala

Doctor Wu
Da, to mi deluje kao vrlo, što bi ono rekli "plausible" teorija. Rusko-francuski pregovori o kupovini (ili zakupu) francuskih gasnih instalacija su se inače pominjali i u kontekstu Kosova, a moguće je (nagađam) da je naprasno priznavanje Kosova od strane Avganistana i USA tempirano baš da bi se ti pregovori prekinuli. Ne znam, nemam dovoljno informacija, ali tu se stvari nikako ne rade na pamet. Elem, bilo bi stvarno šokantno ukoliko se pokaže da je Sakašvili krenuo na Osetiju bez američkog "amin".


Neće se pokazati.
011-495 011-495 22:55 18.08.2008

Gruzija..

Sve mi se cini da je HRW i malo u pravu, slike bombardovanih gruzinskih izbeglica bi bile na svim naslovnim stranama i TV stanicama. U JO i ovako nije ostalo Gruzina od proslog rata 1992, tako da niko u JO nije ni mogao sada da pravi progon Gruzina jer ih jednostavno tamo nema. Sto se tice novopecenog bogatasa koji se raspojasao, stvar stoji da je u ovoj prici Rusija najveci gubitnik ali je izabrala da izgubi i ovako nepostojeci dobar glas a da spase sunarodnike i usput pokaze gde je linija u pesku(za one koji slabije vide). Da nije "klala vola za kilo mesa" niko je vise ne bi "fermao 3%" i bilo bi isto kao sa Jeljcinom. Osim toga ako su SAD mogle da osvoje celu Grenadu zbog 17 propalih studenata koji su preko telefona plakali kako ne mogu da odlete sa ostrva dok ide drzavni udar, zasto bilo ko ko ima dovoljno sile ne bi moga o isto da uradi? Da ne pominjem Izrael, Liban i rat zbog 2 vojnika. Stvar je u tome da ce i ti studenti i ti vojnici sutra stititi te svoje drzave (ma kakve bile) za razliku od nas ovde gde ce "sutra" svaki oficir i vojnik 3 puta razmisliti da li da obavi svoj zadatak branjenja drzave(u slucaju Kosova) kadazna da ce ga prvim letom poslati na 40-95 godina robije.
Goran Vučković Goran Vučković 23:54 18.08.2008

Generali izgubljenih ratova

Stvar je u tome da ce i ti studenti i ti vojnici sutra stititi te svoje drzave (ma kakve bile) za razliku od nas ovde gde ce "sutra" svaki oficir i vojnik 3 puta razmisliti da li da obavi svoj zadatak branjenja drzave(u slucaju Kosova) kadazna da ce ga prvim letom poslati na 40-95 godina robije.

Pretpostavljam da možemo samo da molimo boga da američki ili ruski generali ne dožive takav tretman - jer za Nirmberg je prvo potreban II svetski rat...

A generali iz kosovskog rata su uglavnom časno primili metak, čini mi se - tj. odazvali se na prekomandu u Hag. Onaj ko upisuje vojnu akademiju svakako mora biti svestan takvog ishoda karijere.

Šta se uopšte dešava sa tim suđenjima, zna li neko? Ima već pet godina otkako su otišli...
Jelena Milić Jelena Milić 08:02 19.08.2008

Re: Generali izgubljenih ratova

today is the day

zzp ekipa je od danas na main stage u hagu
flipper58 flipper58 00:40 19.08.2008

Saakashvili

Jelena,

Kako vi vidite razvoj internacionalnih odnosa ako Rusija "trajno" ostane u Gruziji,
tj.kao sto je Amerika "trajno" ostala u Srbiji (pre nego sto je Kosovo proglaseno za nezavisno).

Sta mislite kako ce se ovo odraziti na Ukrajinu,
da li ce se raspasti ili uci u NATO cela?


Da li je bilo potrebno smiriti Srbe pre nego sto se krenulo na Kavkaz?

Jelena Milić Jelena Milić 08:48 20.08.2008

Re: Saakashvili


Da li je bilo potrebno smiriti Srbe pre nego sto se krenulo na Kavkaz?


ovo ne razumem?

tesko je i bilo bi neodgovorno vec sada iznositi vizije o kraju ili novom pocetku istorije. na srecu, i ozbiljne medjuvaldine organizacije poput nato i eu ne zure vec pazljivo odmeravaju svoje korake.

no, ljudi koje ja citam i cenim, analiticke kuce koje su do sada svojim javnim radom potvrdile da su neretko u pravu, etc...tvrde da su posledice gruzijskog sukoba nesagledive, ali da se vec moze reci da ce po efektu na medjunarodne odnose biti vece nego i blakanski ratovi, to jest da je ovaj sukob najznacajniji u tom smilsu od haldnog rata naovamo

i pitanje ukrajne je dobro ali komplikovano.

cini mi se d aje makednojia takodje zanimljiva tema, i da bi anto trebao da zajedno sa eu sredi stvar sa grckom brzo ali i sa makedonijom, i primi je u nato

djape071 djape071 00:44 19.08.2008

...nema više smisla

...od ovakvih događaja praviti međunarodni incident, pa onda suditi o tome ko je u pravu i u kojoj meri. Vaš post Jelena je dosta opširan,pre svega subjektivan (što blogu i daje posebno obeležje) pa ga ne bih hteo komentarisati (sem jedne male rečenice u drugom delu komentara), ali bih hteo da iskažem jednu konstataciju. Ovo što se u svetu dešava poslednjih par godina je definitivno kraj onog poretka koji je uspostavljen nakon drugog svetskog rata, i samim tim i svih institucija koje su uspostavljene radi očuvanja međunarodnog prava i ljdskih sloboda. Taj poredak su zajedno srušile velike sile, stalne članice saveta bezbednosti UN, namerno, svesno i sistematski. Najviše SAD pa onda sve ostale po zaslugama i veličini. Tako da su danas sve organizacije tipa HRV, HV značajne onoliko koliko je značajan jedan čamac Grinpisa kada se zakači za jedan od 5000 Šelovih tankera sa naftom. Sve to što se desilo i što se dešava u Gruziji, to se nikog više ne interesuje u smislu legalnosti, moralnosti i humanosti. Sad je gotovo, sad to dogovaraju između sebe velike sile kao što su se dogovarale pre Drugog svetskog rata. I to je ništa, šta tek imaju da naprave,mi ćemo se ove epizode sa Osetijom sećati kao što se sećamo prvih čarki na početku Balkanskih sukoba oko kojih smo se zajedno zgražavali. (Mark my words)

Jedino bih hteo da prokomentarišem ovu rečenicu koju ste napisali (mada nisam siguran da ste stvarno to mislili):
Ovo je nešto na šta bi i u Srbiji, koja je još u zabludi da je u 21 veku moguće biti nesvrstan i vojno neutralan, trebalo obratiti pažnju.( Pogledajte kako prolazi jadna Gruzija koja je ne svojom voljom formalno još nesvrstana vojno i politički. Da je bila članica EU a i NATO, možda pre svega ne bi solo čačkala mečku sa Rusima ali o tome posebno)

E Srbija neće čačkati ni mečku ni biti član NATO. Može se biti neutralan. Pogotovo ako svi oko nas uđu u NATO a ući će. Tad ćemo biti sigurni da nas niko neće napasti i bićemo spokojni. Ali da ulazimo, nećemo. Ne samo zato što smo jedina zemlja protiv koje je NATO jedinstveno ratovao, već zbog toga što neću kao građanin Srbije nikome da se više zameram. Niti nekoj majci u Gruziji, niti nekoj majci u Avganistanu. Nek vala prolaze, preleću, koriste aerodrome, puteve, radare i sve ovo jada što nam nisu oduzeli ili uništili. Ali da budem deo njihove obostrane budalaštine, neću i ne interesuje me. Nek sa biju između sebe, Omega nek im bude zvanični merač vremena kao Felpsu, a ja bih da to gledam na TV, kad im je već interesantnije da se tuku nego da se bave sportom.
bene_geserit bene_geserit 05:37 19.08.2008

nesvrstani

Jelena Milic

Ovo je nešto na šta bi i u Srbiji, koja je još u zabludi da je u 21 veku moguće biti nesvrstan i vojno neutralan, trebalo obratiti pažnju.( Pogledajte kako prolazi jadna Gruzija koja je ne svojom voljom formalno još nesvrstana vojno i politički. Da je bila članica EU a i NATO, možda pre svega ne bi solo čačkala mečku sa Rusima ali o tome posebno)
Na sreću, premijer Mirko Cvetković je dao izjavu koja se odnosi samo na poziv prekida vatre i žalost zbog izbeglica i žrtava, za razliku od uvodničara i novinara pre svega Politike i NINa,koji uveliko slave “veliku rusku pobedu”, likuju nad “porazom” pre svega SAD i NATO, koji su, koliko ja znam, još uvek ključni strateški partneri EU kojoj Srbija vlajda još uvek hoće da se priključi, te kritikuju zapadnu štampu za "pristrasnost" i unisone optužbe protiv nevine i čiste Rusije.

Dakle srpski narode pamet u glavu, nemojte slucajno da necete da dobrovoljno udjete u NATO i nemoj slucajno da deo stampe navija za Ruse inace ima da prodjemo gore nego jadna neutralna Gruzija (ovo je za onaj deo populacije koji voli Ruse, posto ne moze covek da ih natera da vole Amere mozda pomognu sitne pretnjice).

A moze i ovako: "Na sreću, premijer Mirko Cvetković je dao izjavu koja se odnosi samo na poziv prekida vatre i žalost zbog izbeglica i žrtava, za razliku od uvodničara i novinara pre svega" Blica i Danasa, koji uveliko prenose anti-ruske tekstove iz zapadne stampe (a Rusi su nam valjda jos uvek prijatelji), te kritikuju rusku stampu za pristrastnost i optuzbe protiv nevinog i cistog Saksvilija.

Sto ce reci stampa nam je kao i narod podeljena po pola (manje vise), kao i obicno.
Jedino sto nisam primetio pretnje tipa "pa vi probajte da budete vojno neutralni umesto da udjete u savez Rusije i Belorusije () pa cete proci kao jadna nesvrstana Gruzija".

Ali nema veze, ko pita Srbe (ili Ukrajince kada smo vec kod toga) da li ce da udju u NATO, ima da udjemo sve lupkajuci petama i podvriskujuci. Ako se nesto kao bunimo i trabunjamo o vojnoj neutralnosti malo pretnjica, malo zavrtanja ruke i ocas posla ce to da se promeni. Uvek su tu realni politicari koji razumeju mesto Srbije u svetu i initerese velikih sila, pa ako narod krene da ima pogresne ideje, tu su da ga isprave, necemo valjda da se drzimo demokratije kao pijan plota ...
Jelena Milić Jelena Milić 08:18 19.08.2008

Re: nesvrstani

da bas citam u vikend danasu tekst iz ria novosti, potpuno antiruski :))

koncentrisite se malo, ili citajte detaljnije

btw, primetiste li ovu "razliku" izmedju politike i danasa-u politici danima ni reci o optuzbama ruskog min odbrane da smo naoruzavali gruziju?
djape071 djape071 08:45 19.08.2008

Re: nesvrstani

..."pohvališe" nam Rusi i B92 pre neki dan http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=08&dd=14&nav_id=313419 . Mislim da i Kondoliza Rajs i Dimitrij Lavrov prvo ujutro što dobiju na sto to je primerak Politike, Blica i Danas-a. Pa ka pročitaju, onda kažu "E znači to je mislio deda Miloje! Moramo uraditi tako u interesu svetskog mira", i tek onda krenu sa ostalim aktivnostima.
apatrid apatrid 10:00 19.08.2008

Re: nesvrstani

Uvek su tu realni politicari koji razumeju mesto Srbije u svetu i initerese velikih sila, pa ako narod krene da ima pogresne ideje, tu su da ga isprave, necemo valjda da se drzimo demokratije kao pijan plota ...


Da, to su te svetle nedicevske tradicije.
adam weisphaut adam weisphaut 14:49 19.08.2008

Re: nesvrstani

Ali nema veze, ko pita Srbe (ili Ukrajince kada smo vec kod toga) da li ce da udju u NATO

Koliko znam sadašnja vlast u Ukrajini je došla na vlast demokratskim izborima, čak su sadašnjeg predsednika pokušali da otruju oni patriotski (proruski) orijentisani elementi što je cenim bilo vrlo demokratski.
bene_geserit bene_geserit 20:47 19.08.2008

Re: nesvrstani

adam weisphaut
Koliko znam sadašnja vlast u Ukrajini je došla na vlast demokratskim izborima, čak su sadašnjeg predsednika pokušali da otruju oni patriotski (proruski) orijentisani elementi što je cenim bilo vrlo demokratski.

Koliko znam ispitivanja javnog mnjenja u Ukrajini kazu da je 80+% stanovnistva protiv uclanjenja u NATO, pa ipak demokratski izabrani pro-americka vlast to zeli da progura na mala vrata tj. bez referenduma.

A vidim i ovi nasi pocinju nesto tako (istina stidljivo) da pominju.
Valjda nece da zamaraju narod takvim "tehnickim" pitanjima.

Sta ono bese znaci rec demokratija?
Narod se pita, ali ne bas uvek, a pogotovu onda kada moze da mu padne na pamet da donese losu odluku. Zato je tu demokratski izabrana elita kao korekcioni faktor.

A to ko je demokratski izabran a ko nije (u Ukrajini), ko je koga trovao i sl. niti sam raspravljao o tome, niti ima veze sa temom.
A ulazak u NATO protiv volje naroda ima itekako.
adam weisphaut adam weisphaut 07:23 20.08.2008

Re: nesvrstani

pa ipak demokratski izabrani pro-americka vlast to zeli da progura na mala vrata tj. bez referenduma.

Ako demokratski izabrana vlast progura nešto što nije po volji narod zar nije logično da će odgovarati pred narodom nad izborima? A ulazak u NATO nije tako jednostavna stvar da se odradi preko noći.
I odakle vam podaci o tih 80% (kao i da li oni datiraju pre ruske interevncije u Gruziji?)
Jelena Milić Jelena Milić 08:50 20.08.2008

Re: nesvrstani --neki primer ?

A ulazak u NATO protiv volje naroda ima itekako.


jel moze neki konkretan primer
znik znik 06:03 19.08.2008

Kome je sve ovo trebalo

Veoma interesantan komentar je objavljen u San Francisco Heraldu, a bavi se pitanjem kome je sve ovo trebalo.

Autor tvrdi da se Saakashvili nikada ne bi upustio u ovakvu avanturu, da mu neko nije obećao pomoć. Taj neko je izborni štab Johna McCaina, u kome kao savetnik za spoljnju politiku sedi Randy Scheunemann, koji je bio registrovan lobista za Gruziju, a čija firma Orion Strategies i dalje lobira za Gruziju (Scheunemann se distancirao od kompanije za vreme kampanje, ali on je i dalje jedan od dvojice partnera).

Motivaciju za ovakav potez vide u potrebi da se američka izborna trka, u kojoj McCain vidno zaostaje za Obamom, prebaci na teren spoljnje politike. Sve do sada, sve se uglavnom vrtelo oko unutrašnje politike i ekonomije, polja na kojima Obama ima prednost. Na spoljnjopolitičkom planu, u slučaju krize, čvrst stav Johna McCaina i njegovo vojničko iskustvo doneli bi mu prednost. Drugim rečima, ako se američki birači budu odlučivali u situaciji krize u međunarodnim odnosima, McCain bi im ao veće šanse od Obame.

Pri svemu tome, Rusi su zagrizli bačenu kost i desilo se to što se desilo. Saakashvili je dobio po nosu.
Bushova administracija, koja sa Saakashvilijevom avanturom nije imala nikakve veze, našla se u neobranom grožđu.
Jelena Milić Jelena Milić 08:04 19.08.2008

nato-rusija

NATO-Rusija, šta dalje?
19. avgust 2008. | 00:17 -> 01:25 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Vašington, Moskva, Pariz -- Nastavlja se razmena oštrih reči između zvaničnika Moskve i zapadnih prestonica oko gruzijske krize, ugrožena saradnja NATO-Rusija.

Ruska saradnja sa NATO savezom je ugrožena time što je taj savez pomogao Gruziji, a odnosi bi mogli da se pogoršaju još više ako Gruzija postane članica NATO, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin.

Rogozin je rekao da će Moskva pomno pratiti današnji sastanak NATO o zahtevu SAD da se "preispitaju odnosi sa Rusijom zbog njene vojne akcije u Gruziji".

"Pažljivo ćemo posmatrati kakvu odluku će doneti šefovi diplomatija koji će sutra učestvovati u tom razgovoru", rekao je Rogozin.

"Ukoliko te odluke budu isključivo bile povoljne za Gruziju koju mi smatramo agresorom u ovom konfliktu, nećemo moći dalje da održavamo kvalitetan odnos sa članicama NATO saveza", ocenio je Rogozin.

Predsednici Poljske i Litvanije, Leh Kačinjski i Valdas Adamkus apelovali su pred današnji sastanak šefova diplomatija članica NATO o Gruziji da ta kavkaska zemlja i Ukrajina hitno budu primljene u zapadnu vojnu alijansu.

"Samo to bi bilo u stanju da zaustavi dosadašnju nekontrolisanu eskalaciju nasilja u Gruziji i vrati bezbednost običnim ljudima", upozorili su Kačinjski i Adamkus u zajedničkom saopštenju.

Oni su u saopštenju otpužili Rusiju da su njene operacije u Gruziji "prešle svaku razumnu meru akcija koje osiguravaju bezbednost civila" i da izazivaju i masivnu pljačku.

Rusija se oštro protivi nameri Gruzije da postane članica NATO što bi zapadni vojni savez dovelo na južnu rusku granicu. Neki analitičari pretpostavljaju da je to bio glavni razlog okršaja Rusije i Gruzije.

"Rusija da poštuje norme 21. veka"

SAD će pozvati saveznike u NATO da razmotre obustavljanje sastajanja na ministarskom nivou NATO i Moskve kako bi se Rusija primorala da poštuje mirovni plan koji je potpisala, izjavio je juče jedan viši zvaničnik SAD.

"Rusija igra opasnu igru"

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs izjavila je večeras da Rusija igra "veoma opasnu igru" s Amerikom i njenim saveznicima i upozorila da NATO neće dozvoliti Moskvi da pobedi u Gruziji, destabilizuje Evropu i stvori novu "gvozdenu zavesu".

"Moramo da sprečimo ruske stratešeke ciljeve koji su, očigledno, podrivanje gruzijske demokratije, upotreba vojnih kapaciteta za
nanošenje štete i u nekim slučajevima uništavanje gruzijske infrastrukture i slabljenje gruzijske države", rekla je Rajsova.



Američki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan je rekao da još nema pouzdanih podataka da su Rusi započeli povlačenje iz Gruzije i da "najmanje što bi NATO trenutno mogao da uradi jeste da obustavi održavanje daljih sastanka na ministarskom nivou sa Rusijom".

"Ne želimo da budemo u situaciji gde smo u nekoj vrsti zategnutnih odnosa, međutim, dok Rusija ne povuče svoje snage sa gruzijske teritorije, i dok ne počne da poštuje međunarodne norme koje postoje u 21. veku, mi zaista ne možemo da sarađujemo sa Rusijom kao do sada", rekao je taj zvaničnik.

Prema rečima portparola NATO Karmen Romero, na današnjem vanrednom sastanku 26 ministara NATO biće iznet zahtev da se pruži podrška Gruziji, a biće razmotren i njen prijem u Savez.

Povlače se - ne povlače se

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izrazio je nadu da su ruske trupe počele povlačenje iz zone sukoba u Gruziji, kao što je obećala Moskva.

Navodeći da možda greši, Kušner je rekao da "izgleda da je juče počelo povlačenje."

On je rekao da da će predsednik Francuske Nikola Sarkozi, ako povlačenje nije počelo, biti primoran da sazove hitan sastanak Evropskog saveta EU o posledicama po Rusiju zbog nepovlačenja trupa.

Agecija AP, međutim, navodi da za sada ne izgleda da se ruske trupe povlače iz Gorija, ključnog gruzijskog grada.


Jelena Milić Jelena Milić 08:15 19.08.2008

porast rasnog nasilja u rusiji-UN komitet!

UN upozorile Rusiju na porast rasnog nasilja
Autor: Beta | 19.08.2008. - 08:33
Ključno telo UN za prava čoveka upozorilo je na rast rasno motivisanog nasilja u Rusiji i pozvao Moskvu da preduzme odlučne akcije protiv ultranacionalista, neonacističkih grupa i govora mržnje u medijima.

Komitet za uklanjanje rasne diskriminacije (Committee on the Elimination of Racial Discrimination, CERD) je saopštio da je "ozbiljno zabrinut zbog alarmantnog porasta učestalosti i težine rasno motivisanog nasilja, posebno mladih pripadnika ekstremističkih grupa". Mete nasilja i govora mržnje su Čečeni i drugi narodi s Kavkaza, narodi centralna Azije, Romi, Mešetinski Turci, manjine jevrejske ili muslimanske vere i Afrikanci.
Izveštaj CERD, sastavljen posle nedavne rasprave njegovih 18 stručnjaka sa ruskom delegacijom i grupama za zaštitu ljudskih prava iz Rusije, deo je šireg izveštaja UN o rasizmu. Ruski aktivisti za zaštitu ljudskih prava su na tom sastanku naveli da policija uglavnom stoji po strani dok skinhedi i druge neonacističke grupe demonstriraju protiv Jevreja, nacionalnih manjina i stranaca.
CERD je zatražio od Vlade Rusije "temeljitu istragu" o policijskoj represiji nad Gruzinima 2006. godine, kada je iz Tbilisija saopšteno da ti događaji održavaju zvanični rasizam što je zateglo odnose Moskve i Tbilisija. Prema izveštaju koji je naveo CERD, ruska policija je privela više stotina Gruzina i državljana Rusije porekom iz Gruzije, držala ih u pretrpanim zatvorima i deportovala u Gruziju bez suđenja. Izveštaj CERD je sačinjen pre rata u Gruziji između gruzijskih i ruskih snaga.
Diskrminaciju takođe trpe Romi, piše u izveštaju i dodaje da su sudovi širom Rusije naređuju uništavanje stalnih romskih naselja i da romska deca školu pohađaju u posebnim razredima. CERD takođe traži od Moskve da preduzme akciju protiv policijaca i drugih zvaničnika koji sprovode "rasno selektivno hapšenje, pretrese i druge neovlašćene postupke" zasnovane na izgledu ljudi. CERD je primetio da je Kremlj pokušao da se bori protiv širenja rasne, etničke i verske mržnje u medijima i, u manjoj meri, u nastupu političara i stranaka, ali da je istovremeno povećan broj rasnih i ksenofobnih izjave u medijima i nastupima državnih zvaničnika.


011-495 011-495 08:55 19.08.2008

Re: porast rasnog nasilja u rusiji-UN komi

Jelena Milić
UN upozorile Rusiju na porast rasnog nasilja
Autor: Beta | 19.08.2008. - 08:33
Ključno telo UN za prava čoveka upozorilo je na rast rasno motivisanog nasilja u Rusiji i pozvao Moskvu da preduzme odlučne akcije protiv ultranacionalista, neonacističkih grupa i govora mržnje u medijima. ...................................
CERD je zatražio od Vlade Rusije "temeljitu istragu" o policijskoj represiji nad Gruzinima 2006. godine, kada je iz Tbilisija saopšteno da ti događaji održavaju zvanični rasizam što je zateglo odnose Moskve i Tbilisija. Prema izveštaju koji je naveo CERD, ruska policija je privela više stotina Gruzina i državljana Rusije porekom iz Gruzije, držala ih u pretrpanim zatvorima i deportovala u Gruziju bez suđenja. Izveštaj CERD je sačinjen pre rata u Gruziji između gruzijskih i ruskih snaga.
Diskrminaciju takođe trpe Romi, piše u izveštaju i dodaje da su sudovi širom Rusije naređuju uništavanje stalnih romskih naselja i da romska deca školu pohađaju u posebnim razredima. CERD takođe traži od Moskve da preduzme akciju protiv policijaca i drugih zvaničnika koji sprovode "rasno selektivno hapšenje, pretrese i druge neovlašćene postupke" zasnovane na izgledu ljudi. CERD je primetio da je Kremlj pokušao da se bori protiv širenja rasne, etničke i verske mržnje u medijima i, u manjoj meri, u nastupu političara i stranaka, ali da je istovremeno povećan broj rasnih i ksenofobnih izjave u medijima i nastupima državnih zvaničnika.




Da, to je stvarno ogroman problem nove Rusije. Nazalost frustracije nalaze ventil na najgori moguci nacin i sto je jos gore bez adekvatne reakcije organa vlasti, za sada. To sto se sada desava u Rusiji je ono kroz sta je Amerika prosla pre 60-80 godina. Dodushe jos nije doslo da prave za Gruzine koncentracione logore kao sto su Amerikanci radili za svoje gradjane japanskog porekla za vreme WWII. Sto se tice 2006 i Gruzina, deportovani su osudjivani i ljudi bez urednih dokumenata za boravak u RF a zatvori su i ovako pretrpani pa to i nije bilo nesto upereno protiv Gruzina.
Jedno pitanje za sve, koliko ste Cigana(nije u pezhorativnom smislu) imali u svojim skolama u Bgd-u ili drugim gradovima. Ja mogu da kazem za 3 osnovne skole na B.Brdu - ukupno 5 ucenika (rane 70-e) a u isto vreme u skoli za decu ometenu u razvoju(mentalno) Miloje Pavlovic (takodje na B.Brdu) je bilo vise ucenika Cigana nego dece ometene u razvoju. Zasto? Zasto je nas sistem dozvoljavao da se savrseno normalna ciganska deca upisuju u takvu skolu a ne u skole za "obicnu" decu? Dobra tema za razmishljanje, kakvi smo mi ljudi i koliko volimo drugog da pljunemo da bi sebi izgledali bolje.
deberzerak deberzerak 09:01 19.08.2008

Re: porast rasnog nasilja u rusiji-UN komitet!

Bravo.....ushicen sam ovim tekstovima koje postujete.Taman kada sam pomislio da ste se suzdrzali od pristrasnih komentara, "neizdrz" je opet bio jaci od vas.

Savet za vas, ucinite nam svima uslugu. Pocnite da mislite svojom glavom. Kada to budete uradili shvaticete da SAD trenutno vode politiku koja se odlikuje svime samo ne ljubavlju prema svetskom miru. Najutoritarniji i najkrvaviji rezim u ovom trenutku je onaj koji je situiran u Beloj Kuci, mislim da ova moja zapazanja nisu preterana, to bi mozda i vi zakljucili kada bi razmislili o posledicama americkih intervencija u zadnjih dvadeset godina. A mozda i ne bi , kao sto sam vec napisao jednom od blogera samoobmana je slatka. Vi ocigledno volite slatkise.

kako ono rece jedan od blogera:
Doduše kada bi autor posta izrazio makar želju da ponekad uključi i mozak a da ugasi ekran CNN & BBC koji mu u medjuvremenu veselo zamenjuje glavu možda se ovakvi zasmejavajući propusti ne bi dešavali...
Jelena Milić Jelena Milić 08:54 20.08.2008

Re: porast rasnog nasilja u rusiji-UN komitet!

dakle UN izvor nije relevantan?
UN, to je ono od cije suda trazimo izjasnjavanje o kosovu btw, i za sta je nas ministar rekao da ce odluku postovati

jer to vasa poenta, ni UN nije referentan!

pokvarila sam koncept 'samo citiranja CNN"
unesto da meni savetujete cijom glavom da razmisljam mozd abi vi mogli da prestanete da me citate ako je to vec ionako samo necije tudje razmisljanje!


PS kad procitate neku vest sa olimpijade i to posle komentarisete, cije je to razmisljanje.

ako nemate argumenata pro and con za raspravu, ne zamagljujte prostor ovde otkrivanjen vrucih i hladnih voda u bojleru
011-495 011-495 08:37 19.08.2008

Gruzija..

Nisam bas siguran da je zvanicna administracija SAD bila neobavestena sta ce se desiti. Kao minimum zbog toga sto u Gruziji sedi oko 120-150 americkih instruktora,manevri koje su proveli Gruzini i Amerikanci dve nedelje pre pocetka rata a odradjivane su borbe u gradskim uslovima,Rusi objavili da su dosli u posed dokumentata koji dokazuju uceshce posmatraca OEBS-a u spijuniranju odbrambenih pozicija Osetina.
deberzerak deberzerak 09:10 19.08.2008

Re: Gruzija..

DA ne zaboravimo da je u GRuziji i MPRI, grupica americkih penzionisanih generala koja je obucavala hrvtasku vojsku pred oluju. Nekako sumnjam da oni nisu znali sta se sprema.
Jelena Milić Jelena Milić 08:42 19.08.2008

o srpskoj efikasnosti glede enefikasnosti

Ukidanje gasa


U našim energetskim krugovima već više decenija u potpunosti vlada ideja da bi strateško opredeljenje Srbije morala da bude orijentacija na prirodni gas.
Pogledajmo kako stvari zaista funkcionišu u svetu. Doskora je gas u svetu bio vrlo jeftin i s tog stanovišta ga je trebalo više koristiti nego druge izvore. Tako je cena 1 MMBTU (to su neke termalne jedinice) bila oko 2 dolara tokom 1990-ih i početkom ove decenije i svet je žurio da se preorijentiše sa smrdljivog uglja na čisti gas. Ali, vremena su se otada promenila. Cena tog istog MMBTU je tokom 2006-2007. stigla na 6-7 dolara, da bi u julu ove godine prešla 13 dolara.
Trenutno je na 8-9 dolara. I pored činjenice da su tržišta gasa dosta regionalizovana (ne postoji globalno svetsko zbog transporta gasovodima), ipak cene ujednačuje postojanje tečnog prirodnog gasa (LNG), koji se prevozi brodovima.
Elem, na cene gasa presudno utiču dva faktora. Prvi je cena nafte, koju gas, kao bliski supstitut, prati sa izvesnim vremenskim zakašnjenjem. Tu skoro je CERA, velika konsultantska firma, ocenila da je poslednjih decenija evropska cena gasa pratila naftu sa devet meseci zakašnjenja. Da će cene nafte ostati visoke tokom sledećih godina niko ne sumnja, jer potrošnja brzo raste, a proizvodnja sve teže drži korak. Jako raste potrošnja, ali ne samo njena. Tu je i kartel proizvođača OPEK, koji manipuliše proizvodnjom radi uvećanja cena i prihoda. A i neka važna polja presušuju.
Drugi faktor dugoročnih kretanja cena gasa jeste dinamika proizvodnje i potrošnje samog gasa. I ovde su prognoze nepovoljne na srednji rok. Najveća ruska nalazišta smanjuju produkciju, sve do pojave novog velikog 2013. godine (polje Štokman). Stoga Gasprom kupuje gas iz centralne Azije i prodaje ga zapadnoj Evropi, ubirajući posredničku i polumonopolsku dobit. Na ta nalazišta će se uskoro priključiti Kina, sa svojom tražnjom. Evropa, opet, teži da smanji zavisnost od ruskog gasa i kupuje LNG u drugim zemljama, gradeći skupu infrastrukturu (terminale i flotu) i pripremajući izgradnju gasovoda Nabuko od centralne Azije.
Drugi krak evropske aktivnosti je povećanje energetske efikasnosti i preorijentacija na obnovljive izvore energije. Ovo drugo nije samo, kako naivni misle, uzrokovano željom da okolina bude čista, već i težnjom da se izbegnu visoke cene nafte i gasa u budućnosti, koje su, po svemu sudeći, neminovne.
SAD već decenijama smanjuju učešće gasa u ukupnoj potrošnji, dok Evropa to planira za doglednu budućnost. Čak, potrošnja gasa u SAD danas je jednaka onoj iz 1970. godine. Jedino Srbija ne primećuje šta se oko nje događa i sve više pada u zagrljaj gasa i Gasproma.
Ovim tekstom ne želim da kažem da se treba manuti i gasa i Gasproma, već da neko ozbiljan treba da sedne i malo porazmisli o energetskoj budućnosti zemlje. Vredi truda. I da nije inženjer. Boško Mijatović




djape071 djape071 08:58 19.08.2008

Re: o srpskoj efikasnosti glede enefikasnosti

...da mislim da je ulje iz friteza dobar alternativni vid energije...isto tako i kada Deril Hana izađe na CNN i reklamira kako suđe ne kreba sušiti u mašini već treba pustiti da se cedi, i da veš treba sušiti na štriku. Nije to problem Jelena, problem je zapadna ekonomija koja svoju moć zasniva na niskoj ceni energenata. Pre svega američka. Ako im ukinete jeftinu naftu, oni znaju da je to kraj njihove dominacije. To je prvi shvatio Šah Reza Pahlavi 1973 kada je kao predsedajajući OPEC tokom Jon Kipura držao SAD na odstojanju od Egipta i Sirije time što im je uskraćivao naftu. Sve njihove alternative su u stvari kupovina vremena između nekog novog Iraka i Avganistana, ne misle to oni ozbiljno.
strog_ali_pravedan strog_ali_pravedan 16:11 19.08.2008

Re: o srpskoj efikasnosti glede enefikasnosti

Jelena Milić
...Čak, potrošnja gasa u SAD danas je jednaka onoj iz 1970. godine. Jedino Srbija ne primećuje šta se oko nje događa i sve više pada u zagrljaj gasa i Gasproma...Boško Mijatović


Ovo jednostavno nije tacno ->

http://tonto.eia.doe.gov/FTPROOT/service/oiaf0102.pdf

Pogledati "Recent trends and Current situation" gde pise sledece:

"From the high levels of the early 1970s, U.S. natural gas
consumption declined to a low of 16.2 trillion cubic feet
in 1986.6 Since then it has increased at an average annual
rate of about 2.4 percent. In 2000, total natural gas consumption
in the United States reached an all-time high
of 22.8 trillion cubic feet, 4.8 percent higher than in 1999.
"

Od 2000 potrosnja je samo rasla a nikako opadala.

Na http://eia.doe.gov/ mozete naci i ostale podatke vezane za potrosnju gasa u USA.

Ne znam ), sta je poriv Bosku Mijatovicu da iznosi neistine, ali je vec zabrinjavajuce da i vi Jelena koristite svaku priliku da "slepo" branite jednu stranu i sirom otvorenih ociju napadate drugu(e).
Jelena Milić Jelena Milić 08:59 20.08.2008

Re: o srpskoj efikasnosti glede enefikasnosti

Ne znam ), sta je poriv Bosku Mijatovicu da iznosi neistine, ali je vec zabrinjavajuce da i vi Jelena koristite svaku priliku da "slepo" branite jednu stranu i sirom otvorenih ociju napadate drugu(e).


ako ste propustili, ja sam tekst prenela ne komentarisuci ga

inace, i vas molim da date DOKAZE, navedete tacne citate gde ja to UVEK jednu stranu branim a drugu napadam.



nebilo vam tesko procitajte ber pocetni citat u ovom postu

zaista, potrusite se malo bolje da me denucirate, ulozite bar malo truda dajte nesto verodostojnije
Atomski mrav Atomski mrav 08:43 19.08.2008

Zanimljivosti...

Prema ruskim izvorima, od 2. avgusta, granicu Rusije je prešlo i registrovalo se više od 37.000, od približno 80.000 stanovnika Južne Osetije. Sa druge strane, ka centralnoj Gruziji, raseljavaju se hiljade Gruzina koji su živeli u Južnoj Osetiji. Predsednik Južne Osetije Eduard Kakjoti otvoreno tvrdi da nema nameru da ikog od izbeglih Gruzina pusti da se vrate natrag kući!

I onda neko kaže da nema paralele sa Kosovom i NATO bombardovanjem '99. Evo jedne.

Bilo dobro da predstavnici OEBSa, čiji je Rusija punopravni član, a koji u Južnoj Osetiji ima posmatračku misiju, izađu sa jasnijim saopštenjima koja bi stavila tačku na potpuno oprečne tvrdnje sukobljenih strana o sledu događaja kao i o prirodi i razmeri civilnih stradanja, između ostalog i da bi se kaznili vinovnici svih utvrđenih zločina počinjenih u ovom sukobu. Ako se to ne desi ostaje pitanje kakvu uopšte šira javnost ima korist od posmatračkih misija međunarodnih međuvladinih organizacija .

Da, bilo bi dobro... i dobro pitanje, čemu sve to služi (a uz to i ne radi)?

HRW ocenjuje da je na početku sukoba gruzijska vojska upotrebila nepreciznu i prekomerenu silu koja je rezultirala i civilnim žrtvama a da se od tog momenta nadalje tako isto ponašala i ruska vojska u Južnoj Osetoji i u oblasti Gorija.

u odbrani svojih državljanja ( sa velikom sumnjom oko toga kako su, koliko i zbog čega uopšte bili ugroženi)

Ovo je oprečno. Na osnovu čega sumnjaš? Ne veruješ HRW-u?

ako mene pitate postoji razlika između odluke vojno političkog saveza većeg broja država, bilo NATO bilo koalicije voljnih i odluke jedne zemlje

Ako mene pitate, postoji razlika između odluke zasnovane na međunarodnom pravu ili makar na nekim opšteprihvaćenim principima i odluka pojedinih država ili vojnih saveza "na svoju ruku". NATO nema ništa više prava da interveniše od Rusije.

Rusija intervencijom u Gruziji legitimiše samu opciju, koja je u suprotnosti sa dosadašnjim tvrdnjama i busanjem u grudi o nepovredivosti državnog suvereniteta i integriteta, bar kada je Kosovo bilo u pitanju.

Rusiji je situacija oko Kosova išla u korist, pomenuo sam već na tvom prošlom postu da su, kad je Kosovo u pitanju, svi profitirali sem Srbije.

Rusija je, naime, ostala bez principa, osim onoga MOŽE NAM SE.

Može se i Amerikancima u Iraku. Kolika je cifra poginulih civila tamo od invazije? Kakav opšteprihvaćeni princip je tamo na snazi? Za jedne situacije važi jedan "princip" a za druge ne važi. To onda nije princip već izgovor.

Uz dužno poštovanje dosadašnjih žrtava u Gruziji, masovne grobnice ruskih civila, državljana iz Gruzije, poput onih u Batajnici, još nisu nađene.

Da je stvar prepuštena OEBS-u i kojekakvim drugim posmatračkim misijama, možda ovo gore navedeno ne bi bilo tačno :( Mene samo zanima, da Rusija nije intervenisala, kada bi zapad obratio pažnju na Gruzijsku vojnu akciju u Južnoj Osetiji?

NATO nije pešadijski ušao na Kosovo i u ostatak Srbije već je ceo “posao” sa JNA koja je tada verovatno bila ozbiljnija vojska nego gruzijska sada, završio iz vazduha, bez žrtava sa svoje strane.

Javnost u državama članicama NATO pakta je mnogo osetljivija na sopstvene žrtve u vojnim pohodima po svetu nego što je slučaj sa Rusijom. Svaki NATO general je znao da će pešadijski (oklopni, itd.) napad na SRJ rezultovati žrtvama među NATO vojnicima i političari su znali da je takav napad svojevrsni "point of no return" posle koga će biti mnogo teže izdejstvovati "dok se Vlasi ne dosete" rešenje, da sve bude "pod okriljem UN", itd. Vazdušni napadi na SRJ su naneli mnogo veće štete civilnoj infrastrukturi nego oružanim snagama tako da slanje trupa na Kosovo (da li samo na Kosovo) nije bila omiljena opcija za njih. Rusi, s druge strane, ne mare mnogo za svoje žrtve, koliko su nemilosrdni prema svojim neprijateljima toliko su i prema svojim vojnicima. Na dve stvari nikako nemojte računati kod Rusa a to su milosrđe i suptilnost...

Što se tiče članstva u STO, odnosa sa EU i ostalim najrazvijenijim zemljama sveta (G8), zar je trebalo čekati da se Rusija i vojno angažuje pa da sad svet razmišlja šta će sa Rusima? Naravno da je trebalo, Amerikancima nije teško da sarađuju sa likovima poput Mušarafa i Sakašvilija, samo ako imaju od toga koristi a kamoli sa Rusima... da je Lukašenko kojim slučajem anti-ruski orijentisan i on bi bio miljenik Vašingtona i Brisela. E sad je dara prevršila meru, baš me zanima kakvi će biti potezi zapada.

Ovo je nešto na šta bi i u Srbiji, koja je još u zabludi da je u 21 veku moguće biti nesvrstan i vojno neutralan, trebalo obratiti pažnju.( Pogledajte kako prolazi jadna Gruzija koja je ne svojom voljom formalno još nesvrstana vojno i politički. Da je bila članica EU a i NATO, možda pre svega ne bi solo čačkala mečku sa Rusima ali o tome posebno).

Pa da se Gruzija zaista trudila da bude vojno neutralna i "nesvrstana", možda joj se ovo ne bi desilo. Država koja se graniči sa Rusijom i ima sa njom teritorijalne nesuglasice se otvoreno nudi NATO-u i to je kao pametno? Država koja je strateški važna za ruske interese i za NATO interese odabira stranu koja (još uvek) ne predstavlja "gazdu u komšiluku"? Isto tako, zna se i ko je gazda u našem komšiluku, samo što nas *ebe to što ni kroz istoriju nismo umeli da razmišljamo na neki prozaičan način a izgleda ni Gruzijci to ne umeju. Jedino je Tito izgleda umeo ali on je imao zaleđinu koja je falila, recimo, Sakašviliju. E sad, želim da verujem da Gruzija kao članica EU (a valjda i NATO, mada bi se reklo da NATO već sada ima ogroman politički uticaj na Gruziju) ne bi ni otpočinjala ovaj sukob... no, ostaje još da se vidi da li je to tačna pretpostavka.

Na sreću, premijer Mirko Cvetković je dao izjavu koja se odnosi samo na poziv prekida vatre i žalost zbog izbeglica i žrtava

Reakcija srpskih vlasti je primetno uzdržana, što je i normalno jer sa jedne strane Rusija nam je kobajagi saveznik a sa druge strane Gruzija se našla u sličnoj situaciji kao i Srbija. Pa je valjda zato mudro ćutati. Jednoga dana će i Gruzija možda tražiti od Generalne skupštine UN (ako bude uopšte postojala) da traži od Međunarodnog suda pravde mišljenje o tome je li ruska vojna akcija bila povreda međunarodnog prava...
Jelena Milić Jelena Milić 09:36 19.08.2008

Re: Zanimljivosti...

odbrani svojih državljanja ( sa velikom sumnjom oko toga kako su, koliko i zbog čega uopšte bili ugroženi


ne, nekako je vreme pokazalo da HRW ima kredibilitet, i bez obzira sta neki drugi komentatori ovde svesno ili nenamerno previdjaju, ja sam u samom uvodu posta prvo stavila citat u kome kaze da nema nevinih u ovom sukobu, pa onda namerno i prevela a ne samo pejstovala HRW ocenu da su gruzini u fazi eskalacije sukoba prvi primenili nepreciznu i prekomernu siliu

na sajtu HRW ima puno potresnih svedocenja sa obe strane

moja observacija se odnosila ( nisam se precizno izrazila, izvinjavam se) na celu situaciju u juznoj osetiji i pre eskalacije, koju takodje karakterisu oprecne izjave sukobljenih strana o stepenu i prirodi ugrozenost, a ova pogotovu imajuci u vidu osetijske milicije koje su pod ako ne direktnom kontrolom ono bar pod pokroviteljstvom i sa podrskom ruskih snaga i pa postoje spekulacije da rusi nisu prezali od bacanja iskri koje su, takodje, mogle biti neprecizne i prekomerene pa tako ugroziti i svoje drzavljane
Atomski mrav Atomski mrav 09:48 19.08.2008

Re: Zanimljivosti...

Hm... i još jedna paralela sa Kosovom.
Jelena Milić Jelena Milić 13:21 19.08.2008

Re: Zanimljivosti...

hm, a mislis nije bilo "nasih" da potpaljuju nemire po krajiskim i bosanskim selima! nista novo pod kapom nebeskom. nazalost po civilno stanovnistvo, pogotovu ono koje zivi u tim etnickim pacvorcima a koji imaju "predistoriju" sukoba, i dugo objektivno secanje -srbi u krajni su pamtili jasenovac i kad su culi opet ndh etc, ja sasvim razumem da su krenuli i da se samonaoruzavaju, makar da je to samo bila retorika tudjmanovog rezima....


Atomski mrav Atomski mrav 13:29 19.08.2008

Re: Zanimljivosti...

Kao što rekoh, prava paralela...
Sećam se intervjua na nekoj od tadašnjih TV (pa skr. od gl. grada jedne od SR)... pričaju sa jednim čovekom odnekud iz BiH i pitaju ga šta misli hoće li biti rata a on mrtav 'ladan kaže "Hoće". Pa ga pitaju da li je narod naoružan a on odgovara da, kada se u njegovom selu zapali kuća niko ne trči da je gasi već svi beže dok municija ne eksplodira... bio sam tad još sasma mali ali mi se to urezalo u sećanje.
Sudden Twist Sudden Twist 09:11 19.08.2008

BTW

Ruski zvaničnici ne kriju ni činjenicu da se ponašaju kao NATO '99, mada oni tvrde da je NATO tada falsifikovao dokaze koji bi opravdali akciju, što u sadašnjoj situaciji u Gruziji, po njima, nije slučaj. Osim gore navedene “sitnice” da je Rusija samoj sebi dala pravo da interveniše ( ako mene pitate postoji razlika između odluke vojno političkog saveza većeg broja država, bilo NATO bilo koalicije voljnih i odluke jedne zemlje), bez prethodnih međunarodnih mirovnih konferencija, makar i propalih, etc, Rusija intervencijom u Gruziji legitimiše samu opciju, koja je u suprotnosti sa dosadašnjim tvrdnjama i busanjem u grudi o nepovredivosti državnog suvereniteta i integriteta, bar kada je Kosovo bilo u pitanju. Rusija je, naime, ostala bez principa, osim onoga MOŽE NAM SE. Uz dužno poštovanje dosadašnjih žrtava u Gruziji, masovne grobnice ruskih civila, državljana iz Gruzije, poput onih u Batajnici, još nisu nađene.


Mnogo preskočenih činjenica.

BTW 1 Ruske trupe su deo mirovnog kontigenta u skladu sa međunarodnim sporazumom. Gruzijske trupe su ubile 10 ruskih vojnika iz mešovitog mirovnog kontigenta pre ruske intervencije. Ubile ih kolege. Dakle pre nego što se utvrdi da je neko "sam sebi dao pravo da interveniše" pročitati uslove ruskog prisustva tamo i obratiti pažnju na redosled događaja.

BTW 2 tačno postoji razlika između odluke NATO i jedne države. NATO nije bio prisutan na delu teritorije Srbije po bilo kojem pravnom osnovu pre nego što ju je napao. Niti je NATO ili bilo koja članica te organizacije bila napadnuta od strane SRJ i VJ. Rusija je bila prisutna kroz mirovni vojni kontigent. Argument NATO međunarodna organizacija, više država je zaista ispod vašeg nivoa.

BTW 3 vojna intervencija, ukoliko je u skladu, sa međunarodnim sporazumom ili ukoliko je posledica stanja nužde ne mora značiti povredu suvereniteta osim ukoliko izađe iz okvira tog međunarodnog sporazuma.

BTW 4 masovne grobnice Albanaca u Batajnici su nastale nakon NATO intervencije a ne pre, dok su civilne žrtve i pogibije ruskih mirovnjaka nastupile pre Ruske intervencije. Batajnica, naravno, nije falsifikat ali je falsifikat tvrditi da je NATO intervenisao zbog Batajnice.

BTW 5 čini mi se da su SAD u Panami intervenisale da bi zaštitile američke državljane. Ne sećam se mirovne konferencije koja je intervenciji prethodila. Da ne pominjem Irak i Afganistan.
Jelena Milić Jelena Milić 09:28 19.08.2008

to sudden twist I

ola, dobrodosli natrag, nije vas bilo jedno vreme na blogu

bas se radujem, uvek imate odlicne komentare


Sudden Twist Sudden Twist 10:02 19.08.2008

Re: to sudden twist I

Hvala.

BTW 6 i ja se radujem neistomišljeniku sa kojim može da se razgovara :)

To u današnje vreme nije mala stvar.
Jelena Milić Jelena Milić 08:57 21.08.2008

Re: to sudden twist I

odgovoricu vam danas-sutra i na sadrzinske kometare
Jelena Milić Jelena Milić 09:57 21.08.2008

to suddent twist

Mnogo preskočenih činjenica.


zaista bi bilo nemoguce u jednom postu pokriti sve bitne cinjenice o ovako vaznom dogadjaju, niti zadovoljiti sve kometatore i njihovu standardizaciju sta je bitna cinjenica a sta ne. no, ja zato zaista i volim dobre kometare, i uvek se nadam da ce sami kometatori "odraditi ostatak posla" i dodati ono sto smatraju bitnim. zato i pisem bas na blogu a ne negde drugde BTW :)

Ubile ih kolege. Dakle pre nego što se utvrdi da je neko "sam sebi dao pravo da interveniše" pročitati uslove ruskog prisustva tamo i obratiti pažnju na redosled događaja.


sto se redolseda dogadjaja tice, ja sam u samom postu istakla da ga itekako smatram bitnim. u tom smislu se ne slazem recimo sa angelom merkl koja je rekla u susretu sa medvedevim da nije bitno ko je prvi poceo vec kako dalje.

sad, sta je prethodilo desetorici ubijenih mirovnjaka, takodje je legitimno pitanje.



i dalje tvrdim da je vrlo lose davati samom sebi pravo da se intervenise! ne vidim zasto je smatrati da ja nato vise od jedne drzave lose! jeste. i to je skup drzava od kojih su mnoge u eu kojoj srbija npr tezi. vama nije na cast da spominjete afganistan i irak u istoj ravni, nato je u afg za interveciju dobio mislim i podrsku rusije

BTW 3 vojna intervencija, ukoliko je u skladu, sa međunarodnim sporazumom ili ukoliko je posledica stanja nužde ne mora značiti povredu suvereniteta osim ukoliko izađe iz okvira tog međunarodnog sporazuma.


sa ovim se slazem. ali smatram da je rusija izasla iz odredbi sporazuma koji ne osporavam! i gruzija takodje


i za kraj ono najbitnije, u pravu ste z aupotrebu batajnice, moja greska za mene je ona postala sibol masovnog krsenja HR i prekomerne upotrebe sile, otud kao takv aupotrebljena u txt.

i racak bi za mene bio dovoljan i jeste, i bilo je blje da sam u txt upotrebila nesto od tog aiz perioda 98/99 pre int, u pravu ste za taj deo

011-495 011-495 09:20 19.08.2008

I opet Gruzija..

Nisam siguran zasto se povlace analogije medju NATO bombardovanjem Srbije i ovim u Gruziji. Izgleda da neki ljudi olako zaboravljaju da su Rusi imali i jos uvek imaju legalni mandat OEBSa,UN i obe strane u konfliktu-da budu mirotvorci. Sto ce reci da imaju "papir" da se ponasaju kako su se ponasali, za razliku od NATO-a koji je sam odlucio sta mu je raditi a polsle je "trazio" papir od UN po principu "'ajd' kad smo vec tamo da i ostanemo...". Ovo je pravna sustina sve ostalo je prazna retorika za jednodnevnu politicku upotrebu. Da li je neko pitao Francuze sto se(kao mirotvorci) mesaju (sve sa upotrebom oruzja) u sukobe izmedju zaracenih strana po Africkim zemljama?
Takodje pitanje, da li mi kao Srbija treba da podrzimo secesiju J.Osetije i samim tim Rusiju ili da podrzimo Gruziju. Pitanje analogije sa Kosovom opet nije umesno. Kao minimum zato sto je po ustavu SSSR i naravno ustavu Republike Gruzije (u to doba u sastavu SSSR-a) svaka republika imala pravo de se otcepi od SSSR-a, ALI ukoliko je u njenom sastavu bila jedna ili vise autonomija (sto je slucaj sa bracom Gruzinima) MORALA je da im obezbedi referendum na kome bi se autonomije izjasnile da li su za odlazak sa republikom ili za ostanak u maticnoj zemlji. Ni Srbija ni Kosovo po Ustavu FNRJ/SFRJ/SRJ nisu imale ova prava i/ili obaveze.
Svaka slicnost izmedju nase situacije i gruzinske je izmishljena. Da se nashi politicari ozbiljnije bave drzavom a manje raspodelom direktorskih mesta po preduzecima dosada bi imali jasan stav i mi bi znali da li su na strani NATO-a ili vazecih medjunarodnih propisa.
djape071 djape071 09:36 19.08.2008

Re: I opet Gruzija..

011-495
Nisam siguran zasto se povlace analogije medju NATO bombardovanjem Srbije i ovim u Gruziji. Izgleda da neki ljudi olako zaboravljaju da su Rusi imali i jos uvek imaju legalni mandat OEBSa,UN i obe strane u konfliktu-da budu mirotvorci.

...jedno pitanje za sve nas: Da je Sadam Husein u periodu 1991-2003 kojim slučajem izvršio invaziju Severnog Iraka (Irački Kurdistan) koji je bio pod zaštitom UN-a po rezoluciji 688, iako je zvanično i dan danas deo Iraka, da li bi u tom slučaju SAD sedela skrštenih ruku? Da li bi morali da se izmišljaju lažni izgovori o Iraku kao "osovini terora" i proizvodnji oružja za masovno uništenje, ili bi sama činjenica da je Sadam Husein prekršio mirovni sporazum sa UN bila dovoljna da se bombarduje Bagdad i da se okupira Irak? :))))) Ma gde bi oni?...Ma jok!!!
Jelena Milić Jelena Milić 09:40 19.08.2008

analogija

pa to bi ste morali pitati ruske zvanicnike i/ili komentatore politike oni na tome insistiraju

ja se sa vama slazem u delu da je svaka situacija IPAK posebna, ako nista drugo zato sto se i odredbe medjunarodnog prava napisane vrlo kreativno i kao i UN povelja i rezolucije npr, mogu se i citati kreativno u duhu vremena i imajuci u vidu geopoliticke okolnosti

li su na strani NATO-a ili vazecih medjunarodnih propisa.


ovo nuzno ne iskljucuje jedno drugo :)
Jelena Milić Jelena Milić 09:42 19.08.2008

to 011...

Sto ce reci da imaju "papir" da se ponasaju kako su se ponasali, za razliku


imaju papir da cuvaju mir, a ne da prekomerno i neselektivnom upotrebom sile doprinose eskalaciji sukoba
Atomski mrav Atomski mrav 09:46 19.08.2008

Re: analogija

Ne isključuje ali ako svi krenu da "kreativno" tumače odredbe međunarodnog prava onda dobijemo sranje poput onog u Gruziji.
Atomski mrav Atomski mrav 09:48 19.08.2008

Re: to 011...

imaju papir da cuvaju mir, a ne da prekomerno i neselektivnom upotrebom sile doprinose eskalaciji sukoba

Eto, "kreativno" su čitali taj papir...
Goran Vučković Goran Vučković 09:48 19.08.2008

Re: to 011...


imaju papir da cuvaju mir, a ne da prekomerno i neselektivnom upotrebom sile doprinose eskalaciji sukoba

Pa hm... zar nisu u roku od 5-6 dana vratili mir?
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 09:54 19.08.2008

Re: to 011...

Jelena Milić
Sto ce reci da imaju "papir" da se ponasaju kako su se ponasali, za razliku

imaju papir da cuvaju mir, a ne da prekomerno i neselektivnom upotrebom sile doprinose eskalaciji sukoba


А ко је то меродаван да одреди шта је прекомерна употреба силе ?

НАТО који баца тоне бомби са осиромашеним уранијомом по Косову, чије становништво хоће да "заштити" ?

НАТО који поруши све мостове у Новом Саду, онако умерено ?

НАТО који "оде" у Афганистан да нађе Бин Ладена, па га тражи годинама ?

НАТО који је умерено бомбардовао Србију тричавих осамдесетак дана ће да каже да је акција Руса у Грузији предуго трајала?

Они који имају воји буџет од неколико стотина милијарди долара, они ће да одређују некоме шта значи прекомерно ?

Atomski mrav Atomski mrav 09:55 19.08.2008

Re: to 011...

Sve, sve ali ti mostovi... nikakve veze sa Kosovom nisu imali ali to, očigledno, nije prekomerna upotreba sile koja je najviše pogodila civile. Ali, što reče Jelena, MOŽE IM SE.
Goran Vučković Goran Vučković 09:59 19.08.2008

Re: to 011...

Sve, sve ali ti mostovi... nikakve veze sa Kosovom nisu imali ali to, očigledno, nije prekomerna upotreba sile koja je najviše pogodila civile. Ali, što reče Jelena, MOŽE IM SE.

'Bombing back to the stone age' bez prekomerne upotrebe sile - šizenje :)
Doctor Wu Doctor Wu 10:11 19.08.2008

Re: to 011...

'Bombing back to the stone age'

Zar to nije bila "sofisticirana diplomatska poruka" upućena Musharrafu?
Po duhu vrlo slična Bati Živojinoviću u raljama života.
edit:
sad nađoh: The phrase "bomb them back into the Stone Age", was made by then Chief of Staff, US Air Force General Curtis E. Lemay, when in 1965, he made the statement towards the North Vietnamese, during the Vietnam War; "They've got to draw in their horns and stop their aggression, or we're going to bomb them back into the stone age."
Goran Vučković Goran Vučković 10:41 19.08.2008

Re: to 011...

Zar to nije bila "sofisticarana diplomatska poruka" upućena Musharrafu?

Moje pamćenje malo prokišnjava svakako, ali čini mi se da je isti termin korišćen u toku bombardovanja SCG 1999. godine, zbog toga sam ga pomenuo.

Rusi su Gruziju "bombed back to the peacetime military budget times", ako sam dobro shvatio taj "bomb" deo Gruzijske priče. Meni bar izgleda humanije
011-495 011-495 11:20 19.08.2008

Re: to JM

Jelena Milić
Sto ce reci da imaju "papir" da se ponasaju kako su se ponasali, za razliku


imaju papir da cuvaju mir, a ne da prekomerno i neselektivnom upotrebom sile doprinose eskalaciji sukoba


Pitanje je sta znaci cuvanje mira u sitaciji kada jedna strana napada drugu ili obe u isto vreme napadaju jedna drugu (da budem politkorektan, to je tako u modi). Da cuvaju mir kao bataljon Holandjana u Srebrenici (i do i posle..)? Sta je prekomerno? Ruska armija nije upotrebila oruzje na koje Gruzija nije imala protivoruzje,nije uvela 12 puta vecu kolicinu vojnika u odnosu na Gruziju a Gruzija je sa takvim odnosom prema bataljonu mirotvoraca napala Chinvali. "Zapad" kaze "prekomerna upotreba sile" a ostali ponavljaju ali niko da pita sta tacno imaju u vidu, nesto tipa kao sto je 19 zemalja NATO napalo jednu zemlju 1999? Ovde je bilo 1:1. Takodje u vezi neselektivnog, sta je to srusheno osim cisto vojne strukture na gruzinskoj strani? TV?Nije. Generalshtab i Policijsko komandovanje u Tbilisiju? Cak ni to a to su prvi ciljevi.Rusija je ovo uradila na toliko hirurski koliko su oni to u stanju.
Ideje za razmishljanje,
u noci napada na Chinvali nijedna stanica cak ni CNN nije obavestavala o dogadjaju (IMO, cekali da se sve zavrsi pa da prokomentarishu) a imali su svoje ekipe tamo(da li su znali sta ce da bude?), sve dok nije bilo jasno da je krenulo pojacanje iz Rusije (na koje inace po "papiru" ima pravo). Ko se zabrinuo sto je ceo Chivali 2 nedelje pred napad bio odsecen od vode u potpunosti? Raketni sistem GRAD (mi bi rekli Kacusha) za 20sekundi pokriva 2 hektara zemlje, takvih je ucestvovalo 30 jedinica u smirivanju Chinvalija, i radile su bez prestanka prva dva dana-koliko je to hektara?. Sta bi bilo da je JNA to upotrebila na Kosovu,kako bi tada reagovali prijatelji iz zapadne hemisfere? Znate sta je Saakasvili rekao u vezi prvih izbeglica dan pred napad "to nisu izbeglice, ljudi idu na god.odmor", bez komentara.
Cela vriska sa zapada je zbog prvog poraza NATO trenirane i opremljene armije koja je koristila plan razradjen od strane SAD i uz podrsku instruktora i logistike a u prvom u istoriji direktnom sukobu sa Ruskom armijom.Zato i ne mogu da dozvole da se zavrsi onim "vuk pojeo magarca".
011-495 011-495 11:23 19.08.2008

Re: analogija @JM

Jelena Milić
p

li su na strani NATO-a ili vazecih medjunarodnih propisa.


ovo nuzno ne iskljucuje jedno drugo :)


100% se slazem, ali u poslednje vreme neki ne misle tako.
Nekada davno sam video lep grafit u Bgd-u "Mislim..sta ce mi vlast ako ne mogu da je zloupotrebim"
011-495 011-495 11:26 19.08.2008

Re: to 011...

Doctor Wu
'Bombing back to the stone age'

Zar to nije bila "sofisticirana diplomatska poruka" upućena Musharrafu?
Po duhu vrlo slična Bati Živojinoviću u raljama života.
edit:
sad nađoh: The phrase "bomb them back into the Stone Age", was made by then Chief of Staff, US Air Force General Curtis E. Lemay, when in 1965, he made the statement towards the North Vietnamese, during the Vietnam War; "They've got to draw in their horns and stop their aggression, or we're going to bomb them back into the stone age."


Ne treba da idemo tako daleko u istoriju. Setite se samo sta je rekao Gen. W.Clark ("nash" Vesli), da ce upotrebiti sve sto ima u arsenalu da bi obezbedio pobedu i sto manje zrtava sa svoje strane. Pa onda bombe od 2 tone. Da su Rusi bacali na Gruziju ovakve bombe tamo bi sada nashli naftu.
Zen Master Zen Master 12:28 19.08.2008

Re: to 011...

Jelena Milić

imaju papir da cuvaju mir, a ne da prekomerno i neselektivnom upotrebom sile doprinose eskalaciji sukoba


Imaju papir potpisan 1992 godine o razmeštanju ruskih mirovnih snaga u Južnu Osetiju i obavezu Rusije kao garanta sporazuma da će vojno reagovati i zaštiti mirovne snage i uspostavljeno primirje ukoliko neko reši da upotrebi silu i izazove novi sukob u Južnoj Osetiji. Ali bio je takodje i moj post u kojem je to sve vrlo lepo pisalo i ukazivalo se pritom na ozbiljan propust autora gdje Jelene Milić baš oko te činjenice, ali avaj... neko je misteriozno izbrisao moj post... Jel to može biti počela da radi cenzura gdjo Milić ili je možda neka mala maca pojela baš slučajno taj post koji udara na sujetu samog autora bloga ?!
Zen Master Zen Master 12:42 19.08.2008

Re: to JM

011-495

u noci napada na Chinvali nijedna stanica cak ni CNN nije obavestavala o dogadjaju (IMO, cekali da se sve zavrsi pa da prokomentarishu) a imali su svoje ekipe tamo(da li su znali sta ce da bude?), sve dok nije bilo jasno da je krenulo pojacanje iz Rusije (na koje inace po "papiru" ima pravo). Ko se zabrinuo sto je ceo Chivali 2 nedelje pred napad bio odsecen od vode u potpunosti? Raketni sistem GRAD (mi bi rekli Kacusha) za 20sekundi pokriva 2 hektara zemlje, takvih je ucestvovalo 30 jedinica u smirivanju Chinvalija, i radile su bez prestanka prva dva dana-koliko je to hektara?. Sta bi bilo da je JNA to upotrebila na Kosovu,kako bi tada reagovali prijatelji iz zapadne hemisfere? Znate sta je Saakasvili rekao u vezi prvih izbeglica dan pred napad "to nisu izbeglice, ljudi idu na god.odmor", bez komentara.


U noći napada na Osetiju omiljeni kanal gdje Jelene Milić je imao kao udarnu vest sex aferu senatora Edvardsa odnosno njegove zasmejavajuće ljigave izjave kako je on sebi najstrožiji sudija i kako moli svoju porodicu da mu oprosti. Takodje je Rusija pokušala istog tog dana kada u Osetiji egzistiraju samo mirovne trupe da se u Savetu bezbednosti usvoji rezolucija o trenutnom prestanku sukoba ali Bogo moj dragi nije usvojena jer su se USA & Gruzija pobunile protiv rečenice da obe strane moraju istog trenutka prestati sa upotrebom sile... Kad ono upališ slučajno CNN & BBC posle dva dana i imaš šta da vidiš, pokulja dim na sve strane, poteče krv, naslagaše se ruševine po ekranu, gruzijska nejač plače a Gruzijci po inostranstvima protestvuju umotani u nacionalne zastave ispred ambasada Rusije...
I naravno gleda to sve Jelena Milić očima svojim ne veruje, u grlu joj stoji knedla a šaku steže u pesnicu kad na ekranu vidi novog Hitlera i neprijatelja vaskolikog slobodnog sveta a.k.a. Vladimira Putina !?
Zen Master Zen Master 12:54 19.08.2008

Re: I opet Gruzija..

djape071

...jedno pitanje za sve nas: Da je Sadam Husein u periodu 1991-2003 kojim slučajem izvršio invaziju Severnog Iraka (Irački Kurdistan) koji je bio pod zaštitom UN-a po rezoluciji 688, iako je zvanično i dan danas deo Iraka, da li bi u tom slučaju SAD sedela skrštenih ruku?


Da to nije onaj isti Irački Kurdistan u kome je koliko pre nekoliko meseci malo otišla u provod & zezanje armija Turske pa im se eto u šenlučenju omaklo da pobiju par hiljada Kurda. Nešto se ne sećam da su USA tako reagovale iako Turska i njena armija nemaju blage veze sa zaštićenom zonom u Iraku, iako su izvršili upad na teritoriju susedne države bez igde ikakvog papira. Nešto se takodje ne sećam da je gdja Jelena Milić pisala postove o tome na svom blogu ( baš se pitam zašto ) ili su Kurdi možda manje vredni od Gruzijaca pa i kad pogine par hiljada Kurda koga zato zabole briga... Posebno kad ih ubija plemenita armija Turske koja je u NATO i baš slučajno jedan od izuzetno bitnih saveznika USA ?!
Jelena Milić Jelena Milić 13:11 19.08.2008

to atomski

i granice osetije su "kreativno" shvatili
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 13:15 19.08.2008

Re: to 011...

Jelena Milić
i granice osetije su "kreativno" shvatili


хехе, ауторки само овакви коментари преостају...

боље да обришете цео текст (са све коментарима), да се ове ваше "анализе" заташкају и забораве што пре
Jelena Milić Jelena Milić 13:17 19.08.2008

to zen master

ne, ja nisam nista obrisala.

odgovorila sam vam, i savetovala da pribegnete feng suiju jer ste verbalno agresivni

molim moderatore da ako nije neophodno bas ne brisu kometare na koje sam ja vec odgovorila

licne uvrede protiv mene su na mom blogu dopustene

i odgovorila sam vam da je medvedev reako po kom osnovu su intervenisali, a vi vidite gde su granice nepriznate osetije a gde ostatak teritorije guzije

jos jedna napomena, nemam pojma sta se na dan otvaranja olimpijade desavalo na mom omiljenom kanalu FOX LIFE za vasu preciznu info da ne sirite dezinformacije, vec sam gledal neki eurosport ili rts 2 gde je vec bilo otvaranje
Jelena Milić Jelena Milić 13:22 19.08.2008

Re: to 011...

u gori i sire :))
Jelena Milić Jelena Milić 13:23 19.08.2008

Re: to 011...

a da vi eventualno presavijete tabak pa mi jasno predocite zasto bih to trebala da uradim?
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 13:28 19.08.2008

Re: to 011...

па рекох зашто - да се што пре заборави...

претпостављам да бисте Ви више волели да се блоговскоме плебсу дојмите као паметна особа...
Jelena Milić Jelena Milić 13:30 19.08.2008

Re: to 011...

to procenjuju komntatori kao i citaoci koji ne komantarisu


a vi, ako vam je do zaborava, evo sugestije, nemojte ni da citate

ili pisite svoje pa demnatujte, ili sugerirajte suprotno to je vase prvo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana